Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

32
www.kalmthout.be An De Ridder zingt in ‘t Vlaamsch p.5 Sportpark Heikant in gebruik in 2016 p.14 Brandtorenwachters waken over de heide p.22 MAGAZINE ZOMER 2015 TUSSEN HEI EN MAATJES

description

Vier keer per jaar brengt het gemeentebestuur van Kalmthout een magazine uit. Op gemiddeld 28 pagina's lees je aan de hand van interviews, reportages, ... waarmee het gemeentebestuur en de Kalmthoutenaren zelf bezig zijn.

Transcript of Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Page 1: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

www.kalmthout.be

An De Ridder zingt in ‘t Vlaamsch p.5

Sportpark Heikantin gebruik in 2016 p.14

Brandtorenwachters waken over de heide p.22

MAGAZINE ZOMER 2015

TUSSEN HEI EN MAATJES

Page 2: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

IN DE KIJKER

Vlaanderen feest, Kalmthout

nog het meest 4

An De Ridder zingt in ‘t Vlaamsch 5

Mimuze brengt kunst tot bij

iedereen 6

ATV-vertellingen komen naar

Kalmthout 7

Muzarto breidt uit 7

Met de bus naar Houden van

... Griffelrock 8

CULTUUR

Erfgoed typeert Kalmthout 9

Grafmonument eert

Emmanuel De Bom 10

JEUGD

Nieuwe speelterreintjes

in Kalmthout 11

SPORT

Karate viert feestelijk jubileum 12

Sportraad tevreden over

sportbeleid 13

Kunstgras in Achterbroek 13

Sportpark Heikant in gebruik

in 2016 14

Heidestoempers razen al veertig

jaar door de polder 15

BIB

Bib Kalmthout vernieuwt

online catalogus 16

WELZIJN

Welzijnsraad onderzoekt

drinkwatergedrag 17

Kalmthout werelddorp 18

HULPDIENSTEN

Krijg gratis advies om je woning

beter te beveiligen 20

Politie organiseert workshops

tegen weekendongevallen 21

Brandtorenwachters waken

over de heide 22

ECONOMIE

Kalmthoutse detailhandel

onder de loep 23

Werkzoekenden aan het woord

op de jobbeurs 24

MILIEU

Spring rationeel om met je water 25

Eerste hulp bij ratten 26

WERKEN

Fietsostrade Antwerpen-Essen 27

GEMEENTEBERICHTEN

Gemeente en OCMW stellen

diensten voor 28

In dit nummer

FOTO COVER: Kinderen knuffelen tijdens het Kinderfestival 2014.

Met de bus naar Houden van ... Griffelrock

p. 8

Karate viert feestelijk jubileum

p. 12

Krijg gratis advies om je

woning beter te beveligen

p. 20

2

Page 3: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Woordje van de burgemeester

Beste Kalmthoutenaar,

komt er de buren tegen, die je wel kent, maar waarmee je niet vaak de gelegenheid hebt om een babbeltje te doen. Want zo gaat ons leven er vandaag aan toe. We kennen hier in Kalmthout wel de meeste van onze buren, maar ‘we lopen er de deur niet plat’. En daarom is het goed dat inwoners deze initiatieven opzetten om elkaar wat meer te ontmoeten. Elke week tijdens de vergadering van het college van burgemeester en schepenen keuren we een lange lijst van aanvragen en subsidies voor deze buurtfeesten goed. De straat moet immers vaak afgesloten worden en ook dat vraagt werk van de uitleendienst.

Het is één van de troeven van Kalmthout. Naast onze natuur vormt de aangename leefomgeving de kracht van onze gemeente. Mensen proberen er samen het beste van te maken en dat lukt vaak nog beter door deel te nemen aan de vele buurtinitiatieven en de uiteenlopende evenementen.

Daarom, laat ons hopen dat de zomer niet alleen mooi weer brengt, maar ook veel plezier en ontspanning. Niet alleen in Kalmthout, maar ook op ieders vakantiebestemming.

Geniet ervan!

Lukas JacobsBurgemeester

“Het worden weer drukke tijden in de zomer voor ons, burgemeester”, zo sprak Wannes van de gemeentelijke uitleendienst me onlangs aan. Hij maakte zich wat zorgen of al het materiaal voor al die evenementen wel ter plaatse zou geraken. “De agenda staat helemaal vol. We zullen weten wat te doen de volgende maanden, maar het komt wel goed”, zo besloot Wannes.

Kalmthout leeft in de zomer, dat is duidelijk. En dus hebben de uitleendienst en de evenementencoördinator veel werk. Niet alleen om alle vergunningen in orde te krijgen. Ook om met de oranje camionette (‘steeds op weg naar een feestje’) alles netjes op tijd ter plaatse te krijgen, nadien op te halen en het opnieuw klaar te maken voor de volgende klant. En zo gaat dat een ganse zomer door.

De zomerbrochure die eerder bij iedereen in Kalmthout in de bus viel, geeft een fraai overzicht van wat er overal in Kalmthout te doen is. Vervelen is geen optie. Maak gebruik van dit aanbod, zou ik zeggen. Je komt er ongetwijfeld heel wat bekenden tegen en je doet er de organisatoren een groot plezier mee. Zowel voor kinderen, jongeren, ouders en grootouders staat er van alles op til.

Met de zomer in aantocht is ook weer de piek van de Kalmthoutse buurtfeesten aangebroken. Heel wat straten en buurten maken zich klaar om weer gezellig samen te zitten, vaak rond de barbecue. Je

D e O u d h e i d k u n d i g e K r i n g v a n Kalmthout (OKK) heeft een website: www.oudheidkundigekringkalmthout.be. De gebruiksvriendelijke en moderne site geeft een overzicht van de werking van OKK. In de ruim 65 jaar dat de vereniging bestaat, werd veel info en beeldmateriaal verzameld. Die wordt nu ontsloten.

Iedereen kan er terecht om info over het tijdschrift Calmpthoutania op te zoeken. Een lijst met alle artikels van alle jaargangen

is opgenomen. Oude nummers van het tijdschrift kunnen besteld worden. Wie informatie zoekt over een bepaald onderwerp dat verband houdt met Kalmthout kan zijn zoektocht best starten met het raadplegen van ‘M. Van Aert, Bibliografie van Kalmthout’, een werk dat regelmatig aangevuld wordt met informatie uit nieuwe publicaties.

Wie is het? Voor het onderdeel ‘Foto’s’ hoopt OKK op wat inbreng. Ze bezitten veel foto’s

met onbekende personen op en willen graag weten wie deze personen zijn om zo tot een beter inzicht te komen over de levensomstandigheden van onze voorouders.

Oude postkaarten Vlaggenschip van de nieuwe site is de database van oude postkaar ten van Kalmthout. In samenwerk ing met de werkgroep Erfgoed Kalmthout werden meer dan 1750 postkaarten gedigitaliseerd en gesorteerd. Al de kaarten zijn netjes gerangschikt per wijk en straat. In de leeszaal van het gemeentehuis (Kerkeneind 13) kan je de originele kaarten of de digitale versie in hoge resolutie bestuderen. Mocht je kaarten bezitten die niet voorkomen in de database, dan verneemt het OKK dat graag.

Oudheidkundige Kring gaat digitaal

3

Page 4: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Als aanloop naar de Vlaamse feestdag stak het gemeentebestuur in samenwerking met de cultuurraad een programma in elkaar om duimen en vingers bij af te likken. Van dinsdag 7 tot en met zaterdag 11 juli 2015 bruist onze gemeente op heel wat plaatsen van activiteiten voor jong en oud. Wil je nog meer informatie dan je hieronder vindt? Kijk dan op www.kalmthoutfeest.be.

Grootouders & kleinkinderenHet team van De Vroente organiseert dinsdag 7 juli 2015 een dag speciaal voor grootouders en kleinkinderen. In de voormiddag ontdek je samen de natuur op een speelse manier en doe je allerlei zomeractiviteiten. Aansluitend kan je deelnemen aan theatervoorstelling ‘Bie’. De voorstelling is een combinatie van spelen, muziek, opdrachten en verhalen. Maak het extra leuk en kom verkleed als bij naar de voorstelling. Deze dag is volledig gratis, maar je brengt best wel wat drank en een picknick mee. Inschrijven doe je vóór 1 juli en vermeld zeker of je heel de dag komt of slechts aan één van beide activiteiten deelneemt.

INSCHR: [email protected] 03 620 18 30

Vlaanderen feest, Kalmthout nog het meest

Grensoverschrijdende avondwandelingWoensdag 8 juli 2015 om 19u start er een grensoverschrijdende avondwandeling op de parking van De Vroente aan de Putsesteenweg. Via de Kalmthoutse Heide stap je dwars door het Grenspark tot bij onze noorderburen. Na een welverdiend drankje rijd je met een bus terug naar de vertrekplaats in Kalmthout. De wandeling is gratis, maar je schrijft je wel best in vóór 1 juli.

INSCHR: [email protected] 0476 676 541

Klassiek avondconcert & feestredevrijdag 10 juli 2015 kan je vanaf 20u gratis naar de kerk van Heide voor het traditionele avondconcert en feestrede. De gelegenheidsspreker is Paul Trio. Deze geschiedkundige prof. stelt de kritische vraag: Hoe Vlaams is de Guldensporenslag? Sopraan en Kalmthouts musicus An De Ridder neemt met plezier het klassiek avondconcert voor haar rekening, begeleid door pianist Roeland Daems (zie interview op volgende pagina).

INFO: [email protected] 03 620 22 66

Picknick kasteel BoterbergDe nieuwe eigenaars van het goed van Carlier en kasteel Boterberg zetten op zaterdag 11 juli 2015 tussen 15u en 21u de poort open voor een heuse picknick op dit mooie domein. Eten en een picknick-dekentje breng je zelf mee, de gemeente zorgt voor een drankje. De muzikanten van de Heuvelzicht-jammers zorgen voor een gezellig muziekje en nodigen alle muzikanten, groot en klein, uit om mee te komen jammen. Je kan het kasteel te voet of met de fiets bereiken via ’t Annemieke.

INFO: [email protected] 03 620 22 66

Het team van De Vroente organiseert dinsdag 7 juli een dag speciaal voor grootouders en kleinkinderen.

Wie wil er niet picknicken in het decor van kasteel Boterberg?

4

IN DE KIJKER

Page 5: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

S o p r a a n A n D e R i d d e r ( 3 5 ) z i n g t binnenkort op Kalmthout Feest. Ze is een gerenommeerd operazangeres die momenteel Micaëla speelt in Carmen van Bizet bij de Zomeropera Alden Biesen. An groeide op in Kalmthout, zette hier haar eerste stappen in de muziek en komt nog altijd graag terug.

“Ik groeide letterlijk op tussen Hei en Maatjes”, steekt An van wal. “Momenteel woon ik in Antwerpen. Maar als ik te lang in de stad verblijf, verlang ik toch terug naar Kalmthout. Dan trek ik mijn wandelschoenen aan en maak een stevige wandeling in de heide. Mijn eerste muzikale stappen waren in de Kalmthoutse muziekschool. Ik volgde pianolessen en nam er na een tijdje ook stemvorming bij. Ondanks mijn muzikaal talent, was het zeker niet meteen mijn plan om zangeres te worden.”

“Als ik te lang in de stad verblijf, verlang ik toch terug naar Kalmthout”

“Op mijn zestiende kreeg ik een vrijkaart voor Tosca, een opera geschreven door Puccini”, gaat An verder. “Ik was er zo van

An De Ridder zingt in ’t Vlaamsch

Van klein Kalmthouts meisje tot stevige operazangeres

onder de indruk dat ik dacht: dat wil ik ook doen. Ik vind zang de ultieme vorm van communicatie. Zang, dat is woorden én muziek. Als de woorden het niet meer kunnen zeggen, neemt de muziek het over en ze ondersteunen elkaar ook. Ik vind opera dan ook de meest complete uitdrukkingsvorm en voel me als een vis in het water in die wereld.”

“Opera is de meest complete uitdrukkingsvorm”

“Eerst studeerde ik verder in Leuven aan het Lemmensintituut: piano en zang”, vertelt An. “Ze hadden me afgeraden om zang te volgen, maar ik wist intuïtief dat ik zangeres

zou worden. Na een paar jaar schakelde ik dan over naar het conservatorium van Maastricht om er opera te volgen. Na mijn studie had ik het geluk om aangenomen te worden bij Operastudio Amsterdam. Dat is een soort brug tussen je opleiding en het professioneel leven. In een jaar word je klaargestoomd om te acteren en te zingen. Het is een erg vol programma met vormingen en je wordt ook ingeschakeld in allerlei producties.”

