Lopen d Vuur december 2012

8
>>LopendVuur08 De krant van de Nederlandse Topsport >> december 2012 >> lees verder op pagina 2 Adelinde, Marit, Marianne of Ranomi? Het is een van de prangende vragen waarop sportminnend Nederland dinsdag 18 december een antwoord krijgt. Die avond is de Amsterdam RAI het decor van het NOS | NOC*NSF Sportgala 2012. De legendarische voetballer Abe Lenstra werd in 1951, tijdens een avond georganiseerd door de AVRO, verkozen tot de eerste Sporter van het Jaar. Inmiddels is de verkiezing enkele categorieën rijker en maken de topsporters en coaches zich op voor de 62 e editie van het gala. >> De organisatie van het NOS | NOC*NSF Sportgala – kijk voor alle categorieën en kanshebbers op pagina 4 en 5 – heeft de afgelopen jaren in overleg met de sporters enkele verbeteringen doorgevoerd. De sporters gaven aan een zo objectief mogelijk verkiezingstraject te willen en om die reden is er een vakjury ingesteld, is het aantal mogelijke genomineerden verruimd, leidt Olympisch of Paralympisch goud automatisch tot een nominatie en brengen de sporters en coaches direct aan het begin van de avond hun stem uit. Dit laatste wordt gedaan zodat ze zich zittend in de zaal niet meer kunnen laten beïnvloeden door de prachtige filmpjes die ze elk jaar weer voorgeschoteld krijgen. Unieke prestatie De genomineerde sportmannen, -vrouwen, -ploegen, gehandicapte sporters, coaches en talenten hebben allemaal een unieke prestatie geleverd, maar wie moet je kiezen? Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberge werden in FOTO: ANP PHOTO Koningin Beatrix ontvangt Olympische en Paralympische medaillewinnaars Voorafgaand aan het NOC | NOC*NSF Sportgala op 18 december worden alle Olympische en Paralympische medaillewinnaars tezamen ontvangen in het Koninklijk Paleis op de Dam. Deze speciale ontvangst vindt eenma- lig plaats in het kader van het hon- derdjarig bestaan van NOC dit jaar. Het Koninklijk Huis organiseert deze bijeenkomst als blijk van waardering voor de fantastische sportprestaties in Londen. Hare Majesteit de Koningin, ZKH de prins van Oranje, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zullen bij de ontvangst in het Koninklijk Paleis op de Dam aanwezig zijn. Tot de genodigden behoren naast alle Olympische en Paralympische medaillewinnaars en hun coaches vanuit NOC*NSF (onder meer) chefs de mission Maurits Hendriks en André Cats, directeur Gerard Dielessen en voorzitter André Bolhuis. Nationaal Coach Platform: de lessen van Londen > 2 Sportgala 2012: alle genomineerden op een rij > 4 De toekenning van een topsportstatus wordt strenger > 6 Talent Marije van Huigenbosch: "Met 120 kilometer per uur alleen in een bakkie naar beneden" > 8 De presentatoren van het Sportgala 2012: Dione de Graaff en Toine van Peperstraten. NOS | NOC*NSF Sportgala 2012 MOEILIJKE KEUZES IN EEN MOOI TOPSPORTJAAR HET LOPEND VUUR DECEMBER 2012 NOC*NSF 1

description

De krant van topsportend Nederland

Transcript of Lopen d Vuur december 2012

Page 1: Lopen d Vuur december 2012

>>LopendVuur08De krant van de Nederlandse topsport >> december 2012

>> lees verder op pagina 2

Adelinde, Marit, Marianne of Ranomi? Het is een van de prangende vragen waarop sportminnend nederland dinsdag 18 december een antwoord krijgt. Die avond is de Amsterdam RAi het decor van het nOs | nOC*nsF sportgala 2012.De legendarische voetballer Abe Lenstra werd in 1951, tijdens een avond georganiseerd door de AVRO, verkozen tot de eerste sporter van het Jaar. inmiddels is de verkiezing enkele categorieën rijker en maken de topsporters en coaches zich op voor de 62e editie van het gala.

>> De organisatie van het nOs | nOC*nsF sportgala – kijk voor alle categorieën en kanshebbers op pagina 4 en 5 – heeft de afgelopen jaren in overleg met de sporters enkele verbeteringen doorgevoerd. De sporters gaven aan een zo objectief mogelijk verkiezingstraject te willen en om die reden is er een vakjury

ingesteld, is het aantal mogelijke genomineerden verruimd, leidt Olympisch of Paralympisch goud automatisch tot een nominatie en brengen de sporters en coaches direct aan het begin van de avond hun stem uit. Dit laatste wordt gedaan zodat ze zich zittend in de zaal niet meer kunnen laten beïnvloeden door de prachtige filmpjes die ze elk jaar weer voorgeschoteld krijgen.

unieke prestatieDe genomineerde sportmannen, -vrouwen, -ploegen, gehandicapte sporters, coaches en talenten hebben allemaal een unieke prestatie geleverd, maar wie moet je kiezen? epke Zonderland en Dorian van Rijsselberge werden in

FOTO

: An

P P

HO

TO

Koningin beatrix ontvangt olympische en Paralympische medaillewinnaars

Voorafgaand aan het nOC | nOC*nsF sportgala op 18 december worden alle Olympische en Paralympische medaillewinnaars tezamen ontvangen in het Koninklijk Paleis op de Dam. Deze speciale ontvangst vindt eenma-lig plaats in het kader van het hon-derdjarig bestaan van nOC dit jaar.

Het Koninklijk Huis organiseert deze bijeenkomst als blijk van waardering voor de fantastische sportprestaties in Londen. Hare Majesteit de Koningin, ZKH de prins van Oranje, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zullen bij de ontvangst in het Koninklijk Paleis op de Dam aanwezig zijn. Tot de

genodigden behoren naast alle Olympische en Paralympische medaillewinnaars en hun coaches vanuit nOC*nsF (onder meer) chefs de mission Maurits Hendriks en André Cats, directeur Gerard Dielessen en voorzitter André Bolhuis.

Nationaal coach Platform: de lessen van londen > 2

sportgala 2012: alle genomineerden op een rij > 4

De toekenning van een topsportstatus wordt strenger > 6

talent Marije van Huigenbosch:"Met 120 kilometer per uur alleen in een bakkie naar beneden" > 8

De presentatoren van het sportgala 2012: Dione de graaff en toine van Peperstraten.

