Kinderparlement 15 oktober 2013

11
VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 oktober 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS…

Transcript of Kinderparlement 15 oktober 2013

Page 1: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 1

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE

KINDERPARLEMENT

Zitting 2013-2014 Nr. 2

INTEGRAAL VERSLAG

Vergadering van donderdag 15 oktober 2013

OCHTENDVERGADERING

ALS IK MINISTER-PRESIDENT

VAN BRUSSEL WAS…

Page 2: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 2

Vergadering Kinderparlement

donderdag 15 oktober 2013

Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parle-mentsleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Normaal gezien zou het Kinderparlement helemaal vol zitten, maar er zijn toch een heleboel lege plekjes. Dat komt omdat er vandaag een heel bijzonder feest is. Wie kan er meer uitleg over geven? Een leerling.- Vandaag is het offerfeest voor de moslims. God gaf Abraham opdracht om zijn zoon te offeren. Net voor hij dat wilde doen, zei God dat dit niet hoefde en dat er een schaap mocht geofferd worden. Dat herdenken de moslims vandaag. De voorzitter.- Dankjewel voor de uitleg. Vier klassen zitten hier in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De GROENE klas is het Sint-Jan Berchmanscollege uit Brussel en de kinderen daar hebben knappe knutselvingers, want zij maakten mooie maquettes en fijne affiches voor onze ten-toonstelling. De ORANJE klas is De Bloeiende Kerselaar uit Watermaal-Bosvoorde en van hen kregen we een stapel geweldige gedichten. De BLAUWE klas is de Lutgardisschool Sint-Juliaan uit Oudergem. Zij hebben supertoffe te-keningen gemaakt. De RODE klas is de Unescoschool uit Koekelberg en ook uit die klas kwamen een pak ingeni-euze ideeën. “Als ik de minister-president van Brussel was…” Dat is deze keer het discussiethema. Brussel heeft sinds mei een nagelnieuwe minister-president. Maar wat wil jij veranderen als je zelf de baas van Brussel bent? We willen het dolgraag van jullie horen in het Kinderparlement! Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken.

- De voorzitter geeft uitleg over stemknopjes en de microfoons

Page 3: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 3

Stemming Ik stel voor dat we die stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uitspraken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past.

Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik heb er zin in en wil zeker iets zeggen”, drukt op de groene knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik zwijg liever in het Kinderparlement”, drukt op de rode knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik twijfel nog”, drukt op de witte knop.

Resultaat van de stemming: groen 15, rood 5, wit 42.

De voorzitter.- Dat is een veelbelovend resultaat. Jullie hebben er duidelijk zin in! En wie op de witte knop gedrukt heeft, proberen we nog wel te overtuigen om zeker iets te zeggen. Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in drie thema’s. Om te beginnen pakken we de ver-keersproblemen aan en maken we van Brussel een milieuvriendelijke stad. Daarna hebben we het over sport en spel. En we eindigen met een reeks bijzondere buitenbeentjes.

VERKEER EN MILIEU De voorzitter.- We geven het startschot met een pittig gedicht van Charlotte, Léa en Clara van de oranje klas. Charlotte, Léa en Clara.-

Autoloze zondagen zijn altijd fijn Fietsen en stappen op het plein

Meer autoloze zondagen moeten er zijn!

Fietsen in de stad is cool Maar zonder fietspaden wordt het een boel

Maar met meer fietspaden wordt het te doen!

Roken is niet gezond Steek geen sigaretten meer in je mond

En gooi ze zeker niet op de grond Pas op met de aansteker, of je raakt nog gewond!

(Applaus) De voorzitter.- Meisjes, jullie lanceren al meteen 3 puike ideeën. Jullie willen meer mensen op de fiets en veilige fietspaden in Brussel. Jullie willen ook meer autoloze zondagen. En tot slot zijn jullie heel streng voor rokers! In de Nieuwstraat worden er uitdoofvuilnisbakken geplaatst. (De voorzitter toont een foto) Kennen jullie dat? Vinden jullie dat een goed idee? (Gejuich: ja!)

