Nieuwsbrief Katten & Gedrag Februari 2011

8
1 NIEUWSBRIEF KATTEN & GEDRAG Februari 2011 een uitgave van het Kattengedragsadviesbureau

description

Gratis maandelijkse nieuwsbrief over katten en hun gedrag. Uitgave van het Kattengedragsadviesbureau.

Transcript of Nieuwsbrief Katten & Gedrag Februari 2011

1

NIEUWSBRIEF KATTEN & GEDRAG Februari 2011

een uitgave van het Kattengedragsadviesbureau

2

NIEUWSBRIEF KATTEN & GEDRAG Jaargang 6, nummer 2 februari 2011

In deze nieuwsbrief onder andere:

Pijn bij de kat

Inzameling inktcartridges voor kattenwelzijn

Kattendag Brasschaat

Fokkersopleiding ‘t land in

Dominantie theorie achterhaald

Knuffelpoes

Nestgenootjes zijn graag samen

English part

Pijn bij de kat Vroeger dacht men dat het niet geven van pijnbestrijding aan katten goed was. Door de pijn zouden ze immers meer rekening houden met hun lichamelijke klachten! Omdat katten van nature pijn verbergen en daar helaas erg goed in zijn, wordt pijn bij katten nogal eens over het hoofd gezien. Er zijn echter allerlei ziekten die bij de kat pijn veroorzaken. Waaronder:

idiopathische cystitis (soort blaasontsteking)

chronische pancreatitis (alvleesklierontsteking)

artrose

pijn na amputatie van een lichaamsdeel Het is enorm moeilijk om vooral chronische pijn te herkennen bij de kat. Wat te doen als u vermoedt dat uw kat pijn heeft? De dierenarts kan de onderliggende medische oorzaken behandelen, en daarnaast pijnstilling geven. Er zijn meerdere soorten pijnstilling, die soms ook eenvoudig toe te dienen zijn. Vraag uw dierenarts bij twijfel of uw kat gebaat kan zijn bij pijnbestrijding.

Deze kater heeft dagelijks pijnbestrijding nodig

Uw cartridges kunnen kattenwelzijn bevorderen!

3

Oude cartridges kunnen het kattenwelzijn bevorderen als u ze doneert aan de FWF (Feline Welfare Foundation), een stichting die kattenwelzijn bevordert (te vinden via www.felinewelfarefoundation.org). U kunt uw oude cartridges inleveren tijdens een van de landelijke Kattendagen in Eemnes en Brasschaat (BE), hieronder vindt u daarover meer informatie. U kunt ze ook naar het Kattengedragsadviesbureau in Amsterdam brengen (Joris Ivensplein 108, Amsterdam-IJburg). Dat is elke dinsdag tussen 10 en 17 uur open.

Kattendag 27 februari 2011 Brasschaat (BE)

De KATTENDAG is een cursusdag die het Kattengedragsadviesbureau regelmatig organiseert in Nederland en België, met steeds verschillende verdiepingsthema‘s op het gebied van kattengedrag. De eerstvolgende Kattendag is op zondag 27 februari 2011 organiseert in Ons Middelheem te Brasschaat. (Zie rode A hiernaast).

Docenten Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau, voorzitter van de Feline Welfare Foundation en meest ervaren kattengedragstherapeut van de Benelux, zal het grootste gedeelte van deze dag voor haar rekening nemen. Ze wordt bijgestaan door biologe Els Peeters werkzaam aan Universiteit Antwerpen en gespecialiseerd in katten. Wist u dat… …eiwitten in de voeding onterecht een slechte naam hebben? …het eetgedrag van de kat complex in elkaar zit? … meer leren over de biologische achtergrond van de kat implicaties heeft voor het samenwonen met de kat? … katten al met 8 weken gecastreerd/gesteriliseerd kunnen worden zonder extra medische risico‘s? … natuurlijk kende u de F3 en de F4 al, maar wist u dat er 5 kattenferomonen bekend zijn? … verschillende feromonen verschillende functies hebben? We gaan hier dieper op in. Programma: 09.00-11.30 Marcellina Stolting: Het eetgedrag van de kat 11.30-11.45 koffiepauze 11.45- 12.15 Marcellina Stolting: Wat doen feromonen? 12.15-13.00 lunch 13.00-15.30 Marcellina Stolting: De invloed van kattenbaasjes op kattenwelzijn 15.30-16.00 theepauze 16.00-18.00 Els Peeters: Wat is een kat eigenlijk? Uitgebreide informatie over de Kattendag is te vinden via deze link: Kattendag Brasschaat (BE) 27 februari 2011

