Nieuwsbrief Zuid - 26 januari 2012

8
N ieuwsbrief Samenwerkingverband Zuid Met extra aandacht voor: ouder- betrokkenheid 26 januari 2012

description

Nieuwsbrief Zuid - 26 januari 2012

Transcript of Nieuwsbrief Zuid - 26 januari 2012

Nieuwsbrief Samenwerkingverband Zuid

Met extra aandacht voor: ouder­

betrokkenheid

26 januari 2012

2

INHOUDHet LeSLokaaLDit keer de ouderkamer van de Springstok

De voorZitter verteLtover de rol van ouders binnen het samenwerkings­verband

tip ‘De rol van ouders in het primair onderwijs’ CpS (2008)

punt uit!“onderwijs is zaak van de school, niet van de ouders”

LanDeLijk nieuwSwetsvoorstel passend onderwijs naar tweede kamer

Het Citaatniemand minder dan de minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt

op paD verslag van de gemeentelijke ouderbijeenkomst & in gesprek met de directeur van de aloysius over ouders in het zorgbreedteoverleg

SCHooL in BeeLDDit keer de Geert Groote 2

aGenDa alle activiteiten voor de komende acht weken

COLOFON

Coördinator emmy Lugthartredacteur Lise­Lotte kerkhofontwerp roquefort ontwerpers

3

Het leslOkaalOnze lens is op zoek naar de praktijk van Passend onderwijs. Heeft u een geschikte rekenmethode voor kinderen met rekenproblemen, een handige klassenopstelling voor gedifferentieerd lesgeven of een ander voorbeeld van Passend onderwijs in of rondom uw leslokaal? E-mail dan de redactie en wie weet staat uw klas de volgende keer in ‘Het leslokaal’. Dit keer de ouderkamer van de Springstok in het Jan van der Heijdenhuis.

De oudercontactpersoon van de Springstok organiseert hier allerlei activi-teiten. Op woensdag is er altijd een koffieochtend in de ouderkamer. Soms gewoon gezellig met elkaar een kop koffie drinken, soms een informatie-bijeenkomst. Denk aan een bezoek vanuit de Inspectie of een uitleg over de voor delen van verschillende zorgverzekeringen. De schoolpopulatie op de Springstok is snel aan het veranderen en dat is ook merkbaar in de ouder-kamer. Iedereen voelt zich hier thuis.

4

Passend onderwijs valt of staat met de samen-werking van ouders en de school. Een school kan ervoor zorgen dat ouders zich welkom voelen. Voor het bespreken van knelpunten of juist goede ont-wikkelingen. Afstemming en overleg tussen ouders en school is een voorwaarde voor het versterken van de opvoeding en ontwikkeling van het kind. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouderbetrokken-heid een positief effect heeft op het gedrag en de leerprestaties van het kind. Zonde dus om geen verbinding te zoeken met ouders. Dit betekent niet dat het contact altijd eenvoudig is. Verwachtingen, bevindingen en wensen kunnen uiteenlopen. In plaats van hiervan te schrikken hoop ik dat u leert van het verschil van inzicht en juist gebruik maakt van de ervaringen van de ouders. Zo kunt u hen straks, met uw geschoolde intuïtie, goed meenemen bij het arrangeren van een passende ondersteuning. Hoe u in de drukte van alledag deze samenwerking optimaal kan organiseren, is voor alsnog een vraag-stuk.

In het wetsvoorstel Passend onderwijs staat wel duidelijk omschreven welke rol ouders formeel ho-ren te krijgen op school, richting het schoolbestuur en het samenwerkingsverband. Onder ‘Landelijk nieuws’ hebben we de belangrijkste elementen van-uit de nieuwe wet voor u op een rij gezet. Hier leest u ook welke rechten ouders hebben gekregen op de verschillende niveaus. Hoe we ouders informeren over alle ontwikkelingen vanuit passend onderwijs en hoe wij hen daarbij gaan betrekken, is een vraag-stuk waar de samenwerkingsverbanden zich de komende tijd meebezig gaan houden.

Mocht u suggesties hebben, dan kunt u deze aan de redactie doorgeven via [email protected]. U weet immers wat wel en niet werkt bij uw samenwerking met ouders op school.

De VOORZItteR VeRtelt

De voorzitter van het samenwerkingsverband is Peter Bove­lander. Peter is al een aantal jaren de voorzitter van ons swv. Daarnaast is hij plaatsvervangend algemeen directeur van Openbaar Onderwijs aan de Amstel.

De leukste boeken, de nieuwste magazines en beste websites? Houd elkaar op de hoogte en geef uw tip door aan de redactie. Dit keer schijnen we het licht op de CPS publicatie ‘De rol van ouders in het primair onderwijs’.

