Lion magazine nr 52-05 april 2015

44
NEDERLANDSE UITGAVE VAN LIONS CLUBS INTERNATIONAL april - mei 2015 www.lions.nl 5 WE SERVE Rene Mos straalt zijn trots uit! HOPE XXL present bij de VN Nieuw ledenboek? Zet ‘JA’ in LOLAS Nationale Conventie 30 mei Wassenaar met verrassend nieuw concept!

description

Officiëel tijdschrift van Lion Clubs International, editie Nederland.

Transcript of Lion magazine nr 52-05 april 2015

Page 1: Lion magazine nr 52-05 april 2015

NEDERLANDSE UITGAVE VAN L IONS CLUBS INTERNATIONAL

april - mei 2015 www.lions.nl5

WE SERVE

Rene Mos straalt zijn trots uit!

HOPE XXL present bij de VN

Nieuw ledenboek? Zet ‘JA’ in LOLAS

Nationale Conventie 30 mei Wassenaar met verrassend nieuw concept!

Page 2: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Dat moet kappen!

tbc: nog altijd 4.000 doden per dag

SMS tbc naar 4333 en doneer eenmalig € 2.

Beter wachten op de trein, dan wachten op een nier.

Ga naar nierstichting.nl

www.dier.nu

HELP DIEREN IN NOOD,OOK BIJ U IN DE BUURT

serviceflat SCHOUWENHOVE

Page 3: Lion magazine nr 52-05 april 2015

G E A C C E N T U E E R D

Mijn beslissing niet te gaan, was al genomen voordat ik van dat besluit van de gouverneurs op de hoogte was. Ver-raadde mijn oorspronkelijke afweging het karakter van zo’n typische vrekke-rige Nederlander? Penny wise, pound fool? Wellicht. Dat oordeel laat ik graag aan anderen over. Het signaal dat ik wil geven is echter heel simpel. Als Lions bestaan wij bijna 100 jaar om elkaar te treffen (vrijwel altijd in clubverband) en om goede doelen te steunen. De kracht van de internationaal verenigde Lions is dat wij daadwerkelijk en grootscha-lig een verschil kunnen maken in bij voorbeeld de strijd tegen ebola, tegen laaggeletterdheid en tegen blindheid. Maar zijn daar elk jaar weer mondiale of continentale conventies voor nodig? Mag het ook een onsje minder zijn

Stomverbaasd werd ik aangeke-ken. ‘Wat, ga jij niet naar Hawaii?’ Ik werd geconfronteerd met een

mengeling van medelijden, onbegrip en verbazing. Wie laat in vredesnaam een snoepreisje zo maar aan zich voorbijgaan? Heerlijk toch, zo’n exotisch oord als Hawaii? ‘Ben je zo blasé, heb je vliegangst, kan je het niet combineren met je werk?’ Nee, niets van dat al. Ik vind het niet verantwoord zoveel geld uit te geven voor een verslag van een Internationale Conventie. ‘Maar, het is toch niet jouw geld? De Lions betalen de reis- en ver-blijfkosten toch?’, volgde als tegenwer-ping op mijn argument. Dat klopt en daar gaat het mij nu precies om.

De kosten die de organisatie moet maken om mij als redacteur van Lion magazine, editie Nederland, naar Ha-waii te sturen, wegen volgens mij niet op tegen de meerwaarde die de aan-wezigheid heeft van een Nederlandse journalist op die Internationale Conven-tie. Voor alle duidelijkheid: dat wil niet zeggen dat ik vind dat de aanwezigheid van een redacteur van de Lion op zo’n conventie altijd van ‘onvoldoende meer-waarde’ is. Een goede journalist kijkt im-mers anders naar zo’n evenement dan een deelnemer. Dat is goed, dat heeft zonder enige twijfel meerwaarde. De verslaggeving kan enthousiasmerend of louterend werken. In beide gevallen is dat in het belang van de Lionsorgani-satie en al haar leden. De aanwezigheid van een journalistieke blik verdient beslist de voorkeur, maar een verslag kan echter ook op een andere manier worden gemaakt. Bijvoorbeeld door het interviewen van Lions die wel aanwezig waren. Misschien niet optimaal, maar wel een geaccepteerde journalistieke handelswijze. Dat de gouverneursraad recentelijk be-sloten heeft helemaal geen redacteuren meer te faciliteren om naar conventies te gaan, vind ik dan ook een betreurens-waardig staaltje van het kind met het badwater weggooien.

zodat er meer middelen overblijven om juist de goede doelen te ondersteunen? Mogen wij ook een bijdrage aan het milieu leveren door er niet alleen over te praten, maar ook door iets minder over deze aardbol te vliegen?Ik wens iedere conventieganger leuke, leerzame en inspirerende dagen toe op het tropische eiland en ik hoop dat er wijze besluiten worden genomen. Ik wens ze ook toe dat ze nagaan of het op deze manier allemaal wel echt nodig is, of het niet efficiënter kan en minder kostbaar. Of is de internationale organisatie in de loop der decennia toch meer een doel op zich geworden dan een middel ‘in het belang van de gemeenschap in het algemeen’, zoals dat Lion-oprichter Melvin Jones in 1917 voor ogen stond? ■

Redactie: Hans van Velzen

Ik ga niet naar Hawaii

LION nr.5 apr i l - mei 2015 3

Page 4: Lion magazine nr 52-05 april 2015

I N H O U D

Wat blijkt? Steeds meer Lions stellen geen prijs meer op het papieren ledenboek en de kosten zijn ook niet meer te verantwoorden. U kunt natuurlijk ‘digitaal gaan’, maar wilt u in 2015 een papieren ledenboek ontvangen, wijzig dan zelf voor 1 juli uw gegevens in LOLAS!

De drama’s met vluchtelingen in gammele bootjes die de vrijheid van Europa proberen te bereiken, laten niemand onberoerd. Tijdens de 8e Lions VN-dag in Den Haag vertelden Fadi Jallo, Mardjan Seighali en Akram Beiramva hun persoonlijke verhaal.

Davide schreef: ‘I would like to continue serving our Association and through our Association even in Nederland. I think it would be a wonderful opportunity for us to know each other and start a strong and durable International collaboration.’

en verder...19 Club in de Schijnwerper LC Vlissingen

20 Unieke twinning Leo’s Weert Montmorency met Sicilië

21 Tailtwister Ben Bazen geeft het liefst een kwinkslag

22 Zeeuws muZEEum en held Michiel de Ruyter

24 Puzzel en agenda’s

25 Districtsnieuws

41 In memoriam

42 Colofon

43 Vraag en Aanbod

03 Geaccentueerd: ik ga niet naar Hawaii

05 IP Joe Preston: help Lions om anderen te helpen door LCIF

06 Wat bezielt mij als gouverneur?

07 Rene Mos vz CCM: gooi schroom overboord

08 LC Wijchen zorgt voor oogzorg in Kenia

09 HOPE XXL present bij VN in New York

10 Lions VN-dag pleit voor toekomst vluchtelingen

11 Floris Boschloo winnaar Peace Poster gehuldigd

12 98e internationale conventie USA, Hawaii, Honolulu

13 Bijzondere Beroepen: beeldhouwer Szekeres

14 Nationale Conventie Wassenaar 30 mei

16 Branche club is nieuwe kans voor oudere Lions

17 Club in de Schijnwerper LC Nijmegen Brabantse Poort

18 Wijzig LOLAS voor een papieren ledenboek

Verhalen van vluchtelingen die je raken

Italiaanse TU/e student initieert succesvolle twinning

06

18

10

20

Is zijn taak een erebaantje of is er meer? Volgens Joost Paijmans is hij een herder van de clubs in zijn district die uitvoerig ingaat op dat wat hij vanuit de gouverneursopleiding heeft meegekregen. Hij komt graag bij u langs.

Coverfoto: Fotocollage van de uitnodiging voor de Nationale Conventie 2015 op 30 mei in de Wittenberg in Wassenaar

Paijmans is bezield gouverneur

Regel voor 1 juli uw papieren ledenboek

4 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 5: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Tekst: Joe Preston International President

I N T E R N A T I O N A A L

waarschijnlijk niet bij jou in de buurt. Je zou kunnen denken: ‘O ja, LCIF helpt mensen ver weg, in ontwikkelingslan-den.’ Ik ben er trots op dat LCIF inder-daad mensen-in-nood in arme gebie-den helpt. Lions laten mensen weer zien, Lions beschermen mensen tegen mazelen en Lions helpen slachtoffers van rampen weer op eigen benen te staan. En LCIF doet nog zoveel meer.

LCIF helpt ook miljoenen mensen in ontwikkelde gebieden. LCIF is mis-schien wel actief in jouw eigen land of mogelijk in een buurland. Om maar een paar voorbeelden te geven: LCIF heeft onlangs $ 100.000 toegekend aan Lions in Colorado om het Rocky Mountain Lions Eye Intitute van apparatuur voor oogtesten te voorzien. $ 75.000 werd

Joni en ik zijn Lions, maar wij zijn ook ouders. Daarom gaf het ons veel voldoening toen wij onlangs

een basisschool in Nairobi, Kenia bezochten en zagen hoe meer dan 300 kinderen een oogmeting kregen. Joni en ik hadden daarna het voorrecht om de kinderen die dit nodig hadden een bril te geven. Ik weet niet wie er meer lachten, de kinderen of wij. Ook jij kunt vol trots lachen, want de oogmetingen en de brillen werden mogelijk gemaakt door LCIF. En LCIF kan dat doen omdat Lions zoals jij en ik dat mogelijk maken.

Ik wilde eigenlijk niet over dit project in Kenia vertellen. Je zou het verkeerde idee over LCIF kunnen krijgen. Kenia ligt

toegewezen aan Lions in Ohio om een speeltuin toegankelijk te maken voor gehandicapten. En Lions in Toronto, Canada ontvingen $ 100.000 om een Lions oogzorgcentrum van de nodige apparatuur te voorzien.

LCIF is hét instrument voor Lions om service te bieden op een grotere schaal dan clubs dit op zichzelf kunnen doen. LCIF is daarmee de logische aanvulling op de Lionsorganisatie. Wij zijn lid van een internationale serviceclub waar-door onze individuele service beter tot zijn recht komt. We steunen LCIF omdat onze fondsen veel verder reiken als we ze in een gemeenschappelijke pot leg-gen. Door middel van LCIF helpen wij elkaar om anderen te helpen. Wij kun-nen service bieden waar overheden en andere gouvernementele organisaties niet aan toe komen.

Neem alsjeblieft een paar minuten de tijd om het verhaal over LCIF te lezen op Lions.org. Indien je enige twijfel hebt over de betekenis die het heeft om Lion te zijn, of indien je niet helemaal op de hoogte bent van de omvang en het bereik van Lions’ service, zul je na lezing trots zijn een Lion te zijn. De beste weg naar ‘Strengthen the Pride’ is beter begrijpen wie we zijn en waar we voor staan. Nou, dat moet wel een glimlach op je gezicht toveren. ■

Help Lions om anderen te helpen door LCIF

Neem eens een paar minuten de tijd om het hele verhaal over LCIF te lezen op Lions.org.

LION nr.5 apr i l - mei 2015 5

Page 6: Lion magazine nr 52-05 april 2015

organiseren we fundraise projecten, benaderen we sponsors en steken in alle gevallen ook zelf de handen uit de mouwen.

Dat vraagt energie en creativiteit. Deze creativiteit is het beste gewaarborgd als we de ervaring van Lions die al lang lid zijn, paren aan het frisse enthousiasme van jonge, nieuwe leden. Het uitvoeren van goede projecten en daar trots op kunnen zijn is de magneet die nieuwe Lions aantrekt. Natuurlijk zijn we ook een vriendenclub en wat is er mooier dan samen met vrienden en vriendinnen iets te ondernemen? Maar daarin staan de clubs niet alleen. Er zijn andersoortige clubs, sportver-

enigingen, hobbyclubs etc. waar groepen mensen samenkomen en ondernemen. Neen, wat de Lions bindt en bijzonder maakt is het goede doel: We Serve. Wij hel-pen waar anders niet geholpen wordt en om dat vol te blijven houden, moet onze organisatie vitaal zijn en krachtig blijven.

Club Excellence ProcessHet nieuwe instrument, de vita-liteitsscanner - Club Excellence Process (CEP) - maakt ons bewust van zwakheden en bedreigingen in de clubs en dringt het verloop terug, maar het werven van nieuwe leden is nodig om het onvermijdelijke verloop op te vangen en te verjongen. Daarom dit pleidooi om ledenwerving, verjonging en het behoud van de vitaliteit in de club tot een im-mer voortdurende uitdaging te maken. Maar er is meer! Kijk om je heen en wees je bewust van ‘witte plekken’ in je omgeving wat betreft nieuwe clubs en het werven van vrouwen en Leo’s.

Bij ieder clubbezoek kijkt de gouverneur niet alleen naar de vitaliteit in de clubs maar doet hij ook voorstellen over het oprichten van (als regel) gemengde of vrouwenclubs in de omgeving en bepleit hij de oprichting van een Leoclub, om jonge mensen bekend te maken met onze idealen. Wat een uitdaging en wat een fantastisch project om de idealen van onze organisatie uit te dragen en deze te delen met nieuwe leden van onze organisatie. Ik hoop en verwacht dat deze woorden tot nadenken stemmen en in clubs besproken wordt hoe het met de vitaliteit staat en of er mogelijkheden zijn om de organisatie in uw regio te laten groeien. Hebt u vragen? Neem dan contact op met uw districtsgouverneur. Men wacht op u, of beter nog: Hij klopt al aan uw deur! ■

De gouverneur bezoekt de clubs uit zijn district en maakt, veelal tijdens een dinerbijeenkomst, ken-nis met de leden en hoort over de plannen op het

gebied van onderlinge activiteiten, projecten, goede doelen en ledenwerving. Na de uitreiking van het vaantje en de pin volgt een hartelijk afscheid en staat het volgende bezoek op de agenda. Deze manier van doen is traditioneel en na afloop is de club het er over eens: ‘Dat is een aardige gouverneur: rustig beschaafd en geen al te grote bemoeienis met het rei-len en zeilen binnen de club. Want we zijn toch autonoom, of niet soms?’ Maar er zijn ook gouverneurs die uitvoerig ingaan op dat wat zij in hun opleidings-traject hebben meegekregen.

Wat is nu de taak van zo’n gouverneur? Is het een erebaantje voor zoveel jaren trouwe dienst of is er meer? Er is meer! De gouver-neur is tijdens het jaar dat men in functie is, de herder van de clubs en de twee jaren daarvoor bereidt hij dat voor in goed over-leg met het dagelijks bestuur en het kabinet. Hij kent - uit LOLAS - het aantal leden, de groei en/of het verloop en de gemiddelde leeftijd. Na de gebruikelijke uitleg over zijn persoon en zijn motivatie dit ambt te hebben aanvaard, vraagt hij de clubs hoe zij er naar hun mening voorstaan over één jaar, vijf jaren en tien jaar en of de club er dan nog wel is. Bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd is nu 65 jaar en dat zal over tien jaar 75 jaar zijn. Hoe staat het dan met de vitaliteit in de club?

Lions is een fantastische organisatie en helpt waar anders niet geholpen wordt. De meest aansprekende projecten zijn de strijd tegen oogziekten, mazelen en, recent, de gevreesde tropische ziekte ebola, waar tienduizenden euro’s voor werden ingezameld. Maar wat te denken van het financieren van scholen, ziekenhuizen en andere projecten in ontwikke-lingslanden en interventie bij calamiteiten en rampen als de tsunami in het Verre Oosten of de orkaan bij de Filippijnen? Ook dichter bij huis ‘brult’ de leeuw en slaat hij zijn klau-wen uit: financiering van opvanghuizen, bijdragen aan het onderzoek naar en de behandeling van ziekten, de aankoop van speeltoestellen of het opknappen van buurthuizen en woningen, natuurbeheer en waar Lions landelijk en regionaal al niet mee bezig zijn. Daarvoor brengen we geld bijeen,

Wat bezielt mij als gouverneur? Redactie: EindredacteurTekst: DG Joost Paijmans

U I T D E G O U V E R N E U R S R A A D

6 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 7: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Als Lion ben je lid van de grootste goededoelenorganisatie ter wereld. Als je ziet wat Lions betekenen, dan mag je daar best trots op zijn en het breed uitdragen. Wij zijn daar bescheiden in en dat is jammer. Waarom mag haast niemand weten dat Lions bij natuurrampen als eerste klaarstaan en voorop lopen in de strijd tegen vermijdbare blindheid? Als je niets over jezelf vertelt, dan vormt de buitenwereld zijn eigen beeld. De man in de straat ziet ons als een enigszins elitair gezelschap, bestaande uit oudere heren die elkaar de hand boven het hoofd houden. Ondanks dat Nederlandse Lionsclubs zich vrijwel geheel lokaal manifesteren, ziet de buitenwereld ons niet als een goededoe-lenorganisatie die lokaal iets in de melk te brokken heeft.

Laat je zienHet beeld dat ik van mijn eigen club - LC Zwolle Hanzestad - wil uitstralen, is dat van een actieve serviceclub die met veel plezier goede doelen ondersteunt. Een leuke club om bij te horen. Een goede club om mee samen te werken. Dat beeld ontstaat door open te communiceren over de nuttige en leuke dingen die je doet. De clubwebsite is daarvoor een goede basis. Het gebruik van sociale media, zoals LinkedIn, Facebook of Twitter vergroot het bereik van je boodschap. Het enige dat je hiervoor nodig hebt,is één of twee mensen die er een paar dagdelen voor gaan zitten en een communicatieprofiel maken dat bij de club past. Een beperkt aantal clubs doet het al, ik hoop dat de meerder-heid spoedig volgt.

