GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

12
België - Belgique P.B. - P.P. 1950 Kraainem I BC 3352 © TDW 10-11 Naar de stembus op 25 mei Kiezen na de zesde staatshervorming DE LIJSTERBES KRAAINEM • JAARGANG 15, NR 5 • MEI 2014 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE LIJSTERBES EN VZW ‘DE RAND’ afgiftekantoor Kraainem 1 P 005212 6-7 Uitkijken naar de Kinderhoogdag 4-5 Fanfare Kunst en Vrijheid Oefenen voor concert op 18 mei

description

Gemeenschapskrant DE LIJSTERBES

Transcript of GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

Page 1: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1950 Kraainem I BC 3352

© T

DW

10-11Naar de stembus op 25 meiKiezen na de zesde staatshervorming

DE LIJSTERBESKRAAINEM • JAARGANG 15, NR 5 • MEI 2014 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE LIJSTERBES EN VZW ‘DE RAND’

afgiftekan

toor K

raainem

1 P 005212

6-7Uitkijken naar de Kinderhoogdag

4-5Fanfare Kunst en VrijheidOefenen voor concert op 18 mei

Page 2: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

2

UIT DE GEMEENTE

> De meerderheid beslist om het huishoudelijk reglement aan te passen. Raadslid Joost Vanfleteren (Open) heeft hierbij grote vragen. ‘Het inzagerecht wordt aan banden gelegd. Interpellaties van raadsleden worden niet meer genotuleerd als ze geen verandering in de besluitvorming teweegbrengen. Op die manier zal er van de interpellaties van de oppositie bitter weinig terug te vinden zijn, omdat ze tot nu toe altijd zijn weggestemd door de meerderheid.’ Niets hiervan is terug te vinden in het gemeentedecreet. Het raadslid stelt de wettelijkheid in vraag. Raadslid Carel Edwards (Kraainem-Unie) is het hiermee eens. ‘Dit is een aanfluiting van de democratie. Volgens de vervan-gende voorzitster van de gemeenteraad, Françoise Devleeschouwer (Union), was dit echter een vraag van de administratie. ‘Door de vele interpel-laties wordt het moeilijk om ze in detail en correct neer te schrijven in een verslag. Dat verhoogt de werkdruk van de administratie. De aanpassing van het reglement gaat enkel over een samenvatting of centralisatie van de interpellaties.’ Volgens raadslid Luk Van Biesen (Open) kan het inzagerecht niet beperkt worden, want dat is een

Meerderheid wil beperkt verslag Uit de gemeenteraad van 25 maart

democratisch recht. ‘Elk woord leidt tot een besluitvorming en moet in de notulen teruggevonden kunnen worden. Noch een secretaris, noch een lid van het schepencollege, noch iemand van de administratie kan hierover een oordeel vellen. Dit is tegen de fundamentele rechten van de oppositie.’ De meerderheid blijft echter bij haar standpunt en keurt de aanpas-sing goed. Open zal deze aanpassing van het intern reglement aanvechten en een klacht indienen bij de bevoegde overheid.

> Ook het sportreglement moet volgens de meerderheid aangepast worden om te kunnen voldoen aan het nieuwe gemeentebeleid, na het opdoeken van de vzw Sport. Raadslid Joost Vanfleteren (Open) vraagt zich af of de sportraad geen advies moet geven. Volgens Open hangt dit reglement met haken en ogen aan elkaar en zal het voor problemen zorgen. Met de vraag om advies zou de raad het nodige respect tonen voor de sportverenigingen van Kraainem. Dat kan alleen maar leiden tot een beter reglement. Dit standpunt vindt gehoor bij een aantal leden van de Union-meerderheid. Toch wil schepen Van de

Plas (Union) van geen wijken weten. Hij wil eerst goedkeuren en nadien de sportraad uitnodigen voor advies. Volgens de schepen is het nieuwe reglement er precies gekomen op vraag van de sportraad. Volgens de oppositie is dit pertinent onjuist en is het reglement door de administratie herschreven. Na een schorsing van tien minuten wordt het reglement goedgekeurd. De schepen voegt eraan toe dat er toch advies zal worden gevraagd en dat hij openstaat voor constructieve voorstellen.

> Raadslid Carel Edwards (Kraainem-Unie) vraagt een stand van zaken wat het dossier Vivaqua betreft. Ondanks de vele beloftes van schepen Van de Plas (Union) werd hierover nog maar weinig gehoord. De volledige informatie van de laatste vergadering werd nog steeds niet ontvangen, infosessies met de inwoners werden verworpen omdat … er niets te vertellen viel. Uit een antwoord van raadslid Guillaume Von Wintersdorff (Union) blijkt er geen enkel contact meer geweest te zijn sinds 18 juni 2013 en plotseling blijken er toch contacten geweest te zijn, maar dan op technisch niveau. Kraainem-Unie herhaalt haar voorstel van november 2013 om een planning op te stellen voor de werken die te maken hebben met de waterproblematiek. De situatie wordt volgens Kraainem-Unie problematisch omdat er geen financiële planning is. Schepen Van de Plas (Union) deelt mee dat hij een trimestrieel rapport heeft gevraagd aan

Page 3: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

3

Vivaqua, maar dat hij nog steeds geen antwoord heeft gekregen en dat hij geen problemen heeft met het opstellen van een planning. Hij maakt duidelijk dat voor dergelijke projecten meestal subsidies moeten worden aangevraagd. Een financiële planning kan enkel opgesteld worden als er zekerheid is over het hele plaatje.

