KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

12

Click here to load reader

description

Gratis maandelijkse nieuwsbrief over katten, gedrag en welzijn. © Uitgave Kattengedragsadviesbureau.

Transcript of KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

Page 1: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

In dIt nummer o.a.

Oproep voor asielen die met gastgezinnen willen werken

Kleine bijtertjes worden groot!

Is vers vlees als eerste ingrediënt van brokjes belangrijk?

Meten is weten

Biologische voeding: een brug te ver?

In het vorige nummer van de nieuwsbrief meldden wij u al dat de Feline Welfare Foundation (FWF) en het Kattengedragsadviesbureau het project Verplichte Castratie zijn gestart om het kattenoverschot en het katten-leed dat dit veroorzaakt op te lossen. Hopelijk schudt dit plan de politiek wakker: het kattenoverschot vraagt om wettelijke maatregelen.

In Nederland zijn 2,9 miljoen katten. Daarvan leven er ongeveer 100.000 (!) als zwerfkat. Elk jaar vangen de asielen die bij de Dieren-bescherming zijn aangesloten ongeveer 35.000 (zwerf)katten op. En elk jaar komen er vanaf april weer talloze nestjes met kittens (met of zonder verwilderde moeder) bij de asielen binnen.

Castratie met 6 maanden: te laatOm het kattenoverschot effectief aan te pakken, moet er in eerste instantie voor gezorgd worden dat er geen nieuwe zwerfkatten meer bij komen. Aangezien zwerfkatten verwilderde huiskatten zijn die op straat zijn beland of daarvan afstammen, moeten niet alleen zwerfkatten, maar ook huiskatten onvruchtbaar worden gemaakt. Liefst zo vroeg mogelijk, aangezien katten al vanaf drie maanden vruchtbaar kunnen zijn. Met zes maanden castreren* is in veel gevallen te laat.

Het KattengedragsadvIesBureau: OnafHanKelIjK en 100% KatvrIendelIjK

Juni 2013Jaargang 11, nummer 6

Kga nIeuWsBrIefK At t E N E N g E D r Ag

> lees verder* castreren = bij katers én poezen spreken we van castreren

einde Kattenoverschot binnen vier à zes jaar mogelijk

Kitten in een asiel (foto © Elles Nijssen)

Het Kattengedrags- adviesbureau is gesloten van 22 juni t/m 5 juli. De Katten gedrags Advies Lijn is in die periode ook gesloten. Er is dus geen telefonisch spreekuur op 25 juni en 2 juli.

1

Page 2: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

70% is ongeplandVeel mensen realiseren zich helaas niet hoe jong katten al vruchtbaar kunnen zijn. Dat is een van de redenen van het kattenoverschot: maar liefst 70% van de nestjes bij huiskatten is ongepland. Minimaal een kwart van deze ongeplande kittens belandt op straat of in het asiel voordat ze zeven maanden oud zijn. Met het nodige kattenleed tot gevolg. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door vroegcastratie (op de leeftijd van zes weken tot vier maanden, met een speciaal kitten-operatieprotocol).

Overschot kan snel verminderenDoor castratie verplicht te maken kan een verdere uitbreiding van het kattenoverschot voorkomen

worden en is dit overschot naar verwachting al binnen vier tot zes jaar opgelost. Uiteraard wil geen enkele kattenfan dat de kat in Nederland uitsterft. Daarom moet een uitzondering gemaakt worden voor erkende fokkers, die zowel ras- als rasloze katten mogen fokken. In een volgend nummer van deze nieuwsbrief zetten wij uiteen hoe zo’n erkenning eruit zou kunnen zien. Welzijn staat daarbij voorop!

Wilt u als vrijwilliger meewerken aan het project Verplichte Castratie, dan horen we het graag.

Elles Nijssen, Marcellina Stolting en Winnie Scheffmann (projectleider castratieproject)

Oproep voor asielen die met gastgezinnen willen werkenIn diverse regio’s zijn mensen beschikbaar die graag gastgezin willen worden voor een asiel. Als er asielen zijn die met gastgezinnen willen werken, kunnen die zich bij ons bekend maken via [email protected]. Dit geldt voor zowel Belgische als Nederlandse asielen.

