Magazine De T, editie Augustus 2012

44
nr. 72 | augustus 2012 | jaargang 7 het gratis stadsmagazine van regio tilburg De T Kroegentocht Ontdek Tilburg op 23 augustus! Uit Eten bij Klein Tilburg en Tortillas Tilburg Studentenstad! Studenten ABC Van Ad Fundum tot Zwaarlijvigheid Win een ballon vaart!

description

De T, augustus 2012

Transcript of Magazine De T, editie Augustus 2012

Page 1: Magazine De T, editie Augustus 2012

nr. 72 | augustus 2012 | jaargang 7

het gratis stadsmagazine van regio tilburg

De T KroegentochtOntdek Tilburg op 23 augustus!

Uit Etenbij Klein Tilburg en Tortillas

Tilburg Studentenstad!

Studenten ABCVan Ad Fundum tot Zwaarlijvigheid Win een ballonvaart!

Page 2: Magazine De T, editie Augustus 2012
Page 3: Magazine De T, editie Augustus 2012
Page 4: Magazine De T, editie Augustus 2012

Jupiler van de tap HET pils voor de ECHTE liefhebber.

Naast dit fantastische pils hebben we een groot assortiment van ruim 100 speciaal bieren van de tap en op fles. Donderdagavond speciaal bieravond waarbij je 4 speciaalbiertjes en een bittergarnituurtje kunt bestellen voor slechts 12,50.

Zaterdag 15 september excursie naar de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Kosten incl.bus en excursie 17,50 p.p. Inschrijven kan aan de bar of aanmelden op [email protected].

Wil je je kennis van speciaal bier vergroten kom dan eens onze zaak bezoeken, wij brengen u graag op de hoogte.

Nieuw op de tap: Oisterwijk 800 bier, Franziskaner Hefeweizen, Weihenstephan weizen en ons eigen AMAIbier.

Wij hebben ons eigen Proefbrouwsel , een tripel met 7% alcohol, op fles. Laat U verrassen.

Reserveringen via: [email protected] of telefonisch 013-7200622.Adres: piusplein 2 te Tilburg • www hoegaardentilburg.nl

TOT GAUW. Maja en Ron Remie

Page 5: Magazine De T, editie Augustus 2012

> inhoud

> voorwoord

Geachte lezer,

06 Highlights! Wat te doen in Augustus 08 Interview De Top-Week

10 Het Grote Studenten ABC 12 De T Kroegentocht 2012

23 Column Ferry van de Zaande over studenten 24 Uit Eten bij Klein Tilburg

25 Win! een ballonvaart! 27 Ten Miles een traditioneel volksfeest

28 Uit Eten bij Tortillas 31 Culture Shock en nog veel meer!

De kans dat u een student bent is aanzienlijk en dat treft, want dit voorwoord is gericht aan studenten. Om hen welkom te heten in deze stad. Welnu, bij dezen; welkom in Tilburg. Tilburg is een echte studentenstad en is te herkennen aan het prachtige logo waarin de letter T op geraffineerde wijze is verwerkt. Voor wie dit logo ziet en zich toch nog mocht afvragen waar hij zich nu eigenlijk bevindt, luidt het verduidelijkende onderschrift: ’Je bent er.’ Geen twijfel mogelijk dus.

In het begin van de ontwerpfase heeft men overwogen de letter S van Studentenstad te gebruiken, maar aangezien Tilburg veel meer is dan dat werd gekozen voor de letter T. De T van Tilburg. Een even eenvoudig als doeltreffend idee. Overigens zou de letter T ook kunnen slaan op Tilburgs rijke historie als textielstad. Daar kunnen we echter kort over zijn, alles wat daar nog aan herinnerde is naar oud-Tilburgse traditie gesloopt. Zo zijn er nog wel meer wetenswaardigheden over onze stad, maar die zijn de moeite van het vermelden niet waard.

De opmerkzame lezer ziet dat deze zelfde letter T ook het beeldmerk van ons blad vormt. Twee vliegen in een klap zou je zeggen, want we heten ook nog eens ‘De T’. Deze hoofdletter T komt vaak voor in allerlei boeken en geschriften. Zo zullen meer belezen lieden veelvuldig herinnerd worden aan onze stad en zal Tilburg aan populariteit winnen in intellectuele kringen, was de achterliggende gedachte van onze marketeers. ‘Hoe komen ze erop?’ is een veelgestelde vraag maar dat is tot op heden niet bekend.

Magazine ‘De T’ waar u nu in leest heeft een enorm aantal interessante rubrieken waaronder de avonturen van Ferry van de Zaande, van de hand van ondergetekende, uitgaanstips, interviews, ja zelfs kunst wordt niet geschuwd. Het feit dat u, student, dit blad nu in handen heeft is dan ook geen toeval. Neen, het is kosmisch bepaald dat ons magazine u een gids zal zijn naar een vruchtbaar studentenleven in Tilburg.

Besluiten wij met wat suggesties voor een nieuwe slogan: Tilburg, tussen Breda en Den Bosch! Of:Tilburg, een redelijk leuke stad!

Frans van der MeerColumnist Magazine De T

> DE T > 5

Page 6: Magazine De T, editie Augustus 2012

6 < DE T <

highlights augustus

• BlacktotheRoots.CaféExtaseisweergeopendenrockliefhebbendTilburggaathetweten!4augustusv.a.22:30inCaféExtase,Heuvelring112.

• SpeciaalbieravondbijBolle.Bierproeversopgelet:maandagbijBolleallespeciaalbiertjes25%korting!Iederemaandagv.a.20:00.CaféBolle,Piusplein8

• Cherry&theSugarstudsLive.20augustusinCaféBolle,Piusplein8• PalmParkies.BigShampoowordtdenummer1Rock’nrollbandvanNLgenoemdenzijn

na5jaaractieftoerenterugmeteencompleetnieuweshow.21augustusv.a.19:30inhetReeshofpark,Heerevelden.

• LadiesnightbijLiveMusicBar.30augustusinLiveMusicBar,Heuvelring90.• AfricaNightTilburg.MaandelijkseavondmetAfrikaans,hiphop,reggae,salsaenmeringue.

PartycentrumOase,Zevenheuvelenweg24.€ 8,00• Treestreet.DemannenvanTreestreetstuiterenhetweekendinmetclub,eclecticenzelfs

moombahton,jawel.31augustusv.a.23:00inCaféPhilip,Heuvel38.

• SocialDistortion.MetBadReligionenBlackFlag medeverantwoordelijkgehoudenvoorderevival

vanpunk.VoorprogrammadoorRoyalRepublicenDaveHause.19augustusin013,Veemarktstraat44,Tilburg.€ 27,00

• SingerSongwriterSundays.Eenverkoelenddrankje,hopelijkwatzonneschijnenlekkerelivemuziekerbij.19en26augustusindeNWEVorst,WillemIIStraat49.

• TheAustralianPinkFloydShow.Tributebandmetgevoelvoorauthenticiteit:zelfshetzwevendevarkentjezalzijnopwachtingmaken.31augustusin013,Veemarktstraat44,Tilburg.€ 42,50

Stappen

Podia

• Meepesaant.Marc-MarieHuijbregts&MarcelMustersmakengezelligheidalsTilburgsezustersRietenJeanne.24en25augustusinSchouwburgTilburg,

Schouwburgring.

Podia

Page 7: Magazine De T, editie Augustus 2012

> DE T > 7

• OurHouseClassix.Classics,Hardtrance,ProgressiveenTranceonderhetdakvanhetGasthuis.MetDJ’sBassbooster,Davo,Jan,MissArmy,Ram6enCo-B.5augustusv.a.16:0000:00inhetGasthuis,Gasthuisring61.€10,00

• Re-IssueMeets…Ontour.Snerpendedubstep,hiphop,house,oldschoolenurbandoorYellowClaw,FSGreen,Flamboyant&FonkenCintaSoul.10augustusv.a.22:00inJaxCenter,PieterVreedeplein179.€15,00

• DancetourTilburg2012.DewelbekendeformulebrengtopnieuwsmakelijkeengoedkopehousenaarhetLeijpark.19augustusv.a.13:00inhetLeijpark.Gratisentree.

• PiushavenKampvuurConcerten.MetThisisBridgetenhaardoorfolkenchansonsbeïnvloedde,intiemewerkenAwash,desemiakoestischepop-rockactrondhetgezelligekampvuur.30augustusv.a.20:30bijDemiddenpier,Hopliedenkade.Gratisentree.

• Zomerfilmsindebinnentuin.MetGrizzlyMan(2-8),Coraline(4-8),NóiAlbínói(9-8),TheRoyalTenenbaums(11-8),Grimm(16-8),UnLongdimanchedefiançailles(18-8),WalzwithBashir(23-8),InBruges(25-8)enLesTriplettesdeBelleville(30-8).Voorstellingenv.a.22:00IndeNWEVorst,WillemIIStraat49.Gratisentree.

Evenementen

• Centrum-WestWandeling.Hetstation,hetPollethoekje,St.AnnaendeNoordhoekwordenbe-wandeld.7Augustus.Vertrekv.a.AlbertHeijnbijhetStation.Gids:KeesVissers(013-4680429).

• VincentvanGoghwandeling.Vincentsdagelijkseroutenaardemiddelbareschoolonderdeloepgenomen.14augustus.Vertrekv.a.hetSt.Annaplein.Gids:WimFranken(0648262711)

• Korvelwandeling.EenvandeoudstedelenvanTilburgzorgtvooreenboeiendeenverrassendewandeling.21augustus.Vertrekv.a.deFonteinZomerstraat.Gids:FonsvandenHout(013-5350288)

• Centrumwandeling.OverdehistorievanTilburgenhaaroude(ennieuwe)architectuur.28augustus.Vetrekv.a.hetWillemIIstandbeeldopdeHeuvel.Gids:StephanievanRiel(064414348)

Sport

Samenstelling:JoepvanAert.

