Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 17 juni 2015

4
www.kalmthout.be NIEUWSBRIEF tweewekelijkse nieuwsbrief van de gemeente Kalmthout 17 juni 2015 Kruispunt Kalmthout- Centrum deels onderbroken op 13, 14 en 15 juli Maandag 13, dinsdag 14 en woensdag 15 juli 2015 wordt het kruispunt van Kalmthout-Centrum (N122/N111) deels afgesloten voor verkeer. Eandis moet er werken uitvoeren. Verkeer van de Statiestraat naar de Kapellensteenweg blijft mogelijk. Verkeer vanuit de Statiestraat naar Achterbroeksteenweg en Dorpsstraat is niet mogelijk. Ook verkeer vanuit Kapellensteenweg, Dorpsstraat en Achterbroeksteenweg naar de Statiestraat moet omrijden. Er worden omleidingsborden geplaatst. INFO: [email protected], 03 620 22 14 Fietsen langs deelnemers bebloemingswedstrijd We wonen allemaal graag in een mooie groene omgeving. Velen onder ons houden ook van fietsen door zulke contreien. En ver hoef je daarvoor niet te gaan. Het gemeentebestuur bracht aan de hand van de deelnemers aan de bebloemingswedstrijd, de mooiste gevels en voortuinen van Kalmthout in kaart. Dit resulteerde in vier prachtige fietstochten langs niet minder dan 104 adressen. De gratis fietsplannetjes kan je krijgen bij de milieudienst op het gemeentehuis of via www.kalmthout.be/bebloeming. FEESTELIJKE INHULDIGING VERNIEUWD BEEKPLEIN WOENSDAG 1 JULI 2015 14u - 16u IEDEREEN WELKOM! GRATIS IJSJES Fietsdoorsteek heraangelegd tussen Vuurkruiserslaan en Statiestraat Het gemeentebestuur vernieuwde onlangs de fietsdoorsteek van de Vuurkruiserslaan naar de Statiestraat. Deze werken kaderen binnen een groter heraanlegproject in de wijk waarbij het wegtracé aangepast werd en een rondpunt verdween. Momenteel wordt er nog gewerkt aan het kruispunt in de Vuurkruiserslaan. Deze werken zullen eind juni 2015 afgerond zijn. INFO: [email protected], 03 620 22 14

description

Elke twee weken brengt het gemeentebestuur een nieuwsbrief uit, die op woensdag bedeeld wordt in alle Kalmthoutse bussen. Hierin vind je onder andere aankondigingen van wegenwerken en andere mededelingen vanuit het gemeentebestuur, maar er wordt ook aandacht besteed aan interessante weetjes, het Kalmthoutse verenigingsleven, human interest, ... Achteraan vind je steeds de activiteitenkalender voor de komende twee weken.

Transcript of Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 17 juni 2015

Page 1: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 17 juni 2015

www.kalmthout.be

NIEUWSBRIEFtweewekelijkse nieuwsbrief van de gemeente Kalmthout

17 juni 2015

Kruispunt Kalmthout-Centrum deels onderbroken op 13, 14 en 15 juli

Maandag 13, dinsdag 14 en woensdag 15 juli 2015 wordt het kruispunt van Kalmthout-Centrum (N122/N111) deels afgesloten voor verkeer. Eandis moet er werken uitvoeren. Verkeer van de Statiestraat naar de Kapellensteenweg blijft mogelijk. Verkeer vanuit de Statiestraat naar Achterbroeksteenweg en Dorpsstraat is niet mogelijk. Ook verkeer vanuit Kapellensteenweg, Dorpsstraat en Achterbroeksteenweg naar de Statiestraat moet omrijden. Er worden omleidingsborden geplaatst.

