Op Weg 1, 2012

20
Trappistentoer Engeland van kust tot kust Fietsen en wandelen langs de Rijn Low budget met de fiets door Europa België-Belgique P.B.-P.P. 9099 Gent X BC21170 Magazine voor Wandelaars & Fietsers Retouradres: Grote Routepaden vzw, Beatrijslaan 72, 2050 Antwerpen - Afgiftekantoor Gent X - Erkenning: P 309099 - Tweemaandelijks Februari - maart 2012 - 4,90 Zwarte Woud • Schotland • Nieuw-Zeeland • Close-up LF 6 en GR 128 2012 • 1

description

Magazine voor wandelaars en fietsers

Transcript of Op Weg 1, 2012

Page 1: Op Weg 1, 2012

TrappistentoerEngeland van kust tot kust

Fietsen en wandelen langs de RijnLow budget met de fiets door Europa

België-BelgiqueP.B.-P.P.

9099 Gent XBC21170

Magazine voor Wandelaars & Fietsers

Reto

urad

res:

Gro

te R

oute

pade

n vz

w, B

eatr

ijsla

an 7

2, 2

050

Antw

erpe

n -

Afgi

fteka

ntoo

r Gen

t X -

Erk

enni

ng: P

309

099

- Tw

eem

aand

elijk

s Fe

brua

ri -

maa

rt 2

012

- 4,

90 €

Zwarte Woud • Schotland • Nieuw-Zeeland • Close-up LF 6 en GR 128 2012 • 1

Page 2: Op Weg 1, 2012

in dit nummer Close-up6 Close up | GR 128

Voerense stiegelkes

7 Close-up | LF 6De galg van Helshoven

Reportages8 Wandelreportage | België

Van Westvleteren naar Westmalle

12 Fietsreportage | Zwitserland, Duitsland600 km langs de Rijn

16 Wandelreportage | DuitslandVoetreisje langs de Rijn

22 Fietsreportage | EngelandEen schot in de roos

28 Wandelreportage | SchotlandCeud mile failt

42 Wandelreportage | DuitslandOp en neer langs het Klovenpad

46 Fietsreportage | DuitslandFietseldorado

50 FotoreportagePassing by

54 Wandelreportage | Nieuw-ZeelandTramping aan de andere kant van de wereld

Tips21 Wandeltip | België

Dagstappen in Wallonië

26 Fietstip | BelgiëLijn 126

En verder27 Gezond op weg | Hoger lager

32 Fietsnieuws

34 Info | Fiets en Wandelbeurs

36 Gebeten door het virus | Low budget met de fiets door Europa

38 Wandelnieuws

41 Column | Achterkant

56 Avontuur | ItaliëAls eenzame pelgrim op de Via Francigena

58 GR-nieuws

65 Opmerkelijk

66 Column | Lieve Nele

22

54

8

Win!Een portie

reisliteratuur

p 33

12

Heel wat redacteurs van Op Weg zijn als informant of als lezinggever aanwezig op de

Fiets en Wandelbeurs in Mechelen. Na elke reportage vind je gedetailleerde info.

Win!

Grote Beurswedstrijd met tal van prachtige prijzen

p 62

2012-1 Op Weg | 5

Page 3: Op Weg 1, 2012

Wandeltip | België

Dagstappen in WalloniëUit eigen ervaring kan ik getuigen, dat er parel-tjes van wandelingen bij zitten. Eén van mijn favorieten is nummer 4 uit de gids van de pro-vincie Luik, de enige gids die ook in het Neder-lands vertaald is. Je wagen laat je best achter op de parking bij het vroegere station van Aubel, de Place de la Victoire met zicht op de grote gekende siroop-pot op de fabriek van de ‘vraie sirop de Liège’. Je wandelt op een oud tramspoor dat omgevormd werd tot fietspad (RAVeL) om wat verder af te dalen naar het prachtige dal van de Berwinne, één van de riviertjes die het heuvelachtige Land van Herve doorsnijden. Al vlug maak je kennis met de befaamde ‘draaipoortjes’, die je toelaten dwars door weiden te wandelen, zonder dat het vee via diezelfde toegangen weg kan lopen. Je stapt even langs het water en klimt dan weer naar het plateau om daar te genieten van weidse vergezichten. Soms over asfaltbaantjes maar meestal over veldwegen en door weiden nader je Saint Jean Sart en krijg je zicht op de spitse toren van de Abdij van Val Dieu. Deze is zeker een bezoekje waard en aangezien de uit-gestippelde wandeling slechts een goede 18 km lang is, kan je de korte afsteker naar de abdij daar makkelijk aan toevoegen. In de taverne kan je trouwens terecht voor heel wat lekkers en mag je ook je picknick aanspreken!

Na dit bezoekje keer je op je stappen terug of volg je vanaf de abdij de GR 563 om via een flinke klim naar Knuppelstock te trekken: een schitterend uitzichtpunt bij een fort met ernaast een mooie in steen gehouwen oriëntatietafel.Dan begint de terugweg naar Aubel. Je daalt door weiden af met een schitterend uitzicht op het hagenlandschap van Herve om dan lange tijd op een balkonweg vlak langs de grens met de Voerstreek tot bij de eerste huizen van Aubel te stappen. Met een kleine lus wandel je ten-slotte, opnieuw door weiden met draaipoortjes, naar het centrum van Aubel. Hier vind je enkele cafeetjes waar je nog even kan nagenie-ten voordat je terugkeert naar je vertrekpunt.

In diezelfde Dagstappergids van de provincie Luik vind je nog veel meer mooie wandelin-gen. Voor wie er wat pittigs van wil maken is bijvoorbeeld nummer 10 met vertrek in Esneux (ten zuiden van Luik) een aanrader. Onver-hoopt mooi ook zijn de wandelingen in Hene-gouwen. Je zou denken dat in deze provincie alleen maar industriële sites te zien zijn, maar niets is minder waar. Probeer de schitterende wandeling nummer 2 in het Pays des Collines maar eens, met start in het heksenstadje Elle-zelles, dicht bij Ronse. (Tjeu Tijskens)

Aubel

Saint-Jean-Sart

Froidthier

Val Dieu

GR563

N608

N649N

648

N642

Neer Aubel

Messitert

Op Weg 2012km

0 1 2 Berwinne

Steekkaart

Route en bewegwijzeringWandeling nummer 4 uit de Waalse

RB-reeks doorkruist het Land van

Herve en de vallei van de Berwinne.

Een deel van de route gaat langs GR

563 en is dus met wit/rode streepjes

bewegwijzerd. De lengte bedraagt

18,6 km.

Kaarten en gidsenGids ‘Luswandelingen in de provincie Luik’, uitgave GRSentiers, te koop in de GR-web-

winkel.

Tjeu is informant en geeft zaterdag en zondag een beeld reportage over wandelen in Wallonië.

Net zoals in Vlaanderen bestaat ook in Wallonië voor elke provincie een gids met eendaagse wandellussen langs GR-

paden. Wat wij ‘Dagstappers’ noemen, zijn daar ‘Randonnées en Boucle’. De RB’s zijn met grote zorg

uitgestippeld door onze Waalse vrienden van GRSentiers.

2012-1 Op Weg | 21

Page 4: Op Weg 1, 2012

Fietsreportage | Zwitserland, Duitsland

600 km langs de Rijn

Van een onstuimig bergriviertje hoog in de Zwitserse bergen groeit de Rijn langzaam uit tot een brede, statige stroom. De bovenloop is van een ongekende pracht, altijd even helder, een thuishaven voor duizenden zwanen en een langgerekt lint voor fietsers en wandelaars.

BronVolgens onze gids start de tocht hier in Ander-matt, op 1400 m hoogte. Het grote klimwerk naar de Oberalp-pas laten we aan de diehards, zij hebben tenslotte geen bagage mee te nemen. Onze fietsen gaan in de goederenwagon van de tandradtrein die ons in 20 minuten naar boven brengt. Op 2048 m hoogte is het een graad of vijf. De wolken hangen gelukkig hoog boven de top, zodat we een prachtig zicht hebben op de omgeving. Na een bezoek aan het Rheinquelle info center pakken we ons goed in voor de offi-ciële start. Onze remmen staan roodgloeiend in de haarspeldbochten. Af en toe kruisen we een auto en is het uitkijken geblazen. We passeren de afslag naar het Lai da Tuma, het meer waar het Rijnbronwater zich verzamelt. Anderhalf uur wandelen is te veel tijdverlies en onze berg-schoenen hebben we thuis gelaten. Dus zoeven we verder richting Disentis.

