OBA februari 2014

16
oba februari www.oba.nl nr. 6 - februari 2014 Poëzieweek K. Schippers en Marcel Worms zondag 2 februari Centrale Bibliotheek Theater van ‘t Woord Valentijnsdag Amsterdams Smartlappenkoor vrijdag 14 februari Centrale Bibliotheek Theater van ‘t Woord Maand van de Spiritualiteit Mindfulness - Informatieochtend vrijdag 14 februari Bibliotheek Spaarndammerbuurt van de poëzie week

description

OBA februari 2014. De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

Transcript of OBA februari 2014

Page 1: OBA februari 2014

1

obafebruariwww.oba.nlnr. 6 - februari 2014

PoëzieweekK. Schippers en Marcel Worms zondag 2 februariCentrale BibliotheekTheater van ‘t Woord

ValentijnsdagAmsterdams Smartlappenkoorvrijdag 14 februariCentrale BibliotheekTheater van ‘t Woord

Maand van de Spiritualiteit Mindfulness - Informatieochtendvrijdag 14 februariBibliotheek Spaarndammerbuurt

van de

poëzie

week

Page 2: OBA februari 2014

2o

ba

feb

ruar

i

Spiritualiteit, poëzie en ValentijnsdagIn februari staat bij de OBA spiritualiteit centraal. Hiermee wordt aan-gesloten bij de landelijke Maand van de Spiritualiteit die loopt van 10 januari t/m 9 februari. Arie Boomsma schreef speciaal voor deze maand het essay Troost dat voor slechts € 2,50 te koop is in de boekhandel. Veel mensen hebben behoefte aan spiritualiteit en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen het materiële en het geestelijke. De OBA sluit met haar grote aanbod aan boeken op dit terrein aan bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie.

Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgeving met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans en leven we met hartstocht.

In het kader van deze maand organiseert de OBA diverse activiteiten. Zo verzorgt Caroline van Haperen op 14 februari een informatieoch-tend over Mindfullness in Bibliotheek Spaarndammerbuurt. En Jan Geurtz geeft op 18 februari in Bibliotheek Indische Buurt een lezing over het thema: Verslaafd aan liefde / Verslaafd aan denken. In zijn nieuwe boek ontleedt Geurtz het verschijnsel denken en toont hij aan dat het onze meest fundamentele verslaving is.

Van 30 januari t/m 5 februari is de landelijke Poëzieweek. K. Schippers schreef hiervoor het boekje Buiten Beeld dat kopers van poëzie deze week in de boekhandel cadeau krijgen. Hij is op 2 februari te gast bij de OBA. Hij treedt dan op met pianist Marcel Worms in het Theater van ’t Woord.

Van hele andere aard is Valentijnsdag op 14 februari waar de OBA zoals elk jaar aandacht aan besteedt. Dit jaar treedt het Amsterdams Smart-lappenkoor op met liedjes over lief en leed en vreugd en smart. Het koor bestaat uit 50 echte Amsterdammers, mannen en vrouwen die weten wat leven, afzien én genieten is.

Kortom de OBA biedt u in februari weer een veelzijdig programma van poëzie tot smartlap en van mindfullness tot zingeving. Kom dus naar de bibliotheek en laat u inspireren!

Hans van Velzen Directeur OBA

colu

mntoegangskaarten kopen

voor OBA-activiteitenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt deze na betaling direct in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptiebalie in de Centrale Bibliotheek.Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen. Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per fi liaal op pagina 15. Voordeel voor OBA-ledenIedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten.

word lidBoeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luisterboeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/lidworden, en in alle OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adres-legitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

abonnementen en tarieven 2014: abonnement standaard 19-22 65+ Stadspas

Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 20,- 20,- 20,- 20,-Leenpas 35,- 25,- 25,- 20,-Leenpas+ 55,- 45,- 45,- 40,-Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,-Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de OBA-vestigingen.

OBA nu cashlessVanaf 1 januari 2014 kunt u bij de OBA niet meer met con-tant geld betalen. In verband met de veiligheid worden alle OBA-vestigingen volledig cashless. Dat wil zeggen dat u in de bibliotheek niet meer met papier- of muntgeld kunt be-talen. U kunt voortaan betalen met uw pinpas. OBA-leden kunnen daarnaast online via mijn bibliotheek met iDeal een tegoed op hun OBA-pas zetten.

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer, vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

Page 3: OBA februari 2014

3

In de eerste boeken van Jan Geurtz, van oor-sprong orthopedagoog, belichtte hij verslaving vooral vanuit psychologisch perspectief: De opluchting (1997, over roken) en De verslaving voorbij (1999, over alle eigentijdse vormen van verslaving). In 2003 verscheen Het einde van de opvoeding, waarin Geurtz betoogt dat opvoe-ding ongewild meestal leidt tot het dwarsbomen van het geluk van kinderen. Daarna keerde hij terug naar het onderwerp verslaving, maar nu vanuit een spirituele invalshoek. Verslaafd aan liefde (2009) gaat over hoe we ons verliezen in een eeuwige zoektocht naar liefde en erkenning van anderen. Eind 2013 verscheen Verslaafd aan denken. Drie vragen aan Jan Geurtz over dit nieuwste boek.

Verslaving aan denken? Is denken dan niet een bezigheid waar een mens beter van wordt?Denken is een vorm van verslaving als je het gebruikt om van problemen of pijn af te komen. We proberen doorgaans daaraan te ontkomen

door verschrikkelijk veel te gaan denken. Maar daardoor wordt de ellende alleen maar groter. Dezelfde situatie komt telkens opnieuw voorbij in je hoofd. Door ons denken, en het geloof in de echtheid van onze gedachten, zitten we gevangen in een vicieuze cirkel. In Verslaafd aan denken leg ik uit hoe je jezelf hieruit kunt bevrij-den, door te leren met enige afstand te kijken naar je gedachten en gevoelens. Hierbij baseer ik me zowel op moderne westerse inzichten als op authentieke oosterse spiritualiteit.

