Journaal - januari 2014

16
Januari 2014 JOURNAAL Een uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

description

Fonds Schiedam Vlaardingen - Journaal - Januari 2014

Transcript of Journaal - januari 2014

Page 1: Journaal - januari 2014

Januari 2014

JournaalEen uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Page 2: Journaal - januari 2014

Het donatiebeleid omvat specifieke doelen metde nadruk op financiële steun aan projecten van algemeen maatschappelijk belang met een sociale of ideële strekking. Trefwoorden zijn participatie, ontplooiing en bewustwording. In principe steunt het Fonds geen reguliere activiteiten van een organisatie, dat wil zeggen de activiteiten die tot de normale werkzaamheden behoren. Daarentegen is het Fonds met name geïnteres-seerd in projecten die vernieuwend zijn en die in potentie een bepaalde voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar projecten die uitgevoerd worden door vrijwilligers.

Zo richt het Fonds zich op de trajecten:- Maatschappelijk welzijn: de meeste vormen van welzijnswerk, jeugdzorg en sociaal-cultureel werk;- Gezondheidszorg: initiatieven die op directe en zichtbare wijze het welzijn van patiënten en hulpbehoevenden bevorderen;- Natuur en milieu: in het bijzonder educatieve en voorlichtende projecten om het natuurbesef te stimuleren;- Educatie: initiatieven die de culturele vorming van scholieren bevorderen;- Sport en vrije tijd: projecten die actieve deelname aan amateursport en recreatieve activiteiten bevorderen;

- Kunst en cultuur: de bevordering van cultuur- deelname. De voorkeur gaat uit naar voorbeeld- stellende en bijzondere publieksactiviteiten die de belangstelling voor kunst en cultuur stimuleren. Ook restauratieprojecten en initiatieven tot behoud van cultureel erfgoed komen in aanmerking;- Individu: bij uitzondering en mits degene met de realisatie van het initiatief een voorbeeld- functie vervult voor groepen uit de samenleving.

RIchtlIjNEN EN cRItERIaHet Fonds verleent steun aan concrete enafgebakende projecten, die een raakvlak hebben met de samenleving in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Ook wordt steun gegeven aan projecten met een looptijd van enkele (in de regel maximaal vier) jaren. De steun heeft nimmer een permanent karakter.

Er wordt in principe geen steun gegeven aan:- instellingen en projecten met een uitgesproken commercieel, politiek of religieus karakter;- projecten die buiten de regio plaatsvinden;- projecten die reeds van start zijn gegaan of binnen een termijn van zes weken plaatsvinden;- instellingen die een aanvraag ter dekking van exploitatiekosten of overheadkosten indienen;- instellingen die een niet-projectgebonden aanvraag indienen;- instellingen die over voldoende eigen vermogen beschikken om een project zelf te kunnen financieren;

Incidenteel steunt het Fonds ook projecten buiten haar werkgebied die bijdragen aan de leefbaarheid in de regio en passen binnen de doelstelling. Bij aanvragen van overheden, overheidsinstellingen of vrijwel geheel door de overheid gesubsidieerde instellingen, wordt in het bijzonder getoetst of en in welke

mate het project behoort tot een normale overheidstaak.

In alle gevallen is het oordeel van de directie enhet bestuur van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.bindend bij het al dan niet honoreren van eenaanvraag. Hiertegen is geen beroep mogelijk.

bEhaNdElING aaNvRaGENAanvragen voor een donatie moeten ruim van tevoren schriftelijk worden ingediend. Het Fondskent gestandaardiseerde aanvraagformulieren.Deze kan men ophalen, online invullen op dewebsite (www.fondssv.nl) of op verzoek per postlaten toesturen.

Een volledige aanvraag omvat:- een aanvraagformulier;- gegevens van de aanvragende instelling (statuten en recent uittreksel inschrijving Kamer van Koophandel, niet ouder dan één jaar);- laatst verschenen jaarverslag incl. jaarrekening;- een uitgebreide projectbeschrijving;- een overzicht van instellingen waar eveneens een aanvraag voor een bijdrage is ingediend;- een gedetailleerde begroting en dekkingsplan;- de naam van één of meer contactpersonen met telefoonnummer (overdag);- een beknopte historie;- relevante informatie over uw organisatie en activiteiten;- indien van toepassing een kopie van offerte.

Bij verstrekte donaties van € 20.000,- en hogervraagt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. eenverklaring van een accountant (RA of AA), waarinbevestigd wordt dat het toegewezen bedrag ookdaadwerkelijk conform de afspraken is besteedaan het bedoelde project.

Pagina - 2 -

DonatiebeleiD

Page 3: Journaal - januari 2014

VoorwoorD

Deze uitgave bevat weer mooie verhalen over de projecten die wij ondersteunen. Zo kunt u uitgebreid lezen over ‘LED’s use the sun’. Met dit project kunnen 25 scholen gratis gastlessen krijgen over het gebruik van zonnepanelen en LED-verlichting; wordt er in het basisonderwijs invulling gegeven aan het onderwerp duurzaamheid. Verder leest u over professionalisering van de vrijwilligers (de Kroe) van de Kroepoekfabriek, maar ook over andere projecten waarbij vrijwilligers zich inzetten voor anderen. Bijvoorbeeld door te helpen bij het oplossen van schulden, een leuke middag te verzorgen voor ouderen, of een tennistoernooi te organiseren voor geestelijk en licht lichamelijk gehandicapte kinderen.

De afgelopen periode hebben we eveneens bijgedragen aan de natuurspeelplaats in Maassluis en de bouw van Centrum Kunst Educatie KADE 40. Tenslotte kunt u lezen over de bouw van het Vlaardings Museum. Een ambitieus project waarover we al jaren met het museum en de gemeente praten en dat nu eindelijk echt kan beginnen.

Naast het Journaal informeren wij u graag over actuele ontwikkelingen. Op onze website (www.fondssv.nl) verstrekken wij informatie over de activiteiten van het Fonds. Hier kunt u zich ook abonneren op de digitale nieuwsbrief. En natuurlijk vindt u het Fonds op Facebook en Twitter (@fondsSV)!

Veel leesplezier!

John MassaarDirecteur

EducatiePagina - 4 -

Maatschappelijk WelzijnPagina - 6 -

Sport en Vrije tijdPagina - 9 -

Kunst en CultuurPagina - 10 -

BinnenstedenPagina - 11 -

ProjectenlijstPagina - 13 -

In dit Journaal kijken wij terug op een aantal aansprekende projecten die wij in de tweede helft van 2013 hebben ondersteund. Ondertussen is het al weer begin 2014. Ook dit jaar heeft het Fonds weer voldoende budget ter beschikking om veel projecten te ondersteunen. Het valt ons op dat, ondanks de crisis, het aantal aanvragen in 2013 bijna gelijk was aan 2012. Wij hebben de indruk dat stichtingen en verenigingen zich op dit moment vooral bezighouden met de vraag hoe ze financieel kunnen overleven en minder met nieuwe projecten waarvoor ze bij het Fonds aankloppen. We hopen dat daar in 2014 verandering in komt. Twijfelt u of een project bij het Fonds past? Neemt u dan vooral contact met ons op!

