MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

44
ZWOLLE #MIJN CITYMAGAZINE GRATIS! NEEM MEE! UITGAAN MijnZwolle is een initiatief van MijnZ.nl en Zwolle Marketing | Oplage 50.000 exemplaren #MIJNDJ FESTIVALTIPS PAUL RABBERING #MIJNPECZWOLLE STADION ALS LEERPLEK #MIJNBAAN INFORMATICA NOG IN TOP 5 voorjaar 2015

description

MijnZwolle is in een oplage van 50.000 exemplaren gratis in Zwolle verspreid. In dit nummer o.a.: een special over wonen (nieuwe studentenflats) en werken (geld verdienen met graffiti). Een productie van MijnZ.nl, Zwolle Marketing, de Stentor en hogeschool Windesheim.

Transcript of MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

Page 1: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

ZWOLLE

#MIJNCITYMAGAZINE

gratis!neemmee!

UITGAAN

MijnZwolle is een initiatief van MijnZ.nl en Zwolle Marketing |

Oplage 50.000 exemplaren

#MIJNDJ festivaltiPs PaUl RaBBeRiNG #MIJNPECZWOLLE staDiON als leeRPleK#MIJNBAAN iNfORMatiCa NOG iN tOP 5

voorjaar 2015

Page 2: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015
Page 3: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

COLOFON

#MIJNZWOLLE is een uitgave van MijnZ.nl (een initiatief van uit-geverij de Stentor en Hogeschool Windesheim) en Zwolle Marketing. #MIJNZWOLLE is verspreid in de regio Zwolle in een oplage van 50.000 exemplaren, deels huis-aan-huis en deels op strategische locaties. De eerstvolgende uitgave van #MIJNZWOLLE verschijnt juni 2015.Coverfoto: Laurance Otten

reDaCtieaDres:MijnZ.nlAssendorperdijk 78012 EG Zwolle088-013 88 [email protected]

Belangstelling om te adverteren? Dan kunt u contact opnemen met uitgeverij de Stentor: 088-0131281.

COPYrigHtOp de inhoud en vormgeving van #MIJNZWOLLE rust auteursrecht. Voor het overnemen, opslaan en verspreiden, op welke wijze dan ook, heeft u toestemming nodig van uitgeverij de Stentor.

lenteEen echte winter hebben we niet gehad, maar manmanman, wat fijn dat de dagen weer langer worden, de temperaturen hoger zijn en de terras-stoelen weer op de pleinen staan. Nog even en de zomervakantie breekt weer aan. Wij kunnen niet wachten!

Maar voordat het zover is, staan nog genoeg toffe dingen op de rol. Wat te denken van het Bevrijdingsfestival Overijssel, 5 mei in Park De Wezenlanden. Een rits artiesten om je vingers bij af te likken, vindt ook 3FM-dj Paul Rabbering. Met hem blikken we vooruit op misschien wel het grootste bevrijdingsfeest van ons land.

Maar dit - alweer derde - nummer van #MIJNZWOLLE biedt meer: twee specials onder andere, één over wonen in onze mooie stad en één over werken in dit sterke economische gebied. Om je te inspireren, deze lente.

Wij zoeken ondertussen een terrasje op en adviseren jou hetzelfde te doen. En vergeet dan niet #MIJNZWOLLE mee te nemen.

Geniet ervan!

De redactie

INHOUD O.A.

#Pagina 4 t/m 7 - Paul rabbering“Vroeger woonde ik in Emmeloord en toen was Zwolle toch de grote stad. Ik kwam veel in De Joffer, die helaas failliet is. Achteraf dacht ik dat ik er misschien toch beter had kunnen gaan wonen tijdens mijn studententijd.” 3FM-dj Paul Rabbering blikt terug op zijn studententijd én vooruit op het Bevrijdingsfestival Overijssel.

#Pagina 20 t/m 25 - sPeCial: wOnenWaar kun je bijzonder wonen in Zwolle? Nou, wat denk je van in een klooster, op een woonboot of in de nieuwe studententorens. Wij namen een kijkje in deze drie paleisjes. En oordeel zelf: wat is jouw favoriet?

#Pagina 28 t/m 33 - sPeCial: werkenIn Zwolle is het goed toeven. Ook als het gaat om je eerste betaalde baan of carrièrekansen. Een special over baanstad Zwolle.

#MIJNZWOLLE - 3

Page 4: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

vier de vrijheid

#mIjNmUzIekOude bekenden sieren dit jaar het programma van de 25ste editie van het bevrijdingsfestival in Zwolle. Het festival in Park de wezenlanden werd in 1991 voor het eerst gehouden en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bevrijdingsfes-tivals van nederland. Ditmaal staat onder andere ilse Delange met the Common linnets op het hoofdpodium. De uit Overijssel afkomstige zan-geres stond eerder al solo op het festival in 1999, 2001 en 2009. Verder staan er ook artiesten als racoon, the asteroids galaxy tour, skiP&Die en typhoon. Ook zij waren eerder in Zwolle.

Het programma kent ook veel nieuwe namen voor het publiek, dat weer massaal zal toestromen naar het gratis toegankelijke feest. Zoals de dj’s van Electrick Heroes en Falco Benz. Nederlands talent ontbreekt ook niet op 5 mei. Zwolse trots The Cool Quest staat geprogrammeerd op de talent stage en wat meer gearriveerde Nederlandse artiesten die hun debuut maken op het Bevrijdingsfestival zijn The Kik en de Handsome Poets.

3FM-dj Paul Rabbering (36) ziet een goede combina-tie van pop- en dancemuziek op het festival. De dj, die van maandag tot en met donderdag RabRadio presenteert in de middag tussen 14:00 en 16:00 uur, studeerde vroeger in Zwolle en haalde zijn jour-nalistiekdiploma op Windesheim. Maar dat is lang geleden. Vorig jaar september vierde de nu in Am-sterdam woonachtige dj zijn tienjarige jubileum met zijn radioprogramma. ,,Vroeger woonde ik in Emmeloord en toen was Zwolle toch de grote stad. Ik kwam veel in De Joffer, dat helaas failliet is. Achteraf dacht ik dat ik er misschien toch beter had kunnen gaan wonen tijdens mijn studententijd”, vertelt hij over zijn band met Zwolle.

De muziekkenner vindt Bevrij-

dingsdag een belangrijke dag. ,,Ik denk dat iedereen Bevrijdingsdag op zijn eigen manier kan invullen. Je hoeft dan niet per se te denken aan de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Het is heel goed dat we er bij stilstaan in Nederland dat je hier vrij kunt zijn en dat er veel plekken op de wereld zijn waar je dat niet kunt zijn. Het is leuk om dat met een gratis popconcert te doen, want met vrijheid moet je blij zijn.” Paul kwam zelf in landen waar vrijheid minder vanzelfsprekend is voor zijn inzet voor 3FM Serious Request.

Voor diezelfde actie zat hij in 2008 (Breda) en in 2013 (Leeuwarden) opgesloten in het Glazen Huis. Maar of hij toen zijn vrijheid kwijt was? Paul zegt van niet. ,,Het bleef een vrijwillige keuze. Ik had gewoon de vrijheid om te doen wat ik het liefste doe, en dat is radio maken”, zegt de diskjockey over zijn tijd in het Glazen Huis.

Het Bevrijdingsfestival heeft veel artiesten geboekt die zijn gesteund of worden gesteund door 3FM, door middel van het Serious Talent-programma. Een voorbeeld daarvan is de Zwolse band The Cool Quest. ,,Dat is een band die bestaat uit supergoede muzikanten die zeker een feestje weten te bouwen. Ze spelen een thuiswedstrijd. Het is heel erg ver-diend dat ze Serious Talent zijn”, zegt de 3FM-dj. De band maakt jazz en hiphop en heeft al verschillende singles uitgebracht.

Een festival van het formaat van dat in Zwolle kan niet zonder hoofdacts. Een opvallende naam op het hoofdpodium is Mainstreet. De boyband een van de

ambassadeurs van de vrijheid, die door Paul Rabbering in Groningen tijdens Noorderslag gepresen-teerd werden. Mainstreet gaat met een helikopter langs verschil-lende bevrijdingsfestivals in het land. Volgens Paul is het niet zo vreemd dat de vier jonge jongens op het hoofdpodium staan. ,,Het zou je verbazen hoeveel mensen daar straks vooraan staan. Het is

‘Pop en herdenken gaan

prima samen, want met

vrijheid moet je blij zijn’

#MIJNMuZIEk - 4ZWOLLE

#MIJN

tekst: guus daamen fOtO’s Paul: laurance otten

Page 5: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

#MIJNMuZIEk - 5ZWOLLE

#MIJN

Page 6: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

#MIJNMuZIEk - 6ZWOLLE

#MIJN

fOtO: sacHa WunderInK

Page 7: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

een waanzinnig populaire band.”

De dj geeft wel toe dat hij de muziek van Mainstreet wat minder vaak draait op 3FM dan bijvoorbeeld de andere hoofdact Racoon. ,,Zij zijn uitgegroeid tot een van de beste bands die we hebben in Nederland. De laatste keer dat ik ze zag was op Pinkpop en het was toen meteen een van de hoogtepunten van het festival.”

Maar Paul heeft nog meer lof voor de Zeeuwse popband. ,,De stem van

Bart (Bart van der Weide, lead-zanger Racoon, red.) vind ik echt zó mooi. Ik vind hem de beste zanger van Nederland.” Dat belooft dus veel goeds voor het Bevrijdingsfestival. Er zullen niet alleen bands

optreden tijdens het Bevrij-dingsfestival. De Nederlandse

dj Falco Benz gaat het publiek vermaken met zijn dansbare set

vanachter de dj-booth. Paul houdt wel van dancemuziek en denkt dat pop en

dance op een festival een uitstekende combinatie is. ,,Dat gaat heel goed samen. Er zijn weinig men-sen die nog maar specifiek van één soort muziek houden. Grote festivals zoals Pinkpop boeken ook danceartiesten. ,,Als Falco Benz in Zwolle dan ‘dan-sles’ komt geven, kan dat alleen maar leuk worden”, zegt Paul tot slot. Het programma begint om 11:00 uur en duurt tot middernacht. Er zijn in totaal zeven podia en Zwolse rapper Typhoon sluit af op het grote hoofdpodium.

mUst see-ACtsOp bevrIjDINgsFestIvALPaul Rabbering selecteerde uit de enorme line-up van het Bevrijdingsfestival vijf acts voor #MijnZwol-le, die je op 5 mei moet zien in Zwolle. Racoon (15:45-16:45, hoofdpodium)“Misschien wel de beste band van Nederland. De stem van leadzanger Bart van der Weide is echt indrukwekkend mooi.”

Typhoon (22:30-23:30, hoofdpodium) ,,Behalve dat Typhoon een goede stem heeft, is het ook nog eens een hele sympathieke jongen. Hij speelt een thuiswedstrijd, dus het dak gaat er zeker af als hij het hoofdpodium afsluit.”

1

2

#MIJNMuZIEk - 7ZWOLLE

#MIJN

The cool QuesT (20:45-21:25, TalenT sTage),,Spelen ook een thuiswedstrijd. Zijn zeer terecht verkozen tot 3FM Serious Talent en gaan zeker een feestje bouwen tijdens bevrijdingsdag.”

mainsTReeT (12:30-13:00, hoofdpodium),,Zeer populaire band. Zeker niet te onderschatten en ik denk dat het meteen helemaal volstaat met uitzinnige fans bij het hoofdpodium.”

falco Benz (19:00-19:45, dansTheaTeR) ,,Dance en pop gaan heel goed samen. Dat hebben verschillende popfestivals al bewezen. Als Falco Benz dan dansles komt geven gaat dat zeker leuk worden.”

5

4

3

© Ferdy Damman

Page 8: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

einDeliJk! weg met De kOu en De kille, sOmbere en DOnkere aVOnDen. tiJD VOOr De

ZOn. tiJD VOOr De lente! kiJk JiJ OOk uit naar Je eerste biertJe OP Het terras in De

binnenstaD? bbQ-en met Je VrienDen biJ De wiJtHmenerPlas? fasHiOnsHOPPen in De

HiPste bOetiekJes? wiJ wel. lang leVe ‘la PrimaVera’!

De lente in ZwOlle wOrDt een waar feest, met een bOmVOl PrOgramma. muZiek en

sPOrt Vieren HOOgtiJ in ZwOlle Dit VOOrJaar. Dus, begin maar Vast aan Je COnDitie

te werken, Het belOOft een ware sliJtageslag te wOrDen!

“the spring is my love...”