Page 8: Magazine De T, editie Augustus 2012

8 < DE T <

> interview Tekst:FrankvanBergen.Fotografie:CamielDonders

Wanneer je als groentje binnenkomt in Tilburg is het wel handig meteen een boel studiegenoten te leren kennen en de belangrijke spots van de stad op je netvlies te branden. Om je nu aan te sluiten bij leesclubs en theemiddagen is ook zo suffig en dagelijks naar de uni met een plattegrond in je handen wat omslachtig. Precies om die reden heeft Tilburg de TOP-week.

Page 9: Magazine De T, editie Augustus 2012

> DE T > 9

Dat belooft een TOP-week te worden

“ We beginnen al in september met de voorbereidingen.”

HetTilburgOrientationProgram(TOP)isinhetlevengeroepenomalleknorren(zieookhetStudenten-ABC)inTilburgopgepastewijzeteverwelkomen.Hiergeenontgroeningstaferelenmaareengezellige,goedkopeengoedemanieromjeteverdiepeninjenieuweleven.TOPiservooringerichtjeopleiding,medestudenten,Tilburgenhethorecaleventelerenkennen.EndatopeenTOP-manier.

TOP-organisatieAandeTOP-weekdoengemiddeld2600startendestudentenmeevanFontys,AvansenTilburgUniversity.Destudentenmogenoptimaalgenieten,maarwordenweleenbeetjestrakgehoudendoorongeveer400mentoren.Dezewordenookwelmama’senpapa’sgenoemd.Zijzijnverantwoorde-lijkvoorhungroeperzorgenervoordatjijalsnieuwestudentdirectproeftvanhetgoedeleven.Zewordenbijgestaandoorbijna200vrijwilligersdieergbelangrijkzijnvoorhetomdraaienvandeworstjesopdebarbecue,hetbiertijdensdecantusenhetopbouwenvandespellendiegespeeldworden.Kortom:eenonmisbaretaakvooreengeslaagdeTOP-week.

Dat belooft een TOP-studentenleven te wordenEengoedeintroductieishethalvewerk,maardaarnakunjezelfookveeldoenaandekwaliteitvanjestudentenleven.Chantal(TOP-voorzitter)enRenée(TOP-penningmeester)wetendaarallesvan.Zemerkendatdefunctiesdiezehebbenbinnenhetbestuurvanmeerwaardezijnvoorhunstudentenle-

venenhunstudie.Hethelejaarzijnzeerdrukmee.“Webeginnenalinseptembermetdevoorbereidin-gen.Wevragenvergunningenaan,hebbencontactmetdescholen,plannendeopzetvandeweek,regelenacquisitieencommissieleden,enzorgendatermooidrukwerkkomtteliggen,hierlerenwenatuurlijkveelvanenhetiseennuttigeaanvullingoponzestudie.”

ZelfdedenChantalenRenéeookmeeaandeintroductieweekin2008toendezenogdeTIK-weekheetteenzehebbennogdagelijkscontactmethungroepjevantoenindecollegezaal.

Page 10: Magazine De T, editie Augustus 2012

Het GroteStudenten ABC 2012

A

D

E

F

B

C

G

A van Avon(d)(t)uur

Voorals’avondsleeftTilburgvoorstudentenop.Je

drinktalcoholinverschillendestudentencafésad

Fundum(Latijnvoor‘totdebodem’).Ditbetekent

datjededrankineenkeerachteroverslaat.

L van LerenGeenpaniekwehebbenhetnietdirect

overlessenvolgen.Tijdensjestudententijd

zuljeookveelvandeliefdeleren.

F van FamilieNieuwelingenzijnnetalsbrugklassersen

verdieneneengepastenaam:feut,knoren

groetjezijnveelgehoordetermen.Wordjeals

feutbijeendispuutontgroendhebjeerwel

directeengrotefamiliebij.

B van Bokspartijtjebrasseniseentraditiedievooralbijtraditi

onele

studentenverenigingenvoorkomt.Tijdenseen

braspartijpakjedetegenstanderbijdereversen

probeerjeelkaarhardhandignaardegrondte

werken.Dezebrasavondengaanvaakgepaard

metveelbierenvanbierwordjebrak.

G van Godnondejus“GodnondejuswateenGeiledonder”,dekt

deladingalsnel.Eengevoeldatbij

studentenvaakheerst.

C van Combinatieleer

‘Leskrijgen’heetvanafnu‘collegevolgen’

zoalseenproefwerkvanafvandaagtentamen

wordtgenoemd.Vancollegekrijgjezinin

vertierendatvindjeopeenCantus.Eensoort

openbaargroepskaraokemetveelbier.

H van HurenBetaaljeteveelhuurvooreentekleinekamer

dannoemjejehuisbaaseenhuisjesmelkeren

moetjehemzosnelmogelijkhoudoezeggen.

D van Driehoeksverhouding

Debaasvanjefaculteitheetdecaan.En

wanneerjeenthousiastwordtvanzoveel

nieuwewoordenzeggenwijhierdolletjes.Wil

jeeenvastevriendenclubwaarjeallesmee

deeltdangajebijeendispuut.Ietswaarje

decaannietblijvanwordt.

I van InsiderIntegrerenisinTilburgnietzomoeilijk.Deze

stadisneteengrootdorpendatisnatuurlijk

ideaalalsjesnelnieuwemensenwiltleren

kennen.

E van Exportproduct

TilburgUniversity’sSchoolofEconomicsand

ManagementstaatindetopvandeEuropese

rankings.Veeleconomiestudentenemigreren

danooknaverloopvantijd.

J van JasjedasjeVoorspecialegelegenhedenkleedje

jofelinpak.Mammiezaljubelen.

K van KasteleinJebestevriendtijdensjestudententijdisde

kelner.Hetisechtnietkansloosiederedag

indekroegtezitten.Hordesstudentendoen

diteniedereenvindthetnormaal.Drinkje

metcarnavaldanheetjekruikenzeikeren

drinkjeinmeerderecafésdanloopjeeen

kroegentocht.

Tekst:CharlotteBackx

K

HIJ

L

Integreren is van levensbelang, zeker in een grote studentenstad

als Tilburg is het belangrijk dat je meteen mee kan in de waan van

de dag en straattaal van het moment. De T bereidt je voor op deze

spannende periode van vier jaar (we wilden er wel meer van maken

maar langstuderen zit er helaas niet meer in).

Page 11: Magazine De T, editie Augustus 2012

Het GroteStudenten ABC 2012

R van RuggengraatEenavondjenietaandezuip?Dantoonje

ruggengraataandeanderenkant:thuisvalter

weinigteregelen,ditbetekentzoveelalsiemand

fiksenommeetebatsen.

N van NeerstrijkenEenmaalinNoord-Brabantneergestrekenwilje

nietmeerwegisonzeervaring.Doejeechter

nietmeemetonzenederigecultuurdan

naaitem:eenterminhetlevengeroepenom

echtirritantemensenwegtesturen.Je

huisoudsteheetnestorendiezaljenogwel

meertermenleren.Watdachtjebijvoorbeeld

vanneukteugel:devetrolrondjemiddel.

O van OchtendziekJadatbestaat.Wijkunnenonsvoorstellendat

hetjouookeenoverkomt.Bijvoorbeeld

wanneerjelidwordtvanstudentenvereniging

Olof.Dezeverenigingisis1927opgerichten

isdaarmeedeoudsteinTilburg.

P van PersonaliteitWatvoorstudentjewordt,kunjenunog

perfectioneren.Wordjeeensnelle

propedeusehalerofeenlangstudeerder?

EngajebijVidar,OlofofPlato?Wordjeeen

slonsofeenpoetser?Enzegjezoenen,

plekken,kopkluiven,lebberen,muilen,

amandelyoga‘enofbekken?Kiesnupositie.

Q van QuatschGajeQuasistudentikoosgekleeddanheetjeeen

Quaker.Drinkindatgevalookeeneleganter

biertje:LaTrappeQuadruppelkunnenweals

TilburgsbierwelQuatviseren.

S van Schranspartijen

Hetstudentenlevenbestaatuiteensamenloop

vanovertreffendetrappen:jezuiptteveel,

studeertteweinig(studieontwijkendgedrag),

sletdeheledag,enschraaptmaandelijksje

tekortaancentenbijelkaar.

T van TetterenOuwehoerenmetjematen.Daaruitbestaatje

leveninTilburg.

U van UitlevenJelevenbegintnuecht.Jouwlijfblad

uitgaansmagazineDeTgeeftjedekomende

jarenhouvasthoeomtegaanmetdezenieuw

verworvenvrijheden.

V van VrijheidZoalsbijUalaangegeven,vrijheidishet

nieuwecodewoord.Jemagalleszelfkiezen.

W van Weerzinwekkend

HetisevenwennenmaaralsjeWCtever

lopenis,iswastafelenheelgewoon.Tis

maardatjehetweet.

X van XLPastejevorigeweeknogineenS-je,dat

isvolgendjaarwelover.Krijgjevanal

datX-boxen.

Y van YupOokeenstartendestudentheeft

potentieeenYupteworden:een

trendgevoeligecarrièremaker.Kleedje

vastYasjedasjedanstroomjesnelin.

Z van Zwaarlijfigheid

Datkrijgjevanveelzuipen

enzieookX.

