NONA - programma april - juni 2013

40
nONa april – juni 2013 www.nona.be

description

Programma kunstencentrum NONA lente 2013

Transcript of NONA - programma april - juni 2013

Page 1: NONA - programma april - juni 2013

1

nONa

april – juni 2013

www.nona.be

Page 2: NONA - programma april - juni 2013

2

Page 3: NONA - programma april - juni 2013

3

2013 NONA

breEkt dE boEl

Af

Page 4: NONA - programma april - juni 2013
Page 5: NONA - programma april - juni 2013

ThEAtEr dAns

Page 6: NONA - programma april - juni 2013

6

DorsTIg

Page 7: NONA - programma april - juni 2013

7

DATA Donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 april, 20u30VAn en meT Suzanne Grotenhuis, Simon de Winne, Ans Van den eede, Louise Van den eede en Freek VielenCoproDuCTie nonA, Theater aan Zee i.S.m. CAmpo

Dorstig — Hof van Eede premiere

Hoelang kunnen we nog verwonderd blijven geraken? Hoelang kunnen we nog verlangen zonder te weten waar­naar? En willen we ‘ware’ verhalen of volstaat het dat ze mooi zijn? Hof van Eede zoekt het uit en verbindt ook nu de uiterste ernst van de vraagstelling met de uiterste lichtheid van het spel.

Dorstig gaat over het vraagstuk van ‘jong zijn’. Na hun debuut Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe (winnaar TAZ 2012) haalt Hof van Eede nu inspiratie uit meerdere, uiteenlopende teksten uit de literatuurgeschiedenis. Voor hen is lezen dwalen door een lange galmende gang. Op zoek naar een weerklank in de onrust van tijdloze personages. Dwingend in al hun ongedwongenheid, verlangend naar wat ze niet willen vinden.

“Een groep vrienden staat op scène. Ze zijn dorstig om op het leven losgelaten te worden. Ze willen doen, doen, doen maar zijn gehinderd door een hoop vragen. De nacht klimt naar boven. De vraagtekens vieren hoogtij. Het zijn jonge wolven die roepen naar de maan.”

Page 8: NONA - programma april - juni 2013

8

Jake and Pete’s big reconciliation attempt for the disputes from the past — Pieter en Jakob Ampe

Pieter en Jakob zijn broers en dat is meteen ook het vertrekpunt voor Jake & Pete’s big reconciliation attempt for the disputes from the past. Beiden zijn ooit geboren in Burundi, allebei hebben ze vele goede én minder goede herinneringen uit hun jeugd. Pieter is danser en choreograaf, Jakob studeerde af als stemtherapeut en zingt bij onder meer The Germans.

Voor deze voorstelling zonder woorden bestuderen de broers elkaar heel nauwgezet, als in een spiegel. Het onderzoek voert hen langs extremiteiten en subtiliteiten. De danser ontdekt zijn stem, de zanger leert zijn lichaam kennen. Bovendien is er nog iets wat de broers bindt, en dat is hun voorliefde voor droge humor. Een voorliefde die ze maar al te graag met u willen delen.

“Hun uitgestreken gezicht en ongecompliceerde omgang met het geldende dansdiscours is hun grootste wapen. Absurd, charmant, ontroerend: Jake & Pete zijn het allemaal.” – Jury Theaterfestival

DATum Donderdag 18 april, 20u30VAn en meT pieter Ampe en Jakob AmpemenTor Alain platelproDuCTie Campo i.H.K.V. Connect Connect (Spielar t münchen)CoproDuCTie münchner Kammerspiele, Theater festival Spielar t, münchen & STuK, LeuvenBeeLD © phile Deprez

Page 9: NONA - programma april - juni 2013

9

Jake and Pete

Page 10: NONA - programma april - juni 2013

10

Henric — Elvis Peeters premiere

Henric van Veldeke (ca. 1150 – ca. 1200) is onze eerste bij naam gekende dichter. Hij wordt na duizend jaar voor u op het podium gebracht door Elvis Peeters.

