Kulturama Jazz 2012

8
PROGRAMMA 30CC_jazz_6.indd 1 12/12/11 14:29

description

Programmabrochure van Kulturama Jazz

Transcript of Kulturama Jazz 2012

PROGRAMMA30CC_jazz_6.indd 1 12/12/11 14:29

a

2

Met pianist Bill Carrothers halen we internationale klasse in huis. De Amerikaan geldt als een van de belangrijkste jazzpianisten van de afgelopen jaren en heeft een speciale band opgebouwd met België. Zo werkte hij eerder al met Toots Thielemans samen en speelde hij met Nicolas Thys en Dré Pallemaerts in de beroemde jazzclub The Village Vanguard in New York. Met materiaal van deze liveopnames verscheen dit jaar een nieuwe dubbelcd: A Night at the Village Vanguard (Pirouet Records). “Pianist Bill Carrothers – vroeger vaak in één adem genoemd met generatiegenoot Mehldau – houdt ook van dat soort slow motion, luister maar naar zijn interpretatie van Clifford Browns jubelsong Joy Spring op de dubbele cd A Night at the Village Vanguard. Zijn trio met de weergaloze Belgen Nic Thys (bas) en Dré Pallemaerts (drums) brengt twee fijne en goed uitgebalanceerde sets. Daarmee tonen ze zich waardig om op deze legendarische plek te staan.” (Didier Wijnants in De Morgen)Carrothers brengt eerst solowerk uit zijn nieuwste cd Excelsior. Daarna schittert hij in triobezetting met Dré Pallemaerts op drums en Drew Gress op bas.Een concert voor de echte pianoliefhebber!

met: Solo: Bill Carrothers (piano) / Trio: Bill Carrothers (piano) - Dré Pallemaerts (drums) - Drew Gress (bas)

Bill Carrothers solo & trio

MarC Van den hoof Double billMarc Van den hoof in gesprek met Jeroen revalk (Cobra)19.00 - 19.45 uur foyer 30CC/schouwburg gratis, enkel voor tiCKethouders concert

© K

onst

antin

Ker

n

AN EVENING WITH BILL

vrijdag 17 februari 201220.00 uur - Bill Carrothers solo21.30 uur - Bill Carrothers trio30CC/schouwburg € 14/12 (rang 1) - € 12/10 (rang 2) - € 10/8 (rang 3)

1

PRAKTISCHEXTRA:

1

30CC_jazz_6.indd 2 12/12/11 14:29

a

zaterdag 18 februari 201219.30 uur - deuren20.00 uur - Grey reverend21.30 uur - the Cinematic orchestra30CC/schouwburg€ 20/18 (rang 1) - € 16/14 (rang 2) - € 10/8 (rang 3)

1

PRAKTISCH

3

Met The Cinematic Orchestra hangt een grote vis aan de jazzhaak. Speciaal voor Kulturama zakken ze voor een eenmalig concert naar Leuven af. Verwacht je aan een overweldigende luisterervaring. De muziekwereld was in 1999 meteen in de ban van deze Britse multigetalenteerde groep. “An unusual and frankly remarkable project”, vond het muziektijdschrift Mojo. De band rond Jason Swinscoe, ex-medewerker van muzieklabel Ninja Tune, vermengt jazzimprovisatie met live-dj en elektronische samples. Naast de prima onthaalde albums, staat het Orchestra vooral bekend om haar geweldige livereputatie, een warmbloedige mix van jazz en filmische triphop.Momenteel werken ze aan een opvolger van hun laatste full release Ma Fleur (2007). Je hoort dus een com-binatie van nieuw en ouder werk.

Als support nodigen we Grey Reverend uit, het soloproject van singer-songwriter-componist L.D. Brown. Brown heeft een volstrekt unieke stijl, met hints akoestische folk, blues en jazz. Door een spier-aandoening aan zijn handen speelt hij ook met een unieke gitaaraanslag, maar zijn nummers dragen vooral op zijn ogenschijnlijk eenvoudige, eerlijke stem.Sinds 2006 werkt hij mee aan The Cinematic Or-chestra: eerst aan hun studioplaat Ma Fleur en ver-volgens op hun tournees. De eerste single uit Ma Fleur bewerkte hij tot zijn eigen To Build a Home. In november 2011 was hij nog een opgemerkte gast in het Leuvense Depot naast headliner Raphael Saadiq.

the CineMatiC orChestra & Grey reVerend

Voor, tussen en na de concerten strelen de dj’s Big Train & White Jazz je oren. Achter deze pseudonie-men schuilen twee gepassioneerde muziekmensen, Frank Hessens en Kurt Overbergh. De laatste is in het dagelijkse leven zowaar artistiek directeur van de Ancienne Belgique. Ze willen jazz uit zijn context ha-len, weg van teveel zelfgenoegzaamheid en ‘bon ton gezeik’. Hittin’ new ears with 100% jazz is hun motto.