Tekst:CharlotteBackx

> DE T > 11

Het GroteStudenten ABC 2012

P

R

S

WX

ZY

T

VU

Q

M

N

O

M van MaaltijdenWienetopkamersgaatmoetvaaknogheelwatleren

indekeuken.Velemaaltijdenzulleninhetbeginmislukken.

Tip:neemopmaandagochtendlekkeretenvanmammiemee.Daarnaastkunjenaardemensa.:

beterdaneendönerboerenzosfeervolalseenbushokje,maarvooreenminkukelindekeukende

perfecteoplossing.Nuhopendatjejemaandhuurkuntbetalen.

Page 12: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

Voor het tweede jaar organiseert De T in samenwerking met de horeca in Tilburg

de Kroegentocht 2012. Als nieuwe student ontvang je tijdens de TOP-Week een

pasje waarmee je kunt deelnemen aan De T Kroegentocht. Deelnemen aan de

kroegentocht is de ideale manier om het bruisende nachtleven van Tilburg te leren

kennen. In deze special kun je alvast kennis maken met alle cafés die meedoen met

deze Kroegentocht. De deuren van deze cafés staan wagenwijd open voor jou en zij

zullen ervoor zorgen dat jouw studententijd in Tilburg onvergetelijk wordt!

12 < DE T <

Donderdag 23 augustus 2012

Aanvang: 20:30 uur

Page 13: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

Café Hoegaarden1.

2.

3.

Café Joris

Miller Time

Fijnproeverswetenalsinds1997CaféHoegaardente

vinden.Meteeneigenproeflokaaleneengrootterras

waargastheerenbierkennerRondelekkerstebieren

vandeLageLandenaandemanbrengt.Enwaarje

nooitlanghoefttewachtenopeenBourgondische

lunchofgerechtvandeuitgebreideavondkaart,aldan

nietmeteenSpeciaalbiertjeerbij.En‘dehuiskamer

vanTilburg’doetooklekkermeemetdeevenementen

indestad.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Piusplein 2 • www.hoegaardentilburg.nl

013-7200622

Eenclubuitstralingmethetgevoelvaneenbruin

café,eenmooiterras,eneengoedkopeenmak-

kelijkelunchkaart;MillerTimeheeftalleingre-

diëntenvoordestudentinhuis.Modernehouse

afgewisseldmetpopentop40blijfthieraltijd

dansbaar.BeroemdomdeStoplichtactiesende

Milleruurtjesdieiedereavondweerveelvoordeel

bieden.Neemzekereveneenkijkjeopfacebook.

com/cafemillertimeenontdekalleleukeacties

enevents.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

Piusplein 6 • facebook.com/cafemillertime

06-55333443

AanhetgezelligePiuspleinligtcaféJoris,een

echteborrelkroegwaarookgeregeldstuden-

tenfeestjeswordengehouden.Menigstudent

weetdevoortreffelijkepanini’senbroodjes

vanJoristevinden,netalsdebetaalbare

avondkaart.DeOpenPodiumavonden,

iedereeerstevrijdagvandemaandworden

uitgebreidmetCaféTheater.Dagelijksopen

vanaf11.00u,enwanneerhetvoetbalseizoen

weerbeginttoontJorisdebelangrijkstewed-

strijdenopdebuis,viaSport1enEredivisie

Live.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

Piusplein 5 www.cafejoris.nl

013-5446016

> DE T > 13

Page 14: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

Stoffel

4.

Café Philip

Polly Magoo

Heerlijklunchenendinerentegenschappelijkeprijzen,

lekkerblijvenhangenendehelemiddagrelaxendoe

jebijcaféStoffel,hetbestteomschrijvenalseenbor-

rel-/eetcaféwaarhetgoedbijkletsenenindrinkenis.

Fameusomzijnbioscoopmenumet3gangeneneen

kaartjevoordePathébioscoopomdehoek.Metéén

keerpermaanddePubquiz,regelmatigekaraoke-

avondeneneengoedgevuldespelletjeskasteenideaal

startcafévoorjestapavond!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Heuvel 13 • www.stoffel.nl

013-5457217

Hetgrootste(studenten)cafévanTilburg,

metvierverdiepingenendrieverschillende

muziekstijlenvooriedereenfeest!Meteen

gezelligbruincaféindekelder,eencompleet

vernieuwdedanscaféopdebeganegrond,

eenhippeclubopdeeersteverdiepingen

eenSnackCaféopdevierdeetage.

ElkedinsdagkanerbijCaféPhilipgestem-

peldworden,woensdagborrelen,donder-

dagstudentenavondenvrijdagenzaterdag

gewoonouderwetsgrootsfeest!Vergeet

daarnaastjeBlauweMuntenniet,oftewel

voor23ugratisdrinken!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Heuvel 38 • www.cafephilip.nl

www.facebook.com/cafephilip

5.

6.

Hetbestevantweewereldenverenigd:voor

negenuurkunjeerlekkergenietenvanhetge-

zonde,eerlijkeeten.Enhamburgers,wantPolly

isofficieelheteerstehamburgerrestaurantin

Tilburgenheeftmet10verschillendekeuzesvoor

iedereeneenmatch.Ookdestappendebezoeker

komtnikstekort:iederewoensdagbouwende

JongensvanJeWeetWeleenfeestjeeninhet

weekendzijndetafelsvanaf23:00beschikbaar

voorhetbeterevoetenwerk.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Heuvel 10 • www.pollymaggoo.nl

013-5456730

Page 15: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

Feestcafe de Prins7.

8.Havana

Skihut Tilburg

Opzoeknaareengrootfeest?Verderhoefjeniettezoe-

ken!MetdebestefeestDJ’s,eeneigendrankjeuitde

tapcompleetmetlangerietjes,radjedraaien,toffelek-

kerefouteborrelsdrinkenenhelemaaluitjedakgaan?

Nietsmoetenallesmag!!Opdonderdagshotjesparty

enregelmatiganderefeestjes,maakhetzelfmee!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -

Paleisring 15 • www.deprinsvan.nl

FB/T @deprinstilburg

VorigjaaropendedeSkihutTilburghaardeu-

ren.NietalleenfeestminnendTilburg,maar

heelBrabantenBelgiëheeftdit“Feestpaleis”

gevonden! Ofhetnueenstapavond,vrijgezel-

lenfeestofbedrijfsborrelbetreft,hetdakgaat

eraf. Zesdagenperweekbentuwelkomop

onsterrasentijdensdeavondenomtefeesten

onder begeleidingvanNederlandsbestefeest

DJ’s.Eenmaximumleeftijdiserniet,iedereenis

welkomomkennistemakenmetappeltaartjes,

koetjes, vlaggetjesennatuurlijkdenieuwe“Skihut

TilburgPartyShooter”.Pleziergegarandeerd!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Paleisring 7-11 • www.skihuttilburg.nl

ZodrajeHavanabetreedtverlaatjeTilburg

endompeljejezelfonderindeMidden-

AmerikaansesfeervanCuba.Iederedagvan-

af11.00uurkunjegenietenvaneenheer-

lijkelunch,om17.00uurgaathetrestaurant

openenwordtdeCaribischesfeernogeens

verduidelijktindeseizoensgebondenkaart.

InhetweekendwordtHavanana23.00uur

omgetoverdtoteenheusdanscafé,onzehuis-

DJ’szorgenvoorzwoeleopzwependebeats.

EenechteCubaanseMojitoofCaipirinha

magdaarbijnietontbreken!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Heuvel 22 • www.havana-tilburg.nl

013-5365324

> DE T > 15

9.

Page 16: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

Babbus10.

Café Nou & Of

Cafe Studio

CaféBabbusstaatbekendalshetleukstebruinecaféin

Tilburgenisprimageschiktomteborrelen,feestenof

ouderwetsdoortezakkenineenlekkerongedwongen

sfeer.MetleukeevenementenzoalseenCoyote-Ugly

avond,tapwedstrijden,verschillendequizzenenBab-

busBlèrt.Bijdebovenbarregelmatigafstudeerborrels

offeestjes,tegengunstigeprijzen.Genietinhetbrui-

sendeBabbus,waarhetdeskundigepersoneelaltijd

zorgdraagtvooreenmooiglasbierdatopjewacht.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Heuvel 46 • www.babbus.nl

013-5453539

NajarenvanleegstandisCaféNou&Ofaan

deheuvelringeenfeit.Ineencafésfeermet

eendiscotheekjasjegegarandeerdlosgaan

opmuziekuitde90’sen00’s,tengehore

gebrachtdoorDJ’sCoenio,Joep,Diriq,

NikolaienMaarten.Metvooriedereeneen

welkomstdrankjenaarkeuzeendespeciale

Bottleservice:slechts€65vooreenflesje

sterkof€17,50vooreenflesjewijn.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Heuvelring 45 • www.cafenouenof.nl

06-21628101

16 < DE T <

11.

12.

Eenrasechtestudentenkroegmeteenvaste

aanhang.Metiederedinsdagavondlivemuziek,

iederewoensdagschappelijkeprijzenvoorstu-

dentenenvanafwoensdagdagelijkseenvande

residentDJ’sachterdedraaitafels.Salsa,balkan,

dubstep,ookvoordemindergangbarestijlen

heeftDeStudioplekje,zolanghetmaardansbaar

blijft.Ookdeversbereidesmoothiesencocktails

zijnnietteversmadenentebestellenvanbegin

toteind.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

Heuvel 9 • www.studio-tilburg.com

013-5436016

Page 17: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial13.

14.

15.

