Jeugdbrochure 2015

44
JEUGDBROCHURE 2015

description

In deze brochure krijg je een overzicht van alle cultuur-, jeugd- en sportverenigingen die Essen rijk is. Je komt er te weten waar je moet zijn om een fuif te organiseren, welke speelpleinen en -bossen er zijn enzovoort.

Transcript of Jeugdbrochure 2015

Page 1: Jeugdbrochure 2015

JEUGDBROCHURE2015

Page 2: Jeugdbrochure 2015

2

Hallo!

Je hebt als jongere last van kriebels in je buik en zin om te spelen, te ravotten, te sporten of creatief te knutselen? Geen nood, in Essen valt er altijd iets te beleven.

Naast de talloze activiteiten van jeugd-, sport- en culturele verenigingen, biedt ook de afdeling Vrije Tijd een leuk programma voor jongeren.

Deze jeugdbrochure wil je helpen in je zoektocht naar antwoorden en oplossingen voor een vrije tijd vol plezier, sport of creatieve uitdagingen. Van té gekke T_Play-activiteiten tot de toffe speelpleinwerking. Van leuke uitstappen tot sportieve binnen- en buitenactiviteiten. Van de Roefeldag tot de Ronde van Essen of de Dag van het Buitengewone Kind. Van muziek en dans tot fitness of jeugdvoetbal. Van sport en spel tot actie en plezier. Je vindt ze hier allemaal.

En alsof dat niet volstaat … er zijn ook nog altijd de speelbossen, het skatepark, de nagelnieuwe repetitieruimte voor jongerenbands, het crossterrein, een leuk boek uit de bib of een van de speelpleintjes in je buurt. ‘Ik weet niet wat doen’ is dus geen optie in onze gemeente.

Bovendien bevat deze gids ook een handig overzicht van alle mogelijkheden van kinderopvang. Heb je na het lezen van deze gids nog vragen of suggesties, aarzel dan niet de Vrijetijdsbalie te contacteren.

Veel leesgenot!

Helmut Jaspersschepen van Jeugd

Page 3: Jeugdbrochure 2015

3

Jeugdverenigingen

CHIRo KlaVERTJE 4

Blij en vuil, zo kom je terug van de Chiro van Den Uil. Op zondagnamiddag staat een enthousiaste leidingsploeg klaar voor meisjes tussen 6 en 18 jaar. Heb je zin in een middag vol spel en plezier? Dat vind je zeker bij Chiro klavertje 4. Nu eens ga je los in het bos dan weer ga je een mid-dag knutselen en frutselen. Geen Chiro in de zomer is geen ramp want in juli is er wel een bangelijk zomerkamp! wanneer: zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur lidgeld: 30 euro

CHIRo JoHo

Chiro Joho is het perfecte middel voor jongens vanaf het tweede leer-jaar om hun zondagmiddag op een leuke manier door te brengen. Gedurende het hele schooljaar zorgt hun enthousiaste leidings-ploeg wekelijks voor originele activi-teiten en afwisselende spelletjes. Het jaarlijks hoogtepunt van deze Uilse jongenschiro is uiteraard het zomerkamp. Twijfel niet en kom zeker eens proberen!

ContactDreveneind 2 http://www.chirojoho.be/

ContactKruispunt Postbaan en over d’aa 0474 44 33 31 [email protected] www.chiroklavertje4.be

Page 4: Jeugdbrochure 2015

4

Jeugdverenigingen

CHIRo o.l.V. EssEN-CENTRum

Bij onze Chiro kan elk meisje vanaf het 1ste leerjaar terecht voor zonda-gen vol plezier. Je kan hier ravotten, spelen, lachen, dansen, jezelf vuil maken, knutselen, grapjes uithalen en zingen met nog vele andere vriendinnetjes van jouw leeftijd! De leden zijn verdeeld in 6 leef-tijdsgroepen. Elke zondag staat de leiding van 14.00 tot 17.00 uur paraat met een leuk programma. Dat varieert van een tocht tot een reuze ganzenbord, van een mooi geknutselde sleutelhanger tot een actief bosspel.

sCouTs EssEN-CENTRum

Ben jij een jongen tussen 6 en 18 jaar? Hou je van avontuurlijke spelletjes, grandioze tochten of torenhoge sjorconstructies? Kom op zondag tussen 14.00 en 17.00 uur naar Scouts Essen-Centrum! Samen met je vriendjes speel je bij ons het gaafste bosspel, bouw je het coolste kamp en beleef je de grootste avonturen!