Kun je zeggen dat Verslaafd aan denken een boek is voor gevorderden? Het is geen gemakkelijk boek, maar het is bedoeld voor iedereen die graag wil nadenken over de werkelijkheid. Beoefenaren, mensen die al enige ervaring hebben op het spirituele pad, zijn meer gewend om na te denken over de werkelijkheidswaarde van hun eigen gedachten.Maar mijn lezing is voor iedereen te begrijpen. Daarin laat ik aan de hand van allerlei illusoire verschijnselen zien dat de manier waarop we de

werkelijkheid waarnemen niet klopt. We denken dat we iets vaststaands, buiten onszelf waarne-men, maar de waarneming vindt plaats in onze geest. Wat we zien is niet wat er is.

Staat de bezoekers van de lezing of de lezers van je boek een zweverige ervaring te wachten?Nee. Ik probeer authentieke Tibetaanse boeddhistische opvattingen over te brengen in westerse taal. Tibetanen hebben veel kennis over de geest. Die is vaak verpakt in allerlei religieuze, ritualistische vormen, maar ik richt me vooral op de spirituele kant. Ik bied daarbij geen ‘feel-good-spiritualiteit’, maar reik inzichten aan die mensen zelf kunnen toetsen.

dinsdag 18 februari, 20.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

In februari, de Maand van de Spiritualiteit, houdt Jan Geurtz een lezing over zijn recente boek Verslaafd aan denken. Over bevrijding uit het keurslijf van beknellende gedachten waarin we onszelf gevangen houden.

Jan Geurtz: Verslaafd aan denken

foto Yamandú Roos

Page 4: OBA februari 2014

4o

ba

feb

ruar

i

them

a va

n d

e m

aand

de

lene

r

Jerrel Dijkstra (38), oud-voetballer, nu interieurdesigner

Lid van de OBASinds 1980.

Vaste fi liaalMeestal ga ik naar de Centrale Bibliotheek. Maar vandaag ben ik in de Indische Buurt omdat ik op internet zag dat ze hier deel 3 van de Openbaringen van Riyria hadden staan, een fantasyserie van Michael J. Sullivan die ik aan het lezen ben.

BezoekfrequentieTwee, drie keer per week.

Laatstgeleende itemNu heb ik dus een fantasyboek geleend, maar ik lees ook veel esoterische boeken. Over het geloof en over waar we vandaan komen. Dat wissel ik af met lichtere kost zoals science fi ction.

Leen je ook wel eens iets anders dan een boek?Soms een dvd’tje, zoals nu van het derde seizoen van de zombieserie The Walking Dead. Heel af en toe leen ik ook tijdschriften.

VerbetertipIk vind het jammer dat je binnenkort alleen nog maar met pinpas kan betalen, want die heb ik niet altijd bij me. En wat heel veel mensen jammer vinden: dat de bibliotheek in de Jodenbreestraat is gesloten. Ik hoop dat er niet nog meer bezuinigd wordt op de bibliotheken, en dat ze betaalbaar blijven. Lezen is van groot belang voor je taalontwikkeling. Zeker in deze tijd waarin kinderen zoveel achter de computer zitten. Ik geef ook trainingen aan kinderen en schrik soms van de smurfentaal die ze uitslaan.

Eerste bibliotheekherinneringDe eerste keer dat ik naar de bibliotheek ging was ik vier. We gingen met school en als ik me goed herinner werd je meteen lid gemaakt. Mijn vader stimuleerde ook dat ik een boek pakte in plaats van dat ik voor de tv ging zitten. Ik kan me nog veel boeken herinneren uit die tijd: Snuf de hond, Pietje Puk, de Kameleon, en de boeken van Annie M.G. Schmidt.

Museum de Fundatie toont Faces

OBA-bezoekers worden maar weer verwend. Na de tentoonstellingen van het Rijksmuseum, museum Beelden aan Zee uit Scheveningen en MOTI uit Breda komt nu alweer een museum zich presenteren in de OBA: Museum de Fundatie (Zwolle).door Ilse Bos

Page 5: OBA februari 2014

5

Museum de Fundatie bezit een omvangrijke collectie beeldende kunst die door voormalig Boymans-directeur Dirk Hannema bijeen werd gebracht en later werd aangevuld met onder meer de kunstcollectie van de provincie Overijssel. De collectie is ondergebracht op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het in 2012/2013 spectaculair uitgebreide Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle.Met de tentoonstelling in de OBA hoopt De Fundatie bezoekers te verleiden om die twee locaties te komen bezoeken. Daartoe wordt in de OBA een bijzondere keuze uit de collectie vertoond, waaronder een spectaculaire recente aankoop: de serie The Faces van de New Yorks/Nederlandse fotograaf Pieter Henket (1979). Als 19-jarige trok Henket naar New York om te studeren aan de Film Academy. Tien jaar later maakte hij er een foto van popster Lady Gaga, die meteen de cover van haar debuutalbum werd. Het betekende de internationale doorbraak van Henket. Als icoon van de 21e eeuw werd de foto in 2010 geëxposeerd in het Metropolitan Museum of Art. Big AppleHenket wordt wel vergeleken met de jonge Anton Corbijn. Niet zozeer vanwege de foto’s zelf, die een heel andere sfeer ademen, als wel vanwege zijn talent om de geest van zijn tijd te vangen. Henket is de chroniqueur van het leven van de celebrities van nu. Naar eigen zeggen had hij nergens anders dan in de Big Apple zijn ambitie kunnen waarmaken: ‘Als je naar New York gaat met een droom, dan geeft de stad je daar alle ruimte voor. Mijn werkelijkheid is nu zelfs groter dan mijn droom ooit is geweest.’ Het werk The Faces, dat in de OBA wordt

getoond, bestaat uit acht grote mannelijke dubbelportretten op kalkpapier. Het papier werd door de kunstenaar verkreukeld en met vochtige theezakjes bewerkt om het een verweerd aanzien te geven.

