Activiteitenoverzicht 2010-2011

28
ACTIVITEITENOVERZICHT 2010|2011 Zoeken naar kansen voor boerenfamilies

description

De highlights uit 2010-2011

Transcript of Activiteitenoverzicht 2010-2011

Page 1: Activiteitenoverzicht 2010-2011

activiteitenoverzicht 2010|2011

Zoeken naar kansen voor boerenfamilies

Page 2: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Schrijven aan eeneigen verhaal

Page 3: Activiteitenoverzicht 2010-2011

3

“Ik doe mee”, klonk het vanachter in de broeierige zaal. Het geroezemoes stokte, ie-dereen keerde zich om. Anderhalf uur duurde de discussie al. Voor, tegens. Wikken en we-gen. Vermoeide gezichten.

Ik woonde de Algemene Vergadering van APROVAG bij, een unie van bananenprodu-centen in Senegal. In hun 23-jarige bestaan boekten ze al grote vooruitgang. Maar min-der armoede is nog altijd armoede. Vandaar de vraag die voorlag: stichten we met een Europees bedrijf een bananenplantage? Een joint venture om biologische bananen van topkwaliteit te exporteren. Het kan veel geld in het laatje brengen en de bananen-teelt in eigen land aanvuren. Alleen... zo’n project is nooit vertoond in Senegal. En de risico’s zijn makkelijk te bedenken.

En toen nam die jonge vrouw achter in de zaal het woord: ik doe mee. “Van mijn twee hecta-re, wil ik er één inbrengen in de joint venture. Of dit project gaat lukken? Dat weet ik niet. Maar met wachten kom je niet vooruit.”

Stilte.

Dan staat een andere jonge boer op: “ik doe ook mee”. De een na de ander volgt. Het werk voor onze medewerkers kan beginnen. Overleg organiseren, overeenkomsten slui-ten, boeren opleiden.

Er is geen handleiding voor ontwikkeling. Maar met wroeten, wringen en opnieuw beginnen wordt de bladzijde van armoede gekeerd. Wanneer het werk klaar is? Als aan het einde de mensen zeggen: we hebben het zelf gedaan, we schrijven ons eigen verhaal.

En dat is ook ons verhaal. Want tegenover duurzame productie staat duurzame con-sumptie. In de sportclub, op school, in be-drijfsrestaurants. Vredeseilanden zoekt naar recepten om van duurzame voeding dage-lijkse kost te maken. We bouwen bruggen om de sprong te maken naar een duurzame economie. In Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Samen met bedrijfsleiders, onder-zoekers, boeren, politici, consumenten,...

Overal en altijd begint het bij mensen die zeggen: ik doe mee.

Luuk Zonneveld,Directeur Vredeseilanden

Met wroeten, wringen en opnieuw beginnen wordt de bladzijde van armoede gekeerd.

Page 4: Activiteitenoverzicht 2010-2011

4

Dit was 2010Vredeseilanden werkte in 2010 samen met 142 partnerorganisaties

in 16 landen. Ongeveer 63000 vrouwen en 59200 mannen kregen

onze steun • Onze omzet in 2010 bedroeg 13.017.275 euro • 65% van onze

medewerkers wereldwijd komt uit de landen waar Vredeseilanden werkt • Koffieboeren

uit Ecuador telen nu ook bananen en exporteren fair trade bananenchips naar Europa

• De kristalsuiker en bonenpuree uit Honduras en Nicaragua zijn een groot succes

• Vrouwen die sesam en fonio kweken in Senegal verdubbelden hun inkomen

• Twee boerengroepen in Benin verkregen hun fair trade licentie en kunnen nu hun rijst via

eerlijke handel exporteren • In Burkina Faso oogsten boeren dubbel zoveel niébé en hebben

ze een manier gevonden om die beter te bewaren

• In Oeganda sloten de boerengroepen meer contracten af

met groothandelaars om hun pindanoten te kopen • Families

die maniok telen in Tanzania hebben geen honger meer en met

de verkoop van maniokbloem verdienen ze vijf keer meer dan vroeger

Page 5: Activiteitenoverzicht 2010-2011

5

• Boerenorganisaties in Indonesië lobbyden voor opslagplaatsen voor hun

dagelijkse rijst. 60% van de families in de oostelijke provincie kan uit

die voorraden putten in periodes van schaarste

• Eén van onze partnerorganisaties in Indonesië, YMTM, won

de prestigieuze International Equator Prize • Maïsboeren in Togo

verdubbelden hun oogst • Boerenbedrijven in Laos slaagden erin om erkend te

worden door de overheid om de maïs en thee van de boeren in de omgeving te mogen

opkopen • Vier nieuwe marktkramen voor veilige groenten gingen open in Viet Tri en

Lang Son in Vietnam • theeboeren in Vietnam krijgen opleiding van de theefabriek Phu Ha.