Elk jaar gaan we op zomerkamp in de Limburgse Kempen, de mooie Ardennen of naar Oost-Europa. Een Stevige Linker, De Leiding

ContactEssendonk 3 [email protected] www.scoutsessencentrum.be

ContactEssendonk 3 0470 99 74 94 [email protected] www.chiroessencentrum.be

Page 5: Jeugdbrochure 2015

5

Ksa HEIDEBloEmPJE

De lokalen bevinden zich op het Jeugdheem Deken Verbist (achter de Oude Pastorij, Essendonk 3). Wekelijks wordt er op zaterdagna-middag van 14.00 tot 17.00 uur door een toffe groep leid(st)ers leuke activiteiten aangeboden. Elk kind kan vanaf 5 jaar, meestal komt dit overeen met de laatste kleuterklas, lid worden van de KSA. Kort samengevat: heb je zin in een creatief uitgewerkt spel gebouwd rond een ijzersterk verhaal, dan ver-welkomen wij je met open armen in een groep vol met knappe koppen en heldere kelen.

JEuGD RoDE KRuIs

Jeugd Rode Kruis is een gezellige jeugdbeweging net als Chiro en Scouts. Ons extraatje? Wij leren onze kinderen al spelend eerste hulp. Bovendien zijn wij een open jeugdbeweging. Iedereen is wel-kom: jongens en meisjes van 6 tot 35 jaar. We willen iedereen de kans geven om naar een jeugdbeweging te gaan. Daarom vragen we geen lidgeld. Plezier staat voorop! Dit door al-lerlei verschillende activiteiten zoals bosspelen, pleinspelen, tochten … Ons hoogtepunt? Het JRKweekend en JRKamp.

ContactEssendonk 3 0472 05 99 63 [email protected]

Contactspoorwegstraat 2 0497/814.138 [email protected] www.jeugdrodekruis.be

Jeugdverenigingen

Page 6: Jeugdbrochure 2015

6

CHIRo HaPPy DoRP

Heb jij op zondag nog een namid-dagje vrij? En hou je van ravotten, net zoals wij? Dan raden wij je aan om naar Chiro Happy-Dorp te gaan. Een hoop zondagnamiddagen vol spelletjes, een heleboel nieuwe vriendjes en een spetterend, bangelijk en onvergetelijk kamp staan jaarlijks op ons programma! Ben je nieuwsgierig en wil je eens een keertje komen proberen? Dan verwachten we je de tweede zondag van september. Naast een leuke Chironamiddag hoort hier ook een ijsje bij. Hopelijk tot dan!

sCouTs HEIKaNT

Wie houdt van spelen in de natuur, creatief bezig zijn en kampen bou-wen, moet zeker bij ons zijn! Wij zijn een scoutsgroep waar meisjes en jongens samen met leeftijdsge-nootjes kunnen spelen. Kinderen vanaf 6 jaar zijn elke zon-dagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur welkom op het Paviljoen, Velodreef 69a. Tijdens de maand juli gaan wij op tentenkamp, vlottenkamp, fietskamp, wandelkamp… zolang er maar avontuur in zit! Is dit echt iets voor jou? Kom dan zeker eens langs!

ContactKerkstraat 62b www.chirohappydorp.be

ContactVelodreef 69a [email protected] www.scoutsengidsenheikant.be

Jeugdverenigingen

Page 7: Jeugdbrochure 2015

7

KlJ HoEK

KLJ Hoek is de enige jeugdbe-weging van Essen Hoek, maar dat houdt ze niet tegen om elk jaar toffe activiteiten te voorzien. Iedereen vanaf 6 jaar is welkom. Er zijn drie groepen: de deugenieten, een groep onder de 16 jaar en een groep boven de 16 jaar. Door de leuke groepssfeer die er is tijdens de dorpsspelen, de vettige spelen, het teerfeest… amuseert iedereen zich elke week opnieuw. Elk jaar organiseren ze tijdens het voorlaatste weekend van augustus ‘de Waaifeesten’ met een quiz, twee fuiven, waaiproeven en een play-back.

