Tussen Hei en Maatjes lente 2015

32
www.kalmthout.be Schrijf je online in voor SWAP en Speelpleinen p.10 Bart Aernouts blikt met trots terug op veldritcarrière p.13 Nieuw schoolgebouw en sporthal voor Gitok eerste graad p.22 MAGAZINE LENTE 2015 TUSSEN HEI EN MAATJES

description

Vier keer per jaar brengt het gemeentebestuur van Kalmthout een magazine uit. Op gemiddeld 28 pagina's lees je aan de hand van interviews, reportages, ... waarmee het gemeentebestuur en de Kalmthoutenaren zelf bezig zijn.

Transcript of Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Page 1: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

www.kalmthout.be

Schrijf je online in voor SWAP en Speelpleinen p.10

Bart Aernouts blikt met trots terug op veldritcarrière p.13

Nieuw schoolgebouw en sporthal voor Gitok eerste graad p.22

MAGAZINE LENTE 2015

TUSSEN HEI EN MAATJES

Page 2: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

IN DE KIJKER

Arboretum krijgt nieuw elan 4

937 nieuwe Kalmthoutenaren

in 2014 5

Vrijwilligers zorgen voor zieken 6

Stanny Wouters verzamelt Belgische

motors van vóór 1930 7

Welkom in het Kevin Pauwels-

museum 8

Kinderen in contact met kunst 8

CULTUUR

Wat verbindt Anton Cotteleer

en Ernest Albert? 9

JEUGD

Schrijf je online in voor SWAP

en Speelpleinen 10

Ravotten op een zwarte hond 11

Jeugdverenigingen tegen

zwerfvuil 11

SPORT

Kalmthoutse sportkampioenen

aan het woord 12

Bart Aernouts blikt met trots

terug op veldritcarrière 13

BIB

Bib Kalmthout komt naar jou 14

Bib en Suzanne Slembrouck

blikken terug op mooie tijd 15

WELZIJN

OCMW Kalmthout zet lijnen

uit voor 2015 16

Vrijwilligers helpen kinderen

met huiswerk 17

Leeftijdsvriendelijke gemeente voor

gemeentevriendelijke ouderen 17

HULPDIENSTEN

Minder woninginbraken en meer

verkeersveiligheid in politiezone

Grens 18

Louis van den Buijs mijmert

over carrière 19

Gemeentelijk brandweerkorps

opgenomen in Brandweer

Zone Rand 20

Ziekenwagen rijdt twee keer

per dag uit 20

ONDERWIJS

Bedankt Werner, welkom Wendy 21

Nieuw schoolgebouw en sporthal

voor Gitok eerste graad 22

WONEN

Win dankzij het woonloket 23

MILIEU

Zonder is gezonder 24

Denk twee keer na over je

bouwafval 25

TOERISME

Groeiende faam voor

Bijenteeltmuseum 26

Toerisme Kalmthout in cijfers 27

GEMEENTEBERICHTEN

Gemeente en OCMW stellen

diensten voor 28

Uit de gemeenteraad 29

In dit nummer

FOTO COVER: Fietsen door de Kalmthouts Heide langs de Verbindingsstraat

Kinderen komen in contact met kunst

p. 8

Bib Kalmthout komt naar jou

p. 14

Toerisme Kalmthout in cijfers

p. 27

2

Page 3: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Woordje van de burgemeester

Beste Kalmthoutenaar,

ontvangt. Waarom? Het gaat immers goed met de bibliotheken, zeker in Kalmthout. Bijna één op drie Kalmthoutenaren vindt de weg naar het mooie gebouw naast de oude pastorij in Kalmthout-Centrum. Het personeel staat er steeds klaar om iedereen op weg te helpen in hun zoektocht naar een goed boek, een film of de nodige informatie, al dan niet digitaal. Uit enquêtes blijkt ook dat de leden globaal genomen tevreden zijn over de werking van hun bibliotheek hier.

De gemeente investeert met plezier in de bib en we zullen dat ook blijven doen. Enkele jaren geleden werd de automatische uitleen en inname van boeken geïnstalleerd. Dit jaar zal een inleverbus aan de buitenmuur wordt geplaatst met een automatische registratie. Zo kan je de boeken voortaan ook buiten de openingsuren terug bezorgen. Volgend jaar volgt bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe dorpshuis in Nieuwmoer, waar de jeugdbib van het dorp een plek krijgt.

Bovendien worden er heel wat inspanningen geleverd om mensen meer aan te zetten tot lezen, om gebruikers vertrouwd te maken met allerlei digitale toepassingen en om van de bib ook een gemeenschapshuis te maken. Je kan er de krant lezen, een koffie drinken en ook rustig komen studeren. Bovendien lees je in dit magazine over het nieuwe initiatief ‘bib aan huis’, wat nu al een succes blijkt te zijn. De boekerij van vroeger is geëvolueerd naar de bib van vandaag, met heel wat bijkomende taken en uitdagingen. En dat werkt goed. Dat werk is niet ten einde, de bib van morgen verwacht immers nieuwe opdrachten. Die blijven we graag aanpakken.

Lukas Jacobsburgemeester

Bevolkingsaantal stijgt

1/1/2014 1/1/2015 verschil

Totaal 18.162 18.188 +26

Belgen 16.136 16.175 +39

Niet-Belgen 2.026 2.013 -13

Mannen 8.878 8.910 +32

Vrouwen 9.284 9.278 -6

Totalen per wijk

Centrum 5.095 5.090 -5

Heide 4.677 4.759 +82

Dorp 4.057 3.994 -63

Achterbroek 2.188 2.181 -7

Nieuwmoer 2.089 2.113 +24

Hoek 56 51 -5

Burgelijke stand

Geboortes 155 186 +31

In het begin van een nieuw jaar berekent de gemeente de bevolkings-cijfers van Kalmthout van het afgelopen jaar.

• Uit deze cijfers blijkt dat het aantal Kalmthoutenaren stijgt. Op 1 januari 2015 zijn er 26 inwoners meer dan op 1 januari 2014.

• Vooral in de wijken Heide (+82) en Nieuwmoer (+24) komen er inwoners bij. Dorp (-63) gaat achteruit.

• Er sterven minder Kalmthoutenaren dan vorig jaar en er worden meer kinderen geboren. Dit verklaart de stijging van het bevolkingscijfer.

• Er leven meer vrouwen dan mannen in Kalmthout: 368 om juist te zijn.

Overlijdens 167 158 -9

Inwijkelingen 945 937 -8

Uitwijkelingen 942 939 -3

Huwelijken 78 71 -7

Echtscheiding 32 30 -2

De bibliotheken waren in het nieuws onlangs. De Vlaamse regering heeft immers beslist dat de gemeenten voortaan vrij mogen beslissen over de besteding van hun bibliotheeksub-sidies. Vanaf 2016 mogen de lokale besturen die subsidies vrij spenderen aan lokaal beleid in ‘t algemeen. En dus niet noodzakelijk aan de bibliotheek. De Vlaamse overheid, die heel wat geld ter beschikking stelt aan de gemeenten, nam deze beslissing in het kader van ‘minder regels en meer autonomie’ voor de steden en gemeenten. Iets wat we vanuit Kalmthout zeker toejuichen. De kranten pikten het bericht op en heel wat burge-meesters en schepenen moesten de vraag beantwoorden: ‘Blijft de bib in uw gemeente nog wel bestaan?’.

Uiteraard blijft de bibliotheek verder bestaan. Niet alleen in Kalmthout, ik geloof niet dat er één gemeente zal zijn in Vlaanderen die haar bib opgeeft omwille van de vrijheid die ze nu geniet met de subsidies die ze ervoor

3

Page 4: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Het voorbije jaar voerden de provincie Antwerpen en Arboretum Kalmthout grote werken uit. De arboretumtuin kreeg een nieuwe ingang en de parking, fietsenstalling en het patioterras werden vernieuwd. Bovendien kwam er een verhard wandelpad in de tuin dat de belangrijkste plekken in het domein met elkaar verbindt. Tenslotte werd het voetpad aan de straatzijde verbreed en komt er een groene voortuin die de hele stationsomgeving zal bepalen.

Om deze aanpassingen mogelijk te maken verwier f het provinciebestuur enkele percelen en vergroot de botanische tuin haar oppervlakte met een halve hectare. “We gingen eerst aan de slag met het voetpad langs de voorkant van het Arboretum”, aldus directeur Bram Rammeloo. “We willen echt inzetten op de zwakke weggebruiker. Ter hoogte van het domein is het voetpad verbreed en voetgangers en fietsers krijgen van aan de straatzijde een eigen toegang tot het domein. Op geen enkele plek moeten ze nog kruisen met het gemotoriseerd verkeer.”

Arboretum krijgt nieuw elan

Nieuwe toegangsweg en parking Tijdens deze werken werd de hele inrichting van de voortuin aan de straatzijde inbegrepen. “Deze groene voortuin wordt zeker beeld-bepalend voor de stationsomgeving van Kalmthout”, beweert Bram Rammeloo. “Maar ook de licht gebogen toegangsweg en de parking zitten in een groen jasje. Je krijgt meteen dat arboretumgevoel en bovendien zorgt het voor de nodige afscherming met de omwonenden. Er werden maar liefst 130 bomen geplant langs de toegangsweg en de parking. Die werden met zorg uitgekozen om in ieder seizoen te zorgen voor de nodige accenten en variatie.”

Ook het patioterras werd opnieuw aangelegd. Voor de elektrische verlichting werd er dan weer omgeschakeld naar LED technologie. Bovendien kreeg het onthaalcentrum automatische schuifdeuren en werd de cadeau- en boekenshop heringericht. “De winkel heeft een frissere en open uitstraling door meer daglicht”, getuigt Bram Rammeloo.

Verhard tuinpad Dankzi j de steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling LEADER – MarkAante Kempen, kwam er in het Arboretum zelf een tuinpad dat de belangrijkste plekken met elkaar verbindt. “Het onthaalcentrum wordt verbonden aan de ene kant met het Vangeertenhof en de Oudolf-borders, en aan de andere kant met het bonsaiatelier en het tuintheater”, bevestigt Bram Rammeloo. “Dit tuinpad verhoogt niet alleen de toegankelijkheid bij regen, het zorgt er ook voor dat bezoekers beter wegwijs geraken.”

Deze werken werden uitgevoerd en gefinancierd door het Antwerpse provincie-bestuur (855.000 euro) en Arboretum K a lmthout (48 .400 euro) . Voor het verbindingspad in de tuin is er bijkomende steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling LEADER – MarkAante Kempen (17.500 euro).

Opendeurdag Arboretum Kalmthout is momenteel open, dus je kan de nieuwigheden altijd komen bekijken. Maar zondag 31 mei 2015, de Dag van het Park, houdt het Arboretum een opendeurdag en wordt hun nieuwe elan officieel ingehuldigd. En is het nu voor een tijdje gedaan met vernieuwen? Niet als het aan Bram Rammeloo ligt: “Volgend werkpunt op het lijstje is het in ere herstellen van de twee gebouwen aan de voorkant van het Arboretum: het Vangeertenhof (witte gebouw vlakbij lijn 12) en de cottage (gebouw vlakbij ingang, vroegere woning van dokter Zaman).”

INFO: www.arboretumkalmthout.be 03 666 67 41

Op weg naar de ingang kruisen zwakke weggebruikers nooit met het gemotoriseerd verkeer.

Met de fiets naar het Arboretum komen, wordt aangemoedigd. Het tuinpad verbindt de belangrijkste plekken van het Arboretum met elkaar.

4

IN DE KIJKER

Page 5: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

937 nieuwe Kalmthoutenaren in 2014

Op vrijdag 6 maart 2015 werden de nieuwe inwoners van Kalmthout ontvangen op het gemeentehuis. Dat gebeurt één keer per jaar. In 2014 kwamen 937 mensen in onze gemeente wonen. Maar wie zijn de mensen achter de cijfertjes? En waarom kozen ze Kalmthout als woonplaats?

“Ik wil zelf de kleuterschool van mijn kind kiezen” An

Joke (36) en An (31) zijn ex-collega’s die allebei in hetzelfde jaar van Antwerpen naar Kalmthout verhuisden. “In Antwerpen kan je je kleuterschool niet kiezen”, klaagt An. “Je geeft er een top drie en de stad kiest naar welke school je kindje mag. Ik kies liever zelf de kleuterschool van mijn kind. Bovendien heb ik mijn jeugd hier in Kalmthout doorgebracht. Ik wil dat mijn kinderen dat ook meemaken en bijvoorbeeld onbezorgd met de fiets naar school kunnen gaan.”

“Mijn vriend en ik zijn allebei op ‘den buiten’ opgegroeid” Joke

“Bij mij is de reden ongeveer gelijkaardig”, bekent Joke. “Bovendien wonen er nog enkele vriendinnen hier en is er een goede treinverbinding met het stad, waar ik werk. Mijn vriend en ik zijn allebei op ‘den buiten’ opgegroeid en snakten terug naar het wonen tussen het groen.”

“In Griekenland heerst er momenteel een onzekere situatie” Doxis

Doxis (53) en Yolanda (40) komen van ver, namelijk Griekenland. Doxis is daar geboren en Yolanda is een Nederlandse. “In Griekenland heerst er momenteel een onzekere situatie”, fluistert Doxis. “We wilden ons dochtertje meer zekerheid en toekomst geven in een veilige omgeving. En Kalmthout ligt vlakbij Nederland, dus dichtbij de familie. Maar vooral het veilige, overzichtelijke en groene van deze gemeente sprak ons aan.”

“We wilden vooral meer plaats: een vrijstaand huis, een tuintje, …” Sien

Odette (24) & Simon (28) en Sien (25) & Peter (29) zijn bevriende koppels die vorig jaar in Kalmthout kwamen wonen. Sien en Peter komen van Berchem. “We wilden vooral meer plaats”, zegt Sien. “Een vrijstaand huis, een tuintje, … Maar toch dichtbij Antwerpen dankzij een goede treinverbinding.”

“Kalmthout is wel leuk: rustig, gezellig en veel natuur” Odette

“Wij hebben niet echt een specifieke reden waarom we in Kalmthout zijn komen wonen”, aldus Odette. “Maar Kalmthout is wel leuk. Rustig, gezellig en veel natuur. Ons horen ze niet klagen.”

“Sneeuwen in de stad is niet te vergelijken met sneeuwen hier” Denise

Roger (71) en Denise (69) verhuisden van Gent naar Kalmthout. “Onze zoon woont in Kapellenbos”, legt Denise uit. “Wij moesten altijd helemaal naar Kalmthout komen om de kleinkinderen van school te halen. Bovendien was ons huis in Gent te groot aan het worden. We kwamen hier dus al veel, deden terrasjes en gingen wandelen in de heide. Dat is heel mooi als het sneeuwt. Sneeuwen in de stad is niet te vergelijken met sneeuwen hier.”

“We hebben hier al een buurtfeest gehad” Roger

“Hier zijn ze toch nog een pak vriendelijker dan in Gent”, vindt Roger. “Daar krijg je hoogstens een knikje van de buren. Hier hebben we al een drink met de buren gehad en een buurtfeest.”

