Maatschappelijk jaarbericht 2012

8
“We voeren alles bij elkaar zo’n dertien verschillende producten” Pagina 3 Pionieren in duurzaamheid Pagina 5 ENERGIEZUINIGER TRANSPORT Ons doel is om het transport efficiënt en energiezuinig te organiseren. De productie en het transport zijn flexibeler en efficiënter ingericht. Pagina 2 GERST UIT DUURZAME TEELT Agrifirm Plant werkt middels een driejarenplan samen met ketenpartijen aan de ontwikkeling en stimulering van brouwgerst uit een duurzame teelt. Pagina 3 ALTERNATIEVE EIWITBRONNEN Agrifirm is betrokken bij onderzoek naar alternatieve eiwitstrategieën. Een initiatief is het onderzoek naar de verhoging van het raapaandeel in pluimveevoer. Pagina 7 SOJATEELT IN NEDERLAND Agrifirm heeft sojateelt in Noordwest- Europa op de kaart gezet. In Nederland is in 2012 op diverse plaatsen geteeld en getest. De Rips Angri van Schijndel / Hendrik en Peter Relou Meeden Fokko Prins / Arjan Prins Veghel Frits de Wit / Casper Stam Drongen (België) Elfi van Herweghe / Ellen van Meenen / Michael Laverge Snelrewaard Rick de Vor / Peter Lekkerkerker schakel in succes

description

Maatschappelijk jaarbericht 2012

Transcript of Maatschappelijk jaarbericht 2012

Page 1: Maatschappelijk jaarbericht 2012

“We voeren alles bij elkaar zo’n dertien verschillende producten”Pagina 3

Pionieren in duurzaamheidPagina 5

EnErgiEzuinigEr transPort Ons doel is om het transport efficiënten energiezuinig te organiseren.De productie en het transport zijnflexibeler en efficiënter ingericht.

Pagina 2

gErst uit duurzamE tEEltAgrifirm Plant werkt middels een driejarenplan samen met ketenpartijenaan de ontwikkeling en stimulering van brouwgerst uit een duurzame teelt.

Pagina 3

altErnatiEvE EiwitbronnEnAgrifirm is betrokken bij onderzoek naar alternatieve eiwitstrategieën. Een initiatief is het onderzoek naar de verhoging van het raapaandeel in pluimveevoer.

Pagina 7

sojatEElt in nEdErlandAgrifirm heeft sojateelt in Noordwest-Europa op de kaart gezet. In Nederlandis in 2012 op diverse plaatsen geteeld en getest.

de rips Angri van Schijndel / Hendrik en Peter Relou meeden Fokko Prins / Arjan Prinsveghel Frits de Wit / Casper Stam drongen (belgië) Elfi van Herweghe / Ellen van Meenen / Michael Lavergesnelrewaard Rick de Vor / Peter Lekkerkerker

schakel in succes

Page 2: Maatschappelijk jaarbericht 2012

Pionieren in duurzaamheid Agrifirm2

Het duurzaamheidsbeleid van Agrifirm is uitgewerkt in vier thema’s.

Onze medewerkers, de basis van succes

Werken aan verantwoorde grondstoffen

Bijdragen aan duurzaam consumentenaanbod

Planten en dieren laten presteren

Efficiënte productie en logistiek

Duurzaamheid en innovatie zijn voor Agrifirm belangrijke pijlers die onze strategie bepalen. We hebben de ambitie om met onze bedrijfsactiviteiten onderdeel uit te maken van duurzame voedselketens en zo bij te dragen aan een gezonde wereld voor toekomstige generaties. Daarnaast zien we investeren in duurzaamheid als een belangrijke voorwaarde voor continuïteit. Voor onze eigen onderneming, maar ook voor die van boeren en telers.

Onze boeren en telers opereren in zeer competitieve markten. Prijzen voor zuivel, vlees, eieren, granen en andere producten komen tot stand op internationale markten die zeer concurrerend zijn. Duurzame oplossingen moeten daarom ook financieel rendabel zijn. Dit uitgangspunt is geen belemmering voor onze ambitie; het verscherpt juist onze focus. Onze innovatiestrategie komt op veel plaatsen overeen met onze duurzaamheidsstrategie. We werken onder meer aan een efficiënte productie van levensmiddelen met gezonde planten, streven naar een

gezonde bodem en gezonde dieren en benutten reststromen uit de levensmiddelenindustrie zo optimaal mogelijk.

