Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

18
1 Zomer 2011 Litha Lughnasadh Paganistisch Dichten De Beltane Rituelen van Glastonbury De Top Tien Magische Mobiele Applicaties Little Witch Magazine

description

Het derde Nederlandse magazine! Zomer 2011

Transcript of Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

Page 1: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

1

Zomer 2011

Litha

Lughnasadh

Paganistisch Dichten

De Beltane Rituelen van Glastonbury

De Top Tien Magische Mobiele Applicaties

Little Witch Magazine

Page 2: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

2

Wil dat uw vertrek uit deze bossen nooit geschiet:U zult hier blijven, of u dit wilt of niet.

Een gewone fee ben ik geen; De zomer gehoorzaamt mij alleen.

En ik houd van u: daarom: ga mee met mij;Ik geef u drie feeën aan uw zij,

En zij brengen u drie juwelen die uit de diepte zijn gekaapt, En zullen voor u zingen terwijl u op een bed van bloemen slaapt;

En ik zal u zuiveren van uw fout der sterfelijkheidZodat u als een lichte geest zal zijn bevrijd.

William Shakespeare--A Midsummer Night’s Dream

TitaniaAct III--Scene I

Page 3: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

3

In deze uItgave:

In deze Little Witch

k kan niet geloven dat het alweer zomer is. Waar is de tijd gebleven?

Waar is de lente gebleven? Op de een of andere manier lijkt de sprint door de lente altijd zo kort. Er is zoveel te zien en zoveel om van te genieten dat de tijd voorbij vliegt. Maar de zomer heeft ook veel om van te genieten; de zon, de bloemen, samen in het park en zonder schaamte heel veel ijs eten zijn mijn favorieten. Bij Little Witch starten we de zomer met een gloed nieuwe uitgave van Little Witch maga-zine welke dieper ingaat op de mogelijkheden van de zomer. Wij zijn heel blij dat wij Luna-dea’s prachtige ervaringen bij de Beltane vieringen in Glastonbury mogen plaatsen en ook haar mening over de moeilijke besliss-ing om alleen te werken of in een coven. Aurelia schrijft over haar ervaringen met het schrijven van Paganistische gedichten nu ze aan haar Barden graad werkt en Bear, onze verteller, vertelt het verhaal van Lugh, de belangrijk

ste Godheid tijdens Lughnas-adh. Daarnaast hebben we het over Litha, of Midzomer, het adopteren van gebruiken binnen het Neo-Paganisme en van bronnen er-buiten, het wel of niet krijgen van kinderen en magische applicaties voor de moderne Neo-Paganist. Wij van Little Witch kijken uit naar de zomer en hopen dat deze uitgave van het magazine jou ook in de zomer sfeer brengt. Wij hopen dat jullie een geweldige vakantie tegemoet gaan met zon, vrienden, familie en ons maga-zine.Blessed zomer en als jullie niet kunnen wachten op de herfst, kom ons dan opzoeken op onze website of op Twitter. Tot dan!

Blessed be,Elani Temperance

4 De Goodie Bag Top Tien Magische Mobiele applicaties5 Ontdek het Seizoen De Warmte van de Zomer6 Pagan Wereld Bloemenmagie8 Heksendingen De Kunst van het Dichten9 Discussie Alleen of in een Coven?10 Litha11 Lughnasadh12 Stromen Gebruiken Adopteren13 Praktisch Paganistisch Kinderen krijgen of niet?14 Bij het Vuur Het Leven van Lugh16 Op Bezoek Bij: De Beltane Viering in Glastonbury

I

Page 4: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

4

De Goodie BagTop Tien magiche mobiele (en ipad) applicaTies - door elani Temperance

n de wereld van de moderne magische mens heeft

iederee Neo-Paganist behalve een pentagram tegenwoordig ook een mobieltje. Daarom is deze Goody Bag volledig gewijd aan magische applicaties voor de iPhone, de iPad, Android bestur-ings systeem én de Blackberry. De applicaties zijn gratis tenzij anders beschreven.

1. compass (iphone/ipad/an-droid)Compass is een kompas ap-plicatie die zorgt dat je voor al je rituelen het noorden kan vinden.

2. pagan calendar (android)Het is een beetje een rommeltje maar deze applicatie laat heilige dagen binnen verscheidene Neo-Paganistische stromingen zien en geeft ook de maancyclus weer.

3. google sky (android/iphone) / starwalk (ipad) / planetary positions (blackberry/ iphone/ipad)

Alle drie deze applicaties laten je de hemel zien en/of berekenen de locaties van verschillende planeten, sterrenbeelden en sterren.

4. e-book lezer (iphone/ipad/android/Kindle) (wisselt)E-Book lezers zorgen ervoor dat je je favoriete Craft boeken overal mee naartoe kan nemen ze kan lezen wanneer jij dat wilt.

5. opname apparaatNeem je eigen meditaties op en speel ze af op een vrij moment, leg snel je ervaringen vast na een ritueel of neem flarden op van chants, liederen of gedichten die je ingegeven krijgt.

6. memoirs: The diary (an-droid) / momento (iphone) (2.99) / chronicle (ipad) (2.99)Neem jouw Boek der Schaduwen overal mee naartoe met deze persoonlijk dagboek applicatie. De applicatie kan ook gebruikt worden voor het bijhouden van een droom dagboek of om medi-taties bij te houden.

7. galaxy Tarot/runes (an-droid)Trek dagelijks een kaart of rune steen en lees de betekenissen van de kaarten en stenen op een zeer gebruiksvriendelijke manier.

