ODP Oktober 2013

12
OVER PLEINEN D E Oktober 2013 Column Poort Twee ceedeetjes Muziek Kaas Hennepzaden Recept v/d maand Uitgaan Agenda 02 02 03 04 04 06 09 10-11 03 Ik werk in de Horeca DEVENTER www.soleilounge.nl • Binnensingel 2-4 • 7411 PM Deventer • 0570-612421 • [email protected] 10,- AKTIE 20 minuten zonnen Suncard aanbiedingen 50,- = 80,- 80,- = 120,- extra voordeel! 06 Brasserie 42: Centraal Deventer 06 Kortingsbonnen- verkoop-spektakel 07 Proef de keukens van over de hele wereld in één stad! 08 Wethhouder cul- tuur en Baantjer openen seizoen Brink 53 7411 BV Deventer T. 0570-645340 F. 0570-600707 www.bellaromadeventer.nl Openingstijden: Maandag t/m zondag van 16.00 uur tot 22.30 uur. Grand Boutique Hotel “Huis Vermeer” Grand Boutique Hotel- Restaurant “Huis Vermeer” Apetrots wordt u door het gastvrije team van Grand Boutique Hotel-Restaurant “Huis Vermeer” verwelkomt in één van de kleinste vier-sterren hotels van Neder- land! Het Hotel-Restaurant , gevestigd in het centrum van Deventer aan het Grote Kerkhof, tegenover de Lebuïnuskerk, is de afgelopen vier jaren geheel ge- restaureerd en door Wim van Dijk omgetoverd tot een comfortabel Grand Boutique Hotel met grootse uitstraling maar een huiselijke warmte. In Hotel-Restaurant “Huis Vermeer” staan kwaliteit en persoonlijke service voorop. Restaurant In het gloednieuwe Restaurant “Vermeer” is het heerlijk toeven. In het Restaurant bent u zeven da- gen per week vanaf 10.30 uur van harte welkom voor koffie met huisgemaakt gebak. Vanaf 12.00 uur staat de keukenbrigade voor u paraat voor een smaakvolle lunch in de prachtige Serre of Lounge. Dineren kunt u in de monumentale Eetkamer en ui- teraard in de Serre. De uitstraling van het prachtige pand is groots en on-Nederlands. Er is dan ook bewust gekozen voor een toegankelijk prijsniveau. De nieuwe eigenaren van Grand Boutique Hotel-Restaurant Huis Vermeer zouden het namelijk geweldig vinden als IEDEREEN van dit prachtige bedrijf zou kunnen en willen ge- nieten. Lees verder pagina 5

Transcript of ODP Oktober 2013

Page 1: ODP Oktober 2013

OVER PLEINENDE

Oktober 2013Column PoortTwee ceedeetjesMuziekKaasHennepzadenRecept v/d maandUitgaanAgenda

02020304040609

10-1103Ik werk in de Horeca

DEVENTER

www.soleilounge.nl • Binnensingel 2-4 • 7411 PM Deventer • 0570-612421 • [email protected]

€ 10,-AKTIE

20 minuten zonnen

Suncard aanbiedingen

€ 50,- = € 80,- € 80,- = € 120,-extra voordeel!

06Brasserie 42: Centraal Deventer

06Kortingsbonnen-verkoop-spektakel

07Proef de keukens van over de hele wereld in één stad! 08

Wethhouder cul-tuur en Baantjer openen seizoen

Brink 53 7411 BV Deventer T. 0570-645340 F. 0570-600707

www.bellaromadeventer.nl Openingstijden:

Maandag t/m zondag van 16.00 uur tot 22.30 uur.

Grand Boutique Hotel “Huis Vermeer”

Grand Boutique Hotel- Restaurant “Huis Vermeer”

Apetrots wordt u door het gastvrije team van Grand Boutique Hotel-Restaurant “Huis Vermeer” verwelkomt in één van de kleinste vier-sterren hotels van Neder-land!

Het Hotel-Restaurant , gevestigd in het centrum van Deventer aan het Grote Kerkhof, tegenover de Lebuïnuskerk, is de afgelopen vier jaren geheel ge-restaureerd en door Wim van Dijk omgetoverd tot een comfortabel Grand Boutique Hotel met grootse

uitstraling maar een huiselijke warmte. In Hotel-Restaurant “Huis Vermeer” staan kwaliteit en persoonlijke service voorop.

RestaurantIn het gloednieuwe Restaurant “Vermeer” is het heerlijk toeven. In het Restaurant bent u zeven da-gen per week vanaf 10.30 uur van harte welkom voor koffie met huisgemaakt gebak. Vanaf 12.00 uur staat de keukenbrigade voor u paraat voor een smaakvolle lunch in de prachtige Serre of Lounge.

Dineren kunt u in de monumentale Eetkamer en ui-teraard in de Serre.

De uitstraling van het prachtige pand is groots en on-Nederlands. Er is dan ook bewust gekozen voor een toegankelijk prijsniveau. De nieuwe eigenaren van Grand Boutique Hotel-Restaurant Huis Vermeer zouden het namelijk geweldig vinden als IEDEREEN van dit prachtige bedrijf zou kunnen en willen ge-nieten.

Lees verder pagina 5

Page 2: ODP Oktober 2013

In de horeca Over de Pleinen oktober 2013

2.Nu de zomer op haar eind loopt begint het weer wat koeler en donkerder te worden. De kastan-jes en eikels beginnen straks weer te vallen. Kortom, de herfst doet haar intreden. Dat heeft-negatieve kanten maar voor mij als slijter zie ik ook weer de positieve kanten van dit weer. Met een groot bierassortiment en natuurlijk zelf ook (speciaal)bierliefhebber ben ik blij met de herfst. De herfst is bijvoorbeeld een uitstekende tijd om een paar bockbiertjes te drinken. De herfst is na-melijk het bockbierseizoen. Het eerste bockbier

komt uit Duitsland, waar bockbier al sinds 1591 gebrouwen wordt. Dit bockbier had de naam Einbeck en de naam is langzaamaan verandert in bockbier.

Bockbier moet een stamwort gehalte hebben van minimaal 16,5%, wat neerkomt op 6,5% alcohol of hoger. Sinds 1982 zijn er ook bovengis-tende bockbieren in Nederland. De Arcense bierbrouwerij begon hier mee. Bovengistend heeft vaak meer smaak maar het heeft als nadeel dat de gisting moeilijker te controleren is. Dit is ook de reden dat de grote bierbouwers zich hier niet aan wagen. Diverse kleinere brouwe-rijen zoals Jopen. Hertog Jan, La Trappe en Aventinus brouwen wel bo-vengistend bockbier. Een tijdje geleden was de tendens dat de bockbie-ren steeds zoeter werden en meer richting de smaak van Grolsch gingen. Dat zou namelijk beter te verkopen zijn. Gelukkig is hier verandering in gekomen waardoor er weer meer bieren met wat meer body en smaak gebrouwen worden. Voorbeelden hiervan zijn de Bronckhorster Bock, Texels Stormbock en Ezelen Bock. Texels Bock werd al diverse keren tot beste bockbier gekozen en dat vind ik zeer terecht. Dit bockbier heb-ben wij elk jaar weer in huis en verkopen we goed. Ezelen bok is ook een bier die al veel prijzen gewonnen heeft. Het was alleen lastig om aan dit bier te komen. Het is namelijk een kleine brouwerij met een regionale afzet. Ik heb alleen nu wel al een paar kratten kunnen kopen dus ook dit mooie bockbier is dit jaar bij ons te koop. Ons ruime bierassortiment wordt deze bockbier periode weer uitgebreid met ongeveer 30 soorten-bockbier dus als bierliefhebber kunt u bij ons uw hart ophalen.

Graag tot ziens in onze slijterij Hans peter Korendijk

Slijterij de Poort van Kleef

Bockbier

Het is moeilijk kiezen uit het enorme aanbod muziek

dat ieder najaar weer uitkomt bij de mu-

ziekindustrie en je zou er zo een

extra bijlage van overde-pleinen mee kunnen vul-len om je recensies te schrij-ven van om maar eens wat te

noemen.......Sting, Eric

Clapton, Joe Cocker, Metalli-

ca, Kings of Leon, Jack Johnson, Pla-

cebo, Joe Bonamassa tot aan jaja de nieuwe

van Frans Bauer - De mooi-ste jaren die komen nog - die 11

oktober in m’n toko verkrijgbaar is.