NOS | NOC*NSF Sportgala 2012MoeilijKe Keuzes iN eeN Mooi toPsPortjaar

HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012 nOC*nsF 1

Page 2: Lopen d Vuur december 2012

VeRVOLG PAGinA 1

Londen op hun eigen onnavolgbare wijze Olympisch kampioen. wordt een van hen de nieuwe sportman van het Jaar? “Die prestaties zijn sowieso een nominatie waard”, zegt lid van de vakjury Pieter van den Hoogenband.

“Daar hoefden we het ook niet meer over te hebben. Buiten de spelen om is echter ook veel moois neergezet dit afgelopen sportjaar. ik ben blij met de uiteindelijke lijst van genomineerden. neem stefan Groothuis, die in die goedbezette internationale sprint-schaatswereld ‘even’ wereldkampioen werd. en de estafettelopers, ook al sprinters, die heel Holland op z’n kop zetten met hun europees kampioen-schap. iedereen had het erover. in één keer was Churandy een bekende nederlander.”

oproepLeontien Zijlaard-Van Moorsel, zesvoudig winnares van een Jaap eden Award en in 2006 onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, is eveneens lid van de vakjury. Zij weet hoe moeilijk het kiezen van ‘de beste’ is. “Het nomineren is een lastige klus, maar het daadwerkelijke stemmen is niet minder moeilijk. ik roep de stemgerechtigde sporters en coaches op om bij het bepalen van hun keuze net als de vakjury heel goed te kijken

rood potlood

Alle stemgerechtigden krijgen het juryrapport vooraf per mail toegezonden en kunnen het ook via www.nocnsf.nl nog eens rustig doorlezen. Voorafgaand aan de televisie-uitzending kunnen zij in de Amsterdam RAi hun stem uitbrengen. in een stemhokje, met een rood potlood. sporters, coaches en vakjuryleden die 18 december niet aanwezig kunnen zijn, hebben de mogelijkheid om in de dagen voorafgaand aan de feestelijke avond digitaal hun stem uit te brengen.

NatioNaal coacH PlatForM

Lessons from London

Inspirerende

vakjury

Dit jaar krijgt de vakjury een prominentere rol tijdens het nOs | nOC*nsF sportgala. Zij is niet alleen verantwoordelijk voor het nomineren van de sporters en coaches, maar heeft nu ook een stem bij de verkiezingen zelf. De leden van de vakjury brengen onafhankelijk van elkaar en anoniem hun stem uit en deze stemmen hebben samen een gewicht van vijftig procent. De andere helft komt op het conto van de sporters en coaches. De sporters stemmen op alle sporterscategorieën en de Coach van het Jaar wordt gekozen door de voor het sportgala uitgenodigde coaches van de nationale selecties.

De vakjury van het nOs | nOC*nsF sportgala bestaat naast Leontien Zijlaard-van Moorsel en Pieter van den Hoogenband uit: – Charles van Commenée, chef de mission Olympische spelen Beijing 2008;– Henk Gemser, chef de mission Olympische spelen Vancouver 2010;– Thea Limbach, chef de mission Paralympische spelen Beijing 2008;– Joop Alberda, coach;– John Volkers, sportjournalist;– ewoud van winsen, sportjournalist;– Jeroen Bijl, manager topsport nOC*nsF (voorzitter vakjury).

naar de geleverde prestaties. Zo objectief mogelijk. Bedenk voor jezelf welke criteria je belangrijk vindt en schaal daarop de genomineerden in.

Dan kom je in elk geval tot een gegronde, doordachte keuze. ik wens alle stemmers heel veel succes met deze uitdagende opdracht!”

Brazilië is hard aan het werk om de Olympische spelen van 2016 tot een groot succes te maken. Dat kon een groep van coaches en technisch directeuren concluderen na een bezoek aan Rio begin november. Vanuit de nederlandse Hippische sportfederatie (KnHs) was technisch directeur Maarten van der Heijden mee. “inspirerend”, noemt hij de reis.

Op wetenschappelijk gebied is er nog veel te winnen. Dat is een van de conclusies die zijn getrokken op de bijeenkomst van het nationaal Coach Platform op 12 en 13 november. Zo’n 170 coaches en technisch directeuren bezochten die twee dagen Papendal. Ze volgden workshops en spraken vooral veel met elkaar over hoe de kennis gedeeld kan worden. Onderwerp was: wat kunnen we leren van Londen? Projectmanager high performance coaching Arjen Boonstoppel legt uit.

>> “we hebben het congres dit jaar een iets andere opzet gegeven”, vertelt Boonstoppel. “in het verleden hadden we een strakkere planning en was er weinig ruimte tussen de workshops. nu konden de coaches tussen de bijeenkomsten door even napraten, wat ze als zeer prettig hebben ervaren.

Ook waren er meer workshops, waardoor de groepen kleiner waren. Dat bevorderde de interactie en bood meer gelegenheid voor de coaches en de sprekers met elkaar te discussiëren. Aan het eind van de eerste dag zochten begeleiders uit verschillende takken van sport elkaar op tijdens het diner.”

conclusiesOnder anderen technisch directeur Maurits Hendriks keek terug op Londen om te aan te geven welke lessen te leren zijn. Boonstoppel: “Allereerst hebben we gezien dat we heel veel zaken al goed hebben gedaan. Het High Performance Center, de voorbereiding en het verblijf. Andere zaken konden juist beter. Ten tweede is er op het gebied van wetenschappe-lijke ondersteuning nog heel veel te winnen. Als laatste conclusie viel te trekken dat we moeten blijven investeren in de kwaliteit van coaches en begeleiders in de sport. Kortom: Hoe kunnen we op het optimale niveau trainen en presteren en hoe kunnen we voorsprong krijgen of houden door wetenschappelijk onderzoek?”

infrastructuur“in nederland hebben we in vergelij-king tot Groot-Brittannië, Amerika en Australië een compleet andere sportinfrastructuur”, geeft Boonstoppel aan. “in die landen ligt de nadruk van sport in het onderwijs. in ons land is sport anders georgani-seerd. Op school hebben we wel gymnastiek, maar dat is volledig anders dan in voorgenoemde landen. nederland heeft een zeer sociaal sportklimaat, iedereen kan sporten van zijn vijfde tot zijn honderdste. Voor een groot deel ligt de organisatie daarvan in handen van vrijwilligers. Met de komst van Centra voor Topsport en epke zonderland en coach Daniël Knibbeler; een succes om van te leren.