Kijk naar buitenHet is niet alleen belangrijk dát je communiceert, maar ook wát. Ik beluister twee grote frustraties bij Lions. De eerste is dat het Lionsclubs stoort dat hun persberichten niet altijd onverkort worden overgenomen. De tweede is dat Lions die buiten hun club iets doen – in het district of landelijk – zich eraan storen dat mede-Lions hun berichten niet lezen. In beide gevallen berust dat op hetzelfde misverstand: niet de afzender bepaalt of iets belangrijk is, dat doet de ontvanger. Kortom: als jouw bericht niet gelezen, wordt doe jij waarschijnlijk iets niet goed. De lezer valt niets te verwijten. Een voorbeeld. Ik was laatst op bezoek bij de Werkgroep Blinden. Ik bleek een artikel over hen gemist te hebben. Ik had de kop wel gezien: ‘Vreemd en oud geld-actie brengt in totaal € 335.000 op’. De twee foto’s ook: twee man-nen die elkaar de hand geven boven een bus met geld en een

foto waarop iemand een Melvin Jones Award ontvangt. Ik ben meteen afgehaakt en heb niet verder gelezen. Als het verhaal mij nu had verteld dat ‘Vreemd en oud geld-actie blinden weer laat zien’ met een paar aansprekende foto’s over preventie en bestrijding van blindheid, dan was ik geïnspireerd om te lezen en misschien zelfs wel om mee te gaan doen aan die actie.

Inspireer eerst jezelfHet kan heel inspirerend werken om zelf eens rond te kijken wat Lions zoal bereiken. Onze wereldwijde successen vind je op de websites van Lions Clubs International (LCI) en Lions Clubs International Foundation (LCIF). Op onze eigen website vind je voorbeelden van Nederlandse projecten. Op onze landelijke Facebookpagina (Lions Clubs Nederland) kun je direct met andere Lions over concrete projecten in contact komen. Wil je met je boodschap iets bereiken, communiceer dan daar-over waarover het moet gaan: We Serve. De rest is bijzaak en voor de meeste Lions en alle buitenstaanders niet interessant. ■

‘De meeste Lions hebben zelf amper een idee van de impact van de Lionsorganisatie. De buiten-

wereld zou al helemaal niet weten wat Lions doen.’ De missie van CCM-voorzitter René Mos is dat

Lions hun schroom laten vallen en de buitenwereld vertellen waar zij voor staan. En CCM staat voor

Commissie Communicatie en Media.

René Mos vz CCM adviseert om alle schroom overboord te zetten

Redactie: Tjako Fennema Tekst: René Mos

LION nr.5 apr i l - mei 2015 7

Page 8: Lion magazine nr 52-05 april 2015

financiert 1/3 deel. Het project kan beginnen en zal eind 2015 geheel uitgevoerd zijn. Door deze actie behouden hopelijk honderden mensen in het zuidoosten van Kenia hun ge-zichtsvermogen of krijgen het zelfs terug. Zij kunnen dan een normaal leven leiden.

Heeft u ook een project neem dan contact op met de Lions Werkgroep Blinden. Wilt u financieel bijdragen aan het werk van de Werkgroep Blinden lees dan ook het artikel over de vernieuwde samenwer-king van Wilde Ganzen en de Lions Werkgroep Blinden. Elke door ons opgebrachte euro wordt door Wilde Ganzen met 50% vermeer-derd. ■

Buby den Heeten van Lionsclub Wijchen is nauw betrokken bij de oogzorg van het Kwale District Eye Centre in Kenia en hij kwam dan ook met het verzoek

of zijn Lionsclub en de Werkgroep Blinden konden samenwer-ken om de oogzorg aldaar te financieren.

In een gebied met heel veel slechte wegen wonen arme boerenfamilies die weinig of geen toegang hebben tot de gezondheidszorg. Na een eerste overleg met de adviseurs van de Lions Werkgroep Blinden, Margreet Hogeweg en Karin van Dijk is door dr. Helen Roberts een aanvraag ingediend om vijf screening camps in verschillende afgelegen gebieden te houden. Dat wil zeggen dat mensen onderzocht worden op oogkwalen, voorlichting krijgen om oogproblemen te voorko-men en indien nodig worden er staaroperaties uitgevoerd. Er worden ook brillen verstrekt. Patiënten worden ook behandeld als ze de kosten niet kunnen dragen.

Voor het vervoer is een motor nodig. De kosten bedragen circa € 10 per patiënt en de motor vraagt een investering van € 6.500. De totale projectkosten zijn geraamd op € 14.000. Het oogziekenhuis kan zelf € 1.500 bijdragen. Het resterende bedrag van € 12.500 wordt voor 2/3 deel gefinancierd uit de fondsenwerving van Lionsclub Wijchen en uit een bijdrage uit het fonds van de Lions Werk groep Blinden. Wilde Ganzen

Mooie samenwerking van LC Wijchen, de Lions Werkgroep Blinden en de Stichting Wilde Ganzen

Duizenden Kenianen kunnen eind 2015 rekenen op oogzorg

Redactie: EindredacteurTekst: Lions Werkgroep Blinden

Actieresultaat kan nu direct worden overgemaakt naar Stichting Werkgroep BlindenAl meer dan 20 jaar werken de Lions Nederland Werk-groep Blinden en Wilde Ganzen succesvol samen onder de naam Fight for Sight om zo blindheid in ontwik-kelingslanden te bestrijden. Nu zijn er nieuwe afspra-ken gemaakt die van belang zijn voor actie voerende clubs en donateurs: actievoerende clubs hoeven geen actieformulier meer in te vullen. Iedere club kan nu actievoeren en het actieresultaat overmaken naar de rekening van de Lions Werkgroep Blinden. Het blijft wel zeer gewenst dat de actievoerder de nadruk legt op de vermeerdering van de actieopbrengst met 50% door Wilde Ganzen. Dat kan door de doelstelling van Wilde Ganzen te vermelden en het logo te gebruiken bij alle publieksuitingen. Actiematerialen kunnen worden besteld bij Wilde Ganzen. Wilt u bijdragen aan een eigen oogzorgproject neem dan tijdig contact op met de Lions Werkgroep Blinden. [email protected]. U kunt ook een donatie doen via NL43 ABN A043 92 21 315. Ook dan wordt uw bijdrage vermeerderd met 50%.

Robert assisteert bij een oogmeting

8 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 9: Lion magazine nr 52-05 april 2015

deren? Deze boodschap werd ook aan de VN overgebracht. Yama: ‘Wij bieden een lange termijn visie op de toekomst die niet alleen goed is voor ons maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. We moeten een lange termijn visie voor ogen houden, met als doel dat iedereen zijn of haar leven beoor-deelt met ten minste een acht.’

Naast de presentatie in New York is HOPE XXL ook bezig om de Liemers List uit te voeren. Ook de Lions Duiven sluit zich hierbij aan. Chris: ‘We geven betekenis aan de uitspraak ‘think global, act local’. We moeten niet alleen denken, maar ook doen!’ ■

Daarom hebben de jongeren van HOPE XXL de Liemers List opgesteld: een concreet plan van aanpak om de belangrijkste problemen in de wereld op te lossen

vanuit de visie op de toekomst van de jongere generatie. Be-gin februari werd deze visie gepresenteerd aan de Verenigde Naties in New York.

HOPE XXL is in 2009 geïnitieerd door Chris van de Ven, lid van de Lions in Duiven. ‘Om mensen van over heel de wereld een beter toekomstperspectief te kunnen, geven zijn vernieu-wende en inspirerende ideeën nodig. Daarom hebben wij samen met jongeren van over de hele wereld, met input van de oudere generatie, een nieuwe visie op de toekomst ontwik-keld’, zegt Chris van de Ven. In 2013 nam HOPE XXL deel aan de wereldwijde Lions Conventie in Hamburg. Sindsdien timmert de organisatie nationaal en internationaal aan de weg.

Sinds de start in 2009 heeft HOPE XXL één doel voor ogen: de wereldwijde Liemers List presenteren aan de Verenigde Naties. Op 3 februari 2015 was het zover. Chris reisde samen met HOPE XXL’er Yama naar de Verenigde Naties in New York. Daar, tijdens een grote VN-conferentie over de rol van jongeren, presenteerde Yama HOPE XXL aan de VN.

In de Liemers List staan geluk en welbevinden centraal: wat is er nodig om je leven met een acht of hoger te kunnen waar-

HOPE XXL wil dat alle mensen kunnen leven in een duurzame, veilige en vrije wereld. Een wereld

waarin iedereen zijn of haar leven met ten minste een acht kan waarderen.

HOPE XXL presenteert toekomst­visie aan de Verenigde Naties

Redactie: Jan KappersFoto’s: Amrah Schotanus

‘Stichting Hope XXL kwam ter sprake in Lion magazine nummer 4 van 2014. En wel naar aanleiding van een indrukwekkende presentatie van Lion Chris van de Ven van LC Liemers tijdens de Najaarsconventie 2013 in Papendal. Hope XXL vraagt iedereen mee te denken over thema’s als duurzaamheid, oorlog en vrede, economie en internationale samenwerking. De Stichting Hope XXL heeft als doelstelling dat iedere wereldburger zijn of haar leven waardeert met een 8+ en kan leven in een duurzame, veilige en vrije wereld.’

Groepsfoto van de HOPE XXL Global Summit in Costa Rica, waar de Liemers List werd afgerond Yama Akbari (24) ging naar New York

LION nr.5 apr i l - mei 2015 9

Page 10: Lion magazine nr 52-05 april 2015

HervestigingDe cijfers liegen er niet om. 10 tot 12 miljoen mensen zijn wereldwijd stateloos door onder andere het uiteenvallen van staten. In Nederland verblijven 9.000 mensen met onbekende nationaliteit. Er zijn twee keer zoveel ontheemden als vluchte-lingen. In Syrië bijvoorbeeld zijn 7 miljoen ontheemden en 3 miljoen vluchtelingen. De UNHCR richt zich op lokale integra-tie. Circa 100.000 mensen hervestigen zich ieder jaar. Maar slechts 24 landen werken hier actief aan mee. Er zijn dus nog veel democratische hobbels te nemen.

Een sleutel op een eigen deurDe grootste wens van een vluchteling is een sleutel op een ei-gen deur. Een tent heeft geen sleutel. Terugkeer naar het eigen land is lang niet altijd een optie. Integratie biedt een nieuwe toekomst. Margriet ten Hove, directeur van Vluchtelingen Werk Zuidvleugel sprak over de kracht van een vluchteling. In Nederland verblijven vluchtelingen in een asielzoekers-centrum. Ze kunnen pas beginnen aan echte integratie als ze een verblijfsvergunning hebben. Uiteindelijk vindt bijna 50% van hen een baan, maar ook leeft 26% in Nederland onder de armoedegrens. Men komt hier met niets, heeft huis en haard achtergelaten. De mensen moeten geld lenen voor een huis, voor de inburgeringscursus en voor familiehereniging. Goede begeleiding in deze trajecten is essentieel, daar zorgen de vrijwilligers van vluchtelingenwerk voor.

Een vluchteling moet helemaal opnieuw beginnenAkram Beiramvand vertelt haar verhaal op deze 8e VN-dag. Zij is vluchtelinge uit Iran, waar ze acht jaar gevangen heeft gezeten, waarvan twee jaar in een isoleercel. Na haar vrijlating voelde het als verraad om haar land te verlaten. Zij verbleef achttien maanden in een AZC waarbij ze zes keer moest verhuizen. Ze schreef het boek ‘De langste nacht’ over de gruwelijkheden die ze in Iran heeft meegemaakt als eerbetoon aan de velen, die het niet hebben overleefd. De toehoorders in de Glazen zaal werden stil toen ze een citaat voorlas over haar vrijlating. Ook het ver-haal van Fadi Jallo maakte diepe indruk. Hij ontvluchtte Syrië, en

Met diverse brandhaarden in de wereld is en blijft het thema vluchtelingen helaas actueel. De drama’s met vluchtelingen in gammele bootjes die de vrijheid

van Europa proberen te bereiken, laten niemand onberoerd. In haar openingswoord refereerde de Haagse wethouder Van Engelshoven aan de inzet van Den Haag, stad van vrede en recht aan onder andere het Movies that matters festival en het Humanity House waarmee aandacht wordt gevraagd voor deze problematiek. ‘Nederland moet een veilige haven zijn voor iedereen die wordt bedreigd. The Hague Approach is een manier om mensen bij elkaar te brengen op weg naar duurzame vrede.’

UNHCRRené Bruin, Head of Office UNHCR (Hoge Commissariaat van de Vluchtelingen van de VN) gaf inzicht in de omvang van de vluchtelingenproblematiek. Eind 2014 telde de wereld 57 miljoen vluchtelingen. Veroorzaakt door een gebrek aan vrede, maar vooral door een gebrek aan oplossingen. Vluchtelingen zijn niet alleen de asielzoekers, maar ook de stateloze mensen en de binnenlands ontheemden. In 2014 zijn in kampen over de hele wereld honderdduizenden tenten opgezet. Maar de UNHCR is hier geen voorstander van, want leven in tentenkam-pen leidt tot afhankelijkheid.

Haagse Lionsclubs organiseerden al weer voor de 8e keer het VN-dag symposium.

Deze keer in het teken van vluchtelingen. Ruim 150 Lions kwamen hiervoor bijeen in

de fraaie omgeving van de Glazen Zaal in Den Haag.

8e Lions VN­dag symposium:Een toekomst voor vluchtelingen

Redactie: Astrid Abbing

Het VN-symposium over vluchtelingen in de Glazen zaal in Den Haag

10 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 11: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Een bezoek aan Madurodam vulde het ochtendpro-gramma. Vervolgens ging het gezelschap met de tram naar het Malieveld voor een lunch, om aansluitend aan

te schuiven bij het VN-dag symposium in de Glazen Zaal, voor de officiële huldiging. Na de toespraak van DG Ina Winters en een jurylid, die de poster van Floris destijds jureerde, ontving hij waardebonnen voor een weekendje uit en werd het Haagse pretprogramma vervolgd. Lopend via de Korte Vijverberg en langs de gebou-wen om en nabij het Binnenhof ontpopte Frans zich als gids. Wat zich in het verleden afspeelde achter de gevels verhoogde de educatieve insteek van deze dag.

Floris genoot van de rondleiding in de Ridderzaal en het Twee-de Kamer gebouw. Niet alleen door de gegeven toelichting, maar ook door de herkenning van tv-uitzendingen. Na afloop werd de Haagse Passage bezocht en volgde een historisch stadswandeling via de Kneuterdijk, Paleis Noordeinde en het Lange Voorhout. De tram bracht het gezelschap richting Scheveningen. Aan de boulevard ligt restaurant Noordzee waar John van Veersen van LC Den Haag-Scheveningen de scepter zwaait. Daar schoven

Tijdens de VN-dag op 14 maart werd de 12-jarige Floris, Nederlandse winnaar van de

Internationale Peace Poster Contest (PPC) uit 110BZ, samen met zijn ouders en zijn zussen

Amber en Dionne in Den Haag ontvangen door districtscommissaris Frans Lettinga.

Floris Boschloo, winnaar Peace Poster Contest, gehuldigd in Den Haag

Redactie: Astrid Abbing

moest zijn leven opnieuw beginnen. Als vluchteling kun je niet kiezen waar je terecht komt. In Nederland heeft hij met hulp van het Universitair Asiel Fonds (UAF) opnieuw zijn studie opgepakt en afgerond. Het was een lange, moeizame weg, maar hij is trots op Nederland,

Mardjan Seighali, directeur van het UAF, en zelf Iran ontvlucht, vertelde over het belang van onderwijs en integratie. Nederland wordt steeds slimmer en daar dragen de vluchtelingen een steentje aan bij. Vluchtelingen bezitten een enorm doorzet-tingsvermogen en kunnen hier hun dromen verwezenlijken. Het UAF investeert in onderwijs en daarmee in de toekomst. Ten-slotte deden Lions van Lits en Lauwers en Het Stigt verslag van projecten die zij realiseren voor vluchtelingen. Door te inves-teren in kinderen in AZC’s en onderwijsprojecten kunnen ook Lions bijdragen aan een goede toekomst van vluchtelingen. ■

Jurylid Hak Stam, winnaar Floris en DG Ina Winters voor de

winnende tekening

V.l.n.r.: Fadi Jallo, Mardjan Seighali en Akram Beiramva vertelden

hun persoonlijke verhaal

Lions Sjoerd en Tineke Roorda, coördinator PPC-BZ aan. Het diner was een feestelijke afsluiting van een heerlijk dagje uit waarbij niet alleen werd nagepraat over de VN- en PPC-dag, maar ook herinneringen werden opgehaald over het wel en wee van de Gelderse plaats Hengelo, waar Floris woont en van het werkgebied van Lionsclub Bronckhorst. ■

LION nr.5 apr i l - mei 2015 11

Page 12: Lion magazine nr 52-05 april 2015

leerd. Het hoogtepunt is de ‘Parade of Nations’ op zaterdag 27 juni over Kalakaua Avenue.

VakantiebestemmingDeelname aan de conventie is prima te combineren met een heerlijke vakantie. De tropische eilanden bieden veel activi-teiten en bezienswaardigheden. De gezellige bars en eettent-jes, bekende attracties als; Pearl Harbor Memorial, Nationale parken en lolanipaleis zorgen voor een uniek en gevarieerd aanbod. Lekker actief doen, kan natuurlijk ook! Hawaii biedt de mogelijkheid tot bijvoorbeeld Kayakken, Shark Diving en surfen op de fantastische stranden.