> Raadsleden Joost Vanfleteren (Open) en Bertrand Waucquez (Kraainem-Unie) hebben vragen over de Kraai-nemse straatverlichting. Waucquez is van mening dat Kraainem wat aan zijn straatverlichting moet doen en daar-voor stapsgewijs nieuwe technieken moet gebruiken. Volgens hem is het interessant om contact op te nemen met gemeenten die hier al ervaring mee hebben. Schepen Olivier Joris (Union) antwoordt dat hij eerst een beeld wil krijgen van het verbruik. Nieuwe technologieën kunnen een goede oplossing zijn, maar zijn vrij duur. De schepen belooft na te kijken waar nieuwe technieken mogelijk zijn. Raadslid Vanfleteren is verbaasd over het antwoord van de schepen. ‘Op de laatste gemeenteraad vroeg ik naar de kosten van de straatverlichting. Nu zeggen dat eerst de kosten in kaart gebracht moeten worden, is van het goede te veel. Wij krijgen graag een antwoord.’ Schepen Joris antwoordt dat de diensten het raadslid een antwoord zullen geven.

> Op het gemeentelijke kerkhof vervallen in november 2014 de concessies van verschillende graven. Raadslid Jef Van Eeckhoudt (Open) wil weten door wie de werken zullen worden uitgevoerd. Of dezelfde regels gelden voor de Israëlische begraafplaats en wat de kostprijs is. De families van een aantal overledenen stellen hierover vragen. Schepen Elisabeth de Foestraets-d’Ursel (Union) antwoordt dat er extern advies zal worden ingewonnen. De kosten zijn momen-teel nog onbekend. Zeker is dat niet het volledige kerkhof aangepakt zal worden. Voor de Israëlische begraaf-plaats gelden anderen tarieven.

> Raadslid Joost Vanfleteren (Open) stelt de objectiviteit van het gemeente-lijke infoblad in vraag. De punten van de oppositie komen nooit aan bod. Volgens het raadslid moeten de inwoners van de gemeente correct

geïnformeerd worden en kan dit blad geen blad van de meerderheid zijn. De aangeduide burgemeester Véronique Caprasse (Union) zegt dat het infoblad geenszins een propagandamiddel is en dat het eerder een samenvatting is van de gemeenteraad. Om praktische redenen is de verslaggeving beknopt en het mag zeker geen discussieplatform worden. Volgens haar is gemeenschaps-krant de lijsterbes het klankbord van de oppositie, waar weinig standpunten van de meerderheid in aan bod komen. Dus: wat is het probleem? Raadslid Luk Van Biesen (Open) waarschuwt de aangeduide burgemeester dat een klacht zal worden ingediend als het gemeentelijke infoblad als propaganda-middel wordt gebruikt.

> Parkeerproblemen genoeg in Kraainem. De aanpak laat echter te wensen over. Vooral nu er grote kabelwerken zijn gepland, zouden de problemen nog groter kunnen worden. Raadslid Van Eeckhoudt (Open) vraagt om striktere afspraken met de aannemers te maken. Blijkbaar respecteren ze niet altijd de tijdstippen van de werken. Volgens schepen Joris (Union) zal er door de diensten en de politie zeker op worden toegekeken. Raadslid Van Eeckhoudt meldt ook parkeerproblemen in de Maalbeekstraat. Er staan geen duidelijke aanwijzingen in deze straat met plaatselijk verkeer. Dat leidt tot ongenoegen bij de bewoners en het opstellen van boetes door de politie. De bewoners stellen voor om deels parkeren op het voetpad toe te laten. Schepen Joris erkent het probleem en zegt dat dit wordt aangepakt als deelgebied 4 van het mobiliteitsplan aan de beurt is.

> Voor de verkiezingen van 25 mei zou het kunnen dat er in Kraainem geen aanplakborden geplaatst zullen worden. Volgens een berekening van raadslid Vanfleteren (Open) zou er in Kraainem meer dan 800 meter borden gezet moeten worden om elke lijst (ongeveer 50) recht te geven op 4 m² bord. Opbouw, afbraak, afval van de panelen, hoge kosten voor de gemeente. De aangeduide burgemeester Caprasse (Union) zegt dat ze op de volgende gemeenteraad zal meedelen of er borden komen of niet.

VERENIGINGSNIEUWS

Kijk! Ik fiets!Leer fietsen op twee wielenzondag 8 juni10 uur – GBS KraainemKan je zoon of dochter al vlot fietsen met twee steunwieltjes? Dan is Kijk! Ik fiets! de ideale gelegenheid om nog een stap verder te gaan. Met de hulp en de nuttige tips van een ervaren monitor kan je kind na deze sessie op twee wielen fietsen.

Actieve begeleiding van een volwassene per kind is verplicht. De kinderen brengen hun eigen fietsje (zonder steunwielen) en fietshelm mee.

Inschrijven is verplicht (max. 20 deelnemers) en kan via www.delijsterbes.be.

