Leven te Koekelberg 1/2013

8
Redactie: Robert Delathouwer Erik De Rooms Marc Bultereys Eindredactie: Hilde Peeters Erwin Thevissen Lay-out: bg grafische vormgeving V.U. Martien Loos Jaarabonnement: vanaf 10 euro Rekening: 734-1982003-11 GC De Platoo v.z.w Pantheonlaan 14 1081 Koekelberg Tel: 02 412 00 50 Fax: 02 410 60 69 E-mail: [email protected] Website: http://deplatoo.vgc.be Onthaal: Elke werkdag van 9.00u tot 12.30u en van 13.00u tot 17.00u België - Belgique P.B. 1081 Brussel 8 1/9117 Maandblad van het Gemeenschapscentrum De Platoo v.z.w. Jan. - Febr. 2013 Jaargang 42 - nr 4 Een vegetariër is voor de meesten onder ons niet langer een vreemd beest en ‘donderdag veggiedag’ doet hier en daar een belletje rin- kelen. In februari start De Platoo voor het eerst met een reeks vege- tarische kookworkshops. Liefheb- bers kunnen daarbij de Japanse en Thaïse keuken verkennen. Wij gingen op onderzoek naar het hoe en waarom van vegetarisch zijn en hadden een gesprek met Hilde Hautekees: Koekelberge- naar en initiatiefneemster van deze workshops. De grote nieuwjaarsenquête pagina 3 De vegetarische keuken landt in Koekelberg Leven te Koekelberg vroeg aan enkele bekende en minder bekende Koekelbergenaren en Brusselaars een korte nieuwjaarsenquête in te vullen. We vroegen welke gebeurtenis hen het afgelopen jaar het meest getroffen heeft. Hetzij op persoonlijk, politiek, maatschappelijk of wereldvlak. Daarnaast gaven we hen de gelegenheid om hun persoonlijke wensen en goede voornemens te uiten. Tot slot peilden we naar de meest gesmaakte cd, theater- of muziekvoorstelling, het leukste tv-programma of boek. Lees meer op pagina 3!

description

Leven te Koekelberg

Transcript of Leven te Koekelberg 1/2013

Page 1: Leven te Koekelberg 1/2013

Redactie: Robert DelathouwerErik De RoomsMarc Bultereys

Eindredactie:Hilde PeetersErwin Thevissen

Lay-out:bg grafische vormgeving

V.U. Martien Loos

Jaarabonnement: vanaf 10 euroRekening: 734-1982003-11

GC De Platoo v.z.wPantheonlaan 141081 Koekelberg

Tel: 02 412 00 50Fax: 02 410 60 69

E-mail: [email protected]: http://deplatoo.vgc.be

Onthaal: Elke werkdag van 9.00u tot 12.30u en van 13.00u tot 17.00u

België - BelgiqueP.B.

1081 Brussel 81/9117

Maandblad van het Gemeenschapscentrum De Platoo v.z.w. • Jan. - Febr. 2013 • Jaargang 42 - nr 4

Een vegetariër is voor de meesten onder ons niet langer een vreemd beest en ‘donderdag veggiedag’ doet hier en daar een belletje rin-kelen. In februari start De Platoo voor het eerst met een reeks vege-tarische kookworkshops. Liefheb-bers kunnen daarbij de Japanse en Thaïse keuken verkennen. Wij gingen op onderzoek naar het hoe en waarom van vegetarisch zijn en hadden een gesprek met Hilde Hautekees: Koekelberge-naar en initiatiefneemster van deze workshops.

De grote nieuwjaarsenquête pagina 3

De vegetarische keuken landt in Koekelberg

Leven te Koekelberg vroeg aan enkele bekende en minder bekende Koekelbergenaren en Brusselaars een korte nieuwjaarsenquête in te vullen. We vroegen welke gebeurtenis hen het afgelopen jaar het meest getroffen heeft. Hetzij op persoonlijk, politiek, maatschappelijk of wereldvlak. Daarnaast gaven we hen de gelegenheid om hun persoonlijke wensen en goede voornemens te uiten. Tot slot peilden we naar de meest gesmaakte cd, theater- of muziekvoorstelling, het leukste tv-programma of boek. Lees meer op pagina 3!

Page 2: Leven te Koekelberg 1/2013

InterviewLtk januari - februari 2013

2 (vervolg pagina 1)

heb nooit de missie gehad om andere mensen te overtuigen.

Is vegetarisch zijn zwart-wit voor jou? Of kan jij je ook vinden in de visie van flexitariërs? (Nvdr: Flexita-riërs zijn mensen die in de regel vege-tarisch eten, maar daar occasioneel van afwijken)

Hilde: Ik heb er geen enkel probleem mee dat andere mensen vlees of vis eten. Het is ieders eigen keuze. Mijn vriend eet bijvoorbeeld wel vis en vlees, maar daar heb ik hoegenaamd geen probleem mee.

Vegetarisch zijn lijkt soms meer een trend die pas de laatste jaren zijn ingang heeft gevonden? Hoe komt dat, volgens jou?

Hilde: Mensen zijn zich enerzijds meer bewust van wat ze eten en anderzijds beseffen ze steeds meer wat voor enorme impact de productie van vlees heeft op het milieu. Acties als ‘donder-dag veggiedag’ hebben vegetarisme bovendien meer in de kijker gebracht. Daardoor zijn de meeste mensen er intussen mee vertrouwd. Vrienden die voordien nooit vegetarisch heb-ben gegeten, vragen me steeds vaker naar recepten. Ook op restaurant kan je meestal een vegetarische optie eten die uit meer bestaat dan een bord sla met tomaten.

Wat zijn de grootste misvattingen over vegetariërs?

Hilde: Ik kan je een hele waslijst geven aan misvattingen (lacht). Mensen den-ken vaak dat vegetariërs er mager en

den. Zo maken we bijvoorbeeld een Thaïse groene curry. Het gaat daarbij in eerste instantie niet om hoe we die vegetarisch maken, maar om het ma-ken van een goede groene curry. Als mensen daar nadien wat scampi’s in willen gooien, doen ze gerust. De re-cepten die we hier leren vormen een basis, maar je kan er achteraf thuis mee doen wat je wil. In het najaar van 2013 plannen we een basiscursus vegeta-risch koken in De Platoo volgens een aantal thema’s: typisch Belgisch, koken met restjes, internetkoken, koken met de biomand, ... Van daaruit komen alle specialiteiten van het vegetarisch zijn aan bod: koken met granen of peultjes, enzovoort.