Helemaal beneden in het dal zien we voor de eerste keer de Rijn als een kleine, onstui-mige bergrivier. Vanaf nu is hij onze gids en krijgen we aparte fietswegen, heel vaak grindpaden. Van onze eerste picknick met vers Zwitsers brood genieten we vlakbij de gekende bruine Zwitserse koeien. Terug op de fiets worden we regelmatig naar de flanken van het dal geleid waardoor het soms klimmen geblazen is. Niet altijd even makkelijk op het grind, zeker niet met een fietskar. Hoe verder we fietsen, hoe meer het wolkendek openbreekt en in Ilanz verschijnt de zon. Tot Valendas krijgen we een fietspad langs de gewone weg voorgeschoteld. Het dorp ligt blijkbaar een stuk hoger, het is weer zwoegen en zweten. Verschillende bronnen zijn samengebracht in een houten reservoir en sieren het dorpsbeeld. Onze tent slaan we op in het naburige Carrera.

CanyonsDe volgende dag zijn we al vroeg op pad. Tot onze grote verrassing leiden de bordjes ons richting Ruin Aulta, een prachtig schouwspel van door de Rijn uitgesleten kalkrotsen. Het lijkt wel een aaneenschakeling van canyons. De waterstand is erg laag, soms is de Rijn maar een klein beekje. In Tamins moeten we de Rijn over en fietsen we tot vlak voor Chur verder op de linkeroever. In Landquart gaat het een beetje mis. Na onze inkopen belanden we zonder het te beseffen op een alternatieve route. De wirwar van wegen en de kronkelende gps-track maken de verwarring nog groter. De hoofdroute volgt de flanken van het Rijndal, zo blijkt, terwijl de alternatieve route langs de Rijn blijft. Na Bad Ragaz steken we de Rijn weer over en zitten we opnieuw goed. Meer dan 20 km fietsen we op een geasfalteerd fietspad op de dijk en genie-ten we van het uitzicht. Vanaf Sargans vormt

12 | Op Weg 2012-1

Page 5: Op Weg 1, 2012

RijndijkParallel met de Rijn loopt nu het Grand Canal D’Alsace. Tot nu toe was er weinig scheepvaart op de Rijn, maar nu komt daar verandering in. Al worden de schepen meestal afgeleid naar het kanaal. We fietsen de hele dag bovenop de

Rijndijk. Het nat beregende grind remt af en met de fietskar is het flink lastig, maar het zicht is grandioos. We fietsen volledig afgezonderd van alle verkeer, midden de natuur. De Rijn heeft op regelmatige basis dammen en er liggen heel wat mensen te picknicken op de rotsen. Ter hoogte

van Sasbach verlaten we de route en passeren een mooie oude grenspost, op zoek naar een Franse camping die tussen de Rijn en het kanaal moet liggen. Aan een sluizencomplex vinden we een handwijzer, een bordje met ‘ouvert’ en het menu van de dag. Het water staat ons al in de mond.

Steekkaart

Andermatt

Carrera Chur

Vaduz

Buchs

Bregenz

Egnach

Stein am Rhein Konstanz

WaldshutBasel

Bamlach

Mulhouse

Colmar

Rust

KehlStrasbourg

Freiburg

DUITSLAND

FRANKRIJK

ZWITSERLAND

OOSTENRIJK

BernLuzern

Zürich

Rijn

Op Weg 2012km

0 20 40

Route en bewegwijzeringDe Rhein-Radweg volgt de Rijn van de bron

in het Zwitserse Andermatt tot de monding

in Rotterdam. Een spoorweg is nooit veraf,

waardoor het makkelijk is om de tocht op te

delen. Onze auto hebben we op een camping

in het Duitse Lörrach vlakbij Basel gelaten.

Vandaar fietsten we naar Basel en verder

met de fiets op de trein naar Andermatt

(één overstap in Gösschenen). Het Zwitserse

autovignet hebben we zo uitgespaard, we

hebben wel een fietsvignet gekocht (6,5 CHF

per fiets).

Van Andermatt zijn we tot Straatsburg

gefietst in 9 etappes: Andermatt –

Carrera (64 km), Buchs (74 km),

Egnach (84 km), Stein am Rhein (59 km), een

rustdag, Waldshut (75 km), Bamlach (93 km),

Rust (85 km), Kehl (42 km). Totaal 593 km.

In Zwitserland was de bewegwijzering

uitstekend, in Duitsland wat minder en in

Oostenrijk ontbrak ze helemaal. Wij hadden

ook de hele route op gps gedownload. Alle

info over de route (ook in het Nederlands):

www.rheinradweg.eu.

Kaarten en gidsenDe hele route van bron tot monding staat uit-

gebreid beschreven in drie Bikeline fietsgid-

sen. We gebruikten deel 1 (Andermatt-Basel)

en deel 2 (Basel-Mainz). Je vindt er ook een

uitgebreide lijst met overnachtingen en veel

tips voor uitstappen.

www.esterbauer.com

InfoWe hebben altijd overnacht in een tentje op

campings. Vooral rond de Bodensee zijn die

er in overvloed.

Tussen Rijn en spoorweg. Af en toe staan onze remmen roodgloeiend.

14 | Op Weg 2012-1

Page 6: Op Weg 1, 2012

Wandelreportage | België

Van Westvleteren naar Westmalle

Oorlog en vredeVredig begint de tocht, op de desolate par-keerplaats van café In de Vrede. Aan de over-kant rijdt een bruinwit gehabijte broeder in een vorkheftruck over het erf van de abdij, de houten bakken Westvleteren hoog opgetast. De eerste asfaltwegen, de eerste bossen en de eerste wit-rode tekens van GR 5A, we zitten op het juiste spoor. We stappen door het vlakke akker-land. De grijze hemel steekt vaal af bij het groen van de gewassen. De eerste spruitjes ontsprin-gen aan de stronk en bonenplanten showen trots hun kleurige kelkvormige bloemen. Maar de onbetwiste winnaar is maïs, snijmaïs wel te verstaan. Ze wuiven naar ons met hun groen-gele pluimen, maar zijn met zo velen, dat zij nagenoeg monotoon het landschap bepalen.

In Westouter, dat zich opmaakt voor de Belcanto Classic, een lokale ludieke wielerklassieker, zakt Corine, mijn vrouw, in de lomende zon lang-zaam in een verdiend middagslaapje, met op haar buik nog de stokbroodkruimels. Tegenover haar staat een eerbetoon aan Poolse strijders.Het is een tocht van tegenstellingen: boven op de Rodeberg komen trotse opa’s aan met de stoeltjeslift, genietend van hun lachende kleinkinderen. De macabere resten van WO I daarentegen stemmen tot droefenis, zoals het keurig Brits bijgehouden Locre N° 10 ceme-tery en het Ossuaire Français, waar duizenden Franse soldaten anoniem begraven liggen.

PassiondaleNa een uurtje stappen tussen maïs, pompoenen,

en selderij komen we aan bij A la Basse Ville, in Wulvergem, een klein knus dorpje met ruim 200 inwoners. In dit dorpscafé klinken we op Frank Vandenbroucke, lange tijd dé Belgische wielerbelofte, wiens foto, getooid met een zwarte band, in een hoek hangt. Stil maar niet vergeten.Vanuit onze linkerooghoeken blijft de Kemmel-berg een tijd het beeld bepalen. Via Wijtschate komen we bij het domein De Palingbeek, waar we de gezamenlijke GR 128/5A verlaten en voor GR 128 kiezen, die ons langs Ieper voert. Bossen en velden, veelal met maïs of haricots verts getooid, vormen onze omlijsting, her en der gelardeerd met respectvol onderhouden begraafplaatsen. Vlak na Zonnebeke volgen we - ik heb Corine

In 2007 besloot Nederlander George Nelis als door een goddelijke ingeving om al zijn voorliefdes voor België te combineren: wandelen, lekker eten, inspirerende Trappistenkloosters en een goed glas bier. De start van een echte ‘Tour des Trappistes’ die hem eerder van La Trappe via Achel, Rochefort, Orval en Chimay naar Westvleteren bracht, steeds met GR als leidraad. Afgelopen zomer was het tijd voor de slotetappe.

Net buiten Kemmel.

