Netwerk 2 - mei 2014

20
NETWERK Federatie NRK • PVT • VMK • Jaargang 22 • nr. 2 • mei 2014 Blij met producten van rubber en kunststof 13 Solliance kansrijk voor kunststofverwerkers 12 Duurzame inzetbaarheid speerpunt NRK 15 NRK doet onderzoek naar export onder leden Foto: Alkor Draka

description

Netwerk is een uitgave van Federatie NRK, PVT en VMK

Transcript of Netwerk 2 - mei 2014

Page 1: Netwerk 2 - mei 2014

NETWERKFederatie NRK • PVT • VMK • Jaargang 22 • nr. 2 • mei 2014

B l i j m e t p r o d u c t e n v a n r u b b e r e n k u n s t s t o f

13Solliance kansrijk voor kunststofverwerkers

12Duurzame inzetbaarheid speerpunt NRK

15 NRK doet onderzoek naar export onder leden

Foto: Alkor Draka

Page 2: Netwerk 2 - mei 2014

2 Netwerk Inhoud

Gedeelde identiteit uitdragenBij steeds meer bedrijven is hun merknaam ook de bedrijfs-naam, denk aan Tom Tom en Douwe Egberts. Of bedrijven combineren hun merknamen met de bedrijfsnaam, zoals veel bij Unilever gebeurt. Bedrijven realiseren zich hoe belangrijk merknamen zijn en de ondernemers en bestuur-ders in onze branches dus ook. Dit voorjaar hebben drie verenigingen besloten hun naam te moderniseren om nog meer aansluiting te krijgen bij de gedeelde identiteit binnen de NRK. Zo is de Vereniging Kunststof Recyclers van VKR omgetoverd tot NRK Recycling. De Producenten Vereni-ging Thermoplasten (PVT) heeft gekozen voor een nieuwe branding met de naam NRK PVT Kunststofverwerkers. Ook de Vereniging Kunststofverpakkingen Nederland (VMK) doet een stap voorwaarts en kiest kort en krachtig voor NRK Verpakkingen. Alle drie duidelijke namen die uitdragen waar de verenigingen voor staan.Deze branches en de NRK staan niet alleen in hun streven samen een krachtige en verbonden rubber- en kunst-stofindustrie uit te dragen. Eerder kozen zeven andere branches al voor NRK Flexibele Kunststoffen, NRK Bouw, NRK Daklicht,  NRK Folie, NRK Flexibel PU-schuim, NRK-Werk-geversvereniging Branche CAO, NRK-Werkgeversvereniging Branche Pensioenregeling.Samen zijn we sterk. Intern door nauwe samenwerking en naar buiten toe door vanuit eenheid te opereren. Bij die ambitie voelt het nieuwe Netwerk zich prima thuis als huisorgaan van de branches en lidbedrijven in de rubber- en kunststofindustrie. Ook deze editie van Netwerk biedt u weer veel en uiteenlopend nieuws en achtergronden. Veel leesplezier.

[email protected]

Het is even wennen. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 10 april jl. heeft de PVT een nieuwe naam aangenomen: NRK PVT Kunststofverwerkers. Met deze naam willen wij bekrachtigen dat wij samen sterker worden als branche en ook als branchevereniging. Samen sterker worden is ook ons doel voor de leden. Het PVT Plus voucher is daar een mooi voorbeeld van. Deze voucher vertegenwoordigt een waarde van 1.000 euro en wordt eenmalig aan alle leden ter beschik-king gesteld. De bedrijven dienen het te besteden aan het opzetten en uitvoeren van gezamenlijke innovatietransfer-projecten waaraan minimaal vijf leden deelnemen.Samen sterker worden, doe je ook door van elkaar te leren. Wij organiseren jaarlijks minimaal vier kennisbijeenkomsten, gericht op verschillende doelgroepen binnen ons leden-bestand. Onlangs heeft de kennisbijeenkomst voor de thermovormers plaatsgevonden met als thema ‘Thermo-forming Simulatie’. Cor Janssen verzorgde een keynote over de ontwikkelingen in de simulatie software. Door het daadwerkelijk simuleren van vooraf ingestuurde files en de resultaten daarvan tijdens de bijeenkomst te vergelijken met het werkelijk geproduceerde fysieke product, is de werking van deze software goed in beeld gebracht. Dit actuele onderwerp sprak de deelnemers zeer aan. Na afloop hebben nagenoeg alle aanwezige thermovormers hun interesse kenbaar gemaakt voor deelname aan een gezamenlijk project om met deze software aan de slag te gaan. Deze simulatie software, T-Sim genaamd, voorkomt zowel extra praktijkproeven aan de machine als de nodige uitval. Het zal niet voor alle producten opgaan, maar wel voor de meest cruciale. Omdat dit niet wekelijks voorkomt bij elk bedrijf, is de behoefte aan dergelijke software per deel-nemer beperkt. Maar bij elkaar opgeteld is het wel vol-doende om hierin te investeren. Naast de aanschaf en het onderhoud van de software moet ook het beheer en de bediening ervan geregeld worden. Hiervoor wordt momen-teel contact gezocht met een onafhankelijke partij, zoals een (kunststof ) opleidingsinstituut. Het is positief te concluderen dat alle neuzen over dit onder-werp dezelfde kant op wijzen. Om dit initiatief een steun-tje in de rug te geven, lijkt de besteding van de PVT Plus vouchers hier zeker op zijn plaats. Daarop vooruitlopend zijn er inmiddels gesprekken gestart met partijen om dit verder te verwezenlijken. Van de resultaten zullen wij u zeker op de hoogte houden via Netwerk en de website.

Samen sterker!

Timo Osse bestuurslid en penningmeester PVTdirecteur Plastica Thermoforming.

Column van een bestuurder

Deze keer in Netwerk

3 Politiek pakt draagtassen aan vanwege zwerfafval

5 Nieuws uit de VMK

6 Zet de mens achter de machines centraal

8 Nieuws uit de NRK

12 Concrete aanpak gebundeld in sectorplan

13 Nieuws uit de PVT

14 NRK steunt Boskalis Beach Cleanup Tour

14 Erkende energiemaatregelen in Activiteitenbesluit

15 NRK-leden richten vizier ook buiten Europa

16 Industrieberichten

18 Samen werken aan mobiliteit werknemers

19 Agenda en colofon

20 Fotorubriek

Page 3: Netwerk 2 - mei 2014

3

Wat wil de politiek?Op Europees niveau is de afgelopen maanden druk verga-derd over lichtgewicht draagtasjes (< 50 μ). Hiervoor is een wijzigingsvoorstel ingediend op de Europese richtlijn voor verpakkingen en verpakkingsafval (94/62/EG). Deze richtlijn is in 1994 ingevoerd om verpakkingen en verpakkingsafval binnen alle Europese landen gelijk te behandelen. Het doel was harmonisatie van de gemeenschappelijke markt. Het huidige voorstel voor lichtgewicht kunststof draagtassen staat daar echter haaks op: nu wordt voorgesteld om maat-regelen op landsniveau te treffen.De Europese Commissie heeft een voorstel gemaakt, dat begin maart in het Europees Parlement amendementen meekreeg die de voorgestelde maatregelen nog strikter

maakten. Op 16 april stemde het Europese Parlement over de ontwerpverordening. De ontwerp-tekst met amendementen zijn met grote meerderheid goedgekeurd.

EU-lidstaten moeten het verbruik van lichtgewicht kunst-stoftasjes in 2017 hebben gehalveerd en in 2019 met 80% hebben teruggebracht ten opzichte van 2010. Bovendien

Politiek pakt draagtassen aan vanwege zwerfafval

De discussie over draagtasjes lijkt meer op een gezelschapsspel, dan op inhou­delijke kennisuitwisseling. Politici benadrukken het belang van minder draag­tasjes in zwerfafval en de industrie hamert op de functionaliteit van draagtassen. Partijen zijn het hierover wel met elkaar eens, maar niet over de aanpak. Door het verschil in focus blijft het ´gezelschapsspel´ nog wel een tijdje aan de gang.

Politiek pakt draagtassen aan vanwege zwerfafval

Discussie in volle gang

Aan klanten vragen of ze zelf een tas willen meenemen, of ze tassen meerdere keren willen gebruiken en het niet meer gratis verstrekken van draagtasjes, zorgt voor een enor-me vermindering ervan. Dat blijkt uit de rapportages over de pilot ‘Mag het een tasje minder zijn?’ van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en de Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND). Aan de pilot deden winkels mee van Bart Smit, Blokker, C&A, Gamma, HEMA, Intertoys, Kruidvat, V&D en Zeeman in Tilburg, Deventer en Zoetermeer. De pilot liet bij vier van de negen deelnemende winkels een reductie zien van 48 tot 77% bij het aantal uitgegeven tasjes per aan-koop. De reductie is wel verschillend per type winkelkanaal.Hester Klein Lankhorst, directeur van het KIDV: “De resulta-ten laten zien dat de combinatie van beprijzing, communi-catie en het bieden van een concreet handelingsperspectief heel goed werkt. Vermindering van de uitgave van tasjes helpt om onnodig verbruik van grondstoffen tegen te gaan en de milieudruk te verminderen.” Op zich is de milieudruk van kunststof draagtassen gering: De CO2-uitstoot van alle kunststof draagtassen voor één persoon per jaar is namelijk gelijk aan 32 Toyota Prius-kilometers. De milieudruk die de politieke aandacht heeft, betreft draagtasjes als zwerfafval.Ruim de helft van het winkelend publiek vond het een goed idee dat winkels helemaal geen gratis tassen meer geven, 23% vond dat een slecht idee. De meningen waren verdeeld over de vraag of een tas hoort bij de service van een winkel: een derde vond van niet, een derde vond van wel en een derde zat er tussenin. Het is de vraag of deze resultaten onverminderd gelden bij testen in winkels die luxeartikelen verkopen. Een aantal van de winkeliers gaf namelijk aan dat klanten soms geen begrip voor de betaalde tas hadden als het een duurder product betrof.

‘Gezelschapsspel’De consument is een belangrijke speler in het ‘draagtassen- gezelschapsspel’, samen met politici en de industrie. De con-sument ergert zich aan zwerfvuil en maakt zich zorgen over het milieu. De politicus signaleert dat en pakt het probleem aan. Het liefst een zichtbaar probleem, want dat communiceert gemakkelijker. Kunststofdraagtassen liggen dan voor de hand, want met hun bonte kleuren wapperend in een boom zijn ze vervelend aanwezig. Ondertussen probeert de industrie alles met facts & figures in goede banen te leiden.Wet- en regelgeving moet daar inderdaad op zijn gebaseerd, maar het spel zelf draait helemaal niet om feiten. Het is een psychologisch fenomeen dat slechte ervaringen een sterkere impact hebben dan positieve. Ook al hebben kunststoftassen jarenlang gemak opgeleverd, als ze gevangen zitten in een boom overheerst het schuldgevoel dat we slecht omgaan met het milieu. De ‘plastic soep’ bestendigt dat beeld. Politici pakken het aan en er volgt weer een nieuwe ronde in het ‘gezelschapsspel’.

