Landschapsbeheer Groningen seizoens magazine #2 juni 2015

8
Samen houden we het landschap mooi! #2 Nieuwsbrief juni 2015 Tien jaar Iepenwacht Groningen 2 Boek Groninger kleibossen 3 Mien toentje 4 Wolfspoot? 4 Op stap: Helmster ommetje 5 Zuurdijk rondt projecten feestelijk af 6 Jouw omgeving 7 Foto: André Eijkenaar

description

De seizoens magazine van Landschapsbeheer Groningen, met weetjes, nieuws, tips en elke editie een andere wandelroute!

Transcript of Landschapsbeheer Groningen seizoens magazine #2 juni 2015

Samen houden we het landschap mooi!

#2Nieuwsbrief

juni 2015

Tien jaar Iepenwacht Groningen 2 Boek Groninger kleibossen 3 Mien toentje 4Wolfspoot? 4

Op stap: Helmster ommetje 5 Zuurdijk rondt projecten feestelijk af 6 Jouw omgeving 7

Foto

: And

ré E

ijken

aar

Vol VertrouwenHet nieuwe college van de provincie Gro- ningen presenteerde op 23 april haar college-programma voor de komende 4 jaar. Een inspirerend programma dat ons uitnodigt om samen aan de slag te gaan voor een mooi en leefbaar Groningen. Die uitnodiging nemen we graag aan.

Op 3 maart werd op het borgterrein Ewsum door 14 orga- nisaties het Landschapsconvenant ondertekend. In het con- venant zijn afspraken gemaakt voor een gezamenlijke aan-pak voor behoud, herstel en ontwikkeling van ons land-schap. We zijn dan ook verheugd dat de borging van de landschappelijke karakteristieken opgenomen zijn in het collegeprogramma en dat het landschapsconvenant een plek heeft. De kwaliteit van het landschap krijgt daarmee de aandacht die het verdient.

Een handtekening is snel gezet, maar het landschap gaat er pas op vooruit als er daadwerkelijk uitvoering gegeven wordt aan de samenwerkingsafspraken. Pas dan is er winst te boe- ken voor het landschap. Landschapsbeheer Groningen zal vanuit haar kennis en ervaring haar rol oppakken en zich in-zetten om de afspraken tot een succes te maken.Het college wil ook meer burgers bij natuur en landschap betrekken. Dat sluit aan bij de doelstelling van Landschaps-

beheer om het streekbeheer van en door burgers te onder- steunen en te stimuleren. Veel enthousiaste vrijwilligers zijn reeds actief en het aantal nieuwe initiatieven groeit. Ook in de zomermaanden wordt veel werk verzet door vrij- willigers. De nieuwe vruchtboombrigade is in mei gestart met de zomersnoei van vele appel- en perenbomen. “Maai- en met de zeis” trok de afgelopen weken veel belangstel-ling, mede door de nominatie voor de Nationale Natuur- prijs van het Groenfonds. Helaas werd de prijs niet gewon-nen maar wel is een eervolle vermelding binnengehaald dankzij de enthousiaste inzet van de zeisbrigade.

In de zomer genieten van het landschap kan steeds beter dankzij de vele ommetjes die inmiddels gerealiseerd zijn door de inzet van dorpsbewoners. Dit voorjaar is het Helmster ommetje in Hellum opgeleverd waarover in deze nieuwsbrief valt te lezen. Alle overige ommetjes zijn te vinden op onze vernieuwde website. Goed voor ruim 150 kilometer wandelplezier.

De Iepenwacht is er in tien jaar tijd in ge- slaagd de iepziekte te decimeren. Het samen-werkingsverband van Groninger gemeenten, provincie, terreinbeherende organisaties en andere beheerders heeft zich daarmee be-wezen als een effectieve bestrijder en waar-devol kennisplatform. Die kracht wil zij ook gaan inzetten voor andere boomziekten en -plagen.

