NHL Mobiliteit

of 16/16
MOBILITEIT Bacheloropleiding
 • date post

  09-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  0

Embed Size (px)

description

NHL Hogeschool, boekje t.b.v. de opleiding Mobiliteit. In samenwerking met NHL PR & Communicatie tot stand gekomen.

Transcript of NHL Mobiliteit

 • MOBILITEIT

  Bacheloropleiding

 • Mob

  ilite

  it ge

  drag

  & m

  anag

  emen

  t

  Gedrag: waarom rijden mensen door rood?

  Mobiliteit: verbeter de bereikbaarheid van een gebied

  2

 • Geef Nederland vormIn 2020 telt Nederland ongeveer 9 miljoen autos. Dat is bijna een miljoen meer autos dan er nu op de weg rijden. Om al dat verkeer in goede banen te leiden, is het belangrijk een verkeersgebied zo in te richten dat alle weggebruikers er optimaal en veilig gebruik van kunnen maken. En daar komt heel wat meer bij kijken dan een weg aanleggen of een ver-keerslicht plaatsen. Want hoe zorg je bijvoorbeeld dat men-sen zich aan de maximumsnelheid houden? Hoe voorkom je ongelukken en zorg je voor een optimale doorstroming op de weg? Als mobiliteitsadviseur geef jij Nederland vorm!

  Meer weten? Kijk op www.nhl.nl/mobiliteit

  Met de opleiding Mobiliteit van NHL Hogeschool ben je altijd in beweging. In het verkeer heb je niet alleen met voertuigen, maar vooral met mensen te maken. Het is een een mix tussen psychologie, management en mobiliteit. Weet jij dit alle-maal samen te brengen in een goede visie en te vertalen naar de praktijk? Dan zit heel Nederland om jou te springen!

  Management: bereik je doel met goede communicatie 3

 • Goede c

  ommunic

  atie

  is d

  e sleu

  tel

  Bedenk innovatieve

  oplossingen Rijden

  vrouwe

  n beter

  dan ma

  nnen?

  4

  Verkeer is mensenwerk

  Als be

  leidsma

  nager

  mobi

  liteit le

  id jij N

  ederlan

  d

  in goed

  e banen

 • Mobiliteit, Gedrag & Management in the mix!Mobiliteit

  Verschillende wegen, verschillende weggebruikers. Een gebied efficint, functioneel en veilig inrichten is een hele kunst. Als mobiliteitsdeskundige ben je een echte puzzelaar en zorg je ervoor dat de vele verkeersstromen zo soepel mogelijk verlopen voor iedere weggebruiker. Je kunt met een heldere visie een verkeersplan opstellen voor de toekomst.

  GedragNegen van de tien ongelukken worden veroorzaakt door men-sen. Agressiviteit in het verkeer, ergernissen, asociaal rijgedrag. Altijd haast! Hoe kun je dat gedrag benvloeden? Wat bezielt weggebruikers eigenlijk? Een uitdaging waarbij mobiliteit en psychologie hand in hand gaan.

  ManagementEen nieuwe parkeergarage: buurtbewoners zitten er niet op te wachten. De plaatselijke ondernemers en de gemeente juist wel. Als mobiliteitsdeskundige vertaal jij verkeersvraagstukken op de juiste manier zodat alle belanghebbenden tevreden zijn. Goede communicatie, sociale vaardigheden en product-kennis zijn hierbij de sleutelwoorden.

  5

 • THE REAL DEAL

  Je houdt je onder andere bezig met de volgende projecten:

  Built EnvironmentJe maakt een nieuw ontwerp voor een bestaand stedelijk gebied. Je kijkt daarbij naar verschillende aspecten: verkeerskunde, stedenbouwkunde, infrastructuur en architectuur.

  Hardrijden in de wijk

  Om het te hard rijden in een wijk te bestrijden, doe je onderzoek. Wordt er inderdaad te hard gereden? Door wie? Hoe komt dit en wat kun je er aan doen? Op basis van deze onderzoeksgegevens breng je een rapport uit. De wijkvereniging kan hiermee vervolgens bij de gemeente aankloppen.

  De Centrale

  Onderzoek de bereikbaarheid van het winkelpark De Centrale in Leeuwarden. Hoe is de doorstroming van het verkeer? Is er voldoende parkeergelegenheid? Hoe zit het met de geluidshinder? Allemaal vragen waar jij als mobiliteitsdeskundige over nadenkt en advies over uitbrengt!