Paul CitroenNaast de foto’s van Henket laat De Fundatie een uitgebreide keuze zien van foto’s en getekende portretten door Paul Citroen (1896-1983). Veel Nederlanders kennen Paul Citroen nog als de tekenaar in de televisieprogramma’s van Willem Duys. Van 1972 tot 1974 portretteerde Citroen tijdens de opnamen de gasten van Duys. Paul Citroen werd in 1896 geboren in Berlijn, middenin het toenmalige brandpunt van de artistieke avantgarde. Via galerie Der Sturm en later als student aan het fameuze Bauhaus in Weimar kwam Citroen in contact met de grote kunstenaars van zijn tijd, onder wie Johannes Itten, Paul Klee, László Moholy-Nagy en Wassily Kandinsky. Voor de eerste grote tentoonstelling van het Bauhaus in 1923 maakte Paul Citroen de fotomontage Metropolis, die een icoon van de moderne esthetiek zou worden.

De Nieuwe KunstschoolCitroen werd chroniqueur, verzamelaar en propagandist van de moderne kunst. Toen hij zich in 1928 in Nederland vestigde, bleef hij het modernisme steunen en propageren. In 1933 richtte hij met Charles Roelofsz in Amsterdam de Nieuwe Kunstschool op, naar voorbeeld van het Bauhaus. In zijn eigen werk richtte Citroen zich vooral op het portret, een genre dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan beoefende en tot aan zijn dood in 1983 koesterde als zijn specialisme.

BustesBehalve de portretten van Henket en Citroen vertoont de Fundatie in de OBA ook nog een reeks bustes van verschillende beeldhouwers, zoals Charlotte van Pallandt, Margo Heldring en Gooitzen de Jong. Allemaal van februari tot en met april te zien in de expozaal in de Centrale Bibliotheek, een eerste kennismaking met nog veel meer moois, waarvoor een reisje naar Zwolle en/of Heino meer dan de moeite waard is.

8 februari t/m 30 april, Centrale Bibliotheek, expozaal

foto Pieter Henket

Page 6: OBA februari 2014

6o

ba

feb

ruar

i

Poëzie-weekVan 30 januari t/m 5 februari is het Poëzieweek. De OBA staat deze week bol van de workshops, tentoonstellin-gen en open podia. Poëzie om naar te kijken, te luisteren of aan mee te doen.

Poëzie op zondag met K. Schippers en Marcel WormsK. Schippers schreef het poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2014. In de februari-editie van Poëzie op zondag leest hij gedichten uit deze bundel, en uit Een leeuwerik boven het dal en Tellen en wegen. Dit alles in een bijzondere muzikale ontmoeting met pianist Marcel Worms: jazz, Satie, Gershwin, Beethoven, de late Liszt en de hedendaagse Mompou mengen zich met poëzie en met kort proza uit het verhalenboek Voor jou met herinneringen aan vrienden Henk Bernlef en Gerard Brands. Presentatie Ineke Holzhaus. zondag 2 februari, 16.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

Indische poëzieOver Indië zijn in de loop der eeuwen vele honderden gedichten geschreven. Alle grote Nederlandse dichters schreven over Indië: van Vondel en Bilderdijk tot Slauerhoff en Lucebert. De genres lopen uiteen van plech-tige lofdichten tot smartlappen. Bert Paasman en Peter van Zonneveld brachten bekende en onbekende gedichten bijeen in het Album van de Indische poëzie, een rijk geïllustreerd album waarin alle facetten van de Indische poëzie aan bod komen - met cd waarop een selectie van gedichten wordt voorgedragen door Willem Nijholt. De bundel wordt feeste-lijk gepresenteerd in de OBA. Organisatie in samenwerking met Uitgeverij Rubinstein en Island Bookstore. donderdag 6 februari, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

De stem van de dichtersDocumentairemaker Kibret Mekonnen vluchtte in 1995 vanuit Ethiopië naar Nederland. Als poëzieliefhebber bestudeerde hij Nederlandse literatuur en poëzie. Het viel hem op dat er weinig te vinden over Nederlandse dichters van een andere afkomst. In zijn documentaire De stem van dichters komen deze dichters aan het woord. In de Poëzieweek wordt deze documentaire in de OBA vertoond en zijn de dichters UNOM (Jörgen Gario), Ramón Haniotis, Nafi ss Nia en Albana Shala te gast om werk voor te dragen.zaterdag 8 februari, 14.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

K. Schippersfoto Cara Boerwinkel

Page 7: OBA februari 2014

7 …

cent

rum

centrumui

tgel

icht

Centrale BibliotheekDe Bibliobios. 9-12 jaarza 1, 16.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisBehalve voor boeken cd’s en dvd’s kun je in de bibliotheek terecht voor kinderfi lms. Kom lekker kijken!De billenbijter. 3-7 jaarzo 2, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisEen gemene, gevaarlijke krokodil woont aan de oever, en jaagt ieder-een de stuipen op het lijf. Voorstelling door Roos Dansverhalen.Poëzieweek: Poëzie op zondagzo 2, 16.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas 5,-Speciale editie van Poëzie op zondag ihkv de Poëzieweek met K. Schippers en Marcel Worms. Presentatie Ineke Holzhaus. Zie ook pagina 6. Poëzieweek: Presentatie Album van de Indische poëziedo 6, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; gratis; reserveren verplichtMatrozenliedjes uit de VOC-tijd, cabaretteksten van nu, kinderge-dichten. De genres lopen uiteen van plechtige lofdichten tot smart-lappen. Met prominente gasten. Zie ook pagina 6.De Bibliobios. 9-12 jaarza 8, 16.00 uurZie za 1De min of meer joodse muziek rond ‘Ons kamp’zo 9, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Concertlezing met schrijfster Marja Vuijsje en pianist Marcel Worms. Zie ook hierboven.

