Profiel127 oktober 2013

32
P 505327/526 Afgiftekantoor: Gent X profiel Magazine van Partena Onafhankelijk Ziekenfonds onafhankelijk ziekenfonds hulp in huis kinderopvang België - Belgique P.P. - P.B. B/729 Nr. 127 oktober/november/december 2013 De Grote Poetsenquête De resultaten zijn er! Gezondheidshop Alles voor je rug Euthanasie Het taboe doorprikt

description

Driemaandelijks magazine van Partena Ziekenfonds. Editie oktober 2013.

Transcript of Profiel127 oktober 2013

Page 1: Profiel127 oktober 2013

P 50

5327

/526

Afg

ifte

kant

oor:

Gen

t X

profielMagazine van Partena Onafhankelijk Ziekenfonds

onafhankelijk ziekenfonds hulp in huis kinderopvang

België - Belgique

P.P. - P.B.

B/729

Nr. 127oktober/november/december 2013

De Grote PoetsenquêteDe resultaten zijn er!

GezondheidshopAlles voor je rug

EuthanasieHet taboe doorprikt

Page 2: Profiel127 oktober 2013

Partena, de gezonde reflex.

Zin om je vrienden en jezelf te trakteren?Ben je tevreden over de diensten en service van Partena Ziekenfonds? En ben je ervan overtuigd dat wij ook voor jouw vrienden en familie hét ziekenfonds kunnen zijn? Bezorg ons dan hun gegevens. Als zij akkoord gaan met een afspraak, belonen wij jou én hen!

Bij de afspraak krijgen jouw vrienden een Fairtrade aperitiefpakket met heerlijke witte wijn en gezonde knabbels.En jij kunt kiezen tussen twee filmtickets of een waardebon van 20 euro om vrij te besteden in Partena Gezondheidshop.

Surf nu naar www.tipjevrienden.beRegistreer de gegevens via het webformulier. Wij nemen in jouw naam telefonisch contact op met je vrienden/familie om een afspraak te maken. Bij de afspraak bij hen thuis of in een Partena-kantoor overhandigen we het aperitiefpakket.

Wij trakteren je vrienden met aperitief en hapjes!En zelf krijg je 2 filmtickets of 20 euro om te besteden in Partena Gezondheidshop! Overtuig je vrienden!

• Onze diensten zijn 7/7 bereikbaar • Kwaliteit en onafhankelijkheid• Optimale bescherming en

relevante voordelen• Persoonlijke aanpak • Overstappen zonder stress:

in 5 minuten online

Page 3: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 1

profiel Nr. 127

www.facebook.be/partena

inhoud 2 Profielnieuwtjes 4 Nieuws van je ziekenfonds 6 Partena Extra 8 De Grote Poetsenquête 10 Gezondheidsweek in Dunepanne 11 Lannoo’s leeshoek 12 Videogames, een gevaarlijk spel? 14 Mindfulness onder de loep 16 Euthanasie: het taboe doorprikt 18 Gezondheidshop: alles voor je rug 20 Gezond eten: dit moet je weten 21 Wat schaft de pot na je 50ste? 22 Hoofdpijn 24 Epilatie: de eeuwige strijd 26 Partena kampen 28 Partena vakanties

colofonWerkten mee aan dit nummer: Karima Amrous, Sophie Bitar, Annemie Coëme, Gisele Henrotte, Ilse Hens, Christian Horemans, Pascale Janssens, Pierre Lété, Evelyn Macken, Annemie Mathues, Veerle Mersy, Lynn Pellens, Vanessa Raes, Hellen Smeets, Joeri Staessen, Emilie Vanderstichelen, Katrien Vanderstraeten, Valérie Vander Veken, Barbara Van Ransbeeck, Patricia Verstraete, Steven Vervaet

Kernredactie: Ilse Hens, Pierre Lété

E-mail: [email protected]

Vormgeving: Magelaan - Fotografie: Reporters, Shutterstock - Drukwerk Roularta

Verantwoordelijke uitgever: Stefaan Lauwers Coupure Links 103 - 9000 Gent - T. 09 269 85 00 - Ondernemingsnummer: NN 0411.696.011Partena Onafhankelijk Ziekenfonds (nr CDZ 5006c) treedt op als verzekeringsmakelaar voor de VMOB Ziekenfonds voor Hospitalisatiekosten (nr CDZ 750/01).

Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie. ‘Profiel’ is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst ‘Papier in Vlaanderen’Aangesloten bij de uitgevers van de periodiek pers.

De Partena ziekenfondsen en Euromut bundelen de krachtenIn februari van dit jaar kondigden we de alliantie aan van Euromut met Partena Onafhankelijk Ziekenfonds en Partenamut. Intussen zijn we een half jaar verder en er

werd hard gewerkt om de samenwerking en integratie te doen slagen. Maar wat

is nu het belang van de alliantie, en wat betekent dat voor onze leden? We vragen het aan Stefaan Lauwers, CEO van Partena Ziekenfonds OZV.

Wat is het belang van de alliantie?Stefaan Lauwers: De ziekenfondsen staan voor een aantal mooie uitdagingen: de technologische evoluties – de overheveling van bevoegdheden binnen de gezondheidszorg naar de regio’s – het aantal chronisch zieken neemt toe – meer mensen worden geconfronteerd met een verlies aan autonomie door gevorderde leeftijd – klanten willen op elk moment, zowel online, telefonisch als op kantoor bediend worden, ... Door onze krachten te bundelen met Euromut, staan we sterker en hebben we de slagkracht om onze visie van kwaliteit en innovatie te realiseren.

De nieuwe bedrijvengroep – onafhankelijk van elke politieke strekking of agenda – zal meer dan 1,3 miljoen ziekenfondsleden tellen en zal sterk regionaal verankerd zijn. Daarnaast wordt er een investerings-fonds opgericht, dat sociaal ondernemerschap wil stimuleren. Op die manier kunnen we onze maatschappelijke rol nog versterken in domeinen zoals sociale integratie, thuiszorg en kinderopvang.

In welke fase bevindt zich momenteel de alliantie? SL: Onze ziekenfondsen waren reeds gegroepeerd binnen de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen en onderhouden al lang goede relaties. Dit project is een mooie verderzetting hiervan. Het is dan ook duidelijk dat de deelnemers aan de alliantie met de neus in dezelfde richting staan: we willen onze leden op een onaf-hankelijke en solidaire manier onze diensten aanbieden, in elke fase van hun leven. De hergroepering van onze ziekenfondsen zit op schema. Wat Vlaanderen betreft worden Euromut en Partena Onaf hankelijk Ziekenfonds op 1 januari 2014 één juridische eenheid.

Wat zijn de gevolgen voor de leden?SL: De leden zullen door onze alliantie alleen maar positieve gevolgen ondervinden. Doordat onze nieuwe bedrijvengroep sterker in de markt zal staan, zullen wij hun belangen ook beter kunnen verdedigen.

Vanaf 1 januari wordt de naam Euromut in Vlaanderen vervangen door Partena Onafhankelijk Ziekenfonds. Dat houdt ook in dat ons gezamenlijke kantorennet versterkt wordt. Er zullen ook meer aanvullende voordelen zijn voor onze klant. Daar komen we uitgebreid op terug in de volgende Profiel van januari.

De dienstverlening blijft uiteraard verzekerd. De leden hoeven zich dus helemaal geen zorgen te maken om plotse wijzigingen. Alle ontwikkelingen zullen ook steeds tijdig gecommuniceerd worden.

We zijn ervan overtuigd dat deze alliantie ons in staat stelt om een passend en krachtig antwoord te bieden op de grote maat-schappelijke uitdagingen. Gezondheid en welzijn verdienen al onze aandacht! Dit is het engagement van al onze medewerkers.

Page 4: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 20132

WeeS grIeP te SLIM aFOok deze winter zal de griep zijn doortocht weer maken door ons land. Gemiddeld wordt ongeveer één op de tien mensen geveld door de besmettelijke ziekte. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar soms kan de griep ook ernstige gevolgen hebben. Voor bepaalde mensen wordt vaccinatie sterk aanbevolen om de kans op besmetting te verkleinen, zoals zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen. Spreek erover met je huisarts.

De vaccinatie gebeurt het best tussen oktober en midden november. Het vaccin beschermt na twee weken en werkt gedurende de hele winterperiode. Wat moet je doen om je te laten vaccineren?

• Vraag een voorschrift aan je arts.

• Haal daarmee het vaccin bij de apotheker en bewaar het in de koelkast.

• Laat je arts het vaccin zo snel mogelijk plaatsen.

Partena Ziekenfonds betaalt via het Voordelenpakket eenmaal per jaar het remgeld terug, ongeacht je leeftijd. Daarnaast is er ook een terugbetaling voorzien via de wettelijke ziekteverzekering voor risicogroepen.

Meer info op griepvaccinatie.be

LECtuuR OP maat Van mEnsEn mEt LEEsbEPERKingToegang tot informatie is onontbeerlijk voor het verwerven van kennis en een vlotte integratie in de maatschappij. Daarom stelt Transkript vzw zich tot doel om verschillende vormen van lectuur en informatie toegankelijk te maken voor mensen met een lees-beperking. Een editie van Knack of Humo in luisterformaat, een cursus in groteletterdruk, een boek als digitaal tekstbestand, … Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Transkript vzw produceert boeken, tijdschriften en teksten in ver-schillende formaten voor verschillende groepen. Zowel studenten met een leesbeperking, steden, gemeenten, verenigingen als particulieren kunnen bij deze organisatie terecht om een bepaalde publicatie in een andere leesvorm ter beschikking te stellen.

Lees meer op transkript.be

bEhandELing dEPREssiE bij jOngEREn niEt aangEPastDepressie bij jongeren is anders dan depressie bij volwassenen. In theorie wordt een depressie in lichte tot gematigde vorm behandeld met psychotherapie, bij zwaardere vormen wordt naast therapie ook een antidepressivum voorgeschreven. Volgens een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen komt de werkelijkheid echter niet overeen met de aanbevelingen.

Een van de belangrijkste besluiten van de studie is dat antidepressiva gedurende een te korte periode genomen worden (31% minder dan een maand, 59% minder dan 3 maanden). Antidepressiva hebben in dat geval als behandeling weinig zin. Uit de studie blijkt ook dat slechts een minderheid van de jongeren die behandeld worden met antidepressiva, psychotherapiesessies volgen die terugbetaald worden in het kader van de aanvullende diensten van de zieken-fondsen.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn van mening dat het voorschrijfgedrag van antidepressiva bij jongeren en de behandeling van hun depressie verre van perfect zijn. Daarom doen ze onder andere de volgende aanbevelingen:• de behandeling van depressie bij jongeren door specialisten• de terugbetaling van psychotherapiesessies op basis van bepaalde criteria,

zoals de officiële erkenning van de titel ‘psychotherapeut’ op basis van objectieve elementen of de bepaling van de soorten psychotherapie die terugbetaald kunnen worden.

Lees meer over het onderzoek over depressie bij adolescenten op www.mloz.be

profielnieuwtjes

Page 5: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 3

14 nOVEmbER 2013: WERELd diabEtEs dagWereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïn-troduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld, onder volwassenen maar ook onder kinderen.

Ondanks dat diabetes volksziekte nummer één is, weten weinig mensen wat de ziekte precies inhoudt. Diabetes is een chronische aandoening, waarbij het lichaam zelf de bloedsuikerspiegel in het bloed niet meer reguleert. Deze ziekte is een belangrijke veroor-zaker van andere aandoeningen en heeft grote impact op het dagelijkse leven van patiënten en vaak ook op dat van hun omge-ving. Patiënten moeten de hele dag door aandacht besteden aan het meten en reguleren van hun bloedsuikerwaarden.

De impact van diabetes of suikerziekte is niet voor iedereen gelijk. Mensen met diabetes hebben vaak nog veel vragen over hun ziekte: Hoe kan ik ermee leven? Hoe voorkom ik verwikkelingen? Wat kan ik zelf doen? Wie kan mij hierbij helpen? …

Voor het antwoord op deze vragen en nog meer praktische informatie kun je terecht op de gratis infonamiddag Diabetes in de praktijk op maandag 18 november in Gent.

Programma en inschrijven: goedvoorjou.be

16 OKtObER 2013: dag Van dE VERZORgEndEHet aantal verzorgenden of zorgkundigen in de gezondheidssector blijft stijgen. Om hun belangrijke rol in de verf te zetten, vindt op 16 oktober de Dag van de verzorgende plaats!

Zorgkundigen en verzorgenden voeren verzorgende taken uit. Ze ondersteunen de patiënt tijdens de verzorging, maar naast die praktische hulp bieden ze ook een luisterend oor voor zowel de patiënt als diens naaste omgeving. Verzorgenden werken vooral bij de patiënten thuis, terwijl zorgkundigen eerder in ziekenhuizen en woon- en zorgcentra werken.

Gedurende de laatste twee jaar is het aantal zorgkundigen sterk toegenomen. 1 op de 10 jobs wordt zelfs al ingenomen door een man. Partena Gezinszorg dankt graag haar verzorgenden voor hun dagelijkse inzet.

Neem een kijkje op werkmetmensen.be

tRaining PRatEn mEt PubERs… hOE dOE jE dat?Als een puber zich kwetsbaar of onzeker voelt, valt er soms moeilijk mee te praten. Hoe kun je als volwassene emotioneel nabij zijn en tegelijk je puber ondersteunen in zijn groeiproces naar zelf-standigheid?

