Koerier Extra november 2014

24
ERIER EXTRA K VIERMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VOOR DE MEDEWERKERS VAN PSYCHIATRISCH CENTRUM SINT-AMANDUS Je hobby Nicole Van Ryckeghem: globetrotter De monkelaar De natuur inspireert Over de mensen Een terugblik met Luc De Clercq in 3 vragen PC Sint-Amandus, Reigerlostraat 10, 8730 Beernem - Tel. 050 79 95 02 [email protected] - www.st-amandus.be NOVEMBER 2014

description

 

Transcript of Koerier Extra november 2014

Page 1: Koerier Extra november 2014

ERIEREXTRAKVIERMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VOOR DE MEDEWERKERSVAN PSYCHIATRISCH CENTRUM SINT-AMANDUS

Je hobbyNicole Van Ryckeghem:globetrotter

De monkelaarDe natuur inspireert

Over de mensenEen terugblik met Luc De Clercq in 3 vragen

PC Sint-Amandus,Reigerlostraat 10, 8730 Beernem - Tel. 050 79 95 [email protected] - www.st-amandus.be

NOVEMBER2014

Page 2: Koerier Extra november 2014

2 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

RedactieraadLiesbet WerbrouckRalph BonteKoen VanquaethemCarl Baele

Met dank aangelegenheidsauteurs en -medewerkers:Koen De FruytElise PattynMarlies HemeryckComité patiëntveiligheidAnnelies van VoorenAnita Scheepmansmedewerkers De EntConny Van AckerBrecht VanthournoutNicole VanryckeghemLuc DebruyckereLuc De Clercq

VormgevingKliek Creatieve Communicatie

DrukDrukkerij Hudders

Wil je geen papieren versie [email protected] (dect 1020).

In dit nummer3 Edito

4 Agenda Forum 4 juni 2014: systematisch reflecteren over zorg Interview met netwerkcoördinator Elise Pattyn

7 De Monkelaar

8 Kort nieuws

10 Tussen de mensen Brecht Vanthournout combineert wielrennen en werken

12 Gekiekt

16 Je hobby Nicole Van Ryckeghem: globetrotter

18 Ons beleid Beleidsplan van het facilitair departement Projectgroep hoog-risico medicatie

21 Over de mensen Een terugblik met Luc De Clercq in 3 vragen

24 Inzoomen

Liesbet [email protected]

(dect 1020)050 79 95 02

Heb je vragen bij deze Koerier Extra, suggesties,

bemerkingen, tips voor een onderwerp, onderdruk dan deze uitbarsting van creativiteit niet!

Je kunt hiervoor ook terecht op het directiesecretariaat.

Page 3: Koerier Extra november 2014

3KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Een Koerier Extra voor, door en over medewerkers!

Beste lezer,

Na het voorjaarsnummer en een korte pauze tijdens de zomer, ligt er opnieuw een editie van de Koerier Extra voor je klaar.

Zoals op de cover van deze Koerier Extra staat, streeft de redactie er ieder nummer opnieuw naar om een tijdschrift voor jullie, medewerkers, klaar te stomen.De directie staat erop alle medewerkers op permanente wijze te informeren over het ‘kleine’ en ‘grote’ nieuws dat te beleven valt binnen en buiten het centrum. Met de Koerier Kort, de Koerier, de Koerier Extra, TIEH,... wenst de directie iedereen te betrekken bij het grote geheel waar PC Sint-Amandus voor staat. Dit nieuws staat wellicht soms ver af van de dagelijkse praktijk van een afdeling of dienst of van waar ieder dag in dag uit mee bezig is, maar welke opdracht je in dit Centrum ook hebt – jij draagt ook je steentje bij aan dit ‘grotere geheel’ dat ons allemaal bindt nl. kwaliteitsvolle ondersteuning te bieden aan mensen met een psychische kwetsbaarheid.

In die zin is de Koerier Extra een tijdschrift voor medewerkers, met onder andere informatie die doorsijpelt van uit de projectgroepen van het algemeen beleidsplan tot bij jou op de werkvloer.Deze keer licht Luc Debruyckere het facilitair beleidsplan toe en krijg je een zicht op het project hoog-risico medicatie. De werking van het traumateam en de vertrouwenspersonen wordt uit de doeken gedaan, je leest over een nieuw overlegorgaan dat is opgericht in PC Sint-Amandus met name de lokale stuurgroep ethiek en we brengen de laatste ethische nota over ‘systematisch reflecteren in de zorg’ nog eens onder de aandacht.

Daarnaast wil de Koerier Extra ook een tijdschrift zijn van medewerkers en door medewerkers, een weergave in woord en beeld van het leven van elke dag op de werkvloer, een tijdschrift met bijdragen of input van jou, inhoud die heel dicht staat bij jullie dagelijkse werk, met nieuws waar jij zelf deel van uitmaakt, verhalen in de geest en de sfeer van de organisatie, de concrete inhoud achter de sleutelwaarden.ik wil je graag uitnodigen om met de redactieraad mee te denken. Nodig je familie uit op de afdeling, ontvang je externen, doe je een activiteit met het team buiten de werkuren, heb je een leuke foto getrokken op een personeelsactiviteit, wil je een plek op de campus in de kijker zetten, je een dag laten volgen … laat het weten aan de redactie via [email protected] , spreek een redactielid … Je helpt mee aan een Koerier Extra van en door medewerkers.

En daarnaast als laatste, maar niet het minst belangrijke, wil de Koerier extra een tijdschrift zijn over medewerkers. Ben je een gepassioneerde hobbykok, heb je een leuke hobby, heb je een sportieve uitdaging gehaald, heb je een bepaalde passie, een engagement in je vrije tijd, werk je hier samen met een familielid, wil je eens over jouw opdracht in het centrum vertellen, speel je in een muziekgroep, …. Of … of, laat het ons weten!

Samen kunnen we een Koerier Extra maken voor, door en over medewerkers maken.De redactie kijkt uit naar jouw inbreng!

Veel leesplezier!

EDITO

Liesbet WerbrouckDirectiesecretariaat

Herfst

Herfstkleurenzacht licht

tijd van inkeer.Herfst vol hoop

drager van het zaadvan morgen.

Page 4: Koerier Extra november 2014

4 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2013

...

ACTIVITEITEN - ACHTER DE RUG

AGENDA

ACTIVITEITEN VOOR DE BOEG22 NOVEMBER 2014Herdenkingsviering om 16 u. in De Kapel

29 NOVEMBER 2014om 15 u. in de Foyer en de FeestzaalSinterklaasfeest met poppentheater Ellebieke. Inschrijven kan nog tot en met 20 november via de homepagina van het intranet.

9 EN 16 JANUARI 2015 Nieuwjaarsreceptievanaf 19 u. in Gebouw Sint-Marie

4 JUNI 2014Forum: VTO voor leidinggevenden.Lees meer op blz. 5

12 EN 19 SEPTEMBER 2014Thuis In Eigen huis: de werkgroep beeldvorming werd voorgesteld, het netwerk ggz regio Noord-West-Vlaande-ren werd toegelicht en Bram Verheye gaf uitleg bij het medewerkersbeleid in PC Sint-Amandus.

10 SEPTEMBER 2014Vleugelpop

18 SEPTEMBER 2014Car free day:42 medewerkers kwamen duurzaam naar het werk!

SPEEL MEE MET ONZE WEDSTRIJD!Stuur het antwoord op volgende drie vragen naar [email protected] en je maakt kans op een bongo waardebon van € 50 of deponeer een briefje met de antwoorden in postbus 1.

1. Wie zijn de vertrouwenspersonen in PC Sint-Amandus?2. Welke sleutelwaarde primeert bij Brecht Vanthournout?3. Hoeveel liter appelsap van eigen kweek kunnen ze in De Ent drinken?

De winnaars zullen begin december gecontacteerd worden.

PERSONEELSVOORDELENWIST JE DAT ...... de bib een groot aanbod boeken, waaronder ook vakliteratuur, cd’s, dvd’s en spellen herbergt? Lid worden kost éénmalig 25 cent.... het ontlenen van een boek of stripverhaal 5 cent per exemplaar kost. Video’s kan je gratis ontlenen, cd’s lenen kost 25 cent per stuk, dvd’s 50 cent. ... je als medewerker van PC Sint-Amandus ook gebruik kunt maken van het aanbod in de bibliotheek?Meer info via…... intranet -> De Vleugel -> doorklikken op bibliotheek / ... dectnr. 9528

Luc Dezutter , lid van de werkgroep beeldvorming, trapte de ‘Thuis In Eigen Huis’ in gang.

Belle Perez sloot dit jaar Vleugelpop af!

Page 5: Koerier Extra november 2014

5KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

...

