OBA Journaal maart 2012

16
vriendschap en andere ongemakken nr. 7 - maart 2012 oba maart Boekenweek 2012 Stine Jensen - Echte vrienden maandag 19 maart Bibliotheek Roelof Hartplein Boekenweek 2012 Karin Amatkoerin - Het Gym donderdag 22 maart Bibliotheek Reigersbos Word nu lid van de OBA en ontdek alle voordelen van de Vriendenpas! www.oba.nl/lidworden Boekenweek 2012 Gerrit Komrij - De loopjongen maandag 19 maart Centrale Bibliotheek www.oba.nl

description

OBA Journaal maart 2012. De maandelijkse bijlage van de Amsterdamse Uitkrant voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Transcript of OBA Journaal maart 2012

vriendschap

en andere ongemakken

nr. 7 - maart 2012

obamaart

Boekenweek 2012 Stine Jensen - Echte vrienden maandag 19 maart Bibliotheek Roelof Hartplein

Boekenweek 2012 Karin Amatkoerin - Het Gymdonderdag 22 maart Bibliotheek Reigersbos

Word nu lid van de OBA en ontdek alle voordelen van de Vriendenpas!www.oba.nl/lidworden

Boekenweek 2012 Gerrit Komrij - De loopjongen maandag 19 maart Centrale Bibliotheek

www.oba.nl

2o

ba

maa

rtword lidBoeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luister-boeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/ lidworden, en in alle 28 OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

abonnementen en tarieven 2012: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas

Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 15,- 15,- 15,- 15,-Leenpas 30,- 20,- 20,- 15,-Leenpas+ 50,- 40,- 40,- 35,-Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,-

Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de 28 OBA-vestigingen.

toegangskaartenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt uw kaarten na betaling direct in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per filiaal op www.oba.nl/vestigingen. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen.

Voordeel voor OBA-ledenIedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA- activiteiten. OBA-leden hebben daarnaast jaarlijks recht op twee gratis toegangskaarten voor één OBA-activiteit naar keuze. Aanvragen via [email protected]

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

ser

vice

info

rmat

ie

Word vriend van de OBA!In maart staat traditioneel de landelijke Boekenweek centraal. Dit jaar loopt deze van 14 tot 24 maart en het thema is Vriendschap en andere ongemakken.

Een mooie gelegenheid om de Vriendenpas van de OBA extra onder uw aandacht te brengen. Voor € 100,- per jaar kunt u een Vrienden-pas aanschaffen. Hiermee steunt u de OBA financieel en daar krijgt u natuurlijk iets voor terug. Zo worden Vriendenpas-houders uitgeno-digd voor de opening van exposities of bijzonder programma’s. Met de Vriendenpas kan bovendien onbeperkt geleend worden.

In de Boekenweek krijgen alle volwassen leden van de OBA een cadeautje van de bibliotheek, het Geschreven Portret van Tom Lanoye, de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2012.

Natuurlijk besteedt de OBA veel aandacht aan het thema van de Boekenweek. Zo is op 19 maart Stine Jensen te gast in Bibliotheek Roelof Hartplein om te vertellen over haar boek Echte vrienden. Ze laat kritisch, maar ook met humor zien welke belachelijke proporties een vriendenschaar via sociale media kan aannemen.

Vriendschap en uitsluiting in de pubertijd is het thema van Het gym, de goed besproken roman van Karin Amatkoerin. Zij komt hierover spreken op 22 maart in Bibliotheek Bijlmercentrum.

Kleur en smaak van de liefde - Uien, Augurken en Pruimen is een samenspel van poëzie en zang door Willy Brill en Rolinha Kross. Dit kleurrijke programma voor zowel muziekliefhebbers als voor liefheb-bers van poëzie is te zien op 16 maart, in het Theater van ’t Woord.

Rudi Wester schreef de roman Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu. Daarin nemen vier vrouwen elkaar jaarlijks tijdens een emotionele bijeenkomst de maat. Over deze roman van vrouwen over vrouwen komt Wester op 22 maart vertellen in Bibliotheek Kinkerbuurt.

Wilt u zelf ook leren schrijven over uw vriendschappen of aan uw vrienden dan kunt u vanaf 7 maart terecht in Bibliotheek Indische Buurt waar Sieneke de Rooij een cursus creatief schrijven van 8 lessen verzorgt.

Vrienden genoeg dus in de Boekenweek bij de OBA.

Hans van VelzenDirecteur OBA

colu

mn

3

In Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu schreef ze over de dispuutsvriendinnen uit haar studententijd in de jaren zestig aan de Vrije Universiteit. ‘Ik wilde een tijdsbeeld schetsen’, vertelt Rudi Wester (1954). ‘Over de religieuze opvoeding waarvan we ons losmaakten, toen we als ‘gereformeerde nesten’ uit de provincie in Amsterdam belandden. Over de ontgroening en over ons dispuut. Over de jaren zestig, een heftige maar ook een veel minder harde tijd dan nu. Over politiek, feminisme, over seks in de tijd dat de pil voor meisjes nog niet verkrijgbaar was. Over onze carrières. En over onze vriendschap door de jaren heen.’ Zelf werd Rudi Wester na haar studie docent Frans, schreef literaire kritieken voor Vrij Neder-land, Trouw en Opzij, en werkte als redacteur voor het tv-programma ‘Hier is... Adriaan van Dis’. Van 1991 tot 2003 was ze directeur van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingen-fonds. Daarna was ze tot eind 2009 directeur van het Institut Néerlandais in Parijs.

Boze vriendinnen‘Ik was al in 2005 met het boek begonnen,’ vertelt ze. ‘Het moest literaire non-fictie worden.’ Ze organiseerde bijeenkomsten waarin de vrien-dinnen zich rond de bandrecorder schaarden en over hun gedeelde verleden praatten. Maar toen het op publicatie aan ging komen, werd een van de vriendinnen boos, en weigerde verdere medewerking. ‘Ze vond dat ze zich veel meer had blootgegeven dan de anderen.’De schrijfster zag zich gedwongen haar boek om te bouwen tot een roman. ‘Dat was heel moeilijk.

Ik heb wel tien versies nodig gehad. Maar bij de vierde versie begon ik er ook van te genieten dat ik nu zelf alles mocht verzinnen.’