4

Prijs: € 75,- voor een dag vol kennis! Inclusief lunch Adres: Ons Middelheem, Bredabaan 425 te Brasschaat België Wilt u meer informatie over deze cursusdag of wilt u zich opgeven? Dan kunt u mailen naar info@kattengedragstherapie of bellen naar + 31-20- 330 87 80 --- De volgende Kattendag is in Nederland te Eemnes, klik hier voor het programma: Kattendag 20 maart 2011 Eemnes. ---

Fokkersopleiding trekt het land in Bent u een gedreven fokker? Wilt u alles weten over katten en weet u nooit genoeg? Dan is onze fokkersopleiding zeker voor u geknipt! We gaven deze tot nu toe alleen in Amsterdam. Nieuw is dat we deze opleiding nu naar u toe willen laten komen! En daarbij kunt u ook nog eens 50% korting krijgen! Wij gaan de fokkersopleiding bij u in de regio organiseren, als u 12 collega-fokkers bijeen weet te brengen die zich inschrijven voor deze cursus. Bovendien krijgt u dan zelf 50% korting op de prijs van € 600,- Voor wat hoort wat, nietwaar! Referenties staan op onze website, pagina Algemeen/Cursussen/Fokkersopleiding.

Dominantietheorie achterhaald bij hond en kat

Het interpreteren van het gedrag van wolven werd ooit bepaald door een persoon die tien wolven in gevangenschap bestudeerde. David Mech, een Amerikaanse onderzoeker en stichter van het International Wolf Centre, heeft zijn visie een tijd geleden al herzien. De gehele dominantietheorie is gebaseerd op 10 wolven, die op een oppervlakte van 10 bij 20 vierkante meter, in de dierentuin leefde. Deze wolven waren geen familie van elkaar en waren meestal niet met elkaar opgegroeid. Er kwam dan zomaar een vreemde wolf in hun territorium het was er klein en de wolven konden elkaar niet ontlopen.

Van dominantie geen sprake

Dit had tot gevolg dat er ernstige en zeer gewelddadige uitbarstingen van agressie plaatsvonden en er in het beste geval een gewapende vrede ontstond. Het lijkt vreemd dat een verklaringsmodel van ruim zestig jaar oud, waarvan de meeste wetenschappers onderkennen dat het een vertekend beeld geeft, nog steeds zo‘n impact heeft. Nog steeds blijven mensen de hond op zijn rug gooien omdat je moet laten zien dat je de baas bent. Het bewegingloos op de rug blijven liggen is geen onderwerping aan de baas maar een heftige stress reactie van een hond die geen mogelijkheid ziet om te vluchten of zich te verweren. Het wekt angst en onzekerheid op voor de baas en kan zelfs uitmonden in een agressieve aanval. Bron: Elian Hattinga van ‘t Sant Betty Buijtels, Animal Click Zie ook: http://www.dogwelfarecampaign.org/why-not-dominance.php waarom dominantie bij de hond een onjuiste theorie is om gedragsproblemen mee te verhelpen. Over dominantie bij de kat staat hier meer uitleg: Vraag over dominantie

5

Knuffelpoes

Midas met zijn knuffelpoes

Midas is een gecastreerde kater. Hij werd vaak plots opgewonden als hij naast je op de bank lag, begon in je arm te bijten en paarbewegingen te maken. Wij hebben een knuffelpoes voor hem gekocht. Hij is helemaal weg van haar en bijt ons sindsdien nooit meer. Als hij behoefte heeft om te paren, zoekt hij haar op. Wij knuffelen nu alleen nog maar met hem en het is een schat van een kater. Bettie de Ridder Naschrift Kattengedragsadviesbureau: ongewenst dekgedrag kan meerdere oorzaken hebben. Het is belangrijk om eerst een goede diagnose te stellen, alvorens adviezen te copy pasten.