Wij kijken er alvast naar uit! Bedankt voor het interview!

Wanneer heb jij je voor het eerst tot het vegetarisme bekeerd? Hoe ben je ertoe gekomen?

Hilde Hautekees: Eigenlijk at ik van kinds af aan al weinig vlees. Aan de keukentafel vroeg ik indertijd steeds om extra groenten en fruit. Ik was sim-pelweg geen fan van grote lappen vlees op mijn bord. Op mijn vijftiende ben ik definitief gestopt met het eten van vlees, gevogelte of vis na het lezen van een boek van Peter Singer (Animal Liberation, nvdr). Het was een heel confronterend boek over de gevolgen van de vleesindustrie voor zowel mens als dier. Niet alleen worden dieren vaak slecht behandeld, maar het eten van vlees is ook slecht voor onze eigen bio-diversiteit.

Hoe reageerden vrienden en fa-milie daar indertijd op? Twintig jaar geleden was het hoogstwaar-schijnlijk veel minder evident om als vegetariër door het leven te gaan?

Hilde: Ik kom uit een familie van boe-ren, dus evident kon je het absoluut niet noemen (lacht). Mijn grootou-ders hadden een boerderij en we aten steeds vers vlees. Mijn ouders dachten dat het een puberfase was en dat het zou overwaaien. Verder lieten ze me mijn zin doen, maar ik moest elk jaar naar de dokter om mijn bloed te laten controleren om te kijken of ik niets te-kort had. Dat was nooit het geval, hoe-wel mijn ouders dat stiekem hoopten zodat ik opnieuw vlees zou eten. Intus-sen zijn ze het gewoon – hoewel mijn vader tijdens de afgelopen feestperi-ode een groot stuk vlees op mijn bord serveerde (lacht). Heb je sindsdien ooit nog vlees ge-geten?

Hilde: Ooit heb ik bij een vriendinne-tje thuis een worst gegeten, omdat ik niets durfde zeggen. Nadien nooit meer. Ondanks enkele flauwe grapjes, had iedereen er begrip voor. Indertijd was je een beetje een buitenstaander of een geitenwollensok. Vandaag de dag is dat veel minder het geval en snappen de meeste mensen dat een dagje vegetarisch per week best goed is voor jezelf én voor het milieu. Ik heb echter nooit geprobeerd om mensen te overtuigen. Dat maakte dat vrien-den voor mij echter wél vaak moeite deden om uitgebreid vegetarisch te koken, omdat ik niet zaagde (lacht). Ik

bleek uitzien, dat ze allerlei dingen te-kort hebben en dat je na een vegetari-sche maaltijd met honger naar huis zal gaan. Ik eet echter net heel gevarieerd, lekker en gezond. Als mensen komen eten, zeggen ze me achteraf vaak dat ze overtuigd zijn dat je buik rond is ge-geten én dat het ook lekker kan zijn.

Je bent nu hoogzwanger, zal je je kind ook vegetarisch opvoeden?

Hilde: Het is geen enkel probleem om vegetarisch te leven als je zwanger bent. Mijn kind zal ik echter niet volle-dig vegetarisch opvoeden. Mijn vriend is niet vegetarisch en onze afspraak is dat er één keer per week vlees op de tafel zal komen. Donderdag vleesdag (lacht).

Vanwaar dit initiatief om vegetari-sche kooklessen te organiseren in Brussel?

Hilde: Ik was zelf op zoek naar een plek om veggie kooklessen te volgen en toen bleek dat het in Brussel amper te vinden was. Ik had geen zin om naar Leuven of Gent te trekken, dus besloot ik er zelf voor te gaan. Ik ben vrijwilliger geworden bij EVA vzw (Ethisch Vegeta-risch Alternatief ) en begon in samen-werking met hen lessen te organiseren. In eerste instantie begon ik met lessen over de vegetarische wereldkeuken in kleine groepjes bij mij thuis.

Waarom zou je carnivoren aanra-den een veggie workshop te vol-gen in De Platoo?

Hilde: In De Platoo beginnen we met enkele workshops rond de Japanse en Thaïse keuken. Beide landen zijn ver-trouwd met de vegetarische keuken. Belangrijk bij deze workshops is dat we geen nieuwe gerechten gaan uitvin-

De vegetarische keuken landt in Koekelberg

WORKSHOPS VEGGIEDonderdag 14/02: Japans (veggie sushi en misosoep)

Dinsdag 26/02: Thais (spring rolls en groene curry)

Donderdag 07/03: Japans (miso tofu soep en okonomiyaki)

Dinsdag 26/03: Thais (kokossoep en Pad Thai)

Telkens van 19 tot 22u15 euro per workshop (maaltijd inbegrepen)

Info & inschrijvingen: GC De PlatooPantheonlaan 14 – Koekelberg02 412 00 50 – [email protected]

Page 3: Leven te Koekelberg 1/2013

EnquêteLtk januari - februari 2013

3

De grote nieuwjaarsenquête

Sammy Raeymaekers Koekelbergenaar en Chiroleider

1. De ontelbare beelden van het ge-weld en het menselijk leed van de Arabische lente; de huiveringwek-kende gedachte dat veel te veel fa-milies en ganser generaties mensen voor het leven getekend zullen zijn door de gruwel die hen overkwam en overkomt.

2. De Olympische Spelen en de levens-vreugde en het escapisme die met dat evenement gepaard gingen: de wereld werd heel even opnieuw verenigd, over grenzen van rassen, religie, levensbeschouwing en talen heen.