Twee zusjes van 13 in een asiel (foto © Elles Nijssen)

2

Page 3: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

Klontvormend grit nummeréén in kattengrittest Kassa

In de vorige nieuwsbrief kondigden wij de katten-grittest van consumentenprogramma Kassa aan. U kunt de test bekijken op uitzendinggemist. Hij start bij minuut 36. Klontvormend grit komt als beste uit de bus. Er is onder meer getest op absorptievermogen, stuiven (niet-stuivend grit van AH bleek trouwens erg te stuiven!) en de mate waarin pootafdrukken buiten de bak worden voorkomen.

geen parfum!Helaas is klontvormend grit ook te koop in een geparfumeerde variant. Wij wijzen er graag op dat katten niet van geparfumeerd grit houden. Parfum toevoegen is bovendien nonsens: als de plas en poep tweemaal daags wordt verwijderd en de bak wekelijks wordt gesopt en het grit compleet ververst, en als er meerdere bakken zijn (stelregel: het aantal benodig de bakken = aantal katten dat je hebt plus één) stinken deze echt niet! Kijk daarom goed op de verpakking en ruik eraan om te bepalen of er parfum in zit.

een week te gebruikenNogal wat kattenbezitters gebruiken klontvormende korrels overigens wekenlang. Ze vullen de bak telkens bij zonder de hele inhoud wekelijks te vervangen. Soms adviseren producenten dit zelfs

(ten onrechte) op de verpakking. De kans is erg groot dat de vulling na meer dan een week voor een kat met zijn perfecte reukvermogen behoorlijk begint te stinken. Bovendien vormt oud katten- bakgrit een broedplaats van virussen en parasieten. Vervang het daarom na één week.

© Foto: Patty JacobsKiekeboe!

3

Page 4: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

EStHEr HAgEN - PLANtINgA

Esther Hagen - Plantinga is dierenarts, universitair docent en onderzoeker diervoeding aan de Faculteit diergenees- kunde te Utrecht. Zij is gespecialiseerd in voeding van honden en katten en heeft haar eigen diervoedings- adviesbureau, Nutrissues.

Is vers vlees als eerste ingrediëntvan brokjes belangrijk?

Beste Ester,Ik kijk bij het kopen van brokken altijd of vlees als eerste genoemd wordt. Het maakt mij niet zoveel uit of er dan rijst of aardappel bij zit, dus vind ik graanvrij niet zo belangrijk. Ik voer wel zonder tarwe, maar dat is omdat mijn kat een tarweallergie heeft en aan de diarree raakt van voer met tarwe. Waar moet ik nu op letten bij het kopen van voer voor mijn katten?

Karin

Hallo Karin, Waar je op moet letten op de verpakking is lastig. Natuurlijk kun je kijken naar de samenstelling, maar ik denk dat dat een overgewaardeerd instrument is. Het zegt je namelijk niets over de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen de samenstellingen van bijvoorbeeld royal Canin en een supermarkt eigen merk op papier enorm overeen komen, maar is er toch een groot kwaliteitsverschil omdat de gebruikte grondstoffen bij het goedkope merk van mindere kwaliteit zijn. Kwaliteit kun je dus niet aflezen uit het label.

Ook kijken naar een vleesbron op de eerste plaats van de ingrediëntenlijst is een farce. Veel fabrikanten weten dat consumenten dit doen en zullen hun plantaardige componenten uitsplitsen. Stel dat inkattenvoer veel maïs zit, dan zal de fabrikant in plaats van alleen ‘maïs’ te declareren, ervoor kiezen omde declaratie uit te splitsen in maïsonderdelen, zoals ‘maïsgluten’, ‘maïszetmeel’ en ‘maïsvoedermeel’.Stuk voor stuk zal de hoeveelheid van deze aparte toevoegingen lager liggen dan de vleescomponentin de voeding. Maar als je alles bij elkaar optelt dan zou maïs fier bovenaan in de lijst staan, en niet vlees. Droogvoeding bestaat altijd voor een groot gedeelte uit plantaardig materiaal, ook al staat ereen vleesbron bovenaan.

