Nevobo JOINvolleyball 2014

44
JOIN VOLLEYBALL! TREND: JEUGD GAAT WEER VOLLEYBALLEN! GIDO VERMEULEN: “WIJ BLOKKEN ALS RUSSEN, COMBINEREN ALS BRAZILIANEN EN HEBBEN DE POWER VAN DE AMERIKANEN” 2015: WK éN EK IN NEDERLAND HOE VOLLEYBALLERS EN HUN CLUBS DE VRUCHTEN KUNNEN PLUKKEN BAS VAN DE GOOR: “OPZET TRANSAVIA GRAND SLAM 2014 IS WERELDPRIMEUR” VAN ZAAL NAAR ZAND MET HET BEACH VOLLEYBALL CIRCUIT EDWIN BENNE: “DEZE ZOMER VAN INVESTEREN NAAR PRESTEREN”

description

Magazine about volleybal for al members of the Dutch federation, nevobo. It was distributed to 92.000 households and had 115.000 copy's.

Transcript of Nevobo JOINvolleyball 2014

JOINVOlleyball!

TREND: JEUGD GAAT WEER VOLLEYBALLEN!

Gido Vermeulen: “WiJ BLOkkEN ALs RUssEN, cOmBiNEREN ALs BRAziLiANEN EN hEBBEN DE pOWER VAN DE AmERikANEN”

2015: WK én eKin nederlandhOE VOLLEYBALLERs EN hUN cLUBs DE VRUchTEN kUNNEN pLUkkEN

BAs VAN DE GOOR:“opzet transaVia Grand slam 2014is Wereldprimeur”

Van zaal naar zandmet het Beach VolleyBall circuit

edWin Benne: “DEzE zOmER VAN iNVEsTEREN NAAR pREsTEREN”

CheapTickets.nl, trotse hoofdsponsor van Beachvolleybal Team Nederland

alle airlines, alle bestemmingen, altijd de beste deals

CheapTickets.nl, trotse hoofdsponsor van Beachvolleybal Team Nederland

Waar beachvolleybal jij deze zomer?Boek je vliegtickets snel op CheapTickets.nl.

3

CheapTickets.nl, trotse hoofdsponsor van Beachvolleybal Team Nederland

alle airlines, alle bestemmingen, altijd de beste deals

CheapTickets.nl, trotse hoofdsponsor van Beachvolleybal Team Nederland

Waar beachvolleybal jij deze zomer?Boek je vliegtickets snel op CheapTickets.nl.

coloFon JOIN VOLLEYBALL! is een uitgave van Ying Media in

opdracht van de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo),

TIG Sports en Shivers.

uitgeverYing Media, Sneek i.s.m. Solsports

Contactpersonen: Ying Mellema en Arno van Solkema

Hoofd- & eindredactieSusan Dix-van Leeuwen

redactieEdwin Alblas, Paul Steens, Anouk van der Meer, Vincent

van Heijningen, Thijs Pietersen, Susan Dix-van Leeuwen,

Jos van Hout en Tanja Perée

fotografieRonald Hoogendoorn, Pim Waslander, Hans Willink,

Archief TIG, Archief Shivers, Archief FIVB

vorMgeving Quod Media, Heerenveen (Frans van Dam)

Beste volleyballer,Met gepaste trots presenteren we JOIN VOLLEYBALL!, een magazine dat ieder Nevobo-lid gratis ontvangt. We staan aan de vooravond van fantastische volleybaljaren en hebben daarom veel te vertellen.

Alle signalen staan op groen in Nederland volleyballand. Beachvolleybalaccommodaties schieten als paddenstoelen uit de grond (meer dan 200 al), en het afgelopen decennium is 30% meer jeugd gaan volleyballen. “We” zijn wereldkampioen beachvolleybal én sportploeg van het jaar. En we maken ons op voor 2015, waarin ons land gastheer mag zijn van twee topevenementen.

Onze wereldkampioenen Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer zullen volgend jaar in eigen land hun wereldtitel verdedigen, want het WK Beachvolleybal wordt in 2015 voor het eerst op Nederlands zand gespeeld. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn zijn hostcities, waarmee we een uniek concept neerzetten en heel Nederland de mogelijkheid bieden van topbeachvolleybal getuige te zijn.

Eind september is het weer feest, want dan begint het EK Volleybal Dames in Apeldoorn, Eindhoven en Rotterdam. Onze dames mikken op eremetaal, dat in Ahoy veroverd kan worden. Veel volleybal ook op TV, want de NOS zal van beide kampioenschappen uitgebreid verslag doen.

Gelukkig hoef je niet te wachten tot 2015 om van (beach)volleybal te genieten. Deze zomer spelen de Nederlandse mannen zes World League wedstrijden in Eindhoven, Almere en Rotterdam en schitteren onze dames voor het eerst thuis, in Doetinchem, in de World Grand Prix. Beach Team Nederland verdedigt in Scheveningen de vaderlandse eer tijdens de transavia grand slam, waarna de Oranje volleybalsters zich met vriendschappelijke interlands voor eigen publiek voorbereiden op het WK in Italië.

Ook de breedtesport floreert, de aanwas van jeugdleden is het succes van gezonde, ambitieuze clubs. SmashBall komt met een enorme knal binnen in de top-40 van sporten voor echte mannen; enthousiaste reacties vliegen je als smashes om de oren. Met het Join Volleyball! breedtesportproject (zie pagina 40 en de achterkant van dit magazine) kunnen we onze clubs nog een extra steuntje in de rug geven bij de promotie en groei van onze mooie sport.

Genoeg redenen dus om trots te zijn. Dat ben ik dan ook, apetrots.

Michel EveraertProgrammadirecteur Nevobo

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014

BEACHVOLLEYBAL

SportBraceShop

T I G S P O R T S

T I G S P O R T S

alle airlines, alle bestemmingen, altijd de beste dealsScan de code

Wat is jouw mooiste Beachvolleybal bestemming? Laat het ons weten en maak kans op een reis naar jouw favoriete bestemming!

Ga snel naar www.cheaptickets.nl/beachvolleybalbestemming en doe mee!

Wat is jouw mooiste Beachvolleybal bestemming? Laat het ons weten en maak kans op een reis naar jouw favoriete bestemming!

Ga snel naar www.cheaptickets.nl/beachvolleybalbestemming en doe mee!

Doe mee & win een reis naar jouw

favoriete Beachvolleybal bestemming

CobraIngehouden aanvalsslag, waarbij de bal aan de achter- of onderkant geraakt wordt en zo kort en met veel topspin over het blok gespeeld wordt.

SnakeAanval waarbij de bal met de vingertoppen van een gespannen hand over het net gespeeld wordt.

AlligatorVerdediging waarbij de bal opgevangen wordt met open handen, met gestrekte en gespreide vingers en de polsen tegen elkaar.

Chicken-wing Verdedigingstechniek waarbij de arm in een reflex omhoog gaat en de hand tegen de buik is en de ellenboog naast het lichaam.

TomahawkVerdedigingstechniek waarbij de bal boven het hoofd verdedigd wordt met open, gesloten of gevouwen handen, waarbij de bal de zijkant of de binnenkant van de hand raakt.

Side-spin De bal wordt (meestal uit stand) met vooral veel zijwaartse spin geserveerd.

BeachBeesten!BINNEN BEACHVOLLEYBAL BESTAAN ER TERMEN DIE DE uITVOERING VAN EEN BEPAALDE TECHNIEK TREFFEND OMSCHRIJVEN. HIERONDER DE “BEESTEN” ONDER DIE KRETEN.

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 5

INHOUD

IN DEZE UITGAVE ...BEACh VollEyBAll CIrCUIT 2014 6 Let’s go to tHe beacH Praktische info over het BVC8 coMe out & pLay! BVC-toernooilocaties9 eredivisie beacHvoLLeybaL 201410 beacHvoLLeybaL nK’s 201412 onze oranje beacHvoLLeybaLtrots Spelers & coaches van Beachvolleybal Team Nederland

TrANSAVIA GrAND SlAm 16 bas on tHe beacH Toernooidirecteur gegrepen door het beachvolleybalvirus17 1 MiLjoen doLLar & side events

WK BEAChVollEyBAl 2015 18 boegbeeLden van beacHvoLLeybaL Alexander Brouwer & Robert Meeuwsen over het WK20 Het LeuKste toernooi van deze zoMer Alles over de transavia beach experience21 cooL coMpanies & grootste toernooi Bedrijventoernooi 2014 & wereldrecordpoging 2015

WorlD lEAGUE, GrAND PrIX EN EK 2015 25 beLangrijKe zoMer voor voLLeybaLMannen Bondscoach Edwin Benne over EK Kwalificatie en World League26 dicK Kooy bLij oM weer terug te zijn in oranje27 teaM nederLand en prograMMa 201428 oranje van de toeKoMst De Jeugd & Jong Oranje selecties ( jongens)29 oranje vrouwen in HeeL nederLand te zien! Bondscoach Gido Vermeulen over WK en Grand Prix30 aanvoerder Maret grotHues wiL wK HaLen31 teaM nederLand en prograMMa 201433 oranje van de toeKoMst De Jeugd & Jong Oranje selecties (meiden)34 op weg naar Het eK 2015 Gido Vermeulen over het EK in eigen land37 peter bLangé toernooidirecteur eK 2015 39 oranje zitvoLLeybaLseLecties Chaïne Staelens als zitvolleybalster naar WK40 join voLLeybaLL! Hoe clubs en spelers kunnen profiteren van het WK en EK in

eigen land42 van taLent naar internationaL Gijs Jorna over zijn weg naar de top

8

16

29

2140

16

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 20146

doe mee aan het Beach VolleyBall circuit 2014

Let’s go to

Ook beachvolleyballen deze zomer? Doe mee aan het Beach Volleyball Circuit! Via www.beachvolley.nl schrijf je je per team in, voor de toernooien naar jouw keuze.

Wil je liever niet vroeg beginnen? Meld je dan aan voor het Afternoon toernooi. Iedereen die nog niet eerder op het strand heeft gevolleybald, kan deelnemen aan de ‘Beachvolley Basics’ clinics op zondagochtend.

ChEAPTICKETS.Nl BEACh lIfE rANKINGGezelligheid is leuk, maar prijzen winnen ook! Aan het einde van iedere toernooidag zijn er prijswinnaars in elke categorie. Afhankelijk van het aantal deelnemende teams per categorie, ontvangen de eerste, tweede en derde teams een dagprijs.

Ieder team doet daarnaast automatisch mee aan de CheapTickets.nl Beach Volleyball Ranking. Wie is het beste team in zijn/haar categorie na een zomer vol beachvolleybal?

Per toernooidag krijgen de nummers 1 tot en met 4 punten voor het eindklassement. Aan het einde van het seizoen weten we wie de beste drie teams van iedere categorie zijn. Zij zijn de winnaars van de CheapTickets.nl Beach Life Ranking en mogen tijdens een speciale uitreiking op zaterdag 23 augustus in Scheveningen mooie prijzen in ontvangst nemen.

Doe mee en schrijf je in op www.beachvolley.nl

Beach VolleyBall circuit 2014

30 TOERNOOIEN

15 TOERNOOIWEEKENDEN

12 LOCATIES

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 7

“TOeRnOOIen VOOR ALLe nIVeAuS”“GenIeTen In De ZOn!”

hET BEACh VollEyBAll CIrCUIT oP SoCIAl mEDIA: beachvolleybal beachvolleyballcircuit beachvolleyballcircuit

“GeZeLLIGheID GeGARAnDeeRD!”

“BeAChVOLLeyBALLen MeT VRIenDen”

Doe mee en schrijf je in op www.beachvolley.nl

BEACh VollEyBAll CIrCUIT 2014CATeGORIe PRIjS PeR PRIjS LAATSTe PRIjS InSChRIjVen TeAM* Week OP LOCATIe*2x2 € 30,00 € 35,00 € 37,503x3 € 37,50 € 45,00 € 47,504x4 € 40,00 € 50,00 € 52,50Afternoon toernooi 2x2 € 20,00 € 22,50Afternoon toernooi 4x4 € 25,00 € 27,50Beachvolley basics € 5,00 * prijzen onder voorbehoud

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 20148

DE 20E EDITIE VAN HET BEACH VOLLEYBALL CIRCuIT VINDT DIT JAAR PLAATS VAN MEI T/M AuGuSTuS. ELK WEEKEND WORDEN ER OP DE MOOISTE STRANDEN VAN NEDERLAND

BEACHVOLLEYBALTOERNOOIEN VOOR IEDER NIVEAu GEORGANISEERD.

hEErDErSTrAND • 17 en 18 meiEen schoon zandstrand, ligweide, heerlijk zwemwater en omringd door de Gelderse bossen; alle ingrediënten voor een mooie start van het seizoen zijn hier aanwezig.

oUDDorP • 17 en 18 mei De “beste badplaats van Nederland” ligt op een half uur rijden van Rotterdam. Aan het Westerduinpad belooft het eind mei weer een mooi beachvolleybalweekend te worden.

lEmmEr • 31 mei en 1 juniEen locatie met een gemoedelijke sfeer en een knus strand. Is het mooi weer, dan is het deelnemersveld voor Lemmer zo vol!

KijKduin • 7 en 8 juniVoor de vierde keer op rij doet het Beach Volleyball Circuit het familiestrand van Kijkduin aan. Ideale plek ook voor een echt dagje uit voor het hele gezin.

ijmuiden • 14 en 15 juniDe eerste locatie van het seizoen in Noord Holland. Terug van weggeweest op de kalender, lekker beachen op een perfect breed zandstrand.

