Magezien Pasen 2013

20
Don Bosco Helchteren ma G ezien België - Belgique P.B. 3500 Hasselt 1 Nr. 12/233 Driedaagse Normandië-Parijs Open Schooldag Mr Klaps

description

Don Bosco Helchteren Magezien

Transcript of Magezien Pasen 2013

Page 1: Magezien Pasen 2013

Don BoscoHelchteren

maGezien

België - BelgiqueP.B.

3500 Hasselt 1Nr. 12/233

Driedaagse Normandië-Parijs

Open Schooldag

Mr Klaps

Page 2: Magezien Pasen 2013

editoriaalBeste Lezer,

Heel wat beweging en activiteiten zijn ons net gepasseerd en de moeite waard om even bij stil te staan. Een fiere pedagogisch directeur die samen met al zijn eerstejaars rond het bronzen beeld van Don Bosco met relikwie, spon-taan poseerden bij de start van hun DB-feestdag eind januari. Eetdagen : teambuilding tussen leerlingen en personeel waar ruim 2500 personen van konden getuigen terwijl ze genoten van ons 25ste eetfestijn.

En recent onze Technodays, begin maart , waar ruim 900 leerlingen van het 6de studiejaar uit de omliggende basis-scholen workshops kregen aangeboden door (ja opnieuw) onze eigen leerlingen. Klap op de vuurpijl was dat we deze beurs op zo. 10 maart mochten afsluiten met een zeer geslaagde Openschooldag. Zowel personeel als leerlin-gen toonden op zondag fier hun school aan vele bezoekers. Een orkestje van … leerlingen en een vrije radio MFY … gerund door DB-leerlingen zorgden voor een muzikale noot. Ben je dan verrast als je hoort dat we dit jaar 50 % meer nieuwe leerlingen dan vorig jaar konden overtuigen om zich nu reeds in te schrijven in DBTI Helchteren?

Even terugkijken doet toch echt deugd, maar stilstaan is eigenlijk achteruit gaan, niet?We zitten op spoorsnelheid voor de opstart van ons iPad-project. Op 1 september 2013 zullen de leerlingen van 3IW, 4IW, 4EE, 4EM en 5ICT met apps, Apple-tv en vele andere toepassingen op een innovatieve manier les krijgen met de iPad.

Voor we zover zijn komen we straks samen voor de laatste rechte lijn van 2012-2013 : afsluitende stages, GIP-evalu-aties, studiekeuzes voor volgend schooljaar en … hopelijk een goed eindrapport met het gewenste attest. Tegen die periode verwachten we ook dat onze nieuwe toiletten, het vernieuwd sanitair en de aangepaste kleedkamers van onze sporthal een feit zijn. Een kleine 90 leerlingen kiezen eerst nog resoluut voor onze 3-daagse voettocht PATAT onder de paasvakantie samen met een 10-tal begeleiders. En vlak na de paasvakantie hopen we dat onze 4 voetbalploegen de kleuren van DBTI weer schitterend verdedigen in Zagreb, Kroatië, tijdens de Salesiaanse Spelen. Maar laat ons samen eerst even genieten van een leuke verlofperiode.We wensen je samen met je huisgenoten alvast een zalig Pasen toe!

Eric Bogaerts,Algemeen directeur

colofonRedactie:

Danny Bloemen, Yvo Davids, Jan Boonen, Bram Lijnen, Wout KetelbutersBenoît Berteele, Dennis Moons, Eric Bogaerts

Werkten mee:Dirk De Rycke, Evelien Vanhees, Jonathan Wolfs

Page 3: Magezien Pasen 2013

FamilienieuwsGeboorteLoréli, dochtertje van Tino Scapin en Jessica Jacobs

OverlijdenLeontine Munten, grootmoeder van Jordy Peeters (2HBT)Jean Verding, grootvader van Kjell Verding (7BIH)Gaby Gilis, grootmoeder van Seppe Smets (2MEB)Nike Theunis, grootmoeder van Vincent Luyten (5BH)Maria Loos, grootmoeder van Thomas Eyckens (7BIH)Daniëlle Zontrop, dochter van Jos Zontrop (TA Las-Sanitair) en Erika SpilkerMaria Peckstadt, grootmoeder van Maarten (5EM) en Gijs Wauters (4IW)Albert Simons, schoonvader van Dirk De Rycke (leerkracht)Isabel Vizcaino-Valero, grootmoeder van Leandro Palumbo (6BEI)Boudewijn Thys, peter van Jonas Stergiou (7BIE)Jack Faassen, vader van Patrick Faassen (leraar)

Tom Przybylski uit 4HTTijdens de afgelopen kerstvakantie werd bij Tom Non-Hodgkin lymfonen kanker vastgesteld. Door deze ziekte was het voor Tom na de kerstvakantie niet mogelijk om terug naar school te komen en sindsdien volgt hij chemokuren om de ziekte te bestrijden. Tom heeft een grote kans om volledig te genezen, maar zolang hij vecht tegen zijn ziekte kan hij de lessen niet volgen op school.Dit is waar ‘Bednet’ in het verhaal verscheen. Bednet verbindt langdurig en chro-nisch zieke kinderen tussen 6 en 18 jaar in Vlaanderen via internet aan hun eigen klas. Zo kunnen ze tijdens hun afwezigheid zoveel mogelijk de lessen volgen en blijven ze in contact met hun leerkrachten en klasgenoten.

De nodige contacten werden gelegd via klastitularis meneer Schrooten en studieleider mevrouw Kerkhofs. De mensen van Bednet installeerden een laptop, webcam en randmateriaal in de klas en bij Tom thuis. Via een gesloten systeem op het internet kan Tom actief de lessen volgen: antwoorden, toetsen maken, spreekbeurten, groepswerk,... Dankzij deze unieke situatie was het voor Tom een blij weerzien met zijn klasgenoten. Wij wensen hem een spoedig herstel en hopen hem weldra gezond en wel terug te verwelkomen in onze school.