We volgen Henric op zijn pad van de Middeleeuwen tot vandaag, een verhaal dat van het Maasland naar het Rijnland voert. Een eigenzinnige voorstelling die het postmodernisme terug naar de Middeleeuwen katapulteert, of omgekeerd. Met liedteksten van de meester zelf.

Elvis Peeters en Nicole Van Bael schreven de tekst, Agnes de Graaff zingt, Gerrit Valckenaers en Stevie Wishart zorgen voor spannende, nieuwe composities en Jan Weynants geeft het geheel een audiovisuele dimensie.

“We hebben een lange tocht voor de boeg. We kunnen het over de liefde hebben nu, maar dan schieten we niet op. Bij elke aarzeling blijven we staan, zoeken naar houvast, naar grond onder onze voeten. Op weg naar een gravin. Over meer informatie beschikken we niet. De weg slingert zich door een bos, langs een rivier, door de velden, door de seizoenen die we niet precies kennen. Hoe dan ook bewegen we ons door een stralende ochtend.” – Uit ‘Henric’, van Elvis Peeters

DATum Vrijdag 3 mei, 20u30een muZiKALe VoorSTeLLinG VAn en meT Gerrit Valckenaers, Stevie Wishart, Agnes de Graaff, Jan Weynants, elvis peeters en nicole Van BaelproDuCTie nonAi.S.m. Festival van Vlaanderen

Page 11: NONA - programma april - juni 2013

11

henric

Page 12: NONA - programma april - juni 2013

12

San Francisco — De Warme Winkel

Met San Francisco rekent de fantasierijke en uitbundige Nederlandse theatergroep De Warme Winkel af met die hele klotecrisis. Ondergedoken op een verrassende locatie in Mechelen bieden ze een poëtische uitweg uit de crisis.

De Warme Winkel heeft een grote liefde voor geschie­denis en een fascinatie voor het huidige onoverzichtelijke kluwen. Hun voorstellingen zijn heuse evenementen. Ze spelen met stijlen, vormen, verwachtingen, clichés en met het publiek. Laat je meenemen op een wervelend avontuur. Het wordt een speelse, geestige doch zware strijd waarbij de essentie en schoonheid primeren.

“Dan besef je weer hoe weinig er nodig is om vervoerd te raken: enkel de verbeelding en een goed verteld verhaal. Dat is het antwoord van de kunst op de crisis.” – ****NRC

DATA Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei, 20u30

LoCATie op een ongewone locatie in mechelen. VAn en meT mara van Vlijmen, Vincent rietveld, Jeroen De man, prem Scholte Albers, rikus Brederveld en Ward WeemhoffBeeLD © Sanne peper

Teater

Page 13: NONA - programma april - juni 2013

13

SA

NFr

AN

cIS

cO

Page 14: NONA - programma april - juni 2013

14

Ghost — Abattoir Fermé premiere

Eind vorig jaar hebben we met zijn allen het einde der tijden overleefd met het waanzinnig positief onthaalde spektakel Apocalypso. Alle liters bloed en bier, kilo’s kip en appelmoes, pek en veren zijn ondertussen opgekuist en verteerd. Wie erbij was, droomt er nog van. Wie er niet bij was, niet getreurd: het notoir Mechels theatergezelschap Abattoir Fermé presenteert deze lente naar goede gewoonte in NONA hun nieuwste creatie met als veelbelovende titel: GHOST.

Ghost is de nieuwe voorstelling van Abattoir Fermé.Ghost is de veelbelovende werktitel.Abattoir Fermé wil er nog niets over vertellen. Ik zou wel komen kijken, dat wel.

DATA Woensdag 15 mei, 20u30 Donderdag 16 t.e.m. zaterdag 18 mei Woensdag 22 t.e.m. zaterdag 25 mei, 20u30reGie Stef LernousSpeL K irsten pieters, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert, Caglar YigitogullariproDuCTie Abattoir FerméCoproDuCTie nonA, 0090, Garajistanbul e.a.muZieK KrengBeeLD © Stef Lernous

Page 15: NONA - programma april - juni 2013

15

Ghost

Page 16: NONA - programma april - juni 2013

16

RItS on tOuR

Elk jaar studeren aan de Brusselse theater­ en filmschool RItS creatieve talenten af. Deze jonge mensen die aan het begin van hun professionele carrière staan tonen u graag welke weg ze zullen op gaan. Dat doen ze voor het eerst niet alleen binnen de schoolmuren maar ze gaan er meteen mee op tour in NONA.