KlJ WIlDERT

KLJ Wildert is een jeugdbeweging voor jongens en meisjes uit Wildert en omstreken. Iedereen is bij ons van harte welkom vanaf het 5e studiejaar. We hebben twee leeftijdsgroepen: een groep onder de 16 jaar (5e stu-diejaar t.e.m. het 4e middelbaar) en een groep vanaf 16 jaar (vanaf het 5e middelbaar). Elke groep heeft tweewekelijks een activiteit. De -16 activiteiten zijn apart voor jongens en meisjes en vinden respectievelijk op zaterdag- en woensdagavond plaats van 19.00 tot 21.00 uur. Het is gewoon een Kei Leuke Jeugdbe-weging!

ContactBergsebaan 1 [email protected] www.kljhoek.be

Contactsint-Jansstraat 146 [email protected] www.kljwildert.be

Jeugdverenigingen

Page 8: Jeugdbrochure 2015

8

EJa

Jeugdtoneelkring EJA is er voor jon-geren vanaf 12 jaar. We maken veel plezier, je leert over toneel en jezelf. We oefenen in (durven) acteren, verstaanbaar spreken, jezelf inleven … Daarna krijgt iedereen de kans om mee te spelen in onze jaarlijkse productie. Af en toe gaan we naar profes-sioneel theater kijken. En om de twee jaar trekken we samen op theaterweekend. De bijeenkomsten en repetities vinden plaats in het parochiecentrum Wildert op vrijdag van 19.30 tot 22.00 uur, vanaf de 3e vrijdag van september tot eind mei.

JoNGERENKooR aCCENT

Accent is een uniek jeugdkoor in de Essense jongerenwerking. We brengen frisse film- en pop-muziek in een eigentijds jasje op huwelijken, evenementen en eigen concerten. Enthousiastelingen vanaf 16 jaar zijn welkom in onze toffe groep! Muzikale kennis is niet noodzake-lijk maar mooi meegenomen. We repeteren elke vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur in de kerk van Essen-Centrum.

Contactsint-Jansstraat 146 [email protected] www.eja.be

Contacto.l.V.-kerk Essen-Centrum [email protected]

Jeugdverenigingen

Foto

© M

arg

o t

ilbo

rgh

s

Page 9: Jeugdbrochure 2015

9

VzW azImuTH

Vzw Azimuth telt 20 toffe leden tussen de 17 en 27 jaar. Ze organi-seert verschillende evenementen waaronder het jaarlijks terugkerend festival ‘Borderbeats’ en het nieuwe evenement ‘Who The Fxck Is …’ Daarnaast ondersteunt Azimuth tal van andere evenementen zoals Kamp Noord en de Straatfeesten in Kalmthout. Azimuth wil Essen levendig houden. Borderbeats vindt jaarlijks plaats in het tweede weekend van september en ‘Who The Fxck Is …’ is de opener van de zomer. Save the dates, begin en eindig je zomer met vzw Azimuth!

moEDER HEIDEBRaND

Moeder Heidebrand is een studen-tenvereniging met voornamelijk leden uit Kalmthout en Essen.

Het bestaan gaat al terug tot in 1955, maar in 2010 besloten enkele studenten Moeder Heidebrand nieuw leven in te blazen. De studentenvereniging is herboren en vandaag levendiger dan ooit. Wil je lid worden van deze toffe studentenvereniging? Neem dan contact met ons op.

Contact0496 44 59 57 [email protected] www.borderbeats.be

[email protected] www.heidebrand.be

Jeugdverenigingen

Page 10: Jeugdbrochure 2015

10

Jeugdraad & kindergemeenteraad

J U R ADADE G

JEuGDRaaD

De jeugdraad van Essen is een of-ficieel adviesorgaan van het ge-meentebestuur. Wij verdedigen de belangen van Essense kinderen en jongeren, zowel gevraagd als onge-vraagd! De jeugdraad formuleert op eigen initiatief of op vraag van het bestuur adviezen over alle thema’s waar de jeugd bij betrokken is. De leden van de jeugdraad komen minstens vier keer per jaar samen. Alle geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen om mee de belan-gen van de jeugd te verdedigen.

KINDER- GEmEENTERaaD

De kindergemeenteraad zet zich in voor alle Essense kinderen. De groep is dan ook samengesteld uit kinderen die in Essen wonen en in Essen naar school gaan. 16 kinde-ren van het vijfde en zesde leerjaar van de lagere scholen komen hun zegje doen, maar ook kinderen die niet in Essen naar school gaan zijn welkom.

