Objectief & Gezond (september 2015)

24
Objectief & Gezond 09/2015 1 p4-5 Interview Mikaël Van Eeckhoudt p12 Jaarverslag Blikvangers in 2014 p17-18 Medi-O-Plan Hét optimale verzekeringsplan voor je medische kosten D r ie m a a n d el ij k s g ez o n d h ei d s m a g a z i n e n r . 8 7 - S e p te m b e r 2 0 15 Afgiftekantoor Brussel X – P401115

Transcript of Objectief & Gezond (september 2015)

Objectief & Gezond 09/2015 1

p4-5InterviewMikaël Van Eeckhoudt

p12JaarverslagBlikvangers in 2014

p17-18Medi-O-PlanHét optimale verzekeringsplan voor je medische kosten

Driemaandelijks gezondheidsmagazine

nr. 87 - September 2015

AfgiftekantoorBrussel X – P401115

2 Objectief & Gezond 09/2015

Geboorte- en gezins-voordelen

www.vnz.be

Geboorte-en adoptiepremie

tot 300 euroKampvergoedingen

tot 30 euroKinder- en jeugdvakanties

vanaf 5 jaarKraamhulp

tot 300 euroLuiers

tot 225 euro

Geboorte-Geboorte-Geboorte-en adoptiepremieen adoptiepremieen adoptiepremie

tot tot tot 300 euro300 euro300 euroKampvergoedingenKampvergoedingenKampvergoedingen

tot tot tot 30 euro30 euro30 euroKinder- en jeugdvakantiesKinder- en jeugdvakantiesKinder- en jeugdvakanties

vanaf vanaf vanaf 5 jaar5 jaar5 jaarKraamhulpKraamhulpKraamhulp

tot tot tot 300 euro300 euro300 euroLuiersLuiersLuiers

tot tot tot 225 euro225 euro225 euro

VNZ_Aff GeboorteGezin 500x700_'15.indd 1 5/02/15 21:11

Objectief & Gezond 09/2015 3

VanharteHet Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, kortweg VNZ, zit niet stil! Dat zal je alleszins ook merken in dit nummer van ‘Objectief & Gezond’.

Zo vind je in de middenkatern ons jaarverslag over 2014, waarbij we met trots kunnen terugblikken op tal van realisaties. De lancering van de HospiPluskaart (uniek in de ziekenfondswereld!) en van onze vernieuwde webstek vallen daarbij het meest op.

Maar we kijken natuurlijk liefst vooruit. Zo bieden we vanaf september een gloednieuw Medisch Optimaal Plan, kortweg het Medi-O-Plan, aan.

Als ziekenfonds is onze grootste bekommernis immers de betaalbaarheid van medische zorgen en geneesmiddelen en de maximale toegankelijkheid van kwalitatieve zorg voor elk van ons. We beschikken in Vlaanderen over een sterk en goed georganiseerd huisartsencontingent, gemotiveerde paramedici en een ziekenhuisinfrastructuur om ‘u’ tegen te zeggen. Maar dit alles heeft natuurlijk een prijs. Door de besparingen van de afgelopen jaren en de blijvende geldstroom naar het zuiden, moet de patiënt steeds meer uit eigen beurs betalen. Een evolutie die we als patiëntenverdediger alleen maar kunnen betreuren.

Ons ziekenfonds ijvert daarom al jaren voor de ‘communautarisering’ van de ziekteverzekering, maar is ook tegen de ‘privatisering’ ervan. Liefst van al zien we geen gezondheidszorg met twee snelheden (met privileges voor de meest gegoeden), maar wel een zo breed mogelijke basissokkel waarbij de solidariteit - ook met de komende generaties - gewaarborgd kan blijven.

We stellen tegenwoordig echter vast dat steeds meer ziekenfondsen facultatieve verzekeringsproducten opstarten. Ook al betreuren we dergelijke evolutie, toch moeten we met onze tijd (en met de concurrentie) mee.

Met ons nieuwe Medi-O-Plan trachten we verschillende gezondheidsrisico’s te verzekeren. We beperken ons niet tot één specifieke kost, zoals bv. tandzorg, maar kiezen er bewust voor diverse medische uitgaven terug te betalen, zoals 50 % van alle remgelden binnen de maximumfactuur, tandzorg, orthodontie, gehoorapparaten, bevalling en anticonceptie. Dit alles als aanvulling op de wettelijke ziekteverzekering, ons sterk ziekenfondspakket en eventuele hospitalisatieverzekering(en).

We plaatsen ons Medi-O-Plan bewust zo democratisch mogelijk in de markt, waarbij we bovendien geen medische uitsluitingen voorzien. Alle voorwaarden en specifieke premies vind je terug in onze steekkaart op blz. 17 en 18.

Je kan met je vragen uiteraard ook altijd terecht bij je vertrouwde VNZ-kantoorhouder of via 015 28 90 90 (elke werkdag van 8.30 tot 17 uur bereikbaar, op vrijdag echter tot 12 uur).

Ik eindig dit voorwoord graag met een uitnodiging voor de officiële opening van onze splinternieuwe regionale hoofdzetel in Kortrijk op de Vlasmarkt op vrijdag 4 september om 18 uur. Dat weekeinde houden we er trouwens open deur. We zijn daarnaast ook aanwezig op het Gordelfestival te Hofstade (Zemst) en Huizingen.

Graag tot dan!

Jürgen ConstandtAlgemeen directeur

Colofon‘Objectief & Gezond’ is het driemaandelijks gezondheidsmagazine van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Nr. 87 – september 2015

Redactiecomité: Jürgen Constandt, Danny De Boeck, Kim Gaudeus, Marc Hollevoet, Horst Müller, Marnix Raes, Sarah Rongère, Erik Stoffelen, Diane Van Balen, Marijke Van den hove, Wim Van Hecke, Will Van Herp en Andy Vandenbroecke.

Redactiesecretaris: Erik Stoffelen

Coördinator: Jürgen Constandt

Secretariaat: Hoogstratenplein 1 – 2800 MechelenTel. 015 28 90 90 - [email protected]

Opmaak: Impact Communications www.impactcomm.be

Druk: Corelio Printing

Verantwoordelijke uitgever: André SuykensAntwerpsestraat 145 – 2500 Lier

De redactie streeft naar het verstrekken van correcte informatie en baseert zich hiervoor op betrouwbare bronnen. De artikels in dit nummer hebben louter een informatieve waarde.

Het redactiecomité kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de verstrekte informatie.

‘Objectief & Gezond’ wordt gedrukt op houtvrij papier met een totale oplage van 51.800 exemplaren.

Lid Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers.

Geboorte- en gezins-voordelen

www.vnz.be

Geboorte-en adoptiepremie

tot 300 euroKampvergoedingen

tot 30 euroKinder- en jeugdvakanties

vanaf 5 jaarKraamhulp

tot 300 euroLuiers

tot 225 euro

Geboorte-Geboorte-Geboorte-en adoptiepremieen adoptiepremieen adoptiepremie

tot tot tot 300 euro300 euro300 euroKampvergoedingenKampvergoedingenKampvergoedingen

tot tot tot 30 euro30 euro30 euroKinder- en jeugdvakantiesKinder- en jeugdvakantiesKinder- en jeugdvakanties

vanaf vanaf vanaf 5 jaar5 jaar5 jaarKraamhulpKraamhulpKraamhulp

tot tot tot 300 euro300 euro300 euroLuiersLuiersLuiers

tot tot tot 225 euro225 euro225 euro

VNZ_Aff GeboorteGezin 500x700_'15.indd 1 5/02/15 21:11

4 Objectief & Gezond 09/2015

De start van het nieuwe schooljaar betekent automatisch meer verkeer. Daarbij denk je natuurlijk in de eerste plaats aan auto’s en misschien ook aan het openbaar vervoer. Maar vergeet zeker de fietser niet. De Fietsersbond wil het belang van de fietser benadrukken. We waren te gast bij Mikaël Van Eeckhoudt, algemeen directeur van de Fietsersbond.

Jij bent algemeen directeur van de organisatie. Kan je verduidelijken waar de Fietsersbond mee bezig is?