VlISSINGEN • 21 en 22 juni Met een gezellige boulevard aan de ene kant en de prachtige Westerschelde aan de andere kant, is Vlissingen een toplocatie om op te spelen. Zomer in Zeeland!

AmelAnd • 28 en 29 juni De knaller van het seizoen, ieder jaar weer legendarisch. Het  weekend staat niet alleen in het teken van beachvolleybal, maar ook van gezellige BBQ’s en nog gezelligere feestjes in het CheapTickets.nl Beach House

NESSElANDE • 5 en 6 juliIntiem toernooi midden in de Randstad. Schrijf voor deze zeer populaire locatie echt op tijd in, vorig jaar was het snel vol! 

hoEK VAN hollAND • 12 en 13 juli Hier gaan we uitpakken! Het strand van Hoek van Holland is een van de grootste locaties van het Beach Volleyball Circuit.

SChEVENINGEN • 19 en 20 juli / 9 en 10 Augustus / 16 en 17 Augustus / 23 en 24 AugustusHet beachvolleybalmekka van Nederland mag niet ontbreken op de kalender. In juli de plek waar tijdens het Beach Volleyball Circuit ook de Grand Slam gespeeld wordt, in augustus de plek waar traditioneel het seizoen wordt afgesloten.

VroUWENPolDEr • 26 en 27 juli Vrouwenpolder biedt veel gezelligheid, een lekkere barbecue, leuke feestjes en een eigen camping! Voor een lekker weekend weg in Zeeland moet je op 26 en 27 juli in Vrouwenpolder zijn. 

EGmoND AAN ZEE • 2 en 3 AugustusDe familiebadplaats in Noord-Holland. Een locatie met veel ruimte, waar we veel beachvolleybalvelden kunnen neerzetten.

&COME OuT PLAY!

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 9

ErEDIVISIE ArNhEmVElPErPlEIN, ArNhEm • 31 mei en 1 juni Na de succesvolle eerste editie start het Eredivisieseizoen opnieuw op het Velperplein, midden in gezellige centrum van Arnhem.

ErEDIVISIE AmSTErDAmDE DAm AmSTErDAm • 13, 14 en 15 juni

ErEDIVISIE VlISSINGEN BoUlEVArD EVErTSEN, VlISSINGEN • 21 en 22 juni

ErEDIVISIE AmElANDBEAChClUB ThE SUNSET, STrAND hollUm, AmElAND • 28 en 29 juni

ErEDIVISIE BErGEN oP ZoomGroTE mArKT, BErGEN oP Zoom • 11 en 12 juliDe historische binnenstad vormt het unieke decor voor de eerste editie van de Eredivisie Beachvolleybal in Bergen op Zoom. In aanloop naar de Eredivisiewedstrijden organiseert de plaatselijke volleybalvereniging Sic Pugno op de Grote Markt haar jaarlijkse beachtoernooi.

ErEDIVISIE VroUWENPolDErBrEEZAND, forT DEN hAAKWEG, VroUWENPolDEr • 26 en 27 juli

ErEDIVISIE SChEVENINGENSTrANDWEG, SChEVENINGEN • 9 & 10 Augustus

erediVisie BeachVolleyBal 2014

DE BESTE BEACHVOLLEYBALLERS VAN NEDERLAND NEMEN HET DEZE ZOMER WEER TEGEN ELKAAR OP IN DE EREDIVISIE. IEDER EREDIVISIERONDE WORDT GESPEELD OP EEN BIJZONDERE LOCATIE, MET ALS AFSLuITER HET NK BEACHVOLLEYBAL IN SCHEVENINGEN.

Kom je favorieten aanmoedigen of maak kennis met de sport en het spektakel. Alle wedstrijden zijn gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie op:www.eredivisiebeachvolleyball.nl

De DAM, AMSTeRDAM

VeLPeRPLeIn, ARnheM

GROTe MARkT, BeRGen OP ZOOM

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201410

NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPENBeachvolleyBal 2014

De Nederlands kampioenen van 2013, Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, zullen er alles aan doen om hun titel te prolongeren.

Open nK jeugd nesselAndeKretAlAAn, rOtterdAm nesselAnde - 5 en 6 juli

De grootste beachvolleybaltalenten van ons land zijn deze zomer te zien in het Rotterdamse Nesselande. Op zaterdag 5 en zondag 6 juli vindt het Nederlands Kampioenschap Jeugd plaats op het strand aan de Kretalaan in Nesselande. De toppers in spe strijden in de categorieën <14 jaar, <16 jaar <18 jaar en <20 jaar met elkaar om de nationale titel. Voor veel van de huidige toppers in Nederland was het Open NK Jeugd het opstapje naar de Eredivisie en verder.

Ook het NK Jeugd Beachvolleybal is gratis toegankelijk, kijk op www.beachvolley.nl/nkjeugd voor het speelschema.

NK BEAChVollEyBAl IN SChEVENINGEN strAndweg, scheveningen - 15, 16 & 17 Augustus

Het laatste weekend van het beachvolleybalseizoen staat ook dit jaar in het teken van het NK Beachvolleybal dat wordt gespeeld in het The Hague Beachstadium in Scheveningen. De zestien beste heren- en damesteams uit de Eredivisie strijden van 15 t/m 17 augustus om het Nederlands Kampioenschap.

Wil jij live zien wie de nieuwe Nederlandse kampioenen beachvolleybal worden? Naast kijken naar topbeachvolleybal valt er in het NK-weekend in Scheveningen veel meer te beleven.

Het activiteitenprogramma en NK-speelschema zijn vanaf begin augustus te vinden op www.beachvolley.nl/nk

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 11

RobeRt MeeuwsenGeboortedatum 21-03-1988Woonplaats Den HaagLengte 2,07 meterRugnummer 2Positie BlokkeerderTeamgenoot Alexander Brouwer @BrouwerMeeuwsen

BrouwerMeeuwsen

www.brouwermeeuwsen.com

palmares wK senioren 2013, goudgrand slam Xiamen 2013 zilver cev satellite 2013 Antalya (TuR) zilver, 2012 Vaduz (LIE) goud, 2011 Vaduz (LIE) goud, cev Masters 2012 Varna (BuL) zilvernederlands Kampioenschap 2013 goud, 2012 goud, 2011 brons

AlexAndeR bRouweRGeboortedatum 03-11-1989Woonplaats Den HaagLengte 1,98 meterRugnummer 1Positie VerdedigerTeamgenoot Robert Meeuwsen @BrouwerMeeuwsen

BrouwerMeeuwsen

www.brouwermeeuwsen.com

palmares wK senioren 2013, goudwK onder 21 2008, zilver grand slam Xiamen 2013 zilver eK onder 20 2008 zilvercev satellite 2013 Antalya (TuR) zilver, 2012 Vaduz (LIE) goud, 2011 Vaduz (LIE) goud, cev Masters, 2012 Varna (BuL) zilvernederlands Kampioenschap 2013 goud, 2012 goud, 2011 brons

ChRistiAAn VARenhoRstGeboortedatum 06-05-1990Woonplaats Den HaagLengte 2,12 meterRugnummer 2Positie BlokkeerderTeamgenoot Jon Stiekema

@beachteamSV

beachteam.stiekemavarenhorst

palmares wK onder 21 2008 zilver world tour 2014 Fuzhou (CHN) bronscev satellite 2012 Vaduz (LIE) zilver2011 Vaduz (LIE) brons2011 Lausanne (SuI) zilvercev Masters 2011 Niechorze (POL) bronseK onder 20 2008 zilvernederlands kampioenschap 2012 zilver, 2010 brons

Jon stiekeMAGeboortedatum 08-05-1988Woonplaats Den HaagLengte 2,00 meterRugnummer 1Positie VerdedigerTeamgenoot Christiaan Varenhorst

@beachteamSV

beachteam.stiekemavarenhorst

www.stiekema-beach .nl

palmares world tour 2014 Fuzhou (CHN) bronscev satellite 2012 Vaduz (LIE) zilver2011 Vaduz (LIE) brons2011 Lausanne (SuI) zilvercev Masters 2011 Niechorze (POL) bronsnederlands kampioenschap 2012 goud, 2011 brons

doel 2014 Halve finale EK en halve finale Grand Slam Den Haag

Join! us@ @BeachTeamned

Beachvolleybal Team nederland

Beachvolleybal kanaal

www.volleybal.tv

De spelers en coaches van Beach Team Nederland

onze oranje BeachvolleyBaltrots

doel 2014 Structureel aan de wereldtop. Medailles op de FIVB Grand Slams en het EK in Rome.

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201412

De TeAMS VAn BeAChVOLLeyBAL TeAM neDeRLAnD (BTn) ZIjn DIT SeIZOen WeeR GOeD VeRTeGenWOORDIGD In heT MOnDIALe en euROPeSe CIRCuIT. De eeRSTe MeDAILLeS

VAn DIT SeIZOen WeRDen eInD APRIL AL VeROVeRD: jOn STIekeMA en ChRISTIAAn VARenhORST PAkTen heT BROnS OP De WORLD TOuR In heT ChIneSe FuZhOu.

VOLG BTn OP De VOeT VIA WWW.VOLLeyBAL.nL en/OF De SOCIAL MeDIAkAnALen VAn De TeAMS! De SPeLeRS en TRAIneR/COACheS STeLLen ZICh VOOR...

FOTOGRAFIe: hAnS WILLInk

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 13

MiChiel VAn doRstenGeboortedatum 08-08-1986Geboorteplaats HoogeveenLengte 2,12 meterPositie Blokkeerder Rugnummer 2Teamgenoot Daan Spijkers @MichielvanD

DorstenSpijkers

palmares grand slam 2013 Berlijn (GER) 41e cev tour 2013 Klagenfurt (AuT) 25e

dAAn sPiJkeRsGeboortedatum 06-03-1987Geboorteplaats TilburgLengte 1,87 meterRugnummer 1Positie VerdedigerTeamgenoot Michiel van Dorsten @Spijkers

DorstenSpijkers

palmares cev Masters 2011 Niechorze (POL) zilvereuropees kampioenschap 2012 zilvernederlands kampioenschap 2013 brons, 2012 zilver, 2011 zilver, 2010 zilver, 2009 zilver en 2008 brons

doel 2014 Top 10 Grand Slam Den Haag en EK

steVen VAn de VeldenGeboortedatum 08-08-1994Woonplaats Den HaagLengte 1,99 meterPositie Blokkeerder Rugnummer 2Teamgenoot Reinder Nummerdor @stefano380

stevenvdvelde

palmares (Nog) geen eremetaal

ReindeR nuMMeRdoRGeboortedatum 10-09-1976Woonplaats ZwolleLengte 1,94 meterRugnummer 1Positie VerdedigerTeamgenoot Steven van de Velde @rnummerdor

aart.stekert

palmares (met Richard Schuil) olympische spelen 2012 Londen (ENG) 4de, 2008 Beijing (CHN) 5de grand slam2012 Klagenfurt (AuT) goud, 2012 Beijing (CHN) goudworld tour 2011 Agadir goud, 2009 Sanya goud, 2009 Den Haag goud, 2009 Aland goud, 2008 Dubai goud, 2008 Zagreb goud, 2007 Manama goudeuropees kampioenschap 2010 goud, 2009 goud, 2008 goudnederlands kampioenschap 2011, 2010, 2009, 2008 en 2007 goud

doel 2014 Presteren op het EK in Rome en de Grand Slam Den Haag

MAdelein MePPelinkGeboortedatum 29-11-1989Geboorteplaats RhenenLengte 1,83 meterRugnummer 2Positie BlokkeerderTeamgenoot Marleen van Iersel

@m_meppelink

meppelinkvaniersel

www.meppelinkvaniersel.nl

palmares olympische spelen 2012 Londen 9de grand slam 2013 Corrientes (ARG) goud, 2012 Klagenfurt (AuT) zilvercev satellite 2013 Antalya (TuR) goud eK onder 18 2006 zilvereK onder 20 2007 goud, 2005 goudnederlands kampioenschap 2012 goud, 2010 zilver, 2009 brons, 2008 brons

MARleen VAn ieRselGeboortedatum 07-01-1988Woonplaats Den HaagLengte 1,78 meterRugnummer 1Positie VerdedigerTeamgenoot Madelein Meppelink

@marleenviersel

meppelinkvaniersel

www.meppelinkvaniersel.nl

palmares olympische spelen 2012 Londen 9de grand slam 2012 Beijing (CHN) brons,2012 Gstaad (SuI) zilverwK onder 19 2006 zilverwK onder 21 2008 goud, 2007 brons2006 bronseuropees kampioenschap 2012 goudeK onder 18 2003 bronseK onder 20 2007 goud, 2005 goudnederlands kampioenschap 2013, 2010, 2009 en 2007 gouddoel 2014 Veel podiumplaatsen en het EK winnen.