Schakels in de ketenKenmerkend voor onze duurzaamheidsstrategie is dat we als bedrijf niet alleen onze eigen activiteiten onder de loep nemen. We houden nadrukkelijk rekening met alle schakels in de keten: van de teelt van grondstoffen tot en met het moment waarop het voedsel bij de consument op het bord ligt. Binnen elke schakel liggen knelpunten en kansen voor verdere verduur-zaming. Bijvoorbeeld op het terrein van energieverbruik, emissies en invloed op de biodiversiteit. Agrifirm zoekt voortdurend naar thema’s waarop we een substantiële positieve invloed kunnen uitoefenen. We zijn van mening dat onze bijdrage moet komen vanuit de kerncompetenties. Vooral voor onze eigen medewerkers is een voorname rol weggelegd. Hun veiligheid, welzijn, betrokkenheid en motivatie vormen de basis voor duurzaam ondernemen.

Om de inzet van innovatie vanuit Agrifirm voor meer duurzaamheid tastbaar te maken voert Agrifirm elk jaar een duurzaamheidsscan uit. De duurzaamheidsscan maakt de bijdragen inzichtelijk op meerdere gebieden: de gezondheid van mensen en dieren (‘people’), de biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen (‘planet’) en het rendement voor de boer (‘profit’). Uit de scan voor 2012 komt naar voren dat binnen het Agrifirm Innovation Center meer projecten zijn gericht op diergezondheid en mineralenefficiëntie.

Daarnaast blijkt uit de scan dat er door betere interne samenwerking een sterkere focus is geweest op het rendement op het boerenerf. Dit past in ons streven naar ‘One Firm Agrifirm’.

Agrifirm Plant heeft zich in 2012 gericht op het gebruik van nieuwe (organische) meststoffen en de effectiviteit hiervan in de bodem. Tegelijkertijd is de aandacht voor de optimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen onveranderd hoog gebleven.

Duurzaamheidsscan

Goed voer speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van dieren en een lager antibioticagebruik. De voerconcepten van Agrifirm Feed - zoals Air Line® voor varkens en WellCome voor vleeskuikens - dragen hieraan bij. Voor leghennen heeft Agrifirm het voerconcept VIGOR ontwikkeld. VIGOR stimuleert de darmgezondheid, vertering en voerbenutting bij leghennen. Onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren toont bovendien aan dat VIGOR een aantoonbaar gunstig effect heeft op chronische darmontsteking bij kippen. Als u meer wilt weten over deze voerconcepten, kunt u contact opnemen met uw specialist.

Hiernaast hebben de juiste toepassing van het voerschema, de stalinrichting en het bedrijfsmanagement grote invloed op de gezondheid van dieren. Agrifirm verwerkt geen antibiotica in haar veevoer - dat is zo afgesproken binnen Nevedi - en probeert via zogeheten erfbetrederssessies met onder meer ZLTO, Vion, Topigs en dierenartsen het antibioticagebruik bij veehouders te verlagen. Agrifirm-dochter Nuscience ontwikkelt daarnaast speciale ingrediënten om een grotere bijdrage te leveren aan de gezondheid. Kijk voor meer informatie hierover op www.nusciencegroup.com

Verbeteren diergezondheid

Agrifirm Plant werkt middels een driejarenplan samen met ketenpartijen aan de ontwikkeling en stimulering van brouwgerst uit een duurzame teelt. Hiervoor worden de criteria van Stichting Veldleeuwerik gebruikt. Stichting Veldleeuwerik is een unieke samenwerking tussen akkerbouwers, adviseurs, toeleveranciers en verwerkers in duurzame voedselketens. Agrifirm Plant, Heineken en Holland Malt stellen zich als doel om deze duurzaam geteelde brouwgerst gezamenlijk naar de markt te brengen.