De Fietsersbond is een ledenorganisatie die als spreekbuis van de fietsers wil functioneren. Wij willen hun belangen en noden uitdrukken. We vertegenwoordigen minstens 25.000 dagelijkse fietsers. Daarnaast bestaat eveneens het programma ‘bike-to-work’ waaraan ongeveer 25.000 extra mensen deelnemen. Kortweg kan dan toch gezegd worden dat wij 50.000 fietsers vertegenwoordigen. De kerntaak van de Fietsersbond is ijveren voor een fietsvriendelijke omgeving. Daarmee bedoelen wij een omgeving waarin iedereen de keuze kan maken om te fietsen. Nog te vaak kunnen personen niet voor de fiets kiezen omdat de infrastructuur dit immers niet altijd toelaat. Het kan zijn dat het te gevaarlijk is, dat de verharde wegen niet goed zijn, of dat de fietser soms zijn of haar weg niet kent. Hierdoor zijn veel mensen bang. Een belangrijke oplossing hierbij is het aanbieden van fietspaden, maar zeker ook het creëren van fietsostrades.

Wat is een fietsostrade?

Zoals het woord zelf aangeeft, is dat een snelweg, maar dan voor de fietser. Kort gezegd is het een strook asfalt waar de fietser overal voorrang heeft. Momenteel zijn er beperkte fietswegen, bijvoorbeeld naast spoorwegen of kanalen. Maar deze worden geregeld onderbroken en zijn dus geen snelwegen. De nieuwe fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen eindigt trouwens aan de hoofdzetel van het VNZ, n.v.d.r.

Hoe zouden jullie dit als organisatie concreet kunnen bereiken?

Door te lobbyen. Daarnaast proberen wij zo veel mogelijk open te communiceren. We trachten steeds een boodschap te geven waar de fietser zelf iets aan heeft. Deze communicatie wordt gericht naar onze leden, maar ook op iedereen die interesse heeft in het dagelijkse fietsen. We willen een fietsvriendelijke omgeving voor iedereen. Mensen die niet erg bewust fietsen en dit maar af en toe doen, zijn ook een belangrijke doelgroep voor ons.

Wij zouden graag helpen bij het doorbreken van de drempel die hen tegen houdt om wel op regelmatige basis te fietsen. Er voor zorgen dat iedereen de keuze heeft om zich niet enkel met de wagen of het openbaar vervoer te verplaatsen, maar ook voor de fiets kan kiezen.

Hebben jullie de middelen om deze problemen aan te pakken?

Momenteel bedraagt het fietsbudget 88 miljoen euro per jaar. Dit wordt gebruikt voor heel Vlaanderen en is dus zeer beperkt. Nochtans fietsen heel veel Vlamingen. Maar nog meer mensen maken gebruik van de wagen. Dat heeft duidelijk te maken met de goed uitgebouwde infrastructuur voor de wagen.

InterviewMikaël Van Eeckhoudt

Objectief & Gezond 09/2015 5

Toch wil ik benadrukken dat de Fietsersbond niet tegen de wagen is. Wel zijn wij voor de fiets. Als we allemaal met de wagen blijven rijden, rijden we ons immers vast en zou ook het dragen van een gasmasker niet overbodig zijn. Jammer genoeg zie ik weinig concrete stappen richting het verminderen van het gebruik van de wagen. Mijn ultieme doel is het creëren van een fietscultuur, of beter gezegd het fietsen deel te laten uitmaken van onze cultuur. Momenteel wordt het gebruik van de fiets nog te veel als een uitzondering gezien, en dat zou zeker mogen veranderen. We willen het gebruik van de fiets even vanzelfsprekend maken als het gebruik van de wagen.

Is het zo dat mensen in de stad minder gebruik maken van de fiets omdat ze schrik hebben?

Het is inderdaad zo dat mensen uit de stad schrik kunnen hebben om te fietsen. Maar let op, zeker in landelijke omgevingen rijden automobilisten harder en ook dat kan angst bij fietsers veroorzaken.

Is het dan ook terecht dat personen schrik hebben om te fietsen? Wanneer is fietsen volgens jou veilig?

Vanaf het moment dat de fiets op maat is, en dat deze voldoet aan je eigen behoeften. Wanneer je vaak in de stad fietst, is een mountainbike bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Daarnaast heb je oneindig veel keuze bij de aankoop van een fiets. Hou daarbij in de eerste plaats rekening met jouw noden. Of je nu kiest voor aluminium of staal, zo lang je je er goed bij voelt, heb je een goede keuze gemaakt. Bij een goede fiets heb je het gevoel dat je er goed op zit, dat je voldoende evenwicht hebt en dat je er de straat mee op durft. Bij de aankoop van een fiets is het ook belangrijk de fietshandelaar om raad te vragen. Deze zal je helpen bij het opnemen van je maten. Er wordt rekening gehouden met de breedte van het stuur, de hoogte van het zadel… Je fiets moet echt op jou persoonlijk afgestemd zijn. Uiteraard heeft iemand die 20.000 kilometer per jaar fietst andere behoeften dan iemand die er maar af en toe eens gebruik van maakt. Daarnaast is het erg belangrijk

om je fiets goed te onderhouden. Minstens één keer per jaar moet je je fiets volledig laten nakijken en herstellen. Wanneer je veel kilometers aflegt mag dat zelfs vaker. Je fiets moet ook volledig voldoen aan de verplichte wegcode. Als je hier twijfels rond hebt, kan je fietshandelaar je verder helpen.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen alleen naar school fietsen?

Daar is geen concreet antwoord op. Wel is vertrouwen hierbij een belangrijk aspect. Als je zelf geen vertrouwen hebt in het fietsen, zal je dit ook doorgeven aan je kinderen. Om hieraan te werken bestaat het programma ‘bike experience’. Via bikeexperience.be kan je een programma ontdekken waarbij ervaren fietsers minder ervaren fietsers bijstaan om zo de drempel te verlagen. Dit is volledig gratis en wordt uiteraard ook door onze Fietsersbond ondersteund.

Wat is jouw mening over de helm?

Mijn standpunt en dat van de Fietsersbond is hierover hetzelfde. Wij zijn tegen helmplicht, maar wel voor het aanraden van helmen bij bepaalde doelgroepen. Daarbij denk ik zeker aan kinderen, ouderen en personen die meer dan recreatief fietsen en dus hoge snelheden kunnen halen. Onze bedoeling is om dit om te draaien en de fietsinfrastructuur zodanig veilig te maken zodat de helm niet meer nodig is.

Welke leeftijd is volgens jou gepast om kinderen te leren fietsen?

Zo vroeg mogelijk. Dit is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van de motoriek bij het kind. Er moet ook rekening gehouden worden met zijn of haar zelfzekerheid. Dit kan dus zeer verschillend zijn per kind. Een goede methode is het aanreiken van een loopfiets, wanneer het kind zich hierop zelfzeker genoeg voelt kan overgeschakeld worden naar een gewone fiets, al dan niet met steunwieltjes. Ook hier is opnieuw de omgeving en de infrastructuur belangrijk. Je start best op een pleintje,

dan misschien op de stoep bij je thuis, een rustige straat, enzovoort. Stapsgewijs opbouwen naargelang het kunnen van het kind.

Kan je enkele tips meegeven om kinderen aan te sporen om met de fiets naar school te gaan?

Zorg ervoor, zoals ik reeds aanhaalde, dat het kind vertrouwen heeft en dat hij of zij het traject probleemloos kan afleggen. Daarnaast is het volgens mij prettig om er een familiemoment van te maken. Praat met je kind, vertrek op tijd zodat je je niet moet haasten. Verplichten lijkt me de slechtste manier om een kind voor iets warm te maken.

Wat moet volgens jou echt nog gebeuren om het fietsen aan te moedigen?

Vooral de infrastructuur is erg belangrijk. Hiermee bedoel ik niet enkel betere fietspaden of fietssnelwegen maar ook fietsenstallingen, een lokaaltje op het werk om fietsgerief in kwijt te kunnen, noem maar op. Daarnaast moet fietsen ook fiscaal aantrekkelijker worden. Een hogere fietsvergoeding zou een pluspunt zijn. Ook moet beter aangegeven worden dat fietsen goed is voor de collectiviteit. Iedereen heeft baat bij een omgeving waarin zich meer fietsers bevinden. Er zal minder lawaai, fijn stof, stress door files, enzovoort zijn. Daarnaast zijn er ook rechtstreekse voordelen aan fietsen verbonden. Je zal je fitter voelen, het is budgetvriendelijk, misschien kan je zelfs tijd uitsparen…

Heb je nog een laatste boodschap voor onze leden?

Overwin je drempels om de fiets meer te gebruiken. Maar het is echt niet nodig om je wagen te bannen.