De Bibliobios. 5-8 jaarzo 9, 15.00 uurZie za 1Leesclub Makkelijk Lezenma 10, 19.30 uur; gratisWe lezen boeken voor volwassenen in eenvoudige taal. U hoeft niet goed te kunnen lezen. U wordt voorgelezen. Leest u ook mee? Meld u aan via www.leefenleer.nl. Verzamelen bij de balie op de 6e etage.Leesclub Makkelijk Lezenwo 12, 10.30 uurZie ma 10Gebaren doe je zodo 13, 10.30 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtKennismakingsworkshop. Bedoeld voor ouders met baby’s. Voorstelling door Wapperkids.Amsterdams Smartlappenkoor olv Paul van Utrechtvr 14, 17.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,- incl. verrassende Valentijnsconsumptie; met OBA-pas € 5,-Onvervalste smartlappen en Amsterdamse levensliederen. Mmv Rob Vlaar (accordeon) en Glenn Goldman (tuba). Zie ook pagina 8.Europe Direct Xtraza 15, 14.00 uurEntreehal; gratisReeks spreekuren georganiseerd door Europe Direct Amsterdam.Hoe veilig is ons voedsel? Mieke Schoenmakers, voedseldeskundige van De Zoete Appel, beantwoordt vragen. De Bibliobios. 9-12 jaarza 15, 16.00 uurZie za 1

Lunchconcert: Matilda Loureiro, viool; Vadim Parra Trouchina, pianozo 16, 12.00 uurEntreehal; gratisStudenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen Liszt, Beet-hoven en Saint Saens. Inleiding en interview dor Ton MeijerDe Bibliobios. 5-8 jaarzo 16, 15.00 uurZie za 1Niet huppelen! 5+zo 16, 15.00 uur; € 15,-; met OBA-pas € 7,50De twee buurmannen leven in harmonie. Tot er een dame langs komt die de regels aan haar laars lapt! Voorstelling door Raaijmakers & Geerlings.Conservatorium van Amsterdam - Miniconcertserie

wo 19, 16.30 uurTheater van ‘t Woord; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Over de Russische componisten Sjostakovitsj en Glazoenov. Michel Khalifa (o.a. musicoloog, docent CvA) introduceert wereldcomponisten en interviewt leden van het Ebonit Saxo-foonkwartet. Sjostakovitsj-bewerking van Strijkkwartet nr. 7, Glazoenov-Saxofoonkwartet.Durftevragenvr 21, 13.00 uur; waardebepaling achteraf; reserveren verplicht

… …

De min of meer joodse muziek rond Ons kampPianist Marcel Worms en schrijfster Marja Vuijsje verzor-gen samen een concertlezing. Worms speelt muziek uit het interbellum, van onder meer Jean Wiéner, Dick Kat-tenburg, Leo Smit en Szymon Laks; klassieke componis-ten die hun werk lieten beïnvloeden door nieuwe stijlen als de Amerikaanse jazz en de Argentijnse tango. Daarbij vertelt Marja Vuijsje over de eeuw van haar joodse vader, die zij beschreef in haar boek Ons kamp. Worms en Vuijsje staan stil bij het feit dat je de door de nazi’s ‘entartet’ verklaarde muziek nauwelijks meer kunt horen zonder de dramatische oorlogsgeschiedenis van de joodse makers en vertolkers erbij te denken. En bij de levensles die Vuijsje van haar vader meekreeg: ‘Muziek kan je leven redden.’ Nathan Vuijsje overleefde de oorlog omdat hij zo mooi trombone kon spelen.zondag 9 februari, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

foto Cara Boerwinkel

Page 8: OBA februari 2014

8o

ba

feb

ruar

icentrum

cent

rum

uitg

elic

ht

… …Heeft u een vraag, droom of project waar u wel wat hulp bij kunt gebrui-ken? Wilt u uw kennis, ervaring en/of netwerk delen met anderen? Doe dan mee aan de workshop Durftevragen.Open podiumza 22, 15.00 uurCultuurplein op de 2e etage; gratisVoor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daarnaar wil komen luisteren. De Bibliobios. 9-12 jaarza 22, 16.00 uurZie za 1De Bibliobios. 5-8 jaarzo 23, 15.00 uurZie za 1Kinderkunstworkshop Ex Libriszo 23, 15.00 uurKinderlab; € 7,50; met OBA-pas € 3,75; reserveren verplichtMet een ex-libris stempel in je eigen boeken laat je zien dat je de eigenaar bent. Je tekent een eigen ontwerp en snijdt en gutst deze uit. Olv Sanne Verdults Kinderacademie.Leesclub Makkelijk Lezenwo 26, 10.30 uurZie ma 10Boost je business! Workshop voor ZZP’erswo 26, 13.30 uur; waardebepaling achteraf; reserveren verplichtKom in contact met andere ZZP-ers en leer een strategie te bepalen om meer opdrachten te halen uit het eigen netwerk.Vertelvoorstelling door Ton Meijer. 3+do 27, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtVrolijke vertelvoorstelling geïnspi-reerd op Prentenboek van het Jaar ‘Krrrr…okodil’ van Catherine Rayners.

Centrale BibliotheekHet Muizenhuis van Karina Schaapmanpermanent; jeugdetageTreasurest/m 15 februari; 2e etageFoto’s Lonneke Stulen.Reve en de doodt/m 16 februari; Reve-museum op de 2e etageReve-biograaf Nop Maas en illustrator Eric J. Coolen hebben een verstrip-ping vervaardigd over Gerard Reve en de dood. De originele tekeningen van de uitgave zijn hier te zien.My Piece of Artt/m 28 februari; Fotogalerij

Amsterdamse museumvrijwilligers gefotografeerd door Anne Dokter.Spoor Berlijnt/m 2 maart; vitrines 2e t/m 5e etageFoto’s van Pieter Vandermeer en tekeningen van Marenne Terlingen.

De eenzame uitvaart. Poëzie als luikje naar de dood. Foto-expot/m 30 maart; 3e etageDe dichters van ‘De eenzame uitvaart’ bieden een laatste, poëtisch afscheid: zij schrijven een gedicht voor de eenzaam overledene en lezen dat bij de uitvaart voor.Rainbow Girls7 februari t/m 4 mei; 6e etage Een documentair fotoproject over lesbische vrouwen in Zuid-Afrikaanse townships.FUNDATIEfaces8 februari t/m 30 april; expozaalUit de collectie van Museum de Fundatie (Zwolle en Heino/Wijhe). Met The Faces van Pieter Henket, werk van Paul Citroen en bustes van diverse beeldhouwers. Zie ook pagina 4/5.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisAnnie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uur (muv de data waarop er een andere activiteit is, zie agenda)Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardigheden. Nieuw! Oefenen voor het Staats-examen en inburgeringexamen elke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ex

po

siti

es

Valentijnsdag met het Amsterdams Smartlappenkoor Het Amsterdams Smartlappenkoor bestaat uit vijftig echte Amsterdammers, mannen en vrouwen die weten wat leven is. En dat laten ze horen ook. Onder leiding van dirigent Paul van Utrecht zingen ze op Valentijnsdag uit het leven gegrepen liederen over lief en leed, vreugde en smart. vrijdag 14 februari, 17.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