Er is veel geschreven over de doelstellingen van ouderbetrok­kenheid in het basisonderwijs, de effecten van ouderpartici­patie op het zelfvertrouwen en leereffect van kinderen en de wijze waarop betrokkenheid georganiseerd kan worden. Veel vragen, die u wellicht heeft, komen in verschillende publicaties terug. Heeft beleid met betrekking tot ouderbetrokkenheid ei­genlijk wel zin? Hoe kan een school omgaan met verschillende wensen van ouders? Wat betekent ouderbetrokkenheid in de praktijk? En hoe kunnen we ouderbetrokkenheid het beste organiseren?

Wat blijkt? Niet zozeer participatie op school, maar betrok­kenheid thuis levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling en het leersucces van kinderen. ‘Betrokkenheid thuis bij schoolse zaken leidt doorgaans tot meer zelfvertrouwen, meer positieve attitudes richting de school, betere prestaties in taal en reke­nen, en een verdere ontwikkeling van sociale competenties. Concreet betekent dit dat ouders met hun kinderen moeten praten over school en hen moeten helpen bij het leren en ma­ken van hun huiswerk. Hoe u dit als school stimuleert? Lees het in het CPS onderzoek ‘De rol van ouders in het primair onderwijs’ (2008) op www.cps.nl.

Nieuwsgierig naar het advies wat de Tweede Kamer eerder kreeg over ouderbetrokkenheid? Lees dan het rapport ‘Ouders als partners’ van de Onderwijsraad (www.onderwijsraad.nl).

De voorwaarden voor een geslaagde ouderparticipatie, good practices van ouderparticipatie en de manieren waarop u als school of bestuur ouderparticipatie definieert en organiseert vindt u ook terug in het eerder genoemde rapport van het CPS. Zij brachten ook het handboek ‘Ouders in de school uit’.

tIPs

De rol van ouders in het primair onderwijs

5

Arga Paternotte,

adviseur oudervereniging Balans:

“Mee eens! De school is verantwoorde-

lijk voor het geven van goed onderwijs

en de ouders om zich ervan te verzeke-

ren dat hun kinderen optimaal van het

onderwijs kunnen profiteren. Als daar

stagnaties in ontstaan hebben beide

de opdracht om in het belang van het

kind alarm te slaan en tijdig hulp in te

roepen. Op dat snijpunt kunnen school

en ouders elkaar versterken en hun

gezamenlijke expertise en energie inzet-

ten om de ontwikkeling van een kind

de beste kansen te geven. Dan moeten

zij als gelijkwaardige partners kunnen

samenwerken.

Helaas stimuleert het huidige onderwijs-

beleid van het kabinet deze volwassen

benadering niet. Keer op keer worden

ouders rechten onthouden om voor de

belangen van hun kinderen op te komen.

Zelfs tegen afspraken in internationale

verdragen in. Oudervereniging Balans

heeft daarom een Manifest voor instem-

mingsrecht opgesteld en aan minister

van Bijsterveld overhandigd.

Zie www.balansdigitaal.nl. Gelukkig

blijkt het belang van goede samenwerking

op de werkvloer vaak wel begrepen te

worden.”

PUNt UIt!In ‘Punt uit!’leest u in pak en beet 20 regels het commentaar van een collega over een zaak die hij of zij belangrijk acht. Het commentaar kan gericht zijn op een onderwerp in de klas of in de school of een bestuurlijke kwestie. De redactie hoort graag welke zaak u bezighoudt. Aan de redactie welk commentaar wanneer verschijnt.

Marion Mulder, directeur KBS Aloysius:

“Zowel ouders als de school spelen vanuit

de eigen verantwoordelijkheid, betrok-

kenheid en deskundigheid een rol bij het

begeleiden van een kind naar volwas-

senheid. De school kan dus niet zonder

de ouders en de ouders niet zonder de

school: samenwerking is in het belang van

het kind essentieel. Ik zie het “educatief

partnerschap” als een mooie kans. Daar-

bij is het wel van belang, dat de school

duidelijk is over haar rol en de rol, die van

de ouders verwacht kan worden. Kortom:

samen werking, vertrouwen en communi-

catie in het belang van het kind.

“Onderwijs is zaak van de school, niet van ouders”

Leraren gezocht voor nieuwsbrief over vakmanschapDe nieuwsbrief van april gaat over het vakmanschap van de leraar. De redactie wil de nieuwsbrief voor deze editie graag laten samenstellen door leerkrachten. Bent u of kent u een leerkracht die hieraan wil meewerken, laat het dan zo snel mogelijk weten aan Emmy Lugthart via [email protected].

De volgende nieuwsbrief (verschijning begin maart) gaat over onderwijsarrangementen, zoals tussenvoor­zieningen en plusklassen. Heeft u een geschikte me­thode of samenwerking die aandacht verdient? E­mail dan naar [email protected].

