lijsterbes-10-2012

16
België - Belgique P.B. - P.P. 1950 Kraainem I BC 3352 © TDW 2-6 Gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober Kandidaten aan het woord 10-11 Kate Ryan Unplugged in de Lijsterbes 14-15 Randnieuws Nederlands oefenen met taaliconen DE LIJSTERBES KRAAINEM • JAARGANG 13, NR 8 • OKTOBER 2012 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE LIJSTERBES EN VZW ‘DE RAND’ afgiftekantoor Kraainem 1 P 005212 8-9 Estafette: Ann Steenwinckel Muntpunt in opbouw

description

 

Transcript of lijsterbes-10-2012

Page 1: lijsterbes-10-2012

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1950 Kraainem I BC 3352

© T

DW

2-6Gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober

Kandidaten aan het woord

10-11Kate Ryan

Unplugged in de Lijsterbes

14-15Randnieuws

Nederlands oefenen met taaliconen

de lijsterbesKRaaiNem • jaaRGaNG 13, NR 8 • oKtobeR 2012 • maaNdeLijKs tijdschRift (Niet iN jULi-aUGUstUs) UitGave vaN GemeeNschapsceNtRUm de LijsteRbes eN vzw ‘de RaNd’

afgiftekan

toor K

raainem

1 P 005212

8-9estafette: ann steenwinckel

muntpunt in opbouw

Page 2: lijsterbes-10-2012

2

GemeeNteRaadsveRKieziNGeN 14 oKtobeR

Vijf weken voor de gemeenteraads-verkiezingen zag het politieke land-schap er zo uit: CdH en MR samen op één kartellijst met lijsttrekker Elisabeth de Foestraets-d’Ursel, het FDF van Véronique Caprasse komt op met de lijst Union. Maar bij het ter perse gaan van dit artikel raakt net bekend dat alle Franstaligen zich toch verenigen op de lijst Union, met Véronique Caprasse als lijsttrekker. Bij de lijst Open staat Luk Van Biesen vooraan. De meertalige lijst Kraainem Unie wordt getrokken door Bertrand Waucquez.

De lijst Open verzamelt de Vlamingen op één lijst, maar toont ook openheid naar anderstaligen en Europeanen. Ondanks onderhandelingen tussen Open en Kraainem Unie is er geen eenheidslijst gekomen. Volgens sommigen lopen de bekommernissen van beide lijsten nochtans gelijk: een beter bestuur van de gemeente, een correcte begroting in evenwicht, een oplossing voor de overstromingen ... Maar uiteindelijk bleek een engage-ment om op een lijst met overwegend Nederlandstaligen te staan toch een stap te ver voor Kraainem Unie. Ze kozen ervoor om met een eigen lijst op te komen. Volgens hen heeft het geen zin om met een Franstalige of Neder-landstalige lijst op te komen. Lijsten moeten gevormd worden op basis van projecten.

Opmerkelijk: op de lijst Open staat de voormalige BRT-journalist en ex-hoofdredacteur van het Belang van Limburg Marc Platel. Hij was ook een tijdje coördinator van de studiedienst van de Volksunie en publiceerde enkele

boeken over de Belgische politiek. Volgens Platel worden het de span-nendste verkiezingen in Kraainem sinds lang.

Wij stelden de drie lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen een aantal vragen over de verwezenlijkingen van de voorbije zes jaar en over hun plannen voor de komende legislatuur.

Wat zijn de drie belangrijkste verwe-zenlijkingen van de afgelopen zes jaar?Véronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) De geluidsmuur, de renovatie van de Sint-Pancratiuskerk en de aankoop van de zaal PAT en de scoutslokalen.

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)De afgelopen zes jaar werden geken-merkt door wanbeleid. De enige lichtpunten zijn de restauratie van de Sint-Pancratiuskerk die Open mee uit het slop heeft weten te trekken, de aankoop van de scoutslokalen en de zaal PAT die Open mee heeft helpen verwezenlijken door druk op de meerderheid uit te oefenen, en de verwezenlijking van de sportinfra-structuur rondom de sporthal. Dit zijn trouwens allemaal projecten die al uit de vorige legislatuur, toen wij nog een schepenzetel hadden, dateren. Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)Een paar aanpassingen aan de sporthal, lichte infrastructuurwerken zoals de asfaltering van bepaalde straten, en de lijnen op het voetbalveld zijn vorig jaar verfrist. De grote infrastructuurprojecten

(o.a. riolering) zijn al jarenlang gekend en gepland, maar omwille van de communautaire discussies en een slecht financieel beleid komt er weinig van terecht.

Wat zijn de drie grote uitdagingen voor de komende zes jaar?Véronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) Het volledige vervolg van de werken in de vogeltjeswijk en andere straten die in slechte staat zijn, zoals Korenbloemen, Boomgaard, Leenaerts, Krokus … In de gemeentelijke basisschool willen we de lokalen uitbreiden met containers. Er moet een dossier worden inge-diend bij Agion voor de definitieve vervanging van de containers in de toekomst. Daarnaast zijn waterbeheersingswerken tegen overstromingen (Laag-Kraainem) belangrijk.

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)Het hoofdprobleem is ongetwijfeld de water-overlast en de verslechterde staat van de rioleringen. Hiervoor zullen principiële keuzes gemaakt moeten worden: een deel van Laag-Kraainem onteigenen en heel wat rioleringen vernieuwen. Op cultureel en sportief vlak moet er een draagvlak komen, waarin alle gemeen-schappen zich kunnen terugvinden. Na de verfransing is er de internationalisering: een rijkdom die we moeten ontginnen. Op financieel vlak moeten de zaken rechtge-trokken worden. De belastingverhoging met 50 % moet herbekeken worden.

Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)Eindelijk de echte problemen aanpakken: infrastructuurwerken (o.a. fietspaden, geluids-muur, overstroming), riolering, een duidelijk transparant financieel beleid. Kortom een beter bestuur van onze gemeente met een compe-

Kiezen tussen drie lijsten

Luk Van Biesen (lijsttrekker Open) Véronique Caprasse (lijsttrekker Union) Luc Timmermans (lijst Open)

Page 3: lijsterbes-10-2012

3

tente, tweetalige ploeg die verkozen is op basis van kennis en gemeenschapsgevoel en niet op basis van taal.

Van welke zaken die je niet kon realiseren heb je spijt?Véronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) De verkoop van de hoeve aan de Dezangrélaan, een oplossing vinden voor de OCMW-lokalen, nog geen realisatie van een waterbekken in Laag-Kraainem.

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)Ondanks de herhaaldelijke en wel honderden voorstellen hebben wij de Franstaligen niet kunnen overtuigen om de communautaire strijdbijl te begraven, om een oplossing te vinden voor de overstromingen en om sociale projecten te realiseren ten gunste van onze verouderende bevolking. Spijtig dat zij niet begrijpen dat de inwoners van onze gemeente een beter bestuur verdienen.

Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)De gemeente heeft in de laatste zes jaar niets gedaan om een oplossing te vinden voor de voortdurende overstromingen. Voetpaden en fietspaden zijn in slechte staat. Geen transparantie in het (financiële) beleid.

Wat moet de komende zes jaar de belangrijkste focus zijn op het vlak van…?

VeiligheidVéronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) De uitbreiding van het kader van de politie en een betere samenwerking voor de nabijheidspo-litie (wijkagenten). Sensibilisering en preventie bij de ouderen, en stadswachten.

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)De nabijheid van een internationale grootstad

brengt een stijgende criminaliteit met zich mee en dus moeten we het onveiligheidsgevoel aanpakken. Dat kan door meer en doorgedreven samen te werken met de politiezones van de omliggende gemeenten en van het Brussels Gewest. Ook de veiligheid op de weg moet verbeteren door het beter beheersen van de sluipwegen en het eindelijk uitwerken van een mobili-teitsplan. Ook het stimuleren van de wijkwerking en het centraal stellen van de wijkagent zal de burger een beter gevoel geven. Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)Het gevoel van onveiligheid neemt toe. In het weekend is er een fysieke aanwezigheid van de politie in de zone WOKRA, maar het politiehuis is gesloten. Wij denken aan een model waarbij de lokale aanwezigheid van de politie opgedreven zou worden. Ook ‘lasso’-operaties zoals in Drogenbos zouden hier georganiseerd kunnen worden.