INFO: [email protected], 03 620 22 14

Fietsen langs deelnemers bebloemingswedstrijd

We wonen allemaal graag in een mooie groene omgeving. Velen onder ons houden ook van fietsen door zulke contreien. En ver hoef je daarvoor niet te gaan. Het gemeentebestuur bracht aan de hand van de deelnemers aan de bebloemingswedstrijd, de mooiste gevels en voortuinen van Kalmthout in kaart. Dit resulteerde in vier prachtige fietstochten langs niet minder dan 104 adressen. De gratis fietsplannetjes kan je krijgen bij de milieudienst op het gemeentehuis of via www.kalmthout.be/bebloeming.

FEESTELIJKE INHULDIGING

VERNIEUWDBEEKPLEIN

WOENSDAG

1 JULI 201514u - 16u

IEDEREEN WELKOM!

GRATIS IJSJES

[email protected]

03 620 22 16

Fietsdoorsteek heraangelegd tussen Vuurkruiserslaan en Statiestraat

Het gemeentebestuur vernieuwde onlangs de fietsdoorsteek van deVuurkruiserslaan naar de Statiestraat. Deze werken kaderen binnen een groter heraanlegproject in de wijk waarbij het wegtracé aangepast werd en een rondpunt verdween. Momenteel wordt er nog gewerkt aan het kruispunt in de Vuurkruiserslaan. Deze werken zullen eind juni 2015 afgerond zijn.

INFO: [email protected], 03 620 22 14

Page 2: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 17 juni 2015

KALMTHOUT, als je van natuur houdtKALMTHOUT, als je van natuur houdt

Premie voor zwaluwnesten

Zwaluwen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Om ze te beschermen heeft de gemeente Kalmthout ze aangeduid als aandachtssoorten en opgenomen in het ‘Charter voor Biodiversiteit’. Alle zwaluwsoorten zijn immers beschermde vogelsoorten. Het is ten allen tijde verboden om nesten, eieren en/of jongen weg te nemen. Om de beperkte hinder die kan ontstaan door de aanwezigheid van zwaluwenjongen in een nest op te vangen, verleent de gemeente een subsidie.

De subsidie is bedoeld voor nesten die jongen voortbrengen en het bedrag wordt bepaald door het aantal nesten op de locatie. Enkel bewoonde nesten komen in aanmerking. Meerdere legsels in één broedseizoen in hetzelfde nest worden aanzien als één nest. Aanvragen gebeuren met het formulier dat te vinden is op www.kalmthout.be/zwaluwen.html of op de milieudienst in het gemeentehuis.

Wie vorige jaren al een aanvraag indiende, kan deze gewoon telefonisch verlengen. Vermeld wel steeds duidelijk naam, adres, zwaluwsoort (huis-, boeren- of gierzwaluw) en het aantal bewoonde zwaluwnesten. Belangrijk is ook te vermelden wanneer het rekeningnummer recent is gewijzigd.

INFO: 03 620 22 60, [email protected]

Kalmthoutse activiteiten in kader van Vlaamse feestdag

Als aanloop naar de Vlaamse feestdag stak het gemeentebestuur in samenwerking met de cultuurraad een fijn feestprogramma in elkaar van dinsdag 7 tot en met zaterdag 11 juli 2015. Alle activiteiten zijn bovendien gratis. Zo kan je deelnemen aan een ontdekkingstocht in de heide voor grootouders en kleinkinderen (7/7), een grensoverschrijdende avondwandeling (8/7) en een picknick aan het kasteel Boterberg, beter bekend als het goed van Carlier (11/7). Op vrijdag 10/7 geniet je in de kerk van Heide van een klassiek avondconcert met onder andere de Kalmthoutse An De Ridder. Dit concert wordt voorafgegaan door de traditionele feestrede naar aanleiding van de Vlaamse feestdag.

Meer info op www.kalmthoutfeest.be, in de kalender achteraan deze nieuwsbrief en in het Kalmthoutse magazine Tussen Hei en Maatjes dat in de week van 22 juni 2015 in de bus zit.