RITS on TOUR wordt een boeiende en veelzijdige avond. We tonen Serdi Faki Woyzeck, het eindwerk waarmee Gökhan Girginol vorig jaar aan de theatermakersopleiding afstudeerde, en The Letter, een messcherpe kortfilm over wielrennen van Kenneth Mercken (afgestudeerd aan de filmopleiding en zelf ex­wielrenner). Daarnaast serveren we documentaires en kersvers animatiewerk. Een must voor al wie nieuwsgierig is naar wat er zich achter de schoolmuren afspeelt.

DATum Dinsdag 28 mei, 20u30 Gratis mits reservatie

Page 17: NONA - programma april - juni 2013

17

rITS On

Tour

Page 18: NONA - programma april - juni 2013

18

Bernhard III — tg. StAN

Na Alles is rustig en Redde wie zich redden kan geen slechte titel, maken Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver het derde deel van de Bernhardtrilogie.

Er liggen een aantal stukken op tafel. Maar de uiteinde lijke beslissing wordt nog even uitgesteld. Niet om de toeschouwer in spanning te houden maar omdat de tekst kort op de bal speelt. Voor StAN is de Oostenrijkse schrijver thomas Bernhard een scherprechter, een meester van de overdrijving, virtuoos van de omkering. Hij plooit en breekt taal, legt zout op slakken, steekt vingers in wonden, sloopt heilige huizen, spaart god noch gebod, noch zichzelf. Hij is de gewetens­onderzoeker van het individu, van de politiek en in het bijzonder van de kunst en de cultuur.

DATA Dinsdag 4 en woensdag 5 juni, 20u30VAn en meT Jolente De Keersmaeker, Sara De roo en Damiaan De SchrijverTeKST Thomas BernhardproDuCTie tg. STAnBeeLD Thomas Bernhard at home, obernathal, 1981 © Barbara K lemmi.S.m. Cultuurcentrum mechelen

Page 19: NONA - programma april - juni 2013

19

Ber

Nh

ar

D I

ii

Page 20: NONA - programma april - juni 2013

20

Page 21: NONA - programma april - juni 2013

21

jazZxs &

morE MuSIc

Page 22: NONA - programma april - juni 2013

22

Feiten — Ellen Schoenaerts Kwartet

Feiten is het relaas van Ellen Schoenaerts’ turbulente leven. In een tevergeefse poging zich uit te drukken over haar grote, gebroken liefdes, kwam deze stormachtige, wervelende, niets ontziende plaat tot stand. Muziek als een eindeloos gevecht tegen de vergankelijkheid, de nietigheid en de banaliteit. Een ode aan megalomanie en moed. Een ode aan elk hardnekkig proberen. Een ode aan liefde en leven in zijn volle glorie.

Samen met producer Simon Lenski, Ellen Schoenaerts’ vaste kwartet en vele gastmuzikanten werd twee jaar gevijld aan Feiten. Het resultaat is een krachtig statement waar muzikale verrassingen, harde maar kwetsbare teksten en een grootse emotionaliteit één worden. Geïnspireerd door muzikale helden als PJ Harvey, Jacques Brel, Tom Waits en Rufus Wainwright zijn ze erin geslaagd een heel nieuw, eigen geluid te maken dat tegelijk slaat en zalft.