Vriendschap kost veel tijdHet tijdsbeeld wordt nu in het boek geschetst door fictieve personages, op een fictief vrien-dinnenweekend in een Twents landhuis. De vriendinnen halen herinneringen op, met de bijbehorende emoties, en die worden in de tekst afgewisseld met beschouwingen over vriend-schap. Zoals: ‘Vriendschap bestaat in gradaties. Je hebt hartsvriendinnen, goede vriendinnen en gewone.’De vriendschap met de dispuutsvriendinnen is géén gewone, zegt Rudi Wester. ‘Daarbij is het een beetje zoals met familie. Die krijg je in de schoot geworpen. We hebben elkaar niet uitge-kozen. Het betekent dat je het over bepaalde dingen niet kunt hebben, want dan wordt het ruzie. Een échte vriendschap is anders. Die is gebaseerd op een diep vertrouwen in elkaar. Een gemeenschappelijk gevoel van humor. En een diep gevoelde verbondenheid, waardoor je ook elkaars minder aangename kantjes accepteert.’Zulke echte vrienden zijn op de vingers van een hand te tellen. ‘Het paradoxale is dat je juist die échte vriendschappen goed moet onderhouden. Net als een huwelijk. Met gewone vrienden kun je na jaren verdergaan waar je gebleven was. Voor échte vrienden moet je altijd klaarstaan. Echte vriendschap kost zeeën van tijd.’ Want zoals ook in het boek staat: vriendschap is een breekbaar begrip. ‘Vriendschap kan overgaan. Door afstand, of doordat je uit elkaar groeit.’

Bij sommige vrienden zie je ineens hun ware gedaante. ‘Dat is een choquerende ervaring. De schellen vallen van je ogen. Je vraagt je af: heb ik het dan al die tijd verkeerd gezien? Dan heeft iemand bijvoorbeeld jarenlang alles opgekropt en gaat je ineens allerlei verwijten maken. Daarna komt het nooit meer helemaal goed: het vertrouwen is weg. Ook wat dat betreft lijkt vriendschap op een huwelijk, als het vertrouwen weg is, gaat het niet meer.’

Alleen liefdeEen troost is dat je je leven lang nieuwe vrienden kunt maken, zegt Wester. ‘Het is niet waar dat je alleen openstaat voor vriendschap als je jong bent. Op mijn zestigste heb ik nog een echte hartsvriendin opgedaan. Die vriendschap voelt hetzelfde als met mijn hartsvriendin van de mid-delbare school. Een diepe verbondenheid. Je weet het meteen als je iemand ziet. Het is alsof je elkaar herkent.’ En dat maakt vriendschap uiteindelijk tot een mysterie. Zoals in het boek staat: ‘Vriendschap bestaat niet. Er is alleen liefde. En of die bestaat, weet ik ook niet.’‘Als je echt met iemand bevriend bent, hou je van iemand,’ licht de schrijfster toe. ‘En liefde, dat is iets ongrijpbaars. Waarom hou je van ie-mand? Ik weet alleen dat ik niet van iemand zou kunnen houden die nooit een boek leest. Verder kan ik er niets zinnigs over zeggen.’Rudi Wester vertelt over haar roman Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu donderdag 22 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Kinkerbuurt

Rudi Wester over de Boekenweek:

‘Vriendschap is een breek-baar begrip’ Het thema van de Boekenweek, ‘Vriendschap en andere ongemakken’, is mooi, maar buitenge-woon gevaarlijk, vindt Rudi Wester. ‘Met schrijven over vrienden is het hetzelfde als met schrijven over familie: voor je het weet raak je ze kwijt.’ Toch nam ze het risico.door Ilse Bos

foto: Vincent van Mentzel

4o

ba

maa

rt

Grace (53), account assistent

Lid van de OBA Al vanaf de lagere school.

Vaste filiaal Meestal ga ik naar Bibliotheek Staatsliedenbuurt, omdat ik hier in de buurt woon. Soms naar de Centrale Bibliotheek.

Bezoekfrequentie Zo om de drie weken.

Laatstgeleende itemsStudieboeken over management. En tijdschrif-ten: Esta, Marie-Claire en Libelle. Heel handig dat je die ook kunt lenen in de bibliotheek.

Hoogste boeteHooguit 50 cent. Ik heb niet zo vaak boetes.

Zoekmethode Hier in de Staatsliedenbuurt weet ik precies waar alle boeken staan, dus kan ik heel gericht zoeken. In de Centrale Bibliotheek kijk ik eerst in de computer.

Eerste bibliotheekherinneringAls kind ging ik met mijn grote broer of zus naar de bibliotheek op Aruba. Die was een stuk kleiner dan deze bibliotheek. Toen ik een jaar of 11 was mocht ik er alleen naartoe. Ik heb toen heel veel Kameleon-boeken gelezen toen. En eindeloos veel Tina’s.

Verbeterpunt Het zou fijn zijn als de bibliotheek voor iedereen gratis was. Dan zouden er meer mensen gebruik van maken.

Geheimtip Ik bezoek vaak lezingen en exposities in de bibliotheek. Dan leen ik meteen nieuwe boeken, een handige combinatie. En veel voorstellingen zijn gratis.

Een vriend is niet, die u aan ‘t hart wil sluiten / in uw geluksuur en zich niet genoeg doen kan, / maar die den balling bij zich binnenroept en dan / de deur toeslaat tegen de wolven buiten. Aldus de dichter J.H. Leopold. Over vriendschap en andere ongemakken (het thema van de Boekenweek, 14-24 maart) is heel wat gedicht en geschreven. Want wie zich openstelt voor vriendschap, stelt zich meteen ook bloot aan het gevaar van afwijzing, ontrouw en verraad. Maar dan blijven nog altijd de papieren vrienden: de boeken. In de OBA vindt u ze. En in de Boekenweek vindt u daar ook nog een keur aan activiteiten rond boeken en vriendschap.

de

lene

r

them

a va

n d

e m

aand Vriendschap:

een boek laat je nooit in de steek

5

De Boekverfilming: Lijmen/Het beenIn de serie De Boekverfilming deze maand Lijmen/Het been, een film van Robbe De Hert uit 2000, gebaseerd op het gelijknamige boek van Willem Elsschot. Over oplichterij en schuld-gevoel. Met Mike Verdrengh als Boorman, de directeur van het niet-bestaande Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijver-heid, Kunsten en Wetenschappen. Willeke van Ammelrooy won een Gouden Kalf voor haar rol als de goedgelovige mevrouw Lauwereyssen. Ook met Sylvia Kristel. Vic van de Reijt, uitgever en Elsschot-kenner, verzorgt een inleiding. dinsdag 13 maart, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

Uien, Augurken en PruimenWilly Brill en Rolinha Kross brengen parels uit de rijke Jiddische dichtkunst, in een samenspel van poëzie en zang. Zelfs wie geen Jiddisch verstaat, wordt door de zangeressen meegesleept langs De kersenboom, De gouden pauw, Een duif met een duif en Potten en Pannen. Met muzikale begeleiding door Harold Berghuis (gitaar), Jelle van Tongeren (viool) en Frank Meester (contrabas). vrijdag 16 maart, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

Ik ben niet bangDe 9-jarige Michele Amitrano ontdekt tijdens het spelen op een afgelegen plek een met golf-platen bedekt gat in de grond. Als hij daaronder kijkt, ziet hij in de kuil een jongen; even oud als hij maar bleek, vies en uitgemergeld. Wie is die jongen en wat doet hij daar? Er ontstaat een spannende vriendschap tussen beide jongens. Maar als Michele ontdekt waarom zijn vriend daar in die kuil zit moet hij in zijn eentje een red-dingsoperatie op touw zetten. Hij overwint zijn angst, negeert het verbod van zijn ouders, en zet zijn eerste stappen op weg naar volwassenheid.

