Oost - 28 januari 2016

16
‘Urban Skate Zone’ wordt onderdeel van een groter park op Zeeburgereiland Op naar het skatepark Sport Kan deze meneer over iets meer dan een jaar zijn skills oefenen in de ‘Urban Skate Zone’? In februari neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Het beoogde skatepark ‘Urban Skate Zone’ wordt onderdeel van een groter park op Zeeburgereiland met een totaal op- pervlakte van bijna 12.000 m2. Hierin is onder meer plaats voor een sporthal, twee velden en een hardloopparcours met diverse trimtoestellen. De scholen op Zeeburgereiland zul- len hier ook gaan sporten. Buurt en skaters denken mee over het gebied. Met een oppervlakte van 3.100 m2 is het beoogde skatepark ook geschikt voor inline skaters en bmx’ers (fietscross). De gemeenteraad neemt komende maand, in februari, de beslis- sing over de financiering. Volgens planning is het skatepark in het voorjaar van 2017 gereed. Jaargang 3 nummer 01 28 | 01 | 16 editie Oost Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Gezond kopen, gezond koken in de Indische buurt 7 Kringloop in de stad Nico Schoen (67) uit Osdorp combineert zijn hobby hardlopen met het opruimen van zwerfafval Afval(len) Ongeveer tweederde van u is het jaar begonnen met een goed voornemen en het grootste deel daarvan gaat om de strijd tegen de kilo’s. Uit landelijk onderzoek blijkt dat dertig procent van de mensen die hun voornemen niet volhoudt, afhaakt omdat ze niet snel genoeg resultaat zien. De gemeente wil dat alle Amster- damse kinderen een gezond gewicht hebben. In Amsterdam hebben meer dan 25.000 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. Dat betekent één op de vijf. Dit heeft ernstige gevol- gen voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Daarom zet de ge- meente flink in op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kin- deren. Het gaat hierbij niet om snel re- sultaat: het doel is om dit in 2033 ge- realiseerd te hebben. Op pagina 3 leest u drie verhalen van Amsterdammers die heel bewust met gezond leven bezig zijn. Nico Schoen (67) uit Osdorp loopt drie tot vier keer per week hard. Hij combineert zijn gezonde leefstijl met het opruimen van zwerfvuil langs zijn route. “Wat mij ook motiveert is dat ik besef wat plastic afval doet met het milieu. Ik voel me geroepen om er iets aan te doen. Troeptrimmen is mijn bij- drage.” Lees verder op pagina 2 De strijd voor een gezond gewicht gaat om bewegen, voeding en slapen 3 Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in februari 12-13 Met special EU

description

 

Transcript of Oost - 28 januari 2016

Page 1: Oost - 28 januari 2016

‘Urban Skate Zone’ wordt onderdeel van een groter park op Zeeburgereiland

Op naar het skateparkSport Kan deze meneer over iets meer dan een jaar zijnskills oefenen in de ‘Urban Skate Zone’? In februari neemt degemeenteraad hierover een besluit.

Het beoogde skatepark ‘Urban Skate Zone’ wordt onderdeelvan een groter park op Zeeburgereiland met een totaal op-pervlakte van bijna 12.000 m2. Hierin is onder meer plaatsvoor een sporthal, twee velden en een hardloopparcours metdiverse trimtoestellen. De scholen op Zeeburgereiland zul-len hier ook gaan sporten. Buurt en skaters denken mee overhet gebied.

Met een oppervlakte van 3.100 m2 is het beoogde skateparkook geschikt voor inline skaters en bmx’ers (fietscross). Degemeenteraad neemt komende maand, in februari, de beslis-sing over de financiering. Volgens planning is het skateparkin het voorjaar van 2017 gereed.

Jaargang 3

nummer 01

28|01|16editie Oost

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Gezond kopen, gezond koken in de Indische buurt

7

Kringloop in de stad

Nico Schoen (67) uit Osdorp combineert zijn hobby hardlopen met het opruimen van zwerfafval

Afval(len) Ongeveer tweederde van u is hetjaar begonnen met een goed voornemen enhet grootste deel daarvan gaat om de strijdtegen de kilo’s. Uit landelijk onderzoek blijktdat dertig procent van de mensen die hunvoornemen niet volhoudt, afhaakt omdat zeniet snel genoeg resultaat zien.

De gemeente wil dat alle Amster-damse kinderen een gezond gewichthebben. In Amsterdam hebben meerdan 25.000 kinderen en jongerenovergewicht of obesitas. Dat betekentéén op de vijf. Dit heeft ernstige gevol-gen voor hun gezondheid op korte enlange termijn. Daarom zet de ge-meente flink in op het voorkomen enterugdringen van overgewicht bij kin-

deren. Het gaat hierbij niet om snel re-sultaat: het doel is om dit in 2033 ge-realiseerd te hebben. Op pagina 3 leestu drie verhalen van Amsterdammersdie heel bewust met gezond levenbezig zijn.

Nico Schoen (67) uit Osdorp looptdrie tot vier keer per week hard. Hijcombineert zijn gezonde leefstijl met

het opruimen van zwerfvuil langs zijnroute. “Wat mij ook motiveert is dat ikbesef wat plastic afval doet met hetmilieu. Ik voel me geroepen om er ietsaan te doen. Troeptrimmen is mijn bij-drage.”

Lees verder op pagina 2

De strijd voor een gezond gewicht gaat om bewegen, voeding en slapen

3

Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in februari

12-13

Metspecial

EU

Page 2: Oost - 28 januari 2016

2 Amsterdam | 28 januari 2016

’Water is om te drinken’

Gebiedsplannen Oost online

Gezond Gewicht Het scholenprogrammaJump-in helpt Amsterdamse basisscholen omkinderen meer te laten bewegen en gezonderte eten. De leerlingen van de Valentijnschooldoen ook mee.

Concrete acties 2016 De bestuurscommissie Oostheeft in december de gebiedsplannen voor 2016vastgesteld. De gebiedsplannen van stadsdeelOost voor 2016 zijn te vinden op de website van de gemeente Amsterdam.

De gymles op donderdagochtend wordtdit keer afgesloten met een rondje snel-wegtikkertje. Alle jongens en meisjesvan groep zeven rennen met de klok meeom vier banken heen. Twee van hen zijnom de beurt de tikker. Als de ene gaat zit-ten mag de ander weer opstaan om zijnwerk te doen. De twee jongens werkenslim samen, maar aan het eind van de leszijn er een paar toch nog niet getikt.

Lekker bewegenTerwijl de rest van de klas naar de kleed-kamers gaat, blijven Souhaila, Yenthe,María en Kirsten nog even in de gymzaalom te vertellen over Jump-in en om opde foto te gaan. Marielle Mak, gymleer-kracht op de Valentijn, vertelt dat deschool sinds 2013 meedoet met hetJump-in programma. “Naast de tweekeer per week gymles zijn er ook na-schoolse sportactiviteiten in de gymzaal.Meidensport, voetbal, noem maar op.”María: “Er was ook een keer een nep-stier.” Kirsten kan zich dat nog goed her-inneren. “Die stier ging bewegen, ik hebhem toen heel lang vastgehouden.” Metde gewone gymles is apenkooien favo-riet, samen met ’tien tellen in de rimboe’,een verstopspel.

Ieder jaar worden voor alle 22 gebieden in de gemeente Am-sterdam gebiedsplannen gemaakt. In deze plannen staat be-schreven wat het komende jaar de concrete acties zijn in hetdesbetreffende gebied. Reguliere werkzaamheden, zoals afvalophalen, staan hier niet in.

Het jaarplan is gebaseerd op enerzijds de gebiedsvisie en hetgeldende beleid en anderzijds op de signalen die de stadsdelenhebben gekregen vanuit de buurt tijdens bijvoorbeeld buurt-gesprekken.

De gebiedsplannen maken onderdeel uit van de gebieds-cyclus. Wilt u meer weten over de gebiedscyclus en de gebiedsplannen? Kijk op www.amsterdam.nl/gebiedsgerichtwerken

Gezond eten en drinkenSinds twee jaar drinken de kinderen al-leen water en melk op school. Om tienuur eten ze fruit of groente, om twaalfuur de boterhammen die ze zelf hebbenmeegenomen. Yenthe: “Vroeger kregenwe ook fruit, maar dat nemen we nu zelfmee.” De meiden vinden het eigenlijkheel gewoon om water te drinken, thuis drinken ze ook meestal water, somsAA Drink, frisdrank of sinaasappelsap.Souhaila: ”Door water wordt je sterker

dan van melk.” Er ontstaat even discus-sie. “Nee, melk maakt je botten en gebit

sterker!” Kirsten weet het zeker: “Wateris om te drinken!”

Gezonde scholenHet scholenprogramma Jump-in helpt Amsterdamse basisscholen om kinde-ren meer te laten bewegen en gezonder te laten eten en drinken. Jump-incoaches en beweegmanagers staan klaar om scholen te ondersteunen en teadviseren. Als alle acht doelen voor gezonde scholen zijn behaald, ontvangtde school het Jump-in certificaat. Ook scholen die niet aan het programmameedoen, kunnen met gezond gewicht aan de slag.www.amsterdam.nl/jumpin

Indische Buurt

van links naar rechts: Kirsten, Marielle, Souhaila, Yenthe en Maria

Dit jaar is een aantal belastingen afgeschaft

Vervolg van pagina 1

ScheidenWaar ook een flink aantal kilo’s vanafmoet, is ons restaval. Elke Amsterdam-mer gooit jaarlijks 270 kilo afval weg.

Een heel groot deel hiervan kan op-nieuw worden gebruikt. Maar dan is hetwel belangrijk dat het gescheiden wordtingeleverd. Ook dit is een lange termijnvoornemen van de gemeente. Wat nietbetekent dat er pas over een paar jaar ietsgaat gebeuren. Sinds vorig jaar kunt udrankkartons al gescheiden inleveren,samen met uw plastic. En vanaf februarikunt u ook hout apart aanbieden. Oppagina 11 leest u diverse tips om bewustmet uw afval om te gaan. En een inter-view met Marjoleine Boomsma, die al

jaren fanatiek haar afval scheidt. “Wemoeten niet alleen naar de overheid kij-ken,” zegt zij. “Iedereen maakt zijneigen afval, het is aan ons om daar ver-antwoordelijk mee om te gaan.”

GemeentebelastingIets anders waar de gemeente verant-woordelijk mee om gaat is uw belasting-geld. Of u heeft uw aanslag voor deGemeentebelasting 2016 al binnen, of ukrijgt hem binnenkort. Niemand vindt belasting betalen echt

leuk, maar tegelijkertijd is vrijwel ieder-een ervan doordrongen dat het moet.Via de gemeentelijke belastingen dragenbewoners en ondernemers van Amster-dam in letterlijke zin bij aan het welzijn,de leefbaarheid en de voorzieningen vanonze stad. Voorzieningen die er voorzorgen dat Amsterdam een levendige enleefbare stad is èn blijft. Overigens is ditjaar een aantal belastingen afgeschaft.Hierover leest u meer op pagina 14 vandeze krant.