Boekanier

Brandpunt

EchteTilburgsegezelligheidvindjebijVanHorenZeg-

gen,waarborrelentotkunstisverhevenenwaarstuden-

ten,dispuutsledenenverenigingensindsjaarendag

vertoeven.Zelfsoud-studentenkomenterugnaarde

Stadhuisstraatomteborrelenen,eenmaalopgewarmd,

volgastefeesten!ThuishavenvanéénvanTilburgsoud-

stedisputen:Black&WhiteenookFlow,ACID,Verzoten

SOSzijngeregeldbijVanHorenZeggentevinden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Stadhuisstraat 15 • 013-5234314

www.cafevanhorenzeggen.nl

Wiezegtstudentencafé,zegtBrandpunt.Aldertig

jaarisditdébeginplekvanmenigstuderendTil-

burger.Befaamdisdehockeyzondag,maarookde

dinsdag-endonderdagavondenstaaninhetteken

vanstudenten.Opvrijdagmengendestudenten

zichmetdelokalebevolkingenbarsthetweekend

echtlos.Hetbetaalbareeetcaféenhetbijbehoren-

deterraslokkendagelijksvelebezoekersnaaréén

vandeoudstecafésvandeTilburgsebinnenstad.

DeBurgermaandag,BiefstukdinsdagenSpare-rib

woensdagmoetjezekereensgeprobeerdheb-

ben.Ookkunjeervooreenvoordeligedaghapal

terechtvanaf€ 7,45.

----------------------------------------------------------------

Piusplein 7 • www.cafebrandpunt.nl

013 5359649

Albijna30jaareenbegripinTilburgisDe

Boekanier.Metsindsenkelejarenregelmatig

studentenfeestjesopmaandag-dinsdagen

woensdagavond.DelegendarischePIJPactie

isinmiddelsuitgebreid!Opdinsdagén

donderdagavondkunnenzoweldemannen

alsdevrouwenPijpenvoor€1,20of€1,50!

Verdermogenwehet“radjedraaien”,onze

uitgebreideborrelkaartenonzeheerlijke

loungebankennietvergeten.

Volg@BoekaTilburgoptwitterenweetwaar

hettedoenis!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Stadhuisstraat 11 • 013-5431903

www.cafedeboekanier.nl

Van Horen Zeggen

Page 18: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

Café Bolle16.

Slagroom Eten en Drinken

tweejaargeledenwerdBollenoguitgeroepentot

éénvandebestecafésvanNederland.Hoewel

hetcafézichvoorheenvoornamelijkrichtteop

studenten,isdedoelgroepdelaatstetijdveelbre-

dergeworden.Datzorgtervoordathetinmiddels

eenvandegezelligsteplekkenvanTilburgis,een

caféwaarhetechtehuiskamergevoelnogheerst.

Zowelbinnenalsophetgiganitischeterraskun

jeterechtvooreenlunchofdiner.Bolleissamen

metbuurmanBrandpuntdemotorachtervele

evenementenophetaltijdbruisendePiusplein.

Eenabsoluteaanraderisdedobbeldinsdag:tussen

22.00en0.00uurmagjebijiederebestellingaan

debardobbelen.Gooijeeven,danbetaaltBolle,

bijonevenbetaaljij.Komdusjegelukbeproevenop

dinsdagbijCaféBolle!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Piusplein 8 • www.cafebolle.nl • 013 5810290

EenunicuminTilburgisSlagroomaanhetPiusplein.HoeweldittypischHollandseeet-en

borrelcafédeuitstralingheeftvaneenouderwetsgezelligekroeg,ishetéé

nvandegrootste

trendsettersvandestad.WanthoewelderestvanNederlandhetnupasaanhetontdekken

is,konjebijSlagroomvorigjaarbijvoorbeeldalaandeHigh-Beer.Jeleesthetgoed;hetisd

e

tegenhangervandehigh-tea.Bierinplaatsvanwijnenhamburgers,schnitzelsensatéin

plaats

vansconesencupcakes.Watwileenstudentnogmeer?Sindskortkunjejemenuaanvullenmet

IceDipping,hetnieuwsteparadepaardjevanSlagroom.Maarookvoorfeestjesofetent

jesmet

lekkereseizoensgerechtenofde

uitgebreidespeciaalbierkaart

kunjeerprimaterecht!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - -

Piusplein 6a

www.slagroomtilburg.nl

013 582 0070

18 < DE T <

17.

Page 19: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

Clochard18.

19.

20.

Café Extase

Cul de Sac

OpdehoekvandeKorteHeuvelligteenvandemeest

toonaangevendefeestcafésvanTilburg:LeClochard.

Mettegenwoordigookopdinsdagavondeenfeestelijke

stapavond:trekeenkaartentrekjebeursoftrekeen

dikkegrijnsalsdedrankjesonthehousezijn.Enstart

jeweekendalopvrijdagmiddagmetdepartyhours@

clochard.Kijkniettediepinhetglaasje,maardrinkuit

defles!- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Heuvel 16www.leclochard.nl

013 535 7660

Eenechtmuziekcaféherkenjenietalleenaan

velegoedelive-optredensmaarookaandealge-

helemuzieksmaakvanhetCuldeSacpersoneel

enpubliek.Allemogelijkestijlenpasserende

revue,denadrukligtechterophedendaagse

alternatievemuziekzoalstehorenisopStuBru,

3voor12enKinkFM.BijCuldeSacismenaltijd

opzoeknaarinteressantebandsenstaanzeopen

voorverzoekjes!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Heuvel 48 • www.culdesac.nl

013-5810110

TijdensdeTilburgKermisishetmeerdan

74jaaroudeCaféExtaseweergeopend!

Eigenaarvanéénvandelaatstovergeble-

venealternatievekroegenvanTilburg,Jerry

Kepers,wilhetcafé2012intrekken:datwil

zeggen,veellivemuziekeneenspannende

mixtussenoudennieuwextase.Alsvanouds,

maartochvernieuwend.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -

Heuvelring 112

5038 CLwww.cafeextase.nl

> DE T > 19

Page 20: Magazine De T, editie Augustus 2012

Studentenspecial

19.

20.21.

20 < DE T <

Page 21: Magazine De T, editie Augustus 2012

Korte Heuvel1. Clochard2. Café Philip3. Stoffel4. Polly Maggoo

5. Studio6. Babbus7. Cul de SacHeuvel8. Live! Music Bar

9. Café De Kok

10. HavanaPiusplein11. Café Joris12. Miller Time13. Slagroom14. Brandpunt15. BollePaleisring16. Skihut17. De Prins18. PopcornStadhuisstraat19. Café de Wijn

20. Van Horen Zeggen

21. De Boekanier

1.

2.

3.

6. 7.

4. 5.8.

9.

10,

11.12. 13.

14. 15.

16.17.

18.

??????????????

> DE T > 21

Page 22: Magazine De T, editie Augustus 2012
Page 23: Magazine De T, editie Augustus 2012

> DE T > 23> DE T > 23

Òp zene tèèd aafwissele meej ’n blowke èn ene sneevel.Vurdègge in de waoge stapt, goed veul sewarma frèète, dè de woute ginnen drank ruuke as ze oe ònhaawe. Netuurlek nôot oewen èègeste waoge volspaawe.Èn verantwoord rije. Dus agget dubbel gaot zien, meej êen ôog dicht rije.’

MetdezeadviezeninhetachterhoofdkanmengevoeglijkhetTilburgsekroegleveninduiken.WelevenwatoverdeTilburgsezedenengewoontes:HetisinTilburggebruikelijkdemede-kroeggangertenegeren,tenzijdezetotuweigengroepbehoort.Mochtonverhoopttochcontactwordengelegd,volstaatmenmetdezeeenvoudigebegroeting:‘Eeeej!’Opdezelfdewijzekanmendeaandachtvanhetbarpersoneeltrekkenofeenvrouwproberenteversieren.Vermijdnadrieuur‘snachtsoogcontactmetwiedanook.Warempel,hetmaximaaltoegestaneaantalwoordenisalweerbereikt.WijsluitendaaromafmetdezewijsheidvanF.vandeZaande:‘Agge kunt ligge zonder om te flikkere zèède nie zat.’

StuderenStuderen in Tilburg, een waar feest. Men kan op de sympathie van de lokale bevolking rekenen. Op voorwaarde dat men zich als een waar student gedraagt, dat wil zeggen;

Men is minimaal 8 uur per dag bezopen en is daar trots op.Men eet voornamelijk fastfood.Men neemt het niet te nauw met de hygiëne.Men weegt minimaal 85 kilo.Men is minimaal 1.90 lang.Men vertoont zich nooit zonder een groep soortgenoten.Men is altijd luidruchtig en hinderlijk aanwezig.Men kent geen gêne.

> column Ferry van de Zaande

Tekst:FransvanderMeer.Foto:CamielDonders.

Aangezienveelstudentenzichaandezerichtlijnenhoudenwekthetgeenverwonderingdatberoeps-proleetFerryvandeZaandehetgoedmetdezegroepmedemensenkanvinden,detaalbarrièreevendaargelaten.‘FerryvandeZaande,nooitvangehoord.’hooriksommigenvanubesmuiktmompelen.Hoogtijdvooreenkennismaking.

WijhebbenwijdeheervandeZaande,eenvandeplatstefigurendieTilburgrijkisuitgenodigdeenaantalwetenswaardighedenmetutedelen.DezemandruktzichdoorgaansuitinTilburgsdialect.WijverwachtenvangeenvanuvoldoendetaalvaardigheiddeTilburgsespellingtekunnenlezen.VandaardatwijFerry’steksttoteenminimumbeperken.Devertalingisopaanvraagverkrijgbaar.Omtebeginneneenpaartipsoverdrankgebruik,reedseerderinditmagazinegepubliceerd,maarzeerdemoeitewaardomterhartetenemen.

