Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 15 juli 2015

4
NIEUWSBRIEF tweewekelijkse nieuwsbrief van de gemeente Kalmthout www.kalmthout.be 15 juli 2015 Vier onze Nationale Feestdag Dinsdag 21 juli 2015 wordt traditioneel de Nationale Feestdag gevierd. Wie de Belgische vlag wil buitenhangen, kan er één kopen op de cultuurdienst in de chalet achter het gemeentehuis (Kerkeneind 13) voor 8,5 euro, zolang de voorraad strekt. Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag wordt in België het Te Deum gezongen. Met deze plechtigheid wordt de troonsbestijging van Leopold I, stichter van ons vorstenhuis, herdacht. In Kalmthout is iedereen welkom op zondag 26 juli 2015 in de O.L. Vrouwekerk Centrum om samen met het gemeentebestuur het Te Deum te zingen. Dit gebeurt na de eucharistieviering van 9u30. Ingrid Buyens uit Nieuwmoer wint fiets Ingrid Buyens (45) uit Nieuwmoer is de gelukkige winnares van de actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Met deze actie spoort het gemeentebestuur haar inwoners aan om met de fiets naar de winkel te gaan en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Klanten die met de fiets of te voet hun inkopen deden bij deelnemende winkels, ontvingen een Belgerinkel-lot. Deze loten kon je registreren op de Belgerinkel-website om zo kans te maken op een fiets van het merk Minerva. Hoe meer loten je verzamelde, hoe meer kans je had op de prijs. Dit jaar werden er ongeveer 6800 loten geregistreerd. “Ik had echt nood aan een nieuwe fiets”, lacht Ingrid. “Er waren zelfs al plannen om er een nieuwe te kopen voor mijn verjaardag in augustus. Fietsend winkelen doe ik vooral in de Spar in Nieuwmoer. Daar zal je mijn nieuwe fiets dus vaak zien blinken.” INFO: [email protected], 03 620 22 64 Ken jij een kapelletje in Kalmthout? Zondag 13 september 2015 viert heel Vlaanderen Open Monumentendag. In Kalmthout willen we op deze dag de vele kapelletjes en grotten in de kijker zetten. Om alle nog bestaande kapelletjes in kaart te brengen, hebben we echter jullie hulp nodig. Hangt er aan je huis een gevelkapelletje, heb je een boom waarin een kapelletje hangt of onderhoud je een kapelletje, grot of gevelnis? Stuur dan vóór 1 augustus 2015 een foto van het kapelletje naar [email protected] of kom even langs op de cultuurdienst in de chalet achter het gemeentehuis (Kerkeneind 13). Vergeet de locatie niet te vermelden en welke heilige erin staat. Op Open Monumentendag organiseert het gemeentebestuur dan een fietstocht langs al deze kapelletjes en grotten. Het is dus belangrijk dat het van op het openbaar domein zichtbaar is. Deelnemers aan die fietstocht kunnen stemmen op hun favoriete kapelletje. Zo komen we half september te weten welk het mooiste kapelletje van Kalmthout is. INFO: [email protected], 03 620 22 66

description

Elke twee weken brengt het gemeentebestuur een nieuwsbrief uit, die op woensdag bedeeld wordt in alle Kalmthoutse bussen. Hierin vind je onder andere aankondigingen van wegenwerken en andere mededelingen vanuit het gemeentebestuur, maar er wordt ook aandacht besteed aan interessante weetjes, het Kalmthoutse verenigingsleven, human interest, ... Achteraan vind je steeds de activiteitenkalender voor de komende twee weken.

Transcript of Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 15 juli 2015

Page 1: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 15 juli 2015

www.kalmthout.be

NIEUWSBRIEFtweewekelijkse nieuwsbrief van de gemeente Kalmthout

www.kalmthout.be

15 juli 2015

Vier onze Nationale Feestdag

Dinsdag 21 juli 2015 wordt traditioneel de Nationale Feestdag gevierd. Wie de Belgische vlag wil buitenhangen, kan er één kopen op de cultuurdienst in de chalet achter het gemeentehuis (Kerkeneind 13) voor 8,5 euro, zolang de voorraad strekt.

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag wordt in België het Te Deum gezongen. Met deze plechtigheid wordt de troonsbestijging van Leopold I, stichter van ons vorstenhuis, herdacht. In Kalmthout is iedereen welkom op zondag 26 juli 2015 in de O.L. Vrouwekerk Centrum om samen met het gemeentebestuur het Te Deum te zingen. Dit gebeurt na de eucharistieviering van 9u30.

