Kampbliksem 2010-2011

40
Wat neem ik (NIET) mee op kamp? Hoe goed ken je de leiding? en hun slaapkamer? Alle praktische informatie over het kamp binnenin Zoek het bananenpak... Volgend chirojaar? De data! Chirojaar 2010-2011

description

Kampbliksem 2010-2011 - Kamp Genk / Kroatië

Transcript of Kampbliksem 2010-2011

Page 1: Kampbliksem 2010-2011

Wat neem ik (NIET) mee op kamp?

Hoe goed ken je de leiding? en hun slaapkamer?

Alle praktische informatie over het kamp binnenin

Zoek het bananenpak...

Volgend chirojaar? De data!

Chirojaar 2010-2011

Page 2: Kampbliksem 2010-2011

Beste ouder(s), ribbel, speelclub, rakwi 2011 was het feestjaar voor chiro Overschelde! Een meer dan geslaagd eetfestijn, een leuke fuif, een onvergetelijk afdelingsweekend, vele dolle chironamiddagen en met Ole Pistole, onze ontbijtactie, vierden we ons 10-jarig bestaan samen met de buurt, vrienden, oud-leiding en iedereen die erbij wou zijn. Als afsluiter of kers op de taart van dit feestjaar gaan we deze zomer op bivak! Van 11 tot en met 20 juli slaan we onze tenten op in Genk. Ribbels en speelclub vertrekken op 14 juli.

Bedankt om er samen met ons alweer een fantastisch chirojaar van te maken! Ga aan het lezen en kom in dit kampboekje alles te weten over het kamp! Wanneer vertrekken we, wanneer breng je de bagage binnen, wat nemen we mee, afdelingsblaadje, verjaardagskalender, spelletjes en nog zoveel meer. Na het lezen van dit boekje ben je helemaal klaar voor een onvergetelijk bivak. Aftellen maar!

Heb je nog vragen over het kamp dan kan je hiervoor altijd contact opnemen met de leiding van je kind of met de groepsleiding, Ilse. Veel leesplezier en tot op bivak! Groetjes

De leiding

VOORWOORD

Help leider Sander en zoek hetbananenpak in dit boekje!

Page 3: Kampbliksem 2010-2011

3

Praktische informatie 4Bagage binnenbrengen 4

Vertrekken op kamp 4

Afhalen van uw kind(eren) 4

Kampadres 4

Dringend uw kind bereiken? 4

Gsm op kamp? 4

Wat neem ik (niet) mee? 5

Toeristische info Genk 7

Afdelingsblaadje 8‘t Ribbeltje 8

‘t Speelclubbertje 10

‘t Rakwitje 12

Dagindeling op kamp 14

Volgend Chirojaar 15

Speelgroen 16

Spelblaadje 18

Tafelliedjes 20

Hoe goed ken je de leiding? 22

Foto groepsuitstap 24

Verjaardagen 26

INHOUD

Help leider Sander en zoek hetbananenpak in dit boekje!

Page 4: Kampbliksem 2010-2011

4

Bagage binnenbrengenIedereen brengt zijn bagage die hij mee zal nemen op kamp naar de chiro op zondag 10 juli 2011 tussen 19.00 en 20.00 uur.

Vertrekken op kampRakwi’s: vertrek op maandag 11 juli. Afspraak om 12 uur aan het station van Wetteren in uniform.

Ribbels en Speelclub: vertrek op donderdag 14 juli. Afspraak om 11 uur aan het station van Wetteren in uniform.

Afhalen van uw kind(eren)Op 20 juli wordt iedereen afgehaald door de ouders. Ouders zijn welkom om 12.00 uur op de kampplaats.

Mogen wij vragen niet vroeger naar kampplaats te komen om de laatste activiteiten niet te storen.

KampadresHet is altijd leuk voor de kinderen om even een berichtje van thuis te ontvangen.

Wij plannen zelf ook momenten in om kaartjes, brieven naar huis te sturen zodat ook u het leuke kampgevoel thuis mee kan ervaren.

We bieden chirokaartjes en postzegels aan maar u kan deze uiteraard ook zelf mee nemen.

Chiroheem Sint-Gerolf GenkChiro Overschelde

t.a.v. ( naam van het kind)Miklaan 163600 Genk

Dringend uw kind bereiken?!Indien er zich erg dringende zaken zouden voordoen waarvan u uw zoon of dochter onmiddellijk op de hoogte zou willen brengen kan u altijd bellen naar de groepsleiding.

Ilse: 0472 53 59 59

Mogen wij vragen hier geen misbruik van te maken.

GSM op kamp?Als uw kind een gsm mee heeft zal deze afgenomen worden door de leiding! Het heeft dus geen zin dat uw zoon of dochter een gsm mee neemt om u op de hoogte te houden. Ze zijn in goede handen!

PRAKTISCH INFORMATIE

Page 5: Kampbliksem 2010-2011

Ik ga op kamp en ik neem mee... 0 tandenborstel + tandpasta + bekertje 0 washandjes + kleine handdoeken + een badhanddoek 0 zeep + shampoo + luizenshampoo 0 kam of borstel 0 zonnecrème + tekenmelk 0 sloffen of slippers (2 paar voor leider Sander) 0 voldoende ondergoed voor 6 of 10 dagen 0 zakdoeken 0 kousen 0 T-shirts 0 lange broeken en korte broeken 0 een warme trui 0 zwempak of zwembroek

0 sportschoenen 0 een hoofdkussen 0 een slaapzak 0 pyjama + knuffelbeer

0 veldbed / luchtmatras / slaapmatje 0 Een boek, stripverhalen of een gezelschapsspelletje 0 een zaklamp 0 drie keukenhanddoeken (naamtekenen AUB)

0 een klein rugzakje voor als we op tocht gaan 0 zakgeld (voor de groepen t.e.m. Rakwi: niet meer dan 10 euro) 0 uniform (dit doen we aan als we op kamp vertrekken) ribbels en speelclub die nog geen uniform

hebben doen een rode T-shirt aan of nemen hem zeker mee. Voor slechts 10 euro kan je bij de leiding een “Chiro Overschelde T-shirt “ kopen.

