Nieuwsbrief Herfst 2011

6
Herfst Nieuwsbrief ZorgpleinNoord Rummerinkhof 2 9751 SL HAREN T (050) 575 74 70 F (050) 575 74 82 [email protected] www.zorgpleinnoord.nl Loopbanen van verpleegkundigen Nieuw bij ZorgpleinNoord! Leergang Arbeidsrecht Hilda Boelens van Stichting De Hoven over “Het welbevinden van de cliënt” OKTOBER 25 oktober Gezond en zeker: Themamiddag ‘Omgaan met vervelend gedrag en agressie’ voor Ergocoaches ZorgpleinNoord, Haren 27 oktober Mobiliteitsnetwerk Drenthe ZorgpleinNoord, Haren NOVEMBER 3 november Leergang Arbeidsrecht ‘Ontslagrecht’ ZorgpleinNoord, Haren 15 november Workshop ‘Het sollicitatiegesprek’ ZorgpleinNoord, Haren 24 november Leergang Arbeidsrecht ‘Worstelen met de WIA’ ZorgpleinNoord, Haren 28 november Workshop ‘Netwerken’ ZorgpleinNoord, Haren DECEMBER 6 december Voorlichtingsbijeenkomst Werving- en Selectieapplicatie ZorgpleinNoord, Haren 8 december Leergang Arbeidsrecht ‘Pensioenontwikkelingen’ ZorgpleinNoord, Haren 13 december Gebruiksbijeenkomst vacaturesite ZorgpleinNoord, Haren Dit is de laatste Nieuwsbrief in deze vorm. In 2012 komen we terug met het ZorgpleinNoord Magazine. Een magazine waarin de achtergronden en ontwikkelingen van belangrijke arbeidsmarktthema’s in Noord-Nederland centraal staan.

description

Nieuwsbrief Herfst 2011

Transcript of Nieuwsbrief Herfst 2011

Page 1: Nieuwsbrief Herfst 2011

HerfstNieuwsbrief

ZorgpleinNoord • Rummerinkhof 2 • 9751 SL HAREN • T (050) 575 74 70 • F (050) 575 74 82

[email protected] • www.zorgpleinnoord.nl

• Loopbanenvanverpleegkundigen

• NieuwbijZorgpleinNoord!

LeergangArbeidsrecht

• HildaBoelensvanStichting

DeHovenover“Hetwelbevinden

vandecliënt”

OKtOBeR25 oktoberGezond en zeker:Themamiddag ‘Omgaan met vervelend gedrag en agressie’ voor ErgocoachesZorgpleinNoord, Haren

27 oktoberMobiliteitsnetwerk Drenthe ZorgpleinNoord, Haren

NOVeMBeR3 novemberLeergang Arbeidsrecht ‘Ontslagrecht’ZorgpleinNoord, Haren

15 novemberWorkshop ‘Het sollicitatiegesprek’ ZorgpleinNoord, Haren

24 novemberLeergang Arbeidsrecht‘Worstelen met de WIA’ ZorgpleinNoord, Haren

28 novemberWorkshop ‘Netwerken’ZorgpleinNoord, Haren

DeCeMBeR6 decemberVoorlichtingsbijeenkomstWerving- en SelectieapplicatieZorgpleinNoord, Haren

8 decemberLeergang Arbeidsrecht ‘Pensioenontwikkelingen’ ZorgpleinNoord, Haren

13 decemberGebruiksbijeenkomst vacaturesiteZorgpleinNoord, Haren

Dit is de laatste Nieuwsbrief in deze vorm. In 2012 komen we terug met het ZorgpleinNoord Magazine. Een magazine waarin de achtergronden en ontwikkelingen van belangrijke arbeidsmarktthema’s in Noord-Nederland centraal staan.

