Najaarsprogramma Essegem 2013

24
Het gemeenschapscentrum van Jette België - Belgique P .B. - P .P . 1090 Brussel 1/9473 Programma najaar 2013

description

Snuister door de programmabrochure van Essegem voor het najaar van 2013!

Transcript of Najaarsprogramma Essegem 2013

Het gemeenschapscentrum van Jette

België - BelgiqueP.B. - P.P.1090 Brussel1/9473

Programma najaar 2013

INHOUD LIEVE LEZER

OEFEN JE NEDERLANDS!

ADRES EN CONTACTGemeenschapscentrum EssegemLeopold I-straat 3291090 JetteT 02 427 80 39E [email protected]://www.essegem.be/Facebook: GC Essegem

OpenMa-vrij: 8u00 – 12u00 en 12u30 – 17u00Dinsdag open tot 20u00Vrijdag open tot 15u00

INSCHRIJVEN 1. Neem contact op met Es-

segem via 02 427 80 39 of [email protected]

2. Stort het inschrijvingsgeld op Essegem rekeningnummer BE 484 370 15 67 41 27, BIC KRE DB DBB met mededeling: “titel cursus + betaalcode + naam van de cursist”

Betalen kan ook cash of via bankcontact aan de onthaalba-lie van Essegem.

3.Deinschrijvingispasofficieelna het ontvangen van de betaling.

4. Je ontvangt van ons een beves-

tigingsbrief met meer info over de activiteit.

Opgelet!! a. De betaling moet gebeurd zijn

2 weken na de inschrijving en vóór de start van de cursus.

b. Overschrijvingen zonder voor-afgaande inschrijving en zonder duidelijke mededeling worden teruggestort.

c. Terugbetalingen gebeuren enkel na het ontvangen van een ziektebewijs

TARIEVEN1e prijs = normaal tarief2e prijs = broer/zus (bij speelweken)3e prijs = omniostatuut>> 1ste prijs | 2e prijs | 3e prijs (vb. 10€|5€|2€)

De omnioprijs is bedoeld voor arbeiders, bedienden, zelfstandi-gen, werklozen, zieken, … met een moeilijke financiëlegezinssituatie.Zij kunnen deelnemen aan een lagere prijs.

4 Boeiend

- Duikvlucht - De Binnenband / Brucyclons - Europalia India - Expo Essegem - Klassiek in de abdij - www.liefdelamourlovelie.be - Den Diepen Boomgaard

7 Uit de Veren

- Snif - Just Passing Thru - Het is een boek

12 Do It Yourself

- Breicafé - Fix Your Bike - Van naaldje tot draadje - Schaduwspel

15 Volwassenen

CREATIVITEIT Kantklossen Turnen 50+, Yoga, Pilates, Loop je fit, Zumba, Tai-chi TAAL Taallessen Nederlands,

Conversatietafel Babbelut

17 Kids

ATELIERS JoJo Kleuteratelier, Ketjeskunst SPORT Ketjessport, Kindersport

in het park TAAL Kom feesten in mijn hoofd,

Nederlands voor kleuters SPEELWEKEN Kleuterweken, Dans- en

Sportweek

RELAXATIE & SPORT

MAKKELIJKJe begrijpt al heel wat Nederlands. Maar je durft nog niet goed te praten.Aan activiteiten met kan je meedoen.

INHOUD LIEVE LEZER

OEFEN JE NEDERLANDS!

GEVORDERDJe begrijpt al heel wat Nederlands. En je durft ook te praten.Maar je maakt nog fouten en je hebt soms hulp nodig.Bij activiteiten met kan je goed oefenen.

TAALNIVEAU NEDERLANDSBijna elke cursus en activiteit krijgt een icoontje mee. Hiermee kunnen anders-taligen het taalniveau van het Nederlands

inschatten en beslissen of ze kunnen deel-nemen. Ken je mensen die Nederlands le-ren? Geef hen deze brochure zeker door!

De zomerstoelen waarin we kort geleden nog zaten, ruimen plaats voor een plekje in de warme gezelligheid van de woon-kamer. Het geflierefluit van vogels maakt plaats voor het kraken van takken en het dwarrelen van bladeren.

Ook Essegem maakt zich op voor herfst- en wintergetijden. Maak een heerlijk warme sjaal voor je lief tijdens ons brei-café in Taverne Ter Linden en krijg er een gratis koffie bij. Krijg je maar niet genoeg

van handwerk? In de reeks van naaldje tot draadje zijn er vier cursussen waarin zowel beginners als gevorderden hun ei kwijt kunnen.

Wij hopen jullie allen te mogen verwelko-men in ons centrum!

Het Essegem teamAnja, Bora, Diane, Dorien, Glenn, Heidi, Hilde,

Marc, Nadine, Said, Sher, Tatjana

ADRES EN CONTACTGemeenschapscentrum EssegemLeopold I-straat 3291090 JetteT 02 427 80 39E [email protected]://www.essegem.be/Facebook: GC Essegem

OpenMa-vrij: 8u00 – 12u00 en 12u30 – 17u00Dinsdag open tot 20u00Vrijdag open tot 15u00

STARTJe spreekt nog niet zo goed Nederlands. Je begrijpt het ook nog niet zo goed.Aan activiteiten met kan je toch al meedoen.

MOEILIJKJe begrijpt en spreekt al heel goed Nederlands. Je kan dan aan alle activitei-ten meedoen.Activiteiten met zijn iets voor jou.