Foto: Corrie van Huisstede, www.haakin.nl

Het verbruik van lichtgewicht kunststoftasjes in EU-lidstaten

moet in 2017 zijn gehalveerd.

Page 4: Netwerk 2 - mei 2014

4

“Duurzaamheid is daarbij een belangrijk punt. Het is essen-tieel dat er in materiaalkeuzes beslist gaat worden op basis van feiten, dat nauwkeurige LCA-studies worden gebruikt.”In opdracht van het Kennisinstituut onderzoekt TNO momenteel – met gebruikmaking van de LCA-techniek (levenscyclusanalyse) – welke draagtas het meest duur-zaam is. Verschillende internationale LCA-studies hebben al geconcludeerd dat de meest duurzame draagtas een meermalige kunststoftas van gerecycled materiaal is. Het zal de kunststofindustrie dan ook niet verbazen dat de kunststof draagtas de meest duurzame variant is, ongeacht of die van olie, biomassa of recyclaat gemaakt is. Nederland heeft bovendien een goed lopend inzamelsysteem met Plastic Heroes, waardoor kunststofdraagtassen niet op straat hoeven te komen en er daardoor weinig tot geen extra milieudruk ontstaat.

Nut van draagtassen“Draagtassen zijn van belang om producten te transporte-ren en te beschermen,” zegt Merijn Bos (Oerlemans Plastics). Draagtassen leveren de grootste milieuprestatie tijdens de gebruiksfase. Ze beschermen de producten, voorkomen verspilling en maken het gebruik van nog dunnere ver-pakkingen van verpakte producten mogelijk. Bos vervolgt: “Neem bijvoorbeeld PE-draagtassen, die zijn licht, sterk en gaan lang mee.” Duurzaamheid is een belangrijk punt. “Wij adviseren daarom om voor draagtassen monomaterialen te gebruiken. Gerecyclede grondstoffen zijn bovendien prima inzetbaar voor PE-tassen. Gebruik de draagtas zoveel moge-lijk en als hij stuk is, stop hem netjes in de Plastic Heroes-zak of -bak zodat het materiaal opnieuw ingezet kan worden.”Uit het onderzoek naar de draagtascampagne bleek dat ca. 99% van de mensen een kunststofdraagtas vaker dan één keer gebruikt. Niet alleen bij het winkelen, maar bij-voorbeeld ook voor de natte handdoek na het sporten of als afvalzak. Dat een kunststofdraagtas lang mee gaat, blijkt ook uit het verhaal van Mark van der Velden. Elke dag nam hij zijn lunch mee naar zijn werk in een Efteling-tas. Na ruim vier jaar dreigde die het te begeven, zodat zijn collega’s een ludieke actie op Facebook begonnen. De Efteling heeft hem inmiddels twee gloednieuwe kunststoftassen gestuurd met de mededeling: “Dan kun je weer negen jaar vooruit”.

Politiek pakt draagtassen aan vanwege zwerfafval

worden vanaf 2019 kunststoftasjes voor het verpakken van losse groente, fruit en snoepgoed, vervangen door tasjes van gerecycled papier of door biologisch afbreekbare en composteerbare zakjes. Deze laatste maatregel lijkt erg veel op het honoreren van de sterke Italiaanse lobby ten gunste van biologisch afbreekbare kunststof van één Italiaanse producent.De Nederlandse overheid heeft hier in september 2013 bij Brussel bezwaar tegen aangetekend, maar ook op nationaal niveau verlopen niet alle acties even consequent. Ondanks dit bezwaar had de Tweede Kamer namelijk drie maanden eerder de motie Van Gerven (30872-140) aangenomen voor een snelle overschakeling naar biologisch afbreekbare kunststof als verpakkingsmateriaal, waaronder lichtgewicht kunststoftasjes.

Facts & figures“Staatssecretaris Mansveld heeft in april een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin een stappenplan wordt voorgesteld dat tot significante reductie van het aantal plas-tic tassen moet leiden. Er wordt uitgegaan van zelfregule-ring, maar als voldoende resultaat uitblijft dan zal alsnog een wetsvoorstel worden ingediend,” vertelt Peter van Leeuwen (managing director van Paardekooper Van der Windt Group).

Kunststofdraagtassen worden al in grote getale ingezameld en het materiaal wordt opnieuw gebruikt.

Standpunt kunststof verpakkings­industrieNRK Verpakkingen (voorheen VMK) is van mening dat het gebruik van producten die verspilling tegengaan, moet worden gestimu-leerd, zoals draagtassen die vaker kunnen worden gebruikt. Draag-tassen die worden toegelaten op de Europese markt moeten wel voldoen aan de essentiële eisen. NRK Verpakkingen is voorstander van het vragen van een vergoeding voor een draagtas.Centraal in de discussie rond draagtassen staat zwerfafval. In dat geval zijn oxo-degradeerbare kunststofdraagtassen zeker geen oplossing, omdat ze slechts uiteenvallen in minus-cuul kleine stukjes. Ze moeten daarom worden verboden. De oplossing voor het zwerfafvalprobleem wordt evenmin ge-leverd door draagtassen van biologisch afbreekbare kunststof.NRK Verpakkingen is van mening dat een draagtas zo lang mogelijk moet worden gebruikt. Belandt de draagtas in de afvalfase, dan moet het worden gerecycled (Plastic Heroes), of het gaat in de groencontainer als het een biologisch afbreekbare tas met kiemplantlogo betreft.

Page 5: Netwerk 2 - mei 2014

5

Materiaal 2011 2012 Doel EU Doel NL

Glas 83% 71% 60% 90%

Papier en karton 89% 89% 60% 75%

Kunststof 51% 48% 22,5% 42%

Metaal 91% 91% 50% 85%

Hout 30% 29% 15% 25%

Totaal hergebruik 72% 69% 55-80% 70%

Nieuws uit de VMK

VMK wordt NRK VerpakkingenDe leden van de VMK hebben op de leden vergadering van 10 april jl. inge-stemd met de naamswijziging naar NRK Verpakkingen. De VMK was altijd al actief binnen de NRK- gelederen met een heldere, onderlinge taakverdeling. De NRK pakt generieke thema’s op en de VMK het specifieke thema van kunststof-verpakkingen. Die krachten bundeling en samenwerking in de industrie tak draagt de VMK nu ook uit in de nieuwe naam: NRK Verpakkingen.

Update WarenwetDe Warenwetregeling is vernieuwd en per 1 april 2014 van kracht geworden. De update is eenvoudig te vinden via de VMK-site. Materialen die in contact kunnen komen met levensmiddelen moeten vol-doen aan de Europese wetgeving evenals de Nederlandse wetgeving. Europees be-treft dat de Kaderverordening (1935/2004) en de Kunststofverordening (10/2011/EC), en in Nederland de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen. De aanpassingen hebben tot gevolg dat de standaard Declaration of Compliance (DoC) van NRK Verpakkingen moet wor-den aangepast. Ledenbedrijven ontvan-gen hier bericht over.

www.vmk.nl

Nieuws uit de VMK

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft de 2e Verduurzamingsagenda verpakkingen gepubliceerd. De Verduur­zamingsagenda is een voortgaande rappor tage van de implementatie van de Raamovereenkomst Verpakkingen II. Het bevat activiteiten die afgelopen jaar zijn gerealiseerd met behaalde resultaten, zoals de pilot voor drankenkartons.

Nieuwe acties staan ook gepland, waaronder het opstellen van de verduurzamingsplannen per materiaal. In het plan voor de kunststof branche moet ook invulling worden gegeven aan de motie van Gerwen die spreekt over kwalitatief hoogwaardiger recycling. NRK Verpakkingen heeft al een project toegezegd voor materiaal-reductie in kunststofverpakkingen.

r-PETHet Kennisinstituut ontwikkelt een methode waarmee kan worden vastgesteld wat het maximale percentage hergebruikt materiaal is, dat kan worden ingezet in verpakkingen. Uiteindelijk doel is om te komen tot een circulaire economie. Er wordt gekeken naar kleine en grote PET-flessen en -bakjes. Door de afzetmogelijkheden voor r-PET in verpak-kingen te vergroten, krijgt de recycling van PET een impuls. Deze actie is één van de eisen om statiegeld op grote PET-flessen te kunnen afschaffen.

www.kidv.nl

Tweede Verduurzamings-agenda Verpakkingen

Kunststofrecycling op koersNedvang heeft de monitoringgegevens voor verpakkingen opgeleverd over het jaar 2012. Uit de tabel blijkt dat kunststofverpak­kingen stabiel blijft staan op een recycling­percentage van 48%.

Volgens Nedvang is een aantal verwerkers kritischer gaan registreren. Hierdoor zijn nu min-der stromen gemeld waarover onzekerheden bestaan, zoals kunststofstromen die bestaan uit verpakkingen en niet-verpakkingen. Onder de nieuwe Raamovereenkomst moeten kunst-stofverpakkingen in 2022, of als het lukt vijf jaar eerder, een recyclingpercentage halen van 52%.

Hergebruik 2012Net als kunststof bleven ook de andere mate riaal stromen vrijwel op hetzelfde niveau, alleen glas week opvallend af. In 2010 rappor-teerde het nog 91%. De inzameling van glas bij huishoudens daalde iets minder dan 1%, terwijl de glasrecyclers een sterke daling in hergebruik rapporteerden. Nedvang kon hier geen verklaring voor vinden en duikt er samen met de glassector in om dit te verhelderen.

Bron tabel: Monitoring Verpakkingen Resultaten 2012

Page 6: Netwerk 2 - mei 2014

6 Zet de mens achter de machines centraal

“Zet de mens achter de machines centraal”‘Sociale innovatie versterkt de concurrentiekracht’. Dat was het centrale thema tijdens het evenement ‘Partners in Kunststof & Rubber’ op 10 april in Eindhoven.Na de inspirerende keynote van Roos Wouters en de succesverhalen van drie collega­bedrijven keerden de aanwezigen met een duidelijke boodschap huiswaarts. Je kunt als organisatie steeds efficiënter, duurzamer en goedkoper werken, maar het zijn uiteindelijk de medewerkers die het doen. “Benader men­sen als unieke wezens, kijk naar de medewerkers achter de machines en zet die in hun kracht. Dat raakt de kern van sociale innovatie. Want welke ambities een organisatie ook heeft, als de medewerkers niet in het gestelde doel geloven, wordt de gang naar succes heel moeilijk”, aldus Wouters.