“Ik wist intuïtief dat ik zangeres zou worden”

“Als operazangeres is het belangrijk om een goede coach te hebben”, benadrukt An. “Ik vond de mijne in New York. Elk jaar ga ik ernaartoe voor een intensieve cursus. Een beetje zoals je een keer per jaar met je auto naar de garage gaat voor een onderhoud. Ik probeer mij tijdens die cursus ook nog een beetje bezig te houden in New York. Zo geraakte ik er een paar jaar geleden zelfs in de finale van een zangwedstrijd.”

Op 10 juli brengt An De Ridder, begeleid door pianist Roeland Daems, een boeket Vlaamse kunstliederen van o.a. August De Boeck en Peter Benoît. Ze gaat op zoek naar Vlaamse muziek die ten onrechte niet zo bekend is. En An kan als geen ander communiceren met het publiek. Ze weet de mensen echt te raken met haar stem en presence. Dat moet je zeker eens komen bekijken!

INFO: www.anderidder.com

An De Ridder speelt momenteel Micaëla in Carmen van Bizet bij de Zomeropera Alden Biesen.

An (rechts) kan als geen ander communiceren met het publiek.

5

IN DE KIJKER

Page 6: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Cultuurhuis Mimuze (Brasschaatsteenweg 268) drukt hoe langer hoe meer zijn stempel op het culturele leven in Kalmthout. Mike Smeulders (42) en Lindsay Benoodt (33), man en vrouw, baten Mimuze met veel enthousiasme uit. Maar wat schuilt er allemaal achter de muren van de concertzaal aan muziekhandel Mike’s Music?

Hoe is het idee van een cultuurhuis ontstaan?Mike Smeulders: “In 1999 startte ik met de muziekhandel. Gaandeweg kwam er vaker de vraag naar muziekeducatie. We hadden wel enkele lokaaltjes om lessen te geven. Maar naarmate de zaak groeide, werden die meer en meer opgeofferd voor demoruimte. Meer

Mimuze brengt kunst tot bij iedereen

plaats voor educatie was dus de aanleiding tot uitbreiding, maar het werd uiteindelijk veel meer dan dat.”

Wat gebeurt er allemaal binnen Mimuze?Lindsay Benoodt: “Er is de educatieve kant. Er komen hier 170 studenten per week piano-, keyboard-, gitaar-, zang-, drum- of accordeonles volgen. De muzieklessen zijn heel praktijkgericht. Weinig theorie dus. Op basis van je (eventuele) muzikale achtergrond word je ingedeeld bij een leerkracht. Er zijn tien lessen en één toonmoment per trimester. Standaard volg je met twee of drie les, maar individueel kan ook.”

Mike Smeulders: “Buiten dat educatieve luik organiseren we zelf concerten. We verhuren onze zaal ook aan organisaties of bedrijven. Recent was er bijvoorbeeld de samenwerking met Puntvis via concerten van The Scabs, De Mens en Raymond Van Het Groenewoud. Maar het gaat nog breder tot optredens van comedians, dansworkshops, muziekopnames of schoolvoorstellingen.”

Wat willen jullie nog bereiken?Lindsay Benoodt: “Vooral mensen. Kunst brengen naar de mensen van Kalmthout en omstreken met onze programmatie. Mimuze als culturele ‘place to be’, waar mensen samen komen in een gezellige, kunstzinnige en professionele accommodatie. Ook voor dagactiviteiten zoals repetities, meetings, workshops, enzovoort. Mimuze is echt ons kindje waardoor we er graag al onze warmte en passie in steken en ervoor zorgen dat alles in orde is.” Programma Mimuze najaar 2015Zondag 13 september: leerkrachtenconcert (start educatie 2015-2016)Vrijdag 2 oktober: halve finale Clash of the CoverbandsZaterdag 3 oktober: Legends of RockVrijdag 13 november: Guido BelcantoZaterdag 28 november: Jan Jaap van der Wal (comedy)

INFO: www.mikesmusic.be

Mike Smeulders (42) & Lindsay Benoodt (33).

Lindsay Benoodt: “We willen Mimuze profileren als culturele ‘place to be’”.

6

IN DE KIJKER

Page 7: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

ATV-vertellingen komen naar Kalmthout

Heuglijk nieuws! De ATV-zomervertellingen komen op maandagavond 20 juli 2015 om 20u naar Kalmthout. Met z’n allen kunnen we genieten van de vertelling van Nele Goossens.

Ons Nele brengt die avond “’t zal wel zijn”. Muzieknummers, hilarische sketches en hier en daar een ontroerend moment, dat is de cocktail waar ze van houdt. Bij mooi weer worden jullie ontvangen in Arboretum Kalmthout (Heuvel 8). Toch een bui die dag? Dan vindt de vertelling plaats in de Markgraaf (Kastanjedreef 59).

Wie het, bij het horen van de naam Nele Goossens, in Keulen hoort donderen, moet Chris & Co nog eens vanonder het stof halen. Daarin speelt ze Kelly, het lief van Snelle Eddy. Daarnaast speelde ze nog gastrollen in verschillende tv-series, waaronder Flikken. Maar ze is vooral actief in het theater en cabaret.

INFO: [email protected] 03 620 22 66

Muzarto staat al meer dan veertig jaar garant voor kwaliteitsvol deelti jds kunstonderwijs. Met om en bij de 800 leerlingen en veertig leerkrachten wordt hard gewerkt aan de artistieke ontplooiing van kinderen en volwassenen in Essen en Kalmthout. Naast muziek, wordt er ook woord en dans aangeboden.

MozaiekVanaf september 2015 breidt Muzarto uit met enkele nieuwigheden. Zo wordt er gestart

Muzarto breidt uit

met het project Mozaiek. Dit is een klasgroep voor kinderen van acht tot twaalf jaar met een doorverwijzing naar het buitengewoon onderwijs, type basisaanbod (de huidige types 1 en 8). Zij kunnen vanaf september één uurtje per week muzische vorming volgen. De lessen gaan door in Essen.

MiniMuzEr wordt ook een initiatiegroep voor kinderen van zes en zeven jaar opgericht. In drie sessies krijgen deze kinderen muzische vorming op verschillende domeinen: muziek, beeld, woord, beweging en media. Deze lessen gaan door in Kalmthout en de initiatiegroep heet MiniMuz.

InschrijvenVoor zowel Mozaiek als voor MiniMuz zijn de plaatsen beperkt. Het is daarom belangrijk om in te schrijven. Op dinsdag 23 juni 2015 organiseert Muzarto om 20u een infoavond in Essen (Kerkstraat 3) voor Mozaiek en eveneens om 20u in Kalmthout (Kerkeneind 21) voor MiniMuz. Aansluitend kan er ingeschreven worden.

INFO: www.muzarto.be 03 667 33 79

77

IN DE KIJKER

Page 8: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Donderdag 30 april 2015 organiseerde de gemeentelijke ouderenadviesraad een uitstap naar het muziekevenement Houden Van … Griffelrock in het sportpaleis van Antwerpen. Er werd een bus ingelegd, maar je kon ook zelf met je wagen of het openbaar vervoer gaan. We stuurden een 26-jarige verstekeling mee om verslag uit te brengen van deze hoogdag van het Vlaamse lied.

Met de bus naar Antwerpen Dina (72) en Roza (75) zijn al anciens. Ze geven me de raad om me een beetje te gedragen. Gewoon zitten en luisteren zou volstaan. Ook Godelieve (74) en Minne (79) geloven niet dat ze Griffelrock al drie keer gemist hebben. Ze zeggen dat ik goed op Margriet Hermans moet letten, want die heeft een dijk van een stem. Rudy (65) kijkt dan weer uit naar ‘Veel te mooi’ van Sanne. Hij zegt dat het nostalgie is die hem naar Griffelrock doet gaan.

Met de bus naar Houden van … Griffelrock

In het sportpaleis Luc Appermont presenteert en hij kan het nog altijd sappig aan elkaar praten. Margriet Hermans opent en krijgt voor het eerst de handen op elkaar. Dan verschijnt John Terra, voor mij een nobele onbekende. Maar plots weerklinkt ‘De dag dat het zonlicht niet meer

scheen’. Iedereen zingt mee, warempel een kippenvelmomentje. Vervolgens klimt er een frêle meisje op het podium, Maartje Van Neygen. Maar looks verraden niets. Wat een stem.

Hein Simons brengt een medley van klassiekers. Hierdoor gaat de enige hit die ik van hem ken ‘Mama’ een beetje verloren in het geheel, jammer. Maar niemand die erom maalt, want op het middenplein wordt de polonaise ingezet. Jo Vally straalt duidelijk op het podium. Hij gaat verder op de ingeslagen weg. En dan het orgelpunt van de avond: Erik & Sanne. Waarom die Erik erbij is, begrijp ik niet goed. De liedjes die Sanne alleen zingt,

nemen iedereen mee. En Rudy had gelijk, ‘Veel te mooi’ maakt zijn naam meer dan waar.

Een hele Hein Greta (69) en Astrid (79) waren er voor de eerste keer bij. Voor Astrid was het zelfs vijftig jaar geleden dat ze nog eens in het Sportpaleis geweest was, een hele ervaring. Wiske (62) en Nicole (62) zweren bij Vlaamse liedjes. Ze zijn blij dat ze de artiesten eens in levende lijve aan het werk hebben gezien. Liliane (67) en Maria (67) zijn dan weer content dat ze wat hebben kunnen ontstressen. Ze zijn allebei op pensioen en hebben het dus heel druk. Ze vonden wel dat Heintje, een hele Hein geworden was.

8

IN DE KIJKER

Page 9: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Erfgoed is een term die een brede lading dekt. We noemen iets pas erfgoed als we het zo uitzonderlijk vinden dat we het willen bewaren en doorgeven aan de volgende generaties. Iedereen kent onroerend erfgoed. Maar vinden we in Kalmthout ook cultureel erfgoed? Onroerend erfgoed bestaat uit gebouwen, sites, landschappen, enzovoort. Open Monumentendag zet dit jaarlijks in de kijker. Cultureel erfgoed wordt jaarlijks in de kijker gezet tijdens Erfgoeddag. Dit erfgoed bestaat voornamelijk uit roerend en immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed gaat over de ongrijpbare kant: sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen of muziek. Roerend erfgoed kan je wel vastnemen: collecties, archieven,

Erfgoed typeert Kalmthout

literatuur, foto’s, films, archeologisch erfgoed of levend erfgoed.

In Kalmthout vinden we opvallend veel immaterieel erfgoed. Deze tradities en uitdrukkingen zijn typerend voor onze gemeente. Zo was Kalmthout vroeger een toevluchtsoord voor vakantiegangers, immigranten en kunstenaars die door het onbezorgde en gezonde buitenleven en de schoonheid van de omgeving werden aangetrokken en in lokale herbergen of hotels verbleven. Ook de scholen op het platteland waren erg in trek bij stedelingen. Zo werd de eerste openluchtschool van Vlaanderen in 1904 opgericht in Heide.

De immigratie van Joodse families in de wijk Heide is ook een voorbeeld van de toevlucht

van stedelingen naar onze gemeente. Heide kende tussen WO I en WO II een snelle uitbreiding met de bouw van villa’s en kasteeltjes voor de Antwerpse burgerij, waaronder veel Joodse diamantairs.

Het Kalmthoutse landschap en zijn bevolking inspireerde talrijke schrijvers en dichters. Maar laten we ook niet het summum van de Belgische stripauteurs vergeten. Willy Vandersteen, bezieler van Suske en Wiske en De Rode Ridder woonde, leefde en werkte in Kalmthout.

Nog andere voorbeelden van Kalmthouts immaterieel erfgoed zijn de Hoevefeesten, de duivensport, het turfsteken, de touwslagerij en het Landjuweel. We gaan hieronder uitgebreid in op dat laatste.

Sint-Jorisgilde Nieuwmoer organiseert in het weekend van 27 en 28 juni 2015 het achttiende landjuweel der Kempische Gilden. De Sint-Jorisgilde is een schutters-gilde die als wapen de voetboog hanteert. Maar er worden nog tal van andere acti-viteiten beoefend, zoals gilde- en volks-dansen, vendelen en roffelen. Hoofdman Gaston Mertens (64) geeft tekst en uitleg over wat zo’n landjuweel juist inhoudt.

“Een landjuweel wordt om de vijf jaar ingericht door de vorige winnaar”, legt Gaston Mertens uit. “Alle gilden, een 55-tal, die aangesloten zijn bij het overkoepelende

orgaan, de Hoge Gilderaad der Kempen, komen hiervoor in aanmerking. In 2010 lukte het onze gilde om als eerste te eindigen en zo het zeventiende landjuweel te winnen.”