4 | NAJAAR 2013

NAJAAR 2013 | 5

D U I K V L U C H T ( 8 + )Cultuurcentrum Brussel presenteert in samenwerking met Het Theaterfestival 2013 een avontuurlijke locatievoorstel-ling van Studio Orka die bij de meest belangwekkende jeugdtheaterproducties van het voorbije seizoen hoort.

Op een ongewone plek, verborgen langs het water, waar uilen ’s nachts de wachthouden, ver weg van drukte en gewoel,staat iets te gebeuren. Vier mensen ontmoeten elkaar en delen er lief en leed-geheimen oh zo zwaar ... Wat als een ge-heim zo zwaar weegt dat je het alleen niet kunt dragen? Hoeveel weegt dat eigenlijk, een geheim? Kan je het per post versturen? En wil je zoiets wel in je brievenbus?

“Duikvlucht is een verhaal over vier een-zame zielen die elkaar vinden op een moment in hun leven dat het allemaal zo gemakkelijk niet is. Maar door naar elkaar te kijken, wordt er opeens belachelijk veel mogelijk.” (Griet Op de Beeck, De Mor-gen)

CONCEPT EN REALISATIE: Philippe Van de Vel-de, Martine Decroos e.a. | SPEL: Dominique Van Malder, Joris Hessels, Ruth Beeckmans, Titus De Voogdt | MUZIEK: Thomas Devos | COACH: Johan Heldenbergh | DRAMATURGIE: Mieke Versyp Gent.

WANNEER Van 5 tot en met 8 september

WAAR Kruitfabriek, Steenkaai 44, Vilvoorde

PRIJS 12€ | 10€ | 8€ RESERVATIE Ticketshop Kaaitheater,

Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel (02 201 59 59)

INFO www.cultuurcentrum brussel.be

D E B I N N E N B A N D / B R U C Y C L O N S

Op Autoloze Zondag 22 september 2013 organiseren Cultuurcentrum Brussel, de Fietsersbond en de VGC-Sportdienst opnieuw ‘De Binnenband’. Dit is een vol-ledigbewegwijzerdefietsroutevoorkleinengroot,recreatieveofsportievefietsers(tussen 1 en 74 km), langs de 22 Brusselse gemeenschapscentra. Iedereen kan gratis meefietsen:sportievelingenencultuurlief-hebbers, gezinnen en mensen die voor het eerst in Brussel de fiets nemen.Deelne-mersfietsenlangsonverkendewegentus-sen de 19 Brusselse gemeenten.

PRAKTISCH: •De Binnenband is gratis en vertrek-

ken kan vanaf 10u aan één van de 22 gemeenschapscentra. Haal er je spaar-kaart op en maak kans op leuke prijzen.

•Tussen 10 en 17u kan je in de 22 gemeenschapscentra terecht voor een fietsplannetjeofomevenuitteblazen.

•De route is duidelijk bewegwijzerd en volgt vooral rustige wegen.

•De Binnenband bestaat uit een grote (57km)eneenkleine(17km)fietslus,die met elkaar zijn verbonden. Je kan ook slechts een deeltje van De Bin-nenbandfietsen.

• Jefietstopeigenverantwoordelijkheid.Ook tijdens de Autoloze zondag moet de wegcode gerespecteerd worden.

INFO www.cultuurcentrumbrussel.be of www.facebook.com/DeBinnenband

6 | NAJAAR 2013

E U R O P A L I A I N D I ABOLLYFOOD: LEKKER INDISCH EN VEGGIE KOKEN!Deze culinaire ontdekkingsreis brengt je naar India. De Indische keuken bestaat uit heerlijke vegetarische gerechten. Er wordt veel gewerkt met verschillende (en vaak pikante) specerijen. Tijdens deze kook-workshop leer je verschillende typisch Indische gerechten maken, stuk voor stuk vegetarisch. Kookervaring is niet vereist.

DATUM Dinsdag 1, 8, 15 en 22 okto-ber 2013 van 19 tot 22u

PRIJS 15€ | 5€ per avond, 60€ | 20€ voor de hele reeks

LOCATIE GC Essegem MEEBRENGEN schort en een scherp mesje BETAALCODE 20

BOLLYDANCEBollywooddans is de typische dansstijl van deIndischefilmindustrie.Dedansbestaatuit veel uiteenlopende stijlen en invloe-den, van klassieke en volkse Indische stijlen tot allerlei vormen van moderne en ook westerse dansen. Suggestieve blikken en gebaren, opzwepende ritmes en snelle bewegingen maken van Bollywood een expressieve dans. Kenmerkend zijn de mudra’s of handbewegingen. We leren de typische dans aan om in de stemming te komenvoordeBollywoodfilmVeer-Zara!

DATUM Donderdag 10 oktober van 18 tot 20u

PRIJS 2€ | 1€ BETAALCODE 21

BOLLYWOOD: VEER-ZARAMaak kennis met Bollywood (met een knipoog naar Hollywood), de grootste filmindustrieterwereld.Detypischefilmszijn over het algemeen levendige musicals met tijdloze verhalen over liefde, door-drenkt met overweldigende dansscènes. In deze filmmakenwe kennismetVeerSingh, een reddingspiloot bij de Indiase Luchtmacht. Hij zet zijn leven op het spel om dat van anderen te redden. Op een dag ontmoet hij Zaara, een onbezorgd en vrolijk meisje uit Pakistan dat naar In-dia kwam om de laatste wens van haar overleden pleegmoeder in te willigen. Een busongeluk doet haar echter stranden in een vreemd land en Veer redt haar leven. Veer-Zara is een liefdesverhaal dat geen grenzen kent…

DATUM Donderdag 10 oktober om 20u

PRIJS 3€ | 2€ BETAALCODE 22

E X P O E S S E G E MHou de muren van Essegem dit voorjaar met nauwkeurige blik in de gaten, want u zal daar regelmatig wat kleur op zien verschijnen!