Meer weten over de conventie? kijk op www.HawaiiLions2015.com. Nieuwsgierig naar Hawaii? Kijk dan op www.GoHawaii.com. ■

Hawaii, de 50e staat van Amerika, bestaat uit maar liefst 137 vulkanische eilanden, waarvan het overgrote deel klein en onbewoond is. Hawaii telt 8 grote eilanden.

waaronder Oahu, Kauai, Maui en The Big Island, het grootste eiland van Hawaii. De hoofdstad van Hawaii, Honolulu bevindt zich op het eiland Oahu. De Hawaiiaanse eilanden bieden de ideale mix van cultuur en natuur voor zowel jong en oud. Type-rend voor Hawaii zijn de Huladans en de bloemenkrans, die bij velen tot de verbeelding spreekt.

Netwerken en lerenTijdens de conventie heb je de kans om Lions uit meer dan 120 landen te ontmoeten. Niet alleen tijdens de parade, maar vooral tijdens de seminars. De onderwerpen waar Lions voor staan komen aan bod. Beslis mee over de toekomst van de Lionsorganisatie. Nieuwe gouverneurs worden geïnstalleerd en opgeleid. De nieuwe International President wordt geïnstal-

Jaarlijks komen meer dan 20.000 Lions vanuit heel de wereld naar de internationale

conventie. Een ideale gelegenheid om oude contacten aan te halen en nieuwe

vrienden te maken. Leren van elkaar, van clubs en elkaars projecten. Van 26 tot en

met 30 juni wordt de 98e conventie gehouden in Honolulu op Hawaii.

98e Internationale Conventie USA, Hawaii, Honolulu

Redactie: Astrid Abbing

12 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 13: Lion magazine nr 52-05 april 2015

L I O N P R O F I E LRedactie: Jan Kappers

Karoly Szekeres is een Lion met een prachtig beroep! Hij is lid van Lionsclub Deventer en beeldhouwer en restau-rateur van professie. Hij is geboren opgegroeid in Nederland en heeft een Hongaarse vader en een Oostenrijkse moeder: ‘De voorliefde voor beeldhouw-kunst heb ik van mijn vader. Bij hem zette ik de eerste stappen, tekende dier- en

mensfiguren en leerde op jonge leeftijd beitels en gutsen vasthouden.’ Karoly werkt en woont in een voormalig post-kantoor in de historische binnenstad van Deventer. Hij maakt zowel decoratief als figuratief beeldhouwwerk uit hout, steen of brons, vrije portretten in opdracht en restaureert in opdracht voor onder andere Monumentenzorg. De nieuwe

leeuwenkop op de foto is daar een voorbeeld van. Het is een onderdeel van een timpaan op de voormalige Oranje Nassau Kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam, dat in 1810 gebouwd is in classicistische stijl, sinds 1970 rijksmo-nument is en sinds 1970 gebruikt wordt als appartementen- en bedrijfscomplex. (www.szekeres.nl)

Deventer Beeldhouwer Karoly Szekeres

LION nr.5 apr i l - mei 2015 13

Page 14: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Inspirerend, boeiend maar bovenal gevarieerd. De Nationale Conventie die

op zaterdag 30 mei 2015 op het Landgoed de Wittenburg in Wassenaar wordt

gehouden is in een geheel nieuwe jas gestoken. Natuurlijk wordt er in de

ochtenduren nog even stevig vergaderd, maar daarna biedt het programma

alle ruimte voor vermaak en inhoudelijke, inspirerende sessies. De Nationale

Conventie wordt een dag waar je als Lion bij moet zijn.

Nieuwe wind door Nationale Conventie met gesprekken over drones en 3D-printen

Nationale Conventie 2015

Redactie: Astrid AbbingTekst: Sipke van der Wer

14 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 15: Lion magazine nr 52-05 april 2015

De opzet van de Nationale Conventie is flink veranderd. De dag is omgevormd tot een Conventie met veel ver-schillende activiteiten. Een uitnodigend partnerpro-

gramma dat staat als een huis en een inhoudelijk deel dat zich toespitst op digitale ontwikkelingen waar wij als Lions mee te maken hebben. Lekker eten en daarna de voeten van de vloer op de opzwepende klanken van de Rag Mob en The Clarks. Daarmee is de Nationale Conventie ook bij uitstek geschikt om familie en introducés mee te nemen die zo, op een plezierige manier met de Lionsorganisatie kennis kunnen maken.

VergaderenOp Lions.nl vindt u alle informatie over de Nationale Conven-tie. Daar staan ook de belangrijkste onderwerpen die tijdens het vergadergedeelte worden besproken. Dit geeft u de mo-gelijkheid om een en ander in uw club te bespreken voordat u naar de Conventie komt. Over het algemeen zijn het de vaste onderdelen die op de agenda staan zoals bijvoorbeeld het voorstellen van de nieuwe Gouverneursraad maar ook de keuze van de Young Ambassador en de verkiezing van de International director.

Lunch Vanaf 13.00 wordt er een heerlijke lunch gereserveerd op landgoed de Wittenburg. U kunt er ook voor kiezen om op een van de gezellige terrasjes in Den Haag te lunchen.

Partnerprogramma Het partnerprogramma biedt veel mogelijkheden. U kunt fietsen in de omgeving van Landgoed de Wittenburg of met de bus naar bezienswaardigheden in Den Haag. Het land-goed ligt in een prachtig natuurgebied op steenworp afstand van de duinen en de zee. Speciaal voor het partnerprogram-ma is er een mooie fietsroute gemaakt. De bus brengt u naar de mooiste bezienswaardigheden in Den Haag. Er zijn stops bij Het Mauritshuis, het Vredespaleis waar u ook naar binnen kunt, een opstapplaats voor een boottocht door Den Haag , het Louman Automuseum en het gezellige stadscentrum. U kunt ook op het landgoed blijven, waar een aantal workshops worden gegeven, waaronder parels knopen. Liefhebbers van lekkere geuren kunnen hun hart ophalen bij de stand van Ri-tuals. In de rustieke zalen kan worden bijgepraat onder genot van een kopje koffie.

Inspirerend middagprogrammaHet middagprogramma na de lunch staat in het teken van inspiratie. Zo gaan we het met elkaar hebben over onderwer-

pen als werken in de cloud, gebruik van sociale en nieuwe media, duurzaam ondernemen, drones en 3D printen. Dit programma-onderdeel begint met lezingen door een tweetal interessante keynote speakers van Shell en Microsoft. Met de Inspiration Session willen we kijken wat al die nieuwe techno-logische ontwikkelingen betekenen voor onze We Serve-gedachte. Er is de mogelijkheid om met elkaar te discussiëren over de verschillende onderwerpen. Het is ook mogelijk om ‘s middags deel te nemen aan de busexcursies, een stadswan-deling door Den Haag te maken met een gids of te fietsen langs Wassenaarse landgoederen.

Spetterend slotfeestHet slotfeest wordt geopend met een receptie. Tijdens het feest kunt u genieten van het walking diner met verschillende optredens van het Haags Jeugdorkest en de Rag Mob, muziek uit de vroeg vijftiger jaren. Ook zijn er een aantal Close Up goochelaars die u zullen verrassen. Langzaam werken we dan richting het spetterende slot van deze eerste Nationale Conventie nieuwe stijl: feesten op de muziek van de bekende Haagse band ‘The Clarks’. Deze band staat bekend om de meest stijve hark nog te laten swingen. Met een slotact be-eindigen we rond 23.30 uur de Nationale Conventie.■

Nationale Conventie 2015

30 mei in vogelvluchtVoor de meest actuele informatie over de Nationale Conventie kijkt u op www.lions.nl.

Het programma in grote lijnen:

09.00 - 10.00 uur Registratie 10.00 - 13.00 uur Vergadering Nationale conventie 10.00 - 13.00 uur Partnerprogramma met diverse

excursies 13.00 - 14.00 uur Lunch (€ 15 p.p.) 14.00 - 17.00 uur Middagprogramma met Inspiration

Sessions of excursies 17.00 - 18.00 uur Receptie 18.00 - 21.00 uur Walking diner (€ 50 p.p.) met diverse

optredens 21.00 - 23.30 uur Feest met The Clarks 23.30 uur Slot

AanmeldenAanmelden voor deze bijzondere Nationale Conven-tie kan vanaf 14 maart 2015 via de site www.lions.nl. Overigens kunt u er voor kiezen een dagdeel of de hele dag mee te maken. Ook kunt u familieleden én relaties meenemen die in het gedachtegoed van de Lions geïnteresseerd zijn. Volg ons ook op Facebook en Twitter.

LION nr.5 apr i l - mei 2015 15

Page 16: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Robert Holl

Wie de Lionswebsite bezoekt vindt daar een bijdrage vanuit 110BZ waarin in het kort het ’wat, waarvoor

en voor wie’ wordt uitgelegd. In feite komt het erop neer dat gepensioneerde Lions kunnen besluiten om een branche club op te richten. Daarmee wordt voorkomen dat het spectrum aan leeftijden binnen een club steeds verder toeneemt. Nu al besluiten Lionsleden vanwege hun leeftijd om hun lidmaatschap te beëin-digen waarmee zij verloren gaan voor het Lionsnetwerk.

Door over te stappen blijven de oudere leden behouden voor de Lionsorganisatie en maken leden ook de weg vrij voor een jongere gene-ratie. In principe is het aantal leden van een branche club gemaximeerd tot 20-25 personen. Wat betreft de activiteiten ligt het accent meer op immateriële dienstverlening.

In de regio Rotterdam hebben vijf Lions het initiatief genomen om een branche club op te richten die als naam LC Rotterdam ’t Bolwerk heeft gekregen. Deze club richt zich uitsluitend op Lions (M/V) in de leeftijd van 60 - 80 jaar en zal zich voornamelijk bezighouden met aan de leeftijd aangepaste activiteiten. De bijeenkom-sten zijn eenmaal per maand tijdens lunchtijd. Moederclub is LC Rotterdam Kraalberg. Leden van een branche club mogen ook bijeenkom-sten van de moederclub bijwonen.

Verwarrend is dat de informatie over branche clubs in de Clubbranch Guide op de internati-onale Lionswebsite op onderdelen afwijkt van hetgeen de districtsgouverneur heeft geschre-ven. Daarin wordt juist aangegeven dat het niet gaat om een bepaalde leeftijdgrens. Primair heeft men vijf Lionsleden nodig om een bran-che club te starten. Vervolgens kiest deze groep zelf hoe men de club qua aantal en soort leden verder wil opbouwen.

De nieuwsbrief van de districtsgouverneur van 110CW- altijd boeiende lectuur -

bevat bijzondere informatie over een nieuw fenomeen in Lionsland. In Rotterdam

is men bezig met de oprichting van een branche club.

Een branche club zult u zeggen, wat moet ik me daar nu weer bij voorstellen?

Branche clubs: een nieuwe kans voor oude leden?

Deze 70-plussers van de LC Steenbergen en omstreken blijven gewoon lid

16 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 17: Lion magazine nr 52-05 april 2015

L I O N C L U B I N D E S C H I J N W E R P E RRedactie: Wim Smeets

De 21 leden van de jonge gemeng-de club zijn afkomstig uit een ge-bied met een doorsnede van ruim 30 km op de grens van de provin-cies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Blijkbaar was er nog een witte vlek, toen peteclub Wijchen het initiatief nam om er een Lions-club op te richten. In 2008 was het zover. Toen het feestgedruis van de charternight voorbij was stelden de leden de vraag: Wat voor een Li-onsclub willen we zijn, gelet op het feit dat we omringd worden door gevestigde clubs, starten in een moeilijke tijd en een grote regio als ‘zoekgebied’ hebben?

De uitkomst was dat kennis, kunde en netwerk worden ingezet voor de im-materiële dienstverlening voor jongeren. De focus ligt dus niet op fundraising. De beginjaren waren wispelturig; weliswaar gemengd maar te weinig dames, op zoek naar identiteit en geen stads- of dorpsclub. Mogelijk was de ongewisheid van toen voor sommige leden reden om de club te verlaten. Wat verbeterd kon worden is verbeterd en nu weet een-ieder waar Nijmegen Brabantse Poort voor staat. Het is een club van denkers, doeners en aanjagers. De betrokkenheid bij deze bescheiden club is zeer groot; de attendance is 80-90% en als je er niet geweest bent, heb je iets gemist. De club is actief voor enkele stevige projecten.

SollicitatietrainingSollicitatietrainingen voor 60 scholie-ren van 4 Havo van het Merletcollege in Grave, in samenwerking met de vaksectie Nederlands. De Lionsleden kruipen in de rol van werkgevers. De leerlingen schrijven een sollicitatiebrief naar de werkgever van hun keuze en komen daarna individueel op sollicita-tiegesprek met twee Lions, in passende outfit. De leerlingen krijgen feedback over brief en optreden.

Beroepenmarkt Faciliteren beroepenmarkt voor het VMBO van verschillende scholen. De Lions nodigen hiertoe een vijftigtal beroepsbeoefenaren uit, die afkomstig zijn uit het segment waar de leerlingen straks hun werk moeten vinden. Leer-lingen plus ouders, 1500 in getal, gaan naar de half-uur-presentaties van de wijkagent, kapper, stukadoor, kraamver-zorgster, audiovisuele technicus, enz.

Sollicitatie coaching De jongste activiteit betreft sollicitatie coaching bij zorginstelling Vince te Ub-bergen, een instelling voor 34 dak- en thuisloze jongeren in de leeftijd van 16 - 23 jaar. Deze jongeren kunnen daar maximaal een jaar blijven en moeten zich in de tijd voorbereiden op het her-vatten van de opleiding of het vinden van een baan. De Lions geven hen een duwtje in de rug door hen te helpen hun eigen sterke punten te vinden. En na afloop, samen eten. Binnenkort gaan de Lions samen met de jongeren de tuin van ‘Vince’ aanpakken. Zo snijdt het mes aan twee kanten, de jongeren steken er wat van op en de Lions leren de jongeren en de problemen waar ze tegenaan lopen beter kennen.

Zwerfvuil In het verleden hebben de Lions samen met leerlingen van het Elzendaal College in Boxmeer, in het kader van NLdoet zwerfvuil verzameld.

Kenmerkend voor al deze activiteiten is dat er een nauw contact is met de doel-groep. Zo ontstaat er meer kennis over en verbondenheid met de doelgroep en kan het grote potentieel van de Lions optimaal ingezet worden, is de overtui-ging. En met succes, de waardering van ouders, jongeren en scholen is groot.

Nijmegen Brabantse Poort, een atypische Lionsclub

Na het sollicitatiegesprek ook even evalueren

Solliciteren met dasje-

jasje op orde

LION nr.5 apr i l - mei 2015 17

Page 18: Lion magazine nr 52-05 april 2015

uit kosten- èn milieuoverwegingen niet te verantwoorden. Daarom is besloten de procedure ‘om te draaien’ en deze luidt nu: Je krijgt géén Ledenboek, tenzij je aangeeft in LOLAS de ontvangst wel op prijs te stellen.

Dit moet je doenDe werkwijze is eenvoudig: Je gaat naar je persoonlijke pagina in LOLAS. Daar staan al je relevante persoonlijke gegevens vermeld. Linksonder vind je het kader ‘Contactgegevens’. Daar staat: ‘Ledenboek ontvangen?’. Daar achter staat standaard: ‘nee’. Je moet dit nu omzetten in ‘ja’ als je het Ledenboek wilt ontvangen. Controleer gelijk even de overige gegevens op je persoonlijke pagina en wijzig deze indien nodig. Vergeet dan niet je mutaties op te slaan door de rode tab ‘opslaan’ aan te klikken! Zorg ervoor dat je wens vóór 1 juli 2015 is verwerkt voor van de uitgave van het Ledenboek 2015 - 2016. Als je hulp nodig hebt bij de bewerking van je LOLAS-pagina neem dan contact op met je clubsecretaris. Deze heeft autorisatie om je gegevens in LOLAS naar jouw wens te wijzigen. Leden-boeken zijn na het verschijnen wel tegen betaling verkrijgbaar bij de Lionswinkel: [email protected]

Waar staat alle ledeninformatie?Het papieren Ledenboek bevat naast alle gegevens van de clubs en haar leden ook informatie van, stichtingen, commis-sies en organen in districten. De inhoud van het Ledenboek is wel altijd een momentopname uit Lolas namelijk de stand per 1 juli. Alle informatie is ook te vinden op de website www.lions.nl. De adressen van alle ruim 11.000 Nederlandse Lions vind je op de LOLAS-pagina’s bij de website van de Ne-derlandse Lions. Specifieke informatie over districten en hun organisaties tref je aan op de districtspagina’s. Daarnaast heb-ben verschillende landelijk opererende stichtingen en commis-sies hun eigen pagina op de website. De LOLAS-gegevens op de website zijn altijd actueel.

Standaard een boek is verleden tijdStandaard stond op je LOLAS-pagina dat je een boek wenst. Als je geen boek wilde, moest je dat zelf omzetten. Dat resul-teerde vervolgens in een rood kruisje (i.p.v. een groen vinkje) op de Ledenpagina van de club in LOLAS. Als je niets deed kreeg je dus altijd een boek. De oplage wordt bepaald op basis van het aantal groene vinkjes. Bij de laatste editie van zomer 2014 was de oplage 9109, terwijl er op dat moment 11.518 Lions in Nederland geregistreerd stonden.

Wat blijkt?Veel leden hebben inmiddels te kennen gegeven het Leden-boek niet meer te willen ontvangen. En er is geconstateerd dat veel Ledenboeken na ontvangst bij de clubs uiteindelijk op plaatsen belanden waarvoor ze niet zijn bedoeld. Dat is

Wil je na de zomer een papieren Ledenboek

ontvangen? Kom dan nu in actie! Want het

Lions’ Informatie- en Adressenboek (Ledenboek)

wordt niet meer automatisch toegezonden.

Steeds meer Lions stellen geen prijs meer op

het ledenboek in papieren uitgave en de kosten

zijn niet meer te verantwoorden. Wijzig op tijd

je gegevens in LOLAS!

