Centrum - 28 januari 2016

16
Burgemeester Van der Laan en minister Blok van Wonen en Rijksdienst openen op 11 januari de Commandantsbrug van en naar het Marineterrein Nieuwe brug naar Marineterrein EU Voorzitterschap Een nieuwe brug verbindt het stationsgebied, het Marineterrein en Kattenburg met elkaar. De beweegbare brug tussen de kop van de Dijksgracht en het Marineterrein met de naam Commandantsbrug biedt fietsers en voetgangers een snelle route tussen de stations- buurt en Kattenburg. Het Marineterrein, dat deels toegan- kelijk is voor het publiek, was eerst alleen via de poort aan het Kattenburgerplein te bereiken. Door de brug is het terrein beter toegankelijk en meer een onderdeel van de stad. Op de historische Voorwerf zitten inmiddels twintig bedrijven, waaronder Pension Homeland. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie tot 1 juli 2016 zijn hier veel vergaderingen met ministers en ambtenaren uit heel Europa. Vanwege de veiligheid is het terrein, vooral de Voorwerf, soms deels afgesloten. Jaargang 3 nummer 01 28 | 01 | 16 editie Centrum Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Goede voornemens voor het nieuwe jaar: steeds meer mensen willen fit blijven. Lees meer over het programma voor sporten en bewegen in Centrum. 5 Kringloop in de stad Nico Schoen (67) uit Osdorp combineert zijn hobby hardlopen met het opruimen van zwerfafval Afval(len) Ongeveer tweederde van u is het jaar begonnen met een goed voornemen en het grootste deel daarvan gaat om de strijd tegen de kilo’s. Uit landelijk onderzoek blijkt dat dertig procent van de mensen die hun voornemen niet volhoudt, afhaakt omdat ze niet snel genoeg resultaat zien. De gemeente wil dat alle Amster- damse kinderen een gezond gewicht hebben. In Amsterdam hebben meer dan 25.000 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. Dat betekent één op de vijf. Dit heeft ernstige gevol- gen voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Daarom zet de ge- meente flink in op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kin- deren. Het gaat hierbij niet om snel re- sultaat: het doel is om dit in 2033 ge- realiseerd te hebben. Op pagina 3 leest u drie verhalen van Amsterdammers die heel bewust met gezond leven bezig zijn. Nico Schoen (67) uit Osdorp loopt drie tot vier keer per week hard. Hij combineert zijn gezonde leefstijl met het opruimen van zwerfvuil langs zijn route. “Wat mij ook motiveert is dat ik besef wat plastic afval doet met het milieu. Ik voel me geroepen om er iets aan te doen. Troeptrimmen is mijn bij- drage.” Lees verder op pagina 2 De strijd voor een gezond gewicht gaat om bewegen, voeding en slapen 3 Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in februari 12-13 Met special EU

description

 

Transcript of Centrum - 28 januari 2016

Page 1: Centrum - 28 januari 2016

Burgemeester Van der Laan

en minister Blok van Wonen en

Rijksdienst openen op 11 januari

de Commandantsbrug van en

naar het

Marineterrein

Nieuwe brug naar Marineterrein EU Voorzitterschap Een nieuwe brug verbindthet stationsgebied, het Marineterrein en Kattenburg met elkaar.

De beweegbare brug tussen de kop van de Dijksgracht enhet Marineterrein met de naam Commandantsbrug biedtfietsers en voetgangers een snelle route tussen de stations-buurt en Kattenburg. Het Marineterrein, dat deels toegan-kelijk is voor het publiek, was eerst alleen via de poort aanhet Kattenburgerplein te bereiken. Door de brug is het terrein beter toegankelijk en meer een onderdeel van destad. Op de historische Voorwerf zitten inmiddels twintigbedrijven, waaronder Pension Homeland.Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EuropeseUnie tot 1 juli 2016 zijn hier veel vergaderingen met ministers en ambtenaren uit heel Europa. Vanwege de veiligheid is het terrein, vooral de Voorwerf, soms deelsafgesloten.

Jaargang 3

nummer 01

28|01|16editie Centrum

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Goede voornemens voor hetnieuwe jaar: steeds meer mensenwillen fit blijven. Lees meer overhet programma voor sporten enbewegen in Centrum.

5

Kringloop in de stad

Nico Schoen (67) uit Osdorp combineert zijn hobby hardlopen met het opruimen van zwerfafval

Afval(len) Ongeveer tweederde van u is hetjaar begonnen met een goed voornemen enhet grootste deel daarvan gaat om de strijdtegen de kilo’s. Uit landelijk onderzoek blijktdat dertig procent van de mensen die hunvoornemen niet volhoudt, afhaakt omdat zeniet snel genoeg resultaat zien.

De gemeente wil dat alle Amster-damse kinderen een gezond gewichthebben. In Amsterdam hebben meerdan 25.000 kinderen en jongerenovergewicht of obesitas. Dat betekentéén op de vijf. Dit heeft ernstige gevol-gen voor hun gezondheid op korte enlange termijn. Daarom zet de ge-meente flink in op het voorkomen enterugdringen van overgewicht bij kin-

deren. Het gaat hierbij niet om snel re-sultaat: het doel is om dit in 2033 ge-realiseerd te hebben. Op pagina 3 leestu drie verhalen van Amsterdammersdie heel bewust met gezond levenbezig zijn.

Nico Schoen (67) uit Osdorp looptdrie tot vier keer per week hard. Hijcombineert zijn gezonde leefstijl met

het opruimen van zwerfvuil langs zijnroute. “Wat mij ook motiveert is dat ikbesef wat plastic afval doet met hetmilieu. Ik voel me geroepen om er ietsaan te doen. Troeptrimmen is mijn bij-drage.”

Lees verder op pagina 2

De strijd voor een gezond gewicht gaat om bewegen, voeding en slapen

3

Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in februari

12-13

Metspecial

EU

Page 2: Centrum - 28 januari 2016

2 Amsterdam | 28 januari 2016

Bewoners Oosterdokseiland nemen initiatief Meer afval gescheiden aanleveren Bewoners

van het Oosterdokseiland namen initiatief om

meer en ander afval gescheiden in te zamelen,

waaronder ook GFT-afval. Binnenkort gaat het

nieuwe systeem van start.

Vanaf 1 februari kunnen bewoners naastglas en papier ook plastic, drankkartons,groente-, fruit- en tuinafval (GFT) enkleding apart inzamelen. Jacqueline Cra-mer, bewoner van het Oosterdokeiland,vertelt hoe ze dit samen hebben aange-pakt.

Acht containers voor restafvalJacqueline Cramer: “Met dit initiatiefwerken we mee aan een kringloopecono-mie. Door afval te scheiden, kun je hetweer gebruiken als grondstof. Zo komthet terug in de economie en levert hetnaast milieuwinst ook economischewinst op. Als je veel afval scheidt, blijft ernog maar weinig restafval over dat ver-brand moet worden. Toen ik op het Oos-terdokseiland kwam wonen, zag ik datacht van de tien ondergrondse afvalcon-tainers voor restafval zijn. En maar ééncontainer voor glas en één voor papier.Voor andere afvalsoorten zoals plastic,kleding en drankkartons moeten we naarde Nieuwmarkt. Dat is ver.”

Minimum aan restafval “Ik ging op zoek naar medestanders dieook meer afval gescheiden willen inza-melen. Er staan zes woonblokken op hetOosterdokseiland met huur- en koopwo-ningen. Vanuit elk woonblok is er ten-minste één bewoner in de initiatiefgroepgekomen. We zijn nu met z’n tienen.

Samen hebben we besproken wat wewillen en hoe we het aanpakken. We wil-len het restafval echt tot het minimumbeperken en daarom ook het GFT-afvalgescheiden inzamelen.”

Proef met 350 huishoudens“We hebben het afvalenergiebedrijf(AEB) gevraagd of onze wijk een proefmocht doen voor het scheiden van meerafval. Het gaat om 350 huishoudens. HetAEB was positief. Wel moesten we sa-menwerken met de gemeente, zij moetenimmers de logistiek aanpassen. De ge-meente reageerde ook positief. Het ini-

tiatief past in de doelstelling om in 202065 procent van het afval gescheiden in tezamelen en als grondstof opnieuw te ge-bruiken. Nu lukt dat nog maar voor 27procent van het afval.”

Bewoners mochten kiezen “In juni kwamen alle partijen bij elkaar.De initiatiefgroep heeft daarop een en-quête gehouden om in kaart te brengenwat de bewoners willen. Verreweg demeeste bewoners kozen voor het aan-passen van de bestaande afvalcontai-ners. Het stadsdeel heeft in oktoberopnieuw een bijeenkomst voor de be-woners georganiseerd. De plannen zijntoen gepresenteerd en de bewonerskonden vragen stellen en opmerkingenmaken.”

Stevige zakken“Op 1 februari 2016 gaat het nieuwe sys-teem van start. Bewoners krijgen uitge-breide informatie over het systeem enover wat er met het gescheiden afval ge-beurt. Er staat ook duidelijk op de contai-ners wat er in moet. Voor het inzamelenvan het GFT-afval krijgen bewoners ste-vige zakken die niet lekken. Textiel wordtéén keer per maand op een vaste dag aanhuis opgehaald. Grofvuil wordt op af-roep opgehaald, dat blijft zo. Bewonerskunnen al hun batterijen, spaarlampenen elektronische apparatuur kwijt in deinzamelbakken bij de Mediamarkt. Zokunnen we het restafval tot een mini-mum beperken. We willen ook graag vierextra bakken aan de spoorzijde van hetOosterdokseiland. Dat wordt nog onder-zocht.”

Snel resultaat “We boekten snel resultaat. Nadat wegroen licht van de gemeente kregen, liephet als een trein. In totaal hebben we driekeer vergaderd, de rest ging per mail. Degemeente was blij met ons initiatief. Alsblijk van waardering kregen we vijf dui-zend euro voor de buurt. Bewoners kwa-men met drie wensen: meer groen, eenschone straat en een speelvoorzieningvoor de vijftig kinderen die hier wonen.De uiteindelijke bestemming wordt be-paald samen met de eilandraad in oprich-ting. Dit eiland is opgezet als eenduurzame wijk. Afval gescheiden inza-melen past daar bij. Ik hoop dat anderewijken ons voorbeeld volgen. Als er veelafval worden hergebruikt, is dat goedvoor de economie, de portemonnee enhet milieu.”

Lees alles over afval scheiden op bladzijde 11.

Leden van de initiatiefgroep, vlnr Alex Suijk, Arda van Beusekom, Hanneke Kemeling en Jacqueline Cramer

Op het Oosterdokeiland zijn van deacht containers voor restafval tweegeschikt gemaakt voor plastic ver-pakkingen en drankkartons (mag indezelfde container) en twee voorgroente-, fruit- en tuinafval. Elke laat-ste vrijdag van de maand worden tex-tiel, kleding en schoenen opgehaald.

Heeft u ook een idee voor uw buurt?Kijk dan op de gebiedspagina van uwbuurt, via amsterdam.nl/buurten. Opde buurtpagina vindt u de contactge-gevens van uw gebiedsmakelaar.

Dit jaar is een aantal belastingen afgeschaft

Vervolg van pagina 1

ScheidenWaar ook een flink aantal kilo’s vanafmoet, is ons restaval. Elke Amsterdam-mer gooit jaarlijks 270 kilo afval weg.