Een spannende voorstelling van BEER muziek-theater, met René Groothof en Niels Bijl, naar het boek van Niccolo Ammaniti. Voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar.zondag 25 maart, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

130 jaar Gedichten van Jacques PerkEen tentoonstelling rond de bundel Gedichten van Jacques Perk, waarvan de eerste druk in 1882 verscheen. De gedichten zijn in meer dan 40 drukken uitgegeven. Jacques Perk werd maar 22 jaar oud. Hij was wegbereider van de Tachti-gers, die louter schoonheid wilden brengen, met als devies: l’art pour l’art. Vriendschap en liefde speelden een belangrijke rol in Perks gedichten. Hij schreef 106 sonnetten voor Mathilde Thomas. Ook schreef hij gedichten voor Willem Kloos, waarmee hij een warme vriendschap onderhield, en voor Joanna Blancke, zijn laatste vriendin. Perks bekendste en laatste gedicht is het gedicht Iris. ‘Ik ben geboren uit zonnegloren en een zucht van de ziedende zee.’1 maart t/m 22 april, Centrale Bibliotheek, vitrines 2e etage

Gerrit Komrij met De loopjongenIn de OBA Literaire Salon, gepresenteerd door Judith Uyterlinde, is deze maand Gerrit Komrij te gast. Hij presenteert er zijn pasverschenen boek De loopjongen, waarin hij de zoektocht van een jongeman naar vriendschap beschrijft. Echte en onechte vrienden, dat houdt de jongen al vroeg bezig. In zijn studententijd, in de jaren zeventig, valt vriendschap voor hem – geheel en al pas-send in de tijdgeest - samen met solidariteit. Tot-dat in de jaren tachtig de idealen uiteenspatten. Gerrit Komrij is dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. Hij staat bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik. Komrij was van 2000 tot 2004 Dichter des Vaderlands. Hij verzorgde succesvolle bundelingen van

Nederlandse poëzie door de eeuwen heen. Het werk van Gerrit Komrij werd onderscheiden met een groot aantal literaire prijzen. Programma in samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij en Island Bookstore. maandag 19 maart, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

Oude en nieuwe vrienden: Cursus creatief schrijven Sieneke de Rooij, schrijfster, schrijfcoach en do-cente creatief schrijven, geeft in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een cursus creatief schrijven. De cursus omvat 8 lessen op de woensdagoch-tenden in maart en april 2012. Er is plaats voor 8 tot 12 deelnemers: volwassenen met zin in schrijven en behoefte aan inspiratie. Het thema van de Boekenweek 2012, Vriendschap en andere ongemakken, is een losse rode draad in deze cursus. Kosten €130,-, voor 8 lessen van 2,5 uur. Aanmelden: [email protected] woensdagen in maart en april 2012, dus: 7, 14, 21 en 28 maart; 4, 11, 18 en 25 april

Hoed en de Rand: Waarde vriendEen poëzieprogramma door het muzikale duo Hoed en de Rand, over vriendschap in alle verschijningsvormen. Het programma heeft als titel Waarde vriend, naar de beginwoorden van een gedicht van Bergman. Heel wat aspecten van vriendschap komen aan bod in ge-zongen gedichten en liedjes: van vriendschap tussen mens en (huis)dier in gedichten van onder anderen Cees van der Pluijm tot literaire vrienden (onder wie Van Nijlen en Slauerhoff, Lucebert en Hans Andreus). Vriendschap wordt ontroerend beschreven in een gedicht van Remco Campert en tegen het ontluisterende aan bijvoorbeeld door Ingmar Heytze. Behalve de vriendschap komen ook de ‘andere ongemakken’ uit het boekenweekthema ruimschoots aan de orde. donderdag 15 maart, 19.00 uur, Bibliotheek Banne Buiksloot, woensdag 21 maart, 15.30 uur, Bibliotheek Ouderkerk zaterdag 24 maart, 13.30 uur, Bibliotheek Staatsliedenbuurtmaandag 26 maart, 19.00 uur, Bibliotheek Slotervaartzaterdag 31 maart, 14.30 uur, Bibliotheek Diemen

foto: Marina Pronk

foto: Paul Levitton

6o

ba

maa

rtce

ntru

m Centrale Bibliotheek Workshop Muizenhuis. 8+do 1, 14.00 uurKinderlab; € 5,-; met OBA-pas gratis incl. boekje over het ontstaan van het MuizenhuisVan restmaterialen en met een behoorlijke dosis fantasie en creativiteit kun je zelf een muizenhuis maken. Neem een schoenendoos en restmaterialen zoals doppen, kurken, ijscostokje en lapjes mee.Kinder Bibliobiosza 3, 16.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisKom kijken naar een mooie kinderfilm. Za 9-13 jaar, zo 5-9 jaar.Jazz aan het woord: Junior Jazz College Ensembleszo 4, 15.00 uur

Theater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas 5,-Olv Peter Guidi.Kinder Bibliobios zo 4, 15.00 uurZie za 3Internationale Vrouwendag - Indië-lezing: Wie kan ik nog vertrouwen do 8, 14.00 uurTheater van ‘t Woord; gratisLezing over het leven van vrouwen in voormalig Nederland-Indië o.a. in de Tweede Wereldoorlog. Mmv Marjan Bruinvels, A.M. de Pijper. Presentatie Conchita Willems. Aanmelden [email protected] Direct Xtraza 10, 11.30-15.30 uur; vrije inloopIedere derde zaterdag van de maand beantwoorden Europese deskundi-gen vragen op vakgebied. In maart een speciale editie van Europe Direct Xtra met een een jongeren

informatie-markt over studeren, werken, onder-nemen en subsidies. In de hal op de begane grond. Kinder Bibliobios za 10, 16.00 uurZie za 3Kinder Bibliobios zo 11, 15.00 uurZie za 3Boekenweken - Poëzie op zondag zo 11, 16.00 uurHella Haassezaal; € 10,-; met OBA-pas € 5,-De dichter en zijn verhaal. Hans Tentije praat aan de hand van een gedicht met presentatrice Ineke Holzhaus.Boekenweken - De Boekverfilming: Lijmen/Het been di 13, 14.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-