Page 2: Nieuwsbrief Herfst 2011

NieuwsflitseN

1 Nelie Schouten stelde u de volgende vraag: Wat is nodig om maatschappelijke parti- cipatie van kwetsbare doelgroepen tot een succes te maken? Daar zijn in ieder geval drie dingen voor nodig. Ten eerste het signaleren van de kwets-baarheid van deze groep mensen. Ten tweede, en dat lijkt paradoxaal: moeten we willen zien wat de wensen, de mogelijkheden, de kansen, de sterke punten van iemand zijn. Bij de zorg en ondersteuning aan deze groep moeten we niet alleen naar het individu kijken, maar naar het systeem in de volle breedte. We moeten de verschillende disciplines die met deze mensen werken ‘ontschotten’. Door onze cliënten op een ‘community-achtige’ manier begelei-ding te bieden, ze in hun context te plaatsen, kunnen we beter en meer maatschappelijke participatie bieden. Er zijn veel vormen van maatschappelijke participatie. Bij Promens Care hebben we bijvoorbeeld een klussendienst en een aantal kinderboerderijen. Een ander voorbeeld is de buurtsuper in Gasselte. Dat is al iets meer in de maatschappij. Het zou heel mooi zijn als we ook werk kunnen aanbieden verder weg van Promens Care; zodat cliënten nog meer onderdeel zijn van de maatschappij. Daar werken we aan: we brengen cliënten naar de maatschappij, maar het is ook nodig dat de maatschappij naar ons komt. We hebben het eindpunt hierin nog niet bereikt.

2 Wat drijft u in uw loopbaan? Ik vind het leuk en uitdagend om mee te denken in ontwikkelingen die ons allemaal aangaan. Spannende ontwikkelingen op het gebied van de AWBZ, persoonsgebonden budget en dergelijke. Ontwikkelingen die mogelijkheden bieden, maar waarbij ik ook sta voor de kwetsbare groep die een beroep doet op Promens Care.

3 Welke ontwikkelingen in de zorg spreken u aan? De ontwikkelingen rond de AWBZ, WMO en jeugdzorg die door de overheid zijn ingezet. Kort gezegd: de decentralisatie naar de ge-meenten. Ik vind dit hele spannende ontwik-kelingen waar mooie kanten aan zitten. Als we echte participatie willen in de maatschappij zal dit op het niveau van buurten, wijken, dorpen en steden moeten gebeuren. Daar zijn de lokale overheid en de lokale professionals hard bij nodig. Als we dit deel van de zorg bij de gemeenten neerleggen en het op een goede manier wordt opgepakt, biedt dit een kans.

We moeten het wel samen realiseren en als zorgorganisaties bereid zijn om ons alleenrecht (deels) op te geven. Als we meer in netwerken denken en werken en per indi-vidu goed kijken wat de vraag is en welke deskundigheid vereist is, kunnen we hier een slag slaan.

4 Welk boek of naslagwerk slaat u regelmatig open? De boeken van Jon Kabat-Zinn. Hij is emeritus hoogleraar geneeskunde en heeft veel gedaan op het gebied van Mindfulness. Mindfulness is een methode die ertoe leidt dat mensen bij-voorbeeld beter om kunnen gaan met stress en angst. Hij heeft hiermee bijzondere successen behaald.

5 Wat is de meerwaarde van samenwerking in de zorg? Zoals ik al aangaf, is het voor maatschappelijk participatie belangrijk om te ‘ontschotten’ en om in netwerken aan de slag te gaan. Belang-rijk daarbij is om elkaar vertrouwen te geven.

6 Kunt u een voorbeeld geven van een ‘uitvinding’ waardoor het werken makkelijker wordt? Jazeker! We zijn binnen alle vestigingen van Promens Care waar we zorg en begeleiding bieden aan mensen met een verstandelijke beperking gaan werken met hetzelfde digitale zorg- en ondersteuningsplan. Dat zorgt er mede voor dat we allemaal Promens Care zijn. We spreken dezelfde taal. De zorg- en ondersteuningsplannen zijn opgezet vanuit de gedachte dat de eigen regie van mensen essentieel is en dat we alleen in dialoog met de cliënt zorg kunnen verlenen. Op deze manier sijpelt onze visie door in de hele organisatie.

7 Wie is de volgende keer aan de beurt om de vragen te beantwoorden?Cees Wierda, directeur van Bureau Jeugdzorg Drenthe.

8 Welke vraag wilt u hem stellen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het beroep dat ouders en kinderen doen op Bureau Jeugdzorg afneemt?

