Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook...

16
BERGSCHENHOEK GROEP LUCHT ROOK WATER

Transcript of Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook...

Page 1: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

BERGSCHENHOEK GROEP

LUCHTROOK WATER

Page 2: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

2

Page 3: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

3

INHOUDSOPGAVE

Een korte geschiedenis 4

Lucht, Rook en Water 5

DNA voor de toekomst 5

R-Vent Group 6

Bergschenhoek Civiele Techniek 8

KWT Group 10

Samen sterk 13

Maatschappelijke verantwoord ondernemen 13

Stichting RoFa Foundation 13

Organogram 14

Bergschenhoek Groep

Bergschenhoek Groep B.V. is de holding van deBergschenhoek Groep. De holding is gevestigd inBergschenhoek. Vanuit deze plek worden dewereldwijde activiteiten van de verschillendewerkmaatschappijen gecoördineerd. Bergschenhoek Groep B.V. is voortgekomen uitde voormalige Betonwarenfabriek Hercules N.V.,opgericht in 1956 als onderdeel van de RookGroep (anno 1919).

De Bergschenhoek Groep is onder te verdelenin 2 divisies:

• Lucht en Ventilatie• Grond-, weg- en waterbouw, civiele technieken waterbeheersing

www.bergschenhoek-groep.com

BERGSCHENHOEK GROEP

Page 4: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

4

1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijneerste zand- en grindlevering vanaf het water doet.

1930 De zaken lopen voorspoedig en de activiteiten breiden zich uitrichting de vaste wal, nu onder de naam Gebroeders Rook N.V.

1938 Inmiddels werken meerdere zoons in het bedrijf en wordt denaam gewijzigd in H. Rook en Zonen N.V.

1953 Later zal de naam veranderen in Gebroeders Rook N.V.,onder de vlag van de gebroeders Rook.

1956 De aankoop van een bedrijfsterrein in Bergschenhoek betekenteen nieuwe mijlpaal voor de familie. Op dit terrein start HuigRook betonwarenfabriek Hercules B.V. Hier worden betonnenbinnenmuurstenen en later ook betonnen elementen voorschoorsteen- en ventilatiekanalen geproduceerd.

1965 Er vindt wederom een wijziging plaats en verandert de naam inIndustrie- en handelmaatschappij Bergschenhoek B.V.

1976 Mede dankzij de explosieve opkomst van de woningbouw inNederland kent het bedrijf in de jaren zeventig een enorme groei.

1980 Er wordt besloten om binnen Industrie- en handelmaatschappijBergschenhoek B.V. een aparte afdeling voor activiteiten op hetgebied van civiele techniek op te richten die later verder gaatals Bergschenhoek Civiele Techniek B.V.

1984 Om aan de grote vraag te kunnen voldoen opent Industrie- enhandelmaatschappij Bergschenhoek B.V. in 1984 een tweedeproductielocatie in Staphorst.

1990 Eind 1990 neemt Obourg België S.A. de totale Rook-groep over. Een aantal aandeelhouders blijft actief in het management enna twee jaar kopen zij Industrie- en handelmaatschappijBergschenhoek B.V. terug. De activiteiten worden in de jaren daarna uitgebreid tot dehedendaagse groep van bedrijven onder de vlag van deBergschenhoek Groep.

2016 De vierde generatie Rook neemt de dagelijkse leiding over.

Page 5: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

5

DNA VOOR DE TOEKOMST

De boeiende geschiedenis van BergschenhoekGroep B.V. leverde de bouwstenen voor de toe-komst. Het begon allemaal met Huig Rook, die in1919 met een handel in zand en grind startte.Inmiddels staat de vierde generatie Rook aan hetroer en is Bergschenhoek Groep B.V. een internatio-naal erkend familiebedrijf.

Zoals Bergschenhoek Groep B.V. zich vandaag dedag presenteert, is vooral de verdienste van dederde generatie. Voortbouwend op de fundamentenvan Huig Rook, heeft het bedrijf een enorme ont-wikkeling doorgemaakt. Van handel op debinnenvaart tot wereldwijde speler op het gebiedvan ventilatie- en luchtbehandelingssystemen,waterbeheersingssystemen en civiele techniek.

Een van de belangrijkste drijfveren van de Berg-schenhoek Groep is het continueren van deonderneming op de lange termijn. Om dit te kunnenbereiken wordt er voortdurend gestreefd naar eenoptimaal resultaat en winstgevende groei. Maardan wel binnen een maatschappelijke verant-woorde context.