Ingrid Buyens uit Nieuwmoer wint fiets

Ingrid Buyens (45) uit Nieuwmoer is de gelukkige winnares van de actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Met deze actie spoort het gemeentebestuur haar inwoners aan om met de fiets naar de winkel te gaan en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Klanten die met de fiets of te voet hun inkopen deden bij deelnemende winkels, ontvingen een Belgerinkel-lot. Deze loten kon je registreren op de Belgerinkel-website om zo kans te maken op een fiets van het merk Minerva. Hoe meer loten je verzamelde, hoe meer kans je had op de prijs. Dit jaar werden er ongeveer 6800 loten geregistreerd.

“Ik had echt nood aan een nieuwe fiets”, lacht Ingrid. “Er waren zelfs al plannen om er een nieuwe te kopen voor mijn verjaardag in augustus. Fietsend winkelen doe ik vooral in de Spar in Nieuwmoer. Daar zal je mijn nieuwe fiets dus vaak zien blinken.”

INFO: [email protected], 03 620 22 64

Ken jij een kapelletje in Kalmthout?

Zondag 13 september 2015 viert heel Vlaanderen Open Monumentendag. In Kalmthout willen we op deze dag de vele kapelletjes en grotten in de kijker zetten. Om a l l e n o g b e s t a a n d e kapelletjes in kaart te brengen, hebben we echter jullie hulp nodig. Hangt er aan je huis een gevelkapelletje, heb je een boom waarin een

kapelletje hangt of onderhoud je een kapelletje, grot of gevelnis? Stuur dan vóór 1 augustus 2015 een foto van het kapelletje naar [email protected] of kom even langs op de cultuurdienst in de chalet achter het gemeentehuis (Kerkeneind 13). Vergeet de locatie niet te vermelden en welke heilige erin staat.

Op Open Monumentendag organiseert het gemeentebestuur dan een fietstocht langs al deze kapelletjes en grotten. Het is dus belangrijk dat het van op het openbaar domein zichtbaar is. Deelnemers aan die fietstocht kunnen stemmen op hun favoriete kapelletje. Zo komen we half september te weten welk het mooiste kapelletje van Kalmthout is.

INFO: [email protected], 03 620 22 66

Page 2: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 15 juli 2015

KALMTHOUT, als je van natuur houdtKALMTHOUT, als je van natuur houdt

Veranderingen bij De Lijn vanaf 1 september 65-plussers reizen nog tot en met 31 augustus 2015 gratis met De Lijn. Vanaf 1 september hebben ze een betalend vervoersbewijs

nodig. De Lijn schaft vanaf 1 september ook de belbus af in Kalmthout. Het gaat hier om noodzakelijke ingrepen met het oog op het halen van de besparingsdoelstelling.

Via een Omnipas 65+ abonnement reizen 65-plussers voor 50 euro een jaar lang onbeperkt met alle reguliere bussen en trams van De Lijn in heel Vlaanderen. Als je al een MOBIB-kaart hebt, hoef je hiervoor niet uit je deur te komen. Je krijgt dan van De Lijn automatisch een brief, vergezeld van een overschrijvingsformulier. Na ontvangst van betaling plaatst De Lijn automatisch het abonnement op de MOBIB-kaart. Dit wordt geactiveerd zodra je de kaart gebruikt na 1 september.

65-plussers die nog geen MOBIB-kaart hebben, kunnen terecht in de Lijnwinkels voor een aanvraagformulier. Het is ook online te vinden via https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/mobib-kaart/mobib-65plus.html.

INFO: www.delijn.be

Groepsaankoop zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn nog steeds een aantrekkelijke investering. Ze bevorderen niet alleen de productie van groene energie, maar zorgen ook voor een besparing op het huishoudelijke verbruik van elektriciteit. Daarom organiseert de provincie Antwerpen in samenwerking met iChoosr voor de tweede maal een groepsaankoop voor zonnepanelen voor inwoners van de provincie.

De provincie Antwerpen zorgt voor een totale begeleiding van de samenaankoop, van offerte tot goede werking. Zo ben je zeker van de correcte plaatsing van de installatie en van de kwaliteit van de panelen of de omvormer. Bovendien zorgt in groep zonnepanelen kopen voor een aanzienlijke korting op zowel de aankoop als de plaatsing van zonnepanelen.