Meer weten over deze samenwerking?Kijk op www.agrifirm.com/plantenduurzaamheidof op www.veldleeuwerik.nl

Gerst uit duurzame teelt

In het project ‘Ketentransitie Verantwoorde Soja’ werken diervoederproducenten, veehouders, de zuivel-, vlees- en eiersector en levensmiddelenproducenten aan een omschakeling naar 100 procent verantwoorde soja in 2015. Via brancheorganisatie Nevedi is Agrifirm Feed hier nauw bij betrokken. In totaal investeren de bedrijven, samen met het Initiatief Duurzame Handel, enkele miljoenen euro’s in verduurzaming van de sojaketen. Nederlandse bedrijven en Zuid-Amerikaanse sojaproducenten ondertekenden in november 2012 de contracten voor levering van 280.000 ton verantwoorde soja. Kijk voor meer informatie over dit project op www.verantwoordesoja.nl/home

Import verantwoorde soja

Page 3: Maatschappelijk jaarbericht 2012

Pionieren in duurzaamheidAgrifirm 3

Meer en meer varkenshouders stappen over op het voeren van brijvoer met bijproducten. Door grondstoffen en bijproducten goedkoop in te kopen, worden de voerkosten laag gehouden. Hendrik en Peter Relou houden 5.500 vleesvarkens in het Brabantse De Rips. “We voeren alles bij elkaar zo’n dertien verschillende producten”, vertelt Hendrik. “Naast aanvullende varkensvoeders van Agrifirm, nemen we ook een vloeibaar mengvoer af van Bonda. Dat vullen we aan met enkelvoudige producten als mais, tarwe, stoomschillen, voerconcentraat, etc. De enkelvoudige producten kopen we veelal zelf in.“ Daarbij wordt altijd uitgegaan van het rantsoen dat door de Agrifirm-specialist wordt berekend. Ondanks dat de beschikbaarheid van de bijproducten kan variëren, wordt zo gewaarborgd dat het brijvoer altijd de juiste voederwaardes heeft. Dat varkenshouders die brijvoer verstrekken veel behoefte hebben aan een bepaalde voorspelbaarheid, weet ook Angri van Schijndel, verkoopleider varkensvoeders bij Bonda. “We zien de laatste jaren een toename in de vraag naar een constant leverbaar en zeer stabiel bijproduct als Bondamix. Dit vloeibare mengvoer bestaat uit verschillende vochtrijke en droge componenten, die we open declareren. Voor de vochtrijke componenten hebben we meerdere droge of natte alternatieven beschikbaar. Op deze manier kunnen we een constante kwaliteit bieden en is het product altijd leverbaar. Dit vergroot het werkgemak voor de varkenshouder en helpt enorm bij het halen van een optimaal technisch en financieel resultaat.” Bonda levert naast vochtrijke mengvoeders ook enkelvoudige

Lage voerkosten, maar toch een constante kwaliteit met brijvoer

bijproducten. Producten met een laag drogestofgehalte, worden rechtstreeks van de leverancier naar de klant vervoerd om de logistieke kosten zo laag mogelijk te houden. Lage voerkosten zijn voor varkenshouders nu eenmaal hoofdzaak. “De kosten voor de aanschaf van een brijvoerinstallatie zijn vergelijkbaar aan die van een droogvoerinstallatie. Je maakt echter extra kosten voor de opslag van vochtrijke bijproducten. Dat moet door lagere voerkosten worden terugverdiend. Daarom is het van belang dat er behoorlijke aantallen dieren achter de installatie liggen. Door het gebruik van bijproducten liggen de voerkosten op jaarbasis veel lager dan bij varkenshouders die geen gebruik maken van bijproducten”, legt Peter uit. “We zouden de voerkosten nog verder kunnen verlagen door nog scherper te zijn op het inkopen van producten, maar dan ben je de hele dag aan het bellen en rekenen.” Ook dat is een tendens die van Schijndel steeds meer waarneemt, varkenshouders beheren steeds vaker zelf het mengvoer en sturen zelf in de samenstelling. “Daarom zijn we bij Bonda transparant in wat er in onze mengvoeders gaat. Klanten kunnen precies de samenstelling zien, en zien in welke hoeveelheden componenten worden opgenomen. Dat biedt vertrouwen en het geeft ruimte om van elkaar te leren en kennis en ervaringen uit te wisselen.”

