Kerstridderke 2010-2011

17
‘t Ridderke #2 BELGIË-BELGIQUE 9600 Ronse BC 31347 VU Reinout Bevernage Beekstraat 36 - 9600 Ronse 3 maandelijks Tijdschrift Dec - jan - feb 2010 - 2011 Afgiftekantoor RONSE P911059 Vredeseilanden foto’s keeestje kaas-en wijnavond

description

Kerstridderke 2010-2011

Transcript of Kerstridderke 2010-2011

Page 1: Kerstridderke 2010-2011

‘t Ridderke#2

BELGIË-BELGIQUE9600 RonseBC 31347

VU Reinout BevernageBeekstraat 36 - 9600 Ronse

3 maandelijks TijdschriftDec - jan - feb 2010 - 2011

Afgiftekantoor RONSE P911059

Vredeseilanden

foto’s kerstfeestje

kaas-en wijnavond

Page 2: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 2 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 3

Hallo jullie daar!Het was nogal een besneeuwde december, dat kun je wel zeggen. De dappersten onder jullie lieten de warme huiselijke sfeer voor wat het was en hebben met een paar stevige handschoenen elke vergadering bijge-woond. Dat daar sneeuwballen bij kwamen kijken, dat zal de leiding geweten hebben. Aan degenen die er geraakt zijn op het kerstfeestje ondanks het gevecht van duizende witte vlokken in de Ronsische lucht, proficiat. Aan alle anderen,... mietjes! Jullie zijn mede schuldig bevonden aan ver-waarlozing van de ontvoering van de kerstman.

Nu ja, de examens zijn voor de meeste scouten voorbij, hopelijk vielen die een beetje mee. Voor ons, leiding en redactie, moet het ergste nog komen. Ik heb mijn cursussen en opdrachtjes al vele avonden aan de kant moeten schuiven om jullie toch nog een ridderke te kunnen bezorgen. Ik raad jullie zeker de column van Wiske over haar Erasmus in Noorwegen, de leuke ver-slagjes en de vele grappige foto’s aan! Voor meer foto’s van het kerstfeestje, één adres, ridders van de fiertel op facebook.Verder wens ik jullie een gelukkig nieuwjaar, een leuk vooruitzicht naar de komende vergaderingen en een goede gezondheid!!!!

P 2 Voorwoord redactieP 3 InhoudstafelP 4 Voorwoord groepiesP 5 Verjaardagen en column leidingP 6 Voorwoord OCP 7 Kaas- en wijnavondP 8 Verslag vorming leidingP 9 Lidkaart, kleurplaatP 10 VredeseilandenP 12 KapoenenP 14 KaboutersP 16 IntermezzoP 18 WelpenP 19 JonggidsenP 20 JongverkennersP 23 GiversP 24 Jinema P 25 Jin P 27 Jinni + KAMPDATAP 28 KampliedjeP 29 SpelletjesP 30 Koken met het ridderkeP 31 Gegevens leidingP 32 Algemene kalender

Het is ijs-koudriddertje

Gelukkig 2011!!!

Page 3: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 4 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 5

Voorwoord Groepsleiders

mike, reinout en jeroen

Beste lezertjes,Vooreerst de beste wensen voor het nieuwe jaar, wij wensen iedereen een goede gezondheid, goed rapport, leuke kampmomenten, … Kortom weer een jaar om van te genieten, zet jezelf en iedereen om je heen in vuur!Als groepsleiding hebben wij ons al voorgenomen om de leiding te vormen. De zware woor-den willen niet zeggen dat wij hen terugsturen naar de schoolbanken of zo. Neen wij hebben ervoor kunnen zorgen dat er een specialist komt van “ploeg technieken” die de leiding leert sjorren!Nu denken jullie wel van; dat is toch niet zo moeilijk, zelf de jonggidsen kunnen da… Echter is ons opgevallen dat naast de technieken die wij al jarenlang gebruiken er nog veel meer bestaan die ons het leven makkelijker kunnen maken. Denk maar aan het zeil opspannen boven het tafelvuur, een zitbalk die na 3 dagen kamp niet los komt, ...Om geen 3 weken aan één stuk sjorvergadering te krijgen, die dan toch kwenie oe saai uitlo-pen, zullen we een SJORWEEKEND organiseren. Das een weekend naast sjorren ook andere leuke activiteiten, zoals op kamp. Hou alvast volgende datum vrij: 9 & 10 april 2011, meer info volgt.Een stevige linker,en tot op de jaarlijkse kaasavond.