… …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

centrum

uitg

elic

ht

Poëzie op zondag: Hans TentijeHans Tentije praat aan de hand van een gedicht met presentatrice Ineke Holzhaus. Voor Hans Tentije is het verhaal in zijn gedichten belangrijk. Vorm, klank en regelval ondersteunen de vertelling. In zijn laatste bundel Als het ware lijkt de grens tussen poëzie en proza bijna opgeheven. ‘Hij heeft nauwelijks ruimte voor het dichten, zoveel wil hij vertellen,’ schreef Erik Lindner over Tentije in De Groene Amsterdammer. Holzhaus leest daarnaast gedich-ten van Nobelprijswinnaar Tomas Tranströmer in de vertaling van Bernlef. zondag 11 maart, 16.00 uur, Centrale Bibliotheek, Hella Haassezaal

7

Willem Elsschot-verfilming over op-lichterij en schuldgevoel. Met inleiding door Vic van der Reijt (o.a. uitgever en Elsschot-kenner). Boekenweken: Kleur en smaak van de liefde - Uien, Augurken en Pruimen vr 16, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50

Parels uit de rijke Jiddische dichtkunst worden gebracht in een samenspel van woord en muziek. In zowel Jid-disch als Nederlands. Met Willy Brill, Rolinha Kross zang; Harold Berghuis gitaar; Jelle van Tongeren viool; Frank Meester contrabas.Kinder Bibliobios za 17, 16.00 uurZie za 3Boekenweken: Boeken op recept zo 18, 14.00-17.00 uurIn de hal; gratis; aanmelden verplichtOntvang tijdens dit spreekuur een hoogstpersoonlijk boekenrecept van de bibliotherapeut.Kinder Bibliobios zo 18, 15.00 uurZie za 3Workshop voorjaarstak. 7+zo 18, 15.00 uurKinderlab; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Kinderkunstworkshop. Met diverse materialen tover jij je eigen fantasie-wereld op een tak.

Boekenweken: Vriendschap is een illusiema 19, 18.30 uurIn de hal; gratisNederlandstalig liedjesprogramma. Met begeleiding op piano, gitaar, dwarsfluit, harp en cajon. Door studen-ten van het CvA.Boekenweken - OBA Literaire Salon - Gerrit Komrijma 19, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Komrij praat met Judith Uyterlinde over zijn nieuwe boek ‘De loopjon-gen’. Met muzikale omlijsting door Sjors van der Panne.Lunchconcert: Hobo-harp recitaldi 20, 12.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Recital door Andrea Voets (harp) en Arthur Klaassens (hobo) met werken van Piazzolla, Berkeley, Bach, Tedeschi, Patterson.Wereldverteldag: Man, woman, life, love; stories from Africa, the Caribbean and beyonddi 20, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Jan Blake is een van Engelands meest indrukwekkende verhalenvertelsters met Jamaicaanse roots. Met verhalen uit o.a. Afrika en de Caribbean. Voer-taal Engels. Ism Story Telling Festival Amsterdam.Kinder Bibliobios za 24, 16.00 uur Zie za 3Kinder Bibliobios zo 25, 15.00 uurZie za 3Boekenweken: Ik ben niet bangzo 25, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 10,-

… … …

cent

rum

centrumIndië-lezing: Wie kan ik nog vertrouwenOp 8 maart is het niet alleen Internationale Vrouwendag, maar wordt ook de capitulatie herdacht van het KNIL (het Koninklijk Nederlandsch-Indische Leger) in 1942. Op 8 maart organiseert het 4/5 mei Comité Zuidoost daarom een bijeenkomst waarop Marjan Bruinvels (foto) een lezing houdt over het leven van vrouwen in voormalige Nederlands-Indië. Daarnaast houdt dr. A.M. de Pijper een verhaal waarin zij de capitulatie van het KNIL in historisch perspectief plaatst. Met het thema van de middag, Wie kan ik nog vertrou-wen, wil het 4/5 mei comité een verbinding leggen met het heden, vertelt organisator Hannie Stork. ‘We moeten waakzaam blijven, zodat wat tijdens de Tweede Wereld-oorlog is gebeurd, niet opnieuw kan gebeuren.’donderdag 8 maart, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

uitg

elic

ht

Michele ontdekt tijdens het spelen een jongen in een kuil. Wie is die jon-gen en wat doet hij daar? Door BEER Muziektheater met René Groothof.

Boekenweken: Ik ben niet bangzo 25, 16.00 uurCultuurplein 2e etage; vrije inloopDe Parelduiker, tijdschrift over schrij-vers en hun leven, vier het begin van de 17e jaargang. Mmv Wim Hazeu, Hein Aalder, Menno Wigman. The future of languages. More than just wordsdo 29, 18.30 uurTheater van ‘t Woord; € 30,-; met OBA-pas € 10,-Conferentie over de toekomst van (verschillende) talen mmv Robert McCrum, Tsead Bruinja e.a. Voertaal Engels.Kinder Bibliobios za 31, 16.00 uur Zie za 3

René Groothof. Foto: Rogier Willems

8o

ba

maa

rtPintohuisJoke Weenink over Anne Listerdo 15, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstWeenink geeft een lezing over Anne Lister (1791-1840, lesbienne avant la lettre).Boekenweken: Jaap Scholtendo 22, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstScholten debuteerde in 1990. Hij schrijft zorgvuldig gestileerd proza met een autobiografische inslag. Zijn ro-mans hebben mannelijke ik-personen die hechten aan vrijheid en avontuur, en worstelen met de tradities van hun rijke, adellijke families.