Nieuwe Nieuwmoerse straat genoemd naar oprichter Gitok

Op zaterdag 13 juni 2015 werd in Nieuwmoer een nieuwe straat ingehuldigd: de Meester Van den Eeckhautstraat. Deze straat verbindt de Kempenlaan met de Bremlaan. Als oprichter van de technische school Gitok, was wijlen Meester Van den Eeckhaut een beroemde Nieuwmoerenaar.

Naast heel veel volk uit Nieuwmoer, waren ook zijn 92-jarige dochter (Gabriella Van den Eeckhaut) en andere familieleden aanwezig op de feestelijke inhuldiging. Er werd een boekje gemaakt met archieffoto’s over Meester Van den Eeckhaut, ook gratis te downloaden via de website www.kalmthout.be (bij nieuwsberichten).

Gilbert Uitdenhouwenwint cultuurprijs Heikneuter

In Kalmthout wordt elke twee jaar de culturele prijs Heikneuter toegekend. Hiermee dankt de gemeente personen, verenigingen of instellingen voor hun verdienste op cultureel vlak. De algemene vergadering van Cultuurraad Kalmthout kende op 4 juni 2015 de prijs toe aan Gilbert Uitdenhouwen (72).

Gilbert is al ruim 40 jaar actief in het socio-culturele leven in Kalmthout. Hij is kunstenaar, organisator, lesgever, mentor, ... met andere woorden, een culturele duizendpoot die bovendien steeds bereid is zijn kennis en ervaring ten dienste te stellen van anderen. Opsommen wat hij juist betekent voor het culturele leven in Kalmthout is onbegonnen werk. Dit zijn enkele hoogtepunten.

In 1977 richtte hij schildersgroep Vriendenkring ‘t Palet op, waarvan hij tot op vandaag nog steeds voorzitter en bezieler is. Van 1989 tot 2001 zetelde hij in het dagelijkse bestuur van Cultuurraad Kalmthout. In dat kader was hij in 1996 mede-organisator van de historische stoet “850 jaar Kalmthout” en was hij de bezieler van het project “Een Eeuw Architectuur in Kalmthout” in 2000. Als kunstenaar beperkt hij zich niet enkel tot schilderkunst. Meerdere standbeelden in de regio zijn van zijn hand, zoals dat van Suske en Wiske aan het station van Heide.

Als je weet dat hij de geestelijke vader is van het Kalmthoutse Turfbier, kunnen we niet anders dan het glas heffen op Gilbert: schol!

INFO: [email protected], 03 620 22 66

Page 3: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 17 juni 2015

www.kalmthout.be

Smullen van het plattelandmet Hoevefeesten en Pruuverkesroute

Volks, folkloristisch, gezellig, nostalgisch, kindvriendelijk, landelijk, agrarisch, … dat zijn de ingrediënten die de Hoevefeesten hebben gemaakt tot wat ze nu zijn. Afspraak op 19, 20 en 21 juni 2015 in de Vogelenzangstraat 22. Op vrijdag is er opnieuw de indrukwekkende stoet tractoren door Kalmthout die na de zegening allemaal present geven op het Boerenbal, zaterdag kindernamiddag vanaf 13u en zondag het hoogtepunt met de eigenlijke Hoevefeesten. Alle info op http://kalmthout.landelijkegilden.be en op facebook.

Gelijklopend met de Hoevefeesten op zondag 21 juni organiseert VVV Toerisme Kalmthout de Pruuverkersroute: een fietsroute van 28km uit die gepaard gaat met verschillende lekkere hapjes. Deelnemen kost 8 euro. Inschrijven vooraf is verplicht via [email protected] of bij Foto Joosen (Kapellensteenweg 60). Vermeld ook zeker het gewenste vertrekuur: tussen 9u en 10u of tussen 10u en 11u.

Brandweerkazernegooit poorten open

Brandweer Kalmthout zet zijn deuren open op zondag 28 juni 2015 tussen 10u en 17u. Stap die dag eens binnen in de nieuwe brandweerkazerne (Kerkeneind 15-17). Doorlopend vinden er demonstraties plaats en zijn er attracties voor de kinderen. Altijd al eens willen rondrijden in een brandweerwagen? Zeker komen dan.

