Leergang Financieel Bestuur in de zorg 2016

7
Leergang Financieel Bestuur in de zorg ‘Bestuurders en managers van zorgorganisaties moeten balanceren tussen controle en flexibiliteit. De Leergang Financieel bestuur gaat over beperking van risico’s en vergroting van de toegevoegde waarde.’ Joost Zuurbier Van instelling naar bedrijf Inzicht in de financieel economische context van de zorgsector

description

 

Transcript of Leergang Financieel Bestuur in de zorg 2016

Leergang Financieel Bestuur in de zorg

‘Bestuurders en managers van zorgorganisaties moeten balanceren tussen controle en flexibiliteit. De Leergang Financieel bestuur gaat over beperking van risico’s en vergroting van de toegevoegde waarde.’

Joost Zuurbier

Van instelling naar bedrijf

Inzicht in de financieel economische context van de zorgsector

dr. ir. Joost Zuurbier

Leergang Financieel Bestuur in de zorg

Organisaties in de gezondheidszorg staan door de toegenomen financiële risico’s in de externe omgeving voor de opgave om van een ‘gezondheidszorginstelling’ een ‘zorg bedrijf’ te worden. De centrale vraag in de Leergang Financieel Bestuur is hoe het financieel risico beheerst kan worden met een management control structuur.

Externe dynamiekEen besturingsfilosofie of management control structuur moet de interne beheersing afstemmen op de dynamiek in de omgeving. In een veranderlijke omgeving met een toenemend financieel risico zijn andere maatregelen nodig dan in een stabiele externe omgeving met relatief veel zekerheden. Zorgorganisaties hebben steeds meer te maken met financiële risico’s. Belangrijke ontwikkelingen waarop managers en bestuurders moeten inspelen zijn bijvoorbeeld: de onderhandelingen met de zorgverzekeraars en gemeenten en de risico’s in de omzet, de verwerking van de kapitaallasten in de prijzen, de opkomst van nieuwe zorgbedrijven, een veranderende houding van banken en de ontwikkelingen rond governance en verantwoording. De zorgmarkt verandert en de externe dynamiek neemt alleen maar toe als gevolg hiervan.

WaardeketenIn de Leergang Financieel Bestuur in de zorg bespreken we deze ontwikkelingen en de financiële gevolgen voor de organisatie. Centraal staat daarbij het waardeketendenken, zoals dat door Michael Porter bekend is geworden. Een zorgorganisatie bestaat bij de gratie van de waarde die zij toevoegt voor de cliënt. Daarvoor zijn vele schakels binnen de organisatie verantwoordelijk, aangestuurd door respectievelijk managers, zorgverleners en afdelingshoofden. De externe ontwikkelingen hebben effect op alle schakels. Tezamen vormen de schakels Resultaat Verantwoordelijke Eenheden. Tijdens de financiële leergang wordt besproken welke rol de RVE’s spelen in de management control structuur, als basis voor het financieel bestuur van een zorginstelling.

Doelen bereikenDe basis van de leergang ligt in de wetenschap, waarbij we een verbinding leggen met de financiële praktijk van de instelling en het management. Leitmotiv is de uitspraak van Robert Anthony dat een organisatie in control is als ze op weg is haar strategische doelen te bereiken. Vandaar dat er aandacht is voor financiële ratio analyse als basis voor de financiële positiebepaling. Van hieruit kunnen de te bereiken doelstellingen worden geformuleerd door het management.

ProgrammaleidingDe programmaleider is dr. ir. Joost Zuurbier.

Van instelling naar bedrijf

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Kennis én casesHet doel van de leergang is managers en bestuurders het gereedschap te geven dat zij in hun werk nodig hebben. De nadruk ligt op de benodigde kennis van de financieel-economische kant van de gezondheidszorg.Inhoudelijke bijdragen worden daarom afgewisseld met casusbesprekingen en discussie, waarbij deelnemers hun eigen ervaringen met de thema’s met elkaar bespreken.We verwachten dat deelnemers de cases en de uitgereikte literatuur vooraf doorlezen.

OpbouwDe financiële leergang bestaat uit drie modules van twee dagen. Elke dag is er een gastcollege van een toonaangevende spreker uit de praktijk, die zijn of haar visie geeft op het betreffende onderwerp. Bij succesvolle afronding van de leergang krijgt de deelnemer een certificaat.

DeelnemersDe post-academische opleiding is bestemd voor tactisch en strategische managers in de zorgsector.Dat wil zeggen: clustermanagers, divisiemanagers, locatiedirecteuren en bestuurders van zorginstellingen, ziekenhuizen, eerstelijnszorgorganisaties, zorgverzekeraars en zorgkantoren.