Heb schrijfruimte gekregen van de hoofdredactie voor 2 niet allerdaagse Ceedeetjes.De swamp rocker Tony Joe White die dit jaar 70 wordt en schrijver van div. superhits (Polk salad Annie, Steamy windows, Rainy night in Georgia) maar nog steeds springlevend is keert met z’n nieuwe album “Hoodoo” terug naar de sound waar hij beroemd mee geworden is, super moddervette swamp blues en country rock, met zijn onmiskenbare donkere stemgeluid. Het album bevat autobiografische songs over de tijd dat hij opgroei-de op de boerderij en de blues leerde spelen (9 foot sack), verha-len over de gevaren van de altijd aanwezige hapgraage alligators op het platteland van Mississippi en over de terugkeer naar zijn geboortegrond na de overstromingen in Nashville in 2010. De 9 songs klinken zeer levendig door de intensiteit waarmee ze, vaak in één take, zijn opgenomen.

“Hoodoo” is de kroon op de indrukwekkende carriere van Tony Joe White die al meer dan 50 jaar duurt en wil je hiervan ‘n overzicht is ‘n absolute aanrader “Collected” een van de vele 3 cd-boxen van artiesten zoals J.J. Cale, Cat Stevens, C.C.Revival, Cuby & Blizzards, Allman brothers, Golden Earring, Gerry Rafferty, Joe Jackson, Thin Lizzy, John Hiatt, Steely Dan, Moody Blues en zo kan ik nog wel een kolom vol schrijven en heb geen plaats meer voor mijn volgende gast van eigen Neder-landse bodem.

Er wordt wel eens gezegd van mij ‘n wandelende pop-encyclo-

pedie te zijn, maar ondergetekende kan nog niet de schaduw staan van Leo Blokhuis die ik enige jaren geleden mocht be-groeten in mijn muziekpaleis. Hij was op zoek naar tracks die hij kon gebruiken voor het samenstellen van het soundbook “The sound of the Westcoast”.Na 6 koppen koffie en uren zoeken verliet hij m’n zaak met ‘n tas vol CD’s en een big smile op z’n gezicht.

Bekend door zijn werk bij de Top 2000, TopPop, boeken, the-atershows en soundbooks is Leo samen met z’n vrouw Ricky Koole weer op zoek gegaan naar de mooiste liedjes die we niet mogen vergeten en terecht zijn gekomen op het vierde deel in de serie “Songs we shouldn’t forget”. Het is weer ‘n prachtige dub-belaar geworden “Time will tell” geen hitverzamelaar, maar de mooiste (vaak onbekendere) liedjes die niet in de vergetelheid mogen raken. Het booklet bevat per liedje een persoonlijke note van muziekliefhebber pur sang. Een album voor elke muziek-liefhebber en iedereen die goede muziek wil ontdekken.

Met o.a. Eric Clapton, Mick Fleetwood, Ray Charles & Count Basie, Amos Lee, Ann Peebles, Blaudzun, Celexico, Ike & Tina Turner, Suzanne Vega, Bettye Lavette, Solomon Burke, Wilco en vele anderen.

By the way..................de vorige 3 delen uit deze serie -sleeping beauties, back on track en lost & found- zijn voor ‘n vrienden-prijsje nog steeds te koop bij Bert van Musicshop DISC.

Twee niet allerdaagse Ceedeetjes

Page 3: ODP Oktober 2013

In de horecaOver de Pleinen oktober 2013

3.

3 november Acoustic Live. Pop, soul, country &rock 1 december Rythm & Soul. Akoestische soul 15 december Casper Troubadour. Allround 12 januari Pure Music. Pop, soul, country&rock2 6 januari Two Gather. Akoustische allround band

Karaoke Vanaf donderdag 26 september worden er 8 Karaoke avonden gehouden met iedere avond een leuke prijs. Op de finaleavond krijgt de winnaar een weekend Parijs voor 2 personen. Dit alles staat onder leiding van Rene Bisschof. (voor deelname vroegtijdig aanmelden aan de bar) Donderdag 26 september Donderdag 10 oktober Donderdag 31 oktober Donderdag 14 november Donderdag 28 november Donderdag 12 december Donderdag 2 januari Donderdag 16 januari finale

Muziek Totaal Op donderdag 24 oktober

Mr. Jack, Pop & Soul Op vrijdag 25 oktober

King George

Café de Buren van Schimmelpenninck Brink 22 7411 BS Deventer

Telefoon: 0570-617375 [email protected] www.deburenvanschimmelpenninck.nl

9 februari Clubwise. Easy listening soul 23 februari Super sessie. Zie t.z.t. Op ons facebook 9 maart Mr. Jack. Pop & soul

Buren Live Op zondagmiddag van 16.00 - 19.00 uur. Entree gratis.

Programma 2013 / 2014

IEDERE LAATSTE ZATERDAG VAN DE MAAND SOULNIGHT MET DJ WILLIAM

Ik werk in de HorecaNaam: Monique Buiterhof Dirkse van den HeuvelBedrijf: Cucina ItalianaLeeftijd: 36 jaarWoonplaats: DeventerFunctie: Gastvrouw

Wat heb je hier gedaan voordat je hier kwam werken?“Ik heb hiervoor van alles ge-daan. Na de Hotelschool ben ik stage gaan lopen in Den Haag en daar gebleven. Ik heb jaren ge-werkt in de hotellerie en daarna bij een grote uitgever, bij de Belastingdienst en in het openbaar vervoer. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en een wens werd ver-vuld toen ik gevraagd werd bedrijfsleider te worden bij een conferentieoord in de Achter-hoek. Daar ben ik 6 jaar geleden weggegaan en naar Deventer gekomen. Na de Keizerskroon en Bistro Chez Nous ben ik terechtgekomen bij Cucina Italiana.”

Wat moet je zoal doen als gastvrouw?“Ik zorg er altijd eerst voor dat het restaurant er heel mooi uitziet. Dat alles gedekt is, de kazen zijn aangevuld en dat alles klaarstaat. Op het moment dat de gasten binnenkomen begeleid ik ze naar hun plek en adviseer ik de gasten zo nodig over het eten en het drinken. In al die ja-ren dat ik nu in de horeca werk heb ik namelijk veel geleerd over welke wijnen het beste passen bij welk gerecht.”

Hoe bevalt het werk je? “Ik ga elke dag weer met plezier naar mijn

werk. Ik kan ook echt kippenvel krijgen als ik mensen met een brede glimlach zie vertrekken. Daar kan ik echt van genieten. Daar doe ik het voor.”

Wat zijn vervelende momenten geweest?“Eén man lijkt mij wel te achtervolgen hier in Deventer. In alle drie de restaurants waar ik tot nu toe in deze stad gewerkt heb ben ik hem tegengekomen. En al hij er is, dan is echt met-een mijn hele avond verpest. Hij zeurt name-lijk overal over en het is nooit goed. Wat je ook probeert om het hem naar zijn zin te maken. Maar voor de rest heb ik niet iets vervelends mee gemaakt.”

Wat zijn de leuke momenten van het werken hier?“Ons restaurant is al voor het derde jaar op rij genomineerd voor het beste Italiaanse restau-rant van Nederland. Helaas zijn wij dat uitein-delijk niet geworden. Maar ik ben er trots op dat wij tot de beste tien Italiaanse restaurants in Nederland behoren.”

Muziek Totaal op naar de 50e editieEditie 48van het Ka-rel Lassche Deventer Muziek Totaal festival staat voor de deur.

Dit evenement staat altijd ga-rant voor 2 dagen spetterende live muziek in de Deventer Horeca.Aan de ene kant zou je zeggen dat er niets nieuws over dit 2-jaarlijks evenement te vertel-len is, maar iedere editie blijkt dat er naast nieuwe horecage-legenheden ook weer frisse en vernieuwende bands ten to-nele verschijnen. Op donder-dag 24 en vrijdag 25 oktober aanstaande zal dat ook weer het geval zijn. De Deventer Horeca verwelkomt menig live-band in al haar verschil-lende genres.Het uitgaanspubliek, zingt, swingt en maakt een muzikaal rondje door de stad en neemt een kijkje bij zijn of haar favo-riete live-acts.

Een festival dat niet meer weg te denken is uit de Deventer binnenstad en dat de laatste jaren onderhand meer deelne-mers heeft dan ooit te voren. Een compliment aan de or-ganisatie en de horecaonder-

nemers die altijd weer het en-thousiasme vinden voor een gezamenlijk evenement.Jong en oud zullen zich door de stad begeven en kunnen ge-nieten van een grote diversiteit aan muzikale genres. De 10e editie van de Deventer Blue-snight zal volgende maand een spetterende start krijgen,

waar we u in de volgende edi-tie van Over de Pleinen meer over zullen vertellen.Muziek Totaal blijft een van de mooiste Muziekfestivals van de stad en kan met trots weer veel deelnemers verwelkomen tijdens deze 48e editie. Meer informatie vindt u op: www.deventermuziektotaal.nl

Page 4: ODP Oktober 2013

In de horeca Over de Pleinen oktober 2013

�.

