Nieuwsbrief Zuid - 1 december 2011

8
N ieuwsbrief Samenwerkingverband Zuid Met extra aandacht voor: Wijkgericht samenwerken 1 december 2011

description

brief Zuid - 1 december 2011

Transcript of Nieuwsbrief Zuid - 1 december 2011

Nieuwsbrief Samenwerkingverband Zuid

Met extra aandacht voor: Wijkgerichtsamenwerken

1 december 2011

2

INHOUDHet LeSLokaaLDit keer de 2e Daltonschool waar meer- en hoog-begaafde leerlingen ondersteuning krijgen.

De voorZitter verteLtPeter Bovenlander over het thema wijkgericht werken.

Punt uit! Commentaar van een collega over een zaak die hij of zij belangrijk acht.

tiPSDe leukste boeken, websites en methodes.

oP PaDDe redactie neemt u mee naar plekken waar driftig wordt gewerkt aan beter onderwijs.

LanDeLijk nieuWS actuele discussies en ontwikkelingen uit het onder-wijsveld en de politiek.

toP 5 ZorgPLanDe belangrijkste onderwerpen uit het zorgplan op een rij.

SCHooL in BeeLDeen portret van een van de scholen uit het samen-werkings verband.

Het Citaateen wijze levensles of opmerkelijke uitspraak van een collega, een filosoof of pedagoog.

agenDaDe activiteiten van het samen werkingsverband voor de komende periode.

COLOFON

Coördinator emmy Lugthartredacteur Lise-Lotte kerkhofontwerp roquefort ontwerpers

Nieuwsbrief Samenwerkingverband Zuid

Met extra aandacht voor: Wijkgerichtsamenwerken

1 december 2011

3

Het leslOkaalHet lokaal waar meer- en hoogbegaafde leerlingen op de 2e Daltonschool ondersteuning krijgen van een gespecialiseerde leerkracht. De directeuren en ib-ers van de werkgroep ‘Buurtgerichte samenwerking’ kwamen hier bijeen om informatie te krijgen over de werkwijze en de beschikbare materialen.

Onze lens is op zoek naar de praktijk van Passend onderwijs. Heeft u een geschikte rekenmethode, een handige klassenopstelling voor gedifferentieerd lesgeven of een ander voorbeeld van Passend onderwijs in of rondom uw leslokaal? E-mail dan de redactie en wie weet staat uw klas de volgende keer in ‘Het leslokaal’.

4

Als we willen dat elk kind zo dicht mogelijk bij huis naar school kan, zullen we samen moeten werken. Één school kan immers niet alles aanbieden. Geluk-kig hoeft dat ook niet, want we kunnen slim gebruik maken van elkaars expertise. Een aantal scholen stemmen hun aanbod al onderling af. Prettig voor ouders en voor iedereen op school, want het is al druk genoeg. Natuurlijk is het wennen om te gaan samenwerken, maar het loont wel. Dat blijkt ook na een voorzichtige start van de pilots in de Apol-lobuurt en Centrum-west. Na een jaar verkennen wordt er in het tweede jaar concreet rond een thema samengewerkt. Denk aan een functionaris leerlingen zorg in de Apollobuurt en het gezamenlijk organiseren van een impulsiviteitstraining door SEMMI in Centrum-west. U boft, want vanaf dit schooljaar is het de bedoeling dat alle scholen binnen het samenwerkingsverband in een wijkgerichte aan-pak participeren. Hiervoor zijn in totaal 8 wijken ge-formeerd: Centrum-west; Binnenstad; Apollobuurt; Museumkwartier/Willemsparkbuurt; Rivierenbuurt; Buitenveldert; Pijp; Hoofddorpplein/Stadionbuurt.

Genoeg gespreksonderwerpen: het handig uitwis-selen van expertise, het gezamenlijk gebruik maken van externe partners, in kaart brengen van de sociale wijkvoorzieningen, een transparant toe-latingsbeleid en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een eerste onderlinge kennismaking heeft inmid-dels plaatsgevonden. Fantastisch! Ik wens u veel succes en plezier met het uitwerken van de thema’s die voor uw wijk belangrijk zijn. U kunt daarbij ook altijd een beroep doen op mij of de coördinator van het samenwerkingsverband.

Ik wens u tot slot veel leesplezier met de nieuwe editie van de nieuwsbrief! Ik hoop dat u het samen-werkingsverband, net als ik, steeds beter leert kennen.

