NL VERSION FRANCAISE POLITIQUE DE VOTE MARS 2011

4
STEMBELEID Financière de l’Echiquier in haar hoedanigheid als beheermaatschappij van OPCVM naar Frans recht en gespecialiseerd in aandelen, belegt door investeringen die zij doet voor rekening van derden in beursgenoteerde ondernemingen. Bijgevolg en op grond van de regelgeving die van kracht is, met name artikel 314-100 van het algemeen reglement van de Autoriteit Financiële Markten (Fr. AMF), presenteert Financière de l’Echiquier, vermogensbeheerder goedgekeurd door de AFM (Fr. AMF) onder nummer GP 91004 haar "Stembeleid voor algemene vergaderingen van aandeelhouders": Organisatie van de uitoefening van stemrecht De beheermaatschappij beschikt over een team beheerders en «buy side» analisten die besluiten bestuderen en analyseren die gepresenteerd worden door de directie van beursgenoteerde ondernemingen waarin de OPCVM van de beheermaatschappij belegt. De uiteindelijke stemming volgens het hierna gedefinieerde model wordt uitgevoerd door de beheerder(s) van de waarde(n) waarop de algemene vergadering van aandeelhouders betrekking heeft of door de analist van de waarde die de besluiten heeft geanalyseerd. Het ondersteuningsteam van het Gemeenschappelijk Beheer heeft als taak de bewaarnemer te informeren over het besluit van de stemming en het aantal daarop betrekking hebbende effecten. Doorslaggevende principes in gevallen waarin de beheermaatschappij geen stemrecht uitoefent Financière de l’Echiquier heeft in het beheer van de OPCVM een voorkeur voor Franse en Europese waarden. Vandaag bestaat de globale portefeuille van ondernemingen waarin de beheerders van Financière 1

description

Financière de l’Echiquier heeft in het beheer van de OPCVM een voorkeur voor Franse en Europese waarden. Vandaag bestaat de globale portefeuille van ondernemingen waarin de beheerders van Financière de l’Echiquier beleggen voor 66% uit Franse aandelen, voor 23% uit Europese aandelen en voor 11% uit internationale aandelen. Opgemerkt moet worden dat deze cijfers op elk moment kunnen wijzigen.  Organisatie van de uitoefening van stemrecht stemrecht uitoefent 1

Transcript of NL VERSION FRANCAISE POLITIQUE DE VOTE MARS 2011

Page 1: NL VERSION FRANCAISE POLITIQUE DE VOTE MARS 2011

STEMBELEID

Financière de l’Echiquier in haar hoedanigheid als beheermaatschappij van OPCVM naar Frans recht en gespecialiseerd in aandelen, belegt door investeringen die zij doet voor rekening van derden in beursgenoteerde ondernemingen.

Bijgevolg en op grond van de regelgeving die van kracht is, met name artikel 314-100 van het algemeen reglement van de Autoriteit Financiële Markten (Fr. AMF), presenteert Financière de l’Echiquier, vermogensbeheerder goedgekeurd door de AFM (Fr. AMF) onder nummer GP 91004 haar "Stembeleid voor algemene vergaderingen van aandeelhouders":

Organisatie van de uitoefening van stemrecht

De beheermaatschappij beschikt over een team beheerders en «buy side» analisten die besluiten bestuderen en analyseren die gepresenteerd worden door de directie van beursgenoteerde ondernemingen waarin de OPCVM van de beheermaatschappij belegt.

De uiteindelijke stemming volgens het hierna gedefinieerde model wordt uitgevoerd door de beheerder(s) van de waarde(n) waarop de algemene vergadering van aandeelhouders betrekking heeft of door de analist van de waarde die de besluiten heeft geanalyseerd.

Het ondersteuningsteam van het Gemeenschappelijk Beheer heeft als taak de bewaarnemer te informeren over het besluit van de stemming en het aantal daarop betrekking hebbende effecten.

Doorslaggevende principes in gevallen waarin de beheermaatschappij geen stemrecht uitoefent

Financière de l’Echiquier heeft in het beheer van de OPCVM een voorkeur voor Franse en Europese waarden. Vandaag bestaat de globale portefeuille van ondernemingen waarin de beheerders van Financière de l’Echiquier beleggen voor 66% uit Franse aandelen, voor 23% uit Europese aandelen en voor 11% uit internationale aandelen. Opgemerkt moet worden dat deze cijfers op elk moment kunnen wijzigen.

De beheermaatschappij heeft daarom de volgende stemprincipes vastgesteld:

1

Page 2: NL VERSION FRANCAISE POLITIQUE DE VOTE MARS 2011

-De uitoefening van stemrecht is verplicht zodra de beheermaatschappij via de OPCVM die zij beheert, meer dan 2% van het kapitaal of de stemrechten van een onderneming aanhoudt.

Financière de l’Echiquier heeft voornamelijk op basis van twee belangrijke redenen voor deze grens gekozen:

-De beheermaatschappij is van mening dat zij onder deze grens geen betekenisvolle en invloedrijke deelneming heeft in termen van stemrecht.

-De Financière de l’Echiquier heeft bovendien als beheermaatschappij in de praktijk van beursgenoteerde ondernemingen geconstateerd dat deze grens representatief is en in de statuten is opgenomen van veel beursgenoteerde ondernemingen die een duidelijk beeld wensen te hebben van hun aandeelhouders.