ADVERTORIAL

Abbaye de TamiéBij kaashandel de Brink kunnen kaasliefhebbers zoals bekend hun hart ophalen. Een kaas die u eigenlijk een keer geproefd moet hebben is Abbaye de Tamié, één van de nog maar weinige authentieke abdijkazen uit Frankrijk. In Abbaye de Tamié, een cisterciënzerabdij van de Trap-pisten in Plancherine bij Albertville in de Savoie, wordt deze kaas al negen eeuwen gemaakt.

De Tamié is een gewassen korstkaas uit de Alpen. Om optimaal te kunnen pro-fiteren van de bijzondere kwaliteiten van de melk uit de streek zijn de eisen die ge-steld worden aan de voeding van de koeien zeer strikt. ’s Zomers moeten de koeien buiten lopen, het wintervoer is hooi uit de streek of graan geproduceerd in dezelfde streek. De melk voor de kaas wordt dagelijks verzameld

bij 11 boerderijen in de vallei van Tamié. De volle rauwe koemelk wordt bij ontvangst ver-warmd tot 32–33 °C. Dan wordt de specifieke bacteriecultuur toegevoegd, en blijft de melk 1½ uur staan. Na het toevoegen van het stremsel, stremt de melk binnen enkele minuten. De wrongel wordt gesneden, het overtollige vocht (de wei) wordt afgevoerd en binnen 20 minuten wordt de wrongel in de kaasvormen gedaan. De vormen zijn geperforeerd, zodat gedurende het persen (3-4 uur) het overgebleven vocht uit de kaas gehaald wordt. Het persen zorgt ervoor dat de gesneden wrongel weer een homogene kaasmassa vormt. De kazen worden gezouten in een pekelbad, waarna ze naar de rijpingskelders van de abdij gaan. Daar rijpen de kazen bij een temperatuur van 14°C en een hoge vochtigheidsgraad. Elke tweede dag worden de kazen gewassen en gekeerd. De schimmel die zich op de buitenkant ontwikkelt is in de kelders van nature aanwezig, de oudste kazen ‘besmetten’ de vers neergelegde kazen. De rijpingstijd ver-schilt, de grotere modellen (van 1,4 kg) moeten langer rijpen dan de kleine modellen (600 g). Het resultaat van alle inspanningen is een smakelijke, saffraangele kaas.

ADVERTORIAL

Hennepzaden uiterst voedzaam!Wist u dat na sojabonen, hennepzaden het rijkst zijn aan eiwit-

ten? Een groot verschil is er echter wel, hennepeiwitten ver-teren beter. De zaden zijn bovendien rijk aan onverzadigde vetzuren

(Omega 3, 6 én 9) in de meest natuurlijke verhouding en gamma-linoleen zuur (GLA), een zeldzaam essentieel vetzuur

dat ook wordt teruggevonden bij moedermelk!).

Onverzadigde vetzuren houden vaten, gewrichten, huid en geheugen in topconditie maar zijn moeilijk te vinden in natuurlijke producten. Ze worden vaak kunstmatig toegevoegd in voeding zoals in boter. Hennepzaad bevat ook vitamine B en E en bestaat voor 35% uit vezels die het lichaam ‘proper’ houden.Hennep speelt een rol bij het behoud van een gezond immuunsysteem dat antilichamen aanmaakt tegen binnen-dringende aanvallers. On-verzadigde vetzuren zijn erg gevoelig voor warmte, licht en zuurstof en moeten daarom zorgvuldig verwerkt en bewaard worden (donker, koel en afgesloten) om hun kracht te behouden.Onverzadigde vetzuren kunnen worden omgezet in prostaglandine die bijvoor-beeld de aanmaak van cholesterol remmen, de bloedvaten verwijden en het samenklonteren van de bloedplaatjes in de aderen voorkomen. Ook de bloeddruk daalt na het een aantal weken eten van hennepzaad.

Hennepzaad is verkrijgbaar bij Mevrouw Noot aan de Broederenstraat 23 te Deventer

Page 5: ODP Oktober 2013

In de horecaOver de Pleinen oktober 2013

�.

Wij weten waar u van droomt...

nu € 495,-nu € 495,-

Pocketveer

matras 7 zones

€ 695,-

De prijs geldt voor de afmetingen

80/90x200cm alle andere maten

ook verkrijgbaar.

Zandpoort 5 | 7411 BL | Deventer | Tel: 06 1482 8898

nu € 1.950,-De prijs geldt voor de afmetingen 1.60m x 2.00m, 1.80m x 2.00m

nu € 1.950,-

Electrische boxspring van€ 2.250,-

€ 495,-€ 495,-matras 7 zones

€ 695,-

De prijs geldt voor de afmetingen

80/90x200cm alle andere maten

ook verkrijgbaar.

• 25 centimeter dik

• Superieur Slaapcomfort

• Optimaal ventilerend

• 7 zone pocketgeveerde kern

• Gecontourde afdekking van de

hoogste kwaliteit HR 55 koudschuim

• verkrijgbaar in medium en rm

€ 1.950,-De prijs geldt voor de afmetingen 1.60m x 2.00m, 1.80m x 2.00m

Kom langs in de showroom voor persoonlijk advies op maat!

De ultieme elektrisch verstelbare boxspring!

OOK IN ONS ASSORTIMENT:

LEDIKANTENBOXSPRINGSMATRASSEN (OOK OP MAAT!)

TOPPERS

24 UUR PER DAGGEOPEND OP TOMSMEENK.NL

uitgerustwakkerworden!

Kiezen voor een boxspring van Smeenk, betekent dat u kiest voor een bed

dat in Nederland geproduceerd is, door vakkundige mensen, die tijd en

aandacht besteden aan het maken van een kwaliteitsproduct dat zich kan

meten met de ‘grote merken’. Daarom durven wij op al onze bedden 3 jaar

volledige garantie te geven.

OOK IN ONS ASSORTIMENT:

LATTENBODEMSHOOFDKUSSENSDEKBEDDENBEDLINNEN

Grand Boutique Hotel-Restaurant “Huis Vermeer”Vervolg van voorpagina

“Wij zijn net zo blij met een kopje koffie als een uitgebreid diner”Lunchen kan al vanaf € 6,50, een volwaardig 3-gangen di-ner is vanaf € 32,50 zeer aan-trekkelijk geprijsd te noemen voor een dergelijke ambiance en kwaliteit. Specialiteiten zijn Vermeer’s Carpaccio en Huisgerookte Zalm. Deze laatste wordt vers gerookt in de ommuurde bin-nentuin waar tevens de Bin-nentuin en Terras van Restau-rant “Vermeer” gelegen is.Ook de Tournedos (met eigen jus en witte boterhammetjes) is iets om naar uit te zien.Voor vergaderingen, bruilof-ten, seminars of zomaar een

drankje bent u bij Grand Bou-tique Hotel-Restaurant “Huis Vermeer” aan het juiste adres.

HotelHet hotel biedt negen hotelka-mers en twee suites. Allen met Koninklijke allure. De ruime hotelkamers van minimaal 30 m² hebben allen een eigen stijl

en zijn onder andere ingericht met extra grote Boxsprings van Koninklijke Auping, schitterende gordijnen van de allermooiste materialen en prachtige op maat gemaakte

vloerbedekking. De toiletac-cessoires van het luxueuze Chopard maken het feest com-pleet. Ondanks al deze luxe en persoonlijke service slaapt u in dit bijzondere hotel al vanaf € 135,- op basis van twee perso-nen inclusief een Ontbijt met Bubbels.

Tot en met 30 november 2013 is het Hotel Huis Vermeer Grand Openingsarrangement te boeken, bestaande uit:• Ontvangst met Prosecco• Culinair vier-gangen diner• Overnachting in één van de prachtige kamers• Uitgebreid Ontbijt met Bub-bels

De kosten van dit arrange-ment zijn slechts € 112,50 per persoon, op basis van 2 perso-nen per kamer.

Voor reserveringen en meer informatie staat het Team van Huis Vermeer u graag te woord op telefoonnum-mer 0570 – 612826. Uiteraard bent u ook van harte welkom

om even binnen te wandelen en een kijkje te nemen in de prachtige ruimtes. Wanneer u op de hoogte ge-houden wilt worden van de ontwikkelingen van Grand

Boutique Hotel-Restaurant “Huis Vermeer” kijkt u dan op de website www.hotelhuisver-meer.nl of volgt u het hotel op Facebook via www.facebook.com/hotelhuisvermeer.