#MIJNuITGAAN - 8ZWOLLE

#MIJN

LENTEkrIEBELs IN ZWOLLE

Voor een volledig overzicht van alle evenementen, festivals en cultuur ga je naar

www.zwolleuitgaan.nl

© Christ Clijsen

Page 9: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

HarDsHOCk festiVal18 aPrilwiJtHmenerPlas

Is hardlopen niet helemaal jouw ding, maar keiharde muziek wel? Dan mag je Hardshock Festival op 18 april niet missen. Dit openlucht hardcorefestival aan de Wijthmenerplas laat Zwolle op zijn grondvesten schudden. Met verschillende hardcore stijlen op ver-schillende stages hoef je je geen seconde te vervelen. De echte hardcore liefhebber mag dit festival niet overslaan! Tickets kosten 44,50 euro en zijn verkrijg-baar via www.hardshockfestival.com.

lOVelY sunDaY19 aPrilwiJtHmenerPlas

Het kan zijn dat Hardshock voor jou iets teveel van het goede is. Dan moet je een extra nachtje slapen, want dan is het ‘Lovely Sunday’. Dit nieuwe Zwolse festival breng vooral feel good muziek. Met onder andere de aanstekelijke meezingers van Nielson en Gers Pardoel, de vrolijke beats van de Vengaboys en Sharon Doorson en de talentvolle zussen van O’G-3NE, winnaar van The Voice 2015. Tickets verkrijg-baar vanaf 29,50 euro op www.lovelysunday.nl.

evenementen uitgelichtremember tHe 90’s 11 aPriliJsselHallen

Haal je ‘Aussie’, diep weggestopt in een verhuisdoos op zolder, maar weer tevoorschijn. Een paar Nike’s eronder en gaan! Op zaterdag 11 april ga je terug naar de 90’s in de IJsselhallen. Met toppers als 2 Unlimited, Mental Theo, Dune en de Party Animals herbeleef je de gloriedagen van Happy Hardcore. Kaarten kosten 32,50 euro per stuk en zijn te bestel-len via www.rememberthe90s.nl.

10 miJl ZwOlle ZuiD18 aPrilZwOlle ZuiD

Ieder voorjaar is het feest in Zwolle Zuid, tijdens de ’10 Mijl van Zwolle Zuid’. Inschrijven voor de editie van dit jaar niet meer mogelijk, maar ook langs de kant is het feest. Support je vrienden, medestudenten, collega’s en familie tijdens dit hardloopevent en zorg dat je je op tijd aanmeldt voor het evenement in 2016!

#MIJNuITGAAN - 9ZWOLLE

#MIJN

© Ibo Nobbe

© Partyflock

Page 10: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

leVe De kOning!25 t/m 27 aPrilbinnenstaD, Park De weZenlanDen, iJsselHallen

Het is nog even wennen, maar Koningsdag is dit jaar op maandag 27 april. Uiteraard staat de binnenstad van Zwolle dan weer volledig in het teken van Oran-je, met alle tradities en gezelligheid die erbij hoort. Maar ook in het weekend ervoor hoef je je niet te vervelen. Zo wordt op zaterdag de 25e stilgestaan bij de 200e verjaardag van ons koninkrijk. Dit nationale evenement wordt georganiseerd in Zwolle en staat in het teken van verenigingen, stichtingen en hun vrijwilligers. De binnenstad en Park de Wezenlanden bieden allerlei workshops en (sport)clinics en heel veel muziek.

Op zondag 26 april ga je natuurlijk koningsnacht vieren. Ons advies: gezellig in de kroeg in de binnen-stad, of uit je dak bij de IJsselhallen tijdens ‘Kingdan-ce’. Daar kan je trouwens de volgende dag vrolijk verder feesten, want ook tijdens Koningsdag dendert Kingdance gewoon door.

beVriJDingsDag: bfO & D4l5 meiPark De weZenlanDen en iJsselHallen

Na een weekje bijkomen van alle Koningsdag-events, is het opnieuw raak tijdens Bevrijdingsdag in Zwolle. 5 mei staat standaard in het teken van BFO, het Bevrijdingsfestival Overijssel. En het is extra feest dit jaar, want het is alweer de 25e editie. In de line-up van hét gratis openluchtfestival onder meer de Zwol-se rapper Typhoon, Tukker Ilse de Lange (Common Linnets) en ook Racoon en de Handsome Poets geven acte de présence.

Is BFO te zoetsappig voor jou? Ga dan naar Dance4Li-beration bij de IJsselhallen, het grootste dancefestival van Nederland tijdens Bevrijdingsdag. Daar vind je dance-toppers als Bassjackers en Ummet Ozcan. Kaartjes kosten slechts 10,- euro en zijn te bestellen via www.dance4liberation.nl.

lang leve oranje stappen, stampen

of stilstaan

#MIJNuITGAAN - 10ZWOLLE

#MIJN

© Pedro Sluiter

Page 11: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

wilDness festiVal16 meiwiJtHmenerPlas

Het voorjaar van Zwolle blijft maar doorgaan met dancefestivals. Op 16 mei is het opnieuw raak, met het Wildness Festival. Met een spectaculaire eind-show (zoek op youtube: eindshow wildness festival) en met top dj’s als Don Diablo en Marco V belooft het ook dit jaar opnieuw één groot feest te worden aan de Wijthmenerplas. Kaarten kosten €44,50 en zijn verkrijgbaar via www.wildnessfestival.nl.

ZwOlle unlimiteD5 t/m 7 JunibinnenstaD

Zo… Even op adem komen na al dat dance-geweld. Zwolle Unlimited is in het eerste weekend van juni een festival waarbij kunst en cultuur dichtbij het publiek wordt gebracht. In een kleinschalige setting vind je door de hele binnenstad verschillende podia,

waar straat- en locatietheater, storytelling, roots-muziek en literatuur centraal staat. Zowel (inter)nationale professionele artiesten als amateurs uit de stad en de regio rond Zwolle vinden hun plek. Kort-om, een perfect weekend door de stad te slenteren, een terrasje te pakken en helemaal tot bezinning te komen.

ZwOlse HalVe maratHOn festiVal13 JunibinnenstaD

Aan het eind van de lente nog topfit? Doe dan mee met hét hardloopfestijn in de binnenstad van Zwolle. Hoewel je je niet meer kunt inschrijven voor de halve marathon, het zou ook wel een beetje laat zijn om te beginnen met trainen, kan je je nog wel aanmelden voor de vier Engelse mijlen of de Business Run met je collega’s. Dat kan via www.halvemarathonzwolle.nl. Maar hé, het is natuurlijk ook een topprestatie als je langs de kant alle deelnemers aanmoedigt. Biertje erbij… Afzien hoor!

lang leve oranje stappen, stampen

of stilstaan

UITGAAN

is Dat alles? Zeker niet! er is nOg Veel meer te DOen tiJDens De lente in ZwOl-le. CHeCk VOOrDat Je OP staP gaat Dus eerst www.ZwOlleuitgaan.nl

#MIJNuITGAAN - 11ZWOLLE

#MIJN

© Pedro Sluiter

Page 12: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

playing for succes

geeft kinderen boost

#MIJNPECZWOLLE - 12ZWOLLE

#MIJN

tekst en fOtO: tIemen de vrIes

Rekenen, lezen, schrijven en spelletjes doen in het stadion van PEC Zwolle. Een ideale omgeving voor kinderen met onwikkelingsachterstanden om te leren. Zo dacht Playing for Success erover. Vandaar dat zes jaar geleden PEC Zwolle met dit project is begonnen.

Jamie zit druk te draaien op zijn stoel in de perska-mer. Het jochie met rode krullen en een bril heeft net een potje trefbal gespeeld op het veld waar PEC zijn thuiswedstrijden speelt. Nu volgt hij met veertien andere kinderen een les over geldgebruik. Met zijn groepje van vier beantwoordt hij quizvragen en gaat hij zo de strijd aan met twee andere groep-jes. Op tafel staat een bekertje met speelgeld dat de kinderen hebben verdiend.

De kinderen komen uit groep 6, 7 en 8 van de ba-sisschool. Ze komen tien weken lang één middag per week naar het stadion en krijgen aan het eind van die weken een diploma. Het programma dat ze volgen varieert van rennen over de tribunes van het IJsseldelta Stadion tot een les over geldgebruik.

Miriam Bernardus is vanmiddag de begeleider van

Jamie en zijn groepsgenootjes en werkt voor Playing for Success. Ze is enthousiast over dit project in het stadion van PEC Zwolle. ,,Het doet wat met kinderen als ze hier mogen zijn. Wij willen graag dat zij zich hier vrij genoeg voelen om zichzelf te zijn. Iets wat op school soms niet lukt. Als een kind lekker in zijn vel zit, dan presteert het beter.”

Jamie heeft een concentratieprobleem. Zijn eigen school kwam met het advies hem aan te melden bij Playing for Success. ,,Zo gaat dat,” zegt Miriam. ,,Wij staan in contact met ongeveer 45 scholen. Er zijn daar kinderen met achterstanden. Op het gebied van rekenen of taal, maar ook op sociaal gebied. Dat ze niet goed kunnen samenwerken of juist heel stil zijn in de klas. Wij kunnen ze met name op dat gebied helpen. Door kinderen sociaal sterker te maken, zie je dat ze bijvoorbeeld op het gebied van rekenen en taal beter worden.”

Jamie moet net als de elf andere aanwezige kinderen voor deze middag een leerdoel opschrijven in zijn boekje. Voor Jamie geldt dus dat hij zich wil concen-treren. Dat lukt niet goed, want hij kruipt regelmatig onder de tafel om daar te spelen. Na de twee uur

Page 13: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

playing for succes

geeft kinderen boost

#MIJNPECZWOLLE - 13

De middag begint met een spelletje trefbal op het terrein van PEC Zwolle.

durende bijeenkomst zeggen de kinderen of ze hun leerdoel hebben gehaald. Jamie is kritisch op zichzelf en vindt niet dat hij zijn leerdoel heeft gehaald.

De bedoeling is dat spelers van PEC Zwolle de lessen af en toe bijwonen. Juist dat gebeurt de laatste tijd niet zo vaak. Het viel aanvoerder Bram van Polen op. ,,Ik vind dat we het afgelopen jaar te weinig bij Playing for Success zijn geweest en dat heb ik aange-geven.” Juist de jaren ervoor deden de spelers dat vaker en ze zijn van plan om dat nu meer te gaan doen. ,,Dat zijn wij als selectie verplicht. De kinde-ren vinden het leuk als er een selectiespeler komt. Het stimuleert misschien net iets meer.”

De vraag is of het aan de selectie of aan Playing for Success ligt dat de spelers minder vaak komen. Bram van Polen hoort de laatste tijd minder van Playing for Success. ,,Het lijkt wel alsof de drempel voor Playing for Success groter is om te vragen of wij willen komen. Ik vind het leuk om zo’n lesje te volgen, maar ga niet vrijwillig zo’n klas binnenstap-pen. Daarnaast stuurt PEC Zwolle ons er ook minder naartoe.” Tijdens een les mogen kinderen vragen stellen aan spelers van PEC. ,,Ben Rienstra heeft wel

eens een grappige vraag gehad. Toen vroeg een kind hem hoeveel sekspartners hij heeft gehad. Dat vind ik wel echt geniaal.”

PEC Zwolle is de belangrijke factor voor deze kin-deren. Het stadion, het veld, de spelers die ze af en toe rond zien lopen. Miriam Bernardus vindt het mooi dat Playing for Success daar gebruik van kan maken, maar zou wat meer aandacht willen. ,,Ik denk dat wij een belangrijk onderdeel zijn van hun maatschappelijk werk. Volgens mij is het belangrijk dat PEC Zwolle laat zien dat het aandacht heeft voor ons. Dit is ter sprake gekomen en het contact met PEC Zwolle is nu weer beter. Ik ga er van uit dat we in de komende periode vaker een speler van de eerste selectie langs zien komen.”

Jamie verliest de quiz over geld helaas, maar vond het wel erg leuk vanmiddag. Nog een paar weken doorgaan en dan ontvangt hij een diploma uit de handen van PEC Zwolle-spelers. Het diploma staat symbool voor de vooruitgang die Jamie geboekt heeft. Als het goed is kan hij zich na deze tien weken beter concentreren in zijn schoolklas.

ZWOLLE

#MIJN

Page 14: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

6,4K M4 Engelse Mijlen

Gezelligste hardloopfestijnvan Nederland

Fanfares, Bands en DJs

13 juni 2015

SCHOLIERENLOOP

Inschrijven: www.halvemarathonzwolle.nl

SPONSORS

ww

w.s

quas

hzw

olle

.nl

Dobbe 69 8032 JX Zwolle Dobbe 69

[email protected] ww

w.s

quas

hzw

olle

.nl

AL VANAF

19,- PER MAAND!

ww

w.s

quas

hzw

olle

.nl

ww

w.s

quas

hzw

olle

.nl

ww

w.s

quas

hzw

olle

.nl

Inclusief een GRATIS squash of fitness starterspakket bij het

afsluiten van een lidmaatschapt.w.v. €00,-

WIL JE MEER INFORMATiE? BEL OF KOM EVEN LANGS! Dobbe 698032 JX [email protected]

STUDENTEN ABONNEMENTONBEPERKT SQUASH

OFFITNESS & GROEPSLESSENInclusief een GRATIS squash of

fi tness starterspakket bij het afsluiten van een lidmaatschap

WIL JE MEER INFORMATIE?BEL OF KOM EVEN LANGS!

AL VANAF

19,- PER MAAND!

