LESPAKKET 2014

11
LESPAKKET 2014

Transcript of LESPAKKET 2014

Page 1: LESPAKKET 2014

LESPAKKET 2014

Page 2: LESPAKKET 2014

Inhoudsopgave1+1=2

Introductie 3Achtergrondinformatie Right To Play 4Achtergrondinformatie Mali 6Lessen 7Bijlage 10

Page 3: LESPAKKET 2014

Met dit lespakket maken de leerlingen kennis met Right To Play. Waar staat Right To Play precies voor en waarom is het recht op sport en spel nou zo belangrijk voor elk kind. Veel kinderen in Nederland beoefenen wekelijks een sport of spelen elke dag met vriendjes op het schoolplein. Maar hoe zou het zijn als je als kind niet kan sporten en spelen? En wat voor invloed heeft dat op je ontwikkeling als kind? Op een interactieve manier zullen de kinderen hier meer over leren en vooral ervaren hoe belangrijk het recht op sport en spel is! Onderwerpen Het lespakket is onderverdeeld in vier lessen. Elke week bespreek je 1 onderwerp met je klas. De volgende onderwerpen komen aan bod:Les 1 onderwerp: lerenLes 2 onderwerp: gezondheid Les 3 onderwerp: vredeLes 4 onderwerp: gemeenschap Deze onderwerpen maken onderdeel uit van de sport- en spelprogramma’s van Right To Play! Het lespakket bestaat uit opdrachten, videocontent, kringgesprekken en spellen. Het is leerzaam en interactief. Door de duidelijke uitleg van de stof kunnen leerlingen zowel gezamenlijk als zelfstandig te werk gaan. Je kan er dus voor kiezen om de 4 lessen individueel te laten doen of klassikaal.

De volgende afbeeldingen worden gebruikt om aan te geven wat voor soort opdracht aan bod komt:

Introductie1+1=2

Lesp

akke

t ond

erbo

uw

3

Page 4: LESPAKKET 2014

Right To Play in het kortAls toonaangevende internationale organisatie zet Right To Play zich in voor het recht van ieder kind om te sporten en te spelen. Voor een heleboel kinderen wereldwijd is dit niet vanzelfsprekend en Right To Play gelooft dat sport en spel onmisbaar is voor de ontwikkeling van kinderen. Door de kracht van sport en spel in te zetten in gebieden die door oorlog, armoede en ziekte zijn getroffen, leren kinderen belangrijke vaardigheden zoals samenwerken en fair play en wordt op spelenderwijs voorlichting gegeven over o.a. ziektes als HIV/Aids, malaria en tuberculose.

Right To Play zorgt voor een veilige plek voor kinderen om spelenderwijs te leren en geeft kinderen hoop op een betere toekomst. In de projecten wordt geen enkel kind uitgesloten en daarom werkt Right To Play onder andere met meisjes, kinderen met een handicap, kinderen met HIV/ Aids, straatkinderen, voormalig kindsoldaten en vluchtelingen.

Waarom sport en spel? Sport en spel zijn essentieel als het gaat om de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert de fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling. Door te sporten en te spelen leren kinderen vaardigheden voor het leven. Ook helpt sport en spel bij de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Right To Play Coaches brengen hun gemeenschap bij elkaar door activiteiten te organiseren. De inzet van lokale Coaches zorgt ervoor dat de gemeenschap eigen verantwoordelijkheid neemt en dat het effect van de Right To Play activiteiten op de lange termijn blijft bestaan en ter plaatse wordt voortgezet.

Daarnaast dragen sport en spel bij aan conflictpreventie en vredeseducatie. Kinderen leren door te sporten en te spelen conflicten te hanteren en te voorkomen. Hierdoor bouwt Right To Play aan meer begrip en respect binnen de gemeenschap. Tot slot kunnen sport en spel ook goed worden ingezet als het gaat om voorlichting over gezondheid en preventie van ziektes. Spelenderwijs leren kinderen hoe ze hun eigen gezondheid in de hand kunnen krijgen en houden.