Een heel groot deel hiervan kan op-nieuw worden gebruikt. Maar dan is hetwel belangrijk dat het gescheiden wordtingeleverd. Ook dit is een lange termijnvoornemen van de gemeente. Wat nietbetekent dat er pas over een paar jaar ietsgaat gebeuren. Sinds vorig jaar kunt udrankkartons al gescheiden inleveren,samen met uw plastic. En vanaf februarikunt u ook hout apart aanbieden. Oppagina 11 leest u diverse tips om bewustmet uw afval om te gaan. En een inter-view met Marjoleine Boomsma, die al

jaren fanatiek haar afval scheidt. “Wemoeten niet alleen naar de overheid kij-ken,” zegt zij. “Iedereen maakt zijneigen afval, het is aan ons om daar ver-antwoordelijk mee om te gaan.”

GemeentebelastingIets anders waar de gemeente verant-woordelijk mee om gaat is uw belasting-geld. Of u heeft uw aanslag voor deGemeentebelasting 2016 al binnen, of ukrijgt hem binnenkort. Niemand vindt belasting betalen echt

leuk, maar tegelijkertijd is vrijwel ieder-een ervan doordrongen dat het moet.Via de gemeentelijke belastingen dragenbewoners en ondernemers van Amster-dam in letterlijke zin bij aan het welzijn,de leefbaarheid en de voorzieningen vanonze stad. Voorzieningen die er voorzorgen dat Amsterdam een levendige enleefbare stad is èn blijft. Overigens is ditjaar een aantal belastingen afgeschaft.Hierover leest u meer op pagina 14 vandeze krant.

Page 3: Centrum - 28 januari 2016

3 Amsterdam | 28 januari 2016

‘Het gaat om bewegen, voeding en slapen’Leefstijl In Amsterdam is een grote groep kinderen die te zwaar is of te zwaardreigt te worden. Deze kinderen zijn vaker moe dan andere kinderen en lopenmeer risico op ziektes als diabetes. Om op gezond gewicht te komen en te blijvenis het belangrijk dat ze gezond eten en drinken, goed slapen en lekker bewegen.Daar kunnen ze steun uit de omgeving goed bij gebruiken. In Amsterdam zijn al veel mensen die zich inzetten om kinderen en hun ouders te helpen met eengezondere leefstijl. Ga naar www.amsterdam.nl/aanpakgezondgewicht om te zien wat u kunt doen.

Gezond gewicht

In de schappen van supermarkt en bak-kerij Bizum Ufuk aan het Waterland-plein in Amsterdam Noord staan vooralverse producten. Veel fruit en groente.De zuivelafdeling is biologisch en eendeur aan de achterkant van de winkelleidt naar de eigen bakkerij, waar de geurvan ambachtelijk gebakken brood hangt.“Wij vinden het belangrijk dat onzespullen vers en gezond zijn”, zegt Ufuk.“Pure en natuurlijke producten, zonderkleurstoffen of nodeloos toegevoegdesuikers. We hebben ook steeds meer bio-logische producten in het assortiment.Soms zijn die iets duurder, maar wij vin-den dat ze ook een meerwaarde hebben.

Daarnaast is biologisch voedsel in op-komst; als ondernemers spelen we daarnatuurlijk ook op in.”Toch is het vooral uit persoonlijke over-tuiging dat bij Bizum Ufuk gezonde pro-ducten voorop staan. “Ik eet zelf ook deproducten die wij verkopen. Als ik hetzelf niet eet, dan vind ik dat we het ookniet aan onze klanten kunnen aanbie-den”, zegt Ufuk. “We kiezen daaromheel bewust voor gezond. Dat we daar-mee onderscheidend zijn is meegeno-men, maar geen doel op zich. Het gaat erecht om dat onze klanten bij ons vers engezond voedsel kunnen kopen.”

“Wij helpen gezinnen om succes te boe-ken,” zegt Myrthe van der Zwart, jeugd-verpleegkundige van het Ouder- enKindteam op IJburg. “Het kind staat bijons centraal, maar de strijd voor een ge-zond gewicht kan alleen worden gewon-nen als het hele gezin gemotiveerd is enwil veranderen.”

Het is maatwerk, geeft Myrthe aan. “Hetgaat bij ons echt om een persoonlijkeaanpak. We kijken wat er precies aan dehand is en welke stappen er in elke af-zonderlijke situatie het beste kunnenworden gezet. Soms verwijzen we doornaar een huisarts, dietist of psycholoog.Voor een ander is het beter om aan een

specifiek programma mee te doen, waareen kind bijvoorbeeld veel kan sporten.Het gaat erom wat het beste voor hetkind is.”

“Het draait allemaal om bewegen, voe-ding en slaap. Dat betekent dat het somsnoodzakelijk is om je leefstijl te verande-ren. Dit is niet eenvoudig en daarom ishet van belang dat het hele gezin mee-doet. Wij helpen om een persoonlijkleef- en actieplan te maken. Het gezinvult dit zelf in. Om succes te boeken ishet belangrijk om kleine, realistischestapjes te zetten. Wij staan ook na hetopstellen van het plan klaar om het gezinte helpen de doelen te bereiken.”

‘Waarom zijn ongezonde dingen altijd goedkoper?’Kingsley is 13 jaar, hij zit in de eerste klashavo/vwo. “Ik vind het heel vervelendals ik zie dat ze op televisie doen of allezware kinderen voor de tv zitten en chipseten. Ze beelden kinderen met overge-wicht overdreven uit. Dat irriteert me.Daar herken ik mezelf helemaal niet in.Ik sport heel graag. Laatst hadden we opschool een hardloopcircuit voor een cij-fer. We moesten over banken klimmenen rennen. Ik zag daar wel tegenop; ikwas bang dat ik het misschien niet zouvolhouden en tussendoor zou moetenstoppen. Het duurde wel een half uur,maar het is gelukt! Ik heb alle rondjes ge-rend en haalde een 10!”

Goed slapen is belangrijkTijdens het circuit maakte Kingsley ge-bruik van wat hij eerder bij KampO heeftgeleerd. Zoals rennen in een gelijkmatigtempo en goed ademhalen. KampO iseen zomerkamp voor kinderen met over-gewicht, die daar leren hoe je gezondkunt leven. ”Ik kwam daar via de diëtiste.Op het kamp hebben we veel gesport enuitleg gekregen over gezond eten en ge-

zond leven. Ik heb daar ook geleerd datgoed slapen belangrijk is.”

Balans is soms moeilijkOp de basisschool ging het heel erg goeden viel ik af. In de pauze gingen we altijdvoetballen; ik nam zelfs twee paar schoe-nen mee. En na school ging ik ook altijdweer buiten spelen. Nu is dat niet meer zo.De balans van eten en bewegen is somsmoeilijk. Op de middelbare school speelje niet meer, je neemt geen voetbal mee enna school is er weinig tijd. Verder is schooltwee minuten van de supermarkt, dus jegaat snel in de pauze wat kopen: fris enkoekjes bijvoorbeeld. Waarom zijn onge-zonde dingen altijd goedkoper?”

Steun“Als ik geen overgewicht zou hebben zouik wel makkelijker kunnen sporten, zon-der moeite. Dat zou ik wel graag willen.Gelukkig voetbal ik nog twee keer in deweek. Ik heb een hele goede coach; diesteunt me en daar kan ik goed mee pra-ten. Hij is ook een beetje stevig, dus hijbegrijpt me. Dat is heel prettig."

‘Als ik het zelf niet eet, verkoop ik het ook niet’

‘Het is niet gemakkelijk om je leefstijl aan te passen’

Kingsley: 'Gelukkig voetbal ik nog twee keer in de week' I Foto Katrien Mulder

Hebt u vragen of wilt u hulp, neem dan contact op met uw Ouder- en KindteamFoto Katrien Mulder

Bij Bizim Ufuk vindt u vooral pure en natuurlijke producten I Foto Katrien Mulder

Page 4: Centrum - 28 januari 2016

4 Amsterdam | 28 januari 2016

Creatief aan de slag in Centrum

Als er één eigenschap is die op dit mo-ment zeer gewaardeerd wordt, is het cre-ativiteit. Zoals op de arbeidsmarkt, waarcreativiteit veelgevraagd is. Ook is ermeer aandacht voor persoonlijke ont-plooiing en het ontdekken van talenten.Maar het belangrijkste is dat iets nieuwsleren of doen vooral heel leuk is.

Nieuwe cursus Hoe heerlijk is dat? Hetnieuwe jaar is weer begonnen, en je creatievetalenten beginnen weer te kriebelen. Hoe gaje die inzetten? Waar word je blij van, en wathad je altijd eens willen leren? Een kleinegreep uit het enorme aanbod.

Waar word jij blij van?

De Zondagsschilders Wat op 17 april1935 in hotel Krasnapolsky begon als eengroep van vijfenzeventig mensen diesamen schilderden, is uitgegroeid tot eengrote, actieve vereniging voor beeldendekunst met 500 leden. www.dezondagsschilders.nl

Ateliers Westerdok is een culturele ont-moetingsplek waar iedereen die wil lerentekenen en schilderen van harte welkomis. Uitgebreid cursusaanbod voor beginners en gevorderden. Ook een kinderakademie. nederlands.atelierswesterdok.nl

CREA organiseert jaarlijks zo’n 450 cur-sussen: van digitale media tot beeldendekunst en van theater tot fotografie. Zoalsaltijd voor de lage prijs die je van CREAgewend bent. Deze cursussen zijn toe-gankelijk voor iedereen. www.crea.uva.nl

Museum de Hermitage biedt cursussenaan om kennis te maken met teken- enschildertechnieken met lessen van pro-fessionele docenten. De tentoonstellin-gen zorgen voor de inspiratie.www.hermitage.nl/nl/activiteiten

Artis Ateliers organiseert halfjaarlijksecursussen tekenen, schilderen of boetse-ren voor kinderen en volwassenen. Ookzijn er winterworkshops. In de cursussenworden de dieren getekend of geschetstin de dierentuin zelf. www.artisateliers.nl

De Huizen van de Buurt in stadsdeelCentrum bieden goedkope cursussenaan. Er zijn drie buurthuizen: het Claver-huis, De Boomsspijker en De Witte Boei.De cursussen variëren van zingen en to-neelspelen tot mozaïek en schilderen. www.welzijn.ijsterk.nl

De Volksuniversiteit is hét cursuscen-trum voor kennis, creativiteit, kunst encultuur. Met meer dan 700 cursussen, le-zingen, rondleidingen en excursies. Zijmaken jouw wereld groter. Mensen zijnnieuwsgierig en kunnen hier terecht.www.volksuniversiteitamsterdam.nl

... en verder in Amsterdam

Ontdek Oost in 24 uurOost De oostkant van de stad is in het tweede week-end van februari de place to be. Van zaterdagmiddag 13februari 12.00 uur tot zondagmiddag 14 februari 12.00uur vindt u in Amsterdam Oost heel veel leuke en onge-wone evenementen. Theaters, musea, clubs, winkels enbijzondere gebouwen openen hun deuren voor publiek.www.iamsterdam.nl/24H

Train je fit op het Andreasplein

Nieuw-West Vlakbij het Rembrandtpark staat aan hetwater een groot klimrek voor volwassenen. Optrekken,opdrukken, draaien en zwaaien. Je eigen lichaamsge-wicht gebruiken om jezelf fit te trainen. De buitensportcalisthenics, ook wel ghetto fitness of street workoutverovert Nederland. Supersterk en lenig word je ervan.Het is gratis en in de buitenlucht. www.calisthenicsnederland.nl

Eerlijke modeWest Tot 13 maart is Lisa Konno ‘artist in residence’ bijWOW op de Wiltzanghlaan 60 in Bos en Lommer. Lisaheeft voor het fashionlabel Afriek, waar de focus ligt opeerlijke mode, een prachtige vrouwencollectie vanAfrikaanse stoffen ontworpen. “In mijn werk combi-neer ik recycling, duurzaamheid en verantwoorde pro-ductie met een modieus beeld.”