Wil jij wél een papieren ledenboek? Zet dan voor 1 juli een ‘JA’ in LOLAS!

Redactie: eindredacteurTekst: Paul Zijlstra

18 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 19: Lion magazine nr 52-05 april 2015

L I O N C L U B I N D E S C H I J N W E R P E RRedactie: Jan KappersTekst: Theo Bakhuizen

In de museumbrasserie ‘Gecroonde Liefde’ in Vlissingen, genoemd naar een van de schepen van Michiel de Ruyter, heeft de redactie een leuk gesprek met president Dick Mik en vice-president Robbert-Jan Hane-maaijer van de Lionsclub Vlissingen.

Walcheren kent drie Lionsclubs, waarvan de Vlissingse er een is. Een mannenclub met zo’n veertig leden. Een erg actieve club wat blijkt uit de attendance die de 75% nadert, uit de activiteiten die deze club jaarlijks organiseert en uit het feit dat het geen probleem is om nieuwe leden aan zich te binden.

Het bespreekbaar krijgen van ‘hoe de toekomst zien en ingaan’ heeft enkele jaren geleden de gemoederen bezig gehouden en geleid tot verjonging. Twee maal per maand komen de leden bijeen in Boka Bizarro Beach aan het Nollehoofd helemaal aan het eind van de Boulevard. De mooiste plek van Nederland met uitzicht op de imposante

Westerschelde. Er wordt gedineerd, ver-gaderd, geluisterd naar een spreker van binnen of van buiten en meestal blijven de Lions tot ver in de avond.

De activiteitenAl meer dan 20 jaar is het door deze LC georganiseerde Lentefeest HET grootste feest van Zeeland. Voortkomend uit het eerdere boekenbal is deze festiviteit met veel gevarieerde muziekuitingen niet meer weg te denken uit Vlissingen. Het Arsenaal aangevuld met tenten zit dan vol met meer dan 2.000 gasten. Op-brengst: ruim € 20.000. Ook de jaarlijkse haringparty - een besloten activiteit met zo’n 600 deelnemers uit de kringen van de haven en andere bedrijven - levert een bedrag van meer dan € 10.000 op. En dan is er nog de jaarlijkse bridgedrive in de Hogeschool die zo’n € 4.000 voor goede doelen opbrengt.

De goede doelenOp een originele wijze worden de jaarlijkse goede doelen bepaald. In

november wordt de goededoelenavond gehouden. Elk lid mag een goed doel naar voren brengen, en moet dat een week voor de bijeenkomst inleveren. In een presentatie van maximaal 3 minuten moet men verdedigen waarom aan dit doel hoeveel geld besteed moet worden. Een korte vragenronde volgt. Stemming volgt na alle presentaties. De club kiest voor lokale of regionale doelen, met soms een uitzondering voor een project ver weg.

En verderHet mannenweekend staat als een huis met bij een bestemming verder weg wat minder deelname dan dichtbij. Partners van de leden doen bij een aantal activi-teiten mee, het jaarlijkse running diner is daar een voorbeeld van. In de zone doet men actief mee. Er is geen clubblad, alle communicatie gaat digitaal. Het oudste lid van ver in de 80 won vorig jaar de attendance trofee. Kortom, een club om jaloers op te zijn.

Lentefeest in het Arsenaal in Vlissingen trekt 2.000 gasten

LION nr.5 apr i l - mei 2015 19

Page 20: Lion magazine nr 52-05 april 2015

L E O C L U B S I N A C T I ERedactie: Eindredacteur

Italiaanse Leo studeert in Eindhoven en regelt unieke ‘twinning’ met Montmorency Weert

In januari 2013 ontving Leoclub Montmorency Weert een e-mail over een aanstaand tweejarig verblijf van Davide Garufi in Eindhoven voor zijn PHD aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). ‘Hey, I am Davide Garufi and I am an as-sociated from the social year 2009 / 2010 to Leoclub GiardiniNaxosValledel’Alcan-tara which is part of 108Yb District Sicily in Italy. I would like to continue serving our Association and through our Associ-ation even in Nederland. I think it would be a wonderful opportunity for us to know each other and start a strong and durable International collaboration.’Aangezien er in Eindhoven (nog) geen Leoclub bestaat nam de naastgelegen Leoclub uit Weert deze Italiaanse LEO onder de hoede. Na de eerste ontmoe-ting bleek al dat er veel overeenkomsten waren maar ook dat we veel van elkaar konden leren. Vergadering na vergade-ring, activiteit na activiteit groeide de onderlinge band en werd Davide steeds meer onderdeel van de club. Het samen

zijn en met name ook het samen doen binnen en buiten clubverband heeft ons laten zien dat de servicegedachte niet alleen landsgrenzen maar ook taalbar-rières overstijgt. Op vrijdag 25 juli reisde een delegatie van Leoclub Weert af naar Sicilië om daar de jaarlijkse charter (jaaroverzicht) van Leoclub GiardiniNaxosValledell’Al-cantara bij te wonen. De avond stond in het teken van een terugblik op hun afgelopen bestuursjaar, de transitie van het oude naar het nieuwe bestuur en het tekenen van een intentieverklaring voor een samenwerkingsverband tussen Leoclub Montmorency Weert en Leoclub GiardiniNaxosValledell’Alcantara. Tijdens het diner en afsluitende feest hebben LEO’s van beide clubs nader met elkaar kennis gemaakt en gesproken over elkaars activiteiten, beweegrede-nen en goede doelen. Hieruit blijkt dat de beweegredenen op internationaal

niveau nagenoeg aan elkaar gelijk zijn maar dat er behoorlijke verschillen zijn in de invulling die beide clubs geven aan hun activiteiten. Deze verschillen vormen daarmee dan ook de basis om van elkaar te leren en het startpunt voor een verdere samenwerking.Zaterdag 8 november kwam een delega-tie van Leoclub GiardiniNaxosValledel-l’Alcantara naar Nederland. Na een gezel-lig diner is de twinning officieel bezegeld met het ondertekenen van de twinning documenten door de presidenten van beide clubs. Naast het ondertekenen van de documenten heeft Leoclub Montmo-rency Weert zijn waardering uitgespro-ken voor de geweldige en inspirerende inzet van Davide in het afgelopen jaar. De beide clubs gaan ervan uit dat er met deze twinning een mooie samenwerking is opgezet, die zich nog in vele bezoeken en gedeelde activiteiten zal uiten. Zoals Davide in zijn eerste e-mail schreef: ‘It would be a wonderful opportunity for us to know each other and start a strong and durable International collaboration.’

Diner in Nederland

Diner op Sicilië

Charterfeest op SiciliëOndertekening twinning documenten

20 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 21: Lion magazine nr 52-05 april 2015

L E O C L U B S I N A C T I ERedactie: Eindredacteur

Leo’s gezocht in de regio HaarlemAfgelopen zomer is het initiatief gestart om in Haarlem een Leoclub op te richten. Het aantal is sindsdien snel gegroeid naar een veelbelovende groep enthousiastelingen! Onder de begelei-ding van Lionsclub Amsterdam ’t IJ wor-den volop acties bedacht en uitgewerkt voor uitvoering. Met de verwachte char-ter in het najaar willen wij een prachtige club toevoegen aan de serviceclubs voor jongeren in Nederland.

Er is al een kerngroep en een bestuur. Het charter is inmiddels aangevraagd. Maar vanzelfsprekend zijn we altijd

opzoek naar nieuwe aanwinsten! Ken jij iemand in de regio Haarlem? Stuur dan een mailtje naar Sander van der Linde ([email protected]). Ook voor tips

en opmerkingen. Like onze Facebook pagina (Leoclub Haarlem), dan houden wij je op de hoogte van acties in het allerbeste Haarlem!

Redactie: Jan KappersTekst: Ben Bazen

Tailtwister Ben BazenIk werd hiertoe benoemd. Het is niet bepaald een kwestie van beloond wor-den na zoveel jaar redelijk actief te zijn geweest. Het is niet zoiets als een in de schoot geworpen commissariaat. Nee, het gaat om basale zaken die te maken heb-ben met het ordenen van bijeenkomsten: De opstelling van de vergaderplek en het plaatsen van de vlaggetjes, maar ook het corrigerend optreden.Want wat kunnen bijeenkomsten soms saai zijn en hoe onsamenhangend kan een vergadering verlopen. Met een redelijke grote mond, kun je een aardige bijdrage leveren aan de sfeer: een presi-dent die te veel praat, een president die een ander te veel onzin laat vertellen, maar ook een lid tot de orde roepen die de beleefdheid tot luisteren vergeet. Ook het onbeleefd omgaan met gasten of gastsprekers dient zichtbaar te worden gemaakt. Een gastspreker, die om acht uur aanwezig is om zijn verhaal te doen, hoeft niet geconfronteerd te worden met besprekingen die daaraan voorafgaan. Het laten wachten is onbeschoft. Daar

Als Jan Kappers, onze trouwe verslaggever voor Lion magazine,

vraagt om een verhaaltje over de functie van Tailtwister, dan zeg ik ja.

moet je de organiserende verantwoor-delijke op aanspreken. Onze president vond het interessant om bij elke lunch een loterij te houden om de financiën te spekken. Ik mocht dat regelen. Via de lo-ten kon ik goed sturen. Soms waren er 3 loten voor 2 euro, dan weer 5 loten voor 3 euro en soms waren er ook gratis loten. Dat gaf alleen al een hoop discussie, maar ook sfeer en lol. Een lid, niet eens aanwezig, dus zonder lot, won toch een prijs omdat hij vorige keer een stropdas droeg. De prijzen moesten elke week weer ter beschikking staan en iemand die te laat was, moest bijvoorbeeld voor een prijs zorgen. Iemand met een strop-das kreeg toch de hoofdprijs, zelfs met een verkeerd lot. Iemand die bleef zitten terwijl hij een hand gaf, moest de prijs weer inleveren enz.Er verandert zoveel, maar er blijft zoveel vanzelfsprekend. Dan heb ik het niet over het dragen van een trui, maar wel over het gaan staan als je iemand een hand geeft. En geen slappe hand toch! O ja, op tijd komen is ook wel plezierig. Maar

Lions kennende, mag en moet het soms wat uit de hand lopen. Lid zijn is immers ook een uitje. Met humor en enige stemverheffing kan de Tailtwister er een leuker jaar van maken en dat zonder het wijzende vingertje van een beginnend politieagentje. Ik leg een kwestie voor: Mogen we berichtjes sturen via Whats App tijdens onze bijeenkomsten? Je whatsappt maar thuis of in de 2e Kamer. (Over een voorbeeldfunctie gesproken) Verandert de samenleving zo snel dat we aan nóg meer communicatie behoefte hebben? Met prima groeten en een stevige hand-druk van Ben Bazen.

LION nr.5 apr i l - mei 2015 21

Page 22: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Het Zeeuws maritiem muZEEum: waardevol voor Vlissingen en Zeeland

Redactie: Jan KappersTekst: Theo Bakhuizen

Het Zeeuws maritiem muZEEum is de erfopvolger van het Stedelijk Museum Vlissingen dat tot begin januari 2002 aan het Bellamypark in Vlissingen was gehuisvest. Een van de oudste musea van ons land, opgericht in 1890. In 1997 werd besloten om het Stedelijk Museum om te vormen tot het maritiem museum. In het najaar van 2002 werd het gebouwencomplex aan de Nieuwendijk in Vlissingen geopend. Panden uit de 16e, 17e, 18e en 21ste eeuw. Architect Marc van Roosmalen van de Rijksgebouwendienst heeft met een moderne architectuur deze panden met elkaar verbonden. Een van de belangrijkste delen van het complex is het Lampsinshuis. Dit stadspaleis werd gebouwd door een telg van het Zeeuwse koopmans- en redersgeslacht Lampsins. Cornelis Lampsins liet dit huis in 1641 op de Engelse Kade (nu: Nieuwendijk) bouwen in de destijds nieuwe stijl van het Hollands Classicisme. Hij ging er eerst zelf wonen, en vestigde er ook het kantoor van het han-delshuis Lampsins. Michiel de Ruyter was daar destijds ook in dienst. De originele pakhuizen van het handelshuis bevonden zich aan de achterzijde van het pand. Deze pakhuizen maken ook nu nog deel uit van het complex. Naast en in het museum bevindt zich de Museumbrasserie ‘Gecroonde Liefde’ genoemd naar een van de schepen van Michiel de Ruyter.

‘Wie Vlissingen zegt, zegt ook Michiel de Ruyter.’ En die De Ruyter is niet alleen volop te zien in het boeiende Zeeuws maritiem muZEEum in de binnenstad van Vlissingen, maar ook in de film die al bijna een half miljoen bezoekers heeft getrokken.

CollectieHet muZEEum is een maritiem museum dat op eigentijdse wijze vertelt wat de zee betekende en nog steeds betekent voor de Zeeuwen. ‘Verhalen over rijkdom en avontuur, maar ook over verlies en gevaar’, zoals in de mooie museumfolder staat opgetekend.

De vaste collectie met de Zeeuwse maritieme geschiede-nis wordt getoond in het Lampsinshuis aan de hand van vier thema’s: water, werk, glorie en avontuur. Het museum heeft een indrukwekkende Michiel de Ruyter-collectie. Het muZEEum be-heert een van de grootste museale collecties van Zeeland met bijna 20.000 objecten en voorwerpen. Dit zijn de collecties van de gemeente Vlissingen, van het Koninklijk Zeeuwsch Genoot-schap der Wetenschappen, een grote zee archeologische collec-tie uit de VOC-tijd van de Staat der Nederlanden, van een aantal bedrijfshistorische collecties van de Koninklijke Maatschappij De Schelde, de Olauline, Het Loodswezen regio Scheldemon-den en Waterschap Scheldestromen. Ook zijn er collecties van particulieren. De collectie is grotendeels historisch en mari-tiem van aard. De zee archeologische collectie is wat betreft omvang en variëteit een van de belangrijkste in Nederland. De munt- en penningencollectie is uniek voor ons land. Topstuk-ken zijn onder andere een schilderij van Michiel de Ruyter van Ferdinand Bol, het schilderij ‘Gezicht op Vlissingen’ van Petrus Segaers, verschillende voorwerpen uit de De Ruytercollectie en een vijftiende-eeuwse scheepskist. Ook de herinnering aan ’t Vliegend Hart, het spiegelretourschip dat met man en muis verging voor de Vlissingse kust, mag niet onvermeld blijven.

Tijdelijke expositiesIn de pakhuizen en een tweetal andere expositieruimten - het Onderdoor en de Scheldezaal - worden tijdelijke tentoonstel-lingen gehouden. Op dit moment onder andere ‘De nieuwe Michiel’, foto’s van Rem van den Bosch. Deze laat het karakter, de kracht en echtheid van een aantal Zeeuwse mannen zien. Mannen die werken met hart en ziel, karakter tonen en opvallen. De fotograaf refereert daarmee aan De Vlissingse held Michiel de Ruyter, een persoon met een hoog ambitieniveau, strijdvaardig, onverschrokken en onderscheidend. Bezoekers krijgen de ruimte ook hun persoonlijke held een plek in het muZEEum te geven.Ook voor kinderen is het muZEEum interessant

22 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 23: Lion magazine nr 52-05 april 2015

M U S E A

KazemattenDe Kazematten zijn onderdeel van het muZEEum. Ook wel de verborgen schatten van Vlissingen genoemd. Verborgen in het Keizersbolwerk, onderdeel van de vestingwerken uit 1548. Eeuwenlang een plek van komen en gaan: beroemde voet-stappen van Karel V, Napoleon, Michiel de Ruyter, instapplaats in de VOC-tijd. Ook de sporen uit de Tweede Wereldoorlog zijn er nog. Sinds kort zijn de Kazematten weer geopend voor het publiek. Spannende ruimtes, boeiende presentaties.

OranjemolenDe Oranjemolen staat vlakbij het muZEEum en is via het museum te bezoeken. De molen is in 1944 het strijdtoneel geweest tijdens de slag om de Schelde. Een van de zwaarste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat deze slag voor de Zeeuwen heeft betekend is in de molen te zien.

Organisatie van het muZEEumVanaf 2002 beheert de Stichting Maritiem Museum Zeeland op verzoek van de gemeente Vlissingen haar collectie. De missie is: het zijn van de poort naar de maritieme historie van Zeeland en het aan zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om deze rijke maritieme historie op inspirerende wijze te ervaren. Het museum wil allianties aangaan om lokaal effectief te kunnen functioneren.

Het muZEEum kent een kleine vaste staf van iets meer dan 5 fte, en beschikt over een grote kring van vrijwilligers zonder wie een gezonde exploitatie niet mogelijk zou zijn.

BezoekersVorig jaar bezochten meer dan 28.000 bezoekers het mu-ZEEum. Vlissingers, Zeeuwen, mensen uit andere delen van het land en ook vele buitenlanders. Relatief veel bezoekers hebben zelf een maritieme achtergrond. Het museum biedt de bezoe-kers een indrukwekkend beeld van de maritieme geschiedenis van de stad Vlissingen en laat zien hoe belangrijk deze stad is geweest. Deze herinnering kan en mag - ook in tijden dat de financiële middelen onder druk staan - niet verloren gaan.

Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen

In de Heldenzaal is Michiel de Ruyter prominent aanwezig

LION nr.5 apr i l - mei 2015 23

Page 24: Lion magazine nr 52-05 april 2015

In deze Lionspuzzel gebruiken we (voornamelijk) Nederlandse Lionsbegrippen en Lionsnamen. De oplossing van de puzzel vindt u op www.lions.nl.