Onderwijs en de innosportLabs zijn goede stappen gezet. we moeten die ontwikkeling doorzetten.”

leerzaam“in Londen werd zichtbaar waar we nu staan. Ontwikkelingen doen zich niet plotseling voor, we moeten blijven investeren. Hoe groeien we door? De top 10-ambitie van nOC*nsF blijft staan. De coaches en technisch directeuren gaven aan dat het een leerzaam weekend was. Bij de voorjaarsbijeenkomst willen we nog iets meer differentiëren. workshops voor bepaalde doelgroepen waar een grote diversiteit aan sporten elkaar kan vinden.”

FOTO

: An

P P

HO

TO

Colofon Lopend Vuur is een uitgave van nOC*nsF ontwerp Diep Arnhem, opmaak en druk DeltaHage, Den Haag, Hoofdredactie Friso schotanus (Het sportbureau)/nOC*nsF, eindredactie Janneke westermann, Medewerkers Coen Kaaij, Roelof Jan Vochteloo, Productie Arko sports Media, nieuwegein, redactieadres Noc*NsF: Lopend Vuur T.a.v. Annemiek van der Meer, Postbus 302, 6800 AH ARnHeM, Tel.: 026 483 47 83, e-mail: [email protected], www.nocnsf.nl/lopendvuur

2 nOC*nsF HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012

Page 3: Lopen d Vuur december 2012

reis naar Rio

nederland is al jaren de grootste schaatsnatie, maar landen als Rusland en Korea zijn in opkomst. De volgende twee Olympische spelen vinden daar plaats en ze investeren enorm. “we mogen niet op onze lauweren rusten”, zegt Arie Koops. “Onze sportinfrastructuur zal mee moeten groeien met onze ambitie, alleen dan staan we er in sochi 2014 en Pyeongchang 2018 nog steeds als grootste schaatsland.” bijzondere vondst in het

olympisch stadion

>>in de marathontoren van het Amsterdamse Olympisch stadion is een historische schat ontdekt. Het betreft een tot nog toe onbekende loden koker die was ingemetseld achter de eerste steen van het stadion. De koker bevat een Olympische medaille, een oorkonde en Olympische postzegels. Dat deze koker zich daar zou kunnen bevinden was – na de ontdekking van een historisch krantenbericht daarover – al wat langer bekend, maar het vergde enige voorbereidingstijd om het object op verantwoorde wijze uit het steen te wrikken. Het bijzondere materiaal zal te zien zijn op de expositie ‘1928 Olympic Games: collection connection from Qatar to Amsterdam’, in het sportmuseum van het Olympisch stadion. De expositie duurt tot en met 31 januari 2013.

>> samen met hockeybondscoach Max Caldas, judocoach Maarten Arens, zeilcoach ian Ainslie, zwemtrainer Martin Truijens en technisch directeur van de wielrenunie Thorwald Veneberg was Van der Heijden van 5 tot en met 9 november in Rio de Janeiro. “Het was inspirerend om met de collega’s op stap te zijn”, vertelt hij. “Je leert veel van elkaar, bijvoorbeeld over de structuur die een andere bond hanteert, of hoe de andere coaches een trainingsschema opbouwen of met groepsdynamica omgaan. Het was zeer waardevol.”

MedaillewinnaarsHet was niet voor niets dat technisch directeur van nOC*nsF Maurits Hendriks deze coaches en technisch directeuren uitnodigde voor de reis naar Rio. Hun takken van sport waren

verantwoordelijk voor bijna de gehele medailleoogst van nederland in Londen. “Dat maakt indruk in Brazilië”, geeft Van der Heijden aan. “Alle landen willen nu iets van het Braziliaanse Olympisch Comité, dus kun je maar beter met mensen komen die ook echt iets hebben bereikt. Brazilië lijkt bereid iets te doen voor nederland. er zijn overeenkomsten. De Brazilianen zijn zeer geïnteresseerd in hoe wij als klein land zo goed presteren. Brazilië wil bij de beste landen van de wereld horen en kan veel leren van nederland.”

sportcomplexenVeel venues in Rio zijn bestaande sportcomplexen. Het Olympisch stadion is het grootste voetbalstadion van het land. Daar worden de ope-nings- en sluitingsceremonie

gehouden. Het wordt op dit moment gerenoveerd. Het atletiekstadion is al klaar. er wordt in vier zones gesport, in zone Barra (waar het Olympisch dorp staat) worden de meeste sporten gedaan. Op de Copacabana is het beachvolleybal. in de meest noorde-lijke zone Deodoro vindt naast onder andere hockey en BMX ook de paardensport plaats. “in dat nationale hippische centrum van Brazilië zijn de dressuur, jumping en eventing. Het is een militaire kazerne waar ook de Pan American Games waren in 2007.”

uitbouwen“nu staan er ruim honderd stallen, maar dat aantal moet verdubbeld worden”, zegt Van der Heijden. “Het is een ruim terrein, zeker in vergelijking met Londen, waar het schipperen met

de ruimte was. De stallen zijn groot met zestien vierkante meter. er zijn ook veel trainingsbanen. Het grote stadion moet verbouwd worden. De bodem is slecht en er zijn maar 1.500 zitplaatsen. Dat aantal moet vertienvoudigd worden. De eventing-baan ligt er wel al helemaal. Prachtig heuvelachtig terrein. ik heb daar goede eerste contacten opgedaan.”De ruiters zullen in het Olympisch dorp verblijven, maar de verzorgingsploeg en de dierenarts slapen op de locatie, vlak bij de paarden. “Zij moeten op elk moment bij de paarden kunnen zijn”, legt Van der Heijden uit. “De ruiters slapen in het dorp. Dat is een unieke ervaring waar je je onderdeel voelt van de voltallige nederlandse ploeg. Het is een inspirerende omgeving, daar móet je willen slapen.”

De coacH arie KooPs

“Niet op onze lauweren rusten”naam:Arie KoopsLeeftijd:49 jaarFunctieDirecteur sport bij de schaatsbond (KnsB)in dienst sindsOktober 2009

Arie Koops is geen onbekende in de schaatswereld. Hij was al conditietrainer van de kernploeg in de periode 1986-1994 en bondscoach tijdens de winterspelen in Albertville. De van oorsprong inspanningsfysioloog, die ook CiOs en ALO doorliep, deed managementervaring op bij een groot farmaceutisch bedrijf.