Voor meer info kan je terecht op www.bednet.be

Page 4: Magezien Pasen 2013

Vastenproject GatengaIn het tweede trimester staat onze schoolpastoraal voor het grootste deel in het teken van de vasten en van Broederlijk Delen. Het Don Bosco Jongerencentrum van Gatenga in het Afrikaanse Rwanda is het project waar we ons al verschillende jaren massaal voor inzetten. Ieder jaar proberen we samen met onze leerlingen en leerkrachten sponsorgeld te verzamelen voor de grote noden van dit centrum. Deze instelling probeert de jongeren een vak te leren, maar ook de nodige vaardighe-den aan te reiken waardoor deze jongens en meisjes een mooie toekomst kunnen uitbouwen.

Dit jaar bliezen we onze actie nieuw leven in. Met een groot talent als ervaren radio DJ Lenn Melotte (van Music 4 You en leerling van 5 ICT) in ons midden vat-ten we het idee op om een programma te maken dat lijkt op het Studio Brussel project ‘Music for life’. Lenn ging meteen mee in het verhaal en dus werd van 18 tot 26 februari een heuse ‘Music for Gatenga’ op poten gezet.Een hele week heeft Lenn met de hulp van zijn eigen radiostation MFY geld inge-zameld en plaatjes gedraaid die de leerlingen massaal kwamen aanvragen voor een kleine gift van 50 cent of zelfs meer. Hiphop, R&B, pop, rock, rap,… allerlei soorten muziekstijlen kwamen aan bod. Als ervaren radiopresentator vertelde Lenn in zijn bindteksten ook nog enkele interessante weetjes over Gatenga. De leerlingen smaakten dit initiatief om muziek op de speelplaats te beluisteren en kwamen met gulle giften.

We merkten dat dit een groot succes was en dat we voor de komende jaren de basis hebben gelegd voor onze eigen ‘Music 4 Life’ of beter gezegd ‘Music for Gatenga’ show.

Binnen het kader van de mondiale vorming en het vastenpro-ject organiseerden we dit jaar voor onze eerstejaars een project ‘gezond en (h)eerlijk ontbijten”. Tijdens dit ‘ontbijt voor Gatenga’

kwam een medewerker van Oxfam hun werking en het begrip ‘eerlijke handel’ toelichten. Voor een kleine bijdrage werd onze

leerlingen een (h)eerlijk ontbijt aangeboden waarvan de op-brengst integraal geschonken wordt aan ons vastenproject.

Doordat koning winter onze planning in de war stuurde is onze jaarlijkse sponsorloop verplaatst naar het derde trimester. Op die manier hebben we bovendien de kans om nog wat meer sponsors te zoeken en nog wat extra te trainen, want hoe meer rondjes er worden gelopen, hoe meer centjes richting Gatenga!Met onze vastenactie geven we weer een mooie invulling aan ons jaarthema “Kies het juiste spoor!” Met veel aandacht voor jongeren die minder kansen krijgen in hun leven, treden we in het spoor van Don Bosco! Hij mag weer trots zijn op zoveel inzet en solidariteit! Heel veel dank hiervoor namens de Pastorale Animatie Groep!

Page 5: Magezien Pasen 2013
Page 6: Magezien Pasen 2013

Ook dit jaar zal onze school deelnemen aan de Salesiaanse Spelen die dit jaar door gaan in Zagreb, Kroatië. Onder begeleiding van B. Lijnen, M. Reykers, J. Marra, T. Spreuwers en D. Moons zullen onze vier

zaalvoetbalploegen er strijden om een podiumplaats.

Page 7: Magezien Pasen 2013

Ook dit jaar zal onze school deelnemen aan de Salesiaanse Spelen die dit jaar door gaan in Zagreb, Kroatië. Onder begeleiding van B. Lijnen, M. Reykers, J. Marra, T. Spreuwers en D. Moons zullen onze vier

zaalvoetbalploegen er strijden om een podiumplaats.

Page 8: Magezien Pasen 2013

Grijze haren, maar nog lang niet uitgeblust: meneer Klaps bekent kleurMeneer Klaps, een éminence grise van onze afdeling mechanica, is het soort leerkracht die keer op keer genoemd wordt door oud-leerlingen die gaan verder studeren. “Door zijn lessen was ik voor op al mijn jaargenoten”, “hij heeft me leren studeren met inzicht”, het zijn enkele uitspraken die dikwijls terugkomen wanneer je iemand van IW of EM spreekt die verder aan het studeren is. Tijd om eens met dit kwaliteitsmerk rond de tafel te zitten voor een gesprek.

Magezien Hoe oud ben je en hoe ben je in het onderwijs terecht gekomen?Ivo Klaps Ik ben 57 jaar en ben in 1978 afgestudeerd als industrieel ingenieur elektro-mechanica. Ik ben dan ge-start met de D-cursus, de lerarenopleiding, op zaterdag en zondag. Op die school kregen wij te horen dat er twee openstaande betrekkingen waren voor leerkrachten met mijn profiel en daar heb ik me dadelijk voor ingeschreven. Ik moest dan een proefles voorbereiden voor elektriciteit en voor mechanica. Die heb ik de dag nadien op een voormid-dag afgelegd en ’s avonds kreeg ik telefoon van de onder-directeur van het TIKB in Beringen, de “school van de mijn” zoals ze ook genoemd werd. Hij zei me dat ik maandag kon beginnen en dat ik nog niets moest voorberei-den want het was voornamelijk kennismaking die eerste dag. Mijn eerste schooldag zal ik niet gauw vergeten. Toen ik maandag op school aankwam bleek dat ik dadelijk vijf lesuren moest vullen met hoofdzakelijk beroepsklassen. Ik was op één maand tijd de vijfde leerkracht die in deze klassen terechtkwam waar het aantal leerlingen per klas tussen de 30 en 35 was. Zonder enige onderwijservaring werd ik dus dadelijk voor de leeuwen geworpen. Met kennismaking alleen kon ik natuurlijk geen vijf uur vullen en dus moest ik me al dadelijk zien te redden. Die eerste jaren in BSO waren niet altijd even eenvoudig, maar na twee jaar veranderde mijn opdracht zodanig dat ik enkel nog les gaf in wat ze toen de A2 noemden (vergelijkbaar met derde graad TSO nu). Mijn collega’s waren ingenieurs en licentiaten en ik gaf vooral vakken zoals elektriciteit, elektronica en meet- en regel-technieken. Na de sluiting van de mijn in 1986 ging het snel bergafwaarts met het leerlingenaantal. Op 2 jaar tijd ging de school van 1000 leerlingen in 1985 naar 350 leerlingen in 1987. Ik ben dan vertrokken aangezien de toekomst er niet al te rooskleurig uitzag en zo ben ik op Don Bosco Helchte-ren terecht gekomen.