Centrale Bibliotheek Karina Schaapman - Het MuizenhuispermanentHet huis is gemaakt als decor voor haar boek ‘Het Muizenhuis‘. Het is van kartonnen dozen en papier-maché. Op de jeugdetage.Peter Pontiac - Comix, Hotpix & Tragixt/m 27 maartOverzicht van het werk van stripteke-naar Peter Pontiac. In de expozaal.Eveline Renaud - DE jonge generatie Chinezen in Nederlandt/m 31 maart Fototentoonstelling met portretten van jonge Nederlandse Chinezen in Amsterdam, hier geboren, of op jonge leeftijd hier gekomen en opgegroeid. Op het Reizenplein op de 3e etage.Eveline Renaud en Marian van de Veen - van Rijk - 100 Jaar China-town Amsterdamt/m 31 maart Fototentoonstelling over het

Amsterdamse Chinatown, dat de oudste Chinese gemeenschap van het vasteland van Europa herbergt. Op de Fotogalerij.Boekenweken: 130 jaar Gedichten van Jacques Perk1 maart t/m 22 april

Tentoonstelling rond de bundel ‘Ge-dichten van Jacques Perk’ die in meer dan 40 drukken is uitgegeven. In de vitrines op de 2e etage.Roze Film Dagen2 t/m 31 maartEen geschiedenis in 15 posters van stencil tot A0. Op de 6e etage.Boekenweken: Boekenweekge-schenken door de jaren heen2 t/m 31 maart Overzicht van het eerste Boekenweek-geschenk van 1932 tot die van dit jaar van Tom Lanoye. In de vitrines op de 4e etage.De kleine ijsbeer8 maart t/m 30 april Tekeningen van Hans de Beer. Op de jeugdetage.

… …

centrumce

ntru

m

Plaatjes kijken8 maart t/m 30 april3D-illustraties van Rinske Zijsling. Op de jeugdetage.

PintohuisSonja Zuurbier1 maart t/m 27 aprilSchilderijen, beschilderd keramiek en tegeltableaus.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisCentrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uurVoor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

Radio in de OBAElke ma t/m vr, 19.00 uur, OBA Live. Elke di, do, vr, za, 14.00 uur, Amsterdam FM.

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

The Future of LanguagesWat verdwijnt er als een taal verdwijnt? Is een taal gewoon een verzameling woorden, of is onze taal bepalend voor onze waarneming van de werkelijk-heid? Hierover gaat het op een conferentie georganiseerd door de Club of Amsterdam, in samenwerking met het British Council. De Club of Amsterdam is een internationale denktank die zich bezighoudt met de toekomst: hoe moet die eruit gaan zien? Met de conferentie wil de club aandacht vestigen op het Language Rich Europe-project, een onderzoeksproject waarin de gezondheidstoestand van (minderheids)talen in 20 Europese landen wordt gepeild. Op de bijeenkomst komen onder anderen de Nederlandse/Friese dichter Tsead Bruinja en de Engelse schrijver Robert McCrum aan het woord. Voertaal Engels. donderdag 29 maart, 18.30 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

uitg

elic

ht

Robert McCrum

9

Banne BuikslootInternetinstructiedo 8, 13.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners. Introductie.Introductie Sociale Mediavr 16, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisAandacht voor digitale fotografie.Boekenweken: Waarde vriend; over vriendschap en andere ongemakkenma 19, 19.00 uur; vrije inloopFeestelijk muzikaal poëzieprogramma door Hoed en de Rand.Heemkennis - Architectuur rondom het IJdi 20, 20.00 uur; € 5,-; leden heem-kennis gratis; reserveren gewenstSuzanne Roelofs gaat in op de ontwik-kelingen aan beide IJ-oevers.

HagedoornpleinNoordjes Omgekeerde Wereld 6-12 jaar vr 2, 13.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKinderboekenillustrator Wouter van Reek leert je illustraties maken met een scraperboard, een techniek die hij voor veel boeken gebruikt. Internetinstructiedi 20, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot do 8Introductie Sociale Mediadi 27, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot vr 16

MolenwijkNoordjes Omgekeerde Wereld 6-12 jaar vr 2, 15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKinderboekenillustrator Wouter van Reek leert je illustraties maken met een scraperboard, een techniek die hij voor veel boeken gebruikt. Introductie Sociale Mediawo 14, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Banne Buiksloot vr 16Internetinstructiedo 15, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot do 8

NieuwendamInternetinstructiema 5, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot do 8Internetcursus Sociale Mediadi 20, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisZie Hagedoornplein di 27

Banne BuikslootThea van Erp1 t/m 31 maart Bijzondere en eigentijdse haakwerken.Wat leest u?1 t/m 31 maart Foto’s van lezers uit Noord met hun favoriete boek en toelichting.

HagedoornpleinFoto’s van Lex van den Bosch1 t/m 31 maart Van den Bosch begeleidt reizen en maakt reportages voor reismagazines.Tassen1 t/m 31 maart

De zussen Marion Zeilstra en An-nemiek Damstra maken tassen van de meest niet voor de hand liggende materialen.

MolenwijkImpressies uit Molenwijk1 t/m 31 maart Foto’s van cursisten.Schellingwoude, tussen water en land1 t/m 31 maart De geschiedenis van Schellingwoude,

NieuwendamBoekenweken: Vriendschap en andere ongemakken1 t/m 31 maart Actuele en minder actuele boeken over dit thema.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

Woningspreekuur; vrije inloopBanne Buikslootelke wo, 10.30 uurHagedoornplein en Nieuwendamelke vr, 10.30 uurMolenwijkelke do, 10.30 uur

Service ochtend; vrije inloopBanne Buikslootelke vr, 10.00 uurMolenwijkelke wo, 10.00 uur

Samen lezen. Oefenen met lezen; € 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornpleinelke wo, 14.30 uurVoor kinderen vanaf 6 jaar

noord

noo

rd

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

Noordjes Omgekeerde WereldKom in de voorjaarsvakantie naar de workshop van Noordjes Kinderkunst. Kinder-boekenillustrator Wouter van Reek leert je illustraties maken met de zogenaamde scraperboard-techniek, die hij voor veel boeken gebruikt. Bij scraperboard maakt de tekenaar eerst een schets op een speciaal stuk schraapkarton. Dit is karton met een glad, wit laagje. Over het schetsje wordt een laag inkt aangebracht. Dit moet eerst even drogen, daarna schraapt de tekenaar met een mesje alles weg wat weer wit moet worden. Het resultaat lijkt wel wat op een houtsnede. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. vrijdag 2 maart, 13.00 uur, Bibliotheek Hagedoornplein en 15.30 uur, Bibliotheek Molenwijk

uitg

elic

ht

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

10o

ba

maa

rtoost

uitg

elic

ht Rascha PeperIn september verscheen de nieuwste roman van Rascha Peper: Vossenblond. Walter Tervoort, archeozoöloog, is al jaren gescheiden. De eenzaamheid be-strijdt hij door zo nu en dan een escortdame aan huis te laten komen. Wanneer op een avond de jonge, roodblonde Vera op bezoek komt, raakt Walter ontre-geld en kan hij zich niet meer concentreren op het karwei waarmee hij bezig is: het opgraven van skeletten van onder een eeuwenoude kerkvloer. Rascha Peper komt vertellen over Vossenblond in Bibiotheek Oosterpark. Lezing in samenwerking met Linnaeus Boekhandel.dinsdag 27 maart, 20.00 uur, Bibiotheek Oosterpark