INFO: www.brandweerkalmthout.be

Landjuweel in Nieuwmoer

Sint-Jorisgilde Nieuwmoer organiseert in het weekend van 27 en 28 juni 2015 het achttiende landjuweel der Kempische Gilden. Een landjuweel wordt om de vijf jaar ingericht door de gilde die het vorige won. Alle actieve gilden, een 55-tal, die aangesloten zijn bij het overkoepelende orgaan, de Hoge Gilderaad der Kempen, komen hiervoor in aanmerking en dingen dus mee naar de titel.

Het landjuweel vindt plaats op de feestterreinen gelegen aan de Pastorijhoef. Zaterdag 27 juni zijn er schietwedstrijden vanaf 13u. Zondag 28 juni begint om 13u30 met het ‘schoon inkomen’, een stoet van de kerk tot de Pastorijhoef met alle gilden in vol ornaat. Om 15u beginnen dan de wedstrijden dansen, vendelen, roffelen en het opperkoningschieten.

INFO: www.sintjorisgildenieuwmoer.be

Feestelijke opening Uitkijktoren in de Maatjes

Zondag 21 juni 2015 wordt de nieuwe uitkijktoren De Klot, aan het natuurgebied de Maatjes in Wuustwezel, Kalmthout en Zundert, feestelijk geopend. Twee jaar lang werkten de leerling van Gitok, in opdracht van Toerisme Wuustwezel, om de toren klaar te maken voor bezoekers.

Het feest start om 12u en eindigt om 17u. Je kan de uitkijktoren beklimmen, meer te weten komen over het turfverleden van de streek of een wandeling maken door het natuurgebied. Om 13u en 15u is er een openluchtspektakel ‘De soldaat-facteur en Rachel’ door toneelgezelschap Sterlicht.

Je komt het beste met de fiets, via fietsknooppunt 7 en 4. Parking voor de wagen is voorzien aan Revalidatiecentrum Berkenbeek (Nieuwmoersesteenweg 113 in Wuustwezel). Een shuttlebus rijdt heen en weer tussen de parking en het evenement.

Deze nieuwe uitkijktoren is een initiatief van toerisme Wuustwezel, Kalmthout en Zundert, cultuurdienst Wuustwezel, Regionaal Landschap de Voorkempen, Gitok en Agentschap Natuur en Bos.

Gratis wifi in openbare gebouwen

Het gemeentebestuur heeft acht openbare gebouwen voorzien van

gratis wifi. Het gaat om het gemeentehuis, zwembad, toeristische dienst, bibliotheek,

jeugdbib Nieuwmoer, technische dienst Bosduin, OCMW en dienstencentrum.Het netwerk heet ‘Kalmthout-gast’ en is vrij te gebruiken. Als je verbinding maakt met dit netwerk moet je je e-mailadres opgeven en akkoord gaan met de algemene voorwaarden.

Page 4: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 17 juni 2015

Info: Communicatiedienst, 03 620 22 16, [email protected], www.kalmthout.beVerantw. uitg.: Lukas Jacobs, burgemeester - Kerkeneind 13, 2920 Kalmthout www.kalmthout.be