meer weten over brijvoer en/of de producten van bonda? Neem contact op met uw specialist of kijk op www.bonda.nl

Ruim 1,6 miljoen kg reductie fosfaat in veevoer

Elke kilo fosfaat die een dier niet eet, komt ook niet in de mest terecht. Dat draagt bij aan een goed milieu en de biodiversiteit. Voor Agrifirm is de reductie van fosfaat in voer een belangrijk speerpunt. Agrifirm Feed heeft hiervoor speciale voerconcepten ontwikkeld voor alle sectoren. Voorbeelden hiervan zijn: AirLine [2.0] voer en Pmin-voeders voor varkens, en de nP-voeders voor rundvee. In alle rundveevoerlijnen heeft Agrifirm de maximale hoeveelheid fosfaat in de voeders verlaagd en hebben onze specialisten rundveehouders gestimuleerd om deel te nemen aan BEX (bedrijfsspecifieke excretie). Kijk voor meer informatie over deze voerconcepten op www.agrifirm.com/agrifirmfeed of vraag het aan uw specialist. In totaal heeft Agrifirm Feed in 2012 ruim 1,6 miljoen kilo fosfaat via het voer gereduceerd ten opzichte van 2008/2009. Hiermee hebben we een substantiële bijdrage geleverd aan het halen van de sectorale doelstellingen, zoals beschreven in het Convenant Voerspoor van Nevedi en LTO.

Duurzame verwerking gewasbeschermingsfust

Agrifirm Plant heeft een afvalverwerkings-bedrijf en een verpakkingsbedrijf samengebracht. Het doel: recycling van afvalmateriaal op een rendabele wijze. Het afvalverwerkingsbedrijf is een gerenommeerd bedrijf in afvalcollectie en -verwerking en beschikt over een landelijk netwerk. Het verpakkingsbedrijf is gespecialiseerd in het verwerken van lege chemische verpakkingen. De afvalstroom wordt weer geschikt gemaakt als grondstof voor nieuwe producten. Wilt u ook uw lege jerrycans van gewasbeschermingsmiddelen laten recyclen? Neem dan contact op met uw specialist of bel naar Agrifirm Plant Verkoopondersteuning, (088) 488 12 10.

INTERVIEWangri van schijndel (Links boven) / Hendrik en Peter relou (Rechts boven)

De Rips

Agrifirm is betrokken bij verduurzaming van de eiwitimport en het onderzoek naar alternatieve eiwitstrategieën. Agrifirm Plant heeft samen met Agrifirm Innovation Center de mogelijkheden onderzocht om het eiwitgehalte in Nederlandse maïs en tarwe te verhogen met behulp van betere meststoffen. Een ander initiatief is het onderzoek naar de verhoging van het raapaandeel in pluimveevoer. Op de afdeling New Raw Materials van het Agrifirm Innovation Center hebben we in 2012 getoetst of grondstoffen als zeewier en insecten toepasbaar zijn in veevoer.

Alternatieve eiwitbronnen

Page 4: Maatschappelijk jaarbericht 2012

Pionieren in duurzaamheid Agrifirm4

Page 5: Maatschappelijk jaarbericht 2012

Pionieren in duurzaamheidAgrifirm 5

Samen met 28 partijen uit de retail, verwerkende industrie en veevoederindustrie heeft Agrifirm in september 2011 het Verbond van Den Bosch ondertekend. Dit is een versnellingsagenda die concreet aangeeft hoe de sector zich de komende jaren moet ontwikkelen om in 2020 alleen nog duurzaam vlees in de schappen van de Nederlandse supermarkt te hebben liggen. Mede op basis van de afspraken uit het Verbond heeft Agrifirm zich gedurende 2012 georiënteerd op haar positie in de mestproblematiek in Nederland.