8 | Op Weg 2012-1

Page 7: Op Weg 1, 2012

onze dampende en in mijn geval volgens mijn dochters naar mannenzweet riekende shirts de gelegenheid geven enigszins te drogen in de chique Zevenster bistro. Via brede lanen en deftige dreven verlaten we de bebouwing, doorkruisen het domein Vrieselhof naar het gelijknamige kasteel en schampen De Remise, een prachtig, krap een eeuw oud koetshuis. De laatste etappe, door de bossen, brengt ons bij de splitsing met de GR 5, bij het Boshuisje. We komen nu echt in de buurt van de abdij van Westmalle en als we de laatste bocht omgaan, zie ik, inmiddels vol op

de korrel van paparazzi, de finish. Met de kinderen ga ik onder een Tour des Trap-pistes-banner door. God, wat ben ik trots! Binnen in café Trappisten neemt Stan van To Walk Again een cheque in ontvangst, de opbrengsten van het speciaal voor deze gelegenheid gebrou-wen TeVreden-bier. Mijn Tour des Trappistes is gestapt, de abdijen bezocht, van België genoten. Een roes neemt bezit van me, ik voel me eeuwig dankbaar en innig TeVreden.

Tekst: George NelisFoto’s: George Nelis en Danny Van Tricht

Schelde

IJzer

Schelde

BruggeOostende

Blankenberge

Veurne Diksmuide

Poperinge

Ieper

Kortrijk

Westvleteren

Roeselare

Aalst

Brussel

Zelzate

St.-Niklaas

Dendermonde

Lier

Leuven

Mechelen

AntwerpenWestmalle

Gent

Deinze

OudenaardeGR 128

GR 565

GR 5

GR 5A

GR 5A

GR 5A

GR 129

GR 122

GR 5A

GR 128

GR 128

GR

12

Op Weg2012

0 10 20

km

176 mm

GR 512

176 mmSteekkaart

Route en bewegwijzeringDe etappe Westvleteren-Westmalle, vertrek

en aankomst bij de respectievelijke abdijen,

is een fraaie wandeltocht van 12 dagen, via

GR 5A, GR 128, opnieuw GR 5A, de ver-

nieuwde GR 565 (Sniederspad) en op het

einde nog een klein stukje GR 5.

Gidsen en kaartenDe topogidsen GR 5A, Wandelronde van

Vlaanderen en GR 128 Vlaanderenroute West.

Te verkrijgen in de GR-webshop. In 2012 ver-

schijnt de nieuwe, gecombineerde topogids

GR 565 Sniederspad / Streek-GR Kempen.

InfoLangs de route zijn voldoende gastenkamers

beschikbaar en in de abdijen van West-

vleteren (als de nieuwbouw gereed is) en

Westmalle kan je na reservering meerdere

dagen verblijven. Zie www.sintsixtus.be en

www.trappistwestmalle.be.

Een uitgebreide versie van dit verslag kan je

lezen op www.trappistbier.wordpress.com.

George vertelt tijdens zijn lezing zondag om 13u uitgebreid over zijn Trappistentoer.

Bij het gehucht Katteknok. De Oude Schelde bij Schellebelle.

2012-1 Op Weg | 11

Page 8: Op Weg 1, 2012

Fietsreportage | Engeland

Een schot in de roosEngeland kan je op verschillende manieren dwarsen. Voor fietsers bestaat er sinds 2010 een nieuwe variant, de Way of the Roses, die de mooiste stukken van de Yorkshire Dales en de Wolds doorkruist. Een echte aanrader!

22 | Op Weg 2012-1

Page 9: Op Weg 1, 2012

BadstadToegegeven, Engelse badplaatsen hebben niet de beste reputatie. Het stadje Morecambe aan de gelijknamige baai bevestigt dat trieste imago. De gebouwen op de dijk zijn verpauperd. Het failliete pretpark met zicht op zee draagt het label ‘vergane glorie’. Verloren gelopen jeugd hangt wat rond in goedkope afhaalrestaurants. Toch ligt hier de officiële start van de Way of the Roses. Op de pier staat de eerste wegwijzer: een rode en een witte roos. De rode roos staat voor de county Lancashire, de witte voor het aangrenzende Yorkshire. De pijl op het bord wijst resoluut landinwaarts. Gelukkig!

ClaphamVan Morecambe fietsen we naar de grotere en drukkere stad Lancaster. De slimme route neemt zoveel mogelijk autoloze fietspaden. Door de vallei van de River Lune slingeren we landinwaarts. We passeren slaperige dorpjes zoals Hornby en Wray. Langzaam maar zeker winnen we hoogte. Bij Clapham openen de poorten naar het nationaal park Yorkshire Dales zich definitief voor ons. Maar niet voor we het pittoreske dorpje uitgebreid bezoeken. Langs de typisch Engelse cottagehuisjes met mooie, kleurrijke voortuintjes slenteren we naast onze fietsen door de smalle straten die onderling verbonden zijn met stenen boog-brugjes. De St. James Church ligt aan een kla-terende waterval op de River Wenning. Elk uur luidt hij zijn zes klokken. In de achtertuin van de kerk begint een natuurwandeling. We zetten onze fietsen op slot, betalen de verplichte tol aan de automaat en stappen enkele mooie kilo-

meters te voet. Tot aan de Ingleborough grot volgen we de rivier, langs majestueuze bomen, waaronder enkele exoten, een rustig meertje en een smalle rotskloof. De laatste rondleiding door de grot laten we passeren, we moeten immers dringend terug de fiets op.

MozaïekHet landschap is intussen grondig gewijzigd. Zilvergrijze stenen muurtjes bakenen hier dui-delijk alle wegen en weiden af. Het ruige heuvel-landschap krijgt daardoor het patroon van een mozaïek. Zwarte accenten van Anguskoeien en witte stippen van schapen maken dit schilderij compleet. We krijgen pittig klimwerk voorge-schoteld en op onze voorhoofden verschijnen zweetparels. De paden die we volgen zijn soms zo smal, dat we moeten afstappen wanneer een zeldzame auto ons wil passeren. Maar juist op dit soort terrein beseffen we dat de Way of the Roses een schot in de roos is.

Brimham Rocks Kilometers lang fietsen we door de mooie Yorkshire Dales. We passeren enkele onbete-kenende stadjes als Settle en Pateley Bridge en nemen een paar klimkilometers verder een rustpauze bij een opvallend natuurfenomeen, de Brimham Rocks. Verspreid over enkele hectaren ruig heidegebied ligt hier een aantal geheimzinnige rotsformaties. “320 miljoen jaar geleden werden deze granietrotsen uitge-slepen door het wassende water afkomstig uit de Schotse hooglanden”, vertelt een gids van de British National Trust ons. “Als je goed kijkt, kan je er allerlei vormen in ontdekken: padden-

stoelen, olifanten, beren…”, geeft hij nog mee, vooraleer wij tussen de struiken op zoek gaan naar ons eerste gesteente. Amper twaalf kilometers verder springen we alweer van onze fiets. Ditmaal voor een uit-gebreid bezoek aan Fountains Abbey. In 1132 kwamen hier in de vallei van de River Skell dertien monniken aan die deze plaats wel leuk vonden. Ze stichtten er een reusachtig abdijcomplex met kerk, kapellen, enkele gas-tenverblijven, een watermolen… Kortom, een compleet dorp voor religieuzen. Het geheel raakte in verval en is vandaag een groots ruï-necomplex dat terecht op de UNESCO lijst van werelderfgoed prijkt. In het park rondom de

gebouwen zijn watertuinen en wandelpaden aangelegd. We hadden een uur of twee voor dit bezoek voorzien, maar beseffen dat dit ruim-schoots onvoldoende is.

Prins WilliamWanneer we Ripon en Boroughbridge voorbij zijn, verandert de natuur drastisch. We ruilen de Dales in voor een meer landelijke omgeving met grote boerderijen. De stenen muurtjes langs de wegen worden hagen die soms zo hoog zijn dat we er

Zwarte accenten van koeien en witte stippen van schapen maken het

schilderij compleet.

Voor York hadden we een dagje meer moeten uittrekken. Met twee gaat het vlot.

2012-1 Op Weg | 23

Page 10: Op Weg 1, 2012

‘Dans le silence et la solitude on n’entend plus que l’essentiel’. Zo staat het bij het binnenko-men van Aubrac op een zuil langs GR 65, één van de historische pelgrimswegen op Franse bodem. De woorden hadden in 2004 indruk op mij gemaakt, omdat zij een weerspiegeling zijn van iets dat ik al jaren in de zachte delen van mijn ziel vermoedde. Elk jaar een aantal weken alleen op stap gaan is voor mij intus-sen een noodzaak geworden. Deze zomer was dat op de Via Francigena, een oude historische pelgrimsroute naar Rome die stilaan uitgroeit tot een waardig alternatief voor Compostela. Ik stapte 361 km, van Lucca naar Rome. Een greep uit mijn dagboeknotities.