De geschiedenis van Right To PlayRight To Play is voortgekomen uit Olympic Aid, een fondsenwervende organi-satie opgericht door het Lillehammer Olympisch Organisatie Comité in 1994. Viervoudig gouden medaille winnaar Johann Olav Koss, oprichter en CEO van Right To Play, was de belangrijkste Ambassadeur van Olympic Aid. Olympic Aid haalde miljoenen dollars op. Het geld ging naar projecten die zich inzetten voor het recht van ieder kind om te spelen (the right to play). In 2000 is dit doel geregistreerd als een officiële uitvoerende organisatie die gebruik maakt van sport als middel voor ontwikkeling, vrede en gezondheid, en werd de naam veranderd in Right To Play. Op dit moment werkt Right To Play in meer dan 20 ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

Het kantoor van Right To Play in Nederland is gevestigd in Den Haag. Hier houden zes enthousiaste medewerkers, ondersteund door ambassadeurs, vrijwilligers en stagiaires, zich bezig met het vergroten van de naamsbekendheid en de fondsenwerving in Nederland ten behoeve van Right To Play projecten in achtergestelde gebieden. Met de activiteiten die rondom Kinderen voor Kinderen en de Kinderboekenweek worden georganiseerd, hoopt Right To Play dat zoveel mogelijk Nederlandse kinderen zich zullen inzetten voor hun leeftijdsgenootjes elders op de wereld.

Achtergrondinformatie1+1=2

4

Lespakket onderbouw

Page 5: LESPAKKET 2014

Missie, visie, waardenDe Verenigde Naties erkennen spel als recht van elk kind. Spelen is niet alleen een luxe, het is een middel voor onderwijs en gezondheid. Het kan hele ge-meenschappen bij elkaar brengen en inspireert elk individu. Een potje voetbal kan kinderen leren over tolerantie en vrede. Tikkertje kan de kinderen iets bijbrengen over malaria. Spelen helpt bij het leren van belangrijke levenslessen en de ontwikkeling van vaardigheden zoals samenwerken en leiderschap.

MissieRight To Play’s missie is om de kracht van sport en spel te gebruiken om kinderen te leren om gaan met gevolgen van armoede, oorlog en ziekte in onderontwikkelde gebieden.

VisieDe visie van Right To Play is een gezonde en veilige wereld creëren door middel van sport en spel.

WaardenWij zorgen Wij zorgen voor kinderen en gemeenschappen Wij zorgen voor onszelf én voor anderen Wij spelenWij hebben plezier in alles wat we doenWij vinden het belangrijk om te kunnen lachen Wij zijn Wij zijn eerlijk Wij werken integer Wij beloven bij onze beloftes Wij doenWij geloven dat alles mogelijk isWij creëren mogelijkheden waar ze niet bestaan Wij werken hard om het verschil te maken

Wij zijn een team Wij zijn allemaal verschillend, maar steunen elkaar waar nodigWij werken als team en staan voor één doel AmbassadeursRight To Play is er trots om een aantal professionele en Olympische (oud)topsporters tot haar ambassadeurs te mogen rekenen. Onze ambassadeurs vergroten de naamsbekendheid van Right To Play door zich vrijwillig in te zetten bij acties en evenementen. Ook promoten ze acties van Right To Play via traditionele en sociale media. Wanneer Right To Play ambassadeurs de programma’s op locatie bezoeken om een goed beeld te krijgen van ons werk, spelen ze een belangrijke rol in het verspreiden van onze boodschap: de positieve impact van sport en spel op onderwijs, gezondheid en vaardigheden.

Achtergrondinformatie1+1=2

5

Lesp

akke

t ond

erbo

uw

Page 6: LESPAKKET 2014

Achtergrondinformatie Mali1+1=2

Lespakket onderbouw

Right To Play projecten in 2014 Locaties: Bamako (132 schools); Bougouni (68 Schools)Aantal kinderen: Bamako: 21,015 (45% meisjes); Bougouni: 13,539 (50% meisjes)Aantal sportleiders: Bamako: 544 (50% vrouwen); Bougouni: 578 (39% vrouwen) In Bamako worden de Right To Play activiteiten, waaraan al meer dan 20.00 kinderen en jongeren deelnemen, voortgezet en zal meer worden samen gewerkt met lokale organisaties die uiteindelijk de activiteiten zullen overnemen van Right To Play. In Bougani (Sikasso regio) gaan twee nieuwe scholen met 1400 kinderen meedoen aan het Right To Play programma waardoor het totaal aantal kinderen dat bereikt wordt in Bougani uitkomt op bijna 14.000. Het is ook de bedoeling dat op beide plekken Right To Play samen met de scholen en lokale mensen zogenaamde Play Days - 58 in totaal – organiseert en een sportcompetitie met 22 keer wedstrijddagen. Daarnaast worden leraren en coaches getraind in Right To Play lesmethodes, waarbij sport en spel worden gebruikt, en in sport technische kennis en vaardigheden. Ze krijgen daarvoor dan ook een certificaat. Zo draagt Right To Play bij aan beter onderwijs in Mali, waardoor meer kinderen naar school kunnen, het leuk vinden om naar school te gaan, en uiteindelijk meer kans hebben op een goede toekomst.