Prijs: 5 euro (koekje, drankje en aandenken inbegrepen)

Locatie: GBS Kraainem, E. Bricoutlaan

WielerwedstrijdInterclub voor elites zonder contract en beloftenKSC Sprint zondag 1 juni De eerste zondag van juni organiseert KSC Sprint voor het eerst een interclub voor elites zonder contract en beloften in Wezembeek-Oppem. De omloop zal door Wezembeek-Oppem, Sterrebeek (Zaventem) en Kraainem gaan en omvat tien ronden van 14,4 kilometer. In totaal rijden de renners dus 144 kilometer.

De wedstrijd start om 14 uur aan café Blue Heaven in de Marcelisstraat in Wezembeek-Oppem, waar de winnaar op het einde ook als eerste over de lijn zal komen.

De inschrijvingen vinden plaats in lokaal Op de beek, Beekstraat 99, Wezembeek-Oppem. Er zal een klassement zijn met onze wedstrijd in Kraainem, die plaatsvindt op 3 augustus.

Page 4: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

4

Met 38 spelende leden is de fanfare niet meteen de grootste vereniging van Kraainem, maar toch slagen de muzikanten erin evenwichtige stukken te brengen. De gemiddelde leeftijd ligt aan de hoge kant, al zijn er ook (erg) jonge leden die de vereniging versterken.

Als we afspreken, heeft de fanfare net een concert achter de rug. Veel tijd om na te genieten is er niet, want een

Elke maandagavond wordt zaal Cammeland gevuld met muziek. Naar wekelijkse afspraak is dat het repetitiemoment van de Kraainemse fanfare Kunst en Vrijheid. Hoewel tal van verenigingen in kleine gemeenten het vandaag moeilijk hebben, houdt de muziekvereniging toch moedig het hoofd boven water. Ze mag ook uitkijken naar een hoogtepunt, want op zondag 18 mei pakt ze uit met een concert.

Fanfare Kunst en Vrijheid concerteert op 18 mei

‘Vroeger konden we bijna elke zondag spelen’

tweetal weken na elk concert beginnen de eerste repetities voor het volgende. ‘Het is niet altijd gemakkelijk om mensen te enthousiasmeren, maar dat neemt niet weg dat we vandaag al beginnen met de eerste kennismaking met de stukken voor het volgende concert’, vertelt voorzitter Lucien Verheyden, als hij ziet dat een deel van de muzikanten niet is komen opdagen. Maar die beperkte bezetting houdt de muzikanten niet tegen.

Op naar 140e verjaardagSinds 1994 speelt de Kraainemse fanfare samen met de Harmonie van Stokkel. Die laatste had geen repetitie-lokaal meer ter beschikking, en aangezien Kraainem en Stokkel maar een boogscheut van elkaar verwijderd liggen, was er niet veel pragmatisme nodig om beide verenigingen te laten samensmelten. Kunst en Vrijheid stevent af op haar 140e verjaardag. De fanfare is opgericht in 1875 en maakt

Page 5: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

5

Fanfare Kunst en Vrijheid concerteert op 18 mei

‘Vroeger konden we bijna elke zondag spelen’zich op voor een jubileumjaar in 2015.De Kraainemse fanfare brengt twee grote concerten per jaar: een in het voorjaar en een in het najaar. Daarnaast zijn er nog optredens in de kerk en in Stokkel.

‘Vroeger speelden we veel meer concerten. Niet alleen leefde het fanfaregebeuren toen meer, er waren ook veel meer processies en vieringen waarop we voor de muziek zorgden. Er was bij wijze van spreken elke zondag wel ergens een feest dat door fanfares moest worden opgeluisterd. Maar die tijden zijn voorbij. Soms worden we wel uitgenodigd door andere fanfares. We spelen waar we kunnen, zo vaak we kunnen, maar toch is dat beduidend minder dan vroeger.’

Goede moedDie mindere speelgelegenheid weer-houdt de muzikanten er niet van om telkens vol goede moed te repeteren voor een nieuw concert. Neem bijvoorbeeld de song Perfect Day van de onlangs overleden Lou Reed. Onder begeleiding van dirigent Luc Goeman klinken de eerste tonen moeizaam, maar na enkele hernemingen gaan zelfs de moeilijkste passages van het melan-cholische lied vlot. ‘Het blijft oefenen, herhalen en blijven oefenen’, aldus Verheyden. ‘Maar uiteindelijk komen we er wel.’

Het resultaat van hun inspanningen kan je op zondag 18 mei horen. Om 11 uur begint het lenteconcert. De toegang is gratis. ‘We spelen

© T

ine

De

Wild

e

filmmuziek’, licht de voorzitter toe. ‘James Bondmuziek, muziek uit The Muppets … En we spelen ook iets van Vaya Con Dios. Bij mooi weer concerteren we op de koer voor zaal Cammeland. Als het weer dat niet toelaat, spelen we in GC de Lijsterbes.’

Wim Troch

Page 6: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

6

Op zondag 15 juni kan je vanaf 13 uur terecht in GC de Lijsterbes voor een nieuwe Kinderhoogdag. Dat is een vrolijk cultuurfestival voor kinderen van 3 tot 12 jaar, hun ouders en grootouders. Wie komt, krijgt een verfrissende mix van verrassende voorstellingen, creatieve workshops en ludieke animatie. We polsten al even bij Aurélie Walschaert en Wouter Hindrikx, stafmedewerkers van GC de Lijsterbes en GC de Kam, die het initiatief samen vorm geven.