Bergschenhoek Groep B.V. heeft de ambitie eenduurzame onderneming te zijn met oog voor kwali-teit en innovatie. Niet alleen op het gebied vanproductie, maar zeker ook in relatie tot haar klanten,partners en medewerkers.

Tien kernwaarden geven richting aan de ambitie en visie die de Bergschenhoek Groep deelt met haar dochterondernemingen:

Lucht, Rook en Water

Bergschenhoek Groep B.V. is een familiebedrijf meteen lange traditie. In bijna 100 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een vooraanstaande internationaleonderneming op het gebied van ventilatie- enluchtbehandelingssystemen, waterbeheersings-systemen en civiele techniek.

Bergschenhoek Groep B.V. werkt vanuit een centrale visie: Het leveren van bouwgerelateerdekwaliteitsproducten op basis van een gedegentechnisch advies, met de behoefte van de klant ofgebruiker als middelpunt. Duurzame relaties metmedewerkers, afnemers, opdrachtgevers en anderepartners zijn daarvoor van essentieel belang.

Bergschenhoek Groep B.V. hecht veel waarde aankwaliteit, gezonde en veilige arbeidsomstandig-heden en milieubewustzijn. Dit komt onder meertot uiting in diverse ISO-certificeringen, zoals hetISO 9001 certificaat.

Lees verder in het boek

Eigenaarschap

Verantwoordelijkheid Integriteit Ontwikkeling

Zelfstandigheid Duurzaamheid Flexibiliteit

Kwaliteit Samenwerking Betrokkenheid

Page 6: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

6

Page 7: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

VENTILATIE- EN LUCHTBEHANDELING

7

R-Vent Group bouwt voort op de ruim 60 jaar kennisen ervaring van de Bergschenhoek Groep. Voor iederproject op gebied van ventilatie en luchtbehandelingin de woning- of utiliteitsbouw bieden we passendesystemen voor een optimaal binnenklimaat. Onsteam van medewerkers is in staat om uw vraagstukin kaart te brengen en deze te vertalen naar con-crete oplossingen op maat.

Wat is een prettig en gezond binnenklimaat om in tewonen, te leren, te werken of te recreëren? De juisteventilatie of luchtbehandeling, die zorgt voor eencomfortabel binnenklimaat voor de eindgebruiker.Dit vormt de basis voor de standaard waaraan alleR-Vent producten en systemen moeten voldoen.Producten en systemen die continu worden onder-worpen aan strenge kwaliteitseisen op het gebiedvan energiezuinigheid, duurzaamheid, luchtdichtheiden het bieden van comfort. Van installatiegemakvoor de installateur tot eenvoud in bediening enonderhoud voor de eindgebruiker. Dat zijn de basis-uitgangspunten voor onze standaard. Dé R-Ventstandaard!

Deze R-Vent standaard zorgt voor de waarborgingvan de kwaliteit van de in eigen beheer geprodu-ceerde producten van ons eigen R-Vent merk.Aangevuld met een assortiment van andere gere-nommeerde (inter)nationale A-merken op hetgebied van luchtbehandeling en ventilatie. Allengetoetst op basis van dezelfde standaard. Om snelen efficiënt te werken leveren we de producten gro-tendeels direct uit voorraad. Dit zorgt ervoor dat weeen breed scala aan ventilatie- en luchtbehandelingoplossingen kunnen bieden voor woningbouw enutiliteit.

Naast kwaliteitsproducten ondersteunen we klan-ten en relaties die verantwoordelijk zijn voorcomplete ventilatie of luchtbehandeling projecten,vanaf de ontwerpfase tot een comfortabel en aan-genaam binnenklimaat als eindresultaat. Systemenkunnen daarbij compleet vanuit onze fabriek volledigjust-in-time prefab geleverd worden.

R-Vent Group B.V.

R-Vent Group B.V. is in 2011 door BergschenhoekGroep B.V. opgericht. Onder R-Vent Group B.V. vallenalle ondernemingen op het gebied van ventilatie enluchtbehandeling. In Nederland zijn dat R-VentNetherlands B.V. (Bergschenhoek Luchtcomfort), Spiraliet en R-Vent Natuurlijke ventilatie. Daarnaastis R-Vent Group B.V. mede-aandeelhouder van Vespi. De Belgische markt wordt bediend door R-Vent Belgium en we werken nauw samen met de aan onsgelieerde bedrijven Climate Recovery in Zweden enRoHa Group Sp.zo.o. (Rekuperatory en Ventermo) inPolen. R-Vent Group B.V. streeft ernaar een flexibeleen daadkrachtige totaalleverancier in de lucht- enventilatiebranche te zijn.