0 Sis-kaart + enkele klevertjes (Breng deze mee bij het binnenbrengen van de koffers) 0 Eventueel medicatie (gelieve de leiding van uw kind hiervan op de hoogte te brengen)

0 Gelieve alles te naamtekenen en je te beperken tot slechts 1 koffer! 0 Voor de Ribbels en speelclub is het makkelijk om de kleren in ‘pakketjes’ te steken per dag/

activiteit (bvb kleren die extra vuil mogen worden)

Wat neem ik zeker NIET mee! 0 een mp3 speler 0 een laptop 0 een computerspelletje 0 een GSM 0 eender welk technologisch snufje 0 bergen snoep 0 amfetamines, pepmiddelen, alcohol 0 wapens 5

WAT NEEM IK (NIET) MEE?

Page 6: Kampbliksem 2010-2011

6

Biekebiekebiekribbeljongens: Confituur

ribbelmeisjes: Speculoos

speelclub: smeerboter

rakwijongens: choco

rakwimeisjes: speculoospasta

We vragen dit zeker mee te brengen om zo je steentje bij te dragen aan het ontbijt.

Ouders / oma’s of opa’s / tantes of nonkels die teveel groenten in hun tuintje staan hebben mogen dat altijd meegeven op kamp! Als je zelf groenten te veel hebt natuurlijk ook!

Breng dit ook mee wanneer jullie de koffers komen binnenbrengen. Wij bergen het dan veilig op.

Heel erg bedankt !

Jeuk! Help! Luizen...Wij krijgen er jammer genoeg geregeld eens mee te maken op de chiro. Zeker op een kamp duiken luizen wel eens op… De kinderen worden gedurende het kamp enkele keren gecontroleerd zodat we er snel bij zijn.

Desondanks zouden we het ten zeerste appreciëren indien u de leiding ervan op de hoogte brengt indien uw kind bij vertrek luizen heeft.

Ontdekken we bij iemand luizen dan wordt die daar onmiddellijk voor behandeld om het risico te beperken dat ook de andere kinderen er krijgen.

Zoals de meeste ouders wel weten kan de kost voor zulke shampoos hoog oplopen… Daarom willen wij vragen dat ieder kind zelf zijn shampoo meeheeft.

Indien er bij uw kind geen luizen worden gevonden gedurende het kamp dan krijgt u de shampoo natuurlijk terug.

Heeft uw kind geen shampoo bij en blijkt hij/zij toch luizen te hebben dan zullen wij zelf shampoo aankopen op kamp en de rekening daarvan aan de ouders doorgeven.

Dank voor uw begrip!

WAT NEEM IK (NIET) MEE?

Page 7: Kampbliksem 2010-2011

Genk is een stad in de Belgische provincie Limburg en is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Genk. De stad telt ruim 64.000 inwoners en is een van de belangrijkste industriële steden van Vlaanderen. Dit in het verleden met name door de aanwezigheid van drie steenkoolmijnen en tegenwoordig door haar ligging aan de autosnelweg E314 en het Albertkanaal. Genk verwierf pas in het jaar 2000 de titel van stad. Het grenst in het zuidwesten aan Hasselt.

Enkele bezienswaardigheden:Verscheidene kerken en moskeeën (waar-onder de mijnkathedraal van Zwartberg en Waterschei, de Oekraïens-Orthodoxe kerk en de Turkse moskee van Sledderlo). Op de foto kan u de Sint-Martinuskerk zien die op de markt van Genk staat.

Het domein van Bokrijk met het openluchtmuseum. Dit openluchtmuseum werd op 12 april 1958 officieel geopend en bevat een honderdveertigtal authentieke gebouwen. Verder bevat dit museum ook nog allerlei gereedschappen en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Dit erfgoed, geeft het dagelijkse leven weer van de 17de eeuw tot 1950.

Vroeger had Genk drie koolsteenmijnen, maar deze zijn ondertussen allemaal gesloten. Op de fundamenten van de mijn van Winterslag is nu C-mine gevestigd. Dit is een culturele site met onder meer een bioscoop en een cultuurcentrum.

Tot slot is ook zeker het Europlanetarium in Genk zeker eens een bezoekje waard. Dit is een volkssterrenwacht en tevens ook één van de vijf toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. In het Europlanetarium kan je een spannende ontdekkingstocht langsheen sterren, planeten en andere mysterieuze fenomenen maken. Een fascinerende uitstap is dus gegarandeerd.

Nog één ding waar we ook niet omheen kunnen als we over Genk spreken dit jaar is natuurlijk KRC Genk, de voetbalploeg van Genk. Zij zijn namelijk dit jaar voor de derde keer landskampioen geworden na 1999 en 2002.

WAAR GAAN WE HEEN? GENK!

7

Page 8: Kampbliksem 2010-2011

8

Kan jij je plan trekken zonder mama en papa op chirokamp?Hieronder enkele praktische tips die ervoor zorgen dat het kamp nog beter verloopt!