Magezien Hoe viel de start op Don Bosco mee?Ivo Klaps Ik kwam op school terecht nadat de homologatie-commissie de school gevraagd had om de opleiding mecha-nica beter op punt te stellen. De toenmalige directeur, Mark Den Haerynck, nam me aan en beloofde me dat ik uitzicht had op een vaste benoeming als ik de homologatiecom-missie kon tevreden stellen. Ik had 8 jaar geen mechanica gegeven en er was geen cursusmateriaal op school waarop

ik kon te-rugvallen. Ik sprak dan enkele collega’s uit mijn vorige school aan en zo had ik toch iets om mee van start te gaan. Het werd een moeilijk jaar waarin ik zelf veel moest studeren om de mechanica terug op te frissen zodat ik het op niveau kon aanbrengen in de klas. Maar op het einde van het jaar bleek het toch de moeite waard te zijn, de homolo-gatiecommissie was tevreden en dus de school ook.

Magezien Hoe zag je carrière op Don Bosco er uit?Ivo Klaps In het begin van mijn loopbaan gaf ik in Helchteren mechanica en fysica op de tweede en derde graad in IW, EM en MVT. Ik gaf ook les op het toenmalige zevende jaar meet- en regeltech-niek. Onder directeur Louis Janssen verschoof mijn opdracht volledig naar de 3de graad. Ik kreeg er ook nieuwe vakken bij zoals sterkteleer en toegepaste mechanica. Mijn leerstof handelde over pompen, compressoren, verbrandingsmotoren, thermodyna-mica, machine-onderdelen, … Op dit moment geef ik mechanica en toegepaste fysica in EM en IW.

Magezien Wat vind je je belangrijkste taak als leer-kracht?

Ivo Klaps Op de eerste plaats is dat lesgeven waarbij de leerling centraal staat. Ik voel de grootste voldoening wan-neer ik een leerling binnenkrijg die in het begin van het jaar moeilijk kan volgen en ik op het einde van het jaar zie dat hij zichzelf naar een hoger niveau gewerkt heeft. Op de tweede plaats probeer ik leerlingen zoveel mogelijk voor te bereiden op verdere studies. Tot slot speel ik ook een grote rol in het begeleiden van eindwerken van leerlingen op het 6de jaar.

Magezien Je bent ook buiten de school in het onderwijsveld actief geweest?Ivo Klaps Inderdaad, in 2000 ben ik op de XIOS hogeschool gaan lesgeven in de richting Koeltechnieken. Ik gaf er onder andere les aan het 3de jaar, moest me opnieuw helemaal inwerken en de richting zelf werd op dat moment nog uit-gebouwd want er was geen materiaal om de leerlingen mee te laten werken. Via mijn persoonlijke contacten ben ik dan bij een bedrijf terecht gekomen dat bereid was om mij en de leerlingen 4 weken opleiding te geven. Op het einde van

“Je mag niet te snel op-geven of te snel tevreden zijn”

Page 9: Magezien Pasen 2013

Grijze haren, maar nog lang niet uitgeblust: meneer Klaps bekent kleur

ik kon te-rugvallen. Ik sprak dan enkele collega’s uit mijn vorige school aan en zo had ik toch iets om mee van start te gaan. Het werd een moeilijk jaar waarin ik zelf veel moest studeren om de mechanica terug op te frissen zodat ik het op niveau kon aanbrengen in de klas. Maar op het einde van het jaar bleek het toch de moeite waard te zijn, de homolo-gatiecommissie was tevreden en dus de school ook.

Magezien Hoe zag je carrière op Don Bosco er uit?Ivo Klaps In het begin van mijn loopbaan gaf ik in Helchteren mechanica en fysica op de tweede en derde graad in IW, EM en MVT. Ik gaf ook les op het toenmalige zevende jaar meet- en regeltech-niek. Onder directeur Louis Janssen verschoof mijn opdracht volledig naar de 3de graad. Ik kreeg er ook nieuwe vakken bij zoals sterkteleer en toegepaste mechanica. Mijn leerstof handelde over pompen, compressoren, verbrandingsmotoren, thermodyna-mica, machine-onderdelen, … Op dit moment geef ik mechanica en toegepaste fysica in EM en IW.

Magezien Wat vind je je belangrijkste taak als leer-kracht?

Ivo Klaps Op de eerste plaats is dat lesgeven waarbij de leerling centraal staat. Ik voel de grootste voldoening wan-neer ik een leerling binnenkrijg die in het begin van het jaar moeilijk kan volgen en ik op het einde van het jaar zie dat hij zichzelf naar een hoger niveau gewerkt heeft. Op de tweede plaats probeer ik leerlingen zoveel mogelijk voor te bereiden op verdere studies. Tot slot speel ik ook een grote rol in het begeleiden van eindwerken van leerlingen op het 6de jaar.