Kan het mooier? Stemmiger? In Lucca mogen dwalen is de hemel een beetje mogen delen, de zwaartekracht even niet voelen. De stad ’s morgens vroeg verlaten geeft dan ook een zekere vrede, al is het nog niet het mooiste stukje

Toscane. De wit-rode tekens van de Via Franci-gena staan langs de rustige asfaltwegen gekleefd. Op zulke wegen kan je mijmeren over wat je adem vreugde geeft. De stilte laten denken in je hoofd. En genieten van bloemen die mekaar bewieroken. Geleidelijk verschijnt het Toscane dat we verwachten, met cipressen en olijfbomen die naast wijngaarden de wacht houden.

Na vier stapdagen bereik ik de middeleeuwse poort van San Gimignano. Een teveel aan hemel is dat. Zoveel schoonheid. Zoveel sfeer-volle torens waarvan de stenen al eeuwen mee-kijken naar de glorie en de miserie van deze plaats. Hier gaat je hart even haperen. Maar er zijn ook veel toeristen. Te veel. Dit stadje moet je bezoeken in de vrede van het eerste uur, als het licht nog op een helling van de stilte ligt. De drukte drijft me naar de rust van een klein park aan de rand van de stad. Een hoekje waar ik de dingen die bij de nacht horen rustig bij

elkaar kan leggen: een Benedictus, wat stilte, een restje geluk en het verlangen naar morgen.

Dertig kilometer liggen er tussen San Gimig-nano en Monteriggioni. Hete kilometers. De hitte dwingt me om ’s morgens heel vroeg te vertrekken. Monteriggioni is piepklein: een rond ommuurd stadje gelegen op de top van een heuvel. 42 inwoners zijn er momenteel. Geen bakker, geen winkel, geen bank. Maar wel horecazaken voor de talrijke toeristen die op deze bijzondere plaats de geur van de middel-eeuwen komen inademen.

Siena ligt op amper 18 km. Een peulschil. Maar het is drukkend en ik moet af en toe schaduw opzoeken om even te genezen van de hitte. Dat doe ik op plaatsen waar het gras rust geeft en de wind aan de bloemen blijft hangen. Plaatsen waar gloeiende papavers de geheimen van de vlinders bewaren.

Avontuur | Italië

Als eenzame pelgrim op de Via Francigena

56 | Op Weg 2012-1

Page 11: Op Weg 1, 2012

Gebeten door het virus | Marc Denauw

Low budget met de fiets door Europa

“Een fietsvakantie verveelt nooit, elke dag is anders. Alleen de binnenkant van de tent blijft dezelfde.” Samen met zijn vrouw fietst Marc Denauw elke zomer een dikke maand door Europa, van Schotland tot Kreta. Tienduizenden kilometers hebben ze op de teller staan.

Mijn vrouw en ik zijn volbloed fietsers. Twintig jaar geleden maakten we in Groot-Brittannië onze eerste trektocht. De eerste tien jaar beperkten we ons tot korte fietsreizen van een dag of tien. Maar in 2002 vonden we dat de kinderen groot genoeg waren om alleen thuis te blijven en trokken we er een maand op uit, richting Barcelona. Sindsdien fietsen we elke zomer zo’n 4 à 5 weken door Europa.

Meestal zijn onze tochten tussen de 2.500 en de 3.500 kilometer lang. Soms vertrekken we thuis met de fiets en keren we met het vliegtuig terug. Andere keren vliegen we meteen naar het buitenland. Vorig jaar kwam er zelfs geen vliegtuig aan te pas: we reden onze eigen Ronde van Frankrijk, in tegenwijzerzin en met vertrek en aankomst in Vlaanderen.

Met een luxesuite in een vijfsterrenhotel doe je ons geen plezier, geef ons maar de tent. Een fietsvakantie is back to basics. Eten,

drinken en slapen is het enige wat telt. Tent opzetten, koken op de camping, tent afbreken: het hoort bij het fietsen.

Onze laatste reis kostte amper 49 euro per dag, onderhoudskosten aan de fiets inbegrepen. Ik geef toe: we zijn wat aan de gierige kant op reis. Af en doe doen we wel een terrasje, maar als er een winkeltje in de buurt is kopen we daar onze drank. En we gaan nooit op restaurant. Toch leven we als Bourgondiërs: we koken elke avond uitgebreid en er komt altijd een lekkere fles wijn op tafel.

We verleggen nog altijd onze grenzen. Veel mensen doen het rustiger aan als ze ouder worden. Bij ons is het net omgekeerd. In het begin fietsten we 60 kilometer per dag. Nu leggen we gemiddeld 80 à 100 kilometer af. Een rustdag is er zelden bij, tenzij om een leuke stad te bezoeken. We kunnen gewoon niet stilzitten. Als we na een kort etappe ’s middags al op onze bestemming zijn, vervelen we ons te pletter.

36 | Op Weg 2012-1

Page 12: Op Weg 1, 2012

Wandelreportage | Nieuw-Zeeland

Trampingaan de andere kant

van de wereld

Of het wandelparadijs nu echt in Nieuw-Zeeland ligt, laten we in het midden. Maar ongerepte kusten, regen woud, vulkanen, bergen en gletsjers: het land lijkt wel IJsland, de Alpen en Madeira tegelijk. Wandelen heet hier niet ‘walking’ of ‘hiking’, maar ‘tramping’. Van onze vier meerdaagse wandeltochten behoren er drie tot de ‘Eight Great Walks’.

Banks Peninsula TrackIn 1988 ontwierp een groep boeren een wan-delroute op het oud-vulkanische schiereiland Akaroa, een honderdtal kilometer oostelijk van Christchurch. Het pad slingert over uitgestrekte schaapsweiden, baaien en kliffen, afgewisseld met bos en enkele stevige klimmetjes. Je kan de 35 km in twee of vier dagen afleggen. Er mogen per dag slechts 16 deelnemers starten. Met een onverwerkte jetlag in het lichaam kozen wij de vier-dagen versie. Een absolute aanrader wegens de rust, het schitterende landschap en de logeerplaatsen.Elke overnachtingsplaats heeft wel wat speciaals. We starten met een overnachting in Onuku Farm. Een eind verder en enkele honderden meters lager ligt de zee, azuurblauw van kleur. Je slaapt er in een kamer die je zelf mag uitkiezen of in een ‘stargazer’, een glazen gebouwtje in de vorm van een tent. De hele nacht fonkelen duizenden sterren boven ons hoofd. Bij Flea Bay komt de eigenaar, tevens beheerder van een natuur-reservaatje, de gasten halen voor een bezoek aan de nesten van blauwe pinguïns. Stoney Bay heeft leuke hutjes, een douche in een boom en

twee openlucht warmwaterbadkuipen die je kan opwarmen door een houtvuurtje onder de bodem op te stoken. De laatste overnachtings-plaats, Otanerito Farmhouse heeft dan weer een heel mooie bloementuin.

Aan de kust treffen we meer dan eens zeehon-den, spelend in het water of onbeweeglijk lui dommelend op de rotsen. Als je meer geluk hebt dan wij en op het geschikte moment komt, zie je de fameuze geelogige pinguïns of Hector dolfijnen. Voor de ‘Sea Arch’, een doorgang in de rotsen midden in de zee, is het te laat. Deze stortte in 2010 tijdens de eerste aardbeving in Christchurch helemaal in. Over de andere leuke

plaatsjes als Redcliff Point, Seal Cave en Purple Peak Saddle niet getreurd. Vooral de laatste dag vinden we veel ‘silverfern’ langs het pad, de zil-verachtige varen die in het wapen van Nieuw-Zeeland prijkt.

Milford Track‘The finest trek in the world’ situeert zich in Fiord-land, het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland. Fiordland bestaat voornamelijk uit regenwoud. Je kan de Milford Track individueel wandelen langs officiële lodges met zeer beperkte voor-zieningen, of met de privé-organisatie Ultimate Hikes. Wij kozen voor de tweede optie, met meer comfort. Het stevige prijskaartje namen we er bij.Uit de briefing in Queenstown blijkt duidelijk dat Ultimate Hikes niets aan het toeval over-laat. De afspraken over vervoer, wandelen en logies zijn duidelijk, je ontvangt een tochtplan met waterbestendige kaart en kan zonder pro-bleem een regenjas of rugzak lenen. Alles waar je vooraf niet aan hebt gedacht, kan gekocht, gehuurd of geregeld worden. Glade House, de eerste lodge, bereiken we na een boottocht van een uur. De waarschuwing

Af en toe zien we een kiwi of een kea, een zwarte

roofvogel die graag rugzakken plundert.