Hun afzetmarkt is gegarandeerd • In Indonesië werken onze partnerorganisaties samen met

vijf privébedrijven, voor koffie, cacao en rijst • Coocenki,

een partnerorganisatie uit Congo, won de allereerste prijs voor de

Meest Briljante Mislukking in de Ontwikkelingssamenwerking met

een verhaal van vallen en opstaan om te komen tot een geolied

collectief vermarkingssysteem.

Page 6: Activiteitenoverzicht 2010-2011

6

Congo:

Verscholen ligt ze, de kippenkwekerij van boerenorganisatie APAV in Bunyuka, Noord-Kivu. Omgeven door bossen, aangesloten op een toegangsweg die naar het dorp leidt. In de schuur klinkt stilte. Enkel een zacht gezoem van de broedmachine. Zelfs geen bulderende generator: hier wordt gebroed op waterkracht.

Zijn ze gezond? Hebben ze warm genoeg? Groeien ze goed? Docteur Justin onderwerpt ieder kuiken aan een onderzoek. “Weet je, ik zie mijn kippen als mijn zorgenkindjes, ze worden vlug ziek. En net omdat ze zoveel aandacht nodig hebben, zijn het mijn favo-riete dieren.”

Na de burgeroorlog was er amper kleinvee in de Kivu-streek. Ook alle kippen werden ge-importeerd uit Oeganda. Daar lag een kans. Veearts Justin Kasayi greep ze en begon

eraan. Eerst met een ambachtelijke broed-machine: een olielamp en draaien met de hand. Niet vol te houden. Dus investeerde Vredeseilanden met APAV in een moderne broedmachine.

Elke twee weken komen 700 kuikens uit de broedmachine. De rekening is snel gemaakt. De prijs daalde voor de klanten van 5 dollar tot 3 dollar voor een kip van 2,5 maand. In 1 jaar verkocht Justin 18.000 kippen, waar-door 4.500 boerenfamilies voldoende eieren en kippen hadden om zelf te kweken en te verkopen. Hun inkomen steeg, waardoor op termijn meer dan 22.000 kinderen naar school zullen kunnen gaan.

En die resultaten motiveerden op hun beurt duizenden vrijwilligers in Vlaanderen om op 14, 15 en 16 januari de straat op te trekken en steun te vragen voor Vredeseilanden.

Broeden op waterkracht

BUnyUka

Page 7: Activiteitenoverzicht 2010-2011

7

Jim

my

Kets

Page 8: Activiteitenoverzicht 2010-2011

8

Campagne

Wat betekent een boer die een goed inkomen weet te verdienen voor zijn omgeving? Aan de hand van één krachtig verhaal - het verhaal van Justin uit Congo - gaf de campagne in januari 2011 een beeld van waar Vredeseilanden voor staat, wat onze doelstel-lingen zijn en vooral: wat het effect is van die ondersteuning van Vredeseilanden. Honderduizenden tv-kijkers zagen de spot op Eén en Canvas. De afgeleide radiospot was te horen op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en MNM. En nog belangrijker: het verhaal van Justin motiveerde zo’n 12.000 vrijwilligers om tijdens het cam-pagneweekend in januari op straat gadgets te verkopen.

campagne 2011: het effect van één boer met één broedmachine

Jim

my

Kets

illustratie: Willem Pirquin, concept: Boondoggle

Page 9: Activiteitenoverzicht 2010-2011

9

een vruchtbare topjob

Iets doen waar je goed in bent en zo Vredeseilanden steunen: dat is een Topjob. De afdeling tuinbouw van de Provinciale Technische Scholen van Mechelen en Boom kwamen met hun eigen idee: in de week voor het campagneweekend lieten ze een Vredeseilandenman-neke groeien in waterkers. Mag het nog zotter? Doe het dan in de inkomhal van het centraal station van Antwerpen. Opvallend genoeg? We denken van wel.

www.vredeseilanden.be/campagne

vredeseilanden op school

In 2010 kregen 68 secundaire scholen het bezoek van Vredeseilan-den. We verzorgden 361 sessies en bereikten naar schatting 10.774 leerlingen die het verhaal van bananenproducente Marguerite uit Senegal hoorden.Scholen en jeugdverenigingen werken niet alleen mee met de cam-pagne, maar maakten ook werk van meer duurzaamheid. Door mee te doen aan “Potverdorie, eet normaal” maakten ze hun engagemen-ten concreet en konden ze een bio-frietkot winnen. Donderdag Veg-giedag in de schoolkantine, een drankautomaat met fairtradesapjes, zorgen voor minder afval,... Allemaal voorbeelden van concrete ac-ties van leerlingen en leerkrachten.