Page 9: OBA februari 2014

9

Banne BuikslootTablet Cafédo 6, 10.00 uur; vrije inloopU kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads.Workshop Beeld-taal-wedstrijdza 8, 13.00 uur; gratis; reserveren gewenstVoor jongeren van 12 tot 19 jaar. Ontwerp je eigen poster met tekst en beeld. Zie ook hierboven.Boekstart: Voorlezen met gebarenwo 12, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisEen interactieve workshop voor (groot)ouders met hun (klein)kind om te leren voorlezen met gebaren. Voorstelling door Wapperkids.Workshop Wonderkabinet. 8-12wo 12, 14.30 uur; gratis; reserveren gewenstBrenda Jonker van Lijm-lab geeft een workshop bij het gelijknamige kabinet. Maximaal 12 kinderen.Boek op doekwo 26, 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKom kijken naar de verfi lming van een kinderboek.Workshop Wonderkabinet. 8-12 jaarwo 26, 14.30 uur Zie wo 12

HagedoornpleinWorkshop De Kleine Prins. 6-12 jaardi 25, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisYuliana Taranova geeft een workshop over vriendschap en het verzorgen van (huis)dieren en groen adhv het boek van Saint-Exupéry.Boek op doekwo 26, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Banne Buiksloot wo 26

MolenwijkBoek op doekwo 19, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Banne Buiksloot wo 26Internetintroductiedi 25, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisInternet en social media. Beginners.Workshop De Kleine Prins. 6-12 jaardo 27, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Hagedoornplein di 25

NieuwendamBoek op doekwo 19, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Banne Buiksloot wo 26Workshop Beeld-taal-wedstrijdza 22, 13.00 uur; gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot za 8

Banne BuikslootWonderkabinett/m 28 februari Van allerhande schijnbaar onbelang-rijke spullen maakten kinderen en volwassenen in Noord een bijzonder wonderkabinet. Met twee workshops!Monica van Rijnt/m 28 februari Schilderijen.Marion Zeilstra en Annemieke Damstra 1 t/m 28 februari Keramische werk.

HagedoornpleinJan Schindlert/m 28 februari Etsen van Jan Schindler, kunstenaar uit Amsterdam-Noord.

MolenwijkGeorge Swildenst/m 28 februari Werk van docent en schilder George Swildens en zijn leerlingen.Kadoelen en Oostzanerwerft/m 28 februari Fototentoonstelling over de verscho-ven grenzen van twee wijken in het Noordwestelijke deel van Amsterdam Noord. Ism Historisch Centrum.

NieuwendamKees Tabakt/m 28 februari Fotograaf Kees Tabak legde in op-dracht van het stadsdeel hedendaags Noord vast.Kitty Weber en Anna van Oerst/m 28 februari Twee- en driedimensionale beelden.Yolanda Döppt/m 28 februari Edelsmid Döpp maakt de mooiste sieraden en andere kleine voor-werpen van zilver.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBanne Buiksloot, Hagedoornplein, Molenwijk, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

Spreekuur WoningNet; vrije inloopHulp bij het zoeken van een woningBanne Buiksloot, elke wo, 10.30 uurMolenwijk, elke do, 14.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopNieuw! Oefenen voor het Staats-examen en inburgeringexamen Nieuwendam, elke vr, 10.00 uur

noord m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ac

tivi

teit

en … …

uitg

elic

ht

noo

rd

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ex

po

siti

es

Workshop beeld-taal-wedstrijd Voor de derde keer op rij vindt in Noord een beeld-taal-wedstrijd plaats, voor jongeren van 12 tot 19 jaar. Deze keer worden de scholieren uitgedaagd om een poster te maken met daarop een zelfgeschreven tekst (gedicht, kort verhaal, lied) en een bijpassend beeld (tekening, strip, foto, collage). Tot eind februari kun je de poster insturen. Half maart wordt de winnaar bekendge-maakt. Tijdens de workshop olv edith-made-it zelf in de bibliotheek krijg je tips en leer je de kneepjes van het posterontwerpvak!zaterdag 8 februari, 13.00 uur, Bibliotheek Banne Buikslootzaterdag 22 februari, 13.00 uur, Bibliotheek Nieuwendam

Page 10: OBA februari 2014

10o

ba

feb

ruar

iIndische BuurtNationale Voorleesdagen: Een schat van een krokodil. 3-6 jaarza 1, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisJanus de argeloze visser, beleeft hachelijke momenten aan de rivier-oever. Voorstelling door Pagetti.Mrs. Eko - Opruimen die troep! 4-7 jaarwo 5, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKorte, speelse les over zwerfafval. Daarna de interactieve voorstelling over leven in een schone buurt, op-ruimen en afval, dat in de prullenbak hoort. Voorstelling door Poespas.Poëzieweek: De stem van de dichters

za 8, 14.00 uur; gratisDocumentaire over Nederlandse dichters van een andere afkomst. Voordrachten van UNOM (Jörgen Gario), Ramón Haniotis, Nafi ss Nia en Albana Shala. Zie ook pagina 6.Schoonmaakhelden recycle-spel. 8+wo 12, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

Na een korte voorlichting over zwerfafval en afval scheiden spelen de kinderen het recyclespel: een ontdek-kingstocht door afvalland.Maand van de Spiritualiteit: Jan Geurtzdi 18, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-In zijn boek ‘Verslaafd aan denken’ ontleedt Jan Geurtz het verschijnsel denken, en toont hij aan dat het onze meest fundamentele verslaving is. Zie ook pagina 3.Schoonmaakhelden. 7-12 jaarwo 19, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe Schoonmaakhelden leren spelen-derwijs over afval, recycling en het milieu. Met diverse activiteiten.Stabat Mater-compositiesdo 27, 10.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Muziekhistorische lezing door Wout Strootman.