54 | Op Weg 2012-1

Page 13: Op Weg 1, 2012

voor de ‘sand flies’ is nog niet uit de lucht of het begint al te jeuken. Deze vliegjes zijn venijnig-aards. Ze zien er onschuldig uit, maar je voelt hun prik nog dagen later. Slechts een grote hoe-veelheid DEET houdt ze weg. Als we de volgende ochtend vertrekken, regent het nog steeds. Het pad is goed onderhouden. Overal groeien varens en mossen. Dieren zijn er weinig: af en toe een kiwi of een kea, een zwarte roofvogel die graag rugzakken plundert.De tochtbegeleiding is perfect: comfortabele hutten met droogkamers, uitgebreide maaltij-den naar keuze, voetverzorging… Onderweg loopt iedereen volgens zijn eigen tempo, een begeleider voorop, een begeleider achteraan, zo nodig uren later. ’s Middags staat er altijd wat warms klaar om te drinken.De derde dag - het regent nog steeds - klimt het pad over de Mackinnon Pass, 1.069 m hoog. Het beloofde landschap is herleid tot een wol-kenspel. Op de top valt sneeuw. Dan volgt het onverwachte: het klaart op en de zon priemt langzaam door het grijs. We genieten van een prachtige afdaling langs overvloedige waterval-len, met vele trappen en hangbruggen. ’s Avonds lopen we nog even door naar de Sutherland Falls, 580 m hoog. Slechts van heel ver kunnen we de waterval in één keer op een fotootje krijgen. De track loopt verder langs de Clinton River en eindigt met een boottocht in de Milford Sound. Nog steeds stort het regenwater overvloedig langs tientallen watervallen naar beneden.

Routeburn TrackDe Southern Alps vormen het decor voor nog een ‘Great Walk’. Na een klim van 300 m laten we onze rugzak even tussen de struiken staan en lopen nog 200 m hoger tot op Key Summit, 919 m, met groots uitzicht op onderliggende valleien. In de vochtige weiden groeien orchi-deeën, madeliefjes en lelies. We lopen stilaan het regenwoud uit en komen in een alpien landschap dat uitloopt in een uitgerekte vlakte. Beelden uit ‘Lord of the Rings’ komen o.a. uit deze buurt. ’s Avonds bereiken we de Macken-ziehut bij het gelijknamige meer. De omlig-gende bergtoppen spiegelen zich in het water,

goed voor prachtige foto’s. We genieten van een feestmaaltijd met zalm, lam en al het fijne dat Nieuw-Zeeland - in dit geval Ultimate Hikes - te bieden heeft. Het is oudejaarsavond en zomer. Tijdens onze zomer is dit gebied ontoegankelijk.Met nieuwjaar klauteren we tot op de top van Conic Hill, 1.518 m hoog, opnieuw goed voor een weids 360-graden uitzicht. In het zuiden glinstert de Tasmanzee. De Routeburn Falls hut ligt verborgen, net onder de boomgrens. Het water van de watervallen stort spectaculair 300 m naar beneden.

De derde dag daalt de route nog verder. Onder-weg liggen ‘flats’, uitgestrekte vochtige graslan-den, verbonden door de Routeburn River en steile bospartijen.

Tekst en foto’s: Marc Vandoren

Meer info: www.bankstrack.co.nz.

Marc vertelt zondag om 12u nog veel meer over tramping in Nieuw-Zeeland.

2012-1 Op Weg | 55

Page 14: Op Weg 1, 2012

PechdienstNet als automobilisten kunnen ook fietsers een abonnement afsluiten voor hulp bij pech onderweg. Bike Assist komt je 24 uur op 7 dagen binnen het half uur in heel België depan-neren. Er zijn drie formules: brons, zilver en goud. Heb je een bronzen pechpas dan word je

met je (elektrische) fiets naar een fietsenmaker gebracht. Na herstelling kan je dan je tocht voort-zetten. Met een zilveren pechpas word jij naar je doel gebracht (huis,

school of werk) en de tweewieler naar de fiet-senmaker, waar je hem later kan ophalen. Met een gouden pechpas word je naar keuze naar je doel of naar de fietsenmaker gebracht en krijg je een vervangfiets voor de duur van de herstel-ling. De twee laatste formules gelden behalve voor (elektrische) fietsen ook voor scooters, snor- en bromfietsen. De prijs voor de pech-passen zijn per jaar: brons € 39, zilver € 49 en goud € 59. www.bikeassist.be

RAVeL in LuikDe provincie Luik heeft een nieuwe drietalige brochure uitgegeven, waarin alle RAVeL-tracés die tot nu toe geopend zijn, uitgebreid worden beschreven met kaartjes en bezienswaardigheden. Ook de tracés van de PreRAVeLs worden vermeld. Je kan de brochure downloaden van de website. www.ftpl.be

Cultuurhistorische parelsIn de serie Capitool Reisgidsen verscheen Parels van Staatsbosbeheer, een cassette met een gids en 16 losse kaarten. De gids beschrijft 60 bijzondere natuurgebieden door heel Neder-land die beheerd worden door Staatsbosbeheer. Er zijn bekende pareltjes bij zoals het Koot-wijkerzand, de Weerribben en de Biesbosch, maar ook minder bekende zoals de Hollandse Waterlinie en de Staats-Spaanse Linies in Zeeuws-Vlaanderen. Op de kaarten zijn fiets- en wandelroutes in deze natuurgebieden ingetekend. Uitgeve-rij van Reemst, ISBN 789-90-0030-131-7, prijs € 29,99.

Stelling van AmsterdamDe Stelling van Amsterdam is een 135 km lange verdedigingslinie van dijken, sluizen, forten en batterijen op een afstand van 15 tot 20 km rond de hoofdstad. Dit was het ultieme verdedigingswapen, dat het land rond Amsterdam kon verdedigen door het onder water te zetten. Hij werd tussen 1881 en 1914 gebouwd en staat sinds 1996 op de UNESCO lijst van werelderfgoed. De groene gordel die zo ontstond is een oase van rust gebleven en een paradijsje voor wandelaars en fietsers. www.stelling-amsterdam.nl.De Fietsgids Stelling van Amsterdam bevat 15 fietslussen die via knooppunten langs de gehele stelling voeren. Je vindt er ook veel achter-

grondinformatie over dit culturele erfgoed. Uitgeve-rij ANWB, ISBN 978-90-1802-924-1, prijs € 9,95.Fortenroutes langs de vuurlijn beschrijft een aantal avontuurlijke fietsroutes in het schoots-veld van de Stelling. De vuurlijn is een aarden wal aan de zuidkant van de Stelling die van Kuderstaart tot Uithoorn loopt. Uitgeverij Buijten & Schipperheijn, ISBN 978-90-5881-127-1, prijs € 13,50.

Oude Hollandse WaterlinieDeze verdedigingslinie werd eind 17de eeuw aangelegd, toen Franse troepen het gewest Holland aanvielen. De prins van Oranje hield niet alleen stand achter de waterlinie maar

koos zelfs voor de aanval. Het gebied van de voormalige Oude Hollandse Waterlinie is een weids landschap van polders en waterlopen dat grotendeels in het Groene Hart ligt. Met het thema Fietsen in het spoor van de prins werden vier fietsroutes van 35 tot 65 km ont-wikkeld die alle gebaseerd zijn op een histo-risch verhaal dat zich hier heeft afgespeeld. Je kan de beschrijvingen en bijpassende kaartjes downloaden van de website. www.waterlinie-werelderfgoed.nl

PeerkePad op de fietsIn 2009 werd ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van de Tilburgse missionaris Petrus Donders (Peerke) in de Nederlandse provincie Noord-Brabant de wandelroute Peer-kePad ontwikkeld tussen het graf van de heilige Gerardus Majella in Wittem en het graf van de in 1982 zalig verklaarde Peerke in Tilburg (zie ook Op Weg 3-2010, p. 23). Het succes van deze wandelroute mondde uit in een uitbreiding: PeerkePad II. De wandelroute werd geactuali-seerd en er kwam ook een acht-v o r m i g e fietslus van ruim 300 km. Deze loopt gedeel-telijk door Vlaanderen en verbindt het