Page 4: Journaal - januari 2014

Pagina - 4 -

“De technische middelen om bepaalde milieu-problemen op te lossen zijn er wel, maar worden nog onvoldoende toegepast in de praktijk”, aldus Patrick van der Hofstad, voorzitter van stichting Technotrend. “Er wordt nog heel veel geïnvesteerd in fossiele brandstoffen, terwijl we allemaal weten dat dit niet duurzaam is. De huidige generatie lijkt té verknocht te zijn aan de oude technologieën. Bovendien zijn er ook veel financiële belangen mee gemoeid; in de olie-industrie gaat nog steeds ontzettend veel geld om.”

De afgelopen jaren heeft stichting Technotrend projecten tot stand gebracht op scholen in twaalf gemeenten in de provincie Utrecht en in twaalf Zeeuwse gemeenten; inmiddels hebben ruim 2.000 leerlingen deelgenomen aan de lessen. In oktober 2013 is de stichting gestart met de voorbereidingen voor het project ‘LED’s use the sun’ dat naar verwachting op 25 scholen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis plaats gaat vinden. Op elk van deze scholen worden in twee verschillende bovenbouwklassen twee gastlessen gegeven: één over LED-verlichting en eentje over zonne-energie. De kinderen leren

hierin over verschillende duurzame onderwerpen, doen proefjes en maken een mooi werkstuk voor thuis. Tijdens de workshop LED-verlichting leren de kinderen over verschillende soorten verlichting, zo vertelt Patrick van der Hofstad. “Ze ontdekken daarbij zelf door bijvoorbeeld de warmte te voelen, dat er bij een gloeilamp veel meer energie verloren gaat aan warmte dan bij LED-verlichting. Daarna gaan ze zelf aan de slag met het maken van een LED Monster, een insect dat licht geeft. Hiervoor moeten de leerlingen zelf een kleine stroomkring maken en zien ze dat LED-verlichting echt maar heel weinig stroom nodig heeft om relatief veel licht te geven. Ook leren ze dat batterijen wel makkelijk stroom geven, maar vervuilend zijn. De workshop zonne-energie leert de kinderen in het kort wat zonne-energie precies is. Hoe werkt zo’n zonnepaneel nu eigenlijk? Vervolgens maken de leerlingen zelf een solar bloem die werkt op een zonnepaneel; als er licht op schijnt, draait de bloemenkop.”

Stichting Technotrend wil de leerlingen op een leuke manier prikkelen en interesseren voor duurzaamheid en techniek. “De kinderen

ontdekken en leren al doende hoe techniek werkt. En omdat dit een maatschappelijk relevant thema is, waar de kinderen toch wel al iets van hebben gehoord, merken we dat zij het interessant vinden om hier meer over te weten te komen. Na afloop krijgen ze bovendien een flyer mee naar huis met alle informatie. We hopen dat ook de ouders deze flyer lezen en dat er thuis met elkaar nog eens over door wordt gepraat.”

Stichting Technotrend maakt lessen over duurzaamheid en techniek voor het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en beroepsonderwijs. Dit doet de stichting in heel Nederland; eind 2013 worden er 25 basisscholen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis geselecteerd om deel te nemen aan het project ‘LED’s use the sun’. Doel van dit project is om kinderen en jongeren bewust te maken van de milieuproblemen waarmee we te maken hebben en hen te prikkelen en te enthousiasmeren voor de techniek die een oplossing zou kunnen bieden. De stichting wil zo een nieuwe generatie professionals creëren.

zelf Doen en ontDekken

maatschappeliJk releVant

stichting technotrenDlaat De zon schiJnen

Page 5: Journaal - januari 2014

Pagina - 5 -

Tegelijkertijd start op de scholen een begeleidings-traject voor het toepassen van deze twee duurzame technieken in het schoolgebouw. Het Fonds investeert graag in projecten die op een duur-zame manier verschil maken in de maatschappij. Door een bijdrage van het Fonds kunnen scholen kosteloos deelnemen aan dit project. Echter, er

is wel een voorwaarde voor deelname. Elke school moet, geholpen door de projectorganisatie, serieus onderzoeken of zij LED-verlichting en/of zonnepanelen zouden kunnen en willen toepassen in hun gebouw. Hierin krijgen ze volledige bege-leiding. Patrick van der Hofstad legt uit: “We snappen dat het niet in alle gevallen financieel haalbaar is om direct zonnepanelen te plaatsen. We weten ook dat er op veel scholen wel over wordt

nagedacht, maar geen actie wordt ondernomen. Het blijkt een lastig onderwerp, bijvoorbeeld omdat de kennis ontbreekt om hierover een goed besluit te kunnen nemen. Wij hebben die kennis wel en kunnen de scholen hierbij helpen; voor elke school kunnen wij op maat de technische en financiële mogelijkheden voorrekenen. En hen helpen bij het vinden van financiering.”

Als het uiteindelijk is gelukt om zonnepanelen en LED-verlichting te installeren in het school-gebouw dan helpt Technotrend de school om deze onderwerpen op te nemen in hun curriculum. “We willen ervoor zorgen dat alle kinderen, als ze eenmaal van school gaan, weten dat hun school gebruik maakte van duurzame energie. En dat ze weten hoe duurzame energie werkt en wat het precies oplevert. Op die manier breng je de nieuwe technieken binnen handbereik van de kinderen. Daarmee wordt de kans groter dat zij als volwassenen zelf techniek in zullen zetten voor een schonere en mooiere wereld”, besluit Patrick van der Hofstad.

zonnepanelen

binnen hanDbereik

EDUCATIE

Page 6: Journaal - januari 2014

In Schiedam zijn diverse maatschappelijke organisaties actief. De werkzaamheden van deze organisaties zijn soms hetzelfde, maar worden net even anders aangepakt. Dit zorgt soms voor verwarring. Daarom is besloten om op bepaalde punten samen te werken en één aanspreekpunt te creëren. “Om mensen met schulden behulpzaam te zijn, hebben Humanitas, Seniorenwelzijn, Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg, Your Anchor en de Formulierenbrigade een netwerk opgericht om de gang naar schuld-hulpverlening te stroomlijnen”, legt Yvonne Lopes uit, coördinator Netwerk Schuldpreventie Schiedam.