“Indrukwekkend debuut… Het was lang geleden dat iemand de Nederlandse taal zo uitgerekt, gepijnigd en be­zield liet klinken en ze zo’n essentiële glans gaf als Ellen Schoenaerts op haar debuutalbum.” – **** De Standaard

“Feiten wisselt weemoed af met woede, en is na Coexist de tweede plaat die ons dit najaar tot tranen toe beroerd heeft. Nu u nog.” – ***1/2, HUMO

DATum Vrijdag 19 april, 20u30VAn en meT ellen Schoenaerts, Liesa Van der Aa, ephraim Cielen, Hannes d’Hoine, Harald Austbo en Tom pintensBeeLD © Filip Van roe

Page 23: NONA - programma april - juni 2013

23

Feiten

Page 24: NONA - programma april - juni 2013

24

Festival van Vlaanderen presenteert elk voorjaar het vocale feest mechelen hoort Stemmen met concerten op tal van locaties in mechelen. in nonA hoort u deze zoetgevooisde stemmen:

Page 25: NONA - programma april - juni 2013

25

Let’s All Be Quiet For A While – Marieke De Maré

Een vrouw beslist te zwijgen. Niet zomaar even, maar 162 dagen van haar leven. Samen met een man steekt ze de Atlantische Oceaan over met een zonneboot. Van Spanje naar New York. In stilte. Of in een poging tot. Marieke De Maré schrijft en vertelt. Els Mondelaers zingt.

DATum Zaterdag 20 april, 16uVAn en meT marieke De maré (ver telling), els mondelaers (zang in soundscape) en mieke Versyp (dramaturgie)

priJS 5 euro, geen reductie

Lilith – Claron Mcfadden

Ook in Bijbelse tijden was het weleens hommeles tussen man en vrouw. Zo trok Lilith, volgens Joodse folklore de first lady van Adam, het paradijs uit omdat zij weigerde zich aan hem te onderwerpen. “Goed voor haar”, zou je denken, maar in Bijbelse tijden draaiden die dingen anders uit. Veelzijdig sopraan Claron McFadden gebruikt al haar talenten in dit aangrijpend stuk muziektheater. Schuif aan in de bar van Hôtel du Paradis voor een verrassende mix van klassiek, toneel en film. Wijlen Jeroen Willems vertolkt de rol van Adam in de film. Claron McFadden speelt Lilith als een hommagevoorstelling.

DATum Dinsdag 23 april, 22uVAn en meT Claron mcFadden (concept, ar tistieke leiding, zang en spel), Dimitar Bodurov (muziek, piano en spel), Carola Luther (libretto), Frans Weisz (film en regie) en Jeroen Willems (spel en zang in film) i.S.m. muziektheater TransparantpriJS 15 euro

Page 26: NONA - programma april - juni 2013

26

Score Man

Score Man, het nieuwe groot orkest van thomas De Prins (El Tattoo Del Tigre) is een ode aan de groten en tegelijk een impulsief en wild muzikaal experiment.

Vanuit zijn achtergrond als componist en arrangeur zet Thomas De Prins zijn voorliefde voor uiterst verfijnde orkestrale filmmuziek, taaie garagerock en blues op papier.

Score Man vormt een 20 koppige band met de ene voet in de ‘roots’ van de bigbands en de andere in de avant­garde. Muzikanten uit tal van sterke formaties zoals El Tattoo del Tigre, Think of One, Lady Lynn, Internationals, Dez Mona, Seatsniffers, BRZZVLL en Whodads spelen voor het eerst samen.

Samen met twee drummers, twee gitaristen, dwarsfluiten, brass, horns en contrabas speelt Score Man met klanken. Soms in gevecht, dan weer met een knipoog naar de nostal gische bigband traditie. Eén ding is zeker: het swingt, schuurt en zweept op.

DATum Zaterdag 4 mei, 20u30VAn en meT Thomas De prins, pete De Houwer, Herman pardon, piet Verbist, Vincent Brijs, michael Brijs, Tom Van Dyck, Sara meyer, erik Bogaerts, Tom Callens, Jo Hermans, Carlo nardozza, Joachim Vanhoecke, Sam Vloemans, Andres paisa, Tobe Wouters, pieter Lamotte, Filip Wauters en Bert Dockxi.S.m. Cultuurcentrum mechelen

Page 27: NONA - programma april - juni 2013

27

Score Man

Page 28: NONA - programma april - juni 2013

28

Zygomatic – Piet Verbist

Zygomatic is het eerste project van bassist Piet Verbist als leider en componist. Doorheen de jaren participeerde hij in vele projecten met uiteenlopende stijlen: van rock en soul tot straight jazz, maar ook wereldmuziek (tango, flamenco, Noord­Afrikaanse muziek) en vrije improvisatie.