R-Vent Group B.V. is actief betrokken bij de brancheorganisaties Luka (Nederlandse verenigingvan luchtkanalenfabrikanten), VLA (Vereniging leveranciers luchttechnische apparaten) en TVVL(kennispartner in de technologiesector).

Werkterreinen• Ventilatie- en luchtbehandeling voor:

Woningen, kantoren, scholen, gezondheidszorg,leisure, industrie en scheepvaart

www.r-vent.com

Page 8: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

8

Page 9: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

GROND- , WEG- EN WATERBOUW

9

Bergschenhoek Civiele Techniek B.V. (BCT) is eenbedrijf met geschiedenis. Het begon in 1973 metde productie van gegolfd stalen ARMCO duikers.Nu, bijna 45 jaar later, produceert BCT nog altijdgegolfd stalen duikers in allerlei soorten enmaten. Maar ook aardappelventilatiekanalen en(drink)wateropslagsystemen behoren inmiddels totons assortiment.

BCT kiest bewust voor duurzaam en maatschap-pelijk ondernemen. Dit houdt in dat we continubezig zijn de juiste balans te vinden tussen econo-mische, sociale en milieu belangen. Met goedingerichte processen en duurzame producten pro-beren we het milieu zo min mogelijk te belasten.Het is ons gelukt om de CO2-uitstoot van onzeorganisatie de afgelopen jaren met 70% te vermin-deren. Dit hebben we onder andere gerealiseerddoor gebruik te maken van energiebesparendeproducten, duurzame energie en efficiënteromgaan met gebruik van materialen. Het leverdeons een certificering niveau 3 van de CO2-prestatie-ladder op.

BCT is een volwaardige gesprekspartner voor allebetrokkenen in de grond-, weg-, en waterbouw.We zijn goed op de hoogte van de vraagstukkenwaarmee aannemers, advies- en ingenieursbu-reaus te maken hebben. Dankzij onze jarenlangeervaring en kennis op het gebied van innovatie zijnwe in staat om gezamenlijk passende en origineleoplossingen te bedenken. Een voorbeeld hiervan isde gepatenteerde bloemrand. Een schitterendeinnovatie waarmee mooie golvende eindafwerkin-gen voor tunnels worden gerealiseerd.

Bergschenhoek Civiele Techniek B.V.

Bergschenhoek Civiele Techniek B.V. (BCT) is al 45jaar een vertrouwde partner in grond- weg-, enwaterbouw. Het in 1973 opgerichte onderdeel vanBergschenhoek Groep B.V. ontwikkelt op maatgemaakte oplossingen. Vanuit de vestigingen inBergschenhoek en Zevenbergen produceert enlevert BCT onder andere gegolfd stalen duikers, veetunnels, faunapassages, (drink)wateropslagsystemen en aardappelventilatiekanalen. BCT is distributeur van verschillende handelsproducten enbeschikt over een Europees dealernetwerk.

BCT kenmerkt zich door voortdurende product-innovatie waarbij duurzaamheid een belangrijke rolspeelt. Sinds 2012 is BCT in het bezit van het CO2-Bewust Certificaat Niveau 3 van de CO2-Prestatieladder.

Werkterreinen• grond-, weg-, en waterbouw• agrarische sector

www.bergschenhoek-ct.com

Page 10: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

10

Page 11: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

WATERBEHEERSING

11

Bij KWT (Kwaliteits Waterbeheersingstechniek) Grouprichten we ons op de ontwikkeling en productie vanwaterbeheersingsproducten. KWT Group is inter-nationaal actief en levert een uitgebreide serieproducten voor de beheersing van oppervlakte- enafvalwater. Hier onder vallen onder andere afslui-ters, kleppen, stuwen, vlotterunits en hevels.

Dankzij onze eigen engineering- en productieafde-ling zijn we als KWT Group in de gelegenheid omhoogwaardige producten te leveren. Dit varieert vanstandaard artikelen tot op maat gemaakte en inno-vatieve oplossingen. We danken ons succes aanonze constante kwaliteit, creativiteit en stabiliteit.