Bezoek het voormalig ING-kantoorZuid In het voormalig ING House (Amstelveenseweg)zit een tijdelijk museum. Tot en met 13 maart kunt u hierdrie exposities bezoeken: WHAT (wonen en werken inAmsterdam door de eeuwen heen) van Architectuurcen-trum Amsterdam, een Pop-up Gallery van de architecten een mini-expo over Zuidas. Als u deze krant mee-neemt is (bij kaartverkoop aan de deur, tot 8 februari) hettweede entreekaartje gratis! www.arcam.nl.nl/what

Design Icons

Noord Zestig professionele vintage designhandelarenuit heel Europa keren op 13 + 14 februari terug naar DeKromhouthal op het terrein van De Overkant. DesignIcons biedt beroemde klassiekers én onbekend design,met Eames naast Mies van der Rohe en Italian-chicnaast stoer industrieel. Zaterdag 13 februari 14.00 tot18.00 uur en zondag 14 februari van 10.00 tot 18.00 uur.www.design-icons.nl

Gratis buiten trainenZuidoost Weer of geen weer, deze drie Syrische vluch-telingen uit de opvang Flierbosdreef in Zuidoost trainenelke dag in het Nelson Mandelapark. Op 7 plekken inZuidoost staan (buiten)sporttoestellen waarop je je gra-tis kunt uitleven. Het Nelson Mandelapark is een waargratis sportparadijs: je kunt er zowel fitnessen als aankrachttraining doen. Naar hartenlust skeeleren, skaten,fietsen en hardlopen kan ook.

Foto Jeroen Musch

Page 5: Centrum - 28 januari 2016

5 Amsterdam | 28 januari 2016

‘Steeds meer mensen willen fit blijven’ Meer bewegen Een nieuw jaar betekentgoede voornemens. Wat staat er op de lijst-jes? Vast en zeker meer bewegen. Bewegen isgoed! Tegen overgewicht, om fit en vitaal teblijven, voor sociale contacten en het is ookgewoon leuk. Doe ook mee!

Gezond het nieuwe jaar door voor volwassenen

De redactie neemt een kijkje bij de con-ditietraining voor 65-plussers in sporthalOostenburg. Sciandri heeft een heelsport- en beweegprogramma in stadsdeelCentrum.

Opzwepende muziek Langzaam stromen de deelnemers aan deconditietraining uit de kleedkamers. Detraining heeft een gezellige, gemoedelijkesfeer en dat is te zien. Sporters begroetenelkaar en hun coach uitbundig. Na eenkorte introductie klinkt er opzwependemuziek uit de speakers. De deelnemersbeginnen enthousiast aan hun oefenin-gen.

Kosten blijven laag Charlie (77) wil graag zijn conditie oppeil houden. Hij is een van de oudstedeelnemers. Dit is al het zesde jaar dat hijbij Sciandri sport, met succes. “Ik vindhet belangrijk om niet te stressen. Dat iséén van mijn goede voornemens voor2016. Dat lukt, door wekelijks mee tedoen aan trainingen, zodat ik een spor-tieve uitlaatklep heb. Bovendien zijn detrainingen betaalbaar, waardoor ouderendie het wat minder breed hebben, ookmee kunnen doen”, zegt Charlie.

Meer energie Het stadsdeel geeft subsidie waardoor dekosten voor de sporters laag blijven. Eensportles kost gemiddeld 1 tot 2 euro.Deelnemer Bernard vertelt: “De lessenzijn betaalbaar. Ik kan iedereen aanradenom mee te doen. Ik merk het meteen alsik een paar lessen achter elkaar neem. Ikheb dan veel meer energie.”

Gezellige sociale contactenGezelligheid bij de conditietraining iseen belangrijke factor, ervaren Heinz(64) en Ivonne (63). De twee vriendenhebben elkaar ontmoet bij een sportles.Heinz kwam daar via een tip van zijn artsom te revalideren. Het niveau van degroep 65 plussers ligt redelijk hoog. Zokunnen ook deelnemers onder de 65 jaarmeedoen aan de lessen. Heinz vertelt:

“Het groepsgevoel vind ik een fijn aspectaan de lessen. Er zitten altijd wel mensentussen waarmee het klikt, zoals Ivonne.”

Badminton Heinz en Ivonne fietsen vaak samen. Hetleukst vinden zij de lessen met een speci-fieke sport, zoals badminton. Wanneerwe Heinz vragen naar zijn goede voorne-mens, moet hij lachen. “Ik ga volgendjaar met kerst op vakantie. Dát is mijngoede voornemen. Al die cadeautjes dieje moet kopen, pfff!”

Steeds populairderGroepscoach Yvonne Schoenmakerwerkt al dertig jaar in de sportwereld,waarvan ongeveer tien jaar bij Sciandri.Zij vertelt: “Deelnemers aan de lessenkomen verschillend binnen. Bijvoor-beeld om medische redenen, maar ookals mensen behoefte hebben aan sociaalcontact stimuleren we hen om te gaansporten’, zegt Yvonne. Wat haar opvalt,is dat de lessen steeds populairder wor-den. Het aantal deelnemers is bijna ver-dubbeld ten opzichte van enkele jarengeleden. Yvonne: ‘Meer mensen willenfit blijven, ongeacht hun leeftijd. Ieder-een wil er zo lang mogelijk goed uit blij-ven zien. Dat merken wij hier aan degroeiende aantallen deelnemers.”

Sport voor jong en oudWilt u er ook een sportief jaar vanmaken? Kijk dan eens naar het aanbod inuw buurt. Naast activiteiten voor oude-ren organiseert Sciandri ook sportactivi-teiten voor volwassenen en jongeren. Zois er bijvoorbeeld de fittraining voorvrouwen of het samen zwemmen voormensen van 40-plus. De activiteiten zijngoed te bereiken, op locaties in het cen-trum van Amsterdam. Voor kinderen

van 6 tot 12 jaar zijn tot en met maart2016 activiteiten binnen, daarna gaan deactiviteiten naar buiten, naar de speeltui-nen.

Meer weten? Ga naar www.amsterdam.nl/sport/sportactiviteiten-0/programma-sciandri/ of kijk op www.facebook.com/Sciandri.sportmanagement. Of mail naar [email protected],tel. 023 532 7044

Bewegen voor ouderen 2016 Wat? Hoe laat en wat kost het? Waar?

Wandelen voor ouderen, Gratis Dagcentrum de Keyzer,mensen die slecht ter been ma 11.00-12.00 uur, Czaar Peterstraat 12 zijn of een rollator nodig wo 13.30-14.30 uurhebben

Stoelengym 65-plus € 1,75 per les Funenpark 161Ma 14.00-15.00 uur

Stoelengym 65-plus € 1,75 per les Flesseman, Wo 10.00-11.00 uur Nieuwmarkt 77

Conditietraining 65-plus € 1,75 per les Gymzaal Westerstraat,Di 17.00-18.00 uur Westerstraat 200

Conditietraining 65-plus € 1,75 per les Sporthal Oostenburg,Wo 11.45-13.00 uur Oostenburgergracht 151

Met een stadpas krijgt u korting.

Page 6: Centrum - 28 januari 2016

6 Amsterdam | 28 januari 2016

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Taartjes, kaartjes en knuffels voor vrijwilligers

Mensen van de Vrijwilligers CentraleAmsterdam (VCA) en buurthuizenstonden klaar met heerlijke taartjes envrolijke kaartjes om de vrijwilligers tebedanken. Ook keek de bedankbeer zonu en dan om de hoek en deelde hij heer-lijke knuffels uit. Er zijn maar liefst 665taartjes en bijbehorende kaartjes in cen-trum uitgedeeld. Ook op Facebook lietenmensen mooie woorden van dank achtervoor de vrijwilligers.

Knuffelbeer Linda Slagter van de VCA vertelt: “Inbuurtcentrum Het Claverhuis trof ik eenheel bescheiden man, van 90 jaar oud.Hij doet al 45 jaar vrijwilligerswerk inhet Claverhuis. Er is zelfs een zaal naarhem vernoemd. Heel bijzonder. En na-tuurlijk was de knuffelbeer een grootsucces! Bijna iedereen wilde met hem opde foto. Door het lezen van alle tekstenvan de bedankkaartjes kreeg ik een goedbeeld van hoe onmisbaar de vrijwilligerszijn.”

Bedankt! Bewoners en mensen vanbuurtverenigingen en instellingenhebben in december al hun vrijwilligersbedankt voor hun inzet in 2015. Onderhet mom van ‘Bedank een vrijwilligermet een taartje en een kaartje’ werdenvrijwilligers in het zonnetje gezet.

De Vrijwilligers Centrale Amsterdamheeft de actie ‘Bedank een vrijwilligermet een taartje en een kaartje’ opgezetals deel van de campagne www.amsterdambedankt.nl

Goed voornemen? Wist je dat 39% van de Amsterdammers zich vrijwillig inzet voor anderen?Hun werk is heel waardevol. Ken jij iemand in je omgeving die ook vrijwilli-gerswerk doet? Laat jouw waardering dan ook blijken. Ook kan je zelf vrijwilli-gerswerk doen. Daarmee lever je een bijdrage aan iets dat jij belangrijk vindt!Kijk voor vrijwilligerswerk in het centrum op www.vca.nu/centrum

Uniform

5vragen over de Amsterdamse handhavers

1 Wat doen handhavers? De handhavers in de openbare ruimte enin het openbaar vervoer leveren een be-langrijke bijdrage aan de leefbaarheid ende veiligheid in Amsterdam. Dit doen ze

Even wennen Vanaf januari herkent u de handhavers met opsporings-bevoegdheid aan een nieuw uniform. Het nieuwe uniform is landelijkingevoerd. In alle gemeenten dragen handhavers hetzelfde. Het zalmisschien even wennen zijn, maar de handhavers zijn nog herkenbaar-der aanwezig, en blijven natuurlijk aanspreekbaar voor u en voor debezoekers van onze stad.

door zichtbaar op straat aanwezig te zijnen als het nodig is burgers en onderne-mers aan te spreken op hun gedrag. In destad werken diverse teams met een spe-cifieke taak. Zo zijn er handhavers die

zich richten op taxi’s, veiligheidsteamsvoor winkelgebieden en wordt er toe-zicht gehouden op jeugdoverlast en devergunningsvoorwaarden in de prosti-tutiebranche.