De Stichting wil zich omvormen tot een Bomenwacht om tot een effectieve en gezamenlijke aanpak te komen van onder meer de essentaksterfte en eikenprocessierups. Een eerste aanzet hiertoe gaf zij op haar jubileumfeest dit voorjaar met een lezing van de Deense wetenschapper en senior ad- viseur bos en landschap Iben Margrete Thomsen. Zij maakte in Scandinavië de afgelopen jaren studie van de essentak- sterfte.

De essentaksterfte verspreidt zich sterk over Groningen. Een gezamenlijke aanpak hiervan staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje van de op te richten Bomenwacht. Volgens Thomsen is het niet nodig alle essen te kappen. Aangetaste essen kunnen nog jaren leven en een acceptabel beeld behouden. Anders dan bij de iepziekte, voorkomt kappen de verspreiding van de essentaksterfte niet. Vaak is het weg- snoeien van dode takken die gevaar opleveren voldoende.

2

Daarnaast wees Thomsen op het belang van het volgen van niet aangetaste essen in het veld, omdat resistente essen de weg leiden naar behoud en herstel van de soort in de toekomst.

Beheeradvies voor de omgang met de essentaksterfte vindt u op de website van de Iepenwacht.

Jacqueline de Milliano, directeur

Landschapsbeheer Groningen

Herstel iep bewijst belang gezamenlijke aanpak boomziekten

Tien jaar Iepenwacht Groningen

3

NAM-locaties krijgen gevarieerde schilIn Amsweer is dit voorjaar gewerkt. Voor Leermens en Overschild liggen plannen op de tekentafel. De drie NAM-locaties zijn ge- selecteerd voor een pilot waarin de biodiver-siteit in de groene schil wordt versterkt. Als de pilot voldoet, wordt gekeken of er meer locaties kunnen volgen.

De relatie tussen Landschapsbeheer Groningen en de NAM gaat al weer een aantal jaar terug, naar toen de eerste in opdracht van de Iepenwacht op NAM-locaties zieke iepen werden gerooid. Nu de NAM op haar terreinen last heeft van de essentaksterfte doet zij wederom een beroep op Land-schapsbeheer. Maar meer dan bij de bestrijding van de iep-ziekte, willen beide organisaties het moment gebruiken om de locaties ook een nieuwe impuls te geven en de biodiversiteit te versterken.

NatuurwaardenIn de pilot worden verschillende maatregelen genomen om de soortenrijkdom te vergroten. Het groen zelf wordt veel gevarieerder en structuurrijker. Essen maken plaats voor meidoorn, sleedoorn, veldesdoorn, lijsterbes, kardi-naalsmuts, Gelderse roos en hondsroos. De maaipaden worden vrijgehouden, maar minder intensief gemaaid. Daar-buiten gaat de vaste groenbeheerder van de NAM, Groen-totaal de Boer, extensiever maaien om de mantel mooier te maken. Er worden takkenrillen gemaakt en dood staand hout blijft in het vervolg staan omdat veel dieren hiervan gebruik maken.De variatie in flora zorgt ook voor meer diversiteit in de fau-na. Albert-Erik de Winter en Hans Eilert die de pilot opzet-

ten, verwachten vooral meer vogels en insecten. Zij hopen dat de sloten bij de locaties in overleg met het waterschap ook iets mogen verruigen, zodat ook hier meer soorten ruimte krijgen en de natuurwaarde toeneemt. Voor de NAM is dit laatste ook interessant omdat het beheerkosten bespaart. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Het is de bedoeling om samen met de Werkgroep Grauwe Kie- kendief de natuurwaarden op alle NAM locaties de komende jaren goed in kaart te brengen en het beheer waar mogelijk beter af te stemmen op de natuur- en landschapswaarden.

Boek Groninger Kleibossen brengt soorten- rijkdom in beeldVanaf de jaren ’70 zijn in het kleigebied van Noord-Groningen op diverse locaties bossen aangeplant. Deze kleibossen hebben zich ontwikkeld tot gevarieerde en structuurrijke landschapselementen met een rijke flora en fauna. Albert-Erik de Winter struint er al ruim tien jaar doorheen om de soortenrijkdom vast te leggen. In het boek ‘Groninger Kleibossen – groene parels in het agrarische cultuurland-schap’ deelt hij zijn kennis in tekst en beeld.