Dromen in werkelijkheid

Aurélie: ‘Onder meer dankzij het goede weer kregen we vorig jaar 180 mensen over de vloer. Maar dat mogen er nog altijd meer zijn. Daarom blijven we reclame maken in scholen en via verenigingen. Die laatste gaan op 15 juni trouwens zelf mee aan de slag. Het programma oogt leuk en gevarieerd. We werken rond het thema dromen. Zo zijn er voorstellingen om bij weg te dromen, maar ook

activiteiten waarbij kinderen dromen kunnen tekenen. Daarnaast lopen steltenlopers met hun hoofd in de wolken en Claire de lune brengt in dezelfde geest schaduwtheater over het circus. Veel van wat we aanbieden is woordloos, zodat ook anderstaligen gemakkelijk kunnen deelnemen. Opvallend is dat kinderen die in Kraainem taalateliers volgen massaal naar de Kinderhoogdag komen.’ Voor alle leeftijdenOok kleuters vinden hun gading. ‘Er zijn doorlopend activiteiten en work-shops voor verschillende leeftijds-groepen. Omdat de plaatsen beperkt zijn, moeten de mensen vooraf inschrijven. De doorlopende animatie wordt grotendeels door de jeugd-verenigingen gedragen. Zij zullen dromenvangers en buttons knutselen. Een absolute aanrader is de gigantische stoepkrijt-tekening die zal worden gemaakt. Vendeliersclub Venkra uit Kraainem komt langs voor een kinderinitiatie vendelen. En er is ook een grote pannenkoekenboot waar je pannenkoeken kunt eten en neppan-nenkoeken met een katapult kan wegschieten’, lacht Aurélie. ‘Maar het absolute hoogtepunt is de slotshow’, vindt Wouter. ‘Deze keer kozen we voor een brandweerman die op een stelling allerlei grappige stunts moet uitvoeren om een kat te redden. Een luchtige, maar heel aangename afsluiter.’

Tijdens de vorige editie waren alle activiteiten geconcentreerd in en rond het gemeenschapscentrum de Lijsterbes, maar dit jaar wordt ook de bibliotheek erbij betrokken. Die ligt op wandel-afstand van het gemeenschapscentrum. Wouter: ‘Ik geef ook nog even mee dat we op 16 mei een voorproefje houden in de gemeenteschool van Kraainem, waar we een krijttekening maken tijdens de middag. De foto’s zullen we als teaser voor de Kinderhoogdag gebruiken.’

Zelf filmpjes makenProductions en Zonen zorgen zoals gewoonlijk voor een theatraal onthaal. Wouter Verdegem: ‘Vorig jaar bedachten we een soort ouderopvang waarbij kinderen hun ouders konden achterlaten. Dit jaar maken we samen met de kinderen slapstickfilmpjes waarbij we

© T

ine

De

Wild

e

Kinderhoogdag op zondag 15 juni

Page 7: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

WANNEER WAT / WIE WAAR

MEIdo 8 14.15 Beweging / Resto & Co (OCMW) zaal Cammeland

vr-za 9-10 20.30 Richard den derde / Spelersgroep De Zonderlingen GC de Lijsterbes

za 10 13.00 Workshop Naaien voor beginners – thema Moederdag GC de Lijsterbes

do 15 14.15 Knutselen / Resto & Co (OCMW) zaal Cammeland

do 22 14.15 Wandeling (bij mooi weer) / Resto & Co (OCMW) zaal Cammeland

ma 26 18.00 Informatie- en inschrijvingsdag lessen Nederlands GC de Lijsterbes

Kraainemse verenigingen, groepen en organisaties die hun activiteiten voor juni bekend willen maken, kunnen voor 30 april een beknopte omschrijving van de activiteit bezorgen aan het onthaal van GC de Lijsterbes.

ACTIVITEITENKALENDER

7

Ella uit Kraainem‘De Kinderhoogdag is supercool’

We trokken naar de gemeenteschool van Kraainem waar we Ella ontmoetten (zie foto), die vorig jaar deelnam aan de Kinderhoogdag. Ella (7) is erg enthousiast als we over het evenement beginnen: ‘Ik heb vorig jaar veel leuke dingen gedaan, waarvan de trapeze en het bellen blazen het super-leukst waren. Die trapeze was hoog, maar ik was niet bang en de bellen waren ongeveer even groot als een basketbal. Er waren ook heel leuke voorstellingen. Dit jaar ga ik opnieuw naar de Kinderhoogdag, omdat ik het zo fijn vind.’

clichéscenario’s à la Laurel en Hardy uitwerken tot grappige filmpjes. Slapstick is de max en het is ook nog gemakkelijk te monteren. De filmpjes die we op de Kinderhoogdag opnemen, kunnen de mensen een half uur later bekijken in een klein cinemaatje. Ter promotie van de Kinderhoogdag maakten we zelf al enkele filmpjes die vanaf 16 mei op de website van GC de Lijsterbes en GC de Kam te zien zullen zijn.’