Sinds 1 september jl. worden mensen met schulden vanuit de aangesloten organisaties door-verwezen naar het netwerk. Yvonne Lopes: “Voordat iemand schuldhulpverlening bij de gemeente kan aanvragen, moet zijn/haar administratie op orde zijn. Wij helpen daarbij. Na het invullen van een formulier, zorgen we dat de persoon in kwestie binnen twee weken aan een vrijwilliger wordt gekoppeld. Deze vrijwilliger helpt met het ordenen van de administratie zoals brieven, rekeningen en afschriften. Tevens is het de bedoeling dat mensen

leren zelfstandig de geordende administratie bij te houden. Ook stelt de vrijwilliger samen met degene die schulden heeft een budgetplan op (een overzicht van inkomsten en uitgaven). En indien nodig, begeleidt de vrijwilliger de aanvraag tot schuldhulpverlening.”

Om dit werk goed te kunnen uitvoeren, krijgen de vrijwilligers een opleiding van twee tot drie dag-delen. “Dit zijn basistrainingen”, licht Yvonne Lopes toe. “Hier leren de vrijwilligers hoe ze een admini-stratie op orde kunnen brengen. Ze krijgen uitleg over de checklist die de gemeente hanteert voor schuldhulpverleningen. En ze krijgen training in budgetteren. Daarnaast wordt er tijdens deze trainingen ook aandacht besteed aan sociale vaardigheden voor de vrijwilliger. Veel vrijwilligers hebben nog geen ervaring met dit soort hulp-verlening en op deze manier leren ze wat hen te wachten staat.” Inmiddels is uit ervaring gebleken dat er bij de vrijwilligers soms nog vragen zijn. Yvonne Lopes: “In de praktijk komen de vrijwilligers punten tegen waarover ze vragen hebben of meer informatie kunnen gebruiken. Daarom organiseren we themabijeenkomsten waarbij de vrijwilligers

uitleg krijgen, bijvoorbeeld over toeslagen van de belastingdienst. Daarnaast zijn deze bijeenkomsten ook goed om onderling ervaring uit te kunnen wisselen.”

Momenteel heeft het netwerk vooral te maken met mensen die al de stap richting schuldhulp-verlening moeten nemen. In de toekomst wil het netwerk zich vooral richten op preventie. “Onder andere door samenwerking met andere instanties, zodat de problemen eerder gesignaleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld woningbouwverenigingen die te maken krijgen met mensen die hun huur niet meer kunnen betalen. Zij kunnen als voorwaarde stellen dat de huurder dan contact met ons opneemt. Zodat wij hen kunnen helpen met tips of met het opstellen van een budgetplan. Hoe we preventie precies aan gaan pakken, dat gaan we in dit nieuwe jaar bekijken”, sluit Yvonne Lopes af.

Schiedam heeft jaarlijks met zo’n duizend inwoners te maken die hun schulden niet zelfstandig te boven komen. Zij dienen echter hun administratie goed op orde te hebben, voordat zij in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Vijf maatschappelijke organisaties hebben de handen ineen geslagen om met intensieve samenwerking deze mensen op de juiste manier naar de gemeentelijke schuldhulpverlening te begeleiden. Het Netwerk Schuldpreventie Schiedam is daarbij afhankelijk van vrijwilligers. Dankzij een donatie van het Fonds worden deze vrijwilligers zo opgeleid dat zij mensen met schulden op de juiste manier kunnen ondersteunen.

netwerk schulDpreVentie schieDam brengt aDministraties op orDe

MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Pagina - 6 -

training

preVentie

orDenen Van De aDministratie

Page 7: Journaal - januari 2014

Stichting Myosotis organiseert tweewekelijks leuke leerzame en sociale activiteiten voor mensen uit Maassluis en omstreken met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. Elke zaterdagmiddag komen zij hier gezellig samen om koffie te drinken, spelletjes te spelen en en wordt er voor hen gekookt. Ook worden er gezamenlijk uitstapjes gemaakt, bijvoorbeeld naar de dierentuin. “In de eerste plaats willen we de ouders van deze kinderen en jongeren die vaak gedeeltelijk thuis wonen in het weekend ontlasten. Tegelijkertijd proberen we met alle activiteiten de integratie in de maatschappij te bevorderen. Door bijvoorbeeld ergens te gaan eten, doen onze leden ‘gewoon’ mee”, vertelt voorzitter Lisette Petronilia over het doel van de stichting.

De leden van Myosotis hebben samen met leerlingen van vijf Maassluise basisscholen meegedacht over het ontwerp van de natuur-speelplaats. Het resultaat is een plek die voor iedereen prettig en geschikt is. Zo kunnen rolstoelen makkelijk aanschuiven bij de picknick-tafels in het recreatiegedeelte, komen er speciale aangepaste ‘ligschommels’, kunnen er bloemen en

fruit worden geplukt en kan met zand worden gebouwd. Ook is er ruimte om te klimmen en klauteren. Daarnaast komt er een amfitheater - waar de Myosotis-groep zelf wil gaan optreden - en is de waterpomp ook te bedienen vanuit een rolstoel. Bijzonder is de aandacht voor duurzaam-heid; de waterpomp werkt volledig op zonne-energie en is gemaakt van milieuvriendelijke materialen.

De nieuwe natuurspeelplaats is van grote toe-gevoegde waarde voor Myosotis, stelt Lisette

Petronilia: “Momenteel is er in Maassluis weinig plek om buiten te spelen voor kinderen, laat staan voor kinderen met een beperking. Straks kunnen wij op zaterdagmiddag gezellig naar de speeltuin waar kinderen met een beperking gewoon kunnen spelen, naast en met anderen. Dat bevordert integratie en wederzijdse acceptatie; gezonde kinderen zien dat iemand in een rolstoel ook gewoon kan schommelen en net zo goed een pomp kan bedienen.”

In het voorjaar van 2014 wordt er in het Maassluise Sterrenbos op een mooie locatie langs de Nieuwe Waterweg een gloednieuwe natuurspeelplaats geopend. De bedoeling is dat dit een plek wordt om te spelen, te ontdekken en te leren in de natuur. Voor kinderen mét en zonder beperking. De gemeente Maassluis heeft bij de ontwikkeling van deze natuurspeelplaats de hulp in geroepen van de Stichting Kinderopvang Maassluis, Sportvereniging De Steenen Dijck (voor sporters met een beperking) en Stichting Myosotis.

een natuurspeelplaats Voor àlle kinDeren

MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Pagina - 7 -

integratie

meeDenken

Page 8: Journaal - januari 2014

Tijdens deze contactmiddag in de monumentale Grote of St. Janskerk komen zo’n tweehonderd ouderen uit Schiedam samen om elkaar te ontmoeten. De middag wordt aangekleed met diverse optredens, een lekkere high tea en interactie in de vorm van samenzang. Diezelfde middag wordt er een contactblad gemaakt; iedereen wordt op de foto gezet en gevraagd naar zijn/haar interesses. Alle aanwezigen krijgen dit blad met ieders contactgegevens mee naar huis, zodat zij na afloop contact op kunnen nemen met elkaar.