Het boek bevat informatie over het planten- en dieren- leven en de (cultuur)historie van de kleibossen. Daarnaast beschrijft het een aantal routes waarmee de lezer zelf kan ontdekken hoe bijzonder deze bossen zijn. Op 3 april nam gedeputeerde William Moorlag het eerste exemplaar in ont-vangst.

De uitgave is mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer, het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Meester Prikkebeen Fonds, Landschapsbeheer Groningen, Het Gro-ninger Landschap en Natuurmonumenten.

Bestellen kan via onze website: www.landschapsbeheergroningen.nl/publicaties.

Wolfspoot?

En ondertussen... Er gebeuren nog veel meer dingen; omdat we niet alles uitgebreid in de nieuwsbrief kunnen plaatsen, volgt hier- onder een aantal korte berichtjes. Voor meer informatie over deze onderwerpen kunt u kijken op onze website. Wilt u op de hoogte blijven? Like dan ook onze Facebookpagina!

In maart waren alle ogen in Nederland op Groningen gericht. Er was een Wolf (Canus lupus) gespot. Voor bosjesvrijwilligers Karel Lanting en Peter Zomerdijk kwam dit nieuws heel dichtbij. In het Middelstumerbos ont-dekten zij een enorme pootaf- druk. Ze maakten een gipsaf- druk. Van de wolf? Volgens zoogdierexperts is dat moei- lijk vast te stellen op basis van één afdruk. Via provinciale fau-na-ambtenaren weten we dat het dier wel bij Middelstum is gesignaleerd. Op de foto toont Karel Lanting trots de trofee.

4

“We wisten dat bureau Meerstad open staat voor initiatieven. Dat nodigde uit om het plan voor een buurtmoestuin voor te leggen”, vertelt mede-initiatiefnemer en voorzitter van de Volkstuinvereniging Meerstad Arjen Hartsema.

Vanaf het allereerste begin stond vast dat het een gemengde tuin moest worden. Een deel gezamen-lijk, een deel individuele percelen. Samen 1500m2.

Het draagvlak dat bureau Meerstad als voorwaarde stelde, bleek geen probleem. Wat tweeënhalf jaar geleden begon met een groepje van drie, was al snel een zesmanschap waarmee een tijdelijk bestuur kon worden gevormd dat een nulmeting uitvoerde in de nieuwbouwwijk naast Groningen-stad. Vijftien bewoners lieten weten interesse te hebben in een perceel.

Dit jaar is intensief voor de vereniging. De indivi-duele percelen zijn opgeleverd en het gezamen- lijke deel is ingericht, met onder meer fruitbomen, hagen en gras. “Het is fantastisch te zien hoe de buurtbewoners aan de slag zijn gegaan; ieder op z’n eigen manier.”

De bewoners delen tips en ideeën via prikbor-den en facebook (volkstuinvereniging Meerstad). “Sociale cohesie was voor ons de belangrijkste reden voor dit initiatief. Mensen leren elkaar kennen. We organiseren ook activiteiten, zoals een oogstdag en een pompoenwedstrijd.” Maar ook de biodiversiteit speelde mee. “We hebben een imker gevraagd om hier te komen werken. Hij gaat Meer-stad-honing maken.”

Mien toentje

Vruchtbomenbrigade Op 21 mei ging de vruchtbomenbri-gade los! Menso Martens leert ze de kneepjes van het vak en ze gaan weke- lijks een boomgaard aanpakken.

Bijzonder de zeis voor de zeisbrigadeDe zeisbrigade kreeg onlangs een heel bijzondere zeis. Trea van der Heide gaf hen de zeis van haar vader, Appie van der Heide, zodat die weer in gebruik kan worden genomen. Christ van Beek heeft de zeis helemaal opgeknapt, hij ziet er uit als nieuw!