Magezien Je bent ook buiten de school in het onderwijsveld actief geweest?Ivo Klaps Inderdaad, in 2000 ben ik op de XIOS hogeschool gaan lesgeven in de richting Koeltechnieken. Ik gaf er onder andere les aan het 3de jaar, moest me opnieuw helemaal inwerken en de richting zelf werd op dat moment nog uit-gebouwd want er was geen materiaal om de leerlingen mee te laten werken. Via mijn persoonlijke contacten ben ik dan bij een bedrijf terecht gekomen dat bereid was om mij en de leerlingen 4 weken opleiding te geven. Op het einde van

dat jaar waren enkele collega’s bereid om enkele uren van hun opdracht aan mij af te staan zodat ik daar aan het werk kon blijven. De coördinator wou daar echter niet op ingaan waardoor ik terugkeerde naar Helchteren. Mijn kinderen waren blij: ze hadden me dat jaar weinig gezien omdat ik steeds aan het werk was.Daarna ben ik ook beginnen lesgeven op de D-cursus (de lerarenopleiding). Daar heb ik onder andere Wouter Schrooten (leraar hout) opnieuw in de klas gehad, op 5HT had ik hem in Helchteren ook al in de klas. Na acht jaar ben ik ook op de D-cursus gestopt, voornamelijk omdat mijn visie niet overeenkwam met die van mijn oversten die naar mijn gevoel nog te weinig met beide voeten in het werk-veld stonden.

Magezien Je hebt een rijk gevulde carrière in heel wat scholen. Waar ben je zelf naar school geweest?Ivo Klaps Dat was in het Sint-Michielscollege in Bree. Die school was toen gevestigd in het huidige gemeentehuis. Het zou dus nog kunnen dat ik les heb gehad in de Kim Clijsterszaal. Haar vader, Lei Clijsters, zat ook bij me op school maar hij vertrok midden in het jaar naar Club Brugge na zijn transfer. Op school volgde ik Wetenschappelijke A. We hadden negen uur wiskunde per week. Mijn leerkracht wiskunde uit de tweede graad kon zo boeiend lesgeven dat ik aanvanke-

lijk regent wiskunde wilde worden. Onder invloed van het PMS (nu het CLB) koos ik uiteindelijk voor een opleiding als ingenieur. Ik had echter wat te weinig voorkennis en de docenten konden me ook niet altijd bekoren. Maar ik wou niet onderdoen voor mijn oudere zussen die het regen-taat hadden afgemaakt en ik zette door. Na vier jaar hard werken studeerde ik af om uiteindelijk terug op school te belanden.

Magezien Daarmee is de cirkel rond. Wat zijn de belang-rijkste lessen die je hebt geleerd als je terugkijkt op je carrière?Ivo Klaps Er is veel veranderd, ook bij ons op school. We laten meer toe op school, leerlingen kunnen meer over de schreef gaan dan vroeger. Misschien moeten we daar

terug wat meer aan werken allemaal samen. En wat ik ook nog kan meegeven is dat je als beginnende leerkracht moet doorzetten. Je mag niet te snel opgeven of te snel tevreden zijn. Als je laat zien dat je er tegenaan gaat wordt je voor je inspanningen beloond. Magezien Uit je loopbaan blijkt inderdaad dat je je telkens hebt vastgebeten in nieuwe uitdagingen. Wie op 57 jaar nog zo gedreven

voor de klas staat mag gerust een voorbeeld voor de jonge generatie worden genoemd. Bedankt voor dit gesprek, meneer Klaps!

Een stokpaardje van meneer Klaps is de tweejaarlijkse wedstrijd van de firma SKF voor scholen. Om zich te kwalificeren voor de finale moeten de leerlingen in een eerste ronde een aantal vragen oplossen. Dit gebeurt klassikaal en hierbij wordt gebruik gemaakt van een cataloog van ongeveer 1100 bladzijden waarin meneer Klaps en meneer Luts samen met de leerlingen de juiste antwoorden trachten te vinden. Bij een gunstig resultaat mag je als school didactisch materiaal kiezen en mag de school twee leerlingen afvaardigen naar de finale. Het resultaat van deze finale wordt bekend gemaakt in de loop van deze maand.De 10 beste leerlingen uit Vlaanderen worden dan op de zetel van SKF in Brussel uitgenodigd en mogen een geldprijs in ontvangst nemen die varieert van 1000 tot 100 euro. Tevens krijgen deze laureaten een opleiding van één dag samen met hun begeleider die zowel theoretisch als praktisch is. Ze ontvangen dan ook een certificaat van deze opleiding wat hun kan helpen als ze werk gaan zoeken. Het beste resultaat dat Don Bosco Helchteren tot nog toe behaalde onder leiding van Mr Klaps is een puike 8ste plaats op 120 deelnemers. Dit resultaat trachten we in de toekomst verbeteren.

De voorbereiding van de SKF Scholenwedstrijd vormt een ideale gelegenheid om kennis te maken met de lagertechnologie die deel uitmaakt van het lesprogramma. De praktische vragen en het univer-sele karakter van de lagertoepassingen zijn volledig afgestemd op de dagelijkse praktijk en als zodanig later herken-baar als de deelnemers in het bedrijfsleven werkzaam zullen zijn.Onze school neemt dit jaar deel aan de wedstrijd met de klas 6EM. Vertegenwoordigers Jorrit Tullen en Thomas Erkens mochten in de finale hun kennis over de rollagertechnologie gaan bewijzen (SKF is wereldleider voor dit hoog-technologisch product)

Page 10: Magezien Pasen 2013

Reisleiding neemt drastische besparingsmaatrege-len tijdens driedaagse 7BSO NormandiE-Parijs.

Ik wist niet dat Normandie slechts een uurtje rijden was.

Ja, het verbaast me ook altijd hoeveel tijd je wint als je wat sneller rijdt.