JAntine VAn deR VlistGeboortedatum 30-10-1985Geboorteplaats WageningenLengte 1,83 meterRugnummer 2Positie BlokkeerderTeamgenoot Rimke Braakman

@RimkeB

beachteam.stiekemavarenhorst

palmares nederlands kampioenschap 2012 brons, 2010 brons

RiMke bRAAkMAnGeboortedatum 22-03-1991Geboorteplaats WestwoudLengte 1,80 meterRugnummer 1Positie VerdedigerTeamgenoot Jantine van der Vlist

@JantineVdV

braakmanvandervlist

palmares wK onder 19 2008 zilvereK onder 23 2011 goudwK onder 21 2011 bronscev satellite 2012 Vaduz (LIE) brons,2011 Constanta (ROM) goud,2010 Vaduz (LIE) bronsnederlands kampioenschap 2011 goud

doel 2014 Top-16 wereldranglijst, op het podium bij het EK en bij een FIVB Open

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 13

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201414

lAuRi luiJkenGeboortedatum 01-01-1994Geboorteplaats WarnsveldWoonplaats Den HaagPositie VerdedigerTeamgenoot Jolien Sinnema

@lauriluyken

palmares (Nog) geen eremetaal

Jolien sinneMAGeboortedatum 12-03-1992Geboorteplaats MeppelLengte 1,81 meterPositie BlokkeerderTeamgenoot Lauri Luijken

@Joliensinnema

Jolien-Sinnema-Beachvolleybal

palmares (Nog) geen eremetaal

doel 2014 Voor dit seizoen heb ik geen vaste partner omdat we bij de Dames Top nu met 5 speelsters zijn. Daarom ga ik beginnen met Lauri Luijken van het Talent Team en zie ik wel hoe de rest ban het seizoen verloopt. Mijn belangrijkste doel voor 2014 is om mezelf als individuele speelster op alle fronten maximaal te ontwikkelen!

doel 2014 Zowel nationaal als internationaal veel gaan spelen en ervaring opdoen. Ook wil ik in mijn leeftijdsklasse bij de top van Europa gaan horen.

Joy stubbeGeboortedatum 27-07-1997Geboorteplaats GoudaWoonplaats Den HaagPositie BlokkeerderTeamgenoot Marloes Hesselink

@marleenvIersel | @m_meppelink

meppelinkvaniersel

palmares cev youth continental cup 2013 Den Haag (NED) zilvereK onder 18 2013 Molodechno (BLR) 4de nK beachvolleybal onder 20 2014 goudnK beachvolleybal onder 18 2014 goud

MARloes hesselinkGeboortedatum 31-08-1995Geboorteplaats OotmarsumWoonplaats Den HaagPositie VerdedigerTeamgenoot Joy Stubbe

@marloessuzan

marloes.hesselink

palmares nK beachvolleybal onder 20 2014 goudnK beachvolleybal onder 18 2014 goud

doel 2014 Marloes: Europees kampioen onder de 20 jaar worden. Joy: Goud op EK U18, podium op EK U20 en top-8 Nederlandse Eredivisie

GiJs RonnesGeboortedatum 10-06-1977Geboorteplaats BoxmeerFunctie Bondscoach

herenSinds sept. 2012Daarvoor TalentcoachSinds sept. 2009studie Rechten, universiteit van utrecht, Opleiding Mastercoach 5, NOC*NSFwerkervaring Trainer coach zaalvolleybal, utrecht. Juridisch medewerker Vianen. Trainer/Coach Jeugd Oranje beachvolleybal.

palmares als coachwK senioren 2013 goudgrand slam 2013 Xiamen zilver

MoRPh bowesGeboortedatum 31-05-1975Geboorteplaats Glasgow (SCO)Functie Bondscoach

damesSinds nov. 2012Daarvoor Bondscoach

dames Groot-Brittannië

Sinds okt. 2009studie Psychologie, universiteit van Sheffieldwerkervaring Professioneel volleyballer, België. Docent universiteit van Bath. Cursusmanager Psychologie, universiteit van Chichester. Bondscoach beachvolleybal Engeland, OS Londen 2012/

palmares als coachfivb open 2013 Corrienten goudcev satellite 2013 Antalya goud

ViCtoR AnfiloffGeboortedatum 28-05-1973Geboorteplaats Canberra (AuS)Functie TalentcoachSinds nov. 2012Daarvoor Bondscoach

damesSinds 2007studie Bachelor Management en Scheikunde, Australianuniversiteit. Fitness instructeur. Master Sportmanagement, Johan Cruijff InstituutwerkervaringProfessioneel (beach)volleyballer. Eigenaar Sydney Beachvolleybal school. Trainer/Coach diverse topteams World Tour.

palmares als coachwK senioren 2013 goudgrand slam 2013 Xiamen (CHN) zilver

JoCheM de GRuiJteRGeboortedatum 18-04-1978Geboorteplaats NieuwegeinFunctie Bondscoach

jeugdSinds okt. 2012studie HBO commerciële economie, RTA Rotterdam. Master Talentcoach, NOC*NSFwerkervaringMarketing, Zevenhuizen. Professioneel (beach)volleyballer. Medewerker ASR Pensioenen en communicatie

palmares als coacheuropese Kampioenschappen2012 zilver

MARGo wiltensGeboortedatum 28-05-1987Geboorteplaats GroningenFunctie Talentcoach

BTNSinds april 2013Daarvoor o.m. lid jeugd- opleiding BTHSinds 2001studie Rechten, Vrije universiteit Amsterdam. Master Talentcoach, NOC*NSFwerkervaringOrganisatie beachevents en marketing. Trainer/Coach volleybal. Juridisch medewerker Amsterdam. Juridische projecten, Nevobo Nieuwegein

palmares als coachnationale open jeugd-kampioenschappen 2013, 2012 en 2011 diverse medailles

transavia grand slambeachvolleybal 2014 16 - 20 juli Den Haag

Vijf dagen zon, strand, topsport en ontspanning! transavia.com is trotse hoofdsponsor van de Transavia Grand Slam Beachvolleybal 2014.Dit toernooi vindt plaats van 16 t/m 20 juli op het strand van Scheveningen.Kom ook genieten van topsport, zon, zee, strand, muziek, lekker eten en drinken.Kijk op transavia.com/beachvolleybal om alvast in de stemming te komen.

Beachvolleybal en transavia.com, een combinatie waar je vrolijk van wordt!

Hiermoet jebij zijn!

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201416

De titel toernooidirecteur veroorzaakte bij Van de Goor aanvankelijk nog lichte drempelvrees. “Ik kon me niet direct een idee vormen van de inhoud van de functie en hoeveel tijd het me zou gaan kosten. Maar al snel bleek duidelijk dat de organisatie bij een professioneel bureau lag en mijn rol die van gastheer van het toernooi zou zijn.”

Van de Goor had even tijd nodig om zichzelf in te werken. “Ik kende zeker niet alle beachduo’s van naam. Ik heb me goed moeten inlezen. Brouwer en Meeuwsen waren toen ook nog geen wereldkampioen en nog geen grote namen. Ik weet nog dat ze vorig jaar bij de transavia grand slam werden uitgeschakeld in de achtste finales

na het missen van een aantal matchpoints. Vooral Alexander zat na die wedstrijd helemaal stuk. Ik heb toen niet veel tegen hem gezegd, maar wel een paar bemoedigende woorden. Toen ik hem eind vorig jaar bij het Sportgala zag, vertelde hij mij dat hij nog even aan die woorden had gedacht nadat ze wereldkampioen waren geworden.”

Zelf bedankte Van de Goor ooit voor een carrière op het strand. “Ik ben wel eens gevraagd door Bram Ronnes, maar mijn volleybalcarrière zat er toen eigenlijk al op en dan had ik thuis weer alles op pauze moeten zetten. Het zat er toen niet meer in.”

Wel volgde hij zijn voormalige ploeggenoten uit het nationale team, Reinder Nummerdor en Richard Schuil, lange tijd van een afstandje. Een jaar voor zijn aantreden als toernooidirecteur moedigde hij de twee bij het EK Beachvolleybal in Scheveningen nog aan. Daar werd Van de Goor ook ‘gegrepen’ door het beachvolleybalvirus. Wat hem direct opviel, was de sfeer op het topsportevenement. “De entourage

Bas ‘ONTHE Beach’

Bas van de Goor maakte vorig jaar zijn debuut als toernooi-directeur van het transavia grand slam beachvolleybaltoernooi. Voor de Olympisch kampioen zaalvolleybal ging een nieuwe wereld open. Eén waarin hij werd ‘gegrepen’ door de combinatie van entourage en topsport. “De erkenning en beloning voor dit toptoernooi is niet uitgebleven.”

toernooidirecteurTRAnSVIA GRAnD SLAM Bas van de Goor GeGRePen DOOR heT BeachvolleyBalvirus

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn, 2013

FOTO: hAnS WILLInk

17JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014

Bas ‘ONTHE Beach’

was geweldig. Ik was de evenementen in de zaal gewend, maar dit was iets heel anders. Van een ander niveau, met een luxe uitstraling. Veel meer dan twee palen in het zand met een net ertussen. Hier was duidelijk een nieuwe standaard neergezet.”

Nu draagt hij zelf een steentje bij aan het groeiende enthousiasme voor beachvolleybal. “Het was eervol om als toernooidirecteur de complimenten in ontvangst te nemen. De spelers vinden het prachtig om naar Nederland te komen, niet in de laatste plaats omdat het toernooi zo goed is georganiseerd. Dat de transavia grand slam nu een van de toernooien is met een miljoen dollar prijzengeld, is een erkenning en beloning vanuit Zwitserland (wereldvolleybalbond FIVB, red) voor de Nederlandse aanpak.”

Dit jaar wachten Van de Goor en organisatie een nieuwe uitdaging. De transavia grand slam doet vier steden aan: Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Den Haag. Niet toevallig zijn dat ook de steden waar volgend jaar het WK Beachvolleybal plaatsvindt. “Ik geloof dat we de wereldprimeur hebben. Niet eerder is één grand slam op vier plekken gespeeld. Het doel is om heel Nederland met beachvolleybal in aanraking te brengen. Dit jaar en volgend jaar. Het grandslamtoernooi wordt een mooie opmaat voor het WK. We zullen niet op één, maar op vier locaties de schwung erin moeten brengen. Dat vergt wat van de organisatie. Maar het enthousiasme is groot. We vliegen er met iedereen volle bak in. Ik verheug me nu al op een mooie beachvolleybalhappening, die we volgend jaar in het kwadraat overdoen.”

toernooidirecteurTRAnSVIA GRAnD SLAM Bas van de Goor GeGRePen DOOR heT BeachvolleyBalvirus

In Nederland nieuwe standaard neergezet”

Join! us@ @transaviaGS2014

grandslambeachvolleybal

1 miljoen dollar & side eventsDe transavia grand slam beachvolleybal (16-20 juli) is met 1 miljoen dollar prijzengeld een van de twee hoogst gedoteerde toernooien op de FIVB Beach Volleyball World Tour in 2014. Niet eerder werd er bij een beachvolleybaltoernooi in Nederland zo veel prijzengeld uitgekeerd. Voor de winnaars ligt er een cheque van 70.000 dollar klaar, de runners-up ontvangen 52.000 dollar.

Daarmee verzekert de transavia grand slam zich van de komst van de absolute wereldtop naar het toernooi, dat dit jaar over vier locaties wordt verspreid. Niet alleen in het The Hague Beach Stadium in Scheveningen wordt gespeeld, maar ook op opvallende plekken in Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn. Deze vier steden vormen in 2015 tevens het decor voor het WK Beachvolleybal in Nederland.

Aan de grand slam is dit jaar ook een aantal side-events gekoppeld. Zo kunnen teams zich inschrijven voor de transavia beach experience op zaterdag 19 juli in Scheveningen. Met tachtig beachvolleybalvelden rondom het stadion mikt de organisatie op deelname van 1200 spelers. De transavia beach experience is een voorpoefje van het wereldrecord beachvolleyballers in één toernooi, dat bij het WK in 2015 wordt ‘aangevallen’.

Meer informatie over de transavia grand slam en het bestellen van kaarten, kun je vinden op www.transaviagrandslam.nl. Daar kun je je ook inschrijven voor de transavia beach experience, waarover meer is te lezen op pagina 20 van dit blad.

FOTO: jOyCe huIS

Het winnen van de wereldtitel heeft hen niet veranderd, zegt Robert Meeuwsen. Hij en maatje Alexander Brouwer laten zich geheel niet in de war brengen door de belangstelling die er na vorig seizoen is ontstaan voor hun sport én hun prestaties. “Er is heel veel veranderd sinds het wereldkampioenschap, maar mensen hoeven niet bang te zijn dat we ons anders gedragen nu we wereldkampioen zijn. We zijn allebei geen jongens die naast hun schoenen gaan lopen.”

Na WK-goud in Polen kwam er veel op het koppel af. De hoogtepunten zijn voor

Meeuwsen makkelijk te benoemen. De lunch op het paleis bij de koning en de koningin en het Sportgala van NOC*NSF, waar de mannen werden verkozen tot Sportploeg van het jaar. “Het is fijn om als sporter op die manier erkenning te krijgen voor je prestaties en een geweldige kans om onze sport te laten zien aan het grote publiek.”

Brouwer en Meeuwsen zijn na het winnen van het WK de nieuwe boegbeelden van beachvolleybal in Nederland. Met hun attractieve manier van beachvolleybal maakten de Nederlanders tijdens het WK in Polen reclame voor de sport. De

aanvallende speelwijze van Brouwer en Meeuwsen wordt door laatstgenoemde omschreven als het overpoweren van de tegenstander. “Het is een spelletje dat ons goed ligt. We houden van hard en hoog en veel smashen. We hebben geleerd dat het de manier is om tegenstanders in de problemen te brengen.”

Meeuwsen beseft hoe bijzonder het is om straks in Nederland als titelverdediger aan het WK te mogen beginnen. “Een WK in eigen land, veel mooier dan dat wordt het niet. We spelen bijna al onze toernooien in het buitenland, heel vaak zelfs op andere

ROBERT MEEuWSEN EN ALEXANDER BROuWER ZORGDEN IN 2013 VOOR EEN SENSATIE DOOR WERELDKAMPIOEN BEACHVOLLEYBAL TE WORDEN. ZE ZIJN DE GEDROOMDE AMBASSADEuRS

VAN HuN SPORT EN VAN HET WK VOLGEND JAAR IN EIGEN LAND.