Met het organiseren van de contactmiddag voor eenzame Schiedamse ouderen slaat de stichting twee vliegen in één klap vertelt John van Oudenaarde, organisator van het festival en voorzitter van stichting VAGE. “Allereerst willen we natuurlijk ouderen die eenzaam zijn uit hun isolement halen en met elkaar in contact brengen. Tegelijkertijd geven we de Young MBF-jongeren die in 2013 de opleiding Assistent Sport- en Recreatiebegeleider succesvol hebben

afgerond, de kans om een groot evenement te organiseren en zo waardevolle werkervaring op te doen. Uiteraard worden zij hierbij geholpen door professionele event organisatoren; voor het benaderen van de ouderen krijgen ze hulp van de Schiedamse thuiszorgorganisaties.”

“Het viel ons op dat veel jongeren die in het dagelijks leven moeite hebben met school, discipline en het vinden en behouden van een baan, tijdens de Maasboulevardfeesten ineens tot behoorlijk veel in staat zijn. Ze werken dan samen met hun vrienden vrijwillig dagenlang hard mee met bijvoorbeeld op- en afbouwen, komen op tijd en zijn prettig in de omgang”, zo vertelt John van Oudenaarde over het ontstaan en het doel van deze in elkaar overlopende projecten. “Door deze jongeren op te leiden als organisator van een evenement en te helpen een echt diploma te behalen, hopen we hun kansen op de arbeidsmarkt en in de toekomst te vergroten.”

Stichting VAGE is de drijvende kracht achter de Schiedamse Maasboulevardfeesten, een jaarlijks driedaags zomerfestival vol muziek en aanverwante activiteiten. Maar de stichting doet meer. Tijdens het project Young MBF dat in 2012 van start ging, werkte een groep jongeren tussen de 16 en 20 jaar uit Schiedam-Zuid mee tijdens de opbouw van het Maasboulevardfeest en het festival zelf. Hoewel de jongens en meisjes eerder als ‘kansarm’ werden betiteld, behaalden zij hier wél hun diploma ‘Assistent Sport- en recreatiebegeleider’. Nu krijgt dit project een vervolg. De Young MBF organiseert op zaterdag 18 januari 2014 een contactmiddag voor eenzame ouderen uit Schiedam.

Jongeren helpen ouDeren uit hun isolement te halen

MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Pagina - 8 -

twee in één

kansen Voor De toekomst

Farla

graa

f Fo

togr

afie

Page 9: Journaal - januari 2014

“Het is een gezellig huis met voor elke bewoner een eigen kamer, een gezamenlijke woonkamer en een mooi aangelegde tuin waar ze in de zomer lekker buiten kunnen zitten en barbecueën”, vertelt Aletta Wouters, organisator van het toernooi. “Gezond leven staat in De Vlinderhoven centraal. Er wordt gezond gekookt en de bewoners worden gestimuleerd te bewegen. Zo gaan ze veel fietsen, wandelen en naar zwemles. Een tennistoernooi sluit hier goed bij aan.”

“Het is dan ook een zeer gewaardeerd uitje”, vertelt Aletta Wouters. “Een feestje voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers. De dag begint met een woord van welkom en een stukje taart met limonade. Daarna worden er tennisspelletjes gedaan op de door Park Spieringshoek beschikbaar gestelde banen.” Karin van Nieuwland, voorzitter van Schiedamse Tennisclub Spieringshoek: “Het maakt die dag helemaal niet uit of er raak of misgeslagen wordt; het vasthouden van een racket geeft de deelnemers al het gevoel er bij te horen. En dat is het belangrijkste, dat sociale aspect. Maar er zijn ook deelnemers die al een leuk balletje kunnen slaan. Zij zouden dit dan

ook graag meer willen doen, maar helaas is daar geen geld voor.”

De dag wordt afgesloten met patat en broodjes kroket. Aletta Wouters: “Daarna worden alle deelnemers individueel geprezen voor hun tennis-prestaties en ontvangen zij een prijsje. En de deelnemers bieden ons dan vaak iets moois als dank aan zoals zelfgemaakte dienbladen of schilderijen. Deze hangen prachtig in het clubhuis.”

Dat het tennistoernooi wordt gewaardeerd, blijkt ook uit de vele knuffels en complimentjes die de vrijwilligers van de deelnemers ontvangen. “De warmte, genegenheid en vriendelijkheid die we op zo’n dag ontvangen, geven zoveel voldoening. We proberen het Vlinderhoven Tennistoernooi ieder jaar plaats te laten vinden, maar helaas is dat financieel niet altijd mogelijk. Jammer, want als het aan de deelnemers en aan de vrijwilligers lag, dan zouden wij het nog veel vaker dan één keer per jaar willen doen”, aldus een enthousiaste Karin van Nieuwland.

In 1999 besloot het bestuur van de Schiedamse Tennisclub Spieringshoek een tennistoernooi te organiseren voor de bewoners van De Vlinderhoven. De Vlinderhoven staat onder het beheer van de Stichting Ipse de Brugge en telt zeventien bewoners tussen de 26 en 60 jaar bij wie de ontwikkeling is vertraagd door een verstandelijke beperking. Onlangs werd het Vlinderhoven Tennistoernooi voor de negende keer georganiseerd. Zowel de deelnemers als de vrijwilligers hebben genoten van een heerlijke dag.

het VlinDerhoVen tennistoernooi is een feest

SPORT EN VRIJE TIJD

waarDering

Pagina - 9 -

een feestJe

Page 10: Journaal - januari 2014

Het poppodium wil haar meest trouwe horeca- en techniekvrijwilligers een handje helpen. Met de aanschaf van kwalitatief goede veiligheids-schoenen en, wat technischer, geluidskaarten om de vaak nog redelijk onervaren technici, op te leiden tot hoofd techniek. “We zijn een podium met professionele werknemers. Dat geldt ook voor de ruim honderd trouwe vrijwilligers die hier

wekelijks hun steentje bijdragen. Om dit ideaal te koppelen aan het beleid van talentontwikkeling en het creëren van een nog veiligere uitgaansplek, willen we onze vrijwilligers, de ‘Kroe’ verder opleiden. Een investering waar niet alleen de stad van profiteert – want onze vrijwilligers worden ook ingezet bij evenementen van andere organi-saties in de stad – maar ook de vrijwilligers zelf”, legt directeur Renske Verbeek uit.