6 Objectief & Gezond 09/2015

NZVakantiesVakantie doet langer leven!

Bespaar tot € 35 p.p.Herfstvakantie = 2 + 1 nacht gratis!€ 80 i.p.v. € 115 p.p.

Aankomst mogelijk 1, 2 en 3/11Neutralia, Oostende.

Formule:- Tarief incl. ontbijt, op basis van 2 personen in een standaardkamer.- Toeristenbelasting: € 2,12 p.k.p.n.

Meer info en voorwaarden via de ‘Helpdesk vakanties’:www.nzvakanties.be - [email protected] - 02 533 07 08

Kinderen overnachten

GRATIS!*Geldig tijdens

de herfstvakantie in Hoge Duin,

Oostduinkerke.

Primeur! Gastronomisch Frans weekend.

Van 9 tot 11/10Hoge Duin, Oostduinkerke.

Formule: - 2 overnachtingen + ontbijt en gastronomisch avondmaal op vrijdag en zaterdag (incl. ½ fles wijn p.p.).

€ 160 p.p. in een standaardkamer.

Populaire klassiekerGastronomisch bier- en wildweekend!

Van 16/10 tot 18/10 en 13 tot 15/11Dennenheuvel, Durbuy (Bomal-sur-Ourthe ).

Formule: - 2 overnachtingen + ontbijt en gastronomisch avondmaal op vrijdag en zaterdag (excl. dranken).- Activiteit: bierdegustatie / natuurwandeling met gids.

€ 171 p.p. in een comfortkamer.

Wees erbij! De

plaatsen zijn beperkt!

p.p.p.n.: per persoon per nacht.p.k.: per kind / p.p.: per persoonp.k.p.n: per kamer per nacht

*Kamers tot 7 p.

Familie XLSpeciaal voor grote en nieuw samengestelde gezinnen.Geldig in Hoge Duin en Dennenheuvel,kamers tot 8 personen.

Vanaf € 30 p.p. incl. ontbijt. / Kind € 10 p.k.

Familie XSSpeciaal voor éénoudergezinnen.Geldig in Neutralia, Hoge Duin en Dennenheuvel.

Vanaf € 37,50 p.p. incl. ontbijt. / Kind € 10 p.k.

Objectief & Gezond 09/2015 7

ActueelPAS AFGESTUDEERD?

Stap 1: de VDAB of Actiris

Ben je afgestudeerd of gestopt met je studies? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) of Actiris (in Brussel).

De VDAB verwacht dat je in de periode dat je werkzoekende bent, zelf actief op zoek gaat naar werk, ingaat op het jobaanbod dat jou voorgesteld wordt en steeds positief reageert op uitnodigingen van de VDAB voor een evaluatiegesprek, job of opleiding. Doe je dit niet? Dan kan dit gevolgen hebben voor je wacht- of werkloosheidsuitkering.

Hoe inschrijven?- Online via www.vdab.be.- Bij één van de VDAB-consulenten (gratis bereikbaar op

0800 30700, elke werkdag tussen 8 en 20 uur).- In de Werkwinkel op een zelfbedieningscomputer.

Wanneer inschrijven?- Voor wie afgestudeerd is: • jonger dan 18 jaar (op 1 juli): ten laatste op 8 juli; • ouder van 18 jaar (op 1 juli): ten laatste op 8 augustus;- Voor wie stopte met studeren: de wachttijd begint op de

dag van inschrijving.

Wachttijd = uitkering?De wachttijd is de periode waarin je werk zoekt. Je hebt evenwel nog geen recht op een werkloosheidsuitkering. Die krijg je pas als je nog werkloos bent na afloop van de wachttijd.

Handige weetjes- Vind je voltijds of deeltijds werk? Verwittig dan meteen de

VDAB, ook al is het interimwerk van één of enkele dagen.- Na een ontslag moet je steeds vragen naar een C4 of een

ontslagbrief.- Ook de Werkwinkel kan werkzoekenden helpen (www.werkwinkel.be).

Stap 2: de RVA, HVW en vakbonden

Heb je na het doorlopen van je wachttijd nog geen werk? Dan kan je een wachtuitkering aanvragen. Hiervoor ben je niet verplicht om je aan te sluiten bij een vakbond. Je kan ook terecht bij de HVW (Hulpkas voor Werkloosheids-uitkeringen).

Hoe lang duurt de wachttijd?- 155 dagen (voor wie jonger is dan 18 jaar).- 233 dagen (voor wie tussen 18 en 26 jaar is).- 310 dagen (voor wie ouder is dan 26 jaar).

Handige weetjes- Je kan je wachttijd berekenen op www.rva.be (wachttijd

schoolverlaters).- Het is geen probleem om, eens je afgestudeerd bent, eerst

nog een studentenjob uit te oefenen. Doe je dit na 31 juli, dan telt de gewerkte periode gewoon mee voor je wachttijd. De dagen als jobstudent vóór 31 juli komen echter niet in aanmerking. Meer info over je rechten en plichten als jobstudent vind je op www.studentatwork.be.

- Heb je vragen over de kinderbijslag? Contacteer de Rijksdienst voor Kinderbijslag (www.rkw.be).

Stap 3: het VNZ

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) verwelkomt je graag als nieuwe titularis! Je moet je persoonlijk aansluiten bij een ziekenfonds van zodra:• je werk gevonden hebt;• je beroepsinschakelingstijd voorbij is;• je je 25ste verjaardag vierde;• je een zelfstandig beroep uitoefent. Neem dan best eens contact op met een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, zoals Multipen bijvoorbeeld (www.multipen.be).

Heb je je diploma al netjes weggeborgen (of ingekaderd…)? Heb je intussen je droomjob beet? Vergeet dan niet om ook administratief de puntjes op de negende letter van het alfabet te zetten. Wij zetten je met een aantal nuttige tips alvast goed op weg.

Hoe aansluiten bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds?Aansluiten bij ons ziekenfonds is heel eenvoudig. Je moet slechts één formulier invullen en wij doen de rest.Dit aansluitingsformulier vind je op www.vnz.be of kan je aanvragen via [email protected] of in een VNZ-kantoor bij jou in de buurt.

8 Objectief & Gezond 09/2015

Geefje wereldkleurmet de

Van kinderoppasdienst over korting bij winkels en evenementen tot gratis magazines, advies en vorming.

Word snel lid

Kijk op www.gezinsbond.be/lidwordenof telefoneer naar 02-507.88.88.

20150626-GB_affiche_lidworden_A3_v3.indd 1 6/26/2015 5:28:33 PM

Objectief & Gezond 09/2015 9

Betaalbare sport

Wie zelf sport of enkele kinderen heeft die in sportverband bezig zijn, weet dat hier vaak een stevig prijskaartje aan vast hangt. Om te vermijden dat mensen om financiële redenen niet zouden gaan sporten, hebben wij als ziekenfonds al geruime tijd onze nek uitgestoken door 30 euro per persoon en per kalenderjaar terug te betalen van de kosten voor een sportclub.

Brede sportsector

Heel wat mensen denken vaak dat deze terugbetaling voorbehouden is aan bepaalde sporten die ze toevallig niet beoefenen. Het gamma van sporten dat we evenwel terugbetalen is echter enorm. Volg je een cursus tango of ben je actief in een schaak- of bridgeclub? Dan heb je ook recht op deze terugbetaling. Bovendien is je leeftijd geen beperking. Zo genieten baby’s van een terugbetaling als ze hun eerste plons in het water wagen via watergewenning of babyzwemmen. De volledige lijst van meer dan 115 terugbetaalbare sporten vind je terug op www.vnz.be.

Kleine lettertjes?

Zijn er voorwaarden verbonden aan de terugbetaling van een sportclub? Jazeker, al vormen die in de praktijk geen enkel probleem.• Je voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

- je bent voor de duur van een sportseizoen aangesloten bij een sportclub of volgt sportlessen onder begeleiding (minimum 10 lessen);

- je bent aangesloten bij een erkende fitnessclub (abonnement met minimum 10 beurten);

- je bent ingeschreven voor een initiatiecursus sporten (zoals babyzwemmen of jogging-initiatie).

• Je bent aangesloten bij het VNZ op de datum dat je je lidgeld voor je sport- of fitnessclub betaalde.

• Natuurlijk kan je nooit meer ontvangen dan je betaalde.