SANDRA NAVARRETE

9/09/13 – 11/10/13

Oorspronkelijk afkomstig uit Ecuador begon Sandra Navarrete haar artistieke opleiding op jonge leeftijd. Ze groeide op omringd door de diversiteit van cultuur, tradities, natuur en landschappen van Ecua-dor. Spelen met kleuren en texturen, met olieverf en acryl, is de perfecte manier voor Sandra om haar idee van liefde en vreugde van het leven aan mensen te geven.

NAJAAR 2013 | 7

Bron van haar inspiratie is de wereldwijde samenleving. Zij heeft een grote bewon-dering voor de fascinerende diversiteit van flora, fauna en etnische groepen.Naverschillende exposities in Nederland en België, kan je nu een selectie zien van haar werk in GC Essegem.

JEF, EEN ARTIEST

6/01/14 - 31/01/14

Twee decennia lang was Jef Mennekens (1932-2013) Voorzitter van het Willems-fonds-Jette. Als acteur, regisseur en Voorzit-ter van de Toneelkring De Violier uit Jette was hij, samen met zijn echtgenote Mimi, meer dan 50 jaar een gewaardeerd boeg-beeld van het Nederlandstalig amateur-theater.

Jef was ook een passioneel kunstkenner en verzamelaar. Alle stijlen konden hem aanspreken. En bovenal was hij een min-zame mecenas die bevriende kunstenaars discreet hielp. Jef Mennekens ontviel ons in de lente van 2013.Op initiatief van het Wil-lemsfonds wordt een redelijk eigenzinnige selectie van werken tentoongesteld uit zijn collectie. Als kleine hommage aan Jef.

Wenst u op de hoogte te worden gehouden van de vernissage? Bel naar 0497/599.555 of stuur een e- mail naar [email protected]

K L A S S I E K I N D E A B D I JKlassiek in de Abdij is voor het publiek een buitenkans om gerenommeerde klassieke musici en spraakmakende jonge talenten in een ongedwongen kader te beluisteren en voor de musici zelf een terugkeer naar de wortels van alle kamermuziek: een intieme zaal waar de ontmoeting centraal staat.Klassiek in de Abdij wordt georganiseerd met steun van het College van Burge-meester en Schepenen van Jette, Schepen van Vlaamse Gemeenschap Brigitte Gooris en Schepen van Bi-Culturele Activiteiten Paul Leroy.Na het concert biedt de gemeente aan de musici en aan alle muziekliefhebbers een aperitiefje aan. Tijdens het concert is er kin-deropvang voorzien.

WAAR Abdij van Dieleghem - Tie-backxstraat 14

WANNEER Telkens op zondag om 11u – met kinderopvang en aperitief

INFO [email protected] | 02 423 13 73

PRIJS 10€ / 5€ (-12 jaar, +65 jaar, Muziekacademie) | Abonne-ment 5 concerten = 4 betalen en 1 gratis

Programma

6 OKTOBER 2013Trio Portici

3 NOVEMBER 2013Taurus Quartet

1 DECEMBER 2013Het Collectief

5 JANUARI 2014Cellosextuor Brussels Philharmonic

8 | NAJAAR 2013

THEATERCOLLECTIEF TOILE CIREE PRESENTEERT:WWW.LIEFDELAMOURLOVELIE.BE

TC Toile ciREe heeft het einde (van het begin) van de nieuwe wereld overleefd, en brengt een collagevoorstelling met de liefde als rode draad. Oude en nieuwe lief-desverhalen, donkere en bleke, tragische en komische, hete, lauwe en koude, vader-liefde, moederliefde, broederliefde, zuster-liefde, mannenliefde, vrouwenliefde, naas-tenliefde. Onmeetbare liefde in tijden van meetbaarheid, cholera, crisis, GAS-boetes en twittermanie. (Pre)babyboomers, ge-neratie-nixers, milleniumscreenagers, de iGeneratie: ze zingen, recycleren, repeteren, dansen en vertellen, en allemaal brengen ze verzonnen verhalen, echte verhalen, bijna echte verhalen en bijna verzonnen verhalen over de liefde. Niets dan de liefde.

DATUM Vrijdag 13 en zaterdag 14 december om 20u

LOCATIE GC Essegem

Theatercollectief Toile CiREe repeteert regel-matig in GC Essegem. Heb je zin om mee te doen? Aarzel niet en contacteer Wim Ipers voor meer informatie (0472 75 48 52 of [email protected])

D E N D I E P E N B O O M G A A R DBIOLOGISCHE GROENTEN- EN FRUITABONNEMENTEN

Een groente-of fruitabonnement van Den Diepen Boomgaard is: - Een gevarieerd pakket groenten of fruit

van het seizoen; - Een gezonde portie biologisch geteeld,

vers en lekker groen; - Een unieke kans om te proeven van

minder gekende groenten als warmoes, mizuna of paarse worteltjes;

- Een makkelijke manier om je ecologi-sche voetafdruk te verkleinen

AFHAALPUNT GC Essegem op dinsdag van 14 tot 20 uur

Den Diepen BoomgaardRijkenhoekstraat 801850 GrimbergenT 02 270 00 35 – F 02 270 09 30E [email protected]://www.diepenboomgaard.be

NAJAAR 2013 | 9

Ontbijttheater voor kinderen en ouders

10 | NAJAAR 2013

Z O N D A G 2 9 S E P T E M B E RS N I F

DOOR FAST FORWARD

Van 2,5 tot 5 jaar

Springen, zingen en dansen is leuk. Spel-letjes spelen ook. Maar vandaag is Liesa ziek.Endatisnietzofijn.Zemoetinbedblijven. Gelukkig heeft ze Brompje, haar knuffel. Hij neemt haar mee op ontdek-kingsreis door de kamer!