Page 6: ODP Oktober 2013

In de horeca Over de Pleinen oktober 2013

�.ADVERTORIAL

Lucien Warmerdam - Kookboek-winkel - Het Nieuwe Aaltje

Kleine Overstraat 41 - 7411 JJ De-venter - tel.: 0570 - 600 615

Lekker koken zonder pakjes, het is niet moeilijkEigenlijk is het heel erg makkelijk om zelf pindakaas, to-matenketchup of zelfs Bounty’s te maken.Gewoon de boeken van Karin Luiten inkij-ken.Pakjes, zakjes en zelfs potjes hebben we niet meer nodig!Neem nou de kip Tan-doori:Iedereen ziet die pak-jes wel eens liggen bij de Appie, ze zitten vol kunstmatige toevoegingen en ze zijn zout! (en de kip zit er niet in!)

Hoe maak je dat? Nou zo:

Doe twee uien, 4 tenen knoflook, en 6 cm verse gem-ber in een keukenmachine (of raspen).

Voeg 125 ml yoghurt, het sap van 1 citroen, een klein blikje tomatenpuree, 1 tl cayennepeper, 2 tl kurkuma

(koenjit) en 2 tl komijnpoeder (djinten) toe, en maal tot een puree.

Voeg zout en peper toe en roer nog eens goed door.

Kerf 4 kipstukken (met vel) drie keer in en smeer ze in met de puree.

Laat het een paar uur (of meer) marineren in de koel-kast.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Leg de stukken kip op een met bakpapier beklede bak-plaat.

Smeer ze nog even goed in met de marinade.

Een tandoor is loei hete oven in de vorm van een ton, wij doen het in onze eigen oven.

Schuif het midden in de oven en verlaag na een kwar-tier de temperatuur naar 180 graden. Drie kwartier

later zijn ze klaar.

Maak er een mooie komkommersla bij met Griekse/Turkse yoghurt, fijngehakte munt en koriander en

wat knoflook, en serveer met basmatirijst.

Probeer het maar, het is erg lekker en niet moeilijk!

RECEPT VAN DE MAAND

www.wereldwinkels.nl

fairkoop

uit

www.wereldwinkels.nl

Centraal gelegen in het leukste deel van De-venter, namelijk aan de Grote Overstraat 42, op de hoek met de Spijkerboorsteeg en slechts honderd meter van de Brink.

Wanneer je toeristen hoort spreken in winkels valt pas op hoe men dit deel van Deventer zo weet te waarderen. ‘wat een leuke en originele winkels en restaurants’ of ‘dit hebben we zelfs in Amsterdam niet’ zijn veel gehoorde uitspraken van toeristen die een dagje uit in Deventer zijn.

In de Grote Overstraat is een breed aanbod aan winkels te vinden, neem nu Holy Cow!

Brasserie 42: Centraal Deventer

Lales, Top Stijl, of het mini-warenhuis Hoge Ramen. Tal van zaken die de sfeer in de straat bepalen. Maar naast al dit winkelgeweld is er ook veel te beleven op culinair gebied. De laatste maanden zijn op diverse plekken nieuwe ho-

recazaken geopend met allen een eigen identiteit en specia-lisatie. Waar past nu Brasserie 42 in dit verhaal? Voor ons en vele is dit het centrale punt in de straat, een leuke zaak wat dagelijks veel mensen van een goede kop koffie of heerlijk lunch voorziet. Geen hippe trendy zaak, maar een tijdloos interieur met vergelijkbare keuken. Niet voor niets dat op vrijdag en zaterdag de zaak helemaal vol zit. Uitbaters Chris en Rina waren 33 jaar eigenaar van Restau-rant Zilven in Loenen en nu alweer enige tijd van Brasserie 42. De kracht ligt volgens hun

bij de lunch die ze van dins-dag tot en met zaterdag aan-bieden aan Deventenaren en mensen van ver daar buiten. Op de menukaart van Brasse-rie42 vind je lekkere broodjes, maaltijdsalades en hoofdge-rechten. De keuken is klassiek en hiermee voor iedereen her-kenbaar. Bij Brasserie 42 kan je tot 19.00 uur terecht voor lunch en diner.

Onlangs schoven wij van Over de Pleinen aan op een don-derdagavond. Bij goed weer is het kleine terras van Bras-serie 42 een fijne plek om wat te eten en te drinken. Één van de laatste avonden waarbij we nog buiten konden genieten van de keuken van Brasserie 42. En laten we nu net voor dè specialiteit gekozen hebben, een heerlijk saté. In de vorige horecazaak van Chris en Rina kwamen de mensen van ver om te genieten van deze lek-kernij. En eerlijk is eerlijk, ook hier in Deventer is het heer-lijk!

Nog nooit geweest bij Bras-serie 42? Of vergeten dat De-venter meer heeft dan de grote winkelketens? De leukste winkels en eetgelegenheden vind je in de Overstraten en Spijkerboorsteeg. Heeft u iets te vieren of individuele wen-sen buiten de kaart om? Alles is hier mogelijk. We adviseren wel even om hiervoor tijdig contact op te nemen.

Nieuwstraat 56 Deventerwww.wereldwinkeldeventer.nl

Page 7: ODP Oktober 2013

In de horecaOver de Pleinen oktober 2013

�.Jackies NYCuisine:

Proef de keukens van over de hele wereld in één stad!Authentieke buitenlandse keuken deel 11

ADVERTORIAL

In maandelijkse verhalen over uiteenlopende bui-tenlandse keukens krijg

je als lezer van Over de Pleinen een levendige indruk van Deventer en haar internationale keuken, in deze editie de keuken van New York!

Van Indiaas tot Frans, van Spaans tot Suri-naams, de keuken van Amerika is een smelt-kroes van verschillende rassen en culturen. Dit laatste weerspiegelt zich ook in het culi-naire aanbod, zeker in de kosmopolitische stad New York en dus ook bij Jackies Deventer. Amerikanen eten graag en vooral véél buiten de deur. En New York is zonder twijfel het eet-paradijs van de Verenigde Staten, dus laat je volledig gaan! Vegetariërs en veganisten heb-ben in New York trouwens ook keuze te over. Wees niet bang om aan een New Yorker zelf te vragen waar zij het liefste eten, ze zullen je graag de weg wijzen! Ook in Deventer wijzen ze de juiste weg. Vraag een Deventenaar waar ze graag willen eten en het antwoord zal vaak Jackies zijn.

New York in DeventerMidden in hartje centrum nabij de Lebuines-

kerk is deze prachtige zaak te vinden, om exact te zijn aan Grote Poot 19 tegenover Brood van Joop. In de zomermaanden is het prachtig zitten op het plein, dat samen met de overige restaurants gehuld is in mediterrane sferen. Na een voorstelronde door de bediening is een avondje uit gestart! De bediening onder leiding van Max en Michael is hier super, ge-zellig en vooral servicegericht! Uit eten gaan is een feest!

Naast de vele invloeden uit China Town staat Jackies NYC bekend om haar US steaks, de dagelijks verse sushi, de verse kreeft, de mooie

oesters en afsluiting een heerlijk dessert. Laat dit laatste maar over aan de keuken, want zo hoort elk diner afgesloten te worden. Daar-naast is er een ruim assortiment aan vrien-

delijk geprijsde champagnes en prosecco’s die ook per glas zijn te bestellen.

JackiesHet stijlicoon wiens naam al vaker inspireerde, in Deventer dus met toevoeging NYCuisine. Wanneer je hier binnenstapt straalt het interi-eur de alom bekende look van ‘Jackie’ uit, met tekeningen op de ramen en mooie foto’s van een uitvergrote mond en ogen. Veel mensen kennen alleen de begane grond van Jackies, maar juist de andere verdiepingen zijn even spannend. Op de begane grond is het goed toeven bij de kleine bar en aan de vele tafeltjes die de zaak rijk is. Boven op de eerste verdieping kun je precies zien wat je beneden-buren op hun bord hebben en zijn er private rooms voor besloten diners.Misschien is de is de kelder met bar wel het aller-gezelligst, lekker eten maar ook goed ge-schikt als locatie voor een feestje. Een verjaar-dag, bruiloft of bedrijfsborrel is gegarandeerd geslaagd in een van de mooie ruimtes die Jac-kies te bieden heeft.

Op locatieZeven dagen in de week is Jackies geopend vanaf 17.00 uur. Naast de prachtige locatie aan

de Grote Poot is catering op locatie ook een aanrader. Ook hierbij laat Jackies zien dat gast-vrijheid, mooie aankleding en goed eten ook op locatie mogelijk is. Voor vele impressies van Jackies verwijzen we naar de Facebookpagina, waar veel sfeerbeelden zijn te vinden, zowel van het restaurant als van de prachtige locaties waar Jackies aanwezig was.

Kortom: Veel verschillende stijlen op een avond, prachtige gerechten en vriendelijke en vlotte bediening, een avondje uit voor elk bud-get, dat is Jackies!