“Hoewel elk certificaat voordelen biedt aan De Kroepoekfabriek, helpen we de individuele vrijwillige krachten met het opbouwen van een

CV”, aldus Renske Verbeek. “BHV, wat staat voor Bedrijfshulpverlening, is bijvoorbeeld een zeer bruikbare status. Een BHV-er leert brandjes te blussen, het gebouw gecontroleerd te ontruimen en eerste hulp toe te passen. Hoe meer mensen binnen een bedrijf het diploma hebben, hoe veiliger het is. Dat is natuurlijk gunstig voor De Kroepoekfabriek, waar geregeld 300 tot 350 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.”

De vrijwilligers die hun certificaat voor horeca-beveiliger halen, kunnen bovendien worden ingezet als horecaportier en/of beveiliger in De Kroepoekfabriek. “Dit scheelt De Kroepoekfabriek, die deels afhankelijk is van subsidie, op de lange termijn veel geld. Maar met dit papiertje maken vrijwilligers ook kans op betaald werk bij Bluestar Security, het beveiligingsbedrijf waarmee wij samenwerken”, aldus Renske Verbeek. “Het is ons doel om de rugzak van iedereen die hier binnenstapt zoveel als mogelijk te vullen met kennis en mooie ervaringen.”

De Kroepoekfabriek is het poppodium van Vlaardingen, waar landelijke acts, regionale artiesten en jong talent elkaar afwisselen binnen een zo breed mogelijk aanbod van live muziek. Alles draait hier om talentontwikkeling, in de breedste zin van het woord. Het ideaal is om zowel artiesten als bezoekers én medewerkers nieuwe, waardevolle ervaringen mee te geven. Om die reden wil De Kroepoekfabriek haar vrijwilligers (verder) opleiden; ze biedt vrijwilligers, gesteund door het Fonds, de mogelijkheid om een certificaat Sociale Hygiëne te behalen, of een BHV-cursus, of een opleiding tot horecabeveiliger te volgen.

De kroepoekfabriek tilt VriJwilligers naar een hoger niVeau

KUNST EN CULTUUR

perspectief Voor De toekomst profiteren

Foto

graf

ie:

Thijs

ove

r de

Ves

t, Iv

anna

Nije

nhui

s en

Ton

Del

fos.

Pagina - 10 -

Page 11: Journaal - januari 2014

Pagina - 11 -

Het museum is gevestigd in het ‘Huis met den Lindeboom’, een voormalig redershuis op de Westhavenkade. “Het pand is echter te klein om de volledige collectie te kunnen tonen en biedt nauwelijks ruimte voor additionele activiteiten zoals een museumwinkel, een café en verhuur van ruimten”, legt Siem van der Marel, directeur van het Museum Vlaardingen uit. “Met de nieuwbouw, renovatie en restauratie gaat een jarenlange wens in vervulling. Zowel qua ruimte als qua collectie. Want naast de visserij, kunnen straks ook de collecties archeologie en cultuur & historie worden tentoongesteld.”

Het nieuwe gebouw moet aan allerlei eisen voldoen. “Bij het ontwerp moest er rekening gehouden worden met een combinatie van drie punten: Er moeten meer vierkante meters komen, het gebouw moet energiezuinig worden en er moet rekening gehouden worden met de monumenten-eisen”, vertelt architect Wijnand Houdijk. “Het pand zal na de bouw uit twee gedeeltes bestaan. Het bestaande pand, het rijksmonument, zal gerestaureerd worden en zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Het

tweede deel is de modern en strak vormgegeven nieuwbouw uiteraard met respect voor het verleden. Zo wordt het oude pakhuisje dat nu achter het redershuis staat in de nieuwbouw verwerkt en zal de nieuwe entree in het naastgelegen pand komen.”

In het ontwerp wordt veel gebruik gemaakt van glas. Wijnand Houdijk: “Normaal zie je dat niet vaak in musea, omdat er dan teveel zonlicht binnenkomt. Maar het Museum Vlaardingen heeft een gevel op het noorden en daardoor minder te maken met direct zonlicht. Het glas zorgt straks

niet alleen voor goede belichting; het geeft het pand ook karakter. Ook zorgt het glas ervoor dat er buiten al iets te zien is en dat maakt de mens nieuwsgierig.” Nieuwsgierigheid is het eerste wat een bezoeker naar binnenlokt en moet geprikkeld blijven worden, voegt Siem van der Marel eraan toe. “We moeten continu bezig blijven met het verzinnen van nieuwe programma’s en nieuwe activiteiten. Want er moeten bezoekers blijven komen om de exploitatie te kunnen dekken.” De bouw zal volgens plan eind 2014 klaar zijn. Daarna moet er worden ingericht om in het eerste kwartaal van 2015 open te kunnen voor het publiek.

Het huidige pand van het Museum Vlaardingen –voorheen Visserijmuseum– voldoet in meerdere opzichten niet en daarom is het museum al enige tijd gesloten. Na jaren van plannen maken, is er een overeenstemming bereikt tussen het museum, de gemeente Vlaardingen en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. over de nieuwbouw van het museum. Binnenkort kan gestart worden met de renovatie, restauratie en nieuwbouw van het museum aan de Westhavenkade.

museum VlaarDingen ziet een Jarenlange wens in VerVulling gaan

BINNENSTAD

ouD en nieuw

nieuwsgierigheiD

Page 12: Journaal - januari 2014

“KADE 40 is in de plaats gekomen van De Vrije Academie, Muziekcentrum OpMaat en de Kunst-uitleen”, vertelt Sylvia Hagers, directeur KADE 40. “Maar het moet zich vooral ontpoppen tot de ontmoetingsplaats voor amateurs en professionals, voor kunstliefhebbers en kunstbeoefenaars, van jong tot oud. De plek waar men actief zijn of haar creativiteit kan aanscherpen, talent kan ontwikkelen onder leiding van professionals uit alle disciplines, kunst kan lenen of een lezing kan volgen. Ook wordt er vanuit KADE 40 samen-werking gezocht met instellingen als de Kroepoek-fabriek, de Stadsgehoorzaal en het Museum Vlaardingen”

Na een lange en grondige verbouwing beschikt KADE 40 nu over een prachtig gebouw met onder

andere diverse studio’s, ateliers en werkplaatsen. Sylvia Hagers: “KADE 40 zorgt voor de basis-voorzieningen. Met een kleine vaste kern zorgt zij voor een netwerk van en samenwerking met diverse andere organisaties en particuliere aanbieders en verzorgt zij de werving voor en communicatie rond de diverse projecten. Voor de diverse cursussen maken wij gebruik van ZZP’ers. Daarnaast is het aanbieden van een goed pand één van onze hoofdtaken, zodat ook particulieren, bedrijven, instellingen en scholen gebruik kunnen maken van goed ingerichte ateliers en studio’s voor work-shops en trainingen.” Het pand ziet er prachtig uit en biedt al veel mogelijkheden. “Maar helaas beschikken we nog niet over alles”, aldus Sylvia Hagers. “Met de subsidie die wij van het Fonds hebben ontvangen is de basis gelegd. Van bij-voorbeeld het aanleggen van gasleidingen voor de werkplaats voor het edelsmeden tot het

plaatsen van spots voor de exposities. Verder is het een kwestie van ‘eerst geld, dan iets nieuws’. Zo zijn we nu nog hard bezig om muziekinstrumenten aan te (kunnen) schaffen en willen we in de toekomst over naaimachines beschikken om disciplines als mode en design uitgebreid te kunnen aanbieden.”