Wil jij op de hoogte gehouden wor-den van de kindergemeenteraad of heb jij nog een punt toe te voegen aan de agenda? Neem dan contact op met de jeugddienst.

ContactHeuvelplein 23 [email protected] www.essen.be/jeugd

ContactHeuvelplein 23 [email protected] www.essen.be/jeugd

Page 11: Jeugdbrochure 2015

11

VzW TENNIsCHool TENNIsfuN

Tennisfun heeft drie binnenterrei-nen waar volwassenen en jonge-ren kunnen tennissen. Er kunnen lessen gevolgd worden maar hiernaast zijn er ook tal van andere activiteiten zoals de kidsnamiddag, tornooien, tenniskampen en activi-teiten met en zonder tennis. We werken volgens het systeem van tennis Vlaanderen, waarbij we de lessen opbouwen met aangepaste terreinen en ballen naargelang de leeftijd. Onze troef is dat gediplo-meerde lesgevers de kinderen leren tennissen op een enthousiaste, actieve en leerrijke manier.

sportverenigingen

ContactGrensstraat 4 03 663 06 09 [email protected] www.tennisfun.be

11

EssENsE TENNIsCluB INTER

Tennis is een sport, een spel, een ontspanning. Tennis is plezier voor alle leeftijden, maar met name de jeugdwerking heeft een bijzondere plaats binnen de vereniging. In Essen kan je hiervoor in de zomermaanden (van april tot en met oktober) terecht bij ETC. Of je nu lessen wil volgen, recreatief wil spelen of wil deelnemen aan de di-verse georganiseerde evenementen, iedereen van 5 tot 17 jaar zal er een passende uitdaging vinden.Onze terreinen zijn gelegen aan het sportpark Hemelrijk.

Contactmoerkantsebaan 34 468 13 14 40 [email protected] www.etc-essen.com

11

Page 12: Jeugdbrochure 2015

12

sportverenigingen

EJa

Pero moluptatur? Accaborerum dolupta quodis estius es mostiori-bea volorerum doluptiisci sita vel mi, natur?Ipsaeria dolenditis vit dolorenda sint porrum vel idellab oratus doloria preped quideni mincil et, quissi ut venimus totati blabore, tem. Sedit dolecte pori dolorerrume voluptatum dolupta vendant doles denimet vent.

JoNGERENKooR aCCENT

Pero moluptatur? Accaborerum dolupta quodis estius es mostiori-bea volorerum doluptiisci sita vel mi, natur?Ipsaeria dolenditis vit dolorenda sint porrum vel idellab oratus doloria preped quideni mincil et, quissi ut venimus totati blabore, tem. Sedit dolecte pori dolorerrume voluptatum dolupta vendant doles denimet vent.

Contactadrestelefoonnummermailadreswebsite

Contactadrestelefoonnummermailadreswebsite

EBC

EBC bestaat al meer dan 30 jaar en biedt jongeren en (jong-)volwasse-nen de mogelijkheid om op een ple-zierige manier en op eigen tempo te (leren) badmintonnen.

Wij beoefenen onze sport in de Heuvelhal of sporthal Hemelrijk.

Begint het te kriebelen? Kom een kijkje nemen tijdens de jeugdtrai-ningen of speel een keertje mee op de avonden in de Heuvelhal op woensdag en vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur.

EsBaC

Bij Esbac kan je basketballen op verschillende niveaus, onder bege-leiding van ervaren coaches, samen met je leeftijdsgenoten.

Doorgaans trainen we op maandag, woensdag en vrijdag (afhankelijk van de leeftijd) en spelen we com-petitie op zaterdag.

ContactHeuvelhal, Kapelstraat 7 03 677 31 72 [email protected]

[email protected] www.esbac.be

Page 13: Jeugdbrochure 2015

13

sportverenigingen

VzW azImuTH

Pero moluptatur? Accaborerum dolupta quodis estius es mostiori-bea volorerum doluptiisci sita vel mi, natur?Ipsaeria dolenditis vit dolorenda sint porrum vel idellab oratus doloria preped quideni mincil et, quissi ut venimus totati blabore, tem. Sedit dolecte pori dolorerrume voluptatum dolupta vendant doles denimet vent.