“Een landjuweel wordt om de vijf jaar ingericht door de vorige winnaar”

“ Ti jdens het landjuweel worden alle disciplines, die deel uitmaken van het gildeleven, betwist”, aldus Gaston Mertens. “Er wordt geschoten, gedanst, gevendeld en geroffeld. Op elke discipline worden punten gegeven die men samentelt met de punten

van de vier voorgaande gildefeesten. In de loop van het jaar worden er nog punten toegekend op voorwerpen waarover een gilde beschikt en die op studiedagen, ingericht door de Hoge Gilderaad, worden gekeurd. Denk maar aan gildevlaggen, -zilver, - boeken of beelden. Al die punten worden samengeteld en dan is de winnaar bekend.”

“Vooral de zondag is interessant voor bezoekers”

“Zaterdag 27 juni is het aan de schutters, zondag 28 juni komt de rest in actie”, plant Gaston Mertens. “We verwachten tussen de 2000 en 2500 bezoekers. Vooral zondag is interessant voor bezoekers. Om 13u30 is het dan het ‘schoon inkomen’, een stoet met alle gilden in vol ornaat. Om 15u beginnen de wedstrijden dansen, vendelen, roffelen en het opperkoningschieten. Dit alles vindt plaats op de feestterreinen gelegen aan de Pastorijhoef.. Bovendien is de toegang gratis!”

INFO: www.sintjorisgildenieuwmoer.be

Sint-Jorisgilde Nieuwmoer: landjuweelhouder 2010-2015

Ere-hoofdman Jaak Bleyenbergh (29/10/1936-26/03/2014) houdt het landjuweel trots in de lucht.

9

CULTUUR

Page 10: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Sinds eind april 2015 heeft Emmanuel De Bom (1868-1953) een huldegrafzerk op het kerkhof van Kalmthout Centrum. Schrijver van romans, biografieën, essays en kritieken, journalist en bibliothecaris, kennen we Mane – voor de vrienden – toch vooral als medestichter en redacteur van Van Nu en Straks, het literaire tijdschrift. En dat De Bom van Kalmthout hield, doen we hieronder uit de doeken.

Huize Ten Heuvel Door zijn veelvuldige verblijven in onze gemeente geraakte Mane De Bom verslingerd aan Kalmthout en wilde hij hier graag wonen. Uiteindelijk kwam zijn droom uit en bouwde hij een woning op de Heuvel: huize ‘Ten Heuvel’. Een citaat uit de omstandige briefwisseling met zijn collega en vriend Stijn Streuvels bewijst dit: “Het is hier goddelijk en we leven in ons paleizeke op den Heuvel lijk koningskinderen. De enige gemeenschap die we sterk voelen is die met weer en wind, met zon en regen donder en bliksem, smoor over de velden en opkomende mane. Als ik uit de stad weg ben en den eersten voet op Calmpthoutschen bodem heb gezet is de stad totaal (te veel misschien voor zekere belangen) vergeten. Een schone bomenweg leidt naar de heide rechts

Grafmonument eert Emmanuel De Bom

en links naar den venen eindelozen steenweg naar Putte toe.”

Hoofdbibliothecaris In 1886 begon De Bom te werken voor de stad Antwerpen. Hij groeide door tot bibliothecaris, maar werd in 1918, na de Eerste Wereldoorlog, ontslagen vanwege zijn Vlaamsgezinde ideeën. Pas in 1926 werd hij in eer en functie hersteld. Hij voerde als hoofdbibliothecaris veel nodige hervormingen door. Zo werd er gedurende tien dagen in totaal 66 uur gewerkt met een ploeg van elf personen om de collectie van

ongeveer 70.000 boekbanden te reinigen. 37 kilo stof werd weggezogen en daarna verbrand.

Van Nu en Straks Iedere Kalmthoutenaar weet wellicht dat onze gemeente een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van het literaire tijdschrift ‘Van Nu en Straks’. Het tijdschrift (opgericht in 1893 in Huize Vogelenzang) zal in amper tien jaar tijd zorgen voor een ware omwenteling in de Vlaamse cultuur en fungeerde als katalysator voor de vrijzinnige en katholieke bladen die in dezelfde tijd ontstonden, vernieuwd of heropgericht werden. De Boms beste prozawerk ontstaat in deze periode en zou later nooit meer dit peil evenaren. In 1898 publiceert hij Wrakken. Deze kleine, pessimistische roman, die zich afspeelt in het Antwerpse schipperskwartier, wordt beschouwd als zijn belangrijkste werk.

Emmanuel De Bomlaan Bij wijze van afscheid van het actieve leven ontvangt hij in 1940 de vijfjaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde (periode 1935-1939). Het is een laatste erkenning van zijn activiteiten als auteur. Hetzelfde jaar wordt hij onderbestuurder en in 1941 voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Mane De Bom overlijdt in 1953 in huize ‘Ten Heuvel’ te Kalmthout. In 1997 werd er ook al een straat naar hem genoemd: de Emmanuel De Bomlaan.

Peter Moreau nam het initiatief om een huldegrafzerk voor Emmanuel De Bom te plaatsen.

V.l.n.r.: Portret van Emmanuel De Bom en zijn beste vrienden, Maurice Gilliams en Karel Van de Woestijne.

10

CULTUUR

Page 11: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Eind mei werd het nieuwe speelterreintje aan de sportterreinen van Zwarte Hond ingehuldigd. 1 juli gebeurt dit ook met het speelterreintje aan winkelcentrum De Beek.

Zwarte HondDe jeugdraad kwam op de proppen met het thema ‘zwarte hond met bal’. Uit drie ingestuurde offertes kozen de kinderen van de kindergemeenteraad dan het winnende ontwerp. Deze kinderen mochten het nieuwe speelterreintje dan ook als eerste ‘inspelen’. Gemeentearbeiders werkten samen met

Nieuwe speelterreintjes in Kalmthout

de firma Wood to Play voor het creëren en plaatsen van de toestellen. Er kwamen nieuwe houten op maat gemaakte toestellen en een zandbak als ondergrond. Het speelterrein is openbaar toegankelijk en voornamelijk voor drie- tot achtjarigen.

De BeekHet speelterreintje vertrekt vanuit het concept van een kronkelende beek, als knipoog naar de locatie. Er werden ook typische Kalmthoutse beelden gebruikt in de uitwerking, zoals weidse landschappen,

spinnenwebben en dauwdruppels. Verder zijn er heel wat dieren in het concept opgenomen: kikkers, hagedissen en slangen. Het speelterrein bevat een klimtoren met een tunnelglijbaan. Aan de toren is een webstructuur gebouwd. Naast de toren en het web is er een kikkerpoelstammenparcours u i tgewer kt . Tot s lot i s e r nog een vogelnestschommel met slangenpalen.

INFO: [email protected] 03 620 22 65

Eind mei werd het nieuwe speelterreintje aan de sportterreinen van Zwarte Hond ingespeeld door de kinderen van de Kindergemeenteraad.

Het speelterreintje aan winkelcentrum De Beek vertrekt vanuit het concept van een kronkelende beek, als knipoog naar de locatie.

1111

JEUGD

Page 12: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Mas. Oyama Kyokushinkai Karate uit Kalmthout bestaat 25 jaar. Het is een full-contact karateclub waar iedereen welkom is. Karate is een Japanse vechtsport waar er geen wapens gebruikt worden, enkel het lichaam. Voorzitter Herbert Van Hees (29) begon er een jaar na de oprichting, maar weet ondertussen alles over de club.

“Er was eens een karateclub in Brasschaat”, rakelt Herbert Van Hees wat geschiedenis op. “Die club groeide snel en werd te groot. Enkele lesgevers startten daarom een nieuwe club in Kalmthout in 1990. Dat was de geboorte van Mas. Oyama Kyokushinkai Karate. Oorspronkelijk trainde de jeugd in de turnzaal van Kadrie en de volwassenen in de kleine Gitok. Nu trainen we allemaal in de oude turnzaal van Gitok bovenbouw. Op een bepaald moment hadden we 150 leden, maar rond 2007 kenden we een dipje. Bijna alle lesgevers stopten. Er kwam dus een generatiewissel. En we veranderden van locatie. Toen zijn we eigenlijk helemaal

Karate viert feestelijk jubileum

opnieuw moeten beginnen. Maar momenteel loopt het goed, zijn er 110 leden en hebben we een fris en jong lesgevend kader.”

“We hebben een fris en jong lesgevend kader”

“ Typisch voor karate: velen beginnen, weinigen houden het vol”, bekent Herbert Van Hees. “Er is een groot verloop. Het is dan ook een mentale sport. Zo’n film als The Karate Kid geeft wel een boost. Maar ik merk toch dat er nog altijd een negatieve bijklank aan een vechtsport kleeft. Bijvoorbeeld als er in de krant staat ‘Voetballer deelt karatetrap uit’. Dat heeft toch niets met karate te maken? Je merkt het ook aan de reacties als je vertelt dat je karate doet. Dan vragen ze om iets te laten zien. Maar mensen die een vechtsport doen, zijn geen vechtersbazen. Ze kunnen zich uitleven in hun sport.”

“Woensdag 18 maart 2015 vierden we, samen met het gemeentebestuur, ons jubileum met

een gemeenschappelijke training met alle groepen”, glimlacht Herbert Van Hees. “Het was toen echt dag op dag 25 jaar geleden dat de club werd opgericht. Het was een ludieke training met feesthoedjes en slingers, waar de ouders naar konden komen kijken. Achteraf was er een receptie. De oprichters van de club en enkele oude lesgevers kwamen ook opdagen. Ik kijk al uit naar mijn uitnodiging binnen 25 jaar.”

“Mensen die een vechtsport doen, zijn geen vechtersbazen”

PS: Zaterdag 2 mei 2015 vond het Europees Kampioenschap Kyokushinkai Karate plaats in Rusland. De Kalmthoutse karateclub behaalde hier drie bekers. Een knappe prestatie!

INFO: www.masoyamakalmthout.be www.facebook.com/ masoyamakalmthout

Mas. Oyama Kyokushinkai Karate vierde zijn jubileum met een gemeenschappelijke training met alle groepen.

12

SPORT

Page 13: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Voetbalclub Achterbroek VV startte in mei met de aanleg van een kunstgrasveld op hun A-veld. Op het veld zullen zowel het eerste elftal als jeugdploegen competitie spelen. In totaal gaat het om een investering van 436.000 euro. De gemeente betaalt 80% of 350.000 euro. De rest financiert Achterbroek VV met eigen middelen.

Kunstgras in Achterbroek

“Dit kunstgrasveld is maar mogelijk dankzij de steun van de gemeente Kalmthout”, beseft Robert Neys, voorzitter van Achterbroek VV. “Maar ook dankzij allerlei acties gevoerd door de eigen clubleden. Er was een barbecue, een restaurantdag en afzonderlijke ploegen deden toffe activiteiten. Orgelpunt was een fuif met optreden van de plaatselijke

covergroep ‘The Locals’ op zaterdag 9 mei in een grote tent op de voetbalterreinen.” “Bedoeling van het kunstgrasveld is de spelers hun favoriete sport optimaal te laten uitvoeren”, vertelt Robert Neys. “Kunstgras laat een intensiever veldgebruik toe. Daarom zullen alle competitiewedstrijden op het nieuwe veld worden gespeeld. Er wordt ook de nodige verlichting voorzien. Avondwedstrijden zijn dus mogelijk.”

De inhuldiging van het kunstgrasveld vindt plaats op zaterdag 25 juli 2015. “Onze spelers, bestuur en supporters tellen al af naar die dag”, bekent Robert Neys. “Wij zijn een open club waar de leden kansen krijgen om te voetballen volgens eigen mogelijkheden.” Heb jij interesse om je aan te sluiten bij Achterbroek VV? Neem dan contact op via [email protected].

De gemeentelijke sportraad hield een enquête onder 55 erkende Kalmthoutse sportverenigingen. De enquête peilde naar de evaluatie van het sportbeleidsplan en dus eigenlijk naar alle spor tieve aangelegenheden van de voorbije zes jaar.

De gemeentel i jke spor t raad is een overkoepelend orgaan die de belangen v a n a l l e e r k e n d e g e m e e n t e l i j k e sportverenigingen behartigt. De raad adviseert het gemeentebestuur in alle sportieve aangelegenheden en werkt ook eigen initiatieven uit.

Resultaten 87% van de sportverenigingen ervaart nu een betere werking dan zes jaar geleden op het vlak van ondersteuning door de sportdienst. 89% ervaart ook een betere communicatie tussen sportdienst en sportvereniging dan zes jaar geleden. 78% van de sportverenigingen zijn op de hoogte van de inhoud en de

Sportraad tevreden over sportbeleid

werking van het subsidiereglement. 73% vindt dat ze voldoende kunnen participeren aan het gemeentelijke sportbeleid.