Page 4: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 4

De voorzitter.- Gina en Yan van de groene klas zijn het vast met jullie eens. Zij willen minder auto’s en meer autoloze zondagen. Vertel hier eens wat meer over. Gina, Yan.- Wij willen meer autoloze zondagen omdat dan meer mensen op de fiets zullen stappen. Dat is beter voor het milieu. Op autoloze zondagen is er veel meer plaats om te spelen en dat is superfijn. De voorzitter.- Ook de kinderen uit de rode klas willen vaker een autoloze zondag. Hoeveel precies?

- 4 tot 6 autoloze zondagen per jaar is ideaal. - Autoloze zondagen zijn heel leuk. Mensen leren elkaar beter kennen. We kunnen ook

met vrienden gaan fietsen. Anders is dat te gevaarlijk. - Minder auto’s in de stad zorgen er ook voor dat mensen minder stress hebben. Nu is

het veel te druk. De voorzitter.- Ksenija van de blauwe klas denkt dat elektrische fietsen een geknipte oplos-sing zijn om fietsen in de stad te promoten. Ksenja.- Op een elektrische fiets rijden is ideaal ik Brussel. Je moet minder hard trappen als je bergop wil. Voor oudere mensen is dat gemakkelijker en voor kinderen is het vooral leuk.

Commentaar van de parlementsleden

- Het is een goed idee om 4 tot 6 autoloze zondagen te organiseren. Maar het mag ze-ker niet meer zijn. Mensen moeten nog op bezoek kunnen gaan bij familie die ver weg woont. Daarvoor heb je de wagen nodig.

- Autoloze zondagen zijn goed voor het milieu. Maar, hoe moeten mensen die op zon-dag werken dan op hun werk geraken?

- Elektrische fietsen zijn een goed idee voor oude mensen. Maar voor kinderen is dat niet goed. Zij moeten trappen om een goede conditie te krijgen.

- Ik vind elektrische fietsen heel gevaarlijk. Je rijdt er veel te vlug mee en je moet heel goed opletten om geen ongeluk te hebben. De motor kan ook op hol slaan en dan heb je geen controle meer over je fiets.

- Het idee om uitdoofasbakken te plaatsen is zeer goed. Maar er moeten er voldoende geplaatst worden. Nu staan er veel te weinig asbakken aan winkelingangen.

- Er moeten niet alleen uitdoofvuilnisbakken komen. Er moeten meer en opvallende vuilnisbakken geplaatst worden. Nu zie je ze vaak niet staan. Dan is het normaal dat afval en sigarettenpeuken op de grond gegooid worden.

- Sommige mensen denken alleen aan zichzelf. Zij gooien alles gewoon op de grond. Voor hen helpen alleen boetes.

- Wie een sigarettenpeuk op de grond gooit zou € 250, - boete moeten krijgen! - Sigaretten moeten duurder gemaakt worden, zodat er minder van verkocht worden. - Roken is ongezond. Je kunt er longkanker van krijgen en dat is je eigen schuld. - Er zouden meer elektronische sigaretten moeten verkocht worden. Die zijn gezonder

en vervuilen niet.

Page 5: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 5

- Mensen die roken moeten geholpen worden om te stoppen. Je kunt ze bijvoorbeeld nicotinekauwgom cadeau geven.

Stemmingen

Het voorstel om 4 tot 6 autoloze zondagen per jaar te organiseren, wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 11 tegen en 6 onthoudingen.

Het voorstel om meer fietspaden aan te leggen in Brussel wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 1 tegen en 16 onthoudingen.

Het voorstel om meer mensen op de elektrische fiets te krijgen wordt niet aangeno-men met 45 stemmen tegen, 2 voor en 16 onthoudingen.

Het voorstel om uitdoofbakjes op alle vuilnisbakken te plaatsen, wordt aangenomen met 37 stemmen voor, 16 tegen en 10 onthoudingen.

Het voorstel om mensen die sigarettenpeuken op de grond gooien een boete te geven, wordt aangenomen met 28 stemmen voor, 15 tegen en 20 onthoudingen.

Het voorstel om meer en opvallende vuilnisbakken te plaatsen in de stad, wordt aan-genomen met 41 stemmen voor, 7 voor en 15 onthoudingen.

Het voorstel om sigaretten duurder te maken, wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 12 voor en 6 onthoudingen.