Tim

De

Wee

rdt

Page 10: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Bananen bij de koffie

ecuador:Ti

m D

e W

eerd

t

Page 11: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Palanda

11

De dag begint om 5u. Ze maakt het ontbijt klaar voor haar drie zonen en twee dochters, verzorgt de dieren, doet het huishouden. Dan trekt ze naar haar koffieplantage. Snoeien, wieden, oogsten. Een lap van één hectare. De steile flanken van het Andesgebergte trekken diepe plooien in het landschap van de provin-cie Zamora Chinchipe in Ecuador.

Mercedes Adela Troya Paccha: haar naam drumt als het metrum van een salsarefrein. Het werk dat ze met haar man en de 1.500 boeren van FAPECAFES verzet, is internatio-naal bekend. Samen verschepen ze hun kwa-liteitskoffie onder meer naar Europa en de Verenigde Staten.

Maar zeker zijn ze daarmee niet. Wat als de oogst tegenvalt? Wat als de prijs op de markt naar beneden tuimelt? Hoe kan je die risico’s tackelen? Het antwoord vonden ze door naar boven te kijken: in de bananenbomen die ze al zo lang planten om schaduw te leveren aan de koffieplanten. Voor bananenchips lonkt een mooie markt in Europa, leerde onderzoek.

Mercedes was één van de eerste die zes jaar geleden de sprong waagde. “Ik doe mee.”

Met keukengereedschap maakten ze de ba-nanen uit hun koffieplantage klaar. Pioniers-werk is plantrekkerij. Vredeseilanden legde contact met een Franse fairtrade-importeur Ethiquable. Zo komen de chips in de Franse, Belgische en Spaanse winkels.

De vraag groeit. 30 producenten werden 150 producenten. 8 containers in 2009 werden er 15 in 2010. Daarom investeerden Vredesei-landen en de boeren 20.000 dollar in een ver-werkingsinstallatie om de bananen te wassen en te pellen. De vrouwen trekken de kar.

Als het werk op de koffieplantage klaar is, trekt Mercedes door naar haar eigen bana-nenplantage. Snoeien, wieden, oogsten. Het een-tweetje tussen koffie en bananen scoort een hatrick. De bananenbomen schenken schaduw aan de koffieplanten, ze verhogen het inkomen van de boeren met 20% en de verwerking verschaft veel vrouwen werk.

En Mercedes? Die kijkt verder. Naar de toe-komst van haar organisatie. “We moeten ruimte geven aan onze zonen en dochters. Zij moeten zien dat landbouw toekomst geeft.”

Page 12: Activiteitenoverzicht 2010-2011

12

Het leven zoals het is: klimaat- verandering

Tanzania:

Layl

a Ae

rts

Page 13: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Simanjiro

13

Ze zijn behoorlijk in hun nopjes, de voorzit-ters van de boerengroepen in Simanjiro. Zo-pas verkochten ze 136 geiten op de markt. Het is al de derde keer dat ze een collectieve verkoop afronden. Lang kunnen ze van hun succes niet nagenieten. Het regenseizoen maakt schijnbewegingen, is wispelturig. De droogte kan hun kuddes wurgen. Het leven zoals het is: klimaatverandering.

De 660 Maasai-herders van Simanjiro namen in 2009 een grote beslissing. Voortaan rich-ten ze zich hoofdzakelijk op geitenteelt. Gei-ten zijn sneller volgroeid dan koeien, eten en drinken minder, en ook vrouwen mogen volgens de Maasai-traditie geiten hoeden en verkopen.

Maar hoe breng je geiten aan de man? Vre-deseilanden organiseerde een ontmoeting. Tussen de veetelers, de handelaars van vee-voeder en geneesmiddelen, de opkopers, de slagers, de restauranthouders. De perfecte geit? Die is gezond, weegt meer dan 25 kg en heeft genoeg vet. In vaktermen: een A-geit. Succes gegarandeerd.