8. meditation helper (android) Deze meditatie hulp maakt het mogelijk alarmen in te stellen, timers te gebruiken en jouw meditatie ervaringen nauwkeurig bij te houden.

9. relax melodies hd (ipad) / bloom (iphone/ipad) (3.99) / relax and sleep (android)Met deze applicaties kan je zonder problemen jouw eigen meditatie muziek samenstellen.

10. disasteralert (iphone/ipad/android)Een kaart die weergeeft waar zich rampen voltrekken zodat je gericht energie kan sturen.

Meer applicaties? Voeg ze toe op ons blog over mobiele applicaties:http://tiny.cc/mobielmg

I

Page 5: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

5

Ontdek het seizoen

ummertime and the liv-ing is easy...’ zong Clara voor haar baby in de

eerste akte van de musical Porgy and Bess. Hoewel de musical geen Paganistisch thema heeft, heeft het slaapliedje zeker gelijk in deze warme maanden. Zomer is een tijd van rijping en ontspan-ning. Dit is ook de tijd van het jaar waarin de God centraal staat. We vieren het hoogtepunt van Zijn kracht maar herdenken ook Zijn overgang. Dit seizoen richt zich op het offer dat de God maakt om de oogst te redden. Zonder Zijn opoffering zou de aarde ver-branden, zou de oogst verdorren

en zouden alle dieren sterven.Voor hen die niet in Goden geloven of er niet mee werken is de zomer nog steeds een veel-belovende tijd. De zon is krachtig en deze tijd is vol energie. Ritu-elen die nu uitgevoerd worden zijn sterk en vol positieve energie. Rituele activiteiten zoals dansen, drummen en zingen worden aangeraden om de zware energie die als een deken over het land ligt op te gooien. De meeste zomerrituelen worden overdag uitgevoerd, wanneer de energie het sterkst is en de Zon-negod heerst. Dit is een seizoen van leven. Net als de lente is dit een tijd voor kruidenleer en tuinieren. Zelfs gewoonweg in de tuin zitten kan aanvoelen als een

magische ervaring.Wanneer de zomer overgaat in de herfst nemen we afscheid van de krachtig stralende zon. Na de zomer zonnewende worden de dagen korter en worden we aan de jaarlijkse cyclus van de seizoenen herinnert. Waar wij eerst toewerkten naar de hoge energie van de zomer vertragen we nu naar de lage energie van de herfst en winter, een tijd van contemplatie en opladen. Maar eerst vieren we de zomer. We komen samen, eten, drinken en maken lol. Zomer is een tijd om samen door te brengen en alle activiteiten dit seizoen, zowel ritualistisch als recreatief, zijn dit seizoen veel plezieriger wanneer je ze samen onderneemt.

de warmTe van de zomer - door elani Temperance

actIvIteIten voor de zomer

Zomer is de perfecte tijd voor buitenactiviteiten zoals picknicken en kampvuren met

vrienden, goede verhalen en rituelen. Zomer is de tijd van de eerste graan oogst. Zelf

gebakken brood met room-boter en honing zijn speciale zomer traktaties.

S

Page 6: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

6

Pagan wereldbloemenmagie - door elani Temperance

omer is het seizoen van de bloemen. Waar je ook kijkt komen

ze uit de grond, op zoek naar de stralen van de zon. Ze komen in alle vormen en kleuren, in het wild en in de achtertuin en de zomer is de beste tijd om ze te gebruiken in magisch werk, medi-taties en kruidengeneeskunde. Wees wel voorzichtig. Niet alle bloemen zijn eetbaar en sommi-gen zijn zelfs giftig voor mens en dier. Zorg dat je je goed inleest

over wat je inneemt, op jouw huid smeert of opbrand.Bloemen worden vaak vergeten wanneer wij magie bedrijven. Natuurlijk liggen er altijd bloe-men op het altaar als offer aan de Godin maar bloemen zijn ook ongelofelijk krachtig als magische gereedschap.Bloemen groeien bijna het hele jaar door. De krokus luid het begin van de lente in en som-mige bloemen blijven groeien tot in de herfst. Gedroogde bloe-men kunnen in magisch werk en kruiden geneeskunde gebruikt

worden om de winter te overbrug-gen. Hierdoor zijn bloemen een geweldige toevoeging aan alle Neo-Paganistische tuinen. Behalve dat ze nuttig zijn, fleuren bloemen elke tuin op en zijn de belichaming van de pracht van de natuur. Bloemen trekken insecten aan zoals bloemen, bijen en spinnen en deze kleine kruipers houden de rest van jouw tuin sterk en vol leven.Bloemen zijn een prachtige onderwerpen voor visualisatie en meditaties. Een hele simpele meditatie kan je rechts vinden.

Zet een pan op een heel laag vuur en voeg 10-15 vlierbloemen toe aan drie koppen gekookt water. Voeg twee eetlepels lijnzaad en twaalf Eucalyptusbladen toe en laat dit staan voor een uur. Wanneer de substantie eruit ziet als eiwit is het mengsel klaar.Kruimel een kopje Arabische gom en voeg daar drie eetlepels gedroogde vlierbessen aan toe. Zorg dat de bessen helemaal geplet zijn. Voeg het mengel toe aan een kop heet water en roer tot het mengel lijkt op jam. Laat het mengel uitlekken en anderhalve kop van het vocht toe aan het Arabische gom mengsel. Voeg één kop poedersuiker toe en mix.Zet het geheel op een laag vuur en roer voor een half uur tot het mengel de dikte van siroop heeft.Schenk het mengsel in een luchtdichte fles en gebruik één eetlepel per keer.