2 Wanneer komt u ze tegen?Het werk van de handhavers is heel di-vers. Ze zijn betrokken bij de controle ophet aanbieden van (grof)huishoudelijkafval en bij illegale dumpingen. Bij hetruimen van (brom)fietswrakken en hetaanpakken van foutparkeren kunt u zeook tegenkomen. Ze houden toezicht in

wijken en parken en pakken overlast opstraat aan. De ‘Vliegende Brigade’ houdtzich bijvoorbeeld voornamelijk bezigmet extra toezicht op personen die ver-antwoordelijk zijn voor drank- of drug-gerelateerde overlast. De handhavershebben ook opsporingsbevoegdheid.

3 Wat houdt opsporingsbevoegdheid in? Net als de politie zijn handhavers belastmet de opsporing van strafbare feiten enkunnen ze een bekeuring uitschrijven.Bijvoorbeeld als iemand rommel opstraat gooit, op de stoep fietst of wan-neer iemand wordt betrapt op wildplas-sen. Hiermee nemen zij de politie eendeel van het werk uit handen, zodat diemeer tijd heeft voor haar andere taken.

4 Waarom is er een nieuwe uniform? De afgelopen jaren is er veel geïnves-teerd om de handhavers hun werk nogbeter te kunnen laten doen. Bij deze pro-fessionalisering hoort een herkenbareidentiteit. Het uniform maakt daar eenbelangrijk onderdeel van uit. Hiermeeonderscheiden de handhavers zich,waardoor u meteen weet dat u te makenhebt met een ambtenaar die opsporings-bevoegdheid heeft.

5 Hoe ziet het nieuwe uniform er uit?Het nieuwe uniform is blauw en is teherkennen aan het woord ‘Handhaving’achterop de rug, een reflecterende bandin blokjespatroon rondom de borst enpet, en natuurlijk het opsporingslogo opmeerdere plekken.

Meer informatie:www.amsterdam.nl/handhaving

Leefbaar en veilig

Page 7: Centrum - 28 januari 2016

7 Amsterdam | 28 januari 2016

Voor elkaar

Tamara Al en Liesbeth Stoops helpen alsvrijwilligers op de woensdagmiddag meebij het wandelen. Zij begeleiden danmensen die in een rolstoel zitten. Lies-beth vertelt: “Het is heel zinvol werk. Alsik zie hoe zij van de wandelingen genie-ten, voel ik me ook goed. We praten veel,het is altijd harstikke gezellig.” De oude-ren komen daar voor laagdrempeligedagbehandeling, maar ook buurtbewo-ners doen mee aan activiteiten.

Met pensioen Liesbeth vertelt: “Hoe ik daartoe kwam,om als vrijwilliger te helpen? Ik sport bijYvonne Schoenmaker in de Oosterbur-gerhal, zij werkt daar als sportbegeleidervan Sciandri. Zij werkt ook bij gezond-heidscentrum De Keyzer. Op een gege-ven moment vroeg zij of er mensen uitonze sportgroep waren die vrijwilligers-werk in De Keyzer wilden doen. Nou,dat wilde ik wel. Ik ben met pensioen,dus ik heb nuwat meer tijd.”

Oma Tamara woont in de buurt, en doet haarwerk als vrijwilliger graag. “Je bent lekkeronder de mensen, dat vind ik heel prettig.Ik zie de oudere vrouwen hier als mijnoma’s, dat komt omdat ik zelf geen omaheb. Ook vind ik het prettig om iets nut-tigs te doen. Het wordt enorm gewaar-deerd. De sfeer is goed, en deprofessionele begeleiding is geweldig.”

Net een dorp Hoe bevalt deze buurt? Tamara: “Men-sen kennen elkaar hier. Het is net eendorp. Als er iets is met iemand, staan eraltijd mensen klaar om te helpen. Mijnmoeder is opgegroeid in deze buurt, en

vertelde dat vroeger alle deuren gewoonopenstonden. Nee, dat is nu niet meer,maar een fijne buurt is het nog wel al-tijd!” Liesbeth ziet de buurt veranderen.“Het was vroeger een echte volksbuurt,nu wordt het meer gemengd. Er komenook yuppen wonen.”

Altijd fit Yvonne Schoenmaker coördineert deinzet van de vrijwilligers en geeft ook be-wegingslessen voor ouderen in De Key-zer. Zij vertelt: “De mensen hier zijnontzettend dankbaar dat zij door de inzetvan de vrijwilligers mee kunnen doenmet de activiteiten. Het is voor ouderenheel goed om te blijven bewegen. Rust

roest. Je lichaam blijft soepel, ook is hetgoed voor de geest. We gaan nu tijdensde schoolvakanties gewoon door met delessen. Zo blijven mensen het hele jaardoor fitter! Na afloop gaan de mensensamen wat drinken, en soms wat eten.Dat is goed voor het contact.”

‘Als ik zie hoe zij genieten, voel ik me goed’

Van links naar rechts: Vrijwilliger Liesbeth Stoops, deelnemer Joke Luttmer en vrijwilliger Tamara Al.

Wandelen “Ik verheug me elke weekop de wandeling”, zegt Joke Luttmer(80), die elke woensdagmiddag en-thousiast meewandelt. In gezond-heidscentrum De Keyzer ontmoetenouderen uit de Czaar Peterbuurt elkaaren doen samen activiteiten. Vrijwilli-gers helpen een handje mee.

Meer weten over de activiteiten in

ontmoetingscentrum De Keijzer?

Kijk dan op www.gzc-dekeyzer.nl

Meer weten over de lessen van

Sciandri? Ga naar www.amsterdam.nl/sport/sportactiviteiten-0/programma-sciandri

‘Het is eigenlijk gewoon buitenspelen’

Via de campagne JE KAN HET kunt u opeen makkelijke manier kennismaken metdeze tak van sport. En worden Amster-dammers, jong en oud, gestimuleerd omte gaan sporten én te blijven sporten.

Gastheer2016 is het Amsterdamse atletiekjaar.Met als hoogtepunt de Europese Kampi-oenschappen Atletiek , waarvan de stadvan 6 tot en met 10 juli gastheer is. Dit isqua deelnemersaantallen, na de Olympi-sche Spelen van 1928, het grootste sport-evenement dat naar Amsterdam isgehaald. In aanloop naar het EK is dekans groot dat u de oudste sport ter we-reld ergens in de stad tegenkomt.

Pop-up atletiekbaanVanaf april reist de JE KAN HET Atle-tiektoer dwars door de stad. De campag-nebus stopt op pleinen, in winkelcentraen tijdens evenementen, waarbij u op despeciale pop-up atletiekbaan zelf kuntontdekken hoe snel u rent en hoe ver ukunt springen. De Atletiektoer is natuur-lijk ook beschikbaar voor scholen.

Digitale ontmoetingsplaatsVanaf september 2015 is het online plat-form atletiek.amsterdam actief. Hierkomt alles en iedereen die met hardlopenof atletiek te maken heeft samen. Hetplatform moet op termijn uitgroeien totdé ontmoetingsplek, waar u niet alleenatletiek- en hardloopevenementen oftrainingen vindt, maar ook andere spor-

Atletiek

tieve Amsterdammers om bijvoorbeeldeen loopgroepje mee te beginnen.

EigenwaardeAmsterdams sportvrouw van het jaar,Marlou van Rhijn, is ambassadeur van JEKAN HET. “Sport is een van de leukstedingen die er is”, zegt de Bladebabe die

op het Wereldkampioenschap para-atletiek dit jaar goud won op de 100 en de200 meter sprint. “Je kunt makkelijk an-dere kinderen of mensen leren kennen.Bovendien is het goed voor je eigen-waarde. Het is stiekem eigenlijk gewoonbuitenspelen en dat is goed voor ieder-een. Dat wil ik overbrengen.”

JE KAN HET Een sprintje trekken om de tram te halen, in het park een bal weggooien voor uw hond of op een regenachtige dag over een plas heen springen. Eigenlijk doen we allemaal dagelijks een beetje aan atletiek. Dit jaar is hét momentom al deze bewegingen echt als sport te beoefenen.

Marlou van Rhijn: Sport is goed voor je eigenwaarde I Foto met dank aan Nike

JE KAN HET is een samenwerkingsverband tussen de vijf Amsterdamse

atletiekverenigingen, de Atletiekunie, Stichting Topsport, de stichting EK

Atletiek 2016 en de gemeente. Kijk voor meer informatie of als u lid van een

atletiekvereniging wilt worden op atletiek.amsterdam

Page 8: Centrum - 28 januari 2016

8 Amsterdam | 28 januari 2016

Duurzaamheid op de kaart

Hergebruiken, repareren of wegbrengen?Kringloopwinkels nemen oude spullen in en verkopen deze tegen aantrekkelijke prijzen. Kapotte spullen kunt

u, samen met een deskundige vrijwilliger, repareren in een repair café. Zijn uw spullen niet geschikt voor

hergebruik of reparatie en te groot om bij het afval te zetten? Breng ze dan naar één van de afvalpunten. Alle

informatie over afval staat op www.amsterdam.nl/afval

De winkel, van stichting Kerk & Buurt Westerpark, deMagdalenaparochie en de Nassaukerk, zit in de keldervan de Nassaukerk op de Wittenkade en verkooptonder andere tweedehands meubels. Gebruikte meu-bels worden in Amsterdam gratis opgehaald. Voor eenafspraak belt u 020 684 7820. Tegen vergoeding doenzij ook kleine transporten.

Meubelproject

Activiteitencentrum Reel is een fijne ontmoetingsplekwaar buurtbewoners elke dinsdagmiddag hun kapottespullen kunnen laten repareren, onder deskundige be-geleiding. Er is ook een textielafdeling, waar kapotterugzakken, lampenkappen en tassen worden hersteld.De klant denkt actief mee.

Ontmoeten en repareren

Op zoek naar leuke vintage en retro spullen? Meubels,kleding, kleingoed, potten, pannen, vazen en servies-goed: in kringloopwinkel Rataplan in de voormalige ga-rage en moskee aan de Roelofstraat is elke dag ietsnieuws te vinden. Een ander blij maken met spullen die uniet meer nodig heeft kan ook: breng ze naar Rataplan.

Snuffel uw interieur bij elkaar

Het is zeker de moeite waard om langs het Repair Caféin Buitenveldert te gaan. Daar vertelt vrijwilliger Cees:“Gooi uw apparaat niet te snel weg. Dat is zonde van degrondstoffen én van uw geld. Dus kom eerst naar ons.We hebben maar één wereld gekregen, daar moeten wegoed voor zorgen.”

Eén wereld11

6

Foto Maarten WesselinkFoto Lejo Duijvestijn

15

8

Page 9: Centrum - 28 januari 2016

9 Amsterdam | 28 januari 2016

Tweedehands kledinghangers, banken, kopjes, pennen,jurken, sokken, rokken, Duitse boeken, derdehands fiet-sen, glazen, vorken en messen, plastic mapjes, papierengrapjes, gebruikte en ongebruikte slingers, speelgoeden spelletjes, Nederlandse boeken, Engelse boeken enstoelen, héél veel stoelen. Allemaal bij De Lokatie inAmsterdam-Noord en Oost.