AGENDA

Op woensdagvoormiddag 4 juni ging naar goede gewoonte het jaarlijkse Forum door, een intern vormings- en ontmoetingsmoment voor alle kernteams, diensthoofden, vakgroepvoorzitters, stafmedewerkers, sleutelfiguren en leden van het directieteam.

• TEKST Koen De Fruyt

Ethische notaInhoudelijk werd op deze zevende editie van het Forum stilgestaan bij het meest recente ethisch advies van de begelei-dingscommissie ethiek in de GGZ over Systematisch reflecteren over zorg: ‘evidence-based practice’ op basis van kennis, beleving en waarden. Axel Liégeois, stafmedewerker ethiek op het Provincialaat van de Broeders van Liefde, voorzitter van de begeleidings-commissie ethiek in de GGZ bij de BvL en eindredacteur, lichtte de nota toe en stimuleerde de aanwezigen tot dialoog over deze nota.Uit zijn betoog sprak enerzijds een waardering voor het ‘evidence based’ denken, maar onthouden we anderzijds de oproep om dit denken te verbreden en ethisch in te vullen. Concreet pleitte hij voor een systematisch reflecteren over zorg op basis van kennis, beleving en waarden, met als doel de kwaliteit

van zorg op die manier steeds meer te verbeteren. De goede grondhou-dingen en passend overleg tussen zorgverleners, cliënten en naastbetrok-kenen schoof hij daarbij naar voren als wezenlijke fundamenten voor deze op kwaliteit van zorg gerichte reflectie.

Lokale stuurgroep ethiekVan dit Forum werd tegelijk gebruikt gemaakt om de recente herstructure-ring van de ethische werking binnen de sector GGZ bij de Broeders van Liefde bekend te maken. Deze herstructure-ring houdt vooral in dat meer gewicht toegekend wordt aan de lokale ethi-sche reflectie. De bestaande infor-mele ethische werking werd daartoe geformaliseerd door de oprichting van lokale stuurgroepen ethiek. In PC Sint-Amandus is deze stuurgroep ethiek opgestart met volgende samenstelling: Koen De Fruyt (voorzitter), dr. Jo Mager-

man, Inge Neyens, Kris Vancouillie, Ann Vanhalewyn, Carl Van Sieleghem en dr. Nils Verbeeck.

Hun opdrachtDe stuurgroep ethiek krijgt van de Commissie Ethiek GGZ voor wat de eigen voorziening betreft de opdracht gedelegeerd om adviezen bij individuele casussen te formuleren, om te advise-ren bij onderzoeksprotocollen, om de zorgadviezen te implementeren, en ten slotte ook om initiatieven te nemen om de ethische reflectie in de eigen voorziening te stimuleren.Daarnaast bespreekt de stuurgroep de inhoud van het advies en stelt een plan op om de nota toegankelijk te maken voor alle medewerkers en bespreek-baar te maken bij demedewerkers voor wie het advies relevant is en ze zorgt ervoor dat de ethische nota in PC Sint-Amandus toegepast wordt.

Wist je dat…elke medewerker aan de lokale stuur-groep ethiek advies kan vragen bij een individuele casus die betrekking heeft op de zorg, de begeleiding of de behan-deling van een patiënt of bewoner, of van de samenwerking die daartoe nodig is? De vraag kan je richten aan de voorzitter van de lokale stuurgroep. Na bespreking krijg je advies.

Een terugblik! Forum 4 juni 2014

Alle info over de besproken ethische adviesnota, over de eerdere adviezen, de herstructurering van de ethische werking en de aanspreekpunten van de lokale stuurgroep ethiek vind je op intranet onder de rubriek ‘Zinzorg, pastoraal en ethiek’.

Page 6: Koerier Extra november 2014

6 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

...

Netwerk GGZThuis In Eigen Huis: 12 en 19 september 2014

Op Thuis In Eigen Huis stond ‘het netwerk ggz regio Noord-West-Vlaanderen’ als één van de thema’s op het programma. Uit de online evaluatie blijkt dat medewerkers de presentatie niet voldoende gekaderd vonden. Uit jullie reacties bleek ook dat het traject van de cliënten nogal karikaturaal met een happy end werd voorgesteld. Elise Pattyn, netwerkcoördinator, weidt hieronder nog eens uit over de presentatie.

• TEKST Elise Pattyn, netwerkcoördinator en Liesbet Werbrouck

Het kaderPC Sint-Amandus is één van de part-ners in het netwerk ggz regio Noord-West-Vlaanderen, dat streeft naar een betere geestelijke gezondheidszorg via vermaatschappelijking van zorg in een netwerk dat de voorzieningen overstijgt.PC Sint-Amandus situeert zich binnen functie 4 (residentiële zorg), maar is ook heel actief op het vlak van functie 1A (sensibilisering), functie 3 (active-ring en ontmoeting) en denkt actief mee na over de verdere uitbouw van functie 5 (wonen).

Het trajectBinnen het netwerk ligt de focus op het traject van de cliënt, van bij de eerste indicatiestelling tot op het moment dat de persoon weer al zijn rollen opneemt (gezin, werk, vrije tijd, wonen). Het doel is om alle stappen zo vlot mogelijk te laten verlopen tijdens dit traject. Om die reden dienen de diverse zorg-partners meer en meer hun werking op elkaar af te stemmen.

Een karikaturale voorstelling? In de presentatie op TIEH wilden we aantonen dat een verblijf in PC Sint-Amandus slechts één van de vele tus-senstops binnen het zorgtraject is. Het is wetenschappelijk bewezen dat de attitudes van hulpverleners ten opzich-te van personen met een psychische kwetsbaarheid niet per sé positiever zijn dan de attitudes van de algemene bevolking. De verklaring hiervoor is dat hulpverleners vooral geconfronteerd

worden met de chronische groep die van tijd tot tijd hervalt of voor wie het ziekenhuis zelfs een eindstation is. Vandaar dat we de succesverhalen eens in de verf wilden zetten.

En verder... In 2015 willen we binnen het net-werk veel aandacht besteden aan de uitbouw van de functies, aangezien de vermaatschappelijking van de zorg veel meer omvat dan de uitbouw van mobiele teams die psychiatrische zorg in de thuiscontext leveren, zijnde het Psychiatrisch Expertiseteam (functie 1B), het Mobiel Crisisteam (functie 2A) en het Mobiel Behandelteam (functie 2B).

• Naam Elise Pattyn

• Functie“Als netwerkcoördinator bevind ik mij in een soort van helikop-terpositie van waaruit ik de dynamiek binnen het netwerk bewaak, verbindingen maak over de verschillende functies heen en nieuwe initiatieven op gang trek in samenwerking met de partners.”

Wie is …

Regio Noord-West-Vlaanderen

Is het nog steeds niet duidelijke hoe het er in de praktijk precies aan toe gaat in de mobiele teams? Bekijk dan zeker eens de filmpjes van het mobiel behandelteam en het mobiel crisisteam via YouTube.

Page 7: Koerier Extra november 2014

7KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

De natuur inspireert

De Monkelaar ziet beestjesAls student baalde ik van biologie. Ondertussen besef ik dat het niet slecht zou zijn mochten we met z’n allen wat meer naar de natuur kijken. Soms gebeurt dit echter al.

•TEKST •FOTO De Monkelaar

De ontwerper van de nieuwe arbeids-kledij van de poetsdames, logistiek assistenten en verpleegkundigen deed dit bijvoorbeeld. Hij liet zich duidelijk inspireren door de Psittacus erithacus (beter gekend als de grijze roodstaart-papegaai). Het verenkleed vertoont opvallend veel gelijkenissen met de nieuwe outfit. Geheel terzijde trouwens: geen wit meer in de werkkledij. Betekent dit het einde van de witte woede? Of wil men al mee zijn met de vergrijzing?

Niet dat het hier een echte volière is, maar er zijn ook kanaries onder ons. Die zijn niet zo geel als een kanarie (misschien wel een idee voor een vol-gend ontwerp van werkkledij…). Nee, de gelijkenis betreft de functie die men vroeger gaf aan kanaries. Wie de film “Marina” zag, weet waarover hier sprake is. Kanaries werden mee naar beneden genomen in de koolmijnen. Door hun gevoeligheid waarschuwden ze de mijnwerkers voor giftige gassen in mijngangen. Deze kanaries onder ons zijn dus wat gevoeliger dan de rest en voelen snel-

ler spanningen aan. Zo kunnen ze zeker nuttig zijn. De mijnwerkers dienen uiter-aard geregeld eens in de kooi te kijken!En dan hebben we nog het gekooktekik-kersyndroom. Lekker met een looksaus-je hoor ik je denken? Ook misschien, maar dit is een fenomeen waarbij we minder geneigd zijn te reageren op een dreiging die geleidelijk toeneemt, dan op een acute dreiging. Het woord vindt z’n oorsprong in de (niet bewe-zen) bewering dat als je een kikker in koud water zet en het water geleidelijk opwarmt, hij er niet of te laat probeert uit te komen en sterft. Een kikker die rechtstreeks in kokend water wordt gegooid, springt er onmiddellijk uit.