Snif is een muzikale theatervoorstelling voor kleine avonturiers! Ook geschikt voor anderstalige kinderen en hun ouders die Nederlands leren. Deze productie van Fast forward kwam tot stand met de steun van vzw ‘de Rand’ en het Taaluniecentrum NVT. DUUR: 30 min

Uit de Veren is een gezinsuitstap waarin ontspanning, cultuur en lekker eten centraal staan. Eén keer per maand organiseert GC Essegem op zondagvoormiddag een leuke theatervoorstelling voor families.

Maar eerst kan er worden ont-beten en gespeeld! Een uitge-breid ontbijtbuffet met pistolets, sandwiches, croissants, chocola-dekoeken, rozijnenbrood, choco-melk, thee, koffie, verschillende soorten fruit en cornflakes staan klaar. Ondertussen kan er ge-speeld en gedold worden in de huisjes, op de matten en met de hoelahoep. Vervolgens dompelen we ons onder in een theater-avontuur.

Allen vroeg uit de veren om dit niet te missen!

Reserveren voor het ontbijt is verplicht.

Gereserveerde en betaalde kaarten

worden aan de ingang klaargelegd.

Ontbijt vanaf 8u30

Theater om 10u30

Voorstelling: 4 (-12j) / 6€

Ontbijt + voorstelling: 7 (-12j) / 9,5 €

Cultuurwaardebons welkom!

NAJAAR 2013 | 11

Z O N D A G 2 7 O K T O B E RJ U S T P A S S I N G T H R U

DOOR TEATRO PACHUCO

Vanaf 3 jaar

In Just Passing Thru staat een man alleen in een straat met een valies. Onverwachts wordt een kind uit het publiek gevraagd om deel te nemen aan zijn show. Samen beginnen ze te improviseren en zonder een woord tegen elkaar te zeggen creë-ren ze magie wanneer ze de valies ope-nen.

Teatro Pachuco combineert elementen uit de stomme film met die van de Europese clown en distilleert dit alles met de passie van de Mexicaans-Amerikaanse cultuur. Het resultaat is een unieke stijl die reeds vele mensen over continenten heen aan het lachen heeft gebracht. DUUR: 30 min

Z O N D A G 2 4 N O V E M B E R H E T I S E E N B O E K

DOOR LUXEMBURG

Vanaf 4 jaar

Aap zit rustig een boek te lezen.Ezel begrijpt niet wat Aap aan het doen is.‘Kan je ermee sms’en? Scrol je zo naar be-neden? Heb je een wachtwoord nodig?’‘Nee, het is een boek!’ Luxemburg komt langs met een koffer vol boeken. Twee acteurs spelen een vertelling. Per twee krijg je een groot prentenboek op schoot, waarin je de belevenissen van de personages kunt volgen. De prenten wor-den het decor van de vertelvoorstelling. De acteurs lezen voor uit de boeken die zij op schoot hebben, maar spelen tegelijk het ver-haal met kostuums, attributen en muziek-instrumenten. DUUR: 30 min OPGELET: Voorstelling om 10u en om 11u Beperkt aantal plaatsen! Naar aanleiding van de Voorleesweek zal er van 8u30 tot 12u een knusse leeshoek zijn voor alle ouders en kinderen! (Ism Bibliotheek Jette)

12 | NAJAAR 2013

NAJAAR 2013 | 13

B R E I C A F ÉMet koning winter voor de deur wil je vast een sjaal breien voor zoonlief, je beste vriendin of je vriendelijke buurman. Dunne wol, dikke wol in allerlei kleurtjes en met verschillende steken... Laat je volledig gaan in ons breicafé en leer je buurman ook nog iets bij. Nog nooit gebreid? Geen probleem, de eerste keer zal de begeleid-ster je op weg helpen zodat je de weken erna zelf aan de slag kan!

DATA Elke dinsdag vanaf 5/11 tot en met 17/12 van 19u-21u

Op dinsdag 5/11 is begeleiding voorzien

Taverne Ter Linden geeft elke brei(st)erééngratiskoffieofthee!

PLAATS Taverne Ter Linden - Leopold I straat 329

MEEBRENGEN wij voorzien een basisvoorraad, maar breng gerust je eigen brei-naalden, wol en ideeën mee!

PRIJS gratis

F I X Y O U R B I K EFietsen is een duurzame en gezonde activiteit, wiezijnfietszelfkanonderhoudenmaaktdieactiviteit nog duurzamer. Stoom je fiets klaarvoor de winter! Met enige professionele hulp en inspiratie kun je een aantal basisreparaties heel goed zelf doen en zelfs voorkomen. Daar bovenopspaar je tijdengeldenhaalt jefietsalvast het voorjaar.! Een band vervangen, rem-blokjes plaatsen, verlichting vervangen? Binnen-kort kan je het allemaal!