Merkenteamsnu is hij directeur sport van de KnsB.

Hij stuurt alle disciplinemanagers aan. Die bestieren de verschillende onderdelen binnen de KnsB, zoals marathonschaatsen, shorttrack, kunstrijden, inlineskaten en langebaanschaatsen. Koops is verantwoordelijk voor de beleidsuitvoering en hij houdt dan ook overal vinger aan de pols. Als manager van Team Holland voert hij ook overleg met de coaches van de merkenteams. “De coaches willen natuurlijk het beste

voor hun sporters, maar de KnsB draagt zorg voor alle schaatsers. sportieve en commerciële belangen moeten zo goed mogelijk worden verenigd. Ondanks het feit dat commerciële belangen groot zijn, is voor mij de sporter van doorslaggevend belang. Als KnsB zullen we alles in het werk stellen om in de driehoek sponsoring, media en het komen tot prestaties de sporter centraal te stellen.”

Kwalificatietoernooiin aanloop naar de Olympische spelen sochi 2014 zal er een kwalificatie-toernooi plaatsvinden in december 2013. “De besten zullen zich kwalificeren en wij als bond behouden de ruimte om iemand aan te wijzen die zich door overmacht niet weet te plaatsen”, geeft Koops aan. “nederland mag voor de individuele afstanden in totaal achttien mannen en vrouwen afvaardigen. Daaruit moeten ook de teams voor de ploegenachtervolging worden samengesteld. Het is mogelijk dat we een keuze voor een rijder maken met het oog op goud voor de achtervolging.”

ontwikkelenDe landen Rusland en Zuid-Korea zijn in opmars. “er wordt veel geld vrijgemaakt door de organiserende landen van de winterspelen van 2014 en 2018. Korea is al coaches uit nederland en andere landen aan het benaderen om daar te komen werken. we kunnen in nederland niet op onze lauweren rusten. De schaatsers moeten op een centrale plaats kunnen wonen en sporten. Zoals Papendal, maar dan voor de wintersport. en daar moet dan alles te vinden zijn. Heerenveen is daar geschikt voor. een innosportLab en een Centrum voor Topsport en Onderwijs zitten er al, maar het moet uitgebreid worden. Het vernieuwde Thialf moet alles bieden. een indoor inlineskatebaan, een atletiekbaan, een krachthonk,

shorttrack; er moet ook kruisbestuiving kunnen plaatsvinden. Ook moet er minstens 300 dagen per jaar ijs liggen. in sotsji en Pyeongchang willen we nog steeds het beste schaatsland ter wereld zijn en daarom kunnen we niet stilzitten. we moeten doorontwikkelen.”arie Koops (rechts) met Wopke de vegt tijdens de spelen in vancouver.

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

sporthistoricus en ontdekker jurryt van de vooren

met de koker uit het olympisch stadion.

FOTO

: BeP

VA

n H

Ou

DT

HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012 nOC*nsF 3

Page 4: Lopen d Vuur december 2012

Damesestafette-team 4x100 meter vrije slag zwemmenDe zwemestafette-ploeg haalt in Londen net als in Peking de

eerste Olympische medaille voor nederland binnen, deze keer een zilveren. na de series met Hinkelien schreuder in het team zijn het Marleen Veldhuis, inge Dekker, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo die het in de fi nale doen. Laatstgenoemde zet net als haar teamgenoten een indrukwekkende race neer, goed genoeg om de Amerikaanse dames voor te blijven. Het verschil met de winnende Australische vrouwen is minimaal.

Marianne vosin een regenachtig Olympisch Londen toont wielrenster Marianne Vos op indrukwekkende wijze dat zij ook op de

weg de sterkste is van allemaal. Ze is na 140 kilome-ter koers oppermachtig in de sprint van de kopgroep en wint het goud. Het jaar 2012 is gelardeerd met tal van andere overwinningen op de weg en in het veld. in beide disciplines wordt de 25-jarige Vos wereld-kampioen en ze wint de Ronde van italië.

epke zonderlanduitgerekend op het belangrijkste moment in zijn topsportcar-rière voert turner epke Zonderland (26) ‘de oefening van zijn leven’ uit. Zijn unieke triple, drie vluchtele-menten achter elkaar, op het onderdeel rek gaat perfect, net als zijn afsprong en landing.

De majestueuze oefening levert de Fries een volkomen verdiende Olympische gouden medaille op.

Marjolein buis2012 was een topjaar voor rolstoeltennis-ster Marjolein Buis (24). De ultieme bekroning was de gouden medaille in

het dubbelspel met esther Vergeer op de Paralympische spelen in Londen.

Marc eversZwemmer Marc evers (23) zette in Londen topprestaties neer, wat hem twee medailles opleverde. naast een fraaie

bronzen plak op de 100 meter schoolslag, greep hij in een wereldrecord het goud op de 100 meter rugslag.

Kathrin goeken en Kim van DijkAls wielrensters Kathrin Goeken (32) en pilote Kim van Dijk (27) de krachten bundelen, zijn ze niet te stoppen.

Het leverde hen veel prijzen op. De mooiste beloning kwam dit jaar, in de vorm van goud (tijdrit op de weg) en brons (wegwedstrijd) tijdens de Paralympische spelen.

stefan groothuisin januari van dit jaar wordt stefan Groothuis op fraaie wijze wereldkampi-oen sprint. Hij vestigt een nieuw wereldre-

cord op de sprintvierkamp (136.810) en hij verbetert het nederlands record op de 1.000 meter, met 1.06,96. De 31-jarige schaatser uit de schaatsploeg van Jac Orie geeft dat succes een vervolg met winst op zijn specialiteit, de 1.000 meter, tijdens de wK afstanden in Heerenveen.