Verantwoord sporten

Vooraleer iedereen naar de sportclub holt, geven we toch graag nog deze goede raad mee. Als je te lang op sportief vlak niet echt actief was, is een sportmedische keuring geen overbodige luxe. Ook jongeren worden door heel wat sportclubs gevraagd om zo’n onderzoek te ondergaan. We betalen ook tot 30 euro terug voor een sportmedische keuring of een preventieve hartscreening, voor zover er geen wettelijke tussenkomst voorzien was. Deze kan uitgevoerd worden door je huisarts, een sportarts of een cardioloog.

Hoe aanvragen?

• Terugbetaling lidgeld sportclub. Bezorg ons één van de volgende formulieren:

- het ingevulde formulier ‘Sport- of Fitnessclub’ (afdrukken via www.vnz.be);

- het fitnessabonnement;- het bewijs van aansluiting bij de sportclub.

• Terugbetaling sportmedische keuring. Bezorg ons het ingevulde formulier ‘Sportmedische

keuring’.

Gezondheid boven alles! Het VNZ sensibiliseert daarom graag jong en oud om meer te sporten. Want extra beweging heeft onmiskenbaar een positieve invloed op je gezondheid.

DienstenAls het kriebelt, moet je sporten

10 Objectief & Gezond 09/2015

Midnight Dream

• Een echte ComfoPlus comfortmatras om heerlijk op weg te dromen.• Deze 20 cm dikke matras met geprofileerde toplaag in

viscoschuim (d 85kg/m³) en een onderlaag in geprofileerd koudschuim (d 55kg/m³) biedt een maximale drukverdeling.

• De matras is omgeven door een luxueuze rekbare Hazel-hoes (polyester + viscose – 500g/m²).

• Voor zorgsituaties is deze matras ook verkrijgbaar met een bi-elastische, zuurbestendige en afwasbare hoes

(zonder meerprijs).• Fabriekswaarborg van 12 jaar.

Prijs Actieprijs

80 x 200 x 20 cm € 790 € 59990 x 200 x 20 cm € 870 € 649140 x 200 x 20 cm € 1.335 € 999160 x 200 x 20 cm € 1.490 € 1.099 180 x 200 x 20 cm € 1.660 € 1.199

Andere maten ook aan actievoorwaarden verkrijgbaar.Vraag prijs!

Het comfort van een relaxzetel op maat

Het zitcomfort in een op maat gemaakte relaxzetel is onge-evenaard. Wanneer we, naarmate onze leeftijd vordert, steeds meer en langer zitten, betekent wat extra comfort geen over-bodige luxe.

We bieden zetels aan met mechanische of elektrische verstel-ling, met één, drie of vier motoren, met een sta-op functie, verwarming, massage… de mogelijkheden zijn quasi onbeperkt.

We bieden zelfs zetels aan voor gebruikers tot 350 kg.

Na uw bestelling komt een deskundige Revilax-medewerker bij jou aan huis voor maatname en kleurkeuze. 5 à 6 weken later heb je jouw zetel op maat, perfect inspelend op je persoonlijke noden en behoeften.

Naargelang de gekozen opties varieert de prijs van € 1.000 tot € 2.600. Maar we zetten dit product voor jou graag in de eta-lage met een erg fraaie actie!Op relaxzetels die je bestelt tussen 1 september en 16 oktober 2015 bieden we 20 % korting.(kortingen van € 200 tot € 520 per zetel).

* De toestellen worden gratis, niet gemonteerd, aan huis geleverd. Montage door onze technici kan aan € 30 per toestel.

ComfoPlusNieuwe promoties

Oefenfiets Kettler Polo M € 399 € 320

• Manueel instelbare magneetrem op een 6 kg vliegwiel.

• Polsslagmeting via handsensoren.• Brede en lage instap.• 98 x 53 x 130 cm.• Geleverd in bouwpakket (*).

Ergometerfiets Kettler E5 € 879 € 710

• Elektrisch gestuurde belasting (hartritme- of Watt-gestuurd).

• Polsslagmeting via hand- en/of oorsensor.

• Comfortabele brede en lage instap en verstelbaar zadel.

• 115 x 54 x 125 cm.• Geleverd in bouwpakket (*).

Actieperiode van 1 september tot 16 oktober 2015

Ook de loopbanden en Cross-trainers van Kettler zijn leverbaar aan actievoorwaarden (15% korting tijdens de actieperiode).

Hou er vaart in en profiteer van onze fitness-actie!COMFO

vzw

03 292 21 60

Objectief & Gezond 09/2015 11

In de kijker

Bree: Nieuwstadtstraat 7 (lichting op maandag)Hillegem (Herzele): Perrestraat 35 (lichting op maandag)Niel-bij-As: Hoogstraat 122 (lichting op maandag)O.L.V.-Waver: Dijk 70 (lichting op maandag )Voeren: Boomstraat 9 (lichting op maandag)

Nieuwe postbussen

Vanaf 1 september

Brugge: maandag: 9-12 en 14-17 uur en donderdag: 9-12 uurIeper: dinsdag: 9-12 en 14-17 uurIzegem: woensdag: 9-12 uurKortrijk: maandag, woensdag en donderdag: 9-12 en 14-17 uur

Nieuwe openingsuren kantoren

Glabbeek: Meenselbeekstraat 3 (lichting op dinsdag) Opwijk: Stationsstraat 40 (lichting op vrijdag)

Wijzigingen adres of lichtingsdag postbussen

De voorbije maanden hebben we hard gewerkt aan onze nieuwe regionale hoofdzetel in West-Vlaanderen. Intussen hebben we ook elders in Vlaanderen grootse plannen. Zo willen we tegen de jaarwisseling 2016-2017 in Oost-Vlaanderen een gloednieuw kantoor in Gent en hebben we ook nog plannen in de Antwerpse regio.

Al onze kantoren zullen gesloten zijn op vrijdag 25 september.

GentIJzerlaan 16 • 09 245 29 25Openingsuren: Dinsdag: 10.00-13.00 en 14.00-18.00

Sociale dienst: na afspraak

WesterloBoerenkrijglaan 22a • 014 54 63 69Openingsuren: Donderdag: 14.00-18.00

De Arteveldestad staat al langer op het lijstje van steden waar we op zoek zijn naar een moderner en ruimer kantoor. Dat is echt nodig. Niet alleen AA Gent maar ook het VNZ scoort er hoge toppen. Het voorbije jaar kenden we in de Gentse regio een sterke groei tot bijna 4.000 leden. Voorlopig blijven we in Gent nog gehuisvest in de IJzerlaan 16. Elke dinsdag ontvangt Kurt Naert-Segaert er onze leden. De sociale dienst is er bereikbaar na afspraak. Postbussen zijn er in de omliggende gemeenten Destelbergen, Sint-Denijs-Westrem en Zelzate.

Sinds enkele jaren is het VNZ ook aanwezig in Westerlo. Ons adres, de Boerenkrijglaan, doet terugdenken aan een bewogen stuk geschiedenis in Vlaanderen. Elke donderdagnamiddag staat Greet Janssens ter beschikking van onze ruim 1.000 leden uit de regio. In de onmiddellijke omgeving zijn er ook postbussen in Balen, Herselt (Ramsel), Hulshout, Olen en Wiekevorst.

Met trots kunnen we melden dat we in Kortrijk een mooi nieuw pand in gebruik zullen nemen op de Vlasmarkt 9. Welkom in ons gloednieuw kantoor in Kortrijk! Afspraak op vrijdag 4 september om 18 uur aan de Vlasmarkt.

12 Objectief & Gezond 09/2015

JANUARIVanaf 2014 betalen we jaarlijks tot 50 euro terug voor de kosten van brillen of lenzen. Met een voorschrift van de oog-arts krijgen onze leden om de 4 jaar tot 100 euro terugbetaald.

Op 29 januari openen we onder ruime belangstelling een gloednieuw kantoor in Hasselt. Tijdens de openingsreceptie wordt onze Limburgse pionier Jules Del-ville uitgebreid in de bloemetjes gezet.

FEBRUARIOp 22 februari organiseert het Vlaams Geneeskundigenverbond een debat ‘Pro en contra van de medische digitale communicatie’. In het panel zitten onder meer Leo Neels (Pharma.be), Jo De Cock (Riziv), Frank Robben (e-Health) en Jürgen Constandt (VNZ).

MAARTOp zondag 16 maart zingt de Lotto Arena in Antwerpen ‘Ja voor Vlaanderen!’. Com-mercieel directeur Erik Stoffelen, tevens ANZ-voorzitter, houdt er naar goede gewoonte zijn toespraak.

