MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

24
Kerkvenster Parochieblad pastorale eenheid H. Maria en H. Johannes, ‘s-Hertogenbosch 06 2 e jaargang • nummer 06 • juni 2013 In dit nummer o.a. • Interview met plebaan Geertjan van Rossem • Het bestuur geeft een kijkje in de ‘de nieuwe parochie’ • Gabriela Vissers is fan van O.L. Vrouw van Guadeloupe • Broeder Johannes heeft in het lijden troost gevonden

description

Parochieblad van de PE HH Maria en Johannes in 's-Hertogenbosch

Transcript of MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

Page 1: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

Kerkvenster

Parochieblad pastorale eenheid H. Maria en H. Johannes, ‘s-Hertogenbosch

062e jaargang • nummer 06 • juni 2013

In dit nummer o.a.

• Interview met plebaan Geertjan van Rossem• Het bestuur geeft een kijkje in de ‘de nieuwe parochie’• Gabriela Vissers is fan van O.L. Vrouw van Guadeloupe• Broeder Johannes heeft in het lijden troost gevonden

Page 2: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

Inhoudsopgave Kerkvenster nummer 06 - juni 2013

Redactioneel

Interview met plebaan Geertjan van Rossem, bij gelegenheid van zijn 25-jarig priesterschap: “Ik heb geleerd verbondenheid met God in alles te vinden.”

Het bestuur geeft een kijkje in de ‘de nieuwe parochie’, een parochie die gericht is op de toekomst.

Broeder Johannes heeft veel lijden gekend en steeds O.L. Heer daarin gevonden. Nu helpt hij anderen dat ook te doen via het Apostolaat van Troost.

Gabriela Vissers is fan van O.L. Vrouw van Guadeloupe, het grootste Mariabedevaartoord ter wereld.

Verder in dit nummer o.a.Pastoraal woord: Christenen zijn geroepen de wereld door Christus’ ogen te zienDank aan vrijwilligers en anderen die actief zijn in de parochieVaste vieringen Gods Gastvrijheid, overweging bij een icoonZomertips en andere activiteitenRoadtrip Poland: jongerentocht in het voetspoor van JP IIInterview met Toon Tukker, vrijwilliger in de Sint-Jan Parochiekroniek

04 - 05

06

10 - 11

18 - 19

03 07 - 09 12 13 14 - 15

1617

20 - 21

Voor u ligt het zomernummer van Kerkvenster, een nummer met een feestelijk tintje. Plebaan Geertjan van Rossem, pastoor van onze pastorale eenheid, mocht in mei zijn 25-jairg priesterschap vieren. In dit nummer vertelt hij over zijn roeping, over veranderingen in 25 jaar en over zijn grote liefde voor de Eucharistie.

Diaken Vladimir Palte bemoedigt ons en spoort ons aan in het pasto-raal woord: “Wie gelooft verruimt zijn horizon. Hij erkent dat het mid-delpunt van zijn bestaan niet in zichzelf ligt, maar in God. Het is de liefde, die hem maakt tot de nieuwe mens zoals door God be-doeld: een werkelijk bevrijd mens.”

U kunt in dit nummer ook weer kennismaken met diverse mensen uit onze pastorale eenheid. Zoals broeder Johannes. Hij heeft het Apostolaat van Troost opgericht, een waardevolle bijdrage aan de diaconie. Gabriela Vissers uit Empel vertelt over Maria van Guadeloupe, het grootste Maria bedevaartoord van de wereld. En u maakt kennis met Toon Tukker, een van de leden van de ordedienst in de Sint-Jan.

Bent u geïnteresseerd naar de toekomst van onze pastorale een-heid? Lees dan het stuk van het bestuur over ‘de nieuwe parochie’. Ook hebben we voor de zomer-periode een paar interessante tips bij elkaar gezet. En natuurlijk vindt u de vieringen en de parochie-kroniek in dit blad.

De redactie wenst u een mooie en inspirerende zomertijd.

02

Belangrijke gegevens

Bij de voorpagina

Belangrijke gegevens treft u aan op de laatste pagina's van dit blad. Daar vindt u adressen, contactgegevens en bankgegevens, waar te informeren voor doop, uitvaart en huwelijk, wanneer er biechtgelegen-heid is en waar u terecht kunt in geval van nood.

Foto Wim Koopman: Plebaan Geertjan van Rossem, pastoor van onze pas-torale eenheid, vierde in mei zijn 25-jarig priesterfeest. Op de foto spreekt hij kinderen toe tijdens de Eerste Heilige Communieviering in de Sint-Jan.

Page 3: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

03

Wij zijn bevrijde mensenWij kennen waarschijnlijk allemaal de evangeliepassage waarin een wetgeleerde zich tot Jezus richt met de vraag: ‘Meester, wat is het groot-ste gebod in de wet?’ En Jezus antwoordt hem dan: “Heb de Heer uw God lief, met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daar-aan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.” Het valt op dat Jezus een tweede gebod toevoegt. Het eerste gebod kan blijkbaar niet zonder het tweede, waarvan Jezus dan ook zegt dat het aan het eerste gebod gelijk is. God liefhebben en de naaste vormen een eenheid.

De mens die God niet kent, kan God ook niet liefhebben. Hij is beperkt tot het aardse leven, tot een hori-zon die eindig is. De wereld is zijn enige ijkpunt. Daarmee beperkt deze mens zichzelf tot een beklem-mende wereld die gebroken, onaf en voortdurend in verval is. En

daarmee is zijn eigen bestaan ook onaf. De mens die zijn naaste niet liefheeft, beperkt zichzelf eveneens. Hij beschouwt zichzelf als middel-punt, is alleen gericht op eigen welzijn en heeft geen invoelend vermogen. Hij verengt zo ook zijn eigen horizon.

Aldus kunnen we begrijpen waar-om Jezus het gebod om God lief te hebben koppelt aan het gebod om de naaste lief te hebben als je-zelf en deze geboden tot de belang-rijkste van de hele wet benoemt. Wie gelooft verruimt zijn horizon. Hij erkent dat het middelpunt van zijn bestaan niet in zichzelf ligt, maar in God. De mens heeft bij zijn schep-

ping niet alleen een goddelijke oorsprong, maar ook een godde-lijke bestemming meegekregen.Dientengevolge kan ook de naaste alleen nog gezien worden als beeld van God, als broeder en zuster, geboren uit dezelfde schoot. Zelf-gerichtheid en egocentrisme wor-den hierdoor onmogelijk, want het is de liefde die alles verbindt. De liefde die de mens teruggeeft aan zichzelf, die hem heel maakt en zijn existentie verdiept en hem maakt tot de nieuwe mens zoals door God bedoeld: een werkelijk bevrijd mens.

Als christenen hebben we tot taak om in de navolging van Christus te leven, om de naaste en de wereld met Zijn ogen te bezien en om deliefde als leidraad voor ons hande-len te nemen. Makkelijk is dat niet altijd: maar wij mogen leven in het besef dat wij een ruimere horizon hebben die ons vrijheid geeft, vrijheid voor de ontmoeting met God, vrijheid voor de ontmoeting met elkaar. Wij mogen daarom zonder beklemming leven, juist omdat we ervaren dat er meer is.

De toekomst van de Kerk in onze contreien, ook binnen onze eigen parochie, mag ons weleens bezorgd of zelfs bevreesd maken. Het mag ons echter niet somber maken. Het tast nooit de essentie van ons christen-zijn aan. Leven in navolging van Christus, God liefhebben en de naaste als onszelf hebben we nog altijd zelf in de hand. Christenen zijn mensen die naar voren trekken, zij gaan naar Christus toe. En zij mogen anderen daar in meenemen. Dat geeft vrijheid en blijheid.Deze overweging geef ik u graag mee voor de komende zomer-maanden.

Diaken Vladimir Palte

De mens heeft een goddelijke bestemming

Page 4: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

Geertjan van Rossem neemt plaats in een gemakkelijke stoel in zijn werkkamer op de plebanie. Onderwerp van gesprek is zijn 25-jarig priesterfeest dat hij binnenkort mag vieren en dat bij verschijnen van dit Kerkvenster net is gevierd. De tijd vliegt om. Het gesprek duurt dan ook veel langer dan gepland, maar ja, onze pastoor heeft heel wat te vertellen.

We passeren in het gesprek zo’n beetje alle leeftijdsfasen. Van som-mige weet de plebaan, die in 1960 werd geboren, zich nog veel te her-inneren, van andere weer minder. “Ik ben opgegroeid in een tijd dat er veel veranderde. De maat-schappij werd veel welvarender en veel leeftijdsgenoten, en hun ouders, lieten het geloof en de kerk los. Mijn ouders niet. Zij bleven trouw aan de kerk en namen ons

mee in een geloofsbeleving en in een geloofshouding. Tegelijkertijd hebben ze ons altijd vrij gelaten in onze keuzes van studie, reizen enz. Ik stond dus midden in de wereld, maar ook midden in de kerk. Ik heb me ook nooit ge-schaamd of getwijfeld. Er is altijd die diepe, vaste overtuiging ge-weest van het bestaan van God.”