De kinderhoogdagen zijn er gekomen op initiatief van de provincie Vlaams-Brabant. ‘In Kraainem zijn we ermee gestart in 2010’, eindigt Wouter Hindrikx. ‘Het basisidee is om kinderen samen met hun ouders te laten kennis-maken met cultuur. We willen

toegankelijke en laagdrempelige activiteiten aanbieden, om zo ook andere mensen dan ons regulier publiek te laten kennismaken met onze centra. Hierbij komen verschillende kunstvormen aan bod. Ervaring leert dat vooral jonge gezinnen met kleuters en kinderen tot het vijfde leerjaar graag op de uitnodiging ingaan. Het initiatief is intussen flink ingeburgerd. De Kinderhoogdag staat met stip aange-duid in de agenda van veel gezinnen.’Heb jij 15 juni al in je agenda genoteerd?

Steven Verhamme

Het volledige programma vind je op www.delijsterbes.be.

Vanaf 1892 reed de stoomtram door Kraainem. In 1937, bij de elektrificatie van deze lijn, kwamen de eerste NMVB-SNCV-tramstellen (in de volksmond ‘den Vicinal’ genoemd) richting Sterrebeek en Vossem. In eerste instantie waren het tramstellen met één tot twee aanhangwagens, zelfs met open tot halfopen opstapcompartimenten. Nadien kwamen er varianten bij. Tramstellen die in Brussel dienst zouden doen in de jaren vijftig reden in Kraainem proef (zie prentkaarten uit de reeks Tram S: Alf. Lenaerts en panoramisch zicht).

In de loop van de jaren vijftig werd de op de oude foto afgebeelde tram in dienst genomen. Sinds 19 mei 1961 zijn dit rode bussen van de NMVB, later ‘De Lijn’ genoemd. In 1963 was het tramverhaal bijna afgelopen.

Tekst en foto: Luc Maes

OUD-NIEUW

Van ‘den Vicinal’ naar De Lijn

Page 8: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

Spelersgroep De ZonderlingenRichard den derde (naar William Shakespeare)9 en 10 meite gast / theater

Richard staat steeds in de schaduw van zijn broer, die comfortabel op de Engelse troon zit. Een prins Laurent avant la lettre. Hij heeft de looks niet en is zeker geen ‘mister popular’. Daarom besluit hij uit te blinken in het enige waar hij goed in is: slecht zijn.

Since I cannot prove a lover …I am determined to prove a villain.

Op listige wijze werkt Richard zich in het centrum van de belangstelling. Vergeten we de politieke en historische context, dan herkennen we een typische familiekwestie. Gooi daar bovenop dat het kwaad erotiseert – dat heeft Shakespeare al meer dan eens bewezen – en je hebt het recept voor een heerlijk stuk.

www.dezonderlingen.be

20.30 uur - GC de LijsterbesTickets: 10 euro (kassa), 9 euro (vvk), 8 euro (abo)

NIEUWS UIT DE LIJSTERBES

8

TaaliconenHier vind je activiteiten in het Nederlands. Ook als je niet-Nederlandstalig bent, kan je deelnemen. Gebruik de uitleg bij de taaliconen om een activiteit te kiezen.

Je spreekt nog geen of niet zo veel Neder-lands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands.

Je begrijpt al veel Nederlands en je kan ook al iets vertellen.

Je spreekt en begrijpt vlot Nederlands.

Meer informatie: www.delijsterbes.be/nl/taalicoon

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Vind ons leukWil je niets missen over GC de Lijsterbes? ‘Like’ ons dan op Facebook en ontdek alle nieuwigheden via onze fanpagina.

Af en toe verwennen we onze fans met leuke prijzen via een van onze wedstrijden. Hou onze pagina dus zeker in de gaten! www.facebook.com/delijsterbes

Naaien voor beginnersWarme roggekussentjes - thema Moederdagzaterdag 10 mei

Een leuke workshop voor moeder en dochter, oma en kleinzoon of gewoon voor iedereen! We leren werken met de naaimachine en maken roggekussentjes. Die kan je warm gebruiken bij spierpijn of migraine, tegen krampen bij baby’s, enzovoort. Een variant op de klassieke kersenpitkus-sentjes dus en altijd handig om in huis te hebben. We maken meteen twee exemplaren: één voor jezelf en – waarom niet? – één om cadeau te doen. Warm aanbevolen voor Moederdag!

Voor volwassenen en hun (klein)kind(eren) vanaf 8 jaar.

Lesgeefster: Petra Daniëls

i.s.m. Singer

13 tot 16 uur – GC de LijsterbesPrijs: 22 euro per persoon per workshop (materiaal inbegrepen) of 20 euro per persoon per workshop (materiaal inbegrepen) als je de vorige workshop in april ook volgde.

Page 9: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

Kunst in de FoyerMonika Mackenapril t.e.m. juni

Hoewel Monika Macken aanvankelijk door de schrijfmicrobe gebeten was, begon ze een tiental jaar geleden met schilderen. Eerst op zijde, maar later verdiepte ze zich in de acryltechniek. Intussen zou ze niet meer zonder schilderen kunnen leven. ‘Het is mijn passie geworden’, zegt de 70-jarige Leuvense, die inmiddels in Meise woont. ‘Ik woon eerder op de buiten,

maar ik voel me beter in de drukte van een grootstad’, vertelt Macken. Dat ze een echte stadsmus is, zie je in een oogopslag aan haar werk. Ze schildert voornamelijk steden en gebouwen. ‘Die leven alleen in mijn hoofd; ik baseer me nooit op de werkelijkheid.’Benieuwd hoe haar verzonnen steden er uit zien? Kom langs in de Foyer van de Lijsterbes. Je kan haar werk nog tot eind juni bewonderen.