Héél veel stoelen

Op zoek naar een klein cadeautje, huishoudartikelenof etenswaren? Voor Makkies - die u kunt verdienenals u in de Indische Buurt een klus doet - kunt u hetkrijgen bij de Makkiewinkel (Sumatraplantsoen 48). Bijde Weggeefwinkel (Sumatraplantsoen 70) krijgt u hetvoor niks. Dus sla uw slag!

Sla uw slag!

In 1971 kwam hij vanuit Kroatië naar Nederland. Najaren als lasser in de scheepsbouw gewerkt te hebben,opende Mario Herman in 2003 zijn kringloopwinkel inHolendrecht. Daarnaast zamelt hij spullen in voorgoede doelen. Hij geniet van zijn werk, ook al is hij 66.“Ik wil doorgaan zolang ik kan.”

Ook voor goede doelen

Foto Paco Núnez

1 2 3

12

17

KRINGLOOPWINKELS

1. Distelweg 852. Buiksotermeerplein 23. 1e Oosterparkstraat 236, De Lokatie, ma t/m vr van 09.30 tot

17.30 uur, za van 10.00 tot 17.00 uur, www.delokatie.org4. Papaverweg 23-25, ma t/m za van 09.30 uur tot 17.00 uur5. Kerkstraat 354, ma t/m vr van 10.00 tot18.00 uur6. Zeeburgerpad 90-99, ma t/m za van 9.00 tot 17.00 uur7. Postjeskade 23-25, ma t/m za van 9.30 tot 17.00 uur,

Juttersdok, www.juttersdok.nl 8. Willem Roelofsstraat 29. Generatorstraat 10, Rataplan, ma t/m vr van 09.00 tot

18.00 uur do tot 21.00 uur, za van 10.00 tot 17.00 uur, www.rataplan.nl

10. Lambertus Zijlplein 27, Terre des Hommes, ma t/m vr van 10.00 tot 17.00, do gesloten, za van 11.00 tot 16.00 uur,www.terredeshommes.nl/winkels

11. William Barlowlaan 1, De Stek, wo en vr van 12.00 tot 16.00 uur12. Sumatraplantsoen 48 en 70HS, Makkiewinkel en

Weggeefwinkel, elke wo van 14.00 tot 17.00 uur13. Trompenburgstraat 24, Kringloopwinkel 14. Loods 1, Havenstraat 3, Mevius15. De Wittenkade 111, Meubelproject, di t/m za van 10.00 uur

tot 14.00 uur, www.meubelproject.nl16. Schepenbergweg 26, Kringloop Centrum Zuidoost, ma t/m za

van 10.00 tot 18.00 uur, zo van 11.00 tot 17.00 uur, www.kringloopcentrumzuidoost.nl

17. Holendrechtplein 22, Holendrecht, ma t/m za van 10.00 tot 18.00 uur

REPAIR CAFÉS

1. Meeuwenlaan 145, do van 15.00 tot 17.00 uur, elke laatste za van 15.00 tot 17.00 uur, www.combiwel.nl/projecten/repair-cafe-meeuwenlaan

2. Bussumstraat 58, Rhizomatic, za van 13.00 tot 16.00 uur, www.rhizomatic.nl/repaircafe.htm

3. Parlevinker 6, De Bolder, elke 3e za van 10.00 tot 15.00 uurwww.hoopvoornoord.nl/banne

4. Zonneplein 4, Theaterstraat, elke 2e za van 11.00 tot 15.00 uurwww.repaircafe.org

5. Chris Lebeaustraat 4, De Buurtzaak, repair cafe elke ma van 9.30 tot 13.00 uur, ruilwinkel ma t/m wo van 10.00 tot 15.00 uur, www.repaircafe.org

6. Tussen de Bogen 16, Activiteitencentrum Reel, elke di van 13.00 tot 15.00 uur

7. Elandsgracht 70, Het Claverhuis, één keer in de drie maanden op za van 11.00 tot 14.00 uur (tijdens de snuffelmarkt), www.repaircafe.org

8. Kleine Wittenburgerstraat 201, De Witte Boei, elke 1e wo van 14.00 tot 17.00, www.repaircafeamsterdamcentrumoost.wordpress.com

9. Balistraat 48a, De Meevaart, elke 1e, 2e, 3e wo, en elke laatste za van 14.00 tot 17.00 uur

10. Karnstraat 2, Het Karnhuis, elke 2e en 4e (en soms 5e ) wo van 14.00 tot 16.30 uur

11. A.J. Ernststraat 112, Buitenveldert, elke 2e za van 13.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

12. Rijnstraat 115, Buurtkamer Dynamo, elke ma van 11.00 tot 13.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

13. Lutmastraat 61A, De Pijp Apparaten en kleding, elke laatste zo van 12.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

14. Van Ostadestraat 233E, Fietswerkplaats Smerig, elke laatste zo van 12.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

15. Lutmastraat 61A, De Pijp Computers, elke 2e di van 19.30 tot 21.30 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

16. J.M. Coenenstraat 4, Nabuurschap, elke 1e ma van 10.30 tot 12.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

17. Douwes Dekkerstraat 2, De Havelaar, elke 3e vr van 14.00 tot 17.00 uur, www.abc-west.nl/repair-cafe-3

18. Hembrugstraat 156, De Horizon, elke laatste zo van 14.00 tot 17.00 uur, www.repaircafe.org

19. Corantijnstraat 25, Buurtkamer Corantijn, elke 3e za van 14.00 tot 17.00 uur, www.buurtkamercorantijn.nl

20. Kijkduinstraat 17, Centrum Kijkduin, elke 1e wo van 10.30 tot 12.30 uur, www.repaircafe.org

21. Kraaiennest 68, Buurthuis de Bonte Kraai, elke laatste vr van 17.00 tot 20.00 uur, www.repaircafe.org

AFVALPUNTEN

1. Papaverweg 332. Cruquiusweg 903. Meerkerkdreef 314. Rozenburglaan 15. Seineweg 16. Henk Sneevlietweg 22Afvalpunten, ma t/m za van 08.00 tot 17.00 uur, www.amsterdam.nl/afval

Page 10: Centrum - 28 januari 2016

10 Amsterdam | 28 januari 2016

Leefbare binnenstad

Overlast

Bierfiets uit deel binnenstadMinder hinder Bierfietsen zijn als het aan het college van B&W ligtbinnenkort verboden in een groot deel van de binnenstad. De bier-fietsen zijn veel bewoners en bezoekers een doorn in het oog.

Verbod Straatmuzikanten en straatartiesten zijn niet meer wel-kom in de Burgwallen Noord. De overlast voor bewoners in ditdrukke deel van de binnenstad wordt zo minder.

Bent u ook toe aan meer groen?

Een leefbare binnenstad helpt iedereen

Groen op straat Droomt u al jaren van een eigen kruidentuin of van een kleurrijkebloementuin? Misschien is een geveltuin iets voor u. U kunt zo'n tuin aanvragen bijstadsdeel Centrum. Het stadsdeel maakt de tuin dan voor u in orde.

Vraag een geveltuin aan

Er komen klachten binnen over verkeers-hinder en geluidsoverlast van de bierfiet-sen.

Overlast van bierfietsenOp verzoek van de gemeente namenbierfietsondernemers in 2014 maatrege-len om overlast te beperken. Chauffeurswerden getraind, ritten korter gemaakten er werd geen versterkte muziek meergespeeld. Hoewel de maatregelen effecthadden – het aantal meldingen daaldemeer dan de helft – leveren de bierfietsennog steeds ernstige overlast op. Met eenverbod op de bierfiets in bepaalde gebie-den wil het college de leefbaarheid in debinnenstad verbeteren. Het voorstel wordt op 17 maart in deraadscommissie Algemene Zaken be-sproken. Als de gemeenteraad instemt,kan de burgemeester dit voorjaar een ver-bod voor de bierfiets instellen voor ge-bieden waar het tot onevenredigeverkeershinder of overlast leidt.

Een geveltuin of tuin in de openbareruimte mag u zelf onderhouden. Het iseen leuk alternatief als u geen tuin of bal-kon heeft, en het maakt de buurt ookgroener. Een straat fleurt op van meergroen, geur en kleur. De geveltuinen entuinen in de openbare ruimte zijn eenaanwinst voor de stad.

Strook vullen met aarde Elk jaar legt het stadsdeel op aanvraag ge-veltuinen aan. Ze halen dan een strookvan de breedte van een stoeptegel wegvoor uw huis en vullen die met goedeaarde. U koop zelf de plantjes en zorgt

voor het onderhoud. Ook beheren som-mige bewoners een stukje groen in deopenbare ruimte, een zelfbeheertuin dievoor iedereen toegankelijk is.

Aanvragen? U kunt tot uiterlijk 29 februari 2016 eenaanvraag indienen. Het stadsdeel bekijkteerst of een geveltuin kan worden aange-legd. Dat kan alleen als er minimaal 1,50meter loopruimte op de stoep overblijft.Ook moet de bewoner van de beganegrond het goedvinden. De geveltuinenworden in april en mei aangelegd.Ga naar www.amsterdam.nl/groen

Handhavers zien erop toe dat iedereenzich aan de regels houdt. Zij werkenvooral op plekken waar de veiligheid ofgezondheid in het geding is, of waaroverlast is. Ze kunnen natuurlijk niet al-tijd overal aanwezig zijn.

Illegale hotels Handhavers gaan dit jaar de illegale ho-tels extra stevig aanpakken. Ook wordtde toeristische verhuur van woonbotenaangepakt. Short stay geeft soms over-last. Eigenaren beschikken weliswaarover de benodigde vergunningen maarnemen niet altijd genoeg maatregelen omoverlast te voorkomen. Bij overtredingenkan de vergunning worden ingetrokken.De vergunninghouder blijft immers al-tijd verantwoordelijk voor een goed ver-loop van de verhuur.

Horeca geeft soms overlast Amsterdam is een grote uitgaansstad. Dit levert helaas soms overlast op. Hetstadsdeel informeert nieuwe horecaon-dernemers over regels die de overlast beperken. Bewoners kunnen dag ennacht overlast melden. Soms wordt eenklacht direct behandeld, soms gebeurtdat later. Bedrijven en zaken die vaakoverlast veroorzaken, kunnen hun ver-gunning verliezen. De handhavers gaanin 2016 extra goed toezien op de regels in

het Wallengebied, Rembrandtplein enomgeving, Leidseplein en omgeving,Utrechtsestraat en de Voet- en Hand-boogstraat.

Smalle stoepenIn de binnenstad worden stoepen somste smal door gevelbankjes en uitstallin-gen van winkels. Voetgangers moetendan uitwijken naar de straat. In 2016 gaande handhavers daarop controleren in veelstraten zoals de Damstraat en Hoogstra-ten, de Negen Straatjes, NieuwezijdsVoorburgwal, Warmoesstraat, Wester-straat, Zeedijk, Rokin en de Haarlem-merbuurt.

Niet alles kan altijd De handhavingscapaciteit is beperkt. Hetstadsdeel kan daarom niet altijd reagerenop elke melding of klacht, of ingaan opelk handhavingsverzoek. Melden is nut-tig: zo wordt zichtbaar waar sprake is van

structurele problemen. Heeft u overlast?Bel op 14 020. Dat kan 24 uur per dag.Alle regelingen (in totaal 516) van de ge-meente Amsterdam kunt u vinden opwww.regelgeving.amsterdam.nl.