Sociale innovatie centraal tijdens Partners in Kunststof & Rubber

Roos Wouters, politicoloog en directeur van de Stichting het Nieuwe Werken Werkt, verduidelijkte deze stelling aan de hand van haar eigen ervaringen en carrièrepad. “Bij veel organisaties zijn medewerkers gereduceerd tot kleine radertjes in een groter geheel. Ze voelen zich inwis-selbaar en ‘gevangen’ in de vaste patronen en systemen

binnen de organisatie. Hierdoor zijn ze niet echt bereid een stapje extra te zetten. Een gemiddelde werknemer is gedu-rende zijn werkzame leven 75.000 uur aan het werk. Dat is alleen vol te houden als mensen plezier hebben in hun werk. Dat kan door mensen het gevoel te geven dat ze uniek mogen zijn. Geef medewerkers flexibiliteit, zeggen-schap en vertrouwen en de ‘vakman’ komt tot zijn recht”, pleitte Wouters.

Waarom-vraag“Veel bedrijven hebben zich de afgelopen jaren vooral bezig gehouden met het ‘hoe’ en ‘wat’. Als je wil dat mensen echt die stap extra voor je zetten, begin dan eens met het ‘waarom’. Leg uit waarom de organisatie doet wat zij doet en waar zij goed in is. ”Wouters is ervan overtuigd dat als medewerkers deze waarom-vraag helder op het netvlies hebben, ze bereid zijn om die extra stap wel voor het bedrijf te zetten. “In de privésituatie wordt er als burgers steeds meer een beroep op ons gedaan. Maar op de werkvloer wordt vaak vergeten om medewerkers ook als die volwas-sen en zelfstandige mensen te benaderen, ze als verant-woordelijke personen te zien”, vervolgde Wouters.

Meer zeggenschapDe behoefte aan zeggenschap bij medewerkers groeit. Steeds meer mensen willen zelf bepalen waar en wanneer zij werken, de balans tussen werk en privé wordt belang-rijker. Wouters verklaarde: “De beroepsbevolking is veel gevarieerder geworden waardoor organisaties meer moeten differentiëren. De opkomende ‘doe het zelf’ generatie is gewend om zelf na te denken en initiatieven te nemen. Het is de tijd van de ongekende mogelijkheden. Orga-nisaties die medewerkers geen zeggenschap durven te geven, raken deze mensen kwijt aan andere bedrijven, waar initiatieven wel ontplooid kunnen worden. Onderzoek wijst uit dat werkgeluk toeneemt wanneer zeggenschap groeit. Gelukkige werknemers hebben 180% meer energie. Ik pleit daarom voor flexibiliteit, zeggen schap en vertrouwen op de werkvloer. Ga als werkgever vooral het persoonlijke gesprek aan met je mensen en zet het individu centraal”, zo luidde de boodschap van Wouters.

Roos Wouters: "Biedt werknemers flexibiliteit, zeggenschap en vertrouwen en de vakman komt tot zijn recht".

Page 7: Netwerk 2 - mei 2014

7

QEW Engineered Rubber: zingevingHet verhaal van Peter Stello, eigenaar van QEW Engineered Rubber in Hoogezand, sloot naadloos aan op de presen tatie van Roos Wouters. Zingeving is voor hem een centrale drijfveer bij het leiden van zijn bedrijf. “Sociale innovatie is voor mij dat medewerkers niet alleen plezier op het

werk, maar ook plezier in het werk hebben. Mede-werkers behandelen hun organisatie namelijk zoals zij door hun organisatie

behandeld worden. Wij proberen werken leuk te maken door zingeving en uitdaging te bieden. Zowel voor starters als voor medewerkers die de zestig gepas seerd zijn. Sociale innovatie vraagt dus om creatieve oplossingen en flexibiliteit van iedereen. Het is maatwerk, waarbij durven loslaten en open en eerlijke communicatie essentieel zijn.” De Chinese wijsheid ‘Geluk is iemand om van te houden, iets om te doen en iets om te hopen’ inspireert Stello bij zijn bedrijfsvoering. “Twee van de drie kunnen wij onze medewerkers bieden, daar werken wij met z’n allen hard aan.”

Plasticum Nederland: bewustzijnPlasticum Nederland besteedt al een aantal jaar aandacht aan de thema’s sociale innovatie en duurzame inzetbaarheid. Het bedrijf zit inmiddels midden in een transitieproces. ‘Hoe kan ik het bewustzijn over duurzame inzetbaarheid verhogen?’, is een vraag waar operational director Hans Tanger van Plasticum dagelijks mee bezig is. “Het terug-dringen en voorkomen van fysieke belasting is onze eerste prioriteit. Door middel van verbeterteams willen wij mede-werkers stimuleren zelf oplossingen hiervoor te bedenken. Medio 2012 hebben wij een onderzoek uitgevoerd naar het werkvermogen (Work Ability Index) van onze medewerkers van veertig plus. Vorig jaar is onder het voltallige personeel een enquête afgenomen over vitaliteit. Een van de conclu-sies was dat werknemers twijfels hebben over hun eigen inzetbaarheid in de toekomst in hun huidige functie. Ook is de meerderheid van mening dat vitaliteit valt onder de

eigen verantwoordelijkheid en zij willen zich ook inzetten om zich vitaal te voelen. Met behulp van een vitaliteitbudget zijn wij erin geslaagd om jaarlijks met individuele werk-nemers te spreken over hun verantwoordelijkheid rondom gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ons doel is om een goede balans te creëren tussen de verantwoorde-lijkheid van beide partijen”, aldus Tanger.

Van Berlo: social designOok in het succesverhaal van familiebedrijf Van Berlo draait het om de mensen. “Met ruim tachtig hoogopgeleide en creatieve werknemers en nog steeds groeiende is het voor ons een uitdaging om de huidige dynamiek en bedrijfs-cultuur te behouden”, vertelde Jeroen Thoolen, design & development director bij ontwerpbureau VanBerlo. “Wij proberen de creatieve krachten van onze medewerkers los te laten op complexe vraagstukken, die vragen om een andere van manier van kijken, denken en doen. Met ‘Social Design’ openen wij nieuwe markten. De kern van ons succes is dat wij uit onze mensen proberen te halen wat erin zit. Initiatieven van onderaf om projecten op een eigen manier aan te pakken worden aangemoedigd door de directie. Er is veel aandacht voor het personeel en de medewerkers heb-ben zelf een enorme drive om kennis te delen door middel van bijvoorbeeld masterclasses of bootcamps. Door sociale en sportieve activiteiten wordt geprobeerd de onderlinge verbondenheid continu te versterken, ook buiten werktijd”, vertelde Thoolen.

Zet de mens achter de machines centraal

Peter Stello: “Bij gebrek aan personeel werken wij met mensen.”

Partners in Kunststof & Rubber is een jaarlijks terug kerend evenement voor de rubber- en kunststofsector. De organisatie is in handen van NRK, PlasticsEurope Nederland en DPI Value Centre. De volgende editie vindt plaats op 16 april 2015.Kijk voor de presentaties van de sprekers en een videoboodschap van Roos Wouters op:

www.partnersinkunststofenrubber.nl

Peter Stello: “Sociale innovatie is voor mij dat medewerkers niet alleen plezier op het werk, maar ook plezier in het werk hebben.”

Hans Tanger: “Het terugdringen en voorkomen van fysieke belasting is onze eerste prioriteit.”

Jeroen Thoolen: “De kern van ons succes is om uit de mensen te halen wat er in zit.”

Page 8: Netwerk 2 - mei 2014

8 Netwerk Nieuws uit de NRK

RecyBEM bestaat 10 jaar!Op 1 april was het precies tien jaar geleden dat het Besluit Beheer Autobanden in werking trad. Dat was ook het startschot voor RecyBEM en het BEM-systeem: het collectieve inzamelings- en verwerkings-systeem van gebruikte autobanden op de Nederlandse markt. RecyBEM heeft in de afgelopen tien jaar meer dan 79 miljoen gebruikte banden ingezameld en op een milieuverantwoorde manier verwerkt. Ruim 42 miljoen banden hebben een nieuw le-ven gekregen door recycling in verschillen-de toepassingen, zoals speeltuintegels, op kunstgrasvelden en in asfalt. Daarnaast zijn meer dan 21 miljoen banden hergebruikt voor een tweede leven als occasionband of loopvlakvernieuwing. Het motto ‘Inzame-len oude banden. Voor een schoner milieu’ is al tien jaar lang van toepassing. In 2013 heeft de RecyBEM een record gevestigd. Maar liefst 94 procent van alle ingezamelde banden is hergebruikt en/of gerecycled.

www.recybem.nl

Gratis rekentool EcodesignDe NRK heeft samen met de Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie een rekentool ontwikkeld om het toepassen van de Nederlandse praktijkrichtlijn Eco-design te vereenvoudigen. Deze rekentool is gratis voor NRK-leden en maakt het toe-passen van Ecodesign bij het ontwerpen en verbeteren van producten eenvou-diger. Door bij productontwikkeling de Ecodesign- methode toe te passen, komen bij het ontwerpproces productkenmerken als functionaliteit, kwaliteit, levertijd, kos-ten, materiaalgebruik, productiemethoden en ook milieuaspecten aan de orde. Met een internationale Ecodesign richtlijn kan een bedrijf over het toepassen hiervan eenvoudiger met klanten communiceren en worden de uitkomsten EU-breed sneller geaccepteerd.

http://bit.ly/1mh9S1T

Convenant inzameling kunststof leidingsystemenReststoffenunie en BureauLeiding gaan intensiever samenwerken bij de inzameling en verwerking van kunststof leiding systemen. Het gezamenlijke doel is nog meer kunststof leidingafval in te zamelen en dat te verwer­ken in nieuw leidingmateriaal.

De twee organisaties hebben hun samenwer-king bezegeld met een convenant. Het inge-zamelde kunststof leidingafval wordt hoofd-zakelijk verwerkt in nieuw leidingmateriaal. Daarnaast gebruikt men het overige kunststof leidingafval om nieuwe producten van te ma-ken. Reststoffenunie en BureauLeiding geven de recycling van kunststof leidingsystemen met dit convenant een duurzame boost.

Duurzame verwerking“Wij maken ons al sinds 1992 met het Buizen Inzamel Systeem (BIS) aantoonbaar sterk om de keten te sluiten als het gaat om kunststof leidingen. Door deze samenwerking weet Reststoffenunie zeker dat hun kunststof leidingafval duurzaam wordt verwerkt en dat met name PVC weer als grondstof in kwalitatief hoogwaardig buismateriaal terug-komt. Voor kunststof leidingproducenten is recycling van groot belang, omdat er zo geen waardevolle grondstoffen verloren gaan”, al-dus Roger Loop, directeur van BureauLeiding.

Eenvoudige inzamelingReststoffenunie heeft als shared service center van de Nederlandse waterbedrijven de op-dracht om economische en duurzame waarde te creëren. Hay Koppers, directeur Reststof-fenunie Waterleidingbedrijven: “Wij hechten grote waarde aan het hergebruiken van alle reststoffen uit de drinkwaterbereiding, inclusief  kunststof leidingen. Door de intensieve samenwerking van drinkwaterbedrijven bin-nen Reststoffenunie kunnen we afgedankt lei-dingmateriaal efficiënt en effectief inzamelen. Ook belangrijk is de eenvoudige inzamelpro-cedure dankzij BIS. Zonder noemenswaardige extra inspanningen zijn de afvalstromen goed te volgen qua volume en qua toepassing.”