Stilstaan is achteruitgaanMooie cijfers. Maar dit betekent niet dat sportdienst en sportraad op zijn lauweren mogen rusten. Er staan nog verschillende

uitdagingen te wachten, zoals het sportpark en het sportbeleid en -verenigingsleven. Deze zaken verdienen blijvende aandacht en opvolging. Want ook in de sport geldt: stilstaan is achteruitgaan.

INFO: [email protected] 03 666 95 02

De gemeentelijke sportraad is tevreden over de afgelopen zes jaar en kijkt hoopvol naar de toekomst.

De werken zijn volop bezig en de inhuldiging staat gepland op zaterdag 25 juli 2015.

13

SPORT

Page 14: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

In 2013 werd de eerste spadesteek gegeven aan het toekomstige sportpark Heikant op de hoek van de Heikantstraat en het Pastoor Hensstraatje. Het gemeentebestuur verwacht het project in 2016 te realiseren. De werken gebeuren in 3 fasen.

Tijdens fase 2, die momenteel loopt, worden de gebouwen opgericht en uitgerust. Het voetbalgebouw met tribune, het inkomgebouw, het petanquegebouw en het atletiekgebouw krijgen vorm. Ook aanslui-tingen op riolering en nutsleidingen worden tijdens deze fase gelegd.

Sportpark Heikant in gebruik in 2016

Tenslotte werkt men heel het project af in fase 3 die uitgevoerd moet zijn in 2016. De sportvelden worden dan aangelegd: atletiekpiste, Finse piste, voetbalvelden en petanquevelden. Maar ook de infrastructuur wordt afgewerkt: toegangen, voetpaden, asfalt voor de interne wegen, omheiningen en poorten, verlichting, meubilair, signalisaties en de resterende groenaanleg met groenonderhoud.

INFO: [email protected] 03 620 22 40

De voetbaltribune aan het voetbalgebouw krijgt nog een platform waardoor ook rolstoelgebruikers gezellig voetbal kunnen kijken in de tribune.

Het atletiekgebouw heeft een erg goed zicht op de atletiekpiste, dankzij een kantine met erg veel ramen.

14

SPORT

Page 15: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

De Heidestoempers bestaan in 2015 veertig jaar. De wielertoeristen fietsen al rond sinds 1975. President Theo Melsen (77) was er vanaf het begin bij en getuigt over de gestage opkomst van het amateurwielrennen.

“René Stevens (86) is onze Oerstoemper”, glundert Theo Melsen. “Hij is de stichter van de Stoempers. Ook zijn neef Hugo Stevens (74) fietste mee van in het begin. Dat begon in 1973 met een paar man. Maar in 1975 werden de Heidestoempers uit de grond gestampt. Leo Mariën (1920-1995), voormalig president van onze club, bedacht die naam.”

“René Stevens is onze Oerstoemper”

“Iedereen kent onze felgele truitjes”, glimlacht Theo Melsen. “Die deden hun intrede in 1992. Daarom staan we in de polder bekend als het gele gevaar. We nemen elke zondag de polder in met zo’n honderd fietsers. Natuurlijk niet allemaal tezamen. We verdelen ons meestal in vier groepen volgens snelheid. Dat is een goede manier van werken. Zo kan iedereen

Heidestoempers razen al veertig jaar door de polder

volgen. We trappen ongeveer 80 kilometer en de snelste groep fietst gemiddeld 37 km/u. Veldrijders Wietse Bosmans en Mathieu Van der Poel durven hier zelfs in het tussenseizoen bij aansluiten.”

“Iedereen kent onze felgele truitjes”

“Dinsdag en donderdag doen we ook een tochtje”, vertelt Theo Melsen. “De burgemeester haalt dan af en toe zijn beste benen boven. We verpozen altijd even in de Dance Vision in Wuustwezel. Een gezellig café waar alles uit de doeken wordt gedaan. Daar komen alle verhalen naar boven. Het is ook traditie dat VRT-reporter Chris Van den Abeele om 16u30 een tournée générale geeft (lacht).”

“Fietsen is goed voor de gezondheid, maar er mag ook ontspannen worden!”

“Maar buiten de wekelijkse fietstochten gebeurt er nog vanalles bij de Heidestoem-pers”, benadrukt Theo Melsen. “We doen

verschillende trips over langere afstanden en organiseren zelf wedstrijden. Denk maar aan de Van der Poel Classic en de Van Trier Classic. We organiseren ook een paar fietsreizen. Bijvoorbeeld naar Mallorca. Dat is een echt fietsparadijs. Het is er altijd mooi weer en alle parcours zijn mogelijk: bergop, vlak, … Die reizen zijn met allemaal mannen bijeen. Dat is ideaal. Fietsen is goed voor de gezondheid en de conditie, maar er mag ook ontspannen worden natuurlijk!”

“We tellen meer dan tweehonderd leden”

“Wat me vooral opvalt, is dat fietsen de laatste twintig jaar hard is opgekomen”, getuigt Theo Melsen. “We begonnen met een paar man, maar momenteel tellen we meer dan 200 leden. We hebben even gedacht aan een ledenstop, maar dat bleek niet haalbaar. Als je lid wil worden, moet je wel eerst vijf keer meerijden. Daarna beoordeelt het bestuur of je toegelaten wordt of niet. Zo willen we de goede sfeer behouden.”

INFO: www.heidestoempers.be

De Heidestoempers nemen elke zondag de polder in met zo’n honderd fietsers. Ze bestaan dit jaar veertig jaar.

15

SPORT

Page 16: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

De bib heeft zijn online catalogus vernieuwd. Alles wat vroeger kon, blijft mogelijk. Maar je moet eerst een Mijn Bibliotheek-profiel aanmaken. Met zo’n profiel kan je ook van thuis uit gebruik maken van de digitale collecties. We overlopen de vernieuwingen.

Catalogushttp://zoeken.kalmthout.bibliotheek.be, daar zoek je in meer dan 45.000 beschrijvingen. Je vindt er een overzicht van literatuurprijzen, jeugdboeken, film, luisterboeken,… Op het detailscherm wordt gelinkt naar verwante gegevens.

Mijn BibliotheekOp http://mijn.bibliotheek.be worden al jouw bibliotheekdiensten op één plaats verzameld. Je kan er je uitleningen bekijken, uitgeleende werken online verlengen en uitleenbare werken reserveren. Je krijgt er ook toegang tot de digitale collecties van de bib (krantenarchief, digitaal archief Gazet van Antwerpen en fundels).

Om Mijn Bibliotheek te kunnen gebruiken, moet je je eerst registreren. Vragen of hulp nodig? Vraag gerust hulp in de bib. Er liggen daar ook folders met meer informatie. Of surf naar www.kalmthout.be/mijnbibliotheek voor alle info.

Bib Kalmthout vernieuwt online catalogus

Je kan verschillende lenerspasjes koppelen aan één Mijn Bibliotheek-profiel. Dat is handig voor families. Zo zie je niet alleen wat je zelf geleend hebt, maar ook wat jouw kinderen

geleend hebben. Als je je uitleenhistoriek activeert, houdt Mijn Bibliotheek bovendien bij wat je vroeger allemaal al geleend hebt.

KrantenarchiefZoek je een krantenartikel uit de Vlaamse pers? Dat kan nu ook van thuis uit , tenminste als je lid bent van de bib. Via http://zoeken.kalmthout.bibliotheek.be/krantenarchief kan je je aanmelden met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Digitaal archief GvATegen 2016 digitaliseert Concentra het volledige krantenarchief van Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen. Je bladert als het ware digitaal door deze kranten. De oudste en nieuwste jaargangen van de krant kan je nu al digitaal doorzoeken via http://mijn.bibliotheek.be/gva.

FundelsFundels zi jn digitale prentenboeken aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. Ze zijn geschikt voor kinderen tussen drie en zeven jaar. Download de fundelsapp via http://mijn.bibliotheek.be/ fundels/prentenboeken. In de app kan je zeven gratis fundels lenen als je je aanmeldt met je Mijn Bibliotheek-profiel.

In de vernieuwde catalogus zoek je in meer dan 45.000 boekbeschrijvingen. Op Mijn Bibliotheek worden al jouw bibliotheekdiensten op één plaats verzameld.

Download de fundelsapp via Mijn Bibliotheek en leen zeven gratis fundels.

16

BIB

Page 17: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Water is gezond en vormt dé basis van evenwichtige voeding. Geregeld water drinken is dus de boodschap. Kraantjeswater is direct beschikbaar, gezond, goedkoop en er is geen verpakking of transport nodig om het aan te leveren. De gemeentelijke welzijnsraad verspreidde in Kalmthout een enquête om het drinken van (kraantjes)water in kaart te brengen. Hieronder vind je de resultaten.

In totaal legden 325 respondenten deze enquête af. We doen enkel uitspraken over deze respondenten. 36% van de deelnemers drinkt tussen de halve en een liter water per dag. Het gaat hier enkel om het drinken van water als drank, niet over water dat je opneemt via soep, koffie,… 18% drinkt minder dan een halve liter en 46% drinkt meer dan een liter, waarvan 5% zelfs meer dan 2 liter.

37% van de ondervraagden gebruikt f lessenwater, 16% gebruikt gefi lterd kraantjeswater en 47% gebruikt ongefilterd kraantjeswater. Van de respondenten die flessenwater drinken zijn er 15% bereid om over te schakelen naar gefilterd kraantjes water, 9% naar ongefilterd kraantjeswater en 63% willen liever een ander alternatief. 13%

Welzijnsraad onderzoekt drinkwatergedrag

47% van de ondervraagden gebruikt ongefilterd kraantjeswater

is niet bereid over te schakelen. Redenen om geen kraantjeswater te drinken zijn vooral de smaak, de hoeveelheid kalk en het feit dat het niet bruist.

Bij redenen waarom de ondervraagden wel kraantjeswater gebruiken, kunnen we volgende top vijf noteren:1. Gemakkelijk beschikbaar, ik hoef geen

zware flessen te dragen2. Het biedt een kostenvoordeel ten

opzichte van flessenwater3. Het is goed voor het milieu4. Ik vind het lekker5. Het is gezond

De gemeentelijke welzijnsraad selecteert op 15 juni uit de deelnemers enkele winnaars. Vijf personen krijgen een waterkaraf met zes glazen, enkele andere personen krijgen een inkomkaart voor Hidrodoe. Dit alles werd door Pidpa aan onze gemeente geschonken. Na deze enquête zal de welzijnsraad, als Gezonde Gemeente, verder onderzoeken of er gerichte acties nodig zijn tot het drinken van kraantjeswater. Op de planning staat alvast dat er aandacht zal geschonken worden aan loden leidingen en het plaatsen van extra drinkwaterfonteinen in de gemeente.

Belangrijk: neem de weg die het leidingwater aflegt eens onder de loep of laat het controleren. Het is belangrijk dat er sprake is van een loodvrij leidingnet. Loden leidingen kunnen lood aan het water afgeven. Dit is schadelijk voor het lichaam, in het bijzonder voor kinderen en zwangere vrouwen.

INFO: [email protected] 03 620 22 69

Of de aftakking in lood is, zie je bij de watermeter. Het deel naar de straatkant is de aftakking. Loden leidingen zijn dik en kronkelig. Een loden leiding heeft vaak verdikkingen en er zijn geen aparte koppelstukken aan bochten en kruispunten.

De welzijnsraad vroeg naar de verhouding van het drinken van water t.o.v. het drinken van andere dranken.

17

WELZIJN

Page 18: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

AFS Interculturele Programma’s vzw biedt jongeren de mogelijkheid om aan een internationale en interculturele uitwisseling deel te nemen. Kalmthoutse gezinnen boden dit jaar onderdak aan drie buitenlandse jongeren. Vonden zij hun draai in onze landelijke gemeente?

Giacomo (17) uit Italië

Waarom wilde je een jaar in het buitenland studeren?Giacomo: “Ik was op zoek naar een nieuwe ervaring. Wilde eens een andere bril opzetten dan de Italiaanse. Het kon en dus zou het dom zijn om het niet te proberen. Ik deed het ook voor mijn persoonlijke groei en het ontwikkelen van mijn sociale capaciteiten. Zo zit ik hier onder andere in de scouts, een mountainbikegroepje en een volleybalploeg.”

Wat valt je op aan het leven hier?Giacomo: “Alles is verschillend. Het weer is veel slechter. Wij leven echt buiten, dat is hier quasi onbestaande. In Italië ga je naar school tussen 8u en 13u, ook op zaterdag. Dan ga je naar huis voor eten en huiswerk. Ik vond het dan ook vreemd om op school te eten. In Italië is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag! Gelukkig is het eten hier wel lekker. Dat is immers de grootste angst van Italianen als ze naar het buitenland gaan. Gaat het eten wel lekker zijn? Het allerbeste is frieten met stoofvlees. Of gewoon frieten (lacht). In Sicilië zijn er geen frituren. Cafés bestaan er ook niet echt. Wel bars waar je kan eten. In Italië gaan we uit om te eten. Hier dikwijls enkel om te drinken. Maar wat me het meeste opvalt is de vrijheid, het ongedwongen karakter. In het begin zijn Vlamingen vrij koude mensen, maar daarna zijn ze erg warm, zelfs warmer dan Sicilianen. Maar in het begin moet je wel een muur over.”