“Ik ben wel van de generatie waar

Geertjan van Rossem, 25 jaar priester

04

Foto

: Wim

Ko

op

man

Page 5: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

je niet veel kennis meer meekreeg over het geloof. Ik wist er dus eigen-lijk niet zoveel vanaf, maar zodra het op school ging over de meer filosofische vragen – bijvoorbeeld: waar komt alles vandaan? - of bij de Communievoorbereiding over de uitleg van een Bijbelverhaal, dan was ik hevig gefascineerd. Die hele Bijbeluitleg en catechese is me mijn hele leven blijven interes-seren.”

“Met het ontvangen van het Sacrament van het Vormsel kwam er een meer persoonlijke relatie met God”, dat weet ik nog heel helder. “Maar in de jaren erna ontving ik, buiten de zondagse vieringen, geen voeding in kennis van het geloof. Om mij heen, in de familie, had ik geen voorbeeld van een priester. Priesterschap leek geen logische keus. Eerder het vinden van een goede studie volgen, een leuke en intelligente vrouw vinden en een goede job. Tegen de tijd dat ik eindexamen ging doen, was er wel de behoefte aan een sterkere band met Jezus. Ik begon het Nieuwe Testament te lezen en langzaam kreeg de persoon Jezus een steeds grotere invloed in mijn leven. Die bewust-wording was echt een soort bekering.”

Geertjan koos voor de studie rechten in Leiden en leerde er bij de diverse studentenverenigingen enorm veel over zijn geloof. “De band met Jezus en de Eucharistie groeide heel sterk en als vanzelf raakte het idee van gezin en werk op de achtergrond en werd het idee van celibatair leven, het gebed en ‘dingen van Jezus’ doen steeds sterker.” Via diverse gebeurtenissen, retraites en gesprekken werd het steeds duidelijker: “Jezus is bij mij en Hij neemt bezit van mij.”

Geertjan komt uiteindelijk via het seminarie van Rolduc in 1987 naar het nog jonge Sint-Janscentrum, waar zijn jongere broer Marc ook al een jaar de priesteropleiding volgt. In 1988 ontvangt hij zijn priesterwijding uit handen van mgr. Ter Schure en gaat naar Waalwijk. “Terugkijkend heb ik de diepe overtuiging dat God mij al vanaf het begin heeft geroepen tot het priesterschap.”

Gebed en ook de studie komen met grote regelmaat in het gesprek aan de orde. “Ik ben in alles geïnte-resseerd en heb tegelijk een sterke hang naar contemplatie. In som-ige perioden tijdens de afgelopen 25 jaar besloeg de studie wel tachtig procent van mijn tijd en de pastoraal twintig. Daar voelde ik me heel goed bij. Nu is het meer andersom en dat gaat ook, hoe-wel de studie en het gebed wel meer in de verdrukking komen.” Maar, zo vertelt de plebaan, “veel van wat er in de Kerk is, voedt mij: de Bijbel, de kerkvaders, de ordes, de nieuwe bewegingen. De groot-ste vreugde is wel de Eucharistie. Dat is mijn voornaamste levens-bron. Het schenkt me kracht, vrede, vreugde. Ik kan ook momenten van vreugde ervaren in mooie muziek of bij een mooie film, maar van het besef dat ik elke dag Zijn nabijheid mag ervaren, daarvan jubelt mijn hart!” “De liefde en de communio, oftewel Christus herkennen in mijn broeders en zusters en dat geza-menlijk beleven, dat zijn de diepe motivaties van mijn priesterschap.”

Tot slot komen ook Maria en H. Geest nog even aan bod. “De rol van de Heilige Geest is van groot belang bij het present stel-len en uitbreiden van het Rijk Gods. Paulus zegt over dat Rijk Gods: ‘Het is de vrede, vreugde en ge-rechtigheid in de H. Geest.’” En ook Maria, zo zegt de plebaan, vervult een heel belangrijke en een blijvende rol in het leven van de Kerk. “Vooral naar de protes-tanten toe blijft het een uitdaging de plek van Maria uit te leggen.”

Het is duidelijk dat, hoewel hij in houding en spreken vooral rust uitstraalt, stilzitten voor Geertjan van Rossem geen optie is. “Ik ben een heel dankbaar mens, hoopvol en positief – dat maakt me ook wel onbezorgd – maar ik ben ook ambitieus: we zijn nog lang niet waar we zouden moeten zijn. Mijn grootste uitdaging en ook wel frustratie is, hoe kan ik de vreugde en het geluk die ik mag ontvangen door de nabijheid van Christus in mijn leven, overbrengen op anderen.”

“Het is in wezen heel eenvoudig: De heerlijkheid van God zou nog stralender aanwezig moeten zijn, in alle eenvoud.” Met het bekende lachje en de nodige zelfspot zegt Geertjan van Rossem over het uitgelopen gesprek: “Hij komt ook maar niet bij zijn punt.” We lachen. Voor mij is wel duidelijk dat de plebaan gewoon eerst goed na-denkt voor hij iets zegt, en wat hij zegt meent hij ook.

Dit artikel is een verkorte weergave van het gehele interview. Dat kunt u lezen op de site: www.mariajohannes.nl

Yvonne Koopman-Snep

05

Dat ik elke dag Zijn nabijheid mag ervaren, daarvan jubelt mijn hart

Foto

: Wim

Ko

op

man

Page 6: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

parochianen: waar zijn de vitale kernen in onze pastorale eenheid, zoals catechetische en diaconale activiteiten, inbreng van jeugd en jongeren, goed bezochte vieringen? Ook de andere parochies bin-nen ’s-Hertogenbosch (Emmaus-West, Maaspoort en San Salvator) zijn in die gesprekken betrokken.

• penningmeesters, vastgoedcommissie en financiële vrijwilligers: hoe staan de afzonderlijke gemeen-schappen er financieel voor? Welke geregelde inkomsten zijn er, wat kosten de gebouwen, welke andere vaste kosten van personeel zijn er?

• blauwdruk-groep: hoe zit onze gefuseerde pastorale eenheid organisatorisch en administratief in elkaar? Waar zijn ondersteunende mensen nodig in secre-tariaat, communicatie, administratie, vastgoed-beheer, en waar moeten zij hun werk doen?

Kortom, met welke gebouwen en ondersteuning kunnen we een beperkt aantal goed georganiseerde vitale geloofsgemeenschappen vormen in onze pastorale eenheid? De inzichten worden nu op elkaar afgestemd in één visie op de toekomst. Daarover gaan bestuur en pastores vervolgens met het bisdom in gesprek.

Financieel krapEerlijk gezegd is het bestuur geschrokken van de meest recente financiële gegevens, die duidelijk maken dat de pastorale eenheid er als geheel minder goed voorstaat dan gehoopt; een aantal van de huidige gemeenschappen zitten “in de min” en jaarlijks hebben we tezamen een flink tekort. Het is duidelijk dat het nieuwe beleid doortastend zal moeten zijn en gevolgen zal hebben voor lokale gemeenschappen en voor de organisatie van onze pastorale eenheid.

ToekomstgerichtMaar omdat we als pastorale eenheid sterke ideeën hebben over de geloofsgemeenschappen van de toe-komst – ideeën die ook leven onder de parochianen – hebben we alle vertrouwen dat we een nieuw perspec-tief hebben om naar toe te werken. Het bestuur is van plan om in de zomer met het bisdom over de toekomst-visie in gesprek te gaan en in het najaar naar de paro-chianen te komen met die visie. Tegen die tijd willen we opnieuw met u als betrokken parochianen in gesprek. We zullen u via website, nieuwsbrief en Kerkvenster op de hoogte houden.

Parochiebesturen van de pastorale eenheid H. Maria en H. Johannes Evangelist

06

De nieuwe parochie: gericht op de toekomstBinnen de pastorale eenheid hebben afgelopen najaar open gesprekavonden met parochianen plaatsgevonden over de toekomst. De avonden hebben het bestuur volop aandachtspunten mee-gegeven voor het bepalen van richtingen voor de toekomst. Duidelijk werd dat onder betrokken parochianen een groot verlangen leeft om samen te werken aan nieuw perspectief voor de parochie, en samen te vieren en dienen in vitale, levenskrach-tige geloofsgemeenschappen.

VisieDoor die hoop gesterkt is het bestuur met het pastoraal team aan de slag gegaan om dat perspectief “in de steigers te zetten”. Om de ervaringen en hoopvolle ideeën van parochianen naar de toekomst te vertalen, zijn er immers allerlei voorwaarden. De toekomstvisie die het bestuur op de gespreksavonden heeft voor-gelegd aan parochianen – een beperkt aantal vitale geloofsgemeenschappen voor geheel ’s-Hertogenbosch en Rosmalen – stelt essentiële eisen: die geloofsgemeen-schappen moeten levenskrachtig en geïnspireerd zijn, financieel draagkrachtig en goed georganiseerd. Dat alles moet gestuurd worden door een duidelijke visie op waar we als pastorale eenheid voor staan.