STAPPENPLAN 1: Hoe smeer ik mijn boterham met choco?Stap 1: Vraag vriendelijk aan een andere ribbel de zak met brood

Stap 2: Neem één sneedje brood (als je daarna nog honger hebt kan je nog een andere boterham nemen)

Stap 3: Wacht je beurt af tot de pot choco passeert (Roep NIET! De pot komt wel)

Stap 4: Neem je mes en doe het puntje ervan in de pot (NIET het hele mes in de pot)

Stap 5: Smeer de choco mooi uit op je boterham (Overdrijf niet! Iedereen wil graag choco)

Stap 6: Vouw je boterham toe

Beste ribbelkandidaat,

Een jury heeft u gekozen om mee op kamp te gaan met Chiro Overschelde!

Dit is een unieke kans! Als je het kamp tot een goed einde wil brengen, zal je de stappenplannen goed moeten lezen. Oefen deze dingen al enkele keren thuis, zodat je indruk maakt op kamp.

Om steeds goed uitgeslapen te zijn, is het heel belangrijk dat je een luchtmatras of veldbed meebrengt.

In geval van nood: geen paniek! Jullie allerliefste leidsters hebben nog enkele luchtmatrassen teveel. Zeg het op tijd!

Wij verwachten je dan op donderdag 14 juli 2011 aan het prachtige station van Wetteren.

Omdat dit een geheime missie is, mag je er met niemand anders over praten! OK?

Wij kijken er alvast heel erg naar uit!

Tot binnenkort!

A. & A.

‘T RIBBELTJE

5 64

Page 9: Kampbliksem 2010-2011

9

STAPPENPLAN 2: Hoe knoop ik mijn veters toe?Stap 1: Wanneer je merkt dat je veters los zijn, blijf stokstijf staan! (We zouden niet graag naar het ziekenhuis rijden)

Stap 2: Trek aan je veters met beide handen

Stap 3: Maak een knoopje en span goed aan!

Stap 4: Maak een lus met je rechterveter

Stap 5: Leg de andere veter rond de lus

Stap 6: Trek de andere veter onder de lus door

Stap 7: Aantrekken aan beide lussen

STAPPENPLAN: Hoe verminder ik het gemis van mijn mama en papa?

Enkele tips!1. Neem zeker je liefste knuffelbeer mij.

2. Breng een foto mee van je mama en papa (broers en zussen)

3. Vraag aan je familie om kaartjes te sturen (op tijd!)

4. Als je verdriet hebt, vertel het dan aan jullie leidsters! (Wij missen ons mama ook altijd op kamp)

5. Denk aan de leuke dingen op kamp, want voor je het weet ben je weer thuis!

2 3 4

5 6

7

Page 10: Kampbliksem 2010-2011

10

Speelclubbers zijn de beste, Speelclub aan de top!

Natuurlijk kijken jullie, net zoals ons, al suuuuuuper lang uit naar het megafantastische kamp

in Genk deze zomer! Maar jullie kennen ons hé, wij zijn enorm geheimzinnig en geven niet

snel veel prijs.. Daarom lieten wij door een Amerikaanse spion een tekstje van de oeroude

Speelclubgeboden naar jullie volledig in codetaal omzetten...

.

2.

3.

4.

5.

6.

7. ‘

8.

9.

. .

‘T SPEELCLUBBERTJE

Page 11: Kampbliksem 2010-2011

11

Maar wij zijn wel zo vriendelijk geweest om de ontcijfering er bij te geven:0 h 1 i 2 2 j 3 3 k 4 4 l 5 5 m 6 6 n 7 7 o 8 8 p 9 9 q q. . r s a t b u c v d w e x xf y yg z

Veel plezier ermee!En tot binnenkort!Pieter & Ilia

Page 12: Kampbliksem 2010-2011

12

‘T RAKWITJE

’t Is weer zover! Op 11 juli start de volgende editie van 10 days off. Heb je altijd al gedroomd van eens 10 dagen totally blue ocean te gaan? Wel dit is de moment, want dit jaar wordt het nog specialer dan alle andere jaren! Het wordt echt UNSCENE!

Als jullie nog iets extra moeten meenemen op kamp, dan sturen we jullie nog wel een mailtje! Hou jullie mailbox dus zeker goed in de gaten. Wij hebben er alvast héél veel zin in!!!!

Joris, Fré en Lien

WOORDZOEKEREnkele dingen die jullie mogelijks kunnen verwachten vinden jullie in deze woordzoeker.

Zoek de volgende woorden:

0 Ravotten 0 Rakwi 0 Gekdoen 0 Vuilmaken 0 Verkleden 0 Smakelijk 0 Snurken

0 Dagtocht 0 Toneeltje 0 Kamplied 0 Leiding 0 Kookploeg 0 Kampdansje

Page 13: Kampbliksem 2010-2011

13

Page 14: Kampbliksem 2010-2011

14

Dagindeling - GenkOm de dagen goed te kunnen plannen is er natuurlijk een duidelijke dagindeling nodig.

8.00 u: Opstaan leiding (voor velen veel te vroeg)

8.30 u: opstaan iedereen + wassen + aankleden

9.00 u: ontbijt

9.45 u: diensten (beginnende met de afwas , daarna keuken terrein of…)

10.30 u: voormiddag activiteiten

13.00 u: Middageten + afwas+ 1 uurtje siësta

15.00 u: namiddag activiteiten

18.30 u: avondeten + afwas

19.30 u: avond activiteit

21.00 u: slapen ribbels

21.30 u: slapen speelclub

22.00 u: slapen rakwi’s

Dagindeling - KroatieOm de dagen goed te kunnen plannen is er natuurlijk een duidelijke dagindeling nodig.