Tot 12 augustus 2015 kan je je gratis en vrijblijvend inschrijven op www.samengaanwegroener.be. Via een veiling op 13 augustus wordt er aan de hand van strenge kwaliteitseisen en garanties een leverancier geselecteerd. Vanaf 31 augustus wordt er een offerte op maat van je persoonlijke situatie toegestuurd. Je kan dan tot 11 oktober 2015 beslissen of je het aanbod al dan niet accepteert. De plaatsing van de zonnepanelen is voorzien in april 2016. De provincie Antwerpen verzorgt eveneens de administratieve ondersteuning bij het uitvoeren van de elektrische keuring en het aanmelden van de installatie bij de netbeheerder en eventueel bij de VREG. Zo staat niets je nog in de weg om de zon in huis te halen.

INFO: [email protected], 03 620 22 64

Verplaatsing markt

De wekelijkse markt op het dorpsplein wordt enkele keren per jaar verplaatst omwille van activiteiten die tijdens het weekend plaatsvinden op het dorpsplein. De markt heeft dan plaats op en rond het plein aan Pastoor Weytslaan en Voetbooglaan. Dit gebeurt dit jaar op de volgende data:• 18 juli 2015: Kalmthout kermis• 25 juli 2015: Bogerfeesten• 3 oktober 2015: Kalmthout kermis

Bij deze verzoeken we je om op deze data je wagen niet op de openbare weg langs de Pastoor Weytslaan te laten staan tussen 6u en 14u.

INFO: [email protected], 03 620 22 03

ATV-zomer-vertellingen op maandag 20 juli

De ATV-zomervertellingen komen op maandagavond 20 juli 2015 om 20u naar Kalmthout. Nele Goossens brengt die avond ‘’t zal wel zijn’: muzieknummers, hilarische sketches en hier en daar een ontroerend moment.

Bij mooi weer wordt iedereen ontvangen in Arboretum Kalmthout (Heuvel 8). Toch een bui die dag? Dan vindt de vertelling plaats in de Markgraaf (Kastanjedreef 59). Inkom is gratis en je hoeft niet in te schrijven. Breng wel je eigen stoeltje mee want er worden geen stoelen voorzien!

INFO: [email protected], 03 620 22 66

Opvoedingspunt Kalmthout rechtstreeks te bereiken

Sinds kort is het Opvoedingspunt Kalmthout (Dorpsstraat 3) rechtstreeks te bereiken via 0490 564 775. En dit op volgende momenten:• Maandag tussen 10u en 12u en tussen 15u en 20u• Woensdag en vrijdag tussen 9u en 12u30

Je kan ook altijd een bericht inspreken. Een medewerker van het opvoedingspunt belt je dan zo snel mogelijk terug.

INFO: [email protected], 0490 564 775

Page 3: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 15 juli 2015

www.kalmthout.be

Cursusreeks kalligrafie

Het gemeentebestuur organiseert vanaf september een cursusreeks kalligrafie ‘Romeinse kapitaal: basisvorm en monoline’. De cursusreeks omvat acht lessen die doorgaan op vrijdag 11 en 25 september, 9 en 23 oktober, 13 en 27 november en 11 en 18 december 2015. De lessen starten om 9u, duren 2,5u en vinden plaats in het oranje lokaal van Den Boogart. Er zijn maximaal twaalf plaatsen en het kost 85 euro per deelnemer (materiaal niet inbegrepen). Inschrijven doe je bij de gemeentelijke cultuurdienst via 03 620 22 66 of [email protected].

Tijdens de lessenreeks bouw je, met respect voor de historische basis van de Romeinse kapitaal, een solide bagage op om naar een meer hedendaagse Monoline-letter te evolueren. Deze reeks belooft een open blik in de letterwereld, zowel voor de absolute beginner, als voor de meer ervaren schrijver die op zoek is naar een frisse hervatting of waardevolle aanvulling van zijn letterrugzak.

Carry Wouters, letterkunstenaar en grafisch ontwerper, geeft de lessen. Ze heeft al heel wat jaren kalligrafie-ervaring en beëindigde de professionele opleiding aan het European Lettering Institute (Studio XII) te Brugge bij Lieve Cornil.