Hoe, wat, waarDaarom hebben we in deelgroepen gewerkt aan het in kaart brengen van die vier zaken: • pastoraal team: wat is de pastorale visie op de

parochie van de toekomst? Hoe willen wij kerk zijn in navolging van Jezus Christus?

• regiegroep, gevoed door de gesprekken met

Page 7: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

07

Op 17 januari 2013 heeft de parochie een lunch aangeboden aan de leden van het Bernadettekoor. Bijna 50 jaren heeft dit koor vier-ingen opgeluisterd, allereerst in de Bernadettekerk in Rosmalen, na sluiting van deze kerk in de H. Laurentiuskerk en de Sint Lamber-tuskerk.

Pastor Robert van Aken en diaken Jan Renders hebben hen namens het parochiebestuur bedankt voor hun inzet gedurende zo vele jaren. Zij kregen het beeldje van de Zoete Moeder (in de nieuwe mantel) van Den Bosch aangeboden alsmede een bloemetje.

De parochie wenst alle leden nog vele jaren in goede gezondheid toe.

Afscheid Ad Claassen als begraafplaats-beheerderNa ruim 8 jaar het beheer en het onderhoud te hebben verzorgd van de begraafplaats in Maliskamp heeft Ad Claassen vanwege zijn leeftijd op 1 mei 2013 afscheid genomen. De ouderen van de voormalige Bernadette-parochie, evenals de overige wijkbewoners en de zusters van het Bernadetteklooster hechten aan de begraaf-plaats als bindingselement in de wijk. De zusters hebben een bijzondere plaats op de begraafplaats,

Samen met Ad zorgen een vijftal vrijwilligers dat de begraafplaats goed onderhouden blijft. De waardering van begraafplaatsbezoekers bevestigt het dankbare werk van de vrijwilligers. Het parochiebestuur is hen hier zeer erkentelijk voor.

Naast de coördinatie van het onderhoud en de administratie van de grafrechten stak Ad ook feitelijk “de handen uit de mouwen”. Voor hem was het een eer te zorgen dat de begraafplaats een serene plek zou zijn voor de dierbaren van de overledenen. Het parochiebestuur hecht er dan ook aan grote waardering voor Ad uit te spreken. Gelukkig is hij er in geslaagd om zijn vrijwilligerswerk over te dragen aan mevr. Annie van Lieshout voor het beheer van de begraafplaats en Sander van der Heijden voor de coördinatie van het onderhoud. Sander coördineert ook het onderhoud van het dierenparkje en de speeltuin in Maliskamp. Hartelijk dank, Ad en veel succes voor Annie en Sander.

Jan Jansen, lid parochiebestuur

Dank voor 50 jaar Bernadettekoor

Page 8: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

08

Harm Eskes is afgelopen 25 mei tot priester gewijd in de Sint-Jan. Hij heeft in de afgelopen drie jaar tijdens de Kerst- en Paasdagen stage gelopen in de Lambertus - en Laurentiuskerk bij pastor Robert van Aken. Harm is geboren in Lobith. Tijdens zijn studietijd kwam hij in aanraking met de gemeen-schap Emmanuel, de gemeenschap waar pastor Robert van Aken ook lid van is, en besloot om aan de priesteropleiding te beginnen. Hij heeft, na het onderscheidingsjaar op het Sint-Janscentrum, gestu-deerd in het seminarie van Namen (filosofie) en in op het Institut d'études Théologiques bij de jezuïeten te Brussel (Theologie).De dag na zijn wijding hadden wij de vreugde een eerste mis van

een neomist (pasgewijde priester) mee te maken. Harm celebreerde zondag 26 mei in de Lambertuskerk de feestelijke Eucharistieviering. Er volgde nog een receptie en deze werd afgesloten met het middag-gebed.

Neomist Harm Eskes

Het Gelegenheidskoor van de Sint-Lambertuskerk in Rosmalen heeft op 7 maart 2013 tijdens hunjaarlijkse Ceciliafeest aan Lia Vennix van Riel een speciale kaars op stan-daard en een boeket bloemen aangeboden in verband met haar 12,5 jarig jubileum. Wij feliciteren Lia met dit jubileum en wensen haar nog vele jaren zangplezier in dit koor toe.

In de Sint-Cathrienkerk aan de Kruisbroedershof in ‘s-Hertogen-bosch vindt elke zondag om 13.15 uur een Eucharistieviering plaats volgens de buitengewone vorm van de Romeinse ritus (Tridentijns). Hiermee wil mgr. Hurkmans gehoor geven aan het verzoek van een groep gelovigen uit ‘s-Hertogenbosch en omstreken. Sinds het motu proprio (pauselijk schrijven) Summorum Pontificum (2007) van paus Benedictus XVI is de aandacht voor de Tridentijnse liturgie toegenomen.

Het gaat in ‘s-Hertogenbosch om een experiment voor één jaar, waar-bij doorgang afhankelijk is van het aantal deelnemers.

Koperen julibeum

Tridentijnse Missen

Page 9: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

09

Een tentoonstelling rondom de ambachtskunst van de steen- en beeldhouwers in het Sint-Jansmuseum de Bouwloods loopt nog tot 15 september 2013

Een bouwwerk als de Sint- Jan vraagt om een bouw-loods, een werkplaats naast de kathedraal, want het onderhoud eist voortdurende aandacht. Na de res-tauratie, die begon in 1859 en na enkele onderbre-kingen in 2010 is voltooid, heeft de bouwloods nu de functie als museum gekregen om de geschiedenis van de beeldhouwwerken, de steenhouwerkunst en de originele beeldhouwwerken te laten zien.

Deze beeldhouwfragmenten en beeldhouwwerken zijn tijdens de afgelopen restauraties opnieuw tot leven gebracht en na geduldig tekenwerk en kapwerk van beeldhouwers en steenhouwers als kopie terug-geplaatst op de Sint-Jan.

Vanaf de eerste restauratie hebben deze beeldhouwers en steenhouwers de beschadigde en verdwenen origi-nele beeldhouwwerk weer in oude glorie hernieuwd in natuursteen. Dankzij hen kunnen we weer kijken naar een gave beeldtaal van de historie van de Middel-eeuwen en de Neogotiek en de versierpracht op de Sint-Jan van de afgelopen zeven eeuwen.

Om deze kunstenaars en vaklieden onze dank en waar-dering te tonen, willen wij deze mensen nu een plat-form bieden in het Sint-Jansmuseum de Bouwloods. Tientallen steenhouwers en beeldhouwers hebben hun portretten, attributen , werktekeningen en eremedailles afgestaan die nu tentoongesteld worden.

In de maand mei hebben wij deze bijna vergeten steenhouwers en beeldhouwers uitgenodigd om zelf te komen kijken. Alle bezoekers en inwoners van ’s-Hertogenbosch zijn van harte welkom om deze tentoonstelling te komen bezoeken. Als eerbetoon aan deze tientallen ambachtslieden.

Museumcommissie Sint-Jansmuseum de Bouwloods

De heer Cees Klaver en mw. Leny Coppens-Neefjes hebben na jaren-lange trouwe dienst als bezorgers van het Kerkvenster hun taak beëindigd. De parochie is hen zeer dankbaar voor hun inzet. Altijd waren zij bereid, door weer en wind, ervoor te zorgen dat de parochiebladen in de brieven-bus terecht kwamen. De parochie heeft hun als afscheid een kaars en een boeket bloemen aangeboden.

Hommage aan de steen- en beeldhouwers

Afscheid vrijwilligers

Page 10: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

10

Mensen kunnen lijden aan een on-uitsprekelijk verdriet. Er kunnen zich situaties in ons leven voor-doen die ons hard treffen, die een enorme pijn veroorzaken waar-door het leven bijna ondraaglijk wordt en we geen enkele levens-zin meer kunnen ontdekken. Het leven zelf wordt een beproeving. Broeder Johannes kent dat lijden. Hij vond troost en deelt die nu met anderen.

De Kerk heeft ons altijd geleerd dat wij in God vertroosting kunnen vinden. Troosteloosheid en vertroos-ting zijn echter twee bewegingen van de ziel. In feite leidt onze eigen geesteshouding tot de wijze waar-op wij onder troosteloosheid ge-bukt gaan, maar ook tot de wijze waarop God ons vertroosting kan

bieden. Om God de kans te geven ons te troosten, zullen wij onze eigen houding moeten bevragen en moeten ontdekken dat wij ons centrum niet in onszelf moeten zoeken maar in Hem.