Horizontaal1 vrije keus4 bijbelboek9 achterkant van schip10 type Lionsclub11 Lionsdistrict13 zoals in de stad15 Serviceclubs In

Nederland (afk.)16 hogesnelheidstrein naar

Duitsland17 proteïne19 Lionsdistrict21 leden van Lionsclub23 snelschrijfmethode24 nagerecht van melk25 plechtige verklaring26 bekleding van vrucht28 graansoort29 stralenkrans31 gemak33 Lionsclub uit Heerlen34 discussie van publiek met deskundigen

Verticaal1 wankelbaar2 oplopende rij zitplaatsen3 electrocardiogram (afk.)4 Lions

administratiesysteem5 vice districtsgouverneur

(afk.)6 merk scooters en

bromfietsen7 ongeloof aan het goede

in de mens8 carosserievorm van auto12 uit Denemarken14 handeling18 kasteel in Terborg19 Lionsdistrict20 Lionsclub uit Maastricht22 senioren24 transport25 gelijkmatig26 bep. lage diersoort27 stank30 junior Lion32 Melvin Jones Fellows

(afk,)

L I O N P U Z Z E L RectificatieRectificatie bijschrift rechterfo-to op pagina 7 van het vorige nummer: Leo Vince van de Wijer (l) en Lion Pieter Haex

Weet je dat… op de 37e Annual Lions Day with the United Nations (LDUN) op zaterdag 7 maart in het UN headquarters te New York, onze International President Joe Preston een van de keynote speakers was over het thema ‘Children in Need’. En dat terzelfder tijd de winnaar van de International Peace Poster Contest bekend gemaakt is.

Lionagenda 20151e Lions wereld kampioenschap GolfMarbella, SpanjeZaterdag 23 – zaterdag 30 mei

Nationale Voorjaarsconventie Wassenaarzaterdag 30 mei

Internationale Conventie USA Hawaïi, Honolulu Vrijdag 26 – dinsdag 30 juni

Europa Forum en EuroConcours Klarinet Duitsland, AugsburgVrijdag 9 – zaterdag 10 oktober

zie ook: www.lions.nl

Leo’s agenda 201518 april Voorjaarsconventie district 110AZ Maarssen

06/13 mei VLCN vergadering Amersfoort

30 mei Nationale Voorjaarsconventie Wassenaar

06 juni Nationale Conventie Utrecht

13 juni Fight for Sight in Black & White

24 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 25: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Tjako Fennema

D I S T R I C T A N

Groot taalfeest in Amsterdam Nieuw-West met Taal op Toer BakfietsIn februari vond er een groot taalfeest plaats in de Openbare Bibliotheek in de Honingraat in Amsterdam Nieuw West. Dit feest voor autochtonen, allochtonen, jong en oud werd in het kader van het Laaggeletterdheidsproject Taal voor het Leven van de Stichting Lezen & Schrijven georganiseerd door de LC Amstelveen Mingle, LC Amsterdam Zuidas, het participatie-project VoorUit van de UvA/VU en het educatieve netwerk Leef en Leer! van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Het thema van de middag was Taal op Toer: reis je mee? Veel Nieuw-Westers deden mee om op een vrolijke, laagdrempelige manier hun kennis te toetsen door middel van taalactiviteiten en ludieke spellen.

De oorspronkelijk uit Syrië afkomstige schrijver en artiest Atta de Tolk gaf het startschot. Er waren voor alle leeftijdsgroepen uitdagende en educatieve activiteiten. De kinderen werden over hun kennis van de Nederlandse taal en hun schrijftalen-ten op de proef gesteld. Maar er waren ook gedichten en een uitdagend dictee met teksten uit Dolfje Weerwolfje, de kin-derboekenserie van Paul van Loon. Jong en oud genoten met volle teugen van de spannende poppenkastvoorstellingen. Ook de workshops en educatieve taalspelletjes voor volwas-senen werden druk bezocht. Tijdens dit taalfeest onthulde Atta

de Tolk de inmiddels opgepimpte Taal op Toer Bakfiets. Deze bakfiets, die nog voorzien gaat worden van de logo’s van de deelnemende organisaties, zal in Amsterdam en omgeving worden ingezet voor taalactiviteiten van onder andere de Stichting Lezen & Schrijven en het project Taal voor het Leven. Aan het eind van deze leerrijke en gezellige middag ontvingen de winnaars van de verschillende taalspellen hun prijs. Maar niemand ging die middag met lege handen naar huis. ■

Kerst in Moldavië met lichtjes en pakjes voor de kinderenVorig jaar doneerde LC Amsterdam Zuidas € 100 per gezin voor de kerst-viering van weeskinderen, kinderen van de kleuter- en basisscholen en ook voor de kwetsbare, aan de rand van de echte armoede levende, families in de steden, maar vooral op het plat-teland. Te bedenken, dat het gemid-delde maandinkomen in Moldavië circa € 210 is, dan is € 100 of meer met de kerst echt een geschenk uit de hemel. De Moldavische Lions zorgen, zoals elk jaar, voor de distributie van de pakjes in de stedelijke en buiten-gebieden. Daarvoor rijden ze vaak honderden kilometers op soms bijna onbegaanbare wegen en onder barre winterse omstandigheden naar de wachtende kinderen. Die wachten al dagen op het spannende moment dat de cadeaus worden binnengebracht. Dat levert blijde gezichtjes op bij het

uitpakken van de nieuwe kleertjes, schoentjes, speelgoed, fruit en snoep. LC Amsterdam Zuidas wil graag voor de komende kerstdagen samen, met andere Lionsclubs in het MD110, deze

kinderen in het verre Moldavië weer een blijde kerst te bieden. Door goede samenwerking kunnen zodoende de bank- en transferkosten laag worden gehouden. ■

Na het Groot Taalfeest ging niemand met lege handen naar huis!

LION nr.5 apr i l - mei 2015 25

Page 26: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Tjako Fennema

LC Crailo bestaat 50 jaar en kijkt vooruit en terug!In de Hilversumse sociëteit De Unie vierde LC Crailo onlangs het 10e lustrum. Zij zijn ooit gesponsord door LC ‘t Gooi en hebben op hun beurt twee Lionsclubs gesponsord, LC Huizen en LC Muiden Weesp-Vechtmond. De club telt 30 leden, waar-onder zowel nieuwe als jongere leden, zodat het voortbestaan van de club is verzekerd. De lustrumviering markeerde een groots gebeuren uit het verleden: het met een gouden plaat bekroonde succes van de verkoop van een lp, uitmondend in oprichting van de stichting Pro Spastici. Deze stichting is ont-staan uit de opbrengst van de verkoop van een grammofoon-plaat (lp) met de bekendste composities van Walt Disney. De enorme landelijke belangstelling voor deze premie-lp kwam dankzij Willem Duys, die de plaat draaide tijdens zijn populaire zondagmorgen radioprogramma Muziek Mozaiek. Dat had als gevolg dat vele Lionsclubs in het land de plaat in aantallen bestelden en doorverkocht. Het toenmalige lid Hans van Swol (arts, tennisser en tv-per-soonlijkheid en getrouwd met de bekende operazangeres Gré Brouwenstijn) spande zich met secretaris Ton Hillen enorm in voor deze actie. Daar droom je van! De verkoop van de lp was zó succesvol dat de actie een gouden plaat opleverde. De be-doeling was om f. 50.000 te verzamelen voor een aangepaste tandartsstoel voor het Goois Kinderziekenhuis (nu Trappen-berg) in Huizen, maar er bleef er nog zoveel in kas dat de club in 1967 besloot om de stichting Pro Spastici in het leven te roepen met als focus: lichamelijk en/of geestelijk beperkten, in

het bijzonder spastici. Ter gelegenheid van het 10e lustrum is de club van zins om een substantiële gift te doen aan een goed doel, passend binnen de formule en binnen de geografie van LC Crailo. ■

LC Texel verzet bakens en gooit ’t roer om!Jarenlang ging bij LC Texel alle tijd en aandacht uit naar de jaarlijkse grote Lionsveiling voor het goede doel. Toen de veiling minder bezoekers begon te trekken en minder geld opleverde, werd het tijd om de bakens te verzetten.

LC Texel ging in 2014 onderling in discussie over de vraag welke rol men in de Texelse samenleving zouden kunnen spelen. De uitkomst: ‘Loslaten wat we jarenlang hebben gedaan en de energie verdelen over meerdere en kleinere projecten en die efficiënt regelen en uitvoeren én waarmee de samenleving een dienst wordt bewezen.’ De eerste resul-taten van de koerswijzing zijn al zichtbaar. Een aantal leden richtte een Bedrijfsontbijtclub op waarmee geld wordt inge-zameld voor een Texels hospice. De leden van de ontbijtclub leggen jaarlijks € 250 in en komen één keer per maand voor een gezamenlijk ontbijt bij elkaar. Die € 250 gaat naar het hospice en het ontbijt wordt gefinancierd door degenen die gastheer is. Dat gaat bij toerbeurt. Daarnaast is een inzameling van printer inktpatronen nieuw leven ingeblazen. Verspreid over het eiland staan inza-melpunten die meerdere malen per jaar worden geleegd, waarna leden van de club de inzamelde cartridges, maar ook gebruikte mobiele telefoons, sorteren en opsturen naar

recyclebedrijven. Dat brengt jaarlijks enkele duizenden euro op voor het goede doel. De telefoons gaan naar het vaste-land waar ze te gelde worden gemaakt voor de stichting De Opkikker. Verder hebben meerdere leden van LC Texel zich vorig jaar beschikbaar gesteld als bestuurslid van een gym-nastiekclub in Den Burg die na bijna honderd jaar ter ziele dreigde te gaan. De gymclub is weer opgebloeid. De grote Lionsveiling zelf is in ander jasje gestoken en kreeg in november 2014 een vervolg. Het werd een beknopte vei-ling die gehouden werd tijdens Struûn Texel, een cultureel evenement in Den Burg en Oosterend. In één uur werden vijfentwintig kavels geveild. Mede door verkoop van vier aandelen in de Texelse veerdienst TESO kwam de veilingom-zet op € 30.000. De netto-opbrengst van € 5.000 gaat naar het Tesselhuus - een aangepast vakantiehuis voor lijders aan spierziekten, MS of reuma - maatschappelijke projecten op het eiland en (Texelse) projecten in de Derde Wereld. Dit jaar is de club betrokken bij de viering van 600 jaar stadsrechten van Texel: dan zal in alle dorpen een wagen staan die door de club wordt gesponsord. De gewijzigde koers heeft zijn uitwerking niet gemist. Er wordt niet stilgestaan bij wat er was en minder werd, maar er wordt weer met plezier ge-werkt aan de nieuwe projecten. Leve de koerswijziging! ■

26 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 27: Lion magazine nr 52-05 april 2015

D I S T R I C T A N

Kabinetsvergadering met aandacht voor exposureZowat alle zonevoorzitters en com-missarissen waren present bij de kabinetsvergadering van januari in Nieuw Vennep. Bijzonder was de inbreng van onze coördinator PR, Marjolein Goedhardt. Zij bracht het pr-beleid in 110AN wel heel dichtbij: Lions Nederland kent landelijke online & offline mediakanalen met onder meer een informatieve web-site, het Lions magazine, de digitale nieuwsbrief en niet te vergeten social media. Verschillende clubs bin-nen ons district hebben een eigen website en zijn actief op social media als Facebook, Twitter of LinkedIn. Met exposure kun je immers (lokale) evenementen promoten, mensen interesseren in lidmaatschap, infor-meren, sponsoren aantrekken en houd je de huidige leden betrokken & actief door het Lionisme uit te dragen. Binnen het district willen we de clubs en het goeds dat wij steunen meer in de schijnwerpers zetten en goede PR & Communicatie helpt hier bij. Ons doel is om clubs & leden te verbinden, te inspireren & te stimuleren om kennis te delen’. Door de district facebookpagina te

‘liken’ en ons op Twitter te ‘volgen’ blijft iedereen op de hoogte van al het leuks dat online gebeurt in ons district en bij de nabije Lionsclubs. Op de website is een informatief arti-kel te lezen dat wellicht inspireert en meer informatie biedt. Willen jullie PR intern ook op de agenda zetten? Iedereen kan contact opnemen met Marjolein Goedhardt-Westerbaan: [email protected]. Zij helpt graag ver-der en informeert en/of levert met plezier de juiste handvatten aan. ■

LC Hoorn: wandeltocht voor stichting Leergeld West-FrieslandVorig najaar liepen 200 wandelaars de wandeltocht MooiHoorn. Vanuit heel Noord-Holland meldden deel-nemers zich aan. LC Hoorn de Doelen organiseerde voor de 2e keer deze wandeling langs historische plekken en de IJsselmeerdijk. In 2015 volgt eind september opnieuw de wandel-tocht. President Frans Roos kon € 1.573 toezeggen aan de stichting Leergeld West-Friesland. Met de opbrengst schaft de stichting tien fietsen aan voor kinderen in West-Friesland. Info: www.leergeldwestfriesland.nl ■

Internationale opleiding voor districts-gouverneursIn de aanloop naar hun jaar als gou-verneur, beginnend op 1 juli 2015, werd er in januari in Solihull bij Bir-mingham een LCI Area Training Ses-sion gegeven voor de aanstaande gouverneurs, waaraan ook dertien Engelse aanstaande gouverneurs deelnamen. Naast de twee Engelse trainers, was ook onze districtstrai-ningscoördinator Elisabeth Haderer actief. Dit Area Training Seminar is een vervolg op een eerder uitge-voerd trainingsprogramma, waar de basis werd gelegd om de te dragen verantwoordelijkheden als districts-gouverneur in kaart te brengen en hoe om te gaan met gebeurtenis-sen en ontwikkelingen binnen het district. Tijdens dit seminar lagen de accenten meer op het vastleg-gen van de doelstellingen van hun gouverneursjaar binnen het district. Daarbij zijn de grote aandachts-punten: ledengroei, vitaliteit en het stimuleren om nieuwe Lion-en Leoclubs in het district op te richten. In Honolulu worden op 23 tot 26 juni tijdens opleiding voor de gekozen (plusminus 800) gouverneurs de laatste puntjes op de i gezet, voordat de gouverneurs aan het einde van de International Conventie officieel worden geïnstalleerd. ■

LION nr.5 apr i l - mei 2015 27

Page 28: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Astrid Abbing

Niek Molenaar van LC Bergschenhoek in het zonnetje gezet als stuwende kracht achter het golffestijn

Niek Molenaar, de stuwende kracht achter de jaarlijkse golf-dag van LC Bergschenhoek, ontving uit handen van DG Ina Winters de Governors Appreciation Award. Niek en zijn team organiseerde voor de vierde keer een golftournooi voor Kids Unilimited op de Golfbaan Hooge Rotterdamse. Het resultaat was indrukwekkend: meer dan € 150.000 voor Kids Unlimited!

Op hole 13, niet de eenvoudigste hole van de baan, werd de kans geboden om met een ‘Hole in One’ een fraaie auto te verdienen. Alle deelnemers kochten maar al te graag een paar ballen om hun vaardigheid te bewijzen of hun geluk te be-

proeven. Wat niemand verwacht had, gebeurde toch: De Hole in One werd tot ieders verrassing geslagen!

De bijzondere veiling met prachtige kavels was een succes: er werd door de 280 aanwezigen stevig geboden. Na een geslaagd evenement, bleef uiteindelijk de teller staan bij een record opbrengst van € 150.400.

Kids Unlimited steunt gezinnen met kinderen met een meervoudig beperking door ze in de gelegenheid te stellen met goede fysiologische- en psychologische therapieën een menswaardiger toekomst op te bouwen. ■

Sjoerd van Veen 50 jaar bij LC KatwijkTijdens de eerste ledenbijeenkomst van LC Katwijk in 2015 werd stilge-staan bij het 50-jarig lidmaatschap van Sjoerd van Veen (86). De destijds in Valkenburg woonachtige Sjoerd werd in 1965 uitgenodigd lid te worden van Lionsclub vanwege zijn vele vrijwil-ligerswerk in Valkenburg.

In Valkenburg woonden in de zestiger-jaren veel marine officieren en andere import Valkenburgers vanwege het marine vliegkamp. Vanuit deze groep ontstond de behoefte aan een meer sociale structuur. Van daaruit zijn een speeltuinvereniging en, na het

gereedkomen van het dorpshuis, diverse verenigingen ontstaan. Zoals de gymnastiekvereniging en de volley-balvereniging en nog diverse andere. De import bewoners hadden hierin een groot aandeel in, met name de latere Lionsleden. Zij deden dat vanuit de uit Amerika afkomstige doelstel-lingen van de Lions die er op waren gericht de maatschappij leefbaarder te maken.Getuige zijn aanwezigheid op vrijwel alle Lionsavonden en Lions-activiteiten, is Sjoerd van Veen nog steeds zeer betrokken bij de Lions-club Katwijk en het Lions We Serve- gedachtengoed. ■

Een schitterende FIAT Cinquecento was de beloning voor de Hole

in One!

Sjoerd van Veen ontving uit handen

van Lionsclub Katwijk president, Gerard

Herbrink, de ‘Chevron Award for 50 years

service as a Lion’

Ina Winters en organisator Niek Molenaar met de Gover-

nors Appreciation Award

28 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 29: Lion magazine nr 52-05 april 2015

D I S T R I C T A Z

Steven de Frel wordt voor zijn inzet

beloond met een Melvin Jones

Melvin Jones voor Steven de Frel van LC Nootdorp-PijnackerTijdens een clubbezoek van DG Ina Winters ontving Steven de Frel van LC Nootdorp-Pijnaker de Melvin Jones Fellowship Award. Steven ontving de onderscheiding vanwege zijn enorme inzet voor het organiseren van de Lions Night, voorheen de Lions Mosselavond. Met dit evenement heeft de club de af-gelopen tien jaar € 400.000 opgehaald voor uiteenlopende goede doelen. ■

Melvin Jones voor Hans de Groot van LC Woerden Castellum LaurumVoor zijn inzet bij de Slag om Woerden ontving Hans de Groot uit handen van DG Ina Winters een Mel-vin Jones Fellowship Award. Al tien

jaar zet hij zich met tomeloze inzet in voor dit evenment, dat in deze peri-ode circa € 100.000 heeft opgebracht voor diverse goede doelen. ■

Hans de Groot ontvangt uit handen van Ina Winters de Melvin Jones

Guldemont-oorkonde 2014 voor LC Krimpen aan den IJssel Burgemeester Lennie Huizer van Krimpen aan den IJssel reikte tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie de Guldemont-oorkonde 2014 uit aan de LC Krimpen aan den IJssel. Deze organisatie is uitgeroepen tot ‘Krimpe-naar van het jaar 2014’ voor de inzet op maatschappelijk en cultureel terrein in Krimpen aan den IJssel.