Ipsaeria dolenditis vit dolorenda sint porrum vel idellab oratus doloria preped quideni mincil et, quissi ut venimus totati blabore, tem. Sedit dolecte pori dolorerrume voluptatum dolupta vendant doles denimet vent.

moEDER HEIDEBRaND

Pero moluptatur? Accaborerum dolupta quodis estius es mostiori-bea volorerum doluptiisci sita vel mi, natur?Ipsaeria dolenditis vit dolorenda sint porrum vel idellab oratus doloria preped quideni mincil et, quissi ut venimus totati blabore, tem. Sedit dolecte pori dolorerrume voluptatum dolupta vendant doles denimet vent.

Ipsaeria dolenditis vit dolorenda sint porrum vel idellab oratus doloria preped quideni mincil et, quissi ut venimus totati blabore, tem. Sedit dolecte pori dolorerrume voluptatum dolupta vendant doles denimet vent.

Contactadrestelefoonnummermailadreswebsite

Contactadrestelefoonnummermailadreswebsite

VluG EN BlIJ

Springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat is Vlug en Blij. Turnen en dansen voor sporters vanaf 3 jaar. Iedereen kan bij ons terecht, als je maar zin hebt om te sporten.

Van handstand tot flik-flak. Van koprol tot salto. Van hip-hop tot moderne dans. Je kan het allemaal met je vriendjes leren bij Vlug en Blij. We hebben zelfs een eigen trommelkorps, waar je kan leren trommelen. Wil je dat ook? Kom dan snel langs tijdens de les. Je vindt onze uurrooster op onze website.

sPoRT EN sPEl

Onze vereniging werd opgestart in 1979 en we tellen nu ongeveer 180 leden. Uiteraard staat de turnsport bij ons centraal, maar we hechten zeker zoveel belang aan de olympi-sche gedachte: “niet het winnen is belangrijk, maar het deelnemen”. Bij ons is iedereen welkom en de gevorderden hebben de mo-gelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden. Tweejaarlijks organiseren we een turnfeest rond een bepaald thema, het andere jaar staat de ‘brevetten-dag’ op het programma.

ContactTurnzaal Hofstraat 56 03 297 44 05 [email protected] www.vlugenblij.be

Contactsint-Jansstraat 14 03 667 56 74 [email protected] www.turnkringsportenspel.be

Page 14: Jeugdbrochure 2015

14

sportverenigingen

VolHaRDING

Turnkring Volharding is een begrip in de wijde omtrek. Een gemoti-veerd bestuur en enthousiaste, geschoolde trainers verzorgen we-kelijks heel wat uurtjes turnplezier voor groot en klein.

Als kleuter en benjamin word je op een speelse manier vertrouwd gemaakt met gymnastiek. Bij de daaropvolgende afdelingen ga je over op het ‘echte’ werk: toesteltur-nen, grondoefeningen, lenigheid en kracht. Beschik je over meer talent en voldoe je aan de selectiecriteria, dan kun je binnen onze specialisa-tieafdelingen ook laten zien wat je kunt.

Foto

© Ja

sper

van

til

burg

h

sHoToKaN KaRaTE

Onze sportclub bestaat meer dan 25 jaar en iedereen van 7 tot 99 jaar is welkom. We voorzien trainingen voor de recreant en competiteurs. Onze trainingen zijn gebaseerd op het traditionele karate uit Japan, aangevuld met zelfverdedigings-technieken. Jaarlijks organiseren wij familieactiviteiten zoals BBQ, bo-sjogging, recepties, strandtrainin-gen, fietstochtjes, ijsschaatsen ... Kom gerust eens 2 lessen gratis uitproberen! Lid van Bloso, de Vlaamse Karate Federatie en SKAI (erkende Japanse Federatie).

Contactzaal Volkshuis stationsstraat 136 [email protected] www.volhardingessen.be

ContactWigo sint-Jansstraat 104 0472 36 65 42 www.essenkarate.be

Page 15: Jeugdbrochure 2015

15

sportverenigingen

EssENsE aaNsPaNNING

Onze club richt zich enkel op recreatief mennen. Hoogtepunten op onze kalender zijn de openge-stelde (afgepijlde) ritten, altijd erg in trek bij alle menners, ook voor niet-leden. Leden kunnen bovendien genieten van een verscheidenheid aan ritten, een mid-zomerweekendje met onze paarden en de jaarlijkse brunchver-gadering tijdens de winterstop. Kom je graag een kijkje nemen? Neem dan deel aan een van onze opengestelde ritten.

lRV sINT-ElooI

Kinderen die willen paardrijden in clubverband met een eigen pony of paard kunnen bij ons terecht. LRV staat voor Landelijke Rijvereni-ging en is een door Bloso erkende federatie. De club organiseert trainingen in verschillende disciplines dressuur en springen. In de winter vinden ze plaats in een binnenpiste en in de zomer kan men terecht op het oefenpleintje (Oude Baan). Op zon-dag zijn er LRV-wedstrijden waar ieder zijn kunnen kan tonen en kan proberen op te klimmen naar een hogere klasse.