Katten zijn graag samen Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat het beter is om nestgenootjes samen te plaatsen. Carolien Ossewaarde: ‗Als ik naar deze foto kijk is het voor mij over duidelijk dat ik nooit een kitten zal plaatsen die helemaal alleen komt te zitten. Dit zijn broer en zus en ik heb deze combinatie uitgezocht voor mijn kittenkopers. Zij wilden eerst alleen een katertje hebben maar toen ik vroeg tegen wie hij dan aan zou moeten liggen was de beslissing al snel genomen. ‖We snappen het en we nemen er twee.‖ Ze hebben voor de kittens op de foto gekozen. De kittens zijn altijd samen. Ik heb hun eigenaren ook gewezen op het feit dat ze nu een combinatie hebben die bij elkaar past en als ze één kitten zouden nemen en er later nog een bij zouden nemen, een heel introductieproces zouden moeten volgen en dat je dan maar moet afwachten of het klikt. Heb je een broer-zuscombinatie of zusjes broers gekozen dan heb je een combinatie voor het leven. Een goede fokker kan je vertellen welke combinaties goed zijn. Als ik dan na verloop van een tijd zo'n foto in mijn handen gedrukt krijg met de opmerking dat de eigenaren ontzettend blij zijn met hun kittens en dat het een geweldige combinatie is, dan denk ik dat weer twee kittens van mij een geweldig leven hebben bij hun fantastische "butlers"‘ Carolien Ossewaarde, Maine Coon Cattery Macawi Mosi

De kat is een sociaal dier!

Naschrift Kattengedragsadviesbureau: katten zijn sociale dieren. Alle wetenschappers die kattengedrag bestuderen zijn het daarover eens. Helaas beweren docenten op opleidingen voor professionals zoals dierverzorgers nogal eens dat katten solitaire dieren zijn. Daarmee bewijzen ze letterlijk geen enkel wetenschappelijk verantwoord boek over kattengedrag te hebben gelezen! Meer informatie over de kat als sociaal dier vindt u hier: http://www.felinewelfarefoundation.org/welfare/gedrag/sociale-structuur/

Kat & Gezondheid

Stress kan bij de kat soms leiden tot overgeven

Nieuwe download: gratis folder Train uw kat voor een bezoekje aan de dierenarts. Is uw kat als de dood voor het kattenmandje? Is het iedere keer als hij naar de dierenarts moet een drama?

6

Onze training legt uit hoe u dit probleem doeltreffend en katvriendelijk oplost!

Kattenleed

Mishandeling

Kattenmepper actief in Kloosterzande

Kattenhater actief in Deurne BE

Kattenbeul in Zulte BE actief

Moord Vrouw vermoord eigen katten

Roep om straf voor doodrijden katten

Verdwijning

Kattenhater laat katten in Kapellevelden verdwijnen

Jacht

Kat beschoten in Bodegraven

Kattenhater actief in Soest

Kattenjager actief in Rhenen

Kat en nieuws Weinig geld? Kat is geen goedkoop huisdier! Kat kost € 7000,- Brand bij kattenopvang Amstelveen

Amsterdamse held redt kat

Engelstalig gedeelte Miscellaneous

Neutering kittens as from 8 weeks is safe Feline charities working together as part of The Cat Group, of which the Feline Advisory Bureau is the secretariat, have now agreed with consultations from UK veterinary schools that neutering kittens at four months of age should be the norm. This is despite the fact that the majority of veterinarians in the UK still undertake neutering of cats at five-six months of age. The Group concluded that neutering of owned cats at four months (16 weeks) is more effective at avoiding unwanted pregnancies and that 8-12 weeks of age should be regarded as safe and appropriate for rescue and feral cats. January issue of JFMS ‘clinical practice’ NL: Kattenwelzijnsorganisaties in Engeland zijn het er over eens: castreren is veilig vanaf 8 weken, en zou de norm moeten zijn voor katjes in de opvang, asielen en zwerfkatjes. Voor huiskatjes is het advies 16 weken.