V.l.n.r.: Joke, Warre, An en Sylvain.

V.l.n.r.: Yolanda en Doxis.

V.l.n.r.: Sien, Peter, Odette en Simon.

V.l.n.r.: Denise en Roger.

5

IN DE KIJKER

Page 6: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Ziekenzorg is een parochiale werkgroep met vrijwilligers die zich inzetten voor de zieken van elke dorpskern van Kalmthout. In onze gemeente zijn er vijf ziekenzorgkernen: Centrum, Achterbroek Avondzon, Heuvel, Nieuwmoer en Heide Dienstbetoon. We bezochten Maria Breugelmans (Heuvel) en Lia De Backer (Nieuwmoer), twee kranige dames die zich inzetten voor dit goede doel.

“Wanneer iemand ziek of thuisgebonden is, verdwijnt heel wat sociaal contact”, beweert Maria Breugelmans. “Het belangrijkste doel van ziekenzorg is dan ook vaak op bezoek gaan bij langdurig zieken en eenzamen. Ziekenzorg Heuvel bezoekt zo’n 60 mensen met acht vrijwilligers. Vooral eenzame mensen kikkeren hiervan op, noemen ons engelen en vragen zich af waarom wij hen bezoeken. Maar als je anderen gelukkig maakt, word je zelf gelukkig.”

“Als je anderen gelukkig maakt, word je zelf gelukkig” (Maria)

“Ziekenzorg Nieuwmoer heeft 104 leden en

die bezoeken we met veertien vrijwilligers”, aldus Lia De Backer. “Ook wij zien veel eenzamen in Nieuwmoer. Vanaf dat je minder begint te horen en zien en minder mobiel wordt, loert de eenzaamheid om de hoek. Gelukkig is er hier nog een sterk sociaal weefsel, veel mensen zorgen nog voor hun buren. En anders komen wij op bezoek. Ziekenzorg organiseert natuurlijk ook activiteiten. Het voornaamste is dat ze maximum een halve dag duren zodat het niet te belastend wordt.”

“En uitstappen mogen uiteraard geen te verre verplaatsingen inhouden”, pikt Maria Breugelmans in. “Zo gingen we al op uitstap naar de kaasboerderij in Sprundel of de vlindertuin in Kwadendamme. Meestal gaan er zo’n 50 mensen mee. Gelukkig kunnen we rekenen op vrijwillige chauffeurs.”

“Vooral het gemis van overledenen blijft je bij” (Lia)

“Tijdens de huisbezoeken en activiteiten voel je veel dankbaarheid”, bekent Lia De Backer.

Vrijwilligers zorgen voor zieken

Leden van Ziekenzorg Heuvel genieten van een maaltijd. Lia De Backer in de weer voor Ziekenzorg Nieuwmoer.

“Iedere bijeenkomst is anders, met plezante momenten, maar ook moeilijke. Vooral het gemis van overledenen blijft me bij. Gisteren gingen ze nog mee op uitstap en vandaag zijn ze er niet meer.”

Ben jij al lang thuisgebonden, af en toe eenzaam en hou je ervan om bezoek te krijgen? Laat het dan weten. Ziekenzorg komt langs. Lid worden van ziekenzorg is trouwens gratis. Of wil je ook graag ervaren hoe je zomaar dankbaarheid ontvangt? Laat het weten via een van onderstaande contactpersonen, want vrijwilligers zijn altijd welkom.

•ZiekenzorgKalmthoutCentrum VanLooverenMagda,036668388•ZiekenzorgAchterbroekAvondzon Beyers-WeygersIngrid,036665406•ZiekenzorgKalmthoutHeuvel Breugelmans-QuickMaria,036666308•ZiekenzorgKalmthoutNieuwmoer Buyens-DeBackerLia,036673460•ZiekenzorgHeideDienstbetoon Busschots-SlegersJeanine,036667225

6

IN DE KIJKER

Page 7: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Stanny Wouters (53) toont een goed-bewaard geheim in Kalmthout. Hij toverde de schuur naast zijn huis om tot een retro café met op de eerste verdieping een museum van oude motors. Het herbergt een schitterende privécollectie die vooral bestaat uit Belgische Sarolea en FN motors.

“Het museum bestaat hoofdzakelijk uit motors, geproduceerd in België, tussen 1900 en 1930”, bevestigt Stanny Wouters. “Toen waren er in België veel motorfabrieken. Sarolea motors zijn mijn favoriet, maar er staan ook wat FN motors. Dat waren allebei Belgische wapenfabrieken die ook motors maakten. Ook al zijn deze motors van vóór 1930, ze lopen nog altijd goed en ik rij er vaak rally’s mee.”

“Sarolea motors zijn mijn favoriet”

“Ik ben er ondertussen 35 jaar mee bezig”, peinst Stanny. “Op mijn achttiende kocht ik mijn eerste oldtimer. Het zat er dus van jongs af aan in. Ik probeer zoveel mogelijk motors te herstellen in hun originele staat, dus niet te restaureren. Als ik er één koop, haal ik die eerst volledig uit elkaar, maak alle onderdelen proper, en steek ze dan helemaal terug in elkaar. Originele motors zijn trouwens meer waard dan gerestaureerde. Dat komt omdat er tegenwoordig veel mogelijk is met namaakonderdelen. In de jaren tachtig was het omgekeerd. Toen was er echt een trend om te restaureren. Gelukkig had ik toen niet veel tijd omdat ik altijd aan het werken was (lacht).”

“Ik probeer de motors te herstellen in hun originele staat”

“Er zitten best wat topstukken in de collectie”, blinkt Stanny. “Bijvoorbeeld de Sarolea motor waar Flahaut in 1928 Belgische Kampioen mee werd. Rechtstreeks bij de familie Flahaut gekocht. Die kan tot 180km/u. Ook een Sarolea uit 1908 die slechts één jaar verzekerd is geweest in Namen. Een Sarolea uit 1907 waar ik onlangs nog een tweedaagse rally in Ieper mee reed. Ook een luxemodel van FN uit de jaren ‘20: een viercilinder met zijspan. Naast de Belgische motoren staan er ook topmerken uit andere landen: een Peugeot uit Frankrijk, Quadrand uit Engeland, Mozer – echt een Zwitsers uurwerk – uit Zwitserland en uiteraard een Harley Davidson uit Amerika.”

“De schatkist met motoraccessoires noemen wij de kwijlkast”

“Ik verzamel ook motoraccessoires”, vertelt Stanny. “Een leek heeft daar niets aan,

Motorliefhebber Stanny Wouters verzamelt Belgische motors van vóór 1930

maar wij motorliefhebbers noemen dat de kwijlkast: kilométriques, boordsleutels, reservemotoren, naftbakken en andere prularia. Ook reclameposters, Castrolblikjes, de eerste fietspomp vervaardigd door Dunlop, … Als ik iets interessant tegenkom, durf ik het te kopen. Door het internet zijn de prijzen wel totaal veranderd, alles is veel duurder geworden. Vroeger kon je ergens in een schuur nog iets op de kop tikken, maar dat is er niet meer bij. Daardoor koop ik geen motors meer. Bovendien heb ik er nog zes of zeven die in elkaar gestoken moeten worden. Daar ben ik nog wel tien jaar zoet mee.”

Momenteel steekt Stanny zijn tijd in onderzoek naar de historiek van zijn verzameling motors. Ook reclamemateriaal van Sarolea en FN durft hij nog aanschaffen. Interesse in oude motors? Het laatste weekend van april 2015 wordt er een motorrally georganiseerd in Kalmthout met motors van vóór 1914. Het museum is een privémuseum en dus niet geopend voor publiek. Wil je toch eens een kijkje nemen, kan je altijd een afspraak maken met Stanny Wouters via 0496261883.

Dé kwijlkast: een schatkist vol motoraccessoires.

Stanny Wouters in het museum dat hoofdzakelijk bestaat uit motors, geproduceerd in België, tussen 1900 en 1930.

7

IN DE KIJKER

Page 8: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Samen met enkele docenten beeldende kunst uit de regio werkte de gemeentelijke cultuurdienst een kunsteducatieprogramma uit. Ze willen hiermee de Kalmthoutse basisscholen en kansengroepen bereiken.

Voor de Kalmthoutse basisscholen werd het tentoonstellingsproject ‘Illustratoren op pootjes’ van RASA vzw op poten gezet. Dit project vond plaats van maandag 19 januari tot en met 2 februari 2015 in Kunsthuis Ernest Albert (Hortensiadreef 31). De leerlingen kwamen hier in aanraking met illustratoren van kinderboeken. Bovendien kregen ze zelf de kans om hun eigen boekje te ontwerpen. Het is de bedoeling jaarlijks een gelijkaardig project te realiseren.De cultuurdienst organiseert ook workshops kunsteducatie voor kansengroepen. Dit in samenwerking met OCMW Kalmthout. Deze

Kinderen komen in contact met kunst

Wie is de strafste supporter van Kalmthoutse veldrijder Kevin Pauwels? Rik De Bie (82) komt in ieder geval dicht in de buurt. Hij volgt Kevin al jaren en maakt prachtige kunstwerken om zijn idool een extra hart onder de riem te steken. Die kunstwerken

Welkom in het Kevin Pauwels-museum

verzamelt hij in een gezellig museumpje achter zijn huis.

Rik personaliseert petjes en paraplu’s met als thema Kevin Pauwels en het veldrijden. “Ik ben graag creatief bezig”, begint Rik. “Ondertussen

kan ik met mijn creaties al een klein zaaltje vullen. Maar ik doe het vooral voor mezelf. Het is een hobby om vanalles over Kevin Pauwels te verzamelen en er iets creatief mee te doen. Maar ik spuit bijvoorbeeld ook fietsen. Niet voor de verkoop, maar louter voor mijn eigen amusement. Je kan de verzameling op dit moment het best beschrijven als kitscherig.”

“Veel van die attributen kreeg ik van Kevin zelf”, bekent Rik. “De vorige jaren pakte ik altijd zo’n kunstige paraplu mee naar de cross. Maar nu doe ik dat niet meer. Ik word al oud en als ik die meepak, ken ik tijdens de cross geen rust meer. Iedereen wil dan met me op de foto. Ik ga ook niet meer naar elke cross zien. Op mijn leeftijd is dat niet meer zo gemakkelijk, kijk maar naar al die modder in Erpe-Mere tijdens het Belgisch Kampioenschap. De supporters hadden het bijna moeilijker dan de veldrijders.”

“Ik hoop voor Kevin dat hij nog veel prijzen pakt, hij verdient dat echt”, glimlacht Rik. “Hij is misschien niet zo goed in menselijke interactie, maar in zijn sport is hij top!”

KinderKunstAteliers hebben één dinsdag per maand plaats in de gebouwen van het OCMW (Heuvel 39). Het OCMW organiseert elke dinsdagavond een babbelpunt voor anderstaligen. Via deze workshops willen ze

de kinderen animeren en in contact brengen met kunst. INFO: [email protected] 036202266

8

IN DE KIJKER

Page 9: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Kalmthoutenaar Anton Cotteleer (40)werd vorig jaar laureaat van de Grote Prijs Ernest Albert voor beeldhouwkunst. Een tentoonstelling in het Ernest Alberthuis leek dus een logisch gevolg. Tussen 19 en 28 maart 2015 kon je er zijn werk bekijken. Maar wie is Anton Cotteleer eigenlijk?

Van beeldhouwen je beroep maken, het is niet echt een stereotiep professioneel verhaal?Anton Cotteleer : “Ik ben van thuis uit altijd gestimuleerd om creatief te zijn. Op mijn achttiende startte ik een opleiding beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Daarna volgde ik een postgraduaat aan het HISK. Die keuzes gebeurden allemaal heel natuurlijk. Ik moest er niet lang over nadenken, het leek logisch.”

Wat vind je er juist zo interessant aan?Anton Cotteleer : “Het denken, het brainstormen, mijn wereld vormgeven. Natuurlijk ook wel dat fysieke. Al kan ik dat ook keihard haten. Maar ik geniet echt van het proces en de afwisseling. Eerst maak ik iets uit klei. Dan een mal errond, zodat het later ingegoten kan worden in andere

Wat verbindt Anton Cotteleer en Ernest Albert?

materialen. Maar wanneer dat gebeurd is, begint het pas echt voor mij. Ik speel graag met de huid en de kleur van mijn installaties. Als oppervlakte van mijn beelden gebruik ik vaak geruite motieven of fragmenten van gordijnen. Eerder stoffig of viltig dus, maar soms ook gladde gekleurde siliconen. Dat straalt meer tijdelijkheid uit. Niet dat zware, logge van brons of steen. Die humor en dat kitscherige komen er dus pas op het einde in.”

Je verhuisde een aantal jaar geleden naar Kalmthout, waarom?Anton Cotteleer: “Na mijn studententijd bleef ik plakken in Antwerpen. Ik veranderde regelmatig van atelier maar vond nooit de ideale locatie. Bovendien heb ik er af en toe nood aan om te veranderen van omgeving ter inspiratie. Daarom zochten we een nieuwe woonplaats die voldoende contrast vertoonde met het stedelijke van Antwerpen. En dat werd Kalmthout. Hier word ik minder afgeleid. Dat is goed voor de focus op mijn werk. Toch blijft de band met Antwerpen belangrijk. Daar gebeurt op cultureel vlak immers veel meer. Ik kom er nog wekelijks, omdat ik lesgeef aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en via de nieuwe media blijf ik natuurlijk in contact met de kunstwereld.”

Je won de Grote Prijs Ernest Albert. Wat betekent die prijs juist?Anton Cotteleer: “De prijs is genoemd naar en georganiseerd ter nagedachtenis van kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen, Ernest Albert. Ze wordt om de twee jaar georganiseerd, afwisselend voor de schilderkunst of de beeldhouwkunst. Het is één van de belangrijkste kunstprijzen in België. Er waren dit jaar meer dan 70 inzendingen. Daaruit werden 15 kunstenaars geselecteerd die hun werk mochten tentoonstellen in De Garage, een ruimte voor Actuele Kunst te Mechelen. Uit die 15 finalisten werd ik als laureaat gekozen.”

Dan lijkt een tentoonstelling in het Ernest Alberthuis zeker gepast?Anton Cotteleer: “Inderdaad, al wist ik tot voor kort nog niet van het bestaan van dit huis af. Maar de keuze voor deze locatie is niet enkel relevant, het voelt ook logisch. Het is de eerste keer dat ik in een woonhuis tentoonstel en ik speel graag met huiselijke voorwerpen. Ik kon de context dan ook goed gebruiken.”

INFO: www.antoncotteleer.be

Anton Cotteleer geniet in zijn atelier van het fysieke werk dat bij de beeldhouwkunst komt kijken.