  Verkeer laat zich niet regelen vanuit de schoolbanken. Daarom ben jij tijdens de opleiding, naast de theorie direct

  veel bezig in de praktijk.

  6

 • Wat vindt Nederland?

  88% van Nederlandse automobilisten vindt het een prima plan om de spitsstroken buiten de spits open te stellen.

  70% van de automobilisten is voor verhoging van de maximumsnelheid van 120 naar 130 kilometer per uur.

  Van alle bekende Nederlanders is Chantal Janzen de meest favoriete carpooldate. Van de mannen is dat minister-president Mark Rutte.

  1. Agressief rijgedrag 47,0 %2. Bumperkleven 38,1 %3. Onnodig links rijden 28,0 %4. Rijden met alcohol/drugs 27,2 %5. Files 23,8 %6. Geen richting aangeven 20,1 %7. Zondagsrijders 19,5 %8. Op het laatste moment

  ritsen/invoegen 14,4 %9. Te hard rijden binnen de

  bebouwde kom 11,8 %10. Rechts inhalen 9,2 %

  THE REAL DEALverkeersirritaties

  Bron: Eileen, Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2011

  7

 • Zijn jongeren een gevaar op de weg? En waar komt al die agressie in het verkeer toch vandaan? Als verkeerspsycholoog leer je begrijpen waarom mensen in het verkeer doen wat ze doen en hoe je die kennis kunt gebruiken om de verkeersveiligheid te vergroten. Verkeerspsychologe Maura Houtenbos doet onderzoek naar het gedrag van verkeersdeelnemers.

  Schelden vanuit je auto en roekeloos rijgedrag

  8

 • Verkeerspsychologie is een uitdagend en interessant vak, want iedereen heeft ermee te maken. Daarnaast is het erg af-wisselend: van onderzoek naar afleiding in het verkeer door bijvoorbeeld naar je iPod te luisteren op de fiets, tot onder-zoek naar de ideale weginrichting. Zo zullen mensen op een brede weg vaak harder rijden dan op een smalle weg.

  Laat die middelvinger maar zitten!Waarom wordt die aardige huisvader ineens een maniak zodra hij de weg oprijdt? Volgens Maura komt dat door de anonimiteit die je hebt in de auto. De auto is een persoonlijke en anonieme plek. Het is bijvoorbeeld veiliger om iemand uit te schelden vanuit je auto dan iemand die in de weg loopt in de supermarkt.

  Jongeren en hun rijgedragDenk jij dat jongeren meer risicos nemen in het verkeer? Surf naar www.nhl.nl/mobiliteit en lees wat verkeerspsychologe Maura Houtenbos hierover vertelt.

  Maura Houtenbos, verkeerspsychologe

  9

 • Kies je eigen weg

  De NHL daagt je uit: haal uit je studie wat erin zit! Wat dat is? Dat bepaal je voor een groot deel zelf. Bij de opleiding Mobiliteit kun je kiezen waarin jij je wilt verdiepen.

  Je kunt kiezen uit de minors:

  Traffic Psychology Infrastructuur Stedenbouwkunde Mobiliteitsstrategie Shared Space

  Ingrid van der Tuin, student Mobiliteit:

  Verkeer is overal en iedereen heeft ermee te maken. Dat vind ik het mooie eraan. Als ik een plan maak om een straat beter in te richten, heeft iedereen die door die straat rijdt, fietst of loopt, profijt van die verbete-ring. Als mobiliteitsdeskundige ligt het werk voor het oprapen. De vraag naar geschoold personeel is groter dan het aanbod. Ik krijg nu al regelmatig mailtjes van eventuele werkgevers.10

 • Cor Koopmans studeerde in 2006 af aan de opleiding Mobiliteit van de NHL. Daarna deed hij nog Technische Bedrijfskunde. Nu werkt hij als adviseur verkeer en ruimte bij Goudappel Coffeng BV, ht adviesbureau voor verkeer en vervoer in Nederland.

  Diversiteit

  Ik adviseer klanten op het gebied van verkeer en vervoer. Onze opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld gemeenten en provincies maar ook commercile partijen zoals projectontwikkelaars. Als adviseur inventariseer ik de behoefte van de klant. Dat gaat van vraagstukken als: hoe zorg je voor een optimale verkeersdoorstroming van een

  nieuw winkelcentrum tot: hoe creer je extra parkeergelegenheid. De verschillende opdrachtgevers maken het werk heel divers.