Quality of Life for Cats with Heart Disease A shared goal of veterinarians and the owners of cats with heart disease is to provide high quality of life (QoL) while achieving the extension of quantity of life. Because heart disease in cats is rarely cured with treatment, therapy is directed to palliation of clinical sings and maximizing survival time with a progressive disease. Treatment usually consists of medications that improve QoL. This study utilized a questionnaire to owners of 239 cats with heart disease to help identify important parameters when assessing their cat‘s QoL, the importance of quality versus quantity of life, and willingness to trade survival time for QoL. Deemed important to QoL were parameters such as appetite, owner interaction, sleep patterns, and litter box habits. Most owners did not feel it was difficult to administer oral medications to their cat though a large enough number indicated their cat was extremely difficult to medicate. The level of concern by owners increased as the number of medications and dosing frequency increased. Owners have significantly greater concern over pet suffering than concern over life expectancy. Most (93%) of owners were willing to trade survival time for good QoL. These priorities and concerns of owners of cats with heart disease should be taken into account by veterinarians in their pursuit to provide optimal care. Reynolds C, Oyama M, Rush J et al: Perceptions of quality of life and priorities of owners of cats with heart disease, J Vet Intern Med 24:1421, 2010 NL: Eigenaren van katten met hartproblemen ervaren soms de grootste problemen om hun kat medicatie toe te dienen. Als er vaker of meer medicatie toegediend moet worden, maken de baasjes zich er meer zorgen over hoe ze die nu weer in hun kat krijgen. Dierenartsen zouden rekening moeten houden met de bezorgdheid van de baasjes, om hun kat met hartaandoeningen een goede kwaliteit van leven te bieden.

7

Tips voor het ingeven van medicatie staan op www.kattengedragstherapie.nl pagina Tips. Ook uw dierenarts kan u wellicht tips geven om het ingeven van medicatie te vergemakkelijken.

Ultrasound Detection of Feline Polycystic Kidney Disease The most prevalent inherited genetic disease in cats is polycystic kidney disease (PKD). Persian and Persian-related breeds are predominantly affected with a reported 40-50% of Persians worldwide in these numbers. The purpose of this study was to demonstrate the repeatability of ultrasound scanning in the detection of PKD and to assess the progression of the disease over time. Diagnosis of PKD relied on ultrasound scanning until the development of the PKD genetic test. But genetic testing has the limitations of only detecting the autosomal dominant form of PKD and not other forms of cystic kidney disease. As well, genetic testing is unable to assess the severity of the disease. The study demonstrated 100% repeatability of ultrasound scanning in the diagnosis of PKD. Of the small number of PKD positive cats re-scanned after one year, 75% showed progression of the disease. The authors stated that ultrasound scanning at 10 months of age with a high resolution probe and experienced ultrasonographer is a reliable method of PKD diagnosis. Wills SJ, Barrett EL, Barr FJ et al.: Evaluation of the repeatability of ultrasound scanning for detection of feline polycystic kidney disease, J Feline Med Surg 11:993, 2009 NL: PKD is de meest voorkomende erfelijke aandoening bij de kat. Wereldwijd komt deze vooral voor bij de Pers en verwante rassen, aantallen variëren van 40-50%. Voordat de gentest beschikbaar was werd de diagnose PKD met een echoapparaat vastgesteld. De gentest is alleen van toepassing bij autosomaal dominant verervende PKD en geeft niet aan hoe ziek de kat is. Het progressieve verloop van de ziekte is wel met een echo aan te tonen, maar niet via een gentest. >>>Voor een betrouwbare diagnose wordt geadviseerd katten met 10 maanden op PKD te laten testen. Als u uw kat wilt laten testen op PKD met een echo, kunt u contact zoeken met een veterinaire radioloog. Wilt u uw kat laten testen met de PKD gentest, vraag dan uw dierenarts om deze test.

Plasma Amino Acid Concentrations in Cats Consuming Commercial Diets New Nutritional Information to Diagnose Disease Scientists at the University of California–Davis completed a study that documented and validated the largest and most complete blood amino acid concentrations published to date in household cats eating commercially available diets. This new information provides veterinarians with more appropriate ranges for pet cats, which in turn provides for better diagnosis of disease. Kudos to the scientists working on this project —they completed their research and the results were accepted for publication in only six months. Investigator: Dr. Andrea J. Fascetti, University of California, Davis NL: Aan de Davis Universiteit hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar het effect van commercieel verkrijgbare dierenvoedingen op de eiwitconcentraties in het bloed van huiskatten. Dit zal dierenartsen een beter beeld geven bij het stellen van diagnoses bij ziekte. De studie zal worden gepubliceerd.