Inmiddels bedient KWT Group alle Nederlandsewaterschappen. Daarnaast kunnen we veel aanne-mers, betonproducenten en gemeenten tot onzeklanten rekenen. Dankzij een wereldwijd distribu-tienetwerk dat vier continenten omvat, zijn wegoed in staat om onze buitenlandse afnemers tebedienen. Van Hong Kong tot Suriname: wereldwijdlevert KWT Group stuwen, afsluiters en kleppenvoor de aanleg van onder andere vliegvelden ensuikerplantages.

KWT Group

KWT Group maakt sinds 2007 onderdeel uit vanBergschenhoek Groep B.V. Binnen de Bergschenhoek Groep is het in 1988opgerichte bedrijf verantwoordelijk voor de produc-tie en levering van waterbeheersingsproducten.

Sinds de oprichting heeft KWT Group zich uitslui-tend gericht op de watermarkt. Daarbij stond vanafhet begin het gebruik van hoogwaardige materi-alen zoals High Density Polyethyleen (kunststof)en RVS centraal.

KWT Group heeft haar hoofdvestiging in Biddinghuizen. Daarnaast zijn er vestigingen inBelgië en Bulgarije. De werkmaatschappijen dieonder KWT Holding B.V. (KWT Group) vallen zijnKWT Waterbeheersing B.V., KWT Productie B.V.,KWT Milieu bvba en KWT Constructions Ltd.

Werkterreinen• waterbeheersing

www.kwtgroup.nl

Page 12: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

12

Page 13: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

13

Maatschappelijk verantwoord ondernemen bete-kent voor Bergschenhoek Groep B.V. meer danalleen het maken van bewuste keuzes op het gebiedvan bedrijfsvoering. Het betekent ook maatschap-pelijk betrokken zijn.

Bewust ondernemenDe continuïteit van Bergschenhoek Groep B.V. is eenbelangrijke strategische drijfveer. Het bewustzijnvan de maatschappelijke verantwoordelijkheid vande onderneming is hierbij groot. Maatschappelijkverantwoord ondernemen betekent meer dan alleenverantwoordelijk zijn voor correct gedrag en ethischondernemen. Het houdt ook een duidelijke visie inmet daaraan gekoppeld een vooruitstrevend MVO-beleid.

Geluk gevenDe maatschappelijke betrokkenheid van de familieRook heeft in 2011 geleid tot de oprichting vanStichting RoFa Foundation. De stichting draagt hetgeluk van kinderen een zeer warm hart toe en biedtfinanciële ondersteuning op het gebied van levens-onderhoud en onderwijs. Door een betekenisvollebijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jonge-ren te leveren, wordt de kans op een goedetoekomst vergroot. Kinderen zijn de toekomst, waarook ter wereld!

www.rofafoundation.nl

Samen sterk

Diversiteit en synergie: dat is de kracht vanBergschenhoek Groep B.V. Eén groep met een fundament van beton. Driedivisies met een veelvoud aan bedrijven. Dankzijde expertise van de groep is voor iedere vraageen juist antwoord te vinden.De behoefte van de klant en de gebruiker staatcentraal bij het realiseren van het uiteindelijkedoel: het leveren van kwaliteitsproducten opbasis van een op maat gemaakt en gedegenadvies.

Page 14: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

14

R-Vent Group B.V.

Lucht- en Ventilatiesystemen

R-Vent Netherlands B.V. (Bergschenhoek Luchtcomfort)Spiraliet B.V.R-Vent Natuurlijke ventilatie B.V.Vespi B.V. *R-Vent Belgium BVBA (België)

BERGSCHENHOEK GROEP B.V.

*deelneming

Bergschenhoek Civiele Techniek B.V. (BCT)KWT Holding B.V.:

KWT Productie B.V.KWT Waterbeheersing B.V.KWT Construction Ltd. (Bulgarije)KWT Milieu BVBA (België)

Rowat Asia SDN BHD *

Becitech B.V.

Grond- weg en waterbouw,civiele techniek en waterbeheersing

Page 15: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

15

Page 16: Lucht Rook Water · 4 1919 De geschiedenis van Bergschenhoek Groep B.V. start in 1919 als Huig Rook met zijn Bouw-en materialenhandel H. Rook zijn eerste zand- en grindlevering vanaf

BERGSCHENHOEK GROEP

Boterdorpseweg 10, 2661 AC BergschenhoekT 010 524 26 00F 010 524 26 91

E [email protected] www.bergschenhoek-groep.com