Gebruikt PVC als grondstof voor nieuwe hoogwaardige buizen.

De nationale database is uitgebreid met getoetste milieuprofielen van verschillende EPS­ isolatieproducten. EPS is 100% recycle­baar en kent voor isolatiematerialen de meeste Dubokeuren.

Het betreft branchebrede milieuprofielen, die hiermee beschikbaar zijn voor de milieupres-tatieberekeningen aan gebouwen. Deze profielen zijn opgenomen als zogenaam-de categorie 2 data en gebaseerd op een LCA-studie, die in opdracht van Stybenex is uitgevoerd door SGS Intron. Hiervoor hebben de leden van Stybenex data aangeleverd van de grondstoffen en productieprocessen.

EPS-isolatie in nationale database

Dakelementen met raamwerkNaast ‘kale’ EPS-platen en vormdelen in verschillende dichtheden, zijn nu ook dak-elementen met een raamwerk aan de milieu-database toegevoegd. Deze dakelementen hebben een vast raamwerk met een EPS-kern. De dikte van deze kern kan variëren, zodat de elementen geschikt zijn voor verschillende Rc-waarden. Zowel dakelementen met tengel-latten als elementen met een constructie voor grotere overspanningen en zogenaamde renovatie- elementen zijn opgenomen in de database.

www.epsnatuurlijk.nl

Nieuws uit de NRK

Page 9: Netwerk 2 - mei 2014

Nieuws uit de NRK Netwerk 9

Routes naar duurzaamheidBedrijven pakken MVO steeds serieu­zer aan. Dit komt enerzijds omdat de businesscase van MVO steeds duidelijker is en anderzijds wordt ook de duurzaam­heidsproblematiek urgenter. Maar hoe doe je dat, MVO serieuzer aanpakken?

Deze vraag kent meerdere antwoorden. Welke richting je kiest, hangt af van het type mens dat je bent: het Excel-type of het Word-type. De Excel-aanhangers grij-pen bij voorkeur naar systemen. Zij gaan uit van meten, vastleggen en controleren. Hiervoor zijn vele managementsystemen en monitoringsinstrumenten ontwikkeld. Denk aan ISO FastTrack of de MVO presta-tieladder. Ook keurmerken helpen dit type mensen: de eisenstellende normen die bij de keurmerken horen, kunnen systema-tisch worden nageleefd. De Word-stroming is wars van dergelijke systemen. Volgens deze groep veroorzaakt de systeembenadering een tunnelvisie. Het zou bedrijven weerhouden van datgene waar het werkelijk om gaat, namelijk je bedrijf anders inrichten. De Word-types leu-nen liever op het creatieve vermogen van mensen en samenwerkingsverbanden.

Beide werkenMVO Nederland heeft bedrijven uit allebei de stromingen in haar netwerk en ziet dat beide richtingen werken. Dus voor de Excel-mensen: bekijk de keurmerken-wijzer van Milieu Centraal voor de vele keurmerken. Voor de Word-mensen is ons advies om richtlijnen zoals bijvoorbeeld ISO 26000 te gebruiken om steeds grotere stappen op het duurzaamheidspad te zetten.

Meer informatie: Nelleke Jacobs,

[email protected] www.mvonederland.nl

Deze rubriek is verzorgd door MVO Nederland. NRK en MVO Nederland werken samen om lidbe­drijven te ondersteunen met dit actuele thema. Meer nieuws staat in de MVO nieuwsbrief van de NRK, die in mei verschijnt.

Collectieve inkoop energie krijgt vervolg

Oerlemans Plastics, is buitengewoon enthou-siast over de resultaten. “De bundeling van volumes in een inkoopcollectief heeft mil-joenen euro’s bespaard. Bovendien hebben wij voor 2015 alle stroom, zonder meerprijs, kunnen ‘vergroenen’. Daarmee zijn wij een groene sector voor 2015.” Over deelname aan het tweede collectief heeft Kranenbroek geen seconde getwijfeld. “Wij zijn honderd procent overtuigd van de sterkte en de voordelen van een inkoopcollectief. Gezamenlijk kunnen veel betere inkoopvoorwaarden gerealiseerd worden, waaronder een ruime bandbreedte om fluctuaties in het verbruik te kunnen opvangen. Door de energieafname van de bedrijven te bundelen, neemt de inkoop-kracht fors toe en profiteer je optimaal van alle schaalvoordelen. Ik zou alle NRK-bedrijven daarom willen adviseren zich aan te sluiten bij het inkoopcollectief om zo samen een sterke inkooppartij te vormen. Energiekosten zijn binnen onze sector een significant deel van de kostprijs. Een lage energieprijs voorkomt aantasting van onze concurrentiekracht.”

Meer weten? http://bit.ly/1psN9pl

Na de succesvolle collectieve inkoop van elektriciteit voor de eerste groep deelne­mers, is de NRK dit voorjaar gestart met een inkoopcollectief voor gas. Op verzoek van meerdere leden is wederom een inkoop­collectief voor elektriciteit opgestart voor de periode 2015­2017.

Energieadviesbureau Energy-Check begeleidt het traject in opdracht van de werkgroep col-lectieve energie-inkoop NRK. Om te zorgen dat bedrijven een gedegen afweging kunnen maken, is gestart met een inventarisatiefase. Bedrijven kunnen gratis en vrijblijvend hun energiehuishouding laten doorlichten. Energy-Check analyseert het verbruiksprofiel en de lopende leveringscontracten en rekent voor welke beoogde kostenbesparing bedrij-ven kunnen realiseren door deelname aan het collectief.

’Miljoenen bespaard’Oerlemans Plastics is een van de bedrijven die van meet af aan met zes vestigingen deelneemt aan het NRK-inkoopcollectief. Johan Kranenbroek, directeur operations bij

Nieuws uit de NRK

Kranenbroek: “Belangrijk voor het krijgen van een goede prijs is het click-moment. Dit bepaalt voor ruim 99% de energieprijs. Om het juiste click-moment te kunnen bepalen, moet je dagelijks in de energiemarkt actief zijn. Als producent van folie en flexibele verpakkingen zijn wij dat absoluut niet en beschikken wij ook niet over de juiste informatie. Energieadviesbureau Energy-Check heeft deze kennis en informatie wel en is daardoor goed in staat bedrijven te begeleiden en te adviseren.”

Page 10: Netwerk 2 - mei 2014

10 Netwerk Nieuws uit de NRK

EuPC jaar vergadering 2014

De European Plastic Converters nodigen de leden van de NRK van harte uit voor de algemene ledenvergadering die dit jaar wordt gehouden op 5 en 6 juni te Brussel. Het thema is ‘Revitalising Europe. How plas-tics will contribute!’. Op donderdag 5 juni zijn interessante bijeenkomsten ingepland over verpakkingen, bouw en automotive. Een goede gelegenheid voor NRK-leden om deel te nemen. Aanmelden via:

www.plasticsconverters.eu

EuPC steunt TTIP handels besprekingen

Onlangs vond in Brussel de vierde onder-handelingsronde plaats over het Transat-lantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa. De EuPC steunt deze handelsbesprekingen en heeft al eerder informatie over de mogelijkheden voor de kunststofverwerkende industrie aangeleverd. EuPC is voorstander om de importtarieven voor kunststof grondstoffen af te schaffen of te verlagen. Het wachten is nog op een evenwichtige overeenkomst voor beide continenten. Bedrijven die last hebben van importheffingen en bezwaar willen maken, kunnen zich melden bij de NRK, Erik de Ruijter, [email protected]

Volledig bericht: http://bit.ly/1irJ9QR

Europees voorstel kunststoftasjes

Het Europees Parlement heeft medio april de ontwerptekst met amendementen om het verbruik van lichtgewicht kunststoftasjes te verminderen met grote meerderheid goedgekeurd. Hoewel de EuPC deze doel-stelling steunt, is de organisatie teleurgesteld over de invulling van de maatregel om het verbruik in 2019 met 80% terug te brengen. Met name het voorstel om kunststoftasjes te vervangen door biologisch afbreekbare en composteerbare zakjes stuit op bezwaar. De NRK steunt de EuPC in haar argumenten.

Meer lezen? http://bit.ly/QpCFqJ

NRK en EuPC werken samen op het gebied van de Europese ontwikkelingen omtrent kunststof. Bovenstaande berichten komen hieruit voort.

Compoundeurs verenigen zich

Een aantal producenten en/of leveranciers van compounds en additieven heeft zich verenigd in NRK Compoundeurs. Deze nieuwe vereniging richt zich op belangen­behartiging en dienstverlening aan de leden en stimuleert de ontwikkeling en toepas­sing van compounds die geschikt zijn voor hergebruik en bijdragen aan de circulaire economie.

NRK Compoundeurs heeft een brede focus, gericht op zowel de elastomeren (rubberach-tigen), de thermoplasten als de thermoharders (composieten). De vereniging streeft een actieve rol na in de ketensamenwerking met andere branches. De lidbedrijven zullen zich in eerste instantie bezighouden met onderwer-pen die bijdragen aan de ketensamenwerking,

zoals kennisuitwisseling voor innovatie, veilig gebruik van gevaarlijke stoffen, REACH en wetgeving gericht op voedselveiligheid. Spe-ciale aandacht gaat uit naar compounds van hernieuwbare grondstoffen, ontwikkeld voor hergebruik en voor composteerbare kunststof producten. Daarnaast staan ook onderwerpen die betrekking hebben op de eigen productie en bedrijfsvoering op de agenda.De bedrijven die zich inmiddels gelieerd heb-ben aan NRK Compoundeurs zijn allen gespecialiseerd in het produceren en/of leveren van rubber of kunststof compounds (mengsels) op eigen specificatie of klantspe-cificatie.

Ook lid worden? Martin van Dord, [email protected]

NRK werkboek milieu vernieuwd Al sinds 2002 onderhoudt de NRK het werk­boek milieu. Het werkboek geeft voor alle lidbedrijven een praktische vertaling van wettelijke eisen naar concrete maatregelen die bedrijven kunnen nemen. Het werkboek is geschikt voor bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen en voor grotere bedrijven met een milieuvergunning.