OosterparkStine Jensen wo 26, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Over ‘Licht op het Noorden’. Zijn Scandinaviërs werkelijk het geluk-kigste volk op aarde? Hoe overleven ze de donkere dagen? Een analyse van het beeld dat wij hebben van onze noorderburen. Ism Linnaeus Boekhandel. Zie ook hieronder.

WatergraafsmeerBoekstart: Baby’s houden van boekjes en muziekvr 14, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisMargriet Prins komt spelen en zingen over en met boekjes. Voor baby’s en hun ouders.

Indische BuurtKlei is inspiratiet/m 28 februari Werken van klei van Annemarie de Nil.Oude/Jonge meident/m 28 februari Foto’s van Lenny Moeskops: vrouwen vanaf 60 jaar, die nog geweldig enthousiast en positief in het leven staan.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Indische Buurt, elke wo, 13.30 uur. Voor kinderen van 4-7 jaarOosterpark, elke wo en za, 15.00 uur. Voor kinderen van 4-7 jaarWatergraafsmeer, elke za, 12.00 uur. Voor kinderen van 3-7 jaar

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardighedenNieuw! Oefenen voor het Staats-examen en inburgeringexamen Indische Buurt, elke di, 14.00-17.00 uur

Spreekuur Samenspraak; vrije inloopIndische Buurt, elke vr, 10.00-12.00 uur

Bibliotheek Watergraafsmeer is vanaf 17 februari gesloten

oost

uitg

elic

ht

oo

st m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ac

tivi

teit

en

exp

osi

ties

Stine Jensen over Licht op het NoordenScandinavië is in opkomst. Iedereen leest Scandinavische misdaadlite-ratuur, koopt zijn inrichting bij IKEA en is in de ban van Borgen en The Killing. Maar hoe is het echte leven in het Noorden? Wat is de keerzijde van al die rijkdom, emancipatie en veiligheid? Stine Jensen, zelf op jonge leeftijd geëmigreerd uit Denemarken, reist voor de tv-serie Licht op het Noorden door Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. In gesprekken met familie, vrienden en deskundigen toetst ze het beeld dat wij hebben van onze noorderburen. Is Scandinavië daadwerkelijk het paradijs op aarde? Lezing in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel.woensdag 26 februari, 20.00 uur, Bibliotheek Oosterparkfoto Merlijn Doomernik

Page 11: OBA februari 2014

11

OsdorpSpreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 6, 15.00-18.00 uur; gratisKom van alles te weten over vrijwilligerswerk.Workshop - Internet voor beginnersdo 13, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisWorkshop Facebookdo 20, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisFacebook, een onderdeel van de sociale media is meer dan alleen een ontmoetingsplak.Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 20, 15.00-18.00 uur Zie do 6

SlotermeerPoppenkast. 3-10 jaarwo 12, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe ervaren poppenkastspeler laat de kinderen de verhalen beleven. In een mum van tijd ‘helpen’ ze Jan Klaasen en Katrijn. Ism het Sociaal Loket.

SlotervaartNationale Voorleesdagen: De billenbijter. 3-7 jaar

za 1, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisEen gemene, gevaarlijke krokodil woont aan de oever, en jaagt ieder-

een de stuipen op het lijf. Voorstelling door Roos Dansverhalen.

MeervaartPhilip Snijderdi 18, 20.00 uurMeer en Vaart 300; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Philip Snijder (1956) is geboren in Am-sterdam. Hij schreef ‘Zondagsgeld’, ‘Retour Palermo’ en ‘Het geschenk’.Kaartverkoop via www.meervaart.nl, tel. 411 77 00, [email protected]. Zie hierboven

GeuzenveldSee the world through my eyest/m 28 februari Schilderijen van Stephanie Snip.

OsdorpMijn Godt/m 1 maart Kostana Banovic is geïntrigeerd door actuele gelovigheid en rituelen van jongeren. Video-installatie.

SlotervaartSloot, meer en vaart leeftt/m 28 februari Rien de Jager maakte foto’s van in-secten, amfi bieën en vogels die je in en bij het water kan tegenkomen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar

Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveld; vrije inloop tijdens openingsuren

Spreekuur WoningNet; vrije inloopHulp bij het zoeken van een woning. Ism Wijksteunpunt Wonen Nieuw-WestOsdorp, elke vr, 10.00-12.00 uurSlotermeer, elke di, 15.30-17.30 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardighedenNieuw! Oefenen voor het Staats-examen en inburgeringexamen Geuzenveld, elke di, 14.00 uurOsdorp, elke wo, 10.00 uurSlotermeer, elke vr, 14.00 uurSlotervaart, elke ma, 14.00 uur

nieuw west

nieu

w w

est

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

… m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ex

po

siti

es

uitg

elic

ht

Philip SnijderIn de serie Schrijvers in Nieuw West komt deze maand Philip Snijder vertellen over zijn boeken. Philip Snijder werd in 1956 geboren in Amsterdam. Hij studeerde Italiaans en werkte onder andere bij een schoonmaakbedrijf, een boekhandel en een jeugdhotel. Over zijn jeugd op Bickerseiland verscheen in 2007 de roman Zondagsgeld. In Retour Palermo (2011) reist een jong Hollands stel, begin jaren zeventig, naar Sicilië. Aanvankelijk zijn de twee een bezienswaardigheid: curieuze bleekneusjes tussen warmbloedige Italianen. Ze verlangen er hevig naar om opgenomen te worden in de nieuwe wereld. In Het geschenk (2012) bezoekt een jongeman zijn vader, die nog maar kort te leven heeft. Hij reconstrueert het leven van zijn vader, zodat hij hem op de valreep een herziene familiegeschiedenis kan geven.dinsdag 18 februari, 20.00 uur, Meervaart

foto Merlijn Doomernik

Page 12: OBA februari 2014

12o

ba

feb

ruar

iBos en LommerNatalie Westerbeek leest voor. 3+wo 12, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisNatalie Westerbeek laat zien hoe door voor te lezen de taalkennis van de kinderen toeneemt.Boekstart: Mama is lief!wo 19, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisMet dans, zang en beweging.