Tijdens de training krijg je handvatten aangereikt om de commu­nicatie met jongeren vanaf +/­ 12 jaar te versterken. De training is praktijkgericht. Er wordt in kleine groepjes geoefend met de eigen thuis- en/of werksituatie als uitgangspunt.

Deze training wordt georganiseerd door VCOK vzw, Partena en Stad Leuven/Huis van het Kind Leuven voor ouders, professionelen en al wie interesse heeft in het verbeteren en verdiepen van het contact en de communicatie met pubers.

De training wordt gegeven door Lies Ledegen, leerkracht en integratieve kindertherapeute, freelance medewerker VCOK en Ida Dom, kinderpsychologe en gedragstherapeute, freelance mede-werker VCOK op 14/11/2013, 5/12/2013 en 7/1/2014, telkens van 19u30 tot 22u.

Locatie: Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven

Prijs: 45 euro p.p. voor de drie avonden. Klanten van Partena Zieken fonds betalen slechts 30 euro.

Inschrijven: mail naar [email protected] of bel 09 235 28 45.

Page 6: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 20134

nieuws van je ziekenfonds

Op 25 oktober 2013 is het zover: dan treedt de nieuwe Europese richt­lijn rond grensoverschrijdende gezondheidszorg in werking. dit pakket aan maatregelen moet meer mogelijkheden bieden voor mensen die zich in het buitenland laten behandelen. Zijn er straks geen grenzen meer voor de mobiele Europese patiënt? Profiel licht de nieuwe richt­lijn met de nodige nuance door!

Wat VERandERt ER?De nieuwe richtlijn rond grensoverschrijdende gezondheidszorg betekent een belangrijke evolutie voor de mobiele patiënt die zich over de grens wil laten behandelen. Zo zullen de verschillende maatregelen een positieve impact hebben op:

1 de patiëntenmobiliteitIn principe zal je geen toestemming meer moeten vragen aan je ziekenfonds om je ambu-lant te laten verzorgen in een andere lidstaat. Bij de terugkeer zal je daarnaast ook recht hebben op dezelfde terugbetaling als deze die je zou gekregen hebben bij dezelfde behan-deling in België.

Opgelet: voor ziekenhuisopnames, dure behandelingen en onderzoeken moet je wel nog steeds een voorafgaandelijke toestemming vragen. Ook als de behandeling in het buitenland niet erkend is of in België niet wordt terugbetaald door de ziekteverzekering, kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.

2 InformatieverstrekkingIn elke lidstaat zullen nationale contactpunten je informatie verstrekken over onder meer terug betalingsvoorwaarden, kwaliteits- en veiligheidsnormen, stappen bij klachten of geschil-len, … Zo kun je met kennis van zaken een keuze maken over een eventuele behandeling. Voor meer informatie over de stappen die je moet volgen, kun je altijd terecht bij je ziekenfonds.

3 geneesmiddelenJe zal geneesmiddelen en medische hulpmiddelen kunnen kopen in een buitenlandse apotheek met een Belgisch voorschrift. De terugbetaling gebeurt achteraf aan Belgische tarieven en voorxaarden. Deze maatregel geldt echter niet voor medische verstrekkingen (bv. voorschrift voor kinesitherapie).

4 referentienetwerkenDeze netwerken moeten de samenwerking tussen Europese ziekenhuizen bevorderen. Op vlak van zeldzame ziektes zal bijvoorbeeld de uitwisseling van expertise gestimuleerd worden en de capaciteiten voor onderzoek, diagnosestelling en behandelingen zullen beter op elkaar afgestemd worden.

Geen grenzen meer voor de Europese patiënt?

Page 7: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 5

nieuws van je ziekenfonds

Vaarwel SIS-kaart!iedere belgische sociaal verzekerde heeft een sis­kaart met de gegevens over de rechten op genees kundige verzorging. Vanaf 1 januari 2014 zal die SIS-kaart verdwijnen en zal alles opgeslagen worden op je elektronische identiteitskaart (eid). Uiteraard zijn er overgangsmaatregels voorzien. Een kort overzicht!

EnKELE CRuCiaLE dataDe SIS-kaart verdwijnt niet van vandaag op morgen. De overgang naar de eID zal gelei de lijk aan gebeuren:• Sinds januari 2012 vragen bepaalde

apo thekers al naar de eID in plaats van de SIS-kaart.

• Eind 2013 zullen de SIS-kaarten die in 2003 uitgereikt werden, niet langer geldig zijn. Daarna zullen beetje bij beetje alle SIS-kaarten volgen die uitgereikt werden na 2003.

• Vanaf 1 januari 2014 zullen de geldige SIS-kaarten enkel gebruikt worden ter identificatie.

Tot 31 december 2013 mag de apotheker zowel je SIS-kaart als je eID vragen. Zijn de gegevens op de twee kaarten tegenstrijdig? Dan primeert de eID, aangezien die gegevens 24/24u bijgewerkt worden om sociale fraude te bestrijden.

Vanaf 1 januari 2014 zal je ziekenfonds geen SIS-kaarten meer aanmaken. Bij dief-stal, verlies of verval zullen de SIS-kaarten dus niet meer vervangen worden.

Belangrijk: wil je weten wanneer je SIS-kaart afloopt? Voeg dan 10 jaar toe aan de datum die rechtsonder op je kaart staat (begin van de geldigheid).

VRagEn? antWOORdEn!

? Wat doe ik met mijn SIS-kaart?Hou ze zeker bij zolang ze geldig is. De apothekers of ziekenhuizen mogen ze nog gebruiken tot 31 december 2013, daarna zullen ze geleidelijk aan verdwijnen.

? Wat doe ik als ik geen eid heb?Als je niet aan de voorwaarden voldoet om een eID te hebben, dan ontvang je in 2014 een zogenaamde ISI+-kaart, waarop

je rijksregisternummer staat. Deze kaart zal beschik baar zijn voor kinderen onder de 12 jaar en mensen zonder eID die inge-schreven zijn bij een Belgisch ziekenfonds (bv. grens arbeiders en hun gezinsleden). Deze kaart zal gebruikt kunnen worden in plaats van de eID.

? Moet ik stappen ondernemen bij mijn ziekenfonds?Nee, maar zorg wel dat je je SIS-kaart en eID (of elk ander elektronisch identiteitsbewijs) altijd bij je hebt als je langsgaat bij de apo-theek, het ziekenhuis of een zorgverlener.

? Blijven de kleefbriefjes bestaan?Ja, het gebruik van de kleefbriefjes verandert niet. Blijf ze kleven op de getuigschriften en op elk ander document bestemd voor het ziekenfonds.

? Zal de eid mijn Europese ziekteverzekeringskaart vervangen?Nee. Het gebruik van de eID in het kader van de geneeskundige verzorging is enkel in België van toepassing. De Europese ziekte-verzekeringskaart blijft dus nog altijd geldig als je naar het buitenland reist.

bEsChERming Van hEt PRiVéLEVEnJe ziekteverzekeringsgegevens worden niet geregistreerd op je eID. Deze kaart verleent namelijk enkel toegang tot het beveiligde netwerk MyCareNet, dat dient voor de uitwisseling van informatie tussen je ziekenfonds en de verschillende zorgverleners. Je ziekenfonds, zieken-huis, arts of apotheker hebben dus geen toegang tot de persoonlijke gege vens op je eID.

Page 8: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 20136

Partena extra

WEight WatChERs: naaR EEn gEZOndE LEEfstijLStreef je naar een gezond gewicht? Dan is Weight Watchers jouw ideale partner. Weight Watchers organiseert cursussen op meer dan 500 locaties, verspreid over heel België. Er is altijd wel een cursus in je buurt.

Met de Combi Pas van Weight Watchers ben je welkom op alle cursussen en kun je deelnemen aan het online programma. T.e.m. 31/12/2013 geniet je van interessante voordelen. Zo krijg je als klant van Partena Ziekenfonds maar liefst 34,50 euro korting op je eerste maand Weight Watchers met Combi Pas. Daar-bovenop krijg je ook 3 keer 10 euro terugbetaling voor je 3 eerste cursussen.

Volg je het programma van Weight Watchers liever enkel zelf-standig van bij je thuis? Dat kan met het online abonnement. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 20 euro korting voor je eerste 3­maand online abonnement!

Meer info en voorwaarden: www.goed voor jou.be/weightwatchers

PaRtEna ZiEKEnfOnds maaKt hEt jE gEmaKKELijK mEt CaddyhOmE dE thuisLEVERingsdiEnst Van dELhaiZEDoe je wekelijkse boodschappen van bij jou thuis via de webshop CaddyHome van Delhaize. Geen tijdverlies en geen gesleur meer: CaddyHome levert alles netjes aan huis.

Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 10 euro korting bij thuis-leveringen van bestellingen vanaf 100 euro. Als je bv. 4 keer per maand een bestelling plaatst van 100 euro, verdien je al gauw 40 euro terug.

Hoe geniet je van dit voordeel?• Plaats je bestelling via www.caddyhome.be. Vermeld bij stap 4 in

het veld ‘Uw bericht’: Partena-klant en je lidnummer bij het ziekenfonds. Bij ‘code’ hoef je niets in te vullen.

• Of bestel telefonisch via T. 02 378 38 80 - van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u.

Koop vóór 31/12/2013 een Oral-B elektrische tandenborstel Professional Care of Trizone

via www.partena­gezondheidshop.be en vraag je terugbetaling aan vóór 31/1/2014!

Lees de voorwaarden:

www.ikpoetsgoed.be

aCtiE tOt 31/12/2013 PROfitEER ER nOg Van !

Actie cumuleerbaar met de 10% terugbetaling voor klanten van Partena Ziekenfonds bij

aankoop in Partena Gezondheidshop. Niet geldig op Vitality, niet cumuleerbaar met

andere kortingen of acties van Oral-B.

VERZEKER jE tandEn En KRijg tOt 1.000 EuRO tERugWat als iemand uit je gezin een tand moet laten trekken of ont zenuwen? Als je een brug of kroon nodig hebt of een tand breekt? De ziekteverzekering betaalt heel wat tandheelkundige rekeningen niet terug...

Met Dentalia Plus krijg je tot 1.000 euro per persoon per jaar terug­betaald. Zonder medische vragenlijst en aan een voordelige bijdrage!

Ontdek de voordelen van onze tandverzekering op www.partena­ziekenfonds.be/dentaliaplus

Page 9: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 7

hOsPitaLisatiE ZOndER ZORgEnWeet je dat de kans dat iemand van je gezin vroeg of laat in het ziekenhuis belandt één op drie is? En wat met de kans dat je ziek wordt van je ziekenhuisfacturen…

Gelukkig heb je dat zelf in de hand. Tenminste, als je kiest voor Hospi­talia. Deze uit ge breide hospitalisatieverzekering heeft een uit ste­kende prijskwaliteit verhouding. Zo geniet je met Hospitalia Plus o.a. van het comfort van een één persoonskamer en betaal je geen franchise.

Ontdek de voordelen van onze Hospitalia­verzekeringen op www.partena­ziekenfonds.be/hospitalia

KLEEfZEgELs nOdig?Heb je geen kleefzegels meer bij de hand? Geen nood, je kan ze ook afdrukken of bestellen via het Onlinekantoor. Het Online kantoor, dat is zelf je ziekenfondszaken regelen. Handig, snel én wanneer jij het wilt!

Surf naar www.partena-onlinekantoor.be

bEtaaL jE ZiEKEnfOndsbijdRagEn mEt dE EuROPEsE dOmiCiLiëRingEr wordt al een tijdje gewerkt aan de harmonisering van bank-diensten in het ‘gemeenschappelijk eurobetalingsgebied’ (Single Euro Payments Area of kortweg SEPA). Zo ben je wellicht al vertrouwd met de SEPA­overschrijving. Ook Partena Ziekenfonds is overgeschakeld naar de Europese domiciliëring en doet het nodige om deze overschakeling vlot te laten verlopen. Betaal je dus je bijdragen via domiciliëring, dan kun je op beide oren slapen. Je domiciliëring - die voortaan ‘man-daat’ heet - wordt automatisch omgezet en loopt gewoon door zonder dat je iets hoeft te doen. Betaal je maandelijks of driemaandelijks je bijdragen via domi-ciliëring, dan ontvang je van ons begin oktober een brief met meer uitleg.Meer info over de Europese domiciliëring: www.sepabelgium.be

klanten­adviseur

dossier-beheerder

kind-begeleider

huishoud-hulp

Partena-klant wordt Partena medewerker? Het kan!Bij Partena staan kwaliteit en contact met de klant voorop. Onze medewerkers zijn open­minded en hun betrokkenheid heeft een voelbaar effect op onze klantenservice. Vandaar dat we investeren in onze mensen. Het bewijs hiervan is dat we drie jaar op rij de labels ‘Beste Werkgever’ en ‘Investors in People’ ontvingen.

Heb jij ook zin om ons dynamische team te versterken? Ga dan aan de slag bij Partena waar onze leidinggevenden jou en alle andere medewerkers veel vertrouwen geven. Ontdek wat Partena jou als werkgever te bieden heeft!

consulent

onafhankelijk ziekenfonds hulp in huis kinderopvang

www.partena-jobs.be

mindER diEnstEnChEquEs fisCaaL aftREKbaaR in 2014In het kader van de begrotingsopmaak heeft de federale regering een beslissing genomen die een impact heeft op het gebruik van dienstencheques. De fiscale aftrekbaarheid wordt beperkt tot 150 dienstencheques per persoon per jaar. Op de aangifte voor de personenbelasting (inkomsten 2013) kan men dus slechts 150 cheques (aangekocht in 2013) inbrengen. Deze beperking geldt al sinds 1 juli 2013.