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER MALI Het land Mali ligt in West Afrika. Er wonen bijna 16 miljoen mensen, net als in Nederland. Mali behoort tot de armste landen in de wereld. Meer dan de helft van de mensen in Mali moet rondkomen van minder dan 1 euro per dag. Als gevolg van de grote armoede in Mali gaan de meeste kinderen niet naar school. Ze moeten thuis meehelpen of zelf geld verdienen. In 2012 was er een staatsgreep in Mali, en daarna werd er in het noorden veel gevochten en was het erg onrustig. Daarom gaat het nu nog slechter in Mali. Veel mensen zijn naar het zuiden gevlucht, waardoor de voedsel en economische problemen die er al waren alleen maar erger zijn geworden. Ook het onderwijs, dat al zwak was, staat nog meer onder druk. Veel scholen zijn beschadigd geraakt of barsten letterlijk uit hun voegen omdat er te veel kinderen zijn voor te weinig scholen en er is ook een groot tekort aan school materialen. Right To Play in Mali Right To Play is al sinds 2002 actief in Mali. De eerste projecten waren gericht op een vaccinatie campagne waarvoor sport en spel worden ingezet. Het huidige programma, dat startte in 2007, heet Play To Learn. Het is er op gericht kinderen, vooral meisjes, (terug) naar school te krijgen, de lesmethoden en lesmaterialen beter te maken en te zorgen voor meer gelijkheid tussen meisjes en jongens en ook dat er niemand wordt buitengesloten.

Sport en spel zijn daarvoor geschikte instrumenten en natuurlijk heel leuk om te doen. Door sport en spel krijgen kinderen meer zelf vertrouwen, gaan ze beter met elkaar om en zijn ze beter in staat om problemen zelf op te lossen. In de scholen waar Right To Play actief is zijn leerlingen gemotiveerd, doen ze actief mee in de klas en kunnen ze ook goed met de juffen en meesters opschieten omdat er op een andere manier wordt lesgegeven, waar bijvoorbeeld lijfstraffen (het slaan van kinderen als straf) niet bij horen.

6

Page 7: LESPAKKET 2014

IntroductieDe groepen 1, 2 en 3 zullen de komende weken op een speelse manier erachter komen wat Right To Play als goed doel doet en hoe belangrijk het is dat elk kind het recht heeft om te sporten en spelen.

Laat het filmpje van Right To Play in de klas zien. Klik hier om naar het filmpje te gaan. Ga met je groep in een kring zitten en laat de kinderen over hun eigen sport vertellen. Wat vinden de kinderen zo leuk aan sport en spel? Vertel daarna in het kort hoe belangrijk sport en spel eigenlijk is. Dat sport en spel niet alleen heel leuk is, maar dat je door sport en spel ook heel veel kan leren. Kinderen leren hoe je samen moet spelen, dat je lief naar elkaar moet zijn tijdens het spelen en dat je ook eerlijk moet zijn naar elkaar. Geef aan dat veel arme kinderen in de wereld dat recht helaas niet hebben. En voor al die kinderen zet Right To Play zich in, want ieder kind heeft het recht om te kunnen

Introductie opdrachten

Lessen1+1=2

Page 8: LESPAKKET 2014

Les 1 onderwerp: Vriendjes en vriendinnetjesSport en spel is erg leuk om te doen en brengt veel plezier met zich mee. Door sport en spel maak je ook snel vriendjes en vriendinnetjes. Dat is één van de redenen waarom Right To Play sport en spel zo belangrijk vindt.

Laat de kinderen hun eigen Right To Play vriendje of vriendinnetje inkleuren en uitknippen. Hang deze in de klas op of maak er een leuke slinger van. Zie bijlage om de kleurplaat uit te printen

+ extra Speel tijdens de pauze of de gymles het spel: blikgooien (nr. 17 uit het spellenoverzicht in de Play Day Manual)

Les 2 onderwerp: SchoonIn Nederland leren de kinderen thuis van hun ouders dat je bijvoorbeeld voor het eten je handen moet wassen en dat je vuil in de prullenbak moet gooien. In arme landen wordt dit vaak niet aan de kinderen geleerd. Hierdoor leven zij niet in een gezonde omgeving en hebben ze een grote kans op ziektes. Om dit te voorkomen leert Right To Play op een speelse manier door middel van haar sport- en spelprogramma’s hoe ze op hun hygiëne kunnen letten.