Nederlands lerenInformatie vragen en inschrijven in onze centrain mei en augustus

Wil je Nederlands leren? Het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant organiseert infodagen over de lessen Nederlands. Je kunt er informatie vragen en inschrijven voor een cursus Nederlands.

Wanneer? In mei of augustus.

> maandag 26 mei van 9 tot 11 uur GC de Kam, Beekstraat 172, Wezembeek-Oppem

> maandag 26 mei van 18 tot 19.30 uurGC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, Kraainem

> woensdag 27 augustus van 9 tot 11 uur en van 18 tot 19.30 uurGC de Kam, Beekstraat 172, Wezembeek-Oppem

> donderdag 28 augustus van 9 tot 11 uur en van 18 tot 19.30 uurGC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, Kraainem

Meer informatie / andere locaties? gratis telefoonnummer 0800 123 00, www.infonl.be, [email protected]

Meer info: 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.be

Meer info: 02 731 43 31, [email protected], www.dekam.beNIEUWS UIT DE KAM IN WEZEMBEEK-OPPEM

Jan de Smet & Kim DuchateauHet tweede stripconcertzaterdag 5 mei

Muzikale omnivoor Jan De Smet en Kim Duchateau, huiscartoonist van De Morgen, presenteren een geweldige nieuwe amusementsformule: het stripconcert. Jan brengt kinderliedjes van alle tijden op accordeon, banjo, ukelele en gitaar. Kim zit braaf naast Jan en maakt een ondeugende tekening bij elk liedje.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

14 uur – GC de KamTickets: 7 euro (kassa), 9 euro (vvk)

Marinadonderdag 15 meifilm

Italië 1948. De tienjarige Rocco groeit op in een arm bergdorpje in Calabrië. Op een dag neemt zijn vader Salvatore een moedig besluit: hij gaat op zoek naar een betere toekomst voor zijn gezin. België is het beloofde land. Marina is de nieuwe film van Stijn Coninx, geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata.

15 en 20 uur - GC de KamTickets: 4 euro (kassa), filmpas: 15 euro (5 films)

9

GC de Kam, GC de Lijsterbes en GC Papeblok Voorstelling Nachtvlucht-abonnementvrijdag 6 juni 19.30 uur – GC Papeblok

Nu het huidige theaterseizoen stilaan ten einde loopt, zijn we in GC de Kam, GC de Lijsterbes en GC Papeblok druk bezig met de voorbereidingen voor het seizoen 2014-2015. Wil je als eerste te weten komen wat er in deze drie centra op het programma staat, stip dan vrijdag 6 juni aan in je agenda. Die avond presenteren we het nieuwe theaterseizoen en we loodsen je door het ruime aanbod van muziek, theater, familievoorstellingen, klassiek, humor …

Mis deze Nachtvlucht niet en boek als eerste je culturele reis voor 2014-2015.

De toegang is gratis.

Page 10: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

10

De zesde staatshervorming heeft liters inkt doen vloeien. Nieuwigheden en hervormingen worden op verschillende niveaus doorgevoerd. Voor de faciliteitengemeenten zijn de ver-anderingen misschien nog het meest ingrijpend. Zeker als het gaat om het vervullen van de kiesverrichtingen. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje. Zo kan je zonder zorgen naar de stembus trekken voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van zondag 25 mei.

Naar de stembus op 25 mei

Kiezen na de zesde staatshervorming

De federale staat compacter en efficiënter maken en de deelstaten (gemeenschappen en gewesten, n.v.d.r.) meer autonomie en verantwoordelijkheid geven. In die woorden wordt in de introductie van het regeer-akkoord uit 2011 toegelicht wat de ambitie van de zesde staatshervorming is. Anders geformuleerd: meer geld en bevoegdheden voor het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap en hun respectievelijke tegenhangers in de andere taalgebieden. Over een pak zaken, zoals het activeren van werklozen of de kinderbijslag, heeft de Vlaamse overheid voortaan bijvoorbeeld zeggen-schap. Naast de verschuiving van heel wat bevoegdheden is er ook op institu-tioneel vlak een hervorming doorge-voerd. Dat heeft concrete gevolgen bij deze verkiezingen.

R.I.P. B-H-VTientallen jaren werd erover gediscus-sieerd, decennialang was het de inzet

van politieke strategieën: de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Voortaan behoort die kieskring tot het verleden. Wie stemgerechtigd is in Vlaams-Bra-bant zal bij federale en Europese verkiezingen voortaan alleen op kandidaten kunnen stemmen die op een Vlaams-Brabantse lijst staan. Bij de Vlaamse verkiezingen was dat al het geval en blijft dat nu ook gelden. Zo kunnen inwoners van bijvoorbeeld Zaventem, Beersel of Meise niet langer stemmen op kandidaten die in Brussel wonen. Voor de zes faciliteitengemeenten is evenwel een uitzondering uitgewerkt. De zes maken wel deel uit van de nieuwe kieskring Vlaams-Brabant, maar voor hen is er een apart kieskan-ton opgericht voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen: het bijzondere kieskanton Sint-Genesius-Rode. Inwoners uit die kieskring kunnen, net als vroeger, stemmen op

kandidaten uit Brussel, voor de federale en Europese verkiezingen. Zij hebben voor deze verkiezingen de keuze tussen partijen en kandidaten die ofwel in Vlaams-Brabant ofwel in Brussel opkomen. Voor de Vlaamse verkiezin-gen is dat in het kieskanton Rode niet het geval. Hier kunnen ze enkel voor de Vlaams-Brabantse lijsten hun stem uitbrengen.