3. Mijn brevet voor rijschoollesgever behalen en hiermee de basis leggen voor een belangrijk persoonlijk leer-proces.

4. Mira – Stukken van mensen

Robert Delathouwer - Neder-landstalige Schepen Koekelberg

1. Het steeds maar toenemend geweld in de wereld, of het nu oorlog is, of geweld in het verkeer, familiaal ge-

weld… En dikwijls ook nog gratuit (bestaat er eigenlijk wel een andere soort?). Of hoe de mensheid jaar in jaar uit maar blijft bewijzen dat wij roofdieren zijn van de ergste soort.

2. Op persoonlijk vlak: dat onze doch-ter een pleeggezin mocht vormen met naast de eigen kleinkinderen Lodi en Daantje, nu ook de kleine Boyann erbij. Op wereldvlak: de twee medailles (zilver en goud) op de Pa-ralympics van rolstoelatlete Marieke Vervoort: wat een prestatie, en wat een voorbeeld!

3. Mijn functie van schepen opnemen alsof het de eerste keer is. Niet alleen de nieuwe bevoegdheid Volksge-zondheid een gezicht geven. Ook de ‘oudere’ (Tewerkstelling, Cultuur, Onderwijs, Jeugd en onze nieuwe bibliotheek) verdienen dat zij met vernieuwde energie aangepakt worden. Niets zo saai als op routine doorgaan.

4. Beste theatervoorstelling: ‘n Kat es gin Poos van het BVT – Beste CD: de eerste CD van de Brusselse blues-band ‘de Braave Joenges’ – Beste boek: de Gideonsbende van politie-commissaris Christian De Coninck – muziek: klassiek concert van Stép-hane Willems & C° in het kerkje van Sint-Anna-Pede.

Guy Vanhengel - Minister

1. Persoonlijk: de aankondiging dat mijn vrouw Ann en ik, in 2013, voor het eerst oma en opa worden.

Politiek: de mooie vooruitgang van Open VLD bij de gemeenteraads-verkiezingen in Brussel. Maatschap-pelijk: de grote moeilijkheid om in

stedelijke omgeving het juiste even-wicht te vinden tussen de leefbaar-heid en de noodzakelijke nood aan mobiliteit. Bij sommigen wordt de strijd tegen individueel gemotori-seerd vervoer een soort religie.

2. Elk jaar geniet ik met volle teugen van de skivakanties met de familie. Politiek: de Brusselse financiën gera-ken weer op orde. De Belgische ook. Die van de VGC in Brussel, zijn dat al-tijd geweest.

3. In 2013 zou ik zeer graag slagen met het stoppen met roken. Maar dat wenste ik voor 2012 ook al.

4. Beste boek: “50 tinten grijs”. Beste TV: Quiz me quick en Borgen.

Het beste theaterstuk, “‘n kat es gin poos”, hebben ze mij gezegd. Maar ik heb het nog niet gezien. Da’s ook een goed voornemen voor 2013.

Fouad AhidarBrussels Parlementslid

1. De moord op de sjiitische imam in Anderlecht (maart 2012) was een re-gelrechte aanslag op de diversiteit in Brussel. Het heeft me erg aangegre-pen.

2. De uitslag van de gemeenteraads-verkiezingen 2012 (mijn eigen resul-taat en dat van sp.a in gans Brussel) heeft me erg blij gemaakt. Zoveel mensen die mij hun stem hebben gegeven, ik ben er dankbaar voor. Ik wil die mensen effectief een stem geven in de gemeenteraad (en in het Brussels parlement). Ik doe er al-les aan hen te vertegenwoordigen.

3. Een beter evenwicht vinden tussen mijn werk en mijn gezin. Mijn werk neemt veel van mijn tijd in beslag, maar ik heb ook vijf kinderen en een fantastische vrouw. Die moeten ook op mij kunnen rekenen.

4. Réussir, et après? door Richard Bran-son. Goed geschreven en een mooi uitgangspunt: je hebt grote doelen bereikt, maar wat doe je daarna? Hoe ga je verder en ben je dan gelukkig? Ik heb ook met plezier gekeken naar de talentenjacht The Voice.

Patricia BeeckmansDirectrice Home Jourdan

1. De begrafenis van de kinderen, slachtoffertjes van het busongeval in Zwitserland. Al die witte kisten naast elkaar. Echt een kippenvelmoment. Je kind vertrekt op reis en je ziet het nooit meer levend terug. Akelig.

2. Het doorstoten van de Obama-care! Eindelijk een systeem van gezond-heidszorg in Amerika! Onvoorstel-baar dat er hiervoor nog zoveel te-genwerking was!

3. Mijn voornemens voor 2013: Meer bewegen , meer sporten, proberen meer te relativeren, allemaal goed voor de gezondheid!

4. Wat mij bijgebleven is als tv pro-gramma: De opening van de Olym-pische spelen in Londen. Wat stak dat goed in elkaar! Prachtig!

Bruno De Lille - Staatssecretaris

1. De picknicks op de Anspachlaan en ‘Femmes de la Rue’: burgers nemen zelf de verantwoordelijkheid om de situatie in hun eigen stad te verbe-teren en er samen iets van te maken. Het cynisme is omgeslagen in zelf de handen uit de mouwen steken. Ook de herverkiezing van Obama, het gevoel dat er overal oorlog heerst en de frustrerende en pijnlijke vaststelling dat er oorlogen zijn waar iedereen in tussen wilt komen en andere waar geen haan om kraait.

2. De uitmuntende verkiezingsresulta-ten van Ecolo & Groen. En persoon-lijk: mijn zoon die sinds begin dit jaar officieel twee papa’s heeft

3. Meer sport en een beter evenwicht tussen werk en gezin. Blijven vech-ten tegen het fatalisme en tonen dat Brussel wel een aangename stad kan zijn en dat we er samen iets van kunnen maken.

1. Welke gebeurtenis in 2012 heeft u het meest getroffen? Hetzij op persoonlijk, politiek, maatschappelijk of wereldvlak.

2. Welke gebeurtenis in 2012 heeft u het meest verheugd of blij gemaakt? Hetzij op persoonlijk, politiek, maatschappelijk of wereldvlak.