Speel tijdens de les, pauze of gymles het spel: estafette. Zorg dat er twee tonnen of bakken staan waar je balletjes in kan gooien en mar-keer een lijn waar twee groepen achter moeten gaan staan. Verdeel de klas in twee groepen en geef elk kind een bal. Elke leerling moet naar de ton rennen en de bal erin gooien en weer terugrennen. Vervolgens tikt de leerling de volgende aan en zo ga je het rijtje af. Het snelste groepje die alle ballen in de ton hebben gegooid is de winnaar! Om het spel zo echt mogelijk te laten worden, kan je er tevens voor kiezen om de kinderen bijv. hun lege pakjes drinken te bewaren en om die te gebruiken voor het spel. Zet in plaats van twee tonnen, twee prullenbakken op het schoolplein en doe de estafette met het eigen vuil van de kinderen. Op die manier leren de kinderen in arme landen ook dat je vuil in de prullenbak hoort te gooien en niet

+ extra Om de kinderen bewust te maken dat een schone omgeving heel belangrijk is voor de gezondheid, vind je in de bijlage een document met verschillende plaatjes. Knip deze plaatjes uit en geef deze aan een tweetal. Op het bord schrijf je links het woord ‘schoon’ en rechts het woord ‘vuil’. Vervolgens geef je elk tweetal de beurt om het plaatje dat ze hebben gekregen op te plakken op het bord. De kinderen moeten dus zelf goed kijken of het bij schoon hoort of dat het onder

Opdracht

Lessen1+1=2

Opdracht

8

Lespakket onderbouw

Page 9: LESPAKKET 2014

Les 3 onderwerp: SchoolZou jij het kunnen voorstellen dat je niet naar school kan gaan? Waar je elke dag gezellig met je vriendjes kan spelen en van de juf of meester elke dag weer wat nieuws leert? Helaas zijn er veel arme landen in de wereld waar kinderen niet naar school kunnen gaan. Dit is natuurlijk niet leuk en hier probeert Right To Play iets aan te doen. Right To Play wil dat alle kinderen in de wereld naar school kunnen gaan en dat ze daar net als jullie kunnen leren en kunnen sporten en spelen.

Opdracht

Ga met je groep in een kring zitten en vraag aan de kinderen wat ze leuk vinden aan school en wat ze allemaal op school van de juf of meester leren. Schrijf de antwoorden van de kinderen op het bord op!Geef vervolgens aan dat Right To Play er ook voor zorgt dat kinderen in arme landen ook naar school kunnen gaan.

+ extra Speel met de klas tijdens de les, pauze of gymles het spel: over en onder (spel 5 uit het spellenoverzicht in de Play Day Manual)

Les 4 onderwerp: Samen

Hoe fijn is het als iedereen samen kan sporten en spelen. Dat het niet uit maakt waar je vandaan komt, of je donker of blank bent, of je misschien een handicap hebt of dat je een jongen of een meisje bent. In sommige landen in de wereld hebben niet alle kinderen de mogelijkheid om te sporten of te spelen. In sommige landen mogen bijvoorbeeld alleen jongens aan een sport doen. Zou jij je het kunnen voorstellen dat je niet mee mag doen, omdat je bijvoorbeeld een meisje bent of dat je een handicap hebt? Iedereen mag toch sporten en spelen?! Dit is precies waar Right To Play voor staat, want elk kind heeft het recht om te sporten en spelen!

OpdrachtLaat de kinderen hun eigen ‘droom’ speelplein tekenen, waar iedereen op mag spelen en waar iedereen gelijk is aan elkaar!

+ extra Speel tijdens de pauze of de gymles het spel: de parachute (nr. 6 uit het spellenoverzicht in de Play Day Manual)

Lessen1+1=2

9

Lesp

akke

t ond

erbo

uw

Page 10: LESPAKKET 2014

Bijlage1+1=2

10

Lespakket onderbouw

Page 11: LESPAKKET 2014

Bijlage1+1=2

11

Lesp

akke

t ond

erbo

uw