Kinderparlement 27 november 2014

12
VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 november 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL

Transcript of Kinderparlement 27 november 2014

Page 1: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 1

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE

KINDERPARLEMENT

Zitting 2014-2015 Nr. 2

INTEGRAAL VERSLAG

Vergadering van donderdag 27 november 2014

OCHTENDVERGADERING

BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL

Page 2: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 2

Vergadering Kinderparlement

donderdag 27 november 2014

Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In het woordje parlement zit het Franse woordje ‘parler’ verstopt. De parlementsleden pra-ten en stemmen hier over de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Vandaag draaien we de rollen om en zijn jullie voor één dag de parlementsleden van Brussel. Net zoals in het echte parlement zullen we stemmen over jullie plannen. Er wordt een ver-slag gemaakt en dat bezorgen we aan de echte parlementsleden. Twee assistenten zullen de uitslag van de stemmen bijhouden, dan kunnen we op het einde een top 3 maken van de beste voorstellen. Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De GROENE klas is het zesde leerjaar van de Koningin Astridschool uit Laken. De ORANJE klas is het vijfde leerjaar van dezelfde school. De RODE klas komt uit het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. De kinderen maakten een stapel prachtige tekeningen die je op de tentoonstelling kon bewonderen. De BLAUWE klas is de Vrije Vlaamse Basisschool uit Ukkel. Zij hebben ook geweldig getekend en geknutseld. De GELE klas is de Prinses Julianaschool uit Etterbeek. Van hen kregen we stripverhalen, een dagboek, een rap, een gedicht, tekeningen en een poster. (Applaus) Het discussiethema van het Kinderparlement is: “Bruggen bouwen in Brussel”. Wist je dat er in Brussel 104 verschillende talen worden gesproken? En dat er mensen van meer dan 180 nationaliteiten samenwonen? Hoe bouwen we stevige bruggen tussen de superdiverse inwoners van de stad? We willen het heel graag van jullie horen! Dit kleine gedicht zet jullie vast op de goede weg:

De B van welkom in Brussel, wat ook de kleur is van je huid of je jas De R van geen Ruzie maar vriendschap met de kinderen van je klas. De U van niemand Uitsluiten in je straat of in je wijk. De G van geen racisme, we zijn allemaal Gelijk!

(Applaus)

Page 3: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 3

Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken.

De voorzitter geeft uitleg over de microfoons en de stemknopjes

Stemming De voorzitter.- Ik stel voor dat we de stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uit-spraken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past.

- Als je akkoord gaat met de uitspraak “Ik heb er zin in en wil zeker iets zeggen”, druk je op de groene knop.

- Als je akkoord gaat met de uitspraak “Ik zwijg liever in het Kinderparlement”, druk je op de rode knop.

- Als je akkoord gaat met de uitspraak “Ik twijfel nog”, druk je op de witte knop.

Resultaat van de stemming: groen 35, rood 5, wit 48. (Applaus) De voorzitter. – Intussen is de heer Fouad Ahidar binnengekomen. Hij is de ondervoorzitter van het parlement en zit normaal hier vooraan. De heer Fouad Ahidar.- Welkom, meisjes en jongens. Jullie zitten vandaag op onze plaatsen. Net zoals wij mogen jullie over jullie eigen plannen discussiëren en de anderen proberen te overtuigen. Op het einde wordt er gestemd. Daarna is de discussie afgelopen en leggen we ons neer bij de uitslag van de stemming. We maken geen ruzie: dat is democratie. Jullie mo-gen vandaag in het parlement oefenen hoe dat werkt. Veel succes! (Applaus)

Page 4: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 4

GEEN RACISME

De voorzitter.- We leven met 1,1 miljoen mensen samen in Brussel en niet iedereen is even lief voor elkaar. Filip en Hannah van de rode klas hebben gelukkig een prima plan. Zij willen vredesbomen in de stad. Op die bomen komen mooie slogans: Filip en Hannah.- Brussel staat open voor alle kleuren

Wit, zwart of bruin, allemaal een pluim Ben je een racist, vind je nooit een schatkist Heel veel culturen, maar toch allemaal buren Welkom aan alle mensen, dan vervul je elkaars wensen

(Applaus) Filip en Hannah.- In Brussel is iedereen welkom. We willen overal vredesbomen plaatsen met slogans. Op die manier weet iedereen wat hij moet doen om elkaar te respecteren.

Commentaar van de parlementsleden

- Dat is een leuk idee. Maar ik weet niet of de mensen de slogans zullen opvolgen. - Prima plan. Het is zeker een stap in de goede richting om elkaar meer te respecteren.