‘Ge moet zörrrege dè ge ene goeien bojem het, dus goed wè friet frèète vantevurre.

Page 24: Magazine De T, editie Augustus 2012

> uit eten

Klein Tilburg wordt grootAlle wegen leiden naar Rome en het Rode Fietspad leidt naar Klein Tilburg. Vanuit het centrum naar de UvT, het ROC en de Fontys, niemand kan het eetcafé en de naastgelegen cafetaria ongemerkt aan zich voorbij laten gaan.

24 < DE T <

KleinTilburgaandeBeukenstraatdoetzijnnaameeraan.InheteetcafézietdeoplettendeKruiken-kijkereenminiatuurTilburgsstadhuis, Westpointeneengekrompen

watertorenstaan.Vaneenlugubercafémetamorf-oosdehetpandvijfjaargeledenonderleidingvanPeterVloetnaareenetablissementmettallozemogelijkhedenvoorvelesoortengelegenheden.

Page 25: Magazine De T, editie Augustus 2012

“KleinTilburgiservoordemensendiedestadeenwarmharttoedragen,maardathoeftnietmetteveeltierelantijntjes.”EigenaarPeterVloetzorgtdatergenoegtebelevenisbijKleinTilburgensamenmetzijnteamzorgthijervoordat“gastenmeteentevredenenvoldaangevoelhuiswaartsgaannaeenavondgenietenineenongedwongensfeer”.

EtenNaastdenualTilburgberoemdespareribs,dieonbeperktgegetenkunnenwordenopwoensdagendonderdag,kanjebijKleinTilburgterechtvoor(h)eerlijkerestaurantwaardigegerechtenvooreetcaféprijzen.Petersfavorietisdesalademetpittigekip.ToenhijvijfjaargeledenalseenvandeeersteninKruikenstadde‘HighTea’startte,gingook‘grootTilburg’hiermeeaandehaal.Peterbegintdezezomereen‘HighTapas’,waarjealsstelletje,meteengroep,tijdensdeborrelofalsmaaltijdvankuntgenieten.

FeestenIndezomerkanjezelfseentafelbarbecuereserverenophetterrasaandeBeukenstraat.Ookvoor

afstudeerborrelsgooitPeterdedeurenopen.“KleinTilburgiservoorbijnaiedereen,wepakkenallesaan,vankraamborreltotkoffietafel,mogelijkhedengenoeg”,verteltPeter.“Wegaaninoverlegmetonzeopdrachtgeverenbesprekenhunwensenmetonzekennis”.StudentvriendelijkisKleinTilburgookzeker.Naasthetvrijparkerenendegoedetoegankelijk-heid,bezorgtdecafetariabijverschillendestudentenhuizenen–verenigingenaanhuisenintroduceertPeterbinnenkortzijneigenophaal-enthuisbrengservicevoordegastenbijspecialegelegenhedenzoalseengroepsdineroffeestavond.Ookstaateenself-servicebarindeplanningvoorborrelsmeteenkleinbudget.

Metzijngezelligheid,diversiteit,kwaliteit,bourgondischkarakterentoegankelijkheid,vindjealleswatTilburgbiedtookbijKleinTilburg.Heteetcaféstaatechternietmeerindekinderschoenen.“Alsjehiereenmaalbentgeweest,komjeterug”,EndatisvoorPeterVloethetmeestbelangrijke.

Klein TilburgBeukenstraat 40013 468 3012www.kleintilburg.nl

> DE T > 25

Page 26: Magazine De T, editie Augustus 2012

> PuzzelVul in & maak kans op een ballonvaart voor 3 personen, aangeboden door Virgin Balloon Flights!

Vul hier de cijfers in uit de gekleurde vakjes (van links naar rechts van boven naar beneden). Stuur de oplossing naar [email protected] en maak kans op deze superprijs!

BijVirginBalloonFlightskunjerekenenopeenvolledigverzorgdeballonvaartmeteenheleboelgezelligheid.Wijzijnpastevredenalsjijoptimaalgenotenhebt.Dezezomeraanbiedingisgeldigt/m21september2012enalleengeldigvoorballonvaartenvanuitTilburg.Ookwaardebonnenvanaf€ 25,-beschikbaar.

Reserveren? [email protected] Meer informatie? Bel 013-5900692 of ga naar www.virgin.nl

Volwassenen: Van€149,-Voor€ 119,-p.p.Kinderen: Van€ 129,-Voor€ 89,-perkind**Kinderent/m12jaar,minimaal1.20meter,onderbegeleidingvanvolwassene

Superzomeractie!Ben jij op zoek naar een origineel cadeau of zomeruitje? Zomeraanbieding voor lezers van de T

Ruime korting op een ballonvaart met Virgin Balloon Flights

5

93 1 4

9

25

7

2 46

65 3 4

57

68 9 3

5 12

17 1

2 7 1 62 5

18 6

Page 27: Magazine De T, editie Augustus 2012

> DE T > 27

> sport

Tilburg wordt op fantastisch loopfeest getrakteerd!

Erworden10.000deelnemersverwachtbijditgrootstesportevenementinMidden-Brabant.Datbetreftmondiale

toplopersuitEthiopiëenKenia,maarookdenationaleenregionaletopenveleduizendenrecreanten.StudentendiedeelkunnennemenaandeFontysstudenteloopover10kilometer,bedrijvenenhunmedewerkersdiemeedoenaandeFujifilmBusinessrun,maarookmeidenenvrouwenwaarvoordeinternationaalbefaamdeRabobankTilburgLadiesRunopenstaat.NieuwditjaarisdeRooiPannenCityrunover5kilometermeteenpassagedoordesfeervollewijkSacrament.

WiemethethelegezinmeewildoenkoopteenstartnummervoordeInterpolisFamilyrunover1400of2300meter.Onderwegmagjezelfkiezenvoordekortereoflangereafstand.Enwiedeechteuitdagingaanwilgaandoetmeeaande10mijldiedoordehelestadgaat

vanhetSacramenttotdeUniversiteitbijdeWarande.Devoorinschrijvingloopttotenmet10augustus.Zaterdag1septembervindtdeThebeExtraTTM-wandeltochtover5,10of15mijlplaatsdoorhetfraaienatuurgebiedaandeoostkantvandestadmetstartenfinishopdeHeuvel.Devoorverkoopvandewandelkaartisreedgestart,erzijnvolopkaartentekrijgen.

Kijk voor alle informatie en inschrijven op www.tilburgtenmiles.nl. Schrijf je snel in voor het hardlopen via deze website!

Zondag 2 september staat Tilburg voor de 25ste keer in het teken van de Brabants Dagblad Tilburg Ten Miles. Niet alleen hardlopen op allerlei niveaus van de minirun tot 10 mijl (16,1 km), maar zo langzaamaan traditioneel een waar volksfeest op en langs het parcours.

Page 28: Magazine De T, editie Augustus 2012

> uit eten

Omdat ‘op eigen benen staan’ ook veel financiële moei-lijkheden met zich meebrengt, presenteert Tortilla’s lekker eten voor heel weinig. Op maandag, dinsdag en woensdag eet je een tortillaschotel voor € 7,95. Maar denk je: nou, in mij schuilt wel een Mexicaanse kok dan geeft eigenaar Barry graag het authentieke recept.

Haal de Mexicaan in je naar boven

Volg Tortillas op Facebook: facebook.com/tortillastilburg

28 < DE T <

Page 29: Magazine De T, editie Augustus 2012

Tortillaschotel

Ingrediënten:

Tortillachips

KipGrote uien

Tomaten of een blik peltomaten

MaisIJsbergsla

Geraspte kaas

Chilipoeder

Burrito- of tacokruiden

Bereiding

StrooideTortillachipsopeenbord.

Versnipperde

groteuien(ditbetekentinkleinestu

kjessnijden).

Snijddekipinstukjesenontveldet

omaten,uh

sorrygemakdientdemens:haaldegepelde

tomatenuitblik.Tomaten,kipenuidoejeinde

koekenpan.Eroverheendechilipoe

der,peper,

zoutendetacokruiden.Alleswatindepangoed

is

gegaardverspreidjenuoverdeTort

illachipsop

hetbord,daaroverdeijsbergslaen

dande

gerasptekaas.Numoethetgerechtonderdegrill.

Geen paniek

Serieusonderdegrill?Kut,

voorniksgelezen.Geen

paniek!jaonderdegril

maardatkunjijinje

studentenhuisook.

Zethetbordin

deovenendestand

op‘alleenvanafboven

verwarmen’laathet

deurtjeopen.Wacht

totdekaasgesmoltenisen

deslanogsteedsknapperig.Smakelijketen.

Mexicaans succesTortilla’sisvanoorsprongeencafédatzichinEindhovenvestigde.Vanwegedenaamleekhetdeeigenaarechterleukookeentortillaschotelsteverkopen.Hetcaféwerderombekendentransformeerdetotrestaurant.InmiddelszijnerdrievestigingeninBrabantwaarvaneeninTilburg.