Daarnaast zien we dat deze leergang in toenemende mate interessant is voor leden van raden van toezicht.Ook zien we toenemend meerdere deelnemers vanuit dezelfde organisatie deelnemen (management, bestuur, toezicht). Het voordeel hiervan is dat er een ‘kennisketen’ ontstaat en de besturingsfilosofie op de verschillende niveaus op elkaar afgestemd raakt. Daarnaast staat deelname open voor politici en leidinggevende ambtenaren bij gemeenten en het ministerie van VWS. Deelnemers beschikken over managementervaring in de zorgsector en basiskennis bedrijfseconomie.

‘De leergang geeft een goed inzicht in de vraagstukken die vanuit financieel bestuur cruciaal zijn. Het leverde verschillende eye-openers op.’

Drs. Kor Noorlag, manager besturing & bekostiging NVZ

Wat en voor wie?

Leergang Financieel Bestuur in de zorg

Leergang Financieel Bestuur in de zorg

Module 1 (september) Dag 1: Financiële ratioanalyse en jaarverslaggevingDeze dag staat in het teken van de Financiële positie-bepaling. Er zijn diverse technieken om de financiële positie van de instelling in beeld te brengen. Zo’n analyse vormt een basis voor beleid en financiële doelstellingen. We illustreren dit aan de hand van een jaarrekening van een instelling, die de deelnemers vooraf ontvangen.

Dag 2: Management controlEen organisatie heeft een beheersstructuur nodig om haar doelen te bereiken. De onderdelen daarvan komen deze dag aan de orde. Het gaat om resultaatverantwoordelijke eenheden, planning & control, prestatiemeting en interne verrekening van kosten en opbrengsten. Hoe dit alles werkt, wordt inzichtelijk aan de hand van een concrete casus.

Module 2 (oktober) Dag 3: Management controlOp dag 3 wordt verder ingegaan op de management control structuur. In het kader van de financiële beheersing wordt de vorming van Resultaat Verant-woorde lijke Eenheden (RVE’s) behandeld. Daarbij gaat het om de criteria die gesteld kunnen worden aan het effectief functioneren van RVE’s, alsmede de informatievoorziening, aansturing en het competentie management. Tevens wordt op dag 3 in het kader van de management control de health care governance code en de functie van de Raad van Toezicht in de financiële beheersstructuur behandeld.

Dag 4: Kostprijzen en business casesKostprijzen, verkoopprijzen en sturing op RVE-niveau wordt steeds belangrijker als onderdeel van de financiële beheersing, omdat de risico’s in de externe omgeving steeds groter worden. Dit vergt inzicht in kosten en opbrengsten per patiëntgroep. We behandelen de uitgangs punten voor de kostprijsberekening en de toepassing hiervan ten behoeve van businesscases. Deze dag wordt afgesloten met de inhoudelijke behandeling van de MEAVITA casus als illustratie van de werking van een management control structuur.

Module 3 (november) Dag 5: Kapitaallasten en financieringIn de vergoeding van rente en afschrijving hebben ingrijpende veranderingen plaatsgevonden. Door een toenemend financieel risico komt de dekking van kosten in gevaar en wijzigen banken hun opstelling. We bekijken hoe een modelmatige aanpak dit risico kan helpen beheersen en bespreken de nieuwe situatie met een leidinggevende van een bank.

Dag 6: Organisatie van de financiële functie Om te kunnen omgaan met de toegenomen financiële risico’s moet de financiële functie zich doorontwikkelen. Op dag 6 wordt hiervoor een modelmatige benadering gehanteerd welke uitgaat van de planning & control cyclus. Tenslotte wordt op dag 6 teruggekoppeld op de leerdoelen en de samenhang in het programma.

Het programma: drie modules

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Leergang Financieel Bestuur in de zorg

Aanmelding en algemene informatie

Inschrijven en toelatingsprocedureU kunt zich inschrijven via het aanmel dingsformulier. Graag uw CV meezenden. Op de inschrijving en eventuele annulering zijn de algemene voorwaarden van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur van toepassing. Deze vindt u op op onze website.