De herders organiseren zich, verdelen de ta-ken. Alles lijkt te vlotten, behalve het weer. De voorbije jaren komt de regen heel onregel-matig. De herders trekken dan doelloos rond, wanhopig op zoek naar water en grasland. Talrijk zijn de conflicten met landbouwers, die hun velden vertrappeld zien door het vee.

Er wordt gewerkt aan een oplossing. Stenen worden aan en af gereden. Een bulldozer zorgt voor een de aarden omwalling. Hier wordt een charco-dam gebouwd: 100 op 200 meter. Per regenseizoen kan deze dam water verzamelen voor de komende 6 tot 9 maan-den. Water om het land te bevloeien, een drinkpoel voor het vee.

Ook de plaatselijke overheid engageert zich om mee te bouwen en te investeren in het onderhoud. In 2010 werd een tweede dam opgetrokken.

De herders organiseren zich, verdelen de taken. Alles lijkt te vlotten, behalve het weer.

Page 14: Activiteitenoverzicht 2010-2011

14

Gezond Voedsel, Gezond Leven

Indonesië:

Bert

Wal

lyn

Page 15: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Radio Solo

15

De sfeer is uitgelaten die vrijdagavond in mei. Opgelucht verlaten de acht jongerenam-bassadeurs van Healthy Food Healthy Living de studio van Solo Radio op het Indonesi-sche eiland Java. In de auto naar huis horen ze dat de discussie onder de luisteraars ver-der gaat. Opdracht geslaagd.

Onderwerp van de dag: het belang van ge-zonde en duurzaam geteelde voeding. Saai? Daar lijkt het wel op. Maar Kristian Surya Di-nata, 17 jaar en jeugdambassadeur, spreekt dat tegen. “Indonesië is een kwistige ver-bruiker van pesticiden. Er worden ook ver-schrikkelijk veel bewaarmiddelen en chemi-sche kleur- en meststoffen gebruikt. Zoveel dat de gezondheid van boeren en consumen-ten in gevaar is.”

Kristian kwam in oktober 2010 naar België met zijn verhaal. Op Zuiddag, 16 oktober, gingen 7.000 scholieren een dag werken bij een bedrijf. Hun loon schonken ze aan het project van Kristian & co om een beweging te starten rond duurzame en gezonde voe-ding: Healthy Food Healthy Living. Vredesei-landen zorgt voor de opvolging.

Het is strijden op vele fronten. Boeren on-dersteunen, zodat ze de rijke Indonesische traditie van biologische landbouw verder kunnen ontwikkelen. Consumenten doen na-denken over wat er op hun bord ligt. Over-heden wijzen op hun verantwoordelijkheid.

In het researchcentrum schaven jongeren hun landbouwvaardigheden bij. Ze leren er

zelf een biologische tuin beheren. Anderen openen een winkeltje met groenten, fruit en gezonde snacks en verdienen zo wat zakgeld. Nog anderen bedenken campagnes, maken folders, affiches... of geven interviews op tv en radio.

Een project wordt een beweging. Van jonge-ren uit België en jongeren uit Indonesië. Van boeren en consumenten. Van stad en plat-teland. Spaken van hetzelfde wiel. Druppels van dezelfde stroom. “Het milieu is het huis waarin we wonen. We moeten er zorg voor dragen.”

“Het milieu is het huis waarin we wonen. We moeten er zorg voor dragen.”

Page 16: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Elk einde is een nieuw begin

Laos:Ch

ris C

auw

e

Page 17: Activiteitenoverzicht 2010-2011

17

Een schoendoos met wat facturen en een kasboek. Meer was het in 2008 nog niet. De schuchtere beginpasjes van de Houanamkha Farmer Enterprise.

Iedereen herinnert zich nog die dag. Uit vier dorpen kwamen 15 mannen en 15 vrouwen naar een startvergadering. Samen maïs gaan verkopen, daar zit muziek in. 2.500 euro ka-pitaal werd samengeteld. Moeizaam verdiend spaargeld.

Het eerste wat ze deden? Op reis gaan. Mede-werkers van Vredeseilanden trokken met hen naar Thailand. Ze volgden de weg: van hun maïsveld naar de verwerkingsfabrieken in Thailand. Zo kunnen we toegevoegde waarde creëren, daar zit winst, zo werkt de markt. De eerste regels van een businessplan.