2

Teks

t: M

eta

Kam

pen

, fo

togr

afie:

Sti

jntj

e d

e Old

e

Acht vragen aan Lieke Ruijgerslieke Ruijgers (51) werkt sinds tweeënhalf jaar als sectormanager wonen en ambulante zorg bij Promens Care. “De zorg is voor mij een hele nieuwe wereld, vooral ook dewondere wereld van de AwBZ. Hiervoor was ik tien jaar directeur van stAMM CMO. Het werken in de zorg bevalt mij goed. Dat wat ik doe is van betekenis voor de cliënten van Promens Care. Daarnaast is Promens Care groot in kleinschaligheid. iets waar ik me goed in kan vinden. Promens Care biedt zorg aan mensen met langdurige psychische problemen of een verstandelijke beperking. er werken zo’n 2000 mensen verdeeld over 130 vestigingen in Drenthe en een klein stukje Groningen. we bieden 24-uurszorg, ambulante zorg en dagbesteding aan volwassenen en kinderen.”

ESF-SubSidiE duurzamE inzEtbaarhEidVanaf 3 oktober 2011 kan bij het Agentschap SZW subsidie worden aangevraagd voor het vergroten van duurzame inzetbaarheid in uw organisatie. De subsidie (minimaal e 13.000,- en maximaal e 18.000,-) kunt u gebruiken voor de inzet van een externe adviseur.

Let op: Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Kijk voor de voorwaarden en voor meer informatie op www.zorgpleinnoord.nl of neem contact op met Karin Lutterop, projectleider duurzame inzetbaarheid ZorgpleinNoord: 050 57 57 470.

Het Postiljon Hotel Haren biedt in samenwerking met ZorgpleinNoord interessante arrangementkortingen voor aangesloten zorg- en welzijns-organisaties.

Voor meer informatie ziewww.zorgpleinnoord.nl

Zaterdag 17 maart 2012 vindt de Open Dag van de Zorg plaats. Naast deel-name aan de beurs in Groningen, Assen en wellicht Emmen, kunt u ook een advertentie/redactioneel stuk plaatsen in de Zorgkrant. Wilt u meer informatie over de Open Dag van de Zorg? Neem dan contact op met Rieke Mogezomp (050 57 57 470) of kijk op www.zorgpleinnoord.nl

Meer nieuws vindt u op www.zorgpleinnoord.nl

Page 3: Nieuwsbrief Herfst 2011

33

Teks

t: L

otte

Spee

lman

, fo

togr

afie:

Fen

nek

e Bou

wm

an

waarom (g)een loopbaanstap? wat zijn de loopbaanwensen van ziekenhuisverpleegkundigen

en welke factoren spelen een rol in de keuze om verticaal door

te groeien? ter afsluiting van de masteropleiding sociologie

deed Karin Meijboom hier onderzoek naar. Ze legde de loop-

banen van 19 vrouwelijke verpleegkundigen onder de loep en

interviewde hen daarover. “De gelegenheid om door te groeien

is er meestal wel. Verpleegkundigen die niet doorgroeien,

missen in de meeste gevallen de motivatie hiervoor. leiding-

gevenden die medewerkers willen motiveren tot een loop-

baanstap, kunnen dat het beste doen in de periode voor de

komst van kinderen, of als de kinderen weer wat groter zijn.”

Wat was de aanleiding voor het onderzoek?“ZorgpleinNoord deed in 2009 onderzoek naar vertrekredenen van werknemers uit de sectoren zorg en welzijn. Een belangrijke uit-komst was dat veel werknemers (22 procent) de organisatie verlieten omdat ze een baan wilden waarin ze beter kunnen doorgroeien. Dit riep de vraag op hoe die doorgroeibehoefte van huidige werknemers er uitziet, en welke factoren een rol spelen in die doorgroeibehoefte. Andersom speelt het thema net zo goed bij organisaties. Het verho-gen van mobiliteit zeggen werkgevers belangrijk te vinden. Met het oog op de verwachte personeelstekorten is het zaak dat er niet alleen nieuwe, jonge medewerkers instromen, maar ook dat zittend perso-neel blijft en zich ontwikkelt.”