OvergaveMet andere woorden: wij moeten ons niet afvragen “wat wil ik?”, maar “wat wil God?”. Dit vereist een totaal nieuwe levenshouding, die tegengesteld is aan het moder-ne denken. Het is een houding van overgave, van durven loslaten, waar-in wij heel onszelf in de handen van de Heer leggen. Alleen dan geven wij God de kans om zijn genezende werk in ons te verrich-ten, om ons troost en levenspers-pectief te geven. Dat is wat we “genade” noemen.

Broeder JohannesHet levensverhaal van broeder Johannes, werkzaam in onze parochie, is hier een voorbeeld van. Broeder Johannes werd als Joop van Beurden geboren in de Kerkstraat, onder de rook van de Sint-Jan. Zijn moeder werkte als vrijwilligster in de kathedraal en zo werd Joop al vroeg vertrouwd met deze kerk. Hij kreeg het ge-loof met de paplepel ingegoten.

“Op jonge leeftijd ging ik varen op de grote rivieren. Vervolgens begon ik een opleiding aan het marineopleidingskamp in Hilversum, maar omdat het niet helemaal mijn ding was, kwam ik weer naar huis. Na meegetrokken te hebben met het circus en de kermis, leerde ik Riet kennen, die mijn vriendin en

‘God kent ons lijden’

Foto

: Wim

Ko

op

man

Page 11: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

11

later mijn vrouw werd.” Inmiddels was Joop beroepsmilitair, maar om een regelmatiger leven te gaan leiden nam hij ontslag uit dienst. Dit betekende dat hij in een gat viel. “Ik had nooit geleerd om echt op eigen benen te staan en zelf mijn zaken te regelen. Met een vriend begon ik een sportschool – Ottojo – en dit was echt wat ik wilde.” Joop zou ruim dertig jaar aan deze sportschool verbonden blijven.

Troost bij MariaEind jaren zeventig veranderde het leven van Joop en zijn gezin vol-komen. “Riet werd ernstig ziek. Eerst de onzekere weg van chemo en bestralingen. Later bleek de borstkanker uitgezaaid naar de longen en weer later werd ook botkanker geconstateerd . Riet vond tijdens haar ziek-zijn veel troost en kracht bij Maria en tijdens een reis naar Lourdes gebeurde het wonder: Riet aanvaardde haar ziekte, zij kon zich overgeven met de woorden “het is zoals het is, ik kan het aan”. Riet was een krach-tige, inspirerende vrouw, lief en vol geloof en in alles sterker dan ik”, zegt Joop.

Maar Riet liet Joop wel haar Joop zijn, altijd zorgend en aanwezig om haar te steunen. Riet overleed in 1989. Er was veel verdriet, maar ook een gevoel van bevrijding bij Joop en de kinderen; het gevoel dat het zo goed was, dat Riet niet meer hoefde te lijden en gelukkig mocht zijn bij O.L. Heer.

Zinvol lijden“Een paar jaar later werd ik opnieuw getroffen door een groot leed. Mijn zoon Johan kwam om ten-gevolge van een verkeersongeluk. Het verdriet was intens en ik viel in een zwart gat, waaruit ik maar

met moeite opkrabbelde. Ik werd in die jaren ook hartpatiënt. Toch bleef ik altijd kracht putten uit mijn geloof, met de zekerheid: Riet en Johan zijn nu bij Hem, maar mijn taak zit er nog niet op.” Gezeten in de kerk voor het tabernakel vond hij de rust om zijn grote verdriet met de Heer te delen, om zich door Hem te laten genezen en zijn lijden op te dragen aan God, met het vertrouwen dat zijn lijden zinvol kon zijn voor anderen. Zo vond Joop vrede en aanvaarding.

In dienst van Christus“Langzamerhand ontstond bij mij het verlangen om deze geweldige ervaring met anderen te delen die in soortgelijke omstandigheden verkeerden. Tevens wilde ik zelf een leven gaan leiden dat totaal in dienst zou staan van Christus. Ik kreeg toestemming van mgr. Mutsaerts om mijn persoonlijke geloften af te leggen en sindsdien ga ik als broeder Johannes door het leven.”

Apostolaat van TroostDe gedachte om anderen te helpen om met hun verdriet en lijden naar Christus te gaan, kreeg bij broeder Johannes gestalte door het stich-ten van het ‘Apostolaat van Troost’. “Dit apostolaat wil mensen helpen om in de kerk Gods helende kracht te ervaren en zo het lijden een plaats te geven. Door op een bijzondere manier in gesprek te gaan, het verdriet uit te spreken en door gezamenlijk gebed en samen naar het tabernakel te gaan,

wordt het gesloten hart geopend en krijgt het verdriet een plaats. Zo wordt troost ontvangen, pijn verzacht, wonden geheeld en angst verdreven. Christus luistert en de Heilige Geest doet zijn werk. Wij, de mensen van het apostolaat, zijn slechts middelaars, zij die de weg van Christus volgen en anderen bij Christus willen brengen.

Thuiskomen bij HemDoor dit mooie initiatief hebben in korte tijd al verschillende mensen hun weg naar broeder Johannes gevonden. “God kent ons lijden”, zegt broeder Johannes, “daarom mogen we onze zorgen en ons verdriet bij Hem neerleggen. God wil u helpen om uw leven weer op te pakken en uw verdriet een plaats te geven. Gaandeweg zal er verlichting komen, steeds meer zult u weer gevoel in uw hart krijgen. Het leven krijgt weer waarde. U komt thuis, bij u zelf en uw dierbaren, maar vooral bij Hem. Hij blijft altijd bij u, daar stelt hij geen voorwaarden aan. Hij nodigt u uit om met Hem de dialoog aan te gaan, elkaar echt te ontmoeten. Dat maakt u weer gelukkig.”

Een bijzonder initiatief van een bijzondere man die dienstbaar wil zijn aan God en aan zijn mede-mensen die de liefde en troost van God nodig hebben.

Heeft u belangstelling voor dit apostolaat, dan kunt u contact opnemen met:Broeder Johannes van Beurden, tel: 06 502 616 34 / e-mail: [email protected] of diaken Vladimir Palte, tel: 06 460 061 89 / e-mail: [email protected]

Diaken Vladimir Palte

U komt thuis, bij u zelf en uw dierbaren, maar vooral bij Hem

Page 12: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

12

Vaste vieringen

Bijzondere vieringen

H. Johannes Evangelist / Sint-Jan, ‘s-HertogenboschZondag 10.00 uur Eucharistieviering

Vooraf biechtgelegenheid11.45 uur Eucharistieviering, 1e en 3e

zondag kinderwoorddienst3e zondag Broederschapsmis

Ma t/m za 09.00 uur Eucharistieviering12.30 uur Eucharistieviering

Ma t/m za 10.00 tot16.00 uur

Altijddurende Aanbidding in de Goede Herderkapel

Zondag 13.00 tot16.00 uur

Altijddurende Aanbidding in de Goede Herderkapel

Zaterdag 12.00 uur nov t/m apr: Middaggebed in het hoogkoor

Di t/m za 12.00 uur mei t/m okt: Middaggebed in het hoogkoor

1e vrijdag 12.30 tot15.00 uur

Gebedskring Heilige Hart van Jezus

3e zaterdag 13.30 tot15.30 uur

Gebedsgroep in Goede Herderskapel

Sint-Cathrien, ‘s-HertogenboschZaterdag 17.15 uur Eucharistieviering, 4e zaterdag

m.m.v. het gelegenheidskoorZondag 10.15 uur Goddelijke Liturgie met de

Johannes van Damascus-gemeenschap, zie pagina 14

Zondag 13.15 uur Tridentijnse Eucharistieviering

Sint-Lucaskerk, ‘s-HertogenboschZondag 09.30 uur Eucharistieviering

met kinderwoorddienstVooraf biechtgelegenheid

H. Annakerk, HinthamZondag 11.00 uur EucharistievieringMa, di, do 08.30 uur Rozenkransgebed

09.00 uur Eucharistieviering09.30 uur Uitstelling en Stille Aanbidding

HH. Hartenkerk, ’s-HertogenboschZaterdag 19.00 uur Eucharistieviering

H. Sacramentskerk, ’s-HertogenboschZondag 11.00 uur Eucharistieviering

Sint-Lambertuskerk, RosmalenZondag 09.30 uur EucharistievieringWoensdag 18.30 uur Rozenkransgebed

19.00 uur EucharistievieringDo en vr 19.00 uur Eucharistieviering1e en 3e zaterdag van de maand 19.00 uurWoord- en gebedsdienstNa iedere doordeweekse Eucharisitieviering is er een half uur Aanbidding met biechtgelegenheid

H. Laurentiuskerk, RosmalenZondag 11.00 uur EucharistievieringDinsdag 19.00 uur EucharistievieringNa de doordeweekse Eucharistieviering is er een half uur Aanbidding met biechtgelegenheid

H. Landelinuskerk, EmpelZondag 09.30 uur EucharistievieringDi en do 19.00 uur EucharistievieringDoor de week voor de Eucharistieviering is er Rozenkransgebed

Al deze vieringen zijn in de Sint-JanZondag 7 juli: Feest van de Zoete Lieve Vrouw

van Den Bosch10.00 uur Eucharistieviering11.45 uur Eucharistieviering

Maandag 15 juli: Afsluiting Marianoveen19.00 uur Eucharistieviering

Donderdag 15 augustus: Maria Hemelvaart09.00 uur Eucharistieviering12.30 uur Eucharistieviering19.00 uur Eucharistieviering

Zie voor de overige vaste vieringen pagina 14

Page 13: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

Hoewel Pinksteren net achter ons ligt, geven we u graag de overweging mee die pater Johan Meyer van de Johannes van Damascusgemeenschap ons toestuurde.