Contactschriek 10 [email protected] www.essenaanspanning.be

Contactoude Baan 198 03 667 47 12 of 03 667 25 82 [email protected] www.lrvweb.be/club/10027-R

Page 16: Jeugdbrochure 2015

16

sportverenigingen

HoRENDoNK fC

Op de terreinen aan de Uylenberg in Horendonk zijn jongens en meis-jes vanaf 5 jaar welkom op de weke-lijkse trainingen en wedstrijden. Doelstelling van de club is om de jongeren van Horendonk en daarbuiten, een gezonde, sportieve ontspanning te bieden. Naast de fun staan een sportieve uitdaging en elementaire vorming voorop. Naast basisvaardigheden op voetbaltechnisch vlak en summiere tactische inzichten, werken we aan een dynamisch groepsgevoel. Van individuele player naar groepsspe-ler! Competitie: graag, maar binnen de regels van de fair play.

ContactPostbaan 5 03 667 42 63 of 0484 13 49 10 [email protected] www.kfchorendonk.be

EsaK

De Essense atletiekclub, ESAK, is een dynamische sportclub die trainingen geeft in alle disciplines van de atletiek. ESAK wil iedereen de kans bieden om op een gezonde, verantwoorde en leuke manier te sporten, volgens zijn of haar mogelijkheden. ESAK is een gezellige familieclub waar het aangenaam vertoeven en sporten is. Aansluiten kan vanaf 6 jaar en atleten trainen samen met andere leeftijdsgenoten. Afhankelijk van de leeftijd wordt er 2 tot 5 maal per week getraind o.a. in het sportpark.

Contactsportpark Hemelrijk 03 677 01 91 [email protected] www.esak.be

Page 17: Jeugdbrochure 2015

17

sportverenigingen

ExCElsIoR EssEN

Voetbalclub Excelsior FC Essen, opgericht op 22 april 1922, begon aanvankelijk als een kleine volks-club maar groeide door de jaren heen uit tot een van de grootste clubs uit de regio. De club telt meer dan 300 leden waarvan 80% jonger is dan 21 jaar. Excelsior beschikt over een uitste-kende infrastructuur: 2 volwaardige voetbalvelden, 3 terreinen voor de allerkleinsten en 1 groot oefenveld. Bijna alle trainers van de club zijn gediplomeerd. Iedereen is welkom. Aansluiten kan vanaf 5 jaar.

olymPIC EssEN

Sinds 2009 heeft voetbalvereniging KFC Olympic Essen naast een eer-ste elftal ook een eigen G-werking. Wij bieden voetbal voor mensen met een lichamelijke of mentale beperking. Dat voor alle leeftijden, van 6 tot 60 jaar, verdeeld in kids en volwas-senen. Onze kids spelen een aantal tornooien per jaar. De volwassenen spelen ongeveer maandelijks een wedstrijd. Er wordt wekelijks getraind op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur, van begin september tot eind april. Kom gerust eens proberen.

Contactoude Baan 112 03 667 30 70 [email protected] www.exc-essen.be

ContactBremakker 03 667 41 99 [email protected] www.olympicessen.be

Page 18: Jeugdbrochure 2015

18

sportverenigingen

KsV WIlDERT

KSV Wildert wil jongeren de kans geven zich sportief uit te leven. Naar alle spelers gaat evenveel aandacht. De begeleiding gebeurt door deskundige en gemotiveerde trainers die bijdragen tot fair play, een gezonde discipline en respect. KSVW wil op een gezonde manier een belangrijke bijdrage leveren in de algemene ontwikkeling van jeugdspelers. De jeugdwerking van KSVW heeft ook als duidelijk doel zoveel mogelijk spelers te laten doorstromen naar het eerste elftal, dat hoofdzakelijk uit eigen jeugd bestaat. Goesting? Aarzel niet en contacteer ons.