99

CULTUUR

Page 10: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

De gemeentelijke jeugddienst digitaliseert zijn inschrijvingen voor Speelpleinen en SWAP. Binnenkort volgen nog meer gemeentelijke activiteiten en evenementen dat pad. Via www.kalmthout.be/inschrijven kan je vanaf begin mei snel en eenvoudig inschrijven en betalen voor SWAP en Speelpleinen in de zomervakantie.

Fysiek inschrijven blijft mogelijk De gemeentelijke jeugddienst organiseert al jaren SWAP en Speelpleinen in de paas- en zomervakantie. De inschrijvingen voor deze activiteiten gebeurden tot op heden op een klassieke manier. Voor de SWAP moesten deelnemers fysiek komen inschrijven op de jeugddienst. Voor Speelpleinen was er een systeem met dagticketjes die de deelnemers enkel op locatie konden kopen. Dit leidde tot lange wachttijden voor de ouders ’s morgens. Hieraan willen Speelpleinen en SWAP iets veranderen. Maar het gemeentebestuur is niet blind voor mensen die niet beschikken over een computer of geen toegang hebben tot internet. Er blijft voor alle activiteiten de mogelijkheid om fysiek in te schrijven.

Werking ticketsysteem Vanaf eind maart kan je je kinderen dus ook

Schrijf je online in voor SWAP en Speelpleinen

via een online gezinsaccount inschrijven en onmiddellijk betalen. Maar hoe werkt dat nu?1. Ga naar www.kalmthout.be/inschrijven2. Maak je gezinsaccount aan • Klikopdeknop‘Registreeralsgezin’ • Kieseenloginenpaswoord • Vuljecontactgegevensin • Gaakkoordmetdevoorwaarden=> Je gezinsaccount is aangemaakt3. Registreer je kinderen (een kind kan aan meerdere gezinnen gekoppeld worden)

• Registreereenkinddoorteklikken op de knop ‘nieuw’ • Vulgegevensin Je kan ‘aandachtspunten van het kind’ invullen die zullen meegedeeld worden aan de begeleiders • DuidaanofjekindinKalmthout woont of niet • Drukdemedischeficheafenbreng deze ingevuld mee de eerste deelnamedagHerhaal deze stappen voor elk kind van je gezin.=> Je kinderen zijn geregistreerd onder de gezinsaccount

Wanneer je kinderen geregistreerd zijn, kan je naar hartelust inschrijven voor SWAP en Speelpleinen. Als je je inschrijft voor de speelpleinwerking, ontvang je een pasje met een barcode. Via een scanner aan de inkom van Speelpleinen wordt er dan gecheckt of je al dan niet hebt betaald. Bovendien kunnen er via dit systeem automatisch fiscale attesten gedownload worden per gezin of ouder (bij nieuw samengestelde gezinnen). Op deze manier hoopt het gemeentebestuur het een en ander te vereenvoudigen. INFO: [email protected] 036202265

Lange rijen voor de inschrijvingen op de Speelpleinen zijn in de toekomst hopelijk verleden tijd.

Op www.kalmthout.be/inschrijven kan je vanaf mei 2015 terecht om je in te schrijven voor verschillende activiteiten.

10

JEUGD

Page 11: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

De speeltoestellen aan de sportterreinen van Zwar te Hond zijn dringend aan vervanging toe. Eind april 2015 komen er nieuwe toestellen in het thema ‘zwarte hond met bal’. Gemeentearbeiders werken samen met firma Wood to Play voor het creëren en plaatsen van de toestellen.

De jeugdraad kwam op de proppen met het idee om iets te doen rond een zwarte hond met een bal. Het gemeentebestuur ging mee in dit idee. Er komen nieuwe houten op maat gemaakte toestellen en een zandbak als ondergrond. Het wordt voornamelijk een speelterrein voor drie- tot achtjarigen. Want de cafetaria wordt hoofdzakelijk bezocht door ouders van jonge kinderen.

Ravotten op een zwarte hond

Deze maand beginnen de werkmannen van de gemeente al met het afbreken van de huidige toestellen. Daarna zorgen ze ervoor dat de zandondergrond geplaatst wordt. In april 2015 worden de toestellen

Liene Arnouts (22), studente sociaal – cultureel werk, organiseert een zwerfvuil-actie in samenwerking met de gemeente en de Kalmthoutse jeugdverenigingen. Op die manier wil ze bijdragen aan een proper Kalmthout en tegelijk de jeugdverenigingen financieel ondersteunen.

Wat houdt die zwerfvuilactie juist in?Liene: “Al jaren leefde binnen de gemeente en de jeugdraad het idee om eens een sensibiliseringsactie op te zetten rond zwerfvuil. Vroeger konden jeugdverenigingen een zakcentje verdienen door verkeersborden te wassen. Maar deze taak werd overgenomen door de gemeentel i jke groendienst . Daarom kwam er nu tijd en middelen vrij om een zwerfvuilactie te organiseren. Elke jeugdvereniging die wil meedoen, krijgt een gebied toegewezen dat ze op zondag 26 april 2015 moeten schoonmaken. Al het vuilnis wordt dan verzameld op domein Diesterweg. Rond 15u komt iedereen daar samen om de dag af te sluiten met een feestje zonder afval. Bovendien proberen we ook de milieuverenigingen erbij te betrekken,

Jeugdverenigingen tegen zwerfvuil

alsook de zwerfvuilactie die de week daarvoor plaatsvindt bij de lagere scholen. We noemen deze actie ‘Let’s do it’ naar een grotere actie die elk jaar internationaal georganiseerd wordt tegen zwerfvuil.”

Waarom trek jij dit project?Liene: “Ik doe dit in het kader van mijn eindwerk sociaal – cultureel werk. Hiervoor moet ik een projectrapport schrijven. Maar ook vanuit de jeugdraad engageer ik mij hiervoor. Daar trad ik zopas tot toe na mijn stage op de gemeentelijke jeugddienst.”

Viel die stage wat mee?Liene: “Ja hoor, dat was zeker een interessante ervaring. Mijn stage liep van half september 2014 tot de kerstvakantie. Ik hield me onder andere bezig met de subsidies van de jeugdverenigingen, T-Night, het fuifcongres en JeuK for You the Party. Maar ik kreeg ook beleidsgerichte taken zoals nota’s opstellen, bestelbonnen aanvragen en beraadslagingen formuleren. Het was dus zeker een afwisselende stage met verschillende resultaten, zoals mijn engagement in de

jeugdraad en deze zwerfvuilactie: Let’s do it.”

Geïnteresseerde jeugdverenigingen kunnen zich opgeven via [email protected]. Wil jij ook graag stage doen bij de jeugddienst of een studieproject uitwerken bij het gemeentebestuur? Contacteer hen dan via dezelfde contactgegevens.

Liene Arnouts liep graag stage bij de jeugddienst.

dan geplaatst. Het kostenplaatje bedraagt 10.000 euro.

INFO: [email protected] 036202265

Er komen nieuwe houten toestellen, met als thema ‘zwarte hond met bal’ en een zandbak als ondergrond.

11

JEUGD

Page 12: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Robbe Van Riel: “Het is belangrijk om dat ritme in je lichaam te krijgen”

Robbe Van Riel (15) is op jonge leeftijd al een echte atleet. Hij doet negen jaar aan atletiek en focust momenteel op meerkampen, hinkstapspringen en hoogspringen. Vorig jaar werd hij Belgisch Kampioen hinkstapspringen indoor bij de kadetten.

“Hinkstapspringen is niet de meest bekende atletiekdiscipline”, beseft Robbe. “Maar mijn trainer Hubert Hendrickx was in de jaren ’60 één van de beste Belgische ver- en hinkstapspringers. Hij raadde me aan om het hinkstapspringen op te nemen. Bij hinkstap is het vooral belangrijk om dat ritme in je lichaam te krijgen. Het is echt, zoals de naam het zegt, eerst een hink, dan een stap en op het einde een sprong. Momenteel ben ik top in België en ik hoop in 2016 deel te nemen aan EYOF (European Youth Olympic Festival).”

“Ik zou graag mijn vijfde middelbaar starten aan de topsportschool”

“Ik zou graag mijn vijfde middelbaar starten aan de topsportschool in Gent”, vertelt Robbe. “Om daar toegelaten te worden moet je een limiet halen in één discipline. Jammer genoeg telt hinkstapspringen niet. Ik probeer het dan via het hoogspringen. Op de topsportschool in Gent wordt sport goed gecombineerd met studeren. Bovendien krijg je financiële steun voor buitenlandse wedstrijden en stages. Hopelijk lukt het me deze zomer!”

Kalmthoutse sportkampioenen aan het woord

Elk jaar bekronen we onze sportkampioenen. Een gesprek met drie van hen.

Gerda Van Aerden: “Handboogschietenis een echte familiesport”

Gerda Van Aerden (59) schiet al veertig jaar, sinds 1975, met haar boog. Ze doet het altijd goed op het Belgisch Kampioenschap 1 pijl outdoor 25m compound dames master (50-60 jaar). Gerda staat quasi altijd op het podium en behaalde al een paar keer goud.

Maar wat betekent 1 pijl outdoor 25m compound? “Compound is een boog”, legt Gerda uit. “Het is een katrolboog die kleiner is dan de Olympische handboog. Je hebt 1 pijl of 3 pijl wedstrijden. Bij 1 pijl wedstrijden moet je 36 keer schieten. Je kan dus maximum 360 punten verdienen. Mijn hoogste score in 2014 was 342. Ik streef altijd naar een negen gemiddeld: 324 op 360 dus. Voor de rest betekent outdoor natuurlijk in de buitenlucht en 25m is de afstand tot de roos.”

“Het is zoals fietsen, dat verleer je niet”

“Ik train bij de Heideschutters van Kalmthout”, aldus Gerda. “Al train ik quasi nooit mee. Ik ga van wedstrijd naar wedstrijd. Handboog-schieten is immers zoals fietsen. Dat verleer je niet. En elk weekend is er wel een wedstrijd. Zodat ik nooit uit vorm geraak. Ik leerde de sport kennen via mijn man. Het is een echte familiesport. Je kan het doen van je 8 tot je 88 jaar. Mijn moeder probeert dat zelfs letterlijk te nemen. Ze is 85 jaar, maar schiet nog altijd.”

INFO: www.heideschutters.be

Hans Wijsman: “Ik kom enorm voldaan terug thuis na een training”

Zwemmen is erg belangrijk in het leven van Hans Wijsman (59). Hij traint vier keer per week en werd in 2014 op drie afstanden Belgisch Kampioen bij de masters (55-59 jaar). Maar Hans haalde ook al ereplaatsen op Europese en Wereldkampioenschappen.

“Ik heb op redelijk niveau wedstrijden gezwommen tot mijn achttien jaar”, begint Hans. “Dan komen er natuurlijk andere dingen waar je je tijd in steekt: studies, vriendin, … Jaren geleden begon het terug te kriebelen. Maar je lichaam moet wel meewillen natuurlijk. Daar heb ik geluk mee. Want ik heb al veel mensen zien afhaken.”

“Je lichaam moet natuurlijk wel meewillen”

“We hebben om het jaar een EK of een WK”, aldus Hans. “Voor zo’n tornooi bouw ik anderhalf jaar op, en erna rust ik een jaar uit. Anders wordt het fysiek te zwaar en neemt de kans op blessures toe. Om diezelfde reden laat ik het WK dit jaar lopen. Om echt te kunnen knallen op het EK in Londen volgend jaar. Mijn beste prestaties leverde ik op het EK in Eindhoven in 2013. Ik werd vijfde, zowel op de 50 meter vrije slag als op de 100 meter vrije slag. Bovendien maakte ik progressie op mijn tijden van het WK in Goteborg in 2010. Vanaf dit jaar kom ik in de leeftijdscategorie 60-64 en een podiumplaats op het EK volgend jaar zou een droom doen uitkomen.”

12

SPORT

Page 13: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Bart Aernouts (32) uit Nieuwmoer stopte eind februari 2015 met veldrijden. We kennen hem als sympathieke subtopper van het peloton, altijd goedlachs en een echte familieman. Maar klopt dat allemaal wel?

Je beslissing om te stoppen komt vrij plots, want je had nog een doorlopend contract. Hoe komt dat?Bart: “De laatste maanden was ik fysiek niet meer op mijn best. Ik kon me geen honderd procent meer inzetten voor mijn sport. Bovendien haalde ik nog maar weinig voldoening uit de klassementen die ik reed. Dus maakte ik de balans op. Ik word 33 jaar, ben al 11 jaar prof, plus 4 jaar semiprof bij de beloften. Het veldrijden heeft vijftien jaar mijn leven beheerst. Maar ik wilde niet kost wat kost het laatste eruit persen. En ik wil zeker niet gefrustreerd rondrijden. Ik ben trots op mijn carrière en zet er dan ook met opgeheven hoofd een punt achter.”

En wat nu?Bart: “Dat weet ik nog niet. Ik ben graag bezig en pruts graag. Daarnaast heb ik

Bart Aernouts blikt met trots terug op veldritcarrière

elektromechanica gestudeerd aan Gitok. Dus ik zou liefst iets met mijn handen doen. Zeker niet perse iets in de veldrit- of fietssector. Al zal ik er in mijn vrije tijd natuurlijk nog wel mee bezig zijn. De conditie mag niet tot onder nul zakken. Bovendien zijn er in de veldritwereld niet veel jobs voorhanden en al zeker niet vast in dienst. Moest ik een aanbieding krijgen, neem ik het in overweging. Maar ik zeg zeker niet op voorhand ja.”

We kennen je als een gezinsman. Kan je je mannetje staan tussen je vier vrouwen thuis?Bart: “Ja hoor, dat lukt me wel. Het is natuurlijk wel druk met zoveel vrouwen in huis. Bovendien zijn de kindjes nog erg jong en vragen ze veel aandacht. En drie kinderen is toch nog een pak meer werk dan twee, laat staan één! Mijn vrouw is altijd thuis geweest voor de kinderen. Zo kon ik me goed concentreren op mijn job. Ik zal nu tijdens het weekend meer tijd hebben en kan dan ook meer met de kinderen bezig zijn. Want we vinden het belangrijk dat er altijd wel één ouder aanwezig is thuis, zeker nu ze nog zo klein zijn (6 jaar – 2,5 jaar en 18 maanden).”

Je wordt de sympathiekste van het peloton genoemd, hoe komt dat?Bart: “Ik weet niet of dat klopt. Ze zeggen dat ik altijd lach. Maar dat is niet waar hoor, zeker niet thuis (lacht). Soit, ik rij in ieder geval liever harder dan dat ik sympathiek gevonden wordt. Maar hoe je overkomt op tv is vaak anders dan hoe je echt bent. Dat is een momentopname van vlak voor de wedstrijd, wanneer je helemaal geconcentreerd bent of vlak na de wedstrijd, wanneer de adrenaline nog volop door je lijf loopt. Ik ken veel renners die op tv arrogant overkomen, maar in het echte leven erg sympathiek zijn. Het klopt wel dat ik met niemand problemen heb gehad. Maar dat is in het dagelijkse leven ook zo. Ik ben zoals ik ben en zal niet snel met iemand overhoop liggen.”