Concreet: als je vóór 1/7 meer dan 150 cheques hebt aangekocht, dan kun je dat totaal nog fiscaal inbrengen. De cheques die je in dit geval na 1/7 hebt aangekocht, kun je dan niet meer inbrengen.

tiP! Indien je 4u per week (of meer) beroep doet op huishoudhulp, is de kans groot dat je jaarlijks meer dan 150 dienstencheques aankoopt. Een oplossing die Partena Hulp in huis voorstelt aan haar klanten is om ook dienstencheques op naam van hun partner te bestellen. Als koppel kan men dan maximaal 300 diensten­cheques fiscaal inbrengen.Misschien is dit ook voor jou een goed idee? Vraag dan een gebruikers nummer aan op naam van je partner bij Sodexo en geef je gebruikersnummers door aan je consulent. Hoeveel cheques je al hebt aangekocht in 2013, kun je nakijken via je persoonlijke account op de website van Sodexo.

Page 10: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 20138

Partena hulp in huis

de grote Poetsenquête: de resultaten

Partena verspreidde in de maand juni de grote Poetsenquête via verschillende kanalen (nieuws­brieven, e­mailings, ...) Via de sociale media werd ook nog eens een algemene oproep verspreid om deel te nemen. 1.870 mensen namen deel aan de enquête, zowel klanten van Partena als niet-klanten. aan de hand van de resultaten verkregen we enkele opmerke lijke cijfers, maar ook opvallende en vaak grappige anekdotes!

Dat poetsen nog heel vaak een vrouwelijke aangelegenheid is, blijkt duidelijk uit het invullen van de poetsenquête. 84% van de formulieren werd namelijk ingevuld door een vrouw. Verrassend genoeg echter, staat ‘ikzelf’ op de vraag ‘Wie poetst het best?’ op de tweede plaats. 45% kiest voor ‘mijn poetshulp’. We kunnen dus stellen dat heel wat mensen tevreden zijn met de hulp die ze krijgen.

Ondanks die tevredenheid lukt het bij som-mige klanten soms moeilijk om het poetsen volledig uit handen te geven. 1 op de 4 mensen met een poetsvrouw gaan blijk­baar snel nog even aan de slag met spons en stofzuiger vóór de poetshulp aankomt. De schrik om een ‘te’ vuil huis over te dra-gen is dus bij sommigen misschien groot, de angst om een poetshulp alleen in het huis te laten is dat niet: 66% blijft niet thuis voor de poetshulp. 1 op 3 bezorgt hem of haar zelfs een huissleutel.

Het vertrouwen is dus vaak aanwezig, en dat niet alleen. Maar liefst 93% heeft een goede band met de huishoudhulp. Bijna de helft daarvan beweert een persoonlijke relatie te hebben. En dat kan veel inhouden, gaande van poetstips, over bijstaan met raad en daad, tot het geven van kleine attenties bij speciale momenten.

WELKE KWaLitEitEn hEEft dE idEaLE POEtshuLP?• Initiatief nemen (90%)• Betrouwbaar zijn (82%)• Poetsen zoals je het zelf zou doen (60%)• Vriendelijk en discreet zijn (44%)• Kennis van zaken (33%)

Page 11: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 9

de grote Poetsenquête: de resultaten

anEKdOtEsUit de vele anekdotes blijkt dat voor velen de poetshulp onmisbaar is. “Het leukste is thuis­komen in een kraaknet huis dat heerlijk ruikt en merken dat ook de kleine dingen werden gedaan, het koffiekopje dat nog op het aanrecht stond is afgewassen, er zit een verse wc-rol in de houder, …”

De rol van de poetshulp houdt voor sommigen veel meer in: “Ik was mijn huissleutel kwijt­geraakt. Het was laat in de avond en ik kon niet binnen. Een telefoontje later en mijn poetshulp snelde toe met haar sleutel. Ze had ook nog een portie spaghetti bij omdat ik toch zeker zou gegeten hebben…” De grappige, emotionele en verrassende verhalen, zijn legio: ”Mijn man had gevraagd of ze beneden wilde dweilen. Hij bedoelde hiermee de woonkamer en de keuken, maar onze poetshulp had het opgevat als de garage… Die is nog nooit zo schoon geweest!”

73% van de deel nemers aan de poetsenquête is dan ook gehecht aan zijn eigen huishoud­hulp; wanneer hij/zij eens niet kan, wordt hij/zij liefst niet vervangen.

Algemene conclusie van onze Grote Poetsenquête? De vaststelling dat bijna iedereen zijn of haar poetshulp weet te waarderen, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.

Wens ook jij een betrouwbare poets- en strijkhulp?Surf naar www.poetshulp.be en vraag online poetshulp aan!

Wat is dE bEstE tiP diE jE OOit KREEg Van jE POEtshuLP?• Beginnen met het werk dat je het minst graag doet.• Door de knieën gaan als je de dweil uitwringt.• Meer azijn gebruiken ipv allesreiniger. • In de dweil een opening maken zodat deze goed bevestigd blijft.

ik ruim op en poets wat

25%

niet 5%

ik ruim enkel op 70%

ja 34%

nee66%

ja31%

nee69%

In welke mate ruim jij op en poets jij je huis voor de poetshulp komt?

Blijf jij thuis als je poetshulp komt? Heeft jouw poetshulp een sleutel van het huis?

Page 12: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201310

Zorgverblijf dunepanne…waar herstellen ook genieten isKOm OP adEm in dunEPannEIn ons zorgverblijf in de mooie Belle-Epoque-wijk in De Haan vind je een combinatie van een kwalitatieve hotelservice en een uitstekende keuken met een persoonlijke verzorging en kamers die aangepast zijn aan de noden van de gasten. Het verzorgend personeel, de kinesitherapeuten, de verpleegkundigen en een arts staan dagelijks voor hen klaar. Bovendien kunnen ze ook met hun partner of mantelzorger in Dunepanne verblijven.

Wie kan in dunepanne terecht?Wij ontvangen alle licht tot matig zorg- en hulpbehoevende personen die nog voldoende zelfredzaam zijn. Ons gastenprofiel is zeer gevarieerd. Vooral patiënten die herstellen van een ziekte of een chirurgische ingreep hebben baat bij een zorgverblijf. Maar ook als je dagelijks verzorging of kinesi­therapie nodig hebt of als jouw mantelzorger even aan een pauze toe is, kun je een beroep doen op onze diensten. Een verblijf in Dunepanne is ideaal om op adem te komen voor wie voor een hulpbehoevende ouder instaat.

Surf naar www.dunepanne­mloz.be voor meer informatie over de prijzen en ons aanbod.

gEZOndhEidsWEKEn 2013Al vijf jaar lang organiseert Partena Ziekenfonds tweemaal per jaar de gezondheidsweken aan zee voor personen die herstellen van kanker en hun eerste behandeling al minstens een maand achter de rug hebben.

In het zorgverblijfcentrum Dunepanne in De-Haan-aan-zee, dat onlangs gerenoveerd werd, krijgen de deelnemers de kans om te genieten van alle voordelen van het centrum en dit op wandelafstand van de zee.

De gezondheidsweek duurt vijf dagen (van maandag tot vrijdag) en is toegankelijk voor iedereen boven de 18 jaar die minstens een maand primaire behandelingen (bestraling, chemo) afgerond heeft. Zo ontstaan er heterogene groepen van mensen van verschillende leeftijden en met een verschillende levensloop.

De gezondheidsweken staan nog steeds garant voor een uitgebalanceerde mix van groepsworkshops en individuele verwenmomenten, onder de deskundige begeleiding van ervaren experten. De gezondheidsweken blijven een uitgelezen recept om opnieuw op krachten te komen na een kankerbehandeling en ervaringen uit te wisselen met lotgenoten.

De kosten per deelname werden zoveel mogelijk gedrukt om iedereen de kans te geven om deel te nemen. Klanten van Partena Ziekenfonds genieten zeer voordelige tarieven.

Ook deelnemen?De volgende gezondheidsweek vindt plaats van 25 tot 29 november 2013. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor meer praktische informatie en de juiste tarieven, neem contact op met de Dienst Maatschappelijk Werk van Partena Ziekenfonds.

Page 13: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 11

dE sChaRLaKEn POmPELmOEs

Muzikaal luisterverhaal vol vaart over een prinses, een heks, een draak én een superheld

Koning Ivan de Overlastige wil tegen de zin van zijn dochter Veronica trouwen met de veeleisende prinses Astrid. Voor haar steelt hij de schat van de draak Fyrax. Die is woe-dend en eist bergen voedsel in ruil voor zijn schat. Koning Ivan laat daarom de koeien van de arme dorpelingen in beslag nemen voor de draak. Maar dan verschijnt de Schar-laken Pompelmoes op het toneel. Zal de superheld de koning kunnen stoppen?

De scharlaken pompelmoes - Wout Thiele-mans, Gunter Segers - 32 blz. - EAN 9789401409599

VAN € 19,99 VOOR € 16,99

OEi, ER KLOPt iEts niEt…

Als je kind een beperking heeft

Dit boek geeft nuttige tips en adviezen voor ouders van een kind met een lichamelijke en/of mentale beperking, hun omgeving en hulpverleners. Hoe leer je omgaan met het netwerk van hulpverleners om je kind heen? Hoe zorg je ervoor dat broertjes en zusjes genoeg aandacht blijven krijgen? ‘Oei, er klopt iets niet…’ helpt ouders de positieve dingen aan hun kind te zien en uiteindelijk (weer) plezier te beleven aan het opvoeden.

Oei, er klopt iets niet… - Krista Okma - 144 blz. - EAN 9789401411622

VAN € 24,99 VOOR € 21,24

staRt tO Run - EditiE 2013Fit & gezond in 10 weken

Start to run met Evy Gruyaert is een hippe en overzichtelijke leidraad met eenvoudige oefeningen, heldere loopschema’s, nuttige gezondheidstips en nieuwe heerlijke recep-ten. Een team van professionals helpt je om stap voor stap je conditie op te bouwen en in 10 weken tijd 5 km uit te lopen. Met persoonlijke blogs van Evy Gruyaert, die als presentatrice van Vlaanderen Sportland zelf de loopschoenen aanbond en ervarings-deskundige bij uitstek is.

Start to run ­ editie 2013 - Evy Gruyaert - 160 blz. - EAN 9789401408776

VAN € 19,99 VOOR € 16,99

dE midLifE mythE

Waarom het leven echt begint na 40

Veel mensen voelen zich wat onzeker als de middelbare leeftijd nadert. Is dit het nu? Wat heeft het leven nog in petto? En komt het nog goed met dat buikje? Prof. dr. David Bainbridge (zoöloog aan de universiteit van Cambridge) legt in dit wetenschappelijk onder bouwde boek uit waarom die vreemde levensfase tussen veertig en zestig jaar – die alleen bij mensen voorkomt – geen last, maar een zegen kan zijn.

De midlife mythe - David Bainbridge - 288 blz. - EAN 9789401409971

VAN € 19,99 VOOR € 16,99

WEight WatChERs - aLtijd En OVERaL!

Tips & tricks van Tess Goossens

Hoe pas je feestjes en stressmomenten in je afvalprogramma? Wat als je partner een lek-ker pak chips opentrekt en naast jou zit te knabbelen, terwijl jij al wekenlang je best doet om af te vallen? In deze nieuwe Weight Watchers-pocket verklapt zangeres en presen tatrice Tess Goossens hoe zij Weight Watchers als ‘een handleiding om gezond te leven’ gebruikt. Naast haar persoonlijke suggesties vind je ook een heleboel recepten en motivatietips.

Weight Watchers ­ Altijd en overal! - 112 blz. - EAN 9789401411264VAN € 15,99 VOOR € 13.59 LANNOOSHOP verzendt je order in België voor slechts 2,50 euro per zending, ongeacht het aantal boeken of

de zwaarte. Bestel je meerdere boeken en is je pakket behoorlijk zwaar, dan nog betaal je slechts 2,50 euro! Betalen doe je online en uiterst veilig. Meer info: T. 051 42 42 11 - [email protected].

leeshoek

Voordelige boeken via

Bestel je favoriete boeken gemakkelijk van bij jou thuis via de webshop van Uitgeverij LANNOO.

als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 15% korting op alle producten die je bestelt.

Shoppen met Partena­korting doe je via www.partena­ziekenfonds.be/ lannooshop.

Page 14: Profiel127 oktober 2013

Videogames, een gevaarlijk spel?

profiel oktober 201312

‘Verslavend’, het is een woord dat jongeren vaak in de mond nemen om een leuke videogame te omschrijven. maar wanneer spreken we van een echte game verslaving? Wat zijn de moge lijke gevolgen? En bestaat er zoiets als gezond gamen? Psychotherapeut mark frederickx geeft tekst en uitleg over deze populaire hobby van vele jongeren.