KerstmenuKlassieke carpaccio ‘Da Mario’ van ossenhaas

Prosciutto di langhirano, achttien maanden lang gedroogde top ham uit Parma geserveerd met cavaillon meloen

Zalmtartaar met avocado~*~

Tongfiletrollejes met balsamico dressingOssenhaaspuntjes op een lauwwarme salade

Kreeftensoep~*~

Lamshaas geserveerd met rode wijnsausHertenbiefstuk geserveerd met kastanjesaus Tarbotfilet geserveerd met wilde spinazie

Tongfilet in kreeftensaus ~*~

La dolci grande

Het diner wordt geserveerd met warme groenten, salade en spaghetti 3gangenmenu: €34,95 4gangenmenu: €39,95 5gangenmenu: €44-95 kindermenu: €16,95

KindermenuTomatensoep of groentesoep

~*~Schnitzel met frietjes

~*~Kinderijsje

Vegetarisch menuCannelloni met ricotta en spinazie

Salade met warme geitenkaasgroentesoep

~*~Een verrassing speciaal gemaakt door de kok

~*~La dolci grande

KErSTMEnu

Reserveer tijdig via 0570 – 619393Ristorante Da Mario Vleeshouwerstraat 4 7411 JN Deventer

www.damario.nl

Nieuwe Markt 37 - 7411 PC Deventer - 0570 614444 www.dikkevandale.nl

GGrand Café Dikke van Dale biedt u tal van mogelijkheden. Het gezellige eetcafé met dertig zitplaatsen aan de bar en vele

intieme zitjes voor ‘small talk’, het zakengesprek, het kopje koffie voor of na het winkelen de lunch of het diner.

Tijdens het borreluur op vrijdag verrassen wij u met een gratis Hollandse bittergarnituur. Op de zaterdag kunt u om deze tijd wederom kosteloos genieten. Dan serveren wij onze bekende

tapas bij de borrel!

Kom eens borrelen bij Dikke van Dale

Page 8: ODP Oktober 2013

In de horeca Over de Pleinen oktober 2013

�.

ANTIPASTI / VOORGERECHTEN • 8,50Carpaccio di manzo moda di Firenze / carpaccio op Florentijse wijze bereid

Vitello tonnato / kalfsvlees met een mooie tonijnmayonaiseInsalata caprese / salade met mozzarella, tomaten en basilicum met een dressing van

pesto, olie en balsamico-azijnSalmone mezzo cotto con olio pugliese e balsamico / kort gebakken zalm in

olie uit Puglia met basilicumolie • supplement 2,50

Scampi alla salsa di aragosta e basilico / gamba’s met een zachte, pikante kreeftensaus en basilicumAntipasto misto / verschillende kleine voorgerechten • supplement 5,00

PRIMI / TUSSENGERECHTENPRIMI / TUSSENGERECHTENPRIMI / TUSSENGERECHTEN • 8,50als hoofdgerecht/supplement 4,00als hoofdgerecht/supplement 4,00

Risotto ai porcini / risotto met paddenstoelenrisotto met paddenstoelenTortelloni alla panna / gevulde deegkussentjes met een heerlijke ragout en roomsausgevulde deegkussentjes met een heerlijke ragout en roomsaus

Tagliatelle alla amatriciana / Tagliatelle alla amatriciana / klassiek gerecht uit uit Romeklassiek gerecht uit uit RomeSpaghetti aglio olie e peperoncino / Spaghetti aglio olie e peperoncino / spaghetti met knoflook, olie en Spaanse peperpaghetti met knoflook, olie en Spaanse peperspaghetti met knoflook, olie en Spaanse pepers

Lasagna tradizionale /Lasagna tradizionale / traditionele lasagnatraditionele lasagnaCannelloni con salsa di PomodoroCannelloni con salsa di Pomodoro / cannelloni met een romige tomatensauscannelloni met een romige tomatensaus

SECONDI / HOOFDGERECHTENSECONDI / HOOFDGERECHTENSECONDI / HOOFDGERECHTENSECONDI / HOOFDGERECHTEN •• 17,5017,50Calamari fritti / gefrituurde calamari (inktvisringetjes)gefrituurde calamari (inktvisringetjes)

Orata al curry / Orata al curry / doradefilet met een currysausdoradefilet met een currysausBistecca di manzo alla gorgonzola / runderbiefstuk van Piemontse ras met een Gorgonzola-kaassausrunderbiefstuk van Piemontse ras met een Gorgonzola-kaassausrunderbiefstuk van Piemontse ras met een Gorgonzola-kaassaus

Scaloppine al marsala / Scaloppine al marsala / Scaloppine al marsala / kalfsoesters met marsalawijn saus kalfsoesters met marsalawijn saus Tagliata con rucola, olio Toscano di prima pressione a freddo / Tagliata con rucola, olio Toscano di prima pressione a freddo / Tagliata con rucola, olio Toscano di prima pressione a freddo / getrancheerde entrecote met getrancheerde entrecote met getrancheerde entrecote met

rucola en olie van de eerste persing en Parmazaanse kaas •rucola en olie van de eerste persing en Parmazaanse kaas •rucola en olie van de eerste persing en Parmazaanse kaas • supplement 5,00 supplement 5,00

Collo di porchetto di parma croccante con salsa di senape e miele /Collo di porchetto di parma croccante con salsa di senape e miele / deel van de varkensnek uit deel van de varkensnek uit Collo di porchetto di parma croccante con salsa di senape e miele / deel van de varkensnek uit Collo di porchetto di parma croccante con salsa di senape e miele /Parma, eerst langzaam gegaard en daarna krokant afgebakken met een saus van lavendel, honing en Parma, eerst langzaam gegaard en daarna krokant afgebakken met een saus van lavendel, honing en

grove Dyon mosterdgrove Dyon mosterdgrove Dyon mosterdSuprema di pollo livornese al forno con salsa di rosmarini / Suprema di pollo livornese al forno con salsa di rosmarini / Suprema di pollo livornese al forno con salsa di rosmarini / suprème van Livornese kip suprème van Livornese kip suprème van Livornese kip

met rozemarijnsausmet rozemarijnsausSpezzatino / gesudderd rundvlees bereid naar een oud recept uit Florance met een melange van kruidengesudderd rundvlees bereid naar een oud recept uit Florance met een melange van kruiden

DESSERT / NAGERECHTDESSERT / NAGERECHTDESSERT / NAGERECHT • 5,50Tiramisu

Crema di mascarpone con frutti di bosco / crème van mascarpone met rode vruchtenDama bianca / dame blanche

Torta di limona con sorbetto / taart van limoen en sorbet met heerlijk citroenijsSorbetto / sorbetijs • supplement 2,00

Formaggi / kaasplankje • supplement 5,00

PIZZA • 7,50Margherita / kaas

Salmone affumicato / met gerookte zalmFunghi / champignons

Prosciutto / hamGorgonzola e acciughe / gorgonzola met ansjovis

Napoli / ansjovisQuattro stagioni / paprika, salami, ham, champignonsAl Crudo / met parmaham en rucola • supplement 2,50

Calzone / gevulde pizza • supplement 3,50Marinara / vis • supplement 3,50

Al vostro gusto / naar uw smaak bereid • supplement 3,50Salame piccante / pittige salami

Tonno / tonijn en uienQuattro formaggi / 4 soorten kaas

Carciofini / artisjokkenAl carpaccio / met rucola en parmezaanse kaas • supplement 5,00

VERRASSINGSMENU

Menu 3 gangen 25,00 Menu 4 gangen 30,00

Zaterdag 28 september vindt in de Deventer Schouwburg de try-out van Baantjer ‘De Cock en de moord in het theater’ plaats. In het kader van het schouwburginitiatief ‘De Avond van …’, waarbij bekende Deventernaren hun ideale theater-avond samenstellen, geeft cultuur-wethouder Robin Hartogh Heys za-terdag, op een bijzondere manier, de formele aftrap van het nieuwe culturele seizoen 2013-2014 in De-venter.

De razend populaire en oer-Hollandse televi-sieserie ‘Baantjer’ gaat dit seizoen voor het eerst het theater in. Met twee try-outs in Deventer op zaterdag 28 en zondag 29 september, stoomt

het gezelschap zich klaar voor de landelijke première op maandag 7 oktober in het DeLa-Mar Theater in Amsterdam. Topacteur Peter Tuinman kruipt in de huid van de eigenzinnige inspecteur De Cock, Mike Weerts speelt zijn assistent Vledder. Peter Römer vertolkt de rol van hoofdcom-missaris Buitendam. De drie moeten direct in actie komen nadat vlak voor de neus van het publiek een moord is gepleegd. De schok bij publiek en theatermedewerkers is groot, maar een aantal van hen weet wellicht meer…

BeleefstadMet de try-out beleeft de theatervoorstelling in Deventer haar première. Robin Hartogh

Heys: “Het culturele leven in Deventer is van grote waarde. Voor inwoners, middenstand en toeristen. Ondanks noodgedwongen bezui-nigingen blijven we daarom toch ook investe-ren in de culturele sector. Bijvoorbeeld in het film&theater, de bibliotheek en de Deventer brede erfgoedpresentatie. Zo blijven we met zijn allen werken aan Deventer als boeiende beleefstad”.