Kalmthout kent veel goede veldrijders. Enig idee hoe dat komt?Bart: “Er zijn hier veel mogelijkheden om te trainen. Ik ging bijvoorbeeld als klein jongetje altijd crossen in de Wildertse duintjes. Bovendien is er een bond in Nederland, net over de grens, waar je al vrij jong wedstrijden kan rijden. Veel jonge kinderen kijken trouwens op naar de veldrijders. Als er dus een goeie is in de streek, willen ze ook gaan crossen natuurlijk. Op dat vlak zit Kalmthout nog jaren goed volgens mij.”

Heb jij eigenlijk altijd al in Nieuwmoer gewoond?Bart: “Ik ben hier geboren, maar op mijn tien jaar verhuisden we naar Essen. Zes jaar geleden kochten we dan een huis in de straat waar ik vroeger woonde. Ik ben bijvoorbeeld altijd in de Maatjes naar school geweest en nu gaan mijn dochters daar ook. Ik zie er vaak juffrouwen die ik vroeger ook heb gehad. Dat is wel tof, dan weet ik zeker dat mijn kinderen in goede handen zijn!”

INFO: www.bartaernouts.com

Familieman Bart Aernouts staat zijn mannetje tussen al zijn vrouwen thuis.

13

SPORT

Page 14: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Hou je van lezen maar geraak je (tijdelijk) moeilijk tot bij de bibliotheek? Vanaf nu komt de bib naar je thuis als je dat wil. ‘Bib aan Huis’ is een project van Bib Kalmthout in samenwerking met OCMW Kalmthout.

Bib en OCMW doen voor dit project beroep op vrijwilligers die bij minder mobiele inwoners boeken aan huis brengen en deze ook weer oppikken. Bovendien helpt de vrijwilliger je met het maken van een keuze uit het ruime aanbod van de bibliotheek: historische romans, thrillers, romantische boeken, …  Er is ook een ruime keuze aan materialen voor wanneer het lezen wat moeilijker wordt, zoals grootletterboeken en luisterboeken. Wij gingen langs bij enkele deelnemers aan dit project.

Patrick Seiffermann (65) & Maria Biermans (86)“Ik hoorde over Bib aan Huis in de bib zelf”, vertelt Maria. “Vroeger kwam ik altijd met de bus. Dat is niet altijd eenvoudig als je met een looprekje gaat. Vooral in de winter steekt het tegen. Want je moet soms lang in de koude wachten op een bus. De medewerkers van de bib wisten dat en vroegen of ik niet geïnteresseerd zou zijn in het project. Natuurlijk was ik dat.”

“Ik las in de krant dat ze vrijwilligers zochten voor Bib aan Huis”, aldus Patrick. “Ik ben een verse gepensioneerde, dus gaf ik mezelf op.

Bib Kalmthout komt naar jou

Bovendien woon ik bij Maria achter de hoek waardoor het voor mij quasi geen moeite is. Gelukkig klikte het meteen tussen ons.”

“Ik ben nogal een gemakkelijke”, bekent Maria. “Het klikt bijna met iedereen. Daarom lees ik in de zomer ook minder dan in de winter. Dan zit ik dikwijls buiten en passeren er zoveel mensen met wie ik een praatje sla. Ik lees het liefst gewone romans, reisbeschrijvingen en geschiedkundige boeken.”

“Op basis van die voorkeuren selecteerde ik een aantal boeken”, legt Patrick uit. “De meesten waren geschikt, maar er was ook een vergissing. Ik nam het derde boek van een serie mee, waardoor Maria er niet goed aan uit kon, begrijpelijk. Volgende keer pak ik de tablet mee. Die kan je als vrijwilliger bij de bib even uitlenen en zo kan je dan hun catalogus overlopen om te kijken welke boeken interessant zijn.”

Agnes Matthysen (62) & Elisa Vos (82)“Vroeger las ik erg veel”, zegt Elisa. “Ik woonde toen in Limburg en had de hele lokale bibliotheek uitgelezen. De laatste tijd las ik nagenoeg niet meer. Dankzij Bib aan Huis kan ik er nu weer invliegen. Ik las over het project in de nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes.”

“ I k kom geregeld in de bib en het dienstencentrum”, vertelt Agnes. “Iemand

van het dienstencentrum zei dat dit project echt iets voor mij was. En gelijk had ze! Ik was meteen geïnteresseerd. Als vrijwilliger van Bib aan Huis ben je ambassadeur van Bib en OCMW. Het is dan ook belangrijk dat ik Elisa informeer over de verschillende diensten die het OCMW nog biedt, zoals de boodschappenhulp.”

“Boodschappenhulp heb ik momenteel niet nodig dankzij mijn familie”, glimlacht Elisa. “Maar ik wil wel eens gaan eten in het dienstencentrum!”

“Op deze manier wil het OCMW er mee voor zorgen dat mensen zolang mogelijk in hun eigen huis kunnen wonen”, gaat Agnes verder. “Bib aan Huis is erg eenvoudig. Ik woon hier vlakbij en de lidkaart van Elisa wordt gewoon in de bib bijgehouden, waardoor ik niets moet bijhouden. Bovendien zoekt Elisa via de online catalogus op welke auteurs ze graag zou lezen. Dat geeft ze door aan mij en dan kan ik aan de slag.” Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor Bib aan Huis? Meld je aan voor het introductiemoment op donderdag 9 april 2015. Of wil je graag gebruik maken van Bib aan Huis? Neem dan snel contact op. Dat kan op verschillende manieren: stuur een mailtje naar [email protected], bel tijdens de openingsuren naar 036665432 of vraag meer informatie aan de infobalie.

Het klikte meteen tussen Patrick en Maria. Dankzij Agnes kan Elisa weer volop aan het lezen slaan.

14

BIB

Page 15: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Suzanne Slembrouck (65) ging na meer dan dertig jaar als medewerker van Bib Kalmthout op pensioen. In 2016 is het trouwens precies honderd jaar geleden dat er in Kalmthout een ‘boekerij’ werd opgericht. En het huidige gebouw van de bibliotheek werd exact twintig jaar geleden in gebruik genomen. De perfecte timing om samen met Suzanne eens terug te blikken.

In de jaren ‘20 waren er parochiebibliotheken in het Centrum, Nieuwmoer, Achterbroek en Heide. In 1927 werd er ook een socialistische boekerij opgericht in het Volkshuis, ‘Ontvoogding’. “Wij waren lid van ‘Ontvoogding’ en de parochiebib in de Zonnedauw”, vertelt Suzanne Slembrouck. “Bij Ontvoogding kon je immers boeken krijgen die je bij de katholieke bibliotheken niet kon vinden. Ik was van jongsaf aan al verzot op lezen en bezeten van boeken. Ik begon in 1978 dan ook als vrijwilliger bij de parochiebibliotheken. Met schaarse middelen werden boeken aangekocht die dan met de hand ingeschreven werden in ‘leggers’. Daarna werden de aanwinsten geplastificeerd en voorzien van een etiket, boekkaart en stempel.”

“Ik was van jongsaf aan al verzot op lezen en bezeten van boeken”

Die eerste parochiale structuur, waarbij er enkel met vrijwilligers gewerkt werd, bleef bijna heel vorige eeuw bestaan. De grote evolutie kwam er door het Vlaamse bibliotheekdecreet van 1978. Voortaan moest elke gemeente beschikken over een eigen, gemeentelijke, neutrale bib. Zo besliste de gemeenteraad van Kalmthout in 1981 tot de oprichting van de gemeentelijke Openbare Bibliotheek door een integratie van de bestaande boekerijen. “Na nog drie jaar als vrijwilliger binnen de gemeentelijke werking kwam er een vacature”, zegt Suzanne. “Ik stelde me kandidaat en werd in 1984 voor zes uur per week aangenomen. In 1992 kreeg ik

Bib en Suzanne Slembrouck blikken terug op mooie tijd

uiteindelijk een volwaardige halftijdse positie. Nog steeds werden de boeken handmatig ingeschreven en verwerkt. En tijdens de uitleen werd er gestempeld, gestempeld, zoveel gestempeld. Dat blijft me altijd bij.”

“Ik zal vooral het contact met de mensen missen”

Suzanne leerde via haar werk in de bib onverwachte gevoeligheden kennen: “Vroeger werden vrouwelijke leden van de bib ingeschreven onder de naam van de man en de vrouw. Jonge vrouwen waren hier dikwijls boos over en wilden enkel onder hun eigen naam inschrijven. Na een tijdje veranderde dat naar enkel de vrouwennaam. Maar dan was de oudere generatie niet meer tevreden. Vroeger kregen we ook vaak reclamaties, omdat iemands kind een boek niet mocht lenen omdat het nog te jong was. Iets in de trant van: Als ik vind dat mijn dochter dat mag lezen, dan mag zij dat toch lezen. Naarmate de jaren vorderden werd dat beleid soepeler. En nu krijgen we vaak het omgekeerde. Ouders die het onverantwoord vinden welke boeken hun kinderen kunnen ontlenen. Vorig jaar heb ik zelfs nog de

Urbanusstrips naar de volwassenenstrips verplaatst.”

“Nu zit ik thuis met mijn boekje in mijn hoekje”

De laatste jaren zette de bib in op samenwerking en beleving, mede dankzij automatisering. Ook de wijkfilialen in de wijken werden gesloten, enkel die in Nieuwmoer bleef bestaan. “Ik werkte lange tijd in de uitleenpunten van De Beek en Heide. Ik vond dat wel jammer toen die gesloten werden, maar begrijp die beslissing wel. Via een centrale bib kan je meer aanbieden tijdens langere openingsuren. Soms miste ik wel die intimiteit. Nu proberen we via projecten zoals Bib aan Huis meer en meer doelgroepen te bereiken. Die projecten en samenwerkingen zijn ook nieuw de laatste jaren. Vroeger was het enkel de verwerking van boeken, collectievorming en uitlenen. Activiteiten zoals de jeugdboekenweek, scholenwerking en samenwerking met OCMW duiken nu op in het werkpakket.

“Ik zal vooral het contact met de mensen missen”, bekent Suzanne op het eind. “Want nu zit ik thuis met mijn boekje in mijn hoekje.”

Suzanne Slembrouck ging na meer dan dertig jaar als medewerker van Bib Kalmthout op pensioen.

15

BIB

Page 16: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurde het budget voor 2015 goed, samen met de meerjarenplanning tot 2019. OCMW Kalmthout wil in 2015 de samenwerking met de gemeente verder verdiepen. Ook een flexibeler HRM-beleid en blijvende ondersteuning voor hun vrijwilligers staan op het programma. Bovendien zijn ze niet blind voor de stijgende vergrijzing en willen ze mensen met een uitkering zoveel mogelijk activeren op de arbeidsmarkt.

In het kader van de recente conceptnota van de Vlaamse regering wil OCMW Kalmthout de samenwerk ing met de gemeente verder verdiepen. Er lopen al verschillende samenwerkingsvormen tussen OCMW en gemeente, die de volgende jaren verder worden opgevoerd. Tegen 2019 wordt het OCMW dan geïntegreerd in het gemeentebestuur.

Vergrijzing en ouderenzorgIn het kader van de stijgende vergrijzing wil OCMW Kalmthout ouderen zo lang en optimaal mogelijk ondersteunen in hun thuissituatie, met bijzondere aandacht voor het bestrijden van eenzaamheid. Ze zetten dan ook in op het ondersteunen van mantelzorgers, door bijvoorbeeld mee te werken aan de organisatie van het dementiecafé Noorderlicht. Ook mobiliteit is in dit kader belangrijk. Daarom riep het OCMW de Minder Mobielen Centrale in het leven en helpt het de Handicar bij de dispatching. Bovendien onderzoekt het dienstencentrum of extra vervoer van en naar het dienstencentrum, zijn toegankelijkheid kan verhogen. Ten slotte begeleidt het OCMW ouderen ook op administratief en sociaal vlak. Een voorbeeld hiervan is de proactieve rechtentoekenning: voor elke nieuwe klant van de thuisdiensten wordt de mogelijkheid onderzocht om een zorgverzekering en eventuele premies en tegemoetkomingen aan te vragen.

OCMW Kalmthout onderzoekt ook de financiële haalbaarheid van het woonproject

OCMW Kalmthout zet lijnen uit voor 2015

ouderenzorg in de Warandalei. Het is de bedoeling in 2015 de nodige beslissingen te nemen over de concrete invulling van dit project. Hiervoor is eerst een duidelijk financieel plan over de verschillende mogelijkheden nodig.

Proactief en preventief werken OCMW Kalmthout wil nog meer proactief werken dan de voorgaande jaren. Ze willen zoveel mogelijk mensen bereiken om te vermijden dat ze hun rechten op sociale hulp niet gebruiken én kansarmen stimuleren tot maatschappelijke participatie. Vooral in een landelijke gemeente zoals Kalmthout blijkt dit een belangrijk aandachtspunt. Potentiële cliënten zullen worden opgezocht en hulp en diensten zullen actief worden aangeboden. Bovendien wil het OCMW ook preventieve acties organiseren op vlak van k inderarmoede, schulden of gezondheidsproblemen. Zo werken ze samen met de bib rond leesbevordering en startten ze een project huiswerkbegeleiding in samenwerking met Kapellen en met provinciale subsidies. Het OCMW wil ook participeren in de uitbouw van een regionaal samenwerkingsverband arbeidstrajectbegeleiding. Het idee is om samen met de zorgregio (Kapellen, Brasschaat, Stabroek, Essen, Wuustwezel en Kalmthout) trainingen en cursussen te organiseren om mensen met een uitkering

te activeren. Het OCMW is ervan overtuigd dat werk een belangrijke hefboom is om uit de armoede te geraken. Desondanks hebben niet al hun cliënten de mogelijkheid om tewerkgesteld te worden op de reguliere en private arbeidsmarkt. Daarom vinden ze het belangrijk dat deze mensen kansen krijgen om zich nuttig en duurzaam in te zetten in de maatschappij binnen een lokaal sociaal tewerkstellingsproject van het OCMW of regionale economie projecten.

Trots op personeel en vrijwilligers OCMW Kalmthout wil een duurzaam en dynamisch HRM-beleid voeren. Ze willen de personeelsleden ruimte en flexibiliteit geven om zich te ontplooien en richting te geven aan hun toekomst. Het personeel kan dit bereiken via opleidingen en vormingen. Bovendien wordt er extra ingezet op het voeren van een aanwezigheidsbeleid en efficiënte procedures bij ziekteverzuim. Daarnaast is het OCMW uitermate fier op de meer dan 120 actieve vrijwilligers. Zij zetten zich in voor de verschillende vrijwilligersdiensten: Minder Mobielen Centrale, Handicar, oppasd ienst , boodschappendienst , Babbelpunt, Dienstencentrum, Digidak, tweedehandswinkel Twinkeltje en de huistaakbegeleiding. Deze vrijwilligers worden jaarlijks in de bloemetjes gezet op de internationale dag van de vrijwilliger en ook zij krijgen voldoende toegang tot vorming en ondersteuning.