Gemeenschapsleven (jeugd, sport, cultuur)Véronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) De renovatie van de zaal PAT en de scoutslokalen, de organisatie van nieuwe activiteiten en animatie voor de bevolking (bijvoorbeeld een sportdag), het aanmoedigen van de kennis en het gebruik van meerdere talen (we zijn een gemeente met faciliteiten en met veel anderstaligen).

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)De erkenning van gemeenschapscen-trum de Lijsterbes als bruggenbouwer tussen de gemeenschappen. De verdere uitbouw van een deftige en eigentijdse

(internet, multimedia) behuizing voor de jeugdbewegingen, zowel Neder-landstalig als Franstalig. Het uitbouwen van een multimediabibliotheek samen met de Vlaamse Gemeenschap en de uitbouw van de sportinfrastructuur. Het stopzetten van de eigen gemeente-lijke vzw’s en het oprichten van een werkelijke sportdienst, erkend door de provincie Vlaams-Brabant. De Kraai-nemse sportverenigingen moeten terug voorrang krijgen in de sporthal. Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)Onze gemeente biedt veel aan op het gebied van jeugd, sport en cultuur. Het is wel spijtig dat er zo’n grote splitsing tussen de twee taalgemeenschappen bestaat. Contacten en samenwerking aanmoedigen zou verrijkend zijn voor iedereen. Voor onze jeugdbewegingen moet nog veel gedaan worden om de gezondheid en de veiligheid van hun lokalen te verbeteren.

MobiliteitVéronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) De aanleg van verkeersdrempels in straten met druk verkeer (bijvoorbeeld de Kapellestraat). De heraanleg en herprofilering van de Wezembeeklaan in samenwerking met het Vlaamse Gewest en conform het structuurplan. Het vermijden van transitverkeer op de belangrijkste wegen.

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)Het mobiliteitsplan laten vooruitgaan in plaats van ter plaatse te trappelen. Het mobiliteitsplan moet ook uitge-werkt worden met de buurgemeenten. De Wezembeeklaan staat daarbij centraal. Vandaag is er geen visie over de zwakke weggebruikers. Nul meter

Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) Johan Forton (Kraainem Unie)Bertrand Waucquez (lijsttrekker Kraainem Unie)

Page 4: lijsterbes-10-2012

4

weKeLijKse activiteiteNKaLeNdeR

maaNdaG13.30 tot 16.30hobbyclub Kreativacreatief handwerkZaal Cammeland 14.00 tot 17.00oKRa trefpunt 55+ Kraainem(Gratis) koffietafel (elke eerste maandag van de maand)Zaal PUK

15.00oKRa trefpunt 55+ Kraainemwandeltocht (elke derde maandag van de maand)Zaal PUK

20.00 tot 22.00Koninklijke fanfare Kunst & vrijheidRepetitieZaal Cammeland

diNsdaG13.00 tot 17.00 kantatelier ‘de Lijsterbes’ (tweewekelijks) GC de Lijsterbes

18.30 tot 19.30turnkring Knafunky jazz Kids (8 tot 14 jaar)GC de Lijsterbes

19.30 tot 20.30turnkring Knazumba GC de Lijsterbes

20.30 tot 21.30turnkring Knafunky jazz (gemengd + 14 jaar)GC de Lijsterbes

20.45 tot 22.00zvc mikra competitie zaalvoetbal thuiswedstrijden Sporthal Kraainem

woeNsdaG9.20 tot 11.30myriam Goetghebuerstretchinglessen voor volwassenen en senioren (niet tijdens schoolvakanties)Sporthal Kraainem

14.00 tot 16.00Gc de Lijsterbescreatieve kinderateliers voor kleuters van 3 tot 6 jaar (niet tijdens schoolvakanties)GC de Lijsterbes

14.00 tot 16.00Gc de Lijsterbescreatieve kinderateliers voor kinderen van 6 tot 8 jaar (niet tijdens schoolvakanties)GC de Lijsterbes

14.00 tot 16.00magda calleeuwtekenlessen (12 tot 16 jaar)Zaal Cammeland

18.00 tot 21.30turnkring KnaRecreatieve gym (vanaf 3 jaar)Sporthal Kraainem

19.00 tot 22.00aquarelatelier ‘de Lijsterbes’cursus ‘aquarel en andere waterverftechnieken’ (niet tijdens schoolvakanties)GC de Lijsterbes

19.30 tot 20.30turnkring Knafitness – bbb GC de Lijsterbes

20.00 tot 21.30turnkring Kna-venkravendelzwaaien - gevorderdenSporthal Kraainem

20.30 tot 21.30turnkring KnapilatesGC de Lijsterbes

doNdeRdaG11.00 tot 14.00ocmw-KraainemResto & coCammeland

13.00 tot 16.00aquarelatelier ‘de Lijsterbes’cursus ‘aquarel en andere waterverftechnieken’ (niet tijdens schoolvakanties)GC de Lijsterbes

GemeeNteRaadsveRKieziNGeN 14 oKtobeR

fietspad werd er in de laatste zes jaar aangelegd. Het oude idee om een fietspad aan te leggen dat Stokkel met Tervuren verbindt, bleef dode letter. Ook een fietspad dat de toeristische plekjes verbindt, namelijk Molenbos, Jourdainpark, Dexia-complex, de Burburekasteel, Sint-Pieterskerk en verder via de oude spoorwegbedding tot Tervuren, bestaat spijtig genoeg alleen in verkiezingsfolders.

Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)Kraainem mag geen transitzone worden. Voorrang aan openbaar vervoer en fietsers. Soms wordt er veel te snel gereden in onze gemeente. Op plaatsen die riskeren onveilig te worden, moet de snelheid beperkt worden (snelheidsremmers, camera’s ...).

Ruimtelijke ordening (milieu, wonen)Véronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) Intergenerationeel wonen bevorderen, fietspaden ontwikkelen (+ beveiligde schuilplaatsen naast de bushaltes), strikt toezicht op de voetpaden qua onder-houd door de eigenaar, systematisch reinigen van de rioolputten (preventie tegen overstroming), aanmoedigen van energiebesparing met hernieuwbare energie in de gebouwen van de gemeente, heraanleg van het oude

gebouw aan de Brusselsesteenweg (Kind en Gezin) en het bestuderen van de toekomst van de oude site van Belfius (ex-Dexia).

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)Kraainem is de duurste gemeente van Vlaanderen. Meer betaalbare woningen om de Kraainemse jeugd in de eigen gemeente te houden zijn een must. Samen met de sociale huisvestings-maatschappij moet er een systeem komen waarbij jongeren tijdens de eerste jaren quasi gratis kunnen wonen om daarna met hun spaarcentjes op de immomarkt hun gading te vinden. Het milieubeleid bleef ondanks de vele duizenden euro’s aan actiecomités een dode letter. De problematiek van de geluidshinder én van de luchthaven én van de autostrade moet dringend aangepakt worden. Het juridische steekspel, waarop de gemeente tot nu toe inzet, heeft geen decibel geluids-hinder minder teweeggebracht. Via overleg met de hogere overheid en geluidsmuren kan veel opgelost worden.

Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)Milieu is veelzijdig: naast de klassieke aspecten die regelmatig terugkomen (lawaai, afval …) is het ook veel meer

dan hier en daar bloemen zetten en mooie wandelpaden aanleggen. Wat de aanwezigheid van zware vervuiling zoals asbest en andere betreft: geen struisvogelpolitiek, maar een professio-nele aanpak voor een gezondere gemeente.

FinanciënVéronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) Een correcte en nauwkeurige opvol-ging van de uitgaven en de schuld. Investeren in het onderhoud van openbare gebouwen en wegen.