Try-outDeventer Schouwburg directeur Alex Kühne: “Zo’n try-out voor een grote landelijke pre-mière is natuurlijk een eer. Het publiek speelt tijdens de voorstelling een belangrijke rol bij het ontmaskeren van de moordenaar. Een aan-tal rollen wordt zelfs vervuld door inwoners uit Deventer. De zoektocht naar de dader beperkt zich dan ook niet alleen tot het toneel en nie-mand mag naar huis voordat de moord is op-gelost. Het beloofd dus een spannende avond te worden. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor een ieder die bij deze bijzondere aftrap van het culturele seizoen aanwezig wil zijn, want bij-zonder wordt het zeker!”.

SchouwburgseizoenNaast de try-out van Baantjer heeft de Deven-ter Schouwburg dit seizoen nog meer bijzonde-re voorstellingen op het programma staan. Dit seizoen gaan er maar liefst vijf voorstellingen van lokale gezelschappen in première, barst het programma van bekende namen maar biedt het ook de kleine intieme shows. Een grote diversi-teit aan programma’s dat varieert van musicals tot lunchtheater en van beurzen tot flexwerken. De Deventer Schouwburg zet haar deuren open en heet u van harte welkom.

Voor meer informatie over het programma kijkt u op www.deventerschouwburg.nl

Wethouder cultuur en Baantjer openen culturele seizoen

Page 9: ODP Oktober 2013

�.Over uitgaanOver de Pleinen oktober 2013

Exposities/kunst Loes & Reinier Korte Assenstraat 15 7411 JP Deventer 0570 613004 [email protected] www.loes-reinier.com t/m december 2013 Eduardo Constantino Birza De Kunsten Manja Hazenberg T.G. Gibsonstraat 19 7411 RP Deventer 0570 615569 [email protected] www.birza.nl / birza.kunstinzicht.nl Galerie/Atelier Mahof & Silverder Spijkerboorsteeg 24 7411JG Deventer geopende van di t/m za van 11.00 u-17.30 u Eigen werken met zelf bereide verf en bladgoud/geschilderd op locatie prachtige oude gewelvenkelder. www.mahof.eu www.silverder.nl Zin in Kunst Walstraat 40 7411 GM Deventer T 0570 672719 [email protected] www.zininkunst.nl Kunstuitleen en exposities van talentvolle kunstenaars Architectuurcentrum Rondeel Stromarkt 18c 7411 PK Deventer 0570 - 611 901 [email protected] www.rondeeldeventer.nl BOUWMEESTERS VAN DEVENTER KNUTTEL EN VAN HARTE Expositie t/m 5 januari 2014 Galerie Kiek-Kus Roggestraat 16 Deventer 0570 642 573 06 15084403 Van woensdag tot en met zondag zijn kunstliefhebbers, belangstellenden en toeristen van harte welkom. De ONTMOETING….koffie met” Gustave Nouel. Er hangen schilderijen uit de serie "New biblical art" en er staan beschilder-de flessen.Uitgebreidere informatie staat op onze site. “De Ontmoeting/Koffie met… “ is geopend op iedere vrijdag tussen 10 en 14 uur en is vrij toegankelijk voor iedereen. De Plataan - Chris Semmelink website: www.semmelink.slooven.net email: [email protected] tel: 0570 621416 atelier-adres: De Plataan, Ramelestraat 6, Deventer Kenniscentrum Oncologie Schalkhaar Overzichtsexpositie deelnemers revalidatieprogramma Herstel & Balans en deelnemers Open Atelier Expositie tot december 2013, maandag tm donderdag van 9 – 16 uur en vrijdag van 9 – 13 uur. De expositie is gratis toe-gankelijk Koningin Wilhelminalaan 13, 7433 CD Schalkhaar maandag tm vrijdag van 9 – 16 uur 0570-608600 www.kenniscentrumoncologie.nl [email protected] Bij Floors de Berg op Walstraat 8 7411 GM Deventer 0570 611266 www.galeriebijfloorsdebergop.nl Permanente expositie van zeven kunstenaars ‘t Atelier 63 ‘t Atelier Boven in de Walstraat 63 te Deventer Woensdag t/m zaterdag van 11.00 to 17.00 uur. Galerie Artzilut Nieuwstraat 68 7411 LN Deventer openingstijden: donderdag van18:30 tot 21:00 zaterdag van 12:00 tot 17:00 en zondag van12:00 tot 17:00 Expo 'Werken naar de kern' beeldend werk van Martin Geuzendam en werk in samenwerkings- verband met Susanna Dalstra. Artefacten bij KunstGoud De komende maand is er in KunstGoud, winkel, expositieruimte en werkplaats van goudsmid Jeannette Knigge werk te zien van Chris Visser (www.chrisgrafkunst.nl). tot 31 oktober bij KunstGoud aan de Nieuwe Markt 22 in Deventer. Openingstijden donderdag t/m zaterdag van 10.00 uur t/m 17.00 uur en op afspraak.Voor meer informatie zie www.kunstgoud.nl en www.chrisgrafkunst.nl Cursus Beeldtaal van de christelijke kunst Bent u van plan om gedurende uw vakantie weer leuke kerkjes en musea te bezoeken? En wilt u meer te weten komen over de symbolentaal (iconografie) van de christelijke kunst? Dan is deze cursus beslist wat voor u! In 3 avonden behandelen we alle belangrijke kunstwerken en symbolen uit de christelijke kunst. U leert de symboliek te verstaan en het in zijn tijd te plaatsen. De eerste avond staat in het teken van de kunst uit de catacomben en de eerste christelijke kerken. Gedurende het tweede avond richten we ons op de Ikonen en de byzantijnse kunst. Op de derde avond sluiten we af met de kunst van de Renaissance. Cursusdata zijn 29 Okt, 5 en 12 November van 19:30 – 22:00. Kosten: 80,- Aanmelden kan via www.cursuskunst.nl of 06-41 61 61 76. Jan Verhoeff

Muziek / Dans

Liefhebbers van klezmermuziek en Jiddische liederen kunnen op zondagmiddag 6 oktober terecht in Sociëteit De Hereeniging aan de Grote Poot 2 in Deventer. Daar brengt vanaf 15.00 uur de Deventer formatie Jottem een afwisselend programma van instrumentale nummers uit de Joodse cultuur van Oost-Europa en sefardische en chassidische liederen, waarin veel Balkan- en oriëntaalse en zigeunerinvloeden zijn terug te vinden. Jottem is het huisorkest van het Etty Hillesum-centrum (John Bos-accordeon, Jeroen Kluck-viool, Johan Smit-klarinet en Jan Miedendorp de Bie-bas) aangevuld met de zangeressen Aline Barraud en Marijke van der Steen. Aanvang: 15.00 uur, entree: € 10.

Zaterdag 19 oktober FUNKY SOUL KITCHEN Funky Soul Kitchen is een spetterende dansavond waarbij de soulvolle grooves met funky beats en de beste all times nummers elkaar afwisselen. Tasty grooves from all over the world! Voor 5 euro kan je dit allemaal meebeleven. Tot dans! ps: een hapje is inbegrepen! Tijden: 21:00 tot 01:00

Zondag 29 september Club Sixties Alive Deze gezellig middag wordt maandelijks georganiseerd door Stichting Sixties Alive. De goede sfeer, mooie muziek en het samen zijn staan centraal op deze zondagen. Ook al is de muziek enkele jaren oud, zowel jong als oud houden deze zon-dag vrij in hun agenda. Wilt u meer weten over de stichting of welke band er deze maand speelt? Kijk dan op de website www.sixtiesalive.nl. Graag tot dan! Tijden: 15:00 tot 18:00

Het enthousiaste Jostiband Orkest o.l.v. Lyan Verburg komt opnieuw naar Apeldoorn. Op zaterdag 9 november 2013 geven zo'n 70 leden van dit vermaarde orkest een exclusief galaconcert tezamen met het Rijssens Mannenkoor o.l.v. Freddy Veldkamp. Het concert begint om 19:30 uur uur. De Grote Kerk is gevestigd aan de Loolaan 16 in Apeldoorn. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop voor € 17,50 en aan de kerk voor € 20,=. Er is een consumptie bij inbegrepen! De kaarten zijn te bestellen op www.galaconcerten.nl; www.jostiband.nl; www.rijssensmannenkoor.nl of neem contact op met de reserveerlijn, tel: 06-2539 1903.