En wat is het verband tussen die drie nu, hoor ik je vragen?

Ik zou het niet weten, maar er kan wel leuk mee geëxperimenteerd worden. Als de mannen onder ons nu eens

vanaf volgende lente iedere dag hun broek een millimetertje korter dragen. Dan moet het lukken om geleidelijk tegen de zomer onopgemerkt met korte broek te lopen!

Ook nog een diervriendelijke actie in ons centrum: door de kleinere vleespor-ties verkleinen we merkelijk onze ecolo-gische voetafdruk. De beesten varen er wel bij! (Ofwel is men ook geleidelijk de vleesporties aan het verkleinen...)Waar we trouwens zelf goed bij varen zijn de dagelijkse fijne- motoriek-oefeningen die we “voorgeschoteld” (excuseer me de flauwe woordspeling) krijgen in het restaurant. Daar mogen we onze plateau mooi gerangschikt leegmaken. Vorkjes bij de vorkjes, le-pels bij de lepels. Jammer dat de plank met gat me steeds doet denken aan die wc’s van vroeger. Wellicht het idee van een interieurarchitect om het verle-den met het heden te verenigen?

DE MONKELAAR

•• Ondertussen besef ik dat het niet slecht zou zijn mochten we met z’n allen wat meer naar de natuur kijken ••

Page 8: Koerier Extra november 2014

8 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

KORT NIEUWS

Eigen kweek!Op de campus van PVT De Ent in Torhout staan heel wat appelbomen. De medewerkers en be-woners oogstten samen en lieten begin septem-ber ruim 250 kg appels persen in een mobiele fruitpers. De pluk resul-teerde uiteindelijk in on-geveer 175 liter heerlijk appelsap.

Stap je mee?Het “Stap je mee?”- project is een project van psylos (vereni-ging voor sport en recreatie in de geestelijke gezondheidszorg) en de KUL, waarbij deelnemers gedurende 10 weken een individueel wandelprogramma op maat krijgen. In PC Sint-Aman-dus wordt dit project begeleid vanuit het Centraal Behandel- en Activeringsaanbod.

Het project startte recent op met 8 moedige wandelaars uit De Bron, De Stroom en Oase 2. Iedere deelnemer deed intussen een instaptest om het startniveau te bepalen en zo kreeg iedereen een individu-eel wandelprogramma. Het is de bedoeling dat de patiënten via dit programma dagelijks gaan wandelen en zo tot een actievere levensstijl komen. Wekelijks komen alle deelnemers samen met de begeleiders van dit project om samen te gaan wandelen, is er een workshop over voedingsgewoontes of een infosessie over de nadelen van roken.

Meer info bij Hans Chielens (dectnr. 2802) of Jeroen Degryse (dectnr. 2810)

In het nieuwVoor de zomer kregen alle poetsdames, logistiek assisten-ten en verpleegkundigen nieuwe arbeidskledij. Op basis van risicoanalyses en de arbeidsrisico’s voor medewerkers werd bepaald wie arbeidskledij moet dragen. De keuze viel niet op een wit pak, maar om los te komen van de ziekenhuissfeer viel de keuze op kleurrijke arbeidskledij: een rode broek voor alle medewerker en een grijze of beige werkjas. Een uitgebreide draagtest bepaalde de keuze van de modellen: zo werd bijvoor-beeld gekozen voor een jas die de nodige bewegingsruimte biedt en een in breedte en lengte aanpasbare broek. Een werk-groep werkte een nota uit met duidelijke afspraken wanneer de medewerker arbeidskledij moet dragen en wanneer niet.

Over het muurtjeDit najaar lopen een aantal medewerkers van PC Sint-Amandus een dagje stage bij het mobiel behandelteam (MBT). Omdat bleek dat er vrij weinig aanmeldingen zijn van uit PC Sint-Amandus voor begeleiding werden deze ministages in het leven geroepen. Een dag meelopen en aan den lijve ondervinden wat het MBT is en hoe het team werkt, is verrijkend voor de medewerkers en bevordert de samenwerkingsrelatie.

Wil je ook eens meekijken hoe het mobiel behandelteam werkt?Dichtbij maakte een filmpje ‘psychiatrische zorg 2.0’. Je kunt het bekijken via You Tube. Zoek op mobiel behandelteam en loop virtueel een dagje mee.

Medewerkers van PC Sint-Amandus lopen een dagje mee met iemand van dit team.

Page 9: Koerier Extra november 2014

9KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Project thuismedicatiePC Sint-Amandus is één van de 7 partners in een Regionaal Project rond Thuismedi-catie. De 7 partners zijn zeven ziekenhuizen uit de Brugse regio.Het Regionaal Project Thuismedicatie werkt met een thuismedicatiezak en een thuis-medicatieschema, waarop de patiënt zijn doseringsschema invult.De patiënt krijgt voorafgaand aan de geplande opname vanuit het ziekenhuis twee zaken mee:• Blanco thuismedicatieschema met uitleg voor de patiënt.• Papieren thuismedicatiezak met dezelfde uitleg alsook ruimte voor namen en telefoonnummers van de huisarts én de huisapotheker.Aan de patiënt wordt gevraagd om zijn medicatieschema in te vullen. Idealiter gaat hij/zij hiervoor langs bij de huisapotheker/huisarts omdat deze kan helpen bij het invullen van het medicatieschema.Het optimaliseren van de informatieoverdracht tussen patiënt (- of z’n mantelzorger)- huisarts - specialist - ziekenhuisapotheker - huisapotheker is een belangrijke zaak om een kwalitatieve en veilige farmaceutische zorg voor de patiënt te garanderen.In PC Sint-Amanuds geven de afdelingen De Oever, De Bron en Wegwijs 1 de blanco medicatiefolder mee bij het intakegesprek. De medicatiezak wordt voorlopig bij ons nog niet meegegeven omdat de patiënten hier veelal langdurig in opname komen en de thuismedicatie niet gestockeerd kan worden. De toekomst zal moeten uitwij-zen wat de medicatiezak voor PC Sint-Amandus kan betekenen.

60Dat is het aantal medewerkers, patiënten en bewoners dat geïnterviewd werd voor de documentaire “Wat wil je er nog aan toevoegen?”. Ze kregen vragen voorgeschoteld als ‘Waar droom je van?’ ‘Wat is je eerste herinnering?’ ‘Ben je geluk-kig?’ ‘Wat is je grootste vrees?’. De documentaire is een montage van alle antwoorden en werd gemaakt op initiatief van de werkgroep beeldvorming.Recent nog op 10 oktober – werelddag van de geestelijke ge-zondheid – werd de documentaire getoond tijdens het Vleugel-hof. De documentaire is een mooie compilatie die aantoont dat er meer gelijkenissen zijn tussen mensen dan verschillen, of ze nu een psychische kwetsbaarheid hebben of niet.

Steun voor Caraes! Op Thuis In Eigen huis kon opnieuw wijn geproefd en gekocht worden. Er werd voor € 3 219,96 wijn verkocht. De winst bedroeg € 674,30.

De winst uit de wijnverkoop wordt op een rekening ‘Missieacties’ gestort die toebehoort aan onder andere het Ndera-project (Caraes - ziekenhuis) Als de directie een concrete vraag voor ondersteuning krijgt, kan hiervoor geld vrijgemaakt worden.

Partnerschap?Het partnerschap houdt een langdurige band in tussen de twee voor-zieningen en betekent meer dan een éénmalige ondersteuning van een project. PC Sint-Amandus ondersteunt de ontwikkeling van haar partner in het zuidelijke halfrond met advies, ervaring en materiële steun. In het verleden gaf PC Sint-Amandus een bijdrage voor de bouw van een polyvalente zaal.

Kerstmarkt De KnopOp 18 december 2014 organi-seert De Knop al voor de vijfde keer een kerstmarkt.De kerstmarkt gaat door in AC de boerderij Van 17.00 tot 21.00 u. Er is chocomelk, taart, soep en ...lekkere braadworsten in een gezel-lige kerstsfeer. Iedereen van harte uitgenodigd!

Page 10: Koerier Extra november 2014

10 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

TUSSEN DE MENSEN

Brecht Vanthournout combineert wielrennen en werken

“Een uit de hand gelopen hobby”

WIELRENNEN: IN EEN NOTENDOP

“Ik ben laat begonnen met wielrennen. Ik was 17 jaar en reed bij de wielertoeristen. Ze

zeiden me dat ik talent had en dat ik eens moest proberen om bij mijn leeftijdscategorie te starten.