Voor een goed resultaat van de inzet van Agrifirm-producten is het boerenmanagement belangrijk. Agrifirm Feed biedt computerprogramma’s die de ondernemer bijstaan in managementbeslissingen. Het adviesprogramma Voerwinst bijvoorbeeld ondersteunt vleesvarkenshouders in de keuze voor het beste voerschema. De beoordelings -en adviestool MelkNavigator berekent exact welke voedingsstoffen koeien nodig hebben voor het gewenste resultaat. OPFOK 24 levert in elke fase de juiste voeders, tools en adviezen voor de ontwikkeling van een kalf in de eerste twee jaar van zijn leven. Kijk voor meer informatie over onze adviesinstrumenten op www.agrifirm.com/agrifirmfeed of vraag het uw specialist.

Ons doel is om het transport efficiënt en energiezuinig te organiseren. De productie en het transport zijn flexibeler en efficiënter ingericht. De fabrieken in Utrecht en Maasbracht konden door al deze maatregelen gesloten worden. Ritten vanaf de fabrieken worden zodanig ingepland, dat retourvrachten meegenomen kunnen worden. Daarnaast zijn er binnen Agrifirm Feed in 2012 Business Excellence-projecten geweest, die bijgedragen hebben aan een efficiëntere planning, productie en transport. Binnen Agrifirm Plant zijn de logistieke visies ‘bestellen en bezorgen’ en ‘efficiënt als het kan, spoed als het moet’ in 2012 verder ingevuld. De ‘transport efficiency’ van gewasbeschermingsmiddelen is met 4,3 procent verbeterd ten opzichte van 2011.

Als Agrifirm willen we op onze internetsite communiceren over de duurzaamheidsthema’s die relevant zijn. Onze doelgroep is breed: van studenten en beleidsmakers tot aan geïnteresseerde burgers. In 2012 hebben we een zogeheten Duurzaamheid Wiki ontwikkeld. Hierop beschrijven we de maatschappelijke thema’s in de agrarische sector waar Agrifirm bij betrokken is. Enkele voorbeelden zijn: klimaatverandering, duurzame grondstoffen en transparantie. Onder deze thema’s staan onze standpunten met daarbij een chronologisch overzicht van projecten, initiatieven en plannen: www.agrifirm.com/duurzaamheidwiki

Verbond van Den Bosch

Adviesinstrumenten goed presterende dieren

Energiezuiniger transport

Agrifirm Wiki

Al meer dan tweehonderd jaar werken boeren en telers samen in coöperaties.Ook in economische slechte tijden blijkt de coöperatie een stevig fundament voor aangesloten partijen. Niet voor niets riepen de Verenigde Naties (VN) 2012 eerder uit tot het jaar van de coöperatie. De belangrijke rol voor de economische ontwikkeling was hierin doorslaggevend. Agrifirm bewijst dat coöperaties vandaag de dag uitstekend functioneren. Onze organisatie biedt een breed scala aan productenen diensten voor de agrarische sector in Nederland en andere Europese landen.

Ca. 70 tot 80% van de Nederlandse melkveehouders doet aan een vorm van beweiding, maar er is een groeiende tendens van opstallen te zien. Om ervoor te zorgen dat het huidige percentage weidegangboeren ook in de toekomst gehandhaafd blijft, is het Convenant Weidegang opgesteld. Samen met andere partijen in de voedselketen heeft Agrifirm het Convenant Weidegang ondertekend. Agrifirm wil veehouders die kiezen voor beweiden, voorzien van deskundige advisering en voerproducten die optimaal passen in weiderantsoenen.

“Met het WeideKompas bieden we melkveehouders een tool om meer rendement en gemak te behalen uit weidegang. Agrifirm is het eerste voerbedrijf dat veehouders op die manier actief ondersteunt bij weidegang”, vertelt Rick de Vor, specialist Rundveehouderij bij Agrifirm Feed. Hij is van mening dat je met beweiden net zulke economische resultaten behaaltals met opstallen en zelfs betere resultaten kunt behalen, afhankelijk van hoeveel voer een melkveehouder van het land kan halen en de voerprijzen van dat moment.