APRILVanaf 1 april 2014 wordt de leeftijds-grens 65+ geschrapt voor de producten HospiPlan & AmbuPlan en HospiPlus & AmbuPlus. Er worden twee nieuwe premiecategorieën voorzien voor wie op latere leeftijd aansluit. Het betreft een opening naar mensen zonder hospita-lisatieverzekering of personen met een privéverzekering.

MEIOp 10 mei openen we samen met onze koepelorganisatie en NZ Vakanties een gloednieuwe vleugel in het vakantie-domein Dennenheuvel te Bomal. Vanaf september kunnen vijftigplussers hier rustig komen ‘ontstressen’.

JUNISamen met de vzw West-Flandria wordt een gloednieuw kantorencomplex gekocht aan de Vlasmarkt in Kortrijk, vlakbij het centrum en het station.

Dit gebouw zullen we helemaal inrichten om in september 2015 operationeel van start te gaan. Een hele nieuwe werk-omgeving voor onze collega’s Brigitte, Catherine, Carine, Kurt, Lies, Pol en Wim!

SEPTEMBERWe overschrijden de ronde kaap van 70.000 titularissen, 70.056 om precies te zijn. In 2014 groeien we uiteindelijk met 4,2 % op jaarbasis.

OKTOBERWie bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds een hospitalisatieverzekering afsluit, moet zich in principe niet meer bekommeren om de betaling van de facturen. Sinds 1 oktober betaalt het ziekenfonds die rechtstreeks aan het ziekenhuis waar men opgenomenwordt. Een absolute primeur in de sector!

In de week van 29 september tot en met 5 oktober gaan we met een heuse reclamecampagne van start op Radio 2, Q-Music en Joe FM. Er verschijnen ook advertenties in Gazet Van Antwerpen, De Standaard en Metro. Diverse media, zoals De Artsenkrant, De Tijd en ’t Pallie-terke besteden aandacht aan deze nieuwig-heid in de zie-kenfondswereld.

Op woensdag 15 oktober openen we een nieuw kantoor op de Gemeenteplaats in Brecht. Hiermee verankeren we ons ziekenfonds in de Noorderkempen. Kantoorhouders Annelore Mertens en Jan Bertels zullen er onze leden met raad en daad bijstaan.

Tijdens de 33ste Uilenspiegelavond rei-ken de Vlaamse Actieve Senioren (Vl@s) van Limburg de prijs voor Verdienstelijke Vlaming uit aan algemeen directeurJürgen Constandt voor zijn onverdroten inzet voor een betere dienstverlening in de ziekenzorg in Vlaanderen.

NOVEMBERLancering nieuwe webstek.

DECEMBERDe Raad van Bestuur van het VNZ beslist tijdens haar vergadering van 10 de-cember unaniem het logo als volgt te wijzigen:• een grotere focus op onze afkorting

VNZ (korter en krachtiger);• onze eigen specifieke identiteit ook

visueel verankeren;• ons imago opfrissen en weer meer

laten opvallen in het straatbeeld en advertenties;

• een nieuwe huisstijl en een ander let-tertype in onze communicatie;

• de herkenbaarheid van ons huidig logo (dat dateert van 1998) bewaren.

Het nieuwe logo zal vanaf maart gelan-ceerd worden en tegen eind 2015 moet alles volledig in een nieuw kleedje steken zodat we klaar zijn voor een spetterend jubileumjaar in 2016.

JaarverslagBlikvangers in 2014

Objectief & Gezond 09/2015 13

Globaal overzicht 2014

Gezondheidszorgen

(kliniekrekeningen, doktersbriefjes, geneesmiddelen…) 156.523.093

Uitkeringen (arbeidsongeschiktheid, invaliditeit…) 53.989.743

Administratieve uitgaven 9.452.694

Aanvullende diensten 3.431.117

Vlaamse zorgverzekering 3.227.885

Hospitalisatieverzekeringen 1.967.478

Voorhuwelijkssparen 775.603

Totaal 229.367.613

Rekening administratiekosten 2014

Inkomsten 9.719.182

Uitgaven 9.452.694

Goederen en diensten 2.764.493

Personeelskosten 6.344.797

Afschrijvingen 282.105

Andere bedrijfskosten 61.299

Werkingsresultaat 266.488Gecumuleerde reserve 4.945.471

Resultaten eigen diensten 2014 Totale reserve

Aanvullende diensten 128.229 1.187.236

Dienst Maatschappelijk Werk 92.641 156.176

Dienst Informatie aan de leden 12.308 37.685

Globaal diensten 233.178 1.381.097VMOB HospiPlus 6.055.901

Rekeningen 2014

LedenHet Vlaams & Neutraal Ziekenfonds telde op 31 december 2014 70.826 titularissen in regel met de wettelijke ziekteverzekering. Het aantal personen ten laste bedroeg 33.830. Dit brengt ons globaal ledentotaal op 31 december 2014 op 104.656.

Het voorbije jaar kende ons ziekenfonds een netto vooruitgang van 4,16 %!

Verdeling per leeftijd Ruim 25 % van onze leden is jonger dan 20 jaar. Bijna 15 % is actief als zelfstandige.

Onder de leden zijn niet minder dan 128 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd.

10.000

20.000

30.000

40.000

50.000

60.000

70.000

80.000

1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014 2016

Op naar de 75.000 leden!Ledenevolutie Vlaams & Neutraal ZiekenfondsOp naar de 75.000 titularissen!

Geografischespreidingl Antwerpen 62,00 %l Vlaams-Brabant en Brussel 16,69 %l West-Vlaanderen 9,39 %l Oost-Vlaanderen 8,88 %l Limburg 1,91 %l Wallonië en buitenland 1,13 %

0

10

20

30

40

0-20 jaar 21-40 jaar 41-65 jaar 65-plussers

14,29

34,55

25,4925,67

62,00 %

16,69 %

9,39 %

8,88 %1,91 % 1,13 %

14 Objectief & Gezond 09/2015

Openingsuren helpdesk vakanties:Ma-vrij: 09u00 - 16u00

Reserveer via [email protected] of telefonisch 02 533 07 08

Het gloednieuw reisbureau van de Neutrale Ziekenfondsen!

NZ Vakanties - Charleroisesteenweg 145, 1060 Brussel

5 %KORTING

VAKANTIEHUIZEN

Tot 5 % KORTING

VLIEGVAKANTIES WINTERZON

SKIVAKANTIES

10 % KORTING

SKIVAKANTIES en

ZOMERVAKANTIES

IN DE BERGEN

10 % KORTINGAUTOVAKANTIESIN FRANKRIJK

5 %KORTING

VLIEGVAKANTIES

5 %KORTING

VLIEGVAKANTIES

Objectief & Gezond 09/2015 15

Gezondeactiviteitenagenda

Info en inschrijven

Tijdens dit infomoment krijg je meer informatie over hoe de leefwereld van een autistisch persoon er uit ziet en over hoe je problemen kan voorkomen. We plaatsen die avond een realistisch en geen pessimistisch beeld centraal!

Donderdag 8 oktoberBegeleider: Kristien Dewulf(Autisme Vlaanderen)

VNZHoogstratenplein 12800 Mechelen

19.30-21.30

Autisme

Itam (Institute for Training of Attention and Mindfulness) reikt kwalitatieve aandachtstrainingen aan en wil daarmee het welzijn van mensen verbeteren.

Woensdag 7 oktoberBegeleider: Brunhilde Denoodt(medewerker Itam)

Brusselsestraat 633000 Leuven (Lokaal B14)

19.30-21.30

Mindfullness

Wil jij tips krijgen omtrent een gezonde zwangerschap? Wat is volgens jou gezond zwanger zijn? Kan je bepaalde zaken zelf aanpakken? Op al deze vragen proberen wij via dit infomoment antwoorden te bieden. Breng gerust je partner mee.

Dinsdag 17 novemberBegeleider: Tatiana Demesmaeker

VNZHoogstratenplein 12800 Mechelen

19.30-21.30

Natuurlijk leven, Gezond zwanger

Gratis inschrijven kan via [email protected], door te bellen naar 015 28 90 90 of via onze webstek www.vnz.be/gezondengelukkig

14.00-16.00

Wat is diabetes?

Wat wordt bedoeld met een zorgtraject?

Mag je nog sporten als je diabetes hebt en hoe belangrijk is het om je voeding aan te passen?

Op al deze vragen krijg je deze avond een antwoord.