Indische BuurtBoekenweken - Oude en nieuwe vrienden: Cursus creatief schrijvenwo 7, 9.15 uur; € 130,- (8 x 2,5 uur)Sieneke de Rooij, schrijfster, schrijf-coach en docente creatief schrijven geeft een cursus creatief schrijven. De cursus omvat 8 lessen en er is plaats voor 8-12 deelnemers. Aanmelden: [email protected] dat? 8+wo 14, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisMag dat, poepen en plassen op straat? Mag dat, je fiets midden op de stoep parkeren? Olv fotografe Lucy Nooren bedenken kinderen wat wel en niet mag, maken ze foto’s van situaties en daar verzin-nen ze pakkende teksten bij.Oude en nieuwe vrienden: Cursus creatief schrijven

wo 14, 9.15 uur Zie wo 7Boekenweken: Renate Dorrestein do 15, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren aanbevolenLezing over ‘De stiefmoeder’ haar roman die in oktober 2011 verscheen.Oude en nieuwe vrienden: Cursus creatief schrijven wo 21, 9.15 Zie wo 7

Oude en nieuwe vrienden: Cursus creatief schrijven wo 28, 9.15 uur Zie wo 7

OosterparkRascha Peperdi 27, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstIn september 2011 verscheen de laat-ste roman van Peper: ‘Vossenblond’. Het is een breekbare en tegelijk zinderende roman over de aloude ver-knooptheid tussen Eros en Thanatos.

Indische BuurtMag dat?5 maart t/m 26 april Foto’s van Lucy Nooren en kinderen uit de Indische Buurt.Martijn van de Griendt: foto’s van jongeren5 maart t/m 26 april Van de Griendt legt onze snel veranderende maatschappij vast in thematische reeksen.Mijn moeder, mijn dochter5 maart t/m 26 april Dubbelportretten van moeders en dochters. Foto’s van Greet de Schipper.

OosterparkCorrie Boscht/m 29 maart Als er mensen op een foto van Bosch staan, is dat toeval. Het kon niet anders of er liep net, ongezien, iemand het beeld binnen.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisIndische Buurtelke wo, 13.30 uurVoor kinderen van 4 tot 8 jaarOosterparkelke za, 14.30 uurVoor kinderen vanaf 3 jaar

oo

st

foto: Keke Keukelaar

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

foto: Vincent van Mentzel

Sieneke de Rooij

11GeuzenveldZonder huis, zonder rechtenza 3, 13.30 uur; vrije inloopOpening van gelijknamige expositie. Met live muziek.Internetinstructievr 23, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet e voor beginners.

OsdorpSpreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 8, 16.00-19.00 uur; gratisAlles over vrijwilligerswerk. Internetinstructiedo 8, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Geuzenveld vr 23Boekenweken: Demonstratie e-books do 15, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstAntwoord op vragen over e-books.Workshop Sociale Mediado 22, 12.00 uur; gratisDe nieuwste ontwikkelingen rond social media. Foto’s online beheren Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 22, 16.00-19.00 uur Zie do 8

Overtoomse VeldRoos dansverhalen. 3+ wo 7, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstCombinatie van poppenspel en dans.

SlotermeerInternetinstructiedi 6, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Geuzenveld vr 23

Fotografieworkshop Dubbelportretten. 16 +za 17, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstDeelnemers leren hoe ze een dubbelportret maken. Door West Side Stories.Workshop Sociale Mediawo 21, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstNieuwste ontwikkelingen rond social media. Maak kennis met Facebook.

SlotervaartWorkshop Sociale Mediado 8, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstNieuwste ontwikkelingen rond social media. Maak kennis met Facebook.Internetinstructiema 19, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Geuzenveld vr 23Boekenweken: Waarde vriend; over vriendschap en andere ongemakkenma 26, 19.00 uur; vrije inloopFeestelijk muzikaal poëzieprogramma door Hoed en de Rand.

MeervaartSchrijvers in Nieuw-West: Ernest van der Kwastdi 20, 20.00 uurMeer en Vaart 300, Blauwe Zaal; € 12,50; met OBA-pas € 10,-Van der Kwast brak door met het boek ‘Mama Tandoori‘. Hij is geboren in Bombay en sinds zijn eerste levensjaar woont hij in Nederland.

GeuzenveldZonder huis, zonder rechten1 maart t/m 30 april Portretten van asielzoekers die op straat leven gemaakt door fotograaf Massoud Memar.

OsdorpSchrijfstersportretten1 maart t/m 30 april Fotografe Mona van den Berg maakte van schrijfsters zwart wit portretten.

SlotermeerDe parels van Mali1 maart t/m 30 april Foto’s van Annemarie Bruin, Fia Wilke.

SlotervaartHenk van Ingen1 maart t/m 30 april Autodidact schildert stillevens, land-schappen, dieren en bloemen.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveldvrije inloop tijdens openingsuren

Woningspreekuur; vrije inloopOsdorp, elke vr, 10.00 uur

Taalspreekuur; vrije inloopOvertoomse Veldelke vr, 11.00 uurSlotermeer en Slotervaartelke ma, 14.00 uurGeuzenveld, elke di, 14.00 uurOsdorp, elke wo, 14.00 uur

uitg

elic

ht

Zonder huis, zonder rechtenMassoud Memar, geboren in Iran (1954), maakte een foto-expositie over een situatie die hij van dichtbij kent: het leven van asielzoekers op straat. Massoud Memar is journalist, filmmaker en fotograaf. In Teheran werkte hij als recensent, en hij heeft films gemaakt in Iran, Frankrijk, Marokko en Nederland. Als politiek vluchteling kwam hij in 1994 naar Nederland. De eerste drie jaar woonde hij in vijf verschillende asielzoekerscentra. In zowel Iran als Nederland heeft hij prijzen gewonnen met zijn foto’s. Bij de opening van de expositie houdt Ahmed Pori van de Stichting Prime (een organisatie ter ondersteuning van asielzoekers) een inleiding. Een ex-asielzoeker komt vertellen over zijn eigen ervaringen. 1 maart t/m 30 april, opening zaterdag 3 maart, 13.30 uur, Bibliotheek Geuzenveld

nieuw west

nieu

w w

est …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/exp

osi

tie ex

po

siti

es

12o

ba

maa

rtBos en LommerInternetinstructievr 2, 10.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.Wat is wijsheid?ma 5, 20.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZes bewoners uit Bos en Lommer, van 23 tot 83 jaar, waren eettafelgast in het buurthuis. Maar dat is gesloten. Wat nu? Voorstelling van werkplaats Com-munity Theatre Amsterdam (wCTA).BoekStart: voorlezen met gebarenma 26, 15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstGebaren kun je inzetten om het com-municeren met je baby interessant te maken. Hoe doe je dat en hoe kunnen boekjes helpen? Mmv Wapperkids.