DATA Dinsdag 19u30 - 21u45 op 1/10, 8/10, 15/10, 22/10

PLAATS eerste les in GC Essegem, volgendelesseninfietsatelierVanden Mooter Fietsen - L. Theodor-straat 136 in Jette

LESGEVER Werner Van den Mooter PRIJS 50€ | 10€ BETAALCODE 14

V A N N A A L D J ET O T D R A A D J E

Moet je alweer naar de naaister om de hoek als die nieuwe broek te lang is? Sta je tot ver buiten Brussel bekend om je twee linkerhanden? Vrees niet langer! Maak je keuze uit vier cursussen, waar zowel beginners als gevorderden aan hun trekken komen. We beginnen bij het begin: aan de slag met de stikmachine. Op het einde van de reeks loop jemet een nieuwe outfit, eenuniek T-shirt of een eigen messenger bag door de stad! LESGEEFSTER Roos Pauwels (designer Marthe

Handmade)

AAN DE STIKPEDAALJe leert naaien en stikken en maakt van een lap stof in een handomdraai een kussensloop, een speldenkussen of een gsm-zakje. Naargelang wat je zelf wil maken, worden er miniproducten afgewerkt op het einde van de les. Voorkennis is niet vereist!

DO IT YOURSELF

14 | NAJAAR 2013

MEEBRENGEN basissetje naaigerief, lappen stof DATA Woensdag 18u30 – 21u30, 9/10,

16/10, 23/10 PRIJS 25€ | 5€ BETAALCODE 15

T-SHIRT MAKEOVERWat doe je met een eenvoudig T-shirtje in je voorts kleurrijke kast? Maak er iets helemaal nieuws van! Probeer enkele nieuwe technie-ken, bedenk een ontwerp en leef je helemaal uit. Met wat inspiratie en begeleiding kom je tot een heel nieuw resultaat. Weinig tot geen voor-kennis vereist!

MEEBRENGEN basissetje naaigerief, T-shirts, toebe-horen (knopen, linten, kantjes, ...)

DATA Woensdag 18u30 – 21u30 op 6/11, 13/11, 20/11

PRIJS 25€ | 5€ BETAALCODE 17

VAN OUD NAAR NIEUWBen je dat kleedje beu gezien maar kan je er toch geen afscheid van nemen? Breng enkele kledingstukken mee en bedenk hoe je ze weer helemaal nieuw kan maken! Maak van je broek een rok, geef oma’s kleedje een hippe touch of maak van een herenhemd een mooie blouse. Basiskennis naaien is vereist!

MEEBRENGEN basissetje naaigerief, kleding-stukken en toebehoren (lintjes, knopen, kantjes, ...)

DATA Woensdag 18u30 – 21u30 op 4/12, 11/12, 18/12

PRIJS 25€ | 5€ BETAALCODE 16

JE EIGEN TAS AAN JE SCHOUDERNiets leuker dan met een gepersonaliseerde handtas naar het werk gaan! Laat je fantasie de vrije loop en pas al je opgedane naaikennis toe op dit proefstuk. De begeleidster helpt je met de voorbereiding en zal je laten weten welk ma-

teriaal je moet meebrengen. Degelijke basisken-nis naaien is vereist!

MEEBRENGEN basissetje naaigerief, het overige nodige materiaal wordt later meegedeeld

DATA Woensdag 18u30 – 21u30 op 15/01, 22/01, 29/01

PRIJS 25€ | 5€ BETAALCODE 18

S C H A D U W S P E LBij een schaduw- of schimmenspel draait alles om contrasten. Je kent vast wel de handbewe-gingen waarbij je met eenvoudige bewegingen voor het licht verrassende schaduwen kan wer-pendiedemeestbizarrefigurenuitbeelden.In deze workshop gaan we aan het werk met wittefigurenopzwartpapier.Kinderenkunnenzich samen met papa of mama volledig uitleven op het verhaal van de schimmen. Het moeilijke knipwerk wordt aan de ouders overgelaten. Na een creatieve namiddag is er genoeg materiaal voor nog vele spannende verhalen achteraf thuis bij kaarslicht!

DATUM zaterdag 9/11, 14u – 17u PRIJS €5 FORMULE 1 betalende volwassene + 1 kind

gratis! Opgelet: deze workshop is voor volwassenen en kinderen. Kinderen dienen onder begelei-ding te zijn van een volwassene.

LESGEEFSTER Barbara Vandecauter BETAALCODE 19

16 | NAJAAR 2013

K A N T K L O S S E NKantklossen is een mooie ambacht voor men-sen met geduld en een scherpe blik. Wie voor het eerst aan het kloskussen zit, zal even zwe-ten bij het zien van al die ingewikkelde bewe-gingen en kleine knopen, maar dankzij Jaklien haar rustige begeleiding zal je snel een mooi werkje kunnen maken.

Beginners starten met stropkant, gevorderden werken naar eigen smaak en kunnen patronen uitwisselen.

Als je nog twijfelt, mag je altijd eerst een keer komen kijken!

DATA dinsdag 14u – 17u op 10/09, 24/09, 08/10, 22/10, 05/11, 19/11, 03/12, 17/12, 07/01, 21/01

PRIJS 45€ | 10€ LESGEVER Jaklien Cools BETAALCODE 1

T U R N E N 5 0 +Op maandag en woensdag is het altijd dolle pret in Essegem. Voor veel 50+’ers zijn deze turnsessies een wekelijkse afspraak met soe-pele spieren en een betere conditie. Wie hier en daar wat stroever begint te bewegen, krijgt tijdens deze lessen goede en veilige oefeningen die alles weer wat losser en soepeler maken. Een onmisbaar uurtje beweging!