De voorzitter.- Philippe van de blauwe klas heeft een rijmpje gemaakt. De eerste letters van elke zin vormen het woord BRUG. Philippe.- Beleefd zijn tegen iedereen is belangrijk Respect tonen voor iedereen is leuk, want dan maak je vrienden Uitschelden hoort hier niet thuis

Gaan wandelen en ‘dag’ zeggen tegen de anderen maakt het voor jou en hen een mooie dag!

(applaus) De voorzitter.- Jij vindt het heel belangrijk dat mensen beleefd zijn tegen elkaar. Philippe.- Beleefd zijn is heel belangrijk. Mensen zouden elkaar ‘dag’ moeten zeggen op straat, in plaats van met oortjes rond te lopen. Dat is veel vriendelijker en we leren elkaar kennen.

Commentaar van de parlementsleden

- Dat is een goed idee. Wanneer je iemand groet op straat, nodig je hem uit om tegen je te praten.

- Het is fijn als mensen elkaar groeten. - Wanneer ik iemand ‘dag’ zeg en er komt geen reactie, dan voel ik me triestig. Dat is

jammer.

Page 5: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 5

- Als mensen elkaar groeten op straat, dan is dat een manier om elkaar te leren ken-nen. Zo maak je vrienden.

De voorzitter.- Jarod en Léna van de blauwe klas maakten allebei een supermooi knutsel-werkje met een grote brug tussen mensen. Jarod en Léna.- Wij hebben een echte brug gemaakt om mensen dichter bij elkaar te bren-gen. Op de brug kunnen mensen elkaar ontmoeten en dag zeggen. We hebben er ook de woorden ‘respect’ en ‘vrede’ opgeschreven. Er staan 2 popjes in klei op. Het zijn mensen van verschillende nationaliteiten. Dat betekent dat we vrienden kunnen zijn met iedereen. Kleur of nationaliteit speelt hier geen rol.

Commentaar van de parlementsleden

- We moeten gewoon vriendelijk zijn tegen elkaar en elkaar respecteren. Je taal of godsdienst of nationaliteit speelt daarbij geen rol.

- Racisme is totaal fout. - De mensen moeten elkaar beter respecteren. Er mag geen ruzie gemaakt worden. - Bruggen bouwen, betekent samenwerken. Wanneer we samenwerken, worden we

vrienden.

Stemmingen

Het voorstel om vredesbomen te plaatsen in Brussel wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 27 tegen en 16 onthoudingen.

Het voorstel om elkaar vriendelijk ‘dag’ te zeggen op straat wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 13 tegen en 14 onthoudingen.

Het voorstel om meer respect te hebben voor elkaar, ook al heb je een andere kleur of spreek je een andere taal, wordt aangenomen met 85 stemmen voor, 2 tegen en 5 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- Catarina en Rosalie van de gele klas vinden dat we ook op school moeten opletten met racisme. Ze schreven er een gedichtje over: Catarina en Rosalie.-

Iedereen om mij heen, doet heel erg gemeen Ik word dus gepest, door de klas en de rest Mijn familie en ik komen uit Afrika, ook mijn papa en mijn overgrootoma Soms vallen de pesters mij aan, in het steegje van de Beukenlaan Dan roepen ze luid: ‘Hé, jij daar met die stomme bruine huid!’ Dat noemen wij racisme, wij vragen om activisme!

De voorzitter.- In jullie gedicht wordt gepest omdat iemand een andere huidskleur heeft. Gebeurt zoiets echt?

Page 6: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 6

Catarina en Rosalie.- Ik heb dat al gezien en dat is niet goed. Eigenlijk heb je een vooroor-deel, terwijl de andere wel leuk kan zijn. De voorzitter.- Pesten komt op elke school wel eens voor. Hoe ga je daar het best mee om? Catarina en Rosalie.- Je moet om hulp vragen. Een leraar kan je misschien helpen. De voorzitter.- Josue, Eleonore en Adam van de rode klas willen ruzie de wereld uit helpen. Wat is jullie plan? Josue, Eleonore en Adam.- Wij hebben een tekening gemaakt met ‘No fight, peace & love!’ op, want we vinden dat er minder ruzie moet gemaakt worden. Als er dan toch ruzie is, dan moet je hulp vragen en zeker niet in je eentje blijven zitten.