Handhaving regels in Centrum

Overlast tegengaan Elk jaar bekijkt het

stadsdeel welke regels extra aandacht

krijgen. Welke zijn dat voor 2016?

Straatartiesten geweerd

Het verbod gold al voor drukke stratenals de Kalverstraat, de Nieuwendijk enhet Damrak. Het gebied waar straatar-tiesten niet mogen optreden, wordt nuuitgebreid met het gebied tussen de

Prins Hendrikkade, de Dam- en Hoog-straat, de Geldersekade en Kloveniers-burgwal. De Nieuwmarkt en hetwestelijk deel van de Dam doen niet meemet het verbod.

Page 11: Centrum - 28 januari 2016

11 Amsterdam | 28 januari 2016

Tweede leven Per jaar gooit iedere Amster-dammer 270 kilo afval weg. Daarvan kan 190 kilo worden gerecycled. Als u uw afval gescheiden inlevert dan krijgt het een tweedeleven in de vorm van nieuwe producten. Zo kunnen de toekomstige generaties opgroeien in een duurzame stad.

Handige tips

Interview

Gelukkig zijn steeds meer Amsterdam-mers actief bezig met het scheiden vanhun afval. Afval staat hoog op de ge-meentelijke agenda. De komende jarengaat er veel veranderen, zodat in 2020 65procent van het Amsterdamse afvalwordt gescheiden.

Samen maken we het verschilAls u uw afval gescheiden en op de juistemanier aanbiedt, kunnen de inzamelaarsvoor een juiste verwerking zorgen. Hier-onder vindt u enkele tips om dat nogmakkelijker te maken. Kijk voor meer in-formatie op www.amsterdam.nl/afval

Ook hout is nog prima te recyclen Vanaf 1 februari kunt u hout apart aanbie-den zodat het verwerkt kan worden totbijvoorbeeld spaanplaten. Zet uw houtgewoon naast het overige grofvuil op dedag dat dit in uw buurt wordt opgehaald.Een aparte wagen haalt het op.

Scheid uw drankkartonsIn drankkartons zit een dun laagje alumi-nium dat ervoor zorgt dat uw productenvers blijven. Dat wordt er in de fabriekuitgehaald, waarna er bijvoorbeeld pan-

“Ik heb letterlijk een dansje gedaan toenik die container ineens voor de deur zagstaan,” vertelt ze. “Ik ben al jaren fanatiekbezig met het scheiden van afval. Vooralplastic is mij een doorn in het oog. Dat iszo slecht voor het milieu, dat ik met me-zelf heb afgesproken dat ik geen plastic inde natuur breng. Die container maakt hetnu een stuk gemakkelijker om mijn plas-tic gescheiden in te leveren. Dat is hetgrootste deel van ons afval, minstens 60procent.”

KringloopHet blijft bij Boomsma en haar gezin nietbij plastic. “We scheiden alles. Behalvehet plastic gooien we ook het glas, papieren gft-afval apart weg. Restafval hebbenwe daarom bijna niet meer.” VoorBoomsma begint afval scheiden al in dewinkel. “Ik koop zo min mogelijk spul-len die in plastic zijn verpakt. Daar let ikheel bewust op, ik koop bijvoorbeeld veelliever glas. Dat is niet altijd gemakkelijk,er is zoveel plastic. Het zou mooi zijn alswe met zijn allen de industrie kunnenovertuigen om te veranderen. Door onzestem te laten horen. De echte winst zit

namelijk in het voorkomen dat er scha-delijk afval ontstaat.”

Aandacht voor oplossingen“Ik ben enorm fanatiek wat betreft afvalscheiden. Ik lees er veel over, kijk docu-mentaires en hou in de gaten wat er in-ternationaal gebeurt. Wat me opvalt isdat er de laatste tijd gelukkig veel meeraandacht is voor oplossingen. Voorheenwerd ik er nog wel eens droevig van, hetging alleen maar om de problemen dieafval oplevert. Maar tegenwoordig gaathet veel meer om hoe we beter met afvalom kunnen gaan.”Voor Amsterdam ziet Boomsma ook op-lossingen. “Het zou mooi zijn als er in destad een soort mini-afvalpunten zoudenkomen. Nu moet ik soms echt op pad ombepaalde spullen weg te gooien. Het zoufijn zijn als we op een aantal plekken inde stad alle soorten afval gescheidenkunnen inleveren.”

Eigen verantwoordelijkheidMaar het is vooral een kwestie van zelfdoen, vindt Boomsma. “We moeten nietalleen naar de overheid kijken. Iedereenmaakt zijn eigen afval, het is aan ons omdaar verantwoordelijk mee om te gaan.Voor onszelf, maar ook voor de genera-ties na ons. Afval scheiden maakt ver-schil, het heeft wel degelijk zin. En hetgeeft mij in ieder geval een enorm goedgevoel.”

Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

‘Restafval hebben we bijna niet meer’Plastic Amsterdam loopt met afval scheiden achter op een groot deel van Neder-

land. Bijvoorbeeld met plastic. Slechts 7,5 procent wordt gescheiden ingeleverd. Er

is nog veel winst te behalen, en om de doelen te bereiken zijn twee jaar geleden

speciale containers voor plasticinzameling in de stad geplaatst. Er staat er ook een

in de Den Texstraat, waar Marjoleine Boomsma woont.

‘Ik deed letterlijk een dansje toen de plasticcontainer in de straat stond’

Meer informatie Kijk voor adressen van de Afvalpun-ten en alle informatie over afval opwww.amsterdam.nl/afvalZie ook de kaart op pagina 8 en 9

nen van worden gemaakt. U kunt drank-kartons inleveren in de speciale plastic-containers.

Minder papier met de app Spotta Wilt u op de hoogte blijven van aanbie-dingen, maar geen stapels reclamefoldersin de bus? De gratis app Spotta vertelt uwat er in uw buurt in de aanbieding is.Combineer dit met de gratis nee/nee stic-ker (af te halen bij één van de stadsloket-ten) en u heeft kilo’s minder papier.

Wat moet waar? De gratis app Recyclemanager vertelt uvoor duizenden producten precies inwelke afvalbak ze moeten en wat er ver-volgens mee gedaan wordt.

Niet-bruikbaar textielOok kleding en schoenen die niet meer tedragen zijn, kunt u kwijt in de textielcon-tainers die op verschillende plekken in destad staan. De vezels uit deze kledingworden hergebruikt voor bijvoorbeeldvaatdoekjes. Zo gaat er niets verloren.

Breng uw spullen naar het AfvalpuntDoor uw spullen naar het Afvalpunt tebrengen, kunt u nog beter uw grofvuilscheiden. Daar kunt u het zes dagen perweek gratis kwijt. Op elk Afvalpunt staateen groot aantal containers voor verschil-lende soorten afval.

Page 12: Centrum - 28 januari 2016

12 Amsterdam | 28 januari 2016

Stadspas

DeLaMar Theater Hardlopen Amsterdam

Amandla! Mandela blikt vanuit NelsonMandela’s cel op Robbeneiland terug op zijnleven. Van 9-jarig jongetje tot aan zijn vrij-lating na 27 jaar gevangenschap en zijn re-geerperiode als eerste zwarte president vanZuid-Afrika. De musical, met feestelijkeZuid-Afrikaanse muziek van hetKhayelitsha United Mambazo Choir, dansen zang, viert het leven en de nalatenschapvan een man die een inspiratiebron wasvoor miljoenen mensen.

€ 5

Beurs van Berlage & Dutch Design

Berlage, Godfather of Dutch Design, laat uzien waar het bij Dutch Design om gaat. Detentoonstelling brengt de beste ontwerpenvan nu samen met de hoogtepunten van deGodfather of Dutch Design, H.P. Berlage.Hedendaagse ontwerpers laten zich nogsteeds door hem inspireren. De tentoonstel-ling toont authentieke meubels van Berlageen werken van meer dan 30 designers zoalsPiet Hein Eek en Maarten Baas.

Gratis

Leer beter hardlopen in 6 weken!■ In de "Rustig Aan" training leert de loper tot 12 minuten hard te

lopen. Voor hen met overgewicht of weinig conditie.■ De ‘gewone’ beginners leren 3 kilometer hard te lopen.■ De gevorderde lopers leren 12 kilometer of meer lopen.

Startdata en tijden:■ Oosterpark, woensdag 3 februari om 14.00 uur■ Westerpark, donderdag 4 februari om 14.00 uur■ Vondelpark, vrijdag 5 februari om 14.00 uurStadspasprijs: € 6 (normale prijs € 60)Reserveren: www.hardlopenamsterdam.nlMeer info: 06 2146 0099 of www.hardlopenamsterdam.nl

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen februari

Ideeën Stadspas?

Geldig: 1 t/m 29 februariStadspasprijs: gratis, inclusief drankje (koffie, thee of fris). (normale prijs € 7,50)Kaartverkoop: aan de kassa van de Beurs van BerlageAdres: Damrak 243Meer info: www.beursvanberlage.com

€ 6

Geldig: 20 februari t/m 19 maart (m.u.v. 28 februari), woensdag,donderdag en zaterdagmiddagStadspasprijs: € 5 (normale prijs € 39,50)Kaartverkoop: aan de kassa van het DeLaMar Theater of telefonisch via 0900-335 2627 o.v.v. stadspasnummer. Telefonische reserveringskosten bedragen € 2 per kaartjeAdres: Marnixstraat 402 Meer info: www.delamar.nl

Bent u in het bezit van een Stadspas? En hebt u een goed idee om zelfeen activiteit te organiseren voor andere stadspashouders? Bijvoor-beeld een kledingruilbeurs of een spelletjestoernooi? Of kent u een activiteit die past bij het aanbod van de Stadspas? Stuur een berichtnaar [email protected]. We nemen contact met u op!

Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord “aanbiedingen” in de kleur paars gedrukt staat.

Page 13: Centrum - 28 januari 2016

13 Amsterdam | 28 januari 2016

Participatiewet

Nederlands leren om mee te doen Taaleis Leven, leren en werken in Amster-dam is makkelijker als u Nederlands spreekt. Daarom vindt de regering dat iedereen in debijstand de Nederlandse taal goed moet be-grijpen, spreken, lezen en schrijven. Dat staatin de Wet taaleis Participatiewet die van startis gegaan op 1 januari 2016.

Vraagt u een bijstandsuitkering aan? Enheeft u moeite met de Nederlandse taal?Dan vraagt de gemeente u daar iets aan tedoen. Vanaf 1 juli 2016 geldt de wet ookvoor mensen die al een uitkering hebben.

Wat is er veranderd? Eigenlijk weinig, want ook nu al kijkt degemeente bij een bijstandsaanvraag of ie-mand moeite heeft met de Nederlandsetaal. Alleen de manier waarop de ge-meente Amsterdam dit controleert ver-andert.

Wat vragen wij van u?De gemeente vraagt u welke diploma’s uheeft behaald. Heeft u 8 jaar Nederlands-talig onderwijs gevolgd? Of heeft u eeninburgeringsdiploma? Of misschien eenander document waaruit blijkt dat u deNederlandse taal beheerst? Als er geentwijfel is over uw niveau, hoeft u geentoets te doen. Als u diploma’s kwijt bentof niet heeft gehaald, wordt u uitgeno-digd om een lees- en schrijftoets te doen.De toets is gratis.