Kalmthout werelddorp

Onze gemeente is een jaar de nieuwe thuis voor drie buitenlandse studenten

Giacomo uit Italië met gastmoeder Lies.

José uit Bolivia voor het atomium.

18

WELZIJN

Page 19: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

De familie De Schepper met Thananya in het midden.

José (17) uit Bolivia

Waarom wilde je een jaar in het buiten-land studeren?José: “Een neef was met AFS naar Amerika geweest. Dat leek me wel leuk. Bij hem thuis was er dan weer een Belgische AFS-studente geweest. Ik praatte veel met haar en wilde daarom graag naar België komen.”

Wat valt je op aan het leven hier?José: “Ik woon in de grootste stad van Bolivia, Santa Cruz, met ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Hier woon ik in Nieuwmoer, dat is wel een verschilletje. Ik woon hier dichtbij dieren en de natuur, helemaal anders dan in een stad. Jullie eten elke dag boterhammen en fietsen veel. Dat doe ik in Bolivia quasi nooit. Als het gevroren heeft, lig ik gegaran-deerd van mijn fiets. Ik pak hier ook vaak het openbaar vervoer. In het begin was dat wel een avontuur, maar ik word er steeds beter en beter in. Tentfeestjes zijn ook nieuw. Wij feesten meer in discotheken of bij iemand thuis. En jullie lusten bier precies wel heel graag (grinnikt). Maar ik vind België echt prachtig: de steden, de gebouwen, de land-schappen, de geschiedenis, alles eigenlijk. De mensen hier zijn wel minder gelovig en conservatief dan in Bolivia. Daar ging ik elke zondag naar de kerk en hier nog maar twee keer. In Bolivia wordt er ook meer geknuffeld. Hier duurt dat langer, vooraleer iemand echt een goede vriend wordt.”

Thananya (16) uit Thailand

Waarom wilde je een jaar in het buiten-land studeren?Thananya : “ I k wi lde de cultuur van Europa leren kennen. Er is hier een hoge levenskwaliteit en een ander denkkader dan in Thailand. Vanuit mijn staat kon ik bovendien enkel naar België, als enige land in Europa. Ik kende België als het land van chocolade, wafels, frieten, manneke pis en Brussel als de hoofdstad van Europa.”

Wat valt je op aan het leven hier?Thananya: “Het is koud (lacht). In Thailand is het altijd dertig graden. Er is enkel afwisseling tussen regen en zonneschijn. Jullie zoeken de zon echt op. In Thailand mijden we die en zitten we zoveel mogelijk binnen in de airco. Ik zag hier ook voor het eerst sneeuw. Dat was geweldig. En in Oostenrijk leerde ik skiën.“

“In België kan je ASO, TSO, BSO of KSO volgen. In Thailand volgt iedereen ASO. Wil je iets met kunst doen, volg je tekenschool. Er zijn wel technische richtingen, maar weinigen doen dat. Theorie is het allerbelangrijkste. Ik volg hier fotografie aan het CADIX in Antwerpen. Antwerpen is multicultureler dan Bangkok. Je kan hier zo opgaan in de massa en wordt gewoon in het Nederlands aangesproken. Je krijgt geen etiket opgekleefd. Antwerpen is mijn lievelingsstad en de Meir vindt ik erg leuk. In Thailand huizen alle winkels in

Word jij ook AFS-gastgezin?

Eind augustus ontvangt AFS een nieuwe groep buitenlandse jongeren. Ze zoeken voor hen gezinnen die hun huis en hun hart willen openstellen. Als gastgezin haal je een stukje van de wereld in huis en maak je kennis met een andere cultuur, maar het gaat veel verder dan dat. Je krijgt veel terug: je maakt hechte, internationale vriendschapsbanden voor het leven. Tijdens hun verblijf volgen de buitenlandse jongeren niet enkel les in een lokale school, ze leren ook onze cultuur en onze taal van dichtbij kennen. Door hun verblijf in een gastgezin integreren ze zich gemakkelijk in de lokale gemeenschap. Iedereen kan wereldgezin worden, ongeacht de samenstelling van het gezin. Ook alleenstaanden, holebi-koppels of mensen wier kinderen misschien al het huis uit zijn, kunnen perfect gastouder worden. AFS gaat op zoek naar een gastzoon of -dochter die het best bij het gezin past. INFO: www.afsvlaanderen.be/beleef

grote shoppingcentra. Bovendien eten we in Thailand altijd warm, zelfs ‘s ochtends. En een lunchpakket bestaat niet. Scholen hebben een keuken voor tijdens de middag een warme maaltijd te eten. Boterhammen kende ik niet. Bij ons is het altijd rijst, rijst en nog eens rijst. Maar nu heb ik frieten leren kennen. Dat eet ik nog liever dan rijst. De eerste week dat ik hier was, aten we geen rijst. Toen ik dat aan mijn grootmoeder vertelde, geraakte ze in paniek. Dat is heel ongezond, zei ze. En misschien heeft ze wel een beetje gelijk. Want dankzij die frieten ben ik al vijf kilo bijgekomen!”

19

WELZIJN

Page 20: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

De zomervakantie staat voor de deur. Velen ver trekken voor een langere periode op vakantie. Traditioneel zijn er meer woninginbraken wanneer iemand voor langere periode afwezig is. Vraag daarom zeker afwezigheidstoezicht aan bij de politiezone Grens. Bovendien kan de politie ook gratis langskomen voor diefstalpreventieadvies.

Als je voor korte of langere tijd afwezig bent, kan je dit dus melden aan de politiezone Grens. Dat kan telefonisch, maar ook via website, mobiel of de app. De wijkinspecteur houdt dan toezicht op je woning, maar ook de interventieploegen houden een oogje in het zeil wanneer ze geen dringende opdracht hebben. Bovendien ontvang je bij terugkomst specifieke feedback met informatie over het uitgevoerde toezicht. Je krijgt ook tips hoe je je huis veiliger kan achterlaten als je op vakantie bent.

Krijg gratis advies om je woning beter te beveiligen

Gratis diefstalpreventieadvies Nog beter is het om op voorhand al diefstalpreventieadvies aan te vragen bij de politiezone Grens. Dan komt er een adviseur gratis langs om tips op maat te geven om je huis te beveiligen. “Dit advies is uiteraard vrijblijvend, je kiest zelf wat je ermee doet”, benadrukt Patrick Van Beeumen, preventieadviseur bij de politiezone Grens. “Ik zal ook nooit gigantisch dure oplossingen voorstel len. Vaak z i jn gemak kel i jke, goedkope oplossingen voldoende om je huis te beveiligen. Dit advies is ook bijzonder handig voor mensen die gaan bouwen of verbouwen. De gemeente Kalmthout stuurt bovendien altijd een brief met informatie hierover wanneer een bouwaanvraag wordt goedgekeurd. Dankzij dit advies heb je tools en kennis om naar leveranciers te stappen zodat je weet waarover je spreekt inzake woningveiligheid.”

Geef de inbreker meer werk Jammer genoeg kan je een huis niet inbraakvrij maken. Maar je kan er wel voor zorgen dat een inbreker meer tijd en moeite moet doen om binnen te geraken. Een inbreker maakt altijd een risicoanalyse. Als hij ziet dat hij veel moeite moet doen om binnen te geraken, gaat hij op zoek naar een ander slachtoffer.

Alvast enkele algemene tips:• Sluit alle vensters en buitendeuren af,

maar zie ook dat de sleutel niet meer aan de binnenkant van de deur zit. De aftocht is dan immers gemakkelijker. De inbreker kan gewoon door een deur terug naar buiten, kan meer en grotere spullen meepakken, … Hij houdt ook rekening met de aftocht in zijn risicoanalyse.

• De achterzijde van je woning is het meest kwetsbaar. Installeer een tuinpoortje dat op slot kan. Ook al is dat maar een meter hoog. Erover springen met gestolen spullen is moeilijker. En de buren weten ook meteen dat er iets mis is als iemand erover springt.

• Laat een bewoonde indruk achter, verwittig je buren/familie en vraag zeker aanwezigheidstoezicht aan bij de politie.

• Help de inbreker niet: laat geen ladders slingeren en sluit tuinhuizen af. Inbrekers gebruiken zelfs tuinmeubelen als opstap. Als ze zien dat die op slot liggen, weet de inbreker ook dat je ermee bezig bent geweest. Dat schrikt af.

• Maak een inventaris op. Merk, type en serienummer zijn dikwijls niet voldoende, zet er je rijksregisternummer op en trek foto’s. Zo kunnen teruggevonden spullen geïdentificeerd worden.

• Wees discreet op sociale media over je vakantie. Pas ook op met antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.

Nog meer tips? Surf naar www.pzgrens.be.

INFO: [email protected], 03 620 29 29

Preventieadviseur Patrick Van Beeumen: “Mijn advies is ook handig voor mensen die gaan bouwen of verbouwen”.

20

HULPDIENSTEN

Page 21: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

‘Allergie’ is een overdreven reactie van het afweersysteem tegen meestal onschadelijke b e s t a n d d e l e n d i e v i a l u c h t we g e n , spijsvertering of huid door ons lichaam worden opgenomen. Het is een vorm van hypergevoeligheid voor een bepaalde stof, waarbij ons afweersysteem ongepast reageert en ons daardoor ziek maakt.

De activering van bepaalde witte bloedcellen door een antilichaam (immunoglobine E) kenmerkt het mechanisme van een allergische reactie. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie die zich uit in klachten. Vaak voorkomende allergiereacties zijn:astma, eczema, hooikoorts, sinusitis, netelroos, zwellingen of anafylactische shock. Tot de dag van vandaag is een allergie niet te genezen. Het wordt vooral behandeld met het oog om het levenscomfort van de patiënt zo groot mogelijk te houden. Behandelingen die vaak worden toegepast zijn: het vermijden van allergenen (de veroorzakende stoffen), medicatie of immunotherapie.

Bespreek mogelijke allergische reacties altijd met je huisarts. Want een allergie kan ernstige vormen aannemen, zoals ademhalingsproblemen of shock. Contacteer in geval van een hevige allergische reactie steeds en onmiddellijk de huisarts of bel 112 voor dringende medische hulp.

Help, ik ben allergisch

Politiezone Grens organiseert tweejaarlijks Flits! Een verkeerseducatief project gericht op weekendongevallen en de oorzaken ervan. Het project wordt gehouden voor alle leerlingen in de derde graad van het middelbaar onderwijs. Het zijn zij die hun rijbewijs net gehaald hebben of gaan halen.

Het is de bedoeling om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer. De scholen organiseren een voortraject tijdens de lessen. Nadien krijgen de leerlingen in kleine groepjes een theoretische sessie en praktische workshops van de politiezone Grens. Als sluitstuk is er het theaterstuk Flits! waarbij een groep vrienden aan een leuke avond begint die al snel omslaat tot een nachtmerrie.

Maandag 27 april 2015 waren de Kalmthoutse leerlingen aan de beurt. De workshops

Politie organiseert workshops tegen weekendongevallen

vonden plaats in Gitok bovenbouw. Het begint met een verkeersles. Er wordt een choquerend filmpje getoond over een weekendongeval door te sms’en tijdens het rijden. Daarna is er de remtest. De reactiesnelheid van de jongeren wordt getest met en zonder afleiding. Het record? 28 milliseconden, straf! Vervolgens is er de tuimelwagen. De tuimelwagen simuleert over kop gaan tegen lage snelheid. Het is belangrijk dat je alles uit je zakken haalt, want anders vliegt dat in het rond. In het echt is dat natuurlijk niet zo. Knuffels illustreren dat. Geen rommel in je wagen laten zitten is de boodschap! Tot slot is er de alcoholtest. Een agent wijst de jongeren erop dat ze vijftien minuten wachttijd kunnen vragen bij een alcoholtest. En dat elke pint twee uur afbreektijd vraagt. Na een stevig avondje uit kan je dus best lang genoeg wachten voor je de volgende dag weer in de auto stapt.

De reactiesnelheid van de jongeren wordt getest met en zonder afleiding. Hier duidelijk met.

De tuimelwagen simuleert over kop gaan tegen lage snelheid.

HATSJOE!

21

HULPDIENSTEN

Page 22: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

In december vorig jaar lanceerde het Agentschap Natuur en Bos samen met de brandweer en het gemeentebestuur een oproep voor vrijwillige brandtorenwachters in de Kalmthoutse Heide. Veel Kalmthoute-naren voelden zich geroepen en momenteel zijn er 31 vrijwilligers aan de slag op de brandtoren. Chapeau!