Het laatste half jaar is het NRK werkboek milieu ingrijpend aangepast. Dat was nodig omdat de meeste bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie onder het Activiteiten-besluit vallen en werken met de AIM, de Activiteitenbesluit Internet Module. Het werkboek is geheel vernieuwd en aangepast aan de huidige stand der techniek. Lidbe-drijven kunnen gratis van het werkboek gebruikmaken. Door de koppeling met het Ondernemingsdossier kunt u het uitvoeren van milieumaatregelen ook eenvoudig in het

bedrijf uitzetten en beheren. Het werkboek bevat ruim 350 maatregelen waarbij u per activiteit of milieuthema kunt bepalen of een maatregel voor uw bedrijf van toepassing is. U selecteert de maatregel vervolgens heel eenvoudig door een vinkje te plaatsen. Een maatregel geeft altijd op praktische wijze weer wat de actie is en aan welke milieueis die (mede) uitvoering geeft. Werken met het NRK werkboek milieu is een-voudig, maar vraagt wel aandacht. Daarom is de NRK van plan om na de zomer voorlich-tings- of instructiebijeenkomsten te organise-ren. Aan de invulling van deze bijeenkomsten moet met de branches nog verder invulling worden gegeven. Bent u bezig om uw ‘dossier milieu’ op orde te brengen en heeft u nu hulp nodig? Neem contact op en wij helpen u individueel op weg.

Erik de Ruijter, [email protected]

Nieuws uit de NRK

Foto’s: Morssinkhof-Rymoplast

Page 11: Netwerk 2 - mei 2014

Nieuws uit de NRK Netwerk 11

wordt veelvuldig toegepast in Selective Laser Sintering (SLS). Een grote bak met poeder wordt daarbij lokaal met een laser verhit zodat de poederdeeltjes aan elkaar smelten. Dit materiaal heeft een goede verspreidbaarheid, maar ook een aantal belangrijke nadelen. Ver-boom heeft geconcludeerd dat het mogelijk is om oud 3D printmateriaal op te frissen voor hergebruik. Hij is inmiddels bezig met een 3D printing hightech start-up, 3D Premium Printing Materials, om de recycling van huidig materiaal te verbeteren en het pallet van beschikbare materialen te vergroten. Verboom zoekt nog meer geïnteresseerde partners voor productontwikkeling en financiers.

Ferdi Verboom, [email protected], www.3dppm.com

Twee SPE Awards uitgereikt Ondernemers laten zich niet indelen!Startende ondernemers en onderne-mers die bezig zijn met vernieuwingen laten zich niet gemakkelijk indelen in de categorieën van de Kamer van Koophan-del. Deze ondernemers hebben een idee en ze bedenken hoe je dat aanpakt en uitwerkt. Topsectoren zijn ervoor om deze ontwikkelingen en innovaties naar een hoger plan te tillen. Maar veel producten of materialen passen in meer dan één sector. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe windmolen. Die past binnen de Topsector Energie of Chemie, maar ook bij Hightech Systemen & Materialen. Composieten ho-ren zowel bij de Topsector Chemie thuis, als bij de Topsector Hightech Systemen & Materialen.

Aandacht cross-oversMaar geen nood want deze gebieden tussen topsectoren, ook wel cross-overs genoemd, krijgen nu extra aandacht. In de onlangs geopende regeling MKB-Innova-tiestimulering Topsectoren (MIT) is voor elke topsector 2 miljoen euro beschikbaar. Voor cross-sectorale innovaties is nog eens 7 miljoen euro extra beschikbaar. De R&D-samenwerkingsprojecten kunnen in-gediend worden vanaf 3 juni a.s. DPI Value Centre helpt u graag bij het opstarten van dergelijke projecten, zoals wij dat vorig jaar in samenwerking met de NRK voor zeven-tig innovatieprojecten hebben gedaan. Samen zijn wij in staat de beste partijen aan elkaar te koppelen. Het gaat meestal over cross-over gebieden waarvan een ondernemer niet de laatste kennis heeft. Wij zoeken dan naar experts die kunnen aangeven wat ondernemers moeten doen om de innovatie op de juiste manier aan te pakken.

Heeft u een idee, innovatieplan of innovatievraag?

[email protected], (040) 247 44 14 www.dpivaluecentre.nl

De SPE Benelux Student Award 2013 is uitgereikt aan Bram van den Brink en Ferdi Verboom. Beide studenten hebben de bijbehorende oorkonde en een geldbedrag van 750 euro tijdens Partners in Kunststof & Rubber in ontvangst genomen.

Bram van den Brink, alumnus Hogeschool Inholland te Alkmaar, heeft tijdens zijn afstudeerstage bij Philips Innovation Services de mogelijkheden onderzocht van polymeer matrix composieten als alternatief materiaal voor elastische machineonderdelen, met name bladveren. Doel was tot een materiaal te komen met een hogere demping. In de hightech industrie worden elastische machineonderdelen in constructies gebruikt om spelingloos te kunnen positioneren. Tril-lingen in deze constructies verslechteren de positioneringsnelheid en/of nauwkeurigheid. De eindconclusie van het onderzoek is dat de demping van polymeer matrix composieten, ongeacht de gebruikte soort vezel, wel dege-lijk hoger ligt dan die van metalen.

3D printen kunststoffenFerdi Verboom is eind 2013 afgestudeerd aan de faculteit Scheikundige Technologie met als specialisatie Polymers and Composites. Zijn on-derzoek betreft het 3D printen van kunststoffen. Het 3D printbare poedermateriaal Polyamide-12

Printen in de derde dimensieHet lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim heeft onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van 3D printen binnen het MKB. Verschillende printtechnie-ken en materialen zijn bestudeerd, getest en onderzocht. Onderzoeker en auteur Masja Mooij geeft in het handzame boekje ‘Printen in de derde dimensie’ een overzicht van deze verschillende printtechnieken met de bijbehorende materialen, inclusief de voor- en nadelen van elke techniek. Daarnaast geven cases uit het onderzoeksprogramma een goed beeld van de mogelijkheden van 3D printen.

Boekje lezen: http://bit.ly/1fdK0VT

NRK en DPI Value Centre werken samen om bedrijven in de rubber­ en kunststofindustrie te ondersteunen met innovatie. Deze column komt voort uit deze samenwerking.

Nieuws uit de NRK

Han Goossens (TU Eindhoven), Bram van den Brink, Ferdi Verboom en Piet de Groot (SPE Benelux)

Page 12: Netwerk 2 - mei 2014

12 Concrete aanpak gebundeld in sectorplan

teem dat handvatten biedt aan alle werkgevers en werk-nemers om concreet met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Zo willen we op lange termijn voorkomen dat te veel kennis in korte tijd verloren gaat. Het moet een halt toeroepen aan het gegeven dat medewerkers op te jonge leeftijd uittreden door slijtage of achtergebleven ontwikke-ling en het moet beletten dat werknemers te vaak uitval-len of verzuimen als gevolg van fysieke of psychosociale arbeidsbelasting.”

Welke vier maatregelen zijn in het sectorplan geformuleerd?“De eerste maatregel betreft de bedrijfsscan duurzame inzetbaarheid. Doel is om het bewustzijn organisatiebreed te vergroten en stuurinformatie te verkrijgen om duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Arboplaats gaat bij minimaal veertig lidbedrijven een bedrijfsscan uitvoeren. Ook wordt een geanonimiseerde enquête uitgezet onder de werknemers voor een representatief beeld en een expert-systeem op sectorniveau. De gezamenlijke resultaten worden vertaald voor de niet-deelnemers naar een benchmark waar-mee andere bedrijven zich kunnen vergelijken. De tweede maatregel is de medewerkersmonitor duurzame inzetbaarheid: ‘Mijn DI’. Een internettool voor alle medewerkers, ongeacht leeftijd of functie. En een instrument dat hen zelf hoofdverantwoordelijk maakt. Deze geeft niet alleen inzicht in de eigen inzetbaarheid in relatie tot arbeidsomstandigheden, organisatie en de eigen kennis, vaardigheden en gezondheid, maar bevat ook handvatten ter verbetering. De pilot persoonlijke coach duurzame inzetbaarheid is de derde maatregel. Een deel van de medewerkers heeft onge-twijfeld meerdere knelpunten bij hun inzetbaarheid. Doel is ze, op hun verzoek, extra te ondersteunen met een externe coach. Zodat het voor medewerkers makkelijker wordt concreet met de eigen duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Tenslotte betreft de vierde maatregel het vergroten van de instroom van personeel op vmbo-niveau. Doel is een inten-sievere samenwerking tussen tien tot twintig bedrijven uit de sector met VMBO/ROC’s, zodat het werken in de rubber- en kunststofindustrie beter zichtbaar wordt en circa honderd jongeren per jaar kiezen voor een baan in onze industrie.”

Langer kunnen, willen en mogen doorwerken. Dat wordt in het kort verstaan onder duurzame inzetbaarheid. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers dat medewerkers gezond hun pensioen halen. Omdat de rubber­ en kunststofindustrie de komende jaren te maken krijgt metknelpunten op de arbeidsmarkt, hebben NRK en de vakverenigingen FNV Bondgenoten, CNV vakmensen en De Unie duurzame inzetbaarheid als het belangrijkste speerpunt benoemd voor de nabije toekomst. Erik de Ruijter licht het sectorplan toe.

Wat zijn de belangrijkste knelpunten waarmee de branche geconfronteerd wordt?“De gemiddelde leeftijd van medewerkers in de rubber- en kunststofindustrie is met 44,1 jaar relatief hoog. Onder-zoek wijst uit dat veel oudere medewerkers problemen krijgen met hun gezondheid. Dat resulteert in hoger ziekte verzuim als bedrijven daar niet tijdig op inspelen. Veel mensen werken al lang bij het bedrijf, dus er is weinig instroom van nieuwe mensen. Kennis en vaardigheden doet men op binnen het bedrijf. Zodra iemand vertrekt, gaat dat dus verloren. Ook een groeiend aantal flex werkers zorgt ervoor dat kennis niet goed wordt opgebouwd. We merken ook dat een deel van de werkgevers weinig aandacht besteedt aan opleiding en training en dat slechts weinig medewerkers bewust bezig zijn met hun eigen duurzame inzetbaarheid.”

Met welke concrete onderwerpen gaan werkgevers en werknemers aan de slag?“Wij gaan ons met name richten op de instroom, door-stroom en uitstroom van medewerkers. Daarnaast ook op de ontwikkeling en het behoud van vakkennis binnen de sector en het stimuleren van kennis en vaardigheden. Bij het optimaliseren van duurzame inzetbaarheid is het daarnaast van belang aandacht te besteden aan de balans tussen werk en privé en sociale steun op de werkvloer.”

Wat is het doel van het sectorplan?“Het plan bevat het voorstel om samen met veertig NRK-lid-bedrijven een participerend onderzoek op te zetten naar duurzame inzetbaarheid. Dat resulteert in een expertsys-

Concrete aanpak gebundeld in sectorplan

Duurzame inzetbaarheid speerpunt NRK

Bedrijven kunnen kosteloos meedoen aan het onderzoek naar duurzame in-zetbaarheid. Meldt u dan wel aan vóór 31 mei. Uw bedrijf krijgt een gratis onderzoek naar duur zame inzetbaarheid en uw medewerkers ontvangen alle-maal een (digitaal) persoonlijk advies.