Het voorstel om minder sigaretten te maken en te verkopen, wordt aangenomen met 56 stemmen voor, 0 tegen en 7 onthoudingen.

Op de vraag wie later zal roken, antwoorden 52 kinderen dat ze nooit zullen roken, 0 dat ze zeker zullen roken en 9 dat ze het nog niet weten.

De voorzitter.- We hebben net een pak plannen voor veilig verkeer, een propere stad en tegen het roken goedgekeurd. Arthur, Yassin en Julien van de oranje klas zijn het zeker eens met die plannen. Ze gaan zelfs een stapje verder en hebben hierover een gedicht gemaakt. Arthur, Yassin en Julien. –

Veel bomen in de stad Dat had ik graag gehad

Meer fietspaden op straat Dat wordt mijn grote maat

Meer kleuren van de regenboog

Dat is goed voor het oog Minder vervuiling in de lucht Dat men dan minder kucht

Villo fietsen minder duur

Dat is beter voor de natuur Overal openbaar vervoer

Kan dat op de stadse vloer? (Applaus) De voorzitter.- Ik onthoud uit jullie gedicht dat jullie meer natuur willen en minder vervui-ling. Wat moet er dan veranderen?

Page 6: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 6

Arthur, Yassin en Julien. – Er moeten meer fietspaden komen in de stad. Niet alleen wat geschilderde lijntjes, maar goed afgescheiden van de straat. We willen ook meer openbaar vervoer. Wie op de tram zit heeft minder stress dan wie met de wagen rijdt. De voorzitter.- De boodschap is dus: afgeschermde fietspaden en meer openbaar vervoer. Eloy en August hebben over het openbaar vervoer gediscussieerd in de klas. Wat is het resul-taat? Eloy en August.- Wij hadden een meningsverschil over de snelheid van het openbaar ver-voer. Trager openbaar vervoer is veiliger want het veroorzaakt minder ongelukken. Eigenlijk moet alle verkeer trager.

Commentaar van de parlementsleden

- Alle vervoer moet veiliger gemaakt worden. De mensen moeten ook beter opletten. - Het openbaar vervoer mag zeker niet te traag gemaakt worden. De mensen moeten

op tijd komen. Iedereen moet wat voorzichtiger zijn. - Mijn papa werkt bij de MIVB. Het openbaar vervoer is soms traag om ongelukken te

voorkomen. Op andere momenten moeten de chauffeurs dan weer vlug rijden om de uurregeling te respecteren.

De voorzitter.- Fatima van de blauwe klas maakte een leuke tekening over de metro waarin lekkere geurtjes verspreid worden. Het is jammer dat ze er vandaag niet bij is. Maar wat vin-den jullie van dat idee? Ruikt het dan niet lekker in de metro?

Commentaar van de parlementsleden

- Sommige mensen roken in de metrogangen en dat stinkt. - Eten en drinken moeten verboden worden op de tram en de bus. Er moeten ook

meer vuilnisbakken geplaatst worden waar je bijvoorbeeld kauwgom in kunt gooien. - Er zijn vaak mensen die plassen in de stations. Dat is vies. Met meer openbare toilet-

ten kunnen we dat oplossen. Ook daklozen kunnen die dan gebruiken. - De metro moet meer gepoetst worden. Dat geeft werk aan de mensen en zorgt dat

het properder is. - Eigenlijk mag je niet eten in de metro. Ik vind het dan ook heel raar dat er snoepau-

tomaten staan in de stations. Die moeten ze afschaffen. - Meer controleurs die toezicht houden kunnen er niet alleen voor zorgen dat de me-

tro’s properder zijn, maar ook veiliger. - Aan de ingangpoortjes zou er meer controle moeten zijn. Nu worden die vaak gefor-

ceerd. Dan zijn ze kapot. Ze maken kost veel geld. - Heel vaak laten daklozen en bedelaars etensresten en afval achter. Zo wordt het vuil.

Er zou een opvanghuis voor hen moeten komen. Dan moeten ze niet bedelen. - In alle metro’s zou een spray moeten geïnstalleerd worden die lekkere geurtjes ver-

spreid. - Voor alle metro’s moet er een soort carwash gemaakt worden. De stellen rijden vuil

binnen in een station en komen er netjes gewassen weer uit.