Verjaardagen 2010: Mijn tweede jaar als leidster. Mijn eerste Erasmus uitwisseling. Mijn eerste Noorse woordjes. Mijn eerste 5 maand weg van huis. Mijn eerste 5 maand zonder scouts. Mijn eerste column.Om meteen met de deur in huis te vallen, blij dat ik terug ben. Noorwegen is onbeschrijflijk mooi en een fantastisch land om in te vertoeven, maar ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik jullie en scouting toch wel verdomd hard heb gemist. Het was afkicken en de ontwennings-verschijnselen waren dan ook duidelijk zichtbaar. Van het maken van stoemp voor het hele kot tot het over-enthousiast reageren telkens wanneer de mogelijkheid zich aandiende je te kunnen verkleden, vuil maken of ongegeneerd uitleven: mijn kotgenoten hebben het allemaal met toch wel enige verbijstering aanschouwd. “Crazy Bel-gian…” Gelukkig is Noorwegen een land met vele mogelijkheden en kon ik de meeste adrenaline kwijt in het gletsjer- en bergwandelen, rotsklimmen, langlaufen, ijsvissen, ijsklim-men, raften, sleeën en schaatsen. Zo werd het scoutsgevoel enigszins opgeroepen wanneer ik eind oktober na een lange dag rotsklimmen samen met een handvol Noren en Zwe-den, enkele Duisters en één Australiër mijn worst, geprikt op een zelfgeslepen stokje weliswaar, braadde boven een mooi kampvuur in het diepst van de Zweedse bossen. Ik had een kampvuur, een bos, een tent, vriendjes, een ster-renhemel om U tegen te zeggen, dampende geitenwollen sokken, een tintelend gezicht van de warmte en een koud gat. Zoals het hoort. En toch ontbrak er iets. Het moment waarop iedereen druppelsgewijs afdroop naar zijn knusse slaapzak, bemerkte ik een zwaar gemis. Immers niets zo schoon als de mooie dag afsluiten met het avondlied. Daar stond ik dan helemaal in men eentje, “O Heer, d’ avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom…”. De moed zonk me al snel in de schoenen. Geloof me, het sfeervolle lied dat normaal samen in groep gezongen wordt voor het slapengaan of bij het kampvuur klonk nog nooit zo eenzaam. Blij dat ik terug ben. Vis ses senere! Ha det så lenge!Nuchtere Bever.

Column: Het leven van de leiding

DEZE WEEK: Nuchtere bever

Februari 6 februari Jana Lambrecht7 februari Charles-Henry Desmet9 februari Laura Everaert9 februari Tiffany Van Weymeersch15 februari Vic Delhaye16 februari Elien Carteus24 februari Griet Dewitte25 februari Winne Michels

Maart3 maart Lowie Opsomer 11 maart Femke Van Collie12 maart Louis Bertens 15 maart Jorgen Dhondt 16 maart Orfee Michels 18 maart Lynn Devos 23 maart Yanisha Devos 29 maart Elien Renders31 maart Clara Fourneau

April7 april Nico Carteus8 april Jelle Rouckhout16 april Sebastiaan Geeraert17 april Maarten Dhondt22 april Ruben Dhondt24 april Leonie Vandendaele26 april Niels Garrein

Januari 4 januari Sander Roels 5 januari Lise Meersschaert 7 januari Yoni Van Wetter 10 januari Michaël Bevernage 13 januari Julie Parmentier 15 januari Caroline Schlammes 16 januari Lisa Janssens 18 januari Jean-Marie Roels 20 januari Jeroen Liveyns 20 januari Maxime Jouret 22 januari Sven Bellinck 28 januari Helena Wandels 29 januari Martin Desmet 30 januari Simon Jacquemyn

Page 4: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 6 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 7

 

Hier is ie weer: de jaarlijkse, fantastische, mega-gezellige kaasavond van het oudercomité.Naar goede gewoonte gaat deze door op de tweede za-terdag van februari. Noteer dus alvast in je agenda:

zaterdag12 februari

vanaf 18u30In zaal ‘De spil’ aan st-pieters

Vele soorten kazen, artisanaal gebakken brood, lekkere wijnen, koele bieren, … Wat houdt U tegen?

Kaarten13€ voor volwassenen, 6€ voor kinderen jonger dan 12jaar

--> zijn te verkrijgen bij de leden van het OC of reserveren kan ook via [email protected]

Iedereen van harte welkom.

Het oudercomitÈ

Voorwoord oudercomite

Beste scouts, ouders en scoutslievende sympathisanten,

Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog de uitgeregende overgang. Carrick lager verzopen bij. Door de vele regen lag de opkomst wat lager dan verwacht, maar toch was de overgang en onze ‘stoofvlees met frietjes’ supergeslaagd. Niemand is met een lege maag en met propere schoenen naar huis terugge-keerd…Ja, echte scouts laten zich niet afschrikken door een beetje (veel) regen en mod-der. Aan allen die aanwezig waren: nogmaals bedankt.Ondertussen is het scoutsjaar al volop bezig en zit het OC niet stil. Er worden nu echt plannen gemaakt voor de bouw van een nieuw lokaal op ‘den beton’. Meer hierover in een volgend Ridderke.

En aangezien we ondertussen weer al eens aan een nieuw jaar begonnen zijn, is het tijd om promotie te maken voor de jaarlijkse kaasavond van het oudercomité(zie hiernaast). De opbrengst gaat, zoals altijd, naar het onderhoud en de verdere verbetering van de lokalen.Wij rekenen op jullie talrijke aanwezigheid.

Wij wensen jullie van harte voor 2011 een goede gezondheid, veel geluk en mooie liefde.

Vele groeten,

PS. Het OC heeft er sinds september nog een kracht bij: Kurt Sadones, papa van kabouter Kato.

 

 

Page 5: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 8 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 9

Verslag districtsweekend van de leiding

Leren doe je overal.Je leert om je beter te voelen in wat je doet.Je leert omdat je meer ambitie krijgt.Je leert waar je mag proberen,mag fout zijn en herbeginnen.Leren doe je niet omdat het moet.Wel omdat je uitgedaagd wordt of door anderengeconfronteerd met iets nieuws.Daarom alleen al is leren in groep rijker.