Page 3: Oost - 28 januari 2016

3 Amsterdam | 28 januari 2016

‘Het gaat om bewegen, voeding en slapen’Leefstijl In Amsterdam is een grote groep kinderen die te zwaar is of te zwaardreigt te worden. Deze kinderen zijn vaker moe dan andere kinderen en lopenmeer risico op ziektes als diabetes. Om op gezond gewicht te komen en te blijvenis het belangrijk dat ze gezond eten en drinken, goed slapen en lekker bewegen.Daar kunnen ze steun uit de omgeving goed bij gebruiken. In Amsterdam zijn al veel mensen die zich inzetten om kinderen en hun ouders te helpen met eengezondere leefstijl. Ga naar www.amsterdam.nl/aanpakgezondgewicht om te zien wat u kunt doen.

Gezond gewicht

In de schappen van supermarkt en bak-kerij Bizum Ufuk aan het Waterland-plein in Amsterdam Noord staan vooralverse producten. Veel fruit en groente.De zuivelafdeling is biologisch en eendeur aan de achterkant van de winkelleidt naar de eigen bakkerij, waar de geurvan ambachtelijk gebakken brood hangt.“Wij vinden het belangrijk dat onzespullen vers en gezond zijn”, zegt Ufuk.“Pure en natuurlijke producten, zonderkleurstoffen of nodeloos toegevoegdesuikers. We hebben ook steeds meer bio-logische producten in het assortiment.Soms zijn die iets duurder, maar wij vin-den dat ze ook een meerwaarde hebben.

Daarnaast is biologisch voedsel in op-komst; als ondernemers spelen we daarnatuurlijk ook op in.”Toch is het vooral uit persoonlijke over-tuiging dat bij Bizum Ufuk gezonde pro-ducten voorop staan. “Ik eet zelf ook deproducten die wij verkopen. Als ik hetzelf niet eet, dan vind ik dat we het ookniet aan onze klanten kunnen aanbie-den”, zegt Ufuk. “We kiezen daaromheel bewust voor gezond. Dat we daar-mee onderscheidend zijn is meegeno-men, maar geen doel op zich. Het gaat erecht om dat onze klanten bij ons vers engezond voedsel kunnen kopen.”

“Wij helpen gezinnen om succes te boe-ken,” zegt Myrthe van der Zwart, jeugd-verpleegkundige van het Ouder- enKindteam op IJburg. “Het kind staat bijons centraal, maar de strijd voor een ge-zond gewicht kan alleen worden gewon-nen als het hele gezin gemotiveerd is enwil veranderen.”

Het is maatwerk, geeft Myrthe aan. “Hetgaat bij ons echt om een persoonlijkeaanpak. We kijken wat er precies aan dehand is en welke stappen er in elke af-zonderlijke situatie het beste kunnenworden gezet. Soms verwijzen we doornaar een huisarts, dietist of psycholoog.Voor een ander is het beter om aan een

specifiek programma mee te doen, waareen kind bijvoorbeeld veel kan sporten.Het gaat erom wat het beste voor hetkind is.”

“Het draait allemaal om bewegen, voe-ding en slaap. Dat betekent dat het somsnoodzakelijk is om je leefstijl te verande-ren. Dit is niet eenvoudig en daarom ishet van belang dat het hele gezin mee-doet. Wij helpen om een persoonlijkleef- en actieplan te maken. Het gezinvult dit zelf in. Om succes te boeken ishet belangrijk om kleine, realistischestapjes te zetten. Wij staan ook na hetopstellen van het plan klaar om het gezinte helpen de doelen te bereiken.”

‘Waarom zijn ongezonde dingen altijd goedkoper?’Kingsley is 13 jaar, hij zit in de eerste klashavo/vwo. “Ik vind het heel vervelendals ik zie dat ze op televisie doen of allezware kinderen voor de tv zitten en chipseten. Ze beelden kinderen met overge-wicht overdreven uit. Dat irriteert me.Daar herken ik mezelf helemaal niet in.Ik sport heel graag. Laatst hadden we opschool een hardloopcircuit voor een cij-fer. We moesten over banken klimmenen rennen. Ik zag daar wel tegenop; ikwas bang dat ik het misschien niet zouvolhouden en tussendoor zou moetenstoppen. Het duurde wel een half uur,maar het is gelukt! Ik heb alle rondjes ge-rend en haalde een 10!”

Goed slapen is belangrijkTijdens het circuit maakte Kingsley ge-bruik van wat hij eerder bij KampO heeftgeleerd. Zoals rennen in een gelijkmatigtempo en goed ademhalen. KampO iseen zomerkamp voor kinderen met over-gewicht, die daar leren hoe je gezondkunt leven. ”Ik kwam daar via de diëtiste.Op het kamp hebben we veel gesport enuitleg gekregen over gezond eten en ge-

zond leven. Ik heb daar ook geleerd datgoed slapen belangrijk is.”

Balans is soms moeilijkOp de basisschool ging het heel erg goeden viel ik af. In de pauze gingen we altijdvoetballen; ik nam zelfs twee paar schoe-nen mee. En na school ging ik ook altijdweer buiten spelen. Nu is dat niet meer zo.De balans van eten en bewegen is somsmoeilijk. Op de middelbare school speelje niet meer, je neemt geen voetbal mee enna school is er weinig tijd. Verder is schooltwee minuten van de supermarkt, dus jegaat snel in de pauze wat kopen: fris enkoekjes bijvoorbeeld. Waarom zijn onge-zonde dingen altijd goedkoper?”

Steun“Als ik geen overgewicht zou hebben zouik wel makkelijker kunnen sporten, zon-der moeite. Dat zou ik wel graag willen.Gelukkig voetbal ik nog twee keer in deweek. Ik heb een hele goede coach; diesteunt me en daar kan ik goed mee pra-ten. Hij is ook een beetje stevig, dus hijbegrijpt me. Dat is heel prettig."

‘Als ik het zelf niet eet, verkoop ik het ook niet’

‘Het is niet gemakkelijk om je leefstijl aan te passen’

Kingsley: 'Gelukkig voetbal ik nog twee keer in de week' I Foto Katrien Mulder

Hebt u vragen of wilt u hulp, neem dan contact op met uw Ouder- en KindteamFoto Katrien Mulder

Bij Bizim Ufuk vindt u vooral pure en natuurlijke producten I Foto Katrien Mulder

Page 4: Oost - 28 januari 2016

4 Amsterdam | 28 januari 2016

Goede voornemens

U kunt natuurlijk naar de sportschoolgaan, maar op steeds meer plekken in destad kunt u ook gratis buiten fitnessen opfitnessapparaten of fitnesscircuits. Deapparaten en circuits worden op veelplekken goed gebruikt, vaak door groe-pen die daar afspreken. Rennen kanzodra u uw voordeur uitstapt, maar erzijn ook prachtige routes die u kunt vol-gen.

Fitness en hardlopenIn Oost kunt u op verschillende plekkenbuiten sporten. U kunt bijvoorbeeld rus-tig aan beginnen op het parcours van 970meter - nét geen kilometer - op de Ring-dijk tussen Middenweg en Wibautstraat.Start en finish en iedere honderd meterzijn daar duidelijk op de grond gemar-keerd. Maar ook voor de fanatiekere spor-ter is veel mogelijk in de buitenlucht.Bijvoorbeeld op de volgende plekken:

■ In het Diemerpark op IJburg kan dat optwee plekken, en er is ook een trimbaan

In de buurt Een nieuw jaar betekent

goede voornemens. Wat staat er op de

lijstjes? Vast en zeker meer bewegen. Be-

wegen is goed! Tegen overgewicht, om fit

en vitaal te blijven, voor sociale contacten

en het is ook gewoon leuk.

Buiten sporten in Oost

■ In het Flevopark is een trimfitness-parcours

■ In het Oostelijk Havengebied zijn tweehardlooproutes die starten bij Brazilië

■ Bij het Flevohuis (Kramatweg) tegen-over de Valentijnkade is een interval-parcours

■ Rond sportpark Voorland/Midden-meer is een trim- en fitnessparcoursmet diverse fitnesstoestellen. Start enfinish op de Radioweg.

■ Fitnesstoestellen op het Joubertplein(Transvaalbuurt)

Stimuleer elkaar door samen te sporten, zoals hier in Zuidoost

Andere sportenEr zijn nog veel meer mogelijkheden om gratis te sporten in Oost. Zoals voetballen op één van de vijftien kunst-gras trapveldjes, of tennissen, bijvoor-beeld in het Oosterpark of naast de Piet Heintunnel.

... en verder in Amsterdam

Nieuw jaar, nieuwe voornemens

Centrum Zoals… meer sporten en bewegen. Bewegenis goed tegen overgewicht, het helpt om fit en vitaal teblijven, zorgt voor sociale contacten en is ook gewoonleuk. In de binnenstad organiseert Sciandri heel betaal-bare sportlessen, voor 65-plussers, 45-plussers, kinde-ren en vrouwen. Meer weten? Kijk opwww.sciandri.com of mail naar [email protected].

Train je fit op het Andreasplein

Nieuw-West Vlakbij het Rembrandtpark staat aan hetwater een groot klimrek voor volwassenen. Optrekken,opdrukken, draaien en zwaaien. Je eigen lichaamsge-wicht gebruiken om jezelf fit te trainen. De buitensportcalisthenics, ook wel ghetto fitness of street workoutverovert Nederland. Supersterk en lenig word je ervan.Het is gratis en in de buitenlucht. www.calisthenicsnederland.nl

Eerlijke mode

West Tot 13 maart is Lisa Konno ‘artist in residence’ bijWOW op de Wiltzanghlaan 60 in Bos en Lommer. Lisaheeft voor het fashionlabel Afriek, waar de focus ligt opeerlijke mode, een prachtige vrouwencollectie vanAfrikaanse stoffen ontworpen. “In mijn werk combi-neer ik recycling, duurzaamheid en verantwoorde pro-ductie met een modieus beeld.”

Bezoek het voormalig ING-kantoor

Zuid In het voormalig ING House (Amstelveenseweg)zit een tijdelijk museum. Tot en met 13 maart kunt u hierdrie exposities bezoeken: WHAT (wonen en werken inAmsterdam door de eeuwen heen) van Architectuurcen-trum Amsterdam, een Pop-up Gallery van de architecten een mini-expo over Zuidas. Als u deze krant mee-neemt is (bij kaartverkoop aan de deur, tot 8 februari) hettweede entreekaartje gratis! www.arcam.nl.nl/what

Design Icons

Noord Zestig professionele vintage designhandelarenuit heel Europa keren op 13 + 14 februari terug naar DeKromhouthal op het terrein van De Overkant. DesignIcons biedt beroemde klassiekers én onbekend design,met Eames naast Mies van der Rohe en Italian-chicnaast stoer industrieel. Zaterdag 13 februari 14.00 tot18.00 uur en zondag 14 februari van 10.00 tot 18.00 uur.www.design-icons.nl

Gratis buiten trainenZuidoost Weer of geen weer, deze drie Syrische vluch-telingen uit de opvang Flierbosdreef in Zuidoost trainenelke dag in het Nelson Mandelapark. Op 7 plekken inZuidoost staan (buiten)sporttoestellen waarop je je gra-tis kunt uitleven. Het Nelson Mandelapark is een waargratis sportparadijs: je kunt er zowel fitnessen als aankrachttraining doen. Naar hartenlust skeeleren, skaten,fietsen en hardlopen kan ook.