4 nOC*nsF HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012

Nominaties Nos | Noc*NsF sportgala 2012

genomineerden sportvrouw van het jaar 2012

genomineerden sportman van het jaar 2012

genomineerden sportploeg van het jaar 2012

genomineerden gehandicapte sporter

FOTO

: An

P P

HO

TO

FOTO

: nO

C*n

sF

Marit bouwmeesterin haar Laser Radial behoort zeilster Marit Bouwmeester (24) ook dit jaar tot de absolute mondiale

top. in december 2011 wordt ze in Perth wereldkam-pioen en tijdens de Olympische spelen van Londen bevestigt zij die topstatus. De verschillen zijn voorafgaand aan de laatste race miniem, vier zeilsters maken nog kans op de eerste plaats. Bouwmeester weet twee van de drie concurrenten achter zich te laten en verovert zo het zilver.

adelinde cornelissenMet haar paard Parzival won dressuuramazone Adelinde Cornelissen (33) individueel zilver

en teambrons op de Olympische spelen. eerder dit jaar, in april, won ze al de wereldbeker. Met haar talent, gedrevenheid en passie werkte ze aan de conditie van haar paard en aan haar eigen lichaam en geest. in Heerenveen trainde ze vele uren op conditie, balans, kracht en houding. een eyeopener voor haar sport, resulterend in Olympische successen.

ranomi KromowidjojoOp het moment dat heel nederland van haar een gouden medaille verwacht, lost zwemster Ranomi Kromowidjojo de hooggespannen verwachtingen tijdens de spelen in London feilloos in. De 22-jarige Groningse wint de 100 meter vrije slag met een

Olympisch record van 53,00 seconden. Twee dagen later verovert ze ook goud op de vijftig meter vrije slag in een Olympische recordtijd. Daarnaast pakt ze met het estafetteteam 4x100 meter vrije slag Olympisch zilver.

FOTO

: nO

C*n

sFFO

TO: s

Oen

AR

CH

AM

iDFO

TO: n

OC

*nsF

FOTO

: nO

C*n

sF

Herenestafette-team 4x100 meter atletiek De nederlandse sprintploeg verovert bij de eK atletiek in Helsinki de gouden

medaille op de 4x100 meter estafette. Het kwartet, bestaande uit Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk met als reservelopers Jerrel Feller en wouter Brus, doet dat in een nederlands record van 38,34 seconden. De snelle mannen slagen er tijdens de Olympische spelen ook in om de fi nale op dit onderdeel te bereiken, waarin ze tussen de mondiale top de zesde plaats behalen.

Dameshockey-teamDe nederlands hockeyvrouwen slagen er in Londen in hun Olympische titel te prolongeren.

in de fi nale worden de vele oranjefans op de tribune een tijd in spanning gehouden, maar na de rust is er dan toch de voorsprong voor de ploeg van Max Caldas. Die voorsprong wordt verdubbeld door aanvoerster Maartje Paumen. Het is haar veertiende doelpunt op de Olympische spelen, een Olympisch record.

FOTO

: nO

C*n

sF

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

Dorian van rijsselberge in december 2011 wordt windsurfer Dorian van Rijsselberge (24)wereldkampioen in de

klasse Rs:X. Op het Olympische water van weymouth verovert Van Rijsselberge driekwart jaar later met groots machtsvertoon Olympisch goud. Met 22 pun-ten in het klassement is hij twee races voor het eind al zeker van goud. De Texelaar schrijft als kroon op het werk ook race 11, de medaillerace, op zijn naam.

FOTO

: nO

C*n

sF

4 nOC*nsF HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012

Page 5: Lopen d Vuur december 2012

Mirjam de Koningna een bronzen medaille op de 100 meter rugslag, herhaalde zwemster Mirjam de Koning-Peper (42) in Londen

haar gouden prestatie van Peking, door tijdens haar laatste offi ciële race de vijftig meter vrij winnend af te sluiten.

Marlou van rhijnAtlete Marlou van Rhijn besloot relatief kort voor de spelen voor de medailles te gaan, en niet zonder succes. De blade babe (21) uit noord-Holland pakte eerst zilver op de 100 meter, maar bleek vervolgens niet te stoppen op de 200 meter: goud in een wereldrecord. Michael schoenmakerZwemmer Michael schoenmaker stond in Londen niet als topfavoriet aan de rand van het bad.

Precies vijftig seconden later had de 29-jarige Bredanaar alles en iedereen verrast: hij pakte goud op de vijftig meter schoolslag.

sonarteamZeiler udo Hessels (44) en zijn teamgenoten Marcel van de Veen (51) en Mischa Rossen (40) waren in de sonar

oppermachtig op het water van weymouth. een race voor het einde waren ze al verzekerd van hun Paralympische titel.

Nominaties Nos | Noc*NsF sportgala 2012

genomineerden gehandicapte sportervan het jaar 2012

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

genomineerden Young talent award 2012

tim Dekkersinds dit jaar geldt Tim Dekker (19) als nieuwe jonge ster van de uitdijende nederlandse meerkampwereld.

Voorafgaand aan het wK junioren in Barcelona is een top 6-positie zijn doel. Maar met twee persoonlijke records in de afsluitende onderdelen verzamelt de meerkamper 7.815 punten, goed voor een bronzen medaille.

FOTO

: An

P P

HO

TO

FOTO

: nO

C*n

sF

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

lisette teunissen6 september zou haar dag worden, zo verkondigde zwem-ster Lisette Teunissen (26) aan ieder die het wilde horen. Ze stond in Londen als wereldre-cordhoudster aan de start en maakte haar favorietenrol waar: goud op de vijftig meter rugslag.

esther vergeerHet icoon van de nederlandse Paralympische sport, rolstoeltennisster esther Vergeer (31), deed het in 2012 wéér: alles en iedereen verslaan. Ze pakte in Londen de dubbel: haar vierde Paralympische titel in het enkelspel én goud met partner Marjolein Buis in het dubbelspel.

Kelly van zonin de bloedstollende halve fi nale leek tafeltennisster Kelly van Zon (25) nog bijna onder de druk te bezwijken. Op

vechtlust wist ze zich de fi nale in te knokken, die haar uiteindelijk een unieke gouden medaille opleverde.

Max caldasHockeybondscoach Max Caldas (39) is een man van heldere taal, die waarde hecht aan de ontwikkeling van individueel talent.

slechts anderhalf jaar na zijn aanstelling is er de oogst van zijn vakmanschap; in de Olympische fi nale worden de landgenoten van de Argentijnse coach met 2-0 verslagen. Het levert hem een gouden medaille voor de hockeydames op tijdens de Olympische spelen in Londen.