KostenHet cursusgeld bedraagt € 3.300,- inclusief cursusmateriaal, exclusief over nachtingkosten. De modules vinden plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

InformatieMeer informatie is te verkrijgenbij Joke Meijer, programmacoördinatorT 010-4088530E [email protected]

Postadres:Erasmus Universiteit RotterdamErasmus Centrum voor Zorgbestuur - iBMG (kamer J6-11)T.a.v. Joke Meijer programmacoördinatorPostbus 17383000 DR Rotterdam

Meer informatie over het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur vindt u opwww.erasmuscentrumzorgbestuur.nl

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur Leergang Financieel Bestuur in de zorg

Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is een onderdeel van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur is in 2003 opgericht met als doelstelling een bijdrage te leveren aan de borging en de verbetering van de kwaliteit van het management en het bestuur in de gezondheidszorg.

Het Centrum voor Zorgbestuur is ingericht als een vormings plaats: een plek voor leiders in de gezondheids-zorg om, soms in de beslotenheid van een groep collega’s en soms juist in uitwisseling met andere partijen, te praten over kwesties uit de dagelijkse praktijk en de eigen werkstijl. De opleidingsprogramma’s zijn goed gefundeerd, actueel en uitdagend. Elk programma kent zijn eigen evenwicht tussen theoretische kennis, praktijkervaringen en reflectie. De programma’s worden mede ingekleurd door de doelgroep, doelstelling en persoonlijke leervragen van deelnemers. Zo wordt eigen casuïstiek een leermiddel en wordt de aanwezige kennis, uit diverse sectoren van de gezondheidszorg, optimaal benut.

Het programma-aanbod bestaat onder andere uit:

Master Class, een management development programma over strategie en leiderschap, voor (eindverantwoordelijke) zorgbestuurders.

Waarden van zorg, een verkenning naar waarden in de zorg o.l.v. prof. dr. Paul Frissen en prof. dr. Pauline Meurs, voor ervaren zorgbestuurders.

Top Class, een management development programma voor managers en directeuren in de zorg die een stap naar een bestuurlijke functie overwegen.

Master of Health Business Administration, de enige internationaal erkende MBA-opleiding in Nederland specifiek voor de zorg, voor functionarissen op strategische posities bij aanbieders van zorg, verzekeraars, overheden die zich verder willen bekwamen in hun vak c.q. voorbereiden op een volgende carrièrestap.

Academische Leergang Zorg Management, een compacte leergang gericht op uitbreiding van kennis en versterking van het vakmanschap van directeuren, managers en professionals in de zorg.

Verdiepingscyclus Strong Controllership, een kort programma over strong controllership in de zorg, voor financiële professionals die hun visie willen aanscherpen en hun impact willen vergroten.

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Leergang Financieel Bestuur in de zorg

Leergang Financieel Bestuur in de zorgErasmus Centrum voor Zorgbestuur

Ondergetekende geeft zich op voor deelname aan de Leergang FInancieel Bestuur in de zorg

Voorletters en naam dhr/mw ............................................................................................................................

Roepnaam ...............................................................................................................................................

Titel ...............................................................................................................................................

WerkadresInstelling ...............................................................................................................................................

Functie ...............................................................................................................................................

Postadres ...............................................................................................................................................

Postcode en plaats ...............................................................................................................................................

Telefoon ...............................................................................................................................................

E-mail ...............................................................................................................................................

Twitteraccount ...............................................................................................................................................

Kostenplaats/inkoopnummer ...........................................................................................................................

Facturen worden gericht aan de financiële administratie van uw instelling, indien u dit anders wenst gaarne dit aangeven.

Privé adresStraatnaam + huisnr. ...............................................................................................................................................

Postcode en plaats ...............................................................................................................................................

Telefoon ...............................................................................................................................................

E-mail ...............................................................................................................................................

Handtekening ...............................................................................................................................................

Datum ...............................................................................................................................................

Aangeven wat van toepassing is:• Post ontvangen op bovenstaand privé-/werkadres• Email ontvangen op bovenstaand privé-/werkadres• Ik blijf wel/niet overnachten tijdens de modules

Dieetwensen ...............................................................................................................................................

Alleen volledige aanmeldingen worden in behandeling genomen;geheel ingevuld, ondertekend en inclusief ALLE gevraagde bijlagen.

AanmeldingsformulierLeergang Financieel Bestuur in de zorg 2016

U kunt uw inschrijving inclusief CV zenden naar:Erasmus Universiteit RotterdamErasmus Centrum voor Zorgbestuur - iBMG(kamer J6-11)T.a.v. Joke MeijerprogrammacoördinatorPostbus 1738, 3000 DR Rotterdam

Voor verdere informatie of vragen:T 010-4088530E [email protected]

Leergang Financieel Bestuur in de zorgErasmus Centrum voor Zorgbestuur