Wij zijn gewend dat de priester met Pinksteren een rood kazuifel draagt. Ter ere van de heilige Geest, zeggen wij. Maar dat gebruik is eigenlijk niet zo oud. Oorspronkelijk werd, net als op de zondagen na Pinksteren, de kleur groen gebruikt. Het Oosten doet dat nog. En wel om een bijzondere reden. In het christelijk Oosten is het gebruik om met Pinksteren de iconenwand te versieren met groene takken. In sommige kerken wordt zelfs de hele kerk bestrooid met vers fris groen.

Pinksteren is namelijk het feest van de volheid. Volheid in alle betekenissen: volheid van de natuur met zijn rijkdom aan bloemen en vruchten, maar ook volheid van de Openbaring van een ‘Weldoende God’ zoals het heet. En dat kleurt de weken van de tijd ‘na Pinksteren’ . Natuurlijk speelt hier ook mee het joodse Wekenfeest. Dat is het feest van de herinnering aan de voltooiing van Gods Belofte na de Bevrijding uit Egypte. Toen schonk God het Joodse Volk de ‘Tien Woorden’, de Tien Geboden die de trouw van het

Volk tot uitdrukking brengen. Ter herinnering daaraan bouwden ze loofhutten, want het was toch in hun tocht door de woestijn dat ze op de berg Sinai de geboden ontvingen.

De christelijke gemeenschap van het Oosten viert deze voltooiing van Gods verlossend en bevrijdend handelen in de Zending van de Geest. Van nu af kunnen de leerlingen – en wij dus ook - vrij en open spreken van Gods grote daden. Denk maar aan het verhaal van de handelingen van de Apostelen.

In de liturgie van de Oosterse Kerk wordt deze neer-daling van de Geest gevierd in samenhang met de Openbaring van de Drie-eenheid. De volheid van Gods handelen is namelijk openbaar geworden in de komst van de heilige Geest over de mensen. Daarom wordt in de orthodoxe traditie Pinksteren ook wel Drievuldigheidszondag genoemd. Vaak wordt op die dag de icoon van de Drie-eenheid midden in de kerk geplaatst, de icoon waarop de drie engelen zijn afgebeeld op bezoek bij Abraham. In het bezoek van deze drie Boodschappers van God ervoer Abraham hoe God bij hem op bezoek kwam, en hem Leven en Toekomst beloofde. Want een jaar later zou Sarah een kind aan haar borst drukken. Hij zou de vader zijn van vele volkeren.

Deze icoon heet ook wel Gods Gastvrijheid. God in meervoud, Volheid van Geloven, volheid van een gastvrije God: Vader, Zoon en Geest. Vruchtbaarheid. Zomer!

Johan Meijer cssr

13

Gods Gastvrijheid

De volheid van Gods handelen is openbaar geworden in de komst van de heilige Geest

Page 14: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

14

Het kerkbestuur nodigt alle vrij-willigers van de pastorale eenheid uit voor de jaarlijkse vrijwilligers-avond op donderdag 10 oktober 2013. Het Echt Bosch Tejater brengt dan het blijspel ‘Hôôgste nôôt veur ’t Grôôt’. De uitnodiging hiervoor wordt in juli of augustus verzonden.

De maandelijkse inloopavond in de zaal van de Lucaskerk, ingang César Francklaan 2 te ’s-Hertogenbosch, vindt plaats op de tweede donderdag van de maand. In juni zal dat zijn op 13 juni. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Thema is een of meerdere van de teksten van het Tweede Vaticaans Concilie: Ad Gentes over de missie/evangelisatie, gecombineerd met Apostolicam Actuositatem over het apostolaat van de leken.

Na afloopt is er ruim gelegenheid voor ontmoeting.

Vrijwilligersavond Inloopavond juni

Overige vieringenKapucijnenkerkZaterdag 18.30 uur EucharistievieringZondag 08.30 uur Eucharistieviering

10.30 uur EucharistievieringMa t/m vr 07.30 uur Eucharistieviering

19.00 uur EucharistievieringOp maandag is de kerk geslotenDe Pater Pio gebedsgroep komt bijeen in de Pater Pio-kapel op de derde donderdag van de maand, 18.40 uur.Data: 20 juni, 18 juli, 19 september.

Mededeling Kapucijnenkerk:Vanaf het jaar 2014 zullen in kerk van de Kapucijnen de tijden van de vieringen in het weekend ver-anderen. Op zondag zal de Eucharistieviering om 08.30 uur vervallen en die van 10.30 uur wordt vervroegd naar 10.00 uur.

Johannes van DamascusgemeenschapKatholiek van de Byzantijnse ritus, NederlandstaligZondag 10.15 uur Sint-CathrienkerkDe gemeenschap viert dan de Goddelijke Liturgie of houdt de Mettendienst. De Mettendienst is geen Eucharistieviering en wordt door iemand uit de gemeenschap geleid. Data Mettendienst: 23 juni en 18 augustus.

Voor inlichtingen Myryam Corsten (073) 6148508

Eventuele wijzigingen en actuele aanvullingen staan in de wekelijkse Nieuwsbrief die achter in de kerken ligt.

Ook op de site www.mariajohannes.nl vindt u alle actuele berichten.

In de zomermaanden is weer het prachtige, beroemde orgel van de Sint-Janskathedraal te beluisteren in een reeks orgelconcerten. De concerten bieden een uitgelezen mogelijkheid een rustig moment voor jezelf te vinden. De concerten op de zaterdagen van 16.00 –16.30 uur zijn gratis, met collecte na afloop. Op dinsdag

van 20.00-21.00 uur zijn er enkele grotere concerten met gerenom-meerde organisten uit binnen- en buitenland.

Zaterdagmiddagconcerten 2013:8, 15, 22 en 29 juni6, 13, 20 en 27 juli3, 10, 17, 24 en 31 augustus7 en 14 september

Dinsdagconcerten 2013:4 en 18 juni2, 16 en 30 juli13 en 27 augustus10 september

Meer informatie is te vinden op: www.orgelconcerten-hendrik-niehoff.nl/

Zomertip: Genieten van een orgelconcert

Page 15: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

15

Een van onze trouwste vrijwilligers in de Sint-Jan, Kees Stokkermans overleed op 10 april 2013, de dag van zijn 86e verjaardag. Zijn snelle heengaan heeft alle collega’s bij de Sint-Jan overvallen. Op Witte Donderdag hoorde hij in het ziekenhuis dat er in zijn maag een gezwel was geconstateerd met uitzaaiingen, die niet meer te behan-delen waren. En zo is in de twee daarop volgende weken alles heel snel gegaan. Gesterkt door de H Sacramenten en met de rozenkrans in zijn hand, die hij in 1985 van de paus ontving bij diens bezoek aan de Sint-Jan, is hij in de vrede van de Heer overleden.

Meer dan 40 jaar was Kees een toegewijde en trouwe vrijwilliger in de Sint-Jan als ordecommissaris en collectant en nog veel meer. Allen rondom de Sint-Jan kenden hem als een bescheiden en loyale collega, waarop men altijd kon rekenen. Kees had een groot verantwoordelijkheidsgevoel en was zorgvuldig en precies in de ta-ken die hem waren toevertrouwd. Hij had een sterk gevoel voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. Daarbij kon hij doortastend en besluitvaardig optreden, daar waar nodig.Kees was ook een man van trouw en groot geloof. Hij was er diep van overtuigd dat er meer was dan het vergan-kelijke en voor zichzelf was hij klaar te gaan, maar voor zijn vrouw Mariet had hij graag nog wat langer willen blijven.Een waardevol mens is van ons heengegaan en wij zullen hem missen. Wij zullen de herinnering aan zijn persoon in ons hart koesteren en het goede dat we met hem mochten beleven in ons leven voortzetten.

Met respect en dankbaarheid blijven wij Kees gedenken. Hij ruste in vrede.