3. Noem één goed voornemen voor 2013. Wat wilt u zeker gaan doen of veranderen?

4. Wat is het beste boek, cd, theater- of muziekvoorstelling, film of tv-programma dat u in 2012 bijgebleven is?

Page 4: Leven te Koekelberg 1/2013

Ltk januari - februari 2013

4

Tinne VanderstraetenAdvocate

1. Dat er zo weinig politieke daad-kracht bestaat om iets te doen aan de armoede in ons land, ondanks de schrijnend hoge armoedecijfers die geregeld gepubliceerd worden.

2. Dat de industrielanden in decem-ber 2012 overeenkwamen om Kyoto te verlengen na 2012. Over de uit-komst van de klimaatconferentie in Doha werd negatief bericht, maar dit is niet helemaal terecht. Er zijn nu doelstellingen ook na 2012 die in 2014 verder zullen aangescherpt worden.

3. De wijkcompost blijven gebruiken en ijveren dat er op die plaats ook een bijenkast kan komen.

4. Ik heb graag Emma Donoghue gele-zen, net als Wolf Hall van Hilary Man-tel, en de allerlaatste caracara ter we-reld van Peter Verhelst. Het lijstje nog te lezen was helaas langer: joseph anton van Salman Rushdie, Sense of an Ending van Julian Barnes and het laatste boek van Richard Russo: else-where: a memoir.

Khadija ZamouriGemeenteraadslid Koekelberg & Vlaams Parlementslid

1. De sluiting van Ford Genk die 1000 den families in de kou doet staan. Dat de Europese crisis landen als Griekenland en Spanje op zo’n ma-nier heeft getroffen dat veel mensen het dagdagelijkse leven niet meer aan kunnen.

2. De herverkiezing van Barack Obama in de Verenigde Staten. En dat de Vintage (Koekelberg) het nog steeds goed doet :-)

3. Brussels leren!4. De ontdekking van Amerika!

Eric Viaene - Politiecommissaris

1. Maatschappelijk denk ik aan alle ou-ders die een kind verloren hebben, en dat niet alleen bij het drama van Sierre. Je kind moeten afgeven is het meest onwezenlijke wat ons kan overkomen. In 1988 overleed het zoontje van mijn broer en schoon-zus. Dergelijk litteken blijft voor eeuwig in het hart gegrift. Op we-reldvlak: dat men nog steeds niet tot het besef komt dat de maatschappij ‘warmer’ moet worden en de aarde ‘afkoelen’. Respect is ontzettend be-langrijk.

2. Persoonlijk heeft volgend besef en credo me verheugd: “Het leven is wat we er zelf van maken” (citaat van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre). Maatschappelijk: druppelsgewijs zien we meer en meer fietsen in het straatbeeld van Brussel opduiken.

3. Mijn voornemen is om privé nog meer te investeren in diegenen die ik een warm hart toedraag. Professi-oneel zal ik na 30 jaar dienst in Koe-kelberg een andere koers binnen de politiezone Brussel-West varen met tal van nieuwe uitdagingen en pro-jecten.

4. De cd’s van Van Morrison, Mark Knopfler en de cd-box van Johan Verminnen. Boeken zijn ‘De definitie-ve biografie van Jacques Brel’ en het laatste oeuvre van Alain de Botton. Concert: privé-optreden van Beverly Jo Scott en de try-out van de nieuwe tournee van Johan Verminnen. Film: Le Gamin au Vélo en Amour.

Martien LoosVoorzitter De Platoo

1. Het voorbije jaar was voor veel men-sen pijnlijk en intens verdrietig… of het nu gaat om ziekte, ontslagen, onrechtvaardigheid en onzekerheid, armoede, agressie, het busongeval in Sierre… er was teveel ellende en niet-geluk. En hoe erg geschokt of verontwaardigd wij ons voelen bij dit nieuws, moet ik eerlijk toegeven dat wat heel dichtbij gebeurt en mij het meest aangreep in 2012, het plotse tragisch overlijden van een vriend is. Het ongeloof, de onrust bij het niet zeker weten, het verdriet dat wij samen proberen te delen, de pijn in zijn gezin… en daartegenover ons gevoel van te veraf en grote machte-loosheid.

2. Wat me blij maakt is verbondenheid van mensen, het samen aan iets bouwen, gemeenschappelijke ver-ontwaardiging of solidariteit. “Mijn” leukste ervaring was het samen-werken met Bram en Appel aan het boekje Tijd-Loos, ’n hartverwarmend hoogtepunt in 2012! En dit naast zoveel kleine en grote tekenen van vriendschap… de (h)eerlijk gezellige babbel aan de keukentafel, een za-lig concert voor een jarige vriendin, het engagement van leerkrachten in een startende basisschool, een onverwacht boeket op een zondag-morgen en natuurlijk… mijn klein-kinderen… hun 4 stralende en on-deugende gezichtjes, de foto’s die ik kreeg, een tekening van mijn oudste of de eerste stappen van mijn jong-ste kleinzoon … gewoonweg het gevoel dat het “goed “zit tussen mij, diegenen om wie ik geef en ande-ren… da’ s geluk!

3. Ik zal gaan sporten… of gezonder leven of meer relativeren… of nee … minder op ne “wier” zitten… of… gewoon meer lief zijn voor mekaar, milder en verdraagzaam vooral… begripvol en bezorgd zijn om an-deren… ja … dat moet het worden voor 2013… samen streven naar verdelende rechtvaardigheid en

Enquête (vervolg pagina 3)

4. Het boek “De koning” van Kader Abdolah; De film “Life of Pi”; “The Daily Show” naar aanleiding van de verkiezingen in de VS en het Humor-ologiefestival in Marken.

Herman CosijnsRector Basiliek Koekelberg

1. Wat mij het meest getroffen heeft is de uitzichtloze situatie in Syrië ge-paard met gruwelijkheden. Het is te gemakkelijk de oorzaak alleen bij de politieke leiders te zoeken ook al hebben ze er ook schuld aan. Het is de bevolking die elkaar naar het le-ven staat, en dat treft mij het meest.

2. Wat mij blij heeft gemaakt is de her-verkiezing van Obama als president van de Verenigde Staten van Ame-rika. Hij belichaamt voor mij het so-ciaal Amerika met aandacht voor de verscheidenheid. De wetgeving die hij liet goedkeuren rond de gezond-heidszorg voor allen kan daardoor blijvend ingang vinden. Dit is voor velen een hoopvol perspectief.