Kalmerende hoestsIroop van vlIer

Z

Page 7: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

7

Door een specifiek type bloem te visualiseren of een bloemenvorm te kleuren met een specifieke kleur kunnen we een onze geest trainen om te focussen op ons magische werk. Het openen en sluiten van de bloem kan een kalmerende werking hebben en jouw vermogens vergroten.In magische werk werken bloe-men zoals kruiden. Je kan ze branden, verwerken in olie, neerleggen op het altaar of op de grond van de cirkel strooien zodat hun geur langzaam verspreid wanneer je erop staat. Je kan ze offeren aan de God of Godin of kunnen verweven worden in kleren en haar. Voor een referen-tie voor de magische vermogens van bloemen kan je naar de link gaan die rechts staat. Verschillende bloemen brengen verschillende elementen binnen jouw ritueel. Bloemen, als groep, staan voor het element water. Denk maar aan de hoeveelheid water waar bloemen in een vaas doorheen gaan per dag. Bloemen kunnen ook staan voor aarde, zeker bloemen die dicht bij de aarde groeien zoals narcissen

of viooltjes. Bloemen met een lange stam, zoals chrysanten, of bloemblaadjes, kunnen voor lucht staan en zelfs vuur kan vertolkt worden door bloemen. Kijk maar naar het vurige rood van rozen of sommige tulpen. Bloemen worden de laatste jaren vaak vergeten in kruidenge-neeskunde. Voor die tijd aten we bloemen in salades en gerechten. Bloemen groeien vaak snel en waren een constante toevoeging aan het dieet. Er zijn geneeskrachtige bloemen recepten te vinden voor elke kwaal en ziekte die je maar op kan lopen. En heerlijk recept voor hoestsiroop van vlierbloesem kan je vinden op de vorige pagina. Dit recept is een aanpassing op het recept van plantkundige en T.V. bekende James Wong. Deze siroop kan je ongeveer een half jaar bewaren in de koel-kast. Prima dus voor de koude wintermaanden die er straks weer aankomen! Geniet van de vele mogelijk-heden die bloemen bieden voor de verbreding en verdieping van jouw werk!

Meer informatie:

Origineel recept:http://tiny.cc/jameswongMagisch correspondenties:http://tiny.cc/mgc_flower

Zoek een rustige plek op, het liefst één waar je met je gezicht in de zon kan zitten. Kies een bloem of kleur en denk na over de reden van de keuze. Visualiseer de bloem als een knopje; de vorm, de structuur, de kleur en een klein beetje van de geur. Wanneer je dat duidelijk voor je hebt, probeer dan de bloem te openen. Ruik de sterke geur en laat het licht spe-len. Herhaal dit tot je het beeld binnen seconden op kan roepen.

medItatIe

Page 8: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

8

Heksendingen

et dichten en het schrijven van verhalen was en is bij de Druïden belan-

grijk. De reden hiervan is dat een groot deel van de geschiedenis te horen en te lezen zijn in de gedichten en verhalen. Een eerste stap van het Druïdisme is de graad van de Barden. Zij moesten vroeger onder andere zo’n 250 verhalen uit het hoofd kennen. De Barden waren het geheugen van hun stam, zoals Philip Carr-Gomm zo mooi in zijn boek ‘Het mysterie van de Druïden’ omschrijft. Ook draagt het dichten en het lezen van poëzie bij tot een verbondenheid tussen de natuur en jouw bele-ving van de natuur. Het maken van gedichten was en is voor Barden nauw ver-bonden met het schema van de acht jaarfeesten en met de vier elementen. Elke element staat dan ook voor een ander aspect. Aarde staat voor het praktische en het zintuiglijke, water staat voor de ontvankelijkheid en de gevoelens, lucht staat voor

het redelijke en het analytische denken en vuur staat voor intuïtie en enthousiasme. Door het dich-ten kom je tot nieuwe inzichten over jezelf of over je omgeving. De poëzie en het dichten geven je een kans om je creatief te uiten over jou normen en waarden of geloof. En het maakt niet uit of je nu Wiccan, Druïde of Christen bent of van alles een beetje. Je kan de wereld en jezelf door deze creatieve uiting van een afstand bekijken. En hierdoor kan je zien dat er soms verschillende paden bestaan met bijna hetzelfde eindpunt.Het schrijven van een gedicht is soms lastig. Je kan één goede zin hebben wellicht zelf twee en dan volledig vastlopen. Wat erg kan helpen is even naar buiten

gaan. Loop een stuk in het groen en bekijk alles wat je ziet, niet alleen het grote maar ook het kleine. Denk even niet na. Ervaar alleen. Luister naar de geluiden om je heen, voel de lucht die om je heen beweegt. Ga even zitten als je een mooie plek ziet. De natuur is de beste inspiratiebron voor dichtkunst met een Pagan-istisch tintje. Na deze wande-ling zul je merken dat je weer inspiratie hebt, ook wel Awen genoemd. De gedichten hoeven niet pagina’s lang te zijn, doe wat in je opkomt.Het bovenstaande gedicht is een gedicht geschreven om als zegening te dienen voor grote stenen zoals die gebruik in Stonehenge of gelijksoortige bouwwerken. Geniet ervan!

de KunsT van heT dichTen - door aurelia bellis

I call upon thee, stone of earth.Formed by fire, sculpted by water and weathered by wind.

Impart the deepest secrets of the earth to me.Teach me how to be silent, how to listen.