Een ander veel gebruikte truc is het toevoegen van vers vlees aan droogvoeding. Dan wordt er gedeclareerd dat het product is vervaardigd met maar liefst 70% vers vlees. Besef wel dat vers vlees voor 70% uit water bestaat. tijdens de bereiding van de droogvoeding verdampt de waterfractie en houd je dus maar 30% over. Het lijkt dus heel wat, 70% vers vlees, maar veelal zitten in de producten met gedroogde vleescomponenten meer dierlijke eiwitten dan in de ‘versvlees’-producten. Je betaalt echterwel een hoop geld voor deze producten, terwijl je eigenlijk voor het water betaalt en het idee dat het vers is toegevoegd.

Het is beter om te kijken naar hoe een kat reageert op voeding. Zit hij mooi in de vacht, vormt hij mooie ontlasting etc. Dat is een veel betere parameter dan welke ingrediëntensamenstelling op de verpakking dan ook. En dit kan per kat enorm verschillen! groeten, Esther Hagen-Plantinga

Heb jij ook een vraag aan Esther over kattenvoeding? Stel hem hier.

4

Page 5: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

ELLES NIJSSEN

ELLES NIJSSEN

Elles Nijssen is verbondenaan het Kattengedragsadvies-bureau. Zij schrijft over kattengedrag voor De telegraaf en kattenblad Majesteit en is bestuurslidvan de FWF.

Onlangs ging mijn column in De telegraaf over garfield, een rode kater die af en toe flink bijt. Zijn baasje heeft hem toen hij nog een kitten was met zijn handen laten spelen. Of dat zou kunnen mee-spelen in het huidige gedrag, is de vraag.

Soms is de vraag stellen hem beantwoorden. reken maar van yes dat dit meespeelt. Vaak vinden mensen het schattig om met de hand met een kitten te spelen. Kijk die kleine tijger mijn hand eens aanvallen! Natuurlijk ziet dat er ook grappig uit. Maar kleine tijger wordt groter. En als hij vier, vijf kilo is en met zijn klauwen en killergebit in je vel hangt is daar niets lolligs meer aan. Eigen schuld, dikke bult; je hebt het hem zelf geleerd.

Daar komt bij dat de overgrote meerderheid van de kittens veel te vroeg bij hun moeder wordt weggehaald. In week 8 tot en met 16 leren kunnen kittens van hun moeder en nestgenootjes

leren wat normaal gedrag is tussen katten onderling. tijdens het spelen leren ze bijvoorbeeld waar de grens ligt tussen spelen en elkaar pijn doen. Een kitten die in deze periode met de hand van zijn baasje speelt leert dat niet. Laat kittens (onder andere daar-om) 16 weken bij hun familie.

Een andere reden om geen fysiek contact te gebruiken bij spelen met kittens of volwassen katten, is dat wat wij als speels bedoelen, voor een kat beangstigend kan zijn en daarmee agressie kan oproepen. Vergeet niet dat wij in zijn ogen reuzen zijn! Hoe moet hij weten waar bij ons de grens ligt tussen spel en bittere ernst? Wij zijn een compleet andere diersoort!

Helaas worden katten nogal eens gestraft voor agressie. Populaire straffen zijn een tik(je) op de neus en het dier bij het nekvel pakken, ‘want zo straft een moederpoes haar kittens’. Buiten het feit dat dit nonsens is, snappen katten hier niets van.

Elke vorm van straf maakt de ellende alleen maar groter.

Speel daarom nooit met fysiek contact, want dat loopt meestal uit de klauwen. Een kattenhengel is voor beide partijen veel leuker. Er is dan sprake van spelen zonder misverstanden en de kat kan zijn natuurlijke gedrag vertonen: jagen op kleine prooien. Veel leuker dan worstelen met een rare reus!

Kleine bijtertjes worden groot!