Vriendengroep deelt al meer dan dertig jaar lief en leed

Zaterdag 4 juni 2015 vierden ‘de Krielen’ de dertigste editie van hun jaarlijkse barbecue. De Krielen, dat zijn een groep vrienden die elkaar door toevalligheden rond hun 21ste levensjaar hebben leren kennen en elkaar sindsdien niet meer uit het oog verloren. Ze wonen vrijwel allemaal in Kalmthout en omstreken. De groepsnaam ontstond omdat één van de leden een redelijk driftig baasje was en daarom thuis ‘onze kriel’ genoemd werd.

“Sinds ons ontstaan delen wij al meer dan dertig jaar elkaars lief en leed”, aldus Joris Mous, één van ‘de Krielen’. “Er werd gehuwd en kinderen kwamen. Op alle communiefeesten waren we met z’n allen aanwezig. Begrafenissen van elkaars ouders waren dan weer mindere momenten. Maar dat hoort bij het krielenbestaan. Tijdens al deze jaren liep er geen enkel huwelijk op de klippen. We moesten wel een overlijden betreuren van onze vriendin, Vivianne Bastiaensen, die door ziekte op jonge leeftijd overleed.”

Bij de dertigste editie werden ook alle kinderen uitgenodigd om aanwezig te zijn op de barbecue (zie foto, fotograaf Peter Jordaens).

Kunstgrasveld Achterbroek wordt ingespeeld op 25 juli

Zaterdag 25 juli 2015 wordt het nieuwe kunstgrasveld van voetbalclub Achterbroek VV ingehuldigd, het eerste kunstgrasveld in Kalmthout. Die dag worden er twee wedstrijden gespeeld: veteranen Achterbroek tegen veteranen Wuustwezel om 16u en de derby Achterbroek - Kalmthout om 18u. Zo wordt het kunstgrasveld meteen ingespeeld. Iedereen is welkom en de inkom is gratis.

Kunstgras laat een intensiever veldgebruik toe. Daarom zullen alle competitiewedstrijden, ook die van de jeugd, op het nieuwe veld worden gespeeld. In totaal gaat het om een investering van 436.000 euro. De gemeente betaalt 80%, de rest financiert Achterbroek VV met eigen middelen.

INFO: [email protected]

Vlaamse renovatiepremie blijft premie

De Vlaamse regering nam een principiële beslissing over de renovatiepremie nieuwe stijl. Het wordt dus geen belastingskrediet zoals eerder gemeld, maar het blijft een premie.

Voor een volledige renovatie moet je de premie in twee delen aanvragen. De werken worden opgedeeld in vier categorieën (structurele werken, dak, buitenschrijnwerk en technische installaties). Je kan elke categorie maar één keer aanvragen met maximum twee categorieën per aanvraag. Tussen de twee aanvragen moet minstens een jaar liggen en maximaal twee jaar. Facturen tellen tot twee jaar terug. Een goede renovatieplanning is dus belangrijk!

Let op: de definitieve beslissing volgt pas in het najaar, dan pas kan je een aanvraag indienen.

INFO: www.wonenvlaanderen.be [email protected], 03 620 22 33

Page 4: Nieuwsbrief Tussen Hei en Maatjes - 15 juli 2015

Info: Communicatiedienst, 03 620 22 16, [email protected], www.kalmthout.beVerantw. uitg.: Lukas Jacobs, burgemeester - Kerkeneind 13, 2920 Kalmthout www.kalmthout.be

ZATERDAG 18 JULI 2015 Wekelijkse markt. 8u-12u30, parking winkelcentrum De Beek wegens kermis op marktplein.

MAANDAG 20 JULI 2015 ATV-vertellingen. 20u, Arboretum Kalmthout (Heuvel 8) of Markgraaf (Kastanjedreef 59). Meer info zie deze nieuwsbrief.

DINSDAG 21 JULI 2015 Fietstocht, vanuit Lint. 9u30, bij familie Winters in Lint. Org: De Vroente. Prijs: €3. Info: 03 288 91 09.

VRIJDAG 24 JULI 2015 Bogerfeesten, fuif met TTypo, Faisal, Murdock en dj Stick. 21u-3u, marktplein. Org: JH Govio. Prijs: €5/€8. Info: www.bogerfeesten.be.

