Odfnews Nl 20110307

5
1 ODF Nieuwsbrief – 7 maart 2011 OpenDocument Format (ODF) is een open documentstandaard voor kantoorapplicaties, die door steeds meer organisaties en overheden gebruikt wordt. Het formaat is verplicht voor de uitwisseling van bewerkbare kantoordocumenten tussen de Belgische FODs en PODs. Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de helpdesk-medewerkers en programmeurs van de Belgische Federale en Programmatorische Overheidsdiensten te informeren over de nieuwe ontwikkelingen en de technische mogelijkheden van ODF. Bart Hanssens, Deskundige interoperabiliteit Fedict (DG Systeemarchitectuur & Standaarden) INHOUD Kantoorapplicaties Nieuwe applicaties IBM Lotus Live Symphony OOo en LibreOffice 3.3.1 Tweede viewer voor Android Nieuwe versies libraries ODF "kookboek" Ondersteuning KANTOORAPPLICATIES Laatste versie : Kantoorapplicaties: Microsoft Office 2010 : http://www.microsoft.com/belux/nl/office2010/ OpenOffice.org 3.3 : http://www.openoffice.org Oracle Open Office : http://www.oracle.com/us/products/applications/open-office/ LibreOffice 3.3.1 : http://www.libreoffice.org IBM Lotus Symphony 3 : http://symphony.lotus.com Cloud: GoogleDocs : https://docs.google.com Cloud Office : http://www.oracle.com/us/products/applications/open-office/cloud-office-170206.html ODF News 2011-03-07

Transcript of Odfnews Nl 20110307

Page 1: Odfnews Nl 20110307

1

ODF Nieuwsbrief – 7 maart 2011

OpenDocument Format (ODF) is een open documentstandaard voor kantoorapplicaties, die door steeds meer organisaties en overheden gebruikt wordt. Het formaat is verplicht voor de uitwisseling van bewerkbare kantoordocumenten tussen de Belgische FODs en PODs.

Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de helpdesk-medewerkers en programmeurs van de Belgische Federale en Programmatorische Overheidsdiensten te informeren over de nieuwe ontwikkelingen en de technische mogelijkheden van ODF.

Bart Hanssens,Deskundige interoperabiliteitFedict (DG Systeemarchitectuur & Standaarden)

INHOUD

• Kantoorapplicaties• Nieuwe applicaties

• IBM Lotus Live Symphony• OOo en LibreOffice 3.3.1• Tweede viewer voor Android

• Nieuwe versies libraries • ODF "kookboek"• Ondersteuning

KANTOORAPPLICATIES

Laatste versie :

Kantoorapplicaties:

• Microsoft Office 2010 : http://www.microsoft.com/belux/nl/office2010/• OpenOffice.org 3.3 : http://www.openoffice.org• Oracle Open Office : http://www.oracle.com/us/products/applications/open-office/• LibreOffice 3.3.1 : http://www.libreoffice.org• IBM Lotus Symphony 3 : http://symphony.lotus.com

Cloud:

• GoogleDocs : https://docs.google.com• Cloud Office : http://www.oracle.com/us/products/applications/open-office/cloud-office-170206.html

ODF News 2011-03-07

Page 2: Odfnews Nl 20110307

2

NIEUWE APPLICATIES

IBM Lotus Live Symphony

Net zoals Google en Oracle, heeft IBM nu ook een online kantooromgeving ontwikkeld, waarbij het uitwisselen van bestanden en het online samenwerken via webmeetings centraal staan.

Een van de componenten van deze omgeving is een webbased editor, die het mogelijk maakt om ODF bestanden aan te maken, te bewerken en te delen met een of meerdere collega's.

Een gratis testversie (maximaal 30 dagen) is beschikbaar op: https://www.lotuslive.com

ODF News 2011-03-07

Page 3: Odfnews Nl 20110307

3

OpenOffice 3.3

De nieuwe versie van het bekende OpenOffice.org pakket is beschikbaar. Naast de gebruikelijke bugfixes, heeft versie 3.3 enkele nieuwe mogelijkheden voor het weergeven van grafieken en een iets overzichtelijkere printfunctie.

Zie ook: http://www.openoffice.org/dev_docs/features/3.3/

LibreOffice 3.3.1

LibreOffice is een pakket gebaseerd op de code van OpenOffice.org.

Net zoals OOo is LibreOffice beschikbaar in verschillende talen - waaronder Nederlands, Frans, Duits en Engels - en kan het pakket gratis geïnstalleerd worden op MacOS, Windows en Linux.

Bovenop de hierboven besproken wijzigingen van OOo 3.3, heeft de laatste versie van LibreOffice een betere importfilter voor WordPerfect- en SVG-bestanden plus wat kleine verbeteringen voor de eindgebruikers, zoals een eenvoudig dialoogvenster om snel titelpagina's aan te maken.

Zie ook: http://www.libreoffice.org/download/new-features-and-fixes/

ODF News 2011-03-07

Page 4: Odfnews Nl 20110307

4

Tweede viewer voor Android

Naast de al eerder gelanceerde Spaanse Visor ODF Movil viewer, is er een tweede (gratis) ODF viewer op de Android Market beschikbaar: de OpenOffice Document Reader. Deze bevat een handige zoom- en zoekfunctie.

Meer informatie: http://tomtasche.at/p/OpenOffice%20Document%20Reader

ODF News 2011-03-07

Page 5: Odfnews Nl 20110307

5

LIBRARIES

Laatste versie:

• Aspose.Total: .NET / Java, http://www.aspose.com/categories/default.aspx• AODL 1.4.0.3: .NET, http://odftoolkit.org/projects/aodl/pages/Home• lpOD 0.9.2: Python en Perl, http://lpod-project.org• ODFDOM 0.8.7: Java, http://odftoolkit.org/projects/odfdom/pages/Home• Simple Java API for ODF 0.4.5: Java, http://odftoolkit.org/projects/simple/pages/Home• jOpenDocument 1.2: Java, http://www.jopendocument.org/• WebODF snapshot: javascript, http://www.webodf.org/

ODF "kookboek"

Om het de ODF-developers wat makkelijker te maken, heeft de Nederlandse OpenDoc Society een website gemaakt waarop een 50-tal "recepten" staan. Dit zijn gratis code-voorbeelden van hoe men bepaalde taken kan uitvoeren aan de hand van de verschillende libraries, zoals bijvoorbeeld het samenvoegen van verschillende presentaties tot 1 enkel bestand.

Ontwikkelaars kunnen - na registratie - ook zelf recepten toevoegen of bestaande recepten verbeteren.

Dit ODF kookboek kan gevonden worden op http://www.odfgr.org/

ONDERSTEUNING

Voor personeelsleden van de FOD's / POD's

Als u vragen heeft over de installatie of het gebruik van ODF-software zoals OpenOffice.org of de plug-ins voor MS-Office, dan kunt u contact opnemen met de IT-helpdesk van uw FOD / POD.

ODF News 2011-03-07