Al deze ervaringen versmelten in zijn composities waar intensiteit, groove en energie de belangrijkste ingrediënten zijn.

Zygomatic is akoestisch en organisch, smeuïg en mee­slepend, stevig en psychedelisch.

“Verbist is een van de leidende figuren van de Belgsiche jazzscenen. Zygomatic toont weer aan dat het muzikale en compositorische Belgische terrein buitengewoon vruchtbaar is. De composities van Verbist zijn helder, melodieus en geven veel ruimte aan de muzikanten om te schitteren.” – Jazzflits.nl

DATum Zaterdag 1 juni, 20u30VAn en meT piet Verbist, Herman pardon, Bram Weyters, Jasper Blom en Vincent Brijsi.S.m. Cultuurcentrum mechelen

Page 29: NONA - programma april - juni 2013

29

Page 30: NONA - programma april - juni 2013

30

NONA VIErT FEEST

Beeld © Joren Van utterbeeck

Vrijdag 14 juni vanaf 21uGratis, iedereen welkom

Page 31: NONA - programma april - juni 2013

31

Page 32: NONA - programma april - juni 2013

Info & Reserveren

NONABegijnenstraat 19–212800 MechelenT +32 (0)15 20 37 80 [email protected]

Facebook.com/ kunstencentrumNONA Twitter.com/kcNONA

Tickets kunnen telefonisch, per mail, op kantoor of tijdens voorstellingsavonden gereserveerd worden.

Op kantoor tussen 10u en 17u en op voorstellingsavonden vanaf 19u30 tenzij anders aangegeven.

Als u meer dan zeven dagen voor de voorstelling reserveert, gelieve het bedrag over te schrijven (BE43 0682 1653 0501).

Na betaling ontvangt u uw tickets helemaal gratis bij u thuis.

32

Page 33: NONA - programma april - juni 2013

33

Bruul

Fred

erik

de

Mer

odes

tr

Ijzer

enle

en

Onder den Toren

Grote Markt

Minderbroedersgang

Ijzer

enle

en

Drabstr

Vism

arkt

Begi

jnen

stra

at

Lange SchipstraatZoutwerf

Van Beethovenstr.

GeitestraatBlauwhondst

Schaalstraat

Borzestraat

Grote Markt

Mechelen

E19 Schoolstr

Page 34: NONA - programma april - juni 2013

Abonnement

Hoe meer u naar NONA komt, hoe goedkoper het wordt! Boek 4 of meer tickets en u krijgt heel het seizoen uw tickets aan abonne ments­prijs:€8 (i.p.v. 12 ). U stelt uw abonnement naar eigen smaak samen.

Als u het nog niet helemaal zeker weet of u houdt van een verrassing, kan u ook 3 voor stellingen + 1 wildcard boeken. Deze wildcard kunt u dan gebruiken voor om het even welke voorstelling of concert tot en met eind juni 2013.

Boekt u nog extra voor­stellingen tijdens het seizoen, dan krijgt u deze ook aan abonnements prijs (vermeld dit bij uw reservatie). Bestel uw abonnement telefonisch, per mail of kom gewoon langs tijdens de kantooruren.

tickets

Theater, dans & JAZZXS12 basis10 reductie8 abonnement6 ­19j Reductie• Dereductiegeldtvoor

­26j, +65j, werkzoekenden en oKopas.

• Uitzonderlijkereductie voor ­19j: 6

• Reductieszijnnietcumuleerbaar.• NONAaanvaardtstudentenbon

Lessius Mechelen & Artesis Hogeschool Mechelen, begeleiderspas, CJP­pas, UITpas, Sodexho, Mechelenbon en Accor Cultuurcheque.

34

Page 35: NONA - programma april - juni 2013

WieNONA is Axel Doumen, An De Hondt, Nele Samyn, Ilse Thienpont, Wim Vandenbussche, Siska Van Nieuwenhove, Jolien Vanden Wyngaert, Bart Vanvoorden en alle enthousiaste vrijwilligers.