Project ‘Herstel en versterking wierden in Middag-Humsterland’ Met dit project werken wij in Ezinge en Saaksum aan de instandhouding van de bijzondere wierdestructuur. Begin juni ging de schop in de grond om de geschiedenis van de dorpen zichtbaar te maken in de dorps- kernen. Links huidige situatie Ezinge.

!!

!!!!

!!

!!

!!!!

hoof

dweg

prov

inci

alew

eg

veenweg

deldenlaan

kappershuttenweg

oestlaan

zand

wer

fpopulierenlaan

kerkstraat

menoldalaan

76

5

43

2

1

Hel

lum

Wol

dslo

ot

Uite

rbur

ensl

oot

Haansvaart

Haa

nsva

art

Wol

dslo

ot

Lege

nda

!!in

fopu

nt

!Sst

artp

unt

!i"pa

rkee

rpla

ats

!5ba

nkje

Hel

mst

er O

mm

etje

±0

200

100

Met

ers

!!c

5

Op Stap:

Hellum ligt op de zandrug, die door aanplant van bomen als een groen lint door het Duurswold slingert. Het Helmster Ommetje laat u in vijf kilometer kennismaken met dit voor-malige veengebied.

De HaansvaartVanaf het haventje van Hellum, waar het ommetje begint, loopt de route eerst een stuk langs de Haansvaart. Landbou-wer Hindrik de Haan liet deze vaart graven om vruchtbare wierdegrond aan te kunnen voeren. Het kanaal eindigt bij de Haanssluis. Dit Rijksmonument is in 2011 grondig geres-taureerd.

Oude verkavelingTot ongeveer een halve eeuw geleden werd het land-schap gekenmerkt door een middeleeuws verkavelings- patroon. Lange, smalle kavels, door sloten en lanen geschei-den, strekten zich uit tot aan het Schildmeer. Door een grote ruilverkaveling is dit patroon grotendeels verdwenen. Een rustpunt halverwege de route biedt uitzicht op landerijen waarin de verkaveling nog is terug te zien.

Walfridus kerkIn de Walfridus kerk uit de elfde eeuw hangen de oudste rouwborden van de provincie Groningen. Ook het oudste bewaarde muziekstuk uit de noordelijke Nederlanden komt uit Hellum. Het gaat om een paasspel uit een middeleeuws misboek, dat nu wordt bewaard in het Catharijneconvent in Utrecht.

Helmster Ommetje

BoerenlandpadHet Helmster Ommetje loopt deels over boerenland. De bijdrage uit de Boerenlandpadregeling van de provincie Gro-ningen is voor veel ommetjes onmisbaar, omdat particulier land vaak de ontbrekende schakel in een ommetje is.

U kunt dit ommetje in ruim een uur wandelen, de route is 5 km lang

10

!!

!! !! !!

!!

!!!!hoofdweg

provincialeweg

veenweg

deldenlaan

kappershuttenweg

oestlaan

zandwerf

populierenlaan

kerkstraat

menoldalaan

7 6

5

432

1

Hellum

Woldsloot

Uiterburensloot

Haansvaart

Haansvaart

Woldsloot

Legenda!! infopunt

!S startpunt

!i" parkeerplaats

!5 bankje

Helmster Ommetje

±0 200100Meters

!!c

!!

!!!!

!!

!!

!!!!