Ook richt KADE 40 zich op cultuureducatie voor primair en voortgezet onderwijs in Vlaardingen. “Zo ontwikkelen en regisseren wij lessen en projecten als ‘Kunst en Cultuurplan Vlaardingen’ en ‘Culture Candy’”, legt Sylvia Hagers uit. “Maar daarnaast zorgen wij ook voor deskundigheids-bevordering zowel binnen- als buitenschools. Een team van bevoegde kunstenaars/docenten geeft lessen in alle kunstdisciplines, zoals beeldende vorming, dans, drama en muziek. Zo bieden wij scholen een lessenserie door een kunstenaar in de klas, zorgen we voor begeleiding of ondersteuning van projecten of organiseren we korte, eenmalige workshops.” Daarnaast biedt KADE 40 ook diverse projecten voor kinderen aan. “Er is voor alle leeftijden aanbod. Vanaf zes maanden tot ... het maakt niet uit”, sluit Sylvia Hagers af.

In het veranderende klimaat rond kunst is samenwerking een prioriteit geworden. Eind 2012 is daarom de stichting Centrum Kunst Educatie KADE 40 opgericht met als doel in Vlaardingen kunst in de breedste zin van het woord op de kaart te zetten. In het voormalige postkantoor op de Westhavenkade is de nieuwe culturele instelling gerealiseerd. Naast ateliers, muziek- en dansstudio’s, een theaterruimte en werkplaatsen waar diverse cursussen gevolgd kunnen worden, is er ook een artotheek en een galerie in het pand.

kaDe 40: aanleg Voor kunst en cultuur

BINNENSTAD

een goeD panD

Pagina - 12 -

eDucatie

Page 13: Journaal - januari 2014

Maatschappelijk welzijnbewonersvereniging Schiedam centrumInrichting nieuw pandStichting jongeren coaching en talentontwikkelingAdopteer een kind in MaassluisRecreatievereniging SibeliuspleinVerbouwen recreatieruimteStichting Karperhoeve De Boeren Karperhoeve Marktcedrah, locatie UitzichtNieuwe tuinStichting jongeren coaching en talentontwikkelingAdopteer een kind in VlaardingenStichting Nationale Gedenkdagen vlaardingen Nationale Gedenkdagen 2013Stichting Nationale Gedenkdagen vlaardingen Koninginnedag 2013Stichting tante lenieVerwenvakanties 2013

Stichting Instituut het centrumKinderfestivalStichting Seniorenwelzijn Maassluis-vlaardingen-SchiedamParticuliere vervoersdienstenStichting diaconaal centrum Pauluskerk Inrichting Nieuwe Pauluskerkvereniging Wijkbelangen vettenoordsepolder Game OnOranjevereniging Wilhelmina KethelKoninginnedag 2013Stichting Eigen Werk CV-installatieStichting brandersfeestenBrandersfeesten 2013Stichting vaGE Maasboulevardfeest 2013Stichting Net Niet GenoegNet Niet Genoeg dag voor klanten van de voedselbankStichting Oranjedag Gedecoreerden MaassluisOranje kleuren van de stad rond 30 april 2013

Stichting Kik’rLekker Fris Feest in de KroepoekfabriekStichting Promotie SchiedamGroen WiekendStichting Zomerterras Zomerterras 2013bewonersvereniging Schiedam OostVervangen inrichtingbewonersvereniging Schiedam OostPimp je WijkStichting Meredia De week van de Dialoog 2013cKc MaassluisKoninginnedag 2013Stadsgehoorzaal vlaardingen PeuterFestival 2013bewonersvereniging Schiedam WestKinderactiviteiten 40-jarig bestaanStichting discon 2013Elektrisch Vervoer Road Showbuurtstenen Zomerse groen- en rommelmarkt

buurtstenen Eetbare balkons 2013 en kruidenworkshopWereldvrouwen / SWS Welzijn Schiedam Eetbare balkons 2013 en kruidenworkshopsStichting volksuniversiteit vlaardingenAanschaf materiaalStichting Sinterklaas-Rijnmond Sintercity 2013Stichting Missionair diaconaal centrum SchiedamVerbouwingOranjevereniging Maassluis Kroningskatern bij de lokale courant de SchakelStichting vrienden van MSv’71Koninginnedag 2013Stichting Social and Green InnovationThuisafgehaald.nlStichting Maassluis MaritiemFurieade 2013activiteiten Groep GroenoordGroenoord zomerfeest

Stichting vrije tijd en vorming Zuid-holland NoordOntmoetingsplekWerkgroep diaconale vakantieweken OuderenVakantiewekenStichting activiteiten hoofdstedenbuurtKunstroute en OpleverfeestStichting Welzijn SchiedamNationale straatspeeldag in Sveaparken

Onderstaand treft u een nagenoeg volledige opsomming van projecten aan waaraan in 2013 een financiële bijdrage is verstrekt of toegezegd.

proJectenliJst

Pagina - 13 -

Wereldvrouwen /

SWS Welzijn

Schiedam

Eetbare balkons

2013 en

kruidenworkshops

Stadsgehoorzaal

vlaardingen

PeuterFestival

2013

Page 14: Journaal - januari 2014

Stichting dag zonder drempels Dag zonder Drempels 2013 Stichting Op dreef vlaardingen ZomerfeestStichting voetjes van de vloer EHBO cursus vrijwilligershumanitas, afdeling NWN Netwerk Schuldhulpverlening SchiedamStadsgehoorzaal vlaardingen Vlaardings UitFestival 2013Stichting het bureau Welzijns-projecten MuurschilderingOmroep vlaardingen Inrichting en aanschaf apparatuurcjv Schiedam Zomerkamp Leusden 2013christelijk Kampwerk MaassluisKampweek 2013Stichting Steunfonds vrienden van hospice NWN ‘Behouden Vaart’Stichting Flagen Vormen van herinnerenKidsbouwdorp SchiedamKidsbouwdorp 2013