5

Page 6: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

Dit type huisdierenweegschaal (platte schaal) is geschikt voor alle katten, ook grote/zware katten © Foto Desiree Houtekamer

Dit type huisdierenweegschaal (bakvormige schaal) is geschikt voor kleine tot middelgrote katten. © Foto: Elles Nijssen

Meten is wetenEen van de manieren om de gezondheid van uw kat enigszins te monitoren* is hem om de week even wegen. Noteer datum en gewicht, zo kunt u het verloop van het gewicht goed bijhouden. Afvallen of aankomen is een signaal van ziekte. ga vooral naar de dierenarts als uw kat in korte tijd meer dan 10% aankomt of afvalt.

schatten werkt nietVaak denken mensen dat ze gewichtsveranderingen wel ‘met het blote oog’ zullen opmerken. Dat is helaas niet zo. Als je ziet dat een kat is afgevallen of aangekomen, is er vaak al sprake van een af- of toename van minstens 10% van het lichaams

gewicht. Bij (half)langharen is het nog moeilijker om gewichts-veranderingen waar te nemen.

HuisdierenweegschaalWeeg uw kat daarom liever. gebruik bij voorkeur een speciale huisdierenweegschaal. Zet uw kat er niet op, want dat vindt hij misschien eng, maar laat hem er zelf op gaan. Dat leert u hem door hem te belonen met iets lekkers, een aaitje of uw stem, net wat hij fijn vindt. Voor katten die de weegschaal eng vinden: laat de weegschaal een paar dagen in de kamer staan. Leg er iets lekkers bij of op. Is de kat daaraan gewend, lok hem dan met iets lekkers naar de weegschaal. Beloon hem als hij

hem met een pootje aanraakt. Een volgende keer beloont u iets later. totdat hij er helemaal op stapt om zijn beloning te krijgen. Zo leert hij dat wegen leuk is én iets oplevert.

Xl-kattenLet bij grotere/zware katten goed op dat de schaal van de weegschaal plat en stabiel is. Is dit niet het geval, dan kan de weegschaal wankel (en dus eng) aanvoelen voor de kat, of zelfs omkiepen als hij erop stapt.

* het gewicht bijhouden is geen vervanging van de jaarlijkse controle bij de dierenarts, die voor elke kat noodzakelijk is.

6

Page 7: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

De KgA- Kattendagen zijn cursusdagen die we regelmatig organiseren in Nederland en België, met steeds verschillende verdiepingsthema’s op het gebied van kattengedrag. Deze dagen zijn geschikt voor iedereen die professioneel met katten werkt, maar ook voor kattenliefhebbers. Wat uw relatie tot katten ook is, u doet altijd kennis op waarmee u direct aan de slag kunt!

Op veler verzoek: de fokkersspecial. Op zondag 9 juni 2013 vindt deze KgA-Kattendag plaats in Amsterdam. Het thema is Harmonie in de cattery. Het houden van katten in een cattery is een grote uitdaging. tijdens deze cursusdag leert u problemen voorkomen en de relaties tussen de katten te verbeteren.

doelgroep: Kattenfokkers. De studiedag staat ook open voor iedereen die meer wil leren over het gedrag van katten.

Inhoud: Dat een cattery een dynamische omgeving is voor katten staat buiten kijf. Hoe kunt u binnen die dynamiek een optimale omgeving creëren voor de dekkater, de poezen en hun kittens? Hoe ziet een ideale dekruimte eruit vanuit welzijnsoogpunt?

Wat te doen bij conflicten in de groep, anders dan herplaatsing? Hoe kan het beste een nieuwe kat geïntroduceerd worden? Wat te doen bij sproeien en onzindelijkheid? Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan gedrag op kattenshows.

docent: Marcellina Stolting, kattengedragstherapeut

locatie: Katten Cursus Centrum Amsterdam-IJburg

Prijs: € 85,-, inclusief lunch en lesmap

Opgeven? Vraag een inschrijfformulier aan.

Er zijn folders, boeken en welzijnsproducten voor katten aanwezig.

Moeder met haar kinderen van 4 weken

Kga–Kattendag: fokkersspecial

7

Page 8: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

Is uw kat beschoten? Meld het!