Burgemeester Lennie Huizer: ‘Ieder jaar tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst eren wij vrijwilligers door de Guldemont-oorkonde uit te reiken aan iemand of een organisatie die zich al jaren vrijwillig inzet voor de Krimpense samenleving. Dit jaar zetten wij een organisatie in het zonnetje, die al dertig jaar heel veel ver-

schillende acties organiseert om zowel met financiële ondersteuning als door het leveren van handenspandiensten, het anderen mogelijk te maken hun vrijwilligerswerk uit te voeren. Zo heeft de club ondersteuning gegeven aan de Belbus, de Jeugdnatuurwacht, de stich-ting Fair Chance, de stichting The Future en de Voedselbank. Daarnaast organi-seerde de Lionsclub evenementen voor bewoners van gezinsvervangend tehuis de Zwaluwhof en de bewoners van zorgcentrum Crimpenersteyn.’

Voorzitter Frans van Wersch, die de Guldemont-oorkonde in ontvangst mocht nemen, toonde zich verrast. ‘Ik ben blij met deze erkenning voor de

acties en activiteiten die onze club nu al meer dan dertig jaar organiseert, niet in de laatste plaats binnen de Krimpense samenleving. Zeker als ik me reali-seer dat er behalve onze club in onze gemeente nog zoveel andere personen en organisaties zijn, die heel veel nuttig vrijwilligerswerk verrichten.’ ■

LION nr.5 apr i l - mei 2015 29

Page 30: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Hans van Velzen

Lions Heerenveen 2.0 bieden zich te koop aan

Op donderdagavond 5 februari vond in de Businessclub van Thialf in Heerenveen een benefietdiner plaats georganiseerd door de Stichting Score. Score is een Afrikaanse ontwikke-lingsorganisatie die zich richt op de ontwikkeling van jonge kinderen. Sport is daarbij van essentieel belang. Score gaat uit van het principe dat de ontwikkeling van een land begint met jonge vitale kinderen. De organisatie begeleidt hen met sport en educatie. Jongeren die een aantoonbare natuurlijke aanleg hebben om de leiding op zich te nemen in een groep krijgen hulp bij het doorontwikkelen van hun leiderschapskwalitei-

ten. Zo presteren ze beter in de maatschappij, worden jonge, krachtige leiders ontwikkeld en kan een land zich beter verder ontwikkelen. De leden van de Lionsclub Heerenveen 2.0 lieten hierbij nadrukkelijk van zich horen. Door zichzelf te laten veilen (36 uur inzet van de Lionsleden), verkoop van sponsortafels en biedingen op veilingitems werd totaal een bedrag van meer dan € 3.500 opgehaald. ■

LC Westerbork en de Loopgroep schenken € 6.000Lionsclub en Loopgroep Westerbork hebben de afgelopen jaren in een mooie samenwerking de Loop Fiets Proef Ma-rathon Drenthe georganiseerd om mensen te laten sporten voor het goede doel. De opbrengst van afgelopen jaar is inmiddels overhandigd aan de World Servants stichting Wes-terbork en de Stichting Bewegen en Ademhalen (BEA), het sportcentrum van revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren.

Eerstgenoemde organisatie bestaat uit een groep Wester-borker jongeren van tussen de 17 en 20 jaar oud die van plan zijn dit jaar deel te nemen aan een World Servants Project. Tijdens dit project zullen zij naar Malawi afreizen om daar mee te bouwen aan klaslokalen en een lerarenwoning. BEA stimuleert patiënten na revalidatie te blijven sporten. Ook biedt de stichting kinderen en volwassenen met een beperking of chronische ziekte zoveel mogelijk sportfacilitei-ten en activiteiten aan. ■

Op de voorgrond de tafel met de Lions van Heerenveen 2.0

Presentatie door directeur Score Stefan Howells, speciaal over-

gekomen uit Zuid-Afrika, presenteert de doelen van de stichting

President Pieter Jagersma van Lionsclub Westerbork mocht de che-

que afgelopen week overhandigen aan Ronald Stevens van (BEA)

Aftrap bij FC Groningen Loop Fiets Proef Marathon Drenthe 2015

30 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 31: Lion magazine nr 52-05 april 2015

D I S T R I C T B N

Syrische vluchtelingen sjoelen, hoepelen en drinken warme chocolademelkLC Beilen Marken Midden-Drenthe heeft op 30 december een tachtig-tal Syrische vluchtelingen van 4 - 12 jaar een topmiddag bezorgd. Na alle discussie in de landelijke media over de opvang van Syrische vluchtelingen in het Drentse dorp Oranje had initiatief-neemster en Lion Karin Schouwenburg het lumineuze idee om deze groep eens een onvergetelijke dag te bezorgen. De overige leden van de club omarmden dit initiatief.

De groep vluchtelingen kreeg deze dag een stoomcursus Oudhollandse spel-letjes, waaronder sjoelen, blik gooien, hoepelen en touwtje springen. Het feest werd compleet gemaakt met warme chocolademelk en oliebollen gezien het naderende oud en nieuw.

Geert Smegen had namens de Lions-club de spelletjes geregeld, waarvan de spelregels zonder woorden konden worden uitgelegd en zorgde met onge-

veer dertig Lions voor een topmiddag in Oranje.

Een artikel in de krant werd spontaan door een lezer beantwoord met een verzoek tot donatie aan de Lions-club: ‘Ik heb geen miljoen of zo hoor’, verontschuldigde de lezer zich naar de verslaggever van de krant. ’Dit hoeft toch ook helemaal niet’, zei deze. ‘Het komt uit een goed hart en alle beetjes helpen.’ ■

Twenterand geeft bijna € 4.000 aan stichting MannaLions Twenterand heeft maandag 9 februari in restaurant Harwig in Den Ham, de opbrengst van haar 22e kerstwandeling overhandigd aan Stichting Manna. De kerstwandeling was een enorm succes.

Aangespoord door het mooie weer en de tradities rond deze wandeling, hebben een kleine 1.000 deelnemers meegedaan, die bovendien boven verwachting hebben gedoneerd, zodat een bedrag van € 3.950 overhandigd kon worden. De Stichting Manna helpt in Twenterand gezinnen die een steuntje in de rug nodig hebben met de projecten Family Care (boodschap-penpakketten), Fashion (kleding), en Happy Kids (verjaardag-dozen en een extraatje rond Sinterklaastijd). Namens Manna nam de voorzitter, de heer Akse, de cheque in ontvangst. Stichting Manna is afhankelijk van giften en heeft dus een zeer wisselende inkomstenstroom. De bijdrage van Lions Twen-terand kwam dus op dit moment zeer goed van pas, aldus de

heer Akse. Manna denkt eraan een deel van de gift te gebrui-ken voor haar Fashionproject. ■

Klaverjassen en peren houden Het Hogeland bezigLionsclub Het Hogeland organiseer-de twee activiteiten in november 2014. Op vrijdag 7 november werd voor de 26e keer de jaarlijkse bridge-drive gehouden. Ook nu weer in de magnifieke aula van het nieuwe ge-bouw van het Hogeland College te Warffum. Er deden 34 paren mee die naar speelsterkte waren ingedeeld in drie groepen. Zoals ieder jaar werd ook nu een verloting gehouden met meer dan honderd prijzen. Verder

frituurden en serveerden de Lionsle-den bitterballen en verzorgden zij de catering, inclusief de bediening. Na aftrek van de onkosten kon € 1.500 worden overgemaakt naar de stichting ter bestrijding van de spier -ziekte ALS.

In dezelfde week plukte een aantal leden van de LC Het Hogeland ruim 400 kilogram stoofperen bij akker- en fruitteeltbedrijf Loots in Zuurdijk

(Noord-Groningen). De volle kisten werden opgeslagen in de koelloods voor wortels en uien van een van de leden. De Lions vulden vervolgens 220 zakjes met ieder anderhalf kilo stoofperen en deden daar nog een flesje vruchtensap en een kaneel-stokje bij. Vier weken achterelkaar zijn steeds 55 van deze pakketten naar de voedselbank in Baflo ge-bracht, waar ze in een mum van tijd gretig aftrek vonden. ■

V.l.n.r. voorzitter Joop Dijkstra van Lions Twenterand, bestuurslid

Jan Koopman en voorzitter Bertus Akse, beiden van Stichting

Manna (foto: Mijnt Kruiskamp LC Twenterand)

LION nr.5 apr i l - mei 2015 31

Page 32: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Hans van Velzen

D I S T R I C T B N

Duitse vrienden bezoeken IJsbeeldenfestivalDe banden met de Lions uit het Duitse Lünen zijn warm. In ok-tober bezocht LC Zwolle Hanzestad de charterbijeenkomst en dit jaar werden Duitse vrienden wat vroeg in het jaar uitgeno-digd om te kunnen genieten van het Zwolse IJsbeeldenfestival. Een ruime delegatie kwam op bezoek en hun bewondering voor het festival was groot. Uiteraard werden de gasten warm verwelkomd met regionale lekkernijen zoals de Olifant sigaren

uit Kampen en de culinaire hoogstandjes in de Zwolse bin-nenstad. Naast de jumelage met Lünen onderhield LC Zwolle Hanzestad ook haar banden met dochterclub Hattem. Het is een actief groepje leeuwen daar in de hoofdstad van Overijs-sel want ook werden tijdens een clubavond vredesposters gejureerd en werd er met elkaar gemusiceerd op de kerstbij-eenkomst. ■

Huiskamer Filmfestival op 14 februari voor de 10e keer in HattemVoor de tiende achtereenvolgende keer vond op zaterdag 14 februari in verschillende huiskamers in de Hattemse binnenstad het jaarlijkse Huiskamer Filmfestival plaats. De Lionsclub Hattem organiseert dit festival ieder jaar met veel plezier, het is één van de activiteiten waar-mee geld wordt ingezameld om sociale of culturele projecten (mede) mogelijk te maken. Het Huiskamer Filmfestival kenmerkt zich door zijn ongedwongen gezellige sfeer. De films en de huiskamers waar de films vertoond worden, blijven zoals altijd tot het laatste moment een verras-sing. Na afloop kregen de bezoekers een drankje aangeboden bij ‘Banka’ aan de Markt in de Hattemse bin-nenstad waar gezellig nagepraat werd.

Ook dit jaar zullen weer alle emoties voorbij komen bij het zien van de films. De filmcommissie van de Lionsclub Hattem is er weer in ge-slaagd twee prachtige films te selec-teren over ontroerende ervaringen van jonge mensen waarbij toevallige gebeurtenissen bepalend zijn voor werkelijkheid en fictie. Indrukwek-kend geacteerd en goed voor meer dan een lach en een traan.

Het festival biedt bezoekers een uitgelezen mogelijkheid elkaar op een ongedwongen wijze te ontmoe-ten en iets leuks te ervaren. Vorig

jaar was het uitverkocht en was het dringen om één van de huiskamers en/of het café binnen te komen.

Twee uitgelezen films, een glaasje wijn met een hapje in de pauze en na afloop nog een drankje bij ‘Banka’. En dat voor de ‘all in’ prijs van € 18 per persoon!

Dit is mede mogelijk door bijdragen van Albert Heijn, A3, Delisalm, Dyna Management, Eltec, Henri Bloem

Vinotheken, Herberg Molecaten, Notariaat Hattem, Onderweegs en de Groot, Oving Renault, RABO Bank, Stein Advocaten, Tandartsencen-trum Hattem en 2e Hansje.

Kaarten zijn aan te vragen per mail via [email protected] of door con-tact op te nemen met één van de organisatoren Gert van Rijssen tel. 038-4449379, Hans van der Hoeven tel. 038-4772328 of Bert Kieft tel. 038-4449469. ■

32 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 33: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Jan Kappers

D I S T R I C T B Z

LC Bunschoten steunt zorgboerderij De Veltmuis op EemdijkDe leden van de Lionsclub Bunschoten organiseren jaar-lijks diverse evenementen. Zo werd de opbrengst van de wandeltocht Rondje Spakenburg grotendeels geschonken aan de zorgboerderij De veldmuis op Eemdijk. Tijdens de ladies night eind oktober waren de Lions met hun partners te gast bij Menno Veldhuizen, die samen met een

aantal hulpboeren de zorgboerderij runt. Deze boerde-rij wordt binnenkort uitgebreid met onder andere een kinderboerderij. Na de rondleiding overhandigde Lions president Evert Estié een bedrag aan Mirjam Hamersveld, voorzitter van het bestuur van de zorgboerderij. Een mooie geste van LC Bunschoten! ■

Voor de 35e keer de Harderwijker Lions Bridgedrive

Zaterdag 17 januari: vele bridgelief-hebbers kwamen naar zalencentrum de Roef in Harderwijk voor de 35e Lions Bridgedrive. Lex Boot, president van de Lionsclub Harderwijk, kon 54 bridgeparen verwelkomen. De organisatie was in goedE handen van Harderwijker bridgeclubs.

De avond verliep in een uitstekende sfeer, heel gezellig, zeer geanimeerd en zonder ook maar één arbitragezaak. Na afloop van de wedstrijd werd in de rekenronde een korte verloting met mooie prijzen gehouden. Alle deelnemers konden op een geslaagde avond terugzien. De opbrengst is zoals gewoonlijk bestemd voor de jaarlijkse Lions boottocht voor ouderen en min-dervaliden in Harderwijk en Ermelo. ■

De Voedselbank Vaasen-Epe-Heerde krijgt 650 pakken koffie cadeau

Dit extraatje voor de mensen die helaas op de voedselbank zijn aange-wezen, is te danken aan het enthou-siasme van Lions van LC Oene-Gelre. Deze Lionsclub haakte enkele weken voor kerst in op de landelijke actie, waarbij Douwe Egberts-waardepun-ten konden worden verzilverd tegen pakken koffie.

Bij enkele warenhuizen werden opvallende dozen geplaatst voor het

deponeren van de DE-waardepunten. Zelfs bij een Epese voetbalclub stond zo’n doos. De bevolking werd in huis-aan-huisbladen opgeroepen nog eens goed te kijken naar gespaarde punten in keukenkastjes en opbergtrommel-tjes. De actie werd een groot succes. Maar liefst 284.391 DE-punten werden door de Lions geteld. Coördinator Jan Loogman kon met een voldaan ge-voel de dozen met de waardepunten in Voorschoten afleveren. ■

Bridgers in het zalencentrum de Roef in

Harderwijk

DE-waardepunten; het tellen kan beginnen

LION nr.5 apr i l - mei 2015 33

Page 34: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Jan Kappers

Lions Arnhem-Centraal in actie voor de habitat van de zandhagedis

Op een prachtige winterse dag – er lag volop sneeuw – trot-seerden Lions van Arnhem-Centraal de sneeuw om aan de slag te gaan in een natuurgebied van het Geldersch Land-schap en Kastelen (GLK). Bij deze organisatie staat in het dagelijks werk het behoud en de ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorie centraal. Per gebied wordt beke-ken welke dieren en platen extra beschermd moeten worden.

Op zaterdag 24 januari was dat het vrijmaken van de habitat van de zandhagedis langs het traject van het spoor tussen

Arnhem en Ede. Een echte ‘handen uit de mouwen’ activiteit met als neveneffect het versterken van de banden binnen de club. Na een hobbelige rit door de bossen konden de Lions aan de slag met het verwijderen van ongewenste bosjes. Soms was kracht nodig. Deze eerste natuuractiviteit van deze LC werd besloten met een heerlijk stamppottenbuffet bij een van de leden thuis. Vanuit de trein van of naar Arnhem is nu weer te zien dat de zandhagedis weer vrijelijk kan rondzwer-ven. Dankzij de Lions Arnhem/Centraal. ■

LC Arnhem Centraal aan de slag in het natuurgebied van het Gelders Landschap

Ouderen en mindervaliden aan tafel in het buurtcentrum Sint Joseph

Lions Eemland koken voor mindervaliden en ouderenVoor een grote groep ouderen en mindervaliden staken Lions Eemland de handen uit de mouwen. Vijfendertig cliënten van Sherpa uit Baarn en een zelfde aantal buurtgenoten van St Jo-seph uit Hilversum zaten bij elkaar aan tafel in het buurtcentrum Sint Joseph in Hilversum. In de keuken was het een drukte van belang. Onder leiding van de chef-kok waren veel Lions daar aan het werk: zij schilden aardappelen, kookten de pasta, sneden groenten en kaas. Ook de bediening was aan de Lions voorbehouden. Aan tafel werden geanimeerde gesprekken gevoerd, de sfeer was goed. Lions bedienden ook vanaf de bar en brachten het eten rond. Toen het even helemaal stil werd in de zaal, was het duidelijk dat iedereen genoot van wat hen voor-

gezet was. Na het dessert en de koffie concludeerde Lions president Sander Geytenbeek dat op een zeer geslaagde

middag kon worden teruggekeken. Een evenement dat zeker voor herha-ling vatbaar is. ■

34 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 35: Lion magazine nr 52-05 april 2015

D I S T R I C T B Z

Stolpersteine in Wehl is actie van LC Isala Doetinchem

Vrijdag 13 februari was een gedenkwaardige dag in Wehl, ge-meente Doetinchem. Op initiatief van Lionsclub Isala te Doe-tinchem en de Oudheidkundige Vereniging Wehl zijn joodse mensen herdacht die ooit in Wehl zijn geboren en/of hebben gewoond en geleefd en die slachtoffer zijn geworden van de holocaust. Op twee plaatsen waar de joodse medeburgers hebben gewoond zijn Stolpersteine (struikelstenen) geplaatst door de bedenker ervan, de Duitse kunstenaar Gunther Dem-nig. Zijn achterliggende gedachte daarbij was ‘een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Thea Berendsen, initiatiefnemer namens de Lionsclub en de vereniging deed onderzoek naar verwanten, waardoor twaalf familieleden bij de plechtigheden aanwezig konden zijn. Ook het onderwijs werd erbij betrokken. Vanuit de Lionsclub wer-den leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool Het Timpaan bij het Peace Poster Project van Lions International begeleid. Een ontroerend mooi project. Voormalige Joodse dorpsgeno-ten hebben weer een plek gekregen in de gemeenschap waar zij ooit toe behoorden. ■

Resultaat van het Peace Poster Project van Kindcentrum Het Tim-

paan in Wehl

Leerlingen van de basisschool leggen bloemen bij de Stolpersteine

in Wehl

Lions aan de slag voor de Centennial herdenking 2017In 2017 bestaat onze Lionsorganisatie 100 jaar! Een prachtige mijlpaal die we graag positief willen benutten. Ener-zijds om deze bijzondere verjaardag met elkaar te vieren, maar bovenal om aan onze omgeving te laten zien dat Lions ertoe doen. Al een eeuw mid-denin de samenleving. Iets om trots op te zijn!