Stichting vlaardingen MovesVlaardingen MovescbS de Wieken Inrichting speelterreinStichting SuikerZoetFilmFestivalSuikerZoetFilmFestival 2013Stichting Stadstuinieren voedselbank Schiedam Aanschaf materiaalStichting Myosotis MaassluisNatuurspeeltuinStichting bforYou Benefits for Kidscjv vlaardingen Sint Nicolaasintocht 2013argos Zorggroep, locatie drieMaashaveInrichting tuinStichting Evenementen Promotie Schiedam Sinterklaasactiviteiten 2013Stichting Stadshart MaassluisKerstmarkt 2013Stichting de Rode Mijter companySinterklaasintocht MaassluisPlatform ander vlaardingen Dag van de DuurzaamheidProjectkoor PaulusKerstconcert voor deelnemers van de voedselbankStichting Welzijn SchiedamKerstdineramnesty International MaassluisInternationale Vrouwendagde Kroepoekfabriek SuperheldenStichting tijdelijk Wonen ElckerlycBijdrage feestdagen 2013Sociaal Kultureel Islamitische vereniging CultuurmarktStichting vaGEProject Young MBF

Nationale vereniging de Zonnebloem, regio SchiedamVakantieweek 2014Stichting jeugdstad vlaardingen Jeugdstad 2013Wijkcentrum de brug Opzetten wijkcentrumbewonersvereniging Schiedam OostKinderactiviteiten 40-jarig bestaanStichting tijdelijk Wonen ElckerlycWegwerken achterstand onderhoud en beheer‘jouw idee’ Your Beauty Day‘jouw idee’ Beauty Drive‘jouw idee’ Beauty Day 4 You‘jouw idee’ Anti-Pesto

GezondheidStichting Zonnehuisgroep vlaardingen Inrichting tuin voor de Palliatieve UnitFrankelandgroep Verbouw en herinrichting Zorgcentrum Schiewaegh

natuur en Milieuagrarische Natuurvereniging vockestaertMidden-Delfland Activiteiten 2013Stichting Promotie Groen Midden-delfland De Vlaardingervaart als ‘stroom door de tijd’agrarische Natuurvereniging

vockestaer Sanitairagrarische Natuurvereniging vockestaer Vliegende WandelpadenStichting van RuytenburchHet opstarten van een stadslandbouwprojectvlaardingse Pluimvee en Konijnenliefhebbers verenigingJongdierendag en wintertentoonstelling 2013Stichting Federatie broekpolderIntegraal Inrichtingsplan BroekpolderStichting Rondvaarten vlaardingen en vlietlandenVoorzieningen voor een permanente zomerligplaatsStichting vluchtelingenwerk Maasdelta, afdeling SchiedamNatuur van hier en daar: atelier voor vluchtelingenfamiliesMidden-delfland vereniging Vier evenementen 2014

educatiecbS de ark Ontdektuinlentiz Mutoda 2013Stedelijk Gymnasium SchiedamWorkshop door Rubens Quartet en Joey RoukensEricaschool vlaardingen Veertien DigibordenStichting Flagen Vrijheid, daar zit wat achterObS de WereldWijzer Inrichting natuurontdekspeel-plekjeugdtheater Opslag voor cacaoVoorstelling ‘Doorspelen’

ProNovacollegeEconomielokaalStichting Promotie SchiedamWerven en begeleiden van milieu-ambassadeurs op basisscholenStichting aanzet Vlaardingse ZomerschoolScholengemeenschap SpieringshoekInrichten van een technasium- werkplaatsStichting Kik’r Gemeenteraadsverkiezingen 2014jenevermuseum Schiedam Brandersstad:Jouw Stad!ObS de KringAanschaf Infento - techniekSbO de Poldervaart Educatief Service Punt Plus - eigen bibliotheekdr. h bavinckschool Negen touchscreensStichting Openbare bibliotheek Maassluis | Midden-delfland Nieuwe mediaStichting technotrend Led’s use the sunStichting Katholiek Onderwijs Riviersteden Renovatie schoolpleinenStichting Openbare bibliotheek Maassluis | Midden-delflandVoorleesproject Kompa NanziStichting Stolpersteine Schiedam Lezing en voorstelling Stolpersteinechristelijke basisschool KethelDrie touchscreens‘jouw idee’ Dip Dap Dop, Kom maar Op

PROJECTENLIJST

Pagina - 14 -

Stichting dag

zonder drempels

Dag zonder

Drempels

2013

Kidsbouwdorp

Schiedam

Kidsbouwdorp

2013

Page 15: Journaal - januari 2014

sport en vrije tijdStichting denksportcentrum vlaardingenVerbouwing en inrichting Denksportcentrum Vlaardingenharmonie ambrosius Aanschaf uniformentennisvereniging Schiedam NoordVervoer Jeugdkamp 2013commissie bridgemarathon Schiedam Bridgemarathontafeltennisvereniging ScyedamRound the Table StarsWatersportvereniging vlaardingen Vervangen clubschip m.s. RISICOtMv adenciaAanschaf uniformenStichting Watersportcentrum vlietlandVernieuwen beschoeiing van het jachthaventerreinactiviteitencommissie avondvierdaagse vlaardingenDe Vlaardingse Avondvierdaagsevdl Maassluise voetbalvereniging Robin van Persie toernooiSportvereniging cWOLichtinstallatie bij het hoofdveldStichting concours Schiedam23ste Marching & Music- en Showconcoursliberté Showband Aanschaf kleding Nederlandse Kleurkanarie clubDutch Open 2013MSv ‘71 KunstgrasveldenKorfbalvereniging vlaardingen/Ridderhof Scorebordvereniging beheer tennispark Oranjepark Twee extra lichtmasten

volkstuindersvereniging ZuidbuurtOverdekte stalling voor scootmobielenRK Sportvereniging Excelsior’20JeugdkampMultisport vlaardingenSport- en dansprojectenOntmoetingscentrum de Werf Aanschaf materiaalRijvereniging ‘t EindeVervangen juryhok en renoveren containerSchiedamse Reddings brigadeNajaarswedstrijdenSchiedamse tennisclub SpieringshoekVlinderhoven toernooihandbalvereniging ventura Jeugdkamp 2013voetbalvereniging KethelOrganisatie van de derde KethelloopStichting Indoor cup Softball Indoor Softbal toernooi‘jouw idee’ Basketbaltoernooi‘jouw idee’ Sport voor kinderen in wijk Nieuwland Schiedam‘jouw idee’ Kerst Damtoernooi‘jouw idee’Schie Young‘jouw idee’ Maak kennis met tennis‘jouw idee’ Seniorentennis‘jouw idee’Sportdag Krajicek Playground Nieuwland

kunst en cultuurStadsgehoorzaal vlaardingen Theaterfestival Avondturen 2013

Stichting Intorno Ensemble Klassiek voor kootersStichting Kunstwerkt Tentoonstellingsprogramma 2013Stichting Muziek Grote Kerk SchiedamOrgelconcerten 2013Stichting vluchtelingenwerk Maasdelta, afdeling Schiedam Verborgen Gedichten 2013Stichting Openbare bibliotheek Maassluis | Midden-delfland Peuterdag 2013Raad van Kerken Volkskerstzang 2013Gemengd Rijnmondkoor vlaardingenMatthäus Passionhistorische vereniging MaassluisUitgave Historische SchakelingenWaterwegkoor MaassluisMeezingspektakel ‘Maassluis Vol-Koren’Stichting Muziek Projecten WaterwegHeroescjv vlaardingen Jubileumuitvoering PopMusical-koor Multiple Voicede vrije academie Culture CandyStichting cultuur en Recreatie Zuid-holland De Broekpolder Regatta 2013Stichting MareadoProjecten 2013Stichting big ben De Vlaardingse Beiaardweken 2013Reformatische Oratorium vereniging canto di lode Concert in Groote Kerk in Maassluis