De voornaamste reden dat veel melkveehouders toch naar opstallen neigen, heeft te maken met arbeidsgemak. “Ik heb ca. 100 koeien die zo’n 150 tot 180 dagen per jaar buiten lopen. ’s Ochtends gaan ze naar buiten, ’s avonds worden ze weer naar binnen gehaald. Dat is intensief”, beaamt melkveehouder Peter Lekkerkerker uit Snelrewaard. “Het werk zit ‘m niet alleen in het dagelijks ophalen van de koeien, maar ook in het maaien en bemesten van het grasland. Dat is een stuk bewerkelijker dan wanneer je je vee binnen hebt staan, dan hoef je niet zo strak te plannen wanneer je welk stuk grasland moet bemesten of maaien.”

Daarom zet het WeideKompas van Agrifirm niet alleen in op rendement, maar ook op arbeidsgemak. Want er zitten een aantal haken en ogen aan beweiden, maar het heeft ook zo z’n voordelen. “Ik heb voldoende grasland en kan weidegang goed combineren. En ja, het is arbeidsintensief, maar ik doe het omdat het beter is voor de koeien”, legt Peter uit. “Bovendien is het goed voor het imago van de sector”, vult Rick aan. “Koeien in de wei horen gewoon bij het Hollandse landschap en brengt de melkveehouder in contact met de maatschappij en de omgeving.”

meer weten over het weideKompas van agrifirm?Kijk op www.agrifirm.com of neem contact op met uw specialist.

Beweiden, rendabel en goed voorhet imago van de sector

De opmars van de coöperatie

INTERVIEWrick de vor (Rechts) / Peter lekkerkerker (Links)

Snelrewaard

Page 6: Maatschappelijk jaarbericht 2012

Pionieren in duurzaamheid Agrifirm6

Efficiënte inzet van organische mest met dynamisch N-model

INTERVIEWFokko Prins (Links) / arjan Prins (Rechts onder)

Meeden

Zo’n 30 procent van de projecten van de R&D-afdeling van Agrifirm Plant is gericht op het efficiënter inzetten van organische meststoffen. Door hergebruik van organische mest worden kringlopen verder gesloten. De afgelopen twee jaar heeft Agrifirm Plant samen met het Louis Bolk Instituut en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) een instrument ontwikkeld voor optimale bemesting van de bodem, het dynamische N-model. Fokko Prins, teeltspecialist bij Agrifirm Plant, legt uit wat de aanleiding voor de ontwikkeling van het model was. “Stikstof in organische mest bestaat uit een mineraaldeel en een organisch deel. Van het mineraaldeel weten we dat dit direct beschikbaar is in de bodem. Van het organische deel is dat veel moeilijker in te schatten. Zeker met de verschillende mestsoorten die er zijn,

is het lastig om te bepalen wanneer dit vrijkomt. De ontwikkelde tool helpt ons te voorspellen wanneer het organische deel van stikstof vrijkomt in de bodem.” Dit maakt de inzet van organische mest door akkerbouwers aantrekkelijker.

Arjan Prins, akkerbouwer in het Groningse Meeden, kan hierover meepraten. “Van kunstmest weet je wat de werking ervan is op je gewas. Organische mest is veel goedkoper, maar ook minder voorspelbaar. Hoe nauwkeuriger je meet en weet wat de behoefte van het gewas is op welk moment, hoe beter je daar op in kunt spelen en hoe egaler je gewas groeit. Alles wat je gewas helpt om stikstof beter te benutten, komt ten goede aan de product-kwaliteit. Ook is het belangrijk om net zoveel mineralen aan als af

te voeren, dus je wilt dat je gewas alle nutriënten benut. Voor wat betreft stikstof lukte dat niet, daar traden altijd veel verliezen op. Wanneer we de werking hiervan beter kunnen berekenen, kunnen we de componenten van organische mest beter benutten en hebben we minder kunstmest nodig om bij te sturen.” Het dynamisch N-model is een online tool en komt in de loop van dit jaar beschikbaar voor akkerbouwers en telers voor eigen gebruik.

meer weten over het dynamisch n-model?Neem dan contact op met uw specialist.