3. Wie de Basiliek van Koekelberg al-leen van de buitenkant kent, zal dit een doods monument vinden. Maar wie de tijd neemt om er eens bin-nen te gaan zal verbaasd worden door de warmte van de Terracotta en het leven van vele groepen en bewegingen die er in thuis zijn. Het is ook een monument dat uitnodigt tot stilte. Als ik iets zou willen veran-deren in mijn leven, dan is het dat ik meer stilte zou willen inbouwen in mijn leven.

4. Ik keek naar de film: Amour. Na ‘Des hommes et des dieux’ en ‘Les intouchables’ was dit een film met een diepe menselijkheid. Een man die zijn vrouw zo graag ziet dat hij haar blijft verzorgen en dragen tot het einde. In die momenten is de liefde heel mooi. Hoe dat men het einde van de film moet interpreteren is voor mij nog een raadsel, daarom zou ik hem graag een tweede maal willen zien.

Page 5: Leven te Koekelberg 1/2013

Ltk januari - februari 2013

5

Brussels Stamenei

Gemeentenieuws

De nieuwe gemeenteraad is ge-installeerd op 6 december. Twee raadsleden meer dan zes jaar eer-der. 27 plaatsen, keurig verdeeld over 16 voor de lijst van de bur-gemeester, 8 voor de Franstalige socialisten, 3 voor de groenen. De collegeleden legden eveneens de eed af, eentje meer dan in 2006. Zelfs Sinterklaas kwam even bin-nen en zag dat het goed was.

In het college werden door het vertrek van twee oudgedienden en de komst van een extra sche-pen de bevoegdheden uiteraard herschikt. In die 7 schepenen ze-telen voortaan 3 vrouwen, naast de voorzitster van het OCMW. Het vrouwengilde neemt dus stilaan maar zeker zijn plaats in. Tijd dus om ook de materie ‘gelijke kan-sen’ door te geven aan een onder hen (het nieuwe college en de be-voegdheden kan je terugvinden op de website van de gemeente www.koekelberg.be).

Twee nieuwigheden vallen daar-bij op: toerisme en volksgezond-heid. Dat laatste valt uw dienaar te beurt. Het is goed dat we niet vastroesten in routine. Naast te-werkstelling en de Vlaamse aange-legenheden zal ik mij dus voortaan inzetten voor de volksgezondheid van mijn medeburgers.

Het gaat dan in de eerste plaats over het opzetten van preventie-campagnes (Télévie, Kom op tegen kanker, borstonderzoek, enz.) maar ook de uitwerking van reële acties. De laatste jaren wordt de gemeen-te regelmatig ingeschakeld in de acties van de hogere overheden.

Denken we maar aan de ‘grote hitte’-plannen in de zomer, initia-tieven om de grote koudegolven op te vangen in de winter, of het installeren en vooral operationeel houden van een of meerdere de-fibrillatoren. Niet dat deze dingen al niet eerder gebeurden, maar los van elkaar. We vinden dat zij best gecoördineerd worden. Ik zal ook een groot en geregeld overleg opstarten met alle partners die bij de materie betrokken zijn. Ik denk daarbij aan het OCMW, maar ook aan de dokters, apothekers en an-dere zorgverstrekkers in onze ge-meente.

Een andere nieuwe bevoegdheid die in het mandje van collega Sylvie Andry viel is toerisme. Voor een goede verstaander: het teken bij uitstek dat de meerderheid echt gaat voor de uitbouw van onze gemeente als aantrekkingspool voor cultureel toerisme. De pole-miek die tijdens de verkiezingen hevig woedde in oppositiekringen over het al dan niet oprichten van de ‘Chocolate Village’ in de gebou-wen van de oude Victoriafabriek zal niet beletten dat daar een heu-se en mooie bezienswaardigheid komt. Gekoppeld aan de oprich-ting van het circuscentrum ach-ter de sporthal en de Basiliek met daar tussenin het Elisabethpark zal Koekelberg op geen enkele toe-rismegids kunnen ontbreken. Dit is geen prestigeproject, maar een gedeelde visie die onze horeca en bijgevolg heel Koekelberg alleen maar ten goede kan komen.

De column van schepen Robert Delathouwer

NIEUW IN KOEKELBERG TOERISME EN VOLKSGEZONDHEID

KROKUSVAKANTIE OP HET SPEELPLEIN CADOLLEKEN

Voor wie : kinderen van 2,5 tot 9 jaar, uit het Nederlandstalig basisonder-wijs,

Wanneer : tijdens de krokusvakantie, van maandag 11 tot en met vrijdag 15 februari 2013.

Prijs : € 4 per kind per dag, met een maximum van € 8 per gezin. Voor extra-murosactiviteiten kan een bijkomende vergoeding

worden gevraagd van maximum € 3,Waar : in de Gemeentelijke Basisschool ‘de kadeekes’, Herkolierstraat 68,Info : 02/412.14.08 - Gemeentebestuur Koekelberg – dienst Neder-

landstalig Onderwijs en Jeugd - [email protected] - www.koekelberg.be

Inschrijvingen: 02/414.08.66 - Gemeentelijke Basisschool “de kadeekes”

11 februari > 15 februari 2013

... dat is elke derde dinsdag van de maand van 18.30 tot 22.30u opnieuw gezellig samenzijn met echte Brusseleirs en met telkens een andere artiest die het gezel-schap komt vermaken. En sertoe: doe wëdt Brussels geklapt (en gezoenge !).

DE BRAAVE JOENGESPrezanteiren uilen ieste CD

Dinsdag 19 februari 2013

Toegang gratis. Deuren: 18.30u Optreden: 20.00uin het ‘kulteurstamenei de Platoo’, Pantheonlaan 14 in Koekelberg

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij de dienst Nederlandse Cultuur van de gemeente, tel.: 02.412.14.47 of e-mail: [email protected]

“Brussels Stamenei” is een gezamenlijke organisatie van de Manne van de Platou, het gemeenschapscentrum De Platoo en de dienst Nederlandse Cultuur

van de gemeente.