DATA Vanaf maandag 02/09 van 11u – 12u

Vanaf woensdag 04/09 van 10u – 11u

PRIJS 15€ voor een 10-beurtenkaart LESGEVER Jonathan De Souter (Vlabus) BETAALCODE 2

Y O G ADeze eeuwenoude ontspanningstechniek helpt je om de stress en ongemakken van het haas-tige leven te verwerken en weer tot rust te komen.

Michiel leert je luisteren naar je lichaam en werkt met oefeningen die zowel rust als nieu-we energie geven. Tijdens de lessen leer je de grondbeginselen van yoga kennen en leer je meer over de levensvisie die erachter zit.Leeftijd en conditie zijn van geen belang! Ieder-een kan beginnen met yoga! Gevorderden en beginners werken samen, zodat iedereen snel met de oefeningen mee kan.

CREATIVITEIT RELAXATIE & SPORT

NAJAAR 2013 | 17

MEEBRENGEN Matje, handdoek en gemakkelijk zittende kleren. Er wordt op blote voeten gewerkt!

DATA maandag 20u – 21u15 op 23/09, 30/09, 07/10, 14/10, 21/10, 04/11, 18/11, 25/11, 02/12, 09/12, 16/12, 07/01, 13/01, 20/01, 27/01

PRIJS 75€ | 15€ LESGEVER Michiel Pelt BETAALCODE 3

P I L A T E SPilates is een trainingsmethode voor lichaam en geest, ontstaan uit zowel oosterse als westerse technieken. Met pilates strek je jouw lichaam, maak je het sterker en leer je het in balans en in vorm te houden. Pilates legt de nadruk op het juiste evenwicht tussen kracht en souplesse. Je gebruikt je buik, je onderrug en je bilspieren als centrum van kracht. Dankzij pilates gaan je houding en zelfvertrouwen er op vooruit, terwijl stress en vermoeidheid minder vat op je krijgen! Leeftijd en conditie zijn van geen belang, enthou-siasme des te meer!

MEEBRENGEN een matje en gemakkelijk zittende kledij.

DATA maandag 20u30 – 21u30 op 23/09, 30/09, 07/10, 14/10, 21/10, 04/11, 18/11, 25/11, 02/12, 09/12, 16/12, 06/01, 13/01, 20/01, 27/01

PRIJS 75€ | 15€ LESGEVER Céline De Raedemaeker BETAALCODE 4

L O O P J E F I TKrijg de loopmicrobe te pakken en loop 10 avonden samen met anderen volgens de be-proefde ‘start-to-run’-methode. Voor beginners en semigevorderden zijn er trainers die je leren hoe je moet opwarmen en welk loopschema je moet volgen. Je bouwt je conditie rustig op en test je vooruitgang op de laatste bijeenkomst tijdens de kilometerloop.

PLAATS Vertrek aan Boudewijnpark (ingang fase 1 via de H.Hartlaan)

DATA vanaf woensdag 18 september van 18u – 19u (attestloop op 27/11/2013)

PRIJS 15€ | 5€ voor KWB-leden LESGEVER KWB Jette – Laken en VGC

Sportdienst BETAALCODE 5

Z U M B ABij zumbacombineer jefitnessmetbewegin-gen uit zwoele Latijns-Amerikaanse dansen zoals salsa, merengué, cumbia en samba. Schud met je heupen en draai met je kont! Voor je het weet smelten overtollige kilootjes weg en ben jeweer slank en fit.Ga al dansenddoorhetleven, want zumba betekent niet voor niets snel bewegen en lol hebben!

DATA woensdag 20u30 – 21u30 op 25/09, 02/10, 09/10, 16/10, 23/10, 06/11, 13/11, 20/11, 27/11, 04/12, 11/12, 18/12, 08/01, 15/01, 22/01, 29/01

PRIJS 55€ | 10€ LESGEVER Fitness Palace (Laetitia) BETAALCODE 6

TAAL

18 | NAJAAR 2013

T A I - C H ITai chi maakt je lichaam jonger door rustig te ademen en zacht te bewegen. Deze sport wordt beoefend om je energie (=chi) in har-monie (=tai) te brengen. De eenvoudige be-wegingen zijn heel goed voor je coördinatie, ademhaling, spierkracht en evenwicht. Tai chi brengt een natuurlijke gezondheid en vitaliteit. Het maakt je kalm en gefocust en laadt je bat-terijen weer helemaal op! Lesgevers zijn Anne Malcorps en Jean Marthoud.

DATA dinsdag 18u – 20u op 03/09, 10/09, 17/09, 24/09, 01/10, 08/10, 15/10, 22/10, 05/11, 12/11, 19/11, 26/11, 03/12, 10/12, 17/12

PRIJS 6€ per les LESGEVER Pratiquan INSCHRIJVEN EN BETALEN

via Anne Malcorps (0473 77 60 73) of Jean Marthoud (0475 45 24 08)

T A A L L E S S E N N E D E R L A N D SIn gemeenschapscentrum Essegem vinden heel wat cursussen Nederlands plaats. Deze wor-den georganiseerd door CVO Brussel, CVO Meise-Jette, CVO Strombeek, en CBE Brussel-leer. Je moet je eerst inschrijven bij Huis van het Nederlands. Zij testen je niveau van het Nederlands. Nadien hoor je van hen op welke dag(en) je les hebt.