KinkerbuurtWonen in Oud-Westdo 13, 19.00 uur; gratis; reserveren gewenstWandelen door de buurt langs strip-tekeningen in de Bellamy Etalages. Startpunt: Kwakerstraat 4. Wonen in west; verhalen van buurtbewoners over hun jeugdza 15, 14.00 uur; gratisVerhalen voor buurtbewoners door buurtbewoners.Boekstart: Mama is lief!wo 26, 11.00 uurZie Bos en Lommer wo 19

MercatorpleinMaand van de Spiritualiteit: Workshop The Artist’s Waydo 20, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Vind eigen inspiratie en creativiteit. Tablet Cafédo 27, 16.00 uur; vrije inloopErvaringen uitwisselen.

Spaarndammer- buurtDe billenbijter. 3-7 jaarwo 5, 16.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisEen krokodil woont aan de oever, en

jaagt iedereen de stuipen op het lijf. Voorstelling door Roos Dansverhalen.Boekstart: Mama is lief!wo 12, 11.00 uurZie Bos en Lommer wo 19Maand van de Spiritualiteit: Mindfulness: informatieochtendvr 14, 10.30 uur; gratis; reserveren gewenst Zie hieronder.

StaatsliedenbuurtDe billenbijter. 3-7 jaarwo 5, 14.00 uurZie Spaarndammerbuurt wo 5Gemma Venhuizenma 24, 20.00 uur; gratis; aanmelden aanbevolen‘Alle bessen kun je eten, maar som-migen slechts één keer’ is de titel van Venhuizens debuutroman.Boekstart: Mama is lief!vr 21, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Bos en Lommer wo 19

Bos en LommerJan de Cock - Aquarellent/m 28 februari

MercatorpleinAtelier Pruimboom exposeertt/m 28 februari Schilderijen van cursisten van Marianne Pruimboom.

Spaarndammer- buurtStructurent/m 28 februari Foto’s van Michel Behar.

StaatsliedenbuurtStadsdichterst/m 28 februari

Fotograaf Joost Bataille portretteerde vijftig Nederlandse en Vlaamse stadsdichters.Keramische stenent/m 28 februariVan Jacqueline Delsing.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammer-buurt, Staatsliedenbuurtelke wo, 14.30 uur. Vanaf 4 jaar

Spreekuur WoningNet; vrije inloopBos en Lommer, elke vr, 14.00 uurMercatorplein, elke do, 14.00 uurStaatsliedenbuurt, elke di, 14.00

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopNieuw! Oefenen voor het Staats-examen en inburgeringexamen Mercatorplein, elke ma, 14.00 uur

Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; tijdens openingsuren

Open leercentrum; vrije inloopSpaarndammerbuurt, elke ma, 13.00-16.00 uur

Spreekuur Internet en sociale media; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, elke di, 14.00 uurKinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammerbuurt, Staatslieden-buurt, elke vr, 10.00-11.00 uur

Spreekuur BOOT; vrije inloopStudenten Hogeschool van Amster-dam (BOOT) helpen bij juridische, maatschappelijke en/of fi nanciële vragenBos en Lommer, elke ma, 14.00-17.00 uur

westw

est … …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

uitg

elic

ht

MindfulnessCarolina van Haperen is trainer in de basistechnieken van Mindfulness. In de Maand van de Spiritualiteit geeft zij een introductie over Mindfulness. Mindfulness helpt om meer in het hier en nu aanwezig te zijn en meer bewust met jezelf om te gaan. De training Mindfulness helpt om minder automatisch te eten, minder de stress weg te eten en om meer bewuste keuzes te maken in je eet- en leefpatroon.vrijdag 14 februari, 10.30 uur, Bibliotheek Spaarndammerbuurt

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ex

po

siti

es

Page 13: OBA februari 2014

13

BuitenveldertBuitenveldertse Ochtenddo 6, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisNino van der Enden, assistent conservator Joods Historisch Museum, vertelt over het maken van de tentoonstelling ‘Schönberg & Kandinsky | Tegendraads in kunst en muziek’. De tentoonstelling zoomt in op het roerige eerste decennium van de 20e eeuw. Boekstart: Mama is lief!vr 7, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

De wereld is een grote ontdekkings-reis. Met dans, zang en beweging. Broertjes en zusjes zijn welkom.

CinétolWorkshop - Internet voor beginnersdi 11, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKrrrrrrr. 2-7 jaardo 27, 11.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75; reserveren gewenstActeur Ton Meijer maakte een sprankelende en prikkelende vertel- en meespeelvoorstelling naar aanleiding van het boek ‘Krrrr..okodil!’ van Catherine Rayner.Boekstart: Mama is lief!vr 28, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Buitenveldert vr 7

Olympisch KwartierBoekstart: Mama is lief!di 11, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe wereld is een grote ontdekkings-reis. Met dans, zang en beweging. Broertjes en zusjes zijn welkom.

Roelof HartpleinBoekstart: Mama is lief!do 20, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe wereld is een grote ontdekkings-reis. Met dans, zang en beweging. Broertjes en zusjes zijn welkom.Gesprek van het hartdo 20, 18.00 uur; gratisTalkshow. Jos Palm in gesprek met bekende en mindere bekende Am-sterdammers. Hij vraagt naar wat hun hart sneller doet kloppen.Met Isabel van Lent, architectuur-historicus en Bernard Hulsman, architectuurhistoricus en journalist. Over Berlage, rijtjeshuizen, Plan Zuid, dromen en wonen. Boekhandel Jim-mink schuift ook aan met ‘De boeken van Gert Jan Jimmink’. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorprogramma.

BuitenveldertBart Roverst/m 28 februari Foto’s van de zout- en aragonietregio in Transsylvanie.

CinétolLeerlingen van het Schildersatelier Janneke van Loont/m 28 februari Groepstentoonstelling.