Nederlands verbeteren Als uw Nederlands niet goed genoeg is,spreekt u met uw klantmanager bij de ge-meente af wat u daaraan kunt doen. Ukunt bijvoorbeeld Nederlands gaan oefe-nen in een buurthuis of bibliotheek. Of ukunt thuis oefenen. De gemeente biedtook taalcursussen aan. Het stadsloketkan meer informatie geven over dezecursussen.

Op deze manier werkt iedereen op zijn ofhaar eigen niveau aan taal. Als u bij hetaanvragen van een uitkering kunt latenzien wat u al doet om beter Nederlands teleren is dat vaak al voldoende. Het gaat

erom dat u beter Nederlands wilt lerenen zich daarvoor inspant. Ga daarom al-vast zelf de Nederlandse taal oefenen alsu daar moeite mee heeft.

Nederlands lerenEr zijn veel mogelijkheden om de Neder-landse taal beter te leren. ■ U kunt in de bibliotheek oefenen (op

computers) www.oba.nl■ U kunt zich (via uw klantmanager)

aanmelden voor een taalcursus van degemeente www.amsterdam.nl/taal

■ Wilt u Nederlands spreken met eentaalmaatje? www.taalcoachwijzer.nl

■ U kunt als vrijwilliger gaan werken op

een plek waar Nederlands wordt ge-sproken. www.vca.nu

■ U kunt online Nederlands leren:www.leefenleer.nl, www.oefenen.nl,www.jekuntmeer.nl,

■ U kunt lezen en schrijven met eentaalvrijwilliger. www.taalvoorhetleven.nl

Meer informatie

Kijk op www.amsterdam.nl/taaleis of

neem telefonisch contact op via het

gemeentelijk informatienummer 14 020.

loop binnen met de stadspas

IJ-hallen

Stadspas

IJ-hallen is de grootste en sfeervolstevlooienmarkt van Europa! Door degrootte van de markt is er voor ieder watwils. Je kunt nu 2 weekenden in februarivoor € 1 naar binnen, namelijk op 6 en 7 februari en 27 en 28 februari. Echt eenaanrader als je van goedkoop inkopenhoudt. Horecagelegenheden zijn volopaanwezig!

€ 1

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de Stadspas

Kortingsgids 2015/2016.

Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB Amsterdam

Telefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Veldloop Diemercross

Overtollige kerstkilo’s kwijt of wil je gewoonlekker sportief bezig zijn? Doe dan mee metde Diemercross op zondag 21 februari 2016in het Diemerbos. Met de Stadspas kun jij jegratis inschrijven! Je kunt dan ook gratismeedoen met een aantal hardloopclinics.Alle informatie en inschrijven kun je doenvia de website: http://diemercross.av23.nl.

Geldig: op 21 februari en op de data vanhardloopclinics (zie website)Stadspasprijs: gratis (normale prijs € 8) Kaartverkoop: online via http://diemercross.av23.nlAdres: Diemerbos, zie routeplanning viade website

Gratis

Geldig: op 6, 7, 28 en 29 februari van 09.00 - 16.30 uurStadspasprijs: € 1 (normale prijs €4,50)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: TT Neveritaweg 15Meer info: www.ij-hallen.nl

Page 14: Centrum - 28 januari 2016

14 Amsterdam | 28 januari 2016

Levendig en leefbaar Niemand vindt belastingbetalen echt leuk, maar tegelijkertijd is vrijweliedereen ervan doordrongen dat het moet. Viade gemeentelijke belastingen dragen bewonersen ondernemers van Amsterdam in letterlijkezin bij aan het welzijn, de leefbaarheid en devoorzieningen van onze stad. Voorzieningen dieervoor zorgen dat Amsterdam een levendige enleefbare stad is én blijft.

Gemeentebelastingen

Minder belastingen in 2016

Met uw belastingbetalingen draagt uonder andere bij aan de voorzieningendie onze stad zo prettig maken om in tewonen, werken en recreëren. In 2016 ver-andert er het een en ander. Zo is per 1 ja-nuari 2016 een aantal gemeentelijkebelastingen afgeschaft.

Afschaffing van een aantal gemeentelijkebelastingenVanaf 1 januari 2016 wordt in Amsterdamgeen hondenbelasting en reclamebelas-ting meer in rekening gebracht. Ookhoeft voor de meeste objecten op destoep, op straat of elders in de openbareruimte per 2016 geen precariobelastingmeer betaald te worden. Wel moet in2016 nog precariobelasting betaald wor-den voor terrassen. De precariobelastingvoor woonboten en bedrijfsvaartuigen –beter bekend als liggeld – blijft wel be-staan.

Het jaarlijkse aanslagbiljet Op dit biljet staan maximaal vier belas-tingsoorten:■ Onroerendezaakbelastingen ■ Roerenderuimtenbelastingen■ Rioolheffing ■ Afvalstoffenheffing of reinigingsrecht

Niet iedereen wordt aangeslagen vooralle bovenstaande belastingsoorten. Voorwelke belastingsoorten u wel wordt aan-geslagen is afhankelijk van uw persoon-lijke situatie. Bent u bijvoorbeeldhuurder of eigenaar, is het een woning ofbedrijfsruimte, etc.

WOZ-waarde voor huurdersPer 1 oktober 2015 is het woningwaarde-ringsstelsel (puntensysteem) gewijzigd.De WOZ-waarde is voortaan van in-vloed op de maximaal redelijke huurprijsvan woningen die onder het puntensys-teem vallen. Dit betreft woningen in desociale/gereguleerde sector. Huurdersvan deze woningen hebben daarom be-lang bij de WOZ-waarde. Het punten-systeem geldt niet voor huurwoningenin de vrije sector. Omdat de gemeenteniet van iedere woning weet of diewel/niet onder het puntensysteem valt,ontvangen alle huurders van een woningvanaf 1 januari 2016 de WOZ-waarde.

U ontvangt de WOZ-waarde van uwwoning bij uw aanslagbiljet Afvalstof-fenheffing. Ook ontvangt u daar infor-matie over het maken van bezwaar bij. Als u kwijtschelding hebt gekregen voorde Afvalstoffenheffing, dan ontvangt ugeen aanslagbiljet van Belastingen. Welontvangt u van Belastingen de WOZ-waarde van uw woning en de informatieover het maken van bezwaar.

Verandert uw huurprijs door de WOZ-waarde?Het nieuwe puntensysteem kan alléénbij nieuwe huurcontracten leiden tot hetverhogen van de huur. Bij alle bestaandehuurcontracten moeten verhuurders zichhouden aan de wettelijk vastgelegde

huurverhoging. Het Rijk stelt ieder jaarhet percentage vast waarmee de huren inde sociale en gereguleerde sector dat jaarmogen stijgen. Deze huurverhoging be-staat uit een jaarlijkse indexatie (inflatie-correctie) plus een percentage waarmeewoningbouwcorporaties en (particu-liere) eigenaren in de gereguleerde sectorde huren per 1 juli mogen verhogen.

Voor veel huurders van corporatiewo-ningen geldt dat zij een huurprijs betalendie ruim onder de maximale huurprijsligt. Corporaties houden de huur name-lijk betaalbaar voor mensen met lage in-komens. Voor deze huurders geldt dateen wijziging van de maximale huur vaneen woning als gevolg van veranderingvan de WOZ waarde, weinig gevolgenheeft voor de maandelijkse huur.

Voor informatie over de WOZ-waardekunt u contact opnemen met uw verhuurder. U kunt ook terecht opwww.huurders.info/woz. Daar vindt u ookde adressen van de WijksteunpuntenWonen. Zij kunnen u nader informerenover de eventuele gevolgen voor uwhuurprijs.

Vakantieverhuur particulierenHet is in Amsterdam mogelijk om af entoe en, onder voorwaarden, de woningwaar u hoofdbewoner van bent aan toe-risten te verhuren. Deze vorm van inci-

Meer informatieAls u meer wilt weten over de gemeentebelastingen, kunt u kijken opwww.amsterdam.nl/belastingen. U kunt ook contact opnemen metde afdeling Belastingen van de gemeente.

■ Bellen: 020 255 4800. Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. U kunt via dit nummer ook een afspraak maken.

■ Mailen: [email protected]■ Schrijven: Gemeente Amsterdam, Belastingen, Postbus 23475,

1100 DZ Amsterdam■ Afspraak: Wilt u liever een afspraak op kantoor? Via bovengenoemd

telefoonnummer kunt u een afspraak inplannen. Afspraken zijn mo-gelijk op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur en op donder-dagavond tot 20.00 uur.

■ Bezoekadres: Herikerbergweg 290, 1101 CT Amsterdam

Rekeningnummer: NL72INGB0004585272

Dit artikel over de Gemeentebelastingen 2016 geeft

de wettelijke regels vereenvoudigd weer. Bij twijfel is

de officiële tekst van de wet en/of de verordening

doorslaggevend. Amsterdam, december 2015.

dentele verhuur wordt ‘vakantieverhuur’genoemd. Ondanks dat u niet bedrijfs-matig verhuurt, moet u over de inkom-sten uit logies van vakantieverhuur tochtoeristenbelasting betalen. Meer infor-matie en het aanmeldingsformulier toe-ristenbelasting kunt u vinden opwww.amsterdam.nl/vakantieverhuur

Op het water: soms ook belasting betalenAls u als ondernemer of particulier tegenbetaling vermaak op het water aanbiedt,moet u vermakelijkhedenretributie beta-len. Ook in 2016 zal hier scherp op ge-controleerd worden.Heeft u een vaartuig waarmee u bezoe-kers/passagiers tegen betaling vermaakop het water aanbiedt, dan moet u zichaanmelden via het formulier op www.amsterdam.nl/belastingen

KwijtscheldingNiet iedereen heeft genoeg geld om be-lasting te kunnen betalen. Sommige Am-sterdammers komen daarom inaanmerking voor kwijtschelding. Hier-voor dient u aan een aantal voorwaardente voldoen. Deze voorwaarden zijn be-paald door de Rijksoverheid. U kunt inaanmerking komen voor kwijtscheldingals uw inkomen op of rond bijstandsni-veau zit en u geen vermogen bezit. Degemeente Amsterdam verleent alleenkwijtschelding voor heffingen die directinvloed hebben op de woonlasten.

Belasting betalen is niet altijd even plezierig, maar het komt u en alle Amsterdammers ten goede

De hondenbelasting is per 1 januari afgeschaft

Page 15: Centrum - 28 januari 2016

15 Amsterdam | 28 januari 2016

Tot half maart worden in de bocht bij deApple Store de gasleiding en rioleringvervangen. Fietsers en auto’s moetenomrijden, het autoverkeer kan nietmeer van de Stadhouderskade naar hetLeidseplein en verder.

De renovatie van de Leidsebrug is eeningrijpende klus. Het verkeer kan ertwee jaar lang niet overheen. Tramsblijven wel rijden. Fietsers en voetgan-

gers kunnen over de tijdelijke brug dieligt aan de kant van het Holland Casino.Het auto- en busverkeer moet omrij-den.