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)De belastingen werden met 50 % verhoogd. Elk Kraainems gezin betaalt nu 420 euro per jaar meer aan gemeen-telijke belastingen. De belastingen moeten herbekeken worden in functie van de miljoenen reserves en van de vele infrastructuurwerken die nodig zijn. Er moet een sluitende en realisti-sche begroting komen. Er moet bekeken worden hoe de gemeentedien-sten beter kunnen functioneren en hoeveel personeel daarvoor nodig is. Kraainem moet ook de subsidies vanuit Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant benutten en meer naar creatieve oplossingen zoeken om een goede begroting op te stellen.

Page 5: lijsterbes-10-2012

5

14.00 tot 18.00oKRa trefpunt 55+ KraainemKaartnamiddagZaal PUK

19.00 tot 22.00aquarelatelier ‘de Lijsterbes’cursus ‘aquarel en andere waterverftechnieken’ (niet tijdens schoolvakanties)GC de Lijsterbes

19.00 tot 22.00filakra – o. bonnevalleLedenvergadering (eerste donderdag van elke maand)Zaal Cammeland21.00 tot 22.00mikra old timersvriendschappelijk zaalvoetbal 35+ www.mikra.beSporthal Kraainem

vRijdaG18.00 tot 20.00oKRa trefpunt 55+ KraainemGemeenschapsdansenZaal PUK

zateRdaG9.00 tot 10.30turnkring KnaRecrea ritmische gym (specialisatie, na test)Sporthal Kraainem

9.00 tot 10.30turnkring KnaRecrea jongeren jump team (specialisatie, na test)Sporthal Kraainem

9.00 tot 17.00tennisclub de Kammejeugdlessen (vanaf 6 jaar)Terreinen bij de sporthal

10.00 tot 12.00turnkring KnaRecrea art-gym dames (specialisatie, na test)Sporthal Kraainem

10.30 tot 12.00turnkring Knademo gym team (selectie)Sporthal Kraainem

10.00 tot 11.00turnkring Kna-venkravendelzwaaien (beginners vanaf 8 jaar)Sporthal Kraainem

11.00 tot 12.00turnkring Kna-venkravendelzwaaien (gevorderden)Sporthal Kraainem

12.00 tot 13.00mikra badminton voor jongeren vanaf 6 jaar (3 x per maand)Sporthal Kraainem

13.00 tot 14.30zvc mikra zaalvoetbal voor jongeren vanaf 6 jaar (3 x per maand)Sporthal Kraainem

zoNdaG9.00 tot 12.00filakra – o. bonnevalleLedenvergadering (elke derde zondag van de maand)Zaal Cammeland

14.00 tot 17.00 chiro bam (van 6 tot 12 jaar) Chirolokalen, Zaventemseweg 6

18.00 tot 19.00zvc mikra competitie zaalvoetbal thuiswedstrijden Sporthal Kraainem

19.00 tot 21.00mikra badminton recreatief voor volwassenen (3 x per maand)Sporthal Kraainem

Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)De schulden van de gemeente bedra-gen 25 miljoen euro, de schuldenlast schommelt rond de 3,5 miljoen euro. Dat is 30 % van de inkomsten (12 mio). We hebben een cashpositie van 11 miljoen euro, terwijl er weinig investeringen plaatsvinden. Dit kan duidelijk beter.

OnderwijsVéronique Caprasse en Arnold d’Oreye de Lantremange (Union) De uitbreiding van het kader van het bewakingspersoneel in de twee scholen plus een systeem van vrijwilligers. Gezondheidspreventie door promotie te voeren voor een evenwichtige voeding, een kindergemeenteraad voor de twee scholen. Het aanmoedigen van een grotere samenwerking tussen de twee scholen. Een gepersonaliseerde naam voor de gemeentelijke basis-school vinden.

Luk Van Biesen en Luc Timmermans (lijst Open)De beide gemeentescholen barsten uit hun voegen. Een dossier voor nieuw-bouw dringt zich vooral op voor de Nederlandstalige gemeenteschool. Dit dossier moet opgemaakt en ingediend worden in 2013. De talrijke nationali-teiten zijn enerzijds een rijkdom, maar

ook een uitdaging om de kwaliteit en de discipline in onze scholen te waarborgen. Onze scholen hebben een goede naam en dat moet zo blijven. Er is nood om eindelijk een volwaardige academie voor muziek en beeldende kunsten op te richten die moet openstaan voor de schoolgaande jeugd en voor alle burgers van onze gemeente.

Rechtstreekse verkiezingen in faciliteitengemeenten

In faciliteitengemeenten worden de schepenen rechtstreeks verkozen. Dat betekent dat je door jouw (voorkeur)stem uit te brengen mee bepaalt wie schepen wordt. Wie het meeste stemmen achter zijn naam krijgt, wordt schepen. Voor de gemeenteraadsleden geldt hetzelfde principe, maar dat is in de rest van Vlaanderen net zo. De burgemees-ter wordt aangeduid door de gemeenteraad.

Gemeenteraadsverkiezingen

Op zondag 14 oktober kiezen we een nieuwe gemeenteraad, OCMW-raad en provincieraad. In september en oktober brengen we informatie over de gemeente, de heikele punten van de voorbije jaren, de standpunten en kandida-ten van de verschillende fracties. Lees en informeer je en beslis op 14 oktober wat je met jouw stem doet.

Informeer je via de websites van de Kraainemse lijstenLijst open: www.facebook.com/open.kraainemUnion: www.uniondesfrancophones.be/commune/kraainemKraainem Unie: www.kraainem-unie.be

Bertrand Waucquez en Johan Forton (Kraainem Unie)De capaciteit van onze scholen is duidelijk onvoldoende, vooral in de Nederlandstalige school waar gebruik moet worden gemaakt van container-klassen. Tot nu toe is er geen lange-termijnvisie geweest met betrekking tot de evolutie van het aantal inschrij-vingen. Het is dus hoog tijd om de nodige investeringen te plannen en een duurzaam welzijn voor onze kinderen te verzekeren.

Joris Herpol

Page 6: lijsterbes-10-2012

6

Wat zijn de drie belangrijkste verwe-zenlijkingen van de afgelopen zes jaar?Gilbert Theunis (lijst Open)> Hulp verlenen aan de mensen die in

aanmerking komen voor een sociale woning en opvolging van hun dossiers.

> Actieve deelname aan de denktank bij het (afgesprongen) project voor serviceflats.

> Tijdens de OCMW-raden ben ik, als enige Nederlandstalige, toch blijven hameren op het Nederlandstalige karakter van Kraainem.

Wat zijn de drie grote uitdagingen voor de komende zes jaar?Gilbert Theunis (lijst Open)> De realisatie van serviceflats moet

opnieuw opgestart worden.> De uitbreiding van de sociale

woningen in Kraainem. De sociale huisvestingsmaatschappij Elk Zijn Huis heeft nog een eigendom waarop we dit kunnen realiseren.

> De realisatie van een rust- en verzorgingstehuis (RVT) en de uitbreiding van de huidige bejaar-denopvang in coördinatie met het bejaardentehuis Atrium.

Van welke zaken die je niet kon realiseren heb je spijt?Gilbert Theunis (lijst Open)> Het niet kunnen starten met de

realisatie van de serviceflats.> Dat ik de mensen niet kon helpen in

het verwerven van een sociale woning. Meer specifiek: de lange wachttijden door te weinig sociale woningen en de voorrangsregels die niet altijd voordelig zijn voor inwoners van de eigen gemeente.

GemeeNteRaadsveRKieziNGeN 14 oKtobeR

Verkiezingen OCMWBij het ter perse gaan van dit artikel raakte net bekend dat alle Franstaligen zich herenigen op één lijst onder de noemer Union. De meertalige lijst Kraainem Unie zou geen OCMW-lijst indienen. Gilbert Theunis is lijsttrekker voor de OCMW-lijst van Open. Wie de lijst Union zou trekken, was nog niet bekend. Vandaar dat je in dit artikel enkel de antwoorden van Gilbert Theunis terugvindt.