Page 6: Leven te Koekelberg 1/2013

PlatooramaLtk januari - februari 2013

6

MARKANT KOEKELBERG

Donderdag 21 februari 2013 – 14:00

MensenEen gezondheidslezing door bewegings-consulent en ergonoom Peter Horemans met de leuke titel “alle mensen, mensen mensen na”.Genen en memen: wat is het verschil?Waarom praten zonen zoals hun vaders, of lijken moeders op hun dochters?Zitten rugklachten in de familie, en is zwaarlijvigheid aangeboren of juist niet?....Al deze vragen, alsook praktische con-clusies en nog veel meer worden in deze voordracht op een ludieke manier beant-woord door Peter Horemans, LIC. Kinesi-therapie die ook beroepshalve met deze problematiek geconfronteerd wordt.Deze vergadering gaat door in Zaal No-bis of Zaal Mimosa, Basiliek van Koekel-berg.

Contactpersoon: Rita Kerkhofs-Tuerlinckx 02/411 08 59Leen Warlop 02/269 42 04

KWB GANSHOREN

Zondag 27 januari 2013 – 15:00Groenten uit Balen

‘Groenten uit Balen’ is een Vlaamse lang-speelfilm uit 2011 naar het gelijknamige toneelstuk van Walter van den Broeck. De film vertelt, vanuit het perspectief van de familie Debruycker, het verhaal van de staking van 1971 in de Balense zinkfabriek van Vieille Montagne. Maria Vindevoghel leidt de film in, en legt de link naar hedendaagse sociale conflicten of arbeidsomstandigheden.

In de Zeyp. De inkomprijs bedraagt 4 E.

Zaterdag 23 februari 2013 – 18.45Zaklampentocht

Kinderen tussen 6 en 12 jaar met hun ouder(s) of andere begeleider(s) worden verwacht aan Jeugdhuis Tongeluk, Bos-straat 10 te Ganshoren. De Ganshorense kwb, Davidfonds, Scouts en Chiro zorgen er weer voor de zaklampentocht, een on-vergetelijk avontuur. Als afsluiter volgt ui-teraard een kampvuur met versnaperin-gen aangeboden door kwb Ganshoren. Davidfonds zorgt voor een verrassing. Niet vergeten: elk kind een zaklamp én warme kledij.

Donderdag 28 februari 2013 – 19.00Kookles vegetarisch koken

Luc Ooms is een geboren en getogen Ganshorenaar die via het volwassenen-onderwijs CVO Elishout in Anderlecht zijn koksdiploma behaalde. Hij wijdt ons deze keer in in vegetarisch koken. We luisteren en kijken niet alleen, maar ko-ken én proeven zelf. Meekookprijs is 3 euro.

MENSEN MET TIJD

Maandag 28 januari 2013 – 14:00In de pen voor…

Verscheidene leden van “Mensen met Tijd” hebben de club de laatste jaren ver-laten omwille van een verhuis naar een andere gemeente, naar een rusthuis of omwille van beperkingen. Maar we zijn ze niet vergeten! We zijn integendeel be-nieuwd hoe ze het stellen… Door “In de pen voor…” zullen we het hopelijk gauw te weten komen. We schrijven samen in De Platoo.

Maandag 4 februari 2013 – 14:00Verjaardag

Mensen met Tijd zitten aan de feestta-fel want de jarige leden worden gevierd met een natje en een droogje in De Pla-too.

Maandag 11 februari 2013 – 14:00Naald en draad

Een les handvaardigheid is altijd meege-nomen. Kom kijken wat we vervaardigen met naald & draad. In De Platoo.

Maandag 25 januari – 14:00Spelnamiddag

Laat u meeglijden in de ambiance van een leuk spelletje. Iedereen speelt mee en iedereen wint een prijs. Kan het nog leuker?

Maandag 4 maart 2013 – 14:00Conversatietafel

De eerste conversatietafel van het jaar. Op die manier komen er heel wat inte-ressante en boeiende onderwerpen aan bod. Met een lekker kopje koffie en een versnapering. Dat helpt.

SOS Jacqueline

Uw noodzakelijke hulp in de keuken!

Op maandag 21 januari, 18 februari, en 4 maart.

Contactpersoon: Simonne Janssens 02/427 66 48

GRIJZE GEUZEN

Vrijdag 22 februari 20139:00 tot 11:00 uurIn ‘t hart

De Grijze Geuzen gaan een kijkje nemen bij het nieuwe initiatief van de plaatselij-ke Willemsfondsafdeling. “In ‘t hart”: heb je een probleem, je kan er altijd terecht, en samen zoeken we een oplossing. In De Platoo.Contactpersoon: Walter Crahaij 02/427 66 48 - [email protected]

Kook je mee?Opgelet: de cursus start reeds om 19.00 uur. Ingang aan Zeypstraat 49, 1083 Ganshoren.

Kilootje minder cursusVanaf 23 januari 2013 in GC Essegem.

Wil je evenwichtiger gaan eten en be-wegen? Leer in deze cursus stapsge-wijs je eet- en beweeggedrag onder handen nemen en de eerste stappen zetten naar een gezond gewicht en naar evenwichtige eet- en beweeg-gewoonten! Voor iedereen die een gezond gewicht wil bereiken op een verantwoorde wijze, zonder de le-vensnoodzakelijke factor genot uit het oog te verliezen.

Concreet:6 avonden, telkens van 19u30 tot 21u30. in GC Essegem (Leopold I-straat 329 in Jette). Start op woensdag 23 januari 2013, daarna op 30 januari; 6, 20 en 27 februari en 6 maart.

Inschrijfprijs: 60 euro voor KWB-leden en CM-leden. 120 euro voor niet-le-den.

Meer info en inschrijven bij de ‘dienst gezondheidspromotie’ van de Sint-Michielsbond van de CM 02 240 85 06 [email protected] Haachtsesteenweg 1805 te 1130 Brus-sel i.s.m. kwb Laken-Jette, CM en GC Essegem.