Bij het Meldpunt Schietincidenten kunt uschietincidenten op drie manieren melden:

U kunt mailen naar: [email protected]

U kunt iedere maandag tussen 19.00 uur en 20.00 uur bellen naar 06-31789182, vanuit België +31- 6-31789182.

U kunt ook online melden.

nieuw: Comfortis voor de kat Denkt u eraan uw kat goed tegen vlooien en teken te behandelen? Ook alkomt uw dier niet buiten of in contactmet andere dieren, dan nog kunt u zelf vlooien mee naar huis nemen. tegenwoordig kunt u als behandeling kiezen uit een pipet, band of tablet.

Biologische voeding: een brug te ver?Veel baasjes gaat het te ver om biologische voeding voor hun kat te kopen, hoewel dit type voer wel wordt geassocieerd met hogere kwaliteit en betere voedingswaarden. Zie ‘Hond of kat krijgt geen biologische voeding’.

Erg jammer, want de dieren die in biologische voeding verwerkt worden hebben een beduidend beter leven gehad dan dieren in ellendige dierfabrieken. gelukkig zijn er wel veel merken biologische kattenvoeding te koop. Zowel in dierspeciaalzaken als op internet. Zelfs een grote landelijke supermarkt heeft nu biologisch natvoer in het assortiment. Biologische katten-voeding is in de regel duurder dan niet-biologische, maar het prijsverschil is lang niet altijd groot.

Eko: minder dierenleed.

Wist u dat...• Het wettelijk niet is toegestaan een kitten jonger dan zeven

weken bij de moeder weg te halen?• Kittens die bij hun moeder mogen blijven, wel tot een leeftijd

van zes maanden mogen drinken?• Kittens tussen de 8 en 16 weken leren van hun moeder hoe

ze sociale katten worden?• Katten hun eigen familieleden de rest van hun leven

blijven herkennen?• Moederpoes het belangrijkste rolmodel is voor haar kittens?• Katten sociale dieren zijn die behoefte hebben gezelschap

van soortgenoten?• Vrouwelijke kittens in het wild hun hele leven bij hun moeder

en zusjes blijven?• Katten in het wild in een matriarchale samenleving leven?• Katers tot wel 36 maanden bij hun moeder blijven in het wild?• Katten pas gedragsmatig en sociaal volwassen zijn als ze

anderhalf jaar oud zijn?• Kittens al op een leeftijd van vijf maanden vruchtbaar kunnen zijn?• Het gezichtsvermogen van een kitten pas met vier maanden

volledig ontwikkeld is?• Katten elkaar voornamelijk herkennen op basis van geur?• Kittens bij negen en twaalf weken gevaccineerd moet worden?Bron: Dierenkliniek Lunetten

8

Page 9: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

Heeft u weinig geld en is uw poes of kater nogniet geholpen? Er zijn vele dierenkliniekendie korting bieden. Die kunt u hier vinden.

facebookAlle actuele nieuwtjes over katten, gedrag en weten-schap vindt u op onze Facebookpagina. Ook te bekijken als u niet zelf op Facebook actief bent.

adverteren?Wist u dat wij meer abonnees hebben dan de meeste kattenbladen? En dat het ook mogelijk is om te adverteren in onze nieuwsbrief? Adver- tentie tarieven op aanvraag. Mail voor details naar: [email protected]

Kga biedt kennis op uweigen locatieWist u dat het Kattengedrags-adviesbureau ook kennis op locatie biedt? Dat kan in allerlei vormen: eenincompanytraining, scholingop de werkvloer, een lezingop locatie, u zegt het maar!

Dunja van Dam

Kennismaken met dunja van dam, medewerker Kattenoppasservice

Hoe lang werk je al voor de Kattenoppasservice? Sinds maart 2012.

Waarom ben je dit werk gaan doen?Omdat katten mijn favoriete dieren zijn en ik graag meer over kattengedrag wil leren. Ik heb de opleiding dierenverzorging gedaan en weet dus hoe belang-rijk het is dat je kat tijdens je afwezigheid goed wordt verzorgd.

In welke regio werk je? In het gooi en dan met name in Naarden, Bussum en Huizen.