Page 15: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

▼ Naam: Dominique NoordmanLeeftijd: 23Woonplaats: RaalteOmschrijving eigen kledingstijl: “Sportief, casual, maar ook wel vrou-welijk door een outfit bijvoorbeeld te combineren met schoenen met een hak’’Favoriete Zwolse winkel: “H&M, Paris2Day, van alles eigenlijk. En straks natuurlijk de Primark.’’

▲ Naam: Nienke PolLeeftijd: 21woonplaats: ZwolleOmschrijving eigen kledingstijl: “Moeilijk. Ik denk gewoon lekker casual.’’Favoriete Zwolse winkel: “H&M en ik ga ook zeker naar de Primark volgend jaar.’’

▲ Naam: Cham Pu-OnLeeftijd: 17Woonplaats: LelystadOmschrijving eigen kledingstijl: “Clean. Basic en vooral niet teveel te-gelijk. Alles kan, maar wel met mate.’’Favoriete Zwolse winkel: “Ik zou het niet weten. Mijn vriendin zit in de mode en koopt mijn kleding meestal.’’

▲ Naam: Monique de JongLeeftijd: 21Woonplaats: WierdenOmschrijving eigen kledingstijl: “Lastig. Ik denk sportief’’Favoriete Zwolse winkel: “Ik kom niet vaak bij de bekende winkels. Ik houd meer van kleine boetiekjes.’’

Naam: Stefano van DijkLeeftijd: 19Woonplaats: ZwolleOmschrijving eigen kledingstijl: “Makkelijk, leuk, vooral veel kleur. Ik vind het leuk om me speciaal te kleden en er uniek uit te zien.’’Favoriete Zwolse winkel: “Cool-cat, Foot Locker, New Yorker. En m’n broeken koop ik bij de C&A, dat zit gewoon lekker.’’

#MIJNsTIJL - 15

tekst en fOtO’s: IrIs scHut

ZWOLLE

#MIJN

Page 16: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

elke vrije avond werkt

kevin aan zijn bedrijf

“Hier gebeurt het allemaal.” Kevin Mepschen staat in het midden van zijn werkplaats. Een omgebouw-de garage, de wanden behangen met lijmklemmen, tangen en schroevendraaiers. In de hoek een vlak-bank en een tafelzaag. Mepschen Bouw. Voor al uw timmerklussen. Elke vrije avond en ieder weekend werkt Kevin hier aan zijn onderneming. Schuurtjes, tuinhuisjes, overkappingen, dakkapellen, meubels: als er een hamer en een zaag aan te pas komt, neemt hij de klus aan. Voorwaarde is dat het werk overzichtelijk blijft, want hij moet ook studeren. “Een uitdaging”, noemt hij het zelf. “En ik ben gek op uitdagingen.”

Kevin Mepschen, 21 jaar. Hij verdeelt zijn tijd tussen het runnen van een eigen bedrijf en een studie bouwkunde aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Dat is stevig aanpoten. De werkdag begint ’s och-tends in de trein. Laptop open en facturen schrijven. Heeft-ie op school meestal nog een uurtje over voor-dat de lessen beginnen. En krijgt hij telefoon, dan heeft hij toestemming het lokaal te verlaten.

Dat kan allemaal dankzij de Top Ondernemers Rege-ling (TOR) die Windesheim sinds kort aanbiedt. Am-bitieuze studenten krijgen zo de kans werk en studie te combineren. Af en toe een vrijstelling en de mogelijkheid tentamens te verzetten bieden de nodige flexibiliteit. Er is nog geen run op de regeling (tot nu toe tien deelnemers), maar volgens Windesheim komt dat doordat de TOR relatief nieuw is. 9,8 procent van de Windesheim-studenten heeft een eigen onderneming.

Voor Kevin was de regeling het steuntje in de rug om werk te maken van zijn onderneming. De TOR bracht hem in contact met adviseurs. Zakenmensen die het klappen van de zweep kennen en met hem meedenken. Kevin: “We zitten eens per maand bij elkaar. Hoe gaat het met het werk? Hoe staan de schoolresultaten ervoor? Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je voorzien van nuttig advies.”

Nu zijn onderneming van de grond komt, zit de studie hem wel eens in de weg. “Ik heb een paar prachtige opdrachten in het verschiet waar ik graag een goeie prijs voor neerleg. Tekening maken, goed nadenken over wat de klant zou willen. Maar de afgelopen dagen moest ik met m’n studie bezig. Dat is frustrerend.”

Volgens Kevin is ondernemend studeren vooral een kwestie van goed plannen. Elke afspraak staat direct in zijn telefoon. “Veel mensen denken dat je als ondernemer vastzit aan je werk en dat je nooit meer tijd hebt voor een lolletje. Dat is onzin. Je moet je tijd effectief gebruiken. In de trein doe ik de admi-nistratie, op school studeer ik, als ik thuis kom, ga ik klussen en ’s avonds zoek ik mijn vriendin op. Werk, studie en ontspanning, alles op één dag. En soms

heb ik zomaar ergens een gaatje. Ga ik gitaar spelen. Vind ik mooi.”

De droom is om te groeien. Een BV opzetten met vrienden. Over tien jaar wil hij personeel in dienst hebben en zelf de project-coördinatie doen. Contact onder-houden met de klant, dat vindt hij het mooiste. “Kom ik bij men-sen thuis, dan kijk ik altijd goed

“Dikke televisie aan de muur? Dan mag het ontwerp best meer kosten.”

#MIJNONDErNEMING - 16ZWOLLE

#MIJN

tekst en fOtO: jaap scHuurman

keVin mePsCHen is timmerman. en VOltiJD stuDent. Dat is een kwestie Van gOeD

Plannen. ,,een PlaYstatiOn kOmt er biJ miJ niet in.”

Page 17: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

om me heen. Welke auto staat voor de deur? Hoe ziet de keuken eruit? Wat voor tijdschriften liggen op tafel? Dan maak ik een inschatting van het type klant, zodat ik ze zo goed mogelijk kan adviseren. Dikke televisie aan de muur? Dan mag het ontwerp best wat meer kosten. Ik maak een tekening en een offerte. Die is altijd te duur. Maar ik kan goed lullen. Het is een kick om mensen mee te krijgen in je ont-werp, om die 1.000 euro extra toch op tafel te krij-gen. Dat is geen oplichting. Ik ben erop uit mensen verder te laten denken dan hun eerste gedachte. En het leuke is: als ik de vrouw enthousiast krijg, gaat de man meestal mee.”

Niet iedereen is op zijn 21e zo intensief met werk bezig, dat beseft hij ook. En dat is prima. “Ik heb vrienden die elke avond achter de Playstation zitten. Zou ik niet kunnen. Maar over drie jaar werken zij misschien bij een bank en halen zij bakken met geld binnen. Je moet doen wat bij je past. Ik ben nu eenmaal een doener.”

Plaats hij ergens een dakraam, zeggen ze dat de voordeur eigenlijk ook aan vervanging toe is. Stuurt hij de volgende dag meteen een offerte. “Het is werk en dat moet je oppakken. Maar zaterdag ben ik gewoon naar het café geweest hoor. Ik ben jong, genieten hoort erbij. Maar wel oppassen met wat ik doet, want ik blijf een visitekaartje voor mezelf.”

#MIJNONDErNEMING - 17ZWOLLE

#MIJN

Kevin Mepschen is aannemer en voltijd student. “Ik ben nu eenmaal een doener.”

tIps

• Maak elke week een duidelijke planning van je werkzaamheden.• Onzekerheid kost tijd. Twijfel dus niet aan je eigen kunnen.• Maak tijd vrij voor jezelf. Vrije tijd is net zo belangrijk als het maken van winst.

Page 18: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

#MIJNTHEATEr - 18ZWOLLE

#MIJN

Page 19: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

Of Je nu kiest VOOr rOué

VerVeer, naCHtgasten,

Het sYmfOnieOrkest –

Orkest Van Het OOsten Of

freek VOnk, als stuDent

kun Je VOOr een tientJe

naar Het tHeater! een

aVOnD OP De bank inrui-

len VOOr een biJZOnDere

aVOnD in Het tHeater?

DOen!

Zwolse theaters heeft met een aantal scholen een speciale stu-dentenregeling in gang gezet voor de Zwolse student. Op vertoon van je collegekaart kun je al voor een tientje* een voorstelling naar keuze bezoeken. Je krijgt voor deze mooie prijs de meest hilarische, muzikale, eigentijdse en inspire-rende voorstellingen voorgescho-teld. Dus laat je verrassen door één van onze podiumknallers, ook volgend seizoen weer!

*VOOrWaardEN > Dit aanbod geldt voor voorstel-

lingen die niet zijn uitverkocht;> Een kaartje kost 10 euro per

student, maximaal 1 kaartje per student;

> Reserveren kan vanaf 3 dagen (na 18.00 uur) tot de dag van de voorstelling en enkel aan de kassa in Schouwburg Odeon;

> Bij de reservering worden je gegevens opgenomen in het systeem;

> Een collegekaart en een legiti-matiebewijs zijn verplicht bij reservering én bij toegang naar de zaal;

> Deze actie geldt voor studenten van Deltion College, Landstede locatie Dokterspad, Cibap, AOC De Groene Welle en Hogeschool Windesheim.

nog te zien in onze theaters (net voor de zomervakantie)

eriC Van sauers | OntrOertWie Eric van Sauers ooit heeft gezien weet wat hij kan verwach-ten. Toch moet je rekening houden met het onverwachte. Van Sauers is ongemeen grappig en gevaarlijk, maar vooral een meesterverteller. Hij verzint, verandert, daagt uit en laat vaak meer van zichzelf zien dan goed voor hem is. Soms poëtisch, soms absurd. Hij kan romantisch zijn, schreeuwend zijn liefde uiten, slaand zijn publiek strelen. Kan hij je ontroeren?Di 07 aPr - 20.15 uursCHOuwburg ODeOn

ClauDia De breiJ | teerling - rePrise ’t Is crisis. (Misschien had u dat al ergens gelezen.) In de economie, in de politiek en misschien ook wel in uw hoofd. En dat blijft het nog wel even ook. Zeggen ze. Claudia de Breij gelooft er niks van.Over crisis hoef je haar niks te vertellen (ze komt er zelf net uit) en vanavond zal ze bewijzen dat het waar is: het wordt inderdaad nooit meer zo goed als vroeger. Het wordt veel beter.Vr 17 aPr - 20.15 uursCHOuwburg ODeOn

naCHtgasten | imPrOtOneel De acteurs Yorick Zwart, Koen Wouterse en Niels Croiset wil-len niet wachten op de perfecte rol bij de perfecte regisseur. Ze willen alles spelen: van Batman tot Shakespeare en van slapstick tot groots drama. Dus schrijven ze verhalen voor grote improvi-saties waarin steeds een van hen meespeelt. En ze nodigen de beste acteurs van Nederland uit om

mee te spelen. Zwolse theaters is fan van Nachtgasten, wij hopen jij ook! DO 23 aPr - 20.30 uursCHOuwburg ODeOn

angels in ameriCa | tOneelgrOeP OOstPOOl Harteloosheid, hypocrisie, wan-hoop, onzekerheid, hebzucht en racisme; de personages in Angels in America dolen rond in het roe-rige Amerika van de jaren tachtig. Het tijdperk van Ronald Reagan, waarin conservatisme opbloeit en angst hoogtij viert. Angst voor het nieuwe nog onbekende aidsvirus, voor de politiek, de maatschappij, maar vooral voor elkaar. wO 29 aPr t/m Za 02 mei, 19.30 uursCHOuwburg ODeOn

Het natiOnale ballet | JuniOr DanCe COmPanYDe avondvullende voorstelling van de Junior Company begint met delen uit beroemde klassiek-ro-mantische werken zoals Het Zwa-nenmeer en Napoli, gevolgd door werken van vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, Hans van Manen, en de artistiek coördinator van de Junior Company, choreo-graaf Ernst Meisner. De avond wordt afgesloten met spectaculair nieuw werk van de jonge, talent-volle Spaanse Juanjo Arques en de Canadese choreograaf Robert Binet. Een veelzijdig programma!Di 19 mei 19.30 uurtHeater De sPiegel

Benieuwd naar de andere 350 voorstellingen of wil je kaarten bestellen? Kijk op www.zwolsetheaters.nl of bel met het bespreekbureau op 038 4 288 288.

#MIJNTHEATEr - 19ZWOLLE

#MIJN

Page 20: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

broeders als

huisgenoten

#MIJNkLOOsTErkAMEr - 20ZWOLLE

#MIJN

tekst: pIeter steenbergen fOtO: frans paalman

Ze wOrDen DOOr leeftiJDsgenOten DikwiJls VerwOnDerD aangekeken. wOnen in een

klOOster rOePt Vragen OP. ‘wOrD Je kamer geCOntrOleerD? mag Je een feestJe ge-

Ven?’ De elf JOngeren Hebben Ze allemaal langs HOren kOmen. Om misVerstanDen

DireCt maar uit De werelD te HelPen. nee, Ze wOrDen niet geCOntrOleerD en De

blOemetJes buiten Zetten is geen PrObleem, inClusief muZikale OmliJsting.