6

laNDelIJk NIeUWs

Na jaren praten was het op 29 november jongstleden zover: het wetsvoorstel Passend onderwijs werd naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel is mede gebaseerd op adviezen van de Onderwijsraad, de Evaluatiecommissie Passend Onderwijs en een openbare in­ternetconsultatie. De volledige tekst kunt u vinden op www.passendonderwijs.nl en www.rijksoverheid.nl.

Enkele veranderingen op een rij:• Zorgplicht: ouders melden hun kind

aan bij de school van hun voorkeur. Deze school regelt een zo passend mogelijk aanbod, op de eigen school of op een andere reguliere of specia­le school. Dit geldt niet als de school vol zit of als de ouders de grondslag van de school niet onderschrijven.

• Het accent ligt op de specifieke ondersteuningsbehoefte in het onderwijs, in plaats van het labelen van kinderen.

• Elke school maakt een ondersteu­ningsprofiel, waarin staat welke

onderwijsondersteuning zij kan bieden. Ouders hebben adviesrecht op het ondersteuningsprofiel van de school.

• Het speciaal onderwijs (cluster 3 en 4) maakt onderdeel uit van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs.

• In het primair onderwijs gaan we van 250 naar 74 samenwerkings­verbanden passend onderwijs.

• De samenwerkingsverbanden bespreken het ondersteunings­plan (voorheen: zorgplan) met de gemeenten in hun gebied om een goede afstemming te bereiken. Ouders en leraren krijgen op het ondersteuningsplan het instem­mingsrecht. Hiervoor richt het samenwerkingsverband een aparte medezeggenschapsraad in.

• Vanaf 2012 komen er extra middelen voor de professionalisering van docenten.

• Het nieuwe stelsel wil minder bu­reaucratie en grotere beheersbaar­

heid van de uitgaven. Landelijke indi­catiecriteria voor speciaal onderwijs en rugzak verdwijnen. Samenwer­kingsverbanden moeten de toeken­ning van ondersteuning en plaatsing in het speciaal onderwijs zelf regelen binnen een vastgesteld budget.

Planning• Het wetsvoorstel treed waar­

schijnlijk vanaf augustus 2012 in. • In november 2012 zijn de nieuwe

samenwerkings verbanden bestuurlijk ingericht (rechtspersoon).

• Mei 2013 hebben alle samen­werkingsverbanden een onder­steuningsplan opgesteld en naar de onderwijsinspectie gestuurd.

• In augustus 2013 treedt de zorgplicht in werking en zijn de samenwerkingsverbanden ingericht.

Wetsvoorstel Passend onderwijs

MArjA vAn BIjSterveLDtMinister van Onderwijs

“Ouders moeten meer tijd vrijmaken voor de begeleiding van hun school-gaande kinderen. De opvoeding en de overdracht van waarden en normen moet prioriteit krijgen, desnoods ten koste van werk en andere activiteiten.” Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt op 30 november in een brief aan de Tweede Kamer over ouderbetrokkenheid.

Een spraakmakend citaat, wijze levensles of opmerkelijke uitspraak van uw collega, bekende filosoof of eigenzinnige pedagoog waar we blij van worden of harder door gaan werken. De redactie ontvangt graag uw citaat.

Actuele discussies en ontwikkelingen uit het onderwijsveld en de politiek.

Het CItaat

Op Twitter en in de landelijke dagbladen ontstond er een storm van protest. Onder meer over het verschil tussen ouderbetrokkenheid thuis en participatie op school, het opgeven van werk om luizenmoeder te worden, de reden van de verhoging van partici­patie namelijk het opvangen van kabinetsbezuinigingen et cetera. Wij zijn nieuwsgierig naar uw reactie. E­mail uw mening naar [email protected] en wij komen er op terug.

7

Op dinsdag 29 november organi­seerde de gemeente Amsterdam het ‘Amsterdamse Onderwijsdebat, ouders aan het woord’. Onderwijs­wethouder Lodewijk Asscher riep ouders op om met hem een avond lang te praten over de kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs, de schoolkeuze, de lotingen en andere onderwerpen rond het onderwijs die aandacht vragen. Een mooi initiatief om ouders aan het woord te laten. Wij waren dan ook benieuwd naar de uitkomst. De belangrijkste conclusies van het gesprek? Inzicht in de kwa­liteit van de school en de loting en lange wachtlijsten belemmeren de zo gewenste keuzevrijheid van ouders. De wens om een kwaliteitswijzer van alle scholen te krijgen, werd door de schoolbesturen en Asscher snel ingelost, want een week na de bijeen­komst verscheen de kwaliteitswijzer. Nu nog de wachtlijsten wegwerken en de lotingsystematiek dusdanig aanpassen dat de keuzevrijheid van ouders niet wordt ondermijnd.