ACTIVITEITENKALENDER

VRIJDAG 19 JUNI 2015 Nachtzwaluwtocht, olv Ignace Ledegen. 21u-23u, De Vroente (Putsestw. 129). Org: Vogelbescherming Vlaanderen. Prijs: gratis. Inschr: 03 296 26 80, [email protected]. Info: www.vogelbescherming.be.Hoevefeesten, tractorwijding en boerenbal. 20u, ’t Vogelensanckhof (Vogelenzangstraat 22). Meer info zie deze nieuwsbrief.Portretfotografie van rozen, workshop. 17u-19u, Arboretum Kalmthout. Prijs: €18,50, jaarkaarthouders €16. Info: [email protected], 03 666 67 41.ZATERDAG 20 JUNI 2015 Hoevefeesten, kindernamiddag. 13u-18u. Meer info zie deze nieuwsbrief.Familiedag. 10u-17u, Suske en Wiske Kindermuseum (Beauvoislaan 98). Prijs: €4 vanaf 6 jaar en €8 vanaf 18 jaar. Inschr: 03 666 64 85. Info: [email protected]. Opendeurdag Balletschool Pierrot. 14u-16u30, sporthal Gitok bovenbouw (Vogelenzangstraat). Info: 0495 22 81 52, [email protected]. ZONDAG 21 JUNI 2015 Hoevefeesten. 10u-18u. Meer info zie deze nieuwsbrief. Pruuverkesroute, culinaire fietstocht. 9u-11u, vertrek Vogelensanckhof (Vogelenzangstraat 22). Meer info zie deze nieuwsbrief.Feest in de rozentuin. 10u-17u, Arboretum Kalmthout. Prijs: inbegr. in toegangsticket. Info: [email protected], 03 666 67 41.Verzamelen van postzegels. 10u-12u, fanfarelokaal (Schooldreef 41). Org: postzegelkring De Noorderkempen. Info: 03 666 21 23.Feestelijke opening uitkijktoren De Maatjes. 12u-17u, De Maatjes. Meer info zie deze nieuwsbrief.MAANDAG 22 JUNI 2015 Leesclub, bespreking van poëzie. 14u30-17u30, zaaltje bib Kalmthout (Kerkeneind 23). Org: Davidsfonds Heide/Kalmthout. Info: 03 666 42 09.Gemeenteraad, openbare zitting. 20u, raadzaal gemeentehuis (Kerkeneind 13). Info: 03 620 22 00, [email protected]. DINSDAG 23 JUNI 2015 Muzarto breidt uit, infoavond. 20u-21u, Oude Pastorij (Kerkeneind 21). Org: Muzarto. Prijs: gratis. Info: www.muzarto.be, 03 666 90 11.Stoelturnen. 13u45-14u15, Dienstencentrum De Groten Uitleg (Kerkeneind 20). Prijs: gratis. Inschr: nee. Info: [email protected], 03 641 63 54.WOENSDAG 24 JUNI 2015 Gezellig samen pasta eten. 18u-20u, Zonnedauw (Kapellenstw. 170). Org: Welzijnsschakels Kalmthout. Prijs: €1, kinderen gratis. Info: 03 666 10 68.