How to be strong without force.And how to be firm without anger.

Lend me your strength.

-- Ruby Lavender (http://tinyurl.com/stonepoem)

H

Page 9: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

9

Discussiealleen of in een coven? - door lunadea

r zijn veel soorten heksen maar grofweg kan je alles in twee soorten samen-

voegen: solitaire heksen en covenheksen. Veruit de meeste heksen werken solitair, maar er is ook een flinke groep die samenwerkt. Covens treden niet zomaar naar buiten. Er hangt een mystieke sfeer van geheimzin-nigheid omheen die zo wordt gelaten omdat men binnen een coven vaak van mening is dat als iemand graag in een coven zou willen hij of zij daar ook moeite voor moet doen. Ook de weg er-naartoe is al een stukje toewijding aan de hekserij en aan de groep. Maar is het werken in een groep beter dan alleen, wordt wel eens gevraagd?Solitair werken is fijn. Je hebt niemand om verantwoording aan af te leggen behalve aan jezelf en het goddelijke. Er is niemand waarmee je rekening hoeft te houden en je kunt doen wat je in-teresseert. Maar als je je al lang-ere tijd verdiept in de hekserij kan het zijn dat je op een gegeven

moment het gevoel hebt alles wel te weten. Dat je ondanks de vele boeken en het internet niet meer weet waar je nieuwe informatie vandaan kan halen. Dit is vaak het punt waarop solitaire heksen gaan kijken of er meer is dan de weg die zij alleen bewandelen.Een coven is een samenwerk-ingsverband met gelijkgestem-den. Het is een groep waar je in de loop der tijd een sterke band mee zult opbouwen. Het zijn vaak avonden vol energie, informatie, liefde, vriendschap en mooie mo-menten. Je leert er heel veel in heel korte tijd. Bovendien hebben rituelen op covenavonden vaak meer impact dan rituelen die je alleen uitvoert omdat de energie van verschillende personen eraan gekoppeld wordt. Verder leer je vaak sneller en over meer onder-werpen die je alleen misschien niet zo snel bestudeerd zou heb-ben. Samen weet je meerHet leertraject binnen een coven is vaak lang. Een jaar en een dag is de geijkte minimumtijd voor een graad. Drie graden telt een coven, maar vaker duurt het langer dan drie jaar en drie

dagen. ‘Eén jaar en één dag’ is vooral een symbolische tijdsaan-duiding. Wat dat betreft zul je jezelf dus ook moeten afvragen of je het tempo wilt lopen van een groep of dat je liever je eigen tempo gaat. Wil je wel beoor-deeld worden op je kennis en je wezen door iemand anders? Het kan heel confronterend zijn, ook als je merkt dat iemand die gelijk met jou gestart is misschien wel sneller gaat dan jij. Maar het kan tevens een natuurlijke concurren-tiestrijd teweegbrengen die je niet gehad zou hebben als je solitair was gebleven. Uiteindelijk is de keuze voor solitair of in een coven werken een keuze die je zelf moet maken en die je voor jezelf moet nemen. Hekserij is een ervaringsreligie en het is aan jou uit te zoeken welke ervaringen bij jou passen.

Lunadea is Hogepriesteres van coven Salix, priesteres van Diana, beoefenaar van de Oude Religie, kruidengeneeskundige, reikimas-ter en bovenal: haarzelf!www.lunadea.nl

E

Page 10: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

10

Litha

itha, ook wel Midzomer, Alban Heruin of de Zomer-zonnewende

genoemd, is één van de twee hoofd keerpunten van het jaar. Yule, de Winterzonnewende is de tweede. Litha staat in het teken van de kracht én het offer van de God nu hij sterft om de oogst te redden. Vuur en vreugde zijn belangrijke thema’s tijdens Litha. Vier het leven van de God en de herinnering aan lange dagen met een vuur ritueel (zoals hiernaast) en bereid je voor op het afne-men van de zonnekracht door de energie van het vuur in je op te nemen. Samen met de persoon, of personen, waarmee je de rest van het jaar wil vieren over een vreugdevuur springen is een ander belangrijk gebruik tijdens de Zomerzonnewende. Naast het vuur element van de God wordt ook het water element van de Godin centraal gesteld met Litha. Een oud Druïdistisch gebruik is het opzoeken van een meer of grote vijver wanneer de zon op komt en uitkijken naar de

eerste drie lichtstralen die het water raken. Dit is de Awen, de inspiratie, van de Godin Cer-ridwen wie de houder is van de bekendste magische ketel in de geschiedenis. Wie genezingsrituelen wil uit-voeren of met geneeskrachtige kruiden wil werken komt met Litha goed aan zijn of haar trekken; deze tijd is uitstekend geschikt voor beiden. Midzomer is de tijd van ontwaken van draken. Prometheus en Helios zijn krachtige Goden voor de Midzomer viering. Mocht je niet werken met de God maar wel met de Godin, richt je dan tot Vesta, Athene en de Gouden Aphrodite. Dit magazine begon met een stuk tekst uit Shakespeare’s prachtige ‘A Midsummer Night’s Dream’ waarin de wereld van het Faery Folk samen valt met de onze. Met Midzomer is de sluier tussen deze werelden dun genoeg om tussen te reizen. Ontvang het Faery Folk hartelijk maar eet nooit van hun eten! Wie dat doet zal voor eeuwig het Goede Volk moeten dienen.

lItha talIsman

Elani Temperance, 2006

Dit is een buiten ritueel voor meerdere mensen maar kan ook alleen en binnen uit-gevoerd worden. Voer dit ritu-eel uit bij de opkomende zon, het middaguur of de onder-gaande zon. Roep een cirkel op als jouw traditie daarmee werkt en steek een vuur of meerdere kaarsen aan. Roep zonnegoden of Godinnen aan.