Enkele tips bij het koken die we dat weekend gel-eerd hebben:- Hygiëne: Gebruik verschillende snijplanken voor vlees en groenten; koud water spoelt bacteriën niet weg; gebruik meerdere vaatdoeken op kamp ;); Let op bij warm weer, vlees goed doorbakken; was je handen!; bewaar je producten in kisten zodat ze niet bereikbaar zijn voor muizen en dergelijk; lok ze dan ook niet door etensresten te laten liggen...- Veiligheid: Houd je werkplek netjes; let op voor hete pannen, heet water, scherpe messen, let ook op voor hete kolen en botten combinaties ;)Wanneer vlam in de pan slaat, best eerst gas dicht draaien en vervolgens deksel op pan leggen.Bij brandwonden 1 ding: STROMEND KOUD WA-TER!

Op deze manier verrijken we onze kennis en bezor-gen we jullie een prettig, smaakvol en veilig kamp!Ook leerden we een nieuw spelletje kennen maar dat leggen we jullie wel eens uit tijdens één van de volgende activiteiten!

Gedienstige CholoBart

Ps: De ontspanning was ook toppie!

Vinden jullie hier jullie lidkaart, dan zijn jullie ook voor het jaar 2011 officieel aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Vanaf dit jaar geldt de lidkaart ook als klantenkaart voor de Hopper winkel en de Banier. Sommige mutualiteiten geven een premie aan leden van een jeugdbeweging, zij vragen dan dikwijls een kopie van de lidkaart. Hou deze dus goed bij want het is de moeite waard!Vind je hier jouw lidkaart niet terug, neem dan spoedig contact op met [email protected] want dan is er waarschijnlijk nog iets niet in orde met de betalingen.Lieve nieuwjaarswensen voor al die scoutsmensen, vanwege het secretariaat,

Astrid & Caroline

Lidkaart

welke film is dit?

Kleur maar in als je kunt!

Page 6: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 10 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 11

Léontine Batcho uit Benin:Rijst komt uit Azië, niet uit Afrika. Dat dachten wij tien jaar geleden ook. In Benin eten we vooral Aziatische rijst. Maar wereldwijd groeit er stilaan een tekort. Daar ligt een kans voor ons. Onze grond is geschikt voor rijstteelt. Wij begonnen eraan in 2003. Een boerenorganisatie uitbouwen, opleidingen organiseren, een teeltplan opstellen, kwaliteitscontroles invoeren, de mening van consumenten vragen, het Max Havelaar label halen. Het moet altijd beter, want de winkels willen enkel een topproduct in hun schappen.We zijn er nog niet helemaal, maar we gaan vooruit. Steeds meer mensen leren de West-Afrikaanse rijst kennen. Ook in België. (Jef) Colruyt is klant bij ons. Sinds septem-ber 2010 wordt de fairtrade rijst verkocht in heel België. We zijn trots. Onze rijst voedt steeds meer monden. Onze rijst verschaft steeds meer gezinnen een inkomen. Onze rijst smaakt iedere oogst een beetje beter.

En wij?Wij gaan ook onze handen uit de mouwen steken! Zoals elk jaar wordt er aan de ingang van de Delhaize in Ronse verkocht. We verkopen sleutelhangers, balpen-nen en nog andere leuke hebbedingetjes!Hieronder kun je het uurrooster zien. 09u – 10u30: Jonggidsen 10u30 – 12u: Kabouters 12u – 13u30: Welpen 13u30 – 15u: Kapoentjes 15u – 16u30: Jongverkenners 16u30 – 18u: Givers Na de verkoop mag iedereen nog 1uurtje in het ontmoetings-centrum, tegenover de kringwinkel komen waar er elk jaar opnieuw iets lekkers voorzien wordt voor ons.

afspraak opzaterdag

15 Januari 2011

...aan den delhaize!!

Campagne 2011:Drie gezichten, drie verhalenWereldwijd leven 2,5 miljard mensen van de landbouw. Zij zijn perfect in staat om iedereen te voeden, indien ze daartoe de kans krijgen. Toch leven de meeste boerenfamilies in het Zuiden nog in armoede. Dat kan veranderen. Als we samen de juiste keuzes maken. Als alle boeren loon naar werken krijgen en in goede omstandigheden werken, dan kunnen ze de wereld voeden. Het bewijs daarvan wordt geleverd door de boeren waarmee Vredeseilanden samenwerkt. Lees er de verhalen van Leontine, Marguerite en Justin maar op na.

Marguerite Thiaw uit Senegal:Bananenfrieten, bananenchips, rijst met bananen. ‘t Zegt u niets? In Senegal beginnen ze te watertanden bij het horen van deze gerechten. De zoete banaan is hier niet langer alleen een dessert, maar doet ook zijn intrede als hoofdgerecht. Goed nieuws voor mij en de an-dere boeren en boerinnen van mijn organisatie. Wij proberen de Senegalese banaan terug op de kaart te zetten. Dat gaat maar op één manier: door keihard werken. Concurreren met de bananen uit Ivoorkust, vechten tegen opkopers die niet betalen, lobbyen bij de overheid voor betere wegen,...Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Als boerin, als vrouwenvertegenwoordigster, als moeder. Mijn acht kinderen zullen studeren en verder zetten wat ik begonnen ben. Intussen werken we voort om meer magen te vullen. Couscous van bananen, bananenpuree, bananenboulettes,... De banaan is ons leven.