ZATERDAG 25 JULI 2015 Bogerfeesten, fuif met dj Stewie, Nadiem Shah, TLP aka Troubleman en Fool House. 21u-3u, marktplein. Org: JH Govio. Prijs: €6/€9. Info: www.bogerfeesten.be.Daguitstap naar Bokrijk. 9u-19u, Zonnedauw (Kapellenstw. 170). Org: Welzijnsschakels. Prijs: €10, kinderen gratis. Info: 03 666 10 68 of 0486 050 014.Inhuldiging kunstgrasveld K Achterbroek VV. 16u, voetbalvelden Achterbroek (Goossensstraatje 5). Meer info zie deze nieuwsbrief.

in Kalmthout

Wekelijkse markt. 8u-12u30, parking winkelcentrum De Beek wegens Bogerfeesten op marktplein.Jeugdwedstrijd vissen. 13u30-17u, visvijver De Maatjes (Hanneke Wiewau). Info: [email protected], 0489 425 083.

ZONDAG 26 JULI 2015 Bogerfeesten, volksspelen, familienamiddag en ’s avonds optredens. 13u-2u, marktplein. Org: JH Govio. Prijs: gratis. Info: www.bogerfeesten.be.Themawandeling vlinder- en bijenplanten, o.l.v. Gilbert Van Looveren. 9u30-12u, Wiezelo 61 (Wuustwezel). Org: Velt Kalmthout i.s.m. Natuurpunt. Prijs: gratis. Inschr: ja. Info: [email protected]. 8u30-12u, parochiezaal Achterbroek (Achterbroekstw. 209). Org: Ruilclub Achterbroek. Info: 03 666 79 29.Te Deum. 9u30, O.L. Vrouwekerk Centrum. Meer info zie deze nieuwsbrief.

DINSDAG 28 JULI 2015 Stoelturnen. 13u45-14u15, dienstencentrum De Groten Uitleg (Kerkeneind 20). Prijs: gratis. Inschr: nee. Info:  [email protected], 03 641 63 54.

DINSDAG 4 AUGUSTUS 2015Busuitstap Zevenkerken en Oostende, met bezoek Sint-Andriesabdij en fort Napoleon. Vertrek: 8u, DC De Groten Uitleg. Prijs: €49. Inschr: vóór 23 juli 2015. Info: [email protected], 03 641 63 54.

DOORLOPENDE ACTIVITEITEN

ELKE MAANDAG IN JULI EN AUGUSTUSTerrasconcerten Strijboshof. 20u30-23u, Strijboshof (Achterbroekstw. 69). Info: www.strijboshof.be, 03 666 81 84.

19 TOT 21 JULI 2015 Kermis Kalmthout. 15u, marktplein.

22 TOT 24 JULI 2015 Frans sport-taalkamp, voor 7- tot en met 10-jarigen die nog geen ervaring hebben en 10- tot en met 12-jarigen met ervaring. 10u-16u, sporthal Gitok (Vogelenzangstraat 10). Org: Gitok schoolsport. Prijs: € 14, enkel voormiddag (10u-12u) €6, enkel namiddag (13u-16u) €8. Meebr: lunchpakket, drank, sportkledij, binnensportschoeisel. Opm: voor- en nabewaking van 8u tot 10u en van 16u tot 17u (€1/u). Inschr: gewenst (laatste avond of dag zelf +€2). Info:  [email protected], 03 666 47 57.

27 TOT 31 JULI 2015 Omnisportkamp START to SPORT. 10u-16u, sporthal Gitok. Org: Gitok schoolsport. Prijs: €12/kind/dag. Meebr: lunchpakket, drank, sportkledij, binnensportschoeisel. Opm: voor- en nabewaking van 8u tot 10u en van 16u tot 17u (€1/u). Inschr: gewenst (laatste avond of dag zelf +€2). Info:  [email protected], 03 666 47 57.Voetbal-omnikamp . 10u-16u, voetbalterreinen Achterbroek (Goossensstraatje 5). Org: Achterbroek VV. Prijs: €65. Meebr: voetbalschoenen en sportschoenen. Opm: voor- en nabewaking: 9u-10u en van 16u-17u. Inschr: [email protected]. 9u30-10u30 (5-7 jaar), 10u30-12u (7-12 jaar), 13u30-15u (12-14 jaar), Sportterreinen Zwarte Hond (Heikanstraat 169). Org: Kalmthoutse TennisClub (KTC). Prijs: €45 (leden €35). Meebr: sportieve kledij en tennisschoenen met fijn geribbelde zolen, ander tennismateriaal mag, maar is geen must. Inschr: [email protected]. Info: www.ktc.be.