Neem een brandbaar offer mee zoals gedroogde kruiden en offer dit aan het vuur. Denk aan het offer van de God. Dans nu om het vuur en voed het met zang, drum of geschreeuw zo-dat het vuur oplaad. Wanneer je uitgeput bent, stop dan en haal voorzichtig een verbrande tak uit het vuur of doof een enkele kaars. Draag dit bij je als talisman voor zonnekracht in de wintermaanden.

L

Page 11: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

11

Lughnasadh

ughnasadh is vernoemd naar de Ierste God Lugh wiens geschiedenis

en de geschiedenis van het festival op pagina 14 vertelt zul-len worden door onze verteller Bear. Lughnasadh wordt ook wel Lammas genoemd; het festival van het brood. Lammas is een gekerstende versie van Lughna-sadh maar viert nog steeds de eerste oogst, het korter worden van de dagen en, natuurlijk, het brood dat gemaakt wordt van het eerste graan. Teltown huwelijken waren een veel voorkomend gebruik in Ierland en waren huwelijken van een jaar en een dag die gesloten werden door een bard. Een jaar later konden de huwelijken wettig worden gemaakt. Lughnasadh is een tijd van con-templatie. Zoals de oogst gezaaid en geoogst wordt kan je ook kijken naar jouw ondernemingen dit jaar om te kijken wat geoogst kan worden en wat opnieuw uitgezaaid. Godinnen die herdacht worden

in deze tijd zijn Demeter, wiens dochter opnieuw afreist naar de Onderwereld, en Lugh’s stief-moeder Tailtiu wie aan uitputting sterft nadat ze de aarde klaar heeft gemaakt voor de landbouw.Na Lughnasadh, wat traditioneel gevierd wordt op één Augustus, worden de dagen merkbaar korter. Daarom was dit een tijd van spanning voor onze voorou-ders. De wintermaanden kwamen eraan en veel van de oogst was nog niet klaar om binnengehaald en verwerkt te worden voor de opslag. Ze wisten nog niet of ze genoeg eten zouden hebben om de wintermaanden door te komen. Daarom was Lugnasadh een tijd van dank. Zeker nu al ons eten te koop is in supermarkten, of het nu in het seizoen is of niet, is het goed om stil te staan waar ons eten vandaan komt en hoe afhankelijk wij zijn van de vruchten van Moeder Aarde. Dit is een geweldige tijd voor koken en bakken. Hiernaast staat een makkelijk recept voor brood waarmee je een graan God kan maken die je tijdens rituelen kan gebruiken.

lammas brood

Verwarm een kom. Maak één pakje actieve gist klaar zonder klontjes. Smelt vijf eetlepels boter en voeg het aan het gist mengsel toe met 1/4 kop melk, vijf eetlepels suiker en één eetlepel zout en roer tot het mengsel glad is. Voeg twee koppen meel toe en roer tot de bloem opgelost is. Voeg dan elke minuut 1/4 kop meel toe tot het deeg stevig is en niet meer aan je handen plakt (zo’n drie koppen). Kneed het deeg tien minuten op een bebloemde ondergrond. Laat het deeg een uur staan op een warme plaats. Sla het deeg plat en vorm het. Wacht nog een uur en leg het popje in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius voor dertig minuten. Haal het eruit en voilá! Je hebt een graan God welke heerlijk gegeten kan worden met boter en jam!

- door elani Temperance

lItha talIsman L

Page 12: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

12

StromengebruiKen adopTeren - door elani Temperance

mdat wij allemaal dezelfde overkoepe-lende term

gebruiken om ons geloof en/of levenswijze te definiëren worden wij vaak over één kam geschoren door niet-Paganisten. Wij worden gezien als volgelingen van het-zelfde, natuur vererende, geloof wiens leden een polytheïstisch en pantheïstisch beeld van Godheid hebben en die de natuur bezien als een theofanie. Vaak worden wij gezien als animisten. In de basis is dit beeld niet onjuist. Wij zullen het in het herfst 2011 magazine hebben over de Gaia-Theorie maar geen enkele Neo-Paganist zal kunnen zeggen dat veel van de bovenstaande beschrijving niet op ons slaat. Toch vertakken de paden van Druïden, Wicca’s, Heksen, magie gebruikers, Shamanisten, Hei-denenen, Technopaganisten en de vele andere vormen van Neo-Paganisten zich vanaf dit punt. Alle Neo-Pagaisten hebben hun wortels, ook al is het in gedachte, in de geschiedenis.

Sjamanistische gebruiken zijn ontstaan aan de hand van onze levenswijze als jagers/verzame-laars. Hedendaags Sjaman-isme is vaak gebaseerd op de levenswijze van de Indianen of de Aboriginals maar grijpt terug naar een simpelere, langzamere en eerlijkere manier van leven dan het leven van nu. Neo-Druïden kunnen hun overtuigingen terug-leiden naar het Britse, Ierse en Gallische Druïden beroep uit de IJzertijd. De visie op Godheid bin-nen Wicca wordt vaak teruggeleid naar de de Godinnen verering in de prehistorie. Van daaruit worden de vele Goden en Godin-nen uit het pantheon toegevoegd alsmede het magie systeem van de Hermetische Orde der Golden Dawn uit de 19e eeuw. Heksen hebben veel gemeen met de Wicca maar zijn minder strikt in het doorvoeren van gebruiken. De Heksenjacht is een belangrij-ke tijdsperiode voor veel heksen, magie gebruikers en kruiden-mannen en vrouwen. Sommige Heksen kunnen hun familie lijnen terugvoeren naar vervolgden uit deze tijd.