KinkerbuurtBoekenweken: Rudi Westerdo 22, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstWester over haar roman ‘Vriendinnen van vroeger. Vrouwen van nu’Internetinstructievr 23, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.BoekStart: voorlezen met gebarenvr 30, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer ma 26

MercatorpleinSuperhelden Speurtocht Mercatorbuurtza 10, 14.00 uur; gratis

Veel straten in De Baarsjes zijn genoemd naar ontdekkingsreizigers. Zij brachten de wereld dichterbij. De speurtocht start bij Bibliotheek Mer-catorplein en duurt ongeveer één uur. Vanaf 10 jaar zelfstandig met toestem-ming; vanaf 6 jaar onder begeleiding.BoekStart: voorlezen met gebarenvr 23, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer ma 26Internetinstructievr 30, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.

Spaarndammer-buurtInternetinstructievr 23, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.BoekStart: voorlezen met gebarenma 26, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer ma 26

StaatsliedenbuurtBoekStart: voorlezen met gebarenvr 16, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gatis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer ma 26Boekenweken: Waarde vriend; over vriendschap en andere ongemakkenza 24, 13.30 uur; vrije inloopFeestelijk muzikaal poëzieprogramma door Hoed en de Rand. Internetinstructievr 30, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.

Bos en LommerMarjon Bleekers2 maart t/m 30 april Foto’s van Amsterdam.

MercatorpleinLynda Smids1 maart t/m 30 april Deze kunstenares wordt bij het maken van haar werken en werkjes geïnspireerd door de mens.

StaatsliedenbuurtEen reis door Marokko in woord en beeld1 maart t/m 30 april Foto-expositie van Wally Nelemans.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt en Spaarndammerbuurt en Staatsliedenbuurtelke wo, 14.30 uurMercatorpleinelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Woonspreekuur; vrije inloopBos en Lommer; elke vr, 13.00 uurStaatsliedenbuurt; elke di, 14.00 uur

Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone€ 15,-; met OBA-pas € 7,50; tijdens openingsuren

west

uitg

elic

ht Wat is Wijsheid?Theatermaker Maaike van de Westeringh van de werk-plaats Community Theatre Amsterdam (wCTA) ging in Bos en Lommer op zoek naar wijsheid. Bij wie kun je tegen-woordig terecht met vragen over bijvoorbeeld opvoeding of je eigen leven? Er is hulpverlening, er is buurtwerk. Moet je daarheen voor de antwoorden of helpen mensen elkaar nog in de wijk?In het inmiddels gesloten buurthuis De Schaffelaar trof ze buurtbewoners, die daar twee keer per week samen aten. Uit hun persoonlijke verhalen maakte Van de Westeringh een voorstelling, die door zes van hen, van 23 tot 83 jaar, zelf gespeeld wordt. Deze zes steunen elkaar en andere buurtbewoners met raad en daad: de wijsheid waar het toneelstuk over gaat.Bij de voorstelling hoort een wijsheidsbibliotheek: een stapel koffers met wijze boeken, variërend van de Bijbel tot de Tao van Poeh. Bezoekers kunnen daarin zoeken naar antwoorden en mogen ook hun eigen wijsheden toevoegen.maandag 5 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Bos en Lommer

wes

t …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

exp

osi

ties

foto: Mariette Wildeboer

13Stine Jensen over Echte vrienden‘Stine is een echte vriend want ze liket al mijn status-updates. Zij maakt online zijn de moeite waard,’ aldus schrijver Hassan Bahara. Filosoof en schrijver Stine Jensen komt in de bibliotheek vertellen over haar essay Echte vrienden uit 2011, dat ter gelegen-heid van de Boekenweek in een nieuwe editie wordt uitgebracht. Wat is echt en wat is onecht als het vriendschap betreft, zeker nu, in het tijdperk van Facebookvrienden en Twittercontacten? Stine Jensen laat zien welke belachelijke proporties een vrienden-schaar via sociale media kan aannemen. Ze constateert een aantal paradoxen: sociale media lopen over van de zelfontboezemingen: Zie mij! En we hongeren naar intieme details van anderen. Maar we schermen ons ook af voor gluurders en afluisteraars. Jensen betoogt dat de begrippen privé en publiek, intimiteit en intimidatie dringend aan vernieuwing toe zijn. maandag 19 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

BuitenveldertDe stadscollectie, het DNA van Amsterdamdo 1, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstGusta Reichwein, Hoofd Collectie Amsterdam Museum, vertelt over de rijke, historische collectie van het Amsterdam Museum, Museum Willet-Holthuysen, het Rijksmuseum en tal van andere museale en niet-museale instellingen. Internetinstructiewo 21, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisInternet en social media voor beginners.

CinétolSprookjes in de Krokus: Tim en de boot naar Timboektoe. 3-7 jaar do 1, 11.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Tim zit in bad, het bad wordt een boot en Tim vaart naar Timboektoe. Maar waar ligt Timboektoe eigenlijk?Internetinstructiedi 13, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisInternet en social media voor beginners.

Olympisch KwartierInternetinstructiedi 20, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisInternet en social media voor beginners.

Roelof HartpleinInternetinstructiedi 6, 11.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75

Internet en social media voor beginners.Boekenweken: Internetcursus Sociale Mediado 15, 19.00 uur; € 7,50, passe-partout € 22,50Vierdelige cursus Sociale Media. Met op 15 maart: Facebook; 29 maart: Twit-ter; 12 april: online foto’s bewerken; 26 april: Blogs. Zowel los als met passe-partout toegankelijk. Reserveren verplicht. Oriëntatiebijeenkomst vrijwilligerswerkvr 16, 15.00 uur; gratisAanmelden tel. 252 42 55, www.vca.nu/zuidBoekenweken: Stine Jensen ma 19, 20.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Wat is echt en wat is onecht als het vriendschap betreft, zeker nu, in het tijdperk van Facebookvrienden en Twittercontacten? Stine Jensen schreef hierover in 2011 het essay ‘Echte vrienden’. Boekenweken: Vriendschapslunchdo 22, 12.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75 incl. eten/drinkenLunchen met je lievelingsboek (een boek waar u iets uit wilt voorlezen of waarover u wilt vertellen).Internetcursus Sociale Mediado 29, 19.00 uur Zie do 15. Vanavond: Twitter.