De groenarbeiders van het agentschap namen de torenwacht al vele jaren op zich. Er werden jaarlijks zo’n 60 arbeidsdagen aan besteed. “Maar de toestand werd hachelijk”, bekent boswachter Karel Molenberghs. “Door bezuinigingen is de ploeg groenarbeiders flink kleiner geworden. Bovendien hebben deze arbeiders nog andere belangrijke taken voor het beheer van het natuurgebied. Om blijvend te kunnen zorgen voor het bemannen van de brandtoren tijdens gevaarlijke periodes, moesten we dus een beroep doen op vrijwilligers.”

“Zoveel vrijwilligers hadden we niet verwacht” (Karel)

Het aantal mensen dat zich aanmeldde, was buiten verwachting groot. Deze kandidaat-vrijwilligers volgden dan een opleidingsmoment bij de brandweer van Kalmthout en Wuustwezel. Zij maakten ook

Brandtorenwachters waken over de heide

kennis met de ‘werkpost’ op de brandtoren. “De taak van brandtorenwachter gaat om een snelle detectie en vooral ook een juiste lokalisatie van een beginnende brandhaard”, specificeert Karel Molenberghs. “Want als de brandweer er niet in slaagt een beginnende brand ‘klein’ te houden, kan die uitgroeien tot een onbeheersbare natuurbrand. De heide heeft dit al meermaals moeten ondervinden. De herinnering daaraan is levendig en de betrokkenheid om dit te voorkomen is groot. Gelet op de motivatie van de vrijwilligers, moet dit in de toekomst zeker lukken!”

De taak van een brandtorenwachter is dus een brand opmerken en lokaliseren. Er staat een windroos op de toren waarmee je kan zien op hoeveel graden er rook is. Dat geeft de torenwachter door aan de brandweer. Zij doen een bijkomende peiling en kunnen zo kalibreren waar de brand exact is. De vrijwillige brandtorenwachters houden permanentie tussen maart en oktober naargelang het brandrisico.

“Ik moest niet lang nadenken om mij kandidaat te stellen” (Peter)

Brandtorenwachter Peter Stals maakte als vrijwillige brandweerman verschillende

heidebranden mee. “Ik was 32 jaar vrijwillige brandweerman en ging eind 2014 op pensioen”, vertelt Peter Stals. “Vlak daarna zag ik de oproep in Tussen Hei en Maatjes. Ik moest niet lang nadenken. Bij de brand in 2011 was ik als eerste ter plaatse. Dat maakt indruk op een mens. Ik wil dat niet opnieuw meemaken en als ik daartoe mijn steentje kan bijdragen, doe ik dat graag. Op de toren geniet ik van het rondkijken en de rust. Al is rust relatief. In het weekend zijn er veel bezoekers en die zijn boven duidelijk te horen. Dan zit ik precies op de Meir (lacht).”

“Ik heb het gevoel dat ik iets nuttigs doe in mijn vrije tijd” (Elias)

Brandtorenwachter Elias De Poorter kon al kompas lezen en kaartlezen dankzij de scouts. Maar hij ervoer de opleiding wel als een nodige opfrissing. “Het is wel belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt”, getuigt Elias De Poorter. “Je moet toch 25 meter de hoogte in en het kan hier hard waaien. Dan beweegt de toren en doe je geen gekke dingen. Ik hou veel van de natuur en vind het erg dat die afbrandt omdat niemand de brand tijdig opmerkt. Nu heb ik het gevoel dat ik iets nuttigs doe in mijn vrije tijd.”

INFO: www.natuurenbos.be

Elias De Poorter en Peter Stals zijn erg gemotiveerd en willen meehelpen een nieuwe heidebrand te vermijden.

22

HULPDIENSTEN

Page 23: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

De provincie Antwerpen onderzocht onlangs, in samenwerking met verschillende partners, de detailhandelsituatie in onze provincie en dus ook in onze gemeente. Kalmthout komt goed uit dit onderzoek: het verblijftoerisme neemt toe, de gemiddelde beoordeling van het winkelgebied ligt hoog en er zijn sterke lokale zelfstandigen.

Best even beginnen met het afbakenen van detailhandel. Er bestaan drie soorten:• Dagelijkse goederen (bv. voeding)• Periodieke goederen (bv. kleding)• Uitzonderlijke goederen (bv. auto)Detailhandel heeft dus niets te maken met horeca, diensten, cultuur of transport.

Kalmthoutenaren winkelen in Kalmthout Het onderzoek ontdekte heel wat sterke punten. Zo nam het verblijftoerisme de laatste jaren substantieel toe, ligt de gemiddelde beoordeling van het winkelgebied relatief hoog en zijn er sterke lokale zelfstandigen. Dit bewijst ook de hoge winkelvloeroppervlakte (excl. leegstand) per 1.000 inwoners. Veel Kalmthoutenaren doen hun dagelijkse

Kalmthoutse detailhandel onder de loep

inkopen in eigen gemeente. Bovendien komen er vrij veel consumenten van buiten Kalmthout naar hier om hun dagelijkse inkopen te doen.

Koopvlucht naar Nederland Maar de Kalmthoutse detailhandel kan niet op beide oren slapen. Kalmthoutenaren zoeken periodieke en uitzonderlijke goederen vaak in Nederland. Dit heet koopvlucht. Concurrentie komt vooral van Roosendaal en Breda. Er komen ook vrij weinig consumenten

van buiten Kalmthout voor uitzonderlijke inkopen. Het goedkopere aanbod is reden nummer 1 om grensoverschrijdend te winkelen. Tenslotte is er in Kalmthout sprake van verspreide ‘bewinkeling’. Er is geen aaneengesloten gebied met winkels in het centrum.

Toch krijgt de detailhandel voor periodieke goederen en uitzonderlijke goederen nog kansen in Kalmthout. Want het winkelaanbod steeg de laatste jaren. Dit in tegenstelling tot het winkelaanbod voor dagelijkse goederen. Ook het aantal leegstaande panden en leegstaande winkelvloeroppervlakte nam lichtjes toe.

PS: Als Kalmthoutenaren iets via het internet kopen, gaat dit meestal over kleding, modeartikelen of vrijetijdsproducten.

Haven genereert werk Een andere studie van de provincie Antwerpen peilde naar de sociaaleconomische impact en het belang van de haven van Antwerpen op zijn omliggende gemeenten. In de haven werken er ongeveer 61.000 voltijdse equivalenten (cijfers 2012). De haven blijkt een zeer belangrijke tewerkstellingsgenerator voor de provincie Antwerpen en Waasland. De tewerkstelling in de haven vertegenwoordigt iets meer dan 10% van de totale tewerkstelling in het arrondissement Antwerpen. 16% van de actieve Kalmthoutse bevolking werkt in de haven van Antwerpen. Onze gemeente staat hiermee op de zevende plaats.

De gemiddelde beoordeling van het winkelgebied in Kalmthout ligt relatief hoog.

16% van de actieve Kalmthoutse bevolking werkt in de haven van Antwerpen.

23

ECONOMIE

Page 24: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

E s s e n , K a l m t h o u t e n Wu u s t w e z e l o r g a n i s e r e n s a m e n m e t V D A B e n de Werkwinkel al enkele jaren een regiojobbeurs. De editie van 2015 vond plaats op woensdag 29 april 2015 in de sporthal van Wuustwezel. Het concept is eenvoudig: werkzoekenden uit de regio gaan er op zoek naar een job dichtbij huis. Meer dan veertig bedrijven en interimkantoren zochten de juiste kandidaten voor hun vacatures. De bezoekers gingen vol goede moed op jacht naar hun droomjob.

Allaya (45) is afkomstig uit Polen en spreekt een aardig woordje Nederlands: “Ik wil werken als kapster of verkoopster, maar heb ook al enkele andere interessante vacatures gezien. Ik hoop vooral dat iedereen een gelijke behandeling krijgt en dat er niet wordt gekeken naar je afkomst.”

Werkzoekenden aan het woord op de jobbeurs

Chris (54) heeft meer dan 25 jaar ervaring in human resources en financiën: “Ik heb een paar goede gesprekken gehad en op drie plaatsen mijn cv achtergelaten. Ik hoop een administratieve job te vinden. Ik kom uit Brasschaat en de regiojobbeurs is ideaal om werk dichtbij huis te vinden.”

Maar de bezoekers komen vooral uit de organiserende gemeenten. Zo is Mahmoud (45) uit Essen nu één jaar op zoek naar werk: “Ik heb al heel wat sollicitatiebrieven verstuurd, maar krijg zelden antwoord. Ik ben op zoek naar een job als boekhouder, maar heb ook al gesolliciteerd voor postbode in Brasschaat. Het OCMW van Essen bracht mij op de hoogte van deze jobbeurs.”

Kersverse mama Deborah (26) uit Wuustwezel kwam uit nieuwsgierigheid naar de jobbeurs:

“Ik vond het vooral interessant om gesprekken te voeren met de interimkantoren. Het is toch fijner om met iemand te spreken dan thuis online te zoeken. Er zijn veel werklozen dus een jobbeurs organiseren, vind ik een uitstekend idee.”

Guy (50) uit Essen was vorig jaar ook al van de partij: “Ik kreeg een mail van de VDAB dat er opnieuw een jobbeurs was. Ik volgde een opleiding als ondertitelaar, maar die jobs zijn dun gezaaid. Gelukkig ben ik niet kieskeurig en dus hou ik mijn ogen en oren goed open.”

Student Wouter (18) uit Kalmthout kan niet wachten om aan de slag te gaan: “Ik studeer dit jaar af als elektrisch technieker. Het zou mooi zijn, mocht ik een job vinden dichtbij huis. Bij de spoorwegen werken zoals mijn vader lijkt me ook wel wat.”

Allaya wil werken als kapster of verkoopster. Mahmoud is nu één jaar op zoek naar werk. Guy was vorig jaar ook al van de partij.

Chris heeft meer dan 25 jaar ervaring. Deborah kwam uit nieuwsgierigheid naar de jobbeurs. Wouter kan niet wachten om aan de slag te gaan.

24

ECONOMIE

Page 25: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Recentelijk trokken de watermaatschappijen aan de alarmbel. Als we niet de nodige stappen zetten naar rationeel watergebruik, stevenen we af naar drinkwaterschaarste. H e rg e b r u i k va n h e m e l wa te r e n d e aanvulling van de grondwatervoorraad wordt een reële, bijna noodzakelijke optie.

Gemiddeld watergebruik Gemiddeld verbruikt een inwoner van Kalmthout honderd liter per dag. In de meeste gevallen gaat het hier om drinkbaar water, hoewel slechts drie liter per persoon daadwerkelijk wordt gebruikt om te drinken of te koken. Van het overige drinkwater wordt 40% gebruikt in de badkamer, 27% spoelt door het toilet en 15% wordt gebruikt voor het wasgoed. Voor tal van toepassingen kan echter perfect hemelwater worden gebruikt.

Spring rationeel om met je water

Voor poetswerk, wassen van de wagen of beregenen van de tuin is dit zeer eenvoudig. Meer nog, sproeien met hemelwater is beter voor de planten. Bovendien is regenwater veel zachter dan gewoon leidingwater, zodat wasverzachters en wasproducten overbodig worden. Daarnaast komt de afwezigheid van kalk ook de wasmachine ten goede.

Regen uit de kraan wordt altijd gefilterd Water dat uit de lucht valt, wordt hemelwater genoemd. Door het plaatsen van een hemelwaterput kan je dit veilig en hygiënisch verantwoord gebruiken voor heel wat huis- en tuintoepassingen. Bovendien kan je heel wat besparen op je drinkwaterverbruik. Om de k wal i te i t van het gebruikte water te garanderen en het onderhoud

van de installatie tot een minimum te beperken, is een goede uitvoering van het hemelwatersysteem cruciaal.

Het hemelwater van het dak passeert eerst een filter voor het in de hemelwaterput terecht komt. De hemelwaterput kan zowel uit kunststof als uit beton gemaakt zijn. Het voordeel is wel dat betonnen waterputten de zuurtegraad van het regenwater neutraliseren. Voor het volume van de hemelwaterput is de grootte van het dakoppervlak bepalend. Bovendien bevindt er zich in de put voor de aanzuigleiding van de pomp ook een vlotterfilter. Zo wordt er enkel water opgepompt op ongeveer tien centimeter onder het wateroppervlak, waar zich het hemelwater van de beste kwaliteit bevindt. De pomp verdeelt het hemelwater via een tweede circuit in het huis. De laatste filtering vindt plaats tussen de pomp en het hemelwatercircuit, met behulp van kokerfilters voorzien van filterpatronen. Op die manier kan je de zuiverheid van het hemelwater steeds garanderen.