De wijze van stemmen gebeurt in de faciliteitengemeenten gedeeltelijk op papier, gedeeltelijk elektronisch. Wie in Drogenbos, Linkebeek, Sint-Gene-sius-Rode en Wemmel woont, krijgt een dubbelzijdig stembiljet op papier, waarbij je op de ene kant de Neder-landstalige en op de andere kant de Franstalige lijsten vindt. In Wezem-beek-Oppem en Kraainem kunnen de inwoners elektronisch stemmen. Zij kunnen via een druk op de knop kiezen voor een pagina met een

Page 11: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

11

DE LIJSTERBES is een uitgave van het gemeenschaps-centrum de Lijsterbes en vzw ‘de Rand’. De lijsterbes komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.REDACTIE An Bohets, Magda Calleeuw, Nele De Meyer,Ann Lemmens, Steven Schoonejans, Linda Teirlinck, Luc Timmermans, Annick TordeurEINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected] HOOFDREDACTIEGeert Selleslach, 02 456 97 98, [email protected] GC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem, tel. 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.beVERANTWOORDELIJKE UITGEVEREddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 WemmelONTHAAL GC DE LIJSTERBES An Bohets (onthaalmedewerker), Nele De Meyer (centrumverantwoordelijke), GC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem, tel. 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.beOPENINGSUREN Van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. Op maandag van 17.30 tot 20 uur. Tijdens schoolvakanties is het onthaal op maandag de volledige dag gesloten.FOYER DE LIJSTERBES Open van maandag tot en met woensdag van 10.30 tot 23 uur. Van donderdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 24 uur, op zondag van 10.30 tot 18 uur.

Je vindt deze editie en het volledige archief van de lijsterbes op www.delijsterbes.be.

RAND-NIEUWS

overzicht van de Nederlandstalige of Franstalige lijsten.

Senaat lightOp 25 mei worden vertegenwoordigers gekozen voor het Vlaams Parlement, de Kamer (federaal) en het Europees Parlement. Voor de Senaat bolletjes kleuren kan niet meer. De zesde staatshervorming heeft een einde gemaakt aan de Senaat zoals we die tot nu kennen. Voortaan zijn er geen rechtstreeks verkozen senatoren meer, maar worden de rode pluchen zetels in het parlement bevolkt door parlementsleden uit de gewesten. Vijftig senatoren worden afgevaardigd uit de parlementen van de regio’s, tien senatoren worden gecoöpteerd. Hier zouden ook Franstaligen uit Vlaams-Brabant aangeduid kunnen worden om te zetelen. De Senaat zal niet alleen uit minder leden bestaan, hij zal bovendien nog maar een achttal keer per jaar voltallig bijeenkomen, terwijl dat nu in principe nog elke week is.

HamvraagDe vraag is nu echter: hoe zal de nieuwe staatshervorming het stemgedrag in de faciliteitengemeenten beïnvloeden? Zullen kiezers uit de faciliteitengemeenten voor de Kamer en Europa stemmen voor Franstalige boegbeelden uit Brussel of krijgen de Nederlandstalige Brusselaars meer steun uit de faciliteitenhoek? Of krijgt de Nederlandstalige kandidaat op de lijst van Ecolo bijvoorbeeld opeens meer stemmen, omdat zo de kans op een Nederlandstalige die kan zetelen misschien groter wordt? Een dilemma voor al wie strategisch zijn stem wil uitbrengen.

In principe zou het na 25 mei een tijdje duren vooraleer we opnieuw naar de stembus moeten. Dankzij de laatste staatshervorming duren de legislaturen op federaal niveau voortaan ook vijf jaar, net zoals voor het Vlaamse en Europese Parlement. Voordien was dat vier jaar voor de Kamer. Wie nu dus zijn hoofd wil breken over al die nieuwe richtlijnen ... Nog een kleine maand en je mag vijf jaar op je lauweren rusten. Hoewel, we vergeten bijna de gemeente-raadsverkiezingen in 2018. Vier jaar kiesrust dus.

Niet-Belgen En wat met buitenlanders die in België wonen? Niet-Belgen mogen stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen, maar niet bij provincieraadsverkiezingen, regionale verkiezingen of verkiezingen voor het federale niveau. Voor Europese verkiezingen is het ingewikkelder. Wie de nationaliteit van een van de EU-lidstaten heeft, mag ofwel in België ofwel in het land van herkomst stemmen. Als hij of zij kiest om in België te stemmen, mag dat enkel op Belgische lijsten. Buitenlanders moesten hun aanvraag om te mogen stemmen indienen voor 1 maart. Wie intekent, kan ook blijven stemmen bij de volgende verkiezingen, tenzij hij schriftelijk afstand doet van het stemrecht.