In memoriam Kees Stokkermans

Henk Donders heeft op 69-jarige leeftijd afscheid moeten nemen van zijn gezin, zijn vrienden, zijn buurtgenoten, maar zeker ook zijn parochie. Henk heeft als leken-voorganger bij uitvaarten vele families bezocht in de meest moeilijke periode van hun leven, het verliezen van een dierbare.Dit werk was Henk op het lijf geschreven. Hij had in zijn leven ook heel zware periodes van afscheid ervaren en wist dus feilloos het verdriet en gemis in te schatten. Daardoor kon hij troost bieden en hulp bij het afscheid. Met liefde en ervaring organiseerde hij een uitvaartdienst, hetgeen een grote steun voor de dienstdoende priester of diaken betekende. Ook in de werkgroep rouwverwerking heeft hij zeer waardevolle diensten verricht.Op woensdag 20 maart is door de Werkgroep Avondwake en met een grote betrokkenheid van zijn kinderen en kleinkinderen een waardevolle avondwakedienst verzorgd. Op donderdag 21 maart is de uitvaartdienst gehouden in de St.Lambertuskerk voorgegaan door pastor Robert van Aken, pastor Jan Schepers en diaken Jan Renders, met medewerking van het Gelegenheidskoor en muzikale omlijsting door kinderen en kleinkinderen.Wij wensen zijn vrouw Elly, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. En wat onze Parochie betreft : heel veel dank voor de inzet door Henk geleverd. Wij zullen hem missen.

In memoriam Henk Donders

In onze parochie gaat in september weer een Alpha-cursus van start.

De open avond, om eens te kijken of de Alpha-cursus iets voor u of jou is, is op dinsdag 17 september om 20.00 uur in de zaal van de Lucaskerk, ingang César Francklaan 2 te ’s-Hertogenbosch.

De jaarlijkse eendaagse bedevaart naar Kevelaer vanuit de parochie vindt plaats op zondag 1 september 2013. Vorig jaar waren er uit Den Bosch en Rosmalen meer deelne-mers dan ooit tevoren. We hopen ook dit jaar weer op een goede deel-name en met name nodigen wij de gezinnen uit om hier aan deel te nemen.

Voor informatie en opgave: diaken Jan Renders, (073) 5214639 (tussen 8.30 uur - 9.30 uur, behalve woens-dag), e-mail: [email protected]. Opgave tot uiterlijk 15 augustus a.s.

Eerder berichtte we over de parochiebedevaart naar Assisi en Padua in oktober a.s.. Deze is hele-maal volgeboekt! Buitengewoon!

Alpha-cursus start weer in september

Bedevaart naar Kevelaer

Page 16: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

16

Roadtrip Poland 2013: in het voetspoor van JP IIKapelaan Patrick Kuis onderneemt in de zomervakantie met jonge-ren uit de parochie een reis naar Polen. Hij vertelt enthousiast over de voorbereidingen en verwach-tingen.

“Van zondag 11 augustus t/m zon-dag 18 augustus ga ik samen met jongeren uit de parochie, op reis naar Polen en treden we in de voet-sporen van de zalige paus Johannes Paulus II. Het thema van de reis is: ‘De menselijke vrijheid; een antro-pologische, theologische en maat-schappelijke kwestie’. Paus Johannes Paulus II (afkomstig uit Polen) heeft heel veel goeds gedaan voor de jeugd, wereldwijd! Als jonge kape-laan was hij al vaak tussen de jonge-ren te vinden. Ze gingen ook vaak samen op reis. Dit soort initiatieven bleef hij doen, zelfs toen hij tot paus werd gekozen.

WereldjongerendagenHij is degene geweest die het initia-tief heeft genomen om eens in de twee jaar het grootste jongeren-evenement ter wereld te organi-seren: De Wereldjongerendagen.

Geen duizenden, geen tienduizen-den, maar honderdduizenden, soms zelfs miljoenen jongeren die samenkomen om de vreugde van het geloof te beleven! Een zeer indrukwekkende ervaring die ik zelf heb mogen meemaken in 2005, toen we met 1.5 miljoen jongeren in Keulen waren. Het zijn dagen die je als jongere een enorme boost geven om je leven te waarderen en om vol vertrouwen naar de toe-komst te kijken. Kortom, iets wat iedere jongere nodig heeft! Eind juli zal dit evenement in Rio de Janeiro (Brazilië) plaatsvinden en over twee jaar zal Europa weer aan de beurt zijn.

Leven in vrijheidNaast de Wereldjongerendagen is paus Johannes Paulus II ook bekend om zijn strijd tegen het communis-me, de dictaturen en iedere vorm van politieke onderdrukking. Hij heeft zich altijd ingezet voor het “leven in vrijheid”. Het is voor jongeren erg belangrijk te besef-fen dat “vrijheid” relatief is, en dat wij ondanks alle weerbarstig-heden van onze wereld, blijven be-

seffen dat Christus van ons echt vrije mensen wil maken en ook maakt.Het klinkt eenvoudig, maar ik zie het toch iedere dag om me heen. Jongeren die op zoek zijn naar de zin van het leven. Jongeren die met hun ziel onder hun arm lopen. Jongeren die, ondanks hun ‘digi-tale vriendenwereld’ op Facebook en Twitter, de eenzaamheid ten diepste ervaren.

ProgrammaHoewel het volledig reisprogramma nog niet helemaal uitgewerkt is, kan ik wel globaal vertellen naar welke plaatsen we gaan. We bren-gen een bezoek aan Wadowice, de geboorteplaats van paus Johannes Paulus II, aan Krakau, aan de voor-malige concentratiekampen Ausch-witz en Birkenau, aan de Zwarte Madonna van Czestochowa en aan Zakopane, een schilderachtig stadje aan de voet van het majes-tueuze Tatra gebergte.

Naast de activiteiten is er natuurlijk ruim de gelegenheid voor ontspan-ning en plezier. Deze reis wordt financieel mogelijk gemaakt door Bossche ondernemers en paro-chianen. De sponsoren krijgen een vermelding in het verslag. Door het enthousiasme van de jongeren is de reis nú al volgeboekt. Bidt u alvast mee voor een ge-slaagde reis?

Kapelaan Patrick Kuis

Dierbare jonge vrienden, de wereld heeft jullie nodig om het zout van de aarde en het licht van de wereld te zijn.

Page 17: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

17

Ton Tukker maakt heel wat mee in de Sint-Jan Geregelde bezoekers van onze kathedraal de Sint-Jan zullen onge-twijfeld het gezicht herkennen van Ton Tukker, die vandaag nader aan u wordt voorgesteld.

Ton en zijn vrouw, opgegroeid in de stad Utrecht, zochten al in 1964 het Brabantse op en gingen wonen in Uden. Enkele jaren later nood-zaakten omstandigheden het gezin Tukker in de stad 's-Hertogenbosch te gaan wonen. Dat bleek geen verkeerde keuze, want anders had-den zij het wonen hier in de stad niet tot op de dag van vandaag volgehouden.

OrdedienstIn 1996 beëindigde Ton zijn werk-zaamheden bij een grootwinkel-bedrijf en werd hij vrijwel direct opgenomen in de groep van vrij-willigers van de Sint-Jan. Onder leiding van Huub Finkers ging hij aan de slag als kerststalbouwer; hij bleef niet onopgemerkt want al snel vroeg Kees Stokkermans (†) hem om de ordedienst te komen versterken. Een taak die hij met veel liefde vervult.

BijzonderNiet altijd zijn de omstandigheden ideaal om het werk te doen. Lezers van dit blad weten dat het tijdens de Eucharistievieringen, bijvoor-beeld de wintermaanden, behoor-lijk koud en winderig kan zijn. De surveillanten zien in de winter-periode dan ook behoorlijk af.Bijzonder zijn ook de verhalen hoe Ton en zijn collega’s mensen soms erop moeten attenderen dat ze een kerkgebouw betreden. Ook de smoezen die mensen verzinnen om de rij wachtende bezoekers te om-zeilen, en toch de kerststal te zien, zijn legendarisch. Vraag hem er maar eens naar, hij kan het smake-lijk vertellen.

Actief baasjeNu moet u niet denken dat Ton vindt dat, alleen met het zijn van ordebewaarder, zijn dagen voldoen-de gevuld zijn. Vele zondagen kunt u hem als collectant in de Sint-Jan aantreffen. Hij is actief binnen de Sint-Vincentiusvereniging. Met name in de winkel in de Havenstraat kunt u hem geregeld aantreffen. Ook zijn oude parochiekerk wil hij niet

vergeten. Wekelijks is hij nog bezig met schoonmaak en onderhoud van de HH. Hartenkerk. Dat de jaren gaan tellen weet ook Ton, daarom heeft hij enige tijd terug, na ruimtwintig jaar, zijn hobby - het geven van zwemlessen bij de Watervrien-den - beëindigd.

De nu 74-jarige Ton Tukker laat duidelijk blijken dat hij nog altijd zeer gemotiveerd is om zich in te zetten voor onze en zijn kathedrale basiliek de Sint-Jan. Vooral het contact met collega-vrijwilligers, zo benadrukt hij, stimuleert hem enorm om door te blijven gaan.