© S

teve

Dou

ble AN EVENING WITH

THE CINEMATIC ORCHESTRA

EXTRA:

30CC_jazz_6.indd 3 12/12/11 14:29

4

Rebirth::collective is een nieuw ensemble opge-richt door trombonist Dree Peremans. In de octetvorm van Rebirth::collective kan hij niet enkel zijn kwaliteiten als virtuoos instru-mentalist, maar ook als componist en arran-geur kwijt. De muziek van de band sluit aan bij de hardbop en de postbop, maar dan in een zeer actueel kleedje. Zij spelen een mix van eigen werk en standards, echter steeds gearrangeerd voor deze opvallen-de bezetting, waardoor ze soms als een intimis-tisch ensemble, dan weer als een mini-bigband klinken. Jazz die je vangt en meesleurt van be-gin tot eind.

met: Dree Peremans (trombone), Jo Hermans (trom-pet), Jan Eggermont (altsax, klarinet), Wietse Meys (tenorsax), Joppe Bestevaar (baritonsax), Ewout Pier-reux (piano), Jos Machtel (contrabas) en Toni Vitaco-lonna (drums)

Rops is een alleenspraak in vrij vers van en door Josse De Pauw, geschreven voor een varken en dus deels voor hemzelf, over het genot van de kla-verwei en de geborgenheid van de stal, het verlies van zijn kloten, de gestaag zwaarder wegende speklaag, over de angst voor het slagersmes, over zijn uiteindelijke missie en zijn twijfels over dat andere zoogdier, de mens. Snare is een deel van Eric Thielemans, de spiegel van zijn ziel, de klankkast van zijn lichaam, de sna-re drum die het varken uitgeleide doet. Et les au-tres, dat zijn Rudy Trouvé op gitaar en melodica en Wim Lots met tekeningen die hij live uitvoert.Vier mannen met een eigen instrument proberen stug en elk op hun manier samen te vertellen waar het over gaat. Een fantastische soundtrack met een bloedmooi verhaal. We mixen het beste van twee werelden: jazz & words.

met: Josse de Pauw (tekst, verteller), Wim Lots (live schilderingen), Eric Thielemans (drums, percussie) en Rudy Trouvé (gitaar, melodica, synths)

Een double bill om je vingers van af te likken. Enerzijds een audiovisuele vertelling met een livesoundtrack en anderzijds een fantastisch concert van een bonte bende jazzspelers van hoog niveau.

een organisatie van 30CC en Appeltuin Jazz

ROPS, SNARE ET LES AuTRESVERSuS REBIRTH::COLLECTIVE

zondag 19 februari 201215.00 uur - rops, snare et les autres 16.30 uur - rebirth::collective

de appeltuin € 14/12, max. 200 plaatsen

5

PRAKTISCH

© G

uy V

an D

e Poe

l

30CC_jazz_6.indd 4 12/12/11 14:29

5

Jos Knaepen aka The Jazzman ontdekte jazz op zijn zeventiende. De eerste lp’s van Django Reinhardt en Sidney Bichet uit 1961 deden hem bezwijken voor de jazz-muziek. Toen hij een jaar later het festival Comblain-la-Tour bijwoonde, groeide ook meteen zijn interesse voor fotografie.

Zijn professionele carrière begon in de vroege jaren ’70 en zijn prijswinnende fo-to’s werden regelmatig tentoongesteld in heel België. Toch was het pas in 1990 dat hij zich volledig toelegde op de jazzfotografie. Intussen reist Knaepen de hele we-reld rond. Daar waar jazz is, vind je The Jazzman om ‘een moment in de tijd’ vast te leggen. In eigen land is hij onder meer vaste huisfotograaf voor Gent Jazz Festi-val en Jazz Middelheim, maar ook in de VS heeft hij een benijdenswaardige repu-tatie opgebouwd. Gerenommeerde jazzmagazines als Downbeat, Jazz Times en allaboutjazz.com maken dankbaar gebruik van zijn werk.