Mexicaans succesDeMexicanenetendeheledagdoor.Ophetgasfornuisstaateengrotestoofpotenwanneerzedaarlangslopenpakkenzeeentortillaenlepelenzede sauserop.

bier en tequilaDeMexicanendrinkenbierentequila.Hetbierislichtvansmaak,wijNederlanderszoudenzeggendathetwaterigis.Detequilamaaktdatechtermeteengoed.Mescalheeftopdebodemeenmeelwormwathetdrinkenextraspannendmaakt.Ergaanmeerdereverhalenderondewaaromdiewormdaarzit,namelijkomdatheteenalcoholbommetjeisofheteenlekkeresmaakafgeeft.Datisallemaalnietwaar.Hetwormpjezitergewoonalsreclamestunt.Demakermoestconcurrerenmetdeechtetequiladiewordtgemaaktvaneenandersoortagave.Hetwerkt,wantwiewilhetnounietproberen?Ennuwetochfabeltjesdewerelduithelpen:biermeteenlimoentjeisooknietvanwegedesmaak,deMexicanendoenhetlimoentjeinhunflesjeomvliegjestegentegaan.Zo,nualwatgeleerdendiestudieisnognieteensbegonnen!

> DE T > 29

Page 30: Magazine De T, editie Augustus 2012
Page 31: Magazine De T, editie Augustus 2012

Gavin Friday richt samen met Bono en Guggi in de vroege jaren zeventig de band Lypton Village op. De band splitst zich uiteindelijk op in U2 en de zeer experimen-tele post-punkgroep Virgin Prunes. In de jaren tachtig stopt Friday met het ma-ken van muziek en richt hij zich op de schilderkunst. Toch begint het in 1989 weer te kriebelen en komt zijn eerste soloplaat uit (‘Each man kills the things he loves’), die hij opneemt met pianist Seezer. De daarop volgende jaren bouwt Friday een rijk oeuvre op. Soloplaten ‘Adam ‘n’ Eve’, ‘Shag tabacco’ en ‘Peter & the wolf’ worden afgewisseld met bijdrages aan de soundtracks van onder andere ‘Romeo + Juliet’, ‘In the name of the father’, ‘Moulin Rouge!’ en ‘Mission: impossible’. Hij schrijft de gehele soundtrack voor ‘Angel baby’, ‘The boxer’, ‘Basquiat’ en ‘Get rich or die tryin’’. Zijn laatste soloalbum heet ‘catholic’ en wordt lovend ontvangen door de pers. Vrijdag 10 augustus treedt hij op in 013 Poppodium. Meer info: www.013.nl

Jaargang 6

#59Buitenpodium Brabant T hartje bibliotheek Zielsverwanten in De Pont Sterke stoffen in Textielmuseun film & exposities

Gavin Friday

Page 32: Magazine De T, editie Augustus 2012

Textiel is nauw verweven met de provincie Brabant. Iets waar wij als Brabanders trots op mogen zijn. Reden te meer dus om hier iets mee te doen, vonden Karel Geboers en Loek van den Boogaart, initiatiefnemers van de Tilburgse tex-tielexpositie Naald & Draad. “In de omgeving van Tilburg zit textiel in de geschiedenis verweven. Dit gegeven was voor ons een mooi aanknopings-punt om met een groep enthousiaste ontwerpers aan de slag te gaan met textiel,” aldus Loek.

Naald & Draad is een gratis toegankelijke exposi-tie waaraan ontwerpers en illustratoren uit heel de provincie deelnemen. Vol enthousiasme zijn deze creatieve geesten aan de slag gegaan met het thema 'textiel'. Hun inspanningen hebben geresulteerd in een 30-tal bijzondere A0 posters.

Naald & Draad

Duvelhok,

St. Josephstraat 133 Tilburg

18 t/m 30 augustus.

www.naaldendraad.info

Als eerbetoon aan de Brabantse textielindustrie

vindt van 18 t/m 30 augustus 2012 de expositie

‘Naald & Draad’ plaats in het Duvelhok te Tilburg.

Een gratis toegankelijke expositie met textiel als

thema en inspiratie voor hedendaagse affi ches.

Expositie Naald & Draad; Brabantse vormgevers

aan de slag met Textiel

“In deze inspirerende omgeving van 100 jaar textielhistorie zullen we een terugblik en vernieu-wende kijk geven op textiel,” zegt Karel, “Iedere deelnemer heeft gewerkt vanuit zijn of haar eigen inspiratiebronnen en uitgangspunten. Dit heeft geleid tot een unieke verzameling werken en een bruisende expositie.”

Naald & Draad vindt plaats in het Duvelhok aan de St. Josephstraat te Tilburg en is een ‘must see’ voor iedereen die van textiel houdt. De expositie wordt feestelijk geopend op 17 au-gustus en is vrij toegankelijk voor publiek van 18 t/m 30 augustus. Meer informatie is te vinden op www.naaldendraad.info

Page 33: Magazine De T, editie Augustus 2012

Textiel is nauw verweven met de provincie Brabant. Iets waar wij als Brabanders trots op mogen zijn. Reden te meer dus om hier iets mee te doen, vonden Karel Geboers en Loek van den Boogaart, initiatiefnemers van de Tilburgse tex-tielexpositie Naald & Draad. “In de omgeving van Tilburg zit textiel in de geschiedenis verweven. Dit gegeven was voor ons een mooi aanknopings-punt om met een groep enthousiaste ontwerpers aan de slag te gaan met textiel,” aldus Loek.

Naald & Draad is een gratis toegankelijke exposi-tie waaraan ontwerpers en illustratoren uit heel de provincie deelnemen. Vol enthousiasme zijn deze creatieve geesten aan de slag gegaan met het thema 'textiel'. Hun inspanningen hebben geresulteerd in een 30-tal bijzondere A0 posters.

Naald & Draad

Duvelhok,

St. Josephstraat 133 Tilburg

18 t/m 30 augustus.

www.naaldendraad.info

Als eerbetoon aan de Brabantse textielindustrie

vindt van 18 t/m 30 augustus 2012 de expositie

‘Naald & Draad’ plaats in het Duvelhok te Tilburg.

Een gratis toegankelijke expositie met textiel als

thema en inspiratie voor hedendaagse affi ches.

Expositie Naald & Draad; Brabantse vormgevers

aan de slag met Textiel

“In deze inspirerende omgeving van 100 jaar textielhistorie zullen we een terugblik en vernieu-wende kijk geven op textiel,” zegt Karel, “Iedere deelnemer heeft gewerkt vanuit zijn of haar eigen inspiratiebronnen en uitgangspunten. Dit heeft geleid tot een unieke verzameling werken en een bruisende expositie.”

Naald & Draad vindt plaats in het Duvelhok aan de St. Josephstraat te Tilburg en is een ‘must see’ voor iedereen die van textiel houdt. De expositie wordt feestelijk geopend op 17 au-gustus en is vrij toegankelijk voor publiek van 18 t/m 30 augustus. Meer informatie is te vinden op www.naaldendraad.info

Page 34: Magazine De T, editie Augustus 2012

Wat betekent zomer 2012 voor jou? "Een vakantie met veel werken, een weekendje Parijs en dagjes weg. Maar vooral een zomer met een grote stap en een verandering/uitdaging: Vanaf augustus ga ik wonen en stage lopen in Rotterdam en de stad Tilburg – waar ik alles ken en heb – verlaten. Een zomer die ik niet snel ga vergeten. Op naar Rotterdam!"

‘Jouw’ Bibliotheek Heyhoef heropent op 8 september met een spiksplinternieuwe inrichting, wat verwacht je? "Ik verwacht een zeer vernieuwend concept. Alsof je een boek-winkel binnenloopt waar je meestal meteen naar de tafels loopt waar de boeken van het moment liggen, en goed je weg kunt vinden door de aangegeven informatie boven de tafels. Dit is ook voor mijn bibliotheek handig; vooral als ik op zoek ben naar een informatief boek. Een stuk

moderner en plezieriger voor mijzelf om dan een boek te gaan lenen. Super! Ben benieuwd."

Ben je meer van de tijdschriften of een echte boekenwurm?"Een beetje van allebei; tijd-schriften gebruik ik vooral voor het opdoen van inspiratie voor mijn opleiding. Maar ik ben zeker ook een boekenwurm. Een goede thriller lees ik gerust in één dag uit. Op dit moment lees ik het boek ‘De wereld van Sofi e’, een reuze interessant boek over de geschiedenis van de fi losofi e. Laat mij dit boek maar lezen in plaats van een avondje televisie kijken."

De bibliotheek voor jou in 10 woorden…"Voor mij een walhalla vol met inspiratie, ont-spanning en informatie."

“Ik verwacht een zeer vernieuwend concept van Bibliotheek Heyhoef. Ben benieuwd!”

www.facebook.com/

bibliotheekmb

www.twitter.com/

bibliotheekmb

www.bibliotheekmb.nl

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Redactie & samenstelling: Floor ClaessenGrafi sch ontwerp: Kaftwerk

Moonrise Kingdom Als in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam en Suzy van huis weglopen, is het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders waartoe Sam behoort onder leiding van hopman Ward tot aan de sullige sheriff Sharp die een geheime affaire heeft met de moeder van Suzy. Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg zetten de gebeurtenissen op scherp. Regie: Wes Anderson. Genre: komedie, drama.

Nu te zien in Filmfoyer

ParaNorman (3D) Een klein stadje wordt belegerd door zombies en alleen de verkeerd begrepen lokale jongen Norman, die met de doden kan praten, kan het stadje redden. Naast de zombies zal hij het op moeten nemen tegen spoken, heksen en het ergste van alles: achterlijke volwassenen, om zo zijn stad te kunnen redden van een eeuwenoude vloek. De grenzen van zijn paranormale activiteiten zullen echter tot buitenaardse grenzen worden opgerekt. Regie: Chris Butler en Sam Fell. Genre: animatie.