Gilbert Theunis (lijst Open)

Wat moet de komende zes jaar de belangrijkste focus zijn op het vlak van …?Gilbert Theunis (lijst Open)> ouderenzorg: de uitbreiding van

het aanbod rusthuisbedden; starten met de realisatie van serviceflats.

> armoede: het opsporen van mensen die in armoede leven.

> huisvesting: de uitbreiding van de huidige woningen en appartementen.

> asielbeleid: is in Kraainem niet echt een probleem. Wij voldoen aan de vragen van de regering inzake opvang en begeleiding.

> financiën: aangezien Kraainem een welstellende gemeente is, moet het mogelijk zijn om meer geld vrij te maken voor sociale voorzieningen. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die de Vlaamse overheid hiervoor ter beschikking stelt – maar die door de Franstaligen halsstarrig genegeerd worden – kan er heel wat meer tot stand worden gebracht in onze gemeente.

Joris Herpol

NL Surf naar www.delijsterbes.be en lees de verkiezingsartikels integraal in het Frans, Engels of Duits (vanaf 1 oktober).

FR Surfez sur www.delijsterbes.be et lisez les articles sur les élections dans leur intégralité en français, anglais ou allemand.

DE Surfen Sie auf www.delijsterbes.be und lesen Sie die kompletten Artikel zu den Wahlen auf Französisch, Englisch oder Deutsch.

EN Pay a visit towww.delijsterbes.be to read the elections articles entirely in French, English or German.

Aparte OCMW-verkiezingen in faciliteitengemeenten

In faciliteitengemeenten vinden aparte OCMW-raadsverkiezingen plaats. Dat betekent dat je de OCMW-raad rechtstreeks kan verkiezen. Op basis van het aantal (voorkeur)stemmen bepaal je mee wie in de OCMW-raad mag zetelen.

Page 7: lijsterbes-10-2012

teRUGbLiK

7

Uit het Kraainemse verleden (96)Toen men nog wist wie begraven werd …

Na de begrafenisNa de begrafenis werd een maaltijd geserveerd aan vrienden en genodig-den. In Kraainem ging het meestal om een eenvoudige broodmaaltijd met kramiek of gewone boterhammen met ham en kaas. Op andere plaatsen werd een uitgebreide maaltijd voorgescho-teld met alles erop en eraan. De grootte van de portemonnee bepaalde waarschijnlijk de omvang ervan.

de rouw‘De rouw dragen’ is vandaag nagenoeg verdwenen, maar vroeger heersten op dit gebied strenge regels. Het beteken-de niet alleen dat je zwarte kleding moest aantrekken, maar hield ook in dat je je voor een stuk moest terug-trekken uit het openbare leven: de radio stond niet aan, je ging niet op reis of op stap voor je plezier en je nam zelfs niet deel aan vergaderingen. Deze toestand kon een tijdje aanhouden. Wie in rouw was voor zijn ouders of kinderen droeg de rouw gedurende een jaar en zes weken, voor broers en zussen duurde die periode zes maanden en drie weken, voor oom of tante was het drie maanden en voor neven en nichten zes weken.

Gelukkig bestond er naast de ‘volle rouw’ ook nog de ‘halve rouw’. Na het verstrijken van de eerste helft van de rouwperiode werden sommige zaken opnieuw toegelaten. Je mocht dan bijvoorbeeld wel aan vergaderingen deelnemen. Dames konden weer grijze en gekleurde kleren dragen, maar … geen gebloemde.

Georges Bulteel

Bij het Davidsfonds verscheen in 2005 het boek De Dood in Vlaanderen – Opvattingen en Praktijken na 1950 van Jan Bleyen. In de voorbije bijdragen voor Uit het Kraainemse verleden hadden we het over de bediening, de uitvaartmis en het kerkhof. Maar wat volgde na de begrafenis?

Nota van de auteurDuwt de mens de dood vandaag meer en meer weg? Verschraalt de globale doodsbeleving? Sterft ze zelfs een stille dood? Ik laat het aan de lezer over om een oordeel te vellen. Wie enigszins aandacht aan deze bijdragen heeft geschonken, zal in ieder geval gemerkt hebben dat veel gebruiken verdwenen zijn. Thuis sterven en door een stoet van bekenden naar een laatste rustplaats begeleid worden, is voor haast niemand meer weggelegd. Vandaag wordt bijna iedereen opgebaard in het funerarium van de begrafenis-ondernemer, die als het ware de regisseur is die alles in goede banen leidt.

In een artikel in De Standaard van 31 januari 2000 noemt pater Luc Versteylen deze evolutie de ‘doden-consumptiegeest’. Hij trekt nogal hard van leer tegen de begrafenis-ondernemers en richt zich tot de priesters: ‘Zouden wij, als bijna laatste bedienaars van onze eredienst, er niet voor moeten zorgen dat ook het begraven een echte ‘eredienst’ blijft? Moeten we niet samen in verzet komen tegen deze almaar meer om zich heen grijpende verwording? Is het onze roeping niet om te waken over waarden die dreigen ten onder te gaan aan de dodenconsumptie? Veel huidige begrafenisondernemers kwijten zich van alle taken, behalve van die waarden waaraan ze hun naam te danken hebben: ten grave dragen.’

Maar de hamvraag is … kunnen we de klok nog terugdraaien?

veReNiGiNGsNieUws

femmaDiavoorstelling - reisverhaal pastoor Benoît Goubadinsdag 9 oktober 14 uur - zaal PUK

Pastoor Benoît Gouba trok van 1 tot 22 juli naar Afrika. Als lid van een organisatie die aan geloofsverdieping volgens de spiritualiteit van Frans van Sales doet, ging hij twee groepen leken bezoeken in Benin (Porto Novo) en Congo Brazzaville (Pointe-Noire). Aansluitend trok hij naar Congo RDC waar hij in Goma, Bukavu en Kindu priesters en leken ontmoette die tot dezelfde organisatie behoren. In Kindu preekte hij voor de priesters van dat bisdom tijdens hun retraite. Kindu is het bisdom van Dieudonné, de Franstalige zondagsonderpastoor van Kraainem. Met een reeks dia’s vertelt pastoor Benoît Gouba ons met plezier zijn reisverhaal.

Prijs: 2,50 euro

Organisatie: Femma en parochie Kraainem

Dvd-voorstellingen in het vooruitzicht A Glimpse of Eternity Nederlands ondertitelddinsdag 13 november

Le Silence de Lorna Frans gesproken, Nederlands/Engels ondertitelddinsdag 15 januari 2013

Dead Man Walking Engels gesproken, Nederlands/Frans ondertitelddinsdag 19 februari 2013

Bienvenu chez les ch’tis Frans gesproken, Nederlands ondertitelddinsdag 26 maart 2013

davidsfonds lanceert nieuw boekenpakket vers geperstzaterdag 13 en zondag 14 oktober zaal PUK

Tijdens Vers geperst kan je kennismaken met alle boeken en cd’s uit de nieuwe cultuurgids. Het Davidsfonds nodigt iedereen uit op zaterdag 13 oktober van 16 tot 19 uur en op zondag 14 oktober van 10 tot 13 uur. Net als vorig jaar werkt de Nederlandstalige biblio-theek van Kraainem mee aan dit initiatief.

Meer info: www.bibliotheekkraainem.be

Page 8: lijsterbes-10-2012

8

estafette

‘Ik heb nooit heel veel mensen gekend in Kraainem, om de eenvoudige reden dat ik er niet naar school ben geweest. De vrienden die ik had, woonden bij ons in de straat of in de wijk of ik leerde hen kennen via de jeugdclub. Intussen zijn de meesten, net als ik, ook verhuisd.’