OCMW Kalmthout zette zijn vrijwilligers in de bloemetjes in het Strijboshof op maandag 2 maart 2015.

16

WELZIJN

Page 17: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Kalmthout wil graag een leeftijdsvriendelijke g e m e e n t e z i j n . D a a r o m s t e l d e d e gemeentelijke ouderenadviesraad (OAR) een prioriteitenlijst op als advies aan het gemeentebestuur. Deze wordt elk jaar geëvalueerd. Een kleine bloemlezing. Verschillende punten werden al gerealiseerd. Bijvoorbeeld de directe betrokkenheid van ouderen bij het woonbeleid. Er is ondertussen een afvaardiging van de OAR in de gemeentelijke woonraad en de GECORO. Via deze woonraad wil de OAR zich ook inzetten voor voldoende betaalbare en kwaliteitsvolle assistentiewoningen, de realisatie van woonservicezones en intergenerationele woonomgevingen. In de nabije toekomst plant het OCMW een project in de Warandalei. Er is ook een woonproject voor ouderen en personen met een beperking op til binnen het bouwproject Kerkeneind-West.

Nieuwe media en openbaar vervoer Ook over het aanbod gratis computerlessen en –begeleiding en de jaarlijkse busreis naar Houden van/Griffelrock is men tevreden. Er mogen wel zitbanken op openbare plaatsen bijkomen. Er zijn zitbanken voorradig en dus gaat de gemeente samen met de OAR kijken naar geschikte locaties. De OAR vraagt ook beter openbaar vervoer, uitgebreide belbusdiensten en aangepast vervoer voor personen met een beperking. De gemeente wijst op de mogelijkheden van de Minder Mobielen Centrale en de Handicar ([email protected],036201585). Om budgettaire redenen is het niet mogelijk om extra lijnbussen of belbussen in te zetten.

Meer gepensioneerde vrijwilligers De OAR wil meer gepensioneerden activeren in het vrijwilligerswerk en de mantelzorg..

Over de manier waarop ze dit willen aanpakken, wordt momenteel gepeinsd. De OAR pleit er ook voor een dorpshuis te realiseren in de afgelegen wijken. Zo wordt er in het najaar van 2016 een dorpshuis gerealiseerd in Nieuwmoer.

In 2015 vinden er nog enkele acties plaats die ervoor moeten zorgen dat Kalmthout een leeftijdsvriendelijke gemeente wordt:• DeOARendewoonzorgcentrabrengen de zorgnoden in kaart en bekijken hoe het opnamebeleid kan verbeteren• Knelpuntenfietstochtinjuniomknelpunten voor minder mobielen in elke wijk vast te stellen• OrganiserenvancursusVeiligVerkeer• Nieuwecultureleactiviteitenorganiseren voor ouderen

INFO: [email protected] 036202269

Leeftijdsvriendelijke gemeente voor gemeentevriendelijke ouderen

De OCMW’s van Kalmthout en Kapellen zijn dit schooljaar gestart met een project huiswerkbegeleiding voor kinderen. Ze werken hiervoor samen met Kalmthoutse en Kapelse scholen en het Rode Kruis en krijgen steun van Provincie Antwerpen. Zo binden ze de strijd aan tegen kinderarmoede en willen ze alle kinderen de kans geven om hun talenten voluit te ontwikkelen.

Hoe werkt het? Een vrijwilliger begeleidt een kind wekelijks een uurtje bij zijn schooltaken. De ouders worden bi j deze begeleiding betrokken zodat zij dit later kunnen overnemen. Anke Boden, net afgestudeerd in het maatschappelijk werk, stelde zich kandidaat. “Ik wilde mij engageren voor vrijwilligerswerk op lange termijn, dus ook combineerbaar met een toekomstige voltijdse baan”, verklaart Anke haar engagement. “Ik spendeer hier twee uur

Vrijwilligers helpen kinderen met huiswerk

per week aan, want de sessies lopen dikwijls uit. Dat vind ik geen probleem.”

De vrijwilligers worden ondersteund door een coördinator en krijgen de nodige vorming. “Na een gesprek met de coördinator kregen we een vorming van het Rode Kruis. En vanaf april komen er ook intervisiemomenten met de vrijwilligers. Na mijn vorming kreeg ik een kind toegewezen. Ik had eerst een gesprek met zijn leerkracht om een beetje inzicht in de situatie te krijgen en heb ook een heen- en weerschriftje met hem.”

“Het kind in mijn toegewezen gezin wordt niet Nederlandstalig opgevoed”, vertelt Anke. “Maar de ouders zijn wel geëngageerd voor de opvoeding van hun kind. Wat ervoor zorgt dat er structureel niet echt problemen waren. Er zouden enkel meer vrijetijdsactiviteiten met Nederlandstalige kinderen ondernomen

moeten worden. Voor de rest help ik vooral op inhoudelijk vlak: gesprekken voeren, teksten schrijven, maar ook spelletjes spelen zoals Pim Pam Pet of galgje. Op die manier probeer ik mijn bijdrage te leveren aan de schoolprestaties van het kind.”

INFO:  coordinator@ platformhuistaakbegeleiding.be 0492730173

Anke Boden engageert zich graag voor dit project.

17

WELZIJN

Page 18: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

De politiezone Grens kijkt terug naar 2014 en ziet veel positieve tendensen. Desondanks blijft er werk aan de winkel. Een overzicht van de Kalmthoutse cijfers over woninginbraken, verkeersveiligheid en intrafamiliaal geweld: drie pijlers waaraan onze politie extra aandacht besteedt. De algemene cijfers voor de hele politiezone vind je via www.pzgrens.be.

88,5% minder woninginbraken Po l i t i e zo n e G re n s re g i s t re e rd e 6 1 woninginbraken in 2014 in Kalmthout. Het gaat hier om het totaal van zowel de effectieve inbraken in een woning als de pogingen. Over het algemeen zijn bijna 35% van de feiten pogingen. In 2013 stelde politiezone Grens 115 inbraken in woningen vast in Kalmthout. Er is dus een daling van 88,5%.

Pol it iezone Grens neemt een aantal maatregelen om woninginbraken nog beter te kunnen ophelderen en voorkomen. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een checklist diefstal in een woning en een standaard proces-verbaal voor meer eenvormigheid. Politiezone Grens zet ook in op doorgedreven buurtonderzoek. Preventief zet men in op gratis diefstalpreventieadvies, de BIN-werking en samenwerkingsacties met Nederland en/of andere politiezones.

Politie werkt samen met partners voor meer verkeersveiligheid Bij flitscontroles in Kalmthout rijdt 2% van de bestuurders te snel, net zoals de voorgaande jaren. Het aantal bestuurders dat positief test op alcohol komt net boven de 2% uit, wat een lichte daling van 0,5% is ten opzichte van 2013. Het aantal ongevallen met gekwetsten neemt in Kalmthout af van 69 naar 61. De ongevallen met enkel stoffelijke schade dalen van 225 naar 189. Ook het aantal

Minder woninginbraken en meer verkeersveiligheid in politiezone Grens Aantal ongevallen in Kalmthout daalt met 18%, aantal verkeersslachtoffers met 27%

verkeersslachtoffers in Kalmthout neemt sterk af. Het aantal licht gekwetsten daalde van 81 naar 64 slachtoffers, de zwaar gekwetsten daalden van 9 naar 7 slachtoffers.

Dat het aantal ongevallen sterk is afgenomen, is niet enkel de verdienste van de politie. Er werden inspanningen geleverd door diverse partners, zoals infrastructurele aanpassingen. Ook naar de toekomst toe blijft dit belangrijk. Wuustwezel en Kalmthout zijn bijvoorbeeld gestart met de aanleg van fietspaden langs de Kalmthoutsesteenweg zodat de dorpskernen van Nieuwmoer en Sterbos en Berkenbeek op een veilige wijze worden verbonden.

Repressie, preventie én educatie “Binnen de verkeerspolitie werken we met twee cellen: een verkeerstechnische cel en een operationele cel”, legt hoofdinspecteur Jan Simons uit. “De verkeerstechnische dienst geeft advies over infrastructurele ingrepen en reikt signalisatievergunningen uit. Ze denken na over verkeerssituaties die verbeterd kunnen worden en voeren verkeerstellingen uit.”

“De operationele cel houdt zich bezig met handhaving, preventie en educatie”, gaat Jan Simons verder. “Denk maar aan de alcohol- en drugcontroles, snelheidsmetingen, controles op gordel- en helmdracht, maar ook verkeersafhandeling bij grote evenementen zoals de Straatfeesten of de Heidestatiefeesten in Kalmthout. We verzorgen de praktische en theoretische opleiding van gemachtigde

opzichters. Die kunnen op cruciale plaatsen in Kalmthout ingezet worden door het gemeentebestuur.”

“Bovendien zetten we sterk in op de jeugd”, benadrukt Jan Simons. “Zo werken we preventief met Flits! en Flits! Junior. Dit zijn educatieve verkeersprojecten gericht op het secundair onderwijs. Flits! zoomt via workshops, verkeerslessen en een theatermonoloog in op weekendongevallen en is dus specifiek gericht op 18-jarigen. Flits! Junior richt zich dan weer op de 16-jarigen en zoomt in op de zichtbaarheid op de fiets en opgefokte bromfietsen. We werken ook repressief via verplichte verkeerslessen op woensdagmiddag voor minderjarige verkeersovertreders.”

Intern sensibiliseren voor betere aanpak intrafamiliaal geweld Voor 2014 is er in Kalmthout sprake van 59 feiten. Het aantal feiten is vergelijkbaar met 2013 (57). Politiezone Grens zet sterk in op de aanpak van intrafamiliaal geweld. Door de uitbouw van een team dat gespecialiseerd is in de materie worden de dossiers kort opgevolgd. Door de sensibilisering van verschi l lende diensten, probeer t de politie iedereen binnen de organisatie te doordringen van de problematiek. Zo trachten ze de kwaliteit van de processen-verbaal en de aanpak in dossiers te verbeteren.

INFO: [email protected],036202929 facebook,google+entwitter

Het aantal bestuurders dat positief test op alcohol daalt licht ten opzichte van 2013.

18

HULPDIENSTEN

Page 19: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Commissaris Louis van den Buijs ging per 1 maart 2015 met pensioen. Hij zette zich bijna veertig jaar lang met hart en ziel in voor de veiligheid in onze gemeente. Wijkwerking, buurtinformatienetwerken en het contact met de burger waren zijn paradepaardjes. Louis schreef een boekje over zijn leven in Kalmthout. We verzamelden enkele citaten tot een mooi overzicht van het leven van een agent vroeger en nu.

Na het behalen van zijn A3 diploma in de plaatselijke vakschool Sint Jozef (nu GITOK) vindt Louis werk bij een bouwbedrijf. Hij is slechts vijftien jaar. Na drie jaar in ‘den bouw’ wordt hij medewerker van een tv-distributiebedrijf. Maar tijdens een vergadering van de gemeentelijke jeugdraad ergens begin 1975 verneemt hij van de schepen dat er twee plaatsen voor politieagent vacant komen bij de Kalmthoutse gemeentepolitie.

Louis van den Buijs mijmert over carrière

“In die tijd was het gebruikelijk dat een kandidaat alle gemeenteraadsleden bezocht om kennis te maken. … Bij dergelijke huisbezoeken werd er vooral rekening gehouden met het persoontje en zijn afkomst, het ging veel minder om de kwaliteiten en de intenties van de kandidaat. Eén van de eerste vragen was dan ook meestal: van wie ben jij een zoon? … Binnen het Kalmthoutse gebeuren was Nieuwmoer een buitenbeentje. Ik had zeker enkele punten voor om reden dat mijn vader op Nieuwmoer geboren was en daar zijn jeugd had doorgebracht. Hij vergezelde mij dan ook tijdens deze bezoeken. Kun je dat nu voorstellen, een vader komt zijn zoon aanbevelen voor de job van politieman?”

Nee Louis, dat kunnen we ons niet goed voorstellen. Toch bleek deze tactiek succesvol en wordt hij aangenomen.

“Al van de eerste dag moest ik ervaren dat ik de jongste in dienst was. De vaste werkjes: koffie maken en bij de collega’s tot aan het bureel brengen, chauffeur van de commissaris of van de burgemeester, patrouille rijden met een oudere collega en goed zien, maar toch ook zwijgen en zeker niet moeien, wat algemeen typewerk doen. Vooral het patrouille rijden met oudere collega’s liep meer dan eens uit de hand. De oudere collega’s hadden zo hun pleisterplaatsen waar ze welkom waren. Één van die pleisterplaatsen was bij het Smidje op den Hoek. … Rond half elf was het daar meestal verzamelen: postbodes, douaniers, rijkswachters, gemeentepolitie, soms nog aangevuld met de mannen van de belastingen of de ene of andere politieker en plaatselijke bewoners. Dat daar dan heel wat uit de voeten werd gedaan moet ik er niet bij vertellen. Koffie was meestal niet de lievelingsdrank van de aanwezigen.”

Het was echter niet alle dagen feest. Vaak hadden de agenten ook koffie nodig om de lange dagen door te komen.

“Naarmate de jaren vorderden, kwam er ook een wachtdienst. Een ganse week waren er twee agenten van dienst. Maandagmorgen startte je de week en deze eindigde de volgende

maandagmorgen. Het ging als volgt in zijn werk: één van de twee agenten nam de combi na het werk op het bureel mee naar huis. Een antwoordapparaat schakelde de nummer van de politie door naar het vaste toestel bij de agent thuis. … Als er een oproep kwam die een interventie inhield dan vertrok de agent thuis. Hij ging dan zijn collega ophalen ergens in de gemeente, samen reden zij dan naar de plaats van interventie. Soms moest er vele straten omgereden worden om niet voorbij die plaats van interventie te komen nog vooraleer de collega was opgehaald. Als er na die eerste oproepen nog andere oproepen toekwamen dan was het de echtgenote van de agent die telefoniste was, en … zij kon manlief niet bereiken.”

De gsm heeft dit probleem gelukkig verholpen. Louis heeft dan ook veel technologische vooruitgang van dichtbij meegemaakt: van een mechanische naar een elektronische typemachine, de opkomst van de computer, meer en meer e-mailverkeer, enzovoort.

“Alles is erg veranderd, er is geen of weinig vergelijk meer mogelijk met de tijd van toen. En toch … enkele belangrijke waarden zijn overeind gebleven. In de eerste plaats de dienstbaarheid tegenover de burgers. Ik ervaar dat dit voor jongere collega’s soms een moeilijke oefening is. Er wordt wel eens vergeten dat wij ten dienste staan van de burgers en er ook zo naar moeten handelen. Dat dit niet altijd een gemakkelijke job is, moet je mij niet vertellen. Toch is het belangrijk dit dagelijks voor ogen te houden. Soms is het veel eenvoudiger om even de boeman te spelen en dan te vertrekken in plaats van de problemen te detecteren en mee te zoeken naar oplossingen. De verleidingen om alleen het brandje te blussen is er meer dan eens.”