Na een tijdje startte ik bij de junioren. Als junior deed ik het vrij goed, want in mijn derde

koers werd ik meteen al derde. Hierdoor had ik natuurlijk de smaak te pakken. Datzelfde jaar fietste

ik nog vrij veel in de top tien en top twintig. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar de

beloften en de elite zonder contract. Ik kom uit voor het Douchy-thalassa cycling team Oostende-Langemark.”

Eind maart 2013 trok een krantenartikeltje in de Krant van West-Vlaanderen mijn aandacht. Aan het woord was Brecht Vanthournout, een jonge en blijkbaar sportieve medewerker van PC Sint-Amandus. Brecht is wielrenner bij de elite zonder contract en combineert deze uit de hand gelopen hobby met zijn werk als verpleegkundige op pIZa. Een relaas over de moeilijke combinatie met zijn werk, wat hem boeit in zijn werk, gladde kuiten en de car free day!

•TEKST Liesbet Werbrouck •FOTO Koen Vanquaethem en Brecht Vanthournout

Koerier Extra: “Brecht, op welke prestatie ben je het meest trots?”Brecht: “Als eerstejaarsbelofte eindigde ik 22ste op 220 renners in de klassieker Gent-Staden. De wedstrijd reden we in echt honden-weer: zeer veel regen en wind bij 2°C. Als eerstejaarsbelofte was ik in mijn eerste wedstrijd bij de beloften zonder ambitie gestart, maar ik reed hier tot in de laatste kilometer voor de 13de plaats, met als resultaat 22ste. Dat gaf toch heel veel voldoening. Verder

ben ik trots op mijn deelnames aan twee Belgische kampioenschappen en mijn verscheidene top tien plaatsen in de koersen bij de beloften en elite zonder contract. Ik heb ook één keer in India gekoerst. Dat was een hele leuke ervaring.”

KE: “Hoe ver reikt je ambitie?”Brecht: “Ik stel geen grote doelstelling voorop. Voor mij is het belangrijk dat ik van het fietsen blijf genieten. Het is louter een uit de hand gelopen hobby.”

KE: “Kan je voldoende leven als een sporter in combinatie met je onregelmatige werkuren?”Brecht: “Het is belangrijk dat ik voldoende trainingskilometers rijd en dat ik in het wielerseizoen toch dagelijks train. Het is soms puzzelen om voldoende te kunnen trainen en ik sla al eens een dag over. Regelmaat is belangrijk en door het werken in vroeg-dienst, laatdienst, en sporadisch eens ’s nachts komt dat wel soms in het ge-drang. Ik maak van de nood een deugd en kom wel bijna elke dag met de fiets naar het werk. Het is voor mij iedere dag Car Free Day. Nadien train ik dan nog wat bij waardoor ik toch vlugger aan mijn trainingskilometers kom. De combinatie intensief sporten en werken is niet altijd zo gemakkelijk, door het weekendwerk kan ik ook bepaalde wedstrijden niet rijden. Met mijn team rijd ik ook de wedstrijden voor de beker

© M

artin

e Ve

rfai

llie

Brecht in volle actie voor het Douchy-Thalassa cycling team Oostende - Langemark

Page 11: Koerier Extra november 2014

11KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

• Naam Brecht Vanthournout

• Functie psychiatrisch verpleegkundige

• Woonplaats Torhout

Brecht houdt het buiten het wielersei-zoen bij behaarde benen en hij kan de wielerprestaties van stadsgenoot Klaas Vantornout net iets meer sma-ken dan van een andere wielrenner.

Wie is …

•• Iedere dag is voor mij Car Free Day••

KE: “Brecht, wat bevalt je aan je werk? Waar haal je voldoening uit?”Brecht: “tot begin julie werkte ik in Huize Sint-Arnoldus. De dankbaarheid en de authenticiteit van de broeders be-viel me heel erg. Het is pas sinds begin september dat ik deel uitmaak van het team van pIZa. Aanvankelijk vond ik dat er heel directief gewerkt werd. Het is een heel gestructureerde afdeling met heel veel, maar duidelijke afspraken. Nu zie ik wel in dat deze manier van werken de patiënten en het leefklimaat op de afdeling ten goede komt. Ik haal er voldoening uit om te zien dat het lukt voor de patiënten om vrij goed te functi-oneren zonder de invloed van drugs.”

KE: “ iets totaal anders: welk plekje op de campus kan jou bekoren?”Brecht:“De Boerderij en de paarden. Ik vind het een schitterende omgeving waar ook met patiënten gewerkt kan worden.”

van België. Ik kan niet altijd meerijden, maar samen met de ploegleider maak ik daar goede afspraken over.”

KE: “Een sporter heeft baat bij ka-rakter, enthousiasme en de nodige geestdrift om er voor te gaan. Heb je ook diezelfde begeestering voor je werk?“

Brecht: “Ik heb zeer bewust voor het werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid gekozen. Al bij mijn eer-ste stage, die ik hier trouwens liep op De Stroom, ontdekte ik al dat ik graag in de geestelijke gezondheidszorg wou werken. Uiteraard ben ik gedreven om mijn werk zo goed mogelijk te doen, maar wat bij mij primeert is mensgerichtheid. Het stimuleren, motiveren, inspireren en coachen van patiënten vind ik heel be-langrijk. Ik vind het heel belangrijk om te werken vanuit hun sterktes en daarop te kunnen werken tijdens de therapie, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.”

Tot voor kort werkte Brecht in Huize Sint-Arnoldus

Page 12: Koerier Extra november 2014

12 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

GEKIEKT

Onze huisfotograaf, Koen Vanquaethem, trakteert ons op een aantal foto’s uit de oude doosen schoot de voorbije maanden wat kiekjes van wat hij op zijn pad tegenkwam.

Uit de oude doos

De foyer. Let op de spreuk boven de deur “Vroeg bij ’t glas en late in ’t sliet. ’t Zat wel, maar ’t en zaligt niet.”

Nu ...Resto anno 1976

Page 13: Koerier Extra november 2014

13KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Groepje oud-medewerkers op de jaarlijkse bijeenkomst!

De recent vernieuwde kineruimte: een combinatie van warme (verlichting, vloer) en strakke elementen. Een likje verf maakt het geheel af om een optimale kinebehandeling mogelijk te maken!

PC Sint-Amandus investeert in hernieuwbare energie. Sinds eind september zijn de zonnepanelen in Gebruik. Hier op de foto een zicht op het dak van Gebouw Bakensgoed.

Creatief werk van de medewerkers van AC De Boerderij. Ze zorgden voor de aankleding van de tent op Thuis In Eigen Huis in het thema ‘heb je er een goed zicht op?.

Aan alle overdekte fietsenstallingen prijkt dit bordje. PC Sint-Amandus ontvangt fietsers met open armen.

gespot op vrijdagvoormiddag: ombudspersoon Christophe Demeestere tijdens zijn wekelijkse zitdag.

Page 14: Koerier Extra november 2014

14 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Vertrouwenswerking

OGGW, vertrouwenswerking en traumateam“Er zijn 4 vertrouwenspersonen in PC Sint-Amandus. We hebben er bewust voor gekozen om 4 personen aan te stellen, aangezien PC Sint-Amandus een grote voorziening is. We vinden het belangrijk dat er een passend evenwicht is tussen man en vrouw, wat ouder en wat jonger … zodat iedereen met een vraag die vraag kan stellen aan de vertrouwenspersoon in wie hij/zij het meest vertrouwen heeft.” Koen De Fruyt, diensthoofd Zinzorg & Pastoraal en zelf ook vertrouwenspersoon, licht de vertrouwenswerking toe.

•TEKST Liesbet Werbrouck •FOTO Koen Vanquaethem

“Sinds eind vorig jaar zijn we met zijn vieren. Behalve Ann Lefebvre (centraal aanbod) en ikzelf zijn Hans Chielens (De Vleugel) en Ingrid Gabriëls (maat-schappelijk werk) ook aangesteld als

vertrouwenspersonen”, vertelt Koen. “Het is de bedoeling dat je bij deze per-sonen in alle vertrouwen en vertrouwe-lijkheid terecht kunt met je vragen en je bekommernissen omtrent OGGW.

Samen met jou zoeken zij in alle discretie hoe je hier het best mee kunt omgaan en welke stappen je kunt zet-ten om aan dat geweld, die pesterijen of dat ongewenst seksueel gedrag een einde te maken.”