Een jaar geleden, tijdens een Vrijwilligersdag, maakte een lid van de ordedienst aan een journalist van het Brabants Dagblad duidelijk dat de kerk overdag dicht zou moeten blijven wanneer er geen orde-dienst zou bestaan. Deze opmerking leidde ertoe dat er spontaan aanmeldingen kwamen. De ordedienst is nu uitgegroeid tot een team van zo'n 28 personen. Jan Stoop, Hans Fagel en Ton trachten dit professioneel aan te pakken door werkschema's op te stel-len. De ordebewaarders, zo vinden zij, functioneren als het visitekaartje van de kerk. Zij worden dan ook onderricht in de (bouw)historie van het kerk-gebouw, maar eveneens heb-ben ze kennis van het calami-teiten/veiligheidsplan van het gebouw. Tijdens de meimaand en de kerststalperiode worden veel extra uren gemaakt door deze ordebewaarders, waar-bij volgens Ton de naam Paul Pardoel zeker niet mag ont-breken.

Frans Bolder

Page 18: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

18

Op het moment van verschijnen van dit parochie-blad is de meimaand alweer voorbij. Een maand toegewijd aan Maria, waarin velen (weer) de tocht hebben gemaakt naar de Sint-Jan, om een kaarsje op te steken bij Maria, tot Haar te bidden en Haar te danken. De aantallen die een bezoekje brengen aan de Zoete-Lieve-Vrouw van Den Bosch, vallen echter volledig in het niet bij de miljoenen pelgrims die op pad gaan naar Maria van Guadalupe (Mexico-Stad), het grootste Maria bedevaartoord ter wereld.

Een stukje geschiedenis: op 9 december 1531 verschijnt even ten noorden van Mexico-Stad aan Juan Diego een dame die hem in zijn moedertaal vraagt een kerk te bouwen. Zij draagt hem op hierover de plaatselijke bisschop te informeren. Die zegt hem zijn verhaal pas te geloven als hij kan bewijzen dat de Heilige Maagd daadwerkelijk aan hem verschenen is. Drie dagen later,op 12 december, verschijnt Maria opnieuw aan Juan Diego en verzoekt hem de berg Tepeyac te beklimmen. Hij treft er een Castiliaanse rozenstruik aan, een soort

Gabriela Vissers: ‘Geloven is een feest’

Foto

: Uitg

. Celad

on

Page 19: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

19

die op de berg niet kan groeien. Hij plukt de rozen en bewaart ze in zijn een wollen mantel. Hij gaat ermee naar de bisschop en als hij dan de mantel opent vallen de rozen eruit en ziet hij aan de binnenkant ervan een wonderbaarlijke afbeelding van Maria.

Maria is overal dezelfdeMaria van Guadalupe is van grote betekenis voor alle Mexicanen, ook voor degenen die niet katholiek zijn. Er worden zelfs wetenschappelijke studies gedaan naar de betekenis van alles wat op de afbeelding te zien is. Ook Gabriela Vissers-Sandoval (1970), geboren en getogen in Mexico-Stad en nu woonachtig in ‘s-Hertogenbosch, heeft een bijzondere verering tot Maria van Guadalupe. Gabriela: “De verering van Maria van Guadalupe is in Mexico verankerd in de cultuur. Iedereen brengt een pasgeboren kind naar Maria, om Haar te vragen om zegen en gezondheid. Er is een speciaal pad van enkele kilometers lang naar de basiliek, dat pelgrims op hun knieën afleggen om naar Maria te gaan. Er worden grote hoeveelheden bloemen gebracht en mensen maken muziek en brengen serenades.”

Op onze vraag of er een verschil is tussen de verschil-lende devoties tot Maria, luidt het antwoord: “Nee, Maria is overal dezelfde. Overal gaan mensen naar Maria toe. Alleen de manier waarop mensen hun devotie tot Maria beleven en uiten, is wel sterk cul-tureel verschillend. Hier in Nederland is iedereen veel serieuzer, ingetogener. In Mexico is geloven een feest. Ik mis de Latijns-Amerikaanse manier.”

‘Zij heeft mij zegen gegeven’Wat betekent Maria voor Gabriela? “Ik ben opgegroeid met Maria van Fatima. Mijn oma heeft mij geleerd de rozenkrans te bidden. Een groot keerpunt in mijn leven was de enorme aardbeving in 1985, die een groot deel van Mexico-Stad heeft verwoest. Ik ben toen seminaristen gaan helpen slachtoffers van de aardbeving op te vangen, en zo meer in aanraking gekomen met Maria van Guadalupe. De dag voor mijn huwelijk heb ik de hele dag in de basiliek van Guadalupe doorgebracht en gebeden tot Maria, Zij heeft mij zegen gegeven.” Gabriela trouwde op haar 30e in Mexico met haar Nederlandse man Theo, die

daar verbleef vanwege zijn werk. Na enige tijd, nu zo’n acht jaar geleden, kwamen ze naar ‘s-Hertogenbosch. Het was een moeilijke stap voor Gabriela om te verhuizen naar het koude, kille Nederland met zulke andere gewoonten, maar dankzij haar geloof woont zij hier nu met plezier.

Maria brengt mij bij JezusGabriela is ervan overtuigd dat de weg naar Jezus door Maria is. Ze verduidelijkt: “Ik ben fan van Maria, Zij brengt mij bij Jezus!” Dit wil zij graag aan mensen laten zien in de hoop dat zij hen op die manier naar het geloof brengt. Zo heeft zij in december 2010 een processie ter ere van Maria van Guadalupe mogen organiseren in Empel: “Een mooi project.” Ook haar twee dochters, van acht en negen jaar oud, probeert zij het geloof bij te brengen. Toen hen enige tijd geleden gevraagd werd of zij misdienaars wilden worden, was Gabriela daar aanvankelijk niet helemaal blij mee: “Ik wil dat zij leren wie Jezus is, en niet dat zij voor de show op het altaar gaan rondlopen.” Gelukkig is die zorg onterecht gebleken. Zij is dankbaar dat haar dochters geloven en Jezus en Maria een speciaal plekje in hun hart hebben gegeven.

Mieke van Vugt

Degenen die meer willen weten over Maria van Guadalupe en de zeer betekenisvolle afbeelding, verwijzen wij graag naar de gespecialiseerde boek-handels en internet.

Ik ben fan van Maria, Zij brengt mij bij Jezus!

Page 20: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

20

In onze parochie zijn: Zijn door het doopsel opgenomen:H. Laurentiuskerk, Rosmalen13 januari Lucas van Reeuwijk Esmée van der Wielen24 februari Elke van Berkel 25 maart Raphaella Wolfs

Sint-Lambertuskerk, Rosmalen10 maart Sjoerd van de Voort Mink te Brake Jesper Kersten Jarek Smits Swen Smits Bram van Zoggel24 maart Victoria Sandberg14 april Tim Kersten Eline Maas12 mei Bastiaan van de Sande Tristan Breuer

Sint-Jan, ‘s-Hertogenbosch6 januari Sophie Leenders13 januari Eline Maas Giuliano Marillo Charlotte Lensen27 januari Josephine Hendriks Famke Stienstra Jikke Ottenheijm Koen Ottenheijm17 februari Sebastian Schotanus Isabella Schotanus10 maart Noortje Leensen Giovanni v.d. Hanenberg Fleur Denissen Daily Delmee24 maart Anna Huijbers Sem Pieters Amélie Jongens30 maart Lars Snellaars14 april Elise Engelen Daniëlle Dijkstra Julian van Son21 april Julian van Heusden28 april Jack de Bont Lilly van Grinsven Faily Broeren5 mei Willem Kohnen

Sint-Cathrien, ‘s-Hertogenbosch17 maart Olivier van Schie

Hebben het sacrament van het huwelijk ontvangen:Sint-Lambertuskerk, Rosmalen6 april Coen Oereel en Inge van der Zande

HH. Hartenkerk, ’s-Hertogenbosch1 maart Leon Hoogeveen en Marie-Louise van Gulik

Sint-Jan, ’s-Hertogenbosch20 april Lars Snellaars en Emily Torrico

Zijn in de Heer overleden:H. Laurentiuskerk, Rosmalen31 okt ‘12 Wil Rovers 75 jaar(Per abuis niet vermeld in 2012, met onze excuses)11 januari Frans Houtschilt- van de Wakker 78 jaar12 januari Pieter Maillant 84 jaar4 februari Tiny van Hout-Claeren 92 jaar25 februari Dora Ensing-Limbeek 87 jaar15 maart Zr.Pancratia Zuydgeest 94 jaar22 maart Paula Langenberg- Eerebout 89 jaar11 april Arie Herwijn 81 jaar19 april Louis Chaillet 89 jaar