Commentaar van de parlementsleden

- Je moet zeker hulp vragen als je gepest wordt. Je mag dat niet negeren. - De pestkoppen moeten hun excuses aanbieden. - De leerkrachten moeten luisteren wanneer je zegt dat je gepest wordt. Soms doen ze

dan niet. Dat mag niet. - Soms moet je niets doen, dan gaat het pesten gewoon over. - Eerst moet je proberen om de problemen zelf op te lossen. Als het echt niet lukt, dan

pas mag je naar de leerkracht stappen. - Je moet tegen je ouders zeggen wanneer je gepest wordt. - Wanneer leraars niet luisteren, schakel je best iemand van een andere klas in om je

te helpen. - Sommige kinderen durven helemaal niet naar de leraar stappen als ze gepest wor-

den. De voorzitter.- Eva en Cato schreven een dagboek van een jongen die gepest worden door een klasgenoot. Eva en Cato.- Er is een jongen die heel erg gepest wordt op school. Uiteindelijk pleegt hij zelfdoding omdat hij de wereld niet meer ziet zitten. Een fragment:

“Lief dagboek, Vandaag werd ik weer gepest. Ze hebben mijn hoofd in de wc geduwd. …”

De voorzitter.- Dat is heel erg, maar het gebeurt soms in het echt. Als je dan niets durft te zeggen, word je heel erg ongelukkig en dan kan het slecht aflopen. Hoe kunnen we zware pestproblemen aanpakken?

Page 7: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 7

Commentaar van de parlementsleden

- Ik ga eerst naar de leerkracht. Als dat niet helpt, stap ik naar de directeur. En als het moet, schakel ik mijn ouders in.

- Soms gebeurt het dat de leerkracht niet ingrijpt wanneer je komt klagen. Dat mag niet.

- Eerst moeten pestkoppen een waarschuwing krijgen. Als ze toch niet luisteren en blijven pesten, moeten ze gestraft worden.

- Pestkoppen moet je straffen door hun ouders te verwittigen. - Als je gepest wordt, dan verander je best van school. In de nieuwe school kan je met

een propere lei starten. - Zware pestkoppen moeten geschorst worden of zelfs van school gestuurd worden. - Je kunt altijd de kindertelefoon bellen. - De directeur moet met de pestkop praten en uitzoeken wat er aan de hand is. Soms

heeft iemand die pest zelf problemen en moet hij geholpen worden. - Wie pest moet beseffen dat hij ook kan gepest worden. - Een pestkop moet je ook een tweede kans geven, zodat hij zijn gedrag kan verbete-

ren.

Stemming

Het voorstel om leerkrachten in te schakelen wanneer je gepest wordt, wordt aange-nomen met 44 stemmen voor, 37 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om eerst zelf te proberen om de pestproblemen op te lossen en pas daar-na iemand in te schakelen wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 26 tegen en 6 onthoudingen.

Het voorstel om een vriend, vriendin of je ouders in te schakelen wanneer je gepest wordt, wordt aangenomen met 63 stemmen voor, 8 tegen en 20 onthoudingen.

Het voorstel om de pestkop te schorsen van school, wordt niet aangenomen met 69 tegen, 8 voor en 13 onthoudingen.

Het voorstel om de pestkop eerst een waarschuwing te geven vooraleer hem te straf-fen, wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 25 tegen en 7 onthoudingen.

Het voorstel om wie gepest wordt van school te laten veranderen, wordt niet aange-nomen met 50 tegen, 24 voor en 17 onthoudingen.

Het voorstel om de pestkop een tweede kans te geven, wordt aangenomen met 49 stemmen voor, 29 tegen en 14 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- Oscar, Liv, Dilara en Marisa van de rode klas hebben een plan om andere cul-turen beter te leren kennen. Gaat de liefde voor andere culturen door de maag? Oscar, Liv, Dilara en Marisa.- In Brussel wonen mensen met heel veel verschillende culturen. Wij willen dat Brusselaars bij elkaar gaan eten. Dan proef je van elkaars keuken en leer je elkaar beter kennen. Zo worden mensen vrienden van elkaar.

Page 8: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 8

De voorzitter.- Berenice van de blauwe klas maakte een tekening over eten. Wat is jouw idee? Berenice.- Als je iemand leert kennen, dan moet je die bij je thuis uitnodigen om samen lek-ker te eten.

Commentaar van de parlementsleden

- Er zou een restaurant moeten zijn waar je alle verschillende keukens leert kennen. Dan kan je daar gaan eten en kan iedereen kiezen wat hij wil.

- Ik vind het niet zo’n goed idee om vreemden uit te nodigen bij je thuis. Dat kan ge-vaarlijk zijn, want ze kunnen iets stelen.