Justin Kasayi uit Oost-Congo:

Mijn kippen zijn mijn zorgenkindjes. En net omdat ze zoveel aandacht nodig hebben, zijn het mijn favoriete dieren. Er scharrelden bijna geen kip-pen meer na de oorlogsjaren. Geen vlees, geen proteïnen op het menu. Mijn organisatie investeerde in een broedmachine. Elke twee weken 700 eieren. Veel zorgen dus. Gelukkig sta ik er niet alleen voor.Maar kippen kweken is één ding. Wat hebben we eraan als we niets verkocht krijgen? Vraag het aan elke boer: geen markt, geen inko-men. En geen inkomen, geen leven. Toch kan het ook anders. Met een beetje ondersteuning. Mijn kuikens worden kippen, en die verkoop ik. Als legkip... of als feestmaal. Zelfs hoteleigenaars komen bij ons om hun gasten een gezonde kip aan te kunnen bieden.

Page 7: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 12 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 13

KaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen

gekkebekkentrekkenç

kapoenen

zijn gaan zwemmen!!!!

Page 8: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 14 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 15

kabouters

Hun nieuwe leiding

was al mee op kamp

De wafelbak De wafelbak was heeeeel leuk.’s Morgens vertrokken we in de regen,maar al gauw was het zonnetje van de partij.Sommige mensen waren heel aardig en kochten wel 4 pakjes,anderen waren minder aardig en wilden zelfs niet luisteren .We hebben bij heel veel huizen aangebeld en ook bij appartementen,daar drukten we 1 voor 1 op alle bellen.’s middags aten we hotdogs en me de rest van mijn eigen centjes mochten we zelfs in de Colruyt een hele zak snoep kopen.Het was een supertoffe dag samen met mijn vriendinnen en al de leiding.Zulke dagen mogen er meer zijn.Volgend jaar sta ik zeker weer paraat. femke

Verslagje Kabouters: Appen  zijn  in  de  zoo  MA  mijn  naam  is  Estelle  Emma  is  leuk  Lief  ben  jij  Ik  ben  Jaareh  Een  vis  is  verliefd  Ken  jij  het  alfabet?  Een  paard  en  een  veulen

KaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen

Page 9: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 16 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 17

Guillaume zag dat het goed was!

Oh neen! de kerstman gekidnapped!

oh denneboomoooh denneboom!

100 000 geld bijeen winnen is voor deze mannen geen probleem!

Page 10: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 18 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 19

KaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen

welpenWe hebben "tachtig spelletjes rond de wereld" gedaan. We hebben blinde Boeda gedaan, eskimo voetbal, kussengevecht. Het was tof. Kussengevecht was het leukste

=> Louis Bertens

KaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen

Page 11: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 20 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 21

Wist-­ge’s  Jonkies:  Wist-­‐ge  dat…  -­‐  Guillaume  iedereen  angst  aanjaagt  met  zijn  creepy  masker  -­‐  De  rest  vermist  is  en  dat  we  al  maar  met  vijf  waren  -­‐  We  de  leiding  in  de  zak  hebben  gezet  (groetjes,  de  vermisten)  -­‐  15  minuten  boomzitten  heeeel  lang  is!  -­‐  ik  kan  BMX’en  -­‐  Het  weer  veranderd  is  -­‐  we  nu  al  met  zeven  zijn  -­‐  ik  naast  strond  zit  -­‐  ze  daar  vals  spelen  -­‐  Seba  een  relatie  met  wormen  heeft  -­‐  de  fiets  helemaal  geverfd  is  -­‐  de  step  een  motorgeluid  maakt  -­‐  boomzitten  pijn  doet  Griezellied:  Je  vraagt  of  ik  zin  heb  ik  een  horrorfilm  Het  is  met  Johnny  Depp  met  zijn  schaarhanden  In  de  cinema  van  Kortrijk,  waar  niemand  ons  kent,  want  het  is  onbekend  Op  de  grond  ligt  een  lege  fles  curryketchup  met  dracula  op  het  etiket  En  er  zijn  zombies  op  het  net  Een  rottende  geur,  gegil  in  de  verte  Opeens  komen  de  zombies  uit  het  scherm  

Refrein:  Het  is  een  hallucinatie  die  je  normaal  alleen  bij  Nijntje  ziet  Het  is  een  enge  film,  zo  eentje  waarin  Nijntje  Zombies  ziet.  

 

Griezelverhaal:  

Er  was  eens  een  meisje  die  haar  dode  mama  op  het  kerkhof  ging  bezoeken.  Opeens  kwam  er  een  hand  uit  een  graf.  Het  hand  doet  haar  struikelen  en  ze  verliest  haar  ballerina.  Met  een  ballerina  over  staat  ze  weer  recht.  Nu  ziet  ze  dat  het  graf  van  haar  moeder  open  is  en  het  is  leeg.  Onder  het  graf  ziet  ze  een  grote  grot  verschijnen  en  het  Honolulu-­‐monster  komt  eruit  gekropen.  

KaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen

AANDACHT!

Wij gaan op weekend in de paasvakantie

Noteer: van donderdag 21 april tot zaterdag 23 april !!!!