hoof

dweg

prov

inci

alew

eg

veenweg

deldenlaan

kappershuttenweg

oestlaan

zand

wer

f

populierenlaan

kerkstraat

menoldalaan

76

5

43

2

1

Hel

lum

Wol

dslo

ot

Uite

rbur

ensl

oot

Haansvaart

Haa

nsva

art

Wol

dslo

ot

Lege

nda

!!in

fopu

nt

!Sst

artp

unt

!i"pa

rkee

rpla

ats

!5ba

nkje

Hel

mst

er O

mm

etje

±0

200

100

Met

ers

!!c

N

Op 22 augustus krijgt het dorp een passende afsluiting van alle projecten, waaronder het herstel van de begraafplaats met het lykhoeske en de molenbiotoop. In en rond de kerk wordt een 24 uur durende Hogelandsymfonie uitgevoerd door componist en organist Jacob Lekkerkerker, stemkun-stenares Greetje Bijma, altviolist Oene van Geel en elektro- nisch muzikant Alfredo Genovesi, die het geluid van het orgel ook buiten de kerk zal brengen. Lekkerkerker verbleef voor zijn compositie twee weken als artist in residence in twee recreatiewoninkjes in het dorp. Hij fietste rond, proef-de de sfeer en registreerde de geluiden om ze terug te laten komen in de symfonie die hij speciaal voor het dorp schreef.

WindhandelveilingHoe slaagt een dorp met 160 inwoners erin zo veel voor elkaar te krijgen? Misschien wel juist doordat het zo klein is, meent Annette Broekhuizen. “Als er iets moet gebeuren, werken we er met het hele dorp aan”, vertelt ze. Zo herin-nert ze zich het potpourriconcert voor de grafsteen voor Armhoes Joapke (zie kader) en de windhandelveiling voor het orgel op nationale orgel- en molendag. “Beide hebben wind nodig om het te doen.”

Dat werd ook duidelijk na restauratie van de molen. Hij bleek onvoldoende wind te vangen om daadwerkelijk te kunnen draaien. Dus zette het dorp wederom zijn schouders onder een project: herstel van de molenbiotoop. Het weghalen van windvangende essen hielp de molen, maar riep wel de be-hoefte aan nieuw groen op. Langs het pad rond het dorp werd de bosrand daarom b(l)oeiender gemaakt. Het pad kreeg ook een naam: het ‘Meester van Weerdenpad’, vernoemd naar de oud schoolmeester, organist en kerkvoogd van het dorp.

Dat Zuurdijk er nu in is geslaagd om alle projecten met een et-maal muziek af te sluiten, doet Annette Broekhuizen hoorbaar deugd. “Een symfonie van 24 uur, wie bedenkt zo iets. Ik vind het geweldig. De symfonie begint op zaterdagmiddag vier uur en kent drie hoogtepunten, waaronder het vroege vogeldeel op zondagochtend rond half acht.

Meer informatie over Zuurdijk en de Hogelandsymfonie vindt u op www.zuurdijk.org.

6

Hogelandsymfonie van 24 uur laat orgel van verrassende kant horenVan het een komt het ander en in Zuurdijk is dat inmiddels heel wat. Met het winnen van de prijsvraag van de jubilerende Stichting Oude Groninger Kerken in 2009 kwam een dynamiek op gang die het dorp de afgelopen jaren veel heeft (terug)gegeven, waaronder het orgel en de begraaf- plaats. “Dit is een gek dorp waarmee je gekke dingen voor elkaar krijgt”, vertelt Annette Broek- huizen, fondsenwerver, maar vooral enthousiast dorpeling.

6

Zuurdijk rondt projecten feestelijk af

Stepping stoneIn 2009 bestond de Stichting Oude Groninger Kerken 40 jaar. Zij schreef een prijsvraag uit voor een project. Zuurdijk wilde al heel lang een steen aan de (arme) noordkant van het kerkhof voor Armhoes Joapke, die zijn klasgenootjes volgens de over-levering van Geuchien Zijlma huilend moest vertellen dat hij niet wist waar zijn vader en moeder begraven lagen, omdat de grond weer was aangestampt en een grafsteen ontbrak. De onthulling van de steen werd de aftrap van het volgende project: herstel van het orgel.

Steen voor armhoes Joapke, Zuurdijk

Lijkhuisje Zuurdijk voor Lijkhuisje Zuurdijk na

Wil je een groene activiteit onder de aandacht brengen? Laat het ons weten. We plaatsen hem graag in de groene agenda op onze website.