De VOORZItteR VeRtelt

De voorzitter van het samenwerkingsverband is Peter Bove­lander. Peter is al een aantal jaren de voorzitter van ons swv. Daarnaast is hij plaatsvervangend algemeen directeur van Openbaar Onderwijs aan de Amstel.

PUNt UIt!In ‘Punt uit!’leest u in pak en beet 20 regels het commen­taar van een collega over een zaak die hij of zij belangrijk acht. Het commentaar kan gericht zijn op een onderwerp in de klas of in de school of een bestuurlijke kwestie. De redactie hoort graag welke zaak u bezighoudt. Aan de redactie welk commentaar wanneer verschijnt.

Dit keer Inge Kaczmarek, leerkracht van basisschool De Notenkraker met haar stelling:

Wijkgericht werken, een uitdaging voor beleids makers!

Inge Kaczmarek: “Nee niet echt, het uit-zetten van de lijnen laat ik graag over aan de beleidsmakers. Toch hoop ik dat zij de leerkrachten op een gegeven moment wel bij het wijk gericht werken gaan betrekken. Het invullen van de samenwerking is voor de leerkrachten wel interessant. Straks bijvoorbeeld geen collegiale consultatie bij de col-lega’s van de eigen school, maar bij een collega van een buurtschool? Of een studiedag niet met de andere scholen van ons bestuur maar met de scholen in de wijk. Of loop ik nu iets te enthousi-ast op de zaken vooruit?”

Inge Kaczmarek: “Immers in de wijk staan verschillende scholen van ver-schillende besturen met ieder zijn ei-gen missie, visie en belangen. Als leer-kracht merk ik nog niet veel van de in ontwikkeling zijnde samenwerking. Ik kan mij voorstellen dat dit binnenkort gaat veranderen met Passend onder-wijs voor de deur. Wil ik als groepsleer-kracht deel uit maken bij het proces van verkennen en inventariseren om te komen tot samenwerking?”

5

Op 4 november verzorgde het OKC een workshopavond voor ouders. De ou­ders konden kiezen uit vijf workshops: de kracht van positief opvoeden, het bevorderen van zelfvertrouwen bij kinderen, het zelfbeeld, leren luisteren en angsten. Een ruime keuze uit pittige onderwerpen. De opkomst liet echter zien dat deze thema’s echt volop leven. Er hadden zich maar liefst 80 ouders ingeschreven. Na het nuttigen van een kopje koffie werd de avond geopend door de coördinator van het samen­werkingsverband Emmy Lugthart. Hierna vertrokken de ouders naar de door hen gekozen workshop. Mede­werkers van het OKC gaven praktische informatie over het thema en enkele opdrachten. Door de vraagstukken raakten de ouders echt in gesprek met

elkaar. Mooi om mee te maken. Veel ouders maakten overigens ook gauw nog even van de gelegenheid gebruik om een vervolgafspraak te maken met een van de medewerkers van het OKC. Doordat de scholen gezamenlijk de avond hadden georganiseerd konden er meerdere workshops tegelijk wor­den gehouden. Een voorbeeld van een vruchtbare samenwerking.

OP PaD

OKC-workshops voor ouders in de ApollobuurtDe redactie neemt u mee naar plekken waar driftig wordt overlegd en wordt gewerkt aan nog beter onderwijs. Dit keer gingen we naar een gezamenlijke ouderavond van het Ouder­en Kindcentrum (OKC) in de Apollobuurt.

Boeken of websites over wijkgericht werken en jeugdzorg zijn er volop, maar specifiek over wijkgericht werken en Passend onderwijs (nog) niet. Wat de redactie wel veel tegenkwam? Uiteenlopende initiatieven over hoe het onderwijs in de wijk samenwerkt aan het bereiken van onderwijsdoelen. APS bundelde enkele initiatieven en ontwikkelde een spel om zelf te ontdek­ken hoe je in de wijk en in bredere zin in de samenleving kunt samenwerken. De publicatie en het spel heten: ‘Scholen in de samenleving’.