8.00 u: Opstaan leiding (voor velen veel te vroeg)

8.30 u: opstaan iedereen + wassen + aankleden

9.00 u: ontbijt

9.45 u: diensten (beginnende met de afwas , daarna keuken terrein of…)

10.30 u: voormiddag activiteiten

13.00 u: Middageten + afwas+ 1 uurtje siësta

15.00 u: namiddag activiteiten

18.30 u: avondeten + afwas

19.30 u: avond activiteit

22.30 u: slapen tito’s

23.00 u: slapen keti’s

23.30 u: slapen aspi’s

DAGINDELING OP KAMP

Page 15: Kampbliksem 2010-2011

15

Het Chirojaar zit er bijna op, dat wil zeggen dat het volgende alweer voor de deur staat.

Wat staat er al allemaal op onze planning?

Zondag 11 september: Start van het nieuwe Chirojaar: Overgang!Op zondag 11 september vliegen we er al meteen in. Sommigen gaan over naar een oudere groep, enkelen blijven nog een jaartje, … Of wie weet worden enkele aspiranten wel leiding? Dit kunnen we niet aan onze neus laten voorbij gaan… Vandaag mogen we ons daarom lekker vuil maken! Doe dus best oude kleren aan… We verwachten jullie om 14u.

Zondag 19 september: StartdagOp de wervingsdag mogen jullie al jullie vrienden en vriendinnen meebrengen naar de Chiro! Iedereen is welkom! Deze zondag start ook gewoon om 14u.

Wanneer de Chiro erop zit, is iedereen nog uitgenodigd om terug te blikken op de voorbije kampen! We stellen dan ook de nieuwe leiding aan jullie voor.

Zaterdag 1 oktober: EetfestijnOnze jaarlijkse mosselsouper kan natuurlijk ook niet ontbreken! Op zaterdagavond kunnen jullie allen mossels of kip met frietjes komen eten! We geven hiervoor nog een uitgebreide brief mee!

Zondag 2 oktober: Geen ChiroDe dag na onze mosselsouper geven wij geen Chiro.

Zondag 21 november: Christus KoningJoepie! Vandaag is er een hele dag Chiro! We sluiten af met een Chiroviering in de kerk. Meer info krijgen jullie later nog.

Zaterdag 4 februari 2012: Barcode!Trek allemaal jullie dansschoenen aan en kom meefeesten op onze fuif in de gemeentelijke feestzaal!

Zondag 5februari 2012: Geen ChiroDe dag na onze fuif geven wij geen Chiro.

Woensdag 1 augustus t.e.m. vrijdag 10 augustus 2012: Kamp!We gaan met z’n allen op kamp naar Zutendaal! Ribbels en Speelclub gaan 6 dagen op kamp.

Nog vragen, opmerkingen? www.chiro-overschelde.be [email protected] Ilse: 0472 53 59 59

of de [email protected] vb. [email protected] en dan kom je direct bij de leiding van de groep terecht!

VOLGEND CHIROJAAR

Page 16: Kampbliksem 2010-2011

16

gooien en werden er compromissen gezocht.

Begin oktober hielden we op de Chiro een ideeëndag. Die zondag deed elke groep iets rond het thema ‘Speelgroen’ en dachten ze na over hoe zij zouden willen dat ons terrein eruit ziet. Weliswaar deden de leden voorstellen zodat het er groener en avontuurlijker zou uitzien. Ze creëerden hun droomterrein!

Een procesbegeleidster, Lien G., leidde alles in goede banen. Studenten uit de opleiding tuin- en landschapsarchitectuur van de Hogeschool Gent maakten gratis een ontwerp en een beplantingsplan waarin de ideeën van de leiding en leden vorm kregen.

De studenten gingen met alle ideeën aan de slag en werkten aan een eerste voorontwerp.

Eind november stelden de studenten hun ontwerpen voor en werd het beste ontwerp eruit gekozen.

Dit ontwerp werd nog wat herwerkt rekening houdend met de commentaar en het daarbij horende beplantingsplan werd opgesteld.

In april dit jaar vond dan nog een vergadering plaats waarin het definitieve ontwerp met begrotingsplan werd voorgesteld. Op deze vergadering werd ook besproken hoe we verder concreet te werk zouden gaan, en wie welke werken kon uitvoeren.

Wat later bekeek de jury van Speelgroen de 15

Het begon allemaal begin 2009, toen oud-leider Jeroen en leider Joris besloten om deel te nemen aan de wedstrijd ‘Speelgroen: tover jouw terrein om tot een groen avontuur’. De Vlaamse Overheid gaf jeugdverenigingen de kans om hun terrein avontuurlijk en natuurlijk in te richten. Er moesten vooral speelkansen en meer groen gecreëerd worden.

We dienden een projectaanvraag in waarin we een voorstel deden voor de herinrichting van ons terrein en we wachtten ongeduldig af. 132 verenigingen deden mee aan de wedstrijd en helaas waren we niet één van de 15 geselecteerde jeugdverenigingen…

Een jaar later hoorden we dat er een 2e ronde was en dat hetzelfde project wegens succes opnieuw van start ging. We waagden opnieuw onze kans en deze keer deden we er alles aan om ons projectaanvraag te verbeteren.

En deze keer hadden we meer geluk! Eind juni 2010 werden we als 1 van de 15 geselecteerden bekend gemaakt en konden we trots zijn op een avontuur dat nu van start ging!

In het najaar van 2010 begonnen we eraan.

In september vond de eerste vergadering plaats met alle betrokkenen (leiding, oud-leiding, architect van ons lokaal Marc Blomme, afgevaardigde parochie feestcomité, afgevaardigde petanquers,…) Tijdens deze vergadering kon iedereen zijn ideeën op tafel

Project speelgroen: 7000 euro extra subsidies gewonnen!

Page 17: Kampbliksem 2010-2011

17

lopende projecten en hun ontwerpen. In overleg werden 7 projecten geselecteerd als laureaten.