Hoewel de grote takken weinig van elkaar overnemen zijn er veel mensen die een gecom-bineerd pad volgen. Vaak noe-men zij zichzelf heksen, (Neo-)Paganisten of labelen zichzelf niet. Hierdoor ontstaat onduide-lijkheid in de paden maar ook grote vrijheid. Wicca of Hekserij combineren met Sjamanisme komt veel voor, net als Druid-craft, een combinatie tussen de hekserij en Druïdisme. Dan zijn er nog mensen die hun geloofs-overtuiging samen voegen met elementen uit het Boeddhisme, het Christendom of de Islam. Het is niet verwonderlijk dat niet-Paganisten moeite hebben onze praktijken uit elkaar te houden. Uiteindelijk zijn het simpelweg labels en is er kracht in het kiezen van jouw eigen label in plaats van schikken naar een label dat je gegeven wordt. Alle takken hebben nog iets gemeen; wij hechten meer waarde aan ons eigen ervaringen dan die van an-deren. Hecht waarde aan wat jou dichter naar jouw—ethische—zelf brengt. Waar het ook vandaan komt.

O

Page 13: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

13

ader of moeder worden veranderd je leven

volledig en vaak op manieren waar je niet eens aan had ge-dacht toen je met je partner, of bij jezelf, dacht aan het krijgen van kinderen. De keuze om kinderen te nemen moet dan ook nooit genomen worden zonder goed na te denken over de consequenties voor jouw leven en het leven van jouw ongeboren kind.Natuurlijk zijn kinderen geweldig. Onze lichamen werden gebouwd om ze te produceren. Vruchtbaar-heid is een veel voorkomend thema in veel (Neo-)Paganis-tische festivals en we kunnen zien wat reproductie doet voor het landschap on ons heen. Zonder reproductie in de natuur zou alles en iedereen binnen een jaar dood zijn. Zonder reproductie zou het menselijke ras binnen honderd jaar uitgestorven zijn. Dat wil niet zeggen dat kinderen in ieders pad kunnen en moeten zijn. Er zijn vele biologische, sociologische en psychologische

factoren die het onmogelijk of moeilijk maken om kinderen te krijgen of ervoor te zorgen. Som-mige mensen weten als kind al of ze wel of geen kinderen willen krijgen maar het Neo-Paganis-tische pad opgaan brengt een andere dementie voor deze keuze met zich mee. Kinderen opvoeden kost tijd. We komen in een volgend magazine terug op de manieren om Neo-Paganisme en kinderen te combi-neren maar in deze uitgave heb-ben we het alleen over de keuze om ze wel of niet te krijgen.Neo-Paganisme kan in vele gra-daties voorkomen in jouw leven. Sommige mensen zijn zich alleen meer bewust van de natuur terwijl anderen alles in het leven opzij zetten om zich volledig te richten op hun geloof en rituelen. Voor hen die geen rituelen of magie uitvoeren zal Neo-Paganisme geen invloed hebben op jouw kinderwens. Als jouw praktijken redelijk wat tijd innemen zal je uit moeten zoeken hoe deze samen gaan met kinderen. Als religie en magie een groot deel van jouw leven innemen zal je goed over

kinderen na moeten denken. Kinderen minimaliseren jouw ver-mogen om te praktiseren en zul-len jouw spirituele groei vertragen omdat je minder energie hebt en veel minder tijd dan voorheen.Vrouwen hebben een prachtige bron aan vrouwelijke energie achter de hand voor rituelen en magie. De bevalling kan en zal het niveau van deze energie permanent verlagen. Dit is de reden dat vrouwen deze bron überhaupt hebben. Dit betekent dat magisch werk en rituelen mis-schien moeilijker uit te voeren zijn na de bevalling. Voor vrouwe-lijke beoefenaars voor wie magische werk zeer belangrijk is in hun leven is dit een serieuze reden om nog eens na te denken over kinderen.Kinderen krijgen is is één van de zaken in het leven die vreselijk veel voldoening geven. Voor het overgrote merendeel van de Neo-Paganisten zullen kinderen het waard zijn om wat religieuze tijd en magische kracht voor op te geven. Zoals alles in Neo-Paganisme is het aan jou om te beslissen wat voor jou werkt.

Praktisch PaganistischKinderen Krijgen of nieT? - door elani Temperance

V

Page 14: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

14

Bij het vuurheT leven van lugh - door ragnild

h kinderen, hoe snel de tijd voorbij gaat. Het lijkt de dag van gisteren

dat jullie geboren werden en kijk nu naar jullie. Mijn oude ogen kunnen het haast niet geloven.” De taaie oude man keek blij naar het stel voor hem.Een volledige cyclus van de seizoenen geleden waren ze naar hem toegekomen voor zijn zegen. Hij had hem zonder meer gegeven. Ze pasten zo goed bij elkaar. Ilsa was vurig waar Will kalm en meegaand was. Ze waren zeker een goed stel.De dagen werden langzaam weer korter en vandaag was de dag. Vandaag was Lughnasadh; Vandaag herdachten ze de dood van Tialtiu, Lugh’s pleegmoeder, en ook genoten ze samen van een nieuw begin. Er zou een feest zijn vanavond. Hier moest Bear om glimlachen. Het jonge stel had besloten bij elkaar te blijven. Het betekende een nieuw begin voor beiden; een begin samen. Nog meer reden voor een groot feest.