Page 12: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 22 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 23

Maarten, Gregorio, Seba, Jonas, Aaron, Reinout, Pieterjan, Tim, Jens en Bart

Jinema:  Zaterdagavond,  19u30  en  Carrick  stond  onder  water.  Wat  mensen  allemaal  moeten  doorstaan  om  de  Jin  te  gaan  steunen  :p  We  poefen  ons  op  het  hoogste  niveau  van  de  zetels  en  maken  het  ons  confortabel  (met  ewa  popcorn  onder  ons  gat)  :p  (popcorn  met  zout!  :o)  Na  een  even  saai  moment,  stond  Koen  op  uit  zijn  zetel.  Ik  (Ilka)  zag  mijn  kans  en  stortte  me  op  zijn  plaat!  Ik  zat  daar  vree  goed  tot…  Koen  terugkwam.  Met  zijn  natuurlijke  agressiviteit  nam  hij  me  bij  de  armen,  en  na  enig  tegenstribbelen,  smeet  hij  me  wel  degelijk  uit  de  zetel…  Met  mijn  hoofd  op  een  andere  zetel.    Ik  kwam  recht  en  mijn  hoofd  deed  pijn.  En  ineens  riep  Liza:  ‘Omg,  u  hoofd  bloed!’  En  Jana  reageerde:  ‘Ma  banee!’.  Tot  ik  mijn  hoofd  omdraaide  en  Jana  zag  dat  ik  wel  degelijk  aan  het  bloeden  was.  Na  het  passeren  van  wa  mensen,  waaronder  Louise  (die  bezorgd  was  :D)  ging  Jens  mij  verzorgen  (dank  u  Jens!).  En  dan  begon  EINDELIJK  de  film!  :D  De  film  zat  vol  actie  en  toch  wel  een  beetje  humor!  Na  de  film  moesten  we  rennen  voor  ons  leven  want  anders  moesten  we  helpen  opruimen.  De  enige  die  konden  ontsnappen  waren  Pieter  &  ik  (Dhondt  power!  :D)    Schrijfster  Ilka  en  goede  hulp  Febe.  

Deadline  assignment:  Na  6u  slapen  kwamen  we  op  tijd  toe    in  de  regen!  Maar  Andreas  vond  het  nodig  om  een  halfuur  te  laat  te  komen  (Ja  Andreas,  ge  wáárt  te  laat!)  Kleine  correctie  van  de  leiding:  Andreas  was  helemaal  niet  te  laat!  Hij  was  immers  nog  iets  gaan  halen  wat  noodzakelijk  was  om  het  spel  te  kunnen  spelen!  Na  nog  5min  wachten,  riep  de  leiding  ons  eindelijk  om  te  komen  aantreden.  Na  lang  zoeken  vonden  we  eindelijk  een  kreet  (uitgevonden  door  de  leiding  dan  nog  omdat  wij  helemaal  geen  vonden).  Leiding:  Geen  inspiratie??  ZWAK!!!  De  kreet  luidde:  ‘Hoofdwonde’  gericht  naar  Ilka.  We  dachten  dat  het  een  speciaal  spel  ging  zijn,  maar  eigenlijk  bleek  het  een  aangepaste  versie  van  1  tegen  allen….  Waar  is  de  inspiratie  van  de  leiding  naartoe?  Leiding:  Giverkeuusss,  laat  de  leiding  mss  eerst  den  uitleg  geven  vooraleer  ge  begint  te  klagen!!  Maar  toen  begonnen  we  dus.  Na  het  5min  uitschelden  van  een  boom  en  5min  verontschuldigen  tegen  een  boom  zochten  we  een  andere  doenbare  opdracht.  Die  luidde:  ‘Toneeltje  spelen’.  Wat  een  drama  en  goede  acteurs  :p  (Febe,  Freya,  Jana,  Margaux  en  Ilka).  Daarna  kropen  we  nog  met  10  in  een  wc  wat  de  welpenleiding  versteld  deed  staan.  Dan  moesten  we  ook  nog  met  10  op  1  velletje  krantenpapier  gaan  staan.  Rare  opdrachten  maar  een  SUPERVERGADERING  ZOALS  ALTIJD!  Dank  u,  Leiding!  :D  (Maar  kom  int  vervolg  mss  wel  op  tijd.)    Schrijfster  Ilka  en  hulpje  Febe.  

KaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen

Page 13: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 24 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 25