WANNEER Donderdag van 9 tot 12u en van 13 tot 19u

WAAR GC Essegem INFO www.huisnederlandsbrussel.be of

02 501 66 60

N E D E R L A N D S O E F E N E N :C O N V E R S A T I E T A F E L B A B B E L U T

Elke week kunnen personen die al een tijdje Nederlands volgen, oefenen tijdens een gezellig praatcafé. Er wordt telkens over een bepaald thema gepraat en Nederlandstalige vrijwilligers geven je informatie en tips.

WANNEER Maandag van 13u30 tot 16u30 WAAR GC Essegem PRIJS gratis INFO www.bru-taal.be of 02 501 66 92

NAJAAR 2013 | 19

20 | NAJAAR 2013

J O J O K L E U T E R A T E L I E RKleutertjes vanaf 3,5 jaar kunnen zich wekelijks uitleven tijdens het Jojo-atelier!De begeleidsters van vzw Ratjetoe creëren een stimulerende omgeving van verhaaltjes, knutsel-sessies en leuke spelletjes. De kleutertjes krijgen alle ruimte om hun creatieve geest te ontwik-kelen en te experimenteren met kleur, vorm en materiaal!Voor kleutertjes uit het Nederlandstalig onder-wijs.

MEEBRENGEN een schort die tegen een stootje en een vlek kan!

DATA woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u) op 11/09, 18/09, 25/09, 02/10, 09/10, 16/10, 23/10, 06/11, 13/11, 20/11, 27/11, 04/12, 11/12, 18/12, 08/01, 15/01, 22/01, 29/01

PRIJS 80€ | 10€ LESGEVER Ratjetoe BETAALCODE 7

K E T J E S K U N S TLeen stelt een boeiend knutselprogramma sa-men met onze Ketjes. Met heel wat leuke ma-terialen in de aanslag, maken de kinderen iedere week een prachtig kunstwerk.Ze gaan soms ook op uitstap naar een muse-um of atelier van een artiest, nemen deel aan kunstige wedstrijden of werken samen aan een groter kunstproject. Ben je benieuwd wat we dit jaar voor onze creatieve Ketjes in petto heb-ben? Kom dan zeker eens langs!

Voor kinderen vanaf het 1e leerjaar uit het Ne-derlandstalig onderwijs.

MEEBRENGEN een schort die tegen een vlek en een stootje kan!

DATA woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u), 11/09, 18/09, 25/09, 02/10, 09/10, 16/10, 23/10, 06/11, 13/11, 20/11, 27/11, 04/12, 11/12, 18/12, 08/01, 15/01, 22/01, 29/01

PRIJS 80€ | 10€ LESGEVER Ratjetoe BETAALCODE 8

K E T J E S S P O R TKetjessport is een atelier voor sportieve kids met veel energie! Iedere week gaan de kinderen op ontdekkingsreis in de sportwereld. Samen met de begeleider van de VGC Sportdienst proberen ze allerlei disciplines, die ze afwisselen met leuke en uitdagende spelletjes. Klimmen, springen, zwemmen, voetbal, alles kan! Bij mooi weer sporten de kinderen buiten, bij slecht weer maken ze de zalen van Essegem onveilig.

Voor kinderen vanaf het 1e leerjaar uit het Ne-derlandstalig onderwijs.

MEEBRENGEN sportieve kledij en makkelijke schoenen

DATA woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u) op 11/09, 18/09, 25/09, 02/10, 09/10, 16/10, 23/10, 06/11, 13/11, 20/11, 27/11, 04/12, 11/12, 18/12, 08/01, 15/01, 22/01, 29/01

PRIJS 80€ | 10€ LESGEVER VGC Sportdienst BETAALCODE 9

ATELIERS

SPORT

NAJAAR 2013 | 21

K I N D E R S P O R T I N H E T P A R KNiets is leuker dan een verkwikkend uurtje sportief bezig zijn in de groene omgeving van een park! De lesgevers bedenken leuke spel-letjes en uitdagende opdrachten voor kinderen die nog even willen uitwaaien. Er wordt vooral gewerkt rond atletiek, omdat de volwassenen tegelijkertijd bezig zijn met Loop je Fit.

Alle sportieve kids tussen 5 en 11 zijn meer dan welkom om mee te spelen en rennen in het Boudewijnpark!

PLAATS Boudewijnpark (ingang fase 1 via de H.Hartlaan)

DATA vanaf woensdag 18 september van 18u – 19u

PRIJS 10€ (gratis voor KWB-leden) LESGEVER KWB Jette – Laken en VGC

Sportdienst BETAALCODE 10

K O M F E E S T E N I N M I J N H O O F DEEN CURSUS CREATIEF SCHRIJVEN VOOR KINDEREN (+/- 9-12 JAAR)

Deze cursus creatief schrijven voor kinderen stippelt de weg uit voor een verrassende trip door de eigen verbeelding. Via allerhande tech-nieken en ervaringen leer je vorm te geven aan je eigen verbeeldingskracht. Door middel van concrete activiteiten als spelopdrachten, zintuig-lijke oefeningen en speelse probleemstellingen wordt je fantasie geprikkeld en laat je je eigen stem klinken.

Schrijf je graag poëzie, verhalen of scenario’s? Pieter helpt je sterktes kennen en daagt je uit zo-dat je schrijven uniek wordt. In deze cursus loert steeds een verrassing om de hoek en speelt het schrijfplezier de hoofdrol.