Donderdag 17 septemberLokaal Multidisciplinair Netwerk Centraal West-VlaanderenJolien Moernaut (Zorgtrajectpromotor & Diabeteseducator)

CC de SpilH. Spilleboutdreef 18800 Roeselare

Diabetes

Openingsuren helpdesk vakanties:Ma-vrij: 09u00 - 16u00

Reserveer via [email protected] of telefonisch 02 533 07 08

Het gloednieuw reisbureau van de Neutrale Ziekenfondsen!

NZ Vakanties - Charleroisesteenweg 145, 1060 Brussel

5 %KORTING

VAKANTIEHUIZEN

Tot 5 % KORTING

VLIEGVAKANTIES WINTERZON

SKIVAKANTIES

10 % KORTING

SKIVAKANTIES en

ZOMERVAKANTIES

IN DE BERGEN

10 % KORTINGAUTOVAKANTIESIN FRANKRIJK

5 %KORTING

VLIEGVAKANTIES

5 %KORTING

VLIEGVAKANTIES

16 Objectief & Gezond 09/2015

Omdat

veiligheid

prioritair is…

[email protected]

[email protected]

JE RIJBEWIJS BEHALEN?

We helpen je graag verder!

Omdat gezondheid en veiligheid nauw samenhangen, genieten leden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds korting bij VAB-Rijschool en Rijschool Sanderus. Verkeersveiligheid begint immers bij een goede opleiding.

Daarom betalen de VNZ-leden geen administratiekost* bij deze rijscholen.

* niet cumuleerbaar met andere kortingen en op vertoon van

groen kleefbriefje.

130027_VAB_RIJSCHOOL_Adv_SANDERUS.indd 1 6/02/13 16:45

Ballonvaart:leden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfondskrijgen een speciale korting!

Kijk opwww.balloninfo.be of bel 0495 25 35 45

SYMPOSIUMde transfers in de sociale zekerheid

met medewerking van o.m. Remi Vermeiren, Geert Jennes, Guy Tegenbos.

Wanneer? Zaterdag 3 oktober, 9-13 uurWaar? Vlaams Parlement, Brussel

Meer info?Bel 015 28 90 96 of [email protected]

DdEe aLlZzHhEe IiMm EeRr cOoDdEe

OuvertureOp 18 september gaat ‘De Alzheimer Code’ feestelijk van start in deSingel (Antwerpen), met medewerking van Bernard Dewulf, Dirk De Wachter, Warre Borgmans en Dimitri Leue, het

pianistenduo Jan Michiels en Inge Spinette e.a.

Wil je kans maken op een duoticket voor deze voorstelling op 18 september? Bel 015 28 90 90 of stuur een bericht naar

[email protected] met als onderwerp ‘De Alzheimer Code’.

Meer info? www.alzheimercode.be

In september en oktober 2015 loopt in Vlaanderen en Brussel het kunstenaarsproject ‘De Alzheimer Code’. Het is een sociaal-artistiek initiatief. ‘De Alzheimer Code’ wil meer aandacht vragen voor wat de aandoening van de eeuw lijkt te worden en

wil duidelijk maken dat mensen met dementie mee tellen.

Objectief & Gezond 09/2015 17

De maximumfactuur (MAF) werd door de overheid in het leven geroepen om de jaarlijkse medische kosten van de gezinnen tot een plafondbedrag te beperken. Zodra de remgelden van het gezin dit plafond overstijgen, worden deze automatisch door het ziekenfonds terugbetaald.

Het plafondbedrag van de MAF, dus het bedrag dat je nog zelf moet betalen, hangt af van jouw sociale situatie en van het gezinsinkomen.

Het plafond bedraagt bijvoorbeeld 450 euro voor wie recht heeft op een ver-hoogde tegemoetkoming. Naargelang je jaarinkomen kan dit plafond oplopen tot 1.800 euro per persoon.

Nieuw én uniek aan het Medi-O-Plan is de jaarlijkse terugbetaling van 50 % en tot maximum 1.000 euro per verzekerde van de effectief betaalde remgelden tot aan het plafondbedrag. Hierdoor wordt de kloof tussen jouw persoonlijke opleg en de tussenkomst van je ziekenfonds met de helft verminderd.

De terugbetaling betalen we bovendien automatisch én in één keer uit na afloop van het verzekeringsjaar. Je hoeft dus zelf geen enkele stap te ondernemen.

De geboden dekking geldt niet alleen voor de remgelden van artsen, specia-listen, paramedici… maar ook voor de remgelden van onder meer geneesmid-delen, labo-onderzoeken en verblijfs-kosten tijdens een hospitalisatie in het binnenland (zie kader).

Volgende kosten worden meegeteld om je remgelden te berekenen:

• verstrekkingen door artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en andere zorgverleners;

• tandzorg, orthodontie en prothesen;

• geneesmiddelen uit de categorieën A, B en C (Cs en Cx niet!) en voor magistrale bereidingen;

• technische prestaties zoals operaties, radiologie, klinische biologie;

• bepaalde kosten bij opname in het ziekenhuis zoals het persoonlijk aandeel in de ligdagprijs (bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis enkel tot de 365ste dag) en wettelijke erelonen;

• afleveringsmarge voor implantaten.

Het Medi-O-Plan dekt ook nog de vol-gende kosten die door de ziekteverzeke-ring amper of niet terugbetaald worden:

• Tandzorg:

50 % van de kosten van tandzorg (tandprotheses, tandbruggen, kronen en stiften, implantaten, parodonto-logie, tandextracties) indien je geen recht hebt op een tussenkomst door de verplichte ziekteverzekering. Per verzekerde geldt een maximum van 500 euro per kalenderjaar.

• Orthodontie:

Ongeacht of je al dan niet recht hebt op een wettelijke tussenkomst, betaalt Medi-O-Plan jou tot maximum 250 euro per behandelingsplan terug als volgt: - 125 euro bij de plaatsing van het apparaat;- 125 euro na 12 raadplegingen.

Medi-O-PlanHét optimale verzekeringsplan voor je medische kosten

Als je een (tand)arts, kinesist, logopedist… raadpleegt of bepaalde geneesmiddelen aankoopt, komt het ziekenfonds tussen. Maar er blijft ook steeds een bedrag voor je eigen rekening. Dat bedrag wordt het remgeld genoemd. Doorheen het jaar kunnen de remgelden voor een gezin flink oplopen.

Met het nieuwe verzekeringsproduct Medi-O-Plan verminder jij fors je medische kosten!

NIEUW!

18 Objectief & Gezond 09/2015

• Hoorapparaten:

Indien je recht hebt op een tussen-komst voor een hoorapparaat via de verplichte ziekteverzekering, voorziet Medi-O-Plan een tegemoetkoming voor je persoonlijke opleg:- max. 250 euro bij de plaatsing van

een monofonisch hoorapparaat voor één oor;

- max. 500 euro bij de plaatsing van een stereofonisch hoorapparaat voor beide oren.

• Anticonceptie:

Het Medi-O-Plan betaalt tot maximum 25 euro per jaar terug voor anticon-ceptie aangekocht op voorschrift van je arts en waarvoor geen wettelijke tussenkomst is voorzien.

• Geboorteforfait:

Indien beide ouders verzekerd zijn, ontvangen zij samen 200 euro per kind bij de geboorte (€ 100 per aange-sloten ouder bij het Medi-O-Plan).

Al deze voordelen komen bovenop de talrijke

ziekenfondsvoordelen en eventuele

hospitalisatieverzekering.

Wachttijden

Het recht op de tegemoetkoming start na:• 3 maanden voor de waarborgen rem-

gelden en anticonceptie;• 12 maanden voor de waarborgen

tandzorg, orthodontie, hoorapparaten en geboorteforfait.

Er is evenwel geen wachttijd als je een gelijkaardige ziekenfondsverzekering had.

Premie

De jaarpremie van Medi-O-Plan is afhankelijk van jouw leeftijd*. 0 tot en met 25 jaar: € 9026 tot en met 49 jaar: € 15050 tot en met 64 jaar*: € 18065 jaar en ouder: € 210

*personen die aansluiten ná hun 50ste verjaardag betalen meteen het tarief 65+

Opgelet: wie aansluit ná 65 jaar:65 tot 69 jaar: € 27070 jaar en ouder: € 300

De premie-aanpassing gaat in vanaf het jaar waarin men 26, 50, 65 of 70 jaar wordt. Vanaf het 4de kind is geen premie ver-schuldigd (te beginnen met het jongste).