Sint-Lambertuskerk Rosmalen 22 februari Wim Tibosch 64 jaar28 februari Antoinetta van der Plas- Wouters 85 jaar Maria Ketelaars-van Creij 85 jaar8 maart Zus Tukker-Voets 82 jaar16 maart Roos Coppens- van Venrooij 67 jaar21 maart Henk Donders 69 jaar25 maart Thea van Dinther- van Uden 62 jaar16 april Jo van der Leest 76 jaar18 april Hans van der Ven 61 jaar

H. Landelinuskerk, Empel18 januari Wim van Lith 80 jaar24 februari Wilhelmien van Rooij- van Heel 68 jaar

Parochiekroniek

Page 21: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

21

26 april Jeanet Franssen-de Kam 35 jaar5 mei Jan van der Heijden 76 jaar

Sint-Jan, ’s-Hertogenbosch29 dec ‘12 Ben van Zwieten 88 jaar31 dec ‘12 Piet Baudoin 63 jaar8 januari Neeltje Roemer-Komen 94 jaar20 januari Pastoor Piet Goedhart 73 jaar10 februari Sjaak Piters 81 jaar17 februari Betsy Blom-den Otter 84 jaar22 februari Peter Smit 85 jaar1 maart Mathieu Stapper 95 jaar9 maart Tonny Croonen- van de Hulsbeek 82 jaar13 maart An Deckers-van Engelen 92 jaar22 maart Ton Meeuwis 76 jaar24 maart Karel van der Staay 89 jaar27 maart Tonnie Gerrits- Pijnenburg 88 jaar10 april Kees Stokkermans 86 jaar14 april Maria v. Rosmalen-Mulders 87 jaar

Sint-Cathrienkerk, ’s-Hertogenbosch20 januari Leny v.d Aa-Eijkemans 62 jaar

25 februari An Struijk 90 jaar4 maart Tonny Vos-van Boxtel 91 jaar6 maart Hovannes Harutiunian 76 jaar3 april Jan Remmers 90 jaar

Sint-Lucaskerk, ’s-Hertogenbsoch29 dec ‘12 Theo Luiken 85 jaar7 januari Hans Hoekstra 65 jaar

HH.Hartenkerk, ‘s-Hertogenbosch13 dec ’12 Grad Netten 73 jaar17 februari Adriaan Marechal 73 jaar1 maart Loes Brekelmans 84 jaar29 maart Sjan van den Dungen 72 jaar

H. Annakerk, ‘s-Hertogenbosch19 februari Theo Schols 84 jaar26 februari Riet van der Steen 84 jaar26 maart Joke Spaapens- Moerkens 91 jaar11 april Lydia van den Langenberg-van Dinther 76 jaar16 april Truus Cleijne-de Coster 67 jaar

Page 22: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

22

Sint-Jan Zaterdag 11.00-12.30 uurEn op afspraak (073) 6130314

Sint-LucaskerkZondag 09.00 uur

H. LandelinuskerkOp afspraak via (073) 6421009,ook voor een geestelijk gesprek.

H. Annakerk, HH. Hartenkerk en H. Sacramentskerk Vóór en na elke Eucharistieviering.En op afspraak via (073) 6410718

Sint-LambertuskerkWoensdag 19.30-20.00 uurDonderdag 19.30-20.00 uurVrijdag 19.30-20.00 uurEn op afspraak via (073) 5212215

H. Laurentiuskerk Dinsdag 19.30-20.00 uurEn op afspraak (073) 5214639

KapucijnenkerkDi t/m za 10.30-12.00 uur 15.00-17.00 uur.

Sacrament van het Doopsel Doopouders kunnen voor een doopdatum contact opnemen met de secretaresse van de doopadministratie (073) 5212215: dinsdag, donderdag en vrijdag 09.30-11.30 uur of via [email protected]

Sacrament van het Huwelijk Toekomstige bruidsparen die voor de kerk willen trouwen, dienen in verband met de huwelijksvoorbereiding tijdig contact op te nemen met de secretaresse van de huwelijksadministratie (073) 6130314: maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur of via [email protected]

Uitvaarten en bedieningenCentraal secretariaat (073) 6130314 of (073) 6136609: maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur of via [email protected]

Bankrekeningnummers t.b.v. kerkbijdrage (Actie Kerkbalans): 11.75.55.908 Parochie H. Maria t.a.v. Anna/Harten/Sacrament 16.33.64.036 Parochie H. Maria t.a.v. Lucas/Cathrien12.19.10.601 Parochie H. Maria t.a.v. Landelinus13.35.44.699 Parochie H. Maria t.a.v. Lambertus/Laurentius2538600 Parochie H. Johannes Evangelist (Sint-Jan)

Communicatie: [email protected] Bestuurssecretariaat: [email protected]ën voor de parochie H. Maria: [email protected]ën voor de parochie H. Johannes: [email protected] Kerkvenster: [email protected]

Geertjan van Rossem deken en plebaanMarc van Rossem priesterRobert van Aken priesterPatrick Kuis priesterJan Renders diakenVladimir Palte diakenJantje Bax pastoraal werkster

Bij dringende pastorale zaken zoals bediening en overlijden, kunt u buiten kantooruren en bij geen gehoor bellen met 06 23843845. U kunt ook bellen met het nummer dat wordt ge-noemd op het antwoordapparaat van uw lokale kerk.

Begin SeptemberDeadline voor de kopij: Vóór 19 juli 2013 aanleveren bij: [email protected]

Sacramenten

Bankrekeningnummers

Overige email adressen

Het pastoresteam bestaat uit

Dringende zaken

Volgende uitgave

Biechtgelegenheid

Page 23: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

23

Kathedrale Basiliek van H. Johannes EvangelistTorenstraat 185211 KK ’s-Hertogenbosch

Sint-CathrienkerkKruisbroedershof 65211 GX ’s-Hertogenbosch

Sint-LucaskerkZuiderparkweg 3015216 HB ’s-Hertogenbosch

H. AnnakerkHintham 435246 AC Rosmalen (Hintham)

HH. HartenkerkGraafseweg 194AA5213 AP ’s-Hertogenbosch

H. SacramentskerkSonniusstraat 1G5212 AJ ’s-Hertogenbosch

Sint-LambertuskerkTorenstraat 1, 5241 VG Rosmalen

H. LaurentiuskerkOude Baan 15242 HT Rosmalen

H. LandelinuskerkProosdijstraat 145236 AT Empel

Tel: (073) 6130314 of (073) 6136609: maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uurPost: Choorstraat 1, 5211 KZ ’s-HertogenboschE-mail: [email protected]: www. mariajohannes.nl

Misintenties Sint-Jan en Sint-Cathrien, ’s-HertogenboschChoorstraat 1, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch(073) 6130314 of (073) 6136609: maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur of via [email protected] voor het komend weekend dienen uiterlijk donderdag daaraan voorafgaand om 10.30 uur gemeld te zijn bij het secretariaat.

Overige vragen Sint-Jan en Sint-Cathrien, ’s-Hertogenbosch(073) 6130314 of (073) 6136609: maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur of via [email protected] (let op, dit is een ander email adres dan voor de misintenties).

Sint-Lucaskerk, ’s-HertogenboschZuiderparkweg 301, 5216 HB 's-Hertogenbosch(073) 6134704: maandag t/m vrijdag 10.00-12.00 uur of via [email protected]

H. Annakerk, HH. Hartenkerk en H. Sacramentskerk, ‘s-HertogenboschHintham 41, 5246 AC Rosmalen (Hintham) (073) 6410718: maandag en donderdag 09.00-12.00 uur of voor de H. Annakerk via [email protected], voor de HH. Hartenkerk via [email protected] en voor de H. Sacramentskerk via [email protected]

Sint-Lambertuskerk, RosmalenMarkt 1, 5241 VL Rosmalen(073) 5212215: dinsdag, donderdag en vrijdag 09.30-11.30 uur of via [email protected]

H. Laurentiuskerk, Rosmalen Oude Baan 1, 5242 HT Rosmalen(073) 5214639: maandag, woensdag en vrijdag 09.30-11.30 uur of via [email protected]

H. Landelinuskerk, EmpelProosdijstraat 12, 5236 AT Empel(073) 6421009: donderdag 10.00-11.00 uur, tevens spreekuur in het parochiekantoor bij de Landelinuskerk. Of via [email protected]

Het algemene secretariaat van de parochie is bereikbaar

Misintenties en andere vragen Tot de Pastorale Eenheid H. Maria en H. Johannes behoren de kerken

Page 24: MariaJohannes Kerkvenster juni 2013

Colofon

Redactie:

Frans Bolder, Mieke van Vugt, Vladimir Palte (diaken),

Wilmy Sliphorst (secretariaat),

Yvonne Koopman-Snep (redactiesecretaris).

[email protected]

www.mariajohannes.nl

Ontwerp:

Design Crew, ‘s-Hertogenbosch

Drukkerij:

Drukkerij Dekkers van Gerwen, ‘s-Hertogenbosch 06