De kwaliteitswijzer vindt u onder meer op de website van het Parool (www.parool.nl). De wijzer is geba­seerd op de CITO­resultaten. Vindt u de kwaliteitswijzer een te nauw beeld geven of juist een goed handvat voor de schoolkeuze van ouders? Wij ho­ren graag uw mening via [email protected].

OP PaD

Actieve ouders aan het woord

De redactie neemt u mee naar plekken waar driftig wordt overlegd en wordt gewerkt aan nog beter onderwijs. Dit keer gingen we naar de gemeentelijke ouderbijeenkomst en spraken wij Marion Mulder, directeur van de Aloysius, over de rol van ouders in het zorgbreedteoverleg.

Bij u op school zitten ouders in het zorgbreedteoverleg. Hoe werkt dat?“Ouders zitten niet standaard bij elk zorgbreedteoverleg. We kijken of de situatie van het kind hier om vraagt. Voor die afweging hebben we geen ingewik­kelde protocollen of regeltjes hoor. Het is eigenlijk heel simpel: als de ouders al met verschillende partijen hebben gesproken en het beeld van de thuissitu­atie is helder, dan hoeven ouders niet bij het zorgbreedteoverleg over hun kind aan te schuiven. Het primaire doel van de ouderaanwezigheid is namelijk bruikbare informatie delen. Zo kunnen we het kind beter en sneller helpen. Prettig is wel dat als ouders aanwezig zijn alle betrokkenen direct met elkaar in contact staan en we makkelijk gezamenlijke afspraken kunnen maken en delen.”

Sommige scholen lijken huiverig voor deelname van ouders aan het zorg-breedteoverleg. Is dat terecht? “Nee, dat vind ik niet. De angst dat het ingewikkeld wordt, moet scholen niet te­gen houden om ouders als gelijkwaardige

partners uit te nodigen. Natuurlijk is het soms lastig en gaan er soms zaken mis. Dat is ook de reden dat we met elkaar aan tafel zitten. We zijn als school niet aan­gesteld om zaken zo aangenaam mogelijk te maken, maar om het kind zo snel mogelijk te helpen. Dat kun je als school soms niet alleen. De meeste gesprekken met ouders in het zorgbreedteoverleg lopen overigens prettig en constructief. Zo lang iedereen beseft dat het gaat om het delen van kennis en informatie en nie­mand elkaar de les gaat lezen, komen we via een gesprek weer een stapje verder.”

verloopt het contact met ouders na een overleg eigenlijk beter? “Interessante vraag. Eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Ik vraag wel altijd na een overleg wat ouders er van vonden, maar we zijn bij ouders, kinderen en leerkrach­ten nog nooit nagegaan wat zij er op de lange termijn van merken. Zou wel boei­end zijn om het effect van de ontmoeting en de gezamenlijke bespreking eens te meten. Kan andere scholen helpen om mogelijk ook deze keuze te maken.”

Ouders in het zorgbreedteoverlegin gesprek met directeur Marion Mulder van de aloysius

8

aGeNDavoor de komende periode staan de volgende overleggen op de agenda:

BeSturenoverLeGDonderdag 23 februari 2011 09.00 – 11.00 OOG Onderwijs en Jeugd

wijkGeriCHt SaMenwerkenDinsdag 31 januari 2012 Binnenstad 09.00 – 11.00 ASVODonderdag 2 februari 2012 Museumkwartier 09.00 – 11.00 OOadADonderdag 9 februari 2012 Pijp 09.00 – 11.00 ScholeksterDonderdag 16 februari 2012 Apollobuurt 13.00 – 15.00 1e OpenluchtDinsdag 21 februari 2012 Hoofddorpplein/ Stadionbuurt 09.00 – 11.00 2e OpenluchtDinsdag 21 februari 2012 Centrum­west 13.00 – 15.00 OKC Lindengracht

kernGroepMaandag 13 februari 2012 15.00 – 17.00 OOadA

eDuCatief SteunpuntDinsdag 7 februari 2012 15.30 – 17.00 Springstok

SBo overLeGDinsdag 7 februari 2012 13.00 – 15.00 OOG Onderwijs en Jeugd

StuDieMiDDaG (directies en intern begeleiders)Dinsdag 20 maart 2012 13.00 – 17.00 Regardz Olympisch stadion

sCHOOl IN BeelDOnder de rook van de Zuidas staat basisschool Geert Groote 2. Een mooie plek om als kind naar school te gaan.

De scholen in het samenwerkingsverband zien er erg verschillend uit. Logisch, want de ene school ligt middenin de stad aan de gracht, terwijl de andere school nabij een weiland ligt. Om een beeld te krijgen van onze prachtige scholen laten we elke keer een andere school zien. Dit keer Geert Groote 2.