Page 7: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 7

Stemmingen

Het voorstel om meer openbaar vervoer te laten rijden, wordt aangenomen met 28 stemmen voor, 28 tegen en 7 onthoudingen. De minister-president geeft de doorslag-gevende stem.

Het voorstel om opzichters te plaatsen aan de metropoortjes, wordt aangenomen met 56 stemmen, 4 tegen en 3 onthoudingen.

Het voorstel om metrostellen met een parfumluchtje te laten rijden, wordt aangeno-men met 30 stemmen voor, 14 tegen en 17 onthoudingen.

Het voorstel om meer openbare toiletten te installeren in de stations en op de metro-stellen, wordt aangenomen met 34 stemmen voor, 10 tegen en 19 onthoudingen.

Het voorstel om de snoepautomaten weg te nemen in de stations, wordt niet aange-nomen met 38 stemmen tegen, 11 voor en 14 onthoudingen.

Het voorstel om een carwash te maken voor metrostellen, wordt niet aangenomen met 39 stemmen tegen, 19 voor en 5 onthoudingen.

(Applaus)

SPORT EN SPEL De voorzitter.- Het tweede thema gaat over sporten en spelen in de stad. Jullie vinden dat er hiervoor niet genoeg plaats is in Brussel. De kinderen van de rode klas willen niet alleen meer sportcentra maar ook meer zwembaden. Leerlingen van de rode klas. – Wij willen meer sportcentra bouwen omdat het goed is voor de gezondheid. De prijs om te sporten moet zo laag mogelijk gehouden worden. Op die ma-nier kunnen meer Brusselaars aan sport doen. De voorzitter.- Jullie zien er allemaal sportieve kinderen uit. Maar gisteren stond in de krant dat jongeren niet genoeg aan sport doen en daardoor ook dikker worden. Heeft jullie plan hier iets mee te maken? Leerlingen van de rode klas. – Eigenlijk wel. Als je nu wil sporten moet je lid worden van een sportclub. Sommige kinderen willen wel sporten, maar zijn niet goed genoeg om in een team te zitten. Als we meer sportcentra hebben, kunnen meer kinderen op hun eigen tempo aan sport doen. De voorzitter.- Juliette van de blauwe klas volgt jullie vast. Zij maakte een tekening van een groot openluchtzwembad. Waarom? Juliette.- Ik wil dat er meer zwembaden gebouwd worden in Brussel. Er moet ook een open-luchtzwembad komen. Dat is leuk in de zomer.

Page 8: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 8

Commentaar van de parlementsleden

- Een openluchtzwembad moet je ook kunnen overdekken. Met een toeschuivend dak kun je het ook in de winter gebruiken.

- In Océade is er een openluchtzwembad en een binnenbad. Dat is zeer gemakkelijk en je kunt alles in de winter en in de zomer gebruiken.

- De zwembaden zijn meestal vuil. Daarom gaan wij niet graag zwemmen. - Er zijn veel te weinig zwembaden in Brussel. Ze zijn altijd overvol. Dat is vooral verve-

lend voor oude mensen. Mijn oma kan daarom niet gaan zwemmen. Dat vindt zij jammer.

- We moeten toch niet te veel zwembaden bouwen. Zwemmen is ook gevaarlijk: men-sen kunnen verdrinken.

- Met onze klas gaan wij niet meer zwemmen omdat er niet genoeg zwembaden zijn. Dat is jammer, want zo leren we niet zwemmen.

De voorzitter.- Alicia en Charles van de groene klas zouden graag hebben dat er meer sport-stages georganiseerd worden. Wat zou er dan eigenlijk moeten gebeuren? Alicia en Charles.- Op sportstages kan je heel veel verschillende sporten doen. Dat is super want je doet niet de hele tijd hetzelfde. Je kunt boogschieten, zwemmen, voetballen en nog veel meer. We hebben dat al eens gedaan met de school, maar we zouden dat nog willen doen. Als je van verschillende sporten kan proeven, zal je minder voor de tv blijven zitten. Er zit altijd iets bij wat je leuk vindt.