Page 15: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 13

VERsLaVEnd Of VERsLaafd?Je hebt het als ouder misschien wel al meegemaakt: je kind speelt een videogame en hij gaat er zodanig in op dat hij weinig merkt van wat er rond hem gebeurt. Zijn dat de eerste kiemen van een gameverslaving? “Zeker niet”, vertelt Mark Frederickx, psycho-therapeut in het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Tienen. “We nemen het woord ‘gameverslaving’ iets te snel in de mond. Echte gameverslaafden vormen name lijk een zeer kleine groep. Het gaat vooral om jongeren met een aanleg voor verslaving die zich echt verliezen in zo’n videogame en daardoor het contact met de werkelijkheid verliezen. Voor de meeste jongeren zijn games zelfs eerder een leerrijke hobby. We mogen dus niet te snel over een verslaving spreken.”

isOLEmEntMaar wanneer gaat het dan wel om een echte gameverslaving? “Daar bestaan ver-schillende definities voor”, legt Frederickx uit. “Ik spreek pas van een probleem wanneer leeftijdsgebonden taken niet meer worden vervuld. Denk maar aan slechte resultaten op school of geen contact meer met vrienden. Voor andere criteria is het nog te vroeg, aangezien er nog te weinig weten schappe­lijk onderzoek bestaat rond dit fenomeen.”

Als ouder is het dus allesbehalve vanzelf-sprekend om een gameverslaving te herkennen bij hun kind. “Bovendien is de verslaving vaak al diepgeworteld als de symptomen echt komen bovendrijven”, beaamt Frederickx. “Zoals gezegd kunnen de meeste jongeren omgaan met de verslavende factor van videogames, maar bij een kleine groep kunnen er wel degelijk ernstige problemen ontstaan. Denk maar aan jongeren die thuiskomen van school en zonder een woord te zeggen onmiddellijk naar hun kamer trekken met een paar flessen cola en wat zakken chips. Zo heb ik zelfs iemand behandeld die in een fles plaste om zo snel mogelijk verder te kunnen spelen. Deze jongeren sluiten zich volledig op, verzorgen zich niet langer en combineren hun gameverslaving soms ook met soft drugs.”

PROfiEL Van dE gamEVERsLaafdEDe meeste gameverslaafden zijn jongens rond de 16 à 17 jaar tot ongeveer 20 jaar. Meisjes houden zich dan weer meer bezig met de sociale media. Een recent onderzoek van de K.U. Leuven toonde aan dat 10 à 12% van de jongeren een problematisch internet-

gebruik vertoont. “Persoonlijk vind ik dat iets te veel”, nuanceert Frederickx. “Want wat is ‘problematisch’? Men gaat daarbij onder meer uit van het aantal uren achter de pc, maar er is ook iets als school-opdrachten en andere activiteiten waarvoor je het internet nodig hebt. We moeten dus omzichtig omspringen met dergelijke cijfers.”

Van ViRtuEEL naaR REëEL Als het kwaad eenmaal is geschied, is het voor de ouders vooral belangrijk om opnieuw te praten met hun kind en interesse te tonen. “De stekker uit de laptop of de spelconsole heeft een averechts effect en wekt zelfs agressie op”, dixit Frederickx. “Vaak weten ouders niet waarmee hun kind nu precies bezig is. Door te gaan commu-niceren, kunnen ze meestal weer tot hem doordringen.”

“Voor de gameverslaafde zelf is het opnemen van hun sociale leven het grootste obstakel. Ze leven namelijk grotendeels in een virtuele wereld en het is zeer moeilijk om dan weer met beide voeten in de werke-lijkheid te gaan staan. Vaak hebben ze al vele kansen gemist op sociaal vlak en de draad weer oppikken is dan een helse opdracht.”

dE bEhandELing Als psychotherapeut behandelt Frederickx al ongeveer een half jaar jongeren met een gameverslaving. “Eerst analyseer ik de problemen samen met de betrokken jongere tijdens een gesprek. Daarna vraag ik hem om z’n laptop mee te brengen en te tonen wat hij speelt. Door simpele vragen te stellen over de videogame, bouw ik dan een band op met de jongere in kwestie en kan ik tot hem doordringen. Over games op zich weet ik eigenlijk niet zoveel af, maar ik heb wel een brede ervaring met verslavingen. En zo slaag ik erin om met de jongere een dialoog op te bouwen. Daarnaast maak ik ook gebruik van een programma dat de activiteiten op een pc registreert. Jongeren vergeten namelijk snel hoelang ze achter hun laptop zitten en op die manier zien ze de harde cijfers over hun computergebruik zwart op wit.”

En wat is daarbij het ultieme doel? “Voor mij hoeft de gameverslaafde jongere z’n video-games niet in de prullenmand te gooien. Ik probeer het aantal uren dat hij speelt eerder af te bouwen, maar daarnaast focus ik me vooral op de andere sociale activiteiten.

Want dat sociale isolement doorbreken, blijft de grootste uitdaging. Vaak ontdek ik ook bijkomende problemen als depressie, andere verslavingen, autisme. Ook daar werk ik aan bij de jongeren in kwestie. ”

huLPVERLEning: nu En in dE tOEKOmstHet onderzoek naar gameverslaving zit nog in een premature fase en ook de hulpverlening oogt summier. “Enkel ons psychiatrische centrum en het Centrum voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (CAD) in Hasselt behandelen gameverslaafden”, vertelt Frederickx. “Daarnaast bestaat er nog geen tegemoetkoming vanuit de ziekte-verzekering en ook in de DSM-5 (de bijbel van de psychiatrie) staat er enkel in de bijlages iets te lezen over deze problematiek. Er is dus nog veel onderzoek nodig en zelfs wij hebben nog veel te leren.”

Die verdere specialisering is geen over-bodige luxe, want Frederickx ziet de toe-komst niet zo rooskleurig in. “Ik denk dat de problematiek enkel nog zal toenemen. In Nederland bestaat er een ziekenhuis waar gameverslaafden opgenomen kunnen worden en ik vermoed dat we op middellange termijn ook die mogelijkheid in overweging zullen moeten nemen. Momenteel is dat echter niet haalbaar.”

gEZOnd gamEn, hEt Kan! Vanwege hun verslavende factor kampen videogames met een kwalijke reputatie, maar dat is heel kort door de bocht. “Voor de meeste jongeren hebben videogames zelfs een educatieve waarde”, benadrukt Frede rickx. “Het is bevorderlijk voor onder meer de oog-hand coördinatie, multitasking, probleemoplossende vaardigheden, zin voor analyse en ga maar door. Mensen verliezen die positieve elementen soms uit het oog. Samen met enkele drugsverslaafde jongeren op onze afdeling zijn we zelfs samen een game aan het maken ter pre-ventie van alcohol en drugs op school. Ook in andere ziekenhuizen zoals het UZ Leuven maken ze gebruik van video spelletjes in de behandeling van bv. kinderen met brand-wonden.”

mEER infOOp www.gameadviesopmaat.nl vind je informatie en advies. Jongeren kunnen er hun gamegedrag testen en ook ouders vinden er tal van tips.

Page 16: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201314

Mindfulness onder de loep

Psycholoog Björn Prins is doctoraat-onderzoeker aan de UGent en gast-docent aan de postgraduaatsopleidingen Mindfulness in Gent en Utrecht. Hij is mede de grondlegger van Itam, waar particulieren en bedrijven terecht kunnen voor trainingen en coachings.

Onze geest heeft vaak de neiging om automatisch met de toekomst of het verleden bezig te zijn. We maken plannen, we analyseren het verleden, we piekeren, we her-halen gesprekken in ons hoofd, … Op zich is dat geen probleem, maar als die gedachten negatief zijn, leveren ze extra stress op. Via mindfulness kun je deze automatische piloot uit zetten. Psycholoog björn Prins vertelt ons meer over deze tech niek.

Wat is mindfulness?Mindfulness is een techniek die je helpt om je gedachtenmolen te stoppen en te landen in het ‘hier en nu’. Je stelt jezelf de vraag : “Wat is er nu aanwezig?” en je opent je voor dat wat er is. Het gevolg is dat je met meer wijsheid en flexibiliteit in het leven staat. Bij Itam noemen we dit trouwens SLOW: Stoppen, Landen, Observeren en handelen met Wijsheid.

Waar komt mindfulness vandaan?Deze Boeddhistische meditatietechniek wordt al meer dan 2.500 jaar gebruikt om een eind te maken aan het menselijke lijden. Eind jaren ’70 paste de bioloog dr. Jon Kabat-Zinn deze techniek toe op Westerse patiënten met chronische en onbehandel-bare klachten. Hij leerde hen meer in het moment te blijven en de pijn, angst en frus-tratie te observeren zonder deze te voeden. De pijn die ze voelden of hun medische conditie verdween er niet door, maar merk-waardig genoeg verminderden hun klachten op termijn. Doordat ze er anders mee leerden omgaan, ervoeren ze minder psychologi­sche stress. Dit had dan weer een positieve invloed op de immuniteit van hun lichaam en het aantal ontstekingen. De relatie tussen stress en gezondheid wordt vandaag onder-

zocht in het domein van de psychoneuro-immunologie.

Waar is mindfulness geschikt voor?Vandaag de dag zijn er meer dan 1.200 weten schappelijke artikels die aantonen dat mindfulness geschikt is voor heel wat medische problemen. Zo zien we dat mind-fulness wordt ingezet voor mensen met een depressie of met chronische klachten, maar ook voor personen die een hoge werkstress ervaren. Er zijn programma’s voor mensen met kanker, om hen te leren anders om te gaan met de angst en de onzekerheid, wat dan weer een impact heeft op de toename van de immuniteit en het systeem ten goede komt.

Mindfulness wordt zelfs ingezet in het bedrijfs leven met het oog op gezonde mede werkers. Daar merken we dat er minder stress, meer engagement en minder risico op burnout is. In vergelijking met een controle-groep wordt de mindfulnessgroep ook minder vaak ziek, dat zien we door een daling in het absenteïsmecijfer.

Is mindfulness ook nuttig voor mensen met slaapstoornissen?Slaapstoornissen zijn doorgaans een complex fenomeen. De oorzaken kunnen uiteenlopend

Page 17: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 15

zijn. Vaak is een aanpak vanuit meerdere disciplines noodzakelijk. We kunnen dus niet zomaar stellen dat mensen met een slaapprobleem een oplossing zullen vinden in mindfulness.

Een aantal slaapstoornissen (bv. moeilijk in sla pen, vroeger wakker worden, moeilijk doorslapen, …) worden vaak veroorzaakt door stress. Ze zijn het eerste signaal dat er iets in het leven niet helemaal goed loopt. Aangezien mindfulness de stress aanpakt en het leven van de deelnemers op termijn hierdoor met meer evenwicht verloopt, is er wel een duidelijke verband tussen mindful-ness en slaap.

Er zijn deelnemers die mindfulness gebrui-ken als ontspanningsmethode om de slaap te vinden of mindfulnessoefeningen doen als ze ’s nachts wakker worden, in plaats van te piekeren en boos te worden. Op zo’n momenten draagt mindfulness iets mee van acceptatie: “Ok, als ik de slaap niet kan vat­ten, dan mediteer ik gewoon een beetje.” Deze accepterende houding vergroot de kans op ontspanning en wie weet is slaap dan wel het gevolg.

Dit werd onder andere aangetoond in een studie van Cynthia Gross van de universiteit van Minnesota. Ze onderzocht er 30 personen en vergeleek de resultaten van de ene groep die mindfulness volgde met de andere die slaapmedicatie kreeg. Op vragenlijsten die de ernst van de slaapproblemen en de slaap kwaliteit in kaart brengen, scoorde de mindfulnessgroep even goed als de groep die slaapmedicatie gebruikte.

In de wetenschappelijke literatuur zien we dat mensen die ziek worden, bv. door borst-kanker, frequent een aantal slaapproblemen ontwikkelen. Ook daar is wetenschappelijk aangetoond dat een mindfulnesstraining de slaapkwaliteit verbetert.

Hoe verloopt zo’n training en wat is het werkings mechanisme?Een mindfulnesstraining bestaat doorgaans uit 8 sessies van ongeveer twee-en-een-half uur. Daarbij leert men eerst ‘te stoppen

en te landen’ door hier en nu aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld door tijdens het zitten even bewust te zijn van het lichaam en van de bewegingen van de buik tijdens het ade-men, door met aandacht en zonder afleiding een maaltijd te gebruiken. Dit brengt je in een eerste fase: dichter bij jezelf. Vervol-gens gebruik je die stabiele basis om gedachten en emoties te observeren. Want er is een groot verschil tussen bv. boos zijn en observeren dat er boosheid is.

Over de impact van deze techniek gebeurt op dit moment flink wat onderzoek. In mijn eigen doctoraat ligt de focus vooral op de manier hoe mensen zich verhouden tegen-over emoties, pijn en de klachten. We merken dat mindfulness vooral impact heeft op het piekeren. Het zorgt dat er minder stress aanwezig is, met als gevolg dat er meer flexibiliteit, meer vrijheid is.

Er worden heel wat mindfulnesstrainingen aangeboden. Zijn alle trainingen even goed?Neen, zeker niet. Mindfulness is de laatste jaren een echte hype geworden. Heel wat mensen roepen zichzelf uit tot trainer zodra ze een paar boeken gelezen en een training gevolgd hebben. Een uitzending van Panorama in mei jongstleden was daar de pijnlijke getuige van.

Check altijd de achtergrond van de trainer. In Gent is er een uitstekende 2-jarige post-graduaatsopleiding voor trainers aan de Arteveldehogeschool. Ook bij mijn eigen organisatie Itam staan wij garant voor de kwaliteit van onze trainers. Via intervisie-groepen en bijscholingen onderscheiden onze trainers zich van de charlatans.

ITAM organiseert over heel Vlaanderen trainingen mindfulness. Klanten van Partena Ziekenfonds genieten een mooie korting!