- Het idee van een restaurant is leuker. Meestal is het eten op restaurant lekkerder dan thuis.

- Mensen moeten kunnen kiezen of ze bij elkaar thuis of op restaurant gaan eten. - Thuis is het toch veel gezelliger dan op restaurant. - Je moet altijd opletten wie je bij je thuis uitnodigt. Het is beter om elkaar eerst wat te

leren kennen. - Als je samen eet, kan je recepten uitwisselen. Op die manier leer je nieuwe dingen

kennen. De voorzitter.- De kinderen van de rode klas hebben een geweldig idee om uitwisselingen te organiseren. Leg eens uit wat jullie bedoelen. Kinderen van de rode klas.- Wij zouden graag uitwisselingen organiseren tussen kinderen van verschillende scholen en verschillende landen. Dan kan je logeren bij een ander gezin en leer je meer over elkaar. Nu gebeurt dat al in het middelbaar, maar wij willen het ook in de lagere school.

Commentaar van de parlementsleden

- Als je bij elkaar gaat logeren, leer je elkaar kennen. Dan is er minder racisme. - Die uitwisselingen kunnen ook in België gebeuren. Het kan zelfs in Brussel. Er zijn hier

verschillende gemeenschappen en verschillende culturen. - Uitwisselingen in het buitenland zijn te duur. - Het zou toch leuker zijn om naar het buitenland te gaan. Je leert dan niet alleen an-

dere culturen, maar ook andere landen kennen. - Laat ons maar wachten tot de middelbare school. In de lagere school kunnen we onze

ouders niet zo lang missen.

Page 9: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 9

Stemming

Het voorstel om mensen bij je thuis uit te nodigen om samen te eten en elkaars cultuur te leren kennen wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 18 tegen en 12 onthou-dingen.

Het voorstel om restaurants te openen waar je gerechten uit verschillende culturen kan proeven wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 26 tegen en 7 onthoudingen.

Het voorstel om uitwisselingen in het buitenland te organiseren vanaf de lagere school wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 34 stemmen tegen en 13 onthoudingen.

Het voorstel om uitwisselingen binnen Brussel te organiseren wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 26 tegen en 13 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- Het volgende voorstel gaat over Sinterklaas. Binnenkort komt hij pakjes brengen. Nu wordt er druk gediscussieerd over Zwarte Piet. Daan en Christoper van de gele klas nemen het op voor Zwarte Piet. Zij maakten een raplied. Daan en Christopher.-

Veel mensen vinden hem racistisch, dat is echt heel egoïstisch We begrijpen wel dat mensen er tegen zijn Maar de kinderen die erin geloven zijn nog superklein Zwarte Piet is zwart, dat heb je al gehoord Sinterklaas kent hem goed, hij is niet zijn Lord Zwarte Pieten brengen pakjes, ze doen dat snel, niet op hoge hakjes Op 5 december krijgt iedereen visite, van Sinterklaas en van zijn Zwarte Pieten Wij vinden dat de kinderen mogen beslissen En dat de mensen Sinterklaas niet mogen wissen

(Applaus)

Commentaar van de parlementsleden

- Wij vinden dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Dat is traditie en ook donkere mensen willen dat. Zwarte mensen vinden dat helemaal niet erg.

- De discussie over de kleur van Zwarte Piet is maar onzin. Hij is al heel lang zwart. - Zwarte Piet is zwart van het roet van de schoorsteen. Dat heeft niets te maken met

racisme. - Je kan Zwarte Piet geen andere kleur geven. Geel, groen of oranje? Dat geloof je toch

zelf niet! Zijn naam zegt het zelf: hij is zwart. - Als je Zwarte Piet afschaft, dan schaf je een feest voor kleine kinderen af. Dat willen

we niet. - Ik wil ook een witte Piet.

Stemming

Het voorstel dat Zwarte Piet zwart blijft, wordt aangenomen met 81 stemmen voor, 10 tegen en 1 onthouding.

(Applaus)

Page 10: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 10

RESPECT VOOR HET MILIEU De voorzitter.- We hebben het al over respect gehad in deze zitting. Heel wat kinderen vin-den wat we ook respect moeten hebben voor het milieu. Alma en Max van de gele klas maakten een poster tegen vervuiling. Lezen jullie de tekst even voor? Alma en Max.- Ga niet met de auto

U komt in de file Het is slecht voor het milieu Het gaat sneller op de fiets Uw conditie wordt beter

(Applaus) De voorzitter.- Julien, Adam en Simon van de rode klas hebben een probleem met auto’s in de stad. Waarom? Julien, Adam en Simon.- Er rijden te veel auto’s in de stad. Ze veroorzaken files en zijn slecht voor het milieu. De vieze uitlaatgassen maken ook de gebouwen vuil. Je bent veel vlugger te voet of met de fiets. Mensen moeten meer het openbaar vervoer gebruiken.