Waarom koos je voor verpleegkundigen? “In deze functie tekenen zich nu al tekorten af en worden knelpunten verwacht, met name voor de gespecialiseerde functies. Vooraf heb ik gesproken met werkgevers, zij gaven toen aan dit een interessante groep te vinden. En verpleegkundigen blijken vaak, net zoals ander personeel in de gezondheidszorg, lang op één plek te werken.

Bovendien hebben verpleegkundigen relatief gezien meer mogelijk-heden om een loopbaanstap te maken, zowel horizontaal als verti-caal. Daarbij is het interessant om te achterhalen waarom zij deze loopbaanstappen wel of niet maken.”

Wat leert het onderzoek ons? “Dat verpleegkundigen die gemotiveerd zijn om een loopbaanstap te maken, dit in de meeste gevallen kunnen doen. Het ontbreken van de gelegenheid om een loopbaanstap te maken in de vorm van vacatures en opleidingen is maar in enkele gevallen een beperkende factor. Wel blijken zorgtaken in de privésfeer vaak een reden om zich tijdelijk minder te richten op de loopbaan. Zowel in de periode vóór kinderen en de periode waarin de zorgtaken voor kinderen afnemen, hebben ze meer mogelijkheden om zich te richten op de loopbaan. Het is dus van belang dat de organisatie niet alleen startende, jonge verpleegkundigen stimuleert, maar ook kijkt naar de verpleegkun-digen die opnieuw een bijdrage willen leveren. Als de zorg voor kinderen afneemt is het dus belangrijk om met verpleegkundigen hun loopbaanmogelijkheden te bespreken. Een opmerkelijk resultaat was ook dat specifieke stage- of werkervaringen ervoor zorgen dat de medewerker gemotiveerd raakt om te gaan werken in een bepaalde richting. Het is dus interessant om uit te zoeken of het bieden van nieuwe ervaringen medewerkers enthousiasmeert om een loop-baanstap te maken. Het onderzoek richt zich trouwens op verticale loopbaanstappen, het kan dus best zo zijn dat verpleegkundigen die (nog) geen verticale loopbaanstap hebben gemaakt wel gemotiveerd zijn om horizontaal door te groeien.”

Hoe gingen de gesprekken? “Als je het over loopbanen gaat hebben, dan heb je gesprekken over het leven! Het was bijzonder om te merken hoe open de respon-denten hier over spraken. Ze vertelden open over de belangrijke gebeurtenissen in hun leven, met veel emotie en enthousiasme. Zoals een verpleegkundige wijs zei, “Je kunt van alles plannen in je leven (en dus ook je loopbaan) ‘mar it giet sa as it giet’.”

Loopbanen van verpleegkundigen

Het onderzoek Loopbanen van verpleegkundigen ‘Waarom (g)een loopbaanstap?’ van Karin Meijboom is beschikbaar

via www.zorgpleinnoord.nl

Page 4: Nieuwsbrief Herfst 2011

44

De leergang Arbeidsrecht is bedoeld voor managers P&O, personeelsadviseurs en beleidsmedewerkers uit zorg en welzijn Noord-Nederland. De leergang is specifiek ontworpen en ingericht voor deze sector en wordt verzorgd door ervaren en kundige trainers/deskundigen. Op basis van theorie en met voorbeelden en casussen uit de dagelijkse praktijk bieden zij handvatten om uw (personeels)beleid op het terrein van arbeidsrecht beter te kunnen vormgeven en uitvoeren.

De leergang bestaat uit drie modules, te weten: Ontslagrecht, worstelen met de wiA en Pensioenontwikkelingen.

Module 1 ontslagrechtPlasBossinade AdvocatenDeze module gaat over de uiteenzetting van praktisch relevante aspecten aangaande ontslagsituaties. De module wordt functio-neel ingericht, zodat de deelnemers vol-doende handvatten krijgen om in dagelijkse situaties de juridische problematiek snel te kunnen plaatsen. De laatste actualiteit aan-gaande het ontslagrecht zullen bij de module eveneens worden betrokken. In de praktijk gaat de meeste aandacht van HR uit naar ontslagsituaties aangaande disfunctionerende werknemers. In de module wordt daaraan de nodige aandacht besteed. Voor het volgen van de module wordt enige basiskennis verondersteld.