Dit jaar bieden 30CC en toerisme Leuven maar liefst twee voordelige arrangementen aan, speciaal op maat van boppers en hipcats. Kies voor de Classic of Modern formule, in combinatie met de gewenste hotelcategorie, en geniet maximaal van dit unieke jazzfestival. De prijs varieert van van 59,50 euro tot 121 euro per persoon (tweepersoonskamer).

hoteloverzicht op www.kulturama .be > verblijf reservaties : 016 27 22 73 of weekends@leuven .be , uiterlijk 3 weken vooraf

ticket voor An Evening with Bill Carrothers (> p. 2)met voorgesprek Marc Van den Hoof – Double Bill & gratis cava overnachtingexpo Jos Knaepen (> hierboven) met gratis boek & gratis drankje in Café Van de Velde

van donderdag 16 tot en met zondag 19 februari 2012donderdag: 12 .00 - 18 .00 uur / vrijdag: 10 .00 - 18 .00 uur zaterdag: 10 .00 - 17 .00 uur / zondag: 14 .00 - 18 .00 uurde bib leuven - tweebronnen gratis

2

ticket voor An Evening with The Cinematic Orchestra (> p. 3)overnachtingticket voor Jazzora Brunchconcert met Cat Toren Trio (> p. 7)ticket voor rops, snare et les autres versus Rebirth::collective & gratis drankje (> p. 4)

jOS KNAEPEN

jAZZ CLASSIC

THE jAZZMAN EXPO

jAZZ MOdERN

Maak kennis met werk uit zijn oeuvre, van concertfotografie tot snapshots. Een expo vol verhalen. Jazz is de liefde van zijn leven. En om het met de grote Toots Thielemans te zeggen: “Jos’ camera has eyes, ears and heart!”

PRAKTISCH rondleid inG door Jos KnaepenOp zaterdagochtend geeft fotograaf Jos Knaepen zelf een rondleiding door zijn expo. Ontdek de man achter de lens en de verhalen achter de foto’s.

zaterdag 18 februari 2012, 1 1 .00 uur max . 25 personen gratis, mits inschrijving via 30CC@leuven .be

EXTRA:

KuLTuRAMA jAZZARRANGEMENT

PRAKTISCH

30CC_jazz_6.indd 5 12/12/11 14:29

6

Een bonte verzameling gerenommeerde Waalse, Brusselse en Vlaamse muzikanten brengt – speci-aal voor deze Kulturama – de grote klassiekers uit de jazz/rock-fusion periode van de jaren 70/80/90, aangevuld met eigen composities.met: Patrick Deltenre (gitaar), Michel Bisceglia (Fender Rhodes en piano), Yves Baibay (drums), Werner Lauscher (bas) en Frank Deruytter (saxen)

donderdag 16 februari 2012, 20 .00 uur (deuren) 22 .00 uur (concert)at the Bebop€ 12, max . 180 plaatsenreservatie : www.atthebebop.be of ter plaatse

donderdag 16 februari 2012, 20 .00 uur Kamermuziekzaal lemmensinstituut€ 9 - € 6 (studenten) - € 5 (cultuurkaart K .U .leuven), vrije zitreservatie : www.lemmens.be - 016 23 39 67

vrijdag 17 februari 2012, 21 .00 uur CC oratoriënhof€ 8 (kassa) - € 6 (studenten/voorverkoop) , max . 80 plaatsenreservatie: CC oratoriënhof: 016 22 81 07 - oratorienhof@live .bewww.oratorienhof.be of folk in leuven: fil@folkinleuven .bewww.folkinleuven .be

o .l .V. franK VaGanéeEen avond gewijd aan Duke Ellington. Op het pro-gramma heel wat vroeg werk van deze veelzijdige jazzcomponist, zoals Take the A-train of Sophisticated Lady, maar ook enkele van zijn eigenzinnige arrange-menten, gebaseerd op Griegs Peer Gynt en Gershwins Rhapsody in blue.

Maarten deCoMBel trioDit project rond gitaarvirtuoos Maarten Decombel bevindt zich op het kruispunt van jazz, folk en klassiek. Met de gitaar als centrale pijler mengt het trio inventie-ve lijnen, improvisaties en grooves tot een jazzcocktail die recht naar het hart gaat.met: Maarten Decombel (gitaar), Louis Favre (drums) en Rui Salgado (bas) een organisatie van CC Oratoriënhof, Curieus Leuven, Vermey-lenfonds en Folk in Leuven vzw

vrijdag 17 februari 2012, 22 .30 uur hungariagratis, max . 150 plaatsen

rootRoot neemt je mee naar een universum waar psyche-delica en harmonie elkaar de hand reiken. Een mix van rauwe, opzwepende ( jazz)funk, meeslepende klassieke en jazzy (pop)ballades en feestelijke hiphopsamples.met: Dominique Vantomme (rhodes/wurlitzer/orgel), Mirko Banovic (bas) en Geert Roelofs (drums)