300 boeren stapten mee. Ze leenden zaden en meststoffen van het nieuwe boerenbedrijfje en volgden landbouwkundige trainingen. Na de oogst haalt de Houanamkha Farmer Enter-prise de maïs op. Per boot gaat het over de Mekong rivier naar Thailand. Daar staan ze nu sterk in de onderhandelingen met de op-

Houanamkha

kopers. Hun wapen? Informatie. Haast iedere dag sturen hun Thaise contacten de recent-ste marktprijs door per sms.

Kruipen, stappen, lopen - soms eens struike-len. Een onderneming die groeit. De winsten worden geïnvesteerd in een opslagplaats en handtractoren. 19 Famer Enterprises volgden het voorbeeld van Houanamkha. In Meung, Tonpheung, Houaysay en Paktha. Vier vijfde van de boerenbedrijfjes staat nu op eigen benen. Sommige hebben hun eerste grote contracten op zak.

Eind 2010 nam Vredeseilanden afscheid van Laos. Maar Vansy en haar man Stuart, die het programma van bij het begin leidde, zetten het werk voort. Met een nieuwe organisatie: MHP - vrouwen mobiliseren voor ontwikke-ling. Elk einde is een nieuw begin.

Kruipen, stappen, lopen - soms eens struikelen. Een onderneming die groeit.

Page 18: Activiteitenoverzicht 2010-2011

tchetti

18

Rijst boomt in BeninBenin, 31 augustus 2010. Er gaat gejuich op bij de nieuwe rijstopslagplaats van Tchetti. Iemand jarig? Of getrouwd? Beter: zopas kregen de boeren het nieuws dat hun rijst het faitradelabel kreeg. Net op het ogenblik dat een Belgische delegatie met onder meer Jef Colruyt, Piet Vanthemsche en Marianne Thyssen op bezoek was. Een symbolische hoeveelheid van 24 ton rijst mag richting België vertrekken. Sinds september 2010 ligt de rijst in de rekken van Colruyt.

Leontine Batcho blijft er rustig onder. Haar trots is er niet minder om. Ze spreekt lang-zaam, bedachtzaam. Bijna zingend. “Het is een grote eer dat Colruyt in onze dorpen rijst komt kopen. Dat bewijst dat we er echt op vooruit gaan en dat de kwaliteit van ons product een enorme sprong heeft gemaakt.”

Iedereen mag het weten. Met de Belgische delegatie stappen de boerenleiders uit de

regio naar de regering. Een grote tafel met belangrijk volk: de eerste minister, de mi-nister van landbouw, de minister van han-del. “Bedankt voor uw inspanningen op vlak van landbouw, mijnheer de minister, maar we voelen er nog te weinig van. Zorg dat we wegen hebben, elektriciteit, rechtszeker-heid. Werk met ons samen, zodat we beter ons werk kunnen doen. We maken van Benin une puissance agricole.”

Intussen gaat het hard met de Beninse rijst. Nationaal vermenigdvuldigde de productie zich op enkele jaren tot meer dan 150.000 ton. Benin als rijstexporteur? Het kan. Maar eerst de west-afrikaanse consument nog overtuigen: met de “Riz des Collines” als kwaliteitsmerk. Minstens even goed als de geïmporteerde rijst. Met de referentie van een Belgische supermarkt en het fairtrade-keurmerk in de hand, gaan de boerenorgani-saties aan de slag.

Page 19: Activiteitenoverzicht 2010-2011

19

Jelle

Goo

ssen

s

Page 20: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Bijna een miljard mensen dat honger lijdt... Te weinig energie om te werken. Geen kracht om initiatief te nemen. Mannen, vrouwen, kinderen die doodgaan van niks.

De eerste millenniumdoelstelling die de staatshoofden in 2000 ondertekenden, voorziet de halvering van honger tegen 2015. Nee, het ontbreekt de wereld niet aan straffe verklaringen. Maar veel zicht op beterschap is er anno 2010 niet. Nochtans hoeft honger niet uitzichtloos te zijn.

Tweederde van die hongerigen leeft in een boerenfamilie. In de eerste plaats moeten boeren daarom hun werk kunnen

doen, én ervan kunnen leven. Daar is meer voor nodig dan geld en technische ondersteuning. Daar is goed beleid voor nodig. Een beleid dat zorgt voor stabiele markten, vrij van de wurg-greep van speculanten. En een landbouw- en handelsbeleid dat niet vertrappelt wat ontwikkelingssamenwerking moeizaam tot stand brengt.