En of het nog niet genoeg was kregen we eind april te horen dat wij één van die 7 laureaten waren. Dit wil zeggen dat ons project naast technische begeleiding en gratis plantgoed ook een extra subsidie van maximaal 7000 euro krijgt voor de inrichting van het groene en avontuurlijke speelterrein. Dit is mooi meegenomen!

Midden juli zou oud-leider Pieter starten met de graafwerken op ons terrein.

In november zouden we dan op ons chiroterrein een plantdag organiseren waarop iedereen welkom is. Als laatste kregen we nog te horen dat Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege ofwel bij ons ofwel bij de Chiro van Lochristi zal langskomen op die dag. Spannend!

We houden jullie zeker op de hoogte!

Page 18: Kampbliksem 2010-2011

18

SPELBLAADJE

Help de ezel naar de lekkere klavertjes

Page 19: Kampbliksem 2010-2011

19

SPELBLAADJE

Zoek alle verschillen... Hoeveel het er zijn? Zoek zelf maar...

Page 20: Kampbliksem 2010-2011

20

C-H C-H-I C-H-I-R-O

C-H C-H-I C-H-I-R-O Wij zijn een toffe

bende

wij zijn van de Chiro!

TAFELLIEDJES VOOR OP KAMP

Een must voor als je op Chirokamp gaat: Het bivakliedLeven op het ritme van de wind en van de zon, zingen op de melodie van bos en beek en bron. Slapen met 't getrommel van de regen op het dak, ontwaken met de morgendauw : we zijn weer op bivak.Ieder die ons ziet kijkt raar, wat niet kon, dat wordt hier waar. Vreemd wordt vriend en klein is groot; in onze ploeg valt geen een uit de boot.Trek er mee op uit, breek grenzen open; samenspel wordt teken om te hopen. Vlieg erin, doe mee, en blijf niet staan; een nieuwe wereld roept om door te gaan.

Soep soep soepSoep soep soep Ballen ballen ballen Hip hip hip Hoi hoi hoi Soep ballen hip hoi Soep soep ballen ballen h

ip hip hoi hoi

Soep! Ballen! Hip! Hoi!

Page 21: Kampbliksem 2010-2011

C-H C-H-I C-H-I-R-O

C-H C-H-I C-H-I-R-O Wij zijn een toffe

bende

wij zijn van de Chiro!

WoutertjeRefrein: O die Woutertje, Woutertje Wiede wiede wiede woep Piepklein kaboutertje Kom als ik roep Woutertje, Woutertje, Piepklein kaboutertje Wiede wiede wiede woep Kom als ik roep

Ik ken hem al jaren en nog geeft hij last Hij woont in een trommeltje onder de kast En 's morgens om zeven uur hoor je geluid Dan roep ie om eten dan wil ie er uitrefrein

Ik zag voor 't eerst op de mat in de gang Ik zei Goeie morgen, ben jij hier al lang? Hij zei Nou ik denk een minuutje of vijf Maar ik vind jou wel aardig, ik denk dat ik blijfrefrein

Hij is reuzeaardig, wij hebben reuzepret Maar 's avonds om zeven uur moeten ie naar bed Hij trekt zijn pyamaatje aan van katoen Dan rolt ie zijn baard op en krijgt nog een zoenrefrein 21

Page 22: Kampbliksem 2010-2011

22

We gaan eens kijken hoe goed jij de leiding kent. Vul de letter van de slaapkamer en het cijfer van hun favoriete voorwerp naast de juiste naam in de tabel.

A B

F

I

1

2

3

5

6

89

10

1112

HOE GOED KEN JE DE LEIDING? EN HUN SLAAPKAMER

Page 23: Kampbliksem 2010-2011

23

HOE GOED KEN JE DE LEIDING? EN HUN SLAAPKAMER

Leiding Slaapkamer VoorwerpAnnelies

Anne

Ilia

Pieter

Joris

Fre

Lien

Ilse

Sander

Maxim

Chris

Thomas

Annelies - F - 12 | Anne - A - 4 | Ilia - J - 6 | Pieter - D -10 | Joris - L - 11 | Fre - E - 9 | Lien - G - 8 | Ilse - C - 2 | Sander - K - 1 | Maxim - H - 3 | Chris - I - 5 | Thomas - B - 7

C D

E

GH

J

K

L

4

7

Page 24: Kampbliksem 2010-2011

GROEPSUITSTAP PUYENBROECK - 1 MEI 2011

Page 25: Kampbliksem 2010-2011

GROEPSUITSTAP PUYENBROECK - 1 MEI 2011

Page 26: Kampbliksem 2010-2011

26

Wie is er allemaal jarig in de vakantie?

JULILokke Demeester – ribbel – 1/07/2004 – 7 JAARAntonio Vanhamme – ribbel – 02/07/2003 – 8 JAARJana De Cock – speelclub – 3/07/2002 – 9 JAAR Hannah Van Oevelen – ribbel – 6/07/2004 – 7 JAARJordy van ’t Net – rakwi – 9/07/1999 – 12 JAARBo Lootens – tito – 10/07/1997 – 14 JAARSorka Vervenne – rakwi – 11/07/2000 – 11 JAARSimon Van de Velde – rakwi – 22/07/2000 – 11 JAARFebe D’hauwe – tito – 25/07/1997 – 14 JAAR Midas Gossye – tito – 29/07/1998 – 13 JAARRobin Gommers – rakwi – 31/07/2000 – 11 JAAR