Vanaf 16 augustus te zien in Pathé en Euroscoop

Total Recall Rekall is een bedrijf dat dromen tot werkelijkheid brengt. Voor fabrieksmedewerker Douglas Quaid (Colin Farell) klinkt dit als een mogelijkheid om te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Hij laat herinneringen aan het leven als superspion implanteren. Maar als er wat mis gaat met deze methodiek, wordt Quaid achtervolgd door de politie, geleid door Chancellor Cohaagen. Het is niet meer duidelijk wat fantasie en werkelijkheid is en Quaid ontdekt zijn echte identiteit, liefde en lot. Regie: Len Wiseman. Genre: actie

Vanaf 3 augustus te zien in Pathé en Euroscoop

museum & expositie

film

Museum voor heden-

daagse kunst De Pont

www.depont.nl

René Korten

Diver's Eye

t/m 2 september

Philippe Vandenberg &

Berlinde De Bruyckere

Innocence is precisely: never

to avoid the worst

t/m 28 oktober

Natuurmuseum

natuurmuseumbrabant.nl

Tijdelijk te zien:

The making of…

Dinosauriërs

Vaste exposities:

Vanitas

Aanschouw een potvis!

De Reis – van geboorte tot

sterfbed

00Zone – Interactieve

ontdekkingstocht door de

natuur

Brabant in de Ban van

Buiten

bkkc

www.bkkc.nl

Van Alaert tot Zessen

Expositie met meer dan 90

werken van professionele

kunstenaars uit Brabant

t/m 26 augustus

Audax Textiel museum

Tilburg

www.textielmuseum.nl

De Ploeg

Sterke stoffen 1923-2012

t/m 16 september

Timetables

Tafelgoed en serviezen

t/m 4 november

Vaste exposities:

Textiellab – Creatieve

Experimenteerplek

Wollendekenfabriek

1900 – 1940

Beleef de textielfabriek

zoals deze ooit actief was

Galerie Kap Pur

www.kappur.nl

Jarik Jongman

Olieverfschilderijen en foto’s

2 september t/m 27 oktober

Vincents tekenlokaal

www.vincentstekenlokaal.nl

Doorlopende tentoonstelling

Naam: Marlotte de BoerStudie: Vormgeving Product Presentatie bij Sint LucasLeeftijd: 19Lid sinds: Vanaf mijn 8e jaarHobby’s: interieur, tekenen, fotograferen, mode, lezen

Page 35: Magazine De T, editie Augustus 2012

Wat betekent zomer 2012 voor jou? "Een vakantie met veel werken, een weekendje Parijs en dagjes weg. Maar vooral een zomer met een grote stap en een verandering/uitdaging: Vanaf augustus ga ik wonen en stage lopen in Rotterdam en de stad Tilburg – waar ik alles ken en heb – verlaten. Een zomer die ik niet snel ga vergeten. Op naar Rotterdam!"

‘Jouw’ Bibliotheek Heyhoef heropent op 8 september met een spiksplinternieuwe inrichting, wat verwacht je? "Ik verwacht een zeer vernieuwend concept. Alsof je een boek-winkel binnenloopt waar je meestal meteen naar de tafels loopt waar de boeken van het moment liggen, en goed je weg kunt vinden door de aangegeven informatie boven de tafels. Dit is ook voor mijn bibliotheek handig; vooral als ik op zoek ben naar een informatief boek. Een stuk

moderner en plezieriger voor mijzelf om dan een boek te gaan lenen. Super! Ben benieuwd."

Ben je meer van de tijdschriften of een echte boekenwurm?"Een beetje van allebei; tijd-schriften gebruik ik vooral voor het opdoen van inspiratie voor mijn opleiding. Maar ik ben zeker ook een boekenwurm. Een goede thriller lees ik gerust in één dag uit. Op dit moment lees ik het boek ‘De wereld van Sofi e’, een reuze interessant boek over de geschiedenis van de fi losofi e. Laat mij dit boek maar lezen in plaats van een avondje televisie kijken."

De bibliotheek voor jou in 10 woorden…"Voor mij een walhalla vol met inspiratie, ont-spanning en informatie."

“Ik verwacht een zeer vernieuwend concept van Bibliotheek Heyhoef. Ben benieuwd!”

www.facebook.com/

bibliotheekmb

www.twitter.com/

bibliotheekmb

www.bibliotheekmb.nl

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Redactie & samenstelling: Floor ClaessenGrafi sch ontwerp: Kaftwerk

Moonrise Kingdom Als in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam en Suzy van huis weglopen, is het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders waartoe Sam behoort onder leiding van hopman Ward tot aan de sullige sheriff Sharp die een geheime affaire heeft met de moeder van Suzy. Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg zetten de gebeurtenissen op scherp. Regie: Wes Anderson. Genre: komedie, drama.

Nu te zien in Filmfoyer

ParaNorman (3D) Een klein stadje wordt belegerd door zombies en alleen de verkeerd begrepen lokale jongen Norman, die met de doden kan praten, kan het stadje redden. Naast de zombies zal hij het op moeten nemen tegen spoken, heksen en het ergste van alles: achterlijke volwassenen, om zo zijn stad te kunnen redden van een eeuwenoude vloek. De grenzen van zijn paranormale activiteiten zullen echter tot buitenaardse grenzen worden opgerekt. Regie: Chris Butler en Sam Fell. Genre: animatie.

Vanaf 16 augustus te zien in Pathé en Euroscoop

Total Recall Rekall is een bedrijf dat dromen tot werkelijkheid brengt. Voor fabrieksmedewerker Douglas Quaid (Colin Farell) klinkt dit als een mogelijkheid om te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Hij laat herinneringen aan het leven als superspion implanteren. Maar als er wat mis gaat met deze methodiek, wordt Quaid achtervolgd door de politie, geleid door Chancellor Cohaagen. Het is niet meer duidelijk wat fantasie en werkelijkheid is en Quaid ontdekt zijn echte identiteit, liefde en lot. Regie: Len Wiseman. Genre: actie

Vanaf 3 augustus te zien in Pathé en Euroscoop

museum & expositie

film

Museum voor heden-

daagse kunst De Pont

www.depont.nl

René Korten

Diver's Eye

t/m 2 september

Philippe Vandenberg &

Berlinde De Bruyckere

Innocence is precisely: never

to avoid the worst

t/m 28 oktober

Natuurmuseum

natuurmuseumbrabant.nl

Tijdelijk te zien:

The making of…

Dinosauriërs

Vaste exposities:

Vanitas

Aanschouw een potvis!

De Reis – van geboorte tot

sterfbed

00Zone – Interactieve

ontdekkingstocht door de

natuur

Brabant in de Ban van

Buiten

bkkc

www.bkkc.nl

Van Alaert tot Zessen

Expositie met meer dan 90

werken van professionele

kunstenaars uit Brabant

t/m 26 augustus

Audax Textiel museum

Tilburg

www.textielmuseum.nl

De Ploeg

Sterke stoffen 1923-2012

t/m 16 september

Timetables

Tafelgoed en serviezen

t/m 4 november

Vaste exposities:

Textiellab – Creatieve

Experimenteerplek

Wollendekenfabriek

1900 – 1940

Beleef de textielfabriek

zoals deze ooit actief was

Galerie Kap Pur

www.kappur.nl

Jarik Jongman

Olieverfschilderijen en foto’s

2 september t/m 27 oktober

Vincents tekenlokaal

www.vincentstekenlokaal.nl

Doorlopende tentoonstelling

Naam: Marlotte de BoerStudie: Vormgeving Product Presentatie bij Sint LucasLeeftijd: 19Lid sinds: Vanaf mijn 8e jaarHobby’s: interieur, tekenen, fotograferen, mode, lezen

Page 36: Magazine De T, editie Augustus 2012

Kunst aan de muur, is niet duur!Huur nu je eigen kunstwerk.

Arto Imago KunstuitleenKapelaan Poellplein 35046 GV Tilburg (naast Textielmuseum) Elke zondag geopend (12.00u - 17.00u) [email protected]

Page 37: Magazine De T, editie Augustus 2012

> Thebe Baby

“Zezeggenaltijddatje,zodrajejekindjevoorheteerstvasthoudt,meteenverbondenbent.Datisechtzo!”,zegtDaisy.Remcobeaamtdat.“Zodrahetgeborenis,voeljediespecialeband.Hetisduswaarwatiedereenzegt.”Daisyisnogwatvermoeidopdezevrijdagmiddag.

Hoeweldebevallingervlotjesging–deweeënbegonnenrond10uurenomtienvoortweewerdNoégeboren–verliephetdaarnamoeizaam.BijDaisyontstondencomplicaties,waarondereenbloedingbijhetverwijderenvandeplacentawaardoorzevijfeneenhalveliterbloedverloor.Daisy:“Moetjejevoorstellendateenzwangerevrouwmaar7literbloedheeft.”

ZemoestnadebevallingeenpaardagendeopdeintensivecarevanhetTweestedenZiekenhuisblijven.Datwaseentegenvaller.“Hetisdannietzoleukdatjenietmeteenmetz’ndrietjesbentvanafheteerstemoment”,verteltze,“maardezorgophetziekenhuiswaswelheelerggoed.Deverpleegsterswarenzoaardigenwehebbenheelveelvanzegeleerd.Zenemendaarechtdetijdvoorje.”

Remco:“Toenwethuiskwamen,had-denweooknogeenpaardagenThebeZorgenookdiewasgoed.WehaddenzorgvanPetraendiewasergprettigin

deomgang.Zesteldejeopjegemakenlerenjeomgaanmetalleswatnieuwisvooroudersmeteenpasgeborenbaby.”Nuhetgezinnetjelekkerthuisis,kanhetgenietendusechtbeginnen.