Gratis voor kinderen tot 6 jaar!

De premie is gratis voor kinderen tot en met 6 jaar op voorwaarde dat de gerech-tigde eveneens verzekerd is. De premie is dan verschuldigd vanaf 1 januari van het jaar waarin het kind 7 jaar oud wordt.

Hoe aansluiten?

Je kan aansluiten vanaf 1 januari 2016. Bel 078 15 23 10, mail naar [email protected] of ga langs in jouw ziekenfonds-kantoor. Er is geen leeftijdsbeperking en je kan aansluiten ongeacht je medische voorgeschiedenis.

Uit het leven gegrepen:Els (35) en Wout (37) hebben samen een 5-jarig zoontje Rik.

Gedurende één jaar hadden zij de volgende medische kosten. Els werd een week in het ziekenhuis opgenomen voor een heelkundige ingreep. Hierdoor had ze nazorg nodig waaronder 18 sessies kiné. Zij nam gedurende enkele weken geneesmidde-len in voor haar herstel.

Remgeld (eigen opleg) € 927,14Extra terugbetaling Medi-O-Plan € 463,57

Wout heeft naast een huisartsbezoekalleen twee bezoeken aan de tandarts gebracht.

Remgeld € 45,84Extra terugbetaling Medi-O-Plan € 22,92

Els en Wout hebben met Rik een aantal bezoeken aan de kinderarts en NKO-arts gebracht.

Remgeld € 216,08Extra terugbetaling Medi-O-Plan € 108,04

Het gezin geniet door Medi-O-Plan van een extra terugbetaling van 594,53 euro. Hun premie bedraagt 300 euro vermits zoontje Rik tot 6 jaar gratis verzekerd is bij het Medi-O-Plan. Betty (64) en Frans (67) genieten volop van hun pensioen al zijn er wel enkele kwaaltjes.

Zo moeten ze regelmatig eens langs de arts en nemen ze elk dagelijks geneesmid-delen. Bovendien moet Frans een hoorapparaat aanschaffen.

Remgelden (eigen opleg) € 482,40Extra terugbetaling Medi-O-Plan € 241,20Extra terugbetaling hoorapparaat € 250,00+ nog 50 % van het wettelijk remgeld € 280,55

Het koppel geniet door Medi-O-Plan van een extra terugbetaling van 771,75 euro. Hun premie bedraagt 480 euro vermits Betty pas aansloot na haar 50ste ver-jaardag en Frans na zijn 65.

In deze voorbeelden werd geen rekening gehouden met de wachttijden!

Erkenningsnummer verzekeringsonderneming 250/01 – tussenpersoon 2006 – Dit artikel heeft louter een informatieve waarde. Voor de nauwkeurige beschrijving van de voorwaarden zijn alleen de statuten van de VMOB HospiPlus rechtsgeldig.

Objectief & Gezond 09/2015 19

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Schrijf het antwoord op de vragen in de voorziene vakjes. Stuur het woord dat verschijnt in de gele vakjes vóór 1 oktober naar onze redactie: Objectief & Gezond, Hoogstratenplein 1 in 2800 Mechelen of [email protected]. Je maakt kans op een waardebon van 125 euro voor een verblijf naar keuze in één van onze vakantiecentra. Succes!

1. In welke stad ben je hartelijk welkom bij de opening van ons nieuwe kantoor?

2. Hoe heet een strook asfalt waar een fietser overal voorrang krijgt?

3. Bij welke dienst schrijf je je best zo vlug mogelijk in als je een Vlaamse schoolverlater bent?

4. Hoeveel euro betaalt een kind bij NZ Vakanties in één van onze vakantiecentra in de formules: Familie XL of Familie XS?

5. Hoe heet de nieuwe verzekering die je bij ons kan afsluiten naast de aanvullende verzekering en de hospitalisatieverzekeringen?

6. In welke stad is er een infomoment over diabetes in september?

7. Wat moet je doen als het kriebelt?8. In welke feestzaal gaat het project: ‘De Alzheimer Code’ van

start op 18 september?9. Hoeveel procent korting krijg je op een relaxzetel van

ComfoPlus als je bestelt vóór 16 oktober?10. Wat zit er meer in volkoren of meergranenbrood waardoor je

minder snel honger krijgt?

Er waren 273 juiste inzendingen van de vorige puzzel. De juiste oplossing was: FIETSTOCHT. Mevrouw Anne Schoofs uit Hasselt is de gelukkige winnares van een waardebon van 125 euro voor een verblijf in één van onze vakantiecentra.

Tal van leden zakten af naar de Pallieterstad voor onze jaarlijkse uitstap.

Puzzel

In beeld

Onze 2 hoofdzetels: Mechelen in de steigers en

Lier bij de doortocht van de Ronde van Frankrijk.

20 Objectief & Gezond 09/2015

Start

Wanneer je ’s morgens opstaat heb je ongeveer 10 uur niets meer gegeten. Daarom zal je energie, maar ook vitaminen en mineralen moeten innemen.

Wat is dat nu, een gezond ontbijt?

De hoeveelheid energie die je mag innemen is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Dit geldt voor de energie-inname gedurende de hele dag.

Een gezond ontbijt zou veel complexe koolhydraten moeten aanleveren en niet te veel vet.

Hoe doe je dit concreet?

Je gebruikt best een ongezoete drank. Het lichaam heeft immers nood aan minstens 1,5 liter vocht per dag. Ook een graanproduct wordt volgens de actieve voedingsdriehoek aanbevolen. Bij brood kies je best voor volkoren of meergranenbrood. Daarin zitten meer vezels. Af en toe kan dit vervangen worden door wat ongesuikerde volkoren ontbijtgranen met melk of

yoghurt. Daarbij is fruit een smakelijke aanrader. Ook een zuivelproduct of calciumverrijkt sojaproduct mag niet ontbreken. Daarbij is het handig om te weten dat de gemakkelijk smeerbare vetten de gezonde vetten zijn. Hiervan mag je een mespunt op je boterham smeren.

Ook bewegen hoort erbij!

Na het ontbijt vertrek je naar school, naar je werk of start je met je huis-houdelijke taken. Die vergen energie en tellen als beweging. Op school moet je aan de schoolbanken plaatsnemen. Dus geen beweging, ook op het werk is dit minder vaak het geval. Daarom raden we je aan om op een actieve manier naar school of naar je werk te gaan. Neem de fiets, ga te voet, stap een halte vroeger af en ga nog een stuk te voet… Regent het? Geen zorgen! Maak gebruik van een paraplu, trek een waterdichte jas aan en begin er aan. Je zal je fitter voelen, eventueel wat overtollige kilo’s kwijt spelen, en ook kan dit voor je budget voordeliger uitkomen… Doe je dit liever niet alleen? Probeer dan vrienden, kotgenoten of collega’s te overtuigen en leg je weg samen af.

Het vervolg…

Hier wordt als middagmaal voor een broodmaaltijd gekozen. Uiteraard mag je nu ook je warme maaltijd nemen. Vocht is belangrijk (water, thee, halfvolle of magere melk…).

GezondheidVoeding en beweging

Pluk je gezonde dagGezond eten en voldoende bewegen isnoodzakelijk. Maak van de tips die hiervermeld worden dagelijkse gewoonten. Zekernu, aan de start van het nieuwe schooljaar, ishet belangrijk om fit en gezond door het levente gaan!

Volwassenen: 500-600 kcal

Kinderen: 400-500 kcal

Bijvoorbeeld:

• Volkorenbrood (2-3 sneden) met kip-

penwit, jonge kaas, smeerkaas, ontvette

ham, af en toe confituur. Probeer choco of

ander zoet beleg te vermijden. Besmeer je

boterham met minarine.

• Melkproduct of calciumverrijkt sojapro-

duct: een glas melk of een potje yoghurt

(mager of halfvol). Voeg een stuk vers

fruit toe.

• Drink water, koffie, thee of melk.

Objectief & Gezond 09/2015 21

Daarbij neem je best een volkorenbo-terham of een volwaardige vervanger. Je mag deze besmeren met een mes-punt minarine. Kies voor één laag beleg per twee sneden brood. Probeer dit te combineren met groenten, fruit of soep. Dit kan in combinatie, als beleg, of als dessert.

Je mag zeker 300 gram groenten per dag eten. Hieraan geraakt de gemid-delde bevolking niet. Verteer je niet zo goed rauwkost? Je mag ook gerust wat groentjes stomen en bij je broodmaaltijd nemen.