BoeGBeeldenVAN BEACHVOLLEYBAL

Wereldtitel stuwt Brouwer & Meeuwsen naar nog grotere hoogten

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201418

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn

19JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014

continenten. Het is altijd speciaal om te spelen voor thuispubliek en met vrienden en familie op de tribune. Dat geldt voor elke sporter.”

De wereldtitel heeft Brouwer en Meeuwsen automatisch ook in de positie van de belangrijkste ambassadeurs van hun sport in Nederland ‘gemanoeuvreerd’. Met het WK Beachvolleybal 2015 in eigen land -dat gepland staat van 26 juni tot en met 5 juli- schept dat verplichtingen en verwachtingen. Daar loopt het duo niet voor weg. Meeuwsen: “Het is eerder dat we daardoor met nog meer zelfvertrouwen spelen. We weten dat we er kunnen staan op de momenten dat het er echt om gaat. We hebben bovendien ervaren hoe het is om de beste ploegen van de wereld te verslaan. Dat gevoel willen we weer oproepen.”

Mocht de concurrentie voorheen nog niet zijn gealarmeerd, de wereldtitel heeft dat wel veranderd. “We zien dat andere teams meer rekening met ons houden. Op de tribune zitten drie of vier scouts van andere landen. Zelfs tijdens ons trainingskamp in Tenerife werd er door buitenlandse coaches soms een camera achter ons veld gezet als we een oefenpotje speelden.”

Meeuwsen beseft dat hij ook in het buitenland gezien wordt als een ambassadeur van het WK in Nederland. “We maken bij andere landen natuurlijk reclame voor het WK. Spelers komen naar ons toe om te vragen wat ze hier volgend jaar kunnen verwachten. Ze zijn nieuwsgierig naar hoe het stadion in Den Haag er uit komt te zien en willen weten hoe dat zit met vier speelsteden. Dat concept kennen we in het beachvolleybal nog niet. Ik geloof dat de meeste spelers nu al wel doorhebben dat er straks in Den Haag en de andere steden echts iets unieks wordt neergezet.”

Brouwer en Meeuwsen waren eerder dit jaar getuige van de presentatie van het ontwerp van het WK-stadion dat volgend jaar in de Hofvijver in het centrum van Den Haag komt te liggen. Voor de televisiecamera van de NOS speelden ze een paar rally’s naast de Hofvijver. Dat bezorgde het tweetal al de kriebels. Een drijvend stadion is ook voor deze sport uniek. “Het wordt gegarandeerd een heel bijzonder evenement’, beseft Meeuwsen. ‘Goed voor onze sport in Nederland, maar ook voor beachvolleybal in de rest van de wereld. Het is een visitekaartje voor ons land en de sport. Daar mogen we als Nederlandse spelers trots op zijn.”

stAdiOn in hOfvijver

De finales van het WK Beachvolleybal 2015 worden gespeeld in een stadion op de Hofvijver. In het centrum van Den Haag wordt op het water een tijdelijk stadion met een capaciteit van 5.500 zitplaatsen gebouwd. Behalve de wedstrijden om goud, zilver en brons spelen hier ook de halve finales en verschillende poulewedstrijden zich af. Het in het oog springende stadion, tegen de iconische achtergrond van het Binnenhof, zal ruim een week lang het centrum van de beachvolleybalwereld zijn.

De WK-wedstrijden worden afgewerkt in vier speelsteden. Behalve in Den Haag zal worden gespeeld in de centra van Amsterdam (de Dam), Apeldoorn (Marktplein) en Rotterdam. De stadions in deze steden gaan plaats bieden aan 2.000 toeschouwers. In Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam worden poulewedstrijden en een aantal kwartfinales gespeeld.

NoS mEDIAPArTNEr Het WK BeacHvolleyBal is volgend jaar uitgeBreid te volgen

op televisie. de nos is mediapartner van Het WereldKampioenscHap en doet tien dagen lang

recHtstreeKs verslag van Het evenement. dagelijKs Wordt op nederland 3 tussen 19.30 uur

en 21.00 uur een Wedstrijd live uitgezonden. ooK verzorgt de nos dagelijKs uitgeBreide

samenvattingen en naBescHouWingen van de gespeelde duels.

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn

20 JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014

Op zaterdag 19 juli zijn de kwart- en halve finales van de transavia grand slam. In het The Hague Beach Stadium strijden de beste mannenteams en de vrouwenteams ter wereld op deze dag om een plek in de finale. Daar moet je als liefhebber van beachvolleybal natuurlijk bij zijn!

Maar er is tijdens de transavia grand slam veel meer te doen dan alleen kijken naar beachvolleybaltoppers uit Brazilië, de VS, China, Duitsland en natuurlijk Nederland. Op het strand van Scheveningen kun je op 19 juli ook zelf je beachvolleybal skills showen. Parallel aan de transavia grand slam wordt de transavia beach experience georganiseerd. Dit gezellige toernooi met ruim 1.200 deelnemers wordt gespeeld op een kleine honderd velden, pal naast het The Hague Beach Stadium. Een gavere plek voor het spelen van je wedstrijden kun je je niet wensen.

De transavia beach experience is het perfecte evenement voor liefhebbers van sport, strand en mooie feesten. Alle volleyballers van Nederland zijn uitgenodigd om deel te nemen. Er wordt zowel bij de mannen als de vrouwen gespeeld in drie speelsterktes. Ook

jongeren kunnen meedoen, voor jeugd tot zestien jaar zijn er aparte poules.

Vorm een team met vrienden, trainingsmaatjes, familie of collega’s en ga de strijd aan met andere teams uit het hele land. Je kunt deelnemen aan de transavia beach experience in teams van 2, 3 of 4 personen.

Als deelnemer aan de transavia beach experience krijg je natuurlijk gratis toegang tot de transavia grand slam. Tussen de wedstrijden kun je kijken naar de topwedstrijden op het centercourt of lekker loungen in de Beach Village. De toernooidag wordt afgesloten met een grandioos feest met dj’s en optredens, koele drankjes en natuurlijk veel gezelligheid tot in de kleine uurtjes.

Welke teams naar huis gaan met de titel in de transavia grand slam weten we pas in juli. Maar één ding staat nu al vast: de transavia beach experience is het leukste sportevenement van deze zomer!

Inschrijvenlocatie: THE HAGuE BEACH STADIuM, SCHEVENINGEN datum: ZATERDAG 19 JuLI 2014Kosten: € 15,- PP.meer informatie eninschrijven: WWW.TRANSAVIAGRANDSLAM.NL

WIN VlIEGTICKETS alle deelnemers aan de  transavia BeacH experience Beleven

soWieso een  fantastiscHe dag. voor de Winnaars is er nog een mooie Bonus. er Wordt

namelijK gespeeld om geWeldige prijzen. zo zijn er vliegticKets naar een europese

Bestemming naar Keuze, aangeBoden door transavia.com.

Doe mee aan de transavia beach experience

HEt leuKste tOERNOOI VAN DEzE zomerop één dag kijken naar beachvolleybal op topniveau, meedoen aan een gezellig toernooi en daarna feesten met vrienden. dat is de transavia beach experience!

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 21

2014Cool ComPANIES ToErNooIDe transavia grand slam wordt dit jaar meer dan ooit een ontmoetingsplek voor vrienden en relaties. Kijken en zelf meedoen is het motto. Het Cool Companies toernooi is daar een goed voorbeeld van.  

Dat event staat vrijdag 18 juli op het programma. Teams van bedrijven met een sportieve lifestyle nemen het die dag tegen elkaar op en kunnen tegelijkertijd met elkaar kennismaken. Het toernooi naast het The Hague Stadium in Scheveningen start in de namiddag (15.00 uur) en na afloop hebben alle deelnemers toegang tot de achtste finales van de transavia grand slam. Ook is er ter afsluiting een BBQ en een beachparty met dj.

De prijs bedraagt € 200,- per team. Dit is inclusief BBQ en toegang tot het stadion. Voor meer informatie kun je terecht op www.beachvolley.nl/coolcompanies

Inschrijvenlocatie: THE HAGuE BEACH STADIuM, SCHEVENINGEN datum: ZATERDAG 19 JuLI 2014Kosten: € 15,- PP.meer informatie eninschrijven: WWW.TRANSAVIAGRANDSLAM.NL

2015‘hET GrooTSTE ToErNooI’ AlS WErElDrECorDHet WK Beachvolleybal 2015 wordt in alle opzichten een toernooi om nooit meer te vergeten. Het wereldkampioenschap biedt niet alleen veel kijkgenot, maar wordt ook een happening waaraan alle beachvolleyballers van Nederland kunnen meedoen. Tijdens het WK ( juni 2015) wordt namelijk op het strand van Scheveningen een spectaculair side-event georganiseerd, dat tevens wordt aangemeld als wereldrecordpoging. Het super event is de ‘Grande Finale’ van twee weken beachvolleybalbeleving, waarbij clinics, demonstraties, gasttrainingen en tal van andere activiteiten het Nederlandse publiek laten kennismaken met de ‘vibe van volleybal’. Het WK is dé kans om top- en breedtesport met elkaar te verbinden.

Het idee achter ‘Het Grootste Toernooi’ is om op één dag minimaal 5.000 beachvolleyballers tegelijk aan een toernooi mee te laten doen. Om dat wereldrecord te kunnen vestigen, worden vanaf het The Hague Beach Stadium in Scheveningen tot ver voorbij de Pier op het strand meer dan 500 beachvolleybalvelden uitgezet. Wordt het aantal van 5.000 spelers gehaald, dan gaat het toernooi als het grootste ooit de boeken in. Meedoen?! Hou volgend jaar www.volleybal.nl in de gaten!

thuisproGramma (Beach)VolleyBalteams nederland 2014-2015

dAtuM tiJd wedstRiJd eVent teAM loCAtie

31.05.2014 15.00 uur NED-KorEa WorlD lEaguE VollEybal HErEN INDoor SportcENtrum, EINDHoVEN 17.00 uur NED-bElgIë VrIENDScHappElIjKE INtErlaND VollEybal DamES

01.06.2014 15.00 uur NED-KorEa WorlD lEaguE VollEybal HErEN 17.00 uur NED-bElgIë VrIENDScHappElIjKE INtErlaND VollEybal DamES

07.06.2014 15.00 uur NED-portugal WorlD lEaguE VollEybal HErEN topSportcENtrum, almErE08.06.2014 15.00 uur NED-portugal WorlD lEaguE

05.07.2014 15.00 uur NED-tSjEcHIë WorlD lEaguE VollEybal HErEN topSportcENtrum, rottErDam06.07.2014 15.00 uur NED-tSjEcHIë WorlD lEaguE

15-20.07.2014 graND Slam bEacHVollEybal tEam NEDErlaND ScHEVENINgEN bEacH StaDIum & omlIggENDE VElDEN

08.08.2014 16.00 uur bElgIë-polEN WorlD graND prIx VollEybal DamES topSportHal, DoEtINcHEm 19.00 uur NED-puErto rIco 09.08.2014 15.00 uur puErto rIco-polEN 18.00 uur NED-bElgIë 10.08.2014 15.00 uur puErto rIco-bElgIë 18.00 uur NED-polEN

22-24.08.2014 NK bEacHVollEybal bEacHVollEybal tEam NEDErlaND ScHEVENINgEN

05-07.09.2014 NED-DuItSlaND DEla tropHy VollEybal DamES NNb, IN rEgIo NoorD

17-18.09.2014 NED-turKIjE gElDErlaND cup VollEybal DamES NNb, proVINcIE gElDErlaND

28.09.2014 SupErcup laNDSKampIoEN–bEKErWINNaar/-fINalISt (DamES & HErEN)

21-22.02.2015 fINal four NatIoNalE bEKEr

26.06-05.07.2015 WK bEacHVollEybal bEacHVollEybal tEam NEDErlaND amStErDam, apElDoorN, DEN Haag & rottErDam

26.09-04.10.2015 EK VollEybal DamES VollEybal DamES apElDoorN, EINDHoVEN, rottErDam EN aNtWErpEN

KiJK Voor inFo, Kaarten en actueel (Beach)VolleyBalnieuWs op WWW.VolleyBal.nl

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn

thuisproGramma (Beach)VolleyBalteams nederland 2014-2015

dAtuM tiJd wedstRiJd eVent teAM loCAtie

31.05.2014 15.00 uur NED-KorEa WorlD lEaguE VollEybal HErEN INDoor SportcENtrum, EINDHoVEN 17.00 uur NED-bElgIë VrIENDScHappElIjKE INtErlaND VollEybal DamES

01.06.2014 15.00 uur NED-KorEa WorlD lEaguE VollEybal HErEN 17.00 uur NED-bElgIë VrIENDScHappElIjKE INtErlaND VollEybal DamES

07.06.2014 15.00 uur NED-portugal WorlD lEaguE VollEybal HErEN topSportcENtrum, almErE08.06.2014 15.00 uur NED-portugal WorlD lEaguE

05.07.2014 15.00 uur NED-tSjEcHIë WorlD lEaguE VollEybal HErEN topSportcENtrum, rottErDam06.07.2014 15.00 uur NED-tSjEcHIë WorlD lEaguE

15-20.07.2014 graND Slam bEacHVollEybal tEam NEDErlaND ScHEVENINgEN bEacH StaDIum & omlIggENDE VElDEN