Contactpersoon: Philippe Kempeneers 02 465 89 41 [email protected]

KONINKLIJK ATHENEUM KOEKELBERG

Donderdag 31 januari 2013 – 19:00Opendeurnocturne

Om een beter beeld te hebben van de dagdagelijkse werking van onze school willen wij u graag kennis laten maken met het KA Koekelberg, en de verschil-lende richtingen die wij aanbieden in de eerste graad. Daarom verwelkomen wij u graag op onze opendeurnocturne op donderdag 31 januari 2013 om 19.00 uur. U zal samen met uw kind enkele korte lessen kunnen bijwonen. In het Konink-lijk Atheneum aan de Felix Vande San-destraat 17 1081 Koekelberg.

Contactpersoon: Serge Algoet 02/468 20 40 – www.kakoekelberg.be

OUDERVERENIGING VOOR DE MORAAL KOEKELBERG

Maand februariPapier

Gedurende de hele maand februari voert de Oudervereniging voor de Moraal in Koekelberg een educatief project met als doelstelling “wees spaarzaam met pa-pier”.

Contactpersoon: Walter Crahaij 02/427 66 48 - [email protected]

WILLEMSFONDS KOEKELBERG

Dinsdag 19 februari 2013 – 18:30Brussels Stamenei

Het Brussels Stamenei is de verzamel-plaats van alle echte Brusselaars. En die weten wat plezier en ambiance maken is. De leden van het Willemsfonds wonen samen een activiteit bij. Deze activiteit is gratis. In De Platoo.

TALK OF THE TOWN

Het Willemsfonds wenst oplossingen te zoeken voor plaatselijke problemen. Zit je met iets, van welke aard dan ook, dan kan je hiermee elke laatste vrijdag van de maand terecht in De Platoo.

Telkens van 9:00 tot 11:00 uur.Op de vrijdagen 25 januari 22 februari 29 maart 19 april 24 mei 14 mei

Je loopt gewoon binnen en hoeft je bezoek vooraf niet aan te kondigen

Contactpersoon: Vangermeersch Sigurd 0489/853 215 - [email protected]

WEST IN ZOMAAR

Woensdag 20 februari 2013-01-09Kokkerellen

Spijtig voor liefhebbers van lekker gas-tronomisch eten maar Kokkerellen is mo-menteel volzet. We zullen niet nalaten te melden wanneer er terug enkele plaats-jes vrijkomen.

Contactpersoon: Zomaar vzw Tel 02/465 30 [email protected]

Page 7: Leven te Koekelberg 1/2013

Ltk januari - februari 2013

7naar iets meer wij en minder ik !

4. Het toneelstuk dat me het meest “pakte” was “Vorst” van de compag-nie Cecilia & KVS… een aanrader die hernomen wordt in april. Het meest ontroerende boek vond ik “Tonio“ A.F.Th. van der Heijden, de meest verhelderende “Identiteit” van Paul Verhaeghe en “Hoe durven ze” van Peter Mertens, het mooiste gedicht las ik in “Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen” van Leonard Nolens, en ik blijf fan van Bart Moeyaert. En nu luister naar en zing ik met volle over-gave mee met de laatste CD die ik van mijn dochter kreeg “The Broken Circle breakdown”.

Leven kan mooi zijn… genieten en elke dag een half uur vakantie ne-men…iedere gezonde morgen als een cadeau ervaren… mijn wens voor jullie in 2013!

Chris VandewalleConciërge School De Kadeekes

1. Op wereldvlak was ik erg van de kaart door de moordaanslag in Newton. Het dodental bedroeg 26 mensen, waarvan 20 onschuldige kinderen. Dit betekent een einde-loos verdriet voor ouders en familie. Ik vind het verontrustend dat zo’n aanslagen meer voorkomen en dat we er machteloos tegenover staan.

2. Persoonlijk ben ik het meest gelukkig met de vakantieperiode die ik had en de tijd die ik kon vrijmaken voor vrouw en kind. De lach van mijn kind en het geluk dat hij uitstraalt maakt me blij. Daar leef ik voor.

3. Ik moet dringend beginnen sporten: leren zwemmen of gaan lopen. Voor dat laatste kan ik misschien ten rade gaan bij de nieuwe gemeentesecre-taris!

4. Mijn favoriete cd van 2012 is de Top-collectie kleinkunstklassiekers. Het dialect van Willem Vermandere ver-sta ik intussen al vrij goed.

Anita Van Den TroostDienst Burgerlijke Stand bij gemeente Koekelberg

1. De crisis in het algemeen. De vrijla-ting van Michelle Martin is onaan-vaardbaar. En ook het busongeval in Sierra, Zwitserland.

2. De prestatie van de Eerste Minister Elio Di Rupo, die oprecht zijn land en regering in de hoogte wil houden.

3. Het ondersteunen van de organi-satie Make a Wish. Onder het me-terschap van ons Belgisch talent Mauranne en het waarmaken van dromen voor zieke kinderen.

4. De Olympische Spelen in Londen, waaronder de prestaties van onze sportievelingen.

Shpend SokoliZaakvoerder Vintage Brussels

1. Politiek hebben de Franse presi-dentsverkiezingen me in 2012 het meest geraakt. De verkiezing van Hollande en het falen van Sarkozy zie ik als een diep falen voor Frank-rijk. Beiden hebben een soortgelijk beleid, maar een heel andere ma-nier van werken. Hollande zal niet in staat zijn het nodige gewicht de komende vijf jaar in de schaal te leg-gen voor Frankrijk. Hij heeft te veel projecten die niet te realiseren zijn op het vlak van werkgelegenheid en economie.

2. Ik ben in 2012 simpelweg gelukkig geweest en heb een zekere stabili-teit in mijn leven gevonden.

3. Meer sporten!4. Mijn muzikale hoogtepunt was het

feest van honderd jaar onafhanke-lijkheid voor Albanië, met een fan-tastisch concert in Molenbeek van drie grote zangeressen.

Enquête(vervolg pagina 4)

Het Brussels Bachkoor werd opgericht in 2006 in de aula van de voormalige KUB waar we-kelijks gerepeteerd werd o.l.v. Michael Scheck. In 20017 en 2008 bracht het Brussels Bach-koor Weihnachtsoratorium van Bach.