Exclusief galaconcert met De Jostiband in Apeldoorn

Jottem “feyert dos Lebn”

Hanzeproducten.nl Sportieve Agenda oktober5 oktoberOpening Schaatsseizoen 2013–2014 @ De Scheg

13 oktoberNordic Cross Skating Marathon Salland @ De Kleine Wildenberg, Diepenveen

25 oktoberIJsselcup schaatclinics voor scholieren @ de Scheg

25 t/m 27 oktoberIJsselcup - Deventer IJsclub @ de Scheg

Vanaf 30 oktoberStart schoolschaatsen @ de Scheg

18 november100 jarig jubileum Deventer Hockey Vereniging

Ook een sportevenement vermelden? Mail het naar [email protected]

Wij van Hanzeproducten maken heerlijke, eerlijke en ambachtelijke producten bereikbaar voor consu-menten. Tal van prachtige producten zijn slechts een paar muisklikken van u verwijderd op onze webshop! Denk aan unieke koffiemelanges, ambachtelijke mo-lenaarsproducten en ook verschillende accessoires als servies.

Daarnaast hebben we uitgebreid assortiment losse theeën. Maak van thee iets bijzonders, een beleving. De liefhebbers weten waarom!

Page 10: ODP Oktober 2013

AGENDADE

Burgerweeshuis Filmhuis De Keizer KIJK VOOR ALLE AANVANGSTIJDEN OP

www.filmhuisdekeizer.nl WO 02 VR 04 ZA 05 WO 09 WO 09 VR 11 ZA 12 WO 16 VR 18 ZA 19 ZO 20 WO 23 VR 25 ZA 26 ZA 26 ZO 27 WO 30 DO 31

21.30 21.00 23.00 20.00 21.30 21.00 23.00 21.30 21.00 23.00 21.00 21.30 20.30 20.00 23.00 15.30 21.30 21.00

Filmhuis De Keizer Keizerstraat 78 7411 HH Deventer

Reseveringen: 0570-600515 (werkdagen van 11.00 tot 13.00 uur)

Kantoor: 0570-618822 (niet voor reserver-ingen)

Fax: 0570-649463 www.filmhuisdekeizer.nl [email protected]

Leeuwenkuil Keizerstraat 70, 7411 HH Deventer tel. 0570-665080, [email protected]

Leeuwenkuil

Burgerweeshuis Bagijnenstraat 9 7411 PT Deventer

telefoon: 0570-619198 fax: 0570-641013 e-mail: [email protected] www.burgerweeshuis.nl

Bouwkunde

Stichting Theater Bouwkunde Klooster 2-4 7411 NH DEVENTER tel: 0570-614075 fax: 0570-642134

www.theaterbouwkunde.nl [email protected]

DO 03 DO 03 VR 04 VR 04 MA 07 DI 08 WO 09 WO 09 WO 09 VR 11 MA 14 DI 15 DO 17 VR 18 VR 18 ZO 20 ZO 20 ZO 20 ZO 20 MA 21 MA 21 MA 21 MA 21 WO 23 DO 24 DO 24 VR 25 VR 25 MA 28

Kunstenlab

Kunstenlab Laboratoriumplein 1 7411 CH Deventer tel. 0570 611848 fax. 0570 672481

[email protected] www.kunstenlab.nl

DI 01 WO 02 VR 04 ZA 05 ZO 06 DI 08 VR 11 ZO 13 DI 15 VR 18 ZA 19 DI 22 VR 25 ZA 26 DI 29 WO 30

JEUNE & JOLIE François Ozon DIE WELT Alex Pitstra UNA PISTOLA EN CADA MANO Cesc Gay(Cinemum) MARIAGE À MENDOZA Edouard Deluc MON ONCLE Jacques Tati (klassieker, Tati Tour) PARABETON Heinz Emigholz (Rondeel Cinema) LA VIE D'ADÈLE Abdellatif Kechiche (voorpremière) WAAR IS KNOESTER? Arild Østin Ommundsen (vanaf 5 jaar) FIETSMUG & DANSMUG Jannik Hastrup en Flemming Quist Müller(vanaf 4 jaar) STILL MINE Michael McGowan PLAYTIME Jacques Tati (klassieker, Tati Tour) KOEKMAG SNEAK CAMILLE CLAUDEL 1915 Bruno Dumont BLUE JASMINE Woody Allen GLORIA Sebastián Lelio INSTALLATIE COLAR (Cinekid, vanaf 4 jaar) SPIJT! Dave Schram (Cinekid, NL gesproken, vanaf 9 jaar) RAAF, DE KLEINE ROVER Sandor Jesse en Ute van Münchow-Pohl (Cinekid) YANNIS & DE PELIKAAN Olivier Horlait (Cinekid, NL ondertiteld, vanaf 8 jaar) TRAFFIC Jacques Tati (klassieker, Tati Tour) THE LODGER Alfred Hitchcock WORKSHOP CASTING (Cinekid, vanaf 6 jaar) ZARAFA Rémi Bezançon en Jean-Christophe Lie (Cinekid) UPLOAD CINEMA JUNIOR Diverse regisseurs (Cinekid, vanaf 8 jaar) LOVELACE Rob Epstein en Jeffrey Friedman WORKSHOP ANIMATIEWERKPLAATS MET BRIKKI(Cinekid, vanaf 4 jaar) CINEKID SHORTS - Diverse reggiseurs (Cinekid, Nederlands gesproken en ondertiteld, vanaf 6 jaar) WOLF Jim Taihuttu PARADE Jacques Tati (klassieker, Tati Tour)

It’s hits on tour theater - 20:30 uur Millennium jazz orchestra oktober met gastsolist - muziek - 20:30 uur Vliegwiel Schuim - muziek - 20:30 uur Zijlstra Geen krimp - Try-out - 20:30 uur Ila van der Pouw Een ei met een staartje - Kindervoorstelling 4+ 15:00 u Pax Hominis De nieuw Amsterdam - Theater - 20:30 uur Martijn Koning De maand van Martijn - Try-out - 20:30 uur Avalanche Quartet Ode aan Leonard Cohen - Muziek - 15:00 uur Mugmetdevuurvliegen superkapitalisten over Ayn en Alan - Theater - 20:30 uur Katinka Polderman Polderman baart zorgen - Try-out - 20:30 uur Rory de Groot Hand in hand - Theater - 20:30 uur Marien Jongewaard Nieuw West there’s a discussion - Theater- 20:30 uur Marjolijn van Heemstra Gary Davis - Theater - 20:30 uur Jeroen van Merwijk Er zijn nog kaarten - Try-out - 20:30 uur Firma Mes Stel - Theater - 20:30 uur Thomas van Luyn Thomas van Luyn’s avondje uit - Try-out - 20:30 uur

Klerkx & The Secret Burgerweeshuis, Live Café, gratis The Fortunate Sons Burgerweeshuis, € 13,50 cjp/hbo: € 11,50 Hitsig Burgerweeshuis, € 5,- (voor 24.00 uur gratis) Sciencecafé – wetenschap & geloof Burgerweeshuis, gratis Royal Parks Burgerweeshuis, Live Café, gratis Beans & Fatback Burgerweeshuis, € 13,50 cjp/hbo: € 11,50 9.23 Burgerweeshuis, € 5,- Broken Down Suitcase Burgerweeshuis, Live Café, gratis Burgerpop Burgerweeshuis, € 5,- Roots Run Deep Burgerweeshuis, € 5,- De Staat Burgerweeshuis, € 16,- cjp/hbo: € 14,- Roye Ma Burgerweeshuis, Live Café, gratis HipHopHard Voorronde Burgerweeshuis, gratis Handsome Poets Burgerweeshuis, € 14,- cjp/hbo: € 12,-

Giocatori met o.a. Phalerieau Burgerweeshuis, € 8,- Big Muff Festival Burgerweeshuis, € 16,50 cjp/hbo: € 14,50 New Country Rehab Burgerweeshuis, Live Café, gratis The Excitements Burgerweeshuis, 21.00 € 14,- cjp/hbo: € 12,-

Gedeelde erfenis 12 sept. t/m 20 okt.

Groepstentoonstelling over het slavernijverleden in de kunst. A lemon looking for a gin 5 okt. t/m 2 nov. Tekeningen en animaties van Koen Taselaar voor lp-hoezen van niet bestaande bands. Opening tentoonstelling 6 oktober om 16.00 uur.

Page 11: ODP Oktober 2013

OktoberEtty Hillesum Centrum

Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3 7411 EP Deventer

www.ettyhillesumcentrum.nl administratie@ettyhillesumcentrum 0570-641003

In 2013 zijn wij het hele jaar op zaterdag van 10-12 uur gratis toegankelijk!