08.08.2014 16.00 uur bElgIë-polEN WorlD graND prIx VollEybal DamES topSportHal, DoEtINcHEm 19.00 uur NED-puErto rIco 09.08.2014 15.00 uur puErto rIco-polEN 18.00 uur NED-bElgIë 10.08.2014 15.00 uur puErto rIco-bElgIë 18.00 uur NED-polEN

22-24.08.2014 NK bEacHVollEybal bEacHVollEybal tEam NEDErlaND ScHEVENINgEN

05-07.09.2014 NED-DuItSlaND DEla tropHy VollEybal DamES NNb, IN rEgIo NoorD

17-18.09.2014 NED-turKIjE gElDErlaND cup VollEybal DamES NNb, proVINcIE gElDErlaND

28.09.2014 SupErcup laNDSKampIoEN–bEKErWINNaar/-fINalISt (DamES & HErEN)

21-22.02.2015 fINal four NatIoNalE bEKEr

26.06-05.07.2015 WK bEacHVollEybal bEacHVollEybal tEam NEDErlaND amStErDam, apElDoorN, DEN Haag & rottErDam

26.09-04.10.2015 EK VollEybal DamES VollEybal DamES apElDoorN, EINDHoVEN, rottErDam EN aNtWErpEN

KiJK Voor inFo, Kaarten en actueel (Beach)VolleyBalnieuWs op WWW.VolleyBal.nl

NIEUWLEVENSLANGE

GARANTIE uNIEk zoNdER SpANbANdEN

www.sportenvrijetijdshop.nl

ItalIaans desIgn en onbeperkt naleverbaar

de meest gebruIkte bal In de eredIvsIe

de beste beschermIng de olympIsche kampIoenen spelen met actIve ankle

2 jaar garantIe en offIcIële bal van het nk beach en de eredIvIsIe

het meest gebruIkte systeem In nederland

tel: 030-6033199 | [email protected]

25JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014

NIEUWLEVENSLANGE

GARANTIE uNIEk zoNdER SpANbANdEN

www.sportenvrijetijdshop.nl

ItalIaans desIgn en onbeperkt naleverbaar

de meest gebruIkte bal In de eredIvsIe

de beste beschermIng de olympIsche kampIoenen spelen met actIve ankle

2 jaar garantIe en offIcIële bal van het nk beach en de eredIvIsIe

het meest gebruIkte systeem In nederland

tel: 030-6033199 | [email protected]

Tijd om rustig op gang te komen hebben de volleybalmannen deze zomer niet. Vrijwel direct na het clubseizoen moesten de internationals aan de bak, omdat van 16 t/m 25 mei de tweede ronde van het EK-kwalificatietoernooi op het programma staat. Om directe kwalificatie voor het EK 2015 in Bulgarije en Italië af te dwingen, moest Oranje eerste worden in de poule. Bij een tweede eindnotering speelt Nederland in 2015 nog een kwalificatieronde. Derde of vierde worden zou uitschakeling voor het EK betekenen. Bij het ter perse gaan van dit magazine was het EK Kwalificatietoernooi nog niet begonnen.

Nederland (12e op de Europese ranking), was in de poule met Kroatië (18e), Montenegro (21e) en Roemenië (26e) het hoogst gerankte team. Bondscoach Edwin Benne durfde dan ook wel uit te spreken dat Oranje zich rechtstreeks moest kunnen plaatsen voor het EK. “Wij gaan voor de winst en voor directe kwalificatie”, vertelt Benne resoluut. “Ik denk dat wij al onze tegenstanders kunnen verslaan, al heeft

vooral Kroatië wel een sterk team. Ons nu kwalificeren betekent dat we volgend jaar niet opnieuw een zwaar toernooi hoeven te spelen. Dat is ons veel waard.”

Direct na de EK-kwalificatietoernooien in Montenegro en Kroatië begint Oranje aan de World League. Nederland zit samen met Zuid-Korea, Portugal en Tsjechië in poule E en speelt tegen al deze landen twee thuis- en twee uitwedstrijden. Eindigt Nederland als eerste in de poule, dan plaatst het zich voor de Final Four in Australië. De winnaar van van de finaleronde ‘Downunder’ plaatst zich voor de Final Six in Italië, de grote finale waar alle toplanden aan meedoen.

Ook voor dit toernooi zet Benne niet laag in. “Ons doel is om de Final Four in

Australië te halen”, zegt hij. “We hebben de afgelopen jaren bewezen van zowel Zuid-Korea, Portugal als Tsjechië te kunnen winnen. Het is moeilijk om zes weken achter elkaar goed te presteren, maar het is goed mogelijk dat we eerste worden in de poule.”

Het valt op dat Benne duidelijke doelen stelt. “Van investeren naar presteren is vanaf nu ons motto”, licht de bondscoach toe. “Vorig jaar speelden we niet goed op het EK. In de winter hebben we ons team versterkt met Dick Kooy en Yannick van Harskamp. Het wordt tijd dat we nu ook gaan leveren.”

BELANgRIjKE zOMER VOORnederlandse volleyBalmannenDE NEDERLANDsE VOLLEYBALmANNEN hEBBEN EEN BELANGRiJkE zOmER VOOR DE BOEG. AL VROEG iN hET sEizOEN, VAN 16 T/m 25 mEi, zAL DE pLOEG VAN BONDscOAch EDWiN BENNE zich REchTsTREEks pROBEREN TE pLAATsEN VOOR hET Ek 2015. DiREcT DAARNA BEGiNNEN DE LANGE mANNEN AAN DE WORLD LEAGUE. ORANJE spEELT mAAR LiEfsT zEs ThUisWEDsTRiJDEN iN DiT iNTERcONTiNENTALE TOERNOOi, TWEE iN EiNDhOVEN, TWEE iN ALmERE EN TWEE iN ROTTERDAm.

edWin Benne: “van investeren naar presteren’

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn, 2013

3 = 2!Nevobo-ledeN (13+) betaleN iN de voorverkoop € 10,- iN plaats vaN € 15,- voor eeN kaartje. koop je toch je kaartjes aaN de kassa, daN krijg je bij iNle-veriNg vaN deze iNgevulde coupoN aaN de kassa iN eiNdhoveN, almere eN rotterdam 3 kaarteN voor de prijs vaN 2!

Naam:

WooNplaats:

e-mail:

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201426

Kooy kwam na het roerige jaar 2011 twee jaar niet uit voor Oranje. De lucht is inmiddels geklaard en de passer/loper keerde na een goed gesprek met bondscoach Edwin Benne begin dit jaar terug in het team. De international is gemotiveerd om te presteren met Oranje. “De groep is de afgelopen jaren goed bezig geweest”, weet Kooy. “Er is hard getraind en er zijn de nodige stappen gemaakt. Er zit veel potentie in dit team, al komt dit er nog niet altijd uit. Ik wil graag mijn steentje bijdragen en laten zien wat ik kan. Ook zou ik graag met Oranje grote toernooien als een EK of een WK spelen.”

Kooy boekte in Nederland successen met Nesselande en verdiende zo een contract bij het Italiaanse Modena. Na Modena kwam hij uit voor Macerata waarna hij de stap maakte naar Polen, waar hij het afgelopen seizoen voor Zaksa Kedzierzyn-Kozle speelde. Kooy won met Zaksa de Poolse beker en eindigde als vierde in de competitie. Hij zou graag in

Polen willen blijven spelen. “Volleybal is hier sport nummer één en er komen veel toeschouwers op de wedstrijden af”, legt hij uit. “Volleybal leeft echt in Polen.”

Mocht Kooy bijtekenen bij Zaksa, dan wordt hij aankomend seizoen ploeggenoot van Nimir Abdelaziz. Mede op voorspraak van Kooy trok Zaksa de spelverdeler van Oranje aan.

Kooy, die buiten het seizoen met zijn Italiaanse vrouw in Milaan woont, verheugt zich op de zomer met Oranje. “In december heb ik tijdens de DELA Trophy gezien hoezeer het volleybal ook in Nederland leeft”, vertelt hij. “Dat was echt promotie voor het volleybal. Daarnaast vind ik het extra leuk om in Nederland te spelen omdat dan mijn familie kan komen kijken.”

DICK KOOY IS TERuG IN HET NEDERLANDS TEAM. DE ZEER TALENTVOLLE PASSER/LOPER KWAM TWEE JAAR LANG NIET

uIT VOOR ORANJE MAAR SLOOT BEGIN 2014 WEER AAN BIJ DE GROEP VOOR HET WK-

KWALIFICATIETOERNOOI. KOOY IS BLIJ OM WEER TERuG TE ZIJN.

“HET IS MOOI OM WEER VOOR HET NATIONAAL TEAM TE SPELEN”, VERTELT HIJ ENTHOuSIAST. “IK

BESCHOuW DIT ALS EEN NIEuWE START EN WIL GRAAG LATEN ZIEN

WAT IK KAN.”

dicK Kooy: “GraaG laten zien wat ik kan”

dicK Kooy

blij om weer teruG

te zijn in oranje

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn, 2011

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn, 2011

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 27

HET PROGRAMMA16 mEi ek-kwalificatie, nederland - kroatië Montenegro, Podgorica

17 mEi ek-kwalificatie, nederland - Roemenië Montenegro, Podgorica

18 mEi ek-kwalificatie, nederland - Montenegro Montenegro, Podgorica

23 mEi ek-kwalificatie, nederland - Montenegro kroatië, Zagreb

24 mEi ek-kwalificatie, nederland - Roemenië kroatië, Zagreb

25 mEi ek-kwalificatie, nederland - kroatië kroatië, Zagreb

31 mEi World league, nederland – zuid-Korea nederland, eindhoven

1 JUNi World league, nederland – zuid-Korea nederland, eindhoven

7 JUNi World league, nederland – portugal nederland, almere

8 JUNi World league, nederland – portugal nederland, almere

13 JUNi World League, Tsjechië - nederland Tsjechië, Chomutov

14 JUNi World League, Tsjechië - nederland Tsjechië, Chomutov

21 JUNi World League, Portugal - nederland Portugal, Matosinhos

22 JUNi World League, Portugal - nederland Portugal, Matosinhos

28 JUNi World League, Zuid-korea - nederland Zuid-korea, Gwangju

29 JUNi World League, Zuid-korea - nederland Zuid-korea, Gwangju

5 JULi World league, nederland – tsjechië nederland, rotterdam

6 JULi World league, nederland – tsjechië nederland, rotterdam

11-13 JUL World League Final Four* Australië, Sydney

16-20 JUL World League Final Six* Italië, Florence

* mits geplaatst

nr. naam cluB 2013-2014 positie GeB.datum lenGte1 Nimir Abdelaziz Ziraat Bankasi Ankara (TuR) spelverdeler 05-02-92 201 cm2 Yannick van Harskamp Topvolley Precura Antwerpen (BEL) spelverdeler 02-04-86 190 cm3 Daan van Haarlem Prefaxis Menen Belgium (BEL) spelverdeler 15-03-89 198 cm4 Thijs ter Horst Calzedonia Verona (ITA) passer/loper 18-09-91 204 cm5 Jelte Maan Noliko Maaseik (BEL) passer/loper 19-03-86 190 cm7 Gijs Jorna Topvolley Precura Antwerpen (BEL) libero 30-05-89 189 cm8 Bas van Bemmelen Topvolley Precura Antwerpen (BEL) midden 18-08-89 207 cm9 Ewoud Gommans Generali unterhaching (GER) passer/loper 17-11-90 202 cm10 Jeroen Rauwerdink BreBanca Lannutti Cuneo (ITA) passer/loper 13-09-85 200 cm11 Dick Kooy ZAKSA Kedzierzyn-Kozle (POL) passer/loper 03-12-87 202 cm13 Maarten van Garderen BOuC Volley (FRA) passer/loper 24-01-90 200 cm14 Niels Klapwijk CMC Ravenna (ITA) diagonaal 19-09-85 200 cm15 Thomas Koelewijn Topvolley Precura Antwerpen (BEL) midden 18-12-88 207 cm16 Robin Overbeeke Volley Euphony Asse-Lennik (BEL) diagonaal 21-03-89 198 cm17 Michaël Parkinson Noliko Maaseik (BEL) midden 23-11-91 203 cm18 Robbert Andringa Volley Euphony Asse-Lennik (BEL) passer/loper 28-04-90 194 cm19 Dirk Sparidans Volley Euphony Asse-Lennik (BEL) libero 05-03-89 181 cm20 Jasper Diefenbach Argex Duvel Puur (BEL) midden 17-03-88 195 cm

Join! us@ @lange_mannen

nederlands heren Volleybalteam2014

mET ACCor NAAr WorlD lEAGUEGoedkoop overnachten in één van de World League speelsteden? Accor Hotels biedt alle Oranje volleybalfans een voordelige hotelovernachting in twee van de drie World League speelsteden aan. Check www.volleybal.nl/wl-accor en maak er meteen een gezellig weekendje Eindhoven of Rotterdam van!  

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn, 2011

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn,

FOTO: ROnALD hOOGenDOORn, 2011

28 JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014

DIT ZIJN DE

VOLLEYBALLERS VAN

JEuGD EN JONG ORANJE:

ZIJ VERDEDIGEN DE EER

VAN ONS LAND TIJDENS

DE INTERNATIONALE

JEuGD- EN

JuNIORENEVENEMENTEN.