Meer informatie over de vernieuwingvan het Leidseplein volgt in de maart-editie van deze krant. Blijf op de hoogteen ga naar www.amsterdam.nl/leidse-plein voor actuele informatie en eenabonnement op de digitale nieuwsbrief.

Overlast door werkaan Leidseplein

Een vernieuwd stadshart

Openbare ruimte De vernieuwing van het Leidseplein start in april

met een volledige opknapbeurt van de monumentale Leidsebrug.

De laatste voorbereidingen worden nu getroffen.

ColofonJaargang 3, nummer 1, 28 januari 2016■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amsterdam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AEAmsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) ■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Martje Blom, Thijs de Bruijn (Movement), Truke Fortuin(eindredactie Centrum), Hans Joosten, Kiki Kip, Emmeke van der Laan, Eveline Papa en Tessa de Wilde

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staat informatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 18 februari ■ De krant wordt huis aan huis verspreid,ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezorging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

Stadsdeel CentrumAmstel 1, 1011 PN AmsterdamPostbus 202, 1000 AE AmsterdamTelefoon 14 020www.amsterdam.nl/centrumTwitter: @020centrumFacebook: www.facebook.com/stadsdeelcentrum

Op de hoogte zijn van het nieuws van Centrum? Neem een abonnement opde wekelijkse digitale nieuwsbrief. Ganaar www.amsterdam.nl/nieuwsbrief

StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen, parkeren en meer: Amstel 1, ma t/m vr van 8.00 tot 18.00 uur

Sociaal loket: ma, di, wo en vr van8.30 uur tot 15.00 uur, do van 13.00uur tot 18.00 uurTelefoon 14 020 www.amsterdam.nl/stadsloket

Afspraak maken: www.amsterdam.nl/afspraak, voor huwelijk, inzage docu-menten, voorbespreken vergunning.

Digitale dienstverlening: www.amsterdam.nl/veelgevraagd

Bekendmakingen: www.amsterdam.nl/bekendmakingen Nieuws: www.amsterdam.nl/actueel

Meldingen en hulpvragen■ Meldingen Openbare Ruimte:

bel 14 020 of ga naar www.amsterdam.nl/mor

■ Meldingen horecaoverlast: bel 14 020 (24 uur per dag)

■ Overlast op het water: bel 0900 9394 (24 uur per dag)

■ Veilig Thuis, voor advies en hulp: bij huiselijk geweld en kinder-mishandeling bel 0800 2000

■ Milieuklachten: bel 14 020■ Zorg en Woonoverlast:

bel 020 255 2914, van 8.00 tot 18.00 uur

Marktbureau Amstel 1Ma t/m vr 8.00-18.00 uur

Stadsdeel Centrum - contact en openingstijden

Servicenieuws

Reisdocument nu ook thuisbezorgdGemakkelijk Als u naar het buitenland wilt, heeft u een geldig reisdocumentnodig. Uw paspoort of identiteitskaart kunt u aanvragen bij het Stadsloket. Vanaf1 januari hoeft u daar alleen nog voor de aanvraag naartoe. Het blijft natuurlijkmogelijk om uw reisdocument zelf bij het Stadsloket op te halen, maar het is ookmogelijk om het thuis te laten bezorgen. U moet wel zelf thuis zijn om uw paspoortin ontvangst te nemen.

Als u gebruik wilt maken van dezenieuwe service, kunt u dit bij uw aan-vraag op het Stadsloket aangeven. U kuntdan ook aangeven waar u uw documentbezorgd wilt hebben.

BezorgkostenEr zijn kosten verbonden aan het thuis-bezorgen van uw paspoort of identiteits-kaart. Deze kosten zijn € 4,95 per docu-ment. Wilt u uw document ’s avonds ofzaterdag laten bezorgen, dan kost dit € 8,90 per document. U betaalt dit aande bezorger bij aflevering.

Meerdere documenten op één adresU moet bij levering zelf aanwezig zijn omuw paspoort of identiteitskaart in ont-vangst te nemen. Dit betekent dat als ervoor meerdere huisgenoten een docu-ment wordt gebracht, zij allemaal aanwe-zig moeten zijn. Dit geldt ook voorkinderen. U moet namelijk zelf tekenenvoor ontvangst. Kinderen vanaf 12 jaarmoeten, naast één van de ouders of wet-telijk vertegenwoordigers, ook tekenenvoor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleende ouder of wettelijk vertegenwoordigervan het kind.

Meer weten? Op www.amsterdam.nl/burgerzakenvindt u meer informatie over reisdocu-

menten. Wilt u weten wanneer u bij hetStadsloket terecht kunt, kijk dan opwww.amsterdam.nl/stadsloket.

Page 16: Centrum - 28 januari 2016

16 Amsterdam | 28 januari 2016

Mijn Amsterdam Centrum

‘Mijn buurt ademt het rijke verleden’

Mijn buurt Sinds een jaar woon ik op de Nieuwe He-rengracht, een stil grachtje zonder woon-boten. Het is hier gek genoeg veel stillerdan in Zuid. Als in het oog van een or-kaan. Aan de tuinkant horen we alleen devogels en heel soms een sirene.

Museum De Hermitage ligt schuin aan de over-kant, dus ik ben onlangs maar eens gaankijken. ‘Aan het Russische hof’, een ten-toonstelling over de Russische tsaren,vond ik goed maar wel wat saai. Waar-schijnlijk is de huidige tentoonstellingover de Spaanse meesters sprankelender.

WinkelsDe Utrechtsestraat heeft veel verschil-lende winkels. In de 9 Straatjes komensteeds meer winkels van grote ketens,jammer is dat. De Haarlemmerstraat en -dijk vind ik de leukste winkelstraat vande stad.

Geboren Ik ben geboren op de Prinsengracht, aande rand van de Jordaan. Een piepkleine

Wat is er te doen in Centrum?

Plantagebuurt Henk van der Lely (65), adviseur in de entertainmentindustrie, isbetrokken bij dance- en muziekinitiatieven in de stad. Als geboren en getogen Am-sterdammer woont hij met vrouw, dochters en honden sinds een jaar in centrum,na lang in Zuid te hebben gewoond.

etage voor een gezin van vijf, met de wcin de keuken, een bedstee en geendouche. Het leven speelde zich op straataf. Als straatschoffies haalden we wel watrottigheid uit natuurlijk.

Theater Het DeLaMar Theater aan de Marnix-straat stelt mij qua gebouw en technieknooit teleur. Dat kan je wel aan Joop (vanden Ende, red.) overlaten. Het geluid ende zichtlijnen zijn goed, de stoelen zittenlekker. Op 2 januari zag ik in Carré hetkerstcircus, een mooie show met specta-culaire acts.

Drukte in de binnenstad Tegen mijn zin in heb ik zelf er ook watmoeite mee, maar ik begrijp wel datbuurtbewoners écht last hebben van dedrukte, de vele airbnb’s en de rolkoffersDe veelbesproken balans in de stad raakttoch wat zoek, zeker nu er nog steeds ho-tels bijkomen.

Wat kan beter De dienstverlening van de gemeente is goed,maar soms kan het nog wat schoner.

Coffeeshops De aantrekkingskracht van Amsterdamneemt toe, dat komt mede door allemusea. Maar ik weet zeker dat veel toe-risten, vooral van onder de veertig, afko-men op de coffeeshops. De walm vanwiet en hasj ruik ik de hele dag door.

ArchitectuurPrachtig zijn de twee monumenten te-genover elkaar in de Reguliersbreestraat:het Tuschinski theater en daartegenoverde Cineac. Deze voormalige bioscoop uit1934 is van architect Jan Duiker in de stijlvan de Nieuwe Zakelijkheid. De rest vande straat is een allegaartje van souvenir-winkels, gokhuizen en junkfoodzaken.

Lezing Amsterdamse parken7 februari Elke eerste en derde zondag vande maand worden spraakmakende gastengeïnterviewd over onderwerpen uit de Am-sterdamse geschiedenis. Op deze dag gaathet gesprek over parken van Amsterdam,met Jeroen Hofman, fotograaf van de exposi-tie Amsterdam PARK. Toegang gratis, aan-vang 15.00 uur. Vijzelstraat 32 www.amsterdam.nl/stadsarchief

Tentoonstelling over parken t/m 17 april Amsterdamse parken leverenlucht, ruimte en groen, maar wat dóen men-sen allemaal in een park? Er wordt gewan-deld, genoten, gefeest en gesport. FotograafJeroen Hofman (1976) laat Amsterdamseparken vanuit de lucht zien. Tentoonstelling Amsterdam Park, Stadsarchief, Vijzelstraat 32www.amsterdam.nl/stadsarchief

Concert in Oosterkerk 19 februari Vijf pas afgestudeerde musicivan blaaskwintet ‘De Nootzaak’ geven eenconcert in de Oosterkerk. Ze spelen werk vanJoseph Jongen, Jacques Ibert en Franz Danzi.Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1.Gratis toegang, bijdrage wordt op prijs ge-steld. Van 14.30 toto 15.15 uur. www.oosterkerk-amsterdam.nl

Jouw verhaal over transgenderst/m 11 maart Het Amsterdam Museumgaat in gesprek over de thema´s uit de ten-toonstelling Transmission. Elke vrijdag van14.00 tot 15.00 uur zijn ervaringsdeskundi-gen aanwezig die jouw mening of persoon-lijke verhaal graag willen horen.Transmission is een fototentoonstellingover Miep (foto) en andere transgenders. www.amsterdammuseum.nl

Winterlezing over Leidseplein14 februari Het Architectuurcentrum Am-sterdam organiseert winterlezingen over deAmsterdamse openbare ruimte. Op 14 fe-bruari spreekt Rob Pistor (planoloog) overhet Leidseplein. Met een excursie. De Balie,Kleine-Gartmanplantsoen 10. Aanvang 14.15uur. Kosten € 12,50. www.arcam.nl/winterlezing-2016-6-het-leidseplein

Kerkmis in z kerk 7 februari Nog altijd zijn er ochtendmissenin de zolderkerk van museum Ons’ LieveHeer op Solder. Sinds 1952 vinden deze mis-sen hier plaats. Met een eigen pastoor vier-den kunstenaars hun mis in de zolderkerk.Inloop vanaf 10.30 uur, start 11.00 uur. Toe-gang gratis. Na afloop koffie in het museum-café. Oudezijds Voorburgwal 38, www.opsolder.nl

Verwennerij voor vogels 13 februari Kinderboerderij ‘De Dierenca-pel’, een kleinschalige boerderij, sfeervolgelegen aan het water op Bickerseiland,viert deze zaterdag Valentijnsdag voor vo-gels. Kinderen zijn welkom om tussen 13 en15 uur hartjes te rijgen van pindanootjes envetbolletjes te maken. Deelname gratis. Bickersgracht 207. www.dedierencapel.nl

Kijk voor meer evementen inAmsterdam op

www.amsterdam.nl/evenementen

CaféOp een warme zomerse middag is hetgoed toeven op het terras van café DeJaren aan het water. Café Schiller op hetRembrandtplein heeft een mooi art décointerieur. Ik geniet van die ambiance.

Ik voel me thuis Als ik op een vroege zondagmorgen metmijn hondjes over de Groenburgwalloop, voel ik me echt thuis in mijn ge-boortestad. De omgeving is prachtig,daar geniet ik enorm van, deze buurtademt het rijke verleden van de stad.