Hoe veel uur werk je gemiddeld per maand als kattenoppas? Dat verschilt, maar niet meer dan zeven uur.

Wat leer je van dit werk?Ik leer meer over kattengedrag* en hoe je een kat moet ver- zorgen. Helaas weten een heleboel mensen nog niet vol-doende over kattengedrag en ik zou ze dit graag willen leren. Zelf heb ik drie katten en let ik nu ook op meer dingen dan eerst.

* Oppassers van de Kattenoppasservice volgen een verplichte cursus kattengedrag voordat ze aan het werk gaan.

KattenoppasserviceZoekt u een kattenoppas aan huis? Bel dan met: 020-4230947. De Katten- oppasservice wordt aanbevolen door dierenklinieken en dierenspeciaalzaken. Meer informatie? Bezoek de website.

9

Page 10: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

safety of cat collars Calver MC, Adams g, Clark W, et al. Assessing the safety of collars used to attach predation deterrent devices and ID tags to pet cats. Animal Welfare 2013;22:95-105.

Many pet cats are occasional or frequent hunters at some time in their lives. Collar-worn predation deterrents are sometimes used to curtail the predatory ability of cats; these include bells, electronic devices, and even brightly colored material ringing the collar. One drawback to the use of these deterrents is the perception that collars cause significant risk to cats through snagging on objects, or by catching their paws or teeth in the collar. this may reduce the use of ID collars. this study assessed the incidence of mishaps involving cat collars in an Australian suburban setting. the investigators defined collar incidents (snagging), collar injuries (requiring veterinary care) and collar death. they surveyed veterinarians as well as owners. their data indicated that collar-associated injuries or deaths are rare. Among veterinarians, they reported one incident in 2.3 years of practice. Owners reported only one collar injury and no deaths for the lifetime of their cats; however, 27% did experience collar incidents. In contrast, 22% reported cats needing treatment following road accidents, 53% reported cats needing treatment for fighting injuries, and 62% had owned cats killed on the road. Fighting and road hazards are far greater threats to the welfare of cats than ID collars.

the top five poison hazards for cats1) Household plants. Cats are frequently poisoned

by nibbling on plants. Lilies--especially Easter lilies--are the most common lethal plant. Encourage clients to bring in the plant if they suspect it caused a pet’s illness.

2) Human food. Onion, garlic, chives, chocolate, caffeine and macadamia nuts can make cats seriously ill.

3) Medications. Ingestion of medications, both human and animal, is one of the most common causes of poisoning in cats. Clients should keep all drugs (even those prescribed for their cats) where their cats can’t access them.

4) Mouse or rat poison. Cats usually ingest this after eating a mouse or rodent that consumed the poisons directly.

5) Flea collars. Cats can be poisoned by flea collars if they ingest them and sometimes even just by wearing them. Flea collars used in cats should be recommended by the cat’s veterinarian and be secured properly on the cat.

Call a veterinarian in case of an emergency or with questions about your pet’s health.

shelter consultantthe UC DAVIS Koret Shelter Medicine Program Virtual Consultant helps animal shelters to easily assess their everyday practices to protect animal health, support animal welfare, and save animals’ lives. this is developed based on the ASV shelter guidelines. the guidelines are tested in the daily shelter routines.

http://virtualconsultant.sheltermedicine.com/

10

Page 11: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

spreekuren kattengedragIn diverse dierenklinieken in heel Nederland. Kijk hier voor de volledige agenda.

NB: Deze spreekuren zijn zonder kat, u hoeft uw dier dus niet mee te nemen.

Kga Kattendagen We organiseren regelmatig Kga-Kattendagen. dit zijn cursusdagen in nederland en België, met steeds verschillende verdiepingsthema’s op het gebied van kattengedrag. Hieronder vindt u ons cursusprogramma voor het komende jaar. voor deze Kattendagen is inschrijven nog mogelijk tot 2 dagen voor aanvang.