De studenten in het klooster, vlnr: Bram Visser, Sylian Weststeijn en Henk Schoon.

sPECIAL:WONEN

eeN stUDeNt DIe IN eeN kLOOster wOONt rOept veeL

mIsverstANDeN Op. ‘mOgeN jULLIe weL DrINkeN?’

Page 21: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

‘Bij ons op de gang woont de koster van de kerk. Maar die neemt op zijn werk juist een late dienst als we een feestje vieren’, vertelt Bram (22). Een stapel van achttien kratten bier bewijst dat alcohol niet op de lijst van verboden genotsmiddelen staat. Nee, het is vooral de omgeving die bewoners van het Domicanenklooster onderscheidt van hun studerende leeftijdsgenoten. Tussen hun kamers, tussen de 300 en 325 euro, en de prachtige kerk zitten slechts enkele deuren. Geestelijke pracht en praal is binnen handbereik.

Bram: ‘Als er een deur op slot zit is hier altijd wel een gang te vinden waardoor je er toch komt.’ Sylian: ‘We worden er juist door anderen aan herinnerd wat voor bijzondere omgeving dit is. Zelf staan ze daar niet meer bij stil.’ Henk: ‘Soms voel ik me gids.’ Aan de keukentafel, vermoedelijk schoner dan in een gemid-deld studentenhuis, heb je een prachtig uitzicht op de binnen-en stiltetuin, waar een potje voetballen uit den boze is. Gebrandschilderde ramen, beelden, gewelven, geregeld een koor in het gehoor, het draagt allemaal bij aan de mystieke sfeer die je als vanzelf laat fluisteren. Een passerende broeder in wit habijt maakt het plaatje compleet. Daar zijn er nog acht van in dit bekende klooster in Assendorp, in de hoogtijdagen tachtig. Bram: ‘Tot anderhalf jaar terug woonden hier ook nog zusters, maar ik geloof dat de hoge leeftijd een rol speelde om te verhuizen.’ Hij was de eerste student die zijn intrek in het klooster nam. ‘Ik studeerde aan de Gereformeerde Hogeschool als pastoraal werker en kwam hier zodoende vaak langs. Ben ik uit nieuwsgie-righeid eens naar binnen gegaan. Van het een kwam het ander.’

De zes studenten op de eerste verdieping vormen een zogeheten woongroep. Hun band met het klooster is sterker dan de studenten van een woonlaag hoger en het gaat vaker over zingeving. ‘We komen als groep elke maandagavond bij elkaar, dan gaat de bijbel ook open. Verder hebben we twee keer per maand een verdie-pingsavond met de Internationale Vrijwilligers en gaan regelmatig naar het avondgebed van de broeders die eenmaal per maand bij ons over de vloer komen’, ver-telt Henk (23). Die staan midden in het leven, merkten ze. Henk: ‘Het beeld dat ze heel streng zijn hebben we bij moeten stellen. Je kunt het overal met ze over hebben, heel liberaal en leuk om ze ook gewoon bij de Jumbo tegen te komen.’ Henk was de eerste die moest hospi-teren voor de woongroep. Motivatie speelt bij de keuze een belangrijke rol. ‘Je hoeft niet per se te geloven, maar je moet open staan voor levensvragen. We doen niet alles samen, ieder heeft zijn eigen sociale leven.

Het is vooral de wil om het leefbaar voor elkaar te maken, niet alleen gezellig voor jezelf. Vergelijk het met thuis. Je kunt hier je verhaal kwijt, praat niet tegen een deurpost.’ Havo-student Aafke (20): ‘We zijn in de eerste plaats huisgenoten, weten niet alles van elkaar. We zouden wel meer samen willen doen, maar door drukte komt het er niet meer van.’ Het samenzijn speelt ook bij stu-dent werktuigbouwkunde Sylian (20) een belangrijke rol waarom ze hier zit. ‘Ik wilde niet in een studenten-huis zitten waar iedereen langs elkaar heen leeft. Hier moet je bereid zijn om in elkaar te investeren.’ Liefdes-relaties kunnen niet worden verboden, maar mogen het evenwicht in de groep niet verstoren, zegt Aafke desgevraagd. Het gebeurde tot dusverre eenmaal, een relatie dus, en dat ging prima, zo zeggen ze.

Het verblijf in het klooster en tussen de broeders heeft hun geloof, de woongroep is van protestantse huize, veranderd, zegt Henk. ‘Ik ben van huis uit gereformeerd vrijgemaakt, heb geleerd de bijbel letterlijk te nemen. Door de gesprekken met huisgenoten en broeders ben ik daar anders over gaan denken. Het heeft mijn geloof alleen maar verrijkt en realistischer gemaakt.’ Syli-an: ‘Zeggen ze dat de hemel al hier op aarde is, lichte paniek haha.’ Tijd voor een rondleiding door Bram, min of meer de pionier van het studentenleven in het klooster. Ze hebben overal toegang toe, zo blijkt, zelfs tot de gewaden die de geestelijken van de orde dragen. ‘Ik zeg altijd tegen mijn gasten dat hier het pak van sin-terklaas ligt’, wijst hij bij het opentrekken van een la op een roodfluwelen kledij. Hij taait binnenkort af, maar is definief ‘bekeerd’. ‘Ik wil theologie in Nijmegen gaan studeren en daar zoek ik weer hetzelfde.’

#MIJNkLOOsTErkAMEr - 21ZWOLLE

#MIJN

Het klooster, neogotische stijl, is gebouwd in traditio-nele carrévorm met een open ruimte in het midden. Het maakt inzichtelijk wat religieus leven is: wonen, bidden, studeren en verkondigen rond een heilig midden. Het klooster – bedoeld als opleidingshuis - dateert van 1902 en is ontworpen door Kayser. Hier kregen de jonge studenten (fraters) in een periode van drie jaar een stevige filosofische ondergrond. In de hoogtijdagen hebben in het klooster tachtig dominicanen gewoond. In 1993 is het beheer van het kloostergebouw en de projecten - met uitzondering van het rectoraat - overgedragen aan de Stichting Doorgang Dominicaanse Projecten Zwolle die begin 2008 door een statutenwijziging is omgedoopt in Stichting Dominicanenklooster Zwolle.

Page 22: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

leven op het water

Het leven op een boot begon voor Heike Rowold en Bert Pfeiffer met een schuitje in het Almelose Kanaal. Ze vonden als student een kleine woonboot aan de Weteringkade. Ruim twintig jaar later, een studie en drie kinderen verder, wonen ze nog steeds op dezelfde plek. „We studeerden allebei muziek aan het Conservatorium. We zaten eerst in een appar-tement aan de Geert Grootestraat, daar moeten de buren gillend gek geworden zijn van al dat repete-ren.” Op een boot konden ze buitenaf wonen. „Hier stoor je niemand en hadden we de ruimte.” Hun eerste woonboot was volgens Heike een klein schuitje. „Die konden we toen huren. Later hebben we een eigen woonark laten bouwen.” Heike en Bert hebben drie kinderen. De oudste tweeling, Tom en Geert, is inmiddels 16. Ze weten niet beter. „Het was

vooral toen we jonger waren erg leuk op een woon-boot”, vertelt Tom. „We konden hutten bouwen, een vuurtje stoken op de kade, zwemmen en vissen.” Eigenlijk kan alles hier, volgens Tom. „In een gewoon huis is alles anders, zoals de tuin en de buren. Hier wonen hippie-achtige mensen, dat past wel bij deze buurt.” Dat blijkt vooral erg gezellig. „In de winter, toen het kanaal bevroren was, hebben we een soort ijsbaan gemaakt en zaten we met zijn allen met glühwein en snert op het ijs”, vertelt Heike. De band die ze met hun buren hebben vindt ze bijzonder. „We eten eens in de twee weken samen en we hebben een meditatiegroepje.” Na een leven op het water zou je toch niet meer anders willen? Tom ziet zichzelf wel in een stu-dentenhuis op het vaste land wonen. „Ik kan me er

#MIJNBOOT - 22ZWOLLE

#MIJN

tekst: jaco meIjboom fOtO’s: albert bartelds

staP Via De aCHterDeur De VeranDa OP en neem een Duik in Het kanaal. Pak De bOOt

VOOr een beZOekJe aan Het Centrum. wOnen OP een bOOt kent Veel VOOrDelen. ZOu

Je OOit anDers willen?

sPECIAL:WONEN

Page 23: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

nog niets bij voorstellen, maar dat lijkt me wel het goedkoopst.” Zijn moeder knikt. „Het is voor stu-denten niet te doen, wonen op een woonboot. Het was vroeger heel anders. Nu betaal je havengeld en liggeld en er zijn in Zwolle maar weinig woonarken beschikbaar.” Ook gelden er regels. Als je aan de dijk woont mag slechts een bepaald deel van de dijk belegd worden met tegels. Struiken moeten flink ge-snoeid en bomen mogen niet overal geplant worden. Heike en Bert hebben net als hun buren een tuintje en een terras aangelegd. Aan de Weteringkade zijn de regels iets minder streng. Op het water maak je de natuur heel anders mee, ervaart Heike. „Je kijkt altijd uit over het water. Dat betekent ook dat je last hebt van Canadeze ganzen.” Ze huivert. „Dat lijkt net een kudde ezels, wat maken die een kabaal om vijf uur in de ochtend.” De woonark is een complete woning op het water. De voorzieningen waren vroeger wat minder luxe. „Toen konden de waterleidingen bevriezen en kook-ten we als studenten op een gasstel. Dat had wel iets romantisch.” Heike beseft zich wel dat het leven op een woonboot bij je moet passen. „Er zijn mensen die de woonark op stappen en roepen: ‘Het duizelt me nu al’. Vroeger wiebelde het nog wel wat heen en weer, nu is de boot vijf meter breed en lig je aardig stil.” Voor iedereen die niet snel zeeziek is kan Heike deze woonsituatie aanbevelen. „Als je jong bent is deze plek een paradijs.” Als het aan Heike en Bert ligt ruilen ze hun woonplek nooit meer in. „We gaan hier oud worden.”

#MIJNBOOT - 23ZWOLLE

#MIJN

eeN stUDeNteNsCHUIt Is NIet te betALeN Wonen op het water is helaas niet goedkoop. Dat maakt het als je studeert vaak niet haalbaar om voor een woonboot te kiezen. Met een gemiddelde huurprijs van 400 euro voor een kamer, red je het op een woonschip niet. In deze stad betalen mensen naast de aanschaf van een woonboot een bedrag voor de vergunning voor een ligplaats. Met een schuit aanmeren in de Zwolse gracht of het kanaal en er blijven wonen kost 178 euro. Je mag dan kiezen voor een beschikbare plek die aangegeven is op een ligplaatsen-kaart. Daarnaast moet iedere eigenaar van een woonboot, vrachtschip of recreatievoertuig haven-geld betalen. Een andere mogelijkheid is een appartement huren via een makelaar of een particulier die een woonboot in zijn bezit heeft. Er zijn enkele woonboten in Zwolle die zijn opgedeeld in twee of meerdere appartementen. Als je geluk hebt kun je deze woonplek met iemand delen. Dan splits je de huurprijs die vaak rond de 900 euro ligt.

Page 24: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

talentenplein: een

studentenstad op zichelf

,,Het is eigenlijk verboden een gangfeest te geven. Maar toen mijn ganggenoot jarig was, hebben we de gang versierd met vlaggetjes en kaarsjes. Zijn gezicht toen hij binnenkwam was zo mooi. Toen hebben we hem ook nog een paar sloffen en een bloemetjesdekbed cadeau gedaan. Bijzonder hoe zulke verschillende studenten het zo leuk met elkaar kunnen hebben. Dat had ik echt niet verwacht.” Peter de Jager (20) woont sinds november op de eer-ste verdieping van Suol, de blauwe flat van het Talen-tenplein. Voor 300 euro per maand heeft hij 29 vier-kante meter tot zijn beschikking, inclusief een eigen keuken en badkamer. De student journalistiek was al langer op zoek naar een kamer en het Talentenplein was precies wat hij zocht. ,,Alles voor mezelf, een redelijke prijs en dichtbij school en de stad.”Bij Sanne Pull (20) ging dat anders. Via haar opleiding Honours College kwam zij in aanmerking voor een studio in de andere flat Fossa. De vijfde tot en met de achtste verdieping zit sinds september vol met studenten van deze opleiding. ,,99 Procent van mijn klasgenoten woont in dit gebouw. Als er morgen een deadline is, loop ik twee trappen af en dan werk ik er aan met mijn projectgroep. Van te voren zag ik er tegen op om zo op elkaars lip te zitten, maar omdat we allemaal onze eigen woning hebben kan ik studie en privé toch goed gescheiden houden”. Behalve studenten van het Honours College wonen in Fossa ook internationale studenten. ,,Als je met allemaal eerstejaars -en dan ook nog internationale- studenten bij elkaar zit, gebeuren er dingen. Soms ruik je dat mensen gaan experimenteren met wiet. Dat mag natuurlijk ineens in Nederland.”Het bevalt Peter goed hier in Suol. ,,Als ik terugkom van een drukke dag op school, is het heerlijk thuis-komen. Ik kan koken en douchen wanneer ik wil. Als ik troep maak, is het mijn eigen troep. Tegelijkertijd

wonen op deze verdieping nog 14 ande-re studenten waar ik mee kan lachen, gieren en brullen”, zegt Peter. Sanne is het met hem eens. ,,Het fijne aan dit gebouw is dat je een eigen huis hebt met de deur dicht. Als je gezellig-

heid wil, zet je de deur open en is het een studentenhuis vol gekeet. Voor een

feestje en chaos ga ik naar de zesde of de zevende verdieping,” legt Sanne uit.