Geef de bodem water Elke hemelwaterput heeft een overloop die in werking treedt bij hevige of langdurige regenval. Op die tijdstippen wordt het over toll ige water afgevoerd naar de riolering of baangracht. Plaats daarom een terugslapklep. Die verhindert dat er afvalwater vanuit de riolering in de hemelwaterput komt. Nog beter is het overtollige water te laten infiltreren in de bodem. Op die manier kan je het grondwater op peil houden en de verdroging in je omgeving tegengaan. Iedere aanvulling van de grondwatertafel is welkom. Iedere druppel telt.

Op de gemeentelijke milieudienst vind je de brochure ‘waterwegwijzer bouwen en verbouwen’. Die helpt je een eindje op weg. Hierin vind je bijvoorbeeld alle technische gegevens voor de goede installatie van een hemelwaterput.

INFO: [email protected] 03 620 22 64

Door het plaatsen van een hemelwatput kan je regenwater veilig en hygiënisch gebruiken.

25

MILIEU

Page 26: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Ratten als ongewenste gasten in de tuin zijn een regelmatig terugkerend probleem. Ze voeden zich vooral met voedsel dat mensen hen onbewust aanreiken. Het doel is om de aantallen zo laag mogelijk te houden en de hinder tot een minimum te beperken.

Bruine rat De meeste rattenplagen worden veroorzaakt door de bruine rat. Het zijn alleseters en voeden zich vooral met granen. Maar ook huishoudeli jk afval is goed. Een parkje waar eenden gevoederd worden, zwerfvuilbakjes waarin keukenafval wordt gedumpt, compostbakken waarop gekookte voedselresten belanden of kippenrennen waar men de kippen overvloedig graan geeft. Het zijn ware paradijzen voor de bruine rat.

Gemeentelijke bestrijding Ratten gebruiken grachten om zich ongezien te verplaatsen en als beschutting voor

Eerste hulp bij ratten

het graven van een nestgang. In normale omstandigheden vinden ze hier niets eetbaars. Hiervoor gaan ze op zoek bij menselijke bewoning. Op gemeentelijk eigendom en in het gemeentelijke patrimonium zorgt de groendienst voor de bestrijding van ratten. Zo worden er rattenbakken of –buizen geplaatst in baangrachten van straten. Langs gewestwegen zorgt het Agentschap Wegen en Verkeer voor de bestrijding van ratten in de grachtkanten. Helaas merkt het gemeentebestuur dat er regelmatig rattenvergif gestolen wordt uit de gemeentelijke rattenbakken. De gemeente raadt iedereen ten strengste af om dit te doen. Onoordeelkundige behandeling van het lokaas kan gevaarlijk zijn en bemoeilijkt de verdere bestrijding van de rattenplaag.

Particuliere bestrijding Het bestrijden van ratten op je eigendom is wettelijk verplicht. Je kan hiervoor

bestrijdingsmiddelen kopen bij de betere tuincentra. Gebruik altijd rattenvergif in de vorm van waterbestendige paraffineblokjes. Veranker ze in een gesloten bakje, stukje regenbuis of gesloten kistje met kleine opening. Zo komen er geen kinderen of onschuldige (huis)dieren in contact met het vergif. Zakjes gevuld met vergiftigde graantjes zijn uit den boze. Vogels of andere onschuldige tuinbewoners openen ze en eten ze op. Bovendien zijn er dieren die deze zakjes verplaatsen zodat het lokaas ergens opduikt waar het niet gewenst is. Was ook altijd je handen na het plaatsen van rattenvergif!

Voorkomen beter dan genezen Op de gemeentelijke milieudienst vind je een handige brochure die je kan helpen bij rattenbestrijding. Hier alvast een aantal tips:• Verzamel huishoudelijk afval in de

daarvoor bestemde containers• Laat geen voedselresten rondslingeren• Voeder kippen, konijnen of andere

huisdieren ’s morgens en neem het voedseloverschot ’s avonds weg

• Bewaar dierenvoeders in gesloten vaten of containers

• Ruim bijgebouwen regelmatig op, zo beperk je nestgelegenheden

• Gebruik enkel voederplankjes voor tuinvogels bij strenge vorst of sneeuwval

• Sluikstor ten van keukenafval in zwerfvuilbakjes is een overtreding

De gemeentediensten verdelen geen rattenvergif onder de inwoners. De gemeente heeft hiervoor geen erkenning of fytolicentie. Je koopt de nodige middelen in een gespecialiseerde tuincentra in de buurt.

INFO:Milieudienst03 620 22 [email protected]

Agentschap Wegen en Verkeer03 330 12 [email protected]

Deze beestjes kom je liever niet tegen in je tuin. Voorkom daarom in plaats van te moeten genezen.

26

MILIEU

Page 27: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

De provincie Antwerpen legt de fietsostrade Antwerpen-Essen langs spoorlijn 12 aan. Deze route langs de spoorweg was voor Kalmthout altijd al een belangrijke fietsverbinding. Daarom was er in het verleden ook al de nodige aandacht voor.

Het gemeentebestuur was pionier in 2006 toen ze met de aanleg van het Rozemieke tussen Frans Raatsstraat en Noordeind, de realisatie van de fietsostrade Antwerpen-

Fietsostrade Antwerpen-Essen bijna voltooid

Essen opstartte. De gemeente kon toen beroep doen op een fietspadsubsidie van de provincie Antwerpen. In 2008 werd het perron van Kalmthout geschrankt aangelegd waardoor het fietspad tussen Heuvel en Vogelenzangstraat aangelegd kon worden, wederom met fietspadsubsidie van de provincie Antwerpen. Door deze schranking werd de Warandalei een rustige woonstraat waar geen doorgaand autoverkeer meer mogelijk was.

Op dat moment besliste de provincie Antwerpen om de fietsostrades Antwerpen-Mechelen en Antwerpen-Essen zelf verder aan te leggen. In Kalmthout zorgde de provincie Antwerpen voor de fietsinfrastructuur in de Bevrijdingslei, tussen Vogelenzangstraat en Kijkuitstraat en langs de parking van station Heide. Eind mei 2015 startten de werken voor de aanleg tussen station Heide en station Kijkuit, de laatste ontbrekende schakel van de fietsostrade in Kalmthout. Deze werken zullen afgerond zijn in oktober 2015, afhankelijk van de weersomstandigheden.

De fietsostrade Antwerpen-Essen is voor 84% befietsbaar. De provincie Antwerpen start de werken op de resterende stukken in Ekeren, Kapellen en Kalmthout nog dit jaar. Voor de realisatie van het traject in Essen is de provincie Antwerpen bezig met het verwerven van de nodige gronden. Op www.antwerpenfietsprovincie.be vind je een kaart waarop staat aangeduid waar je al kunt fietsen en hoe je voorlopig nog kan omrijden.

INFO: [email protected] 03 240 66 25

Fietsostrade langs de Bevrijdingslei verbindt Kalmthout met Kapellen.

In de Warandalei is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk, zo kan je er rustig door fietsen.

Fietsostrade tussen Vogelenzang en Kijkuit.

27

WERKEN

Page 28: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

De mobiliteitsdienst is verantwoordelijk voor de wegen en fiets- en voetpaden in Kalmthout. De dienst denkt ook na over het verhogen van de veiligheid van verkeers-knooppunten. Hij houdt hiervoor contact met allerlei partners, zoals politie, open-baar vervoersmaatschappijen en Vlaamse overheid. Maar vooral opmerkingen vanuit de bevolking voeden de dienst.

Om de twee weken is er een verkeerscel. Dat is een vergadering tussen medewerkers

Gemeente en OCMW stellen diensten voor

Mobiliteitsdienst wordt gevoed van onderuit

mobiliteit en openbare werken, burgemeester, bevoegde schepenen en politie. Hier worden alle lopende verkeersdossiers besproken. Vaak worden er bewoners uitgenodigd die k lachten of advies hebben over verkeersknooppunten in Kalmthout.

Verkeerscel De mobiliteitsdienst krijgt verschillende opdrachten mee uit deze verkeerscel. Maar de dienst neemt ook andere taken op. Denk maar aan de signalisatievergunningen,

wegmarkeringen, verkeersborden en de contacten met NMBS en De Lijn. Een goed voorbeeld van dit laatste zijn de nieuwe bushokjes op de Kapellensteenweg aan de Crelan bank. Zulke kleinere projecten werkt de mobiliteitsdienst zelf uit. De vernieuwde doorsteken tussen de Voetbooglaan en de Statiestraat zijn hiervan ook een voorbeeld.

Verkeerstellingen De mobiliteitsdienst houdt ook verkeerstel-lingen, als er een vermoeden is dat er in een straat te snel gereden wordt. Op basis van die gegevens kan er dan beslist worden om verkeersremmende maatregelen te nemen, meer te flitsen, … Sinds kort heeft de gemeente ook een fietsteller in bruikleen van de provincie. Daarmee wil ze meten welke fietsverbindingen vaak gebruikt worden.

INFO: [email protected] 03 620 22 14

De dienst schuldbemiddeling van het OCMW begeleidt mensen die moeilijkheden hebben met budgetbeheer of schulden hebben. Dat gebeurt door een maatschappelijk werker en een juriste en is gratis.

“Cliënten met een schuldenlast stappen in een budgetbeheerprogramma of begeleiden we naar een collectieve schuldenregeling”, zegt maatschappelijk werker Sanne. “Dat vraagt motivatie want het is een zwaar parcours. Dat is een belangrijk aspect van onze job.

Schuldbemiddeling zet in op financiële geletterdheid

Mensen begeleiden door een moeilijk traject. Maar het geeft veel voldoening om te zien dat mensen uit de schulden geraken.”

“Mensen uit de schulden zien geraken, geeft voldoening” (Sanne) “De cliënt krijgt een deel van zijn loon”, vertelt maatschappelijk werker Fredelinde. “Bij sommigen is dat veel ineens, bij andere minder. Want het valt op dat we een gevarieerd publiek hebben: mensen die allang in armoede leven, maar ook mensen die door scheiding, faillissement of ontslag plots in armoede belanden.”

“We zetten in op preventie” (Sabien) “Daarom doen we ook aan budgetbege-leiding en zetten we in op preventie”, legt

maatschappelijk werker Sabien uit. “We zien veel jongeren die al een schuldenlast torsen. Daarom beginnen we met workshops rond financiële geletterdheid in middelbare scholen. Sommige jongeren hebben er geen idee van hoeveel hun smartphone kost. Daar willen we iets aan veranderen.”

“Op termijn zijn alle problemen op te lossen” (Fredelinde)

“Het doel van onze dienst is mensen schul-denvrij maken en zorgen dat ze zelfstandig verdergaan”, benadrukt Fredelinde. “Als de cliënt meewerkt, lukt dat altijd. Natuurlijk, hoe sneller je naar ons komt, hoe minder ingrijpend de kuur is. Maar op termijn zijn alle problemen op te lossen!”

INFO: 03 620 15 [email protected]

Tijdens de tweewekelijkse verkeerscel worden alle lopende verkeersdossiers besproken.

V.l.n.r.: Sabien, Fredelinde en Sanne.

28

GEMEENTEBERICHTEN

Page 29: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Patrimonium

KMO-zone Bosduin: wederinkooprecht Onderzeel 12 en Kwade Weide 6De verkoopsvoorwaarden voorzien dat percelen van de KMO-zone Bosduin slechts kunnen wederverkocht worden binnen een termijn van twintig jaar vanaf de aankoop mits de uitdrukkelijke en voorafgaandelijke toestemming vanwege de gemeente Kalmthout. Deze voorwaarden geven de gemeente ook een wederinkooprecht.

De gemeenteraad ziet af van zijn recht tot wederinkoop en geeft toestemming tot wederverkoop van de gronden aan Onderzeel 12 en Kwade Weide 6.

Goedkeuring notariële ontwerpaktesHet gemeentebestuur wil twee gronden aan de sociale huisvestingsmaatschappij ARRO te verkopen. Het eerste perceel grond ligt aan de Essensteenweg in Nieuwmoer. ARRO bouwt er tien sociale koopwoningen. Het tweede perceel grond ligt langs het Groenhof in de verkaveling Kerkeneind-West. ARRO bouwt er achttien sociale koopwoningen. De raad keurt de notariële ontwerpakte goed, voor de verkoop van grond gelegen aan Essensteenweg en een perceel grond gelegen aan Kerkeneind-West. Deze grond

Uit de gemeenteraad van maart en mei 2015

wordt dus verkocht aan ARRO Antwerpen.

Een perceel grond, gelegen ter hoogte van het Willy Vandersteenplein nummer 18 (aan de parking van Action), wordt gratis afgestaan. De grond wordt opgenomen in het openbaar domein voor de aanleg van parkeerplaatsen. De gemeenteraad keurt ook deze notariële ontwerpakte goed.