Reismarkt 2012Op 4 maart 2012 vindt van 10 tot 18 uur in Brugge de 27ste Reismarkt plaats, van en voor mensen met een passie voor reizen. Ruim 200 informanten geven reistips over tal van landen en reis-formules. Ze maken je wegwijs in een streek of land, geven adviezen over reisroutes, transport en leuke eet- en slaapadresjes en tips over budgetreizen. De thema’s van dit jaar zijn Natuur en Avontuur in Europa, Ver en betaalbaar reizen en Met kinderen op reis. Ook wandelen en fietsen komen uitgebreid aan bod. Allerlei organisaties op gebied van reizen hebben informatiestands en er is een doorlopend programma van interviews, workshops en beeldreportages. De jon-geren hebben hun eigen Jongeren Reismarkt met thema’s zoals goedkoop transport & logies, werken & reizen, liften, taalreizen, … GR is dit jaar niet aanwezig op de Reismarkt.www.wegwijzer.be

fietsnieuws

32 | Op Weg 2012-1

Page 15: Op Weg 1, 2012

Oostendse KrekenDe nieuwe wandellus Oostendse Krekenwandelroute voert door het heringerichte historische krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende. Het 13 km lange traject passeert langs natuurgebied De Keignaert en het polderdorp Zandvoorde. Ook de vroegere spoorlijn Groene 62 en het nieuwe Noriyuki Inouepad, de eerste schakel van het ambi-tieuze ‘Groene Lint rond Oos-

tende’, zijn in de route opgenomen. De kaart-brochure kost € 2.www.westtoer.be

Wandelen met een plusVoor mensen met een beperking of gezinnen

met jonge kinderen en buggy’s stelde Toerisme Oost-Vlaanderen het gidsje Wandelroutes met een + samen. Het bevat vijf goed toegankelijke lussen van 4,5 tot 11 km op bestaande wandelroutes, veelal met toeganke-lijke voorzieningen en rustpunten onderweg. De routes zijn in Berlare, Wachtebeke, Lokeren, Zevergem en

Tielrode. De brochure kost € 3.www.tov.be/toegankelijkheid

RupelkleirouteDe Piet Van Aken Wandelroute werd volledig vernieuwd en geënt op het Wandelnetwerk Rivierenland met als resultaat een aangename en soms avontuurlijke route van 7 km langs het erfgoed van de baksteenindustrie en door de kleiputten. De route kreeg tevens een nieuwe naam en heet nu Rupelkleiroute. Infoborden langs het traject vermelden beelden en passa-ges uit het werk van Piet van Aken. Er is ook een meer toegankelijke dorpswandeling van 3 km. De wandelbrochure bevat veel ach-tergrondinfo over de klei-ontginning, de steenbak-kerijen, de scheepswerven en de kleiputten die door de natuur werden heroverd. Gratis te downloaden via www.trvl.be.

Nieuw Antwerps wandelnetwerkDe provincie Antwerpen heeft er weer een wandelnetwerk bij! Nummer acht in de geplande reeks van twaalf is Kempense Land-duinen. Deze naam verwijst naar de zanderige bodem waar nog restanten van oeroude stuifduinen zijn, soms wel tientallen meters hoog. Ook de Grote Nete is prominent aanwezig. Het knooppunten-netwerk van in totaal 340 km bestrijkt de gemeenten Balen, Meer-hout, Geel en een deel van Mol. Toerisme Antwerpen was in 2011 zeer productief en bewegwijzerde meer knooppuntkilometers dan alle andere Vlaamse provincies samen. En 2012 ziet er al even veelbelovend uit. De knooppuntenkaart is te koop bij de lokale toeristische diensten. Prijs € 8.www.antwerpsekempen.be

Haute SûreHet Natuurpark Haute Sûre Forêt d’Anglier omvat het woud van Anglier en de vallei van de Sûre. Je kan dit park te voet verkennen op zes

bewegwijzerde mp3 wandelingen van 3 tot 12,5 km. Ze vertrekken in Martelange, Tintange, Bourcy, Remoiville, Les Tossés en Habay. Voor iedere wandeling kan je een geluidstrack en een brochure down-loaden van de website.www.parcnaturel.be.

Twee LuxemburgenTussen La-Roche-en-Ardenne en Kau-tenbach wordt een nieuwe grensover-schrijdende route ontwikkeld van 120

km, de Eislek Trail – EscapArdenne. Het gro-tendeels onverharde traject wordt bewegwij-zerd met een wit golfje en krijgt een topogra-fische gids. Aansluitende, niet bewegwijzerde meerdaagse rondwandelingen zullen op een NGI-kaart worden ingetekend. Dit gezamen-lijke project van het Parc Naturel des 2 Ourthes en de Luxemburgse vereniging voor natuurbe-scherming zal eind 2012 worden opgeleverd. blog.escapardenne.eu

HaspengouwEen klein deel van Haspengouw ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het grenst aan het Hageland en in dit overgangsgebied heeft Toerisme Vlaams-Brabant 15 wandellussen van 6 tot 12 km uitgestippeld. Ze zijn bijeen gebracht in de nieuwe gids Hagelands Haspengouw. De wande-lingen voeren door het glooi-ende landschap met zijn holle wegen en vierkanthoeven in de streek rond Hoegaarden, Landen, Linter en Tienen. Goed voor 132 km wandelple-zier. De gids kost € 6.www.toerismevlaamsbrabant.be

RoMaNaDe steden Rochefort, Marche-en-Famenne en Nassogne, verenigd in RoMaNa, hebben samen het roadbook Villages de caractère uitgege-ven met negen wandellussen (4 tot 9,5 km), in iedere gemeente drie. Je kan dit gidsje down-loaden van de website.www.maisontourisme.nassogne.marche.be

wandelnieuws

38 | Op Weg 2012-1

Page 16: Op Weg 1, 2012

Nieuwe websiteIn 2000 zette GR zijn eerste stapjes op het worldwide web. In 2012, na een vol jaar sleutelen, is de GR-website 3.0 bijna klaar. Hiervoor zijn we in zee gegaan met een professionele webontwikkelaar. De metamorfose is volledig: modern ontwerp, frisse kleuren en een gebruiksvriendelijke navigatie. Maar de vernieuwingen blijven niet beperkt tot wat je ziet.

Nieuw is de online dynamische googlekaart, waarop alle GR- en LF-routes in Vlaanderen zichtbaar zijn. Wil je weten of er een route door je eigen gemeente loopt? Bij de kaart zijn drie filters voorzien om je route te verfijnen. Als bezoeker kan je bovendien kiezen om de kaart op terrein- of satelliet-view te zetten.Bovendien vind je de gps-tracks van alle Vlaamse GR- en LF-routes op de site. Gedaan met de vele verouderde of foutieve tracks die op het web circuleren. Op onze site vind je de recentste tracks waarmee je in alle vertrouwen aan de slag kan. Alle omleidingen, onderbrekingen of trajectveranderingen zijn up-to-date en kunnen eenvoudig afgeprint worden om mee te nemen onderweg, als aanvulling op je topogids.

Gps krijgt trouwens nog meer aandacht op de site. Onze gps-werkgroep houdt je immers op de hoogte van de nieuwste gps-ontwikkelingen De webshop is nog steeds de meest complete online shop voor wandel- en fietsgidsen over lange afstand. Nieuw is de online betalingsmogelijkheid. Het wandelaanbod omvat alle Vlaamse en Waalse GR-topogidsen, een ruime selectie van de Franse GR- en PR-topogidsen en de Nederlandse LAW-gidsen. Het fietsaanbod omvat de LF-topogidsen van Vlaanderen en Nederland, de Rando-Vélogidsen van Wallonië, alle Vlaamse knoop-puntkaarten en de fietsgidsen van Pirola en Benjaminse. Tot slot ook de NGI-stafkaarten op schaal 1/50.000, 1/25.000 en 1/20.000. De kalender houdt je op de hoogte, niet alleen van de provinciale wan-deltochten, maar ook van de nieuwe gps-cursussen en fietstochten (zie hiernaast).

Wat Op Weg betreft, ook jouw favoriete blad zal prominent aanwezig zijn op de site. Vanzelfsprekend blijft het archief behouden. Met de handige zoekfunctie vind je meteen alle artikels terug over je reisbestemming, vanaf 2003. In de toekomst zullen reportages van Op Weg op de site ook extra’s kunnen krijgen: downloadbare gps-tracks, foto’s, informatie over logies, vervoer,…

Zonder onvoorziene omstandigheden gaat de nieuwe website online bij de opening van de Fiets- en Wandelbeurs op 18 februari 2012. Het exacte moment zal op onze facebookpagina onthuld worden.