Midden-delfland vereniging Midden-Delfkrant Special 2013Stichting Waterweg cultuurprijsWaterweg Cultuurprijs 2013Muziekverenging Sint RadboudKinderconcertStichting Rolantino’s Project Muziek & Handicaps ‘Wij gaan ervoor’Stichting Meredia KerstWandelTheater 2013bewonersvereniging Schiedam WestJongerenpop + talentenjachtWijkvereniging Kethel-Oost Kunst in de wijkStichting jeugdtheaterhuis Zh Familievoorstelling en meespeel-project LOVEbewonersvereniging EmmaEmma’s SchaduwGloria toonkunst vlaardingen JubileumconcertStichting WennekerpandWeek van de Amateurkunst (WAK)Stichting KunstKeten Beeldend kunstwerkStichting Opera2dayMédéeStichting collectiesjan anderson Boekje 200 jaar zonder NapoleonStichting Muzikater Vriendland III - ik ben de baasStichting het dak Op Het Gebeuren in het WestenStichting culturele Evenementen MaassluisFilmfestival Maassluis 2013Kunst en cultuur academiePresentatie van eigen werk in Tavenu

Stichting beukenhof Herplaatsing glas-in-loodStichting Opera aan de SchieTheaterprogrammaStichting Schiedamse jazz Bluesroute Scyedam 2013ONI toneelgroep vlaardingenHistorisch Overzicht ONIchr. Kamerkoor MaassluisConcert Petite Messe SolennelleStichting van het Park Vier het parkde Kroepoekfabriek Rock’n Ramps 2013Stichting Kunstalliantie Verborgen Stegen Schiedamartes cumulatae De Nacht van de Geschiedenischr. Muziekvereniging harpe davidsMajorettenconcoursculturele Raad MaassluisWeekend van de cultuurStichting cultureel Forum Schiedam Fotomanifestatie Schiedam BluesStichting Welzijn Schiedam Seizoen afsluitend festival van De Erkertjes

PROJECTENLIJST

Pagina - 15 -

Schiedamse

Reddings brigade

Najaarswedstrijden

Reformatische Oratorium vereniging canto di lodeConcert in Groote Kerk in Maassluis

Page 16: Journaal - januari 2014

Journaal is een Nieuwsbulletin van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

samenstelling en einDreDactie Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Kimberley JacobsDrukwerk Drukkerij Mercator SchiedamproDuctie FreeLans BV | Eva Winkelman (opmaak) Nathalie Lans, en Renée Hartog (tekst)fotografie FreeLans BV en gebruik beeldmateriaal met toestemming van de betrokken instantiescontact stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Schiedamseweg 53, 3134 BB Vlaardingen Telefoon (010) 4754033 | Fax (010) 4754035 | E-mail [email protected] | internet www.fondssv.nl

COLOFON

Stichting Musis Uitgave documentaire ‘Macht en pracht’Stichting Westvest 90 Concertserie 2013-2014Gospelkoor Glorious touchAanschaf elektronische pianovlaardings Musical GezelschapMusical Cruise Control 2013Stichting Nationaal Sleepvaart Museum Het moderniseren en inrichten van de zeezaalStichting Erfgoed vlaardingenMacht en pracht

toonkunstkoor Schiedam BarokconcertPopkoor decibel JubileumconcertStichting Winterlicht Festival Winterlichtde Kroepoekfabriek Professionalisering vrijwilligersStichting culturama Wereldmuziekfestival Verueno 2013Stichting jazzpodium Waterweg Seizoen 2013-2014 jazzconcertenStichting centrummanagement Schiedam KerstvoorstellingStadsgehoorzaal vlaardingen Festival Avondturen 2014Kerkvoogdij hervormde Gemeente Kethel en SpalandAvondmuziek en GospelsoundStichting WennekerpandSchiedam SoundsZanggroep lOS Project ‘LOS verbindt’Stichting MetamorphoseNacht van de Nacht ComponistStichting cantates Grote Kerk vlaardingenCantatediensten 2013-2014

chr. Muziekvereniging harpe davids Najaarsconcert - het Nederland - Ruslandjaar 2013 comite Open MonumentendagOpen Monumentendagen 2013Reformatische Oratorium vereniging canto di lodeConcert ‘Herzlich tut mich verlangen’christelijk Kamerkoor MaassluisBach-cantate ‘Herz und Mund und Tat und Leben’Stichting MetamorphoseFase II: realisatie van 2 nieuwe zitmuren segmenten als stadthe Messengers Uniek kerstconcert Messengers, Animato en Concordiathe New life Singers KerstconcertStichting Waterweg bibliotheek Boek en Bal 2014Stadsgehoorzaal vlaardingen Nieuwjaarsspektakel 2014jenevermuseum Tentoonstelling ‘Stappen door de Tijd’Stichting cultuur en Recreatie Zuid-holland De Broekpolder Regatta 2014

vereniging Stadskoor vlaardingen JubileumconcertStichting tot behoud van bergingsvaartuig bruinvisch Opbouw en inrichting van het gastenverblijfStichting Matthaus Passion Uitvoering Matthaus Passion van J.S. Bach 2014

BinnenstedenStedelijk Museum SchiedamDe Traditie van het SchenkenStedelijk Museum SchiedamHerinrichting van de ingang en het entreegebied museumStichting Restauratie hoogstraat Schiedam IIHerbestemming Hoogstraat 89 en 91Gemeente vlaardingenHerinrichting BlokmakersplaatsGemeente Schiedam Aanpak Lange HavenStichting centrum Kunst Educatie Kade 40 InrichtingStichting centrummanagement SchiedamProfessionaliseren van

uitvoerende taken 2014Stichting Museum MaassluisInterne verbouwing van receptie, kantoor en podiumzaalvereniging hendrick de KeyserGemeenlandshuis Maassluis

PROJECTENLIJST

Stichting

jazzpodium

Waterweg

Jazzconcerten

seizoen

2013 - 2014

Stichting

Metamorphose

Nacht van

de Nacht

Componist

vereniging

hendrick de Keyser

Gemeenlandshuis

Maassluis

Stedelijk MuseumSchiedamDe Traditie vanhet Schenken