Foto Jeroen Musch

Page 5: Oost - 28 januari 2016

5 Amsterdam | 28 januari 2016

Ontdek uw stad 24 uur lang!13 en 14 februari Ga op avontuur in Amster-dam Oost! Op zaterdag 13 en zondag 14 fe-bruari, van 12.00 tot 12.00 uur, gaangedurende 24 uur vele deuren voor u open.Van muziek tot poëzie en van creatieve work-shops tot backstage tours. En in het Valen-tijnsweekend speelt de liefde natuurlijk ookeen belangrijke rol. Ontdek vele bijzondere(en vaak gratis) activiteiten. Deze 24H wilt uniet missen!

24H Oost

De tiende editie van 24H vindt plaats inAmsterdam Oost. 24H Oost is een ver-rassend evenement, doordat u bijzondereplekken en activiteiten kunt ontdekken.Het biedt deelnemers, bewoners en be-zoekers een platform om de trots vanhun buurt met elkaar te delen. “Zo komje op plekken waar je normaal niet zosnel langskomt”, aldus een bezoeker vaneen eerdere editie.

Breed paletCulturele instellingen, bedrijven en on-dernemers organiseren tijdens 24H Oosteen breed palet aan activiteiten. Eengreep uit het programma:

Print, Press &… Play! Druk je eigen letterpress-poster op eenantieke drukpers, met houten en lodenletters. Na de workshop is iedereen wel-kom voor live muziek en het drukkenvan eigen single-hoesjes. Zaterdag 14.00-17.00 uurGrafisch Werkcentrum Amsterdam, Molukkenstraat 200-I

Het SchrijfmeisjientjeHet Schrijfmeisjientje maakt persoon-lijke gedichtjes, speciaal voor jou. Je be-antwoordt een paar vragen, en er wordteen gedicht voor je op maat gemaakt, opeen ouderwetse typemachine. Zaterdag 14.00-18.00 uurAll the Luck in the World, Linnaeusstraat 20hs

Trampolinedisco en freerunningOp de trampolinedisco schiet je via detrampolinemuren en -vloeren van een gi-gantisch trampolineveld zo de atmosfeerin. Wil je ook freerunning leren? Volgdan de beginnersworkshop – binnen opzachte matten dus!Zaterdag 17.00-19.00 uurStichting VROG, Radioweg 64 (ingangKruislaan)

Emporium of LoveEen magische nacht in een magischewinkel, die in het teken staat van liefdevoor jezelf. Laat je hart verwarmen doorspannende workshops, esoterische prak-tijken en prachtige verhalen. Zaterdag 18.00-0.00 uurEmporium of Wonders, Javastraat 137

Mess on the Table Chef René bereidt een waar culinairkunstwerk in de vorm van een levens-groot dessert, dat je erna heerlijk magopeten. Met verrassende koffiecocktailserbij worden je smaakpapillen op scherpgezet. Zaterdag 19.00-21.00 uurEast57, Eerste Ringdijkstraat 2

BodyLounge Geblinddoekt op reis in een bijzondere,experimentele voorstelling voor de zin-tuigen: dat is de onvergelijkbare Body-Lounge. Doordat je volledig scherpsteltop geluiden, geuren en aanrakingenwordt dit ervaringstheater een onverge-telijke trip. Zaterdag 20.00-23.00 uurHuize Frankendael, Middenweg 72 | ong.30 minuten

Valentijn Bootcamp Vijzel je dansmoves op, schiet in de roosmet pijl en boog, brouw een liefdes-drankje, bestel een origineel liefdesge-dicht en ga op voorhand inrelatietherapie. Bij het romantische

kampvuur kunnen vonken overslaan… Zaterdag 22.00-1.00 uurJeugdland, Valentijnkade 131

Karoline’s Hysterische Valentijnskaraoke! De ultieme avond om je geliefde de liefdete verklaren: doe het op de karaoke-ma-nier! Durf je het niet alleen? Geen pro-bleem, Karoline staat je bij tijdens dehoge noten.Zaterdag 23.00-2.00 uurRuk & Pluk, Linnaeusstraat 48

Langste kussengevecht allertijdenDoe mee aan het langste kussengevechtooit! Aan dit verenfeest met muziek enanti-allergische kussens kun je gewooneventjes meedoen, maar ook de helenacht. Alles voor een nieuw record!Zaterdag 0.00-….(?) uur Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34

Wildplukwandeling in het FlevoparkTerwijl de zon opkomt vertelt professio-neel jager en verzamelaar Ellen Mook-hoek wat je in het wild aan eten kantegenkomen en in het bijzonder over deverrassend lekkere eetbare planten in hetFlevopark. Zondag 8.30-10.00 uurVerzamelen op hoek Java-/Soembawa-straat

Every Line Means SomethingBar Basquiat brengt muziek en kunstsamen: tijdens een unplugged jazz-op-treden maakt een kunstenaar een kunst-werk op muziek, dat wordt verloot onderhet publiek.

Zondag 10.30-11.30 uurBar Basquiat, Javastraat 88-90

Romantische schaatslesHeb jij een liefje en een voorliefde voorschaatsen? Kom naar de meest romanti-sche ijsbaan van Amsterdam en leer metzoetsappige liefdesliedjes op de achter-grond hoe je het beste samen kan zwie-ren.Zondag 10.30-11.30 uurJaap Eden IJsbaan, Radioweg 64

En nog veel meer!

De genoemde evenementen zijn een se-lectie uit de vele activiteiten die tijdens24H Oost op het programma staan. Pro-gramma onder voorbehoud. Voor som-mige evenementen moet u zichaanmelden. De meeste activiteiten zijngratis.Kijk voor het volledige programma opwww.iamsterdam.nl/24H of houd de Facebookpagina van 24H Oost in degaten.

Geblinddoekt op reis in de BodyLounge

Het Schrijfmeisjientje maakt persoonlijke gedichtjes

Druk je eigen poster bij Print, Press &... Play!

Page 6: Oost - 28 januari 2016

6 Amsterdam | 28 januari 2016

Interview

‘Ik wil dat ze zich senang voelt, ondanks alles’

Nelleke Oepkes (links) en Arina Stam, spelend op het harmonium | Foto Richard Mouw

“Het is moeilijk te geloven dat zo’n fan-tastische geest die Arina heeft aan het af-takelen is. Ook haar karakter verandert.Het is moeilijk te bevatten, je staat com-pleet machteloos. Ze gaat nu snel achter-uit.” Nelleke, mantelzorger van Arina,vertelt haar aangrijpende verhaal. “Zezeggen wel: ‘doe goed en kijk niet om’.Maar ik ben mijn partner verloren, enheb er een kind bij. Ik sta er nu alleenvoor, ik ben de kapitein op een zwalkendschip.”

Vertrouwde omgevingNelleke vertelt verder: “Ik doe wat ikkan. We wonen niet samen, maar ik benvaak hier en ruim op, kook en organiseerde zorg. We hebben veel gesprekken metzorgprofessionals, maar de concrete hulpverloopt nog stroef. We hebben last vande bezuinigingen in de zorg. Wat ookniet helpt, is dat Arina momenteel watdwars is. Ook is ze eenkennig. Dat maaktdat ik er echt alleen voor sta. Maar ik ga ervoor. Het gaat mij erom dat zij zich se-nang voelt, ondanks alles. Ik wil niet datze straks verkommert in een tehuis, datze als een plantje wordt behandeld.Daarom vecht ik zo voor haar, dat ze zorg

Mantelzorgers Amsterdam telt meer dan55.000 mantelzorgers, mensen die langeretijd voor iemand zorgen, een vriend, familielidof buur. Nelleke Oepkes (65) is mantelzorger,zij verzorgt intensief haar partner Arina Stamdie sinds twee jaar Alzheimer heeft.

ook zogeheten mantelzorgmakelaars ac-tief, professionals die mantelzorgers opweg kunnen helpen. Zo kunnen zij wij-zen op hulpmiddelen die de zorg verge-makkelijken en op praktische cursussen.Ook weten zij mantelzorgers met elkaarin contact te brengen om ervaringen uitte wisselen. Ook over de mantelzorgma-kelaars vindt u meer informatie opwww.amsterdam.nl/mantelzorg.

en hulp op maat krijgt, thuis, in haar ver-trouwde omgeving. En gelukkig heb ikonze vrienden die mij ondersteunen.”

Muziek en schaatsen Muziek dringt door in de huiskamer,waar we aan de grote tafel thee drinken.Arina is beneden aan het muziek maken.Nelleke: “Dat kan ze nog heel goed. Datis zó belangrijk, dat geeft haar een gevoelvan eigenwaarde, iets wat ze nog wél kan

in plaats van alles dat ze niet meer kan.Ze schaatst ook nog, die beweging zit ergewoon fysiek ingebakken.”

Advies en ondersteuningWilt u meer weten over mantelzorg? Ofbent u zelf mantelzorger en wilt u meerweten over de mogelijkheden tot onder-steuning? Kijk dan op www.amster-dam.nl/mantelzorg waar u bij u in debuurt terecht kunt. Specifiek in Oost zijn

Uniform

5vragen over de Amsterdamse handhavers

1 Wat doen handhavers? De handhavers in de openbare ruimte enin het openbaar vervoer leveren een be-langrijke bijdrage aan de leefbaarheid ende veiligheid in Amsterdam. Dit doen ze

Even wennen Vanaf januari herkent u de handhavers met opsporings-bevoegdheid aan een nieuw uniform. Het nieuwe uniform is landelijkingevoerd. In alle gemeenten dragen handhavers hetzelfde. Het zalmisschien even wennen zijn, maar de handhavers zijn nog herkenbaar-der aanwezig, en blijven natuurlijk aanspreekbaar voor u en voor debezoekers van onze stad.

door zichtbaar op straat aanwezig te zijnen als het nodig is burgers en onderne-mers aan te spreken op hun gedrag. In destad werken diverse teams met een spe-cifieke taak. Zo zijn er handhavers die

zich richten op taxi’s, veiligheidsteamsvoor winkelgebieden en wordt er toe-zicht gehouden op jeugdoverlast en devergunningsvoorwaarden in de prosti-tutiebranche.

2 Wanneer komt u ze tegen?Het werk van de handhavers is heel di-vers. Ze zijn betrokken bij de controle ophet aanbieden van (grof)huishoudelijkafval en bij illegale dumpingen. Bij hetruimen van (brom)fietswrakken en hetaanpakken van foutparkeren kunt u zeook tegenkomen. Ze houden toezicht in

wijken en parken en pakken overlast opstraat aan. De ‘Vliegende Brigade’ houdtzich bijvoorbeeld voornamelijk bezigmet extra toezicht op personen die ver-antwoordelijk zijn voor drank- of drug-gerelateerde overlast. De handhavershebben ook opsporingsbevoegdheid.

3 Wat houdt opsporingsbevoegdheid in? Net als de politie zijn handhavers belastmet de opsporing van strafbare feiten enkunnen ze een bekeuring uitschrijven.Bijvoorbeeld als iemand rommel opstraat gooit, op de stoep fietst of wan-neer iemand wordt betrapt op wildplas-sen. Hiermee nemen zij de politie eendeel van het werk uit handen, zodat diemeer tijd heeft voor haar andere taken.