jinWist ge dat...kamp 2010:Vervolg vorig ridderke:* Da ohnee, ies al proper!* Da welke vogel wast vande jaar?* Da Margot zweet in engelvleugels* Da de aansluiting bij Nederland nu wel onvermijdelijk is* Da Sofie Simon zijn handdoek “zo fout” vindt* Da iemand zijn sms’en bekijken “ZO ONRESPECTVOL IS”* Da Julie en Katleen samen douchen en het daarbij uitschreeuwen* Paljas* Hongaarieje* Pilsen* Grieten/doames/maskes* Wellek?* Nen tweelieng dieieie op Tom Boonen lijkt* Oost-Vloanderen, liegt da oan de Zie?* Schraal!* Graaf* Haajken (hiken ;) )* Da Sjarelke goe kan tekenen* Da Tommeke Boonen rost is* Da ies ni waar* Da ies jawel!* Da Sven precies Sid van Ice Age is* Da Sven precies Mr. Crabs van Spongebob is* Dat ij in nog geen 2 minuten tijd Sofie een blauw been en Freya een bloedneus heeft geslagen me ne peddel* Da Simon ne schoneren neus heeft dan die Janet van de camionette* Da dit volgens Margot is, ook al dat Taylor Lautner is* Da Sven iets heeft met dikke mensen en wijnvlekken* Da ge der moogt op voetballen alst er gras op staat* Da de Antwerpenoaren na een vistboete, nu ook een graafboete gaan krijgen* Da drendels!* Da Nonkele overal bekend is* Da Sven zijn kroetje der almost af is* Da Julie nu getrakteerd wordt* Dat da eigenlijk pas is als’t er volledig af is* Da ze dr zelf een kusje op gegeven heeft* Da we hier precies naar ne realityshow aant kijken zijn me nen hoop Antwerpenaren in de hoofdrol* Da we zelf een hartje bij de champignons hebben gevonden* Dawe daarjuist achtervolgd werden in onze camionette door 2 andere belgen omdat die dachten da wij de weg wisten naar de camping* Da Jammer maar helaas vinden wij die ook niet* Da we ze uiteindelijk kwijt geraakt zijn

* Da we benieuwd zijn wie er eerst ga zijn* Da we na een uur zoeken misschien op het juiste spoor zijn!* Da “Pompt u langs de kant, Papke!”* Da alle lelijke mensen hier precies samen komen vol-gens Margot* Da we de Japanese Hans al 2 keer zijn tegengekomen* Da Freyáááááá!!* Da “ Passs op é!”* Da “ ’t is een kleintje, maar een goedtje!”* Da Sofieeee jong!* Da ‘Jonggidsenbloed poept goed’ à Simon! Ö (CEN-SUUR?? xD)* Da Simon last heeft van zijn hormoontjes* Dat da waarschijnlijk komt omdat ie Anneman Robinson mist* Da heel Zagreb Freya haar naam al kent* Da diene kleinen aan de fontein dacht da je water kan vastpakken* Da hij der redelijk marginaal uitzag ma dat echt ne zalige kleinen was* Da God is nen diskjockey, nen plaatjesdraaier!* Da ice tea soms ook een aardbeiendrank is* Da we vaak met een mongooltje op baan zijn* Da da ofwel Simon ofwel Sven is* Da we dus me 7 begeleiders zijn* Da Harry Potter weer heeft toegeslagen* Dat da echt verslavend is* Da we bij de Plivici meren 3x onze halte gemist hebben met ons busje* Da ‘Azuu eest makkelijk é”* Da ‘Waar is Elmo?”* Da al die valse beschuldigingen* Da ‘Schengenverraad!’* Da we Spaghetti hebben gekookt in den sanitairen blok* Dat er 2 soorten mensen waren: degene die spontaan in de lach schoten en diegene die ons vies aan staarden* Dat er ne peet kwam zagen ma ie kon alleen kroaats* Da wij hem tenminste nog de keuze lieten uit 4 talen* Dat die Belgen van gisteren er uiteindelijk ni meer ger-aakt zijn* Dat tapetten zijn* Da Sven vandaag totaal ni de bedoeling een mes in een blik bier gesmeten heeft* Da moest hij het echt gewild hebben, het nooit gelukt zou zijn* Da ‘a freak like me, just needs infinity!’ tududuuuu duuuuu* Da Freya me nen elleboogstoot een blik Heineken heeft omver gesmeten* Da Simon zijn reflexen fantastisch zijn* Datie het heeft kunnen opvangen* Da BITCH!* Da Simon nen Harry Potter zou kunnen lezen tijdens een nieroperatie zonder verdoving terwijl hij nen egel

Jinnimaz h leug

Vrijdag 11 maart 2011

op Emmaüs !!!!!!!

KINDEREN

Despicable me

Om 15u (Nederlands gesproken)

VOLWASSENEN

InceptionOm 19u30

Slechts € 3 elk (inclusief 1 consumptie)!!!

Drankjes en popcorn: € O,50

Page 14: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 26 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 27

inslikt zonder em bang te maken en da allemaal onder water* Da Sven zijn verhaal over de maîtresse ni wil vertellen* Datie nochtans minder reserves heeft dan Simon* Dawe in Gayland zijn* Da de gps et weeral verkeerd opheeft* Da Freya geen enen sudoku alleen heeft kunnen oplossen* Da stop me under Antwerps kut-dialect!* Da Gaffel de vader is van Harry Potter* Da wa een gedacht om over kasseien te rijden* Dawe Japke Hans voor de 3e keer zijn tegen gekomen* Da Margot are voet stinkt* Da Aleeee Sven!* Da Amelo een klein dik monster is* Da misschien een zalmlasagne of een groente lasagne* Da Simonneke & Julien & Katlotje* Da volgens Simon iedereen die een spannende T-shirt aanheeft een PD is* Da Simon zelf een spannende T-shirt aanheeft* Dat er nog chips zijn* Dawe ze nog nie mogen opeten L* Da we dan maar chocolade met rijst eten* Da Sven een trol lijk alstie geconcentreerd rijdt* Da zijn hier dan geen wetten en regels?* Da Margot ne schonen dets heeft gezet op aar beide knieën* Da dienen Limburger Julie der van overtuigde (of alleszins wou proberen) daze als ze rijk wil worden, moe beleggen in wapens* Da putniante piché ipv Mundian ké peach