Een volgend project is de uitvoering van de Johannespassie van Bach. In 2011 organi-seerde het BBK en het Masereelfonds reeds een lezing waarin Vincent Lesage de Johan-nes-Passion analyseerde en het koor met een kleine instrumentaal ensemble zorgde voor live-illustraties van de muziek. Op 16 maart 2013 is het eindelijk zover: het koor zal deze wondermooi passie volledig uitvoeren. Voor de koorleden is het bekroning van zelfstudie en wekelijkse inzet. Daarbij komt nog dat het werk opgevoerd kan worden in Studio 4 van Flagey, een droom van elke koorzanger. Het geheel van solisten, koor en orkest – Brussels Fring Orchestra - zal onder leiding van Vincent Lesage staan.

Meer info: www.brusselsbachkoor.beInschrijvingen via: www.flagey.be

Johannespassie van J.S. Bach – door het Brussels Bachkoor o.l.v. Vincent Lesage

16 maart 2013

Flagey

Mode zoals je ze nog nooit gezien hebt: in de voormiddag maken we onze

eigenste sportoutfit, in de namiddag gaan we sporten. Houd je klaar voor

naald, draad, zweetbandjes, voetbalshirts, knielappen, maillots, tennisrokjes,

fietshelmen, coureursklakskes en zwempakken. In de namiddag testen we of al

die aërodynamische stoffen een sportman nu echt vooruit helpen.

Prijzen: 70 € / 105 € (2de kind ) / 140 € (3de kind ) Gelieve het bedrag te storten op het rekeningnummer 734-1982003-11 met mededeling naam en voornaam van deelnemer en kindercursus.

Inschrijvingen zijn pas definitief na ontvangst van betaling!

In samenwerking met:

De Platoo tel: 02 412 00 50 • De Kroon tel: 02 482 00 10 • De Zeyp tel: 02 422 00 11

Van 11/02/2013 tot 15/02/2013 (krokusvakantie)

Kindercursus Mode

Page 8: Leven te Koekelberg 1/2013

Ltk januari - februari 2013

8 Tussendoor in/rond De Platoo

Caféconcert op vrijdag 1 maart 2013

met John Snauwaert, Roni ben-Hur en Nilson Matta

Ben Webster Tribute Band

Info: 02/412 00 50 deplatoo.vgc.be

GC De Platoo vzwPantheonlaan 141081 Koekelberg

Deuren: 20u00Concert: 20u30

INKOM GRATIS.

Dit trio brengt de swingmuziek terug tot leven, vertrekkende vanuit het warme geluid, het energieke gevoel en de positieve sfeer dat swing in zich heeft. Ze brengen hulde aan Ben Webster, die ook wel “Frog” of “The Brute” werd genoemd omwille van de warme en brutale klank die hij in zich had. Hij was één de drie belangrijkste sax-tenoristen van de swing-periode. Muziek met een glimlach!

OPROEP!

Leven te Koekelberg zoekt

redactioneel talent!Heb je een vlotte pen, kan je foto’s nemen als de beste, zit je boordevol ideeën of ken jij Koekelberg op je duimpje? Wil je mee een nieuwe wind laten waaien door ons krantje? Stel je dan kandidaat voor onze redactie-raad! We steken enkele keren per jaar de koppen bij mekaar zodat Leven te Koekelberg toont wat er leeft binnen de gemeente!

Meld je aan bij Hilde: [email protected] of 02 412 00 50 !

De Heer Philippe Pivin, Volksvertegenwoordiger- Burgemeester, en het Schepencollege, op initiatief van Dhr. Robert Delathouwer en Mvr. Sylvie Andry, respectievelijk Schepenen van Nederlandse en Franse Cultuur, stellen u, in samenwerking met de vzw Koekelberg Promotie, voor :

Monsieur Philippe Pivin, Député-Bourgmestre, et le Collège échevinal de Koekelberg, à l’initiative de Mme. Sylvie Andry et Mr. Robert Delathouwer, respectivement Echevins de la Culture française et néerlandaise, en collaboration avec l’asbl Koekel-berg Promotion, ont le plaisir de vous présenter :

bg

grafisch

e vormg

eving

UN PARCOURS DE SAINT-VALENTIN ! ❤ VALENTIJNSTOUR !

Toegang gratis

Entrée gratuite

K O E K E L B E R G

in concert / en concertin concert / en concert

ZONDAG / DIMANCHE

© C. De Keersmaecker

aan Balkon / au Balcon

INFO: 02.412.14.47 Dienst Nederlandse Cultuur - Service Culture néerlandaise Koekelberg

of/ou 02.412.00.50 Gemeenschapscentrum De Platoo - Centre culturel De Platoo

de Manne van de Platou

Een initiatief van de vzw Promotie van Koekelberg met de steun van / Une initiative de l’ASBL Koekelberg Promotion avec le soutien de:

1. Gemeenschapscentrum / Centre culturel DE PLATOO 17:00 De Thriva’s Een jonge meidengroep brengt liefdesliedjes. Des chansons d’amour par un groupe pop féminin. Av. du Panthéonlaan 14

2. DIVERSE BALKONS / BALCONS DIVERS 18:15 Serenade aan balkon - Sérénade au balcon Av. du Panthéonlaan

3. SALLE VITA ZAAL 19:00 Melting Point Een cocktail van Argentijnse folklore, tango, jazz, Bach en hedendaagse

klassieke muziek - Un cocktail de folklore argentin, de tango, de jazz, de musique de Bach et de musique classique contemporaine.

Basiliek - Basilique (Voorplein Deur 5 - Parvis Porte 5)

4. LE BASILIC - Restaurant (‘Chez Adrienne’) 20:30 GUIDO BELCANTO in / en concert ! ‘Zo goed als alleen’ Pluche, passie en glamour zullen niet ontbreken ! Le programme ne manquera ni de peluche, ni de passion, ni de glamour ! Basiliek - Basilique (Voorplein Deur 8 - Parvis Porte 8)

v.u. /e.r.: Robert DELATHOUWER, place H. Vanhuffelplein 6, 1081 Koekelberg

ZONDAG / DIMANCHE