Praat MeeDe gezellige NONAfoyer compleet met bevallig barpersoneel is open op voorstellingsdagen vanaf 19u30 en na de voorstelling.

Wees Mee Abonneer u op de digitale nieuwsbrief of op dit boekje via www.nona.be. Facebook & Twitter: blijf op de hoogte, like wat we doen, geniet van speciale acties, roddel mee over acteurs, tag uzelf en anderen op foto’s, spui ideeën, geef commentaar…

Werk Mee Wil u NONA inside­out leren kennen en pikt u graag gratis een voorstelling of concert mee? We zoeken altijd extra handen voor bar, promotie, festivals… Contacteer [email protected].

Feest Mee?Wil u de authentieke zaal of de warme foyer gebruiken voor uw evenement, vere­niging of bedrijf. Contacteer [email protected].

Bouw Mee NONA bouwt aan een nieuwe zaal en repetitie ruimte. Uw steentje bijdragen? Dat kan via een bijdrage op 00­0000004­04 van de Koning Boude wijnstichting met de mededeling “L80209 – NONA”. Giften vanaf 40 zijn fiscaal aftrekbaar.

Met dank aan en steun van

Vormgeving: Sara De Bondt studio

v.u.: Bart Vanvoorden, Begijnenstraat 19, 2800 Mechelen

Met de steun van

35

Page 36: NONA - programma april - juni 2013

36

Kal

ende

r 20

13

AP

RIL

do

4 –

za 6

D

ors

tig

Ho

f V

an E

ede

Th

eate

r p

rem

iere

do

18

Jake

& P

ete

Pie

ter

en J

aco

b A

mp

e

Thea

ter

vrij

19

Feite

n E

llen

Sch

oen

aert

s K

war

tet

Muz

iek

za 2

0 Le

t’s A

ll B

e Q

uiet

M

arie

ke D

e M

aré

Mec

hele

n H

oo

rt S

tem

men

di 2

3

Lili

th

Cla

ron

Mcf

add

en

Mec

hele

n H

oo

rt S

tem

men

ME

I

vrij

3 H

enri

c E

lvis

Pee

ters

M

uzie

kthe

ater

pre

mie

re

za 4

S

core

Man

S

core

Man

Ja

zzX

S

vrij

10 –

za

11

San

Fra

ncis

co

De

War

me

Win

kel

Thea

ter

wo

15 –

za

18

Gho

st

Ab

atto

ir F

erm

é Th

eate

r p

rem

iere

wo

22

– za

25

Gho

st

Ab

atto

ir F

erm

é Th

eate

r p

rem

iere

di 2

8 R

ITS

on

TOU

R

RIT

S

Thea

ter,

Film

GrA

TiS

Page 37: NONA - programma april - juni 2013

37

JuN

I

za 1

Z

ygo

mat

ic

Pie

t V

erb

ist

Jazz

XS

di 4

– z

o 5

Ber

nhar

d III

Tg

STA

N

Thea

ter

za 1

4 N

ON

A F

eest

! N

ON

A

Sp

ekta

kel

GrAT

iS

do

27 –

za

29

D

ijlef

eest

en

Dijl

efee

sten

M

uzie

k

Page 38: NONA - programma april - juni 2013

38

2015 NONA OPENT

NIEuwE ZAAl

Page 39: NONA - programma april - juni 2013

39

Page 40: NONA - programma april - juni 2013

40

JAArGAnG 17, nr 6 DriemAAnDeLiJKS TiJDSCHriFT / périoDique VerSCHiJnT nieT in JuLi en AuGuSTuS erKenninGSnummer p 106147; 2800 meCHeLen 1 – 69 – ToeLATinG GeSLoTen VerpAKKinG/2800 meCHeLen 1-8/7 – AuToriSATion De FermeTure

Begijnenstraat 19 –21B­2800 Mechelen

T 015 20 37 80www.nona.be

BeLGië – BeLGique p.B. 2800 meCHeLenB 69