Om dit alles goed en tijdig voor te berei-den, heeft de gouverneursraad in januari een landelijke Stuurgroep ingesteld. En die is meteen enthousiast van start gegaan. De commissie bestaat uit: Ria Schutte, LC Doetinchem, voorzitter, Ton Soeters, LC Bussum Godelinde,

Max Gerschtanowiz, LC Amsterdam Zuidas, Ruud de Groot, LC Capelle aan de IJssel IJsselrijck.

Tijdens de Nationale Conventie op 30 mei in Wassenaar zal de commissie een plan met breed landelijk draagvlak presenteren. Voor de werkvorm wordt gewerkt met coördinatoren uit de distric-ten. En voor de inhoud geldt de aanzet die vanuit Lions International in de stei-gers is gezet met de vier speerpunten: Jeugd, Zicht, Honger en Milieu.

Via de digitale nieuwsbrief van februari jl. doet Ria Schutte de oproep: ‘Voor de uitwerking zoeken wij naar manieren die

recht doen aan een landelijke insteek, maar die bovenal clubs stimuleert om op éigen manier betrokken te zijn vanuit het kernwoord HONDERD. Daarom vragen wij nu al vast aan u als individuele Lion, en aan alle andere Lions in Nederland om na te denken over projecten rond het kernwoord HONDERD. Dat kunnen be-staande projecten zijn, maar ook nieuwe. Laat uw fantasie de vrije loop, en werk het in clubverband uit. U kunt mailen naar: [email protected].’

Redactie: Eindredactie

LION nr.5 apr i l - mei 2015 35

Page 36: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Wim Smeets

LC Son en Breugel en de ondernemersprijsNa een lang aanlooptraject van no-mineren en jureren was op vrijdag 23 januari de verkiezing van de onder-nemer van het jaar 2014, inmiddels voor de 12e keer. Vanaf 19.00 uur spoedde ondernemend Son en Breugel en Ekkersrijt zich naar de feesttent. Buiten was het guur, binnen loeiden de kachels, blies de soul- & discoband Caboose de sterren van de hemel en was Rob Peeters, van Lionsclub Son en Breugel, aller gastheer.

En uiteraard was het weer spannend. Wie van de 300 ondernemers gaat met de mooiste lauwerkrans naar huis. Maar voor het zover was, moest eerst winnaar van de startersprijs gekozen worden; welke ondernemer die minder dan drie jaar actief is, zou met deze eer gaan strijken. Dus nog even nagel-bijten tijdens de presentaties van de geselecteerde promofilmpjes. Met een

hapje, drankje, muziek en gezelligheid werd de spanning eerst gebroken en even later gevierd. En burgemeester Hans Gaillard mocht ook dit jaar weer

de trofee overhandigen. De opbrengst €15.000 werd verdeeld onder drie lokale basisscholen om te besteden aan nieuwe speeltoestellen. ■

Nieuwjaarsconcert LC Oss

Lionsclub Oss verzorgde op 9 janu-ari voor de 25e keer in successie het Nieuwjaarsconcert. Deze keer was het concert in een nieuw jasje gestoken; er was een samenwerking met het lokale ROC ‘de Leijgraaf’ en er werd eigentijdse muziek van en door de dertien-koppige Edwin Evers Band gepresenteerd.Vijftig leerlingen en een aantal do-centen van de ROC-school waren bij het krieken van de dag al in de weer om het concert, en het voorafgaande

diner voor sponsoren en genodigden, perfect te laten verlopen. ‘Het is voor onze leerlingen een geweldige prak-tijkervaring om op hun school, voor meer dan 500 gasten, zoiets te kunnen organiseren’, aldus de directeur van de school. De opbrengst van € 17.500 was bestemd voor het Rode Kruis Oss en omstreken, voor de aanschaf van een Mobiele Unit. Ondernemend Oss had tot in de kleine uurtjes de gelegenheid om elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. ■

Melvin Jones Award bij LC Wijchen

Op 7 oktober ontving Ron Ruiken van Lionsclub Wijchen, uit handen van DG Anita Bijvoet, de Melvin Jones Award als dank voor zijn vele verdiensten. Ron was keyman van de Wijchense club en was guiding-Lion van de Lionsclub Nijmegen Brabantse Poort. Voorts was hij initiatiefnemer van diverse grote serviceprojecten en van de interservice commissie, bestaande uit leden van de plaatselijke Lions, Rotary, Soroptimisten en Kiwanis. Deze commissie organiseert onder andere op de jaarlijkse doortocht van de 4-Daagse Mars een rustpunt voor deelnemende leden van serviceclubs. ■

36 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 37: Lion magazine nr 52-05 april 2015

LC Deurne is cultureel bezig

Na het succes van 2013 heeft Lionsclub Deurne op zondag 21 september opnieuw het cultu-rele evenement ‘Parade aan het Plein’ verzorgd; een combinatie van boeken- en platenmarkt, kunstmarkt en ‘uitmarkt’. Voor de uitmarkt hadden zich zangkoren en andere gezelschappen uit de gemeente Deurne aangemeld. Het was een mooie doorsnede van cultuurrijk Deurne. Nog belang-rijker was dat nieuw talent ruim baan kreeg om zich te laten zien, horen en wellicht door te breken. Professionals op gebied van muziek, toneel, schrijven en dans beoordeelden de optredens. Tij-dens de kunstmarkt exposeerden diverse kunstenaars. De boeken- en platenmarkt kende een net-toresultaat van € 2.000. LC Deurne bestemt dit bedrag voor steun aan cultuur en talent in Deurne. ■

LC Kempenland en de AMARA FoundationTot de gewoonten van Lionsclub Kempenland behoort om - bij gelegenheid - een goed doel in de schijnwer-per te zetten. De jongste kerstbijeenkomst was weer een aanleiding. Uitgenodigd was de voorzitter van de Amara Foundation, mevrouw Lisanne Hénuy-Rooij-ackers, om een presentatie van de Foundation over Kisumu, Kenia te geven.

Amara betekent ondersteuning in het Kiswahili. De Amara Foundation biedt hulp op gebied van opvang, zorg, scholing, therapie en hulpmiddelen aan ouderloze en kinderen me teen beperking die verblijven in een weeshuis in Kisumu, Kenia. Voorts wordt hulp gegeven aan kansarme jongeren op gebied van scholing en zo nodig medische

zorg. Volwassenen worden begeleid door het verstrekken van microkredieten en on-dersteunt met het zelf opzetten van een bedrijfje. Vrijwilligers die daar een poosje gaan helpen kunnen een beroep doen op de Foundation. De lezing van mevrouw Hénuy werd met veel interesse gevolgd en met een stevige cheque beloond. ■

LC Nuenen steunt fysiotherapie in EthiopiëVoor de eerste clubavond van het jaar had Lionsclub Nuenen mevrouw dr. Anneloes Overvelde uitgenodigd om een inkijkje te krijgen in haar werk in Ethiopië. Anneloes Over-velde is als kinderfysiotherapeut werkzaam bij Radboud UMC te Nijmegen. In 2012 was zij enkele maanden als gastdocent in Ethiopië om de lokale fysiotherapeuten en veldwerkers te trainen in het behandelen van kinderen met plasticiteit, klompvoeten en andere stoornissen in de motoriek. Zij heeft toen besloten om jaarlijks terug te keren om nieuwe zorgverleners te trainen en aldus de patiëntjes volgens de modernste inzichten te behandelen. Mevrouw Overvelde heeft inmiddels enkele collegae gevonden om mee te gaan. Zij is om het werk in Ethio-pië mogelijk te maken een fundraising gestart. LC Nuenen was zeer onder de indruk van haar uiteenzetting en haar drive en steunde dat met een donatie van € 2.500. ■

D I S T R I C T C O

LION nr.5 apr i l - mei 2015 37

Page 38: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Robert Holl

Lionsclub Etten-Leur voerde vijf acties in december Wijnactie December was een drukke maand voor de vijftien leden van de Lions-club Etten-Leur e.o. De eerste actie was de uitlevering van de wijnfles-sen die de club voor de financiering van goede doelen had verkocht. Dat bracht € 8.500 op.

WensboomDe tweede actie was de plaatsing van de wensboom in het winkelcentrum van Etten-Leur. Er werden dertig wen-sen in gevonden en in januari hebben de Lions een aantal wensen vervuld.

Circus voorstellingDe derde actie was de circusvoor-stelling waarvan de Lions alle 800

entreekaarten hadden gekocht en uitgedeeld aan bewoners van zorgin-stellingen in de regio. Alle Lions met hun partners en kinderen, hielpen de mindervaliden de tent in en uit.

Belonen goede fietsverlichtingDe vierde actie was nieuw en - voor zover bekend - uniek in Nederland. Om een goede fietsverlichting van schoolgaande jeugd te bevorderen, werd de politie benaderd met de vraag of goede verlichting door de Lions zou kunnen worden beloond. Dat lukte. Vroeg in de ochtend werden de schoolkinderen door de politie staande gehouden. Degenen van wie de fietsverlichting niet in orde was, kregen van de politie een

bekeuring. Berijders van fietsen die goed verlicht waren, ontvingen van de aanwezige Lions een brief met een unieke code. Als je die mailde met je naam en adres, dong je mee naar een van de honderd gratis bioscoopkaart-jes. De actie was op de scholen van te voren aangekondigd en is in januari herhaald.

Oud- en vreemd geld actieDe Lionsclub coördineert de vreemd en oud geld-actie voor staaroperaties in arme derde wereld landen, waar-aan 32 Lionsclubs uit het hele land meewerken. De opbrengst van het afgelopen jaar was € 45.000, goed om 3.000 blinden weer te laten zien. ■

LC Tilburg Roomley winnaar van Projectenmarkt tijdens gezellige Nieuwjaarsborrel De Nieuwjaarsborrel voor alle clubs in het District CW was weer een prima moment om elkaar te ontmoeten en bij te praten en natuurlijk om elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Nu eens geen formele bijeenkomst maar - en dat al voor de derde achtereenvolgende keer- een gezellig en ongedwongen samenzijn in het Golden Tulip hotel in Zeven-bergen. Het bleek ook nu weer een prima formule. Ondanks het beroerde weer waren ruim vijftig Lions en Ladies aanwe-zig. In zijn welkomstwoord memoreerde DG Bert Verplancke belangrijke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, en mocht hij namens IP Barry Palmer een Certificate of Appreciation uit-reiken aan PDG George Muskens. Ontroerend was het verhaal van Constance Verplancke, voor wie de laatste levenstijd van

een goede vriendin inspiratie was voor een kinderboek: ‘Strikje wint van een boze fee’. De opbrengst van het boek is bestemd voor KiKa.

Bij de Projectenmarkt won LC Tilburg Roomley de eerste prijs van € 750 met het project ‘Tientje voor een ki(€)ntje’ ter onder-steuning van de kinderafdeling van een ziekenhuis in de buurt van Durban, Zuid-Afrika, waar twee Nederlandse kinderartsen de leiding hebben. De tweede plaats met € 500 was voor LC Bergen op Zoom met het project Cultuur Carrousel, en de derde plaats met € 250 voor LC Steenbergen met hun Wens-boomproject. ‘Handen uit de mouwen’ van LC Woensdrecht Zuidkwartier verdiende een eervolle vermelding. ■

38 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 39: Lion magazine nr 52-05 april 2015

D I S T R I C T C W

LC Donge Vallei haalt 1.665 pakken Douwe Egberts koffie op voor Voedselbank! In december hebben heel veel vrij-willigers in Dongen en Rijen Douwe Egberts-waardepunten ingezameld. Het leverde een recordaantal van 805.370 punten op. Dat zijn 1.665 pakken koffie. ‘Hiermee kan de voedselbank in onze regio ruim een jaar vooruit’, aldus Jan Kooijman van de Goederenbank ‘De Baronie’. Met name medewerkers van supermarkten en winkels, maar ook veel leerlingen van basisscholen, hebben ervoor gezorgd dat deze fantastische score is bereikt. De voedselbank in onze regio en de LC Donge Vallei danken ie-dereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Landelijk heeft deze actie bijna 60 miljoen koffiepunten opgeleverd. Goed voor 120.000 pakken koffie voor de voedselbanken in Nederland. De afgelopen weken is er druk geteld. ‘Dat tellen is een monnikenwerk, maar het heeft ook iets ouderwets huiselijks en gezelligs’, zegt Adrie Swinkels die met

zijn team de kar in Dongen en Rijen heeft getrokken. Iedere club zamelde punten in voor de voedselbank in de eigen regio. In een grote bedrijfshal werden de punten ingeleverd. ‘Het in ontvangst nemen van die 60 miljoen waardepunten moet natuurlijk goed en ordentelijk verlopen’, zegt Jaap Stelling, belast met de logistieke operatie. ‘Het vertegenwoordigt toch een bedrag van zo’n € 300.000.’

Deze waardezegels werden onder grote belangstelling overgedragen aan Douwe Egberts. Twee jaar geleden werd het initiatief van Lionsclub Voorburg overgenomen door verschillende clubs. Toen leverde dat al zo’n 6.500 pakken koffie op. Vorig jaar werd besloten om de actie landelijk op te zetten, met een uiteindelijk resultaat van 100.000 pakken koffie. Namens Douwe Egberts overhandigde Norbert Cappetti een cheque voor 120.000 pakken koffie aan

Jaap Sala van Voedselbanken Neder-land. De heer Sala roemde het enthou-siasme waarmee de vele vrijwilligers van de Lionsclubs het enorme aantal koffiepunten bij elkaar hadden weten te vergaren. Inmiddels heeft Douwe Egberts de pakken verdeeld onder de desbetreffende voedselbanken. ■

Topopbrengst Nieuwjaarsconcert LC Tilburg Regte Heide

Op zondag 11 januari vond het 24e Nieuwjaarsconcert plaats, georgani-seerd door Tilburg Regte Heide in de aula van Tilburg University. Onderne-mend Midden-Brabant was daar aan-wezig en heeft het project, te weten de Voedselbank in Tilburg omarmt. In

een volle aula werd door de president van de club, Patrick van den Hoek, aan de voorzitter van het bestuur van de Voedselbank, de heer Harry Kiwitz, een cheque van € 92.000 overhandigd!

Dit recordbedrag dat dankzij de in-spanningen van de leden van de club en de ondersteuning van de zijde van de burgemeester van Tilburg tot stand kwam, is bestemd voor de aan-koop van een vrachtwagen met koel-vriescapaciteit en een bouwkundige aanpassing van de cliëntenentree. Naast de bijdragen in geld werd ook een belangrijk deel van het bedrag in de vorm van goederen en diensten gedoneerd, zoals de noodzakelijke certificering voedselveiligheid, die

noodzakelijk is om in de toekomst producten geleverd te krijgen van ge-renommeerde levensmiddelenketens.

Na een geslaagd muzikaal pro-gramma gewijd aan filmmuziek en uitgevoerd door het Euregio Jeugd Orkest onder de bezielende leiding van dirigent Hans Castelein, met zang van Nandi van Beurden, een jong talent van Fontys Conservatorium te Tilburg, volgde de traditionele en zeer geanimeerde receptie. ■

Patrick van den Hoek en Harry Kiwitz

met cheque € 92.000

Vrachtwagen met koel-vriescapaciteit

voor Voedselbank in Tilburg

LION nr.5 apr i l - mei 2015 39

Page 40: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Redactie: Robert Holl

D I S T R I C T C W

Lionsclub Etten Leur ‘De Vryeheydt Etten’ reikt drie cheques uit aan goede doelenHet Lions Oktoberfest op zaterdag 4 oktober bij ‘De Twee Ge-broeders’ in Etten-Leur was een groot succes. Het was niet alleen gezellig maar leverde ook een mooi bedrag op voor drie goede doelen. De meer dan 300 feestgangers hebben genoten van een levendige avond met goed gevulde bierpullen en swin-gende muziek, waaronder een live optreden van Dries Roelvink. Bovendien hebben ze zelf het goede doel van hun keuze naar de hoogste opbrengst gebracht. De netto-opbrengst van deze avond bedroeg € 3.900. Dit bedrag is verdeeld over de goede doelen naar rato van het aantal munten dat in hun ‘buizen’ is ge-stort. Het fietsteam ‘AlpeDu6 Toppers’, dat voor de kankerbestrij-ding de beroemde Franse berg gaat beklimmen, krijgt € 1.800. Aan de naast restaurant ‘De Twee Gebroeders’ gelegen speeltuin ‘De Hoge Neer’ wordt € 1.200 gedoneerd. En de Yellow Roses Foundation, die zich inzet voor vrouwen met een levensbedrei-gende ziekte in Etten-Leur en omgeving, ontvangt € 900.