Lijst van wat we niet mogen vertellen aan onze ouders over het jinkamp* we zijn zonder geld de bergen ingegaan* we hebben € 200 kunnen lenen van een Hollander* we hadden onze identiteitskaarten niet mee in de bergen* we zijn aan de Kroatische grens tegengehouden omdat ze het veel te verdacht vonden dat er 3 mannen me 6 meiskes op stap gingen* dat er menige cocktails gedronken zijn* dawe naaktfoto’s gezien hebben van naakte Waalse jongens* dat we alle zes ook nog een cadeautje hebben gekregen van de leiding* dat het leek op een ballon, en we er nog niet helemaal over uit zijn voor wat het eigenlijk dient.. xD

Amelieke, Freya, Margot, Sofie, Julie en Katleen (jinners van 2009-2010) + Leiding: Simon, Sven en Andreas!!!

Jin-etentje: 15 mei 2011BIEFSTUK MET FRIETJES

jinni 2011 presents: de Jinni

KAMPDATAALLE TAKKEN 2011

kapoenen 13-17 juliwelpen 2-7 julikabouters 2-7 juligrote takken Camion laden: 30 juli Kamp: 3-13 augustusjinkamp 1-17 juli

Laatse kans om wijn van de jin van dit jaar te kopen!! Voor extra bestellingen (maar de voorraad is beperkt) mailt u naar [email protected] !!!!

Wit:TERRES DE FEU - TERRET SAUVIGNON PAYS D’ OC 2009

Rood:TERRES DE FEU – GRENACHE / MERLOT PAYS D’ OC 2009

Page 15: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 28 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 29

Trnu zo h leuk zingn he

Angie, Angie, when will those clouds all disappear?Angie, Angie, where will it lead us from here?With no loving in our souls and no money in our coatsYou can’t say we’re satisfiedBut Angie, Angie, you can’t say we never triedAngie, you’re beautiful, but ain’t it time we said good-bye?Angie, I still love you, remember all those nights we cried?All the dreams we held so close seemed to all go up in smokeLet me whisper in your ear:Angie, Angie, where will it lead us from here?

Oh, Angie, don’t you weep, all your kisses still taste sweetI hate that sadness in your eyesBut Angie, Angie, ain’t it time we said good-bye?With no loving in our souls and no money in our coatsYou can’t say we’re satisfiedBut Angie, I still love you, babyEv’rywhere I look I see your eyesThere ain’t a woman that comes close to youCome on Baby, dry your eyesBut Angie, Angie, ain’t it good to be alive?Angie, Angie, they can’t say we never tried

The rolling stones:angie

Mis je het kamp ook al? Oefen dit liedje alvast. Misschien hebben je ouders het wel nog op CD staan.

BERGEN BEKLIMMENVoor: 2-6 spelers Doel: om het eerst de berg beklimmen en weer afdalen. Verloop: knip de dobbelsteen uit en plak hem samen. (knippen, plooien, plakken)Kies een berg (of speel allen op dezelfde berg) en gooi achtereenvolgens, maar elk om beurt, de cijfers die je ziet op je kaartje. bvb: de Mt Everest: Om naar de eerste stip te gaan moet je 1 gooien, lukt dit dan verplaats je de pion naar de eerste stip. Lukt het niet, dan is het aan de volgende. ALs het dan weer aan jou is gooi je 3 om naar de 2e stip te gaan ... enzo verder enzo voort... De eerste die terug beneden is is gewonnen!

De dobbelsteen (een octaëder) en de 6 kaartjes, met de 6 hoogste bergen per continent, moeten jul-lie uitknippen.

OPROEP!!!!Wie kiest het volgende kampliedje??

Mail ‘kampliedje’ naar

[email protected]!!

Page 16: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 30 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 31

maak eens je eigen...

Driekoningen-taartIngrediënten100 gr zelfrijzendmeel75 gr magarine100 gr in de mixer gemalen amandelen100 gr geplette amandelen1 geheel ei5 eidooiers5 eiwitten 125 gr griessuiker

BereidingEerst mengen we de suiker met de gemalen amandelen en roeren er het gehele ei en de 5 eierdooiers onder. We roeren tot we een romige brij bekomen en voegen er dan de gesmolten margarine aan toe,terwijl we steeds duchtig roeren. Nu roeren we de tot sneeuw geklopte eiwitten onder dit beslag.

We bestrijken een ringvorm degelijk met margarine en strooien er de geplette amandelen in, die in de margarine blijven kleven, op debodem en de wanden

Onder het deeg een witte boon (of een icoontje in een hittebestendig materaal) roeren, die later de koning zal moeten aanwijzen. Het deeg in de vorm doen en gedurende ongeveer 25 minuten in een matig warme oven bakken van 170°CDe steekproef met de breinaald zal moeten vertellen of de koek gaar is.Smakelijk!!!