In de toekomst wi l Louis meer t i jd doorbrengen met zijn familie, lokale activiteiten organiseren met Wieka vzw en ambieert hij een post als BIN-coördinator van de Withoefse Heide. We wensen hem hier veel succes mee en bedanken hem voor zijn loyale inzet bij de politie.

19

HULPDIENSTEN

Page 20: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

De gemeentelijke ziekenwagendienst kijkt jaarlijks terug op het afgelopen werkjaar. Na een kleine terugval van het aantal interventies in 2013 is er in het afgelopen werkjaar opnieuw een stijging van het aantal opdrachten met 3%.

De eindtel ler van de gemeentel i jke ziekenwagendienst staat in 2014 op 761 oproepen of twee ritten per dag. Iets meer dan de helft (52%) van de opdrachten situeren zich tijdens de daguren, wat onmiddellijk aangeeft dat de ziekenwagen ook ’s nachts erg actief is. Het leeuwendeel van de oproepen (82%) zijn dringende interventies. In 9% van de interventies is er sprake van een nutteloze oproep. Het aantal slachtoffers van verkeersongevallen in Kalmthout is vorig jaar aanzienlijk teruggelopen. Dit is een zeer positieve tendens.

Ziekenwagen rijdt twee keer per dag uit In het kader van grensoverschrijdende hulpverlening heeft de ziekenwagen hulp geboden in de omliggende gemeenten: Brasschaat (1%), Essen (13%), Wuustwezel (5%), Kapellen (8%) en Stabroek (2%). Buiten de inzet voor zieken en gewonden werd de ziekenwagen ook in de meeste lagere- en kleuterscholen getoond aan de leerlingen.

Hoogtepunt van 2014 was ongetwijfeld de komst van een nieuwe ziekenwagen. “We hadden hoge verwachtingen over deze nieuwe wagen”, aldus dienstverantwoordelijke Luc Soetewey. “Vooral op het niveau van comfort was er ruimte voor verbetering. Zelden zijn de hulpverleners het zo eens geweest: de nieuwe aanwinst heeft alle ver wachtingen ingelost ! De nieuwe ziekenwagen is een perfect hulpmiddel om op een moderne, snelle en professionele

manier dringende hulpverlening aan te bieden aan iedereen die dat nodig heeft.”

Voor heel wat ambulancediensten is het een heikel punt om permanentie te leveren. Dat komt omdat er zich minder vrijwilligers aandienen. Maar dit is niet zo in Kalmthout. We kunnen zelfs spreken van een verjongingstendens. Leen Joossen en Renee Meijer rijden intussen mee als volle hulpverleners. Nathalie Van Loon loopt haar stage en Viktor Valckenaers combineert zijn opleiding verpleging met de opleiding hulpverlenerambulancier. Geïnteresseerden kunnen z ich steeds aanmelden v ia onderstaand e-mailadres. Want nieuwe medewerkers blijven nodig en zullen straks de hulpverleners van morgen zijn.

INFO: [email protected]

Je hebt er waarschijnlijk niets van gemerkt, maar sinds 1 januari 2015 zijn de gemeentelijke brandweerkorpsen in de regio samengesmolten tot één grote hulpverleningszone: Brandweer Zone Rand. Deze zone omvat 21 gemeenten in de rand van Antwerpen, goed voor een grondgebied van ongeveer 721,28 km² en 418.346 inwoners. Aan de dienstverlening verandert er niets. Integendeel. Die zal er alleen maar beter op worden. De aanleiding voor deze schaalvergroting was de enorme gasramp in Gellingen in 2004. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en in navolging minister Joëlle Milquet wilden – net zoals de politiehervorming – de brandweer nóg efficiënter maken en meer doen samenwerken. De hervorming wil volgende zaken bereiken:• De hulpverlening optimaal reorganiseren• De veiligheid van de burger en het

personeel op het terrein vergroten• Een beter werkkader bieden aan de

leden van de hulpdiensten (opleiding, materieel, werkprocedures, …)

Op 1 januari 2015 ging Zone Rand dan ook officieel van start en ondertussen is het één van de 35 zones in België. In de provincie Antwerpen gaat het om vijf zones: Antwerpen-Zwijndrecht, Rivierenland, Kempen, Taxandria en Rand.

Brandweer blijft gratis De hulp van de brandweer inroepen bij noodsituaties blijft uiteraard gratis. Maar omdat er voordien in de gemeentelijke brandweerkorpsen verschillende tarieven

Gemeentelijk brandweerkorps opgenomen in Brandweer Zone Rand

golden voor niet-dringende interventies, werd er nu één reglement vastgelegd. Dat reglement en extra info vind je via www.zonerand.be.

20

HULPDIENSTEN

Page 21: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Sinds 1 januari 2015 waait er een nieuwe wind door het Erasmusatheneum in Kalmthout en Essen. Na twaalf jaar voor de klas staan, neemt Wendy Van den Branden (37) de fakkel over van haar voorganger, directeur Werner verschooten (58).

Bijna een half mensenleven was Werner v e r s c h o o t e n v e r b o n d e n a a n h e t Erasmusatheneum in Kalmthout en Essen. Hij startte zijn carrière aan het Erasmusatheneum in september 1980. Hij voelde zich direct thuis in de school en bouwde een goede band op met de toenmalige directeur.

“Ik had me zelfs voorgenomen: als die stopt, dan ga ik ook weg”, aldus Werner. “Tot hij me in 1999 op zijn bureel riep. Hij stopte er iets vroeger mee dan verwacht en ik moest het overnemen. ‘Ik denk er niet aan’, was mijn eerste reactie. Maar uiteindelijk heb ik het toch maar gedaan, al wilde ik alles wel evalueren na één jaar. Na dat jaar was er een vergadering, maar de collega-leerkrachten snoerden me de mond. In ruil gaven ze me een koperen plaatje: ‘Werner verschooten, directeur’. Tja, dan kan je geen neen zeggen, zeker? Het koperen plaatje gaat mee naar huis. Een stukje van mijn hart zal hier altijd blijven, maar ik wil geen geest zijn die hier blijft ronddwalen. Ik ga de prachtige groene omgeving missen. De eekhoorns die ik vanuit mijn bureau elke dag bezig zag. En de kinderen en de collega’s uiteraard.”

“Ik ga de prachtige groene omgeving missen” (Werner verschooten)

Na een carrière van meer dan 34 jaar ging directeur Werner verschooten dus met pensioen. Wendy Van den Branden is nu de nieuwe directeur van de secundaire afdeling van Erasmus in Essen en Kalmthout. De nieuwe directeur, voorheen leerkracht Nederlands en Engels in het atheneum van

Bedankt Werner, welkom Wendy

Wendy Van den Branden volgt Werner verschooten op als directeur van het Erasmusatheneum

Schoten, pendelt dagelijks tussen de twee vestigingsplaatsen.

“Ik ben altijd ambitieus geweest”, bekent Wendy. “Vorig jaar volgde ik de directeurscursus van het GO (GemeenschapsOnderwijs) om eens te kijken of dat iets voor mij was. Want als leerkracht heb je niet echt een idee wat een directeur allemaal doet. En dat bleek me echt op het lijf geschreven.”

“Als leerkracht heb je niet echt een idee wat een directeur allemaal doet” (Wendy Van den Branden)

D e n i e u we s c h o o l v ro e g we l w a t aanpassing van de kersverse directeur: “Het leerlingenaantal is hier ongeveer een derde van wat we in Schoten hebben. Hier zitten we, verspreid over de twee scholen, met zo’n

tweehonderdvijftig leerlingen. Dat vind ik zelf een pluspunt, want door de kleine klassen kunnen we een degelijke opleiding met individuele begeleiding aanbieden. We zitten hier bovendien in een groene omgeving met veel ruimte en bovendien is de school gelegen in het centrum van de gemeente.”

“Ik wil eerst de school en de omgeving leren kennen voordat ik mijn eigen accenten leg” (Wendy Van den Branden)

“Ik wil eerst de school en de omgeving leren kennen voordat ik mijn eigen accenten leg”, vertelt Wendy Van den Branden. “Mijn eerste indrukken zijn dat alles intern geolied loopt, maar dat het met de naamsbekendheid van de school en het imago wel beter kan. We moeten meer uitpakken met waar we voor staan: een gemoedelijke sfeer, kleine klassen waar individueel en op maat wordt gewerkt en waar de kinderen geborgenheid voelen. Met ons jong lerarenkorps zullen we daar volledig voor gaan.”

INFO: www.erasmusatheneumkalmthout.be

Wendy Van den Branden wil er met haar jong lerarenkorps volledig voor gaan.

Werner verschooten was ca. 34 jaar actief bij de school.

21

ONDERWIJS

Page 22: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Maandag 9 maart 2015 legde de Vlaamse minister van onderwijs Hilde Crevits de eerste steen van het nieuwe complex van Gitok eerste graad. Dit nieuwe complex omvat zowel klaslokalen als werkhuizen, een eetzaal, een administratief deel en een nieuw sanitair blok. Iets verder op het domein komt ook een nieuwe sporthal.

De aannemer begon in januari 2015 al met dit nieuwbouwproject. Maar maandag 9 maart was een bijzondere dag. De 280 leerlingen kregen bezoek van Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits. Met behulp van de bouwkraan van aannemer IBO metselden ze samen een muurtje met gepersonaliseerde stenen. Er waren immers verschillende woorden, typisch voor Gitok, in de stenen gefreesd. Denk maar aan domeinschool, cultuur, sport en uiteraard nieuwbouw. Dat laatste steentje (van de 17, symbool voor de 17 klassen) met nieuwbouw op, plaatste de minister trots op de 16 andere. Ze beloofde ook om bij de opening van het nieuwe complex het lintje door te komen knippen.

Nieuw schoolgebouw en sporthal voor Gitok eerste graad

Scholen van MorgenHet gemeentebestuur en de nv Scholen van Morgen gingen samen in zee met de tijdelijke vereniging IDIB om tegen september 2016 op de campus van de eerste graad nieuwe schoolgebouwen en een sporthal te bouwen. De oude lokalen en de containerklassen

verdwijnen. De technische school kost de gemeente heel wat geld. Samenwerken met de nv Scholen van Morgen maakt dit project voor het gemeentebestuur betaalbaar.

PrijskaartjeH e t p r i j s k a a r t j e v o o r h e t n i e u w e schoolgebouw en de sporthal omvat zowel het ontwerp, het bouwen, de financiering als het onderhoud voor een periode van dertig jaar. In die periode moet Kalmthout elk jaar een financiële bijdrage leveren van 282.525,51 euro. Dat is ongeveer 25% van het totale bedrag. De rest wordt gedragen door de Vlaamse overheid. In 2016 moet de gemeente nog wel een éénmalige vergoeding van 192.201 euro op tafel leggen.

Het gemeentebestuur van Kalmthout ijvert mee voor het realiseren van een brede school. Dat wil zeggen dat de nieuwe sporthal na de schooluren niet ongebruikt mag blijven. Het is de bedoeling dat de sportverenigingen uit de gemeente optimaal gebruik kunnen maken van deze nieuwe, moderne sportinfrastructuur.

INFO: www.gitok.be,036664886 http://gitok-eerstegraad. scholenvanmorgen.be

Minister Hilde Crevits plaatst een gepersonaliseerde steen met nieuwbouw op.

De leerlingen van Gitok eerste graad verwelkomen de minister op een zonnige dag.

22

ONDERWIJS

Page 23: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Het woonloket is ondertussen al enkele jaren een vaste waarde in de gemeentelijke dienstverlening. Om te weten te komen hoe goed de burger bekend is met de werking van het woonloket, organiseren we onderstaande bevraging bij alle burgers. En als je meedoet, maak je kans op een prijs!

Ken jij het gemeentelijk woonloket? ja neen

Het woonloket is voor mij binnen de huidige openingsuren (elke werkdag tussen 9u en 12u) voldoende bereikbaar: ja neenOpmerkingen:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Waar zoek je informatie over wonen, premies, sociaal huren/verhuren, leegstand en verwaarlozing, …? (meerdere antwoorden mogelijk) zoeken op het internet de gemeentelijke website www.kalmthout.be het woonloket in het gemeentehuis het gemeentelijk informatieblad Tussen Hei en Maatjes de media (kranten, tijdschriften, radio, …) ik vraag rond bij familie of kennissen de sociale dienst van het OCMW anderen, zoals: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hoe is het woonloket voor jou het gemakkeli jkst bereikbaar? (meerdere antwoorden mogelijk) Ik ga naar het gemeentehuis tijdens de openingsuren van het woonloket Ik neem telefonisch/via e-mail

Ken jij het woonloket al? Vul je deze enquête in?

contact op met het woonloket ik lees de informatie op de gemeentelijke website www.kalmthout.be ik lees de artikels over wonen in het informatieblad Tussen Hei en Maatjes geen van allen, want ………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………

Er wordt op een duidelijke, begrijpbare manier uitleg over de gevraagde informatie gegeven door de loketmedewerker: helemaal akkoord akkoord noch akkoord, noch niet akkoord niet akkoord helemaal niet akkoordOpmerkingen: ………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………….

Ik word voldoende geholpen bij het invullen van documenten: helemaal akkoord akkoord noch akkoord, noch niet akkoord niet akkoord helemaal niet akkoordOpmerkingen:………………………………………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………...

Kwam je na een doorverwijzing bij de juiste dienst of organisatie terecht? ja neenOpmerkingen: ………………………………………………………………………………………………………………………………………….…

……………………………………………………………………………………………...

Ik kan bij het woonloket met voldoende respect voor mijn privacy mijn verhaal brengen? helemaal akkoord akkoord noch akkoord, noch niet akkoord niet akkoord helemaal niet akkoordOpmerkingen: ………………………………………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………...

Wil je graag nog iets toevoegen? Wij lezen het graag!…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

WEDSTRIJD

Win deze energieverbruiksmeter! Bezorg de ingevulde vragenlijst vóór 1 mei 2015 aan het woonloket in het gemeentehuis of vul via www.kalmthout.be/enquetewoonloket de enquête online in.

Naam: ..........................................................................

Voornaam: ..........................................................................

Adres: ..........................................................................

..........................................................................

Telefoon: ..........................................................................

23

WONEN

Page 24: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Om het milieu en onze gezondheid te beschermen, gelden vanaf 2015 strengere regels voor pesticidengebruik. Pesticiden of bestrijdingsmiddelen doden ongewenste planten en dieren, maar een deel ervan dringt in de bodem of spoelt weg via het regenwater. Hierdoor worden bepaalde pesticiden en hun afbraakproducten in grote hoeveelheden teruggevonden in het grond- en oppervlaktewater. Die stoffen zijn op korte en lange termijn schadelijk voor mens en milieu. Zet daarom, net zoals het gemeentebestuur, pesticiden buitenspel.

Om te koken, te drinken of te douchen, hebben we voortdurend zuiver water nodig. Daarom moet het drinkwater aan strenge eisen voldoen. De watermaatschappijen zorgen voor een uitstekende kwaliteit aan de kraan en dat begint bij de bron. Maar dikwijls is het oppervlaktewater en het grondwater sterk vervuild met pesticiden. De drinkwatermaatschappijen zetten dure zuiveringstechnieken in om ze te verwijderen. Maar er zijn grenzen aan de beschikbare zuiveringstechnieken.