4 Waarom is er een nieuwe uniform? De afgelopen jaren is er veel geïnves-teerd om de handhavers hun werk nogbeter te kunnen laten doen. Bij deze pro-fessionalisering hoort een herkenbareidentiteit. Het uniform maakt daar eenbelangrijk onderdeel van uit. Hiermeeonderscheiden de handhavers zich,waardoor u meteen weet dat u te makenhebt met een ambtenaar die opsporings-bevoegdheid heeft.

5 Hoe ziet het nieuwe uniform er uit?Het nieuwe uniform is blauw en is teherkennen aan het woord ‘Handhaving’achterop de rug, een reflecterende bandin blokjespatroon rondom de borst enpet, en natuurlijk het opsporingslogo opmeerdere plekken.

Meer informatie:www.amsterdam.nl/handhaving

Leefbaar en veilig

Page 7: Oost - 28 januari 2016

7 Amsterdam | 28 januari 2016

Gezond kopen, gezond koken

De deelnemers kregen in vijf bijeenkom-sten praktische handvatten en tips voorhun eigen kookactiviteiten voor kinde-ren en ouders. Zo was er aandacht voorde grootte van porties en voor etikettenlezen. Fatima organiseert al twee jaar eenkookactiviteit voor vrouwen, maar letsinds de cursus veel meer op of het ge-zond is wat ze koken. Asma geeft sindskort kookles aan kinderen. “Ik ben na decursus geprikkeld om er wat mee tedoen. Wat ik weet, wil ik delen met demensen om me heen.”

Gezond kopenDe derde bijeenkomst stond in het tekenvan een supermarktrondleiding en eti-ketten lezen. Fatima: “Vroeger lette ik alleen op of er-gens geen wijn of gelatine in zat, omdatdat niet halal is. Nu kijk ik ook hoeveelsuiker in een product zit, of hoeveel ver-zadigde vetten. “In de supermarkt moetje niet overal intrappen. Asma: “En ik weet nu ook dat ’light’ niet altijd beter is. Mijn dochter zat tezeuren om cornflakes met een Frozen-verpakking. Ik zei: ’het is toch raar dathet zoveel duurder is als Elsa er op staat?”

Gezond koken en etenBij het koken is het belangrijk om teweten wat voedzaam is. Fatima kookte al-tijd witte rijst, tot ze leerde dat je beter zil-vervliesrijst kunt gebruiken. “Daar zittenveel meer vezels in, dat is gezonder. Som-mige mensen vinden het niet lekker, maarals je het mengt met witte rijst lust ieder-een het.” Die truc gebruikt ze ook voormsemen: Marokkaanse pannenkoek. Inplaats van alleen witte meel gebruikt ze nuhalf witte meel, half volkorenmeel, enolijfolie in plaats van boter. Het smaaktheerlijk! Wat je klaarmaakt is belangrijk,maar ook hoeveel je er van eet. Asma ser-veert thuis nu afgemeten porties. “Daar-voor schepten we het eten op aan tafel engooiden we weg wat overbleef. Maar eenkind heeft een bepaalde hoeveelheidnodig. Niet minder, maar zeker ook nietmeer.”

Buurtaanpak Gezond Gewicht OostOm gezond op te kunnen groeien, heb-ben kinderen de inzet van iedereennodig, ook van bewoners die koken metkinderen en ouders. Meer weten over’Gezond kopen, gezond koken’ of hebt uzelf een gezond idee voor de buurt? Mailnaar [email protected].

Fatima (links) en Asma met (v.l.n.r.) volkoren msemen, portiegrootte avondetenkind en een gezond tussendoortje

Msemen met volkorenmeel: minstens zo lekkerIndische buurt Hoe zorgt u voor gezondere maaltijden? En wat zijngezonde producten, ook voor een kleine portemonnee? Dertien buurt-koks uit de Indische Buurt volgden de kookcursus ‘Gezond Kopen, Ge-zond Koken’ van de GGD, onder wie Fatima Nahari en Asma el Morabit.

‘Het is eigenlijk gewoon buitenspelen’

Via de campagne JE KAN HET kunt u opeen makkelijke manier kennismaken metdeze tak van sport. En worden Amster-dammers, jong en oud, gestimuleerd omte gaan sporten én te blijven sporten.

Gastheer2016 is het Amsterdamse atletiekjaar.Met als hoogtepunt de Europese Kampi-oenschappen Atletiek , waarvan de stadvan 6 tot en met 10 juli gastheer is. Dit isqua deelnemersaantallen, na de Olympi-sche Spelen van 1928, het grootste sport-evenement dat naar Amsterdam isgehaald. In aanloop naar het EK is dekans groot dat u de oudste sport ter we-reld ergens in de stad tegenkomt.

Pop-up atletiekbaanVanaf april reist de JE KAN HET Atle-tiektoer dwars door de stad. De campag-nebus stopt op pleinen, in winkelcentraen tijdens evenementen, waarbij u op despeciale pop-up atletiekbaan zelf kuntontdekken hoe snel u rent en hoe ver ukunt springen. De Atletiektoer is natuur-lijk ook beschikbaar voor scholen.

Digitale ontmoetingsplaatsVanaf september 2015 is het online plat-form atletiek.amsterdam actief. Hierkomt alles en iedereen die met hardlopenof atletiek te maken heeft samen. Hetplatform moet op termijn uitgroeien totdé ontmoetingsplek, waar u niet alleenatletiek- en hardloopevenementen oftrainingen vindt, maar ook andere spor-

Atletiek

tieve Amsterdammers om bijvoorbeeldeen loopgroepje mee te beginnen.

EigenwaardeAmsterdams sportvrouw van het jaar,Marlou van Rhijn, is ambassadeur van JEKAN HET. “Sport is een van de leukstedingen die er is”, zegt de Bladebabe die

op het Wereldkampioenschap para-atletiek dit jaar goud won op de 100 en de200 meter sprint. “Je kunt makkelijk an-dere kinderen of mensen leren kennen.Bovendien is het goed voor je eigen-waarde. Het is stiekem eigenlijk gewoonbuitenspelen en dat is goed voor ieder-een. Dat wil ik overbrengen.”

JE KAN HET Een sprintje trekken om de tram te halen, in het park een bal weggooien voor uw hond of op een regenachtige dag over een plas heen springen. Eigenlijk doen we allemaal dagelijks een beetje aan atletiek. Dit jaar is hét momentom al deze bewegingen echt als sport te beoefenen.

Marlou van Rhijn: Sport is goed voor je eigenwaarde I Foto met dank aan Nike

JE KAN HET is een samenwerkingsverband tussen de vijf Amsterdamse

atletiekverenigingen, de Atletiekunie, Stichting Topsport, de stichting EK

Atletiek 2016 en de gemeente. Kijk voor meer informatie of als u lid van een

atletiekvereniging wilt worden op atletiek.amsterdam

Page 8: Oost - 28 januari 2016

8 Amsterdam | 28 januari 2016

Duurzaamheid op de kaart

Hergebruiken, repareren of wegbrengen?Kringloopwinkels nemen oude spullen in en verkopen deze tegen aantrekkelijke prijzen. Kapotte spullen kunt

u, samen met een deskundige vrijwilliger, repareren in een repair café. Zijn uw spullen niet geschikt voor

hergebruik of reparatie en te groot om bij het afval te zetten? Breng ze dan naar één van de afvalpunten. Alle

informatie over afval staat op www.amsterdam.nl/afval

De winkel, van stichting Kerk & Buurt Westerpark, deMagdalenaparochie en de Nassaukerk, zit in de keldervan de Nassaukerk op de Wittenkade en verkooptonder andere tweedehands meubels. Gebruikte meu-bels worden in Amsterdam gratis opgehaald. Voor eenafspraak belt u 020 684 7820. Tegen vergoeding doenzij ook kleine transporten.

Meubelproject

Activiteitencentrum Reel is een fijne ontmoetingsplekwaar buurtbewoners elke dinsdagmiddag hun kapottespullen kunnen laten repareren, onder deskundige be-geleiding. Er is ook een textielafdeling, waar kapotterugzakken, lampenkappen en tassen worden hersteld.De klant denkt actief mee.

Ontmoeten en repareren

Op zoek naar leuke vintage en retro spullen? Meubels,kleding, kleingoed, potten, pannen, vazen en servies-goed: in kringloopwinkel Rataplan in de voormalige ga-rage en moskee aan de Roelofstraat is elke dag ietsnieuws te vinden. Een ander blij maken met spullen die uniet meer nodig heeft kan ook: breng ze naar Rataplan.

Snuffel uw interieur bij elkaar

Het is zeker de moeite waard om langs het Repair Caféin Buitenveldert te gaan. Daar vertelt vrijwilliger Cees:“Gooi uw apparaat niet te snel weg. Dat is zonde van degrondstoffen én van uw geld. Dus kom eerst naar ons.We hebben maar één wereld gekregen, daar moeten wegoed voor zorgen.”

Eén wereld11

6

Foto Maarten WesselinkFoto Lejo Duijvestijn

15

8

Page 9: Oost - 28 januari 2016

9 Amsterdam | 28 januari 2016

Tweedehands kledinghangers, banken, kopjes, pennen,jurken, sokken, rokken, Duitse boeken, derdehands fiet-sen, glazen, vorken en messen, plastic mapjes, papierengrapjes, gebruikte en ongebruikte slingers, speelgoeden spelletjes, Nederlandse boeken, Engelse boeken enstoelen, héél veel stoelen. Allemaal bij De Lokatie inAmsterdam-Noord en Oost.

Héél veel stoelen

Op zoek naar een klein cadeautje, huishoudartikelenof etenswaren? Voor Makkies - die u kunt verdienenals u in de Indische Buurt een klus doet - kunt u hetkrijgen bij de Makkiewinkel (Sumatraplantsoen 48). Bijde Weggeefwinkel (Sumatraplantsoen 70) krijgt u hetvoor niks. Dus sla uw slag!

Sla uw slag!

In 1971 kwam hij vanuit Kroatië naar Nederland. Najaren als lasser in de scheepsbouw gewerkt te hebben,opende Mario Herman in 2003 zijn kringloopwinkel inHolendrecht. Daarnaast zamelt hij spullen in voorgoede doelen. Hij geniet van zijn werk, ook al is hij 66.“Ik wil doorgaan zolang ik kan.”