Tijdens de zoektocht naar een huis belandde Ann in 1990 in Zaventem. ‘Dat was niet omdat ik het niet leuk vond in Kraainem, maar het werd toen al duur om er een huis te kopen. Het waren dus meer economische, persoonlijke en maatschappelijke redenen die aan de basis van mijn vertrek uit Kraainem lagen.’

slaapgemeenteAnn beleefde een leuke jeugd in Kraainem. ‘Het was een gemeente met veel sociale netwerken en een fijn wijkgevoel. Dat lijkt nu stilaan verdwenen. Kraainem is een slaap-gemeente geworden, stilgevallen door

onder meer het grote aantal expats dat er zijn intrek neemt. Die evolutie is er uiteraard overal, maar in Kraainem heb ik het gevoel sterker dan elders. Daarom vind ik het goed dat de Lijsterbes ervoor zorgt dat mensen samen van cultuur kunnen genieten, al kom je volgens mij toch eerder individueel naar het cultuurcentrum.’

Zelf gaat Ann een tweetal keer per jaar naar een voorstelling in de Lijsterbes. ‘Ik ben erg geïnteresseerd in cultuur. Je vindt me dan ook regelmatig in andere culturele centra in de buurt. In de Lijsterbes ging ik bijvoorbeeld naar Jasper Steverlinck kijken en ik was van de partij op het valentijnsetentje met gedichten. Normaal pik ik ook de barbecue op 11 juli mee, maar dit jaar is het me niet gelukt.’

‘Ik ben steeds een randbewoner geweest. De taalproblematiek hield en houdt me nog altijd bezig. Ik heb deze streek sterk zien evolueren naar een

verstedelijkte en internationale regio. Ook via mijn job word ik er vaak mee geconfronteerd. Het beleid zal hier sowieso blijvend aandacht aan moeten besteden.’

carrièreBegin jaren 90 was Ann bij de Vlaamse Gemeenschap verantwoordelijk voor de erkenning en subsidiëring van de culturele centra in Vlaanderen en Brussel en voor het algemeen beheer en de infrastructuur van de centra van de Vlaamse Gemeenschap in de Rand. Zo volgde Ann ook het bouwdossier van de Lijsterbes op en was ze aanwezig op de officiële opening.

In die tijd werkten er bij de Lijsterbes een administratief bediende, een poetsvrouw en een cultuurfunctionaris. Toen het gemeenschapscentrum zonder cultuurfunctionaris zat, deed Ann één dag per week de administratie, ze nam deel aan de cultuurraad en ze bouwde ook deels het programmeringsbeleid uit.

ze woont sinds 1990 in zaventem, maar blijft toch een band houden met Kraainem. ann steenwinckel is beleidsadviseur voor het brusselbeleid van de vlaamse overheid en doet dat met passie. zo werkt ze mee het muntpunt uit, het gloednieuwe informatiecentrum dat in 2013 de deuren opent in hartje brussel. tussendoor pikt ze graag een voorstelling mee, ook in de Lijsterbes.

muntpunt in opbouwann steenwinckel over nieuw infocentrum in brussel

© T

ine

De

Wild

e

Page 9: lijsterbes-10-2012

9

‘Vroeger hingen de gemeenschapscentra vooral af van de draagkracht en inzet van het lokale gemeenschapsleven. Door de oprichting en uitbouw van vzw ‘de Rand’ wordt alles nu centraler bestuurd.’

het vlaamse netwerk versterkenIn 1997 stapte Ann over naar een andere dienst, waar ze verantwoordelijk werd voor het beleid in Brussel. In Brussel is de Vlaamse Gemeenschap bevoegd voor de Nederlands-talige cultuur, welzijn en onderwijs. Projecten en instellingen die niet binnen het reguliere beleid vallen of die een specifieke benadering en ondersteuning nodig hebben door de Brusselse context, komen op de dienst van Ann terecht. Zo worden vanuit het Brusselbeleid onder meer de stads-krant Brussel Deze Week, tvbrussel, fm brussel en het Huis van het Nederlands Brussel gesubsidieerd. Het Vlaamse netwerk versterken en zichtbaarder maken en de dienst-verlening structureel uitbouwen, is het doel. Ze houdt ook administratief toezicht op de VGC en beslist mee over de projectsubsidies aan bijvoorbeeld Boterhammen in het Park en Couleur Café.

muntpuntAnn is ook projectcoördinator van Muntpunt, een ambitieus samenwerkingsproject van de Vlaamse Gemeenschaps-commissie en de Vlaamse overheid. De bedoeling is dat iedereen voor de zomer van 2013 op het Muntplein terecht kan voor allerlei informatie over Nederlandstalige en Brusselse initiatieven en organisaties en over Brussel als woon-, studenten-, winkel- en vrijetijdsstad. Er komen ook een ultramoderne belevingsbibliotheek, een stadsstudiezaal, een auditorium en een gezellig cultureel en literair café.

‘Toen ik eind 2006 als projectcoördinator werd aangesteld, was ik mij bewust van de complexiteit van de opdracht. Het is een veelzijdig en uniek project, waarbij een heel aantal voorbereidende trajecten zijn opgezet. De verbouwing is een zichtbaar iets, maar ook de uitbouw van een beheerstructuur, het personeel, de informatie- en websiteontwikkeling, het zorgen voor een tijdelijke bibliotheek ... brengen veel werk met zich mee. Het project is niet altijd van een leien dakje gelopen. Er is soms heel wat overtuigingskracht en volharding nodig.’

onbekend brusselBrussel is volgens Ann nog altijd onbekend en onbemind. ‘Heel wat Vlamingen hebben een verkeerd beeld van Brussel. Aan ons om dat beeld te corrigeren en onze liefde voor de stad met hen te delen. Omgekeerd geldt net hetzelfde. We moeten de Brusselaars ook laten kennismaken met Vlaanderen. Het is aan het Muntpunt om hier een antwoord op te bieden’, vertelt ze. ‘Een directeur is aangesteld en de personeelsploeg is er klaar voor. Graag laat ik het nu aan hen over om ervoor te zorgen dat het Muntpunt draait. Ik blijf wel nog verantwoordelijk voor de opvolging van het verbouwingsdossier en de financiering van de vzw. Zo blijf ik toch nog wat betrokken bij dit veelzijdige en uitdagende project.’

Marijke Pots

Meer info: www.muntpunt.be

viering vijf jaar Resto & codonderdag 18 oktoberzaal Cammeland

Op donderdag 13 september 2007, intussen vijf jaar geleden, vond de eerste wekelijkse groepsmaal-tijd voor senioren plaats in zaal Cammeland. Om dat te vieren organiseren we op donderdag 18 oktober een feestje. Wat precies op het programma staat, kunnen we nog niet verklappen ...

Zeker is dat de deelnemers, door het wekelijks samen tafelen, een hechte vriendschap hebben ontwikkeld en dat het team vrijwilligers zijn uiterste best doet om er elke week een fijne middag van te maken. Waarvoor dank!

Wil je graag kennismaken met deze dienst? Neem dan contact op met het OCMW via 02 719 20 76.

skihappeningSportraad Kraainemzaterdag 27 oktober en woensdag 31 oktober

Wil jij graag je eerste stappen op de skipiste zetten of heb je de skimicrobe al goed te pakken? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Sportraad Kraainem pakt uit met twee skihappenings. Tijdens de initiatie op zaterdag 27 oktober van 14 tot 16 uur kunnen 6- tot 16-jarigen op de skilatten staan. Op woensdag 31 oktober is het de beurt aan tieners van 12 tot 18 jaar.

Vertrek: sporthal Kraainem (Patronaatstraat 10)

zaterdag 27 oktober (skiën voor iedereen van 6 tot 16 jaar)

Info en inschrijven: secretaris vzw SportKra, Huguette Dormaels, 02 767 22 51, 0475 404 543, [email protected]

woensdag 31 oktober (skiën voor jongeren van 12 tot 18 jaar)

Info en inschrijven: stafmedewerker Maryse Wijns, GC de Lijsterbes, 02 721 28 06, [email protected] uur van afspraak, de prijs en andere praktische info worden meegedeeld bij de inschrijving.

veReNiGiNGsNieUws

© T

ine

De

Wild

e

Page 10: lijsterbes-10-2012

© T

ine

De

Wild

e

Kate Ryan unplugged in Kraainem

eén groot feest

Page 11: lijsterbes-10-2012

11

‘Unplugged-concerten zijn eigenlijk het leukste om te doen’, bekent Kate. ‘Je staat er naakt, met enkel je stem en geen enkele mogelijkheid tot ‘foefelen’. Dat zorgt voor een hogere intensiteit en je staat dichter bij het publiek.’ Dat publiek is trouwens ook anders dan gewoonlijk, zo blijkt. ‘Naar zo’n akoestische set komen niet enkel de fans. Vaak zitten er toeschouwers in de zaal die eens komen luisteren of ‘die Kate Ryan’ zonder dance en vette beats overeind blijft. Regelmatig komen net die mensen me achteraf feliciteren en eerlijk bekennen dat ze aangenaam verrast zijn. Dat kan ik echt appreciëren.’