BELFuSION

BELFuSION

BIG BANd VAN HET LEMMENS-INSTITuuT

jAZZORA

LATE NIGHT jAZZ

LATE NIGHT jAZZ

M O R E K u L T u R A M A j A Z Z

3

6

7

4

30CC_jazz_6.indd 6 12/12/11 14:29

7

zondag 19 februari 2012, 21 .00 uurstUK Cafégratis

8

Cat toren trio

Jazzpianiste Cat(herine) Toren (CAN) improvi-seert en componeert over de verschillende stijlen heen. Hier vormt ze een trio met Nathan Ellman-Bell (US) op drums en ‘onze’ Lennart Heyndels op contrabas.

een organisatie van CC Oratoriënhof en Curieus Leuven

Ontdek de unieke samenwerking tussen de Noorse jazz-pianist en electrojazzpionier Bugge Wesseltoft en de Duitse producer Henrik Schwarz. Een fantastisch hu-welijk tussen techno en jazz!

zaterdag 18 februari 2012, 20 .00 uur stUK soetezaal€ 15 , max . 203 plaatsenreservatie : www.stuk.be

8

jAZZORA BRuNCHCONCERT

WESSELTOFT & SCHWARZ duO WilliaM hooKer & GUest

De fenomenale en energieke drummer William Hooker staat garant voor onvergetelijke performances. Deze mu-zikant, componist en dichter speelt vaak met o.a. David Murray, William Parker, Lee Ranaldo, Zeena Parkins en DJ Olive. Voor dit programma brengt hij een New Yorkse freejazz-collega mee.

een organisatie van STUK en Artefact

jAZZ OP ZONdAG

M O R E K u L T u R A M A j A Z Z

WILLIAM HOOKERWESSELTOFT & SCHWARZ duO

zondag 19 februari 2012, 1 1 .00 uur (brunch) - 12 .30 uur (concert) CC oratoriënhofconcert & brunch: € 20 concert : € 12 (kassa) - € 10 (studenten/voorverkoop) , max . 80 plaatsenreservatie : 016 22 81 07 - oratorienhof@live .be www.oratorienhof.be

4

30CC_jazz_6.indd 7 12/12/11 14:29

WWW.30CC.BE 016 300 900 30CC/TICKETBALIE TW�BRONNEN, DIESTSESTRAAT 49 , 3000 LEUVEN

TENZ IJ ANDERS VERMELD

2

STA

TIO

N

Tiensestraat

Blijde Inkomststraat

Kap

ucijn

envo

er

Diestsestraat

Parij

sstr

aat

Scha

pens

traa

t

Naa

mse

stra

atN

aam

sest

raat

Andreas

Ves

aliuss

traat

Braba

nconnes

traat

Bondgenotenlaan

Vaartkom

Brusselsestraat

Brusselsestraat

Tervuursestraat

Mgr. Van Waeyenberghlaan

Burgem

eeste

rstra

at

F. Lintstraat

Parkstraat

Weldadigheidsstraat

Parkstraat

Mechelse

Vaartstraat

Mar

ia Ther

esias

traat

Diestsevest

straat

GroteMarkt

Tiensestraat

Tiensestraat

Tiensestraat Blijde Inkomststraat

t

Kap

ucijn

envo

er

Diestsestraat

Parij

sstr

aat

Scha

pens

traa

t

Naa

mse

stra

atN

aam

sest

raat

Andreas

Ves

aliuss

traat

Braba

nconnes

traat

Bondgenotenlaan

Vaartkom

Brusselsestraat

Brusselsestraat

Tervuursestraat

Mgr. Van Waeyenberghlaan

1

Burgem

eeste

rstra

at

F. Lintstraat

Parkstraat

Weldadigheidsstraat

Parkstraat

Mechelse

Vaartstraat

Mar

ia Ther

esias

traat

Diestsevest

straat

GroteMarkt

2

1. 30cc/Schouwburg, Bondgenotenlaan 212. De Bib Leuven - Tweebronnen, Diestsestraat 493. At The Bebop, Tiensestraat 824. cc Oratoriënhof, Mechelsestraat 1115. De Appeltuin, Weldadigheidstraat 746. Hungaria, Baron d’Eynattenstraat 67. Kamermuziekzaal Lemmensinstituut, Herestraat 538. STUK, Naamsestraat 96

1

3

6

7

8

4

5

5

V.U

.: sc

hepe

n D

enis

e V

ande

voor

t, Pr

ofes

sor

van

Ove

rstr

aete

nple

in 1

, 300

0 Le

uven

30CC_jazz_6.indd 8 12/12/11 14:29