Olympisch KwartierHet Porem van Mokumt/m 28 februari Een groot beeldhouwproject door Saskia de Rooy met portretten maken van Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking.Renske van Drielt/m 28 februari Beelden en schaalvormen van klei.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBuitenveldert, elke wo, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaarCinétol, elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartier, elke wo, 14.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar. Met knutselenRoelof Hartplein, elke vr, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar

Samen lezen. Oefenen met lezen. Voor kinderen vanaf 6 jaar; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétol, elke wo, 14.15 uurOlympisch Kwartier, elke wo, 15.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardighedenNieuw! Oefenen voor het Staats-examen en inburgeringexamen Cinétol, elke ma, 14.00 uur

Buitenveldertse Ochtend; vrije inloopExtra service op maat, individuele hulp en begeleiding bij het zoeken van informatie en gebruik van internet. Met gratis consumptie. Buitenveldert, elke do, 10.00 uur

zuid

zuid

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

… e

xpo

siti

es

uitg

elic

ht

Gesprek van het hart over architectuur in ZuidIn het maandelijkse Gesprek van het hart spreekt gespreksleider Jos Palm deze keer met de architectuur-historici Isabel van Lent en Bernard Hulsman. Over Berlage, rijtjeshuizen, Plan Zuid, dromen en wonen. Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel aan met De boeken van Gert Jan Jimmink. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorpro-gramma.donderdag 20 februari, 18.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

Page 14: OBA februari 2014

14o

ba

feb

ruar

iBijlmercentrumKrrrrrrr. 2-7 jaarwo 19, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstActeur Ton Meijer maakte een sprankelende en prikkelende vertel- en meespeelvoorstelling naar aanleiding van het boek ‘Krrrr..okodil!’ van Catherine Rayner.

DiemenNationale Voorleesdagen: Een schat van een krokodil. 3-6 jaarza 1, 11.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisJanus de argeloze visser, beleeft hachelijke momenten aan de rivier-oever. Voorstelling door Pagetti.Tablet Cafévr 7, 18.30 uur; vrije inloopU kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads.

DuivendrechtBoekstart: Mama is lief!do 27, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe wereld is een grote ontdekkings-reis. Met dans, zang en beweging. Broertjes en zusjes zijn welkom.

OuderkerkNationale Voorleesdagen: De billenbijter. 3-7 jaarza 1, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisEen gemene, gevaarlijke krokodil woont aan de oever, en jaagt ieder-een de stuipen op het lijf. Voorstelling door Roos Dansverhalen.Boekstart: Mama is lief!wo 5, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe wereld is een grote ontdekkings-reis. Met dans, zang en beweging.

BijlmercentrumRocky’s Patta’st/m 4 maart De schoenencollectie van Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija en het straatvoet-balgeluid van Jordi Halfman.Panna’s en Akka’st/m 1 maart

Imagine IC agendeert de Nederland-se straatvoetbalcultuur als cultureel erfgoed. Guus Dubbelman stelt een expositie samen over straatvoetbal.

OuderkerkKarin en José Niekelt/m 28 februari Kunst met een knipoog.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigers-bos, elke wo, 15.00 uurDuivendrecht, elke wo, 11.00 uurOuderkerk, elke wo, 14.00 uur

Ouderkerkse Ochtend; vrije inloopOuderkerk, elke wo, 10.00-12.00 uurGezelligheid en extra service.

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardighedenNieuw! Oefenen voor het Staats-examen en inburgeringexamen Bijlmercentrum, elke vr, 13.00-16.00 uurReigersbos, elke ma, 14.00-17.00 uur

Spreekuur Woningnet; vrije inloopBijlmercentrum, elke wo, 14.00-16.00 uur

Speel-o-theek Speel’s goed; vrije inloop Bijlmercentrum, elke ma 14.00-16.00 uur; elke wo, do en vr 13.30-16.30 uur

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

zuidoost

uitg

elic

ht

zuid

oo

st

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Tablet CaféHeeft u een iPad of tablet? Bent u enthousiast of vindt u het juist lastig? Kom naar het Tablet Café! Elke eerste vrijdagavond van de maand kunt u ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Bijvoorbeeld over het installeren van apps en over handige trucs om alles uit je tablet of iPad te halen. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnenlopen, is er wat te drinken en is deelname gratis. vrijdag 7 februari, 18.30-20.00 uur, Bibliotheek Diemen

Page 15: OBA februari 2014

15 c

entr

um

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.00In de Centrale Bibliotheek kunt u elke dag boeken, cd’s, dvd’s, blu-rays, eBooks en meer lenen. Ook hebben wij een uitgebreid programma. Hierover leest u meer op www.oba.nl/agenda en in deze uitgave.

2. Banne BuikslootBezaanjachtplein 249 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 3. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. Molenwijk Molenwijk 21, tel. 631 42 12, [email protected] 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 5. NieuwendamWaterlandplein 302 tel. 636 58 85, [email protected], do 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

6. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 7. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 8. WatergraafsmeerParadijsplein 6 atel. 665 32 86, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00Vanaf 17 februari gesloten

9. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-17.30, di, wo, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 10. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. SlotermeerSlotermeerlaan 103 e tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, do, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

13. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], di, do, vr 14.00-17.30, wo 12.30-17.30, za 11.00-16.00 14. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 15. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 16. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

18. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 19. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 20. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 21. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma, di, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 10.00-16.00

22. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 23. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 24. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 25. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 26. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen en openingstijden

colo

fon

adre

ssen

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl.

OBA-journaal nr. 6 - februari 2014 i.s.m. Marketing OBA ® 2014Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers aan dit nummer Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Anna Veerman-Tol, Hans van VelzenOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Lizzy BekkerDruk Corelio Printing Oplage 12.200De informatie in deze uitgave is zorgvul-dig samengesteld. Helaas doen zich soms wijzigingen voor die wij niet kunnen voorzien. De meest actuele informatie vindt u altijd op www.oba.nl.

152

5

4

9

3

67

8

10

11

12

13

1415

16

17

18

19

20

21

22

23

24

2526

1

Page 16: OBA februari 2014

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Muziek, sushi, voetbal, geschiedenis, voorlezen? Iedereen is op zijn manier wel een beetje een ‘geek’ - iemand met een sterke interesse in iets. Deel jouw geek via facebook.com/geekdebibliotheek en geekdebibliotheek.nl

Igeek spiritualiteit

De Bibliotheek is van iedereen. Wat geek jij? geekdebibliotheek.nlGeek de Bibliotheek is mede mogelijk gemaakt door: OCLC – de openbare bibliotheken van Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam – VOB – NBD Biblion – Bill & Melinda Gates Foundation.