Module 2 Worstelen Met de WIaL&M sociale zekerheidVeel werkgevers worstelen met de complexe WIA waarbij het niet meer draait om een uitkering maar om werken naar (arbeids)-vermogen. Werkgevers vinden het lastig om werknemers die door ziekte beperkingen ervaren, te overtuigen dat het verrichten van (andere gangbare) arbeid de echte oplossing is voor een financieel stabiele toekomst. Goede samenwerking tussen werkgever en werknemer zorgt bij invulling van de re-integratieverplichtingen voor de grootste kans op succes. In deze module wordt inge-gaan op de knelpunten en de wijze waarop uw organisatie tot verbetering kan komen.

Module 3 PensIoenontWIkkelIngenPGGMTijdens deze workshop wordt u geïnfor-meerd over de belangrijkste aspecten rond-om de pensioenregeling van Pensioenfonds Zorg en Welzijn en de mogelijkheden die pensioen als arbeidsvoorwaarde kan bieden bij het thema duurzame inzetbaarheid. U wordt geïnformeerd over de juridische as-pecten van pensioenen en over de pensioen-regeling van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Daarnaast gaat u aan de slag met het thema pensioen als arbeidsvoorwaardeninstrument. U wordt wegwijs gemaakt in de verschil-lende instrumenten die het langer doorwer-ken stimuleren, zowel vóór ingang van de pensioengerechtigde leeftijd, als daarna.

de traIners Damir Lacevic en Daan Kuijken, PlasBossinade Advocaten Damir Lacevic heeft privaatrecht gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 2004 advocaat bij PlasBossinade en werkzaam in de secties arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Daan Kuijken is in 1991 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en sinds dat jaar advocaat bij PlasBossinade. Daan Kuijken is gespeciali-seerd in arbeidsrecht.

Ad van Lieshout, L&M sociale zekerheid Ad van Lieshout heeft jarenlange praktijk-ervaring met de WIA vanuit de invalshoek van werkgevers alsmede de kant van UWV. Naast het verzorgen van trainingen adviseert hij bedrijven op het gebied van arbeidsonge-schiktheid, de WIA en de arbeidsrechtelijke aspecten die met arbeidsongeschiktheid samen gaan. Verder voert hij bezwaar- en beroepsprocedures.

Roebert Bosch, Chris-Jan van Leeuwen en Monique Vos, PGGM Het ochtendgedeelte wordt verzorgd door Roebert Bosch, voorlichter bij Workshops & Presentaties PGGM. Het middaggedeelte wordt verzorgd door Monique Vos en Chris-Jan van Leeuwen, beiden adviseur bij PGGM HR Advies.

KostenDe kosten bedragen € 275,- voor de gehele leergang (3 modules) voor deelnemers van bij ZorgpleinNoord aangesloten organi-saties. U heeft ook de mogelijkheid één module te volgen. De kosten bedragen dan € 125,- per module.

AanmeldenU kunt zich aanmelden via www.zorgpleinnoord.nl of door een e-mail te sturen aan [email protected]. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en factuur.

3 noveMber 201109.00-16.30 uur

ZorgpleinNoord te HarenOntslagrecht door PlasBossinade Advocaten

24 noveMber 201109.00-16.30 uur

ZorgpleinNoord te HarenWorstelen met de WIA door L&M Sociale Zekerheid

8 deceMber 201109.00-16.30 uur

ZorgpleinNoord te HarenPensioenontwikkelingen door PGGM

1 2 3

leergang Arbeidsrecht

Page 5: Nieuwsbrief Herfst 2011

Hoe krijg ik zicht op mijn kwaliteiten, interesses en ambities? wil ik mij misschien weer oriënteren op de arbeidsmarkt? Ben ik tevreden met hoe ik werk en privé nu combineer? wat biedt de zorg- en welzijnssector eigenlijk nog meer?