  On the road

  Ook locaties bezoeken hoort bij je werk. Als je bijvoorbeeld advies moet geven over een verkeers-veiligheidsprobleem bij een basis-school, moet je wel weten hoe de situatie daar is.

  Werken met mensen Het leukste van mijn werk vind ik het werken met mensen. Het is een uitdaging om iedereen op n lijn te krijgen en soms te komen met verrassende oplossingen waar alle betrokken partijen verder mee kunnen.

  Verkeer is mensenwerk

  11

 • 100% baangarantie!Baan je weg naar de top!Er is een groot tekort aan mobiliteitsadviseurs. Ben je afgestudeerd? Dan kun je veel verschillende kanten op en ga je een glansrijke carrire tegemoet. Word bijvoorbeeld:

  Verkeerskundige bij een adviesbureau. Maak jij het centrum van een grote stad beter bereikbaar?

  Beleidsmedewerker verkeer bij de overheid. Hoe zou jij de omgeving inrichten om de leefbaarheid in een

  woonwijk te verbeteren?

  Verkeersadviseur Hoebestrijdjefiles?

  Verkeerskundig ontwerper Kiesjevooreenrotondemeteenfietsstrookeneenbypassof

  worden het verkeerslichten?

  Vervoerspecialist bij de NS Verbeter de aansluitingen van bussen en treinen zodat er

  minder wachttijd ontstaat.

  Onderzoeker bij een onderzoeksbureau Observeer en analyseer het gedrag van verkeersdeelnemers

  en maak een plan van aanpak om dit gedrag te benvloeden.12

 • Shared space:

  geen regeltjes, maar respe

  ct!

  Shared Space is een aanpak die normaal, sociaal gedrag bij mensen in het verkeer stimuleert. Het zorgt ervoor dat weggebruikers niet blindelings op een verkeers-licht, verkeersbord of een zebrapad vertrouwen maar dat ze oogcontact met elkaar zoeken.

  100% baangarantie!Frans Larmen, docent NHL Hogeschool en gedragswetenschapper.

  Shared Space stelt de mens centraal en niet de regeltjes

  Mensen moeten met Shared Space zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Normaal steek je over omdat het verkeerslicht op groen staat. Bij een ruimte die ingericht is met het Shared Spaceprincipe, bepaal je of je stopt door goed uit te kijken en door andere weggebruikers te respecteren. Je wordt teruggeworpen op je eigen sociale norm, die bepaalt onbewust jouw gedrag. Je kunt je niet verschuilen achter regeltjes. Shared Space stelt de mens centraal en is een idee uit Friesland. En het werkt, want er is internationale belangstelling voor dit fenomeen, van Japan tot Amerika!

  13

 • Nederland behoort tot de veiligste landen ter wereld afgemeten aan het aantal verkeersdoden per inwoner.

  Iedere dag komen er vier autos bij op de Nederlandse weg.

  Twee van de drie mensen raken ooit betrokken bij een verkeersongeval.

  14

  Nederland heeft 2360 kilometer aan snelwegen.

 • Op een autoweg waar een dikke streep staat, halen mensen minder snel in dan op autowegen met een dunnere streep.

  De laatste fileloze dag in Nederland was op zondag 30 december 2007.

  De eerste snelweg in Nederland is in 1936 aangelegd.

  In de regen op de fiets? Slim afgestelde verkeerslichten verminderen dan je wachttijd en voorkomen een hoop irritatie! 15

 • NHL Hogeschool weet wat jij nodig hebtKies je voor de NHL, dan kies je voor studeren in een moderne omgeving met een persoonlijke aanpak!

  Geen nummerElke student krijgt een studieloopbaanbegeleider toegewezen. Deze begeleidt je tijdens de hele studie. Je bespreekt de studievoortgang en overlegt samen welke studiekeuzes het beste zijn. Docenten kennen je naam en staan altijd voor je klaar!

  NHL Hogeschool: gloednieuwe campus wireless internet digitale leeromgeving caf met tap en terras aan het water moderne mediatheek zelfbedieningsrestaurant kenniscampus, kennisboulevard en kennisplein repro en copyservice studielandschappen, break-out rooms,

  flexplekken en loungeruimtes

  Surf voor meer info, facts en leuke filmpjes naar www.nhl.nl/mobiliteit