lyckv.files. Web viewZie jij de invloed van dromen in de bij vraag 1 genoemde werken van Dali (de...

3
Mini Onderzoeksopdracht Bij de workshop Film , K. Rutten (RUT) en H. Hartman (HRT) Introductie: In de workshop Film hebben we het gehad over de film Destino. Deze film is een symbolisch verhaal over het personage Chronos, de personificatie van de tijd. Zijn liefde voor de sterfelijke dame Dahlia blijft onbeantwoord. Hij blijft zitten met een oneindig verlangen. Het verhaal wordt door Disney omschreven als een simpel liefdesverhaal: “boy meets girl”. Dali vatte het verhaal samen als “een magisch vertoon van het problematische leven in het labyrint van de tijd”. In deze uitspraken komt het verschil tussen beide kunstenaars duidelijk naar voren. De film zit vol symbolische verwijzingen. Door de manier waarop Disney over de film praat, lijkt het erop dat Disney het niet belangrijk vindt deze verwijzingen te begrijpen. Waar we het over eens kunnen zijn met Disney is dat de kijker absoluut begrijpt dat het gaat over onvervulde liefde en het verlangen dat blijft hangen. Je kan via deze link de film nog een keer bekijken. Onderzoek:

Transcript of lyckv.files. Web viewZie jij de invloed van dromen in de bij vraag 1 genoemde werken van Dali (de...

Page 1: lyckv.files.   Web viewZie jij de invloed van dromen in de bij vraag 1 genoemde werken van Dali (de werken/ schilderijen die je in je antwoord hebt genoemd)? Beschrijf er twee

Mini OnderzoeksopdrachtBij de workshop Film, K. Rutten (RUT) en H. Hartman (HRT)

Introductie:

In de workshop Film hebben we het gehad over de film Destino.

Deze film is een symbolisch verhaal over het personage Chronos, de personificatie van de tijd. Zijn liefde voor de sterfelijke dame Dahlia blijft onbeantwoord. Hij blijft zitten met een oneindig verlangen.

Het verhaal wordt door Disney omschreven als een simpel liefdesverhaal: “boy meets girl”. Dali vatte het verhaal samen als “een magisch vertoon van het problematische leven in het labyrint van de tijd”. In deze uitspraken komt het verschil tussen beide kunstenaars duidelijk naar voren.

De film zit vol symbolische verwijzingen. Door de manier waarop Disney over de film praat, lijkt het erop dat Disney het niet belangrijk vindt deze verwijzingen te begrijpen.

Waar we het over eens kunnen zijn met Disney is dat de kijker absoluut begrijpt dat het gaat over onvervulde liefde en het verlangen dat blijft hangen.

Je kan via deze link de film nog een keer bekijken.

Onderzoek:

1. Bekijk de film nog een keer. Welke werken van Dali zie je terug in de film. Noem ten minste drie van deze werken (schilderijen) van Dali die je in de film herkent en omschrijf onderdelen van deze schilderijen. (3p)

Surrealistische kunstenaars probeerden alles wat rationalistisch was te omzeilen. Associaties en toeval waren voor hen manieren om kunst te kunnen maken. Bij Dali zie je met name de invloed van dromen terug.

Page 2: lyckv.files.   Web viewZie jij de invloed van dromen in de bij vraag 1 genoemde werken van Dali (de werken/ schilderijen die je in je antwoord hebt genoemd)? Beschrijf er twee

2. Zie jij de invloed van dromen in de bij vraag 1 genoemde werken van Dali (de werken/ schilderijen die je in je antwoord hebt genoemd)? Beschrijf er twee. (2p)

In het manifest dat de surrealistische kunstenaars schreven, verbonden zij hun ideeën aan het werk van de psycholoog Sigmund Freud. Freud schreef in zijn psychoanalyse dat er een onderbewustzijn is waarin allerlei driften verborgen zitten. Dromen waren voor Freud een belangrijke informatiebron om zijn patiënten te helpen.

3. Zoek op wat een manifest is en leg het in je eigen woorden uit. (1p)4. Zoek meer informatie over de psychoanalyse van Freud. Schrijf in je eigen

woorden op wat je hebt gevonden. (3p)5. Zoek nu een kunstwerk dat behoort tot het Surrealisme. Voeg de afbeelding

toe en schrijf erbij: De maker, de titel, het jaar waarin het werk gemaakt is. (1p)

6. Leg uit op welke manier de surrealisten beïnvloed zijn door de theorieën van Freud. Bespreek kenmerken van het kunstwerk van vraag 5 in je uitleg. (5p)

Deze opdracht lever je in via de ELO bij “Opdrachten” en dan bij de juiste “mini-onderzoek” opdracht. Let erop dat je het document een duidelijke titel geeft.

Schrijf naast deze opdracht ook een CZP1B blogbericht over dit minionderzoek. Gebruik daarvoor de 10 vragen uit de CZP1B opdracht.