Ook voor goede doelen

Foto Paco Núnez

1 2 3

12

17

KRINGLOOPWINKELS

1. Distelweg 852. Buiksotermeerplein 23. 1e Oosterparkstraat 236, De Lokatie, ma t/m vr van 09.30 tot

17.30 uur, za van 10.00 tot 17.00 uur, www.delokatie.org4. Papaverweg 23-25, ma t/m za van 09.30 uur tot 17.00 uur5. Kerkstraat 354, ma t/m vr van 10.00 tot18.00 uur6. Zeeburgerpad 90-99, ma t/m za van 9.00 tot 17.00 uur7. Postjeskade 23-25, ma t/m za van 9.30 tot 17.00 uur,

Juttersdok, www.juttersdok.nl 8. Willem Roelofsstraat 29. Generatorstraat 10, Rataplan, ma t/m vr van 09.00 tot

18.00 uur do tot 21.00 uur, za van 10.00 tot 17.00 uur, www.rataplan.nl

10. Lambertus Zijlplein 27, Terre des Hommes, ma t/m vr van 10.00 tot 17.00, do gesloten, za van 11.00 tot 16.00 uur,www.terredeshommes.nl/winkels

11. William Barlowlaan 1, De Stek, wo en vr van 12.00 tot 16.00 uur12. Sumatraplantsoen 48 en 70HS, Makkiewinkel en

Weggeefwinkel, elke wo van 14.00 tot 17.00 uur13. Trompenburgstraat 24, Kringloopwinkel 14. Loods 1, Havenstraat 3, Mevius15. De Wittenkade 111, Meubelproject, di t/m za van 10.00 uur

tot 14.00 uur, www.meubelproject.nl16. Schepenbergweg 26, Kringloop Centrum Zuidoost, ma t/m za

van 10.00 tot 18.00 uur, zo van 11.00 tot 17.00 uur, www.kringloopcentrumzuidoost.nl

17. Holendrechtplein 22, Holendrecht, ma t/m za van 10.00 tot 18.00 uur

REPAIR CAFÉS

1. Meeuwenlaan 145, do van 15.00 tot 17.00 uur, elke laatste za van 15.00 tot 17.00 uur, www.combiwel.nl/projecten/repair-cafe-meeuwenlaan

2. Bussumstraat 58, Rhizomatic, za van 13.00 tot 16.00 uur, www.rhizomatic.nl/repaircafe.htm

3. Parlevinker 6, De Bolder, elke 3e za van 10.00 tot 15.00 uurwww.hoopvoornoord.nl/banne

4. Zonneplein 4, Theaterstraat, elke 2e za van 11.00 tot 15.00 uurwww.repaircafe.org

5. Chris Lebeaustraat 4, De Buurtzaak, repair cafe elke ma van 9.30 tot 13.00 uur, ruilwinkel ma t/m wo van 10.00 tot 15.00 uur, www.repaircafe.org

6. Tussen de Bogen 16, Activiteitencentrum Reel, elke di van 13.00 tot 15.00 uur

7. Elandsgracht 70, Het Claverhuis, één keer in de drie maanden op za van 11.00 tot 14.00 uur (tijdens de snuffelmarkt), www.repaircafe.org

8. Kleine Wittenburgerstraat 201, De Witte Boei, elke 1e wo van 14.00 tot 17.00, www.repaircafeamsterdamcentrumoost.wordpress.com

9. Balistraat 48a, De Meevaart, elke 1e, 2e, 3e wo, en elke laatste za van 14.00 tot 17.00 uur

10. Karnstraat 2, Het Karnhuis, elke 2e en 4e (en soms 5e ) wo van 14.00 tot 16.30 uur

11. A.J. Ernststraat 112, Buitenveldert, elke 2e za van 13.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

12. Rijnstraat 115, Buurtkamer Dynamo, elke ma van 11.00 tot 13.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

13. Lutmastraat 61A, De Pijp Apparaten en kleding, elke laatste zo van 12.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

14. Van Ostadestraat 233E, Fietswerkplaats Smerig, elke laatste zo van 12.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

15. Lutmastraat 61A, De Pijp Computers, elke 2e di van 19.30 tot 21.30 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

16. J.M. Coenenstraat 4, Nabuurschap, elke 1e ma van 10.30 tot 12.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

17. Douwes Dekkerstraat 2, De Havelaar, elke 3e vr van 14.00 tot 17.00 uur, www.abc-west.nl/repair-cafe-3

18. Hembrugstraat 156, De Horizon, elke laatste zo van 14.00 tot 17.00 uur, www.repaircafe.org

19. Corantijnstraat 25, Buurtkamer Corantijn, elke 3e za van 14.00 tot 17.00 uur, www.buurtkamercorantijn.nl

20. Kijkduinstraat 17, Centrum Kijkduin, elke 1e wo van 10.30 tot 12.30 uur, www.repaircafe.org

21. Kraaiennest 68, Buurthuis de Bonte Kraai, elke laatste vr van 17.00 tot 20.00 uur, www.repaircafe.org

AFVALPUNTEN

1. Papaverweg 332. Cruquiusweg 903. Meerkerkdreef 314. Rozenburglaan 15. Seineweg 16. Henk Sneevlietweg 22Afvalpunten, ma t/m za van 08.00 tot 17.00 uur, www.amsterdam.nl/afval

Page 10: Oost - 28 januari 2016

10 Amsterdam | 28 januari 2016

Pas afgestudeerd

'Iets met eten, maar wàt specifiek?'Netwerk- en sollicitatietraining NetwerkPro koppelt ervaren en succesvolle vrou-wen aan pas afgestudeerde (mbo, hbo of wo) vrouwen die nog op zoek zijn naarwerk. Jolanda Lempers (42) heeft een imago en marketing consultancybureau en issinds september de mentor van Julia Gilewicz-Smolski (27).

Julia studeerde in 2014 af als socioloog.Haar scriptie ging over foodbloggers eneetcultuur. “In die richting wil ik ook ietsdoen, maar wat specifiek?” Ze werkt aleen tijd in de horeca, maar wil werk vin-den dat meer aansluit bij haar opleiding.Op Facebook zag ze een oproep voor trai-ningen in sollicitatievaardigheden enempowerment - manieren om je zelfver-zekerdheid te vergroten.

WorkshopsIn september startte Julia. “In elf bijeen-komsten kregen we van verschillendemensen workshops. Hoe kun je je kwali-teiten benoemen, hoe verwoord je jezelf,hoe stel je doelen voor jezelf en hoe be-reik je ze. Daarna gingen we aan de slagmet ons cv en profiel op Linkedin, enkregen we workshops pitchen en imago:kleding, kleur, stem en lichaamstaal be-palen de eerste indruk. Het was fijn omdeze workshops samen met vrouwen tedoen, die ook in dezelfde fase zitten. Jekunt je kwetsbaar opstellen, en merktdan dat de meesten ook niet preciesweten wat ze willen.”

Kennis, ervaring en netwerkDe laatste workshop, over imago, werdgegeven door Jolanda. “Ik kwam 24 jaargeleden - net als Julia uit Limburg - voormijn studie naar Amsterdam. Toen ik opde arbeidsmarkt kwam was er meerruimte, ook om fouten te maken. Ik gunhet iedereen om een plek te vinden endraag daar graag mijn steentje aan bij.Jonge vrouwen kunnen hun voordeeldoen met mijn kennis, ervaring en net-werk.”

PromotieJolanda is ook Julia’s mentor. Elke tweeweken spraken ze af en bespraken ze Ju-lia’s ontwikkeling. Julia: “Het ging voormij heel erg over mezelf ontdekken: waarhaal ik energie uit? En ik heb kwaliteitenin mezelf ontdekt waar ik me niet bewustvan was of die ik vanzelfsprekend vond.In de periode van de trainingen kreeg ikpromotie op mijn werk, ik ben nu be-drijfsleider. Ik wil voorlopig even genie-ten van dit moment, daarna ga ik weerverder zoeken.” Jolanda: “Julia maildeme de argumenten waarom ze er voor

kiest nu even pas op de plaats te maken.Ik vond het mooi om te zien hoe ze zo’nweloverwogen keuze maakte.”

NetwerkProNetwerkpro verbindt jonge vrouwen,

‘mentees’, van 18 t/m 27 jaar, aan eennetwerk van succesvolle vrouwen, ‘men-toren’. Ook interesse? Schrijf je in alsmentee of als mentor!

www.netwerkpro.org

Verkeerd geplaatst

Elke dag op pad om afval te controlerenHandhaving Het is voor veel mensen een grote ergernis: vuilniszakken en grofvuilnaast de afvalcontainers. De afdelingen Handhaving en Afvalinzameling werkennauw samen om dit probleem aan te pakken. Elke werkdag gaan twee handhaversop pad om verkeerd geplaatst afval te controleren en waar mogelijk de verant-woordelijke bewoners aan te spreken.

Rob van Dongen, senior handhaverOpenbare Ruimte, vertelt: “Elke dag gaateen koppel handhavers met een ‘prik-auto’ op pad. Zij controleren de hele dagafval dat naast de containers staat. Staater een vuilniszak, dan checken ze eerst decontainers in de straat. Zijn die vol, dan

nemen ze de vuilniszak mee en waar-schuwen ze de Afvalinzameling dat decontainer geleegd moet worden. Zijn decontainers gewoon te gebruiken, dan isde bewoner in overtreding en gaan dehandhavers de vuilniszak ‘prikken’ zoalswe dat noemen. In de achterbak van de

auto doorzoeken ze het afval. Als heteven kan, bellen de handhavers aan bij debewoners van wie ze denken dat het afvalafkomstig is, om met ze in gesprek tegaan en eventueel een proces-verbaal opte maken. Bij grofvuil is het moeilijker teachterhalen wie het bij de container heeftneergezet. Soms bellen de handhaversaan bij omwonenden om de vragen of dieiets hebben gezien.”

Hotspots“Handhaving controleert bij alle contai-ners,” vervolgt Rob. “Maar dit specialeteam let vooral op de hotspots” Dat zijn

containerlocaties waar onze chauffeursvan de afvalwagens vaak afval aantreffen,of waarover veel meldingen binnenko-men. Ons handhavingsteam rijdt elkedag langs een lijst hotspots.”

Speciale app“Alles wat de handhavers vinden, regi-streren ze met een speciale app. Daarmeekunnen ze ook aan de Afvalinzamelingdoorgeven welke soort afval er staat. Bij-voorbeeld door er een foto van te maken.Zo weet de Afvalinzameling precieswelke wagen ze moeten sturen om hetafval op te halen en gescheiden te ver-werken. Via de app kunnen de medewer-kers van Handhaving en Afvalinzame-ling altijd terugzien welk soort afval erwaar is gevonden, en welke acties er zijnondernomen.”

Resultaat“We zijn ongeveer twee jaar geleden metdit systeem gestart, en het aantal vuilnis-zakken naast de containers wordt min-der. Grofvuil is wat hardnekkiger terug tedringen. Dat blijven mensen naast decontainers zetten. Toch staat duidelijk opde klep van de container én in de Afval-wijzer vermeld dat er nooit afval naast decontainer mag staan. Wie zich niet aandeze regel houdt, kan daarom altijd eenboete verwachten.”

Meer info over handhaving en meldin-gen Openbare Ruimte: www.amsterdam.nl/handhavingZie voor de regels voor afval en de openingstijden van de Afvalpuntenwww.amsterdam.nl/afval Handhavers Leo Weerden (links) en David Brandenburg gaan een verkeerd geplaatste vuilniszak doorzoeken

Page 11: Oost - 28 januari 2016

11 Amsterdam | 28 januari 2016

Tweede leven Per jaar gooit iedere Amster-dammer 270 kilo afval weg. Daarvan kan 190 kilo worden gerecycled. Als u uw afval gescheiden inlevert dan krijgt het een tweedeleven in de vorm van nieuwe producten. Zo kunnen de toekomstige generaties opgroeien in een duurzame stad.

Handige tips

Interview

Gelukkig zijn steeds meer Amsterdam-mers actief bezig met het scheiden vanhun afval. Afval staat hoog op de ge-meentelijke agenda. De komende jarengaat er veel veranderen, zodat in 2020 65procent van het Amsterdamse afvalwordt gescheiden.