Kan jij lang stil zitten?

Je kan je middagpauze wat actiever maken door wat boodschappen te doen of een korte wandeling te maken. Ook kan je tot bij een collega op een andere verdieping of aan de andere kant van het gebouw gaan.

En tussenin?

Bij een tussendoortje kies je best voor een gezonde variant. Ook hierbij is het belangrijk om zo veel mogelijk vita-minen, mineralen, voedingsvezels en andere essentiële voedingsstoffen op te nemen. Dit betekent dat je zoete en vetrijke snacks best vermijdt.

Ook bewegen tussenin is be-langrijk. Heb je weinig bewe-ging bij je job? Leg jezelf dan op om te bewegen. Je kan de trap nemen in de plaats van de lift, bekijk of rechtop-staand vergaderen mo-gelijk is, na je werk kan

je ook tijd vrij maken om aan beweging te doen.

Het einde van de dag

Je avondmaal bestaat uit groenten, aardappelen of een

vervanger voor de aardap-pelen en een stukje vlees, vis, eieren of een vervan-

ger. Het is belangrijk om voldoende groenten

te eten omdat deze caloriearm zijn en toch

veel vitaminen, mine-ralen en voedingsvezels bevat-

ten. Aardappelen bieden eveneens voedingsvezels en ook kalium en vitamine C. Graanproducten, zoals volkorenpasta of rijst, leveren geen vitamine C. Daarom neem je dit best niet meer dan twee keer per week. Kies voor mager vlees.

Bij vis mag je gerust eens voor een vet stuk vis kiezen.

Indien je nog niet voldoende bewogen hebt, kan je nog een avondwande-ling maken. Ook gaan joggen, fietsen, zwemmen of een andere beweging naar jouw keuze is mogelijk. Let echter wel op dat je geen intensieve inspanningen doet vlak voor je gaat slapen. Je lichaam heeft voldoende tijd nodig om tot rust te komen.

Volwassenen: 600-750 kcal

Kinderen: 400-750 kcal

Bijvoorbeeld:

• Volkorenbrood (2-4 sneden) met fruit

als zoet beleg (aardbeien, banaan). Als

hartig beleg kan je kiezen voor jonge

kaas, smeerkaas, ontvette ham, kippen-

wit of gerookt vlees. Besmeer met mina-

rine.

• Verrijk je broodmaaltijd met een

slaatje. Sauzen bevatten veel kcal.

• Drink voldoende.

Totaal maximum van 350 kcal per dag

100-150 kcal per tussendoortjeVoorbeelden:• Vers fruit.• Fruitsalade zonder toegevoegde sui-

kers.• Rauwe groenten.• Magere of halfvolle yoghurt.

• Nu en dan een smoothie.

• Zelfgemaakte fruitijsjes.

Volwassenen 600-875 kcal

Kinderen: 490-700 kcalBijvoorbeeld:• Groenten (de helft van je bord).

• Gekookte aardappelen (één kwart van

je bord) of bruine rijst of volkorenpasta

(niet vaker dan twee keer per week).

• Vlees, vis, eieren of vervangproduct

(één kwart van je bord). Minstens twee

keer per week vis.• Drink water. Frisdrank, bier of wijn

dient beperkt te worden

22 Objectief & Gezond 09/2015

Herfstvakantie 2015

5-6 jaarBEESTIG LEUKEen vakantie vol dolle dierenfratsen voor jonge dierenliefhebbers. Kan jij brullen als een leeuw, waggelen als een pinguïn of grappig doen als een aapje? Dan is dit dé vakantie voor jou!

VOOR WIE ?Kinderen geboren in 2009 en 2010.

WAAR ? Sint-Katelijne-Waver Domein Roosendael

WANNEER ?Van maandag 2 november tot vrijdag 6 november

PRIJS ?€ 154* / € 279

Op deze twee pagina’s lichten we er enkele van onze vakanties uit. Het volledige aanbod vind je terug

in ons Jeugdtipmagazine en op jeugdtip.be.

Te gekke vakanties in de herfst- en krokusvakantie!Jeugdtip vzw is de jeugddienst van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. We zetten volop in op toffe thema- en speelvakanties zodat je kind met een koffer vol leuke vakantieherinneringen naar huis komt!

Voor de leden van het VNZ zijn er interessante prijzen dankzij de kortingen tot 125 euro.

Herfstvakantie2015

7-9 jaarGOED

GESPEELDDit is een vakantie voor speelgoedbeesten!

Elke dag rommelen we in onze speelgoedkoffer en halen we er te gekke speeltjes uit. Natuurlijk gaan we ook naar

het SPEELGOEDMUSEUM waar echte speelgoedbeesten zich kunnen uitleven.

VOOR WIE ?Kinderen geboren in

2006, 2007 en 2008.

WAAR ? Sint-Katelijne-Waver

Domein Roosendael

WANNEER ?Van maandag 2 november

tot vrijdag 6 november

PRIJS ?€ 154* / € 279

Objectief & Gezond 09/2015 23

Schrijf snel in via www.jeugdtip.beJeugdtip vzw Kareelstraat 132 - 9300 Aalst - Tel. 053 42 11 00www.jeugdtip.be - [email protected] - www.facebook.com/jeugdtip

(*) Prijs met korting voor leden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds die hun ziekenfondsbijdrage betaald hebben.

Herfstvakantie2015

10-12 jaarEXPERIMENTEN-FEESTOntwerp je eigen lavalamp, bouw een reusachtige knikkerbaan en schiet een geheime boodschap de ruimte in met een zelfgebouwde raket. Als kers op de taart brengen we een bezoek aan TECHNOPOLIS: het wetenschappelijke doe-centrum waar plezier en avontuur gegarandeerd zijn!

VOOR WIE ?Kinderen geboren in 2003, 2004 en 2005.

WAAR ? Sint-Katelijne-Waver - Domein Roosendael

WANNEER ?Van maandag 2 november tot vrijdag 6 november

PRIJS ?€ 154* / € 279

Krokusvakantie2016

5-6 en 7-9 jaarBOERDERIJ-VAKANTIESIn de krokusvakantie zijn er boereleuke vakanties, waarbij je elke dag naar de boerderij gaat om de boer en boerin te helpen en de dieren te verzorgen. Extra boerderijactiviteiten zoals een tochtje met de huifkar staan zeker op het programma!

VOOR WIE ?Kinderen geboren in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011.

WAAR ? RonseJeugdherberg De Fiertel

WANNEER ?Van zondag 7 februari tot vrijdag 12 februari

PRIJS ?€ 179* / € 304

Krokusvakantie2016

10-12 jaarNATUURLIJK

AVONTUURLIJKTijdens deze vakantie staan we niet stil: we zoeken een weg

door het Muziekbos, ontsnappen uit de speleo-box en wagen ons aan het hoogteparcours. Met de begane grond terug

onder onze voeten nemen we het tegen elkaar op tijdens een potje paintball en laser shooting. Drie, twee, één… actie!

VOOR WIE ?Kinderen geboren in

2004, 2005 en 2006.

WAAR ? Ronse

Jeugdherberg De Fiertel

WANNEER ?Van zondag 7 februari tot vrijdag 12 februari

PRIJS ?€ 179* / € 304

Krokusvakantie2016

13-15 jaar & 16+SKI- EN SNOW-

BOARDVAKANTIEWe logeren aan de rand van de piste. De pistes in Tröpolach

zijn zowel voor de absolute beginner als voor de ervaren skiër of snowboarder geschikt. Onze ervaren begeleiding zorgt

voor aangepaste ski- en snowboardbegeleiding en voorziet in een tof avondprogramma. Ganz toll! Meer informatie in het

wintermagazine en op www.jeugdtip.be.

VOOR WIE ?Jongeren geboren in 2003 of vroeger.

WAAR ? Oostenrijk – Tröpolach - Jeugdhotel Leitner

WANNEER ?Van vrijdag 5 februari

tot zaterdag 13 februari

PRIJS ?Vervoer per comfortabele bus

Prijzen ski: vanaf € 655* / € 780Prijzen snowboard: vanaf € 680* / € 805

Herfst 2015Krokus 2016

Geef een toffe draai aan je zomerin de Groene Gordel van juni tot oktober

www.gordelfestival.be

GORDELFESTIVAL

TOPDAGzondag

6 september

GORDELFESTIVAL

TOPDAGzondag

6 september6 september6 september

111884_Gordelfestival_2015_Ad_A4.indd 1 07/07/15 14:33