Beste politici, de budgetten zijn krap. Dat weet iedereen. Maar zulke maatregelen brengen op. Maak van wereldvoedseldag een echte feestdag. Zorg er mee voor dat boeren en boerinnen, waar ook ter wereld, écht kunnen leven van de liefde... voor hun stiel.

925.000.000mensen leven van de liefde

Althans, dat valt te hopen. Want voldoende voedsel krijgen zij op een dag niet te eten. 16 oktober is hun trieste feestdag: wereldhongerdag. Excuseer: wereldvoedseldag.

Page 21: Activiteitenoverzicht 2010-2011

Campagnes en lobbywerkVanuit Leuven werkt Vredeselanden rond nationale en internationale thema’s die een impact hebben op het leven van boerenfa-milies wereldwijd. Via gerichte campagnes en lobbywerk gaan we de dialoog aan met het bedrijfsleven en de politiek. Enkele voor-beelden.

AgriCongo: samenwerking doet samenwerkenIn 2010 startten zes ngo’s onder impuls van Vredeseilanden met AgriCongo: een al-liantie die de Congolese boerenorganisaties helpt om samen zwaarder te wegen op de nationale politiek. Ça marche. Na moeizaam lobbywerk werd de kaderwet voor landbouw goedgekeurd in mei 2011. Eindelijk krijgt de gezinslandbouw erkenning als economische ontwikkelingspool. Op hun tweede adem gaan de boerenleiders nu voor heldere uit-voeringsbesluiten die het werk van de mil-joenen Congolese boeren vooruit helpen.

Welke richting voor het Europees landbouwbeleid?De krijtlijnen voor het nieuwe Europese landbouwbeleid werden in 2010 vastgelegd. Vredeseilanden gaf mee vorm aan het Bel-gische standpunt, door samen met andere ngo’s en de Boerenbond een consensustekst op te stellen. Met een groep Europese ngo’s verdedigden we in het parlement de “Eu-ropese Voedselverklaring”. Daarin staan de principes voor een gezonde Europese land-bouw, die geen kwalijke effecten heeft op ontwikkelingslanden.

Voedselcrisis terug van nooit weg-geweestNa de weggedeemsterde voedselcrisis van 2008, flakkerde in december 2010 de voed-selprijzen opnieuw op. De voedselmarkten blijven instabiel. Reden genoeg om een ver-snelling hoger te schakelen. Om te blijven drukken op de nood aan performante regel-

geving die de landbouwmarkten in even-wicht brengt en correcte prijzen garandeert voor landbouwers.

Meer geld voor landbouw bin-nen ontwikkelingssamenwer-kingBelgïe engageert zich om sterker in te zet-ten op landbouwontwikkeling. Binnen het budget van Ontwikkelingssamenwerking gaat 10% naar landbouw. Als EU-voorzitter schoof ons land dat engagement door naar het Eu-ropese niveau. Ook de Europese Commissie gaat voedselzekerheid wereldwijd promoten door familiale landbouw meer te ondersteu-nen. Vredeseilanden werkte samen met de Belgische Coalitie tegen de Honger en de European Food Security Group om deze voor-stellen gestemd te krijgen.

21

Page 22: Activiteitenoverzicht 2010-2011

22

Kiezen voor fairtrade, bio en lokale voeding

FairTradeGemeente nummer 100Op het gemeentehuis, in cafés, op het werk,... FairTradeGemeenten geven produc-ten uit eerlijke handel en lokale duurzame landbouw een plek in het dagelijks leven van hun inwoners. Ook Lier haalde de zes crite-ria binnen en mocht zich in april 2010 de 100ste FairTradeGemeente van het land noe-men. Tweederde van de Vlaamse gemeenten zijn ondertussen actief in deze campagne van 11.11.11, Oxfam Wereldwinkels, Max Ha-velaar en Vredeseilanden.

Your choice: dating voor duur-zame vragers en aanbiedersVeel bedrijven en organisaties willen in hun keuken de stap naar duurzame voeding zet-ten. Maar waar vind je geschikte leveranciers van fairtrade, bio en lokale producten? Om vragers en aanbieders de weg naar elkaar te tonen, riepen BioForum, Max Havelaar, Ecoconso en Vredeseilanden de beurs Your

Choice in het leven. 38 leveranciers begroet-ten er 200 geïnteresseerden tijdens de eerste editie. Het begin van iets moois.