BuitenveldertBomen op tilt1 maart t/m 28 april Fotografie van Mirjam Schneider.

CinétolBasics1 maart t/m 21 april Tekeningen van Bart van Waterschoot.

uitg

elic

htzuid

zuid

Olympisch KwartierSelectie uit de privé verzameling over Nederland-Indie van Marijke Hemker1 maart t/m 28 april Sylvia Doeleman1 maart t/m 28 april Fotografie van Doeleman en 3 van haarcursisten nav het thema ‘Vondelpark’.

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratisBuitenveldertelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 3 jaarCinétolelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaarMet knutselen Olympisch Kwartierelke di, 16.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar Roelof Hartpleinelke vr, 11.00 uurVoor kinderen vanaf 2 jaar

Samen lezen. Oefenen met lezen; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétolelke wo, 14.15 uurVoor kinderen vanaf 6 jaar

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

exp

osi

ties

foto: Nieuwenhuys

14o

ba

maa

rtBijlmercentrumWorkshop Virtuele Bibliotheekvr 9, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMeer weten over een bepaalde schrij-ver? Leer recensies en achtergrondin-formatie zoeken in de bestanden van de virtuele bibliotheek. Voor 18-plus-sers met internetervaring.Roos dansverhalen. 5-8 jaar wo 14, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstCombinatie van poppenspel en dans. Boekenweken: Karin Amatkoerindo 22, 20.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKarin Amatkoerin is schrijfster van ‘Het gym’ een roman met autobiografische achtergrond over een allochtoon meisje uit een kansarm eenoudergezin in een (gast)arbeiderswijk, dat van haar moeder naar het gymnasium moet.

DiemenInloopspreekuur Echowo 7, 11.00 uur; vrije inloopHeeft u nieuws dat aandacht verdient in Weekblad De Echo? Kom naar het inloopspreekuur en deel uw nieuws met de redacteur. Workshop Virtuele Bibliotheekma 12, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMeer weten over een bepaalde schrij-ver? Leer recensies en achtergrondin-formatie zoeken in de bestanden van de virtuele bibliotheek. Voor 18-plus-sers met internetervaring.Inloopspreekuur Echowo 21, 11.00 uurZie wo 7 Boekenweken: Waarde vriend; over vriendschap en andere ongemakkenza 31, 14.30 uur; vrije inloop

Feestelijk muzikaal poëzieprogramma door Hoed en de Rand.

DuivendrechtWorkshop Virtuele Bibliotheekdo 8, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMeer weten over een bepaalde schrijver? Leer recensies en achter-grondinformatie zoeken in de bestan-den van de virtuele bibliotheek. Voor 18-plussers met internetervaring.

OuderkerkWorkshop Virtuele Bibliotheekwo 7, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMeer weten over een bepaalde schrijver? Leer recensies en achter-grondinformatie zoeken in de bestan-den van de virtuele bibliotheek. Voor 18-plussers met internetervaring.Boekenweken: Waarde vriend; over vriendschap en andere ongemakkenwo 21, 15.30 uur; vrije inloopFeestelijk muzikaal poëzieprogramma door Hoed en de Rand.

ReigersbosWorkshop Virtuele Bibliotheekma 5, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstMeer weten over een bepaalde schrijver? Leer recensies en achter-grondinformatie zoeken in de bestan-den van de virtuele bibliotheek. Voor 18-plussers met internetervaring.

BijlmercentrumImagine IC: Female Hiphop Experience1 maart t/m 15 mei Imagine IC: Zelf gemaaktt/m 31 maart Selectie foto’s samen over het dage-lijks leven van vrouwen uit voormalig Joegoslavië.

OuderkerkSchilderijen van Goudriaan1 maart t/m 1 mei

Voorleesmomenten; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigersboselke wo, 15.00 uurDuivendrechtelke wo, 11.00 uurOuderkerkelke wo, 14.00 uur

Ouderkerkse Ochtendelke wo, 10.00 uur; vrije inloopGezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda

Speel-O-Theek in Diemenelke wo 14.00-17.00 uur; elke vr 15.00-17.00 uur

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

zuidoost

Karin Amatkoerin over Het gymSchrijfster Karin Amatkoerin houdt een lezing over haar boek Het gym uit 2011. Het gym gaat over een allochtoon meisje uit een kansarm eenoudergezin, dat van haar moeder naar het zelfstandig gymnasium moet. Ze wil niet: het ‘gennasium’, zoals de school in de wijk wordt genoemd, is voor kakkers. Toch lijken de kakkers op ‘het gym’ bij voorbaat al blij te zijn met Sandra. Haar afkomst is opeens iets positiefs. Tot ze ruzie krijgt met een klasgenoot, en niemand het voor haar opneemt. Over vriendschap en uitsluiting in de pubertijd.donderdag 22 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrum

uitg

elic

ht

zuid

oo

st

exp

osi

ties

foto: Sandder

15 c

entr

um

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.002. PintohuisSt. Antoniesbreestraat 69 tel. 624 31 84, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

3. Banne BuikslootAnkerplaats 18 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 5. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected], do 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 6. NieuwendamAlkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

7. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 8. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 9. Watergraafsmeertel. 665 32 86, [email protected] gesloten. Zie www.oba.nl/vestigingen

10. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. Overtoomse VeldMarius Bauerstraat 233 c tel. 669 34 35, [email protected] 14.00-20.00, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 13. SlotermeerTuinstadhuis, Plein ‘40-’45 1 tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 14. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

15. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 16. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 18. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

19. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

20. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 21. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 22. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 23. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00

24. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 25. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 26. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 27. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 28. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen en openingstijden

colo

fon

adre

ssen

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl (zie ook pagina 3 van deze uitgave)

OBA-journaal nr. 7 - maart 2012 i.s.m. Marketing OBA ® 2011Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet WiersmaOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Larissa KoekkoekDruk Corelio Printing Oplage 95.000

OBA zoekt vriendenSteun de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en word Vriend voor € 100,- per jaar.

Als Vriend draagt u bij aan de toekomst van de OBA en ondersteunt u het maatschappelijk belang van de bibliotheek. In ruil hiervoor ontvangt u de Vriendenpas, een OBA-pas met een aantal bijzondere extra’s.

Ga naar www.oba.nl/vrienden of één van de 28 OBA-vestigingen om Vriend van de OBA te worden.

www.oba.nl/vrienden