Stemmingen

Het voorstel om meer sportcentra te bouwen waar je goedkoop kunt sporten, wordt aangenomen met 49 stemmen voor, 0 tegen en 14 onthoudingen.

Het voorstel om in elke buurt een zwembad te bouwen in Brussel, wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 10 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om sportstages voor kinderen te organiseren, wordt aangenomen met 48 stemmen voor, 9 tegen en 7 onthoudingen.

Het voorstel om het mogelijk te maken voor elke klas om te gaan zwemmen, wordt aangenomen met 49 stemmen voor, 13 tegen en 2 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- Reginald en Victor van de groene klas dromen van een nagelnieuw skate-park. Waarom? Reginald en Victor.- Er is wel een skatepark in het centrum van Brussel, maar het is er vaak vuil en er is veel vernield. Na school komen er ook altijd grotere jongeren rondhangen. Zij staan dan in de weg. Dat maakt het gevaarlijk om te skaten en het draait soms uit op ruzie. De oplossing is een skatepark aanleggen voor kinderen van onze leeftijd.

Page 9: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 9

De voorzitter.- De kinderen van de rode klas hebben ook over fijne speelplekken nage-dacht. Zij willen meer avonturenparken. De speeltuintjes die er nu zijn, vinden ze te ou-derwets. Wat moet er in de plaats komen? Kinderen van de rode klas.- Er moeten nieuwe speeltuigen geplaatst worden voor oudere kinderen. Nu is alles gericht op kleine kinderen. Er mogen gerust wat grotere glijbanen komen. Het beste is een hoekje voorzien voor kleine kinderen en een plek voor grote kin-deren. Voor skaters moeten er ook lessen gegeven worden, want niet iedereen kan dat en dan gebeuren er ongelukken. De voorzitter.- Clément van de blauwe klas ziet het nog groter. Hij wil een echt pretpark. En Laura en Ernesto van de groene klas zijn vooral bezorgd over Mini-Europa en Océade. Het zou wel eens kunnen verdwijnen. Wat moet er volgens jullie gebeuren? Laura en Ernesto.- Mini-Europa en Océade mogen niet verdwijnen. Iedereen moet ervan kunnen genieten.

Commentaar van de parlementsleden

- Ik begrijp niet waarom Mini-Europa en Océade moeten verdwijnen om plaats te ma-ken voor een groot winkelcentrum. Er zijn toch voldoende winkelcentra in Brussel.

- Het is allemaal goed en wel om pretparken te willen in Brussel. Dat is misschien leuk, maar het is ook heel duur. Er moeten goedkopere alternatieven gezocht worden.

- Het idee voor skateparken is heel goed, maar ze moeten wel allemaal in openlucht zijn.

- Brussel heeft pretparken nodig. Walibi is te ver. - Eén pretpark mag er zeker komen. Maar niet meer. Er is niet genoeg plaats voor

meer. - Het is niet nodig om 1 groot megapretpark te bouwen. Het zou veel beter zijn om een

paar kleine pretparken te openen in Brussel. - Als er skateparken aangelegd worden, moet er ook plaats zijn voor BMX-fietsen. Om

alles veilig te laten verlopen moeten er ook lessen georganiseerd worden. - Ik zou graag een heel groot sportcentrum hebben waar je kunt proeven van sporten.

Een soort Muntpunt voor sport. - Als er een pretpark gebouwd wordt, moet er ook een zwembad bij zijn. - Océade en Mini-Europa moeten blijven, want ze lokken veel bezoekers. Als het er-

gens anders heropgebouwd moet worden kost dat heel veel geld en zitten we heel lang met bouwwerf.

Stemmingen

Het voorstel om een skatepark te bouwen voor lagere schoolkinderen, wordt aange-nomen met 46 stemmen voor, 5 tegen en 13 onthoudingen.

Het voorstel om skate- en BMX-lessen te organiseren in skateparken, wordt aangeno-men met 41 stemmen voor, 14 tegen en 9 onthoudingen.

Het voorstel om avontuurlijke speeltuinen voor grotere kinderen aan te leggen, wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 0 tegen en 4 onthoudingen.