EN DROMEN VAN EN

TRAINEN KEIHARD VOOR

EEN PLEK LATER IN HET

“GROTE” ORANJE.

oranJe Van de toeKomst

nr. naam GeB.Jaar lenGte positie cluB1 Freek de Weijer 1995 190 cm. Spelverdeler Next Volley Dordrecht2 Sam Gortzak 1995 188 cm. Spelverdeler TT Papendal-Arnhem3 Steven Ottevanger 1995 181 cm. Libero TT Papendal-Arnhem4 Stijn van Tilburg 1996 202 cm. Buitenaanvaller TT Papendal-Arnhem5 Auke van de Kamp 1995 202 cm. Buitenaanvaller TT Papendal-Arnhem6 Stijn van Schie 1995 202 cm. Buitenaanvaller TT Papendal-Arnhem7 Ruben Penninga 1997 196 cm. Buitenaanvaller TT Papendal-Arnhem8 Hidde Boswinkel 1995 202 cm. Diagonaal TT Papendal-Arnhem10 Rutger Zoodsma 1995 200 cm. Middenaanvaller VC Sneek11 Chris Ogink 1995 202 cm. Middenaanvaller TT Papendal-Arnhem12 Sander Scheper 1995 205 cm. Middenaanvaller TT Papendal-Arnhem14 Imre Harnischmacher 1995 199 cm. Diagonaal TT Papendal-Arnhem

naam GeB.Jaar positie cluBMartijn de Haan 29-05-97 Passer/loper King Software VCNTwan Wiltenburg 20-01-97 Middenaanvaller NesselandeMichiel Ahyi 28-07-98 Diagonaal SV Dynamo ApeldoornMats Bleeker 07-05-98 Libero Prima Donna Kaas HuizenMees Blom 05-09-89 Diagonaal De BoemelHans ten Dam 25-02-97 Passer/loper Springendal Set up ‘65Pascal Hoogstra 04-07-97 Passer/loper MTN Set-uppersRuben Penninga 11-09-97 Passer/loper TT Papendal-ArnhemFabian Plak 23-07-97 Middenaanvaller De BoemelGijs van Solkema 21-05-88 Spelverdeler VC SneekIvar de Waard 04-06-97 Diagonaal Visade HaaglandenWouter Westerbeek 28-06-97 Middenaanvaller Flamingo’s 56Jary Kroon 28-10-97 Diagonaal CroonenburgTimothy Scheffers 04-04-97 Spelverdeler Next Volley DordrechtStefan ten Voorde 14-09-97 Passer/loper Gemini SKevin de Jong 09-01-98 Spelverdeler uSColin Zuijdgeest 08-09-98 Passer/loper VTC Woerden

>>>>>JonG oranJe

heren

JeuGd oranJe JonGens

>>>>>

FOTOGRAFIe: ROnALD hOOGenDOORn Helaas is er bij het ter perse gaan van dit magazine geen actuele teamfoto van jeugd oranje beschikbaar

29

Nederland plaatste zich in januari voor het WK en heeft dus een lange internationale zomer voor de boeg. Het hele programma van bondscoach Gido Vermeulen is erop afgestemd om te presteren op het WK, al is dit niet het enige piekmoment. “Naast het WK willen we goed acteren in de Grand Prix”, legt Vermeulen uit. “Het bereiken van de Final Four in Polen is ons doel.”

De opzet van de Grand Prix is dit jaar veranderd. Maar liefst 28 landen doen mee en zijn op basis van de wereldranglijst verdeeld over drie groepen. Oranje speelt in groep 2, die bestaat uit acht landen, en

moet bij de eerste vier komen om de Final Four in Polen te halen. De winnaar van deze Final Four kwalificeert zich voor Final Six, de grote finale waar alle toplanden aan meedoen.

“We zijn het aan onze stand verplicht om de Final Four te halen”, vindt Vermeulen. “En als we daar staan, weet je nooit hoe het loopt. We zullen zien hoe groot het verschil is met de toplanden.” Nederland speelt dit jaar voor het eerst een serie Grand Prix wedstrijden in eigen land. Doetinchem heeft de eer om in haar gloednieuwe Topsportcentrum zes wedstrijden te organiseren. Nederland neemt het op tegen Puerto Rico, België en Polen. De wedstrijden in Doetinchem zijn de laatste wedstrijden uit de voorronde. Mogelijk kan Nederland zich dus voor eigen publiek plaatsen voor de Final Four.

Behalve de drie Grand Prix wedstrijden speelt de ploeg van coach Gido Vermeulen ook nog zeven oefenwedstrijden in Nederland. Oranje ontvangt op 31 mei en 1 juni België in

Eindhoven, op 5, 6 en 7 september strijden de dames met Duitsland om de DELA Trophy in regio Noord. Op 17 en 18 september tenslotte volleybalt de ploeg van Vermeulen om de Gelderland Cup tegen Turkije in regio Oost. Na deze oefencampagnes moeten de volleybalsters klaar zijn voor het grote doel van dit jaar: het WK in Italië.

Op het WK speelt Oranje in ieder geval tegen Rusland (regerend Europees en Wereldkampioen), Kazachstan en Thailand (regerend Aziatisch kampioen). Aan de poule van Nederland worden ook nog twee landen uit de Norceca (Noord-, Midden- en Zuid Amerika en Caribbean, red.) toegevoegd. Eén van deze landen is zeer waarschijnlijk de Verenigde Staten (zilver op de Olympische Spelen van Londen). Nederland moet in deze poule van zes bij de beste vier eindigen om verder te komen in het toernooi. “Ons doel is om de eerste poule te overleven”, vertelt Vermeulen. “Wij willen graag dichter bij de wereldtop komen dit jaar. Daarom is het erg goed om al deze topwedstrijden te spelen.”

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014

oranJe VrouWen INHEEL NEDERLAND TE ZIEN!

2014 belooft een fantastisch volleybaljaar te worden voor het nederlands dames volleybalteam. het belangrijkste doel is goed presteren op het wk, dat van 23 september

t/m 12 oktober in italië wordt gespeeld. maar voordat dit toernooi begint, speelt het team van bondscoach gido vermeulen maar liefst tien wedstrijden in nederland. een unieke

kans dus om vaker dan ooit de oranje volleybalsters live in actie te zien!

Gido Vermeulen: “wij willen dit jaar dichter bij de wereldtop komen”

FOTOGRAFIe:ROnALD hOOGenDOORn, 2013

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201430

Het seizoen 2013-2014 begon heel goed voor Maret Grothues. De linkshandige passer/loper had het erg naar haar zin bij haar nieuwe club RC Cannes en stak in blakende vorm. Alles veranderde op 14 januari, toen Grothues in de Champions League wedstrijd tegen Galatasaray haar achillespees afscheurde. De international werd geopereerd en kon zich opmaken voor een lang revalidatietraject.

Inmiddels is Grothues al enkele maanden verder en klinkt ze optimistisch. “Ik ben elke dag aan het revalideren en mijn voet voelt steeds beter”, vertelt ze vanuit het Franse Cannes. “Het belangrijkste is dat ik niet te snel wil gaan en dat ik de belasting rustig opbouw. Gelukkig gaat het elke dag beter.”

Grothues zal in ieder geval het begin van het internationale seizoen met Oranje missen en ook de Grand Prix komt voor haar waarschijnlijk te vroeg. De pass-specialist heeft echter goede hoop om het WK te halen, dat van 23 september t/m 12 oktober in Italië wordt gespeeld.

“Ik reken erop dat ik het WK ga halen”, zegt Grothues hoopvol. “Ik mis natuurlijk wel wedstrijdritme als ik terug kom, maar gelukkig spelen we veel oefenwedstrijden in september. Hier wil ik mijn eerste punten weer gaan spelen.”

Grothues, die in 2010 op het WK werd uitgeroepen tot beste serveerder, heeft er veel vertrouwen in dat Oranje het ook zonder haar aanwezigheid in het veld goed zal doen. “Het team draait ook wel zonder mij hoor”, zegt ze bescheiden. “Alleen in de passopstelling zal wel het een en ander veranderen. Ik hoop dat wij ons dit jaar kunnen meten met de top.”

Dat de volleybaldames deze zomer maar liefst tien keer in eigen land spelen doet Grothues deugd. “Afgelopen jaar speelden wij de DELA Trophy in een uitverkochte Maaspoort in Den Bosch”, herinnert ze zich. “Het was geweldig om daar te staan. Daarnaast is het goed om ons, met het oog op het EK van volgend jaar, veel te laten zien in Nederland.”

maret Grothues: “ik reken erop dat ik het wk Ga halen”

Ik hoop dat wij ons dit jaar kunnen meten met de top.”

vier jaar geleden was ze een van de jongste speelsters van oranje op het wk in japan. inmiddels is maret grothues een van de dragende krachten én aanvoerder van het

nationale keurkorps van bondscoach gido vermeulen. grothues raakte in januari zwaar geblesseerd toen ze haar achillespees afgescheurde. de twentse werkt nu keihard om

het wk in italië te halen.

AANVOERDER maret Grothues WIL WK HALEN

FOTOGRAFIe:ROnALD hOOGenDOORn, 2011

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 31

Ik hoop dat wij ons dit jaar kunnen meten met de top.”

HET PROGRAMMA16-18 mEi Oefeninterlands Bulgarije - nederland Bulgarije, Sofia

30 mEi Oefeninterland België - nederland België, Vilvoorde

31 mEi - 1 JUN oefeninterlands nederland - België nederland, eindhoven

9-13 JUL Boris jeltsin Cup Rusland, jekaterinenburg

25 JUL Grand Prix, weekend 1, nederland - Cuba Puerto Rico, Carolina

26 JUL Grand Prix, weekend 1, nederland - Puerto Rico Puerto Rico, Carolina

27 JUL Grand Prix, weekend 1, nederland - Argentinië Puerto Rico, Carolina

01 AUG Grand Prix, weekend 2, nederland - Argentinië België, Leuven

02 AUG Grand Prix, weekend 2, nederland - België België, Leuven

03 AUG Grand Prix, weekend 2, nederland - Canada België, Leuven

08 AUG Grand prix, weekend 3, nederland - puerto rico nederland, doetinchem

09 AUG Grand prix, weekend 3, nederland - België nederland, doetinchem

10 AUG Grand prix, weekend 3, nederland - polen nederland, doetinchem

15-16 AUG Grand Prix, Final Four* Polen, kozalin

20-24 AUG Grand Prix, Final Six* japan, Tokio

5-7 sEpT deLa trophy, nederland - duitsland nederland, regio noord

17-18 sEpT gelderland cup, nederland - turkije nederland, regio oost

23 sEpT Wereld kampioenschap Italië, (poule in Verona)- 12 OkT

* mits geplaatst

nr. naam cluB 2013-2014 positie GeB.datum lenGte1 Kim Staelens Stiinta Bacau (ROE) spelverdeler 07-01-82 182 cm2 Femke Stoltenborg Alemannia Aachen (GER) spelverdeler 30-07-91 190 cm3 Yvon Beliën Alemannia Aachen (GER) midden 28-12-93 188 cm4 Celeste Plak VV Alterno (NED) passer/loper 26-10-95 190 cm5 Robin de Kruijf Piacenza (ITA) midden 05-05-91 193 cm6 Maret Grothues RC Cannes (FRA) passer/loper 16-09-88 180 cm7 Quinta Steenbergen VK Prostějov (CZE) midden 02-04-85 189 cm8 Judith Pietersen Atom Trefl Sopot (POL) diagonaal 03-07-89 188 cm9 Myrthe Schoot Dresdner SC (GER) libero 29-08-88 184 cm10 Lonneke Slöetjes Busto Arsizio (ITA) passer/loper 15-11-90 192 cm11 Anne Buijs Busto Arsizio (ITA) passer/loper 02-12-91 191 cm12 Manon Flier Igtisadchi Baku (AZE) diagonaal 08-02-84 192 cm13 Flore Gravesteijn VT Aurubis Hamburg (GER) passer/loper 26-04-87 188 cm14 Laura Dijkema Halkbank Ankara (TuR) spelverdeler 18-02-90 184 cm16 Kirsten Knip Sliedrecht Sport (NED) libero 14-09-92 176 cm17 Carlijn Ghijssen-Jans VV Alterno (NED) midden 24-07-87 192 cm18 Lynn Thijssen Sliedrecht Sport (NED) midden 22-08-92 187 cm19 Karine Muijlwijk VC Wiesbaden (GER) diagonaal 16-02-88 182 cm20 Quirine Oosterveld VV Alterno (NED) libero 05-03-90 181 cm21 Esther van Berkel Sliedrecht Sport (NED) passer/loper 31-08-90 176 cm22 Inge Molendijk Sliedrecht Sport (NED) spelverdeler 09-12-92 187 cm23 Nicole Koolhaas Kangasala (FIN) midden 31-01-91 198 cm24 Celia Diemkoudre Sliedrecht Sport (NED) diagonaal 30-07-92 182 cm

2014Join! us@ @volleybaldames

nederlands Dames Volleybalteam

Volleybal kanaal

www.volleybal.tv

Coöperatie DELA wenst Oranje veel succes tijdens de World League.

Coöperatie DELA is hoofdsponsor van het Oranje dames- en herenteam

2014_04_ad_dela_volleymagazine_210x297_fc.indd 1 4/10/2014 2:06:37 PM

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 33

DIT ZIJN DE

VOLLEYBALSTERS VAN

JEuGD EN JONG ORANJE:

ZIJ VERDEDIGEN DE EER

VAN ONS LAND TIJDENS

DE INTERNATIONALE

JEuGD- EN

JuNIORENEVENEMENTEN.