Meer we ten of meedoen? Erik de Ruijter, [email protected]

Page 13: Netwerk 2 - mei 2014

13 Nieuws uit de PVT

Concrete aanpak gebundeld in sectorplan

PVT, brancheverenigingvoor kunststofverwerkers

Nieuws uit de PVT

PVT sponsort PolyPlasticumSamen met een groot aantal andere organisaties steunen NRK en PVT het werk van PolyPlasticum, het kennis- en informatie-centrum over kunststof. Doel van deze stich-ting is het bewustzijn over de effecten van kunststof voor de samenleving te vergroten en kennis over oude en nieuwe technieken en toepassingen te delen. PolyPlasticum be-schikt tevens over een historische bakeliet-verzameling van gebruiksvoorwerpen en oude machines, waarmee het cultureel erfgoed bewaard blijft. Sinds 2010 maakt PolyPlasticum als zelfstandige stichting on-derdeel uit van het Lectoraat Kunststoftech-nologie van Hogeschool Windesheim.

Meer weten? www.polyplasticum.nl

Social MediaHoud de website en sociale media van verschillende PVT- en VMK-leden komende tijd goed in de gaten. Deelname aan de in-teractieve workshop Social Media heeft hen geïnspireerd om in hun eigen bedrijf met dit thema aan de slag te gaan. Xaviera Ringeling en Rob de Groot hebben de deelnemers nieuwe inzichten en strategieën geboden, waardoor bedrijven met de inzet van sociale media nog succesvoller kunnen worden. De middag startte met het opstellen van een elevator pitch: in dertig seconden kort en krachtig vertellen wie je bent, waar je goed in bent en waarom je iets doet. Vervolgens zijn vier cases behandeld van bedrijven die door de inzet van sociale media en online tools een concreet probleem moesten oplossen. De deelnemers concludeerden na afloop dat social media belangrijk en veel omvattender is dan in eerste instantie gedacht.

Solliance kansrijk voor kunststofverwerkers

openbaart zich een veel groter bereik aan toe-passingen. Je kunt deze folie buigen, om een hoekje leggen en er verschillende vormen mee creëren. Voor het volledig uitnutten van het potentieel van deze dunne filmtechnologie, zie ik een rol weggelegd voor de kunststofindus-trie”, aldus Toonssen.

Meer toepassingsmogelijk-hedenToonssen meent dat kunststof bij uitstek geschikt is als een betaalbare seriematige fabricagemethode om dunne PV-film mooi vorm te geven in functionaliteiten voor de gebouwde omgeving, de bouw en de automotive industrie. “Ik denk bijvoorbeeld aan het inleggen van dunne film in een matrijs met een kunststofpackaging of aan extrusieprocessen met film, omgeven door polymeren. Er is een duidelijke trend naar meer energiezuinige auto’s. Praktische voor-beelden zoals airco’s die draaien op energie, opgewekt door een zonnecel in het autodak, zijn al op de markt. Naarmate de vormvrijheid van de PV toeneemt, groeit ook het aantal toepassingsmogelijkheden en kan het veel esthetischer in een auto of een gebouw verwerkt worden. Voor high-innovatieve bedrijven, die nu al actief zijn op het gebied van folie-inleggen en aanpalende techno-logieën, biedt Solliance zeker grote kansen”, besluit de PVT-voorzitter.

www.solliance.eu

Op 12 juni wordt het gebouw ten behoeve van het samenwerkingsverband Solliance in Eindhoven officieel geopend. Het beschikt over unieke faciliteiten voor de semi­indus­triële productie en analyse van nieuwe gene­raties zonnecellen, waaronder een unieke AAA­class zonlicht­ en klimaatsimulator voor het testen van nieuwe generaties zonne­panelen. PVT­voorzitter Peter Toonssen ziet daarbij zeker kansen voor innovatieve bedrijven in de kunststofindustrie.

Toonssen is werkzaam bij TNO, dat samen met TU Eindhoven, IMEC, Jülich en ECN participeert in het samenwerkingsverband Solliance. “Met onze testfaciliteiten kunnen wij straks werken op nagenoeg industriële schaal (substraatbreedte van 30 cm). Dat kan relatief eenvoudig vertaald en opgeschaald worden naar industriële toepassingen. Solliance stelt deze faciliteiten en de experts ter beschikking aan de industrie in Nederland en de omrin-gende landen”, vertelt Toonssen enthousiast.

Dunne film zonnecellenDe technologische uitdaging voor zonne-ener-gie betreft het verder verlagen van de kosten om energie op te wekken. Op dit moment ligt de focus van de Solliance programma’s op drie business cases, die betrekking hebben op dun-ne film PV (fotovoltaïsche zonne-energie). “Bij deze dunne film, oftewel de tweede generatie dunne zonnecellen, is de actieve laag die zon-licht omzet in elektriciteit flinterdun. Hierdoor

Nieuws uit de PVT

KLM-servies van melamineformaldehyde, 1952

Het gebouw voor samenwerkingsverband Solliance in Eindhoven.

Page 14: Netwerk 2 - mei 2014

14

Mensen kunnen zich aanmelden voor een of meerdere etappes, alle hulp is welkom”, vertelt Marchien de Ruiter van Stichting De Noordzee enthousiast.

Steun NRKMet deze schoonmaakactie vraagt Stichting De Noordzee ook in 2014 weer aandacht voor de grote hoeveelheden af-val in zee en de gevolgen hiervan voor het zeeleven. “Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid steunt de NRK deze actie. Daarom roept de NRK lidbedrijven op om met een team van medewerkers één of meerdere dagen samen aan de slag te gaan voor een gezonde zee. Zelf heb ik vorig jaar meegeholpen om het strand tussen Noordwijk en Zandvoort op te ruimen. Ik vond het een nuttige maar ook gezellige dag op het strand. De leden van de NRK ondernemen duur-zaam met oog voor people, planet, profit en polymeren. Als kunststofindustrie voelt het daarom vertrouwd dit initiatief te steunen”, aldus Erik de Ruijter.

NRK steunt Boskalis Beach Cleanup Tour – Erkende energiemaatregelen in Activiteitenbesluit

In augustus gaat Stichting De Noordzee de hele Noord­zeekust opruimen, van Cadzand in Zeeland tot aan Schiermonnik oog. In totaal 350 kilometer strand wordt in 31 dagen ontdaan van touwen, netten, sigarettenpeuken en kunststof afval. NRK steunt dit initiatief en roept haar leden op mee te doen aan de Boskalis Beach Cleanup Tour 2014.

Vorig jaar heeft een team van Stichting De Noordzee samen met 563 vrijwilligers in totaal 6.590 kilo afval van het strand gehaald. “De MyBeach Cleanup Challenge 2013 was een groot succes. Daarom hebben wij besloten de opruimactie opnieuw te organiseren. Per dag gaan we gemiddeld tien tot twaalf kilometer strand schoonmaken. Daarvoor zijn we op zoek naar veel vrijwilligers die ons weer willen helpen.

NRK steunt Boskalis Beach Cleanup Tour

Ook meedoen of sponsorenBedrijven of individuele medewerkers kunnen zich aanmel-den om een of meerdere etappes mee te helpen. Geef bij de inschrijving aan ‘medewerker NRK-lid’. Stichting De Noordzee zoekt daarnaast bedrijven die het project willen sponsoren. Alle informatie over de mogelijkheden en de tegenprestatie staan op de website.

www.noordzee.nl/tour

Op basis van het SER Energieakkoord van vorig jaar heeft de overheid samen met de NRK een overzicht van energie besparende maatregelen samengesteld. Deze lijst met circa dertig maatregelen kunnen via het Activiteiten­besluit erkend worden.

Het zijn maatregelen die een dusdanig duidelijke energie-winst opleveren, dat ze niet ter discussie staan. Erkenning van deze maatregelen maakt het voor bedrijven en handhavers makkelijker de maatregelen uit te voeren en erop toe te zien. Van alle erkende maatregelen heeft Bureau EEI de terugver-dientijd uitgerekend. Die is nooit langer dan de wettelijke vijf jaar. Een bedrijf dat een erkende maatregel uitvoert, weet nu dus vooraf dat het goed is. De ruim honderd NRK-lidbedrijven die met de Meerjarenafspraken Energie meedoen, voldoen

automatisch. Zij maken iedere vier jaar een Energie Efficiency-Plan (EEP). Bedrijven met een vergunning hebben alleen via hun vergunning met die erkende maatregelen te maken.

Koppeling OndernemingsdossierDe lijst met maatregelen is met name gericht op het gebouw en de productieprocessen. De NRK gaat de maatregelen toevoegen aan het elektronische NRK werkboek milieu, dat beschikbaar is voor alle leden. Zij kunnen zo via het Onder-nemingsdossier eenvoudig met deze erkende maatregelen werken. De volgende stap is een pilotproject waarbij bedrij-ven en handhavers gaan proefdraaien met de lijst van maat-regelen. Hierover volgt later dit jaar meer informatie.

Erik de Ruijter, [email protected]

Erkende energiemaatregelen in Activiteitenbesluit

Page 15: Netwerk 2 - mei 2014

15

Vizier op AmerikaAppkuns richt het vizier ook steeds meer buiten Europa. “Wij zijn sinds drie jaar actief in de Verenigde Staten. In opdracht van een klant gaan voorgeassembleerde produc-ten als halffabricaat naar Amerika, waar ze verder afgewerkt worden”, vertelt Van Baal. “Binnenkort komt daar nog een tweede opdrachtgever bij. Wij merken dat Nederlandse klanten met een Amerikaanse vestiging vaker een beroep op ons doen. Daarom zijn wij daar nu bezig met de inrich-ting van een eigen verkoop- en marketingkanaal. Daarnaast zijn wij een nieuw product aan het ontwikkelen dat wij onder eigen licentie zelf wereldwijd willen gaan distribu-eren.” Op dit moment werkt Appkuns direct in opdracht van klanten en levert het bedrijf zonder tussenkomst van agenten of distributeurs. Alle contacten lopen rechtstreeks via Oosterhout waar de logistieke afdeling verantwoordelijk is voor de afhandeling van de leveringen.

Grote verschillen“Wij hebben onze organisatie zodanig ingericht dat wij tegemoet kunnen komen aan de eisen die gelden in de verschillende landen. Internationaal voldoen wij aan de richtlijnen en beheersen dat door SAP Business One. Ook binnen Europa merk je echter grote verschillen tussen de landen. Verschillen in belastingregels, douane- en invoer-voorschriften en wet- en regelgeving zorgen ervoor dat er geen sprake is van één Europa. Ik ben ervan overtuigd dat er in het buitenland enorm veel kansen liggen voor bedrijven in onze industrie. Kijkend naar Appkuns zal onze export de komende vijf jaar alleen maar verder gaan toenemen”, besluit Van Baal.