Meer informatie: www.aps.nl. (kijk bij de publicaties)

De leukste boeken, de nieuwste magazi­nes en de beste websites? Houd elkaar op de hoogte en geef uw tip door aan de redactie.

tIPs

Samenwerken aan onderwijs-doelen

6

laNDelIJk NIeUWs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is onlangs een ex­periment gestart voor prestatiebeloning in het onderwijs. Met de slogan “Geen bonus, maar banen” voert de Algemene Onderwijsbond (AOB) actie tegen de prestatiebeloning. Het AOB vindt het niet kunnen dat er veel geld wordt uit­gegeven voor het experiment, terwijl er in het kader van Passend onderwijs ook fors wordt bezuinigd op personeel. Denk maar aan de ambulante begeleiding. Voor de duidelijkheid: het ministerie trekt voor de experimenteerjaren van

tien tot oplopend naar veertig miljoen euro uit. Een groot deel van dit geld zal worden uitgegeven aan begeleiding van het experiment. Uiteindelijk wil het ministerie structureel 250 miljoen stoppen in prestatiebeloning.

Top 5 zorgplanHet zorgplan van samenwer-kingsverband Zuid voor het schooljaar 2011 – 2012 bor-duurt natuurlijk voort op het zorgplan van vorig jaar. Hier vanuit wordt gewerkt aan de volgende activiteiten:

1 Wijkgericht werkenMet elkaar zorgen we ervoor dat bijna alle kinderen zo dicht moge­lijk bij huis naar school gaan.

2 Ondersteuning in en om de school (educatief steunpunt) Een snel toegankelijk, goed functionerend dekkend netwerk van specifieke zorgvoorzieningen, dat aansluit bij de behoeften en wensen van de kinderen en de scholen.

3 Onderwijszorgprofiel en professionaliseringAlle scholen gaan de komende tijd aan de slag met het formule­ren van hun onderwijszorgprofiel en bekijken daarbij hoe het staat met handelingsgericht werken en de professionalisering rondom Passend onderwijs.

4 OuderplatformOuders zijn een belangrijke part­ner dus hoe zorgen we er binnen het swv voor dat we de ouders meenemen in onze ontwikkelin­gen.

5 Het realiseren van een slag-vaardig bestuur en de daarbij passende organisatieHet swv moet zich ontwikkelen tot een aantrekkelijke organisatie die spin in het web is voor Pas­send onderwijs. Nieuwsgierig geworden!

Het totale zorgplan kunt u vinden op de website van de VIA Am­sterdam (www.viaamsterdam.nl) onder tabblad Zuid.

Geen bonus, maar banen

Actuele discussies en ontwikkelingen uit het onderwijsveld en de politiek.

Laat u ons weten wat u van het experiment vindt? E­mail de redactie via [email protected] en wie weet staat uw stuk de volgende keer in de rubriek ‘Punt uit!’.

7

MICHA de WINTerHoogleraar Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken

“Ouders die het belangrijk vinden dat hun kinderen op school goed preste-ren, doen er goed aan om regelmatig met de school te overleggen. School-prestaties en ouderbetrokkenheid blij-ken immers hand in hand te gaan. en dit geldt ook in omgekeerde richting: een ‘opbrengstgerichte school’ heeft de goede samenwerking met ouders nodig om haar doelstellingen te kunnen realiseren.”

sCHOOl IN BeelDDe Olympiaschool in Amsterdam Zuid.

De scholen in het samenwerkingsverband zien er erg verschillend uit. Logisch, want de ene school ligt middenin de stad aan de gracht, terwijl de andere school nabij een weiland ligt. Om een beeld te krijgen van onze prachtige scholen laten we elke keer een andere school zien. Dit keer de Olympiaschool in Amsterdam Zuid.

Een spraakmakend citaat, wijze levensles of opmerkelijke uitspraak van uw collega, bekende filosoof of eigenzinnige pedagoog waar we blij van worden of harder door gaan werken. De redactie ontvangt graag uw citaat.

Het CItaat

8

aGeNDavoor de komende periode staan de volgende overleggen op de agenda:

BeSturenoverLegDonderdag 15 december 2011 09.00 – 11.00 OOG onderwijs en jeugd

WijkgeriCHt SamenWerkenDinsdag 22 november 2011 Binnenstad 09.00 – 11.00 Witte OlifantDonderdag 8 december 2011 Museumbuurt 09.00 – 11.00 PeetersschoolDonderdag 8 december 2011 Apollobuurt 13.00 – 15.00 WillemsparkschoolDinsdag 13 december 2011 Hoofddorpplein/Stadionbuurt 09.00 – 11.00 Geert Groote 2Dinsdag 13 december 2011 Centrum west 13.00 – 15.00 OKCDonderdag 15 december 2011 Pijp 09.00 – 11.00 3e DaltonWoensdag 18 januari 2012 Buitenveldert 09.00 – 11.00 De Ark

kerngroePMaandag 28 november 2011 15.00 – 17.00 OOG onderwijs en jeugd