- Stemrechten worden uitgeoefend voor Franse aandelen en sinds 2008 ook voor Europese aandelen. België, Denemarken, Finland en Zweden zijn op grond van veeleisende juridische bepalingen ten aanzien van stemrecht hiervan uitgesloten.

Ter informatie: de beheermaatschappij verkoopt geen effecten op een tijdelijke basis.

De principes van het stembeleid

Financière de l’Echiquier is een vermogensbeheerder waarvan de corebusiness bestaat uit stockpicking. Dit beheer omvat een drastische effectenselectie binnen het kader van een procedure van werkbezoeken aan ondernemingen waarin de fondsen beleggen.Daarna wordt systematisch een fundamentele analyse van elk dossier gemaakt, onderbouwd door een interne notering. Aan de waarden die geselecteerd zijn worden objectieven in termen van de aankoop- en verkoopprijs toegekend op basis van een kortetermijnwaardering.

De geselecteerde dossiers hebben een bijzonder selectieve en kwalitatieve procedure doorlopen. De methode voor de vaststelling van de aankoop- en verkoopprijs biedt de mogelijkheid een positie in te nemen in dossiers die volgens het marktvertrouwen toekomstig groeipotentieel bezitten.

Zo hebben de OPCVM-beheerders van Financière de l’Echiquier die beleggen in beursgenoteerde effecten, een volledig vertrouwen in de directie van deze ondernemingen en staan achter de strategie die door haar wordt gevoerd.De beheermaatschappij belegt in ondernemingen die voor haar aandeelhouders "value" creëren.Bijgevolg bestaan er a priori geen fundamentele redenen om het niet eens te zijn met de directie over besluiten die zij voor goedkeuring voorlegt aan de algemene vergadering van aandeelhouders. Het betreft beslissingen over statutenwijzigingen, de goedkeuring van de jaarrekening en de bestemming van het resultaat, de benoeming of het ontslag van bestuurders en de benoeming van wettelijk voorgeschreven toezichthouders op de jaarrekening.

2

Page 3: NL VERSION FRANCAISE POLITIQUE DE VOTE MARS 2011

Financière de l’Échiquier bestudeert aandachtig elk besluit dat de belangen van de onderneming en de minderheidsaandeelhouders aantast, en let in het bijzonder op vier belangrijke punten, dat wil zeggen:

- de emissie van aandelen zonder preferentiële inschrijvingsrechten voor personen die al aandeelhouders zijn;- de kapitaalverhogingen bij een openbaar overnamebod en alle andere maatregelen die gericht zijn tegen een openbaar overnamebod- de emissie van aandelencertificaten (BSA) of elk ander effect dat toegang geeft tot het kapitaal aan een exclusieve categorie aandeelhouders (bijvoorbeeld werknemers) als gevolg waarvan verwatering optreedt voor de andere aandeelhouders.- de goedkeuring van gereglementeerde overeenkomsten, wanneer de inhoud in strijd is met de goede Governance-regels of moeilijk toegankelijk is.

Bijgevolg behoudt de beheermaatschappij zich het recht voor tegen dergelijke besluiten te stemmen of zich van stemming te onthouden wanneer minderheidsaandeelhouders, die indirect deelbewijshouders zijn van beleggingsfondsen van Financière de l’Echiquier, met name beschermd moeten worden.

De belangenverstrengelingen

-Financière de l’Echiquier is een volledig onafhankelijke beheermaatschappij, en is eigendom van haar directie en werknemers: zij is aan geen enkele polyvalente financiële instelling gebonden waardoor belangenverstrengeling zou kunnen optreden.

-De medewerkers van de onderneming zijn bovendien onderworpen aan een uiterst strikte beroepsethiek met betrekking tot transacties op de financiële markten die zij op persoonlijke titel uitvoeren. De medewerkers declareren jaarlijks de effectenrekeningen die zij op hun naam of op naam van een derde hebben geopend of waarvoor zij een volmacht hebben. Ze kunnen uitsluitend beleggen in OPCVM en/of in de vorm van een discretionair beheermandaat met Financière de l’Echiquier, waarbij het kapitaal uitsluitend belegd wordt in OPCVM. Deze transacties worden achteraf gecontroleerd door het Hoofd van de afdeling conformiteit en interne controle.

Daarom is de beheermaatschappij van mening redelijkerwijze gevrijwaard te zijn van eventuele belangenverstrengelingen die mogelijk de vrije uitoefening van het stemrecht zouden kunnen beïnvloeden.

De manier waarop het stemrecht wordt uitgeoefend

Financière de l’Echiquier geeft de voorkeur aan schriftelijk stemmen, maar behoudt zich het recht voor, afhankelijk van de omstandigheden, door haar aanwezigheid op de algemene vergaderingen van aandeelhouders zelf te stemmen of door een volmacht te geven aan de President-directeur van de onderneming of bij wijze van uitzondering op basis van een volmacht.

Geactualiseerd in maart 2011

3

Page 4: NL VERSION FRANCAISE POLITIQUE DE VOTE MARS 2011

Dit document kan te allen tijde door Financière de l’Echiquier geactualiseerd worden. Dit document kan op verzoek aangevraagd worden bij Financière de l’Echiquier 53 avenue d’Iéna 75 116 Parijs, Afdeling Gemeenschappelijk Beheer.

4