Peter zoekt de gezelligheid op via de groepswhatsapp van zijn verdieping. ,,Daar spreken we af om samen te eten. Naarmate de avond vordert, is het vaak zo gezellig dat de alcohol uit de koelkast komt. Tegen een uur of één kruipt iedereen weer zijn eigen kamer in. Kortom: je hoeft de avond hier niet alleen door te brengen. Dit is echter niet bij iedere verdieping zo. Mijn buurtjes en ik hebben in het begin al initiatief genomen, waardoor er nu zo’n relaxte, open sfeer is. Iedereen kwam hier tegelijkertijd wonen, dus waren we meteen verbonden met elkaar. Zeker als je dan samen een bed naar boven probeert te tillen.”Alles koek en ei? Er zijn volgens Peter problemen met sommige kamers. ,,Het is nieuwbouw, dus we snappen dat er iets mis kan gaan. Mijn raam kon bij-voorbeeld niet dicht in de winter. Het is snel opgelost, maar toch vervelend. Er is ook het mysterie van de deurmatten van de vijfde verdieping. Meerdere keren werden daar alle deurmatten weggehaald. Op Face-book waren ze er pissig over, onze verdieping moest er stiekem wel om lachen. Nog steeds weten we niet wie die streek heeft uitgehaald.” Bij Sanne hebben ze een oplossing voor dit soort akkefietjes gevonden: Floor Representatives. ,,Twee per verdieping zijn hier een soort verdiepingverte-genwoordiger. Bij hen kun je anoniem klagen over geluidsoverlast, technische problemen of verkeerd gestalde fietsen. Zij communiceren ook alles met SSH en andersom.”

#MIJNsTuDENTENfLAT - 24ZWOLLE

#MIJN

tekst: flore van eerde fOtO: frans paalman

Vanaf Het rODetOrenPlein Zie Je Ze reCHt De luCHt in PriJken: De Drie glOeDnieuwe

stuDentenflats Van Het talentenPlein. Onlangs Hebben ZO’n 300 stuDenten er

Hun intrek genOmen. miJnZ Vraagt De bewOners HOe Het Daar is.

sPECIAL:WONEN

Page 25: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

talentenplein: een

studentenstad op zichelf

Of het Talentenplein Zwolle als studentenstad op de kaart zet? Peter betwijfelt het. ,,Talentenplein voelt voor mij eerder als een stad in een stad, dus een echt antwoord is het niet.” De twee bewoners zien het wel als een toevoeging. ,,Dankzij het Talentenplein is er meer aanbod om op kamers te gaan in Zwolle. Dat stimuleert het studentenleven hier. Het helpt ook mee om de kamernood voor studenten in te perken”, zegt Sanne. Peter fantaseert al over zijn eerste zomer hier. ,,Ik denk dat het leven zich dan van de verdieping naar buiten verplaatst. Muzikale mensen hebben elkaar al opgezocht. Een mooie zomeravond, met de ‘Talen-tenpleinband’, bier en liggend in het gras van de gemeenschappelijke tuin. Dat zie ik wel goed komen.”

#MIJNsTuDENTENfLAT - 25ZWOLLE

#MIJN

Peter de Jager: ,,Naarmate de avond vordert, is het vaak zo gezellig dat de alcohol uit de koelkast komt. Tegen een uur of één kruipt iedereen weer zijn eigen kamer in. Kortom: je hoeft de avond hier niet alleen door te brengen.’’

Sanne Pull: ,,99 Procent van mijn klasgenoten woont in dit gebouw. Als er morgen een deadline is, loop ik twee trappen af en dan werk ik er aan met mijn projectgroep.’’

FeIteN

aantal studio’s: 357aantal flats: 3, Fossa, Suol en TracéHoogste verdieping: 8aantal vierkante meter per studio: 28Gemeenschappelijk: fietsenstalling, tuin en wasmachine Ook aanwezig: internet en liftHuurtoeslag: Ja Wijk: Zwolle CentrumKosten: inclusief huurtoeslag zo’n 340 euro per maand Eigenaar: Stichting Studenten Huisvesting (SSH)

mIjNz.NLBekijk de videoproductie van Rianne Seton op www.MijnZ.nl

Page 26: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

#MIJNCENTrALE - 26/27Fo

to: F

ran

s Pa

alm

anZWOLLE

#MIJN

#mIjNCeNtrALe

wat is De ZOnnigste Plek Van ZwOlle? HOPeliJk is Dat Het terrein Van De

energieCentrale HarCulO in ZwOlle-ZuiD. sCHOOrVOetenD is Daar Dit VOOrJaar Het

ambitieuZe Plan Om een ‘ZOnnePanelen-farm’ met 3500 exemPlaren te bOuwen Van

start gegaan. De geHOOPte belangstelling Van klanten Viel tOt VOrige maanD

in ieDer geVal nOg tegen. Het iDee is: Deelnemers betalen eenmalig een beDrag

Van 300 eurO Per Paneel en nemen Dan 25 Jaar lang De ZOnnestrOOm af Die DOOr

DeZe Panelen wOrDt OPgewekt. VOlgens gDf sueZ, eigenaar Van HarCulO, is Dit

‘een aantrekkeliJke COnstruCtie VOOr mensen Die geen gesCHikt Dak Hebben VOOr

ZOnnePanelen, Of in een HuurHuis wOnen’.

Page 27: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

FACts

> Het ZOnnePanelen-Park wOrDt VersPreiD OVer twee Plekken OP Het terrein

Van De energieCentrale in ZwOlle-ZuiD aangelegD. Dat neemt samen ZO’n 1,5

HeCtare in beslag.

> Qua OmVang wOrDt Het een Van De grOOtste ZOnneParken in neDerlanD.

> De eleCtriCiteitsCentrale HarCulO aan De OeVer Van De iJssel is een Van De

beelDbePalenDe gebOuwen Van ZwOlle en OmgeVing. in 1955 werD De Centrale

gebOuwD, naar OntwerP Van ingenieursbureau De gruYter in ZwOlle.

> De Centrale, nu eigenDOm Van De belgisCHe energieleVeranCier gDf sueZ, Heeft

sinDs 2006 nOg sleCHts een funCtie als nOODleVeranCier VOOr strOOm.

> De Centrale is in 1955 geOPenD en HaD OOrsPrOnkeliJk één sCHOOrsteen. later

ZiJn er Vier biJgebOuwD. DaarVan ZiJn er nOg twee OVer, waarVan er maar één in

gebruik is.

Page 28: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

regio

zwolle

wil jou

Deze regio staat al jaren in de top van sterkste economische gebieden van het land. als je studie in Zwolle straks is afgerond hoef dus je niet te verhuizen. maar gaan we wel een baan vinden in deze Hanzestad? Of is het slim om een eigen on-derneming op te zetten?

Als we de website van de gemeente moeten gelo-ven dan gaat het Zwolle economisch gezien voor de wind. ‘Zwolle laat al jarenlang zien tot de best economisch presterende steden van het land te behoren.’ Hoe kan dat? Volgens Pierre Satink, voor-zitter van Metropool Zwolle, komt dit door een van oudsher goede positie. Metropool presenteert jaar-lijks een onderzoek naar de economische activiteit in dit gebied. „De regio heeft een goede ligging, maar nog belangrijker is onze mentaliteit. Er heerst een goede arbeidsmoraal, we zijn bereid hard te werken.” Die mentaliteit maakt regionale bedrijven succes-vol. „Het zorgt ervoor dat we af en toe te bescheiden zijn, maar ook dat we geen gekke dingen doen. In dit gebied is 76% van de ondernemingen een familiebe-drijf. Zij denken aan de lange termijn en dat zorgt voor stabiliteit in een onderneming.” De kracht van deze sterke economie wijt Marius Woldberg, directeur bij Kennispoort regio Zwolle, aan samenwerking. „Deze stad vormt een belang-

rijke kern in een gebied met 19 gemeenten. Elk met een eigen dynamiek, eigen problemen en succes-sen.” Hij merkt dat ondernemers elkaar willen leren kennen en graag ervaringen uitwisselen. „De bereidheid tot samenwerking is een element waar-mee deze regio zich onderscheid.” Woldberg richt zich met Kennispoort op innovaties. „Kennis delen met andere partijen is essentieel voor innovatie en ontwikkeling.” Reden genoeg om na je studie in deze regio te blijven hangen zou je denken. Uit onderzoek van Metropool blijkt dat juist het aantal jongeren tussen de 18 en 28 jaar de grootste groep is die deze regio verlaat. Pierre Satink geeft aan dat dit vooral hoger opgeleide jongeren zijn. „We hebben hier gouden handjes, maar geen universiteit. Komen jongeren van de middelbare school, dan moeten ze naar een andere stad voor een universitaire opleiding. Grote bedrijven hebben zich in de Randstad gevestigd en dat maakt het lastig om na een universitaire studie een baan in deze regio te vinden.” Dat is volgens Marius Woldberg zorgwekkend. „Als regio moeten we meer doen om ondernemerschap te stimuleren onder jongeren. We moeten ze faci-literen.” Als voorbeeld noemt hij de samenwerking tussen Windesheim, Kennispoort en het Polymer Science Park, het innovatiecentrum voor toegepast kunststofonderzoek. „Jongeren met een technische opleiding krijgen in het Green PAC Innovation Lab de kans een onderneming op te zetten. We hopen dat ze die voortzetten in deze regio.” Er zijn volgens Pierre Satink volop kansen voor studenten in Zwolle. „Vooral de maakindustrie en de creatieve sector zijn hier goed.” Marius Woldberg denkt dat het goed is dat jongeren gestimuleerd worden om nieuwe ideeën te bedenken. „Als ze met goede plannen komen dan is er financiering nodig. Er zijn fondsen opgezet zoals Regio Zwolle Incubator (RZI). Jongeren moeten weten dat deze fondsen er zijn. Het gaat goed, maar voor jongeren kan het nog vele malen beter.” De bedrijven richten zich op veel verschillende gebieden. Deze regio draagt volgens de Zwolse on-dernemer niet één stempel. „Er zit een diversiteit in het bedrijfsleven. Deze regio kent een groot aantal bedrijven in de sector ‘agro and food’ en zorg en kunststof (de maakindustrie). In de stad Zwolle zijn we met name sterk vertegenwoordigd in de creatieve industrie en dienstverlening.”

#MIJNECONOMIE - 28ZWOLLE

#MIJN

tekst: jaco meIjboom fOtO: frans paalman

sPECIAL:WErkEN

Page 29: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

regio

zwolle

wil jou

#MIJNECONOMIE - 29ZWOLLE

#MIJN

Page 30: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

starten met een

topsalaris

Bijvoorbeeld bij het Zwolse bedrijf Impres, waar oprichter Spencer Roozeboom (32) de leiding heeft over een groep die nagenoeg alleen maar bestaat uit jongeren tussen de twintig en dertig jaar. ,,De tech-nologie ontwikkelt zich ontzettend snel. Als werkne-mer in deze branche moet je mee kunnen met die ontwikkelingen. Jongeren maken die schakeling vaak makkelijker”, vertelt Roozeboom.

Bij Impres is aan alles te zien dat het een bedrijf is waar jongeren aan het werk zijn. Er staat een tafel-tennistafel en er kan gedart worden. ,,Dat vind ik belangrijk”, licht de oprichter toe. ,,Als programmeur ben je heel vrij bezig, dus dan heeft het geen zin om die mensen allemaal strenge regels mee te geven. Dat is achterhaald”, aldus Roozeboom. Volgens hem zijn de medewerkers volwassen genoeg om zelf te bepalen hoe laat ze op het werk komen en hij geeft ze daarom veel vrijheid. ,,Eigenlijk een beetje zoals op een vrije school.”