15%korting

mindfuLnEss is gOEd VOOR aLLEs

En zeven andere mythes over mindfulness

Mindfulness lijkt dé sleutel te zijn tot een evenwichtig en gelukkig leven. Iedereen aan de mindfulness dus! Maar is dat wel een goed idee? Nieuw wetenschappelijk onder-zoek geeft meer inzicht in de mogelijkhe-den, maar ook in de beperkingen van mind-fulness. Dit boek zet de belangrijkste bevindingen op een rij, en brengt een kriti-sche en heldere analyse van wat mindful-ness wel en niet te bieden heeft.

Mindfulness is goed voor alles - Björn Prins, Anouk Decuypere - 224 blz. - EAN 9789401409681

VAN € 17,99 VOOR € 15,29 via www.partena-ziekenfonds.be/lannooshop.

Ondervind zelf de vOOrdelen

van MindfulnessSchrijf je nu in voor een basistraining via www.goedvoorjou.be. als klant van Partena ziekenfonds betaal je

220 euro i.p.v. 300 euro!**Bij zelf downloaden van oefeningen.

Als je goed zorgt voor het nu, dan zorgt het nu voor later.

Page 18: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201316

Myriam: “Mijn vader heeft in heel zijn leven nooit een dokter nodig gehad. 85 jaar, al 23 jaar met pensioen en altijd gezond geweest. Tot hij last kreeg van een verkoudheid. Hij bleef maar hoesten, dus na wat aandringen van ons ging hij naar de dokter. Die stuurde hem dadelijk door naar een longspecialist. Het verdict kwam als een mokerslag: long-kanker, ongeneeslijk… Papa zei onmiddellijk dat hij de laatste fase van zijn leven niet nodeloos wou uitrekken door allerlei behan-delingen en ziekenhuisopnames. Toen begon hij over Hugo Claus, die enkele jaren geleden voor euthanasie heeft gekozen. Hij zei: ‘als het bij hem kon, dan kan het bij mij ook’.”

Gerarda: “Omdat de kanker zo vergevorderd was, besloot de arts dat André wel in aan-merking zou komen voor euthanasie, maar hij raadde hem toch eerst aan om vijftien sessies radiotherapie te volgen. Anders zou hij nog maar twee weken te leven hebben.”

Myriam: “We hebben hem daar zelfs nog van moeten overtuigen, want ziekenhuizen en artsen… dat was zijn wereld niet. Maar twee van zijn kleinkinderen zaten in het buitenland voor hun studies en ze wilden hem natuurlijk nog zien en afscheid van hem nemen. Nadat hij toestemde, moest hij elke dag naar het ziekenhuis voor bestraling. Het ging beter, hij had geen pijn meer en het hoesten stopte. Opeens had hij nog een jaar te leven in plaats van twee weken.”

Gerarda: “Hij was zo blij! Vanaf dat moment heeft mijn man alles gedaan wat hij wilde: gaan vissen met de kleinkinderen, met de trein naar Oostende… Het was een gewel-dige tijd.”

dE LaatstE WEnsEen half jaar later liep het echter mis. André kreeg hevige pijnen in zijn liesstreek. Na een controle bleek dat de kanker zich had ver-spreid tot in zijn botten. Enkele dagen later kon hij zelfs niet meer lopen. De specialist

vertelde André dat hij na verloop van tijd verlamd zou geraken.

Gerarda: “We hebben nog voor een rolstoel gezorgd, maar we wisten eigenlijk allemaal hoe laat het was. Dat was geen leven voor iemand die elke dag bezig was en in de tuin werkte. Hij had geen zin meer in behande-lingen en wilde ons niet langer tot last zijn – hoewel hij dat nooit is geweest natuurlijk.”

Myriam: “We hebben er heel lang over gepraat, samen met de artsen. Die hebben ons zo goed geholpen, we zijn hen ontzet-tend dankbaar. De specialist in het zieken-huis was verwonderd dat papa zo openlijk over zijn ziekte en de dood sprak. Blijkbaar had hij dat nog nooit meegemaakt bij een man van 85 jaar.”

Gerarda: “We spraken samen een datum af en begonnen zijn uitvaart voor te bereiden, helemaal zoals hij het wou. Als ik het moei-lijk heb, probeer ik daaraan te denken… dat stelt me gerust. André heeft zijn wens om euthanasie uit te voeren meermaals moeten herhalen tegen de artsen, mondeling en schriftelijk. Gelukkig kon hij dit nog alle-maal, maar wat met mensen die het niet meer kunnen zeggen of schrijven?”

Myriam: “Op zijn laatste dag hebben we nog uitgebreid afscheid van papa kunnen nemen. Dat was enorm zwaar, maar het heeft ons als familie ook veel dichter bij elkaar gebracht. We praten nog dagelijks over hem, over de manier waarop hij met zijn ziekte omging en hoe dankbaar hij ons was voor wat we deden. Het is dan wel geen jaar geworden, maar die zes maanden pak-ken ze ons nooit meer af.”

EEn COntROVERsiëLE KEuZEAndré en zijn familie konden op heel veel steun rekenen: familie, buren, vrienden, de huisarts, de apotheker en de begrafenis-ondernemer stonden hen bij met raad en daad. Maar toch begreep niet iedereen Andrés keuze.

De laatste en moeilijkste keuze in je leven…

Euthanasie: het taboe doorprikt

“Ik wil mijn verhaal doen om andere mensen te helpen, om hen te steunen. En omdat het hoog tijd is dat erover gesproken wordt.” Zo begint Myriam in alle eerlijkheid en kwetsbaarheid aan haar verhaal. Vorig jaar koos haar vader andré voor euthanasie, een waardig levens­einde in een uitzichtloze situatie. hij kreeg heel veel steun van familie en vrienden, maar toch botste zijn besluit soms op onbegrip. samen met haar moeder gerarda – de echtgenote van andré – vertelt myriam over het loodzware parcours dat ze samen hebben afgelegd om andré te helpen bij zijn laatste wens.

Page 19: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 17

EuthanasiE in 5 VRagEn1. Wat is euthanasie?Euthanasie is een medische handeling waarbij het leven van een patiënt op zijn verzoek opzettelijk beëindigd wordt. Het is dus alleen mogelijk als je zelf het initiatief neemt, niemand anders kan in jouw plaats beslissen. Enkel een arts kan de euthanasie uitvoeren. Een behandeling stopzetten of niet starten, valt niet onder euthanasie. Ook de pijn van een patiënt verlichten met zware middelen die het leven verkorten, is geen euthanasie.

2. Wanneer is euthanasie wettelijk toegelaten?De aanvrager moet meerderjarig en hande-lingsbekwaam zijn: hij moet zich goed bewust zijn van zijn situatie en van andere behandelingsmogelijkheden. Hij moet zich in een medisch uitzichtloze situatie bevin-den (een ongeneeslijke aandoening heb-ben) en zijn lijden moet ‘ondraaglijk’ zijn. De medische uitzichtloosheid wordt door de arts ingeschat, het ondraaglijk lijden bepaalt de patiënt zelf. De ziekte kan zowel een lichamelijke (bv. kanker) als een psychische oorzaak (bv. depressie) hebben. De aanvrager moet zijn vraag vrijwillig, aanhoudend en herhaald stellen, monde-ling én schriftelijk. De arts heeft steeds het recht om een aanvraag te weigeren.

3. Wat is een wilsverklaring?In sommige gevallen ben je niet meer in staat om euthanasie aan te vragen, bijvoor-beeld door een coma. Dan is euthanasie toch mogelijk als je op voorhand een wils-

verklaring opgesteld hebt. Dat document kun je op de gemeente laten registreren. Twee getuigen moeten de wilsverklaring mee ondertekenen, waarvan er één geen erfgenaam is. Je kunt een vertrouwens-persoon aanduiden die zal instaan voor het uitvoeren van je wens. Die kan in jouw naam spreken wanneer je in een coma terechtkomt en je wilsverklaring bekend-maken aan de arts. De wilsverklaring blijft maar vijf jaar geldig, daarna moet het document hernieuwd worden.

4. Hoe verloopt de euthanasie?Euthanasie verloopt geheel pijnloos. Meestal wordt vooraf een infuus aange-legd. Wanneer de patiënt te kennen geeft dat het ogenblik is aangebroken, dient de arts hem intraveneus, of in sommige gevallen oraal, een letaal middel toe. Binnen enkele seconden slaapt de patiënt in, waar na het overlijden genadig en rustig intreedt. De patiënt kan zelf het ogenblik van overlijden bepalen, de materiële omstandigheden en wie bij de euthanasie aanwezig is.

5. Wat met dementie?De wilsverklaring geldt enkel in situaties waarbij het volledige bewustzijn verloren is, niet wanneer men nog gedeeltelijk bij bewustzijn is door bijvoorbeeld dementie of de ziekte van Alzheimer. Volgens de hui-dige wetgeving kunnen demente patiënten geen helder, weloverwogen verzoek tot euthanasie meer formuleren. Momenteel ligt er een wetsvoowrstel op tafel dat hier verandering in zou kunnen brengen.

Myriam: “Sommigen wilden er echt niet over praten. Misschien had het te maken met hun geloof? Wie zal het zeggen… Er hangt nog zo’n groot taboe rond euthanasie. Maar ik weet dat dat vroeger ook het geval was bij crematie en dat is ondertussen de normaalste zaak van de wereld geworden. Dus ik hoop dat euthanasie ook langzaam aan bespreek-baarder zal worden. Ik had bijvoorbeeld zo’n nood om getuigenissen en ervaringen van mensen te lezen die hetzelfde hadden mee gemaakt, maar ik heb dat nergens gevonden.”

Gerarda: “Het blijft een delicaat onderwerp. Mijn man was daar heel open over, maar dat was blijkbaar uitzonderlijk. Een gemakke-lijke beslissing is het zeker niet, maar het is wel de beste. Voor jezelf én voor je nabe-staanden. We hebben hem tenslotte niet moeten zien aftakelen en kunnen hem voor altijd blijven herinneren als de positieve man die hij was. Hij heeft me de raad gege-ven hetzelfde te doen als ik in een soort-gelijke situatie terecht kom… En dat zal ik zeker doen.”

mEER infO OVER EuthanasiE?• Vraag de brochure Samen kiezen voor

een menswaardig levenseinde aan via de Dienst Maatschappelijk Werk van Partena Ziekenfonds.

• Neem een kijkje op de website van Recht op Waardig Sterven: www.rws.be. Je kunt er onder meer terecht voor advies, concrete hulp, getui genissen en voordrachten.

Page 20: Profiel127 oktober 2013

alles voor je rug in de Gezondheidshop7 op de

10 Belgen

kampen in de loop

van hun leven

met rugpijn

Iedereen heeft vroeg of laat wel eens last van een pijnlijke rug. heel wat klachten komen voort uit verkeerde bewegingen, een slechte houding, een zware belasting van de rug, een afwijking aan de ruggegraat, enz.

een goede houding, voldoende beweging en een gevarieerde voeding spelen een belangrijke rol in de preventie van rug-problemen. Partena gezondheidshop geeft je tips!

RugVRiEndELijK ZittEnDe natuurlijke, rechte positie van de rug is de beste. Deze houding volgt de 3 krommingen van de ruggengraat: in de nek, ter hoogte van de borst en onderaan in de lenden.

• Zit rechtop en kantel het bekken licht naar voor.

• Spreid je benen licht en trek je schouders naar achter.

• Zorg ervoor dat de hoek tussen je bovenbenen en je romp groter is dan 90°.

• Verander regelmatig van houding (= actief zitten).

betterbackDeze zit- en ruggensteun met voorgevormd frame voorkomt dat je bekken achteruit kantelt en dat je een holle rug maakt of van de stoel afglijdt. Je zit mooi rechtop, wat de druk wegneemt van je lage rug en bekken. In blauw en zwart.

€ 89 - € 80,10 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

SwopperEen trendy bureaustoel die design combineert met actief zitten. Op de Swopper zit en beweeg je drie-dimensionaal: naar voor, naar achter, opzij, op en neer, schuin,… Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

€ 426 - € 383 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

sissel securemax zitbalOp een zitbal kantelt het bekken voorwaarts. De dynamische en open zithouding stimuleert een betere doorbloeding in de benen en versterkt de spieren. Gebruik een zitbal niet meer dan drie uur per dag. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

€ 36,95 - € 33 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

RugVRiEndELijK buREauWERKPas je werkomgeving zo goed mogelijk aan je eigen noden aan: hoogte, grootte, gewicht van bepaalde materialen. Er bestaat geen standaardoplossing die iedereen past. Met deze tips vermijd je alvast veel problemen!

• Houd je voeten plat op de grond.

• Laat een ruimte van ongeveer 15cm tussen de rand van de tafel en het toetsenbord. Zo rusten je voorarmen op tafel.

• Het scherm bevindt zich het best op arm lengte en de bovenrand van je beeld scherm op ooghoogte. Dat is de ideale kijkafstand.

• Zorg ervoor dat je bureautafel zich ongeveer op ellebooghoogte bevindt. Tafel te laag? Gebruik pootverhogers.

Pootverhogers, alles in een handomdraai op de juiste hoogteMet deze vier kunststoffen pootverhogers verhoog je je zetel, kast of tafel met 3,8 tot 10 cm. Geschikt voor ronde en vierkante poten en wieltjes tot max. 7 cm diameter.