GrootkeukensHoe ziet duurzaamheid eruit in een groot-keuken? Vredeseilanden startte met een aantal grootkeukens een traject om die vraag te beantwoorden. Minder vlees, min-der afval, meer streekgebonden producten, meer groenten van het seizoen,... Het menu wordt doorgelicht, van elke ingreep wordt de impact en de haalbaarheid nagegaan. Het personeelsrestaurant van de Stad Gent zette als eerste de stap. In 2010 begeleidde Vrede-seilanden 10 grootkeukens. Kopwerk dat we samen verrichtten met EVA, Netwerk Bewust Verbruiken, Bioforum en Max Havelaar.Steden en gemeenten kunnen het project gebruiken om het zesde criterium voor Fair-TradeGemeente binnen te halen.

Lier

Page 23: Activiteitenoverzicht 2010-2011

23

Jelle

Goo

ssen

s

Page 24: Activiteitenoverzicht 2010-2011

24

cijfers

■ Overheidssubsidies

■ NGO’s, stichtingen en bedrijven

■ Particuliere opbrengsten

■ Financiële en diverse opbrengsten

■ Algemeen beheer

■ Fondsenwerving

■ Programma-activiteiten

68%

2%14%

16%

8%

86%

6%

In 2010 bedroeg onze omzet 13.672.286 euro. Vre-deseilanden sloot het boekjaar af met een winst van 121.068 euro die overgedragen wordt naar volgend jaar. Gelet op het uiteindelijke resultaat, het eigen vermogen en de beperkte schuldenlast, is Vredesei-landen een financieel kerngezonde organisatie.

De verdeling van de uitgaven en inkomsten loopt ge-lijk met vorig jaar. 86% van onze middelen gaat naar programma-activiteiten. We investeren het meest in onze partnerorganisaties in Oeganda, Tanzania en Congo. We streven ernaar om de kosten voor alge-meen beheer steeds onder de 10% te houden. De laatste jaren investeerden we extra in fondsenwer-ving om op middellange termijn het aandeel subsi-dies te kunnen terugdringen.

Het voornaamste deel van de middelen komt uit overheidssubsidies. Particuliere giften blijven echter essentieel. Om onze onafhankelijkheid te bewaren, en omdat zonder die giften de ontwikkelingspro-gramma’s ook niet in aanmerking zouden komen voor overheidssubsidies. Zonder onze duizenden do-nateurs in België, geen Vredeseilanden.

Waar gaan de middelen van Vredeseilanden naartoe?

Waar komen de middelen van Vredeseilanden vandaan?