Typisch voor Normandie is dus ook dat ze veel namen van onze kuststeden hebben

overgenomen zoals je hier op de kaart ziet: Oostende, Nieuwpoort, De Panne, ...

dIE VOORBIJGANGERS LIJKEN HIER ALLEMAAL vLAAMS TE

PRATEN.

jA, HET NORMANDISCH DIALECT HEEFT WEL WAT VLAAMSE KLANKEN, DAT HEB

JE GOED OPGEMERKT

Deze witte muur is beroemder dan de Eiffeltoren, dat wordt een foto om

nooit te vergeten!

dE CROISSANT ZOU SINDS DE CRISIS VERVANGEN ZIJN DOOR BROOD EN CORNFLAKES IN HEEL FRANKRIJK, VOLGENS MEVROUW JANS.

Page 11: Magezien Pasen 2013

Typisch voor Normandie is dus ook dat ze veel namen van onze kuststeden hebben

overgenomen zoals je hier op de kaart ziet: Oostende, Nieuwpoort, De Panne, ... eN VOORBIJ DEZE MUUR ZIE JE DUS EEN

EXACTE REPLICA VAN HET CASINO VAN oOSTENDE STAAN.

fERM NAGEMAAKT, JE ZIET HET VERSCHIL BIJNA NIET.

Deze witte muur is beroemder dan de Eiffeltoren, dat wordt een foto om

nooit te vergeten!

Amai, daar had ik precies nog nooit van gehoord. Nu begrijp ik waarom men het wel eens

heeft over “reizen om te leren”.

En dus stella zou oorspronkelijk een frans merk zijn dat is ingevoerd in Belgie?

Ja, “daarom hebben we zoveel bieren in belgie”, zEi meneer koppers, “om-

dat we die allemaal invoeren”.

iK WIST NIET DAT PARIJS ZOVEEL OP BRUSSEL TROK.

eNKELE JAREN LATER...

PARIJS IS WEL HELEMAAL VERANDERD SINDS IK OP SCHOOL ZAT, AMAI! dIE WITTE MUUR KAN IK

MAAR NIET TERUGVINDEN.

Page 12: Magezien Pasen 2013

Open Schooldag 10 maart 2013Lenn (5ICT), Eda en Wesley (2IW) kleuren de ether

Wat anderhalf jaar geleden begon als een hobby voor Lenn Melotte uit 5ICT neemt steeds grotere vormen aan. Hij begon toen met een radiostation in de kelder bij zijn ouders. Vandaag heeft hij de hulp van Eda, zijn co-presentatrice en Wesley uit 2IW die redactiewerk doet (o.a. nieuws uit de regio opzoeken op het internet). Lenn trok er al een 15-tal keer op uit om uitzendingen met Music for You (zoals zijn radiozender heet) op verplaatsing te doen. Zo verzorgde hij dit schooljaar samen met Eda al de presentatie op het sinterklaasfeestje voor personeelsleden van Don Bosco Helchteren en veroverde hij een week lang de mid-dagpauze met Music for Gatenga, een initiatief waarbij de leerlingen plaatjes konden aanvragen ten voordele van ons vastenproject in Gatenga.Ook op onze Open Schooldag was Lenn met zijn team present voor een live-uitzending in de Grote Zaal. Toen hij zaterdag al zijn materiaal kwam opstellen bleek al snel dat we hier te maken hebben met een leerling die een ware passie voor techniek heeft. Hij maakt en programmeert een deel van zijn materiaal zelf en kan daarbij vaak terugvallen op zijn ken-nis van elektronica en ICT.Zondag startte de uitzending met een welkomstwoordje van onze algemeen directeur, Eric Bogaerts. Vervolgens namen Lenn en Eda ons op sleeptouw voor een marthonuitzending van 7 uur. Ze draaiden muziek, brachten ons op de hoogte van het nieuws uit de regio en praatten het geheel schijbaar moeiteloos aan elkaar. Tussendoor pro-beerden ze ook wat interviews te doen met leerkrachten en leerlingen uit verschillende afdelingen.

In de radio-uitzending werd ook plaats gemaakt voor ander talent op onze school. Mel Valkeneers uit 6HT en Stef Reynders uit 5HT lieten samen met hun vrienden zien dat hun muzikale talenten niet te onderschatten zijn. Met hun groepje Revival zorgden ze voor drie korte sets van telkens twee nummers. Ze lieten zich daarbij onder andere inspireren door klassiekers van Neil Young, The Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash en AC/DC. Hun sets smaakten naar meer waardoor wij nu al uitkijken naar hun optreden op de proclamatie van onze laatstejaars eind juni.

Tegen het einde van de uitzending kwam onze algemene directeur nog eens langs met voorlopige inschrijvingscijfers die op dat moment al hoger lagen dan het vorig schooljaar. Een geslaagde Open Schooldag dus, met veel plaats voor de schoolse en buitenschoolse talenten van onze leerlingen. Het publiek dat onze school bezocht kon na afloop maar tot één conclusie komen: technisch onderwijs is onderwijs met toekomst. Iets wat dit schooljaar ook mooi weerspiegeld werd in 40% meer inschrijvingen dan vorig schooljaar rond deze tijd. Een dag vol positieve geluiden dus. Draai nog een plaatje, Lenn!

De uitzendingen van Music for You kan je (her)beluisteren op mfy.beRevival vind je terug op revivalofrock.webs.com of op www.facebook.com/groups/116652318470349

Page 13: Magezien Pasen 2013

Zondag startte de uitzending met een welkomstwoordje van onze algemeen directeur, Eric Bogaerts. Vervolgens namen Lenn en Eda ons op sleeptouw voor een marthonuitzending van 7 uur. Ze draaiden muziek, brachten ons op de hoogte van het nieuws uit de regio en praatten het geheel schijbaar moeiteloos aan elkaar. Tussendoor pro-beerden ze ook wat interviews te doen met leerkrachten en leerlingen uit verschillende afdelingen.