€ 63,54 - € 57 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

rugpijn is na

hoofdpijn de

tweede meest

voorkomende

pijnklacht

in 98% van de gevallen duurt de rugpijn langer dan

één dag

profiel oktober 201318

Page 21: Profiel127 oktober 2013

alles voor je rug in de Gezondheidshop

Hoe bestellen?Online via www.partena-gezondheidshop.be, in je Partena­kantoor of in de shop zelf: Hollenaarstraat 135­137 in 9041 Oostakker ­ T. 0800 999 60.

*De prijzen voor klanten van Partena Ziekenfonds zijn inclusief 10% terugbetaling en gelden in geval van regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage voor het Voordelenpakket.

RugVRiEndELijK hEffEn En tiLLEnHeel wat klachten komen voort uit verkeerde bewegingen of een te een zware belasting van de rug. Moet je tillen of heffen en is er geen hel­pende hand in de buurt? Houd dan rekening met deze tips!

• Ga goed door je knieën en houd je rug recht. Als buigen door de knieën te moeilijk is, gebruik dan een handige grijphulp.

• Zet je voeten in een lichte spreidstand op de breedte van je schouders.

• Zorg ervoor dat je tenen en je neus in dezelfde richting wijzen.

• Verplaats je voeten mee bij het draaien.

• Boodschappen dragen? Gebruik een handige boodschappentrolley.

grijphulpEen grijphulp helpt mensen die moeilijk de grond of een bepaalde hoogte kunnen bereiken. Je raapt er dingen mee op en het helpt je zelfs de gordijnen open of dicht te trekken.

€ 7,60 - € 6 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

trolleyDankzij het unieke zes-wielen systeem ga je moeite-loos de trap op en af en vormen stoepranden geen hin der nissen meer. Deze waterdichte trolley met 15 liter inhoud weegt amper 2,1 kg.

€ 58,80 - € 52,92 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

En aLs dE RugPijn ER is …Rusten was vroeger dé remedie tegen rugpijn. Nu weet men dat bewegen rugpijn voorkomt en behandelt, terwijl rust een van de risicofactoren is voor het ontwikkelen van chronische rugpijn.

Toch rugpijn? Vaak verlicht je de pijn al door een warmte­behandeling. Een goed warm bad doet soms wonderen, een kersenpitkussentje is een gemakkelijk alternatief en de IcePower gel combineert koud met warm.

icePowerDeze verfrissende gel bevat alleen natuurlijk stoffen zoals menthol en eucalyptus (geen kamfer of ibuprofen). Na enkele minuten ervaar je een aangename warmte, terwijl de huid koud aanvoelt. De koude verdooft de pijn, de warmte zorgt voor een betere doorbloeding.

€ 10,35 - € 9 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

Sissel Cherry heat beltDe ‘droge kruik’ brengt ontspanning en een behaaglijke vochtige warmte in enkele seconden. Ideaal bij rugpijn, buikkrampen en kolieken. Gemakkelijk op te warmen in de microgolfoven, zonder gevaar voor brandwonden.

€51,95 - €46 voor klanten van Partena Ziekenfonds*

REViLax RELaxZEtEL OP maatHet Limburgse familiebedrijf Revilax specialiseert zich sinds 1994 in het maken van relaxzetels. Elke zetel wordt op maat gemaakt, rekening houdend met de specifieke wensen en lichamelijke problemen van de klant.

Koop nu een Revilax relaxzetel via Partena Gezondheidshop en ontvang 20% korting**!

Maak een afspraak via T. 09 269 32 70 of info@partena­gezondheidshop.be voor

maatopname en offerte. Revilax komt langs bij jou thuis met een zetel en bekledingsstalen!

**Actie geldig t.e.m. 30/11/2013. Niet cumuleerbaar met andere kortingen.

profiel oktober 2013 19

20%korting

Page 22: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201320

hOud jE gEWiCht OP PEiLDat is alleen maar mogelijk door een gezond eetpatroon te combineren met voldoende

beweging. Strenge diëten, waarbij je vaak te weinig calorieën opneemt, zorgen voor het gekende jojo-effect: snel 5 kilogram verlie-zen en ze nadien weer terugkrijgen door te eten zoals voordien. Dat is een regelrechte aanslag op je lichaam. In plaats van om de zoveel tijd vermageringskuren te volgen, kan je beter je leven lang gezonde eetgewoontes aanhouden. Pas dus je porties aan je energie-behoefte aan en zorg dagelijks voor een fysieke activiteit van minstens 30 minuten.

ZEg nEE tEgEn VERZadigdE VEttEn, maaR ja tEgEn OnVERZadigdE VEttEn!

Frietjes, kaas, rood vlees, … Hoe lekker ook, we kunnen er maar beter mee opletten. Er zijn verschillende soorten vetten: verzadigde en onverzadigde. Het verschil zit hem in de samenstelling van de vetzuren. Onverza­digde vetten vind je bijvoorbeeld in olie, vis en noten. Ze helpen het cholesterol gehalte laag te houden: eet dus wekelijks wat vette vis! De verzadigde vetten daarentegen zorgen ervoor dat de cholesterol stijgt. Je vindt ze vooral in dierlijke producten zoals room, boter en chocola. Een hoge choleste-rol zorgt voor afzetting van vet op de wanden van de bloedvaten, waardoor die kunnen dichtslibben. Door veel verzadigde vetten te eten, heb je dus een hogere kans op hart­

en vaatziekten.

fRuit + gROEntEn = gEZOndGroenten en fruit bezorgen je niet alleen de beste voedings-

stoffen, ze gaan ook de strijd aan met ver-schillende chronische ziekten, zoals zwaar-lijvigheid, hart- en vaatziekten en kanker. Probeer dagelijks 5 porties groenten en fruit te eten, wat neerkomt op ongeveer 400 gram. Fruit kan groenten niet vervangen en omgekeerd: beide zijn nodig voor een evenwichtige voeding.

gO fOR gRaan!Volle granen zijn een weldaad voor je gezondheid. Je vindt ze in donker brood en bruine pasta.

Volle granen zijn rijk aan koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Let op: ontbijt granen bevatten vaak veel toegevoegde suikers! Kies steeds de minst gesuikerde versie of het product met het laagste vetgehalte.

ExtRa ZOut is fOutVeel zout eten kan voor een hoge bloeddruk zorgen en ader ver-kalking veroorzaken. In hun

natuur lijke staat bevatten voedingsmidde-len al voldoende zout om aan de normale lichaamsbehoeften te voldoen. Wees daarom zuinig met extra keukenzout bij je bereidin-gen en vervang het al eens door gejodeerd zout. Vermijd ook kant-en-klare producten: dat zijn de grootste bronnen van zout.

dRinK (WatER)!Onze dagelijkse vochtbehoefte ligt op minimaal 2,5 liter. Aan-gezien je ongeveer 1 liter vocht

haalt uit vaste voedingsmiddelen, volstaat het om dit aan te vullen door nog 1,5 liter te drinken. Water is steeds de beste keuze, koffie en thee (zonder toevoegingen!) zijn een goed alternatief. Frisdranken, energiedranken en alcohol beperk je best tot een minimum.

VOLg dE EtiKEttEnAls je in de supermarkt bent, lees dan zeker de voedings-etiketten op de verpakking. Je

vindt er onder meer het aantal calorieën, de hoeveelheid suiker, vet en zout en de dage­lijkse voedingsrichtlijn. Die laatste geeft aan hoeveel het product bijdraagt tot wat je dagelijks zou mogen eten of drinken. Door de voedingsetiketten te lezen, merk je dus al snel welke producten het gezondst zijn!

gezond eten? Dit moet je weten!

Overgewicht, een hoge cholesterol, diabetes, hart­ en vaatziekten, … het zijn allemaal kwaaltjes waar we liever niet mee af te rekenen krijgen. Soms speelt erfelijkheid een rol, maar vaak zijn ze ook een gevolg van een verkeerd voedingspatroon. Om ze te slim af te zijn, is het belangrijk om je aan de juiste eetgewoontes houden. Maar we worden om de oren geslagen met tegenstrijdige meningen en adviezen in kookboeken en op het internet. Wat moeten we daar nu allemaal van onthouden? Heel eenvoudig: deze 7 tips!

WiL jE mEER WEtEn OVER gEZOndE VOEding? Neem dan een kijkje op de

website van Nubel (www.nubel.com). Je vindt er onder andere een voedings-middelentabel en een voedingsplanner die je kunnen helpen bij het samenstellen van een gezonde en evenwichtige voeding.

Page 23: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 21

CaRniVOOR?“Vlees heb je enkel nodig als je jong bent en werkt, daarna eet je het best niet meer.” Dit is een populaire mythe. In werkelijkheid is het tegendeel echter waar! Vanaf je 60ste heb je net méér nood aan energieopname. Met andere woorden: je hebt meer voedings-stoffen nodig voor dezelfde inspanningen. Vlees, vis, eieren, maar ook melk, yoghurt en kaas moeten dus dagelijks op het menu van de oudere generatie staan.

ObER, EEn gLaasjE… WatER! Met de leeftijd neemt het dorstgevoel af, wat het risico op uitdroging doet toenemen. Vergeet dus niet te drinken, bij voorkeur water, zelfs als je niet echt dorst hebt (minimaal 1,5 tot 2 liter per dag). Ter afwisseling kun je ook eens bruisend water, een (kruiden)thee of een koffie drinken. Ook soep en bouillon zijn goed voor jou. Vermijd echter alcohol en suikerrijke dranken als frisdrank.

CaLCium VOOR stERKE bOttEnCalcium heb je broodnodig in de strijd tegen osteoporose en beenbreuken. Vergeet dus zeker geen melkproducten en kaas te eten! Een gouden tip: in bepaalde soorten mineraal water zit ook calcium. Meteen twee vliegen in één klap! Kijk op het etiket en kies voor een merk van water dat meer dan 150 mg calcium per liter bevat.

VOEdsEL mEt EEn hOOg VEtgEhaLtE… ja, maaR WEL gEVaRiEERd!Voedingsmiddelen met een hoog vet-gehalte? Je hoeft ze niet van je menu te schrappen! Variëren is wel de boodschap: boter op je boterham ’s ochtends, olijfolie bij het koken en sojaolie, notenolie of koolzaadolie bij je slaatjes… heerlijk!

VitaminE d Om jE tE bEsChERmEnVitamine D vergemakkelijkt de opname van calcium, fosfor en magnesium in de botten en verhoogt ook de spierkracht en de spiermassa, zodat het risico op valpartijen verkleint. Het speelt ook een rol bij de preventie van bepaalde kankers en beschermt ons lichaam tegen griep, NKO- en longinfecties. Door zijn positieve invloed op ons humeur, zou vitamine D ons ook beter wapenen tegen depressies. Waarin vinden we vitamine D terug? In vette vis, maar toch voornamelijk in de ultraviolet-stralen van de zon. Het beste excuus om niet binnen te blijven zitten en een wandeling te maken in de openlucht, op voorwaarde dat het buiten niet te heet is natuurlijk.Profiel bedankt Marc Delwaide, diëtist-voedings-deskundige, gespecialiseerd in geriatrie, voor de bereid-willige samenwerking.

Wat schaft de pot na je 50ste?

gevarieerd en evenwichtig eten is op élke leeftijd belangrijk. Vanaf je 50ste veranderen de energie- en voedselnoden echter door fysieke en fysiologische veranderingen. enkele tips voor een gezonde voeding vanaf je vijftigste!

nOg EnKELE tiPs…• Vermijd zout! Er zijn zoveel andere

manieren om je eten op smaak te brengen. Vervang zout bijvoorbeeld eens door look, citroen, gember, kruiden, enz.

• Geef groenten en fruit een prominente plaats in je menu! Met hun rijkdom aan vitamine C, antioxidanten en vezels vergemakkelijken ze de darmtransit. Om verstopping te vermijden, kies je het best voor droge groenten, bruin of volkoren brood en volkoren cornflakes.

• Probeer de verleiding van iets zoets bij de koffie te weerstaan: tussendoortjes, patisserie, koekjes, enz. Ze bevatten veel suiker en transvetzuur (wat slecht is voor je hart).

Vergeet vooral niet het belangrijkste: geniet volop van je maaltijd!

Page 24: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201322

SPANNINGSHOOfDPIjNSpanningshoofdpijn is de meest voor-komende vorm van hoofdpijn en komt zowel voor bij mannen als vrouwen. De oorzaken ervan kunnen heel divers zijn: stress, depressie of angst, een zware maaltijd, alcohol, koffie, een bril met glazen die niet aangepast zijn of een bril nodig hebben, geluid, enz. Meestal is de pijn aan beide kanten van het hoofd te voelen, alsof er een ‘band’ om je hoofd zit.

De symptomen van spanningshoofdpijn zijn veel minder uitgesproken dan bij migraine. Men spreekt over een chronische spannings-hoofdpijn als iemand gedurende 3 maanden minstens 15 aanvallen per maand doormaakt.

Hoofdpijn in de examenperiode is een goed voorbeeld van spanningshoofdpijn: een combinatie van stress, onvoldoende slapen en onregelmatige, geïmproviseerde maal-tijden. Een goede werkhouding is belangrijk ter preventie van spanningshoofdpijn en andere klachten. Wie met een computer werkt, zorgt bovendien best voor een goede afstand tussen scherm en ogen. Let zeker op de rug, schouders en nek.

sPanningshOOfdPijn bEhandELEn Als deze hoofdpijn slechts sporadisch voor-komt, zijn de meeste personen geholpen met wat rust en/of een eenvoudige pijnstiller. Naast rust zijn er ook nog andere mogelijk-heden om je hoofdpijn zonder genees-midde len te bestrijden of te voorkomen.