D e m o o i s t e

d a g w a n d e l i n g e n l a n g s

G R - p a d e n i n V l a a n d e r e n

Antwerpen12 lusvormige dagwandelingen langs

de mooiste Grote Routepaden

Met stafkaarten op schaal 1 :25.000

Music For LifeGeen editie van MFL zonder actie van GR-Antwerpen. Voor de kersttocht van Vertrijk naar Leuven trokken de 28 enthousiaste deelnemers hun beste wandelschoenen aan. Jammer voor de drie pechvogels die door een afgeschafte trein de vertrekplaats niet konden bereiken. Alles bij elkaar (wandelaars en stortingen) bracht de actie € 800 op. Hopelijk was het niet de laatste MFL…

Nieuwe uitgaven in 20122012 kondigt zich aan als een vruchtbaar jaar. Je mag je verwachten aan• nieuwe topogidsen voor de Streek-GR Heuvelland en GR 565/Streek-

GR Kempen• een Dagstappergids Vlaanderen (met de 50 mooiste wandelingen uit

de eerste reeks, ism Lannoo)• vijf nieuwe Dagstappergidsen (per provincie, ism Lannoo)

GR-nieuws

58 | Op Weg 2012-1

Page 17: Op Weg 1, 2012

Fietsen met GR / gpsGps is ‘in’, ook bij wandelaars en fietsers. Als promotor van wandelen en fietsen over lange afstand wil GR je graag op het juiste track zetten. Deel 3 van onze reeks is een uitnodiging om op gps-cursus te komen en samen LF-routes te gaan verkennen.

Ben je een enthousiaste fietser en wil je wel eens kennismaken met de mogelijkheden van een gps? Misschien twijfel je wel om een gps aan te kopen? Of bezit je al zo’n toestelletje, maar heb je de indruk dat je nog wat tips kan gebrui-ken? Of heb je vooral zin om deel te nemen aan een gezamenlijk geor-ganiseerde fietstocht en ben je nieuwsgierig naar het concept van lange afstandsroutes?Voor al deze fietsers organiseert de LF-pijler van Grote Routepaden per provincie een tweeluik. Omdat de vraag naar informatie over de combi-natie gps en fietsen erg groot is, staat dit tweeluik in het teken van de gps. Er is telkens één dag waarop alle mogelijkheden van de gps uit de doeken worden gedaan, en één dag om die informatie toe te passen, en wel op een LF-route. De bedoeling is dat geen enkele fietser na deze dubbele onder-dompeling nog verdwaalt in de wereld van de gps!

Het eerste deel van het tweeluik omvat dus een heuse opleidingsdag. Deze cursus is volledig toegespitst op gps-gebruik door fietsers. Experts van Garmin Academy Benelux zorgen voor deskundige uitleg, in samenwer-king met GR. De deelnemers maken op deze dag kennis met het toestel zelf en met de software. Bovendien wordt uitgelegd wat deze technolo-gie kan betekenen voor de invulling van je fietstocht. Waar de routes te vinden op het net, hoe ze over te zetten op je gps-toestel, al deze proble-men worden helder uit de doeken gedaan.Na de theorie volgt de praktijk! Enkele weken na de dagcursus organi-seren LF-medewerkers, tevens ervaren gps-gebruikers, een gezamenlijke fietstocht. Zo kan je meteen de kennis toepassen die je tijdens de oplei-dingsdag hebt opgedaan. De fietstochten zijn ongeveer 60 kilometer lang en volgen voor een groot deel LF-routes. Je krijgt op voorhand alle route-informatie, met daarbij ook de gps-track. Voorlopig kunnen geïnteresseerde fietsers de data al in hun agenda noteren. Meer details over de inschrijvingen, plaats van afspraak, enz… worden binnenkort bekendgemaakt op onze vernieuwde webiste. Houd er alvast rekening mee dat je als deelnemer op eigen kracht naar het ver-trekpunt komt en zelf voor picknick zorgt. Wij zorgen voor een stopplaats met terras en mogelijkheid om soep te krijgen.

Limburg24/03/2012 dagcursus gps en fietsen (jeugdherberg Bokrijk)15/04/2012 fietstochtVlaams-Brabant28/04/2012 dagcursus gps en fietsen (jeugdherberg Leuven)13/05/2012 fietstochtOost-Vlaanderen26/05/2012 dagcursus gps en fietsen (jeugdherberg Laarne)10/06/2012 fietstochtAntwerpen25/08/2012 dagcursus gps en fietsen (jeugdherberg Westerlo)09/09/2012 fietstochtWest-Vlaanderen15/09/2012 dagcursus gps en fietsen (jeugdherberg Brugge)30/09/2012 fietstocht

Meer info op de stand van Grote Routepaden.

2012-1 Op Weg | 59

Page 18: Op Weg 1, 2012

PajottenlandDwars door golvende akkers, kleine dorpjes, grote vier-kant-hoevesenkastelen.DeGR512leidtjeviahetkasteelvanGaasbeeknaarSt.-Kwintens-Lennik,deDendervalleienGeraardsbergen.

Ineenmodern,sfeervolhotel***inhartjeNinove.

HagelandViadeGR512,deGR5endeStreek-GRvolgjedeDemerendeWingelangsfikseheuvelruggen,broekenenbeem-den,dewaterburchtvanHorstenZichem.

Ineencharmehotel**inRillaarmetsaunaenjaccuzi.Metmogelijkheidtotgps-initiatie.

Maas- & MergellandVanopdePieterbergbijMaastrichthebjeeenverrassendmooipanorama.Anderehoogtepunten langsdeGR128OostendeGR5zijnhetfortvanEben-Emael,dekastelenvanAlden-BiesenenRenesseendewatermoleninBlaar.

Ineenprachtiggerestaureerdehotelhoeve**inRiemst.

Fruitig HaspengouwHollewegen,akkers,boomgaarden, tal vanschitterendeuitzichteneneenstukjeRomeinseheirbaanzijndeingre-diëntenvanGR128enGR564.

Ineencomfortabelehotelhoeve**inBatsheers.

Zwalm en Vlaamse Ardennen DeGR129,GR122enStreek-GRleidtjedoordedriehoekOudenaarde-Ronse-Brakelmetzijnpittigehellingen,eentros schitterende panorama’s, eeuwenoude bosgroepenenrustigedorpen.

Ineenmodern, rustgevendhotel*** inhet landelijkeParike.

HeuvellandWandeldagen over onze West-Vlaamse‘bergen’ zijn doordrongen van panoramischehoogstandjesenherinneringenaande‘GrooteOor-log’zijnsteedsdichtbij.DeGR128(Frans-Vlaanderen),GR5A(Zuid)enStreek-GRHeuvellandbrengenonsaanbeidezijdenvande‘schreve’.

Ineenaangenaamhotel***bovenopdeRodeberginWestouter.

In en om VoerenEengolvendlandschapoverdektmetveldenenbossen:opdeGR128,deGR563endeLAW7(Krijtlandpad)snoepjenietenkelvanVoeren,maarookvanhetZuid-HollandseKrijtlandenhetWaalseLandvanHerve.

Ineenschitterendgerestaureerdevierkantshoeve***in’s Gravenvoeren.

Antwerpse KempenWaarvindjenogde“stille”Kempen?OpGR565endestreek-GRrondKasterleemetzijnzandigeheuvelruggen,uitgestrekte bossen, kleine landbouwgehuchten en na-tuurreservaten.

In een stijlvol hotel**** met binnenzwembad in hetrustgevendegroenvanLichtaart.

Grote Routepaden werkte 8 korte arrangementen uit langs de mooiste GR-paden in Vlaanderen. Je gaat zorgeloos op pad met uitgewerkte routebeschrijvingen, GR-wandelgidsen en kaartmateriaal. Je verblijft in één hotel. De hotelier zorgt voor een warm onthaal, lekkere maaltijden, een stevig lunchpakket en het nodige vervoer ter plaatse.