In de radio-uitzending werd ook plaats gemaakt voor ander talent op onze school. Mel Valkeneers uit 6HT en Stef Reynders uit 5HT lieten samen met hun vrienden zien dat hun muzikale talenten niet te onderschatten zijn. Met hun groepje Revival zorgden ze voor drie korte sets van telkens twee nummers. Ze lieten zich daarbij onder andere inspireren door klassiekers van Neil Young, The Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash en AC/DC. Hun sets smaakten naar meer waardoor wij nu al uitkijken naar hun optreden op de proclamatie van onze laatstejaars eind juni.

Tegen het einde van de uitzending kwam onze algemene directeur nog eens langs met voorlopige inschrijvingscijfers die op dat moment al hoger lagen dan het vorig schooljaar. Een geslaagde Open Schooldag dus, met veel plaats voor de schoolse en buitenschoolse talenten van onze leerlingen. Het publiek dat onze school bezocht kon na afloop maar tot één conclusie komen: technisch onderwijs is onderwijs met toekomst. Iets wat dit schooljaar ook mooi weerspiegeld werd in 40% meer inschrijvingen dan vorig schooljaar rond deze tijd. Een dag vol positieve geluiden dus. Draai nog een plaatje, Lenn!

De uitzendingen van Music for You kan je (her)beluisteren op mfy.beRevival vind je terug op revivalofrock.webs.com of op www.facebook.com/groups/116652318470349

SportscornerOnze leerlingen behaalden enkele mooie podiumplaatsen bij het schoolzwemmen te Hasselt:Miniemen: Bjorn Luys (1IW) 1ste 50m rugslag estafette 4x50m vrije slag: 3de plaats (Bjorn-Lennert-Dries-Noah)Voorts waren er nog mooie resultaten voor Lennert Michiels (2IW), Dries Gilissen (1TEA), Noah Piskor (2IW)Kadetten: Hannes Cools (3ETA) 1ste 50m rugslag, 2de 25m vrije slag estafette 4x50m vrije slag: 3de plaats (Hannes-Gilles-Kenneth-Remy)Eervolle vermeldingen zijn er voor Gilles Verpoort (3EE), Kenneth Luys (4EE), Remy Kaufmann (3BH) en Yens Vissers (2BVLD)Scholieren: Tom Werckx (6ICT) 2de 25m schoolslag

Volgende leerlingen kwalificeerden zich voor het Vlaams kampioenschap in Brugge op 27 februari 2013 maar konden net geen aanspraak maken op eremetaal:Bjorn Luys - Lennert Michiels - Dries Gilissen - Hannes Cools - Kenneth Luys - Remy KaufmannCoach: Bart Reymen

Op het open scholentornooi tafeltennis werd het podium volledig bezet door Don Bosco Helchteren1. Wim Evens (2HBT)2. Frederik Christiaens (4HT)3. Ceylan Sakrak (4IW)

Coach: Johan Deckers

Dylan Rosius uit 2MEA plaatste zich voor het prestigieuze 8 Nations Cup Badminton in Zweden. Dylan speelde een knap tornooi en bereikte de kwarfinale.

Op de Belgische kampioenschappen Judo op 17 februari verlengde Wouter Vandyck uit 5HT zijn titel bij de U18 in de categorie +90kg. Proficiat aan onze nationale kampioen!

Page 14: Magezien Pasen 2013

Modelbouwer Laurens Van De Meerendonk (3IW)

Leerlingen met fascinerende hobby’s

Laurens bouwt in zijn vrije tijd samen met zijn grootvader aan model-bouwvliegtuigjes. Niets zo leuk om dan achteraf je vliegtuigje zelf door het luchtruim te sturen. Voor deze hobby is een technische achtergrond een absolute meerwaarde aangezien aerodynamica, elektronica en mechanica nooit veraf zijn.

Magezien Hoe ben je met modelbouw begonnen, Laurens?Laurens Mijn opa is modelbouwvlieger. Hij is begonnen in Nederland. Toen hij naar België kwam bleek er een club dichtbij te zijn. Daar heeft hij mij een keer mee naartoe genomen en dat vond ik best leuk. Ik ben daarna thuis op de computer met simulators beginnen te vliegen. Daarna ben ik met mijn grootvader op het veld met het echte werk begonnen. In het begin moest hij mijn vliegtuig nog af en toe overnemen als het misging.

Magezien Er zijn heel wat vaardigheden nodig om zo’n vliegtuig in de lucht te houden?Laurens In het begin moet je dat inderdaad onder de knie krijgen, maar na een tijd gaat het vanzelf. Je moet er wel een goede oog-handcoördinatie voor hebben.

Magezien Het lijkt mij geen goedkope hobby.Laurens Ik heb het geluk dat ik er zelf niet te veel geld in moet steken. Mijn opa koopt al het materiaal aan waar ik ook mee mag vliegen. Daar is wel redelijk veel geld mee gemoeid maar uiteindelijk beslis je zelf hoeveel je wil beste-den.

Magezien Hoeveel tijd spendeer je er wekelijks aan?Laurens Het vliegen gebeurt alleen in het weekend, dat neemt meestal een hele dag in beslag. Met het bouwen zelf ben ik door de week toch ook heel wat uren bezig.

Magezien Waar trainen jullie dan?Laurens Wij kunnen terecht op het schietveld van het leger op dagen dat de militairen niet hoeven te werken. Dan mogen wij gaan vliegen. Op maandag na ‘Jets over Pampa’ moeten we onze zaken daar gaan opruimen en krijgen we ook wel eens iets te horen over de echte piloten die er aan de slag zijn. Wist je dat zij punten krijgen om raak te schie-ten? Als ze vier keer na elkaar over zijn gevlogen zonder raak te schieten moeten ze opnieuw een volledige schietop-leiding volgen.