Page 7: Maatschappelijk jaarbericht 2012

Pionieren in duurzaamheidAgrifirm 7

Met carbon footprinting bedoelen we het uitrekenen van de totale broeikasgasemissies van een product gedurende zijn hele levensduur. Dit onderwerp komt steeds prominenter op de agenda van diverse overlegorganen binnen de landbouwsector in Nederland, Europa en zelfs de hele wereld. Zo hebben medewerkers van Agrifirm Feed medewerking verleend aan de lancering van de tool FeedPrint in 2012. Dat project is uitgevoerd door Wageningen Universiteit en Blonk Consultants. Daarnaast wordt middels een partnerschap van The European Feed Manufacturers’ Federation (FEFAC) met Food and Agriculture Organizations of the United Nations (FAO), waarin Agrifirm zitting heeft, gewerkt op dit gebied aan een internationale standaardisatie. Vanuit Agrifirm Plant is samen met enkele ketenpartijen gewerkt aan de afronding van een footprinttool geschikt voor de Nederlandse akkerbouw.

Carbon footprint

Als locatiemanager en integraal logistiek planner zijn Frits de Wit en Casper Stam betrokken bij het IDEX-project dat onder andere op de locatie van Agrifirm Feed in Veghel is doorgevoerd. IDEX is er op gericht om door middel van inventarisatie objectieve getallen te verzamelen ter verbetering van bedrijfsprocessen. Dit heeft een positieve impact gehad op de werkvloer is de ervaring van Frits en Casper.

Meten is wetenINTERVIEW

Frits de wit (Rechts) / Casper stam (Links)Veghel

“Je ziet de resultaten terug in harde cijfers als bijvoorbeeld een geplande beladingsgraad van bulkauto’s die van 90 naar 96% is gegaan, maar het belangrijkste is misschien nog wel de verandering in het gedrag van medewerkers. Omdat mensen zelf mee hebben gedacht en meedenken over verbeteringen, voelen ze zich verantwoordelijk voor het slagen ervan en daardoor verandert de werksfeer.”

Sojateelt in NederlandAgrifirm heeft sojateelt in Noordwest-Europa de afgelopen tijd op de kaart gezet. In Nederland is in 2012 op diverse plaatsen geteeld en getest, onder meer in Zuid-Limburg, Noord-Brabant, Flevoland en Groningen. Ook in België zijn, in samenwerking met een Belgische kennisinstelling, op twee locaties sojaproeven uitgevoerd. Met ingang van 2013 breiden we het netwerk van sojakwekers verder uit met een Duitse partij; daarnaast proberen we de banden met kennisinstellingen in België en Nederland te versterken. In Nederland voeren we komend jaar een praktijktest uit met telers. Dit onderzoek moet eventuele belemmeringen voor de teelt van soja in beeld brengen en duidelijk maken of soja kan concurreren met gewassen als tarwe en maïs. Uitgangspunt voor deze praktijktest is dat sojateelt in Nederland over vijf jaar commercieel aantrekkelijk moet zijn. Om op de hoogte te blijven van dit project volg de berichten opwww.agrifirm.com/sojateeltinnederlandof vraag één van onze specialisten.

Bonda, één van de dochterbedrijven van Agrifirm, produceert sinds kort als enige bedrijf ter wereld vochtrijk, stapelbaar mengvoer voor rundvee. Afgelopen najaar is hiervoor in ’s-Hertogenbosch een nieuwe fabriek in gebruik genomen met een productiecapaciteit van tweehonderdduizend ton vochtrijk mengvoer per jaar.