Belgen die in het buitenland wonen, zullen niet langer kunnen kiezen in welke gemeente ze zich inschrijven. Velen kozen vroeger een gemeente uit de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, maar voortaan worden ze automatisch ingeschreven in de gemeente waar ze het laatst woonden.

Wim Troch

Page 12: GK DE LIJSTERBES - Mei 2014

Tervuren, Sterrebeek, Sint-Stevens-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe: hoewel Kraainem niet eens zo’n uitgestrekt territorium heeft, heeft het toch verrassend veel buurgemeenten. De langste scheidingslijn deelt Kraainem met buurgemeente Wezembeek-Oppem. Het is langs dat deel dat we in deze Op de grens lopen. Al 83 lentes woont Irma Liacre in hetzelfde huis in de de Burburelaan.

De ene kant van de straat is Kraainem, de andere kant behoort tot Wezembeek-Oppem. Vandaag domineren de grote winkels en bijhorende reclamepanelen langs de Wezembeeklaan en de ring rond Brussel het landschap, maar de velden en het groen in de omgeving van de de Burburelaan zijn ook vandaag getuigen van een landelijker verleden. In een van de huizen woont Irma Liacre.

‘Ik ben in Leuven geboren,’ begint Irma Liacre, ‘maar onmiddellijk na mijn geboorte was dit huis mijn thuis.’ 83 jaar is ze, maar Irma vertelt volop, met glinsteringen in de ogen. ‘Mijn vader heeft dit huis gebouwd in de jaren twintig. Hij was afkomstig van Elsene. Mijn moeder kwam ook uit het Brusselse, uit Ukkel of Vorst – dat kan ik me niet meer precies herinneren. Zij is verschillende keren verhuisd.’

Nu ligt het huis van Irma op een steenworp van de ring rond Brussel. ‘Vroeger waren hier alleen maar velden met witloof ’, herinnert Irma zich. ‘Sinds de jaren 70 is de buurt veel drukker. Ik heb hier altijd graag gewoond. Na mijn huwelijk ben ik naar Gent verhuisd, maar ik heb mijn man vroeg verloren, waarna ik bij mijn moeder – die ook snel weduwe was – ben ingetrokken.’

Elektrische treinAls Irma uit haar woonkamer naar buiten kijkt, ziet ze Kraainem. Kijkt ze naar haar tuin, dan ziet ze Wezembeek-Oppem. ‘Ik voel me meer Wezembeekse dan Kraainemse. Wezembeek is dichterbij. Mijn vader werkte bovendien bij de gemeente Wezembeek-Oppem. Wat hij juist deed, weet ik niet meer, want ik was pas 9 jaar toen hij stierf. Maar dankzij mijn vader kende ik wel veel mensen in Wezembeek. Mijn leven was dus meer op Wezembeek georiënteerd.’

‘Hoewel: zo veel was en is er niet. Nu zijn er de grote supermarkten langs de Wezembeeklaan, maar voordien ging ik winkelen in Stokkel. En ik ging ook vaak naar Brussel.

© T

ine

De

Wild

e

Nog altijd, want ik ken er veel mensen. Ik heb in Elsene school gelopen. Mijn grootouders woonden daar. Mijn zus en ik namen de elektrische trein tussen Brussel en Tervuren, die hier wat verderop een halte had. Onze grootvader wachtte ons op in Etterbeek. We waren klein, maar op het treintje zaten altijd dezelfde mensen. En Brussel zelf was ook veel rustiger en veiliger dan nu. Ik heb altijd graag in Brussel rondgelopen en ging er graag uit.’

ParkeerplaatsOok nu nog gaat Irma graag naar Brussel. ‘Met de auto, als het moet. Dat schrikt me niet af. Ik heb leren rijden in de stad toen ik 50 jaar was. Ik zat meteen in het drukke verkeer. Zo leer je het beste autorijden. Ik zit er niets mee in om bijvoorbeeld naar Schaarbeek te rijden. Ook de drukte van Brussel-centrum houdt me niet tegen. Het enige waar ik tegenop zie, is parkeren. Het is haast onbegonnen werk om een plaatsje te vinden. Als ik in het centrum moet zijn, ga ik daarom meestal met de metro. Vanuit Kraainem is het gemakkelijk om met het openbaar vervoer naar Brussel te gaan. Dat is een enorm voordeel.’

KerkhofOp de vraag of Irma een favoriet plekje heeft in de buurt, klinkt het antwoord best verrassend. ‘Het kerkhof van Wezembeek-Oppem’, vertelt ze met een glimlach. Snel verduidelijkt ze haar keuze. ‘Er is daar een grote speeltuin. Toen de kinderen kleiner waren, hebben ze er vaak gespeeld. Toen ik zelf nog kind was, speelde ik vaak in de buurt van het Burburekasteel. Richting Tramlaan waren daar veel bronnen met drinkbaar water. Of die er nu nog zijn, en of het water nog drinkbaar is, weet ik niet. Waarschijnlijk niet …’

Wim Troch

Irma Liacre

‘Mijn leven was meer op Wezembeek georiënteerd’

OP DE GRENS