Unplugged en selfmadeOok unplugged zal Kate ervoor zorgen dat niemand in slaap valt. ‘Wees gerust, het wordt een groot feest. We spelen een mix van al mijn hits: Je t’ adore, Elle Elle L’a, I Surrender ... Zowel eigen nummers als covers komen aan bod. Trage en snellere nummers, met hier en daar een beat en heel wat ambiance.’ We, dat zijn Kate Ryan en een schaar muzikanten. ‘Ik breng een drummer mee, een pianist en een keyboardspeler. Zelf zal ik akoestische gitaar en piano spelen.’

Ryan evolueert steeds meer in de richting van ‘selfmade’ muziek. ‘Ik was het coveren wat beu. Het was te gemakkelijk: een bekend nummer inoefenen en hup, de studio in en opnemen. Het had nog weinig met muziek te maken, het had te weinig ziel. Nu schrijf ik zelf mijn nummers op piano, ik knutsel aan de tekst en trek met het resultaat naar mijn producer. Op het podium word ik live begeleid door muzikanten in plaats van een tape. Dat geeft veel meer voldoening.’

op zijn fransHet was ooit anders. Kate Ryans doorbraak kwam er in 2002 met een felle danceversie van Désenchantée, een hit van de Canadese Mylène Farmer. ‘Ik studeerde toen nog juweelontwerp in Antwerpen. In die periode hoorde je het nummer in elke discotheek, het leek me het ideale lied om te coveren. Ik stapte met mijn idee naar mijn

platenfirma, we namen het op en wat bleek … Désenchantée sloeg in als een bom. Ja, toen is het ontploft, hè (lacht). Sindsdien heb ik heel wat Franstalige covers op mijn playlist staan: Ella elle l’a, Voyage voyage, Babacar ...’

Een Franstalig repertoire trekt niet noodzakelijk een Franstalig publiek aan, zo blijkt. ‘Dat is inderdaad een beetje vreemd. In de Vlaamse Rand komen er wel vaak Franstaligen naar mijn optredens, maar in Brussel of Wallonië volgen ze mij amper. Misschien hebben ze genoeg aan hun eigen idolen.’

itunesRyans laatste album, Electroshock, ligt sinds juni in de Belgische rekken, een jaar later dan gepland. ‘Dat komt eigenlijk door een luxeprobleem: we hadden te veel nummers om uit te kiezen. Sinds kort is Electroshock ook verkrijgbaar in heel wat andere Europese landen. Voorlopig mag je het wel mijn laatste echte ‘album’ noemen, want danceliefhebbers kopen liever hun singles op iTunes, bijvoorbeeld. Logisch dus dat ik me aanpas aan de nieuwe situatie.’

amaiDat wij Kate Ryans populariteit in het buitenland onderschatten, mocht onlangs nog eens blijken. ‘Ik trad op in een club in Spanje, met een camera-ploeg van De rode loper (celebrity-programma op één, n.v.d.r.) in mijn kielzog. Die tv-makers konden hun ogen niet geloven: ‘Amai, Kate, we wisten niet dat jij zo groot was in het buitenland!’ Dat is eigenlijk een typische reactie. Ik heb altijd het gevoel dat ik harder voor mijn plaats moet vechten in Vlaanderen dan in het buitenland. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om de afgelopen zomer meer in eigen land op te treden. De mensen moeten je bezig zien. Zichtbaarheid werkt.’

‘Ik treed echt overal op: op festivals in het buitenland, in clubs, culturele centra, op huwelijksfeesten en verjaar-dagen ... Het moet niet altijd groot zijn om goed te zijn.

Mijn favoriete locatie blijft spelen in openlucht. Bij mooi weer zijn de mensen in een vrolijke bui en is je concert al voor vijftig procent geslaagd.’

In de zogenaamde ‘gay scene’ is Ryan ongemeen populair. ‘Ik weet ook niet hoe het komt, maar die mannen houden blijkbaar erg van mijn muziek. Misschien omwille van de glitter en glamour en het hoge showgehalte van mijn optredens.’

KniezwengelKate Ryan had al een stevige carrière uitgebouwd voor ze in 2006 naar het Eurovisiesongfestival in Athene trok. ‘Dat was vooral een heel plezante ervaring: veel kitsch, maar wel leuk. Bovendien gaf het mijn carrière een tweede boost. Helaas blijft die knie-zwengel me tot op heden achtervolgen: ‘Hé, Kate, wat vindt ge van mijne knie-zwengel?’ En grappig dat ze zichzelf dan vinden (lacht).’

Katrien van de postOns gesprek op het terras van taverne De oude post in het Kempense Tessenderlo loopt stilaan ten einde. ‘Hier ben ik geboren en getogen. De oude post werd vroeger uitgebaat door mijn moeder, hier vonden mijn eerste optredens plaats. Voor de inwoners van Tessenderlo ben ik nog altijd Katrien van de post. Aan verhuizen heb ik dan ook geen behoefte. Hier kan ik me terugtrekken uit de drukte, niet ver van mijn pa en mijn bomma.’ Kate Ryans moeder heeft haar dochters carrière net gemist. ‘Ze is tien jaar geleden overleden, net voor mijn definitieve doorbraak. Ik vind het jammer dat ze dat niet meer heeft kunnen meemaken.’

Voor de toekomst wenst Kate Ryan zich vooral meer van hetzelfde. ‘Je wil altijd meer bereiken, toch? Ik wil nog beter zingen, betere muziek maken, saxofoon leren spelen. Gewoon verder werken en doorgroeien. Dat is het doel.’

Joke Bellen

Meer info over het concert op p. 13.

NieUws Uit de LijsteRbes

op zaterdag 6 oktober wordt de Lijsterbes het intieme decor van Kate Ryans akoestische set. wie haar enkel kent als de vlaamse dance queen, zal zijn verwachtingen moeten bijstellen.

Page 12: lijsterbes-10-2012

bart persoonsKunst in de foyerexpo

Na Alain Kyriakides verwelkomen we opnieuw een oude bekende in de Foyer. Vorig seizoen pakte Erps-Kwerpenaar Bart Persoons uit met zijn

tenententoonstelling. Sinds vorige maand exposeert de bedenker van de tenenschoen met nieuw werk.

Ditmaal gaat hij voor meer toeganke-lijke schilderijen die puur vanuit de emotie geschilderd zijn. ‘In elke gemeenschap, van gezin tot maatschap-pij, is er emotie en die tracht ik weer te geven’, vertelt Bart. De blote voeten en tenen an sich staan dus niet langer centraal, hoewel ze sterk aanwezig blijven in zijn creaties.

Het kleurige resultaat kan je tot begin november bekijken in de Foyer van de Lijsterbes.

creatieve kinderateliers ‘de Lijsterbes’Thema: herfstwoensdag 3, 10, 17 en 24 oktober Juf Helga van de creatieve kinderate-liers begeleidt wekelijks de kleuters van

3 tot 6 jaar en de kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar. Het thema voor de maand oktober is ‘herfst’. We maken een collage van gedroogde bladeren, proeven van het lekkere herfstfruit en staan even stil bij de dieren van het bos. Een knutsel-werkje over pompoenen mag deze maand zeker niet ontbreken.