De touwtjesKoen hamert erop dat je als mede-werker de touwtjes in handen houdt. “Als je te maken krijgt met ongewenst grensoverschrijdend gedrag en je zet de stap naar één van de vertrouwens-personen, dan bieden we in eerste instantie de nodige ruimte om je

VRIJ SPEL

De vier vertrouwenspersonen

Koen De FruytDiensthoofd Zinzorg & Pastoraal (dect 1900)

Ann Lefebvrepsycholoog (dect 2024)

Ingrid Gabrielsmaatschappelijk werk (dect 9736)

Hans ChielensDe Vleugel (dect 2802)

Page 15: Koerier Extra november 2014

15KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Vertrouwenswerking

OGGW, vertrouwenswerking en traumateam verhaal te kunnen doen, te vertellen

waar je mee te maken krijgt en wat dit met jou doet. We proberen samen met jou het probleem nauwkeurig in kaart te krijgen: over welk ongewenst gedrag gaat het, wie zijn de andere betrokken partijen, hoe gaat de omgeving hiermee om … We kijken ook welke stappen je kunt zetten om dat ongewenst gedrag te laten stoppen. Dit kan variëren van informele bemiddeling in verschillende gradaties tot en met het indienen van een formele klacht. In alle gevallen blijf jij de touwtjes in handen hebben en zelf beslissen welke keuze je maakt.”

AnoniemDe vertrouwenspersonen vormen ook een team en overleggen soms ook met elkaar of met anderen … uiter-aard alleen met de toestemming van de medewerker. “De vertrouwensper-sonen volgden allemaal een opleiding en hoe langer ze vertrouwenspersoon zijn, hoe meer ervaring ze opdoen om de gepaste bijstand te verlenen. Soms overleggen ze met elkaar of met de ar-beidsgeneesheer of wordt je leidingge-vende of de directie ingeschakeld, maar dit alles steeds na toestemming van jou. Voor verder advies of ondersteu-ning kunnen de vertrouwenspersonen altijd ook terecht bij de Preventieadvi-seur Psychosociale aspecten (PAPSY) van IDEWE. Aan deze preventieadviseur wordt het dossier ook doorgespeeld op het moment dat lokale bemiddeling niet voldoende blijkt te zijn en er overge-gaan wordt tot een formele klacht.

Voor het overige wordt alle informatie die in gesprek met de vertrouwensper-sonen ter sprake komt met de grootst mogelijke vertrouwelijkheid behandeld. Geanonimiseerd wordt in het jaarver-slag telkens wel opgesomd hoeveel interventies de vertrouwenspersonen gedaan hebben en over welk soort problematieken het ging.”

Traumateam“Naast het team van vertrouwens-personen, is er in PC Sint-Amandus ook nog een traumateam. De vertrou-wenspersonen worden aangesproken, wanneer er sprake is van ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk (geweld, pesterijen en ongewenst sek-sueel gedrag). Indien dit (OGGW) zich voordoet in interactie met een patiënt dan kan de medewerker echter terecht bij het traumateam. Het traumateam treedt dus op bij gebeurtenissen en/of critical incidents in het werken met patiënten waarbij er gevaar is voor de lichamelijke en/of psychische integriteit van de medewerker en die tot potentiële volgschade kan leiden. De medewerker zelf kan de hulp van het traumateam inroepen, maar ook het het operationeel opvangteam (= aanwezige collega’s ), het kernteam of het diensthoofd kunnen de hulp van het traumateam inroepen. Luc Callens (dectnr. 2022), Koen De Fruyt (dectnr. 1900), dr. Jo Magerman (dectnr. 3500) en Ann Lefebvre (dectnr. 2024) zijn de leden van het traumateam.

WATIS ...

... OGWW?OGWW is een afkorting die staat voor “Ongewenst Grensoverschrij-

dend Gedrag op het Werk”. Dat kan gaan over geweld op het werk, pes-terijen op het werk of ongewenst

seksueel gedrag op het werk.

... PAPSY?Preventieadviseur Psychosociale aspecten (PAPSY) van IDEWE.

6?In 2013 deden 6 medewerkers

van PC Sint-Amandus een beroep op de vertrouwenspersonen.

In 4 van de 6 dossiers had de vraag te maken met pesten, con-flict en communicatieproblemen.

In 2 van de 6 dossiers had de vraag te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

In alle 6 de dossiers werd een oplossing nagestreefd via bemid-deling en moest het niet tot een

formele klacht komen.

deze gegevens worden ook ieder jaar voorgesteld op het CPBW.

VRAGEN?Heb je vragen of voel je je slachtoffer van OGGW? Aarzel niet één van de vertrou-wenspersonen te contacteren. Hun gegevens vind je op het intranet. Klik hiervoor de rubriek ‘Medewerkers’ aan en vervolgens ‘Vertrouwenspersonen’. Ook de vol-ledige procedure om een klacht in te dienen voor ongewenst grensoverschrijdend

gedrag op het werk vind je op die plaats.

Ook de procedure voor het traumateam is terug te vinden op het intranet. Klik hier-voor de rubriek ‘Medewerkers’ aan en vervolgens ‘Traumateam’.

Page 16: Koerier Extra november 2014

16 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Nooit zonder mijn potje dagcrème

Nicole Van Ryckeghem: globetrotterJE HOBBY

Als voorbereiding voor dit gesprek zocht ik de term globetrotter eens op Wikipedia. Een globetrotter is iemand die ofwel uit persoonlijk initiatief dan wel in groepsverband een reis rond de wereld maakt. Voor Nicole Van Ryckeghem, medewerkster op De Stek, mag het wel wat meer zijn dan een strandvakantie aan de Costa del Sol of een wandelvakantie in Oostenrijk. Voelt ze zich een globetrotter? Ik praatte met haar over haar reismicrobe!

•TEKST Ralph Bonte •FOTO Nicole Van Ryckeghem

Koerier Extra: “Herken je je in deze omschrijving?”Nicole: “Ik denk het wel. In september 2003 heb ik voor het eerst een grote reis met mijn dochter gemaakt naar Sri Lanka en de Malediven. Het was ons zo goed bevallen dat we nu ieder

jaar een verre reis maken. We gaan ook wel eens een paar dagen in het jaar naar een grote stad: Rome, Vene-tië, Madrid, Lissabon, enz… Om wat cultuur op te snuiven, lekker te eten, te drinken en te genieten van de lokale lekkernijen. “

KE: “Wat vind je zo leuk aan reizen?”Nicole: “eerst en vooral is het super leuk om samen met mijn dochter An-nelies te reizen. Wat me verder ook aanspreekt bij het reizen naar andere continenten is dat je totaal andere culturen leert kennen, dat je ziet hoe mensen elders wonen en leven. Wat me ook steeds treft, is de gastvrijheid. Het is ook boeiend om op de begeleide reizen steeds nieuwe mensen te leren kennen.

KE: “Wat gaat altijd mee in je valies?”Nicole: “Ik ga op reis en ik neem altijd mee: mijn potje dagrème, mijn tanden-borstel en uiteraard propere kledij.”

whisky on gletsjer-rocks!

Page 17: Koerier Extra november 2014

17KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

•• Oog in oog met een wilde olifant. Dat was schrikken!••

KE: “Ben je al in alle werelddelen geweest? Wat staat er nog op je verlanglijstje? “Nicole: “Ik ben al in verschillende we-relddelen geweest. Ik ging al naar Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Naar Australië ben ik nog niet geweest, maar dat staat bovenaan mijn verlanglijstje. Ik bezocht al India, Indonesië, Borneo, Maleisië, Bali, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Ecuador en de Galápagoseilanden, Cuba, Costa Rica, Chili, Argentinië ... Ook Madagascar en Brazilië staan op mijn verlanglijstje. China en Japan trek-ken mij niet zo aan.“

KE: “Zijn er landen waar je liever nooit meer naar terug wilt keren?” Nicole: “Ik wil liever nooit meer naar India terug. Het was een echte cultuur-schok. Ik vond het daar heel vuil en de stank was immens.”

KE: “Als geld geen rol speelt en je mag drie plaatsen op de wereld uit-kiezen, welke zouden die dan zijn en waarom?” Nicole: “Afrika trekt mij wel heel erg

Pavarotti, zo heet deze truck, voor hij ‘in panne’ viel.

aan, maar dan eens niet met de tent. Je moet die iedere dag zelf opzetten en ’s anderendaags afbreken… Vooral het wildleven (olifanten, leeuwen, nijlpaar-den, neushoorn, luipaard,…) en het Namib Naukluft nationaal park met de deadvlei, sossusvlei en de beklimming van Dune 45 zijn aanraders.