Ons cursusaanbod voor 2013 - 2014

datum Plaats thema

9 juni 2013 KgA Kattendag Amsterdam Fokkersspecial7 juli 2013 KgA Kattendag Amsterdam Kattenverzorging in de praktijk.4 augustus 2013 KgA Kattendag Amsterdam Begrijp je kat: alles over communicatie - vOl15 sept 2013 KgA Kattendag Amsterdam Begrijp je kat: alles over communicatie21 sept 2013 KgA Kattendag Amstelveen Drachtpreventie en vroegcastratie 6 oktober 2013 KgA Kattendag Eemnes Dierendagspecial: relatie met je kat verbeteren 20 oktober 2013 KgA Kattendag Ossendrecht Programma nog niet bekend3 november 2013 KgA Kattendag Amsterdam Begrijp je kat: alles over communicatie17 november 2013 KgA Kattendag Den Bosch Conflicten tussen katten en sociaal gedrag 8 december 2013 KgA Kattendag Amsterdam Kattenverzorging in de praktijk15 december 2013 KgA Kattendag Amsterdam Begrijp je kat: alles over communicatie

201419 januari 2014 KgA Kattendag Scherpenheuvel Begrijp je kat: alles over communicatie

Voor meer informatie kijk hier

Wilt u gratis advies? Dan kunt u: elke dinsdag tussen 17.00 en 18.00 uur (en alleen dan) zonder consultkosten bellen met de Katten Advies Lijn op 020-4160883. Voor al uw kattenvragen. Doen!dinsdag 25 juni en 2 juli is de Katten advies lijn gesloten wegens nascholing.

uw vraag stellen op ons forum kattengedrag: http://kattengedrag.forumup.nluw vraag stellen aan [email protected] vraag stellen aan Majesteit gedrag: [email protected] uw vraag stellen aan de Kattenbond:http://www.sophia-vereeniging.nl/nl/pages/activiteiten/kattenspreekuur/kattenspreekuur.html

11

Page 12: KGA Nieuwsbrief Katten & Gedrag 6-2013

nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief wordt 12 keer per jaar kosteloos verspreid vanaf 2002. Onze lezers zijn zowel professionals als niet-professionals. Onder de professionals zijn dierenspeciaalzaken, asiels, kattentrimmers, dierenartsenpraktijken, kattenfokkers en producenten en toeleveranciers van kattenbenodigdheden. Meer lezers dan het een na grootste kattenblad van Nederland.

Via onze Facebookpagina, twitter, website en Youtube houden wij u continu op de hoogte van de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Katten, gedrag & Welzijn. Door deze bundeling van nieuws, achtergrondinformatie en expertise is deze nieuwsbrief dé onmisbare kennisbron in uw branche.

COntaCtgegevens

Websites:http://www.kattengedragstherapie.nlhttp://www.kattengedragcentrum.nl

forum:http://kattengedrag.forumup.nl

e-mailadressen:[email protected] [email protected] (voor grote bestanden: foto’s en filmpjes)

Cursusinformatie en inschrijvingen:[email protected]

skype:kattengedragstherapie.nl (op afspraak)

Katten advies lijn telefonisch spreekuur:020 - 4160883 (dinsdag van 17.00-18.00 uur)

Kattengedragsadviesbureau: 020 - 3308780

Katten Cursus Centrum: 020 - 4160547

spoed: 06 - 43477941U kunt natuurlijk ook altijd sms’en naar deze nummers.

Website Kattenoppasservice:http://www.kattenoppasservice.nl

telefoonnummer Kattenoppasservice: 020 - 4230947

Het Kattengedragsadviesbureauis een Aequor-erkend leerbedrijf

COlOfOn

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Katten- gedragsadviesbureau.

redactie: Elles Nijssen en Marcellina StoltingOpmaak:Karin JansenM.m.v.: Winnie ScheffmannDunja van Dam, EstherHagen-Plantinga, Desiree Houtekamer, Dierenkliniek Lunetten, Patty Jacobs

©Kattengedragsadviesbureau. Overname van artikelen is niet toegestaan zonder onze schriftelijke toestemming. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail met inde berichtregel ‘Uit adres- bestand verwijderen’. Indien u juist abonnee wilt worden, is het sturen van een e-mail even-eens voldoende.

12