Het graan had pas twee weken geleden zijn goudgele kleur gekregen en was nu klaar om geoogst te worden, net nu de dagen korter werden. Het feest werd voorbereid met verse in-grediënten en het hele dorp was in rep en roer.Bear kon zich herinneren wat zijn grootvader hem had verteld over deze tijd van het jaar; “Denk eraan, jongen,” had de oude man gezegd, “elke keer dat wij Lughnasadh vieren offert Lugh een deel van zijn kracht op. Wij nemen wat wij hebben gekregen en geven daarvan terug aan de Goden zodat Lugh ook volgend jaar zijn offer zal maken”.Toen hij nog een jongen was dacht Bear nooit zo na over de woorden van zijn grootvader. Nu hij ouder was begreep hij het be-lang; opoffering was noodzakelijk om opnieuw te kunnen begin-nen. Nu zorgde hij ervoor dat de jongelingen in het dorp deze les leerden. Vanavond kwamen ze allemaal rond het vuur zitten om te luisteren naar zijn verhalen. Lughnasadh was één van de weinige keren dat hij zijn stoel

voor de haard van de taverne inruilde voor een houten bank in de open lucht om zijn vertellingen te doen.“Wil je ons vandaag jouw officiële zegen geven?” vroeg Ilsa. Hij knikte met een lach. Ja, dat zou hij doen. Na het offer en voor zijn verhaal zou hij hun huwelijk zegenen. De geur van versge-bakken brood kwam via het open raam de kamer in. Hij werd altijd melancholisch van deze dagen; hij had al zo veel nieuwe begin-nen gezien. Niet allen waren ze goed geëindigd maar Lugh had hen nooit in de steek gelaten en de dag was vol beloften en hoop.Die nacht gaf Bear zijn zegen aan het jonge stel en vertelde daarna het verhaal van de koningin en Godin Tialtiu en haar pleegzoon Lugh.“Vele manen geleden, toen deze aarde nog jong was en de vaders van onze voorvaderen door deze velden liepen kwam de Grote Moeder Tialtiu naar het volk.” begon Bear en keek rond de cirkel van mensen die aandachtig luisterden.“Tailtiu hield van de mensen

O

Page 15: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

15

en leerde hen voor de velden zorgen omdat wij dat niet vanzelf konden. Zij leerde ons hoe het moest en werd zelf zwakker. Nu haar energie op was werd ze zwakker en zwakker en de mensen maakte zich zorgen want Tailtiu had een zoon; Lugh.Nu, Lugh was niet Tailtiu’s eigen zoon; zijn vader Cain had hem aan de Grote Moeder gegeven. Waarom zou een Koning van de Tuatha Dé Danann, de Kinderen can de Godin Danu, zijn zoon opgeven? Het was niet omdat hij niet voor hem kon zorgen. Lugh was de zoon van een koning en zou zo geleefd hebben maar Cain was loyaal aan de Grote Moeder en gaf Haar zijn zoon om dit te tonen. Tialtiu was geëerd door deze gift en nam Lugh aan als haar eigen zoon en zo werd Lugh de Zonnegod.Dagen verstreken en de Grote Moeder wist dat ze zou sterven. Ze vertelde het volk over haar zoon en zijn krachten en droeg haar zoon op elk jaar zijn licht op te offeren wanneer de oogst op-kwam. Dit was zwaar voor Lugh omdat het hem erg verzwakte

maar zijn opoffering was noodza-kelijk voor het overleven van het volk. Tailtiu wist dat het een offer van haar zoon hem zwaar viel en vroeg het volk hem te eren wan-neer het eerste graan geoogst werd. Het volk, dankbaar voor Tailtiu’s goede zorgen en diep bedroeft over haar afnemende krachten, wilde dit graag doen.Toen de Grote Moeder uiteinde-lijk stierf vroeg Lugh, die veel van zijn pleegmoeder gehouden had, aan de mensen of ze Haar wilden eren; een dag van blijdschap en dank voor de opbrengst van de oogst die zijn pleegmoeder mogelijk had gemaakt. De vaders van onze vaders namen het verzoek van de God zeer serieus en vierden sinds die dag Lughnasadh, de eerste dag van het oogstseizoen. Zoals jullie weten is vandaag die dag en wij eren Lugh’s offer en de giften van de Moeder. Geniet, maak plezier en vergeet nooit welk of-fer gebracht is opdat wij kunnen leven. Vele winters zullen komen en gaan maar het offer van de Zonnegod zal ons door allen heen slepen.”

activitieiten door de silver circlehttp://tiny.cc/SilverCircle

activiteiten door de cirkel van de godinhttp://tiny.cc/CirkelvandeGodin

festivals and fairs (nl)http://tiny.cc/MagicalFeeling

castlefest (nl)5 - 7 Augustushttp://www.castlefest.com/2011

(Uw agenda of activiteit hier? Neem con-tact met ons op!)