Groen en Doen vouchersVeel vrijwilligers vinden het leuk en interessant om hun groene kennis verder te ontwikkelen. Daarvoor hebben wij een uitgebreid cursusaanbod. Zou jij ook wel een cursus of workshop willen volgen? Dan is deze zomer een goed moment. Groen en Doen, het bekende opleidingspro-gramma voor groene vrijwilligers van het ministerie van EZ, biedt deze zomer waarschijnlijk de mogelijkheid vouchers aan te vragen. Hiermee kun je een cursus voor jou en je collega vrijwilligers vergoed krijgen. Hebben jullie als vrijwilligersgroep interesse? Aarzel dan niet te lang. We verwachten een grote toeloop en het aanbod is beperkt.

Meer weten? Kijk op: www.groenendoen.nu. ofwww.landschapsbeheergroningen.nl/actieveburgers

Jouw omgeving

Onze brigades zijn zo fanatiek dat ze bijna landschap te kort komen. Zo zijn onze zeisers op zoek naar terreintjes die niet machinaal gemaaid kunnen worden en die van grote waarde zijn voor de biodiversiteit. Denk aan een oude boomgaard of een struweeltje dat is aangelegd voor broedvogels. En deze

Terreintjes gezochtwinter komt de knotbrigade graag bij u knotten als u knot-bomen heeft die van belang zijn voor het landschap, maar die u zelf niet kunt onderhouden. Meer weten, bijvoorbeeld over de kosten die hieraan zijn verbonden? Kijk op onze website.

Eerste veldwerkdag Natte Landschapselementen project

Vier juni vond de eerste veldwerkdag plaats van het Natte Landschapselementen project. Een enthousiast groepje mensen heeft een mogelijke pingoruïne onder-zocht. “We gebruikten boren en gutsen, zagen veen in soorten, keileem met gra-nietjes etc. Behalve zien moet je ook voelen: is het lemig, voelt het stevig? Het was heerlijk om zo onderzoekend buiten bezig te zijn!”

Samen met Erfgoedpartners is op 20 juni een verdwenen kolk bij Pieterburen onder-zocht, een verslag hiervan vind je op onze website. Half september gaan we, o.l.v. een archeoloog opzoek naar verdwenen kolken in Hongerige Wolf en later volgt een aantal locaties in het Westerkwartier. Houd onze groene agenda in de gaten voor meer acties!

Wil je mee te doen? Neem dan contact op met [email protected]

Colofon Nieuwsbrief 23e jaargang nummer 2/2015 ISSN 1388-0861

Uitgegeven door:Landschapsbeheer Groningen Roderwolderdijk 60, 9744 TH Groningen tel.: (050) 534 51 99www.landschapsbeheergroningen.nl

RedactieRiek Guikema Schrijfburo Andre Eijkenaar

Fotografie: Lanschapsbeheer Groningen, tenzij anders vermeld.

Ontvangt u de nieuwsbrief voortaan liever digitaal? Mail dan uwgegevens naar [email protected].

Like onze facebookpagina en blijf altijd op de hoogte! Als eerste onze nieuwtjes weten, mee doen aan leuke wedstrijden en leuke, mooie foto’s bekijken. Maar ook uw mening aan ons laten weten of uw foto’s met ons delen :)

Eindredactie: Ine Bielevelt en Joke Schaapman Vormgeving: www.hehallohoi.com

Het WaddenfondsDaarom Landschapsbeheer:

“Het Waddenfonds heeft het project Boerderijen aan de Waddenkust gehonoreerd vanwege een meervoudig effect in de waddenregio. Het project gaat met respect om met het cultuurhistorisch waardevol erfgoed in het kenmerkende open waddenlandschap en laat ruimte voor verande- ringen in de landbouw en de functies in het gebied. De uitvoering heeft veel overleg en voorlich- ting gevergd. Nu het gerealiseerd is, zijn er weer vele pareltjes in het Groninger waddengebied te bewonderen en deels is ook de B&B functie versterkt. Veel herstelde erven sluiten goed aan op het fiets-netwerk en waddenwandelpadennetwerk die ook zijn ondersteund door het Waddenfonds. De meerwaarde zit hem in de samenhang.”

Rudolf Fijen, coördinator uitvoering Waddenfonds