Alternatieve bestrijding Vanaf 1 januari 2015 is het verboden v o o r a l l e o p e n b a r e b e s t u r e n o m pesticiden te gebruiken. Daarom maakt het gemeentebestuur nu gebruik van andere beheermethodes om ongewenste kruidengroei tegen te gaan.

Op plaatsen waar zand of organisch materiaal zich opstapelt, tiert onkruid welig. Daarom

Zonder is gezonder

worden goten, stoepranden en parkeervakken regelmatig geborsteld, zowel handmatig als met de veegwagen. Bovendien wordt begroeiing op klinkerverhardingen gebrand met een brander. Dit zorgt ervoor dat de kiemkracht van de jonge onkruidplantjes wordt onderdrukt of dat de plantjes zelfs volledig worden verbrand.

Aangepaste aanleg Ongewenste planten nemen open bodems snel in. Daarom plant je ze best aan met bodembedekkers of zaai je ze in met een grasmengsel. De wandelpaden van de gemeentelijke begraafplaatsen worden bijvoorbeeld ingezaaid met gras en andere bodembedekkers. Zo stuurt de groendienst de begroeiing van deze gronden en krijgen ongewenste kruiden geen kans.

Bovendien moet je in de ontwerpfase aandacht hebben voor de aanleg van verhardingen. Kies voor halfverhardingen waar gras tussen kan groeien zonder storend te zijn. Als je dit niet wil, kies dan voor gesloten verhardingen met zo weinig mogelijk voegen. Zo kunnen onkruidzaden zich niet wortelen tussen de verhardingen.

Verbod op bestrijdingsmiddelen Ook voor het onderhoud van het voetpad en de berm voor je woning is het gebruik van pesticiden sinds dit jaar verboden. Het verbod geldt immers voor voet- en fietspaden, gemeentelijke bermen, grachtkanten, goten en opritten op openbaar domein. Natuurlijk

is het onvermijdelijk dat er hier en daar meer ongewenst groen opduikt in het straatbeeld.

Hou je toch liever het voetpad volledig kruidvrij? Borstel het dan regelmatig. Zie je onkruid verschijnen? Trek het dan uit. De gemeentediensten volgen het verbod op bestrijdingsmiddelen op voetpaden en bermen nauw op. Overtreders ontvangen een infokaartje. Bij ernstige overtredingen zal het gemeentebestuur de nodige vaststellingen laten doen door de bevoegde diensten.

Oude pesticiden zijn KGAHeb je thuis nog verpakkingen van of producten voor onkruidbestrijding die je niet meer wil gebruiken? Breng ze dan naar de chemokar of het containerpark. Pesticiden en hun verpakkingen zijn immers klein gevaarlijk afval.

INFO: [email protected] 036202264 www.zonderisgezonder.be

Kalmthout

24

MILIEU

Page 25: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Kalmthout

Vlaanderen produceert jaarlijks ongeveer tien miljoen ton bouw- en sloopafval. Dat is drie keer meer dan de jaarlijkse hoeveelheid huishoudelijk afval. Gelukkig wordt meer dan 85% van dat bouw- en sloopafval gerecupereerd als secundaire grondstof. Maar het is van groot belang om altijd selectief tewerk te gaan bij het slopen. De meeste oude gebouwen bevatten immers stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu.

De steenfractie is de belangrijkste fractie van het bouw- en sloopafval. Deze fractie kan eenvoudig gebroken worden, zodat ze opnieuw gebruikt kan worden voor de productie van steenslagverharding of beton. Op voorwaarde natuurlijk dat het steenpuin niet verontreinigd is. Daarom moet er selectief gesloopt worden. Dit betekent het afzonderlijk demonteren, tijdelijk opslaan en/of verder uitsorteren op de werf zelf.

Meerwaarde van selectief slopenSelectief slopen bevordert het hergebruik van verschillende soorten bouwafval. Het beperkt

Denk twee keer na over je bouwafval

ook de milieuverontreiniging bij het slopen door schadelijke afvalstoffen afzonderlijk af te voeren. Bovendien is selectief slopen beter voor je portefeuille. Op het containerpark kan je zuiver steenpuin (€0,01 per kg) veel goedkoper kwijt dan gemengd bouw- en sloopafval (€0,20 per kg). Daarbovenop zijn een aantal fracties op het containerpark gratis, zoals harde plastic en asbestcement.

Dit bewijst dat voor verbouwingen waarbij een bouwvergunning nodig is, selectief slopen een meerwaarde biedt. Ook voor werken waarbij veel steenpuin vrijkomt, zoals het heraanleggen van een oprit of terras, hou je het steenpuin best apart.

In de praktijk Om zo goed mogelijk te recycleren, komt het erop aan de verontreinigde en gevaarlijke materialen te scheiden van de herbruikbare. Het is belangrijk te sorteren aan de bron. Omdat een container voor elke recupereer-bare fractie voorzien praktisch niet haalbaar is, sorteer je best als volgt:• Scheid steenachtige fracties (zuiver

puin) en gevaarlijke afvalstoffen (in

het bijzonder die met asbestcement, bitumen of asfaltpapier)

• Verzamel gevaarlijk afval apart, zoals rookmelders, verlichtingsarmaturen, transformatoren of verwarmings- en koelsystemen

• Hou glas, hout, metaal, kunststoffen en restafval apart

Zo ontstaan zuivere stromen en kunnen deze optimaal benut worden. De inspanningen om selectief te slopen aan de bron leveren ook een financieel voordeel op. Ze moeten immers niet meer gesorteerd worden voor het recycleren.

COPRO gekeurd Hergebruik van bouw- en sloopafval leidt niet alleen tot een kleinere afvalberg, het zorgt ook voor een vermindering van het gebruik van primaire grondstoffen en brandstoffen. Een voorbeeld hiervan is breekpuin dat dienst doet als funderingsmateriaal. Wil je zelf zuiver breekpuin gebruiken bij je bouwwerken? Let dan op het COPRO-label. Dat is een duidelijke garantie dat je te maken hebt met zuiver gerecycleerd steenpuin van goede kwaliteit en vrij van schadelijke stoffen.

INFO: [email protected] 036202264

Een container voorzien voor elke recupereerbare fractie is niet haalbaar, toch moet je proberen te scheiden aan de bron.

Het COPRO-label is een garantie dat je te maken hebt met zuiver gerecycleerd steenpuin van goede kwaliteit en vrij van schadelijke stoffen.

25

MILIEU

Page 26: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Het gemeentelijk Bijenteeltmuseum groeit aan met een unieke Britse collectie en veertien meter wetenschappelijke boeken over bijen en bijenteelt. Door deze uitbreiding verstevigt het Kalmthoutse museum zijn internationale uitstraling.

Het Bijenteeltmuseum krijgt op Europees vlak een groeiende faam. De Internationale Bee Research Association (IBRA) stelt een unieke verzameling van historische bijenteeltmaterialen ter beschikking van het museum in Kalmthout. Het gaat hierbij om de collectie die werd samengesteld door de voormalige directeur van IBRA dr. Eva Crane. Deze verzameling wordt aanzien als de meest wetenschappelijk onderbouwde beschreven verzameling ter wereld van voorwerpen die

betrekking hebben op de bijenteelt. Ook Turnhout doneert een grote verzameling boeken aan het Bijenteeltmuseum.

“Van professor Octaaf Van Laere, huidig president van IBRA, kregen we de vraag of we interesse hadden in het tijdelijk ontlenen van een collectie van historisch bijenmateriaal”, aldus Frank Fluchard, voorzitter van het Bijenteeltmuseum. “Eerst brachten er twee Engelse bestuursleden van IBRA een bezoek aan Kalmthout en het museum. Wat ze hier zagen beviel hen, want IBRA stelt deze verzameling via een ontleningsovereenkomst gratis ter beschikking voor dertig jaar. Als vergoeding betaalt de gemeente jaarlijks één symbolische pond, maar Kalmthout moet de voorwerpen wel degelijk stockeren

Groeiende faam voor Bijenteeltmuseum

en verzekeren. De collectie bevat onder meer heel wat bijenkorven en honingpotten afkomstig uit heel de wereld. Er zitten ook antieke en primitieve honingslingers bij.”

Jarenlang stagneerde de aangroei van materiaal in het Bijenteeltmuseum. Met het nieuwe aanbod, kunnen er geregeld nieuwe zaken getoond worden. Momenteel staan er al twee bijenkorven van de IBRA-collectie in het museum. Een eerste groter deel van de collectie zal tentoongesteld worden naar aanleiding van de Erfgoeddag op zondag 26 april 2015.

INFO: [email protected] 03 666 61 01

Een houten vatje waarin vroeger honing vervoerd werd.

De Eva Crane collectie herbergt bijenkorven uit de hele wereld.

Een Poolse drank gebaseerd op honing.

Dit toestel werd gebruikt om bijen te vervoeren.

2626

TOERISME

Page 27: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Het gemeentebestuur verzamelt elk jaar de totale cijfers van attracties, toeristische activiteiten en producten. De scores zijn een barometer voor de toeristische sector in onze gemeente. De behaalde scores klimmen jaar na jaar de hoogte in en zijn het resultaat van een constante stroom aan creatieve inspanningen.

Het gemeentelijk toeristisch infokantoor registreerde alweer een recordaantal informatieaanvragen onder de vorm van een kantoorbezoek, e-mail of via telefoon, en klokte af op 13.774. De verkoop van streekproducten behield haar succes met 157 geschenkmanden vol streeklekkers.

Toerisme Kalmthout in cijfers

De omzet van recreatieve publicaties en streekproducten lag in 2014 beduidend hoger dan de voorgaande jaren.

Online aanwezigOok het aantal hits op de toerismepagina van de gemeentelijke website steeg naar 11.386. Daarbij ging de meeste aandacht naar de Kalmthoutse Heide, het Arboretum en de horeca. De wandelkaart van het Grenspark blijft de meest gevraagde publicatie en de vernieuwde fietsknooppuntenkaart van de Antwerpse Kempen steeg in populariteit.

Activiteiten rond WOIHet aantal rondleidingen met een toeristische

of natuurgids schoot de hoogte in naar 3.726 deelnemers. Die stijging van 30% is een gevolg van de activiteiten rond de herdenking van WOI en de overzichtelijke brochure voor groepen in Kalmthout.

Verlies stadsscholenZowel De Vroente als Arboretum Kalmthout werden beloond voor hun programma-aanbod. Het Arboretum telde 39.469 tuinliefhebbers, De Vroente verwelkomde 27.087 natuurliefhebbers. Ook het Provinciaal Suske en Wiske – Kindermuseum boekte een mooi resultaat met 11.803 bezoekertjes. Bijenteeltmuseum Kalmthout compenseerde het ver l ies van de stadsscholen van Diesterweg met speciale kinderprogramma’s en ontving vorig jaar 4.226 mensen.

Behoefte aan toeristisch verblijfDe kleinschalige logies in Kalmthout tellen nog steeds twaalf adressen bestaande uit gastenkamers en vakantiewoningen met twee tot zes bedden. Ze legden samen 2018 gasten te slapen. Daarmee wordt de behoefte aan toeristisch verblijf in onze gemeente bevestigd. Nieuw waren de vier officiële overnachtingsplaatsen voor kampeerauto’s bij de Kalmthoutse Heide.

INFO: [email protected] 03 666 61 01

Door de activiteiten rond de herdenking van WOI steeg het aantal gegidste rondleiding met 30%.

27

Overnachtingen in

gastenverblijven

Rondleiding toeristische

gidsen

Rondleiding natuurgidsen

Bijenteeltmuseum Kalmthout

Toeristisch infokantoor

Suske en Wiske -Kindermuseum

De VroenteArboretum Kalmthout

2013 1704 1090 1627 5314 13570 12227 27380 31730

2014 2018 2103 1623 4226 13774 11803 27087 39469

0

5000

10000

15000

20000

25000

30000

35000

40000

Geregistreerde bezoekers toeristisch-recreatief Kalmthout 2014

GEREGISTREERDE BEZOEKERS TOERISTISCH-RECREATIEF KALMTHOUT 2014

TOERISME

Page 28: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

De gemeentelijke groendienst is verant-woordelijk voor de groenaanleg en –onder-houd in de publieke ruimten van onze gemeente. Daar komt heel wat bij kijken. In het voorjaar staan er snoeiwerken op de agenda. En als het vriest, zorgen zij ervoor dat de fiets- en voetpaden zo goed mogelijk begaanbaar blijven.

De straatbomen krijgen in het voorjaar een grondige onderhoudsbeurt door onder andere het dood hout weg te snoeien

Gemeente en OCMW stellen diensten voor

Op stap met de groendienst

uit de kruinen. De echte mastodonten worden gesnoeid door een externe firma. De hoogtewerker van de groendienst wordt dan weer ingezet voor het snoeien van de bomen die minder hoog zijn.

Maar er worden natuurlijk niet alleen bomen gesnoeid. Ook struiken en bosjes moeten eraan geloven. Voor het wat warmer wordt, is het belangrijk alle dorre planten weg te maaien. Zo kunnen de gezonde planten weer goed groeien.

Om de fietspaden sneeuw- of ijsvrij te maken, beschikt de groendienst over drie voertuigen. Op die manier kan er ook op de fietspaden voor het school- en werkverkeer tijdig gepekeld of gestrooid worden.

Zo werkt de groendienst mee aan het in stand houden van de slogan van onze gemeente: Kalmthout, als je van natuur houdt.

INFO: [email protected] 036202262

Strijkatelier De Plooiing is een initiatief van het OCMW. Vijf strijkdames zorgen voor keurig gestreken wasgoed. Coördinator Brigitte volgt de planning en betalingen op. De betaling gebeurt met de fiscaalvriende-lijke dienstencheques. Maar hoe werkt dat concreet?

Wanneer je er als nieuwe klant binnenwandelt, krijg je een fiche en een nummer. Dat nummer moet je goed onthouden, want daarmee kan je je gestreken was weer oppikken. De strijkdames proberen elke strijk binnen de drie dagen af te ronden.

Strijkatelier De Plooiing strijkt de plooien glad

Elk k ledingstuk staat voor een aantal minuten werk. Eén uur werk staat voor één dienstencheque. Dat komt quasi nooit uit, waardoor je meestal een dienstencheque teveel betaalt. Maar die restwaarde wordt dan opgeschreven voor de volgende strijk. De strijkdames werken erg professioneel. Dat zie je ook aan hun materiaal. Er staan strijkplanken met afzuigfunctie en ze gebruiken allemaal een strijkijzer met stoomfunctie. Er worden absoluut geen producten gebruikt op de stoffen en de ijzers hebben speciale zolen waardoor die nergens aan blijven plakken.