Het inkomen van een startende web developer is hoog (iemand met een HBO-informatica diploma krijgt anderhalf jaar na afstuderen 3798 euro per maand), maar dat is volgens Roozeboom niet de re-den dat het een beroep is dat nagenoeg alleen maar door jongeren wordt uitgevoerd. ,,Als je dit voor het geld doet val je ook door de mand hoor.” Men-sen doen web developing volgens Roozeboom vooral omdat ze het leuk vinden. ,,Je moet er passie voor hebben. Je hebt namelijk niks aan de dingen die je op school hebt geleerd als je een-maal aan het werk bent. Dan gaat het vooral om problemen oplos-

sen. Want dat is programmeren. Als je dat niet kunt, kan je ook nooit goed programmeren.”Dat vooral veel jongeren kiezen voor web deve-loping, komt volgens Roozeboom doordat het beroep nog maar kort bestaat. Daarnaast zijn jongeren zich veel meer bewust van het belang van technologi-sche ontwikkeling. ,,We hebben wel eens klanten ge-had die dachten dat internet een hype was”, vertelt Roozeboom lachend. ,,Dat is natuurlijk niet zo. De snelheid van de technologische vooruitgang verdub-belt zich iedere achttien maanden. Tien jaar geleden belde iedereen nog met een Nokia.” Jongeren zijn veel meer bezig met nieuwe technologieën en zijn daarom beter geschikt voor het beroep. Volwassenen houden het volgens Roozeboom ook niet altijd vol om lang in de branche actief te blijven. ,,Die worden na verloop van tijd vanzelf ingehaald door jongeren.”Roozeboom heeft kritiek op de opleidingen die pretenderen aan te sluiten op het werkveld. De aansluiting blijkt er in de praktijk helemaal niet te zijn. ,,Autodidactisme noem ik de opleiding tot web developer als grap wel eens”, zegt de manager van Impres. ,,Het belangrijkste van programmeren is dat je zelf in staat moet kunnen zijn om je problemen via internet op te lossen.” Roozeboom vertelt dat er een aanzienlijk verschil is tussen een opleiding tot

een web developer en een studie tot bijvoorbeeld arts: ,,Als je bij een arts bent hoop je dat zijn diploma goed is. Een web deve-loper leert tijdens zijn werk. We zien dat de aansluiting tussen de opleidingen en dat wat wij nodig hebben er eigenlijk niet is. Het is moeilijk om aan goede mensen te komen.”

“autodidactisme noem ik de

opleiding tot web developer als

grap wel eens”

#MIJNBEsTAAN - 30ZWOLLE

#MIJN

tekst: bastIaan KleInjan fOtO: frans paalman

wanneer Je als starter een beetJe Centen wilt VerDienen, mOet Je web DeVelOPer

wOrDen. in De tOP ViJf best betaalDe banen VOOr starters staan OnDer meer be-

rOePen Die VOOrtkOmen uit De HbO-OPleiDing infOrmatiCa. na Het VOlgen Van De

OPleiDing infOrmatiCa kan Je OnDer meer aan De slag als sOftware engineer, sYs-

teemOntwerPer Of web DeVelOPer.

Page 31: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

Impres begeleidt studenten daarom in de praktijk, om zo de aansluiting tussen opleiding en werkveld te kunnen realiseren. ,,We zoeken geen mensen die alleen kunnen programmeren. Of mensen die alleen kunnen communiceren. We willen juist een com-binatie. Maar studenten worden niet op die manier opgeleid.”

De snelheid van de technologische ontwikkeling is er volgens Roozeboom debet aan dat de opleidingen eigenlijk niet kloppen. ,,Als er een onderwijspro-gramma is gemaakt dat zeven jaar duurt, dan is dat binnen de kortste keren alweer achterhaald.”Spencer raadt jongeren aan om bij bedrijven langs

te gaan. ,,Mocht je iets van affiniteit met ICT heb-ben, dan is dat wat je moet doen. Dat geeft een veel beter beeld van het vak dan hoe je dat op school allemaal hoort.”

Bij de volgende vijf hBo opleidingen heB je andeRhalf jaaR na afRonding van je sTudie heT hoogsTe salaRis:

• Civiele techniek: 3923 euro bruto p/mnd• Technische bedrijfskunde: 3884 euro bruto p/mnd• Informatica: 3798 euro p/mnd• Financial service management: 3717 euro p/mnd• Fiscale recht en economie: 3524 euro p/mnd

#MIJNBEsTAAN - 31ZWOLLE

#MIJN

“We hebben wel eens klanten gehad die dachten dat internet een hype was”, vertelt Roozeboom lachend. “Dat is natuur-lijk niet zo. De snelheid van de technologische vooruitgang verdubbelt zich iedere achttien maanden.

Tien jaar geleden belde iedereen nog met een Nokia.”

sPECIAL:WErkEN

Page 32: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

leven van

de spuitbus

Ook hij begon gewoon op straat met het maken van graffiti, maar inmiddels kan Alberts er van leven. ,,De cirkel is nu meer dan rond”, geeft hij aan. Dat heeft te maken met zijn eerste solo-expositie. ,,In het politie-bureau nog wel, echt te gek en passerende agenten en rechercheurs waren ook laaiend enthousiast. Toen ik langs kwam om alles te bespreken heb ik wel gezegd dat ik hier vroeger ook kwam, maar dan via de achterdeur. Daar moesten ze wel om lachen”, zegt Alberts. De expositie in het politiebureau is tot en met mei te zien. Het was voor Alberts een flinke uit-daging. ,,Ik had 2,5 maand om het werk te maken. Er hangen twaalf werken. Ik heb er negen speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, drie schilderijen moest ik lenen van klanten.”

Klanten, Alberts heeft ze in alle soorten en maten. In 1985 werd hij besmet met het graffiti-virus door de documentaire Style Wars en in 1999 startte hij zijn bedrijfje. ,,Het begon allemaal met onze stamkroeg. De eigenaar stopte ermee en we wilden hem bedan-ken. Toen hebben we een graffiti voor hem gemaakt. Hij vond het fantastisch en stelde voor hier wat mee te doen; hij had het geld en wij het talent. Dat konden we combineren. Daar is met vijf man een VOF uit ontstaan, Klaver5. Maar we waren met vier jongens van de straat, we werden in het diepe gegooid en daar bleek de VOF niet tegen bestand”

Uiteindelijk bleef Alberts alleen over, sinds 2003 is hij zelfstandig en eindbaas bij Klaver5 (www.kla-ver5.com). ,,Ik heb het zelf moeten oppakken. Dat is gelukt en hoe. Vanaf ‘day one’ liep het vrij goed, vooral met de workshops. Het steekt elkaar aan. Ik gaf gisteren nog een workshop aan veertig studenten in Groningen, die hebben bijvoorbeeld allemaal weer vriendenclubjes, enz. enz.” Alberts is niet de enige die workshops graffiti geeft, maar hij was wel een van

#MIJNGrAffITI - 32ZWOLLE

#MIJN

tekst: bert-jan luKje fOtO: stefan alberts

stefan alberts PlOft ZOnDagmOrgen neer OP De bank in ZiJn Huis. ,,Dat Je Hier nu OP

ZOnDagOCHtenD Zit Zegt eigenliJk genOeg”, merkt De ZwOllenaar OP. alberts Heeft

Het Druk met ZiJn werk. geen alleDaags werk, alberts VerDient ZiJn gelD nameliJk

met Het sPuiten Van graffiti en Het VerZOrgen Van graffiti-wOrksHOPs.

sPECIAL:WErkEN

Page 33: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

de eersten. ,,Het is nu behoorlijk ontdekt. Vooral op Marktplaats bieden ze nu veel graffiti-workshops aan maar ik heb nog steeds superdruk. Uiteindelijk moet je gewoon goed werk leveren, betere reclame is er niet.”

Naast de workshops doet Alberts ook veel graffiti in opdracht. Zo knapte hij bijvoorbeeld de dug-outs van handbalvereniging SV Zwolle op, maar maakte hij ook het eerste logo voor de rappers van Opgezwolle. Zijn werk hing al in San Francisco, LA, Las Vegas en Berlijn.

Alberts geeft de workshops vooral aan jongeren, maar ook aan ouderen. ,,Het is echt van 8 tot 88. De jeugd vindt het toch al tof. De volwassenen vinden het steeds leuker worden. Ze zien dat het niet zo makkelijk is, dat er een hele beweging achter zit en dat het een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt.”

Het werk van Alberts is op veel plekken in Zwolle te zien. ,,Ik maak overal foto’s van. Veel is ook al weer weg, er is nog maar een fractie van een fractie te zien eigenlijk.” Maar er is nog genoeg te bewonderen, bijvoorbeeld in het stadion van PEC Zwolle. ,,Dat begon met het supportershome”, weet Alberts zich te herinneren. Daarna volgden onder andere de lange zijde, waar hij samen met andere kunstenaars de omloop van schitterende historisch getinte decoraties voorzag. Alberts is nog niet klaar in het stadion, hij mag aan de slag met de korte zijde achter het doel, de Klaas Drost Tribune. ,,PEC heeft de laatste jaren nogal wat hoogtepunten gehad, die komen er in terug. En misschien moeten we maar een plekje overhouden voor een nieuwe beker, of de voorronde Champions League”, zegt Alberts als hij op weg is naar de keu-ken voor een kop koffie.

Het Zwolse graffitiwereldje bestaat uit ongeveer 75 a 100 personen. ,,Dat is als je iedereen meetelt, ook

#MIJNGrAffITI - 33ZWOLLE

#MIJN

de ‘oldschool’ graffiti-schrijvers die zo nu en dan nog wat doen. Sommige kinderen steken hun vader -met een graffiti verleden- ook weer aan. De kinderen krij-gen bijvoorbeeld een workshop op school, komen met dit verhaal thuis en van het een komt dan het ander. Graffiti gaat tenslotte nooit helemaal uit je systeem.”

wAAr mOet je NAAr grAFFItI kIjkeN IN zwOLLe?, De tOp vIjF vAN steFAN ALberts

Het viaduct tussen de IJsselhallen en de WR-ZV-Hallen. Het zijn veel individuele werken van verschillende generaties Zwolse graffiti-artiesten, van 1982 tot nu. Een jongetje van tien jaar heeft daar zelfs iets gemaakt. Aan de andere kant van het viaduct staat zelfs werk van enkele New Yorkse legendes

Ook op de WRZV-Hallen zelf is veel te zien, aan de zijkant en de achterkant.

Het viaduct over het spoor, bij de IJsselallee en het Ecodrome. Dat is de enige plek in Zwolle waar nog veel graffiti uit de jaren 80 staat waaronder ook werk van Stefan Alberts, voor de mensen die oud werk willen zien.

Het viaduct naar Holtenbroek. Deze muren zijn gedaan door kunstenaars met een graffiti-verleden. Het is niet alleen maar gespoten, ook met kwast geschilderd.

Het stadion van PEC Zwolle hoort er eigenlijk ook wel in. Daar zit zoveel in en het is leuk dat er nu weer nieuw werk aan zit te komen.

1

2

3

4

5

Page 34: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

mijnz.nl combineert tekst,

foto’s, video en audio

tot een aangename mix

tekst: tIemen de vrIes fOtO’s reDaCtie: sacHa WunderInK

bAstIAAN kLeINjANDe beurzenbaas van de redactie

gUUs DAAmeNbrengt de zachte ‘g’

naar Zwolle

IrIs sCHUtwil alle Zwollenaren

leren kennen

rICCArDO De wItaardbevingsbestendige

technoredacteuruit het hoge noorden

FLOre vAN eerDekent het Zwolse

studentenleven van binnen en buiten

DeNNIs De wItHeeft een hekel aan

comic sans ms

tIemeN De vrIesDoet alles om de waarheid

naar boven te halen

#MIJNNIEuWs - 34

miJnZ.nl wOrDt gemaakt DOOr stuDenten JOurnalistiek Van HOgesCHOOl winDes-

Heim. elk Half Jaar kOmt er een anDere reDaCtie, Die OP een multimeDiale manier

(tekst, fOtO’s, ViDeO, auDiO, site, krant, tiJDsCHrift) alle JOngeren tussen 15 en 25

Jaar in ZwOlle Van nieuws uit Hun eigen leefOmgeVing VOOrZien.

ZWOLLE

#MIJN

jAAp sCHUUrmANDe vader van de redactie

Page 35: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

mijnz.nl combineert tekst,

foto’s, video en audio

tot een aangename mix

#MIJNNIEuWs - 35ZWOLLE

#MIJN

Page 36: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

leven van potlood

en papier

De enige school met een opleiding tot striptekenaar staat in Zwolle. Sinds een jaar of zes, zeven biedt hogeschool voor de kunsten Artez Comic Design aan, waar studenten zich bekwamen in de kunst van het striptekenen. Voor student Joris de Jong (21) uit Utrecht de gedroomde opleiding.

,,Ook al valt er geen droog brood in te verdienen. Ik wilde iets doen wat ik leuk vind, had genoeg van het droge lesgeven op de middelbare school en wil geen negen tot vijf baantje. De studenten van Comic Design zijn hier vaak nog ‘s avonds op de hoge-school te vinden, het zijn vrijbuiters, die absoluut niet voor de cash gaan. Mijn ouders vonden het ook geen probleem. Als ik iets doe wat ik leuk vind maak ik tenminste mijn opleiding af is hun redenering’, vertelt De Jong.