Commentaar van de parlementsleden

- Al die uitlaatgassen doen de Aarde opwaren. Mensen moeten hun auto vaker thuis laten staan. Fietsen, het openbaar vervoer nemen of te voet gaan is beter.

- Op school organiseren we acties om te voet of met de fiets naar school te komen. - 1 keer per maand een autoloze zondag zou heel leuk zijn. - Fietsen in Brussel is gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken. - Er zijn veilige fietspaden nodig. Dan zouden meer mensen op de fiets stappen. - Het openbaar vervoer komt vaak te laat. Daarom nemen mensen sneller de auto. - Ik woon ver van de school en dat is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. - Wie een auto nodig heeft, moet die kunnen gebruiken. - Met de trein ben je vaak veel vlugger op je bestemming dan met je auto.

Stemmingen

Het voorstel om de auto vaker thuis te laten en het openbaar vervoer of de fiets te ge-bruiken wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 16 tegen en 13 onthoudingen.

Het voorstel om 1 autoloze zondag per maand te organiseren wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 24 tegen en 17 onthoudingen.

Het voorstel om meer fietspaden aan te leggen wordt aangenomen met 74 stemmen voor, 10 tegen en 9 onthoudingen.

Het voorstel om het openbaar vervoer stipter te laten rijden wordt aangenomen met 82 stemmen voor, 6 tegen en 4 onthoudingen.

(Applaus)

Page 11: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 11

ARM EN RIJK

De voorzitter.- We zijn bijna aan het einde van het Kinderparlement, maar er liggen nog heel wat voorstellen op tafel om de arme mensen in Brussel te helpen. We zullen er meteen over stemmen. Sara en Desirée.- Wij hebben een stripverhaal getekend over zwervers in de stad. Wij vinden dat er regelmatig een lunch voor hen moet worden klaargemaakt. Mensen die voldoende geld hebben moeten dat betalen. Fahim, Lucas en Tobi.- Wij willen een huis voor daklozen bouwen. Daar kan iedereen opvang krijgen, want alle mensen hebben recht op een huis. Elin en Bart.- Er zijn heel veel vluchtelingen in Brussel. We zullen hen helpen door T-shirts te verkopen waarop staat: ‘Keep calm en stop war’. De voorzitter.- Een laatste idee komt van Florian, Florina en César van de gele klas. Het gaat niet over arm en rijk, maar over een propere stad. Florian, Florina en César.- De stad is vaak vies door hondenpoep. In het parlement moeten regels gestemd worden zodat iedereen de hondenpoep moet opruimen.

Stemmingen

Het voorstel om een regel te maken waarbij de baasjes van honden zelf de hon-denpoep moeten opruimen, wordt aangenomen met 71 stemmen voor, 16 tegen en 5 onthoudingen.

Het voorstel om rijke mensen armen te laten helpen door regelmatig een lunch te maken wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 10 tegen en 7 onthoudingen.

Het voorstel om een huis te bouwen om daklozen op te vangen wordt aangeno-men met 73 stemmen voor, 9 tegen en 9 onthoudingen.

Het voorstel om een T-shirtactie voor vluchtelingen te organiseren wordt aange-nomen met 51 stemmen voor, 32 tegen en 9 onthoudingen.

(Applaus)

Page 12: Kinderparlement 27 november 2014

VGC 12

DE EINDRONDE

De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken, om jullie ultieme voorstel te kiezen uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag. De assistenten.- Op de derde plaats vinden we het voorstel om Zwarte Piet zwart te laten met 81 stemmen. De tweede plaats gaat naar het openbaar vervoer dat stipter moet rijden met 82 stemmen en de eerste plaats is voor het voorstel om meer respect te hebben voor elkaar, ongeacht je afkomst of huidskleur met 85 stemmen.

Stemming Het voorstel om elkaar te respecteren, ongeacht afkomst of huidskleur, krijgt 62

stemmen en eindigt op de eerste plaats. Het voorstel om Zwart Piet zwart te laten eindigt tweede met 23 stemmen. Het voorstel om het openbaar vervoer stipter te laten rijden krijgt 6 stemmen en

behaalt de derde plaats. De voorzitter.- Proficiat voor dit boeiend debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggever heeft zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Het verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstuimig applaus)

* * *