Ontspanning is belangrijk om hoofdpijn te vermijden. Een warm bad of een kort dutje is vaak al genoeg. Een wandeling in de frisse buitenlucht bevordert de bloedcirculatie en werkt verlichtend. Een koud compres in je nek leggen helpt ook. Activiteiten zoals yoga, Qi Gong of Tai Chi zijn ook een aanrader. Maar ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress weg te nemen en hoofd-pijn te voorkomen. Bepaalde ontspannings-oefeningen kun je op elk moment van de dag uitoefenen, zowel thuis als op het werk. Je hebt er geen hulpmiddelen voor nodig, de stoel waarop je zit is genoeg.

mijn hoofd staat op springen!

Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. Meestal waait het na een tijdje wel weer over, maar bij sommige mensen groeit deze stekende pijn uit tot een echt probleem dat zwaar door­weegt op het dagelijkse leven. Is het spanningshoofdpijn of toch migraine? Profiel legt het verschil uit.

Page 25: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 23

OntsPanningsOEfEningEn tEgEn hOOfdPijnZet je op een stoel en voer alle oefeningen uit door eerst de spanning vast te houden en daarna terug los te laten.

Hand en onderarm Schud traag met je pols. Span de spieren van je hand en onderarm op.

Arm Plooi je bovenarm en druk je elleboog tegen de rugleuning.

Voorhoofd Trek je wenkbrauwen naar boven of naar het midden.

Wang en neus Knijp je ogen dicht en trek je neus op.

Wang en kaak Open je mond en span de spieren van je onderkaak aan.

Nek en kaak Breng je kin naar je hals en duw met je achterhoofd tegen een ingebeelde hoofdsteun.

Borst en schouders Duw je schouderbladen tegen elkaar en duw je borstbeen naar voor.

Buik Trek je buik in en druk zachtjes met je onderrug tegen de rugleuning van je stoel.

Dij Span afwisselend de spieren van je linker- en rechterdij aan.

Been Span afwisselend je linker- en rechter-voet aan in de richting van je scheen-been.

Voet Strek je voet naar voren, buig je tenen en draai je voet een beetje naar binnen.

En Wat aLs hEt tOCh migRainE is?Migraine is een aandoening die vaak voor-komt: 1 Belg op 5 heeft er ooit last van. Vrouwen hebben drie keer zoveel kans op migraine dan mannen. Het komt voorname-lijk voor bij personen tussen de 25 en de 45 jaar, maar kan eigenlijk op elke leeftijd voorkomen. Het begint soms al in de kinder-tijd, bij vrouwen meestal in de pubertijd. Migraine kan erfelijk zijn.

Migraine wordt gekenmerkt door een aan­houdende pijn aan de linker­ of rechterkant van het hoofd, die soms wel uren of dagen kan aanhouden. Zo’n migraineaanval gaat vaak met andere symptomen gepaard: over gevoelig voor licht, lawaai en geuren, misselijkheid, braken, enz. Bij migraine met aura of oftalmische migraine krijgt de persoon eerst last van gezichtsproblemen:

een zwarte sluier, zigzaglijnen, ... Kinderen kunnen migraine krijgen vanaf de leeftijd van twee jaar. De aanvallen zijn van korte duur bij de allerkleinsten, maar ze zijn toch niet zeldzaam: 5 à 10% van de kinderen zou er last van hebben. Zo’n aanval kan gepaard gaan met braken.

dE OORZaKEn Van migRainEVoor en tijdens een migraineaanval is de bloed circulatie van de hersenen gewijzigd. Bij bepaalde migraines, ook bij kinderen, kunnen externe oorzaken de hoofdpijn uit-lokken:• Voeding: bepaald voedsel en alcohol

kunnen een aanval uitlokken. Ook te laat eten, te weinig eten of een maaltijd overslaan kunnen een invloed hebben.

• Slaap: wijziging in de slaapgewoontes, te weinig of te veel slaap.

• Stress: kinderen, werk, …• Leefritme: onregelmatige maaltijden, stress

en vermoeidheid, grote spanning, enz.• Omgeving: straf of heen en weer bewegend

licht, sterke geuren, veranderingen in de luchtdruk, enz.

• Hormonale schommelingen: vrouwelijke hormonale factoren zoals menstruatie, contraceptie, hormonenbehandeling, enz.

• De inname van bepaalde medicatie.

hOE dE Pijn bij migRainE VERLiChtEn?In eerste instantie:• Neem een warm bad.• Leg je languit in een rustige en

verduisterde kamer.• Probeer te slapen.• Leg een koud compres in je nek.

Als een kind een migraineaanval krijgt, dan is slapen vaak de beste behandeling. Een rustige omgeving en een lichte relaxerende massage kunnen al voldoende zijn om de baby in slaap te krijgen. In functie van de frequentie en de intensiteit van de aanvallen, kan de arts een basisbehandeling voor-schrijven om dagelijks te nemen om de frequentie of de intensiteit van de migraine-aanvallen te verminderen. De aanvallen volle-dig doen verdwijnen is echter niet mogelijk.

stOP mEt jEZELf VOOR dE KOP tE sLaan! Heb je al alles geprobeerd om je aanvallen te verlichten? Vraag zeker raad aan je arts. Misschien kan hij je wel helpen om de ziekte beter te begrijpen en beter in te schatten op welke momenten ze opduikt. Op die manier zal je ook kunnen ontdekken wat de aanval-len uitlokt en een behandeling volgen die veel efficiënter is dan de medicatie die je zelf neemt.

Ga zeker naar de dokter als je last hebt van hoofdpijn die:• plots opkomt en heel intens is• gepaard gaat met stuiptrekkingen,

psychologische aandoeningen en verlies van het bewustzijn

• gepaard gaat met een neurologisch functioneel tekort (evenwichtsverlies, zwakte, verdoving, spraakverwarring of dubbel zicht)

• gepaard gaat met aanhoudende misselijkheid en braken

• verergert over een periode van enkele dagen en enkele weken

• gepaard gaat met koorts en een stijve nek

Pijnstillers zijn meestal doeltreffend tegen hoofdpijn. Onjuist of overmatig gebruik kunnen onregelmatige hoofdpijn echter permanent maken (hoofdpijn door gebrek aan pijnstiller). Neem ze dus niet te vaak en ga langs bij je arts.

Page 26: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201324

Onze lichaamsbeharing is een overblijfsel van onze prehistorische vacht. Toen had die beharing nog een functie: ze beschermde ons tegen de kou. Een taak die ondertussen overgenomen is door onze kledij. Welk nut hebben al die haartjes vandaag dan nog? Helemaal zinloos is onze beharing gelukkig niet. Eerst en vooral houden de haartjes geuren en feromonen vast en spelen ze dus een belangrijke rol bij onze seksuele aan-trekkingskracht. Daarnaast vormen ze een van de bijkomende seksuele kenmerken die een kind van een volwassene onder scheiden en zijn ze ook een belangrijk ‘etnisch’ kenmerk (bv. Aziaten en Afrikanen hebben minder beharing).

gEsChiEdEnis Van dE stRijd tEgEn bEhaRingNatuurlijk zijn we niet zomaar van de ene dag op de andere onze benen beginnen scheren. Sommige historici beweren zelf dat er op de standbeelden bij de Egyptenaren en de Grieken al bewijs te vinden is dat vrouwen zich toen al onthaarden. In het klassieke oudheid in Rome was het bij de hogere klassedames alleszins de gewoonte en ook vrouwen uit de vroegere culturen in het Midden-Oosten en Afrika waren bedreven in het epileren en scheren. In de

middel eeuwen werd haar dan weer vooral om praktische redenen afgeschoren, name-lijk tegen de luizen.

Daarna is het wachten tot begin 20e eeuw vooraleer het scheren van de benen en de oksels werd aanvaard, niet toevallig op het moment waarop in de mode voor het eerst ook de armen en benen ontbloot mochten worden. Met de komst van de bikini in 1946 werden de scheerzones nog verder uitge-breid. In de jaren 60 en 70 volgde een periode van wilde haargroei waarin alles kon. Seks, drugs én okselhaar! Lang leve de natuur! Nu is scheren weer een must. De laatste decennia is door de mode en marketing de grens van de ontharingszone nog maar eens verlegd: mede door de porno-industrie wordt het beeld van een naakte vrouw zonder schaam haar door heel wat jonge mannen en vrouwen als de norm beschouwd.

De eeuwige strijd tegen ongewenste haartjesLichaamsbeharing, de meeste men sen zijn er geen fan van. Sommigen zouden zelfs het liefst elk haartje op hun lichaam defi­nitief laten verwijderen. Maar is permanente ontharing wel zo per-manent als wordt beweerd? Hoe werkt het? En wat zijn de risico’s? Profiel legt het haarfijn uit!

Page 27: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 25

5 VRagEn OVER PERmanEntE OnthaRing is permanente ontharing echt zo permanent als ze zeggen? In werkelijkheid betekent ‘permanente ontharing’ niet dat al het haar voorgoed wegblijft. In de officiële definitie van de FDA (Food and Drug Administration) heeft men het over permanente ontharing van de meeste haren. Het kan dus gebeuren dat er na enkele jaren hier en daar haartjes terug groeien, die dan bijgewerkt moeten worden. Eigenlijk bevat elke wortel (haarfollikel) een reservoir van toekomstige haartjes. Dit reservoir is bij iedereen anders en verschilt zelfs van lichaamszone tot lichaamszone en zelfs van haarwortel tot haarwortel. Vandaar dat ook het aantal ontharingssessies bij iedere persoon en elk lichaamsdeel anders is.

Welke technieken van permanente ontharing bestaan er?Er bestaan twee methodes:

• Ontharing via laser: sommige lasers zijn speciaal geschikt voor licht haar of een donkere huid, gevallen die moeilijk te behandelen zijn.

• Ontharing met flitslamp: waarbij het principe van pulserend licht gebruikt wordt. Minder doeltreffend dan de lasermethode, maar vaker gebruikt door schoonheidsspecialisten.

hoe werken deze technieken?Bij ontharing via laser en flitslamp wordt een licht uitgestoten dat gericht is op het pigment van het haar. Het haar en de haarwortel absorberen het licht dat door het apparaat verspreid wordt en worden vernietigd. Epileerapparaten zijn enkel gericht op de kleuren bruin of zwart. Alleen haren met pigment (en dus kleur) absorberen het licht en worden vernietigd. Bij wit haar werkt deze techniek dus niet. Blond haar lukt bij sommige ontharingsapparaten dan weer wel, maar het is beter om een laser te gebruiken die speciaal bedoeld is voor lichte haren met weinig pigment.

Wat zijn de risico’s? Wanneer het licht zijn doel bereikt, wordt er lokaal een kleine warmtegolf geproduceerd. De warmte die zich verspreid vanuit de wortel van het vernietigde haartje breidt zich uit naar de huid errond, wat twee gevolgen heeft: het is een beetje pijnlijk en kan soms lokaal tot kleine brandwonden leiden, vooral als de huid gebruind is. Je komt dus best niet naar de epileersessies met een gebruinde huid. Als dat, ondanks de voor zorgs-maatregelen van de persoon die de ontharing uitvoert, toch gebeurt, dan is er geen reden tot paniek: de schade is heel oppervlakkig en verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Bij mensen met een donkere of bruine huid worden de instellingen veel gevoeliger ingesteld. Zij kiezen dan ook het best voor de lasermethode en voor een arts met ervaring en laten de flitslichtmethode bij een schoonheidsspecialiste links liggen.

bestaan er contra­indicaties?• Bij de inname van fotogevoelige geneesmiddelen, zoals bepaalde geneesmiddelen

tegen acne of brandwonden.• Bij actieve vitiligo (depigmentering van de auto-immune huid).• Bij een gebruinde huid.Met dank aan de medewerking van aan dr. Florence Neczyporenko, Dermatologe Adjunct-hoofd CHU Sint-Pieters (Brussel).

PERmanEnt OnthaREnOndanks eeuwen vol verwoede pogingen om ze uit te roeien, blijft er op bepaalde plekken van onze lichaam nog altijd haar groeien. Gelukkig zijn er al heel wat technie-ken ontwikkeld om ze definitief uit de weg te ruimen. Permanente ontharing is vandaag de dag dan ook geen science fiction meer. Maar vanzelf gaat het helaas nog niet!• Er zijn vaak meerdere sessies nodig. Een

sessie om de 4 à 6 weken is aangewezen.• Om een goed resultaat te bekomen is het

belangrijk dat een strikte planning gerespecteerd wordt.

• Er hangt een hoog prijskaartje aan.

Met andere woorden: het vraagt enige inspanning, maar het is het waard!

OOK VOOR mannEnEpileren, of het nu definitief of tijdelijk is, is niet langer exclusief een vrouwenzaak. Ook mannen zijn steeds meer met hun uiterlijk bezig. Bij fietsers, zwemmers en andere sportmannen waren gladde benen al lang ingeburgerd, maar nu wordt ook in de media en in de reclamewereld een geschoren torso steeds meer als de norm aangeprezen. En niet alleen de haargroei op de borstkas, de rug en de schouders moet eraan geloven, mannen kiezen tegenwoordig ook bij andere lichaamsdelen voor een permanente ont-haring:

“Zo krijg ik bijvoorbeeld mannen over de vloer die het haar op de rug van hun handen willen laten wegnemen”, legt Dr Neczy-porenko, dermatoloog, uit. “Anderen willen dan weer het deel van hun baard laten verwijderen dat te hoog in hun gezicht komt of het haar in hun nek omdat ze van het scheren pukkels krijgen”.