Historisch museum

Speelgoed museum

DI 01 WO 02 DO 03 DO 03 VR 04 VR 04 WO 09 DO 10 VR 11 ZA 12 ZO 13 MA 14 WO 16 16 - 17 18 - 19 VR 18 VR 18 ZA 19 ZO 20 ZO 20 DI 22 VR 25 ZO 27 DI 29 WO 30 WO 30

14.30 20.30 20.00 20.30 20.00 20.30 20.00 20.30 20.30 20.00 11.30 20.00 20.00 20.30 20.00 20.15 20.00 13.00 15.00 20.00 20.30 14.30 20.00 20.00 20.30

Deventer Schouwburg

Deventer Schouwburg Leeuwenburg 2 7411 TJ Deventer

tel: 0570 - 683 500 fax: 0570 - 683525

[email protected] www.deventerschouburg.nl

Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek

Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Klooster 12 | 7411 NH Deventer

T: 0570-693740 | E: [email protected] | www.sabinfo.nl

Historisch Museum Deventer Brink 56, tel 0570 – 69 37 80 / 83

www.historischmuseumdeventer.nl Speelgoedmuseum Deventer

Brink 47, Deventer, tel 0570 69 37 86 / 83 www.speelgoedmuseumdeventer.nl

Gerda Havertong (di try-out) Furie (wo premiere) Nederlands Symfonieorkest | Carel Kraayenhof Zuid-Amerikaanse passie Minyeshu Theaterconcert Soul of Motown Part V Motown at it's very best Caroline Borgers Happy End Tosca | Hanzehof Zutphen Staatsopera van Tatarstan Vals | Première THIM Muziektheater Vijftig tinten ... de musical, een parodie met Birgit Schuurman, Han Oldigs e.a. Kinderboekenweekspektakel én jeugdvoorstel-ling Nederlands Symphonie-orkest Politiek Café Politiek café in samenwerking met de Stentor en DRTV Ro Theater Vreugdetranen drogen snel | Emir Kusturica Ali Cifteci Assen Blues | try-out & premiere Danscollectief Sjannie Vos U2 MEETS BEETHOVEN Marco Beasley | Oude Muziek Il Racconto di Mezzanotte (Oude Synagoge)Marc-Marie Huijbregts Florissant Dirk Scheele De Liedjes-speeltuin (2 t/m 7 jaar) Lizt Alfonso Danza Cuba Cuba Vibra De Geest moet Waaien Wintertuin | Festival voor het gesproken woord Frank Groothof JazzBabar (2+) Fellini Noord Nederlands Toneel La Grande Bellezza – Paolo Sorrentino Kijk op www.filmhuisdekeizer.nl voor de data. Imogen Cooper Piano-sonates van Schubert Jens van Daele Spring Tide

Expositie: Complete Makeover! Het project 'Adopteer een boek' in beeld 1 t/m 31 oktober 2013, hal Klooster 12, tijdens openingstijden, toegang gratis Louter topstukken zijn er te zien! Ze werden het afgelopen jaar geadopteerd door Deventer particulieren en bedrijven, die de restauratie van deze Deventer schatten mogelijk maakten. Kom kijken hoe o.a. de Blaeu-atlas, een middeleeuws missaal en een brief van Multatuli er weer piekfijn bij liggen! Lezing: Adopteer een boek: de restaurator aan het woord do. 31 oktober 2013, 20.00 uur, hal Klooster 12, toegang gratis maar aanmelden verplicht via www.sabinfo.nl/aanmelden Restaurator Marijn de Valk (zie foto) herstelde het afgelopen jaar een aantal topstukken uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeum- bibliotheek. Met veel voorbeelden en fotomateriaal vertelt zij wat er kwam kijken bij het restaureren van de beroemdste boeken van de stad Deventer. Dit project was mogelijk door steun van Deventer particulieren en bedrijven. De lezing, in de sfeervolle hal aan Het Klooster, is voor iedereen toegankelijk!

Help mee en Kies je Deventer Favoriet! Goud uit de museumcollectie 23 november 2013 t/m 4 mei 2014 De Deventer musea hebben een schat aan voorwerpen. Om een selectie te maken uit de rijke collectie stadsgezichten, geschiedenis en kunst, verpakkingsblik en speelgoed roepen we jouw hulp in. Neem een kijkje op www.DeventerFavorieten.nl en breng je stem uit! De keuze van het publiek is vanaf 23 november te zien in de tentoonstelling Deventer Favorieten in de Waag. Deventer Favorieten De website toont de topstukken van het museum. Dat zijn niet alleen schilderijen, maar juist ook allerlei voorwerpen die een bijzonder verhaal vertellen over de stad. Ze variëren van het uithangbord van Bussink Deventer koek tot een conservenblik boerenkool met worst van Linthorst, een affiche van Auping en een aandoenlijke teddybeer. Van Leo Halle, bijgenaamd de ‘leeuw van Deventer’, tot meestervervalser Han van Meegeren of Geert Groote, ze vertellen allemaal wat over Deventer. Waar heb jij een band mee? Kijk op de website en stem mee! Deventer op de kaart www.Deventeropdekaart.nl bevat een schat aan informatie. Er staan nu ook 200 oude en nieuwe stadsgezichten van het mu-seum op de kaart. Het IJsselfront, de Brink met de Waag, de Bergkerk of Grote Kerk zijn natuurlijk heel geliefd. Zit jouw Fa-voriete Plek daar niet bij? Help dan mee om de mooiste plekken van Deventer op de kaart te zetten! Maak een foto of filmpje van jouw Favoriete Plek en upload deze op de website. Licht je keuze met enkele zinnen toe. De inzenders maken kans op een overnachting in het IJsselhotel. De leukste foto’s zijn straks te zien in de Waag. Favoriet: Go Ahead

Momenteel is één club echt Deventer Favoriet: Go Ahead Eagles! Het museum laat daarom straks een unieke compila-tie van ‘de mooiste momenten’ van de club zien.

Tentoonstellingen Sterrenstrijd met Lego Treinenzaal Permanent Activiteiten Sprookjes bij de toverlantaarn Vrolijke voorstelling bewegend blikken speelgoed Woensdag 9 oktober, zaterdag 12 oktober Woensdag 23 oktober, woensdag 30 oktober Start 14 uur

Dinsdag 1 oktober Tijd: 20.00 uur Introductie-avond meditatie in het dagelijks leven 1, 15 en 29 oktober Tijd: 19.30 – 21.30 uur Toegang: 7 euro Leerhuis Deventer Dinsdag 8 oktober Tijd: 20.00-21.30 uur Kosten totaal: 100 euro Start projectkoor Jiddische zang Zondag 13 oktober Tijd: 10.15 – 12.00 uur Kosten 10 euro In dialoog op zondagochtend over ‘Levensmotto's’. Zondag 23 oktober Joodse wandeling Tijd: 13.00 – 14.30 uur (start Roggestraat 3) Toegang: € 4 Vrijdag 18 oktober Tijd: van 9.30 uur tot 13.00 uur 50 euro Kennismakingsworkshop Geweldloze Communicatie Elke zondagavond Tijd: 20.30 – 21.30 uur; zaal open 20.15 uur Toegang: € 5 Tibetaans Boeddhistische meditatie EXPOSITIES: Woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 16.00 uur “In hokjes gestopt, IdiJood”, Strips over het jodendom door Ben Gershon Joods leven in Deventer Etty Hillesum

Page 12: ODP Oktober 2013

OP=OP Deze aanbiedingen zijn geldig t/m 12 oktober 2013

PUUR NATUUR EN HANDGEMAAKT...

Boeren-kaasBELEGEN

HET LEKKERSTE ZIT TUSSEN DE GATEN...

BoerengatenkaasBOEREN GEITENKAAS UIT TERWOLDE...

IJsselgoudVAN DE LINDENHOF UIT ABCOUDE...

BoerentruffelkaasVAN TERSCHELLING, BIOLOGISCH...

Schapenkaas2.25100 GRAM

1.95100 GRAM

5.95500 GRAM

OP=OP Deze aanbiedingen zijn geldig t/m 12 oktober 2013

7.95500 GRAM

KAASHANDEL ‘DE BRINK’Meerdere malen bekroond als beste Kaasspeciaalzaak in NederlandBrink 2 Deventer www.kaashandel-debrink.nl

9.95

HEEL KILO

DOOR RUILVERKAVELING VAN ELDERS, BOERENKAAS...

Le PetitDoruvael

VAN KAASBOERDERIJ DE EENZAAMHEID UIT WARMOND...

Wilde Weidekaas BELEGEN

BLAUWADERKAAS UIT DRENTE, NOOITGEDACHT...

Lady’s blueBIJ LEKKERE KAAS, HOORT EEN GOED GLAS WIJN...

CuveeGastrovino

2.95100 GRAM

1.50100 GRAM..

7.95500 GRAM

perfles 3.95

rood, wit of rose

4,95

OKTOBER BOERENKAAS MAAND