Magezien Heb je bepaalde doelstellingen die je op korte of lange termijn wil bereiken?Laurens Er zijn redelijk veel prijzen te winnen, ook geldprij-zen. Er is bijvoorbeeld een prijs voor wie de beste demo heeft gevlogen maar ook voor ‘de ongelukkigste piloot’. Deze krijgt geen geldprijs maar wel een trofee. Het is later mijn bedoeling om met mijn hobby toch wel wat geldprij-zen te winnen.

Magezien Ik hoor je zeggen: ‘ongelukkigste piloot’, wat kan dit zoal inhouden? Een vliegtuigje dat neerstort ofzo?

Laurens Inderdaad. Op onze jaarlijkse vliegmeeting ‘Jets over Pampa’ in Helchteren gebeurt het al eens dat er een vliegtuigje neerstort. De kans bestaat dan dat het in brand vliegt waardoor je je vliegtuig dus kwijt bent. Als dat ge-beurt ben je genomineerd voor ‘ongelukkigste piloot’.

Magezien En wie wint dan de echte prijzen?Laurens De mooiste demo wint een prijs, er is ook een prijs voor de grootste en de kleinste vliegtuigen en het mooiste vliegtuig in de speciale categorie, dus bijvoorbeeld een turbopropeller of straaljager. Verder zijn er ook nog prijzen voor deelnemers die van het verste moeten komen. Vorig jaar waren er piloten die zelfs vanuit Cyprus en Rusland kwamen. Er komt ook elk jaar een Roemeen met maar liefst dertig vliegtuigen en 2000 liter brandstof. En die brandstof vliegt hij in dat weekend ook helemaal op.

Magezien Zijn er mensen binnen de modelbouw waar je naar opkijkt en die je als voorbeeld neemt?Laurens Er is iemand van onze club die er echt wel heel intensief mee bezig is. Hij heeft zijn hele huis volstaan met vliegtuigen. Als er iets nieuws is, koopt hij het ook altijd. Zoals de ‘quadcopter’, een helicopter met vier rotors. Deze worden soms ook door de politie gebruikt, ze zijn een beetje te vergelijken met drones.

Magezien Wil je in de toekomst ook piloot worden?Laurens Ik zou later graag lijnpiloot willen worden, van de grote vliegtuigen dus. Het is wel een dure opleiding en dan is de kans dat je aangenomen wordt nog heel klein. Velen moeten er zelfs een lening voor afsluiten.

Magezien Bedankt en veel succes!

Page 15: Magezien Pasen 2013

Leerlingen met fascinerende hobby’s

Page 16: Magezien Pasen 2013

Feest van Don boscoThe Ice pilots of John Bosco

Op vrijdag 25 januari vierden we naar jaarlijkse traditie het feest van Don Bosco om het overlijden van Don Bosco op 31 januari 1888 te herden-ken. Het was een speciale editie dit jaar. Het is op initiatief van de algemeen overste van de Salesianen dat sinds 2009 een beeld met relikwie van de heilige, alle werelddelen aandoet en dat in de 130 landen waar Don Bosco werkzaam is. In 2015 vieren we immers de tweehonderdste geboortever-jaardag van Don Bosco. En net op de dag dat wij onze voor-ganger vierden, werden wij vereerd met een bezoek van een Italiaanse delegatie met het befaamde beeld. Een hele eer voor onze school en onze Salesiaanse gemeenschap. Tijdens de traditionele dankvie-ring werd er uitgebreid aandacht besteed aan de unieke kans om onze trouw aan Don Bosco te hernieuwen en te verdiepen, opdat wij op een ‘sale-siaanse’ manier kunnen toegroeien naar het jubileumjaar 2015.De komst van dit beeld van Don Bosco daagt ons uit en zal ons ook aanmoedigen om zijn geest levendig te houden in het werk bij de jonge-ren.Na afloop van de viering trokken onze leerlingen er klassikaal op uit met hun klastitularis voor een gezel-lige dag vol ontspanning en plezier.

“Hij is er.” Met deze woorden begon onze Don Bosco-dag. Allemaal waren we klaar voor de ontmoe-ting met onze bezieler. Toch wel een unieke gebeurtenis voor ons allemaal, zeker voor de Salesianen die op onze school thuis zijn.Na de begroeting van Don Bosco begonnen we aan onze klasactiviteit. Dit jaar stond er toch wel iets heel speciaal op de agenda. De leerlingen van 5EIT mochten zelf een vliegtuig besturen! Hiervoor moesten we helemaal naar Avernas net over de taalgrens, een klein uurtje rijden.Aangekomen op AVERNAS AIRPORT werden we ontvan-gen door Eddy en Philippe. Deze twee ervaren instruc-teurs –piloten van de “ AVERNAS FLIGHTSCHOOL” gingen ons volledig begeleiden om dit mogelijk te maken. Na-tuurlijk konden we niet zomaar in een vliegtuig stappen en vliegen, er moest nog wat theorieles aan vooraf gaan. Ja, je leest het goed, les volgen op een Don Bosco-dag!Al gauw werden de leerlingen ondergedompeld in de beginselen van de aerodynamica en de effecten van de verschillende stuurorganen op het vliegtuig. Na de les aten de leerlingen allemaal hun buikje rond om lucht-ziekte te voorkomen. Vliegen met een lege maag is geen goed idee.

Het bezoek aan de hangars waar de vliegtuigen van de club en van privé-eigenaars staan was voor velen de eer-ste confrontatie met wat er hun echt te wachten stond. Ondertussen hadden Philippe en meneer De Rycke al overlegd over de weersomstandigheden. De zichtbaar-heid was op dat moment nog steeds ondermaats. Nog geen 3km zicht en lichte sneeuw. Maar na het “checken” van onze Tecnam P92* toestellen begon het zicht te beteren.