Heel normale vragen, die iedereen zich-zelf wel eens stelt. Ook uw medewerkers. Natuurlijk wilt u goede medewerkers graag behouden, maar u wilt ze ook de kans geven zich te ontplooien en stappen in hun loopbaan bieden. In veel CAO’s is loop-baanbeleid dan ook opgenomen. Want daar wordt u als werkgever uiteindelijk ook beter van: u behoudt gemotiveerde, betrokken en loyale medewerkers. Wilt u uw medewerkers de kans geven hun loopbaan onder de loep te nemen? Met de ‘loopbaanoriëntatie’ van ZorgpleinNoord kunt u dit nu aanbieden.

ZorgpleinNoord ondersteunt organisaties en medewerkers uit Zorg en Welzijn in Noord-Nederland op het gebied van

mobiliteit, loopbaan en re-integratie. Naast mobiliteits- en adviesgesprekken en loop-baanadvies en re-integratie op maat biedt ZorgpleinNoord nu ook een nieuwe dienst, namelijk de Loopbaanmodule. wat houdt de loopbaanmodule in? In de loopbaanoriëntatie gesprekken komen verschillende zaken aan de orde, zoals loopbaanwensen, beroepen- en arbeids-marktverkenning, competenties, solliciteren en netwerken. In het eerste gratis oriëntatie-gesprek wordt geïnventariseerd welk doel de medewerker heeft. Op basis hiervan wordt een inschatting gemaakt van het aantal ver-volggesprekken en welke middelen worden ingezet. Wellicht is het eerste gesprek al

toereikend, maar gemiddeld worden zo’n drie tot zes gesprekken aangeboden. De adviseurs van ZorgpleinNoord, met ken-nis van de regionale arbeidsmarkt in zorg en welzijn en een groot netwerk, leveren maatwerk.

Meer informatie? Wilt u meer weten over de mogelijkheden en ook uw medewerkers ondersteuning en advies aanbieden in hun carrière, neem dan vrijblijvend contact met een van onze Adviseurs Mobiliteit: Maaike Dane (tel. 050 - 57 57 470; e-mail [email protected]) Annette Hopman (tel. 050 - 57 57 470; e-mail [email protected]).

een nieuwe dienst van ZorgpleinNoord: de loopbaanmodule

sectorarrangement: goede en gemotiveerde mensen

5

in juni hebben uwV en werkgevers in de zorg, vertegenwoor-digd in Regioplus, de handen ineen geslagen en het zorgconve-nant afgesloten. Het doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de mogelijkheid te geven een BBl-opleiding met baangarantie te volgen in de sector Zorg en welzijn.

Michel Lieffering houdt zich binnen ZorgpleinNoord bezig met het sectorarrangement. Sinds juni is hij bezig om aangesloten organisa-ties te informeren en om te inventariseren wat de ideeën en de moge-lijkheden zijn. “Het is fijn om te horen dat veel organisaties positief zijn over het arrangement en de doelstelling die daaraan ten grond-slag ligt”, aldus Michel. “Op dit moment zijn we met vier plekken bezig. Dat ziet er dus goed uit.” Daarnaast is Michel heel positief over de toekomst. Meer dan vijftig organisaties hebben inmiddels aangegeven interesse te hebben om het arrangement wellicht in de toekomst in te zetten. Met deze organisaties zal Michel later in het seizoen opnieuw spreken over mogelijke inzet van het arrangement. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het een succes gaat worden. Het een mooie kans om in deze onzekere tijd de sector te helpen aan goede en gemotiveerde mensen. Dat is onze missie en daar staan we voor.”

Foto

grafi

e: F

enn

eke

Bou

wm

an

Page 6: Nieuwsbrief Herfst 2011

6

colofonTekst en redactie: ZorgpleinNoord, www.zorgpleinnoord.nl, Vormgeving: Reflect Marketing Communicatie, www.reflect.nl, Fotografie: Stijntje de Olde (omslag en pag. 2), www.stijntjedeolde.nl, Fenneke Bouwman (pag. 3 en 5).