GR WANDELARRANGEMENTEN

Informatie en boekingen het ganse jaar door bij Anders Reizen – tel 013 33 40 40

www.andersreizen.be

Nieuw

‘ Uitwerking als gesneden brood:

alles super ’

Wandelarrangementen 2-daagse(1nacht)

3-daagse(2nachten)

4-daagse(3nachten)

single(toeslagpernacht)

Pajottenland 110 179 — 23

Hageland 128 186 — 16

Maas-Mergelland 119(*) 183 — 10

Haspengouw 126(**) 194 — 15

Zwalm/VlaamseArdennen 128 213 287 19

Heuvelland 116 189 257 30

Voeren 133 218 / 21

AntwerpseKempen(***) 142 236 327 18

Prijzengeldigvoordeverblijfsperiodevan01/01/2012tot31/12/2012Prijsperpersoon,volpension,(ontbijt,picknick,avondmaal),in2-persoonskamermetdouche(bad)enwc,inclusiefééninformatiefwandelpakketperboeking(gemarkeerderoutes,wandelgidsenentrajectkaarten)envervoerterplaatsevoordewandeltrajecten

(*)2-daagseenkelteboekeninmidweekts.01/04en31/09(**)2-daagseenkelteboekeninmidweek(***)teboekenvanaf1mei(realisatiehertekendeGR-paden)

64 | Op Weg 2012-1

Page 19: Op Weg 1, 2012

Wandelgidsen en -kaarten• GRoverzichtskaartenvanBelgië(1/300.000),

FrankrijkenNederland

• alleVlaamseenWaalseGR-topogidsen

• Dagstappergidsen

• FranseGR-topogidsen(levertijdvanca3wekenvoorsommigegidsen)

• FransePR-gidsen(opbestelling;levertijdvanca 3 weken)

• deNederlandseLAW-gidsen

• Gps-routeplanner

Fietsgidsen en -kaarten• LF-,RAVeL-enRV-overzichtskaartvanBelgië

(1/250.000)

• Dagtrappergidsen

• LF-topogidsenvanVlaanderenenNederland

• Vlaamseprovincialeknooppuntnetwerkkaarten

• Rando-VélotopogidsenWallonië

• NederlandseFietsideeënkaart(metLF-routes)

• delangeafstandsfietsroute-gidsenvanPirolaenBenjaminse

• Gps-routeplanner

Stafkaarten• NGI-stafkaartenopschaal1/50.000,1/25.000of

1/20.000

• NGItoeristischestafkaarten(HogeVenen,Zoniënwoud)

GR (WEB) WINKELmet het grootste assortiment aan topogidsen, fietskaarten en wandelkaarten

TE KOOpIndewebwinkelop

www.groteroutepaden.be(bestellingenwordenperpostopgestuurd)

10% kortingvoorGR&LF-leden

Best verkocht in 2011GR-overzichstkaart BelgiëLeden€7

Niet-leden€6,30

Vlaanderen Fietsroute800kmfietsplezierlangs

demooisteplekjesvan

Vlaanderen

Leden€12

Niet-leden€10,80

Dagstappergids Frans Vlaanderen15luswandelingenover

demooisteGR-padenin

Noord-Frankrijk

Leden€17,99

Niet-leden€19,99

Fiets- en wandellogboekNotitie-ensouvenirboekje

voorwandelaarsenfietsers

Promotieprijs€7,95

GR 16 Sentier de la SemoisLeden€14,31

Niet-leden€15,90

GR 5 Noordzee – RivieraLuxemburg-Lotharingen

Leden€15,95

Niet-leden€14,40

Page 20: Op Weg 1, 2012

GR-trektochten

West-VlaanderenInfo en inschrijven: Piet Hardeman, tel 057 44 56 57, [email protected] met de bus: € 18 niet-leden / € 15 leden. Te betalen op rkn 738-3221103-46 van GR West-Vlaanderen. Keuze uit ± 18 km of ± 25 km begeleide wandelingen of individueel stappen met kaart en beschrijving. Opstapplaat-sen: Roeselare (station) en soms ook Brugge (Sint-Michielskerk), Ieper (station) of Kortrijk (Carpoolingparking afrit Zwevegem op E17).Midweektochten op donderdag: vertrek 10 uur (eigen vervoer), deelname: € 2 niet-leden, € 1 leden.

DagtochtenZo 12 februari : GR 127(F) Maroeuil – Fresni-court-le-Dolmen, start van een nieuw padZo 18 maart: Streek-GR Hageland, Linden – Holsbeek – NieuwrodeZo 22 april: GR 129 Haies (Nalinnes) – Oret (Mettet)Za 26 en zo 27 mei: Pinksterweekend ParijsMidweektochten op donderdag2 februari: GR 123 Bléharies, dartelen op en langs ‘de schreve’, 23,6 km1 maart: Kortrijk Oost en de Gavers, 21 km 5 april: Dworp

Oost-VlaanderenInfo en inschrijven: Johan Maenhout, tel 050 71 39 22, [email protected]. Dagtochten: met openbaar vervoer (trein & lijnbus). Prijs: € 1 + railpas. Rkn 001-4724671-71 van GR Oost-Vlaanderen. Vertrekplaats: Station van Aalter of Gent Sint Pieters. Vrijdagtochten: verzamelen 10 uur (eigen vervoer), info Patrick De Corte 09 360 56 21, [email protected] of Rik Van Gucht 050 71 92 98

DagtochtenZo 26 februari: Dagstapper 1 Oost-Vlaanderen, rondwandeling vanuit Geraardsbergen, langs de GR 5A over de Muur en door het Raspaille-bos naar Grimminge en terug langs de Dender en de Gavers, 23,3 of 18,8 kmZo 18 maart: RB 10 Hainaut, landelijke rondwandeling met de vallei van de Samber als leidraad, vertrek station Solre-sur-Sambre, 23,3 of 17,3 kmZo 22 april: GR 57 van Luik naar Tilff (18,8 km) of Esneux (22,8 km), door het stadscen-trum van Luik, langs de Maas naar Angleur en over de hoogtes van Sart TilmanVrije-dagtochten op vrijdagen17 februari: Louise Marie, Kerkplein Louise-Mariestraat Maarkedal (Mia)16 maart: Temse station (Toon)20 april: Ronse, jeugdherberg De Fiertel (Patrick)

AntwerpenInfo: Ronald Rothwell, tel. 03 480 80 65, [email protected]: Ingrid Van Der Auweraert, tel. 03 633 01 97, [email protected]: keuze uit twee afstanden ± 20 km of ± 25 km. Prijs: € 15,- voor bustochten. Te betalen op rkn 001-5627005-14 van GR-Antwerpen. Opstapplaatsen: Antwerpen Van Stralenstraat 40 en Berchem Willibrorduskerk.

DagtochtenZo 12 februari: GR 125 Cerfontaine – Bossu en Fagne – Virelles – ChimayZo 18 maart: GR 561/LAW Brabants Ven-nenpad, Valkenswaard – Neerpelt - vallei van de DommelZo 22 april: GR 129 Givry – Warquignies (boshyacinten)

LimburgInfo en inschrijven: Rudy Steyls, tel 011-76 65 96, [email protected]. Dagtochten: verplaatsing met de auto en/of het openbaar vervoer. Samenkomst: Carpool Lummen & Diepenbeek.Halve dagtochten: afspraak ter plaatse, lus ± 10 km

DagtochtenZo 19 februari: GR 571/14 = RB16 Luik, Lier-neux 19 kmVoor wandeltochten in maart en april, zie website

Vlaams-BrabantInfo en inschrijven: [email protected] of 0477-73 64 32Dagtochten: geen geleide groepswandelingen, ieder stapt op zijn eigen tempo met trajectbe-schrijving en kaartje en via GR-tekens. Prijs: € 15 per tocht of € 75 voor een wandelpas. Te betalen op rkn 001-1680567-21 van GR-Brabant. Opstapplaatsen: Machelen: parking 2 (achter de Makro), Kampenhout-Sas: parking P+R op de rotonde van de N26, Leuven: parking Bodart.

DagtochtenZo 12 februari: GR 123 Hellebecq – Flobecq, op de wip tussen Dendervallei en Pays des Collines, 27,3 kmZo 18 maart: GR 573 Angleur – Nessonvaux, de Ourthe in prille voorjaarstooi, 21 of 25 kmZo 15 april: LAW Deltapad Neeltje Jans – Renesse, frisse zeelucht snuiven in Schouwen-Duivenland, 25 km

Meer info: www.groteroutepaden.be > GR-wandelen > wandeltochten

Interesse om mee te wandelen? Meer info op de stand van Grote Routepaden.

AGENDA GR-tochten worden georganiseerd door de provinciale werkingen en zijn bedoeld zowel voor trouwe GR-leden als voor iedereen die met GR wil kennismaken. Vooraf inschrijven verplicht. Picknick en stevige wandelschoenen ook.

2012-1 Op Weg | 61