Page 17: Magezien Pasen 2013

Feest van Don bosco

Winterbarbecue 4EE

The Ice pilots of John BoscoIn afwachting van verbetering in de weersomstandighe-

den hadden meneer Vanderhoydonck en meneer de Rycke de besneeuwde piste met de auto’s al wat platter gereden. Ze trokken een spoor in de sneeuw zodat we niet zoveel rolweerstand zouden ondervinden bij het opstijgen en het landen. Ook Dimitri Vandereyt droeg zijn steentje bij door vakkundig enkele bevroren molshopen te verwijderen op de piste.Het zicht was net 3km en we kregen groen licht om te vliegen. De eerste die echt van de grond mocht gaan was meneer Vanderhoydonck. Toen deze bij het uitstappen zijn “smile tot achter de oren” niet meer kon verbergen was de toon gezet. Opstijgen op ijs, landen op ijs, touch-and-go*landings, steile klims, snelle dalingen, stalls* en enkele scherpe bochten: ze passeerden allemaal de revue. Onver-getelijk was de “high speed low pass” over de piste aan een slordige 230km/h en dan knik terug naar omhoog.Daarna mochten de leerlingen zelf eens een bocht maken, of hoogte houden… en ondertussen moesten ze probe-ren al die “meterkes” in het oog te houden, het was me wat. Eentje van ons had wel echt geluk. Jorn Claes had na drie rondjes moeten landen met Eddy. “High oil tempera-ture”: de radiator iets te veel afgeplakt om de koude op te

vangen van die dag. Na een vakkundige ingreep was het toestel weer in de lucht. Nadat iedereen aan beurt geweest was, mocht Jorn nog eens mee om ook wat leukere dingen te doen in de lucht. Zo heeft Jorn nog aardig wat ervaringen kunnen opdoen en het langst gevlogen van ons allemaal.Ondertussen was meneer De Rycke ook enkele rondjes gaan maken in de lucht. Hij volgt een vliegopleiding en had ons met zijn contacten binnengekregen op Avernas. Vooral het landen op ijs was voor hem ook een heel speciale en leer-rijke ervaring.Nadat iedereen had gevlogen gingen we als echte piloten aan de toog hangen in de kantine “de cockpit”waar ieder zijn belevenissen kon navertellen en doorspoelen. Daarna zijn we aan het gevaarlijkste onderdeel van de dag begon-nen: terug naar huis met de auto. Want wij, piloten van 5EIT, vinden vlie-gen veiliger!! PS: Dat weer ver-anderde snel… Ik weet het zeker… Hij was er!!

*Touch and goDeze term uit de luchtvaart houdt een manoeuvre in waarbij de piloot op de landbaan landt en daarna terug opstijgt zonder te stoppen. Op die manier kan een piloot meerdere keren na elkaar een landing inoefenen.*StallHet proces waarbij, door vergroting van de invalshoek, de luchtstroom het pro-fiel van de vleugel niet meer kan volgen. Dit vleugel verliest zijn liftkracht. Dit kan ervoor zorgen dat het vliegtuig hard naar beneden zakt als de piloot niet ingrijpt.*Tecnam P92Lichte toestellen die vaak gebruikt wor-den in vliegopleidingen of als privévlieg-tuigen.

Page 18: Magezien Pasen 2013

Game & WinWe verzamelden enkele logo’s die op de een of andere manier iets met onze school te maken hebben. Plaats de juiste omschrijving bij het juiste logo en doe een gok op onze schiftingsvraag. Maak zo kans op een waardebon van 50€ van de Gamemania of één van de 2 duotickets voor de bioscoop.

Hoeveel menu’s werden er dit jaar op ons 25ste eetfestijn in totaal verkocht?

Naam:Klas:

D.O.O.SDuurzame Ontwikkeling op school

VCLB Vrij centrum voor leerlingenbegeleiding

SWETE School voor wetenschap en techniek

Technodays

MOSMilieuzorg op school

STEMscience-technology

engineering-mathematics

SmartschoolKookploeg DBTI

Onze vorige editie van Game & Win werd gewonnen door Hans-Peter Croes uit 6MVT. Hij bezorgde ons de meest originele inzending. Zjef Welkenhuysen uit 5HT en Jef Van Dael uit 1TEA waren goed voor nr 2 en 3.HP (voor de vrienden) wint een gra-tis deelname aan PATAT en Zjef en Jef mogen rekenen op een fikse korting op de inschrijving van PATAT. Proficiat aan alle deelnemers!

Die trein gaat veel te snel, seffens moet

ik nog les gaan geven :-(

Page 19: Magezien Pasen 2013

April Ma 1 : Start paasvakantie

Ma 1- Woe 3 : Patat

Zo 14 : Einde paasvakantie

Ma 22 : 19u30 info studiekeuze 2de - 3de jaar

Di 23 : 19u30 info studiekeuze 4de - 5de jaar

Di 30 : Cultuur -en bedrijvendag

Mei Woe 1 : Dag van de Arbeid - Vrije dag

Don 9 : OLH Hemelvaart - Vrije dag

Vrij 10 : Vrije dag

Ma 20 : Pinkstermaandag - Vrije dag

Di 28 : 15u30 Klassenraden VP3

Don 30 : 15u30 Klassenraden VP3

Juni Vrij 14 : Start examen 3de graad

Ma 17 : Eindjury GIP - start examen 2de graad

Di 18 : Eindjury GIP - start examen 1ste graad

Di 25 : Erkenning Se-n-Se SBT

Woe 26 : 19u30 Proclamatie 6de-7de jaar

Don 27 : 18u-21u Oudercontact - rapport niet gesl 6de-7de j

Vrij 28 : 10u-13u Oudercontact

Zat 29 : 9u-14u Extra Inschrijfdag

AgendaApril - Mei - Juni

Page 20: Magezien Pasen 2013

Retouradres:DBTI HelchterenDon Boscostraat 63530 Helchteren