AUGUSTUSTessa Baeyens – rakwi – 1/08/2000 – 11 JAARJoan Van Wambeke – tito – 1/08/1997 – 14 JAARAngelica Wijnakker – speelclub – 3/08/2000 – 11 JAARJulie Swankaert – aspi – 4/08/1993 – 18 JAAR Ann-Sophie De Waele – ribbel – 5/08/2003 – 8 JAARLisa Reyniers – keti – 7/08/1996 – 15 JAARDean Baeyens – rakwi – 12/08/1998 - 13 JAAR Lise Gommers – ribbel – 29/08/2003 – 8 JAARMertens Jelle – tito – 29/08/1998 – 13 JAARAnthony De Clerq – rakwi – 30/08/1999 – 12 JAAR

SEPTEMBERPauline Meulemen – tito – 1/09/1997 – 14 JAAR Charlotte Janda – tito – 3/09/1997 – 14 JAARJitse Waeytens – ribbel – 4/09/2003 – 8 JAAREllen Van der Heyden – 6/09/1996 – 15 JAAREmma Breakman – rakwi – 25/09/1999 – 12 JAARDeirdre Coppens – keti – 27/09/1997 – 14 JAARleidster Anne – 30/09/1990 – 21 JAAR

VERJAARDAGEN

Page 27: Kampbliksem 2010-2011

27

‘T ASPI(K)RANTJE

?? ?

??

??

Page 28: Kampbliksem 2010-2011

28

Ontspannings technieken

Overlevings technieiken

Page 29: Kampbliksem 2010-2011

29

‘T KETITJE

Kroatische versiertechnieken

Comfortabele reistechnieken

Page 30: Kampbliksem 2010-2011

30

Wist je dat Yoren de duizendste was die een chirotrui heeft gekocht en dat hij die daarom gratis kreeg!

Wist je dat Febe het langst haar vuurwerkstokje heeft vastgehouden en dat haar vingertjes nu nog altijd een beetje verbrand zijn! Auwtch!

Wist je dat Sara sinds Ole Pistole haar elke zondag verkleedt! Wie weet kan ze volgend jaar meelopen in de carnavalsstoet!

Wist je dat sinds Marjon haar buik liet signeren in Leuven mensen spontaan aan haar komen vragen of ze hun handtekening mogen komen zetten! Haar buik staat helaas al vol handtekening van Ian Thomas, Hannah Montana & Kesha!

Wist je dat Lennert niet alleen door hoelahoeps kan duiken maar ook snowboards kan kapot snowboarden! Hij is dan ook steengoed! Zijn teller staat momenteel op 3 ! Wie doet beter!

Wist je dat Aurelie samen met Lise en Lauren het wereldrecord aan mekaar hangen heeft verbroken. Ze omarmden mekaar vanuit Lede tot in Leuven en terug in Lede! Een record van maar liefst 4uur,52min,62sec

Wist je dat Ilse met haar fiets minstens een keer in de week de overzet neemt in Schellebelle! En dat ze al meer 527 keer dat gedaan heeft! Daarmee staat ze op de 6 plaats in de overzetrangschikking!

Wist je dat Victor overwinnaar, veroveraar betekent. Wie weet heeft hij al eilanden en landen verovert in de grote wereld?

Wist je dat Bo en Joan allebei een buitenzwembad hebben en ze natuurlijk ongelofelijk blij zijn met dit fantastisch lenteweer! En we zijn jaloers ja!

Page 31: Kampbliksem 2010-2011

31

‘T TITOTJE WIST JE DAT...

Wist je dat deze designfoto werd genomen te Leuven. Een designstad bij uitstek! En dat Charlotte hier als lid van de designfamilie haar naam alle eer aan doet! Een dikke pluim!

Wist je dat Henri binnenkort zijn eigen bedrijf opstart en zich gaat specialiseren in buitenhuisarchtitect. Daarbovenop wil hij ook eigen toonzaal openen, eigen camion hebben. Luwaert & zonen is daarmee geboren!

Wist je dat Lies regelmatig bij frituur Carine in Schellebelle achter een kleintje met stoofvlees ging nadat ze ziek was geweest van frietjes bij Francine

Wist je dat Liesbeth en Emma al sinds begin December aan mekaar vasthangen. Dokters hebben al geprobeerd hen lost te krijgen van elkaar maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Hopelijk zijn ze los voor Kroatie! Wij duimen alvast!

Wist je dat Lise en Lauren iedere dag achter De Standaard gaan bij Ludwine in de Passarella! Van een roddel gesproken! Meestal kopen ze ook nog een strip van de Kampioenen erbij!

Wist je dat Lise met plezier bij jouw thuis het gras komt afrijden met haar MegaMindy grasmachine!

Wist je dat Lucas dit jaar al meer dan 1500 km gefietst heeft. Zijn favoriete afstand is Laarne-Chiro Overschelde. Hij doet hier 5 minuten over en haalt topsnelheden tot 40km/u

Wist je dat Midas de bacterie terug op de kaart heeft gezet van Belgie en wereldberoemd is geworden en eigen tv kanaal heeft!

Wist je dat Saar als training voor haar beenspieren iedere dag van haar dak springt thuis! Haar huis is maar liefst 5 m hoog!

Wist je dat Sander zijn bananenpak gratis heeft gekregen bij 5 kg bananen in de Aldi! Allen naar de Aldi!

Page 32: Kampbliksem 2010-2011

32

KledingWij adviseren u, in de zomer luchtige, katoenen kleding mee te nemen. ’s Avonds is het koeler en is een sweater of vest aan te raden. Mocht u een rondreis of excursie gaan maken dan zijn een paar stevige schoenen evenals hoofdbescherming en een zonnebril onontbeerlijk. Bij een bezoek aan steden of dorpen wordt u verzocht gepast gekleed te gaan (shirt, broek/rok). Badkleding wordt alleen gedragen op de daartoe geëigende plaatsen.

Leuke kroatische zin-netjes:Hallo

Dobar dan

Hoe heet je?