In februari was ik in Argentinië en Chili, waar de natuur prachtig is: bijvoorbeeld de Perito Moreno, een gletsjer van 15 km lang en 5 km breed, tot 60m hoog. We hebben daar een wandeling gemaakt met speciale crampons aan onze voeten. Op het einde dronken we een whisky met gletsjerijs! Ook de Torres del Paine in Chili is de moeite,

een nationaal park met prachtige na-tuur vooral gekend voor zijn condors en vossen. “

KE: “Ik vermoed dat je ook wel heel sterke verhalen over reizen kan vertellen. Bijvoorbeeld ontmoetingen met inheemse bevolking. Kan je zo’n voorbeeld geven?” Nicole: “In 2012 waren we in Namibië bij de Himba-stam. Hoe die mensen leven…dat zou ieder van ons eens moeten zien. Kleine hutjes waar ze met tien of meer in leven. We hebben bakbloem en een voetbal als geschenk gegeven. Je moest die kinderen eens bezig zien! In de Okavango-delta (Botswana) gingen we wildkamperen. De laatste morgen ging ik naar ons zelf gegraven toilet en kwam ik er oog in oog te staan met een wilde olifant… dat was toch even schrikken!”

KE: “Ik kan me niet inbeelden dat er reizen of uitstappen geweest zijn waar er niet eens iets grondig fout ging… Wil je je strafste verhaal met ons delen?“

Page 18: Koerier Extra november 2014

18 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

• Naam Nicole Van Ryckeghem

• Woonplaats Beernem

•Natuur of cultuur Natuur

• je eigen bed of om het even welk bed Toch maar mijn eigen bed

• lekkerste keuken? Argentinië

• leukste slaapplek? Lodge in Afrika

• meest gastvrije mensen? Sri Lanka

Wie is …Nicole: “Er is nog niet zoveel fout gelopen. Dit jaar hebben we wel 7 uur moeten wachten voor we konden uitva-ren naar Vuurland wegens een storm. We hebben ook eens pech gehad met een truck in Afrika. We moesten alles uitladen: tenten, eten, bagage, drinken, … en dan 6 uur wachten op een andere truck. We hadden wel een voordeel ’s avonds, we mochten in een lodge sla-pen in plaats van in ons tentje.“

KE: “Wat vond je het leukste vervoer-middel?” (trein, auto, bus, boot, vlieg-tuig, helikopter, fiets, olifant :-), …) Nicole: “Ondanks de pech, zou ik toch voor de truck kiezen.”

KE: “Wanneer is een reis voor jou geslaagd?”Nicole: “Aangezien we meestal kiezen voor begeleide reizen waarop we heel veel bezoeken, is de reis voor mij in de eerste plaats geslaagd als we alles hebben bezocht wat gepland was. Daar-naast zorgen lekker eten en drinken

ook voor een geslaagde reis en last but not least kunnen we maar met een voldaan gevoel terugblikken als mijn dochter of ik niet ziek zijn geworden.

KE: “Wanneer is de volgende reis gepland?”Nicole: “Als alles doorgaat zoals gepland, gaan we in het voorjaar naar Jordanië als de situatie in het land stabiel genoeg is en in september staan Tanzania en Oeganda op het programma, op voorwaarde dat de ebola-epidemie onder controle is.”

KE: “Het is wel duidelijk dat je graag op reis gaat, maar vind je thuiskomen ook leuk?”Nicole: “Ik kom zeker graag naar huis. Meestal gaan we 3 à 4 weken op reis en dat is toch wel lang om mijn man te missen. Minder leuk is de was doe natuurlijk en de draad van je dage-lijkse bezigheden weer oppikken. Het duurt ook altijd wel even voor de jetlag verteerd is. ”

KE: “Als afsluitertje: reizen is één iets, maar zou je ook met je hele hebben en houden kunnen verhuizen en elders gaan wonen?”Nicole: “Dat nu ook weer niet, maar als ik kon kiezen dat zou een buitenverblijf in Zuid-Afrika niet mis zijn.”

KE: “Bedankt om je reiservaringen met ons te delen.”

•• Een nieuw reisavontuur is leuk, maar na een drietal weken kom ik ook graag thuis••

Nicole en haar dochter trekken samen naar alle uithoeken van de wereld.

Page 19: Koerier Extra november 2014

19KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Beleidsplan van het facilitair departement

Algemeen beleidsplan

Sinds 2009 werkt het facilitair departement met een beleidsplan. Het actualiseren van en het communiceren over het beleidsplan van het facilitair departement is één van de projecten van het algemeen beleidsplan. Het beleidsplan van het facilitair departement maakt er dus eigenlijk deel van uit en is maximaal op het algemeen beleidsplan afgestemd. Het beleidsplan van het departement houdt verder ook rekening met de andere actiepunten uit het algemeen beleidsplan, niet in het minst met de werking rond de identiteitsverklaring. Luc Debruyckere licht het beleidsplan toe.

•TEKST Luc Debruyckere

Waarom horen we nu pas over het facilitair beleidsplan?Dit beleidsplan is tot stand gekomen op basis van formele en informele gesprekken binnen het facilitair team. De tekst werd opgesteld en telkens uitgebreid naarmate de jaren vorder-den. De doelstellingen werden steeds verder bijgesteld en wanneer een doelstelling gehaald werd, werden er nieuwe doelstellingen aan toegevoegd. Het is dus werkelijk een levend docu-ment maar naar aanleiding van het huidige algemeen beleidsplan werd wel even terug de teller op nul gezet. Er werd vroeger niet veel over gecommu-niceerd. Er werd in stilte aan gewerkt. Nu willen we één en ander meer in the picture plaatsen.

De doelstellingenVroegere doelstellingen die intussen reeds gehaald werden, zijn bijvoorbeeld de oprichting van een servicedesk, het samenbrengen van de burelen op één locatie (in Gebouw St-Marie), het invoe-ren van een werkbonsysteem (Ultimo), enz.

Dit zijn de 16 huidige doelstellingen: 1 Optimaliseren van de service desk en verbetering/uitbreiding van het facility management & information system (FMIS, Ultimo)

2 Proactief handelen

3 Het opstellen van een dienstencataloog en SLA’s

4 Personeelsbeleid binnen het facilitair departement

5 Naar een betere communicatie binnen en vanuit het departe- ment

6 Naar een centraal en elektronisch archief

7 Boordtabellen en inventarissen

8 Organisatie van het aankoopproces

9 Revisie en reorganisatie van het centraal aanbod aan huis- houdelijke diensten

10 Revisie en kwaliteitsmeting van de poetsprogramma’s

11 Het opstellen van noodplannen

12 Milieuthema’s

13 Optimalisatie van de technische diensten

14 Verbetering van enkele knel- punten in of vanuit de voedingsdienst

15 Projectmatig werken (o.a. in de dienst IT) en procesbegeleiding

16 Bouw- en verbouwingsprojecten plan- en projectmatig uitvoeren

WAT IS EEN BELEIDSPLAN?Een beleidsplan is een neergeschre-ven tekst die beschrijft op welke manier een organisatie (in dit geval het facilitair departement) haar werk-zaamheden op een kwaliteitsvolle manier zal richten op haar kernop-drachten. De zogenaamde missie wordt via het beschrijven van de visie en de strategie vertaald in algemene en concrete doelstellingen. De orga-nisatie omschrijft in het beleidsplan tevens hoe de beschikbare mensen en middelen zullen worden ingezet om deze doelstellingen te realiseren.

ONS BELEID

Page 20: Koerier Extra november 2014

20 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Deze doelstellingen werden reeds voorgesteld op enkele fora zoals de afdelings- en diensthoofdenvergadering van het departement patiëntenzorg. Elk van de sleutelfiguren van het facili-tair departement heeft één of meerdere opdrachten toegewezen gekregen in het kader van dit beleidsplan.

Wat betekenen deze doelstellingen?Voor elk van deze doelstellingen bestaat een verklarende tekst. Het zou ons te ver leiden om over elk van de doelstellin-gen in detail te gaan maar de doelstel-lingen zullen voor de medewerkers van het facilitair departement door hun

respectievelijke diensthoofden toege-licht worden (of dit is intussen reeds gebeurd) zeker met de nadruk op de thema’s die voor de respectievelijke diensten van toepassing zijn.

Ik pik er één onderwerp uit om een voor-beeld te geven:

Doelstelling 10Revisie en kwaliteitsmeting van de poetsprogramma’s

Binnen deze doelstelling willen we de poetsprogramma’s, die intussen meer dan 8 jaar oud zijn, herzien. We willen nagaan of de poetsprogramma’s nog wel

tegemoet komen aan de noden. Zowel vanwege de poetsdames als vanuit de hoek van de zorgkundigen hoor ik immers wel eens dat de verdeling van de tijd die besteed wordt aan het ene of het andere lokaal niet helemaal evenredig is. Soms dient heel snel door een afdeling gegaan te worden, andere plaatsen vragen dan weer minder werk. Het geheel wordt dus herbekeken om zo goed mogelijk met de beschikbare tijd om te gaan.