Is dit wel echte honing?, infoavond. 19u-21u30, De Vroente (Putsestw. 129). Prijs: gratis. Inschr: www.devroente.be. Info: [email protected], 03 620 18 30.DONDERDAG 25 JUNI 2015 Zomerbingo. 13u30-16u30, Dienstencentrum De Groten Uitleg (Kerkeneind 20). Prijs: €0,5 voor twee bingoblaadjes. Inschr: nee. Info: [email protected], 03 641 63 54.Gebiedswandeling HELVEX LIFE project Grenspark. 19u30-21u30, parking noord (Verbindingsstraat). Prijs: gratis. Info: [email protected]. VRIJDAG 26 JUNI 2015 Happy Friday. 14u-17u, O*KA Cultuurcentrum (Kapellenstw. 234). Prijs: €4. Info: 03 298 55 77, www.okacentrum.com. Inschrijvingsdag voetbal. 19u-21u, Goossenstraatje 5. Org: Achterbroek VV. Info: www.achterbroekvv.be, [email protected]. ZATERDAG 27 JUNI 2015 Landjuweel. 13u, Pastorijhoef. Meer info zie deze nieuwsbrief.ZONDAG 28 JUNI 2015 Tweede Bessemaairit, toertocht voor wielertoeristen met drie afstanden: 50-82-130km. 7u-15u, voetbalterrein KSK (Statieplein z/n). Org: WTC Bessemaai. Inschr: 7u-10u (tot 9u voor 130km). Info: www.wtcbessemaai.be, 0472 724 185.Ruildag. 8u30-12u, parochiezaal Achterbroek (Achterbroekstw. 209). Org: Ruilclub Achterbroek. Info: 03 666 79 29.Opendeurdag brandweer. 10u-17u, brandweerkazerne (Kerkeneind 15-17). Org: Brandweer Kalmthout. Info: www.brandweerkalmthout.be. Na de synagoge, een kerk, cultuurhistorische wandeling van 4km met gids. 14u-16u, station Heide. Org: Toeristische Gidsen en Dienst Toerisme Kalmthout. Prijs: €5. Inschr: ja. Info: 03 666 61 01, [email protected]. Wandeling in het reigersbos, Opstalvallei, wandeling olv natuurgids André D’Hoine, thema: De blauwe reiger. 14u-16u30, Schouwvegersstraat 1 (Parking achter de kerk, 2040 Berendrecht). Org: Nareka. Inschr: nee. Info: [email protected], 0476 676 541.Landjuweel. 13u30, Pastorijhoef. Meer info zie deze nieuwsbrief.WOENSDAG 1 JULI 2015 Feestelijke inhuldiging vernieuwd groenplein De Beek. 14u-16u, Beekplein. Meer info zie deze nieuwsbrief. DONDERDAG 2 JULI 2015 Gezelschapsspelen. 13u30-16u30, Dienstencentrum De Groten Uitleg (Kerkeneind 20). Prijs: gratis. Inschr: nee. Info: [email protected], 03 641 63 54.ZATERDAG 4 JULI 2015 Familiedag met barbecue. 15u-21u, ’t Centrum (Heidestatieplein 8). Org: Pleegouders Actie voor Tsjernobyl - PAT - Afdeling Antwerpen. Inschr: tot 1 juli. Info: [email protected]. DINSDAG 7 JULI 2015 Kalmthout Feest, grootouders & kleinkinderen. 10u-12u30 (zomeratelier) en/of 13u30-15u30 (theatervoorstelling), De Vroente (Putsestw. 129). Prijs: gratis. Inschr: vóór 1 juli via [email protected] of 03 620 18 30. Meebr: drank, eventueel regenkledij en picknick. Info: www.kalmthoutfeest.be.WOENSDAG 8 JULI 2015 Kalmthout Feest, grensoverschrijdende avondwandeling. 19u, parking Kalmthoutse Heide (Putsestw. 129-131). Prijs: gratis. Inschr: vóór 1 juli via [email protected] of 0476 67 65 41. Info: www.kalmthoutfeest.be.VRIJDAG 10 JULI 2015 Kalmthout Feest, klassiek avondconcert (An De Ridder begeleid door Roeland Daems) & feestrede (prof. Paul Trio). 20u, kerk Heide. Prijs: gratis. Inschr: nee. Info: www.kalmthoutfeest.be.ZATERDAG 11 JULI 2015 Kalmthout Feest, picknick kasteel Boterberg. 15u-21u, kasteel Boterberg (Noordeind 97). Prijs: gratis. Inschr: nee. Info: www.kalmthoutfeest.be.

DOORLOPENDE ACTIVITEITEN

Woensdag 1 juli tot vrijdag 31 augustus 2015. Expeditie Amoras. 13u-17u, Suske en Wiske Kindermuseum (Beauvoislaan 98). Prijs: €4 en €8 vanaf 18 jaar. Inschr: 03 666 64 85. Info: [email protected].

Activiteiten doorgeven voortaan via www.uitdatabank.be

Wil je je activiteit laten verschijnen in deze kalender? Dan moet je vanaf nu alles doorgeven via www.uitdatabank.be. Nadat je je eenmaal geregistreerd hebt, kan je eenvoudig alle info over je activiteit invullen. De gemeente Kalmthout is partner geworden van het UITnetwerk Vlaanderen. Alle activiteiten verschijnen sowieso op www.uitinkalmthout.be. En op basis van die lijst stelt de communicatiedienst deze activiteitenkalender samen. Er is ook een koppeling met de website en de app van Kalmthout .

INFO: [email protected], 03 620 22 16