14 tot 16 uur – GC de Lijsterbes 24 euro voor 4 woensdagen

Het aantal plaatsen is beperkt tot 15 kinderen. Inschrijven kan tot vrijdag 28 september.

Nieuw! Inschrijven kan nu ook online via het inschrijvingsformulier op www.delijsterbes.be.

NieUws Uit de Kam iN wezembeeK-oppem Meer info: GC de Kam, 02 731 43 31, [email protected], www.dekam.be

festival van vlaanderen: frederik croeneRoll over Czernydonderdag 11 oktobermuziek

Roll over Czerny gunt je een blik in de interne keuken van het virtuozendom: niet alleen talent, maar vooral veel oefening is vereist. Carl Czerny schreef ter voorbereiding van Beethovens aartsmoeilijke sonate Appasionata een aantal ‘mechanische’ studies en halluci-nante vingeroefeningen. Frederik Croene speelt deze schoolse maar fascinerende etudes afwisselend met de meesterwerken waarvoor ze het pad effenden. Voorafgaand aan het concert geeft Elise Simoens een inleiding (19.30 uur).

20 uur - GC de Kam Tickets: 15 euro (kassa), 15 euro (vvk)

NieUws Uit de LijsteRbes

Gc de Lijsterbes serveert pla-du-zjoerrWegens succes verlengd

Sinds vorig seizoen kan je via het onthaal van de Lijsterbes niet alleen tickets bestellen, maar kan je ook een tafel reserveren in de Foyer.

Voor slechts 9,50 euro extra per persoon verwent de chef je de avond van de voorstelling met de Pla-du-Zjoerr. Wat de pot schaft, beslist de artiest van die avond. Hij of zij kiest zijn favoriete gerecht uit de suggesties van de chef en bepaalt dus welke dagschotel op het menu staat.

Benieuwd wat Kate Ryan op 6 oktober geserveerd krijgt? Check dan regelmatig onze website en ontdek elke maand de culinaire keuze van onze artiesten. Meer info en reserveren: onthaal GC de Lijsterbes, 02 720 28 06, www.delijsterbes.be

Page 13: lijsterbes-10-2012

herfstworkshop clowneriedinsdag 30 en woensdag 31 oktober

Kom twee dagen onze spoedcursus ‘clowns voor beginners’ volgen. Een circusartiest van Cirkus in Beweging leert je de kneepjes van het clownsvak.

Want clown zijn is zoveel meer dan een gekke hoed opzetten en een grapje maken. Door deel te nemen, leer je je publiek verrassen met je jongleerkun-sten, goocheltrucs en andere gekheid. Succes verzekerd.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

9 tot 16 uur – GC de LijsterbesEr is opvang van 8 tot 17 uur.Prijs: 40 euro

Meer info: GC de Lijsterbes, 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.be

13

monsieur Lazhardonderdag 18 oktoberfilm

Monsieur Lazhar is een internationaal bekroond Canadees drama en vertelt het hartverwarmende verhaal van Bashir Lazhar, een Algerijnse immigrant, die onderwijzer wordt in een lagere school in Montréal. Hij neemt de plaats in van een lerares die tragisch om het leven is gekomen. Bashir komt terecht in een omgeving die in shock is, terwijl hij zelf ook met problemen worstelt.

15 en 20 uur - GC de KamTickets: 4 euro (kassa), filmpas: 15 euro (5 films) 13

Kate RyanUnpluggedzaterdag 6 oktobermuziek

Voyage Voyage, Ella, Elle L’a, Je t’adore, Désenchantée … Tijdens dit intieme concert brengt Kate Ryan haar

grootste hits en favoriete nummers live op het podium. Ze wordt omringd door enkele topmuzikanten: drummer Michael Schack (Ozark Henry, Milk Inc), pianist Hervé Martens (Soulsister, Udo) en Babl (Stan Van Samang, Sandrine) op keyboard.

Vergeet je Pla-du-Zjoerr niet te bestellen.

Lees ook het interview op p. 10-11.

20.30 uur - GC de LijsterbesTickets: 17 euro (kassa), 15 euro (vvk)

Info en reserveren: [email protected], 02 721 28 06

eerste griezelbal in Kraainemzaterdag 20 oktoberfamilie

Na de vertrouwde griezelwandeling gooien we het eens over een totaal andere boeg met Halloween.

Op zaterdag 20 oktober nemen kinderen het roer over in de Lijsterbes. Zij kunnen zich naar hartenlust uitleven tijdens een griezelbal. Wij zorgen voor leuke randanimatie. Wat het precies wordt, blijft nog een groot mysterie, maar we kunnen wel al verklappen dat het de kinderen zal helpen om zich nog meer in te leven in hun personage. Het is immers de bedoeling dat de kinderen tijdens het griezelbal hun gruwelijkste halloween-kleren aantrekken. Terwijl zij een feestje bouwen, kunnen de ouders een glaasje drinken in de loungebar.

vanaf 18 uur - GC de LijsterbesTickets: 6 euro (kassa), 4 euro (vvk). Gratis voor ouders.

Vanaf 17 uur kan je in de Foyer terecht voor pannenkoeken. Kinderen jonger dan 7 jaar zijn welkom vanaf 18 uur.Kinderen ouder dan 7 jaar kunnen deelnemen vanaf 19.30 uur.Begeleiding door een volwassene is verplicht.

Organisatie: GC de Lijsterbes i.s.m. verschillende lokale actoren die later nog worden meegedeeld in folders en affiches.

foto

: Ju

lie F

eyae

rts

stijn meurisStijn en de sterrenvrijdag 19 oktoberhumor - lezing

Wedden dat je binnenkort aan Stijn Meuris denkt als je naar de hemel kijkt? De man van Noordkaap, Monza en Meuris is al van kindsbeen begeesterd door het heelal. Hij voert je mee naar zijn favoriete ruimte. In zijn lezing combineert Stijn Meuris wetenschap, filosofie en humor.

20 uur - GC de KamTickets: 9 euro (kassa), 8 euro (vvk)

Page 14: lijsterbes-10-2012

Nederlands oefenen met taaliconenWie Nederlands leert, moet voldoende oefenkansen krijgen. Dat weten Gunther Van Neste (directeur Huis van het Nederlands Brussel) en Karen Stals (stafmede-werker taal vzw ‘de Rand’) als geen ander. Beiden gaan steeds op zoek naar nieuwe initiatieven die cursisten Nederlands de mogelijkheid geven om de theorie in de praktijk toe te passen. Zo zagen ook de taaliconen het levenslicht. Wie de gemeenschapskranten openslaat, ontdekt ze bij bepaalde voorstellingen.

bijt in je vrije tijd‘In 2005-2006 kwamen we vanuit het Huis van het Neder-lands tot de vaststelling dat de doorstroom van onze cursis-ten naar het Nederlandstalige aanbod niet optimaal verliep’, start Gunther Van Neste zijn verhaal. ‘Anderstaligen staan ervoor open om deel te nemen aan het verenigingsleven, maar we merkten dat we hen meer gericht moesten toeleiden. We ontwikkelden Bijt in Brussel om de brug te maken tussen cursisten Nederlands en het vrijetijdsaanbod. Want ook aan de kant van de verenigingen was er werk aan de winkel. Om anderstaligen te bereiken moet je jouw aanbod aanpassen en is het belangrijk om duidelijk te communiceren in het Nederlands, zowel schriftelijk als mondeling. Een traject ‘duidelijke taal’ werd opgezet om de verenigingen te sensibiliseren. Later werd in Vlaams-Brabant Bijt in je vrije tijd in het leven geroepen. Anderstaligen kunnen tijdens deze Bijt-activiteiten hun Nederlands oefenen en meteen ook kennismaken met een vereniging. Zo vinden ze misschien aansluiting bij een Nederlandstalige organisatie die binnen hun interessesfeer past.’

vier taaliconenIn tweede instantie plaatste het Huis van het Nederlands Brussel een taalicoon bij een Bijt-activiteit. ‘Dat is eigenlijk een soort logo voor een organisatie, waardoor je laat weten dat je je openstelt voor anderstaligen. In totaal zijn er vier taaliconen. Als een bepaalde activiteit één taalicoon toe-gewezen krijgt, betekent dit dat je weinig Nederlands moet kennen om de activiteit te kunnen volgen. Voor vier taaliconen moet jouw woordenschat veel uitgebreider zijn. Neem bijvoorbeeld een kookles of een theaterstuk.