En, wie is de koning geworden?

giversBart De Worm0494/ 40 23 42Jablonecstraat 5, 9600 RonseAndreas Bellinck0496/67.81.62Riekestraat 11, 9600 RonseJeroen Liveyns0476/ 68 94 06Wolvestraat 15, 9600 Ronse

jinJens Dupont0494/ 19 01 39Dammekesstraat 168, 9600 RonseReinout Bevernage0497/ 56 07 17Beekstraat 36, 9600 RonseSeppe Roels0479/ 71 86 68Hersenplankstraat 11, 9600 Ronse

ridderkeLynn Devos:0479/22.05.49Rue des monts 14, 7912 Saint-SauveurReinout Bevernage0479/ 56 07 17Beekstraat 36, 9600 RonseAlice Bellinck:0494/19.29.28Riekestraat 11, 9600 RonseFreya Bevernage:0479/21.13.39Beekstraat 36, 9600 RonseSofie De Worm:0494/16.99.87Jablonecstraat 5, 9600 Ronse

groepsleidersMichaël Bevernage:0474/69.96.82Beekstraat 36, 9600 Ronse Reinout Bevernage0479/ 56 07 17Beekstraat 36, 9600 RonseJeroen Liveyns0476/ 68 94 06Wolvestraat 15, 9600 Ronse

secretariaatAstrid Bevernage:0473/ 37 38 18Lindestraat 39, 8581 WaarmaardeCaroline Schlammes:0495/76.14.55Rue Sainte-Anne 9, 7880 Flobecq

[email protected] Bellinck 0496/67.81.62. Riekestraat 11, 9600 Ronse Edward Bevernage 0473/44.34.68. Beekstraat 36, 9600 Ronse Bart De Worm 0494/40.23.42. Jablonecstraat 5, 9600 Ronse Kris Everaert 0472/60.15.62Stijn streuvelsstraat 15, 9600 Ronse Hans Everaert 0476/51.44.69 Spillegem 20 bus 001, 9600 Ronse

Oudercomite [email protected] De Worm: Voorzitter055.21.00.52 en 0476.50.02.98Jablonecstraat 5, 9600 RonseNico Carteus055.23.92.34 en 0476.46.83.13Gustave Royerslaan 112, 9600 RonseGriet Dewitte0473.86.54.80Avenue Les Hauts 22, 7912 Saint-SauveurMarie-Anne Vander Eecken 055.21.00.52 en 0485.83.54.85Jablonecstraat 5, 9600 RonseJean-Marie Roels055.21.88.29 en 0477.39.77.42Hersenplankstraat 1, 9600 RonseAnne-MarieTonniau055.21.88.29 en 0479.97.71.76Hersenplankstraat 11, 9600 RonseGwen Dhondt055.20.75.52 en 0478.29.74.04Rode Broekstraat 120, 9600 RonseAnn Verbeke055.60.04.37 en 0476.55.25.83Oudestraat 124, 9600 RonseBerthe Vandenhecke0496.48.14.53Mellinckstraat 8, 9680 MaarkedalHans Dhondt0476.50.45.11Croix-ou-Pile 1, 7912 Saint-Sauveur

THE END

van ‘t ridderke

GegevensKapoenenFreya Bevernage:0479/21.13.39Beekstraat 36, 9600 RonseMichaël Bevernage:0474/69.96.82Beekstraat 36, 9600 RonseSofie De Worm:0494/16.99.87 Jablonecstraat 5, 9600 Ronse

kaboutersJulie Vandermarliere:0472/96.67.43Hoogbergstraat 7, 9690 KluisbergenMargot Bellinck:0472/67.63.03Riekestraat 11, 9600 RonseAmelieke Vanbrandt:0476/48.06.18Priestersstraat 4, bus 101, 9600 Ronse

welpenJan Vos:0474/77.74.49Elzeelsesteenweg 31, bus 201, 9600 RonseKatleen Vanbutsele:0498/22.01.23Priesterstraat 22, 9600 RonseMaarten Dhondt:0477/72.51.75Croix au Pile 1, 7912 Saint-Sauveur

JONGkiesSebastiaan Geeraert:0498/ 27.17.97Broeke 227a, 9600 RonseLynn Devos:0479/22.05.49Rue des monts 14, 7912 Saint-SauveurGregorio De Groote:0496/33.18.21Muziekbosstraat 33, 9600 Ronse

jonggidsenCaroline Schlammes:0495/76.14.55Rue Sainte-Anne 9, 7880 FlobecqAlice Bellinck:0494/19.29.28Riekestraat 11, 9600 RonseLiselot Roels:0491/12.04.95 Hersenplankstraat 11, 9600 Ronse

Page 17: Kerstridderke 2010-2011

Pagina 32 ‘t ridderke [email protected]

Algemene kalender

WWW.SCOUTSRONSE.BEKaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen

KaLeNderJanuari

februari

maart

Zaterdag 15 januariVredeseilanden

Zondag 16 januariGeen vergadering

Zondag 23 januariVergadering

Zondag 30 januariVergadering

Zondag 6 februariVergadering

Zaterdag 12 februariVergadering gevolgd door

KAASAVONDZondag 13 februari

Geen vergaderingZondag 20 februari

Geen vergadering wegens leidingsweekend!

Zondag 17 februariVergadering

Zondag 6 maartGeen vergadering

Zondag 13 maartGeen vergadering

Zondag 20 maartVergadering

Zondag 26 maartGeen vergadering wegens vorming voor de leiding

aprilZondag 3 april

VergaderingWeekend van 9 - 10 april

SjorweekendZondag 17 april

DistrictsdagZondag 24 april

Geen vergadering: Pasen