Page 10: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 10

Het voorstel om een pretpark te bouwen in Brussel, wordt aangenomen met 38 stemmen voor, 24 tegen en 3 onthoudingen

Het voorstel om Océade en Mini-Europa te behouden, wordt aangenomen met 62 stemmen voor, 2 tegen en 0 onthoudingen

(Applaus)

BUITENBEENTJES De voorzitter.- Om af te sluiten hebben we nog een paar bijzondere ideeën. Buitenbeentjes noemen we ze. Die voorstellen horen niet bij verkeer en milieu of sport en spel. Adoni en Maxime van de groene klas maakten een heel bijzondere affiche over een gevan-genis. Waarom willen jullie een grote gevangenis in Brussel? Adoni en Maxime.- De stad moet veiliger worden. Daarvoor hebben we meer politieagenten en een gevangenis nodig. De voorzitter.- De kinderen van de rode klas zijn ook bezorgd over de veiligheid in Brussel. De kinderen van de rode klas.- Wij willen dat tram- en bushaltes bewaakt worden door poli-tieagenten. Er moeten ook camera’s geplaatst worden. Als er dan toch iets gebeurt, kan men de daders herkennen en ze oppakken.

Commentaar van de parlementsleden

- Camera’s plaatsen is een goed idee. Je hebt dan minder politie nodig om alles in de gaten te houden.

- Er mogen toch niet te veel camera’s komen. Soms zijn die kapot en dan zie je hele-maal niets. Politieagenten moeten ook een oogje in het zeil houden.

- Politieagenten zijn mensen, zij kunnen onmiddellijk ingrijpen. Camera’s niet. - Je moet niet kiezen tussen camera’s of politie. Beide zijn nodig om alles veiliger te

maken. - In de metro moet er ook meer politie komen, want daar gebeurt er vaak iets dat niet

door de beugel kan.

Stemmingen

Het voorstel om meer politie op straat en in de metro te sturen, wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 11 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om meer camera’s te plaatsen op straat en aan de tramhaltes, wordt aan-genomen met 41 stemmen voor, 11 tegen en 12 onthoudingen.

Het voorstel om geld in te zamelen voor daklozen door activiteiten te organiseren, wordt aangenomen met 40 stemmen voor, 17 tegen en 19 onthoudingen.

(Applaus)

Page 11: Kinderparlement 15 oktober 2013

VGC 11

De voorzitter.- We eindigen met een superpositief idee van Tom van de groene klas en van de kinderen van de rode klas. Iedereen moet gelijk behandeld worden. Je mag geen onder-scheid maken tussen kleuren, culturen of geloof. En ook holebi’s hebben gelijke rechten. De kinderen van de rode klas.- Iedereen is gelijk, dat betekent dat alle mensen met respect behandeld worden. Je mag niemand pesten omdat hij toevallig zwart, dik of traag is. Ieder-een is zoals hij is en daar kies je niet voor. Iedereen verdient respect.

Stemming Het voorstel om iedereen met respect te behandelen en niemand uit te sluiten of te

pesten wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 1 tegen en 3 onthoudingen (Applaus)

DE EINDRONDE De voorzitter.- We moeten het Kinderparlement hier afronden. We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel te kiezen uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag. We vragen aan de minister-president en zijn assis-tente welke voorstellen er in de top 3 staan. De minister-president en zijn assistente.- Op de derde plaats, met 58 stemmen, staat het voorstel om iedereen met respect te behandelen. Op de tweede plaats, met 60 stemmen, staat het voorstel om avontuurlijke speeltuinen voor grotere kinderen aan te leggen. Op de eerste plaats, met 62 stemmen, staat het voorstel om Océade en Mini-Europa te laten blij-ven bestaan.

Stemming

Met een meerderheid van 32 stemmen wordt het voorstel om Océade en Mini-Europa

te laten blijven bestaan uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het voorstel om respect te hebben voor iedereen haalt 29 stemmen en het voorstel om avontuurlijke speeltuinen aan te leggen voor grote kinderen eindigt op de derde plaats met 3 stemmen. (Levendig applaus)

De voorzitter.- Proficiat voor dit boeiend debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggever heeft zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Dat verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstui-mig applaus)

* * *