Sinds de basisschool zijn papier en potlood belang-rijke vrienden. ,,Eerst tekende ik vooral dieren en andere figuren na, zoals Lord of the Rings, Power Rangers, Guust Flater, Gilles de Geus enzovoort. Niet heel serieus, daar was ik te lui voor, ik hoef het niet af te maken, dat idee. Dat kwam tijdens de opleiding pas. Hier word je gepusht iets af te maken. Daarvoor ging het mij alleen maar om mooie plaatjes.” Een strip kopen of lenen bij de bieb was er nooit bij. De Jong hoefde slechts twee trappen op om het strip-walhalla binnen te treden. Met dank aan zijn vader, een fanatieke verzamelaar, waarmee hij veel beur-zen afstruinde. Met de paplepel ingegoten dus. ,,Die heeft echt alles. Kuifje is zijn favoriet.’’ Hij wist niet van het bestaan van de opleiding, tot een toevallig opgepikt berichtje in de krant hem hierop attent maakte. De Utrechter aarzelde geen moment en meldde zich na een toelatingsexamen in Zwolle,

#MIJNONDErWIJs - 36ZWOLLE

#MIJN

tekst: pIeter steenbergen fOtO: frans paalman

ZiJn VaDer VerZamelt striPs, Zelf tekent HiJ al Vanaf De basissCHOOl. tOen JOris De

JOng Vernam Dat er een OPleiDing VOOr striPtekenaar bestOnD aarZelDe HiJ geen

mOment. ‘mensen VinDen Het Heel gaaf wat ik DOe, maar begriJPen Het niet ZO.’

Page 37: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

#MIJNONDErWIJs - 37

Sinds 2009 is de enige hbo-stripopleiding in Nederland een feit. Op dit moment studeren er 42 studenten Comic Design. Inmiddels zijn 10 studenten afgestudeerd met een diploma Comic Design. Na de studie combineren de meeste stu-denten het opbouwen van een eigen beroepsprak-tijk met part-time werk. De verwachting is dat zij gaandeweg een niche in de markt vinden voor hun product. Er bestaan geen scherpe grenzen tussen de verschillende disciplines. Stripmakers zijn ook vaak veelgevraagde illustratoren.

waar hij neerstreek in Assendorp. Pa vindt het wat mooi, zeker nu zoonlief persoonlijk les krijgt van een van zijn favoriete tekenaars Hanco Kolk, van onder meer Single in het AD en de regionale dagbladen. Hij trekt zich de mening van zijn vader niet meer aan dan die van anderen, zegt hij desgevraagd. ,,Hij is uiteindelijk een amateur, die anders naar strips kijkt dan ik, zoals acteurs anders naar een film kijken, minder oppervlakkig. Hij is door zijn hobby ook niet veel kritischer, maar vindt het vooral knap wat ik maak.’’

In zijn omgeving zijn de meningen over zijn keu-ze verdeelder. ,,Ze vinden het heel gaaf wat ik doe, maar begrijpen het niet zo goed, denken dat strip-tekenen een inferieur iets is, terwijl het ook een literair medium kan zijn. Als ik tegen een familielid zeg dat ik strips ‘studeer’ gaat de eerste associatie vaak naar de Donald Duck en Suske en Wiske. Maar het is dus veel breder en ook veel volwassener dan dat. En ze begrijpen niet dat ik iets kies waar je geen geld mee kunt verdienen.’’

Zijn afstudeerproject is gewijd aan Leo Major, de Canadese generaal en ereburger van Zwolle, waar-aan de stad haar bevrijding heeft te danken. Vloeide voort uit een projectmaand over Zwolle, waarbij de studenten de stad afstruinden naar spannende verhalen. De Jong: ,,Het verbaast me dat zo weinig mensen weten wat hij precies heeft gedaan, dat wil ik graag veranderen. Ik ben voor mijn afstuderen bezig met een biografie, helemaal in stripvorm, dat ik ook aan de gemeente Zwolle wil aanbieden. Ik ben gefascineerd door oorlog, neig meer naar serieuze strips en wil lezers wat leren. Het gaat mij meer om het verhaal, ik ben een verteller, maar ik probeer mensen met een mooie tekening te verleiden.’’Hij heeft geen duidelijk omlijnd beeld van zijn toekomst, als hij maar van tekenen kan leven. ,,De opleiding beperkt zich niet tot alleen striptekenen. Je leert ook uitstapjes als story boarding, animatie, scenario, karakters ontwerpen voor games, je ont-wikkelt je kortom breder. Ik ga hierna verder stude-ren, animatie in Rotterdam. Dat sluit mooi aan bij striptekenen, daarom zijn het ook geen weggegooide jaren. Ik ben hier veel zelfverzekerder geworden. Je werk wordt continue beoordeeld, als je het niet goed doet krijg je dat te horen. Dat heeft me harder gemaakt. Door verder te studeren stel ik een defini-tieve keuze uit, een geruststellende gedachte. Mis-schien is het een beetje struisvogelpolitiek, omdat ik bang ben om het niet te redden.’’ Wie zich momenteel met striptekenen bezig houdt

kan niet om het Charlie Hebdo, het satirische car-toonblad waar radicale Islamisten een bloedbad aanrichtten. ,,We waren hier in het atelier op school toen we het hoorden en de sfeer sloeg helemaal om. Zelf ben ik niet van de satire, ik heb geen behoefte om te shockeren. Maar ze hielden van tekenen, net als wij.’’

Het afstudeerproject van Joris de Jong is gewijd aan Leo Major, de Canadese generaal en ereburger van Zwolle,

waaraan de stad haar bevrijding heeft te danken.

ZWOLLE

#MIJN

Page 38: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

djopzz:

meer dan alleen

plat geld verdienen

Tekst: djopzZ.In het woordenboek van DjopzZ komt het woord ‘onmogelijk’ niet voor. ,,Niets is onmogelijk. Wij laten ons graag uitdagen in jouw zoektocht naar die baan met meerwaarde”, zegt Eric Krabbe, directeur van DjopzZ. ,,Wij zijn een uitzendbureau dat zich richt op flexibel talent. Dat wil zeggen dat wij anders kijken naar ‘uitzenden’. Wij willen graag een meer-waarde creëren en zoeken daarom voor jou naar een baan of stage die gerelateerd is aan jouw studierich-ting. Werken wordt daardoor meer dan alleen plat geld verdienen.” Eric weet immers ook dat studeren zonder bijverdienste voor de meeste studenten geen optie is. ,,Er moet gegeten, gedronken en gefeest worden. En daarvoor moeten de centen wel ergens vandaan komen.”

#MIJNuITZENDBurEAu - 38ZWOLLE

#MIJN

Je VOlgt een stuDie VerPleegkunDe en wilt Daarnaast graag wat gelD VerDienen.

Dan is Het wel ZO Prettig Dat JOuw (biJ)baan raakVlakken Heeft met De OPleiDing.

met Het OOg OP De tOekOmst is werken in Het restaurant Van een VerZOrgingste-

Huis, Of als naCHtPOrtier in Het ZiekenHuis natuurliJk een stuk interessanter,

Dan Vakken Vullen in De suPermarkt. ,,PrOeVen en beleVen OP De werkVlOer is

enOrm belangriJk!”

Voor Eric Krabbe is het geen enkel probleem om een rijtje met voorbeelden op te dreunen. ,,Wij hebben vacatures in de horeca, de ICT, de schoonmaak, de sport, het onderwijs, enzovoort. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken”, stelt de DjopzZ-directeur, die door de nauwe samenwerking met Landstede altijd over een zeer gevarieerde bak met vacatures beschikt. ,,Als jij aan de Pabo studeert, dan is les geven op de Vakantieschool natuurlijk een perfecte job. Je doet relevante ervaring op in het werkveld en krijgt binnen diezelfde organisatie wellicht de kans om door te groeien. Je moet daarvoor zelf wel verder durven te kijken. En soms kan het zijn dat de meer-waarde pas later wordt uitbetaald. Die vlieger gaat bijvoorbeeld op als je een vrijwilligersrol vervult op een groot festival, zoals het Bevrijdingsfestival in

Page 39: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

djopzz:

meer dan alleen

plat geld verdienen

#MIJNuITZENDBurEAu - 39

DjOpzz FLexIbeL-tALeNt

ZOEKEN van werk; VINDEN van werk; PLAATSEN bij werkgever. ,,Dit lijkt simpel en dat is eigenlijk precies waar wij van houden. In alle stappen nemen we je mee en houden we je op de hoogte. Deze uitdaging gaan we met jou, ons netwerk van diverse bedrijven en onderwijsinstellingen samen aan. Om ons uit te dagen en jezelf natuurlijk ook, willen we graag met jou kennismaken. Kom daarom gewoon eens langs bij DjopzZ in het Landstede Sportcentrum”, aldus Eric Krabbe, die met zijn team klaar zit om jou ver-der te helpen. Inschrijven via de website www.djopzz.nl is tevens mogelijk. Op diezelfde website zijn de actuele vacatures te vinden. ,,Waar jij direct op kan reageren. Vervolgens zoeken wij contact met jou en blijven graag betrokken.” Het kantoor van DjopzZ is gevestigd in het Landstede Sportcentrum, Hogeland 10 in Zwolle. ,,Loop gerust eens binnen!”

Zwolle. Het is een kwestie van investeren in jezelf.”En wat doet DjopzZ als er geen gepaste baan voor jou voor handen is? ,,Dan moeten wij hem creëren”, zegt Eric vol enthousiasme. ,,Zelf moeten wij ook flexibel zijn. Wij staan ergens voor, dus moeten wij dat jou ook bieden. En in sommige gevallen kan het wat lastiger zijn om het beste van twee werelden bij elkaar te brengen, maar wij gaan geen uitdaging uit de weg. Daarnaast blijft het altijd jouw eigen keuze.” Voor DjopzZ is talent één en het maximale uit je talent halen twee. ,,Daag jij ons uit door jouw talent te delen, dan dagen wij op onze beurt jou weer uit om dit zo goed mogelijk in te passen in het werk of de stage die écht bij jou past en die jij nodig hebt om verder te komen! Als jij deze uitdaging met ons aangaat, dan doen we dat ook goed.”Op weg naar jouw ideale baan doorloopt DjopzZ standaard vier stappen: KENNISMAKEN met DjopzZ;

@DjOpzz

Studeren zonder bijverdienste is voor de meeste studenten geen optie: “Er moet gegeten, gedronken en gefeest worden”.Foto: Creative Commons.

djopzZ is te vinden in het Landstede Sportcentrum aan Hogeland 10 in Zwolle. En natuurlijk op verschillende plekken op internet. Meer informatie: www.djopzz.nl

ZWOLLE

#MIJN

Page 40: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

snelle hap

in vorm van sap

De 26-jarige Masoud begon twee jaar geleden samen met zijn broer Shafique (40) in het pand waar lang een postzegelwinkel huisde. ,,Dat weten de mensen nog steeds, maar ze weten nu ook dat deze sapjes-bar iets Zwols is. Een familiezaak. We hadden twee jaar geleden een deadline. We wilden op Koningin-nedag open. We hebben alles zelf opgebouwd. We hebben doorgewerkt tot vier uur ’s nachts. Het was toen dubbel feest buiten, naast Koninginne-dag ook met onze opening”, weet Masoud nog goed. Inmiddels weet de liefhebber van groente en fruit het fraaie winkeltje te vinden. ,,We hebben echt verslaafde sapjesmensen. Die vier, vijf keer per week terug-komen”, aldus Masoud. Hij draait vlak voor het interview in een kleine twee minuten een shake in elkaar, even overstemt het geluid van de blender de stemmige muziek. ,,Dat is ook het gemiddel-de. Ongeveer anderhalve minuut. Sommige bezoekers willen ook snel weer door. Ik zie het als een snelle hap in de vorm van sap. Het is populair onder jongeren. Ter compensatie van de onge-zonde hap nemen ze dan een vitamineshake”, legt Masoud uit. Zelf is Masoud helemaal weg van het Tarwegrassap. ,,Dan heb je met een shotje al een kilogram aan fruit, groente en vezels binnen. Dan hoef ik thuis geen spruitjes meer te eten”, grapt hij vanachter de

toonbank. Hij ziet dat zijn klanten zich toch ook wel verdiepen in de materie. Het concept is dat ze zelf iets mogen samenstellen en die soorten groenten en fruit verdwijnen dan in een blender. ,,Ze gaan eerst toch meestal voor de smaak, maar als ze later voor de tweede of derde keer terugko-men dan zijn er ook mensen die bewust kiezen voor

gezonde vitamines. Voor rode bie-ten en wortel bijvoorbeeld. Dan weten ze wat ze nodig hebben om gezond te leven.” Masoud ziet een diversiteit aan groepen voor-bij komen. Sporters halen een sportsmoothie, maar er zijn ook vrouwen die via een sapjeskuur bezig zijn met afvallen. “Die we-ten precies welke vruchten goed zijn voor het afvallen, halen twee grote bekers met vers geperst sap.” Een shake is erg gewild on-der de klanten van Smooth Fruit Therapy. “De Smooth Persia. Daar zijn de meeste mensen gelijk verslaafd aan. We waarschuwen de meeste mensen ook dat ze bij de eerste slok meteen verslaafd zijn. En dat is dan ook vaak echt het geval, ze zijn dan helemaal gelukkig”, zegt Masoud over de shake met banaan, dadels, wal-

noten, pistache, honing, sojamelk en frozen yoghurt. Hij ziet ook dat klanten thuis gaan experimenteren. Dat ze een blender kopen en zelf smoothies gaan maken. “Maar dan zeggen ze vaak dat het niet zo goed gelukt is als de smoothies die wij maken”, lacht Masoud.

smOOtH persIA

smoothie met banaan, dadels,

walnoten, pistache, honing,

sojamelk en frozen yoghurt.

favoriet onder de klanten van de

winkel.