Samen maken we het verschilAls u uw afval gescheiden en op de juistemanier aanbiedt, kunnen de inzamelaarsvoor een juiste verwerking zorgen. Hier-onder vindt u enkele tips om dat nogmakkelijker te maken. Kijk voor meer in-formatie op www.amsterdam.nl/afval

Ook hout is nog prima te recyclen Vanaf 1 februari kunt u hout apart aanbie-den zodat het verwerkt kan worden totbijvoorbeeld spaanplaten. Zet uw houtgewoon naast het overige grofvuil op dedag dat dit in uw buurt wordt opgehaald.Een aparte wagen haalt het op.

Scheid uw drankkartonsIn drankkartons zit een dun laagje alumi-nium dat ervoor zorgt dat uw productenvers blijven. Dat wordt er in de fabriekuitgehaald, waarna er bijvoorbeeld pan-

“Ik heb letterlijk een dansje gedaan toenik die container ineens voor de deur zagstaan,” vertelt ze. “Ik ben al jaren fanatiekbezig met het scheiden van afval. Vooralplastic is mij een doorn in het oog. Dat iszo slecht voor het milieu, dat ik met me-zelf heb afgesproken dat ik geen plastic inde natuur breng. Die container maakt hetnu een stuk gemakkelijker om mijn plas-tic gescheiden in te leveren. Dat is hetgrootste deel van ons afval, minstens 60procent.”

KringloopHet blijft bij Boomsma en haar gezin nietbij plastic. “We scheiden alles. Behalvehet plastic gooien we ook het glas, papieren gft-afval apart weg. Restafval hebbenwe daarom bijna niet meer.” VoorBoomsma begint afval scheiden al in dewinkel. “Ik koop zo min mogelijk spul-len die in plastic zijn verpakt. Daar let ikheel bewust op, ik koop bijvoorbeeld veelliever glas. Dat is niet altijd gemakkelijk,er is zoveel plastic. Het zou mooi zijn alswe met zijn allen de industrie kunnenovertuigen om te veranderen. Door onzestem te laten horen. De echte winst zit

namelijk in het voorkomen dat er scha-delijk afval ontstaat.”

Aandacht voor oplossingen“Ik ben enorm fanatiek wat betreft afvalscheiden. Ik lees er veel over, kijk docu-mentaires en hou in de gaten wat er in-ternationaal gebeurt. Wat me opvalt isdat er de laatste tijd gelukkig veel meeraandacht is voor oplossingen. Voorheenwerd ik er nog wel eens droevig van, hetging alleen maar om de problemen dieafval oplevert. Maar tegenwoordig gaathet veel meer om hoe we beter met afvalom kunnen gaan.”Voor Amsterdam ziet Boomsma ook op-lossingen. “Het zou mooi zijn als er in destad een soort mini-afvalpunten zoudenkomen. Nu moet ik soms echt op pad ombepaalde spullen weg te gooien. Het zoufijn zijn als we op een aantal plekken inde stad alle soorten afval gescheidenkunnen inleveren.”

Eigen verantwoordelijkheidMaar het is vooral een kwestie van zelfdoen, vindt Boomsma. “We moeten nietalleen naar de overheid kijken. Iedereenmaakt zijn eigen afval, het is aan ons omdaar verantwoordelijk mee om te gaan.Voor onszelf, maar ook voor de genera-ties na ons. Afval scheiden maakt ver-schil, het heeft wel degelijk zin. En hetgeeft mij in ieder geval een enorm goedgevoel.”

Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

‘Restafval hebben we bijna niet meer’Plastic Amsterdam loopt met afval scheiden achter op een groot deel van Neder-

land. Bijvoorbeeld met plastic. Slechts 7,5 procent wordt gescheiden ingeleverd. Er

is nog veel winst te behalen, en om de doelen te bereiken zijn twee jaar geleden

speciale containers voor plasticinzameling in de stad geplaatst. Er staat er ook een

in de Den Texstraat, waar Marjoleine Boomsma woont.

‘Ik deed letterlijk een dansje toen de plasticcontainer in de straat stond’

Meer informatie Kijk voor adressen van de Afvalpun-ten en alle informatie over afval opwww.amsterdam.nl/afvalZie ook de kaart op pagina 8 en 9

nen van worden gemaakt. U kunt drank-kartons inleveren in de speciale plastic-containers.

Minder papier met de app Spotta Wilt u op de hoogte blijven van aanbie-dingen, maar geen stapels reclamefoldersin de bus? De gratis app Spotta vertelt uwat er in uw buurt in de aanbieding is.Combineer dit met de gratis nee/nee stic-ker (af te halen bij één van de stadsloket-ten) en u heeft kilo’s minder papier.

Wat moet waar? De gratis app Recyclemanager vertelt uvoor duizenden producten precies inwelke afvalbak ze moeten en wat er ver-volgens mee gedaan wordt.

Niet-bruikbaar textielOok kleding en schoenen die niet meer tedragen zijn, kunt u kwijt in de textielcon-tainers die op verschillende plekken in destad staan. De vezels uit deze kledingworden hergebruikt voor bijvoorbeeldvaatdoekjes. Zo gaat er niets verloren.

Breng uw spullen naar het AfvalpuntDoor uw spullen naar het Afvalpunt tebrengen, kunt u nog beter uw grofvuilscheiden. Daar kunt u het zes dagen perweek gratis kwijt. Op elk Afvalpunt staateen groot aantal containers voor verschil-lende soorten afval.

Page 12: Oost - 28 januari 2016

12 Amsterdam | 28 januari 2016

Stadspas

DeLaMar Theater Hardlopen Amsterdam

Amandla! Mandela blikt vanuit NelsonMandela’s cel op Robbeneiland terug op zijnleven. Van 9-jarig jongetje tot aan zijn vrij-lating na 27 jaar gevangenschap en zijn re-geerperiode als eerste zwarte president vanZuid-Afrika. De musical, met feestelijkeZuid-Afrikaanse muziek van hetKhayelitsha United Mambazo Choir, dansen zang, viert het leven en de nalatenschapvan een man die een inspiratiebron wasvoor miljoenen mensen.

€ 5

Beurs van Berlage & Dutch Design

Berlage, Godfather of Dutch Design, laat uzien waar het bij Dutch Design om gaat. Detentoonstelling brengt de beste ontwerpenvan nu samen met de hoogtepunten van deGodfather of Dutch Design, H.P. Berlage.Hedendaagse ontwerpers laten zich nogsteeds door hem inspireren. De tentoonstel-ling toont authentieke meubels van Berlageen werken van meer dan 30 designers zoalsPiet Hein Eek en Maarten Baas.

Gratis

Leer beter hardlopen in 6 weken!■ In de "Rustig Aan" training leert de loper tot 12 minuten hard te

lopen. Voor hen met overgewicht of weinig conditie.■ De ‘gewone’ beginners leren 3 kilometer hard te lopen.■ De gevorderde lopers leren 12 kilometer of meer lopen.

Startdata en tijden:■ Oosterpark, woensdag 3 februari om 14.00 uur■ Westerpark, donderdag 4 februari om 14.00 uur■ Vondelpark, vrijdag 5 februari om 14.00 uurStadspasprijs: € 6 (normale prijs € 60)Reserveren: www.hardlopenamsterdam.nlMeer info: 06 2146 0099 of www.hardlopenamsterdam.nl

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen februari

Ideeën Stadspas?

Geldig: 1 t/m 29 februariStadspasprijs: gratis, inclusief drankje (koffie, thee of fris). (normale prijs € 7,50)Kaartverkoop: aan de kassa van de Beurs van BerlageAdres: Damrak 243Meer info: www.beursvanberlage.com

€ 6

Geldig: 20 februari t/m 19 maart (m.u.v. 28 februari), woensdag,donderdag en zaterdagmiddagStadspasprijs: € 5 (normale prijs € 39,50)Kaartverkoop: aan de kassa van het DeLaMar Theater of telefonisch via 0900-335 2627 o.v.v. stadspasnummer. Telefonische reserveringskosten bedragen € 2 per kaartjeAdres: Marnixstraat 402 Meer info: www.delamar.nl

Bent u in het bezit van een Stadspas? En hebt u een goed idee om zelfeen activiteit te organiseren voor andere stadspashouders? Bijvoor-beeld een kledingruilbeurs of een spelletjestoernooi? Of kent u een activiteit die past bij het aanbod van de Stadspas? Stuur een berichtnaar [email protected]. We nemen contact met u op!

Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord “aanbiedingen” in de kleur paars gedrukt staat.

Page 13: Oost - 28 januari 2016

13 Amsterdam | 28 januari 2016

Participatiewet

Nederlands leren om mee te doen Taaleis Leven, leren en werken in Amster-dam is makkelijker als u Nederlands spreekt. Daarom vindt de regering dat iedereen in debijstand de Nederlandse taal goed moet be-grijpen, spreken, lezen en schrijven. Dat staatin de Wet taaleis Participatiewet die van startis gegaan op 1 januari 2016.

Vraagt u een bijstandsuitkering aan? Enheeft u moeite met de Nederlandse taal?Dan vraagt de gemeente u daar iets aan tedoen. Vanaf 1 juli 2016 geldt de wet ookvoor mensen die al een uitkering hebben.

Wat is er veranderd? Eigenlijk weinig, want ook nu al kijkt degemeente bij een bijstandsaanvraag of ie-mand moeite heeft met de Nederlandsetaal. Alleen de manier waarop de ge-meente Amsterdam dit controleert ver-andert.

Wat vragen wij van u?De gemeente vraagt u welke diploma’s uheeft behaald. Heeft u 8 jaar Nederlands-talig onderwijs gevolgd? Of heeft u eeninburgeringsdiploma? Of misschien eenander document waaruit blijkt dat u deNederlandse taal beheerst? Als er geentwijfel is over uw niveau, hoeft u geentoets te doen. Als u diploma’s kwijt bentof niet heeft gehaald, wordt u uitgeno-digd om een lees- en schrijftoets te doen.De toets is gratis.

Nederlands verbeteren Als uw Nederlands niet goed genoeg is,spreekt u met uw klantmanager bij de ge-meente af wat u daaraan kunt doen. Ukunt bijvoorbeeld Nederlands gaan oefe-nen in een buurthuis of bibliotheek. Of ukunt thuis oefenen. De gemeente biedtook taalcursussen aan. Het stadsloketkan meer informatie geven over dezecursussen.

Op deze manier werkt iedereen op zijn ofhaar eigen niveau aan taal. Als u bij hetaanvragen van een uitkering kunt latenzien wat u al doet om beter Nederlands teleren is dat vaak al voldoende. Het gaat

erom dat u beter Nederlands wilt lerenen zich daarvoor inspant. Ga daarom al-vast zelf de Nederlandse taal oefenen alsu daar moeite mee heeft.

Nederlands lerenEr zijn veel mogelijkheden om de Neder-landse taal beter te leren. ■ U kunt in de bibliotheek oefenen (op

computers) www.oba.nl■ U kunt zich (via uw klantmanager)

aanmelden voor een taalcursus van degemeente www.amsterdam.nl/taal

■ Wilt u Nederlands spreken met eentaalmaatje? www.taalcoachwijzer.nl

■ U kunt als vrijwilliger gaan werken op

een plek waar Nederlands wordt ge-sproken. www.vca.nu

■ U kunt online Nederlands leren:www.leefenleer.nl, www.oefenen.nl,www.jekuntmeer.nl,

■ U kunt lezen en schrijven met eentaalvrijwilliger. www.taalvoorhetleven.nl

Meer informatie

Kijk op www.amsterdam.nl/taaleis of

neem telefonisch contact op via het

gemeentelijk informatienummer 14 020.

loop binnen met de stadspas

IJ-hallen

Stadspas

IJ-hallen is de grootste en sfeervolstevlooienmarkt van Europa! Door degrootte van de markt is er voor ieder watwils. Je kunt nu 2 weekenden in februarivoor € 1 naar binnen, namelijk op 6 en 7 februari en 27 en 28 februari. Echt eenaanrader als je van goedkoop inkopenhoudt. Horecagelegenheden zijn volopaanwezig!