pagan agenda

Page 16: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

16

Op Bezoek Bij:de belTane viering in glasTonbury - door lunadea

n Glastonbury loopt de tijd anders. Tijd bestaat er niet, het is een plek

tussen de werelden en dagen lijken langer te duren. Een dag in Glastonbury voelt gevoels-matig aan als twee. De energie is er anders, drukkend, magisch geladen, en iedereen die er komt moet er eerst dagen aan wen-nen. Glastonbury is ook een plek waar spontaan kleine ritueeltjes ontstaan: een bloem leggen bij de White Spring, een kaars branden bij de Red Spring, een lintje binden om de takken van The Holy Thorntree, een meditatie op een mooie plek, een ballon met wensen erop geschreven oplaten vanaf de Tor... Overal zie je als je goed kijkt kleine altaartjes voor de Godin en The Green man. Niemand die ervan opkijkt als je daarbij stil blijft staan en

even mediteert. Niemand die je bevreemd aankijkt omdat je een gewaad draagt en een bloe-menkransje in je haar. Het past gewoon bij het moment.Ik ben hier met mijn beste vriend en een aantal anderen van de Cirkel van de Godin om Beltane te vieren. Glastonbury maakt veel in mij los. Mooie momenten wisselen elkaar in rap tempo af. Meditaties waarin ik mezelf beter leer kennen, het pelgrimspad, ontmoetingen met mooie mensen, zingen, dansen, het draagt allemaal bij aan de Beltane sfeer die er hangt. We dansen in spiralen om het Beltane vuur op één van de grasvelden van de Chalice Well Garden, dansend en zingend, met nog honderd anderen. Het is vroeg in de ochtend maar iedereen is blij, vol energie en er hangt een verbroederende sfeer. We springen één voor één over het vuur, een oud ritueel om iets nieuws te beginnen en dat de kracht van het vuur mee te geven. Daarna knopen we lintjes aan The Holy Thorntree. Bij dit meifeest hoort ook een

meipaal. Sterke mannen dragen de paal de cirkel binnen. Alle dames en vrouwen juichen de paal toe, opdat het overeind gezet kan worden en iedereen daarna met linten eromheen kan dansen. Ook nu weer heerst een uitgelaten en vrolijke stemming, mede door de symboliek die bij de paal hoort. Vrouwen met bloemenkransen dansen de mei-dans. Mensen slaan de maat op trommels en iedereen zingt een lied om de maat aan te geven, totdat de linten zijn opgewonden en het feest voorbij is.Maandag was de reis voor-bij. Veel eerder dan we hadden gewild, maar het was ook wel goed zo. We hebben alles gezien dat we wilden zien, alle mooie en magische plekken van Glaston-bury bezocht. We hebben rituelen bijgewoond, veel geleerd, veel nieuwe ideeën opgedaan, veel bijzondere momenten gekend en het was goed zo. Tijd om naar huis te gaan en alles een plekje te geven. En zo blijft er ook weer wat over om van te dromen en naartoe te leven, want dat we hier terug gaan komen is zeker!

Voor een volledig verslag van Lunadea’s Beltane reis naar Glastonburry ga je naar:http://tinyurl.com/lunadea

I

Page 17: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011

17

Volgende LWM

colophone

Little Witch magazine is gelanceerd in November 2010 als een initiatief on een persoonlijk en universeel Neopaganis-tisch blad te maken voor Neopaganisten of zij die hier simpelweg geïnteresseerd in zijn. Het magazine wordt uitgegeven in het Nederlands en het Engels. Little Witch magazine is bedoeld als een gegronde, moderne inslag op een leven met Neopaganisme. Het doel is om te verlichten en te verhelderen.Voel je vrij om ons te contacteren met vragen, tips, opmerkingen of gewoon om ons te laten weten wat je ervan vindt.

CONTACT US AT: www.littlewitchmagazine.com Twitter.com/LWMag [email protected]

EINDREDACTEUR: Elani Temperance([email protected])VORMGEVING: Elani TemperanceILLUSTRATIES:Maaike Kramer (www.maaikekramer.nl)All images copyrightedSCHRIJVERS:Calandriel an Cuiileur([email protected])Ragnild([email protected])Aurelia Bellis ([email protected])

n zo zijn we aangekomen bij het einde van de 2011 zomer editie

van Little Witch magazine. Het was weer geweldig om te schrij-ven, te tekenen en in elkaar te zetten. We hebben geprobeerd het zomergevoel voor jou te vangen. We hopen dat je ervan hebt genoten en dat je terug komt voor onze herfst editie. Zoals altijd kan je ons bereiken via onze website—www.littlewitch-magazine.com—en ons Twitter account— @lwmag—voor feed-back, een leuk gesprek of alles wat je verder aan ons kwijt wilt. De e-mail adressen van de schrijvers staan links in de colo-fon en ze zouden het heel leuk vinden iets van je te horen!Natuurlijk zijn wij in de herfst terug met leuke en leerzame artikelen. In de volgende uitgave probeert Hoogpriesteres van haar eigen coven, Lunadea, een aantal vooroordelen over covens de wereld uit te helpen, zet Elani de Gaia-theorie uiteen en raakt Little Witch magazine in de ban

van Halloween met het verhaal van Jack-’o-Lantern. Naast nog vele andere artikelen hebben we het ook nog over het adopteren van een heksennaam. Wij hopen dat je erbij bent!Wil jij schrijven voor Little Witch magazine, voor de website of heb jij een onderwerp waarvan jij wil dat wij het behandelen? Wil jij wel geïnterviewd worden over jouw bijdrage aan de gemeen-schap of heb je Paganistische kunst die je wilt delen? Neem dan contact met ons op via [email protected]. Wij verwelkomen jouw bijdrage!Geniet van de zomer en de natuur op haar volst! Vergeet niet je goed in te smeren terwijl je al die vitamine D opzuigt!

E

Page 18: Little Witch Magazine 03 - Zomer 2011