“Verslavend.”

tekst: bert-jan luKje fOtO: frans paalman

raZi masOuD Draagt een knalrOOD sCHOrt. maar DaarOnDer OOk een OnberisPeliJk

wit OVerHemD en een Zwarte strOPDas. uit De sPeakers klinkt muZiek Van lOuis

armstrOng en nat king COle. welkOm in De werelD Van smOOtH fruit tHeraPY in De

kOrte aDemHalingssteeg in ZwOlle.

#MIJNGEZONDHEID - 40ZWOLLE

#MIJN

Page 41: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

snelle hap

in vorm van sap

Ook onder jongeren is de winkel populair. “Ze kun-nen dus hun eigen smoothie kiezen. We hebben er voor gekozen dat ze er ook hun eigen naam kunnen geven. Dat vinden ze dan wel stoer. Ze zetten het dan op Facebook, Instagram en Twitter. Zo van kijk, ik heb mijn eigen smoothie. Dat is goed voor de mond-tot-mondreclame. Voor ons is het gratis publiciteit. We hebben ook besloten om niks te investeren in reclame, maar in de kwaliteit van de producten. Tot nu toe is iedereen ook weer teruggekomen.” Masoud heeft al snel een band met zijn klanten. ,,Ze zeggen bijvoorbeeld ook: ‘Ik zie je zo bij de sapjesbar’. En als ik uit ga of in Hedon sta zeggen ze vaak: ‘Hey Sapjesman’ of ‘Hey Smoothie-man’. En de jongens en meiden die in het Vliegende Paard werken komen hier voor hun werk ook energie opbouwen. De gunfactor is

hier ook heel erg groot onder zelfstandige onder-nemers. We sturen klanten naar elkaar door, we

gunnen het elkaar. Dat is ook de kracht van Zwolle. Dat is het communitygebeuren wat je in grote steden mist.” Masoud hoopt dat Smooth Fruit Therapy kan groeien. “Maar het blijft een Zwols concept. Zwolle staat op de kaart, met nu de Ikea en straks ook de Primark.” Masoud geniet in zijn kleine win-keltje, de muziek van Armstrong en Nat King Cole is ook een be-wuste keuze. ,,De jeugd gaat zich dan in de winkel ook meer ‘sop-histicated’ gedragen. Als ze het horen vragen ze ook meestal wat het is, dan kennen ze alle num-mers als ze weer terugkomen. Ik luister zelf ook veel naar jazzmu-

ziek. Het hoort nu bij de winkel, het moet natuurlijk ook een beetje smooth zijn”, lacht Masoud.

Masoud heeft al snel een band met zijn klanten. ,,Ze zeggen bijvoorbeeld ook: ‘Ik zie je zo bij de sapjesbar’. En als ik uit ga of in Hedon sta zeggen ze

vaak: ‘Hey Sapjesman’ of ‘Hey Smoothieman’.

#MIJNGEZONDHEID - 41ZWOLLE

#MIJN

smOOtH kINg

Jus d’Orange, aardbei en

mango.

“krijgt een mooie oranje kleur, daarom

de king.”

smOOtH eNergy bOOster

appelsap, tarwegrassap

en limoen.

“Onze red bull cruncher. Hier

krijg je heel veel energie van.”

Page 42: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

pagina van de bouwmarkt. Nadat de stijl is be-paald maken de stylistes een doorvertaling met een moodboard of een schets voor je woonruimte. de kluscoördinator van GAMMA Zwolle begeleidt je bij de klus. Je kunt in de bouwmarkt terecht voor uitgebreid advies of een afspraak maken om de situatie thuis te bekijken. Zodra de situatie goed is ingeschat helpt de kluscoördinator je bij het maken van een plan, benodigdhedenlijst en onvoorziene valkuilen.

ZWOLLE

#MIJN

maak kans op

een make-over advies

vOOr je wOONrUImte INCLUsIeF kLUstegOeD!

Spot het #MijnZwolle Magazine in een woonruim-te die volgens jou aan een opknapbeurt toe is en maak kans op een vrijblijvend en op maat ge-maakt advies door de kluscoördinator en styliste van GaMMa. Deel je foto op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #MijnZwolle of stuur je foto in naar de redactie van MijnZ ([email protected])Deelnemers aan de actie kunnen bovendien een cadeaupas t.w.v. 100,- euro winnen van Gamma.Meedoen kan tot 23 april 2015 12:00. De winnaar wordt bekend gemaakt op de facebookpagina’s van Gamma Zwolle en MijnZde styliste van GAMMA Zwolle geeft je een vrijblij-vend en op maat gemaakt stijladvies. Als voorberei-ding kun je online ideeën op doen op de Pinterest

ZWOLLE

#MIJN #MIJNvoordEEL ZWOLLE

#MIJNZWOLLE

#MIJN

IEDEREDONDERDAGCOCKTAILSVOOR MAAR

5 EURO

IEDEREDONDERDAGCOCKTAILSVOOR MAAR

5 EURO

DONDERDAGCOCKTAILSVOOR MAAR

5 EURO

aanbiedingen geldig tot 28 september 2013. bij afhalen en zolang de voorraad strekt

Assendorperstraat 164 Zwolle

Ook bezorgservice zie kip2day.nl

WEEKMENU

Satémenumet friet of wedges en rauwkostsalade ........ 4,95

Kiprollade500 gram ................4,95

10 eieren voor ........1,00

Diverse Hapjesschotels

v.a. 9,95KIPPELING500 GRAM € 5,95+ GRATIS SAUS

Assendorperstraat 164 Zwolle

www.kip2day.nl

HOTWINGS

GEGRILD (echt hot) 

1 kilo van € 9,00

voor € 7,50 

Assendorperstraat 164 Zwolle

Kippeling met GRATIS frietje 3.50

www.kip2day.nl Bezorgservice aanwezig!

Toon deze advertentie als foto op je smartphone of knip deze uit om gebruik te kunnen maken van deze scherpe aanbieding!

aanbiedingen geldig tot 28 september 2013. bij afhalen en zolang de voorraad strekt

Assendorperstraat 164 Zwolle

Ook bezorgservice zie kip2day.nl

WEEKMENU

Satémenumet friet of wedges en rauwkostsalade ........ 4,95

Kiprollade500 gram ................4,95

10 eieren voor ........1,00

Diverse Hapjesschotels

v.a. 9,95KIPPELING500 GRAM € 5,95+ GRATIS SAUS

Assendorperstraat 164 Zwolle

www.kip2day.nl

HOTWINGS

GEGRILD (echt hot) 

1 kilo van € 9,00

voor € 7,50 

Assendorperstraat 164 Zwolle

Fried chicken hotwings bucket stuksvan 16.95

voor 12.50

www.kip2day.nl Bezorgservice aanwezig!

Toon deze advertentie als foto op je smartphone of knip deze uit om gebruik te kunnen maken van deze scherpe aanbieding!

IEDEREMAANDAG:SPECIAALBIER€2,50

IEDEREMAANDAG:SPECIAALBIER€2,50BIER€2,50

aanbiedingen geldig tot 28 september 2013. bij afhalen en zolang de voorraad strekt

Assendorperstraat 164 Zwolle

Ook bezorgservice zie kip2day.nl

WEEKMENU

Satémenumet friet of wedges en rauwkostsalade ........ 4,95

Kiprollade500 gram ................4,95

10 eieren voor ........1,00

Diverse Hapjesschotels

v.a. 9,95KIPPELING500 GRAM € 5,95+ GRATIS SAUS

Assendorperstraat 164 Zwolle

www.kip2day.nl

HOTWINGS

GEGRILD (echt hot) 

1 kilo van € 9,00

voor € 7,50 

Assendorperstraat 164 Zwolle

Donerbroodje grillworstmet frisdrankje naar keuze 3.50

www.kip2day.nl Bezorgservice aanwezig!

Toon deze advertentie als foto op je smartphone of knip deze uit om gebruik te kunnen maken van deze scherpe aanbieding!

Dranck- en SpeijslokaalDe Vierjaargetijden Zwolle

Van zondag t/m donderdag (bijna) alle

hoofdgerechten voor maar € 10,-(op vertoon van je studentenpas)

www.vierjaargetijdenzwolle.nl

ELKE DONDERDAG:

ALLE COCKTAILS € 5,-

ALLE SPECIAALBIEREN VAN TAP € 2,50

ELKE DINSDAG:

FLES HUISWIJN VOOR MAAR € 7,50

STUDENTEN ACTIE:

ZWOLLE

#MIJN #MIJNvoordEEL ZWOLLE

#MIJNZWOLLE

#MIJN

IEDEREDONDERDAGCOCKTAILSVOOR MAAR

5 EURO

IEDEREDONDERDAGCOCKTAILSVOOR MAAR

5 EURO

DONDERDAGCOCKTAILSVOOR MAAR

5 EURO

aanbiedingen geldig tot 28 september 2013. bij afhalen en zolang de voorraad strekt

Assendorperstraat 164 Zwolle

Ook bezorgservice zie kip2day.nl

WEEKMENU

Satémenumet friet of wedges en rauwkostsalade ........ 4,95

Kiprollade500 gram ................4,95

10 eieren voor ........1,00

Diverse Hapjesschotels

v.a. 9,95KIPPELING500 GRAM € 5,95+ GRATIS SAUS

Assendorperstraat 164 Zwolle

www.kip2day.nl

HOTWINGS

GEGRILD (echt hot) 

1 kilo van € 9,00

voor € 7,50 

Assendorperstraat 164 Zwolle

Kippeling met GRATIS frietje 3.50

www.kip2day.nl Bezorgservice aanwezig!

Toon deze advertentie als foto op je smartphone of knip deze uit om gebruik te kunnen maken van deze scherpe aanbieding!

aanbiedingen geldig tot 28 september 2013. bij afhalen en zolang de voorraad strekt

Assendorperstraat 164 Zwolle

Ook bezorgservice zie kip2day.nl

WEEKMENU

Satémenumet friet of wedges en rauwkostsalade ........ 4,95

Kiprollade500 gram ................4,95

10 eieren voor ........1,00

Diverse Hapjesschotels

v.a. 9,95KIPPELING500 GRAM € 5,95+ GRATIS SAUS

Assendorperstraat 164 Zwolle

www.kip2day.nl

HOTWINGS

GEGRILD (echt hot) 

1 kilo van € 9,00

voor € 7,50 

Assendorperstraat 164 Zwolle

Fried chicken hotwings bucket stuksvan 16.95

voor 12.50

www.kip2day.nl Bezorgservice aanwezig!

Toon deze advertentie als foto op je smartphone of knip deze uit om gebruik te kunnen maken van deze scherpe aanbieding!

IEDEREMAANDAG:SPECIAALBIER€2,50

IEDEREMAANDAG:SPECIAALBIER€2,50BIER€2,50

aanbiedingen geldig tot 28 september 2013. bij afhalen en zolang de voorraad strekt

Assendorperstraat 164 Zwolle

Ook bezorgservice zie kip2day.nl

WEEKMENU

Satémenumet friet of wedges en rauwkostsalade ........ 4,95

Kiprollade500 gram ................4,95

10 eieren voor ........1,00

Diverse Hapjesschotels

v.a. 9,95KIPPELING500 GRAM € 5,95+ GRATIS SAUS

Assendorperstraat 164 Zwolle

www.kip2day.nl

HOTWINGS

GEGRILD (echt hot) 

1 kilo van € 9,00

voor € 7,50 

Assendorperstraat 164 Zwolle

Donerbroodje grillworstmet frisdrankje naar keuze 3.50

www.kip2day.nl Bezorgservice aanwezig!

Toon deze advertentie als foto op je smartphone of knip deze uit om gebruik te kunnen maken van deze scherpe aanbieding!

Dranck- en SpeijslokaalDe Vierjaargetijden Zwolle

Van zondag t/m donderdag (bijna) alle

hoofdgerechten voor maar € 10,-(op vertoon van je studentenpas)

www.vierjaargetijdenzwolle.nl

ELKE DONDERDAG:

ALLE COCKTAILS € 5,-

ALLE SPECIAALBIEREN VAN TAP € 2,50

ELKE DINSDAG:

FLES HUISWIJN VOOR MAAR € 7,50

STUDENTEN ACTIE:

MIJN VOOrDEEL

Page 43: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

Storytelling, straattheater, rootsmuziek, literatuur, boekenmarkt, kinderplein & het smulerfwww.zwolleunlimited.nl

5, 6 en 7 juni 2015

Page 44: MijnZwolle Stadsmagazine nr. 3 - voorjaar 2015

check alle zwolse evenementen & festivals! zwolleuitgaan.nl

UITGAAN