•StichtingZorgboerderijenDrenthe,Westerbork•Laboratoriumvoorinfectieziekten,Groningen

NIEUW AANGESLOTEN BIJ ZORGPLEINNOORD FEBRUARI - JUNI 2011

een nieuwe dienst van ZorgpleinNoord: de loopbaanmodule

Teks

t en

fot

ogra

fie:

Pet

ra S

teen

ber

genHilda Boelens is sinds 1994 werkzaam bij stichting De Hoven.

sinds een paar jaar is ze staffunctionaris PR en Communicatie. De Hoven biedt wonen, welzijn en zorg, voornamelijk aan ouderen. Dagelijks wordt op 9 vestigingen in Noord-Oost Groningen zorg verleend aan ongeveer 1000 cliënten. Hilda vertelt over het imago van de zorg.

Voor zorg- en welzijnsorganisaties is een positief imago van groot belang. Er is vaak sprake van negatieve berichtgeving in de media, bijvoorbeeld over incidenten en personeelstekorten. Je moet als zorginstelling heel wat doen om hier positief bovenuit te stijgen. Hoe doet De Hoven dat? Met bevlogenheid vertelt Hilda over haar werk en het belang van het onderhouden van goede contacten. Maar vooral ook over De Hoven als zorginstelling waar ze trots op is: “Wij proberen te laten zien wat we doen, met 1200 medewerkers als ambassadeur, door middenin de lokale samenleving te staan en deze erbij te betrekken. Dit werkt als een olievlek. Daar kan geen kranten-artikel tegenop.”

“Uiteraard heeft ook De Hoven te maken met een krimpende bevol-king. Maar wij willen juist de verbinding leggen tussen De Hoven en de samenleving. Een aantal voorbeelden is hier getuige van. Zoals de teambuildingsdagen van het nabij gelegen AKZO. Zeventig medewerkers kwamen een paar dagen kijken, helpen en meedoen bij verpleeghuis Vliethoven. Op deze manier beleefden zij de zorg eens van de andere kant en dit bracht men positief naar buiten. Een betere PR voor de omgeving kan je je niet wensen.”

Daarnaast benadrukt Hilda het belang van het onderhouden van (regionale) contacten voor een goede PR. “We staan regelmatig in de lokale krant, deze wordt veel gelezen. Maar ook regionaal en zelfs landelijk weet De Hoven de media goed te vinden. Dit gaat niet vanzelf. Hierin moet je investeren en een doelgerichte PR-strategie voor ontwikkelen.” Hiermee komt Hilda wederom op de kern van haar verhaal: “We vertellen wat we doen, staan dichtbij de mensen en ik gebruik mijn vele contacten om dit verhaal te vertellen.”“Uiteraard kan de inzet van sociale media hierbij niet ontbreken. Ik Twitter en volg anderen, plaats vacatures soms op LinkedIn en volg diverse groepen. Het is wel 2011! We kunnen niet meer zonder sociale media. Natuurlijk willen wij ook de jongeren bereiken,

‘Het welbevinden van de cliënt. Dat is wat De Hoven wil uitdragen

naar de samenleving.’

Interview Hilda Boelens, Stichting De Hoven

misschien wel onze toekomstige medewerkers. Deze doelgroep bij uitstek te vinden op sociale media.” Hilda vervolgt: “En, heel belangrijk: communiceer altijd alles eerst intern! Niets is vervelen-der dan dat collega’s iets uit de media moeten vernemen. Zo word je door schade en schande wijs en probeer je miscommunicatie te voorkomen.”

Hilda heeft nog een ‘tip’ voor collega-zorgorganisaties: “Investeer in arbeidsmarktcommunicatie. Zeker met het oog op de vergrijzing en personeelstekorten. Hierin werk ik nauw samen met de afdeling P&O. Het schrijven van nieuwe vacatureteksten, een welkomstpak-ket en introductieprogramma voor nieuwe medewerkers zijn hier enkele voorbeelden van.”

Tot slot, en illustratief voor de betrokkenheid waarmee Hilda haar werk doet, merkt ze op: “Als een medewerker of cliënt trots laat zien dat wij in de krant staan, doet mij dat goed. Dat is waar ik het voor doe.”