€ 1

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de Stadspas

Kortingsgids 2015/2016.

Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB Amsterdam

Telefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Veldloop Diemercross

Overtollige kerstkilo’s kwijt of wil je gewoonlekker sportief bezig zijn? Doe dan mee metde Diemercross op zondag 21 februari 2016in het Diemerbos. Met de Stadspas kun jij jegratis inschrijven! Je kunt dan ook gratismeedoen met een aantal hardloopclinics.Alle informatie en inschrijven kun je doenvia de website: http://diemercross.av23.nl.

Geldig: op 21 februari en op de data vanhardloopclinics (zie website)Stadspasprijs: gratis (normale prijs € 8) Kaartverkoop: online via http://diemercross.av23.nlAdres: Diemerbos, zie routeplanning viade website

Gratis

Geldig: op 6, 7, 28 en 29 februari van 09.00 - 16.30 uurStadspasprijs: € 1 (normale prijs €4,50)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: TT Neveritaweg 15Meer info: www.ij-hallen.nl

Page 14: Oost - 28 januari 2016

14 Amsterdam | 28 januari 2016

Levendig en leefbaar Niemand vindt belastingbetalen echt leuk, maar tegelijkertijd is vrijweliedereen ervan doordrongen dat het moet. Viade gemeentelijke belastingen dragen bewonersen ondernemers van Amsterdam in letterlijkezin bij aan het welzijn, de leefbaarheid en devoorzieningen van onze stad. Voorzieningen dieervoor zorgen dat Amsterdam een levendige enleefbare stad is én blijft.

Gemeentebelastingen

Minder belastingen in 2016

Met uw belastingbetalingen draagt uonder andere bij aan de voorzieningendie onze stad zo prettig maken om in tewonen, werken en recreëren. In 2016 ver-andert er het een en ander. Zo is per 1 ja-nuari 2016 een aantal gemeentelijkebelastingen afgeschaft.

Afschaffing van een aantal gemeentelijkebelastingenVanaf 1 januari 2016 wordt in Amsterdamgeen hondenbelasting en reclamebelas-ting meer in rekening gebracht. Ookhoeft voor de meeste objecten op destoep, op straat of elders in de openbareruimte per 2016 geen precariobelastingmeer betaald te worden. Wel moet in2016 nog precariobelasting betaald wor-den voor terrassen. De precariobelastingvoor woonboten en bedrijfsvaartuigen –beter bekend als liggeld – blijft wel be-staan.

Het jaarlijkse aanslagbiljet Op dit biljet staan maximaal vier belas-tingsoorten:■ Onroerendezaakbelastingen ■ Roerenderuimtenbelastingen■ Rioolheffing ■ Afvalstoffenheffing of reinigingsrecht

Niet iedereen wordt aangeslagen vooralle bovenstaande belastingsoorten. Voorwelke belastingsoorten u wel wordt aan-geslagen is afhankelijk van uw persoon-lijke situatie. Bent u bijvoorbeeldhuurder of eigenaar, is het een woning ofbedrijfsruimte, etc.

WOZ-waarde voor huurdersPer 1 oktober 2015 is het woningwaarde-ringsstelsel (puntensysteem) gewijzigd.De WOZ-waarde is voortaan van in-vloed op de maximaal redelijke huurprijsvan woningen die onder het puntensys-teem vallen. Dit betreft woningen in desociale/gereguleerde sector. Huurdersvan deze woningen hebben daarom be-lang bij de WOZ-waarde. Het punten-systeem geldt niet voor huurwoningenin de vrije sector. Omdat de gemeenteniet van iedere woning weet of diewel/niet onder het puntensysteem valt,ontvangen alle huurders van een woningvanaf 1 januari 2016 de WOZ-waarde.

U ontvangt de WOZ-waarde van uwwoning bij uw aanslagbiljet Afvalstof-fenheffing. Ook ontvangt u daar infor-matie over het maken van bezwaar bij. Als u kwijtschelding hebt gekregen voorde Afvalstoffenheffing, dan ontvangt ugeen aanslagbiljet van Belastingen. Welontvangt u van Belastingen de WOZ-waarde van uw woning en de informatieover het maken van bezwaar.

Verandert uw huurprijs door de WOZ-waarde?Het nieuwe puntensysteem kan alléénbij nieuwe huurcontracten leiden tot hetverhogen van de huur. Bij alle bestaandehuurcontracten moeten verhuurders zichhouden aan de wettelijk vastgelegde

huurverhoging. Het Rijk stelt ieder jaarhet percentage vast waarmee de huren inde sociale en gereguleerde sector dat jaarmogen stijgen. Deze huurverhoging be-staat uit een jaarlijkse indexatie (inflatie-correctie) plus een percentage waarmeewoningbouwcorporaties en (particu-liere) eigenaren in de gereguleerde sectorde huren per 1 juli mogen verhogen.

Voor veel huurders van corporatiewo-ningen geldt dat zij een huurprijs betalendie ruim onder de maximale huurprijsligt. Corporaties houden de huur name-lijk betaalbaar voor mensen met lage in-komens. Voor deze huurders geldt dateen wijziging van de maximale huur vaneen woning als gevolg van veranderingvan de WOZ waarde, weinig gevolgenheeft voor de maandelijkse huur.

Voor informatie over de WOZ-waardekunt u contact opnemen met uw verhuurder. U kunt ook terecht opwww.huurders.info/woz. Daar vindt u ookde adressen van de WijksteunpuntenWonen. Zij kunnen u nader informerenover de eventuele gevolgen voor uwhuurprijs.

Vakantieverhuur particulierenHet is in Amsterdam mogelijk om af entoe en, onder voorwaarden, de woningwaar u hoofdbewoner van bent aan toe-risten te verhuren. Deze vorm van inci-

Meer informatieAls u meer wilt weten over de gemeentebelastingen, kunt u kijken opwww.amsterdam.nl/belastingen. U kunt ook contact opnemen metde afdeling Belastingen van de gemeente.

■ Bellen: 020 255 4800. Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. U kunt via dit nummer ook een afspraak maken.

■ Mailen: [email protected]■ Schrijven: Gemeente Amsterdam, Belastingen, Postbus 23475,

1100 DZ Amsterdam■ Afspraak: Wilt u liever een afspraak op kantoor? Via bovengenoemd

telefoonnummer kunt u een afspraak inplannen. Afspraken zijn mo-gelijk op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur en op donder-dagavond tot 20.00 uur.

■ Bezoekadres: Herikerbergweg 290, 1101 CT Amsterdam

Rekeningnummer: NL72INGB0004585272

Dit artikel over de Gemeentebelastingen 2016 geeft

de wettelijke regels vereenvoudigd weer. Bij twijfel is

de officiële tekst van de wet en/of de verordening

doorslaggevend. Amsterdam, december 2015.

dentele verhuur wordt ‘vakantieverhuur’genoemd. Ondanks dat u niet bedrijfs-matig verhuurt, moet u over de inkom-sten uit logies van vakantieverhuur tochtoeristenbelasting betalen. Meer infor-matie en het aanmeldingsformulier toe-ristenbelasting kunt u vinden opwww.amsterdam.nl/vakantieverhuur

Op het water: soms ook belasting betalenAls u als ondernemer of particulier tegenbetaling vermaak op het water aanbiedt,moet u vermakelijkhedenretributie beta-len. Ook in 2016 zal hier scherp op ge-controleerd worden.Heeft u een vaartuig waarmee u bezoe-kers/passagiers tegen betaling vermaakop het water aanbiedt, dan moet u zichaanmelden via het formulier op www.amsterdam.nl/belastingen

KwijtscheldingNiet iedereen heeft genoeg geld om be-lasting te kunnen betalen. Sommige Am-sterdammers komen daarom inaanmerking voor kwijtschelding. Hier-voor dient u aan een aantal voorwaardente voldoen. Deze voorwaarden zijn be-paald door de Rijksoverheid. U kunt inaanmerking komen voor kwijtscheldingals uw inkomen op of rond bijstandsni-veau zit en u geen vermogen bezit. Degemeente Amsterdam verleent alleenkwijtschelding voor heffingen die directinvloed hebben op de woonlasten.

Belasting betalen is niet altijd even plezierig, maar het komt u en alle Amsterdammers ten goede

De hondenbelasting is per 1 januari afgeschaft

Page 15: Oost - 28 januari 2016

15 Amsterdam | 28 januari 2016

Nita Bergisch uit Amsterdam Zuid is 74jaar en heeft sinds 2012 een bezoekersver-gunning. Nita: “Ik vind het een mooie ge-dacht dat je vrienden en familie kunt laten

parkeren voor minder parkeergeld. Er zijnvolgens mij nog veel mensen die nog nietweten dat je je bezoek met zo´n vergun-ning gratis of voor half geld kunt latenparkeren. En het is natuurlijk ook niet al-leen voor de oudere bewoners bedoeld!”

Ook jongere mensen maken gebruik vande bezoekersvergunning. Zo gebruiktKarin de Boer (35 jaar) uit Oost hemvoornamelijk voor familiebezoek. Karin:“Mijn ouders komen geregeld met deauto op bezoek. Dan is een bezoekersver-gunning best interessant. Het uurtarief inmijn buurt is € 2,40. Een hele dag parke-ren voor de helft van de prijs, dat scheelteen slok op een borrel!”

U kunt een bezoekersvergunning onlineaanvragen via www.cition.nl of 020 2150077. Aanmelden voor parkeren kunt uvervolgens online of telefonisch doen.

Minder parkeergeld voor bezoekerBezoekersvergunning Inloopspreekuur

Voor alle leeftijden Met een parkeervergun-ning voor bezoekers kunt u uw bezoek voor-delig laten parkeren. Bewoners van stadsdeelOost hebben per maand recht op maximaal 10uur parkeren met 50% korting.