Bij het aanbieden van de cheques onderstreepte president Marcel de Jong het maatschappelijk karakter van de Lions-clubs. Zijn club ‘De Vryeheydt Etten’ zet zich in voor goede doelen in Etten-Leur en omgeving en Marcel toonde zich bij-zonder verheugd over de goede besteding van de opbrengst van het Oktoberfest aan deze lokale initiatieven. De vertegen-woordigers van de ontvangende goede doelen spraken hun dank en waardering uit voor deze donaties. Onder hen Sandra Wijkhuizen, de oprichtster van Yellow Roses Etten-Leur, die aangaf bijzonder blij te zijn met deze cheque. Hiermee gaat zij met haar team circa tachtig dames met een levensbedrei-gende ziekte uitnodigen voor een mooie verwen- en ontspan-ningsdag op 18 april.

Wethouder Jan van Hal, die namens de gemeente Etten-Leur de cheque voor de speeltuin ‘De Hoge Neer’ in ontvangst nam,

had hier het liefst een vrijwilliger zien staan, maar dat is nu nog niet zo, al wordt er hard aan gewerkt. De wethouder zegde toe dat er met de donatie van de Lionsclub iets herkenbaars moois gedaan zal worden, zoals een nieuw speeltoestel. Sandra van Four Roses, die zelf in deze wijk woont, is hier erg blij mee.

Martin Joosen van AlpeDu6 Toppers stelde zich bescheiden op. Hij moet met zijn team de extreme fietsuitdaging van de Alpe d’Huez immers nog aangaan, terwijl de Lionsclub ‘De Vryeheydt Etten’ vier jaar geleden de ‘Nederlandse Berg’ met diverse leden al menigmaal heeft beklommen om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. Hij toonde zich bijzonder dankbaar voor deze gift en hoopte dat zijn team met deze benefiet actie op 28 april het streefbedrag van € 15.000 gaat realiseren. De AlpeDu6 Toppers zijn uiteraard al intensief aan het trainen. Ook voor hen is het motto tijdens de beklim-ming van de Alpe d’Huez op 4 juni: Opgeven is geen Optie! Lions bedankt! ■

Breda Quatro verrast asielzoekers kinderenOp 21 februari staken de leden van Breda Quatro letterlijk de handen uit de mouwen voor de jonge bewoners van AZC Breda in de voormalige vrouwenafdeling van de Boschpoort-gevangenis. Uiteindelijk hebben ook deze kinderen recht op een plek waar zij zich kunnen vermaken.

Urenlang werd er getimmerd, geboord en geschilderd met als resultaat een pracht van een

jeugdhonk, compleet met tafelten-nistafel, play-station en een houten speelhuisje. De club, die 22 leden telt, ondersteunt regelmatig goede doelen. Zo werd eerder geassis-teerd bij een hockeytoernooi voor jongeren met een fysieke beper-king. De Lions kregen steun van een bouwmarkt en een sloopbedrijf. De kinderen zelf hielpen enthousiast mee met het schilderen van vlinders op de muren.

Aan het eind van de middag was er een complete metamorfose gerea-liseerd: de kale ruimte was omge-toverd tot een speelkamer in bonte kleuren. De bijna zeventig jeugdige bewoners van het AZC – dat totaal onderdak biedt aan 400 asielzoekers uit veertig landen - komen voorna-melijk uit Syrië. Breda Quatro heeft al aangegeven ook in de toekomst bij deze kinderen betrokken te wil-len blijven. ■

40 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 41: Lion magazine nr 52-05 april 2015

Roel Elbrink65 jaar LC Almelo de Essen

Harrie Bruinenberg83 jaarLC Houten

Roel Scholten65 jaarLC Zoetermeer de Meerbloem

Alex Brenninkmeijer68 jaarLC Venlo Maas

Jan de Jong90 jaarLC Katwijk

Sjef Deurenberg72 jaarLC Kerkrade

Joop Verboom91 jaarLC Harderwijk

Floor Sturm 89 jaarLC Utrecht Host

Wij, de Lions van heden, gedenken met respect en dankbaarheid hen die in het verleden de idealen van Lions Clubs International mede vorm hebben gegeven. Wij betreuren daarom het overlijden van:

I N M E M O R I A M

Wim Backer77 jaarLC Gouda

Simon Ebbing64 jaarLC Putmerend Whereland

LION nr.5 apr i l - mei 2015 41

Page 42: Lion magazine nr 52-05 april 2015

C O L O F O N1 foto € 10,- Tjako Fennema

Redacteur 110AN

Astrid AbbingRedacteur 110AZ

Hans van VelzenRedacteur 110BN

Jan KappersRedacteur 110BZ

Wim SmeetsRedacteur 110CO

Robert HollRedacteur 110CW

Anneke Kok Internetredacteur

INTERNATIONAAL BESTUUR per 1 juli 2014International President Joseph (Joe) Preston (Arizona

USA)

Immediate Past President Barry Palmer (Australië)

First Vice President Dr. Jitsuhiro Yamada (Gifu Japan)

Second Vice President Robert E. Corlew (Tennessee USA)

SECOND YEAR DIRECTORSFábio de Almeida, Lawrence A. ‘Larry’ Dicus,

Roberto Fresia, Alexis Vincent Gomès,

Cyntia B. Gregg, Byung Gi-Kim, Esther LaMothe,

Yves Léveillé, Teresa Mann, Raju V. Manwani,

William A. McKinny, Michael Edward Molenka,

John Pettis Jr, Robert Rettby, Emine Oya Sebük,

Hidenori Shimizu, Dr. Steven Tremaroli

FIRST YEAR DIRECTORSSvein Øystein Bernsten’, Jorge Andrés Bortolozzi,

Eric R. Carter, Charlie Chan, Jack Epperson,

Edward Farrington, Karla N. Harris, Robert S. Littlefield,

Ratnaswanny Murigan, Yoshinori Nishikawa,

George Th. Papas, Jouko Ruissako, N.S. Sankar, A.D. Don

Shove, Kembra L. Smith, Dr. Joong-Ho Son,

Linda L. Tincher

Internationaal Bureau300 22nd Street, Oak Brook

IL 60523-8842 VS

Tel: 001 63 05 71 54 66

Fax: 001 63 05 71 88 90

Website: www.lionsclubs.org

GOUVERNEURSRAAD MD110George Hooijer, voorzitter ([email protected])

Joost Paijmans ([email protected])

Ina Winters-Boersma ([email protected])

Geert Jan Wijnbergen ([email protected])

Jan Willem Rikkers ([email protected])

Anita Bijvoet ([email protected])

Bert Jansen Verplancke ([email protected])

Het motto in verenigingsjaar 2014 - 2015 isSAMEN LIONS VOOR IEDEREEN LIONS

Lionswinkel De Liemers,

Postbus 2084, 6900 CB Zevenaar

[email protected]

Jaargang 52, nummer 5, april-mei 2015.

www.lions.nl > de Lion ISSN 1382-6042

Lion Magazine, de officiële uitgave van Lions Clubs Interna-

tional wordt in 21 talen gepubliceerd onder de verantwoor-

delijkheid van het Internationaal Bestuur: Engels, Spaans,

Japans, Frans, Zweeds, Italiaans, Duits, Fins, Koreaans,

Portugees, Nederlands, Deens, Chinees, Noors, Ijslands,

Turks, Grieks, Hindi, Pools, Indonesisch en Thai.

Lion Magazine Nederlandse editie verschijnt tweemaan-

delijks met een oplage van ruim 12.000 exemplaren.

Sluitingsdatum eerstvolgende Lion Magazine:

vrijdag 17 april.

EINDREDACTEUR

Gert van Wijk, [email protected], 073 6440885

DISTRICTSREDACTEURENAN - Tjako Fennema, Eikbosserweg 5, 1214 AE Hilversum,

035-6237170, [email protected]

AZ - Astrid Abbing, Weth. Fischerplantsoen 16, 2497 DJ

Den Haag, 0614 324757 [email protected]

BN - Hans van Velzen, Schiphorsterweg 40b, 7957NV

De Wijk, 0629046620, [email protected]

BZ - Jan Kappers, Joppelaan 12, 7213 AC Gorssel, 0575

490109, [email protected]

CO - Wim Smeets, De Alden Weg 12, 5801 HG Venray,

0478 582935, [email protected]

CW - Robert Holl, Craenweide 24, 5056 BX Berkel-

Enschot, 013 5904037, [email protected]

INTERNETREDACTEUR Anneke Kok, [email protected]

KOPIJLionsleden leveren kopij aan bij hun districtsredacteur.

Aangeleverde kopij, zowel club- en districtsnieuws als

informatieve artikelen, wordt in de regel geplaatst in het

eerstvolgende nummer, dat de eerste week van iedere

tweede maand verschijnt. De redactie behoudt zich het

recht voor kopij te weigeren, te redigeren, dan wel in te

korten of in een volgend nummer op te nemen.

Aanlevercriteria kopij:

• tekst Club- en Districtsnieuws 150 - 200 woorden

• tekst informatief artikel 450 - 500 woorden

• tekst in Word per e-mail naar districtsredacteur;

• foto’s en illustraties digitaal 300 dpi of 1024 x 768

pixels (SHQ of HQ op digitale camera);

• voorzien van duidelijke bestandsnaam zowel tekst als

foto en met onderschrift en de naam van de fotograaf.

Info Lionsorganisatie en Lionshandboek: [email protected]

Adreswijzigingen wijzigt u zelf in Lolas óf stuurt u door

aan uw clubsecretaris.

PRODUCTIE Anja Hagen Communicatie, [email protected]

VORMGEVING FIZZ marketing en communicatie, Meppel

DRUK & AFWERKING Ten Brink, Meppel

PUZZEL Gerrit Dales

ADVERTENTIESBureau Nassau, Achterom 100-C, 1621 KW Hoorn,

www.bureaunassau.nl, tel: 020 6230905, fax: 020

6390846, e-mail: [email protected]

TARIEVEN (full colour): 1/1 pagina € 1.645,-; 1/2

pagina € 880,-; 1/4 pagina € 460,-. Bij het reserveren

van plaatsingen in een volledige jaaruitgave van Lion

Magazine (6 x per jaar) en een plaatsing in het Lionsle-

denboek wordt korting verleend. Bijsluiters en dergelijke:

tarieven op aanvraag. Alle prijzen zijn excl. BTW.

VRAAG & AANBODKleine annonces op de een na laatste pagina zijn aan te

bieden via [email protected]

TARIEVEN Vijf regels tekst € 25,-, per regel extra € 5,-,

1 foto € 10,-

42 LION nr.5 apr i l - mei 2015

Page 43: Lion magazine nr 52-05 april 2015

In deze rubriek kunnen kleine annonces worden geplaatst: € 25,- voor de eerste 5 regels (dit zijn ca. 200 lettertekens); voor iedere regel meer betaalt u € 5,- extra. Teksten kunt u mailen naar [email protected], onder vermelding van uw naam- en adresgegevens. Teksten dienen uiterlijk de tweede maandag van de maand bij de redactie binnen te zijn, willen deze geplaatst kunnen worden in de editie die circa vier weken later op de eerste woensdag van de maand verschijnt. De redactie behoudt zich het recht voor advertenties te weigeren en/of te redigeren.

Vraag & aanbodATLANTISCHE Z-KUST OP 500 M: 2X VILLA (met ZWEMBAD) Sfeervol luxe vakantiehuis. Rust en privacy. 5 min. van strand. Veel comfort o.a. Aupingbox-spring, 2 badk., w- en vw-machine. Gratis wifi, 42”tv, 10 Ned. zenders, 3 fietsen, tuin op z/w. Tennisb op resort, 5 golfb., 4 uur van Parijs. Sa-ble d’Olonne (+/- zonuren als Z-Frankrijk). Van € 819,- tot € 1.876,- (3 slk.) tot € 2.625,- p.w. (4 slk.) Korting voor/na seizoen. www.vakantiehuis-vendee.nl 06-40438106

Geen tijd uwToespraak voor te bereiden?---------------------- Het boek “Bouwstenen voor gelegenheidstoespraken” biedt voorbeelden voor za-kelijk en privéleven met veel

humor. Prijs 18.50 Euro incl. verzendkosten, door storting op rek. NL78 INGB 0674 5482 56 t.n.v. Stichting Service Projecten L.C. Maastricht o.v.v. Boek “Gelegenheidstoespraken”; m.v.v. leve-ringsadres.

LUXE ZONNIGE STRANDVAKANTIE Voor het hele gezin in CESENATICO ITALIE (Adr.Kust) in het klasse Grand Hotel****+ Hoofd zetel Lions & Ro-tary. Privéstrand, groot zwembad, tennisbaan, golfbanen vlakbij (met hotelkorting).Gratis Wifi. Fietsen gratis beschikbaar. Excellente keuken, menu a la carte. Als bij ons geboekt dan deze gereduceerde prijzen : volp. 75,90 tot € 142,50 p.p.p.d. B&B: 51,50 tot € 103,50 p.p.p.d Grote ge-zinskorting van 26/4 tot 30/6 en 23/8 tot 30/9. Voor prosp. inl. en reserv. met korting: N. Bruins-ma tel/fax: 0416-33.50.51 e-mail: [email protected] Video & foto’s, etc. zie: www.algasun.nl klik op “Grand Hotel”.

Te huur in Florida: onze prachtige rustiek gele-gen villa aan bosrand en kreek, met verw. over-dekt privé zwembad in Port Charlotte. Vlakbij strand, winkelcentr. golfbanen en alle beziens-waardigheden. Mooi ingericht en een luxe keu-ken, vaatwasser, wasmachine, droger etc. Grote living, 3 slpk., 2 badk. Alles airco. Grote tuin met steiger. Prijs € 685,- per week. Bij 3 weken slechts € 580.- p.w. Incl. elec.- waterverbruik en incl. Wifi etc. Bij langer verblijf extra korting. Tel: 0416-335051 e-mail: [email protected] Info + video: huurhuisflorida.com

Te huur van Lion van half juni tot half september (uitgezonderd week 30 en 31): luxe comforta-bele villa met 8 slaapplaatsen, 2 nieuwe badka-mers, moderne keuken en eigen zwembad met grote tuin in klein dorpje nabij Grasse en Cannes. De bakker is op loopafstand en verder zijn er veel uitmuntende restaurants, zowel in het dorp zelf als in de wijdere omgeving. Ook golf- en wan-delliefhebbers kunnen ruim aan hun trekken komen. Wie geïnteresseerd is, kan per e-mail een folder met prijslijst aanvragen. Vermeld daarin s.v.p. uw naam, contactgegevens en de naam van uw Lionsclub. Stuur uw mailtje naar: [email protected] of [email protected]

UITZICHT OP HET SCHITTERENDE UMBRIË/TO-SCANE - Drie mooie en stijlvolle 2-4 pers. ap-partementen te huur. Rust, ruimte, privacy en een panoramisch uitzicht vanaf uw privé terras op de Val di Chiana en het Lago Trasimeno. Ge-legen in het culturele en archeologische hart van Italië. Eigen zwembad in 3ha olijfboom-gaard, 4 golfbanen in de omgeving. Kijk op www.casanavicella.com.

Te huur: gezellig APPART - STE-MAXIME, COTE D’AZUR: 4 pers, 2 slpk, 2 badk, luxe keuken, airco, terras zonzijde, WIFI, 2 ondergr parkeerpl, rustige voetgangerszone in centrum bij terras-jes en restaurants,strand op 250m, 4 golfbanen, wandelmogelijkheden, navette naar St. Tropez (15min), theater, bioscoop en mediatheek. In-formatie/reserveringen: www.casa-del-mar.fr of 0031 6 20602758

TE HUUR Schitterend gelegen luxe chalet in Les Gets, Porte du Soleil Fr. Alpen wintersport/golf 8 pers. vanaf Euro 2.300 p.w. Tevens appar-tement te huur 2 pers. vanaf Euro 500 p.w. zie www.chaletlestulipes.nl

Help mensen met epilepsie. Help Marte.Collecteer ook mee!De collecteweek is begin juni. Meld u aan via www.ikgacollecteren.nl of bel met 030 634 40 63.

LION nr.5 apr i l - mei 2015 43

Page 44: Lion magazine nr 52-05 april 2015

DJOSERMet oog voor

de wereld

BROCHURE?

WWW.DJOSER.NL

OF 071-512 64 00WWW.DJOSER.NL

WWW.DJOSER.NL

OF 071-512 64 00WWW.DJOSER.NL

WWW.DJOSER.NL

OF 071-512 64 00WWW.DJOSER.NL

OF 071-512 64 00

OF 071-512 64 00

OF 071-512 64 00

OF 071-512 64 00

OF 071-512 64 00

OF 071-512 64 00

OF 071-512 64 00

AZIEAFRIKAAFRIKAMIDDEN-OOSTENMIDDEN-OOSTENMIDDEN-OOSTENMIDDEN-OOSTENLATIJNS-AMERIKALATIJNS-AMERIKALATIJNS-AMERIKALATIJNS-AMERIKALATIJNS-AMERIKALATIJNS-AMERIKALATIJNS-AMERIKALATIJNS-AMERIKAOCEANIEOCEANIEOCEANIEOCEANIEOCEANIEOCEANIE

DJS Lion Mag BASIS ADV 2015 210x297.indd 1 1/6/15 3:22 PM