Daniël KnibbelerKnibbeler is de man achter het historische succes van turner epke Zonderland. Hij draagt, met een team van specialisten om zich heen, bij aan het optimaal benutten van epke’s talent. De 32-jarige coach, geboren in nieuw-Zeeland, houdt niet van poespas en uiterlijk

vertoon, maar is in alles een gedreven topturncoach: “ik heb wel altijd de neiging gehad om overal de beste in te willen zijn.” Het gouden resultaat van die instelling kwam in Londen.

jacco verhaerener staat eigenlijk geen maat op zwemcoach Jacco Verhaeren (42). Het ultieme bewijs van zijn vakmanschap wordt geleverd door de tien gouden medailles die zijn zwemmers en zwemsters sinds 2000 op de Olympische spelen veroverden. in Londen resulteren zijn specialistische aanpak

en zijn uitstraling onder meer in twee keer goud voor Ranomi Kromowidjojo. eind dit jaar heeft Verhaeren besloten zich volledig toe te leggen op zijn rol van technisch directeur bij de nederlandse zwembond.

genomineerden coach van het jaar 2012

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

jeffrey HerlingsMotorcrosser Jeffrey Herlings (18) uit elsendorp was vorig seizoen al dicht bij de wereldtitel in de MX2-klasse, en dit seizoen loste hij die belofte met overmacht in. Met winst in negen van de vijftien Grote Prijzen laat hij zien dat hij onbetwist de beste motorcrosser is.

Gezeten in een rode Ferrari wordt hij vervolgens door duizenden fans ingehaald in het Brabantse Gemert.

laura smuldersDe negentienjarige nijmeegse wordt door BMX-bondscoach Bas de Bever uitverkoren om deel te nemen aan de Olympische spelen. smulders, die amper een jaar deel uitmaakt van de nationale topsportse-lectie, beloont het in haar gestelde vertrouwen door bij haar Olympische

debuut direct een bronzen medaille te veroveren.

HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012 nOC*nsF 5 HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012 nOC*nsF 5

Page 6: Lopen d Vuur december 2012

gouD oP De WerKvloer

Bedrijfsleven investeert in topsporters

veranderingen in statustoekenningen en voorzieningen

Goud op de werkvloer– werkt vanuit jouw werkvraag en

zet jouw sport op één; – zoekt daar een passende werk-

gever en functie bij;– biedt je hierin begeleiding en

coaching.

>> Meer weten? [email protected].

Tijdens de bijeenkomst ‘Perspectief’ van Goud op de werkvloer in het DeLaMar Theater in Amsterdam hebben vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hun kennis gedeeld met ruim honderd sporters.

>> De bijeenkomst vindt plaats op een belangrijk moment. Met de Olympische spelen London 2012 nog vers in het geheugen denken veel sporters na over vragen als ‘Ga ik verder met topsport?’, ‘Hoe combineer ik sport en werk?’ en ‘wat ga ik na mijn sportcar-rière doen?’.

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam kregen onder meer nicolien sauerbreij, Jeffrey wammes en Lobke Berkhout een kijkje achter de scher-men van het bedrijfsleven tijdens zogenaamde ‘kleedkamersessies’. in workshops leerden ze alles over personal branding. nicolien sauerbreij, winnaar van de honderdste nederlandse gouden Olympische medaille vertelde “ontzettend te genieten” van haar gouden medaille en dat ze in ieder geval nog door wil tot sochi 2014. “Maar, ik realiseer me wel dat ik nu al moet nadenken over wat ik daarna ga doen. een bijeenkomst zoals deze helpt me mijn blik te verruimen.”

Wensenlijstje“Recent hebben we topsporters gevraagd over welke onderwerpen zij graag meer willen weten”, vertelt Goud op de werkvloer-programmamanager Bram Ronnes. “Thema’s als ‘inzicht in vacatures bij werkgevers’, ‘verant-woord aftrainen’ en ‘het delen van ervaringen met andere topsporters’ scoren het hoogst op het wensenlijstje

Nicolien sauerbreij: “ik realiseer me dat ik nu al moet nadenken over wat ik na sochi ga doen.”

FOTO

: nO

C*n

sF

van de sporters. Daarnaast zijn sporters nieuwsgierig naar het carrièrepad van succesvolle directeu-ren en sparren ze graag met jonge succesvolle ondernemers. Op basis

van die input hebben we workshops ontwikkeld om hen verder op weg te helpen. Het enthousiasme voor deze bijeenkomst bewijst dat we in een behoefte voorzien.”

Goud op de werkvloer is een initiatief van nOC*nsF, Randstad en sport & Zaken. Deze drie partijen spraken in 2009 af binnen drie jaar minimaal honderd actieve en gestopte topspor-ters te begeleiden naar een passende baan, tijdens of na de sportcarrière. Met ruim 165 geplaatste topsporters is de doelstelling inmiddels ruimschoots gehaald en is het eind nog lang niet in zicht.

Met ingang van 1 januari 2013 wordt de toekenning van een topsportstatus strenger. Dat is de belangrijkste conclusie van het vernieuwde statusbeleid dat is aangenomen op de algemene ledenvergadering van nOC*nsF. Begin december zijn sporters daarover geïnformeerd via een nieuwsbrief. De komende periode zal de sportkoepel sporters verder informeren over het pakket aan voorzieningen dat samenhangt met een status.

>> Tijdens de algemene ledenvergade-ring van nOC*nsF op 20 november is het ‘statusreglement Topsporters’ aangepast. Het nieuwe reglement gaat

per 1 januari 2013 in. Voor een A-, B- of HP-status zal een topsporter actief moeten zijn in een erkende topsportdiscipline. een andere

wijziging in het statusreglement is dat de toekenning van een A- en B-status na een behaalde prestatienorm een looptijd krijgt van twaalf maanden, oplopend tot vijftien maanden. Voorheen was het mogelijk een status voor 23 maanden te krijgen op basis van één behaalde prestatienorm. Ook worden de meetmomenten aange-scherpt. een status kan behaald worden op maximaal twee meetmo-menten, bestaand uit een wK, Olympische/Paralympische spelen

Papendal sport Parade: duizenden trotseren de regen

6.000 mensen hebben op 3 november het honderdjarig

bestaan van Noc gevierd. zij trotseerden het slechte

weer om niet alleen te kunnen kijken naar en praten

over sport, maar ook om zelf mee te doen. in totaal

waren er meer dan honderd activiteiten op Papendal,

variërend van clinics van de meest uiteenlopende

sporten, tot discussies en forums over allerlei

onderwerpen. aan het eind van de middag werden op

het hoofdpodium de eregasten prins Willem-alexander

en jacques rogge, voorzitter van het internationaal

olympisch comité, ontvangen. zij namen daar het

eerste exemplaar van het jubileumboek 100 jaar

Nederland op de olympische spelen in ontvangst, dat is

te bestellen via 100jaarnoc.nl.FOTO

: nO

C*n

sF

6 nOC*nsF HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012

Page 7: Lopen d Vuur december 2012

een gezond en dopingvrij 2013

veranderingen in statustoekenningen en voorzieningen

Maurits Hendriks: “Blij met vertrouwen van NOC*NSF”

nu de temperatuur regelmatig onder het vriespunt duikt en de zon al vroeg de strijd tegen de duisternis moet staken, voelen we aan alles dat 2013 er met rasse schreden aankomt. Dit betekent traditioneel dat er weer een nieuwe dopinglijst in werking gaat treden.