ColofonJaargang 3, nummer 1, 28 januari 2016■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amster-dam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AE Amsterdam ■E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (In-gesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111)■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Thijs de Bruijn (Movement), Luca Caris, Dave de Jong,Lenette van der Plas, Edwin Raap (eindredactie Oost),Annemarie Smit en Marije de Visser

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: Koninklijke Drukkerij Vorsselmans BVZundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staatinformatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgendeeditie van Amsterdam verschijnt op 18 februari ■ Dekrant wordt huis aan huis verspreid, ook bij brievenbus-sen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het omoverheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezor-ging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen, parke-ren, etc.Oranje-Vrijstaatplein 2ma t/m vr: 8.00-18.00 uurTelefoon 14 020 www.amsterdam.nl/stadsloket

Afspraak maken: www.amsterdam.nl/afspraak (huwelijk, inzage documenten,voorbespreken vergunning) Digitale dienstverlening: www.amster-dam.nl/veelgevraagdBekendmakingen: www.amsterdam.nl/bekendmakingen Nieuws gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/actueel

Sociaal LoketOranje-Vrijstaatplein 2ma t/m vr: 9.00 – 13.00 uur inloopspreekuur, en spreekuur op afspraakTelefoon 14 020

Meldpunt Zorg en WoonoverlastVoor meldingen over buurtbewoners dielangdurige overlast geven of die hulpnodig hebben.ma t/m vr: 8.00 tot 18.00, bel 020 2552914www.amsterdam.nl/zorgenwoonoverlast

Meldingen en hulpvragen■ Meldingen Openbare Ruimte: bel 14 020

of ga naar www.amsterdam.nl/mor ■ Meldingen Horeca-overlast: bel 14 020

(24 uur per dag)■ Overlast te water: bel 0900 9394

(24 uur per dag)■ Veilig Thuis, voor advies of hulp:

bel 0800 2000■ Milieuklachten: bel 14 020■ Zorg en Woonoverlast: bel 020 255 2914

van 08.00 tot 18.00 uur

Stadsdeel Oost - contact en openingstijden

Afvalpunten■ Rozenburglaan 1■ Cruquiusweg 90Open: ma t/m za 8.00-17.00 uurwww.amsterdam.nl/afval

Stadsdeel OostOranje-Vrijstaatplein 2, 1093 NG Amster-damPostbus 94801, 1090 GV AmsterdamTelefoon 14 020www.amsterdam.nl/oost Twitter: @Stadsdeel_Oost

Sociaal Loket verhuisd

De hoofdlocatie van het Sociaal Loket inOost is verhuisd van het ’s Gravesande-plein naar het stadsdeelkantoor aan hetOranje-Vrijstaatplein 2. Het inloop-spreekuur is maandag tot en met vrijdagvan 9.00 uur tot 13.00 uur. U kunt ookvooraf een afspraak maken, hiervoor gel-den dezelfde tijden. Het Sociaal Loket istelefonisch bereikbaar via 14 020.

Ook de tijden en locaties van verschil-lende buurtspreekuren van het SociaalLoket veranderen. Actuele informatievindt u op www.amsterdam.nl/sociaalloket onder ‘Contact’. Op het ‘s Gravesandeplein 19 blijven voorzie-

ningen van Dynamo gevestigd, zoals hetBuurtpunt en workshops.

Maandag t/m vrijdag Bij het Sociaal Loket kunt u terecht voor infor-matie en advies over onder andere hulp bij zelfstandig wonen, Wmo-voorzieningen en financiële regelingen.

Servicenieuws

Reisdocument nu ook thuisbezorgdGemakkelijk Als u naar het buitenland wilt, heeft u een geldig reisdocumentnodig. Uw paspoort of identiteitskaart kunt u aanvragen bij het Stadsloket. Vanaf1 januari hoeft u daar alleen nog voor de aanvraag naartoe. Het blijft natuurlijkmogelijk om uw reisdocument zelf bij het Stadsloket op te halen, maar het is ookmogelijk om het thuis te laten bezorgen. U moet wel zelf thuis zijn om uw paspoortin ontvangst te nemen.

Als u gebruik wilt maken van dezenieuwe service, kunt u dit bij uw aan-vraag op het Stadsloket aangeven. U kuntdan ook aangeven waar u uw documentbezorgd wilt hebben.

BezorgkostenEr zijn kosten verbonden aan het thuis-bezorgen van uw paspoort of identiteits-kaart. Deze kosten zijn € 4,95 per docu-ment. Wilt u uw document ’s avonds ofzaterdag laten bezorgen, dan kost dit € 8,90 per document. U betaalt dit aande bezorger bij aflevering.

Meerdere documenten op één adresU moet bij levering zelf aanwezig zijn omuw paspoort of identiteitskaart in ont-vangst te nemen. Dit betekent dat als ervoor meerdere huisgenoten een docu-ment wordt gebracht, zij allemaal aanwe-zig moeten zijn. Dit geldt ook voorkinderen. U moet namelijk zelf tekenenvoor ontvangst. Kinderen vanaf 12 jaarmoeten, naast één van de ouders of wet-telijk vertegenwoordigers, ook tekenenvoor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleende ouder of wettelijk vertegenwoordigervan het kind.

Meer weten? Op www.amsterdam.nl/burgerzakenvindt u meer informatie over reisdocu-

menten. Wilt u weten wanneer u bij hetStadsloket terecht kunt, kijk dan opwww.amsterdam.nl/stadsloket.

Page 16: Oost - 28 januari 2016

16 Amsterdam | 28 januari 2016

Bijzondere Oosterling

Van dromen naar doen op IJburg

Wat is er te doen in Oost?

In gesprek met bestuurscommissie29 februari De Flexbieb is een plek om te

ontspannen, ontmoeten en ontdekken.Nieuw! Maandelijks gesprek voor iedereenmet leden van de Bestuurscommissie Oostover een actueel onderwerp. In de Flexbiebop IJburg, Haveneiland West, Talbotstraat46. Aanvang 20.30 uur.www.flexbieb.nl

Sixties in Tropenmuseumt/m 13 maart The Sixties - A Worldwide

Happening biedt een wereldwijde blik op dejaren 60. Bewonder de broek van Jimi Hen-drix, de Mondriaanjurk van Yves Saint Lau-rent en de space look mode van PacoRabanne. En bekijk het werk van de wereld-beroemde fotografen Richard Avedon, JamesBarnor en Malick Sidibé. Step into The Six-ties, it's a worldwide happening!www.tropenmuseum.nl

10X10=100 jaar Persmuseumt/m 27 maart Het Persmuseum bestaat 100

jaar! Tien presentaties met foto’s en bewe-gend beeld, maar ook tekeningen, krantenpa-gina’s en wetsteksten geven een levendigbeeld over persvrijheid, censuur, publiekeopinie, propaganda, massamedia en demo-cratie. Het Simplistisch Verbond, Carolinevan Monaco, Louis van Gaal, Big Brother, demeest uiteenlopende onderwerpen komenvoorbij. www.persmuseum.nl

Inclusion29 januari TransAmsterdam en LGBTQ

Amsterdam organiseren een Lesbo Gay BiTransgender Queer café in het Manor Hotel,Linnaeusstraat 89. Doel is om een brug teslaan tussen lesbo's, gays, biseksuelen, trans-genders, queers en verschillende organisatiesop het gebied van veiligheid, voorlichting, di-versiteit en LGBTQ rechten. 21.00-1.00 uurwww.lgbtqamsterdam.blogspot.nl/

Leer 3D printen8 februari 2016 ZB45 Makerspace (Zeebur-

gerpad 45) geeft een introductie in het procesvanaf het 3D ontwerpen tot en met het be-dienen van de 3D printer. Ook als je nognooit een 3D tekening op een computer ge-maakt hebt, kun je leren 3D ontwerpen en3D printen. Kosten €50,-. 19.00-23.00 uurwww.zb45.nl

Cursussen mozaïekStart 20 februari Leer mozaïeken bij Smas-hingstones! Tijdens de cursus glas-op-glasmaakt u ofwel een glas-op-glas lampje,ofwel een glas-op-glas paneel. U kunt ookde cursus tegelmozaïek volgen. De cursussen vinden plaats op vijf achter-eenvolgende zaterdagmiddagen. Kosten €150,-. 13.00-16.00 uurwww.smashingstones.nl

Kijk voor meer evenementen opwww.amsterdam.nl/evenementen

U kunt hier ook een eigen bericht voor de agenda aanmelden.

Still Moving Oost3 februari Still Moving is een dansproject

voor iedereen van 60 jaar en ouder die meerwil dan alleen bewegen. Zin om te swingen,te zwieren en samen met anderen plezier tebeleven? Grijp dan deze kans en dans!Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!14.30-16.30 uurwww.danceconnects.nl.

Bewonersinitiatief Jeroen van Kemenadewoont op IJburg. Hij is één van de initiatiefne-mers van IJburgDroomt IJburgDoet (IJDIJD).

IJDIJD is in 2010 gestart en momenteeleen initiatief van zes ondernemende IJ-burgbewoners. IJDIJD nodigt bewonersen ondernemers van IJburg uit om hundroom of idee voor IJburg te delen metandere bewoners en professionals, diehen weer verder kunnen helpen.

Jeroen is cultureel en maatschappelijkondernemer. Zijn bedrijf zit in een voor-malige basisschool bij het Theo vanGoghpark.

Wat brengt je tot alle projecten die jij vande grond krijgt?Jeroen: “Ik begeleid projecten van ideenaar uitvoering. Die expertise zet ik ookin voor IJFFF (IJburg Foto + Film Festival),Huis van de Wijk én IJDIJD. Daarnaastorganiseer ik samen met andere muziek-ondernemers concerten en clubavondenmet world sacred music in verschillendeclubs in Nederland. Dit is net als IJDIJDeen initiatief waar je mensen bij elkaarbrengt, maar dan op de dansvloer.”

Waar gaan de dromen op IJburg over? Jeroen: “Op de IJDIJD avonden ontmoetje mensen die jou kunnen helpen om jedroom te realiseren om een mooier IJburg

maken. Vanuit IJDIJD is HalloIJburg.nlvan de grond gekomen, een moestuin, deFlexbieb en Ring-Ring, een succesvol ini-tiatief van een bevlogen fietser.”

Waar zijn de avonden? Jeroen: “IJDIJD is gast bij verschillendeorganisaties zoals een sportvereniging,een cultureel centrum, een maatschap-pelijke voorziening zoals de Buurtkamer,of een particuliere onderneming. Hier-mee willen we zoveel mogelijk plekkenop IJburg zichtbaar maken. Op die avon-den worden vijf of zes pitches besproken.Dan ligt de vraag op tafel of een idee ofdroom kansrijk is bijvoorbeeld, of iscrowdfunding haalbaar? Wie heeft ex-pertise of kan meehelpen?”

Wie komen naar de IJDIJD avonden? “Er zijn meestal vijftig tot zeventig be-zoekers. Ondernemende bewoners diezich willen verbinden aan een aanspre-kend initiatief. Zij reageren op de dro-men en ideeën. Ik ben gastheer en zorgervoor dat alle initiatieven respectvolleaandacht krijgen. Mensen moeten zichvooral vrij voelen om hun droom tedelen.”

Wat is de rol van het stadsdeel?“Het stadsdeel ondersteunt initiatievenvan IJburgers. Bestuurders en de gebieds-makelaar voor IJburg - Ellen Weers - zijnzeer goed op de hoogte en betrokken bijwat mensen op IJburg beweegt. Zij on-

dersteunen initiatieven met hun exper-tise en netwerk.”

Wat kunnen we van IJDIJD verwachten in 2016? Jeroen: “We bestaan nu vijf jaar en datgaan we vieren op 11 februari met eenspeciaal programma. IJburg is een jongewijk waar alle ruimte is voor nieuwe ini-

tiatieven. Wij laten zien wat het pionie-ren op IJburg oplevert en scheppenruimte voor nieuwe dromen.”

Nieuwsgierig, en heb je zelf ook een goedidee voor IJburg? Kom dan langs bij eenIJDIJD-avond. Kijk op Facebook.com/ijburgdroomt voor de eerstvolgendeavond.

Op IJburg is alle ruimte voor nieuwe initiatieven | Foto Lenette van der Plas