Kako se zoveš?

Ik heet...

Zovem se…

Ik vind ..... leuk.

Meni se sviđa ...

Wil je mijn vriendje zijn?

Želiš li mi biti prijatelj?

Mag ik een foto van je nemen?

Smijem li te fotografirati?

Ik kom uit België.

Dolazim iz Belgije.

Ik ben getrouwd en ik heb kinderen.

Udana sam i imam dijecu.

Wist je datjesHet schrijfgerei waar je het meeste gebruik van maakt(het mechanische potlood) en de vulpen in 1906 zijn uitgevonden door de bewoner van Zagreb, Eduard (Slavoljub) Pen-kala(1871-1922

De stropdas (kravata) is een Kroatisch modedetail waar in de zeventiende eeuw de Fransen voor warm liepen en naar het schijnt ook de rest van de wereld.

De zeppelin, de bestuurbare luchtballon met een metalen constructie is de uitvinding van een andere bewoner van Zagreb, David Schwartz(1852-1897).Ferdinand Zeppelin kocht deze uitvinding en werd er wereldberoemd mee.

De Kroatische taal helemaal niet moeilijk is. Er geldt één regel: spreek zoals je het schrijft en schrijf zoals je spreekt !

Hum: het kleinste stadje van Istrië is en tevens ook het kleinste stadje ter wereld.

Istrië een gemiddeld aantal uren zon per jaar van 2380 kent

De Mirna met zijn 32 km de langste rivier is van Istrië..

De hoogste berg van Istrië de Ucka is met zijn1396 m

Geocaching (= vindt de schatkist)

Kijk alvast goed uit in Pula aan het amfitheater! Daar ligt immers een schat verstopt . Geocaching is een enorme rage over gans de wereld. Overal liggen op bepaalde coördinaten doosjes verstopt. In dat doosje zit een papiertje of logboek in waarop je je naam en tijdstip noteert. Je vindt er ook een schat in terug. De bedoeling is dat we om ter eerst de schat vinden in Pula! Kijk dus goed uit! De schat is verstopt buiten de arena, in het struikgewas ergens!

LEUKE WEETJES OVER KROATIE

Page 33: Kampbliksem 2010-2011

33

Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil met Belgie.

FooienHet is in Kroatië de gewoonte om in bars en restaurants ongeveer 10% fooi te geven.

FotoHoud u er rekening mee dat bij grenzen, havens, vliegvelden, militaire installaties en sommige bezienswaardigheden u niet mag fotograferen of filmen. Als u van iemand een foto wilt maken, vraag dan altijd toestemming voordat u mensen fotografeert. Dit is wel zo beleefd en vaak mag u gewoon een foto maken

KraanwaterHet wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. U kunt overal water in flessen kopen.

LEUKE WEETJES OVER KROATIE

Page 34: Kampbliksem 2010-2011

34

WAAR? Kroatië is een Zuid-Europees land en heeft veel buurlanden door zijn vreemde vorm (halve maan/hoefijzer)

Kroatië is begrensd door Slovenië en Hongarije in het noorden, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in het zuiden en Servië in het oosten. De hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Split, Osijek en Rijeka.

INWONERS? Volgens de laatste schattingen telt Kroatië momenteel bijna 4.500.000 inwoners

TAAL? De officiële en meest gebruikte taal is Kroatisch dat geschreven wordt in het Latijnse alfabet. Deze taal is de moedertaal van 96,12% van de inwoners.

Een van de belangrijkste nationale symbolen is het šahovnica, het wit-rode schaakbord dat terug te vinden is in de vlag en het wapen van Kroatië. Dit symbool is tevens aanwezig op sportkleding, logo’s en dergelijke. Het symbool wordt gebruikt door Kroaten over de gehele wereld.

Zoals jullie ondertussen allemaal wel weten gaan we op buitenlands kamp naar Kroatië. Maar waarom gaan we nu precies naar Kroatië? Waarom is Kroatië de moeite waard om naartoe te gaan? Welke belangrijke steden en andere bezienswaardigheden zijn er?

Hieronder in een notendop de belangrijkste informatie die je moet weten over het prachtige land Kroatië…

MUNTEENHEID?De kuna is de munteenheid van Kroatië. Eén kuna is honderd lipa.

Je kan de kuna vergelijken met de Euro.

De munten zijn er als 5, 10, 20 en 50 lipa en 1, 2 en 5 kuna.

Papiergeld is beschikbaar in 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kuna.

Het beste is dat je je Euro’s in Kroatië zelf omwisselt want dat is goedkoper.

STEDEN? PULA is de zuidelijkst gelegen stad van het Kroatische schiereiland Istrië.

In deze stad zijn een aantal bouwwerken uit de Romeinse tijd terug te vinden (o.a. het amfitheater waar gladiatorengevechten plaatsvonden)

ROVINJ is gelegen aan de westkust van het schiereiland Istrië en is een populair toeristenoord. Rovinj was in de oudheid gekenmerkt door de Romeinen en Venetianen. De oude stad Rovinj is gesticht op een eiland met een heuvel als ondergrond. In 1763 is het eiland met het vasteland verbonden, waardoor het stadscentrum sindsdien op een schiereiland ligt.

TOERISTISCHE INFO KROATIE

Page 35: Kampbliksem 2010-2011

35

KROATISCHE BASISWOORDENSCHATHallo Bok

Hoe gaat het? Motika Riddle zove?

Mijn naam is … Moje ime je …

Ik kom uit België Ja sam iz Belgije

Ja Da

Nee Ne

Alstublieft Molim

Dankuwel Hvala

Vandaag Danas

Vanochtend Jutros

Vanmiddag Poslijepodne

Vanavond Večeras

Geen Nema

Waarom? Zašto?