Contact met ThebeHebjevragenofwiljeadviesoverdezorg-ofdienstverle-ningvanThebe?Demedewerkershelpenjegraagverder:Bel0900-8122(€0,10p/min,24uurperdag,zevendagenperweek).

De Thebe Baby van de maand augustuskrijgt de speciale kraammand cadeau!

Tilburg is sinds juli een nieuw wondertje van 2835 gram rijker; Noé. Moeder Daisy (22) en vader Remco (25) vertellen thuis trots over hun spruit.

Tekst:CharlotteBackxFotografie:TommydeLange

> ‘ Nu het gezinnetje lekker thuis is, kan het genieten dus echt beginnen’

> DE T > 37

Page 38: Magazine De T, editie Augustus 2012

38 < DE T <

> uit eten

Poolcentrum 4 Friends is jarig!En dat wordt gevierd, bij het gezelligste poolcentrum van Tilburg.

Inseptemberkunjeerdehelemaandpoolenvoormaarvijfeuroperuurenop1septembervierthetgrootstepoolcentrumvanderegioeenfeestje.EigenaarGeoffreyIbesenzijnvriendinLiesbethJacobi:“Wewillenonzeverjaardaggraagvierenmetonzegasten,daaromnodigenweiedereendaarvooruit.”Eenbiertjeoffrisdrankkostdanslechtsééneuro.Maarerismeertevieren.Geoffrey:“Op2septemberhoudenweeenjubileumtoernooimetdeelnemersuithetheleland.Hetbeloofteengezelligfeestteworden,duszorgdatjeerbijbent!”Op8septemberstaathetpoolcentruminhettekenvanSoultrain.Erzullendoordemaandheennogeenaantalleukeactieszijn!DezezullenallemaalviaFacebook,Twitterenflyersgecommuniceerdworden.JekuntPoolcen-trum4Friends‘liken’viadewebsite.OpTwitterzijnzetevolgenmetdenaam@pool4friends.

Hetpoolcentrum,methaar17pooltafels,4snookertafelsencarambooltafelheerstaltijdeengezellige,huiselijkesfeer.DaarzorgenGeoffrey,Liesbethenhetpersoneelwelvoor.Doordewarmeensfeervolleinrichtingvoeltiedereenerzichdirectwelkom.“Enalsjeevengeenzinhebtomtepoolen

ofgewoonbijwilkletsenmetjevrienden,kunjeookaltijdterechtinonzegezelligehuiskamer”,zegtGeoffrey.Dehuiskamer,aandevoorkantvanhetpand,isgevuldmettafeltjeswaarjerustigkuntgenietenvaneendrankje,eenspelletjekuntspelenoflekkeronderuitgezaktineenvandefeauteuilskuntbijkletsenmetjevrienden.Metenigeregelmaatvindenerbier-,wijn-ofwhiskyproeve-rijenplaats.Dezeruimteisookaparttereserverenvoorborrels,feestenenpartijen.

www.poolcentrum4friends.nl013 544 22 81 • Koestraat 144 • Tilburg

(doordeweekse dagen tussen 12:00 en 18:00 uur)

Studenten krijgen 35% korting!

NieuwsgierignaarPoolcentrum4Friends?Wineenavondjepoolenmetjevrienden.Hetenigedatjehoefttedoeniseenmailtjetesturenvóór30augustusnaarprijsvragen@asega.nlentevertellentegenwiejijweleenseenpotjezouwillenpoolen!Dewinnaarmageenavondjegratiskomenpoolenmetdrievrienden,inclusief2drankjes(bier,wijnoffris)perpersoonéneenbittergarnituur!

Win een avondje poolen voor 4 personen!

Page 39: Magazine De T, editie Augustus 2012

mijn >> haar> make over

?????

Wil je weten hoe het verder gaat? Lees het volledige verhaal én bekijk het fotoverslag op www.de-t.nl .

navoor

????

Tekst:MadelonBaetenHaar,Styling:RiccioKappersVisagie:TimDielenFotografie:CamielDonders

(doordeweekse dagen tussen 12:00 en 18:00 uur)

Studenten krijgen 35% korting!

Page 40: Magazine De T, editie Augustus 2012
Page 41: Magazine De T, editie Augustus 2012

> DE T > 41

> shoppen Heuvelpoort ...

Shoppen, sporten en geschenken!

Meer informatie: Check www.heuvelpoort.nl! In je navigatiesysteem kun je het beste Heuvelpoort 354 ingeven; dit is namelijk het adres van de parkeergarage met 216 plaatsen!

Voor meer informatie kijk je op www.heuvelpoort.nl

WinkelcentrumHeuvelpoort,hètwinkelhartvanTilburgmetveleextra’s.WinkelcentrumHeuvelpoortheefttwintigondernemersdietezamenallesbiedenvooreengezelligdagjeuit.Naasthetuitgebreidewinkelgedeelteligtinhetbenedengedeeltedenadrukopontspanningindevormvaneensauna-enfitness-ruimtealsookdebeautyfarm.OmjedagcompleettemakenkunjeterechtindebrasseriePuurofhetrestau-rantTaste!vanMercureHotelTilburgCentrum.Benjeopzoeknaarleukegeschenken?OokdaarvoorkunjejehartophaleninWinkelcentrumHeuvelpoort!Zokunjevoorprachtigeinterieur-entuinartikelenaltijdterechtbijDesignofNature.You&Meisgespeci-aliseerdintassenenandereleukeaccessoires,ClassisJewelleryisdéplekvoordemooistehorloges,ringen,kettingenofanderesieraden.TDRINKSheefthet

grootsteassortimentwhiskyenspeciaalbiervanderegioTilburg.Niettemissendus!Benjeopzoeknaarkoopjes?CheckdandeBudgetBazaar,waaraltijdmooieaanbiedingentevindenzijn.

DebereikbaarheidvanhetwinkelcentrumHeu-velpoort,middeninhartjeTilburg,isoptimaal.DeHeuvelpoortparkeergarageisergruimopgesteldenisdaarnaastookaangeslotenopdefietsenkel-deronderdeheuvel.Hetbusstationbevindzichopca.100meterloopafstandvanhetwinkelcentrum.Regelmatigorganiserendewinkelierstezamenactiesoftrakerenhunklantenopeenattentie.OokwordterregelmatiggezorgdvoorlivemuziekofanderentertainmentinditTilburgsewinkelhart.

Page 42: Magazine De T, editie Augustus 2012

42 < DE T <

> in bedrijf

Belgisch genieten

Het leven heeft meer te bieden dan bier alleen. Maar bier maakt de dingen nog aangenamer.— Stephen morris —

DegeschiedenisvanBrouwerijBavikiseenverhaalvanhardwerken,oogvoorkwaliteitenpassievoorhetvak.Hetprillebeginsitueertzichin1894.ToenrichtteAdolpheDeBrabandere,landbouwervanberoep,eenaanvraagtothetgemeentebestuurvanBavikhoveomeenbrouwerijgebouwopterichten.Nogdatzelfdejaarmaakteéénvanzijnkinderen(Joseph)zijneerstebrouwsel.MaarvooralnadetweedewereldoorlogkreegBavikdewindindezeilen.Doorhaarsterkepolitiekvandiversificatieendeuitbouwvaneenpatrimoniumsuccesvollecafés,groeitBavikuittotéénvandegrootstebrouwerijenvanBelgië.Enondanksdevelefusiesenovernamesindesector,blijftdefamilieDeBrabanderebewustvasthoudenaanhetfamilialeenonafhankelijkekaraktervandebrouwerij.Maarvergisjeniet.Watbegonalseenkleinehoevebrouwerijisvandaageenmoderne,succesvolleondernemingdieaanwezigisopdenationaleeninternationalemarkt

Wat is bier?Bieriseenheerlijkvocht,verkregendoormout(gekiemdeengedroogdegerst),water,hopengistsamentevoegen.Indebrouwkuipwordthetgemalenmoutmetbronwatervermengdenopgewarmdtot72°C.Hetzetmeeluitdemoutkorrelwordtzoomgezetineensuikeroplosssing,ook“wort”

genoemd.Uitdefilterkuipkomthelderewort,dieindekookketelmethopwordtgekruid.De“whirlpool”scheidtdehetewortvandehop,waarnadewarmtewisselaarzorgtvooreenafkoelingtot6°C.Dittotalebrouwprocesneemt6uurinbeslag.Nadienvolgtnogdegisting,delageringendeeind-filtratie.Hethelderebierwordttenslottegevuldopvatoffles.Proost!Wat je misschien nog niet wist...BijBrouwerijBavikwordeneigengistculturengekweekt.Indehypermodernekweekreactorkunnenzeerééngistcellatenuitgroeientoteenheusegistcultuurvanwel500miljoencellenperml.Zowetenzeprecieswelkegistzegebruikenbijhetbrouwprocesofbijnagistingopdefles.

Met Wittekerke Rose bracht de Belgische Brouwerij Bavik het eerste en originele Rosebier op de markt. Dit unieke bier heeft een verrassende smaak, een pittig kleurtje en een sensueel karakter. Wittekerke Rose wordt gebrouwen op basis van Wittekerke Witbier met toevoeging van zuiver frambozensap en is een echte hit. Maar waar komt Rosé Wittekerke eigenlijk vandaan? De T neemt een kijkje bij Brouwerij Bavik.

Page 43: Magazine De T, editie Augustus 2012
Page 44: Magazine De T, editie Augustus 2012