Page 28: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201326

CREatiEf fRans Of EngELs LEREn mEt ROELand VZW (9-19 jaaR)Onze vakantiepartner Roeland vzw orga ni seert taal vakanties in Vlaanderen, Wallonië, frankrijk en groot-Brittannië.

WaaROm EEn VaKantiE mEt ROELand?• Speelse en creatieve methode volgens leeftijd en niveau, in een unieke groepssfeer• Enthousiaste en professionele begeleiding, minimum 18 jaar oud• Frans of Engels tijdens alle activiteiten• 42 jaar ervaring in creatief taalonderwijs• Aandacht voor sport en gezonde voeding

PaRtEna-VOORdEEL 5% korting voor klanten van Partena ziekenfonds.

Partena kampen

5%KORting

BROchuRe taalVaKantIes 2014Vraag nu de brochure met het aanbod voor 2014 aan via www.roeland.be ­ T. 09 221 60 44 ­ [email protected].

tOP VaKantiE is tOP! (3-18 jaaR)top Vakantie vzw heeft al jarenlang ervaring met de organisatie van vakanties in binnen- en buitenland

Voor de komende herfst­, kerst­, krokus­ en paasvakantie slaan Partena Ziekenfonds en Top Vakantie opnieuw de handen in elkaar om jouw kind(eren) een fantastische vakantie te bezorgen!

Deze winter staan sfeervolle vakanties aan de kust en de Ardennen en actieve wintersport­vakanties in het buitenland centraal. Zo worden de kleinsten ondergedompeld in een magische sfeer en ontdekken de oudere deelnemers de pistes in Italië, Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk.

PaRtEna-VOORdEEL Klanten van Partena Ziekenfonds krijgen eenmaal per jaar 30% korting op de vakanties in het binnenland, 20% op de reizen in het buitenland en zelfs tot 40% korting op een selectie van verblijven. Meer info: www.partena­ziekenfonds.be/vakanties.

BROchuRe tOP VaKantIe en InschRIjVenVraag de brochure aan in jouw plaatselijke Partena­kantoor of neem contact op met Top Vakantie vzw via T. 02 648 98 23 ­ [email protected] ­ www.topvakantie.be.

Win EEn KORtingbOn Van 100 EuRO VOOR EEn tOP VaKantiE!De bon is geldig voor een vakantie naar keuze in België tijdens de kerst-, krokus- of paasvakantie. Neem deel aan onze wedstrijd voor 31/10/2013 doe je via www.partena­ziekenfonds.be/wedstrijd. De wedstrijd loopt t.e.m. 31/10/2013.

Page 29: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 27

OudERs VOLgEn dE aVOntuREn Van hun Kind OP KamP

“Lieve Thibault, ik heb al veel felicitaties ontvangen

voor jou! Ik laat ze je vrijdag wel lezen! Goed vieren en veel plezier! Mama,

Ella en Les!”

“Ze zijn toch zo schattig die stoere piraten van ons :) Het kamp Piraten aan boord

is zalig vermoeiend!”

PaRtena VOORDeel VOOR KaMPen• Via het Voordelenpakket krijg je per kind jaarlijks 40 euro terugbetaald* voor kampen en meer daagse activiteiten.

Download het terugbetalingsformulier via www.partena-ziekenfonds.be/formulieren.

• Elke deelnemer t.e.m. 11 jaar ontvangt een fiscaal attest. De kampen zijn aftrekbaar tot 11,20 euro per dag.* Bij regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage voor het voordelenpakket

WEES ER SNEL BIj!In december worden de Idee-Kidskampen voor het voorjaar en zomer bekend gemaakt.

Surf naar www.ideekids.be en schrijf je in op hun nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van het kampaanbod 2014.

“Hoi! Ik zit op het hippe heksenkamp en vandaag kwam er een mevrouw een verhaal vertellen over een heks, het was keispannend. En mooi! Daarna hebben we een gelukssteen gemaakt. Je kon er ook een hanger van maken, dat heb ik gedaan. Morgen mogen we die nog schil deren, maar dat ga ik niet doen, want ik vind het zo al mooi!”

- Auke ,10 jaar, Heksenkamp

Heel wat kinderen gaan tijdens de vakantie op kamp. Als ouder vraag je je soms wel eens af wat die deugnieten er allemaal uitspoken. Daarom heeft Partena Ziekenfonds ervoor gezorgd dat er op 18 kampplaatsen van vzw Idee Kids tablets beschikbaar waren. Zo konden de kinderen en de monitoren de hele dag door berichten, foto’s en video’s posten op de blog van hun kampplaats.

OUDERS GENIETEN MEE De nieuwsgierigheid van de ouders werd vroeger vaak op de proef gesteld… Met de tablets werd dat ‘probleem’ deels van tafel geveegd. Zo kon mama al voor het einde van de kampdag te weten komen dat haar dochter voor het dessert ging zorgen tijdens het ‘van koe tot koelkast kamp’. En papa zag in primeur het eerste doelpunt van zoonlief tijdens de wedstrijd cowboys versus indianen.

KInDeRen VeIlIg OP het InteRnetNu de techniek het mogelijk heeft gemaakt om via computers, tablets of smart phones te communiceren, komen kinderen steeds sneller en vaker in contact met internet en sociale media. Samen met Idee Kids werd

het positieve aspect uit deze evolutie uit-vergroot, maar niet in het minst met aan-dacht voor ‘veiligheid’ op het internet. Inter-nettips van Child Focus werden door de begeleidende monitoren en kampverant-woordelijken hoog in het vaandel gedragen.

€ 10KORting

Page 30: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 201328

voor levensgenieters vanaf 50 jaargeniet van de voordelige aanbiedingen van Partena Ziekenfonds i.s.m. onze partner sen!or department (Lic. a 1802).

dE hOOfdstEdEn Van dE dOnauCulturele minicruise Wenen ­ bratislava ­ boedapestVan 22/11 tot 26/11/2013 (5 dagen / 4 nachten)Ontdek in alle rust aan boord van een luxeriviercruiseboot de drie hoofdsteden van de Donau: Wenen, Bratislava en Boedapest. Geniet van het steeds veranderende landschap, de historische steden, de heerlijke maaltijden aan boord, de folklore avonden en gala-avond van de kapitein. Volpension inclusief drank aan tafel.

InbegrepenVluchten Brussel - Wenen - Brussel, verblijf in volpension met drank aan tafel in een twee-persoons kajuit met privésanitair, transfers luchthaven - boot - luchthaven, themamaaltijden in Wenen en Boedapest, folklore avond in Boedapest, gala-avond, haventaxen en bijstands-verzekering.

Prijs per persoon Tweepersoonskajuit: 659 euro > klanten Partena Ziekenfonds: 599 euro Toeslag bovendek: 74 euro - Toeslag éénpersoonskajuit: 156 euro Excursiepakket: begeleide bezoeken aan Wenen, Bratislava en Boedapest: 62 euro

Meer info over deze of andere reizen? Wil je reserveren?T. 02 642 20 26 - [email protected] ­ www.seniordepartment.be.Ontdek ons volledige vakantie-aanbod op www.partena­ziekenfonds.be/vakanties.

Partena vakanties

tuRKijE • antaLya - LaRahotel titanic beach Resort 5* aLL­in Van 9/11 tot 16/11/2013 (8 dagen / 7 nachten)Hotel Titanic Resort ligt aan het privéstrand van Lara op 12 km van het centrum van Antalya. Het luxehotel heeft o.a. een lounge, binnen- en buitenrestaurants, bars, disco, diverse winkels, een kapper, verschillende buitenzwembaden en een verwarmd binnenzwembad. De kamers zijn ruim en voorzien van badkamer met WC, douche, bad en föhn, kluisje (gratis), telefoon, TV, minibar (gevuld met bier, frisdrank en water), airco, balkon of terras met zitje. Het hotel beschikt ook over een Spa & Health Club. Dagelijks is er een animatie programma.

InbegrepenVluchten Brussel - Antalya - Brussel, verblijf in all-in, transfers luchthaven - hotel - lucht haven, dagexcursies: Perge - Aspendos, begeleider AEP Senior Department, bijstands verzekering.

Prijs per persoon Tweepersoonskamer: 610 euro > klanten Partena Ziekenfonds: 580 euro Eenpersoonskamer: 710 euro > klanten Partena Ziekenfonds: 680 euro

Page 31: Profiel127 oktober 2013

profiel oktober 2013 29

Wellnessarrangement in de Ardenneni.s.m. onze partners thalasso House.Château des Thermes in Chaudfontaine, aan de rand van de Ardennen in een uitgestrekt park, nodigt je uit voor een verblijf waar rust, ontspanning en genot van het bronwater centraal staan. Dit charmante kuuroord is het enige in België dat van nature warme bronnen (34°) bezit. Het staat synoniem voor gastvrijheid, klasse en elegantie.

WELLnEssaRRangEmEnt• 1 overnachting in halfpension• 3 verzorgingen: • balneo

• peeling met parfum uit het atlasgebergte • aqua-relax massage

Aankomst: zondag, maandag of dinsdag: kuur op de 2de dag van 10u tot 18u. Tijdens het weekend minimum 2 nachten (zie prijs voor extra nachten*).

PRijs Tweepersoonskamer: 240 euro p.p. voor klanten van Partena Ziekenfonds. 253 euro voor niet-klanten. Eenpersoonskamer: 288 euro voor klanten van Partena Ziekenfonds. 304 euro voor niet-klanten.

*Extra nacht zonder kuur op tweepersoonskamer: 132 euro p.p. voor klanten van Partena Ziekenfonds. 139 euro voor niet-klanten. *Extra nacht zonder kuur op eenpersoonskamer: 176 euro p.p. voor klanten van Partena Ziekenfonds. 185 euro voor niet-klanten.

Reserveren of meer info? T. 02 538 39 39 - [email protected]. Vermeld bij je reservatie ‘arrangement Partena Ziekenfonds’ Dit voordeel is geldig tot 22/12/2013. Adres: Rue Hauster 9, 4050 Chaudfontaine.

Park MolenheideVaKantiE VOOR Kids, OudERs én gROOtOudERs

Wil je in de winter of in de lente enkele dagen erop uit? Kies voor Park molenheide in fiets­ en wandelparadijs Limburg.

Slecht weer? Ook dan is Park Molenheide ideaal! Waterliefhebbers komen volop aan hun trekken in de Aquapolis. Het lage kinderbad vol speeltjes en kleurrijke figuren maken het zelfs voor de kleinsten superleuk. In de gigantische binnenspeeltuin Kids Valley spelen kinderen uren onafgebroken, terwijl de ouders genieten (of meespelen). De indoor minigolf De Mijn, uniek in Europa, kan de hele familie bekoren.

Houd je het liever rustig, dan geniet je van een gezonde wandeling in het 100 hectare grote Wild­en Wandelpark.

Overnachten doe je in de nieuwe ComfortPlus bungalows midden in het groen en voorzien van alle modern comfort zoals parketvloer, inductie kookplaten, vaatwasmachine, combi-magnetron, tv met Dolby Surround System en kwaliteitsvolle meubelen.

PRijs Klanten van Partena Ziekenfonds krijgen 35% korting op alle verblijven tussen 13/12/2013 tot 30/3/2014. Je moet reserveren vóór 30/11/2013.

Reserveren? Surf naar www.molenheide.be/nl/code/289PT. Of bel T. 011 52 10 44 met vermelding van de code 289PT.Dit voordeel is niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen en/of promoties.

Partena vakanties

35%KORting

Page 32: Profiel127 oktober 2013

Partena, de gezonde reflex.

Hoe bereik je ons?

• Onafhankelijk ziekenfonds• Hospitalia & dentalia Plus• Poets- en strijkhulp

met dienstencheques• gezondheidshop• Kinderopvang• thuis- & kraamzorg

tIPBen je geïnteresseerd in onze activiteiten of wil je snel en stipt op de hoogte blijven van de voortdurend evoluerende gezondheidssector? Surf naar www.partena­ziekenfonds.be en abonneer je op onze nieuwsbrief!

Partena OnlinekantoorOnline met je ziekenfonds… 7 dagen op 7, vanaf 4u30 ’s ochtends tot 1u ’s nachts! Kleefzegels bestellen of printen, aanvraagformulieren downloaden, je dossier opvolgen… Het kan allemaal waar en wanneer jij het wil, vanop www.partena-onlinekantoor.be

www.partena-ziekenfonds.be/contactStel je vraag via het contactformulier op onze website.

Mobiele websiteBereik ons altijd en overal met je smart phone of tablet. Surf naar http://m.partena-partners.be, zo heb je onze diensten meteen bij de hand.

KlantendienstVragen? Stel ze aan onze medewerkers via T. 09 269 85 00. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 8 tot 18u, op vrijdag van 8 tot 17u. En zelfs op zaterdag, van 9 tot 12u.

KantorenKom je graag persoonlijk langs? Ook dat kan. Spring binnen tijdens de kantooruren of maak een afspraak op een voor jou geschikt moment. Een overzicht van onze kantoren vind je op www.partena-kantoren.be.

OmbudsdienstTevreden? Vertel het iedereen! Ontevreden? Vertel het ons! Mail naar [email protected] of bel T. 0800 21 040. Wij onderzoeken alle reacties en vinden samen met jou de meest geschikte oplossing.

FacebookWord fan via www.facebook.com/partena en ontdek onze gezondheidstips en nog veel meer.

TwitterOok op Twitter zijn we actief als @partena.