En verder?Op regelmatige tijdstippen zal verder over dit plan gecommuniceerd worden. Heb je vragen? Aarzel dan niet deze te stellen.

Projectgroep hoog-risico medicatieHet project hoog-risico medicatie is een project van het Algemeen Beleidsplan. De projectgroep geeft een stand van zaken. Dr. Geert Bosma, Jurgen Van Eeckhoudt (apotheker), Nancy Gevaert (ziekenhuishygiëniste) en Bart Deconinck (kwaliteitscoördinator) zijn de leden van de projectgroep.

Hoog-risico medicatie?Hoog-risico medicatie zijn geneesmiddelen waarbij er sprake is van een verhoogd risico op het veroorzaken van ernstige tot zeer ernstige schade bij de patiënt bij verkeerde-lijk gebruik.Incidenten met hoog-risico medicatie komen niet vaker voor dan met andere medicatie maar vanwege het hoge risico voor de patiënt zijn er specifieke voorzorgs-maatregelen vereist om incorrect gebruik te voorkomen. Voorzorgsmaatregelen kunnen genomen worden op niveau van het voorschrift, de distributie, de bewaring, de toediening en de therapeutische opvolging.

Volgende productgroepen die in PC Sint-Amandus worden gebruikt, vallen onder de definitie hoog-risico medicatie• Bloedverdunners

(oraal en inspuitbaar)

• Antitumorale producten (oraal)• Geneesmiddelen bij diabetes

(oraal en inspuitbaar)• Krachtige verdovende middelen

(oraal en pleisters)Het uitvoeren van een grondige zelfevalu-atie vormde in 2013 de eerste stap van het project ‘Hoogrisicomedicatie’ uit het Algemeen Beleidsplan. We geven hieronder uit die zelfevaluatie een overzicht van de algemene knelpun-ten, productgroep overschrijdend, die de aanknopingspunten zullen vormen voor de actieplannen die zullen worden ont-wikkeld. Die actieplannen zullen concrete verbeteracties omvatten die vanaf 2015 zullen worden geïmplementeerd.

De knelpunten• Er is tot nog toe geen info ter beschik-

king over wat als ‘Hoog-risico medi-catie’ moet worden beschouwd en waarom. Voor die productgroepen waar er wel al wat documentatie aanwezig is (bv. ivm geneesmiddelen bij diabetes), blijkt deze niet steeds geactualiseerd en is ze niet opgenomen in een actief (levenslang) leertraject.

 • Er zijn aldus evenmin duidelijke

verwachtingen met betrekking tot een aantal belangrijke aspecten van hoog-risico medicatie:- de therapeutische opvolging:

gestandaardiseerde werkwijze per product(groep)

- het documenteren van de opvol-gingsaspecten binnen het patiënten-dossier

- het documenteren binnen Infomedic (=programma voor elektronisch medi-catiebeheer) van zowel de toedienin-gen als de bijsturingen (wijzigingen m.b.t. posologie, product)

- het bespreken van de hoog-risico medicatie binnen de interdiscipli- naire patiëntenbesprekingen

- Bij het PVT stellen we een bij- komend knelpunt vast m.b.t. de

therapeutische opvolging: omniprac-tici spelen niet zo kort op de bal in vergelijking met het ziekenhuis (in principe slechts wekelijks contactmo-ment op de afdeling, enkel telefo-nisch interveniëren van thuis uit zonder toegang op de elektronische gegevens in patiëntendossier en Infomedic).

• m.b.t. patiënt en familie informeren met het oog op actief bijdragen en autonoom handelen

• In het algemeen hebben we geen be-leid om patiënten en/of familie actiever te betrekken bij de opvolging van hun hoog-risico medicatie bijv. ontbreken van patiëntenfolders over de risico’s en op te volgen punten (o.a. bijwerkingen), het hoe en waarom er van

• Er bestaan momenteel geen afspra-ken over het ‘in eigen beheer’ (mee-)geven aan de patiënt van hoog-risico medicatie. (cfr. vragen ivm aansprake-lijkheid bijv. poging tot suicide, poging tot vergiftiging iemand anders, …)

Page 21: Koerier Extra november 2014

21KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

“38 jaar onder hetzelfde dak”

OVER DEMENSEN

Een terugblik met Luc in 3 vragen

Mijn echtgenote Chantal (n.v.d.r. Vynckier, bruggepensioneerde mede-

werkerster van Wegwijs 2) is ook op brugpensi-oen, dus dat valt mooi in de plooi.We kochten een aantal

jaar geleden een boer-derij in Frankrijk, waar

veel restauratiewerk aan is. Ik ga dus aan het

“bouwvakken”.

ENNU?

Luc De Clercq, oud-afdelingshoofd van De Oever, ging bij het begin van de zomervakantie met brugpensioen. Hij startte zijn loopbaan 38 jaar geleden als basismedewerker in Gebouw Reigerlo en werkte tot zijn laatste werkdag onder datzelfde dak, weliswaar als afdelingshoofd van De Oever. 38 jaar overschouwd in 3 vragen en een korte blik op het leven na PC Sint-Amandus.

•TEKST •FOTO Koen Vanquaethem

1 Welke evolutie maakte je mee binnen PC Sint-Amandus?

“Toen ik begon was er één Reigerlo. Na ongeveer een jaar werd ik groepsco-ordinator voor versla-vingszorg. Luc Claeys was coördinator voor psychosezorg en Ann Desmedt voor de algemene psychiatrie. Later werd kliniek Reigerlo opgesplitst in Reigerlo A en Reigerlo B. Alle artsen behandelden toen nog alle pathologieën. Dat vind ik wel een opmerkelijke evolutie, dat een arts een specialisatie heeft en werkt voor specifieke doelgroep. Ook de interdisciplinaire teams die gevormd werden en het loslaten van de diensten-structuur zijn ontwikkelingen die mij zijn bijgebleven.

Een andere belangrijke evolutie is de accentverschuiving in het behandelen. Rond de eeuwwissel, met de opkomst van de patiëntenrechten, wijzigde de manier van behandelen. Waar er eerder een vaste structuur was, waar de patiënt zich diende in te passen, evolueerde dit naar een meer individueel behandelen. A la tête du cliënt, zou je kunnen zeggen. Dat vergde uiteraard een andere manier van werken. Waar je vroeger de houvast had van de regels, zijn er nu als het ware meer uitzonderingen dan regels. Het individuele werken vraagt meer aan de medewerkers om op de individuele casuïstiek in te spelen.

Ook binnen de verslavingszorg merkte ik een verschuiving. Vroeger zag je vooral verslaving aan alcohol en medicatie. Nu zijn het overwegend illegale drugs, al dan niet

gecombineerd met alcohol. Men komt ook vroeger in aanraking met middelen, waar-door men wat stabiliteit in het leven mist.

2 Wat waren jouwsleutelwaarden?

“Ik vond engagement en mensgerichtheid altijd heel belangrijk: probeer om niet van uit een ivoren toren te handelen of beslis-singen te nemen, maar probeer als mens tussen de mensen te staan, aanvaard de mensen zoals ze zijn, probeer vooral te kij-ken naar hun sterke kanten, bouw daarop verder en geef hen, indien nodig, nog een nieuwe kans. Zo was ik steeds trots op mijn team, voor de manier waarop mijn teamleden bereikbaar waren voor heel veel mensen, ook nog na hun ontslag.Als laatste vind ik het belangrijk dat je je als medewerker integreert binnen een team, dat je je plaats zoekt en dat je een goede relatie afstand-nabijheid hebt met de patiënt. Zo zorg je voor veiligheid en steun bij je eigen engagement.”

3 Wat zou je als “ancien” meegeven aan een “pas afgestudeerde Luc”

die hier begint te werken?

“Het is goed om te beginnen met de am-bitie “we gaan ze genezen”, maar na een tijd ervaar je dat je met je hoofd tegen een muur stoot. Dan is het belangrijk om anders te gaan kijken en je verwachting af te stemmen op de vraag/verlangens/verwachting van de patiënt. Door positief te kijken en verder te doen met de sterk-tes van iedereen, raak je beter vooruit. Ik zou mijn jongere ik ook aanraden om de verschillen bij collega’s te accepteren en de grote verscheidenheid aan indivi-duen te aanvaarden. Ik zou hem ook aanraden om een uitlaat-klep te zoeken buiten het werk, iets wat de psychische belasting van het werk compenseert. Toen ik jong was, sportte ik veel.”