Het aantal landen waar de deelnemers aan de NRK-enquête naar exporteren, varieert sterk en loopt uiteen van drie tot 35 landen. Europa vormt de grootste afzetmarkt, met name de export naar België, Duitsland, Engeland en Frankrijk is heel belangrijk. Eén op de drie bedrijven verwacht binnen-kort te gaan exporteren naar een nieuw land. Genoemde markten zijn landen binnen Europa, Rusland, maar ook de Verenigde Staten en Japan. De helft van de bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie levert direct aan buitenlandse klanten, zonder tussenkomst van een agent of distributeur. De verkoop wordt in het buitenland voornamelijk via eigen personeel geregeld. Dit komt ook omdat bedrijven het lastig vinden in het buitenland een goede lokale partner te vinden. Betalingsrisico’s, beschikbare marktkennis en wet- en regelgeving zijn andere genoemde knelpunten waar exporterende bedrijven mee geconfronteerd worden.

Appkuns over de grensSpuitgietbedrijf Appkuns uit Oosterhout ontwerpt en produ-ceert hoogwaardige technische onderdelen en halffabricaten van kunststof voor verschillende multinationals en medische bedrijven. “Op dit moment exporteren wij onder andere zeepdispensers voor hotels naar landen in heel Europa. In opdracht van onze klanten leveren wij rechtstreeks in zowel Engeland, Duitsland en België, alsook in Zuid-Europa en Dubaï. Momenteel behalen wij ongeveer 70% van onze omzet uit de export”, aldus Corné van Baal, directeur van Appkuns.

NRK steunt Boskalis Beach Cleanup Tour

NRK en Fenedex

Met circa 65% van de omzet zijn de bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie een belangrijke exporteur. NRK en Fenedex, de grootste onafhankelijke organisatie van exporterende en internationaliserende bedrijven, gaan daarom meer samen-werken. Binnenkort zal  er meer duidelijkheid komen over de voordelen die deze samenwerking voor de NRK-leden biedt. Lees ook het recente rapport ‘Trends in Export’ van Fenedex op

www.fenedex.nl

Exportcijfer rubber- en kunststofindustrie hoger dan gemiddeld

NRK-leden richten vizier ook buiten EuropaResultaten van recent onderzoek van het ING Economisch Bureau wijzen uit dat een derde van de Nederlandse ondernemers in het kleinbedrijf internationaal actief is. Bij het middelgrote bedrijfsleven is dit bijna de helft van de bedrijven. Deze cijfers gaan niet op voor bedrijven in de rubber­ en kunststofindustrie. Uit de onlangs gehouden enquête over export onder de leden blijkt dat ruim tachtig procent exporteert.

Foto: Appkuns

NRK-leden richten vizier ook buiten Europa

Page 16: Netwerk 2 - mei 2014

16

VSK Award voor schoorsteen Ubbink

NRK-lid Ubbink heeft met de Kompakt Schoorsteen 2.0 de VSK Award gewonnen in de categorie installateurszaken. Deze volledig uit kunst-stof vervaardigde schoorsteen is een slimme oplossing die installatie van een verzamelkap voor rookgas- en ventilatiesystemen en riool-ontspanning aanzien-lijk vereenvoudigt. De Kompakt Schoor-steen volstaat voor alle drie de toepassingen. De Kompakt leent zich voor dakhellingen van 15 tot 55 graden, het geïntegreerde indekdeel is geschikt voor alle pannen en er wordt telkens dezelfde bevestigingsmethode gebruikt. De jury was onder de indruk van het gemak waarmee de schoorsteen op het dak geplaatst kan worden.

NPSP en Poly Products bundelen krachten

Composietbedrijf Poly Products uit Werkendam gaat een intensieve samenwerking aan met het Haarlemse NPSP. NPSP zal zich focussen op de ontwikkeling en verkoop van (biobased) composieten en Poly Pro-ducts gaat de productie uitvoeren, naast haar reguliere business. NPSP verhuist daarvoor naar Werkendam. Tezamen verwachten de bedrijven een regiefunctie te kunnen vervullen op het gebied van ontwikkeling en klantspecifieke productie van biobased composiet producten. Het marktaandeel van composieten (vezel versterkte kunststoffen) groeit. Vanuit de vliegtuig en botenbouw-industrie zijn composieten nu bezig met een doorbraak in onder andere de automotive en de bouwsector.

Innovation Awards voor composietbedrijvenTijdens de Europese Composietenbeurs JEC Europe in Parijs zijn Neder-landse bedrijven in de prijzen gevallen voor vernieuwende lichtgewicht producten. Lightweight Structures heeft een Innovation Award ontvan-gen voor de ontwikkeling van een nieuwe goederenwagon en Ten Cate voor de ontwikkeling van een vliegtuigstoel. DSM kreeg de Award op het gebied van duurzaamheid voor de ontwikkeling van windmolenwie-ken en De Universiteit Twente won een prijs op het gebied van simulatie met de ontwikkeling van speciale software. Minister Kamp heeft de internatio nale prijzen tijdens de beurs aan de winnaars uitgereikt.

Duurzame aspergeschaal

Depron uit Weert heeft een schaal ontwikkeld, speciaal voor het verpakken van (geschilde) asperges. De schaal is vervaardigd uit PLA (polymelkzuur) en biologisch afbreekbaar. Aspergetelers kunnen ‘het witte goud’ hiermee op een duurzame manier verpakken. De schaal is ontwikkeld nadat twee agrarische familiebedrijven van ‘Vrije Heerlyck-heid Asperges’ Depron benaderden omdat ze nergens een passende en duurzame verpakking konden vinden voor de verpakking van geschilde asperges. In deze aspergeschaal kunnen 700 gram geschilde asperges worden verpakt, waarna hij kan worden geseald door de meeste standaard seal packers.

Van der Windt al in WK-stemming

Van der Windt Verpakking heeft in opdracht van supermarktketen Deen 1 miljoen folieverpakkingen gemaakt voor de ‘Winner’. Deze glazen knikker met de shirts van de 32 deelnemende landen moet de nieuwste WK-rage worden in Noord-Holland en Flevoland. Van der Windt produceerde de ver-pakking van gemetalliseerd folie, zodat de ‘Winner’ niet zichtbaar is.

Netwerk Industrieberichten

Ook nieuws of mooie foto’s?

Heeft u nieuws te melden? De redactie van Netwerk ontvangt graag uw nieuws voor het blad of de website. Met deze plat-forms bieden wij extra bereik in de rubber- en kunststofsector. Ook goed beeldmateriaal (rechtenvrij) van uw producten en toepassingen is van harte welkom. Die zijn uitstekend bruik-baar ter illustratie bij tal van artikelen on- en offline waarvan niet direct beeld voorhanden is. Wij plaatsen uw beeld met bronvermelding.

Mail de redactie, [email protected]

Page 17: Netwerk 2 - mei 2014

17 Industieberichten Netwerk

Gezamenlijk project Gunboat G4

VKCN-leden Holland Composites en Nedcam hebben elkaar gevonden bij de productie van de Gunboat G4. Deze 12 meter lange cruising catamaran met racegenen heeft Holland Composites ontworpen voor het Amerikaanse Gunboat, toonaangevend op het gebied van grote high-performance cruising catamarans. De door Holland Composi-tes geproduceerde modellen zijn door Nedcam vervaardigd in het EPS-EP-systeem. Beide bedrijven zagen zich geplaatst voor een grote uitdaging qua technische mogelijkheden. De samenwerking heeft echter een uitstekend resultaat opgeleverd. De eerste Gunboat G4 is in opdracht, Holland Composites hoopt op productie van minimaal tien boten.

Rubber en kunststof in de media

Delphi Awards voor Helvoet

Helvoet Rubber & Plastic Technologies is onlangs dubbel in de prijzen gevallen. Het bedrijf heeft zowel de Delphi Pinnacle Award 2013 als de Delphi Technology Award 2013 in ontvangst mogen nemen. De Pinnacle Award is Delphi’s meest prestigieuze leveranciersaward. Wereldwijd dingen meer dan 6.400 leveranciers mee naar deze prijs.

RedDot Award voor Kellpla

Kellpla uit Venlo heeft samen met GBO Design een RedDot Design Award gewonnen voor de behuizing van een glasvezelmodem. Het model is ontwikkeld voor het Duitse BKtel en luistert naar de officiële naam XON1200. Uitstraling en gebruiksgemak staan centraal bij dit modem. BKtel wilde namelijk een product dat zo mooi was dat het in de woonkamer geplaatst kan worden. Het moest daarnaast zo eenvoudig zijn dat consumenten het zelf kunnen installeren. Kellpla en GBO hebben een slimme vorm van behuizing bedacht, waarbij de kwetsbare connectoren afgeschermd blijven en de kans op beschadiging dus nihil is. Beschadiging of vervuiling van de connectoren zorgen voor verstoring van het signaal en vormen een groot risico bij de installatie van glasvezel. De combinatie van een groot gebruiksgemak en een fraai gestileerde behuizing waren voor de jury reden een RedDot Design Award toe te kennen aan de XON1200.

Het NTR­programma Het Klokhuis is een educatief televisieprogram­ma dat antwoord geeft op de vragen van nieuwsgierige kinderen. Deze vragen hebben regelmatig betrekking op kwesties die de rub­ber­ en kunststofindustrie betreffen. Begin april zijn er in het kader van de Zapp Your Planet Plasticweek vijf uitzendingen geweest met kunststof in de hoofdrol. Later dit jaar volgt nog een item over de vraag ‘Waarom stuitert een stuiterbal?’

Wittenburg uit Zeewolde heeft onlangs bezoek gehad van het team van Het Klokhuis. Presentatrice Dolores Leeuwin wilde weten hoe het kan dat een stuiterbal stuitert. Wittenburg maakt zelf geen stuiterbal-len, maar de medewerkers hebben op verschillende locaties in het bedrijf uitleg gegeven hoe synthetische rubber gemaakt wordt en hoe er uiteindelijk een stuiterbal ontstaat. Door middel van diverse proefjes heeft de presentatrice het verschil duidelijk gemaakt tussen elastische en niet-elastische materialen. Ook heeft zij de mechanismen uitgelegd die schuilgaan achter het stuiteren. Een halve dag opnames maken moet uiteindelijk resulteren in een filmpje van circa vier minuten. De uitzending over de stuiterbal volgt later dit jaar.

Hoofdrol voor kunststofIn de uitzendingen van begin april heeft Het Klokhuis de verschillende aspecten van kunststof belicht. Kinderen hebben antwoord gekregen op de vraag wat kunststof is en waar het gemaakt wordt. Omdat kin-deren zich grote zorgen maken over de ‘plastic soup’ en de gevolgen voor dieren en de zee, ontbrak ook het milieubelastende aspect niet in de uitzendingen. Er is aandacht besteed aan bioplastic en de recycling van kunststof. Presentatrice Nienke heeft een bezoek gebracht aan een grote sorteerinstallatie voor kunststof en kennisgemaakt met een onderzoeker die olie kan maken van kunststof.