>> Onlangs heeft wADA de lijst gepubliceerd zoals die per 1 januari 2013 van kracht zal worden. Hierbij is slechts een paar kleine wijzigingen doorgevoerd. De twee belangrijkste benoemen we hieronder.

FormoterolTot nu toe moest voor het gebruik van formoterol bij een dosering boven de 36 microgram per 24 uur een dispen-satie worden aangevraagd. Deze grens wordt per 1 januari 2013 aangepast naar 54 microgram per 24 uur. Voor doseringen boven de 54 microgram per etmaal geldt dat er nog altijd een dispensatie aangevraagd moet worden. De maximale therapeutische dosering in nederland is 72 microgram per dag.

bètablokkersPer 1 januari 2013 is het gebruik van bètablokkers niet meer verboden in de volgende sporten: luchtvaart, bowling, bowls, bridge, jeu de boules, kegelen, powerboaten.

een gezond 2013De afgelopen jaren zijn diverse (inter-)nationale topsporters positief bevonden door het gebruik van voedingssupple-menten met DMAA (dimethylamyla-mine, methylhexanamine of gerana-mine). Ook voor 2012 staat de teller inmiddels al op vier overtredingen. DMAA was het enige dopinggeduide middel dat legaal in voedingssupple-menten mocht zitten. Aan deze situatie is nu een einde gekomen.

en/of andere evenementen die wat betreft deelnemersveld en geleverde competitie gelijk zijn aan een wK.

Niet-erkende disciplinesVoor topsporters in niet-erkende topsportdisciplines en internationale wedstrijdsportdisciplines kan vanaf volgend jaar geen topsportstatus meer verkregen worden. Alleen topsporters in deze categorieën die hebben voldaan aan de afgespro-ken prestatienorm 2012 behouden hun

status en samenhangende voorzienin-gen tot 1 juli 2013.

vergoedingenDe komende weken zal ook meer duidelijk worden over de voorzieningen die samenhangen met een status. Duidelijk is al wel dat de vergoedingen die topsporters met een status kunnen ontvangen zullen veranderen. Met ingang van 1 januari 2013 wordt de maandelijkse kostenvergoeding voor topsporters met een A-, B- en

HP-status verlaagd naar 200 euro. Ook de stipendiumregeling wordt her-nieuwd. nOC*nsF is momenteel in overleg met het Ministerie van Vws over de hoogte van het stipendium. De hoogte van het stipendium wordt naar verwachting voor iedere topsporter die aanspraak heeft op een stipendium leeftijdsafhankelijk. De hernieuwde stipendiumregeling gaat in op 1 juli 2013. Vanaf dan komen alleen nog topsporters met een A-status binnen de podium-, potential- en

nOC*nsF heeft het afl opende contract van Maurits Hendriks omgezet in een vaste aanstelling als technisch directeur. Maurits Hendriks is bovendien aangesteld als chef de mission van Olympic Team netherlands sochi 2014.

>> Bij nOC*nsF heeft de technisch directeur de taak om de topsportont-wikkeling in nederland te versnellen. in nauwe samenwerking met de technisch directeuren bij de bonden dient hij in de praktijk daarmee de voedingsbodem te leggen voor uitstekende resultaten bij de komende Olympische en Paralympische spelen. nOC*nsF en Maurits Hendriks waren het kort na de succesvol verlopen Olympische en Paralympische spelen van London 2012 al eerder eens geworden dat het voor beiden goed zou zijn de samenwerking voort te zetten. Maurits Hendriks (rechts), met naast hem topsportmanager jeroen bijl, verheugt zich al op sochi 2014.

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

talentprogramma’s of behorend tot de mondiale top drie in 4.a- en 4.b-top-sportprogramma’s en topsporters met een HP-status in aanmerking voor een stipendium.

>> voor meer informatie kunnen topsporters contact opnemen met eric lankers, projectleider topsportbeleid Noc*NsF: [email protected].

wereldwijd zijn ernstige bijwerkingen – zoals hersenbloedingen – in verband gebracht met het gebruik van produc-ten met DMAA. De nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (nVwA) waarschuwde consumenten – met name sporters – afgelopen augustus dan ook om geen producten te nemen die DMAA bevatten. Bovendien zijn alle producten met DMAA door de nVwA offi cieel uit de handel genomen. De Dopingautoriteit hoopt dat door deze inspanning er in 2013 eindelijk een einde komt aan de vele DMAA-positieven bij dopingcontroles.

een ‘aanvullend’ kerstcadeautjeOok in 2012 zijn er wederom meer voedingssupplementen op de nZVT-lijst gezet dan in het jaar ervoor. De in 2009 ingezette groei van ‘product-

batchcombinaties’ blijft dus gestaag doorgaan. Bovendien is er voor het vierde jaar op rij een supplement ontdekt waar – tegen de verwachting in – toch doping (efedra) in zat. Deze resultaten geven duidelijk de meer-waarde van het systeem aan voor de nederlandse topsport.

ß-alanineDaarnaast is voor het eerst in lange tijd ook ß-alanine toegevoegd aan de lijst van gecontroleerde supplementen. Hiermee is een lang gekoesterde wens van de Dopingautoriteit en de sporters eindelijk in vervulling gegaan.

Kortom, we sluiten het jaar 2012 af met een goed gevoel en we hopen dat het nieuwe jaar veel spectaculaire, spannende en mooie nederlandse sportmomenten mag leveren. we wensen iedereen dan ook een gezond en dopingvrij 2013.

Tijdens deze Olympische en Paralympische spelen werd bevestigd wat al eerder uit onderzoek was gebleken, namelijk dat de internatio-nale topsport stevig in ontwikkeling is en dat nederland alleen mee kan blijven doen als het ingezette beleid versterkt wordt voortgezet. Met Maurits Hendriks als technisch directeur is nOC*nsF in staat de daarbij behorende keuzes te maken en de noodzakelijke besluiten te nemen.