EN DROMEN VAN EN

TRAINEN KEIHARD VOOR

EEN PLEK LATER IN HET

“GROTE” ORANJE.

oranJe Van de toeKomst

nr. naam GeB.Jaar lenGte positie cluB1 Janieke Popma 16.09.1996 170 cm. Libero VC Sneek2 Ilse Janssen 31.12.1997 178 cm. Buitenaanvaller VC Sneek3 Charlotte Haar 12.05.1999 179 cm. Spelverdeler TT Papendal-Arnhem4 Britt Bongaerts 03.11.1996 187 cm. Spelverdeler TT Papendal-Arnhem5 Lynn Braakhuis 26.04.1996 178 cm. Buitenaanvaller RC Borken (Duitsland)6 Marrit Jasper 28.02.1996 180 cm. Buitenaanvaller VC Sneek7 Daphne Knijff 22.05.1996 187 cm. Diagonaal TT Papendal-Arnhem8 Romée Polman 06.02.1997 188 cm. Buitenaanvaller TT Papendal-Arnhem10 Nicole Oude Luttikhuis 26.12.1997 190 cm. Middenaanvaller TT Papendal-Arnhem11 Juliet Lohuis 10.09.1996 190 cm. Middenaanvaller TT Papendal-Arnhem12 Tessa Polder 10.10.1997 190 cm. Middenaanvaller TT Papendal-Arnhem13 Nika Daalderop 29.11.1998 186 cm. Diagonaal VV Amsterdam17 Eline Timmerman 30.12.1998 191 cm. Middenaanvaller Rivo Rijssen

naam GeB.Jaar lenGte positie cluBBo Martherus 20.01.1998 164 cm. Libero VC NesselandFlorien Resink 09.06.1998 174 cm. Libero Apollo 8Anke van As 25.01.1999 178 cm. Passer/loper Sliedrecht SportKatja Stam 03.10.1998 188 cm. Midden-/diagonaal aanvaller Emmen ‘95Christie Wolt 05.05.1998 180 cm. Passer/loper Set-up ‘65Merle Baasdam 12.11.1998 184 cm. Passer/loper Set-up ‘65Mira Innemee 25.05.1998 177 cm. Passer/loper Prima Donna Kaas HuizenAlinda Dersjant 04.02.1999 185 cm. Passer/loper/diagonaal AVV KeistadBritt Schreurs 02.05.1998 183 cm. Middenaanvaller VCV VarsseveldLaury Donker 17.04.1999 184 cm. Middenaanvaller Apollo 8Jasmijn Akse 29.06.1999 187 cm. Passer/loper/middenaanvaller OlhacoEmma Bredewoud 04.11.1998 187 cm. Passer/loper VC Zwolle

<<<<<JonG oranJedames

JeuGd oranJe meiden<<<<<

FOTOGRAFIe: ROnALD hOOGenDOORn

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201434

Gido Vermeulen ademt volleybal. Bijna twintig jaar geleden werd hij als assistent-bondscoach in eigen land Europees kampioen met het Nederlands Dames Volleybalteam. Lukt het hem nu als bondscoach om in 2015 de titel binnen te halen?

is het behalen van de europese titel in eigen land in 2015 een droom of een haalbare optie?

“Eerst staat dit jaar het WK in Italië voor de deur. Daar gaat nu echt al onze focus naar toe. We zitten in een pittige poule met prachtige tegenstanders als Rusland en Thailand. Wat mooi is om te zien, is dat iedere cultuur een heel eigen speelstijl heeft. Wij moeten als team op al die speelstijlen kunnen inspelen. Zo leren wij dus van alle culturen iets. Het doel bij het WK is om in onze poule in ieder geval bij de eerste vier te eindigen en een

Olympisch ticket te bemachtigen. Verder wordt het een goed meetmoment voor ons. Waar staan we als team? In 2012 zijn we met veel nieuwe jonge meiden en enkele seniors begonnen. Ieder jaar zie ik het niveau van de dames stijgen, ook omdat ze veel ervaring in de buitenlandse leagues opdoen. Momenteel kunnen wij op bepaalde meiden nog geen beroep doen, omdat ze bijvoorbeeld zwanger zijn. Het zou fijn zijn als zij er in 2015 bij zijn. Het team is dan compleet. Alle disciplines en ervaringen van de afgelopen jaren kunnen dan tijdens het EK tot uiting komen.”

ver voor zijn volleyballoopbaan als coach maakte hij twee jaar lanG een wereldreis op de fiets. teGenwoordiG reist de bondscoach van het nederlands dames volleybalteam Gido vermeulen standaard de wereld over om ’zijn meiden’ in de verschillende leaGues aan het werk te zien. met in het achterhoofd het ek 2015 in eiGen land. hooG tijd om te horen hoe hij naar het team en de toekomst kijkt.

op WeG naar het eK 2015

Bondscoach nederlands Dames Volleybalteam Gido Vermeulen

Gido Vermeulen“mijn advies: wees wie je bent en speel vanuit je hart”

FOTOGRAFIe: ROnALD hOOGenDOORn, 2013

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 35

wat is de speelstijl van nederland?“Een combinatie van alle stijlen. We blokken als de Russen, verdedigen als de Aziaten, hebben de power van de Amerikanen, combineren als de Brazilianen, zijn even tactisch als de Italianen en spelen met een leeuwenhart.”

dat klinkt al helemaal compleet. wat wil je dat de dames op weg naar het eK nog leren? “Goede vraag. Het WK zal dit jaar bestaan uit harde wedstrijden. Dat dwingt de speelsters tot een bepaald niveau. Het ene moment moeten ze even snel zijn als de Thai, het andere moment moeten ze mentaal net zo taai en hard zijn als de Russinnen. Ons team bestaat uit jonge frisse Hollandse meiden die in hun spel moeten gaan imponeren.”  

Hoe houd jij als bondscoach eigenlijk door het jaar heen contact met alle meiden?“De meeste dames zoek ik in het buitenland op wanneer ze in hun eigen league spelen. Met andere meiden skype ik, maar de meeste dames probeer ik te zien. Het is goed om gesprekken met ze te voeren en advies te geven.”

wat is het beste advies dat je als bondscoach kunt geven? “Wees wie je bent en speel vanuit je hart.”

wat is eigenlijk het beste advies dat jij ooit zelf in je leven hebt gekregen en van wie?“Ik heb ooit een wereldreis gemaakt. Twee jaar lang op de fiets. Toen ik weg ging uit Nederland, kreeg ik van mijn buurvrouw, ze was tachtig jaar, een heel lief briefje mee. Daarop stonden de mooie woorden: ‘In iedere daad zit een risico, maar wie niets doet, riskeert veel meer.’ Dat is voor mij in de loop der jaren een levenswijsheid geworden.”

Hoe pas je deze wijsheid bijvoorbeeld toe op het eK 2015?“Ik ben blij dat het ons gelukt is om het EK naar Nederland te halen, maar het kan ook best een risico zijn om een Europees Kampioenschap naar je toe te trekken. Stel dat je jezelf als land tijdens het toernooi niet op de kaart zet? Maar niets doen? Nee. Dat brengt ons niet verder en dus maken we ons op voor een fantastisch Europees toernooi in eigen land. Ons doel is in ieder geval om Ahoy (waar de finales worden gespeeld, red.) oranje te laten kleuren.”

cV Bondscoach Gido Vermeulen

pERsOONLiJkGido VermeulenGeboren op: 7 oktober 1964Geboorteplaats: Amsterdam  

OpLEiDiNG2005: Trainer D-licentie (Nevobo)1999: Diverse volleybaltrainersdiploma’s (Italiaanse volleybalbond)1983-1990: Diverse volleybaltrainersdiploma’s (Nevobo)1983-1987: Academie Lichamelijke Opvoeding

ERVARiNG2008-2012: Bondscoach Spanje (dames)2002-2007: Bondscoach Jong/Jeugd Oranje (mannen)2003: Hoofdcoach Oranje universiade Deagu (mannen)2002: Assistent-coach Oranje (mannen)2001: Hoofdcoach Oranje universiade Beijng (mannen)1998: Bondscoach Oranje (dames)1998: Bondscoach Jeugd Oranje(meisjes)1994-1998: Assistent-coach Oranje (dames)

Gido Vermeulen“wij blokken als de russen, combineren als de brazilianen en hebben de power van de amerikanen’”

eK eindranKinG nederland 2001: 5 2003: 42005: 5 2007: 52009: 2 2011: 72013: 9

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 37

Peter Blangé, spelverdeler van het gouden volleybalteam van Atlanta 1996, is benoemd tot toernooidirecteur van het Europees Kampioenschap Volleybal Dames in 2015. De recordinternational van de heren internationals zal leiding geven aan de organisatie van het toernooi, dat van 26 september tot en met 4 oktober 2015 in Nederland en België wordt gespeeld.  

“Het is een eer om gevraagd te worden om leiding te geven aan deze organisatie. De plannen van Nevobo en Shivers hebben alles in zich om er een supertoernooi van te maken, met een optimale omgeving voor de Oranje-dames. Ik heb erg veel vertrouwen in een uitstekende afloop. We zijn vastberaden om er een heel erg mooi volleybalfeest van te maken”, reageerde Blangé op zijn aanstelling.

Met 500 interlandwedstrijden is Peter Blangé recordinternational bij de heren. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 1988, 1992, 1996 en 2000. Hoogtepunt van zijn carrière was de gouden medaille op

de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. Een prestatie die later tot sportmoment van de eeuw werd gekozen. Na zijn spelerscarrière was Blangé nog een tijd actief als club- en bondscoach.

ORTEC, de huidige werkgever van Blangé, wilde graag meewerken aan dit bijzondere initiatief en heeft hem alle gelegenheid geboden om zich vrij te maken voor deze rol.

Alle informatie over het toernooi is binnenkort te vinden op www.eurovolley2015.eu.

Peter BlanGéTOERnOOidiREcTEuReK volleyBal 2015

peter BlanGé“wij Gaan er een mooi volleybalfeest van maken”

FOTOGRAFIe: ROnALD hOOGenDOORn

GRATIS HOODYBIJ MIZUNO SCHOENENBESTEL VOOR 15 JULI 2014 MIZUNO SCHOENEN* BIJ VOLLEYBALDIRECT.NL

EN ONTVANG EEN GRATIS MIZUNO HOODY (T.W.V. 49,95 EURO)!

* VERMELD BIJ AFRONDEN BESTELLING IN VELD

OPMERKINGEN DE GEWENSTE MAAT HOODY. ACTIE

GELDT NIET VOOR ALLE MODELLEN WAVE TORNADO 9 EN

WAVE LIGHTNING RX3.

WORN BY THE STARS

spier-verzorging

w w w . e r r e a . c o m

OFFICIAL SUPPLIERNEDERLANDSE

VOLLEYBALTEAMS & NEVOBO

Je eigen clubshirt ontwerpen én laten maken?Stuur een (Engelstalig) mailtje met je verzoek naar Erréa’s exportmanager Pierpaolo Lanzi via [email protected]

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 39

oranJe zitVolleyBal

nr. naam GeB.Jaar positie cluB1 Jacob Hoeksma 24.03.1980 Aanvaller Volleer 2 Tom Poortman 23.02.1995 L Netwerk 3 Bjorn Moris 18.12.1985 Aanvaller Holyoke 4 Timo Mans 18.08.1993 L Volleer 5 Merijn Bruijne 26.01.1992 Spelverdeler Netwerk 6 Geert Van den Heuvel 31.05.1974 Aanvaller Apollo 7 Loek Hendrix 15.09.1985 C Holyoke 8 Luuk Adema 20.03.1995 Aanvaller F.D.S Sneek 9 Said Mezlay 17.02.1970 Aanvaller Volleer 10 Edmir Popara 26.03.1972 Aanvaller Volleer 11 Willem Siepel 25.06.1986 Spelverdeler Sudosa/Bartje 12 Robert-Jelle Breunesse 08.07.1976 Aanvaller Volleer

nr. naam GeB.Jaar positie cluB1 Elvira Stinissen 26.03.1979 A en C Netwerk 2 Marieke De Ruijter 27.11.1988 A/Spelverdeler Netwerk 3 Djoke Van Marum 22.09.1959 Aanvaller Volleer 4 Chaïne Staelens 07.11.1980 Aanvaller Apollo 5 Karin Van der Haar 09.05.1977 Aanvaller Sudosa/Bartje 6 Karin Harmsen 11.03.1962 Spelverdeler Volleer 7 Sanne Bakker 13.02.1992 Spelverdeler Geen 8 Paula List 16.08.1972 L Allvo 9 Annelies Van de Bilt 17.01.1985 A/SV Geen 10 Fleur Van Dam 29.09.1982 Spelverdeler Allvo 11 Judith Jacobs 18.04.1980 Spelverdeler Revoc/VCB

oranJe dames

oranJe heren

cHAïnEstaelens Als zitvolleyBalsternAAR WKDe Oranje zitvolleybalmannen en –vrouwen zijn volop in voorbereiding op hun Wk, dat van 15 tot en met 21 juni wordt gespeeld in het Poolse elblag. Chaïne Staelens, die 365 keer de vaderlandse eer als staand volleybalster verdedigde, maakt inmiddels deel uit van het nederlands Dames Zitvolleybalteam. Of ze in Polen is actie gaat komen is nog niet honderd procent zeker; Staelens zal tijdens de keuring voorafgaand aan het toernooi de ‘grijze’ status moeten krijgen. De verwachting is dat dat lukt, gezien haar knieproblemen door kraakbeenschade. 