Uitzendingen terugkijken? www.hetklokhuis.nl

Page 18: Netwerk 2 - mei 2014

18

dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen vitaliteit en arbeidsmobiliteit. De tijd dat iedereen een vaste baan heeft, ligt achter ons. Het is wel belangrijk dat werkgevers de grote groep van flexwerkers, mensen met jaarcontracten of inge-huurde zelfstandige professionals gaan zien als waardevol kapitaal. Als je deze mensen goed behandelt, dragen ze jouw identiteit uit en dat versterkt je als organisatie. Daar zullen wij als vakbeweging ook in meegaan.”

Nieuwe arbeidsverhoudingenDe wereld om ons heen verandert en de arbeidsverhoudingen moeten daar op aangepast worden, aldus Castelein. De Unie zet samen met andere vakbonden in op vernieuwing van de arbeidsverhoudingen, waarbij het uitgangspunt meer gelijk-waardigheid tussen werkgever en werknemer is. “We hebben elkaar hard nodig om de BV Nederland op de economische wereldkaart te houden. Volgens de CBS-cijfers zijn er op dit moment 670.000 werklozen en ik verwacht dat dit cijfer eind 2015 richting de miljoen gaat. De pensioenleeftijd ligt nu op 67 jaar. Jarenlang is er niet geïnvesteerd in de mobiliteit van werknemers. Daarom worden wij nu geconfronteerd met een overgangssituatie van mensen die het grootste deel van hun werkzame leven hetzelfde werk hebben gedaan. Deze mensen zijn nu niet opeens wendbaar om gedurende hun laatste ar-beidsjaren iets heel anders te gaan doen, dat beter aansluit bij hun vitaliteit. Voor de vakbeweging is een belangrijke rol weg-gelegd om deze mensen te adviseren en te begeleiden.”

www.unie.nl

Castelein is verheugd dat tijdens de Algemene Ledenvergade-ring, voorafgaand aan Partners in Kunststof & Rubber, de leden van de NRK hebben ingestemd met een sectorplan voor de rubber- en kunststofindustrie gericht op duurzame inzetbaar-heid. “Ook het feit dat alle partijen de intentie hebben om te komen tot sectorale afspraken over de sociale paragraaf is heel positief. Als vakbond kunnen wij daar veel in betekenen, probleem is dat wij dat alleen niet goed voor het voetlicht brengen”, aldus Castelein.

Vertrouwen werkgeversDe Unie wordt geconfronteerd met een enorme ledendaling, ingegeven door de vergrijzing en een verouderd ledenbe-stand. “In de maatschappelijke opinie heeft de vakbond steeds minder draagvlak. Wij bereiken wel de werkgevers, maar het is moeilijk om werknemers lid te maken van een vakvereniging. Ik ben heel blij dat de werkgevers uit de rubber- en kunststof-

industrie hun vertrouwen richting de vakbonden heb-ben uitgesproken. Wij gaan investeren in de relatie, en dan niet alleen op het niveau van de onderhandelingstafel.

Als vakbeweging zijn wij volledig geïnstitutionaliseerd. Door middel van moderne communicatie en verjonging van de organisatie proberen wij daarmee af te rekenen.”

MobiliteitDe intentieverklaring voor een sociale paragraaf ziet Castelein als een eerste stap om gezamenlijk aan de mobiliteit van de werknemer te werken. Zijn centrale boodschap is dat de sector als geheel moet investeren in het individu. “Als vakbon-den kunnen wij investeren in de relatie met werkgevers en werknemers. Wij willen mensen bewuster maken van het feit

“Samen werken aan mobiliteit werknemers”

Visie vakbond op duurzame inzetbaarheid

Reinier Castelein: “Een verarmde middenklasse zorgt niet voor een

Malieveld vol demonstranten, wel voor een lege Kalverstraat.”

Reinier Castelein, voorzitter van de werknemersorganisatie De Unie, heeft tij­dens Partners in Kunststof & Rubber een vlammend betoog gehouden over het bestaansrecht van de vakbond. Hij voerde geen actie, maar campagne, want: “Ik ben ergens voor en niet ergens tegen.” Als jongste vakbondsvoorzitter van Nederland heeft Castelein een moderne en vooruitstrevende visie op de rol die De Unie wil en kan spelen op het dossier van duurzame inzetbaarheid.

Reinier Castelein: “De huidige generatie is zich ervan bewust dat zij een leven lang moeten blijven leren om mee te kunnen met de veranderingen en nieuwe technieken.”

Samen werken aan mobiliteit werknemers

Page 19: Netwerk 2 - mei 2014

19

Workshop optimaliseren spuitgietproces

Op 4 juni organiseert de PVT de jaarlijkse workshop over spuitgieten. Het thema van deze bijeenkomst is het optimaliseren van het spuitgietproces. De PVT is deze keer te gast bij de fabriek van Stork IMM in Hengelo. Als onderdeel van het programma krijgen de deelnemers een rondleiding door de fabriek, zodat zij kunnen zien hoe een spuitgietma-chine wordt geproduceerd. Het programma begint om 14.00 en duurt tot ca 17.30 uur.

Programma en aanmelden: http://bit.ly/QLZpRy

Bijeenkomst REACH en stoffen

In mei vorig jaar liep de tweede registratie deadline af. Gebleken is echter dat de imple-mentatie van REACH voor gebruikers van stof-fen en mengsels (Downstream Users) nog een echte uitdaging is. Op 10 juni organiseert de NRK een voorlichtingsbijeenkomst over REACH en stoffen. Aanwezigen worden onder andere bijgepraat over de huidige stand van zaken, hoe zij efficiënt kunnen omgaan met VIB’s en gevaarlijke stoffen en hoe zeer zorgwekkende stoffen te herkennen en te vervangen zijn.

Programma en aanmelden: http://bit.ly/1eqa4N5

Directeurenbijeenkomst

Op donderdag 19 juni organiseren PVT en VMK een directeurenbijeenkomst voor al hun leden. De bijeenkomst vindt plaats in Vught. Het centrale thema is ‘De macht van de klant’. Kijk voor meer informatie over het program-ma en de sprekers op www.nrk.nl/agenda.

Golfdag 2014

Vrijdag 19 september organiseert de NRK voor de 21ste keer de NRK-golfdag. Deze dag vindt plaats op de oudste golfbaan van Nederland bij de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem. Noteer de datum nu al in uw agenda. Meer informatie over deelname en aanmelden volgt te zijner tijd via de website en de nieuwsbrieven.

Agenda en colofon Netwerk

ColofonNetwerk is een uitgave van de NRK, PVT en VMK.

Verschijning: vier maal per jaarJaargang 22, nummer 2

Redactie: Erik de Ruijter, Yolanda Boeters, Martin van Dord, Aafko Schanssema,Saskia de Jong, Gabriëlle Wempe

Realisatie:DeJong&Verder, Tiel

Redactieadres:NRKPostbus 4202260 AK Leidschendam(070) 444 06 [email protected]

Opmaak:emjee | grafische vormgeving, varik

Druk:De Swart, Den Haag

PVT, brancheverenigingvoor kunststofverwerkers

Voor in de agenda:27­05: VMK Themabijeenkomst

04­06: Workshop optimaliseren spuitgiet-proces

10­06: Voorlichtingsbijeenkomst REACH en stoffen

13­06: Masterclass Ondernemingsdossier

19­06: Directeurenbijeenkomst NRK en VMK

12­09: Masterclass Ondernemingsdossier

19­09: NRK Golfdag

24­09: Beurs Kunststoffen 2014, Veldhoven

Kijk voor meer activiteiten en informatie over deze bijeenkomsten op www.nrk.nl en www.innovatienetwerk-rki.nl.

Blij met producten van rubber en kunststof

De rubber- en kunststofindustrie is een gezonde en duurzame bedrijfstak met producten die van grote toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij. De NRK behartigt de belangen van ruim 470 bedrijven in 20 brancheverenigingen, waaronder de PVT en de VMK. Als koepelorga-nisatie heeft de NRK een duidelijke koers en is de vereniging spreekbuis en aanspreekpunt voor de rubber- en kunststofindustrie in Nederland. De leden ondernemen duurzaam en met oog voor people, planet, profit en polymeren. Met innovatie en energiebesparing lopen zij voorop.Binnen de NRK verenigt de PVT ondernemende kunststofverwerkers die kennis hebben van ont-werp, engineering en fabricage van kunststofproducten. Naast de eigen expertise hebben de leden via de PVT toegang tot een breed netwerk van partners.De VMK komt op voor de belangen van alle spelers in de keten en treedt op als belangenbehar-tiger en woordvoerder van de Nederlandse kunststofverpakkingsindustrie. De VMK behartigt de belangen van circa 175 aangesloten bedrijven: producenten van en handelaren in kunststofver-pakkingen, leveranciers van machines, recyclers en producenten, importeurs en handelaren van kunststoffen en additieven.

“Samen werken aan mobiliteit werknemers”

RectificatieIn Netwerk nr. 1 stond dat de Europese Commissie bekend heeft gemaakt dat er geen onaanvaardbare risico’s kleven aan het gebruik van ftalaten DINP en DIDP in speelgoed en kinderverzorgingsproducten die in de mond gestopt kunnen worden. Deze informatie was helaas onvolledig. Op 15 januari 2014 heeft de Europese Commissie bekendgemaakt dat er geen bewijs is dat een heronderzoek rechtvaardigt naar de bestaande beperking op de DINP en DIDP in speelgoed en kinderverzorgingsproducten die in de mond gestopt kunnen worden. DINP, DIDP en DNOP mogen niet worden gebruikt als stoffen of in mengsels, in concentraties van meer dan 0,1% van het gewicht van het week gemaakte materiaal in deze artikelen (entry 52 van Annex XVII REACH). Dit blijft zo en wordt voorlopig niet strenger.

Page 20: Netwerk 2 - mei 2014

20 Netwerk Fotorubriek20

Kunstenaar Peter Smith maakte in 2012 een wereldbol van kunststof zwerfafval. Om deze globe met een diameter van vijf meter te vullen, verzamelde hij plastic flesjes die hij op straat vond. Van de circa 9.000 flessen zijn er uiteindelijk 6.000 verwerkt. De wereldbol drijft momenteel in de haven in Rotterdam, maar lag al eerder in Amsterdam, Nijmegen en Dordrecht. Met deze wereldbol vraagt Smith aandacht voor een simpele oplossing om een einde te maken aan zwerf-afval. “Ik wil zoveel mogelijk mensen motiveren om één keer per dag één stuks zwerfvuil op te ruimen. Als 25% van de Nederlanders dit doet, dan ligt er na drie dagen al geen zwerfvuil meer. Dan is Nederland schoon en blijft het schoon”, aldus de kunstenaar. Zijn volgende project is een twintig meter groot beeld van de Plastic Madonna, wederom gemaakt van kunststof zwerfvuil. Het zwerf vuil wordt gere-cycled zodat een 3D printer het beeld kan printen. Dit beeld moet in juni 2015 klaar zijn.

Kijk op www.kleanworldwide.nl voor meer informatie.

Zwerfkunst