Maurits Hendriks, technisch directeur nOC*nsF, is blij met het vertrouwen dat nOC*nsF in hem stelt. “ik kijk ernaar uit om samen met de professionele staf van nOC*nsF en van de bonden de topsport in nederland telkens weer die impulsen te geven die nodig zijn om als nederland de internationale concurren-tie aan te kunnen en te verslaan. en natuurlijk verheug ik mij er nu al zeer op om met een mooie ploeg sporters naar sochi 2014 te gaan.”

HeT LOPenD VuuR DeCeMBeR 2012 nOC*nsF 7

Page 8: Lopen d Vuur december 2012

nieuws

“Nederland in de top drie van de wereld”

Het taleNt Marije vaN HuigeNboscH

FOTO

: KO

Rn

eLis

BiJ

LsM

A

“Medaille had meer waard moeten zijn”De sport leek haar in eerste instantie niets, maar in januari van dit jaar werd Marije van Huigenbosch (19) Olympisch kampioen tijdens de Jeugd Olympische spelen in innsbruck bij het bobsleeën. nu is ze officieel een internationaal talent, maar is de ondersteuning beperkt. “ik schuur zelf de ijzers en zet de bob in de was aan het eind van de dag.”

Als jong meisje deed ze aan atletiek. Ze was een subtopper, ze stond eigenlijk altijd in halve finales, maar de laatste stap naar de top lukte niet. in 2009 kreeg de atletiekvereniging in haar woonplaats Almere een mail van Arend Glas, zelf oud-deelnemer aan de spelen. De bobsleebond was op zoek naar talenten op het gebied van de wintersport. “eerst leek het me helemaal niets; wat een verschrikke-lijke sport”, vertelt Van Huigenbosch gekscherend. “Met 120 kilometer per uur alleen in een bakkie naar beneden. Je ziet het in nederland eens in de vier jaar en verder is het onbekend. ik ben toch naar een training in het duwen van de slee gegaan en mocht ook een keer naar beneden. Het was totaal anders dan ik had verwacht. Veel minder eng. in de slee merk je er eigenlijk helemaal niets van.”

goudin aanloop naar de JOs in innsbruck moest Van Huigenbosch een remster uitzoeken. Op een atletiekevent vond ze sanne Dekker. “Bij de honderd meter

weken in november en december van dit jaar. Ook het onderhoud van de bob moet ze zelf doen. “Aan het eind van de dag koken we zelf. Daarna kunnen we niet rusten, want de slee moet geprepareerd worden. Zelf uitlijnen, in de was zetten en de ijzers opschuren. Om 23.00 uur zijn we klaar en kunnen we naar bed. Dat is niet ideaal. Aan de andere kant, ik word er wel volwassen van. Voor de mentaliteit is het niet slecht.”

Op 21 november werd Van Huigenbosch samen met haar partner van de JOs, sanne Dekker, zesde en achtste in de europa Cup in winterberg. een dag later werd Van Huigenbosch met remster Van straalen elfde. Later volgt nog het wK voor junioren.

Marije van Huigenbosch (tweede van links) met goud in de sport die haar in eerste instantie niets leek.

Nieuwe aanwinsten voor de atletencommissie

De atletencommissie van Noc*NsF wordt op 20 december aangevuld met twee nieuwe leden. in een stemmingsronde via internet konden collega-topsporters met een a-, b- en HP-status een keuze maken uit vier kandidaten: lobke berkhout (zeilen), Mieke cabout (waterpolo), Peter Kooij (cP-voetbal) en Françoise Harteveld (sumoworstelen, voormalig judoka). De twee sporters met de meeste stemmen zullen aan het bestuur van Noc*NsF worden voorgedra-gen, waarna de aanstelling wordt geformaliseerd.

sprint keken we wie er na zestig meten vooraan lag. sanne had de meest explosieve start en ik heb haar meteen gevraagd. Dat was in oktober 2011. Drie maanden later wonnen we goud.”

talentHet behalen van die titel heeft er niet voor gezorgd dat nu alles voor haar team geregeld wordt. “er is helaas weinig geld beschikbaar. Mijn team (ze heeft een nieuwe remster, Mirjam van straalen, CK) is benoemd tot ‘Development Team’. Dat houdt in dat de nadruk voor ons over zes jaar ligt in Korea. ik had gehoopt dat mijn medaille meer zou betekenen. Dat is wel eens frustrerend. we trainen nu eigenlijk altijd in winterberg, omdat het dichtbij is. ik had graag gezien dat ik nu kon trainen op veel meer banen, juist omdat ik veel ervaring moet opdoen. Maar daar is gewoon geen geld voor.”

MentaliteitGevolg is dat het seizoen voor Van Huigenbosch beperkt blijft tot vijf

nieuws

“in 2020, over twee olympische perioden, staat Nederland qua sportdeelname in de top drie van de wereld.” Dat is de ambitie die Noc*NsF-voorzitter andré bolhuis uitsprak tijdens de algemene ledenvergadering, eind vorige maand op Papendal. Hij sprak tegelijkertijd uit enorm teleurgesteld te zijn in de politiek die twee, drie jaar geleden nog aangaf dat we ons best moesten doen de spelen naar Nederland te halen. een ambitie waar door het

nieuwe kabinet officieel afscheid van genomen is. bolhuis: “Het is niet anders. De beslissing is genomen. Wij zijn niet het soort organisatie – nooit geweest – dat bij de pakken neer gaat zitten omdat het kabinet een besluit heeft genomen.” bolhuis noemde dus een nieuwe, ambitieuze doelstelling op het gebied van sportparticipatie. “Want vandaag staan we weliswaar in het linkerrijtje, maar nog lang niet bovenaan. en in 2028 staan we op nummer één.”

14 december: opening arnhemhal, Papendal 18 december: ontvangst medaillewinnaars bij Koninklijk Huis 18 december: Nos | Noc*NsF sportgala17-23 januari: Maurits Hendriks te gast bij de Worldcup snowboarden in stoneham, canada 29 januari-19 februari: Maurits Hendriks bezoekt diverse test events in sochi 5-8 februari: olympic chefs de mission-seminar, sochi 17-22 februari: european Youth olympic Winter Festival in brasov, roemenië

ageNDa 2012-2013