Onlangs was Staelens op de radio te horen bij de nOS. Daarin vertelde ze dat elvira Stinissen, aanvoerder van de Oranje zitvolleybalsters, haar eigenlijk belde over het imago van zitvolleybal en hoe speelsters te werven. “Ik wist dat ons damesteam het goed doet met medailles op ek’s, Wk’s en zelfs Paralympische Spelen, maar verder wist ik niet veel. Dat je in de nederlandse competitie sowieso altijd mag meespelen en dat dat gemengd is bijvoorbeeld. Ik heb een hoop geleerd in korte tijd.”

Toen het gesprek kwam op de knieproblemen van Staelens, gaf Stinissen aan dat ze dan wel voor haar team mocht komen spelen. “Ik dacht, die meiden zien me aankomen.” niets bleek minder waar, dus inmiddels is Staelens een vaste waarde in het team. “het is leuk en uitdagend, reken maar dat dat schuiven op je billen heel intensief is. Toch, ik zou volleyballers die (tijdelijk) geblesseerd zijn zeker aanraden zitvolleybal eens te proberen.”

FOTOGRAFIe: ROnALD hOOGenDOORn

FOTO

:RO

nA

LD h

OO

Gen

DO

OR

n, 2

011

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201440

Deze evenementen bieden een uitgelezen kans om top- en breedtesport met elkaar te verbinden. Clinics, demonstraties en gasttrainingen van topspelers en coaches uit de nationale teams, Talent Teams en de Eredivisie dragen zorg voor inspiratie. Kader binnen verenigingen en scholen

geven deze inspiratie handen en voeten door passend aanbod voor de betreffende doelgroep aan te bieden. Toernooien en kampioenschappen zorgen vervolgens voor een doel om naartoe te werken.

VollEyBAl: WérElDSPorT! Het Nederlandse publiek koos de winst van Olympische goud in 1996 tot sportmoment van de vorige eeuw. Volleybal als topsport wordt gekenmerkt door dynamiek, snelheid en veelzijdige atletische vaardigheden. Samenspel en communicatie maken volleybal de ultieme teamsport voor elk niveau en elke leeftijd.

In Nederland spelen zo’n 600.000 mensen vaker dan eens per maand volleybal. uit onderzoek blijkt volleybal de gezelligste sport van Nederland te zijn en is het met afstand de meest sportieve van alle teamsporten: in slechts 1 op

1500 wedstrijden wordt ongeoorloofd gedrag opgetekend. Dit weten wij volleyballiefhebbers natuurlijk al lang en we zijn trots op onze mooie sport. Deel jij die trots? En wil je ons helpen om het volleybal een enorme boost te geven? Join!

2015 WorDT hét vOlleybAljAAr!Vanuit het ministerie van VWS en een aantal provinciale en lokale overheden zijn er vanwege het WK en EK veel subsidiemogelijkheden voor onder andere sportstimulering bij het basis- en voorgezet onderwijs. Daarmee gaan we de grootste promotiecampagne in de geschiedenis van het volleybal realiseren. Heel Nederland laten we in aanraking komen met volleybal en hopelijk wordt iedereen besmet met het “V-virus”!

Try, play, enjoy!

In 2015 staan het WK BeachvolleyBal en eK volleyBal Dames op het programma van oranje. De tWee topevenementen zIjn een stIp op De

horIzon, nIet het eInDpunt.FOTOGRAFIe: ROnALD hOOGenDOORn

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 2014 41

jOin vOlleybAll! Met de campagne JOIN VOLLEYBALL! jagen we drie doelen na: groei van het aantal volleyballers, de positie van volleybal als schoolsport versterken en zorgen voor volle oranje tribunes bij het WK en EK in 2015. We trekken het land in met een grote serie clinics en er komt een speciale JOIN!bus met een mobiel volleybalevenement.

De JOIN!-attractie bezoekt scholen, verenigingen, campings en grote evenementen. Iedereen – van beginner tot gevorderde - kan op leuke manieren allerlei onderdelen en technieken uitproberen. In samenwerking met verenigingen en gemeenten zullen

veel kinderen kennismaken met CoolMovesVolley, beachvolleybal en met nieuwe vormen als SMASH! en SmashBall. Try, play, enjoy!

BETroKKEN ToPSPElErSBondscoach Edwin Benne en een aantal grote namen uit de volleybalsport zullen clinics en presentaties geven bij clubs en scholen. Ook de Nederlandse jeugdteams zullen op veel plekken laten zien wat ze kunnen. Kortom, we maken er graag samen een groot volleybalfestijn van! Houd de website en de sociale kanalen in de gaten en... JOIN VOLLEYBALL!

De centrale blikvanger van de JOIN!-campagne wordt een mobiele volleybalattractie, met o.a. een smashkooi, spronghoogtemeters, servicekanon, serve-, pass-, set-up- en duikspelletjes. Bij grote locaties komen ook een Bossaballveld en opblaasbare smash- en beachcourts mee.

JOIN! VOLLEYBALL SPECIAL 201442

Tot zijn twaalfde zat Gijs Jorna op voetbal en tennis. Hij rende vele kilometers over het voetbalveld en genoot daar volop van. Omdat zijn ouders beiden actief waren in het volleybal, besloot Gijs lid te worden van volleybalvereniging Madjoe in Enkhuizen. “Ik had de basisbeginselen van het volleybal al van mijn ouders geleerd, dus ik kon al wel wat met een bal”, herinnert Jorna zich. “Madjoe zag talent in mij en liet mij al snel veel uren maken. Toen ik dertien was, begon ik met meetrainen bij heren 1, dat toen in de 3e divisie speelde.”

Al in zijn eerste seizoen als volleyballer werd Jorna geselecteerd voor de Nederlandse Volleybal School (NVS), de voorloper van het huidige Regionaal Talent Centrum (RTC). In Zaandam kreeg hij vier jaar lang training van Koos Klein, die hem de beginselen van topsport bijbracht. “Koos was een leuke en harde trainer”, weet Jorna nog goed. “Door hem begon ik voor het eerst na te denken over een leven als topsporter. Koos was voor mij de perfecte opleider en heeft mij veel bijgebracht. Hij stimuleerde mij altijd om het maximale uit mezelf te halen.”

Na Madjoe trok Jorna naar Omniworld, waar hij onder leiding van Hans Seubring in een talententeam ging spelen. De talenten van

Omniworld trainden vier keer in de week en speelden 1e divisie onder de vlag van VV Croonenburg. Jorna werd geselecteerd voor Jeugd en Jong Oranje en vestigde definitief zijn naam als talent.

Na een jaar Omniworld maakte de libero de overstap naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het talentteam van de Nevobo. Jorna speelde vier jaar met HvA in de Eredivisie, waarvan drie onder Gido Vermeulen en een jaar onder Ron Zwerver. “Dit was een hele belangrijke periode voor mij”, vertelt Jorna. “Ik was zestien toen ik uit huis ging en moest opeens zelf de wekker zetten, de was doen en eten koken. Ik ben in deze jaren een paar keer flink op mijn bek gegaan, maar ik ben toen wel gevormd als volleyballer en als persoon. Ik kwam bij HvA binnen als jongen en vertrok er als man.”

viA frAnKrijK en belgië nAAr OrAnje Toen het qua leeftijd tijd was voor Jorna om te vertrekken bij HvA, waren de topteams in de Nederlandse competitie al voorzien van een libero. Jorna speelde een seizoen voor het Franse Saint-Quentin en kwam vervolgens terecht in Antwerpen, waar hij de laatste drie seizoenen speelde. In 2010 werd Jorna voor het eerst geselecteerd

voor het grote Oranje en sinds 2012 staat hij in de basis als libero.

Jorna kan goed uitleggen hoe hij de top heeft bereikt. “Ik wist al op jonge leeftijd waar ik naartoe wilde groeien”, vertelt hij. “Ik had alles voor het volleybal over en heb veel uren in de sport geïnvesteerd. Toen ik besefte dat ik als passer/loper het nationaal team niet zou halen, heb ik definitief voor de liberopositie gekozen. Bovendien heb ik altijd veel plezier in de sport gehouden. Volgens mij is dat erg belangrijk.”

Jorna vertelt dat hij veel te danken heeft aan de trainers die hem hebben opgeleid. “Ik heb het geluk gehad dat ik altijd met toptrainers heb mogen werken”, erkent hij. “Koos Klein, Hans Seubring, Peter van den Berg, Gido Vermeulen en Ron Zwerver, dat is geen verkeerd rijtje. Mede dankzij deze trainers speel ik nu in Oranje.”

GiJs Jorna: “ik kwam bij hva binnen als jonGen en vertrok er als man”

gijs jorna is sinds 2012 de eerste libero van oranje. de 25-jarige enkhuizenaar kwam uit voor alle vertegenwoordigende jeugdteams en is een prachtig exponent van de nederlandse

jeugdopleiding. hoe bereik je als talentvolle volleyballer het nederlands team? en welke keuzes moet je maken om dit doel te bereiken? gijs jorna vertelt hoe zijn weg naar de top eruit zag.

FOTOGRAFIe:ROnALD hOOGenDOORn, 2013

VAN talentNAAR international

VolleyMAGAZINE valt nu al weer meer dan een jaar als onafhankelijk magazine bij vele volleyballiefhebbers in de brievenbus.

Het eigentijdse frisse en kleurrijke magazine verschijnt 4x per jaar en staat boordevol met (regio)nieuws, interviews, achtergrondreportages, productinformatie, columns en veel meer. Dit alles gelardeerd met prachtige en professionele fotografi e.

Abonnement? Voor slechts € 16,- per jaar krijgt u het magazine thuis gestuurd!

Volleymagazine bij vele volleyballiefhebbers in de brievenbus.

Het eigentijdse frisse en kleurrijke magazine verschijnt 4x per jaar en staat boordevol met (regio)nieuws, interviews, achtergrondreportages, productinformatie, columns en veel meer. Dit alles gelardeerd met prachtige en professionele fotografi e.

Abonnement? Voor slechts € 16,- per jaar krijgt u het magazine thuis gestuurd!Abonnement? Voor slechts € 16,- per jaar krijgt u het magazine thuis gestuurd!

WWW.VOLLEYMAGAZINE.NL

4x PER JAAR VOOR SLECHTS € 16 !

JAIK NEEM EEN ABONNEMENT

ONTVANG NU EEN GRATIS ENTREEKAARTVOOR EEN WORLD LEAGUE WEDSTRIJD VAN ORANJE!

U ONTVANGT EEN ENTREEKAART VOOR 31 MEI/1 JUNI IN EINDHOVEN OF VOOR 6/7 JUNI IN ALMERE. AAN U DE KEUS.

WEES SNEL! DEZE AKTIE GELDT ALLEEN VOOR DE EERSTE 250 NIEUWE AANMELDINGEN.

Een abonnement sluit u eenvoudig af op www.volleymagazine.nl

vollybalmagazine_abonnee_adv-2.indd 1 13-05-14 11:05

VAN talentNAAR international

• 30 mei: Friendly NED-BEL• 31 mei -1 juni: World League Heren NED-KOR & Friendly Dames NED-BEL (Eindhoven)• ...: Regioraad Oost• 5 juni: Regioraad Zuid• 7 – 8 juni: World League Heren NED-POR (Almere)• 21 juni SchoolMovesVolley Kampioenschap (Houten)• 21 juni: Bondsraad 21 juni (Nieuwegein)• 5 – 6 juli: World League Heren (Rotterdam)• 15 - 20 juli: Grand Slam Beachvolleybal (Scheveningen)• 8 - 10 augustus: World Grand Prix Dames (Doetinchem)• 5 – 7 september: DELA Trophy Oranje Dames NED-Dui (regio Noord)• 18-18 september: Gelderland Cup Oranje dames NED-TUR (regio Oost)• WK Beach 26 juni - 5 juli 2015• 4 juli: wereldrecord 5000+ spelers beach• 4 juli Wereldcongres beachvolleybal• September: EK Dames• Lancering bus Join!• Lancering SmashBall

www.volleybal.nl/join

World League in Eindhoven, Almere & Rotterdam

Grand Prix in DoetinchemDELA Trophy en Gelderland Cup

Grand Slam Beachin Den Haag, Amsterdam, Rotterdam & Apeldoorn

Clinics: topcoaches, topspelers en jeugd-teams trekken het land in

(Ex-)topspelers bezoeken hun vroegere scholen en verenigingen

Volleybalattracties op campings en als side-events bij grote evenementen

Introductie van nieuwe spectaculaire spel- en trainingsvormen

Het grootste sportevenement van 2015 in Nederland!

Met wereldrecordpoging:5000+ spelers op 500+ veldenen internationale conferentie

2015wordt hét volleybaljaar.

Met grootse evenementen. Daar werken we samen naartoe. Doe mee. Share. Enthousiasmeer.

Kom kijken. Wees trots. Like. Pin it. Deel het moois. Train. Speel. Fluit. Organiseer. Samen schrijven we

volleybalgeschiedenis. Join!

Zomer 2014

WKBeach2015

EKDames2015

Het grootste indoor sportevenement van 2015 in Nederland!

Rotterdam · Apeldoorn · EindhovenAntwerpen

De campagne Join Volleyball! gaat doortot en met de Olympische Spelen

in Rio de Janeiro en zelfs nog daarna.

Join Volleyball!Promotiebus met volleybalattracties

EKDames2015Rotterdam, Apeldoorn, Eindhoven

& Antwerpen

Den Haag, Amsterdam, Rotterdam & ApeldoornWKBeach2015

VOLL 109 cover4 magazine Join!.indd 1 08-05-14 11:29