Feline Parasites in Australia

This study used survey questionnaires to evaluate the use of routine deworming for companion animals in Australia, and the degree of client education provided by the veterinarian for the client, particularly with regard to potential parasite risks to people from their pets. The investigators summarize their findings: ―Very few veterinarians routinely discussed the zoonotic potential of pet parasites with clients but most recommended regular prophylactic administration of anthelmintics throughout a pet‘s life. Some pet owners were unaware of the existence of zoonoses. It is possible that an overreliance on anthelmintics may have led to a certain complacency about the need to educate pet owners about the risks of zoonoses.‖ They concluded that routine testing to avoid overuse of broad-spectrum antiparasitic drugs is ideal, and client education about potential risks to them and their families and precautions necessary to avoid parasitism and disease is vital. Palmer CS, Robertson ID, Traub RJ et al.: Intestinal parasites of dogs and cats in Australia: The veterinarian's perspective and pet owner awareness, Vet J 183:358, 2009 NL: Onderzocht is of de huisdieren in Australië ontwormd worden, en in welke mate de dierenarts het baasje van hierover informatie verstrekt , vooral omdat parasieten ook voor de mens gezondheidsrisico‘s opleveren. De conclusie was dat slechts weinig dierenartsen hun klanten wijzen op het risico van parasieten. De meeste dierenartsen adviseren wel om regelmatig te ontwormen. Sommige baasjes blijken zich niet bewust te zijn van de risico‘s van zoönosen. Als men te veel vertrouwt op ontwormingsmiddelen zou men kunnen vergeten dat er meer risico‘s zijn. In het onderzoek wordt aangegeven hoe belangrijk het is om mensen uit te leggen

8

dat er risico‘s verbonden zijn aan parasieten en zoönosen.

Heeft u vragen?

Die kunt u stellen op ons forum. Elke dinsdag hebben we gratis telefonisch spreekuur op 020-416 0883 van 17.00-18.00 uur. De andere dagen van de week werken we met belafspraken, zie de pagina contact van onze website voor meer informatie.

Agenda Spreekuren kattengedrag in de dierenkliniek woensdag 2 februari: 19.00-20.00 Blokker: Dierenkliniek Blokker-Zwaag dinsdag 8 februari: 19.00-20.00 Vinkeveen: Dierenkliniek Amstel, Vecht en Venen donderdag 10 februari: 15.00-16.00 Amsterdam: Dierenkliniek Europaplein maandag 14 februari: 11.00-12.00 Vlaardingen: Dierenkliniek Kindermans maandag 14 februari: 13.00-14.00 Rotterdam: Dierenkliniek Walenburg woensdag 16 februari: 10.00-11.00 Leiden: Dierenkliniek de Mare donderdag 24 februari: 14.00-15.00 Maastricht: Dierenkliniek Kusters maandag 28 februari: 13.30-14.30 Den Haag: Dierenkliniek Auwerda Klik hier voor de agenda Aankondiging >>> Felcan kattendag 5 maart <<<

Colofon Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Kattengedragsadviesbureau. M.m.v.: Marcellina Stolting, Bettie de Ridder, Carolien Ossewaarde, Betty Buijtels, Elles Nijssen, Carla Nienhuis. © Kattengedragsadviesbureau. Overname van artikelen is niet toegestaan zonder onze schriftelijke toestemming. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur ons dan een mail met in de berichtregel ‘Uit adresbestand verwijderen’.Indien u juist abonnee wilt worden, is het sturen van een mailtje eveneens voldoende.

website http://www.kattengedragstherapie.nl http://www.kattengedragcentrum.nl forum: http://kattengedrag.forumup.nl

youtube kanaal kattengedragstherapie http://www.youtube.com/user/kattengedragstherapi mailadressen: [email protected] [email protected] (voor grote bestanden: foto‘s en filmpjes) Cursusinformatie en inschrijvingen: [email protected]

Skype (op afspraak): kattengedragstherapie.nl

Telefoon: Katten Advies Lijn Telefonisch spreekuur:

020-416 0883 elke dinsdag van 17.00-18.00 uur

Kattengedragsadviesbureau 020- 330 87 80 Katten Cursus Centrum 020- 416 0547 Spoed 06-434 779 41 U kunt natuurlijk ook altijd sms‘en naar deze nummers. Vanuit het buitenland +31-20 330 87 80

http://www.kattenoppasservice.nl Kattenoppasservice

020- 423 0947