Page 25: Activiteitenoverzicht 2010-2011

25

resultatenrekeningGEïnTEGrEErd ToTAAl 2010

Euro

I. Bedrijfsopbrengsten 13.584.198

D. Lidgelden, schenkingen, legaten en subsidies 13.397.700

E. Andere bedrijfsopbrengsten 186.499

II. Bedrijfskosten 13.672.268

B. Diensten en diverse goederen 4.302.423

C. Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen 4.800.706

D. Afschrijvingen en waardeverminderingen op oprichtingskosten, en immateriële en materiële vaste activa 270.119

F. Toevoegingen (+); Terugnemingen(-) in voorzieningen voor risico’s en kosten -60.088

G. Andere bedrijfskosten 4.359.108

III. Bedrijfsresultaat -88.070

IV. Financiële opbrengsten 91.680

B. Opbrengsten uit vlottende activa 80.851

C. Andere financiële opbrengsten 10.829

V. Financiële kosten 23.338

C. Andere financiële kosten 23.338

VI. resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening -19.728

VII. Uitzonderlijke opbrengsten 58.090

D. Winst uit verkoop van vaste activa 1.689

E. Andere uitzonderlijke opbrengsten 56.401

VIII. Uitzonderlijke kosten 1.301

IX. resultaat van het boekjaar 37.061

Wisselkoersverschillen toe te voegen aan financieel resultaat 84.007

Winst (+) / verlies (-) van het boekjaar 121.068

Page 26: Activiteitenoverzicht 2010-2011

26

Balans per 31/12/2010

GEïnTEGrEErd ToTAAl 2010

Euro

VASTE ACTIVA 481.575,96

I. Oprichtingskosten 0

II. Immateriële vaste activa 0

III. Materiële vaste activa 412.546,93

IV. Financiële vaste activa 69.029,03

VloTTEndE ACTIVA 8.638.723,50

V. Vorderingen op meer dan één jaar 30.772,19

VI. Voorraden en bestellingen in uitvoering 131.895,00

VII. Vorderingen op ten hoogste één jaar 221.957,35

VIII. Geldbeleggingen 6.694.702,52

IX. Liquide middelen 1.416.591,64

X. Overlopende rekeningen 142.804,80

ToTAAl dEr ACTIVA 9.120.299,46

GEïnTEGrEErd ToTAAl 2010

Euro

EIGEn VErMoGEn 5.275.696,51

I. Fondsen van de vereniging 0,00

IV. Bestemde fondsen 4.159.479,91

V. Overgedragen winst (+) 995.148,29

Resultaat van het boekjaar 121.068,31

VoorZIEnInGEn 497.611,29

VII. A. Voorzieningen voor risico’s en kosten 368.021,46

B. Voorzieningen voor schenkingen en legaten met terugnemingsrecht

129.589,83

Schulden 3.346.991,84

VIII. Schulden op meer dan één jaar 0,00

IX. Schulden op ten hoogste één jaar 1.126.381,81

X. Overlopende rekeningen 2.220.610,03

ToTAAl dEr PASSIVA 9.120.299,64

Page 27: Activiteitenoverzicht 2010-2011

27

een klare kijkVertrouwen moet je verdienen. Daarom wil Vredeseilanden dat haar communicatie en rapportering beantwoorden aan de maat-schappelijke verwachtingen en de vragen van ons publiek.Vredeseilanden is lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF) en on-derschrijft de deontologische code van de vereniging (meer info: www.vef-aerf.be).

Als donateur beschikt u over het recht op informatie. Dit houdt in dat schenkers, me-dewerkers en personeelsleden tenminste jaarlijks op de hoogte gebracht worden van wat met de verworven fondsen gedaan werd. Vredeseilanden werkt ook mee aan www.ngo-openboek.be, dat meer transparantie in de ngo-sector wil garanderen.

Dit boekje is een verkorte versie van het uit-gebreide jaarverslag dat opnieuw volgens de duurzaamheidscriteria van het Global Repor-ting Initiative is opgesteld. U leest er ook meer over de evaluatie van onze activiteiten van de voorbije drie jaren.

Meer dan vertrouwenDit financieel verslag geeft een volledig overzicht van de activiteiten van Vrede-seilanden, en bevat dus de cijfers van het hoofdkantoor en al onze regionale kantoren. Het is dan ook een eindproduct van een in-tensief proces van controles:

•De financiële dienst op het hoofdkantoor controleert de jaarrapporten van de regio-kantoren een eerste maal, stelt vragen, en ondersteunt waar nodig.

•Daarna worden de boekhouding en het jaar-rapport voor elk regiokantoor afzonderlijk extern geauditeerd door KPMG.

•Uiteindelijk, nadat ook het hoofdkantoor aan een grondige controle is onderworpen, maakt het college van commissaris-reviso-ren, bestaande uit Clybouw Bedrijfsreviso-ren en KPMG, hun definitief verslag op. U kunt hun “verklaring over de jaarrekening zonder voorbehoud” nalezen op

www.vredeseilanden.be/jaarverslag.

U kunt ons jaarverslag met gedetailleerde informatie over onze financiën, de impact van onze ontwikkelingsprogramma’s, de sociale balans en ons milieubeleid raadplegen via www.vredeseilanden.be/jaarverslag. We sturen het u ook graag op per post. Mail daarvoor naar [email protected] of bel naar 016/31.65.80

Page 28: Activiteitenoverzicht 2010-2011

191 landen ondertekenden een akkoord om tegen 2015 de armoede in de wereld te halveren. Voer samen met de Vlaamse Noord-Zuidbeweging actie om de politici aan hun belofte te herinneren én de lat hoger te leggen. Armoede moet de wereld uit! www.detijdloopt.be

Blijde Inkomststraat 50 | B-3000 Leuven Tel: 016/31.65.80 | Rekeningnr: [email protected]

België/Belgique

PB/PP

BC 6712

VREDESEILANDEN NIEUWS | TWEEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VAN DE VZW VREDESEILANDEN VERSCHIJNT IN JANUARI, APRIL, JUNI, AUGUSTUS, OKTOBER | EDITIE AUGUSTUS |

JAARGANG 31 NR. 7 | AFGIFTEKANTOOR 8500 KORTRIJK 1-2°AFD | P108038 | VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: LUUK ZONNEVELD, BLIJDE INKOMSTSTRAAT 50, 3000 LEUVEN

Krijg je niet genoeg van Vredeseilanden? Volg ons op www.facebook.com/vredeseilanden

Of schrijf je in op onze e-nieuwsbrief opwww.vredeseilanden.be

Jim

my

Kets

Met steun van