In januari verhuisde het Strijkatelier tijdelijk van Kapellensteenweg 131 naar een lokaal aan de achterkant van de oude brandweerkazerne (Kerkeneind 17). Het gebouw aan de Kapellensteenweg wordt momenteel verbouwd. Deze werken zullen minimum een jaar duren. Voorlopig krijgen

ze vooral positieve feedback van de klanten. Die zijn tevreden over de grotere parking en zien de strijkdames nu ook live bezig.

Het strijkatelier is geopend tijdens volgende momenten:• Maandag: 10u-12u30 en 13u-18u45• Dinsdag: 7u30-12u30 • Woensdag: 8u30-12u30 en 13u-15u• Donderdag: 7u30-12u30 en 13u-18u45• Vrijdag: 8u30-12u30

INFO: 036856123

De gemeentelijke groendienst onderhoudt de straatbomen, openbare struiken en bosjes en zorgt ervoor dat de fietspaden sneeuwvrij zijn.

Coördinator Brigitte volgt de planning en betalingen op.De strijkdames zorgen voor keurig gestreken wasgoed.

2828

GEMEENTEBERICHTEN

Page 29: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Uit de gemeenteraad van december 2014, januari en februari 2015

Financieel beleid

Aangepaste meerjarenplan 2014-2019De gemeenteraad moet elk jaar waar nodig het meerjarenplan aanpassen vóór de beraadslaging over het budget of budgetwijzigingen. De raad keurt het aangepaste meerjarenplan 2014-2019 van de gemeente goed.

Budgetwijziging voor het dienstjaar 2014De prioritaire doelstellingen en actieplannen blijven dezelfde ondanks de budgetwijziging. Bovendien zorgt de wijziging ervoor dat het resultaat van 2014 op kasbasis verbetert met 553.364 euro ten opzichte van het initiële budget. De autofinancieringsmarge voor 2014 bedraagt 1.809.738 euro. De gemeenteraad keurt de budgetwijziging voor 2014 dan ook goed.

Goedkeuring gemeentebudget 2015Het budget 2015 wordt afgeleid en past in het aangepaste meerjarenplan 2014-2019. Het budget 2015 sluit af met een positief resultaat op kasbasis van 160.498 euro. De autofinancieringsmarge voor 2015 bedraagt 754.194 euro.

Reglement domein DiesterwegEr werd een gebruiks- en retributiereglement opgesteld voor domein Diesterweg. Dit reglement regelt het gebruik van de buitenomgeving en de specifieke lokalen die ter beschikking worden gesteld. De gebruikers worden onderverdeeld in vijf categorieën. De retributie zelf wordt berekend op basis van de gebruikerscategorie waartoe de aanvrager behoort en op basis van de gebruiksperiode. Voor de scouts van Heide-Kalmthout geldt een afzonderlijke regeling: zij mogen in ruil voor het toezicht over het domein, gratis gebruik maken van de buitenomgeving van het domein Diesterweg.

Budget 2015 en meerjarenplan 2014-2019 OCMWHet totaal gemeentelijk aandeel voor de volgende dienstjaren in het meerjarenplan 2014-2019 (versie 2015) van het OCMW bedraagt:• 2015: 2.414.175 euro• 2016: 2.432.459 euro• 2017: 2.511.707 euro• 2018: 2.531.942 euro• 2019: 2.613.180 euro

Gemeente bindt strijd aan met wanbetalersDe inning van facturen brengt de nodige kosten met zich mee, zeker bij laattijdige betaling. De gemeenteraad voert daarom een retributie in om deze inningskosten te verhalen. Hopelijk stimuleert dit de wanbetalers om de hen aangerekende facturen sneller te betalen. Het gaat om volgende retributies:• Versturen van aanmaningen: 5 euro• Versturen van een dossier met verzoek

tot verzoening via het vredegerecht: 5 euro

• Versturen van een aangetekende zending: 10 euro

• Versturen van een dwangbevel of dossier ingevorderd via een deurwaarder: 15 euro

• Verwijlintresten: de wettelijke nalatig-heidinterest wordt aangerekend vanaf de 1ste van de maand volgend op de maand waarin de retributie, huur of onkostennota verschuldigd is

Veiligheid

Werkingstoelage 2015 hulpverleningszone RandSamen met 20 andere gemeenten maakt Kalmthout deel uit van hulpverleningszone Rand (brandweer). Vanaf dit jaar betaalt de gemeente hiervoor een dotatie. De invoering van de dotatie zal op drie jaar gebeuren. Het verschil tussen de huidige uitgaven en de toekomstige uitgaven, op basis van de verdeelsleutel, zal in het eerste jaar voor 50% worden doorgerekend, in het tweede jaar voor 75% en in het derde jaar zal de volledige verdeelsleutel worden doorgerekend. Het gemeentelijk aandeel bedraagt 4,58% van het te financieren saldo voor 2015 van zone Rand en komt neer op 513.849,70 euro.

Werkingstoelage 2015 politiezone GrensSamen met de gemeenten Essen en Wuustwezel maakt de gemeente Kalmthout

Domein Diesterweg, waar onder andere het Kinderfestival plaatsvindt, kan nu ook door derden gebruikt worden.

29

GEMEENTEBERICHTEN

Page 30: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

deel uit van de politiezone Grens. Voor het dienstjaar 2015 wordt de gemeentelijke bijdrage in de werkingskosten van de politiezone vastgesteld op 2.153.030,32 euro.

Patrimonium

Samenwerkingsovereenkomst Vooraleer de aanleg van de fietspaden langs-heen de N133 gegund kan worden, moest er nog een samenwerkingsovereenkomst worden afgesloten tussen het Vlaams Gewest, Rio-Link nv en het gemeentebestuur. Deze overeenkomst regelt de praktische afspraken tussen de partners voor dit aannemingsdos-sier. De gemeenteraad gaf dan ook zijn goedkeuring.

Middelbare School Instituut Heilig Hart krijgt veiligere toegangDe middelbare school Instituut Heilig Hart (Kapellensteenweg 190) is voor fietsers en voetgangers enkel bereikbaar via de Kapellensteenweg. Dit geeft op drukke momenten een onveilige situatie voor de zwakke weggebruikers.Momenteel loopt er een fietspad vanuit Heuvel tot de nieuwe verkaveling Kerkeneind-West. De school was dan ook vragende partij om een achteringang te voorzien en het fietspad van de verkaveling door te trekken tot aan het lokaal van Chiro Myin.

De gemeenteraad sloot een bezettings-overeenkomst met de eigenaar van het stuk grond waar het fietspad komt. Hij is akkoord voor het gebruik van zijn grond voor de aanleg van een half verhard pad in dolomiet. Er komt ook een afsluiting naast het nieuwe pad en een toegangspoortje tot het terrein van de Chiro. Het is immers enkel toegankelijk tijdens de uren van de school en de jeugdvereniging. De gemeente neemt deze kosten op zich. Tegen de paasvakantie zal alles klaar zijn.

Straatnaamgeving

SolheuvelDe gemeenteraad keurt de straatnaam Solheuvel definitief goed. Het gaat om een nieuw aan te leggen straat die uitkomt op de IJzerenwegstraat en die schuin gelegen is tegenover de Albert Peeterslei.

RozeneindDe gemeenteraad keurt de straatnaam Rozeneind definitief goed. Het gaat om een nieuwe weg in de verkaveling Rozeneind.

Cultuur

Tentoonstellingsreglement gemeentehuisIn het gemeentehuis kunnen geïnteresseerden hun kunstwerken steeds tentoonstellen. Het

reglement dat hiervoor van toepassing was, was verouderd en werd herzien. In dit reglement worden praktische afspraken rond het tentoonstellen van kunstwerken in de gang van het gemeentehuis gemaakt: zo worden er o.a. afspraken gemaakt rond de aanvraag, de verzekering, de openingsuren en de communicatie.

Mobiliteit

Parkeerplaatsen met beperkte parkeertijd voor kampeerwagensEr is een mini kampeerautoterrein aan de Kalmthoutse Heide, op de hoek van de Putsesteenweg en de Heibloemlaan. Het gaat om vier aangeduide parkeerplaatsen, enkel voor toeristen met een kampeerauto. De maximale parkeertijd wordt beperkt tot 48 uur.

Toerisme

Gebruiksreglement voor kampeerauto’sOm het gebruik van het mini kampeer-autoterrein aan de Kalmthoutse Heide in goede banen te leiden, worden er duidelijke afspraken en voorschriften op papier gezet. In dit reglement staan voorschriften omtrent verblijf en accommodatie, handhaving en controle, veiligheid en aansprakelijkheid en gedragsregels.

DezeitemszijnslechtseenselectievandebehandeldepuntenvandeKalmthoutsegemeenteraad.Deagendaendevolledigeverslagenkan jealtijd raadplegenvia www.kalmthout.be/gemeenteraad.

Abonnerenopdeverslagenkanookvia036202200ofsecretariaat@kalmthout.be.

Degemeenteraadheeftplaatselkelaatstemaandagvandemaand(uitgezonderdjulienaugustus)inderaadzaalvanhetgemeentehuis(Kerkeneind13).

Tentoonstellingen in de gang van het gemeentehuis

3030

GEMEENTEBERICHTEN

Page 31: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

1 2 3

54

7 8 9

Foto 1 - Naar goede gewoonte werdenalle inwoners uitgenodigd op een drink terere van het nieuwe jaar, op de eerste zondagvan 2015. Het gemeentebestuur en enkeleKalmthoutse verenigingen boden er lekkerehapjes en drankjes aan. Gelukkig Nieuwjaar!Foto 2 - Tot rust komen na de drukke nieuwjaarsdagen? Zondag 11 januari 2015 werd het Strijboshof weer het Kalmthouts Operahuis. De deuren gingen er open voor het jaarlijks Nieuwjaarsconcert met muziek uit bekende opera’s en operettes. Foto 3 - Iets minder klassiek gaat het eraan toe in Club Bokal. Dit is één van de projecten van Puntvis vzw. Ze organiseren optredens in onze regio. Dit jaar passeerden onder andere The Scabs en Raymond van het Groenewoud de revue.

Foto 4 - De koning van het groene woud, de steenuil, heeft het moeilijk in Kalmthout. Daarom deed de gemeentelijke milieuraad beroep op leerlingen van het vijfde jaar houtbewerking van Gitok. Zij vervaardigden vijftien nestkasten die opgehangen worden op plekken die voor steenuilen geschikt zijn.Foto 5 - De leerlingen van klas L10 op school Wilgenduin voor buitengewoon lager onderwijs in Kalmthout vervaardigden frieten in plaats van nestkasten. Ze verdienden een diploma voor beste frituristen van Kalmthout.Foto 6 - De grootste radiosterren van Kalmthout zitten dan weer in basisschool Sint-Jozef. Met de hulp van VRT en Radio2 presentator Niels Vandeloo, maakten ze hun eigen pop-upradio tijdens de mediaweek: Radio SJS (Stoer, Jong en Sexy).

Foto 7 - Stoer, jong en sexy zijn zeker onze kindergemeenteraadsleden. Zij legden onlangs de eed af in het gemeentehuis. In de kindergemeenteraad zetelen kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van de Kalmthoutse lagere scholen. Zij vertegenwoordigen er de school en de buurt én proberen kinderdromen waar te maken.Foto 8 - Veldrijder Kevin Pauwels maakte dan weer zijn kinderdroom waar door als coole rapper door de streets van winkelcentrum De Beek te cruisen. Hij bekroonde zijn veldritseizoen met een heuse hit: Bwah.Foto 9 - Een goede omschrijving van de Belgische winter in 2015. We zagen wel een beetje sneeuw, maar schaatsen zat er jammer genoeg niet in.

Kalmthout gezien in een oogopslag

6

3131

IN DE KIJKER

Page 32: Tussen Hei en Maatjes lente 2015

Kerkeneind 13B-2920 Kalmthout

03 620 22 [email protected]

GEMEENTE KALMTHOUT

Verantw. uitg.: Lukas Jacobs, burgemeester - Kerkeneind 13, 2920 Kalmthout

www.kalmthout.be

burgemeester • gemeentehuis • Kerkeneind 13enkel op afspraak via 03 620 22 10

burgerlijke stand, vreemdelingen, secretariaat, markten en kermissen, financiën, mobiliteit, milieu en groen, openbare werken • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30

communicatie, jeugd, cultuur, evenementen, welzijn, personeel • chalet achter gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30

ruimtelijke ordening, woonloket • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag van 18u30 tot 20u

bevolking • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30iedere zaterdag van 9u tot 11u

archief • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere woensdag van 13u30 tot 16u30iedere zaterdag van 9u tot 12u

toeristisch infokantoor • Putsesteenweg 131van dinsdag tot vrijdag van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, iedere zaterdag en zondag van 10u tot 17u

sportdienst • Kapellensteenweg 90Iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30

bibliotheek • Kerkeneind 23maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14u

tot 20u, vrijdag van 9u30 tot 12u30 en van 14u tot 17u, zaterdag van 9u30 tot 12u30

jeugdbibliotheek Nieuwmoer • Wuustwezelsteenweg 19woensdag van 14u tot 17uzaterdag van 9u30 tot 12u30

ocmw • Heuvel 39 • 2920 Kalmthoutiedere werkdag van 9u tot 12u en dinsdag van 19u tot

archief 03 620 22 10 [email protected]

burgerzaken 03 620 22 11 [email protected]

bibliotheek 03 666 54 32 [email protected]

brandweer (administratie) 03 369 74 18 [email protected]

communicatiedienst 03 620 22 16 [email protected]

cultuurdienst 03 620 22 66 [email protected]

dienstencentrum de groten uitleg 03 641 63 54 [email protected]

evenementencoördinator 03 620 22 67 [email protected]

financieel beheerder 03 620 22 21 [email protected]

financiële dienst 03 620 22 22 [email protected]

jeugddienst 03 620 22 65 [email protected]

markten en kermissen 03 620 22 03 [email protected]

milieudienst 03 620 22 61 [email protected]

mobiliteitsdienst 03 620 22 14 [email protected]

ocmw 03 620 15 60 [email protected]

openbare werken 03 620 22 41 [email protected]

personeelszaken 03 620 22 20 [email protected]

politie zone grens 03 620 29 29 [email protected]

ruimtelijke ordening 03 620 22 30 [email protected]

secretariaat 03 620 22 00 [email protected]

secretaris 03 620 22 01 [email protected]

sportdienst 03 666 95 02 [email protected]

toeristisch infokantoor 03 666 61 01 [email protected]

vreemdelingendienst 03 620 22 13 [email protected]

welzijnscoördinator 03 620 22 69 [email protected]

woonloket 03 620 22 33 [email protected]

ziekenwagendienst 03 620 22 44 [email protected]

20u30, ‘s namiddags op afspraak

dienstencentrum de groten uitleg • Kerkeneind 20maandag van 9u tot 17udinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag van 11u tot 17u

lokale politie zone grens • Kapellensteenweg 32Werkdagen van 9u tot 19u, zaterdag 9u tot 17, zon- en feestdagen gesloten (parlefon verbindt door met 101)

Volg ons ook via de website, onze app ofNUTTIGE ADRESSEN