© T

ine

De

Wild

e

StartJe leert nog maar pas Nederlands.Je begrijpt nog niet zo veel.Er zijn toch activiteiten voor jou.Als je ziet, kan je zeker meedoen.

MakkelijkJe hebt al wat lessen Nederlands gevolgd.Je begrijpt al een beetje Nederlands.Praten is nog moeilijk.Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

GevorderdJe volgt al langer lessen Nederlands.Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen.Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.Je kan meedoen aan activiteiten met

MoeilijkJe hebt al een hoog niveau Nederlands.Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen.Je kan aan alle activiteiten deelnemen.Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jouw taalniveau.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Als je een kookworkshop geeft, visualiseer je vaak wat je zegt: ik snij een wortel, ik doe alle groenten samen in de pot. Tijdens een theatervoorstelling is dat minder aan de orde en moet je meer echt begrijpen om te kunnen volgen.’

‘Dat was wat in het verleden soms misliep’, vult Karen Stals aan. ‘Cursisten Nederlands keerden soms ontgoocheld naar huis, nadat ze bijvoorbeeld een theaterstuk gezien hadden.

Page 15: lijsterbes-10-2012

15

DE LIJSTERBES is een uitgave van het gemeenschaps-centrum de Lijsterbes en vzw ‘de Rand’. De lijsterbes komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.

REDACTIE Magda Calleeuw, Sam Custers, Ann Lemmens, Linda Teirlinck, Luc Timmermans, Annick TordeurEINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected] HOOFDREDACTIEGeert Selleslach, 02 456 97 98, [email protected] GC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem, tel. 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.beVERANTWOORDELIJKE UITGEVEREddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 WemmelONTHAAL GC DE LIJSTERBES An Bohets (onthaalmedewerker), Sam Custers (centrumverantwoordelijke), GC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem, tel. 02 721 28 06, fax 02 725 92 11, [email protected], www.delijsterbes.be

OPENINGSUREN Ma van 13.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 20.00 uur (niet tijdens schoolvakanties), di tot vr van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

FOyER DE LIJSTERBES Open van maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot 24.00 uur en op zondag van 10.30 tot 21.00 uur.

RaNd-NieUws

Ze begrepen er te weinig van. De activiteit was te moeilijk of niet op maat. Daardoor namen ze één keer deel en daarna nooit meer. En dat is wat we willen tegengaan. In de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ zijn we nu gestart met het toekennen van taaliconen aan eigen activiteiten. Alle voorstellingen die we zelf programmeren, krijgen een taalicoon. We geven enkel taaliconen aan voorstellingen waar je actief Nederlands kan oefenen. Om een klassiek concert bij te wonen, moet je geen Nederlands kennen. De muziek spreekt voor zich. Daarnaast richten de taaliconen zich ook enkel tot volwassenen die Nederlands leren. Familievoorstellingen worden dus niet ingeschaald.’

vrijetijdsaanbodDe taaliconen worden alleen gegeven aan het vrijetijdsaanbod. ‘Daar kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen’, zegt Gunther. ‘Het probleem is dat cursisten Nederlands buiten de les vaak in hun eigen taal aangesproken worden en eigenlijk vinden ze dat niet fijn. Je helpt hen hiermee ook niet vooruit. De taaliconen kunnen dit opvangen. Laatst was ik in een winkel met een anderstalige werknemer. Ik sprak hem aan in het Nederlands en bleef dit volhouden, hoewel ik hoorde dat hij een andere taal sprak. Wel, die persoon glom van trots omdat hij me in mijn taal kon antwoorden. Mooi toch.’

‘Sociaal-culturele verenigingen met een nationale werking krijgen van hun koepel soms ook de opdracht om aan diversiteit te werken. Zij vinden de taaliconen een handig instrument’, vertelt Karen. ‘Het vergt wel enige discipline van een vereniging. Wie meedoet, moet bepaalde activiteiten anders aanpakken. Hiervoor krijgen ze tips over ‘duidelijke taal’. De reacties zijn positief. De sfeer is heel OK bij activiteiten. Op straat hoor je mensen zeggen: Kennen die nu niet meer Nederlands? Wel, tijdens Bijt-activiteiten hoor je net het omgekeerde: Amai, ken jij al zo veel Nederlands? De activiteiten creëren een positief klimaat dat we moeten blijven stimuleren.’

Kwaliteit bewaken‘Het is wel belangrijk dat we de kwaliteit bewaken’, vindt Gunther. ‘Het is niet de bedoeling dat elke organisatie zomaar taaliconen toekent aan haar activiteiten. Het volgen van een taaltraject is zeer belangrijk. Veel verenigingen worden tegenwoordig ook afgerekend op het diversiteitsthema. Het is echter niet de vraag Hoe kan ik anderstaligen binnenkrijgen? maar Hoe kan ik mijn aanbod aantrekkelijker maken voor anderstaligen? die je je moet stellen. Een belangrijke nuance.’

In de gemeenschapskranten vind je vanaf nu systematisch taaliconen bij de voorstellingen. ‘Cursisten Nederlands krijgen hierover meer informatie in de les. Leerkrachten kunnen ermee aan de slag en de anderstaligen wegwijs maken in het aanbod’, vertelt Karen. ‘Iedereen die zijn Nederlands wil blijven oefenen, kan uiteraard deelnemen aan activiteiten of voorstellingen bijwonen.’

Veerle Weeck

vragen? [email protected] Meer info over Bijt in je vrije tijd: www.derand.be/nl/taalpromotie/bijt

FR Plus d’infos à propos de Bijt in je vrije tijd: welkom.derand.be/fr/bijt

DE Informationen über Bijt in je vrije tijd: welkom.derand.be/de/bijt

EN More information about Bijt in je vrije tijd: welkom.derand.be/en/bijt

Page 16: lijsterbes-10-2012

waNNeeR wie / wat waaR

oKtobeR4 14.00 Resto & co / bingo (van 14 tot 15.30 uur) Zaal Cammeland

6 20.30 Kate Ryan / Unplugged GC de Lijsterbes

9 14.00 femma diavoorstelling / reisverhaal van pastoor benoît Gouba Zaal Puk

11 14.30 Resto & co / een uurtje tai chi met bernadette Zaal Cammeland

20 19.00 Griezelbal GC de Lijsterbes

25 14.30 Resto & co / een uurtje tai chi met bernadette GC de Lijsterbes

27 14.00 skihappening voor kinderen van 6 tot 16 jaar Vertrek: sporthal Kraainem

30-31 9.00 workshop clownerie i.s.m. cirkus in beweging (meer info op p. 13) GC de Lijsterbes

31 14.00 skihappening voor jongeren van 12 tot 18 jaar Vertrek: sporthal Kraainem

Kraainemse verenigingen, groepen en organisaties die hun activiteiten voor november bekend willen maken, kunnen voor 3 oktober een beknopte omschrijving van de activiteit bezorgen aan het onthaal van GC de Lijsterbes.

activiteiteNKaLeNdeR

Kaften zonder ezelsoren in de LijsterbesOp woensdag 5 september kwamen ongeveer honderd kinderen en hun ouders boeken kaften tijdens Ezelsoor, de eerste gratis boekenkaftdag in de Lijsterbes. Ook in andere gemeenschapscentra in Vlaams-Brabant werd die dag ijverig gekaft en geknutseld. Willem Pirquin, freelanceanimator en -illustrator liet samen met de kinderen zijn fantasie de vrije loop op het kaftpapier. Hij maakte mooie tekeningen op de boekenkaftjes. De vrijwilligers hielpen met het maken van bladwijzers en het versieren van pennenzakken. De ideale start voor het nieuwe schooljaar.