Page 22: Koerier Extra november 2014

22 KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

OVER DEMENSEN

OverlijdensRemi Decavel 26/03/2014 vader van Bert Decavel (FIDES)

Maria Cherlet 27/03/2014 grootmoeder van Sharon Kyndt (Personeelsdienst)

Cecilia Vandemoortele 28/03/2014 grootmoeder van Werner Vanrie (Voedingsdienst)

Marcella De Vooght 06/04/2014 moeder van Régine Smessaert (De Palissant)

Lauretta Vervaet 09/04/2014 moeder van Pierre De Smedt (FIDES)

Georges Vandewiele 14/04/2014 vader van Carine Vandewiele (De Stek)

Robert Deboever 17/04/2014 vader en schoonvader van Trui Deboever (Sint-Arnoldus) en Geert Callebert (Voedingsdienst)

Clemence Soetens 29/04/2014 grootmoeder van Lisbeth Scherpereel (De Stroom)

Georges Debbaut 02/05/2014 vader van Dirk Debbaut (FIDES)

Etienne Van Moerbeke 08/05/2014 grootvader van Stephanie Claeys (De Link)

Jeannine Verniest 21/05/2014 schoonmoeder van Ingrid De Mey (Oase 2)

Adrienne Morbée 23/05/2014 grootmoeder van Thomas Haghenbeek (De Delta)

Georgette Ryckebusch 26/05/2014 De schoonmoeder van Lena Mortier (4Veld)

Roger Teirlinck 26/05/2014 vader van Sandra Teirlinck (Huishoudelijke dienst) en schoonvader van Linda Puype (Huishoudelijke Dienst)

Erna Keerman 02/06/2014 moeder van Rita Coens (gepensioneerd medewerker) en schoonmoeder van Luc Dhondt (gepensioneerd medewerker)

Jerôme Vandamme 09/06/2014 schoonvader van Lieve Claeys (Huize Sint-Arnoldus)

Claude Vanthourout 20/06/2014 broer van Sabine Vanthourout (Wegwijs 1)

Marcel Goethals 01/07/2014 vader van Viviane Goethals (De Bron onderhoud)

Denise Schacht 11/07/2014 moeder van dr. Vanlerberghe (huisarts)

Suzanna Asseloos 16/07/2014 grootmoeder van Lieselotte Fiers (Piza)

Magda Yde 28/08/2014 Medewerkster De Oever Huishoudelijke dienst

Sara Seynaeve 01/08/2014 grootmoeder van Tine Rosseel (MBT)

Paul Coghe 30/08/2014 vader van Geert Goghe (FIDES) en Els Coghe (De Bron)

Godelieve Declerck 02/09/2014 grootmoeder van Cindy Matthys (De Stek)

Rik Morisse 18/09/2014 vader van Tine Morisse (Project Beleidsondersteuning)

Omer Vanhevel 23/09/2014 grootvader van Nancy Gevaert (Project beleidsondersteuning) en Nathalie De Jaeger (Mobiele dagequipe)

Simonne Coene 26/09/2014 moeder van Geert De Roo (receptie)

Herman Van Maele 02/10/2014 schoonvader van Filip Van Hulle (dienst Voeding) en grootvader van Tine Van Hulle (Crisisinterventie)

Gerard Debaene 02/10/2014 grootvader van Fleur Coevoet  Mobiel Crisisteam

Odette Blomme 15/10/2014 grootmoeder van Annelore Balbaert (De Delta)

Marie Jeanne Serlet 15/10/2014 gepensioneerd medewerker, Oase 2

Magda Yde

Magda werkte tot juni vorig jaar in als poetsdame, tot ze wegens ziekte het werk heeft moeten stopzetten. Op 28 augustus heeft Magda op 57-jarige leeftijd de strijd tegen haar ziekte verloren.

Magda was een stille aanwezige, hield zich op de achtergrond, was niet iemand die het hoge woord opeiste. Wij kenden haar als een plichtsbewuste, nauwgezette en rustige dame.

Zij stond helemaal open voor anderen, was steeds goed gezind en vriendelijk, voor iedereen.

Zij was bezorgd en bekommerd voor de anderen, in de eerste plaats voor haar familie maar ook voor de collega’s, haar werk en de patiënten.

Het typeerde Magda dat zij tot de laatste weken met interesse informeerde naar het reilen en zeilen op de afdeling en hoe haar collega’s het stelden. Zij was graag gezien en wij zullen haar erg missen.

Volgens de wens van Magda werd er afscheid genomen in beperkte familiekring.

In Memoriam

Page 23: Koerier Extra november 2014

23KOERIER EXTRA - NOVEMBER 2014

Huwelijken04.10.2014 Simon Degraeve (De Palissant) en Eefje De Wolf

GeboortesMaia 13.03.2014dochter van Stefaan Vanthournout (Technische dienst)

Jorre 22.03.2014 zoon van Tine Van Hulle (Crisisinterventie)

Lasse 25.04.2014 zoon van Karen De Meulenaere (Oase 1)

Liam 27.04.2014 zoon Saskia Meurice (Huishoudelijke dienst) en kleinzoon van Sonia Carrette (Huishoudelijke dienst)

Arno 30.04.2014 zoon van Julie Demaré (De Stroom)

Loulou 30.04.2014 dochter van Angie Lammens (Oase 2)

Romy 09.05.2014 dochter van Charlotte Dalle (Mobiel Behandelteam)

César 17.06.2014 zoon van Bram Verheye (Administratief directeur)

Nathan 20.06.2014 zoon van Lies De Meyere (De Knop)

Ylian 02.07.2014 zoon van Cynthia Van Pottelberghe (huishoudelijke dienst)

Nelle 11.07.2014 dochter van Dominiek Derore (FIDES)

Laure 26.07.2014 dochter van Alain De Clippel (CBAA)

Rosalie 22.08.2014 dochter van Stefanie Wulbrecht (Piza)

Manon 25.08.2014 dochter van Arne Bauwens (ISIZ)

Fien 02.09.2014 dochter van Joke Linten (Wegwijs 1 Huishoudelijke dienst)

Stien 04.09.2014 dochter van Evert Van Quathem (Crisisinterventie)

Marie 27.09.2014 dochter van Peter Van der Slycken (De Oever)

Victor 07.10.2014 zoon van Elsie Dauwe (Milieucoördinator)

Audri 10.10.2014 zoon van Shana Coen (De Stroom)

Rénée 15.10.2014 kleindochter van Katelijn Van Waes (Huishoudelijke dienst)

Met brugpensioenVanbesien Christine 25.04.2014 / Huize Sint-Arnold

Vinckier Chantal 22.05.2014 / Wegwijs 2

Adriansens Christine 23.05.2014 / De Ent

Depestel Karin 06.06.2014 / De Link - Huishoudelijke dienst

De Graeve Jeannette 08.07.2014 / Oase 1 - logistiek

Dhoore Christiane 09.07.2014 / pIZa - Huishoudelijke dienst

Clerick Monique 17.07.2014 De Delta - Huishoudelijke dienst

De Clercq Luc 18.07.2014 / De Oever

Huughe Frank 25.07.2014 / ISIZ

Vermeulen Marnix 04.09.2014 / FIDES

Vanthournout Geert 05.09.2014 / Technische dienst

Dhondt Luc 15.10.2014 / Technische dienst

Clerick Monique De Clercq Luc Huughe Frank

De Graeve Jeannette Depestel Karin

Vermeulen Marnix Vanthournout Geert Dhondt Luc

Adriansens Christine

Page 24: Koerier Extra november 2014

“Met mijn buddyrommelmarkten afschuimen”• TEKST Liesbet Werbrouck • FOTO Koen Vanquaethem

“Ik ben Conny Van Acker. Sinds begin 2013 ben ik buddy van een patiënt van ISIZ. 1 keer per maand kom ik op bezoek en gaan we samen naar rommelmarkten. Het was in het begin een beetje zoeken wat hij echt leuk vond, maar we merkten al snel dat op zoek gaan naar snuisterijen, die we voor een habbekrats kunnen kopen, dat hij – en ik ook – dat echt leuk vinden. Dat is waar buddywerking om draait! de focus ligt op individueel niveau. Een buddy heeft een vertrouwensband met één patiënt en een buddy vormt een brug tussen patiënt en maatschappij. Het is de bedoeling dat een buddy rekening houdt met de wensen en/of talenten van de patiënt.

Buddywerking is belangrijk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, omdat ze vaak alleen maar contact hebben met lotgenoten of hulpverleners. Het vriendschappelijke con-tact met de buddy kan dit isolement wat doorbreken. Ik doe mijn vrijwilligerswerk met overgave. Ik had wat vrije tijd over en vond jullie oproep voor vrijwilligers via de website. Toen ‘mijn buddy’ tijdelijk in De Ent verbleef, ging ik hem in Torhout oppikken, omdat het iedereen wel een goed idee leek om de uitstapjes voort te zetten.”

INZOOMEN