Cultuur

Kunstwerk op kinderperkOp de Kalmthoutse begraafplaatsen zijn kinderperken aanwezig. Naar aanleiding van de herinrichting van het kinderperk op de begraafplaats in de wijk Centrum, werd er beslist om op al deze kinderperken een aangepast beeldhouwwerk te plaatsen. Het reglement voor de creatie en realisatie van de kunstwerken die geplaatst zullen worden werd goedgekeurd. Jeugd Intergemeentelijke samenwerking rond jeugdbeleidBrasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel gaan samenwerken rond jeugdbeleid. Ze doen dit binnen de interlokale vereniging jeugdregio Noorderkempen (JoNK IVL), waar Kalmthout

dus tot toetreedt. De financiële inbreng van elke gemeente bestaat uit een jaarlijkse forfaitaire werkingsbijdrage van 150 euro en een vast bedrag per activiteit of project waaraan de gemeente deelneemt. Als stemgerechtigd lid voor het beheerscomité wordt de schepen voor jeugd, Si lke Lathouwers, aangeduid.

Financieel beleid

Aanpassing retributiereglement SpeelpleinenVanaf deze zomer werkt de gemeentelijke spee lp le inwer k ing met een onl ine inschrijfsysteem voor de speelpleinwerking. Hiervoor is het nodig het retributiereglement aan te passen. De gemeenteraad keurt volgende tarieven goed:Voor een hele dag• Eerste kind: 5,5 euro per kind• Tweede kind, zelfde dag: 4,5 euro per kind• Derde kind, zelfde dag: 3,5 euro per kind• Sociaal tarief: 3,5 euro per dag• OCMW cliënt: gratis Voor een halve dag• Eerste kind: 3,5 euro per kind• Tweede kind, zelfde dag: 3 euro per kind• Derde kind, zelfde dag: 2,5 euro per kind• Sociaal tarief: 2,5 euro per kind• OCMW cliënt: gratis

Vanaf deze zomer wordt er gewerkt met een online inschrijfsysteem voor de speelpleinwerking. Hiervoor is het nodig het retributiereglement aan te passen.

29

GEMEENTEBERICHTEN

Page 30: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Aanpassing retributiereglement administratieve prestatiesHet gemeentebestuur vraagt bij zi jn besluitvorming, al dan niet verplicht, advies aan verschillende organisaties. Deze organisaties rekenen meer en meer kosten aan voor het aanleveren van deze adviezen. De gemeenteraad beslist om deze kostprijs door te rekenen aan de aanvrager of indiener van de dossiers.

Milieu

BurgemeestersconvenantHet burgemeestersconvenant roept lokale besturen op om zich vrijwillig te engageren om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen op het volledige grondgebied. De doelstelling van het burgemeestersconvenant is grotendeels gel i jk lopend aan de campagne ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020’, waarvoor Kalmthout zich al in 2011 engageerde. Het enige verschil is dat dit convenant niet enkel inspanningen van de gemeente maar van al haar inwoners en bedrijven vereist. Zowel voor de campagne ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020’, als voor het burgemeestersconvenant is het opstellen van een energie- en klimaatactieplan cruciaal.

Op 19 mei 2015 werd de burgemeesters-convenant ondertekend. IGEAN Milieu en Veiligheid zorgt voor de begeleiding bij de opmaak van het energie- en klimaatactieplan en de uitvoering van de nulmeting. Het college gaf eerst haar principieel akkoord voor de ondertekening van het burgemeestersconvenant. De gemeenteraad bekrachtigde daarna dit principieel akkoord.

Tewerkstelling Samenwerking tussen gemeente, OCMW en VDABDe gemeente heeft de ambitie om over het lokaal werkgelegenheids- en onderwijsbeleid een regisseursrol op zich te nemen. Het bestuur is voorstander van het stimuleren van de economische ontwikkeling van de gemeente, de promotie van haar economische troeven, de regie en versterking van de sociale economie, de aanpak van jobobstakels en de sectorale aanpak van de synergie tussen bedrijfsleven, onderwijs en arbeidsmarkt. Het lokaal onderwijsbeleid heeft als doelstelling Kalmthoutse kinderen, tieners en jongeren de kans te bieden om competenties te ontwikkelen en kwalificaties te behalen die leiden tot brede persoonsvorming en toegang tot hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt.

Door de ondertekening van een samen-werkingsovereenkomst tussen gemeente, OCMW en VDAB kan het gemeentebestuur lokaal betrokken worden op het vlak van tewerkstelling en kan een nieuw partnership ontstaan tussen de gemeente en VDAB. Op deze manier toont het bestuur dat ze wil bijdragen tot het versterken van het lokaal arbeidsmarkt-, werkgelegenheids- en welzijnsbeleid van de gemeente Kalmthout.

Bibliotheek

Vervanging leden beheersorgaanIn 2013 werden de afgevaardigden van de gemeenteraad in het beheersorgaan van de gemeentelijke openbare bibliotheek

aangeduid voor de huidige bestuursperiode. Voor de partij CD&V werd toen onder andere Jan Caluwaerts aangeduid. De heer Caluwaerts diende zijn ontslag in als lid van het beheersorgaan. Hij wordt vervangen door mevrouw Lieve Vissers, namens de CD&V.

In 2013 werden ook de afgevaardigden van de gebruikers van de strekkingen aangeduid voor het beheersorgaan. Voor de jeugdraad was dit Amber Daniëls, voor de cultuurraad Gert Van Ginneken en voor de ouderenadviesraad Wilfried Verhaert. Deze drie leden boden tevens hun ontslag aan als lid van het beheersorgaan van de bibliotheek. Zij worden vervangen door Laure Daniëls, vanuit de jeugdraad, Marina Van Aert, vanuit de cultuurraad en Maurice Van Veldhoven, vanuit de ouderenadviesraad.

Deze items zijn slechts een selectie van de behandelde punten van de Kalmthoutse gemeenteraad. De agenda en de volledige verslagen kan je altijd raadplegen via www.kalmthout.be/gemeenteraad.

Abonneren op de verslagen kan ook via 03 620 22 00 of [email protected].

De gemeenteraad heeft plaats elke laatste maandag van de maand (uitgezonderd juli en augustus) in de raadzaal van het gemeentehuis (Kerkeneind 13).

In het beheersorgaan van de gemeentelijke openbare bibliotheek worden enkele leden vervangen.

30

GEMEENTEBERICHTEN

Page 31: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

1 2 3

54

7 8 9

Foto 1 - Kinderen van 4 tot 12 jaar konden in de paasvakantie in hun eigen buurt gratis kennismaken met Speelpleinen Kalmthout. Je kon elke dag komen meespelen op een ander speelterreintje. Maar iedereen kijkt natuurlijk uit naar de echte Speelpleinen deze zomer.Foto 2 - Eerste proevertje van de zomer kregen we tijdens de Straatfeesten. Optredens, rommelmarkt, kindermarkt, straatanimatie, het was er allemaal. Een groot feest met andere woorden.Foto 3 - Dat je niet jong moet zijn om te feesten bewees Kalmthout tijdens het optreden van Willy Sommers en Laura Lynn. Nog nooit zoveel polonaises tegengekomen in het O*KA, me dunkt.Foto 4 - Elkaar wat achterna lopen deden ze ook tijdens de 1-mei-cross, ofte parkcross.

Dit jaarlijkse evenementen voor scholen en recreanten toonde ons weer wie er in Kalmthout nu echt het snelste kan lopen.Foto 5 - Wie er in Kalmthout het snelste kan fietsen, kwamen we te weten tijdens het Kalmthouts Kampioenschap Wielrennen. De dag startte met de ploegentijdrit, dan was het aan de kinderen en daarna startten de 2 ritten over 8 en 10 ronden voor de leeftijdsreeksen.Foto 6 - Kinderen van 8 en 10 stepten er veelvuldig rond op de Buitenspeeldag. De dorpsraad van Achterbroek organiseerde op woensdag 1 april een heuse spelnamiddag in de omgeving van de Zandstraat en de sporthal.Foto 7 - Zand was er niet nodig op de J-CUP, want voetbal speel je op gras. En gras is er in overvloed op domein Diesterweg, waar

een voetbaltornooi tussen jeugdbewegingen plaatsvond. Ook de twaalfde man tekende weer goed present.Foto 8 - Voor de twaalfde keer al bezochten de leerlingen van de tweede graad van het Kalmthoutse basisonderwijs elkaar. Ze stellen zo hun toeristische en andere bijzondere plekke voor aan kinderen van een andere dorpskern van de gemeente. En vissen in Nieuwmoer moet daar natuurlijk deel van uit maken.Foto 9 - Wil je uitvissen welke plaatsen in Kalmthout openbaar zijn? Let dan op de vlaggen die in onze gemeente staan. Je herkent ze aan het gekleurde logo van Kalmthout. Aan de hoofdparking van de Kalmthoutse Heide nam ook het Agentschap Natuur en Bos deel aan het vlaggenproject.

Kalmthout gezien in een oogopslag

6

3131

IN DE KIJKER

Page 32: Magazine Tussen Hei en Maatjes - zomer 2015

Kerkeneind 13B-2920 Kalmthout

03 620 22 [email protected]

GEMEENTE KALMTHOUT

Verantw. uitg.: Lukas Jacobs, burgemeester - Kerkeneind 13, 2920 Kalmthout

www.kalmthout.be

burgemeester • gemeentehuis • Kerkeneind 13enkel op afspraak via 03 620 22 10

burgerlijke stand, vreemdelingen, secretariaat, markten en kermissen, financiën, mobiliteit, milieu en groen, openbare werken • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30

communicatie, jeugd, cultuur, evenementen, welzijn, personeel • chalet achter gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30

ruimtelijke ordening, woonloket • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag van 18u30 tot 20u

bevolking • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30iedere zaterdag van 9u tot 11u

archief • gemeentehuis • Kerkeneind 13iedere woensdag van 13u30 tot 16u30iedere zaterdag van 9u tot 12u

toeristisch infokantoor • Putsesteenweg 131van dinsdag tot vrijdag van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, iedere zaterdag en zondag van 10u tot 17u

sportdienst • Kapellensteenweg 90Iedere werkdag van 9u tot 12umaandag ook van 13u30 tot 16u30 en van 18u30 tot 20u, woensdag ook van 13u30 tot 16u30

bibliotheek • Kerkeneind 23maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14u

tot 20u, vrijdag van 9u30 tot 12u30 en van 14u tot 17u, zaterdag van 9u30 tot 12u30

jeugdbibliotheek Nieuwmoer • Wuustwezelsteenweg 19woensdag van 14u tot 17uzaterdag van 9u30 tot 12u30

ocmw • Heuvel 39 • 2920 Kalmthoutiedere werkdag van 9u tot 12u en dinsdag van 19u tot

archief 03 620 22 10 [email protected]

burgerzaken 03 620 22 11 [email protected]

bibliotheek 03 666 54 32 [email protected]

brandweer (administratie) 03 369 74 18 [email protected]

communicatiedienst 03 620 22 16 [email protected]

cultuurdienst 03 620 22 66 [email protected]

dienstencentrum de groten uitleg 03 641 63 54 [email protected]

evenementencoördinator 03 620 22 67 [email protected]

financieel beheerder 03 620 22 21 [email protected]

financiële dienst 03 620 22 22 [email protected]

jeugddienst 03 620 22 65 [email protected]

markten en kermissen 03 620 22 03 [email protected]

milieudienst 03 620 22 61 [email protected]

mobiliteitsdienst 03 620 22 14 [email protected]

ocmw 03 620 15 60 [email protected]

openbare werken 03 620 22 41 [email protected]

personeelszaken 03 620 22 20 [email protected]

politie zone grens 03 620 29 29 [email protected]

ruimtelijke ordening 03 620 22 30 [email protected]

secretariaat 03 620 22 00 [email protected]

secretaris 03 620 22 01 [email protected]

sportdienst 03 666 95 02 [email protected]

toeristisch infokantoor 03 666 61 01 [email protected]

vreemdelingendienst 03 620 22 13 [email protected]

welzijnscoördinator 03 620 22 69 [email protected]

woonloket 03 620 22 33 [email protected]

ziekenwagendienst 03 620 22 44 [email protected]

20u30, ‘s namiddags op afspraak

dienstencentrum de groten uitleg • Kerkeneind 20maandag van 9u tot 17udinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag van 11u tot 17u

lokale politie zone grens • Kapellensteenweg 32Werkdagen van 9u tot 19u, zaterdag 9u tot 17, zon- en feestdagen gesloten (parlefon verbindt door met 101)

Volg ons ook via de website, onze app ofNUTTIGE ADRESSEN