Wat? što?

TELLEN TOT 10Eén Jedan

Twee Dva

Drie Tri

Vier četiri

Vijf Pet

Zes šest

Zeven Sedam

Acht Osam

Negen Devet

Tien Deset

Rovinj kent vele omhooglopende straatjes in de oude stadskern.

KROATISCH ETEN?Enkele typische gerechten in Kroatië zijn:

0pasta, risotto, vis en schaaldieren (te vergelijken met Italiaanse en Griekse keuken)

0goulash 0gerookte ham met olijven = een echte

delicatesse! 0ċevapčiċi (Balkanversie van kebab), vaak

gegeten in een pita 0Börek of burek is een hartig deeggerecht dat

vaak wordt gemaakt met bladerdeeg en kan gevuld zijn met kaas (meestal feta), gehakt of groente (meestal spinazie)

SPORT? De populairste sport in Kroatië is voetbal. Ook handbal, tennis, skiën en waterpolo zijn zeer populair omdat in deze sporten reeds grote successen op de olympische spelen behaald zijn!

MUZIEK? In Kroatië is zowel pop- als rockmuziek

populair, wel beïnvloed door bepaalde volkselementen.

Page 36: Kampbliksem 2010-2011

36

0tandenborstel + tandpasta + bekertje 0washandjes + kleine handdoek + 2 badhanddoeken 0zeep + shampoo 0kam of borstel 0zakdoeken 0Zonnecrème en tekenmelk 0zonnebril 0hoedje of pet tegen de zon 0voldoende ondergoed 0kousen 0T-shirts 0Korte broeken 0Lange broek 0Trui 0Regenjas 0Brooddoos 0Zwempak, bikini of zwembroek 0Sportschoenen 0Sloffen of slipper

0Watersandalen of waterschoenen! Heel belangrijk! 0Linnenzak 0Pyjama + knuffel 0Slaapzak 0Hoeslaken 0Zaklamp 03 keukenhanddoeken 0hoofdkussen

0kussensloop

Wat neem ik mee in men handbagage: 0elektronische identiteitskaart 0SIS-kaart 0Elektronische ziekte verzekeringskaart 0Formulier EB HR 111 van je mutualiteit 0Reistoelating voor kinderen jonger dan 18 0Lunchpakket voor onderweg + drankje 0Zakgeld

Je uniform doe je aan bij vertrek.

BELANGRIJK: beperk je bagage tot 1 koffer/tas per persoon van maximum 20 kg.

WAT NEEM IK (NIET) MEE?

Page 37: Kampbliksem 2010-2011

37

Vertrekken op kampVertrek op vrijdag 29 juli 2011 tussen 19.00 en 21.00 uur. Exacte uur van vertrek wordt later nog meegedeeld.

AankomstBij aankomst wordt elke ouder op de hoogte gebracht via mail. U hoeft dus zelf niet te bellen naar ons of Jeka. Wij brengen u op de hoogte.

De terugreisWe zijn terug in Wetteren op 9 augustus 2011 na de middag. Over het exacte uur van aankomst word je later op de hoogte gebracht.

Dringende zaken?Voor dringende zaken kan u altijd contact opnemen met de groepsleiding, Ilse op het nummer 0472 53 59 59 of met de leiding van uw kind. Kan u ons niet bereiken dan kan u voor heel dringende zaken rechtstreeks contact opnemen met JEKA.

Contactgegevens: JEKA vzw Ambiorixsquare 32/28 1000 Brussel Tel: 02/230 84 55 fax: 02/230 42 42 [email protected]

Het adres van ons verblijf ter plaatste wordt samen met het vertrekuur later nog meegedeeld.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Page 38: Kampbliksem 2010-2011

VOORWOORD

Beste ouder(s), tito, keti, aspi, Bedankt om er samen met ons een fantastisch chirojaar van te maken! Zo waren er de vele onvergetelijke chirozondagen, de geslaagde fuif, ons 10-jarig bestaan dat we uitgebreid vierden met onze ontbijtactie Ole Pistole en nog zoveel meer. Met dit kampboekje willen wij jou helemaal klaarstomen voor Kroatie. Je vindt er alle praktische informatie over vertrek, reis, bagage, belangrijke documenten die je zeker niet mag vergeten, afdelingsblaadje en praktische weetjes. Kortom: niet te missen leesvoer voor jou!

Ga aan het lezen en ontdek het zelf. Nog even en het is zover. Heb je na het lezen van het kampboekje nog vragen aarzel dan niet om de leiding te contacteren. Veel leesplezier

De leiding

Help leider Sander en zoek hetbananenpak in dit boekje!

38

Page 39: Kampbliksem 2010-2011

Praktische informatie 37Vertrekken op kamp 37

Aankomst 37

De terugreis 37

Dringende zaken? 37

Wat neem ik (niet) mee? 36

Toeristische info Kroatie 35

Leuke weetjes over Kroatie 32

Afdelingsblaadje 27‘t Titotje 30

‘t Ketitje 28

‘t Aspi(k)rantje 27

Dagindeling op kamp 14

Volgend Chirojaar 15

Speelgroen 16

Spelblaadje 18

Tafelliedjes 20

Hoe goed ken je de leiding? 22

Foto groepsuitstap 24

Verjaardagen 26

INHOUD

39

Page 40: Kampbliksem 2010-2011

Schraap alvast je keel voor de tafelliedjes

Chirojaar 2010-2011

Wat neem ik (NIET) mee op kamp?

Hoe goed ken je de leiding? en hun slaapkamer?

Alle praktische informatie over het kamp binnenin

Zoek het bananenpak...

Volgend chirojaar? De data!