Het innovatieve voer combineert de voordelen van verschillende vloeibare, droge en stapelbare (bij)producten. Met dit concept sluiten we nog beter aan op de behoeften van onze klanten. De rundveebedrijven worden almaar groter en intensiever en steeds meer veehouders gebruiken bijproducten in verschillende soorten

Nieuwe fabriek vochtrijk rundveemengvoer

en vormen. Het aanbod van deze producten is alleen niet altijd even stabiel en niet iedere veehouder heeft de mogelijkheid om vloeibare bijproducten te voeren. Met het stapelbare, vochtrijke mengvoer maken wij voor onze klanten meer producten bereikbaar. Een groot voordeel is de stabiele samenstelling en de beschikbaarheid, het hele jaar door. De productiewijze heeft eveneens voordelen voor toeleveranciers. Wij kunnen ze met dit procedé meer afzetzekerheid bieden. De mogelijkheden om bijproducten uit de levensmiddelenindustrie in veevoer te verwerken zijn hiermee vergroot. Voor meer informatie over dit product zie www.bonda.nl

Page 8: Maatschappelijk jaarbericht 2012

Pionieren in duurzaamheid Agrifirm8

47,9% van alle droge grondstoffendie Agrifirm in veevoer verwerkt bestaat uit restproducten uit de levensmiddelen-industrie en de biobased economy. Deze blijven over bij de productie van bijvoor-beeld biobrandstoffen, brood, koek, margarine, bier en suiker. Daarnaast hebben producenten te maken met een groot aantal restpartijen.Deze zijn, mits in een uitgekiende samenstelling, uitstekend geschiktals grondstof voor diervoeders.

47,9%

Percentage restproducten per diersoort

38,8% Varkens

31,5% Leghennen

40,9% Vleeskuikens

65,1% Melkvee

Hergebruik restproducten levensmiddelen-industrie

In het KPI-verslag van Agrifirm op www.agrifirm.com

staat een overzicht van het aandeel soja en palm-

pitschilfers in het veevoer van Agrifirm.

Deskundige, gemotiveerde medewerkers zijn onmisbaar voor een succesvolle organisatie. Daarom is het belangrijk om te weten waar zij verbeteringen zien binnen het bedrijf. Iedere twee jaar wordt daarom een medewerkertevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder de medewerkers van de bedrijven binnen de Agrifirm Group.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek worden vervolgens acties ondernomen ter verbetering. Dat soms ogen-schijnlijk kleine verbeteringen al veel kunnen veranderen binnen een organisatie hebben Elfi van Herweghe (Group HR Manager),

De basis van succesEllen van Meenen (productmanager FFI) en Michael Laverge (accountmanager PICC ) bij Nuscience ondervonden. “We hebben bijvoorbeeld een kort dagelijks overleg van 5 tot 15 minuten ingevoerd voor de operationele processen. Planning, productie en logistiek praten elkaar hierin kort bij over de gang van zaken. Door deze dagelijkse afstemming lopen de primaire processen beter en daar profiteren onze klanten weer van.” Niet alleen lopen primaire processen beter, maar in het hele bedrijf is een omslag te merken naar meer openheid, afstemming en samenwerking. Een positief gevolg van het medewerkertevredenheidsonderzoek.

INTERVIEWElfi van Herweghe (Links) / Ellen van meenen / michael laverge (Rechts)

Drongen (België)

ColofonRedactie: Afdeling CSR, afdeling Communicatie Agrifirm Group BV

Concept en realisatie: Hin & van Kimmenade, Schuttelaar & Partners

Fotografie: Marcel Bekken

Koninklijke Agrifirm Group Landgoedlaan 207302 HA ApeldoornPostbus 20007302 HA Apeldoorn

t 088 488 10 [email protected]

Agrifirm investeert in de juiste inzet van nieuwe organische meststromen, afkomstig van bijvoorbeeld de mestverwerking en de biobased economy. Deze verbeteren de bodemvruchtbaarheid bij klanten.

Omdat Agrifirm het grote belang van het verder in balans brengen van de mineralenkringlopen in Nederland ziet, is ze één van de initiatiefnemers van het Mestinvesteringsfonds.

Sluiten van kringlopen met organische mest

Dit fonds richt zich op ondersteuning van regionale initiatieven. Begin mei is het loket Mestverwerking live gegaan en het Mestinvesteringsfonds geopend. In dit loket werken het Mestinvesteringsfonds, het Projectbureau Lokale Mest-verwerking en de drie regionale LTO-fondsen samen om initiatieven te ondersteunen met kennis en financiële middelen. Voor meer informatie en het indienen van aanvragen kijk op: www.mestverwerkingsloket.nl