DATA woensdag 14u -16u op 06/11, 13/11, 20/11, 27/11, 04/12

PRIJS 30€ | 10€ LESGEVER Pieter Delfosse BETAALCODE 13

N E D E R L A N D S V O O R K L E U T E R S IJonge kinderen die thuis een vreemde taal spre-ken en naar een Nederlandstalige school gaan, krijgen niet altijd de kans om in hun vrije tijd hun Nederlands te oefenen.Tijdens dit speelatelier leren de kleine bengels dat Nederlands een leuke speeltaal is!Er wordt gewerkt met boekjes, ze spelen er op los en gaan aan de slag met kleurrijk knutselma-teriaal.

Dit atelier is een initiatief van GC Essegem en de Nederlandstalige Openbare Bibliotheek van Jette, met de steun van de gemeente Jette en Vlaams Schepen Brigitte Gooris.

LEEFTIJD voor kinderen uit de 3de kleuter-klas en 1ste leerjaar

ORGANISATIE EN INSCHRIJVEN Nederlandstalige Openbare

Bibliotheek van Jette (02 427 76 07) of online via www.jette.biblio-theek.be

LOCATIE Bibliotheek van Jette – K. Mercier-plein 6

DATA Start op woensdag vanaf 9/10, 13u30 en op op zaterdag vanaf 12/10, 10u15 – 11u45

PRIJS gratis OPMERKING enkel voor kinderen uit het Jets

Nederlandstalig onderwijs

TAAL

22 | NAJAAR 2013

N E D E R L A N D S V O O R K L E U T E R S I IIn dit atelier wordt op een speelse manier Ne-derlands geleerd aan Franstalige kinderen. De lesgeefsters hanteren een ludieke methode waardoor het een plezier wordt om de taal aan te leren. Met muziek, spelletjes, humor, … staan Déborah en Natalie elke week klaar om de klein-sten onder te dompelen in een Nederlands bad.

LEEFTIJD voor kleutertjes van 3 tot 6 jaar ORGANISATIE Les Petits Académiciens du Néer-

landais i.s.m. GC Essegem PLAATS GC EssegemINFO, PRIJS EN INSCHRIJVEN Nathalie en Déborah

(0471 87 17 26) DATA Vanaf woensdag 18/09

van 14u -16u45, vanaf zaterdag 21/09 van 9u15 -12u

K L E U T E R W E E KTijdens de kleuterweek ontdekken kleutertjes vanaf 3 jaar een nieuwe wereld, experimente-ren ze er op los en leren ze een hoop nieuwe spelletjes!

Er wordt gewerkt met een weekthema waar-rond verhalen, knutselsessies en spelletjes geor-ganiseerd worden. Verwacht geen gemakkelijke opvang, maar een week waarin de bengeltjes bijleren, vriendjes maken en hun creativiteit ont-wikkelen. Voor slapertjes is er een dutkamer.

MEEBRENGEN Kleren die vies mogen worden, lunchpakket, drankjes

DATA Krokusvakantie van 3/03 tot 7/03, 9-16u (opvang van 8-17u)

PRIJS 55€ | 50€ | 10€ BETAALCODE 11

D A N S - E N S P O R T W E E KSpeciaal voor kinderen geboren vanaf 6 jaar die de dansmicrobe te pakken hebben, organiseren we deze krokusvakantie weer onze beroemde dans- en sportweek!In de voormiddag gaan de kinderen aan de slag met een ervaren danser om hun ritme te tes-ten en hippe ‘moves’ te leren. In de namiddag ontdekken ze met de sportmonitoren allerlei sportdisciplines.

Haal jullie favoriete liedjes maar al boven, zodat jullie binnen de kortste keren perfect kunnen hiphoppen, jumpen en tecktoniken!

MEEBRENGEN gemakkelijke sportkledij en -schoenen, lunchpakket, water!

DATA Krokusvakantie van 3/03 tot 7/03, 9-16u (opvang van 8-17u)

PRIJS 55€ | 50€ | 10€ LESGEVER VGC Sportdienst BETAALCODE 12

SPEELWEKEN

Het aanbod van de 22 gemeenschapscentra in 1 klik

www.cultuurcentrumbrussel.be

Cultuurcentrum Brussel bundelt het aanbod van de 22 Brusselse gemeenschapscentra op 1 website. Muziek, theater, workshops, films, cursussen, activiteiten voor kinderen tot senioren, en een infopunt. Ga eens kijken!

banners cc BXXL.pdf 9 29/11/12 13:32

Taverne Ter LindenLeopold I straat 329

1090 JetteT 02 421 91 76

E [email protected]

Open van maandag tot en met donderdag van 8u30 tot 21u

Vrijdag open van 8u30 tot 23uDe keuken is geopend van 11 tot 21u

Meer info:www.eatvzw.be

* Broodjes * (ook om mee te nemen!)

* Dagmenu aan 10 euro *

* Gezellig terras *

Het aanbod van de 22 gemeenschapscentra in 1 klik

www.cultuurcentrumbrussel.be

Cultuurcentrum Brussel bundelt het aanbod van de 22 Brusselse gemeenschapscentra op 1 website. Muziek, theater, workshops, films, cursussen, activiteiten voor kinderen tot senioren, en een infopunt. Ga eens kijken!

banners cc BXXL.pdf 9 29/11/12 13:32

24 | NAJAAR 2013

Gemeenschapscentrum EssegemLeopold I-straat 329

1090 JetteT 02 427 80 39

E [email protected]://www.essegem.be/Facebook: GC Essegem

OpenMa-vrij: 8u00 – 12u00 en 12u30 – 17u00

Dinsdag open tot 20u00Vrijdag open tot 15u00

GC Essegem maakt deel uit van Cultuur-

centrum Brussel