Oefentherapie Mensendieck 2016 2017

4
OEFENTHERAPIE MENSENDIECK BACHELOROPLEIDING VOLTIJD 2016-2017

description

OEFENTHERAPIE MENSENDIECK BACHELOROPLEIDING VOLTIJD 2016-2017 Lopen, gaan zitten, tillen: we bewegen de hele dag en meestal doen we dat onbewust. Iedereen heeft zijn eigen houding en manier van bewegen, maar sommige gewoontes zijn ongezond. Dan kunnen klachten ontstaan. Ook kunnen klachten ontstaan door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma. De opleiding oefentherapie leidt je op tot expert in gezond bewegen. je leert mensen met gezondheidsklachten hoe ze zichzelf kunnen helpen, zodat ze kunnen blijven werken en bewegen.

Transcript of Oefentherapie Mensendieck 2016 2017

Page 1: Oefentherapie Mensendieck 2016 2017

OEFENTHERAPIE MENSENDIECKBACHELOROPLEIDING VOLTIJD2016-2017

Page 2: Oefentherapie Mensendieck 2016 2017

OEFENTHERAPIE MENSENDIECKOPLEIDING TOT OEFENTHERAPEUT MENSENDIECK*

WAT HOUDT OEFENTHERAPIE IN?Lopen, gaan zitten, tillen: we bewegen de heledag en meestal doen we dat onbewust. Iedereenheeft zijn eigen houding en manier van bewegen,maar sommige gewoontes zijn ongezond. Dankunnen klachten ontstaan. Ook kunnen klachtenontstaan door bepaalde afwijkingen of ziekten,denk aan reuma of astma. Als oefentherapeutbehandel en begeleid je mensen bij wie hetbewegen met zoveel pijn gepaard gaat dat ze nietmeer goed kunnen functioneren.

STUDIEPROGRAMMAVakken die je krijgt zijn onder andere Anatomie,Fysiologie, Pathologie, Kinesiologie enPsychologie. In het eerste jaar leer je debasiskennis en de basiscompetenties voor deuitvoering van het beroep. In dit jaar staat degezonde mens met overbelastingsklachtencentraal: hoe herstellen personen en hoe motiveerje mensen om gedrag te veranderen?

In het tweede jaar worden de beroepsopdrachtencomplexer. Je leert zelfstandig wetenschappelijkeinformatie te vinden, te beoordelen en je keuzeste verantwoorden en te onderbouwen. In dit jaarstaat de mens en zijn ziekten centraal. In hettweede jaar loop je twee keer tien weken een dagin de week stage.

In het derde en vierde jaar ga je twee keer twintigweken stage lopen en ontwikkel je jezelf alsbeginnend allround oefentherapeut. Door dekeuze van je afstudeeronderzoek, je stages en jeminor kun je je verdiepen in de richting die jouhet meeste aanspreekt. Voor ambitieuzestudenten die extra uitdaging willen, is er eenaanvullend onderwijsprogramma.

DE OPLEIDING OEFENTHERAPIE

LEIDT JE OP TOT EXPERT IN GEZOND

BEWEGEN. JE LEERT MENSEN MET

GEZONDHEIDSKLACHTEN HOE ZE

ZICHZELF KUNNEN HELPEN, ZODAT

ZE KUNNEN BLIJVEN WERKEN EN

BEWEGEN.

VOOR WIE?► Je weet goed wat je wilt: mensen helpen om

gezond en met plezier te bewegen.► Je bent geïnteresseerd in hoe bewegen van

invloed kan zijn op je welzijn.► Je werkt graag met mensen.

* Dit is de officiële naam waaronder de opleidingbekend is bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Page 3: Oefentherapie Mensendieck 2016 2017

TITELBachelor of Science

BEROEPSMOGELIJKHEDENMet de opleiding Oefentherapie word je opgeleidtot paramedisch therapeut op het gebied vandagelijks bewegen. Je wordt voorbereid opfuncties als oefentherapeut, gezondheidscoach,zwangerschapstherapeut, bewegingsdeskundigeof bedrijfsoefentherapeut. Je kunt binnen eenbedrijf of instelling aan de slag of je start eeneigen praktijk.

STUDIEBELASTING► 42 lesweken per jaar.► Gemiddeld 40 uur per week, waarvan in het

eerste studiejaar 17 contacturen (colleges enpractica).

► Overige uren worden besteed aan onderzoek,opdrachten, projecten, stage en zelfstudie.

► 60 studiepunten per jaar te behalen, over detotale studie dus 240 punten.

► Eén studiepunt staat voor 28 uur studietijd.► In het eerste jaar moet je bij de HvA minimaal

50 van de 60 studiepunten halen om door temogen naar het tweede jaar (BSA-norm).

TOELATINGSEISENJe wordt tot deze opleiding toegelaten als je inhet bezit bent van een havo-, vwo-, of mbo-4diploma. Er zijn geen aanvullende eisen. Weladviseren we je biologie te kiezen voor eenbetere aansluiting. Kijk voor de informatieomtrent de toelatingseisen op hva.nl/otm.

INSCHRIJVEN EN STUDIEKEUZECHECKSchrijf je uiterlijk op 1 mei in via Studielink.Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragenen verkrijgen van een DigiD neemt ca. 5werkdagen in beslag. Na inschrijving

is het verplicht om deel te nemen aan eenstudiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is eenwederzijdse kennismaking: jij bekijkt of deopleiding bij jou past en de opleiding onderzoektof jij bij de opleiding past. Op basis van destudiekeuzecheck krijg je een studiekeuzeadvies.

MEER INFORMATIEDeze folder is een samenvatting van de opleiding.Kijk voor uitgebreide informatie in elk geval op:► hva.nl/otm► hva.nl/opendag► hva.nl/inschrijven► hva.nl/collegegeld

CONTACT@[email protected] 599 5422(Op werkdagen 09.30 - 16.00 uur.)

“Je richt je niet alleen op de klacht, maar jekijkt naar de persoon in zijn geheel.”Eerstejaars Yvette Struik

HVA.NL/OTM

Page 4: Oefentherapie Mensendieck 2016 2017

Hogeschool van AmsterdamOpleiding tot Oefentherapeut-Mensendieck

3,7 3,7

166 166

18-24 18-24

75% 75%

74% 74%

2% 2%

78%

Van geen enkele opleiding in Nederland zijn eigen arbeidsmarktcijfers beschikbaar.

Daarom wordt alleen het landelijke percentage getoond.

STUDIE IN CIJFERSHet is belangrijk dat je je goedvoorbereidt op je studiekeuze eneen opleiding kiest die bij je past.Om een goede keuze te kunnenmaken, is het belangrijk dat je jeook verdiept in objectieveinformatie. Het schema Studie inCijfers kan je daarbij helpen. Waarmogelijk vind je naast het cijfervan de HvA-opleiding delandelijke score. Zo kun je op eensnelle en herkenbare manier eenbeeld krijgen van de opleiding enopleidingen met elkaarvergelijken. Voor het onderdeelArbeidsmarkt is alleen eenlandelijke score beschikbaar.

Op hva.nl/hulpbijstudiekeuze enstudiekeuze123.nl vind jestudiekeuzetips en hulpmiddelen.

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

Nicolaes Tulphuis

Tafelbergweg 51

1105 BD Amsterdam

hva.nl/otm

FO-7

2-15

Aan

de

inh

ou

d v

an d

eze

fold

er k

un

nen

gee

n r

ech

ten

wo

rden

on

tlee

nd

.