DosKo@DEKaR Bij volley Dosko@deKar kunnen jongeren al vanaf 5 jaar op een sportieve en verantwoorde manier volleyballen. We brengen individu-eel en in teamverband de verschil-lende volleybaltechnieken bij. Zowel recreatieve spelers, die lokaal of regionaal aan sport willen doen, als getalenteerde spelers voor de provinciale reeksen, zijn welkom. Voor G-sporters is er onze Goes-tinG@Volley ploeg. We zetten extra in op het familiale karakter van onze club, zodat spelers, familie en vrienden er zich thuisvoelen.

Contactsteenovenstraat 162 03 677 07 33 [email protected] www.ksvwildert.be

Contactstruisven 16 03 677 13 69 [email protected] www.doskodekar.be

Page 19: Jeugdbrochure 2015

19

sportverenigingen

EsTaK

Wie speelt het niet? In de tuin, de garage, de oprit, op de camping, op het werk. Tafeltennis is een ‘kleine’ sport maar de passie voor de kleine witte bal wordt door velen gedeeld. Binnen kan je altijd spelen. Op maandagavond bij ESTAK bijvoor-beeld. Je bent van harte welkom in de zaal van ’t Gildenhuys, Stationstraat 57. De jeugd traint op maandag vanaf 18.30 uur. Wie meer wil, kan deel-nemen aan de competitie van het SPORTA-verbond. Dat doen we op zaterdagochtend samen met TTC Wuustwezel. Kom gerust enkele keren gratis oefenen.

mouNTaINBIKE-sCHool NooRDERKEmPEN

Hoe je die steile klim opgeraakt of hoe je veilig een afdaling neemt, je kan het allemaal leren op een speelse manier. Dat onder leiding van vijfvoudig Belgisch Kampioene Kristien Nelen. We zijn erkend als opleidingscen-trum van de Wielerbond Vlaande-ren. Wij staan open voor iedereen van 6 tot 14 jaar in niveaugroepen zonder prestatiedruk. Er zijn 2 reeksen (januari/september) van 12 lessen van 2 uur op woensdagna-middag.

Contactstationsstraat 57 03 295 02 27 [email protected]

ContactHuybergsebaan 164 [email protected] www.mtbschoolnoorderkempen.be

Page 20: Jeugdbrochure 2015

20

Cultuurverenigingen

CaRNaValsVERENI-GING DE ossEKoPPEN

Carnavalsvereniging De Ossekop-pen staat in voor de organisatie van het Essens carnaval. Vanaf 11 november tot en met het weekend voor Aswoensdag worden er diver-se activiteiten georganiseerd. Een van de hoogtepunten is natuurlijk de ‘Grootste stoet der Noorderkem-pen’ dat jaarlijks door de Essense straten trekt.

Vier je graag carnaval en loop je graag mee in de stoet? Sluit je dan aan bij een van de vele carnavals-groepen in Essen. Je vindt ze op onze website.

DaVIDsfoNDs EssEN

Davidsfonds Essen, een culturele vereniging met een kinderluik, organiseert sinds 1948 jaarlijks de Junior-Journalistwedstrijd (pro-vinciaal ondersteund). Dat is een schrijfwedstrijd rond een bepaald thema in samenwerking met de Es-sense scholen. Eind augustus krijgen de scholen hiervan een melding. Een 15-kop-pige jury is verantwoordelijk voor de beoordeling. Essen organiseert een plaatselijke prijsuitreiking. De algemene winnaar kan de provinci-ale laureaat worden.

Contactwww.ossekoppen.be

ContactParochiecentrum Wildert 03 667 35 63 [email protected] www.davidsfondsessen.net

Page 21: Jeugdbrochure 2015

21

DofKaPEl Dofkapel is een muzikantengroep dat behoort tot het gevolg van de Essense Prins Carnaval. Zij ver-zorgt tijdens het carnavalsweekend alle activiteiten van een streepje muziek. De muzikanten zijn ook actief buiten het carnavalsweekend. Zo bezoeken ze, samen met de prins, rusthuizen en enkele scholen.

Iedereen die de muziekmicrobe te pakken heeft, is welkom bij Dofka-pel. Niet alleen de kwaliteit maar zeker de gezelligheid is van groot belang!

GEzINsBoND afDElING EssEN

Buiten het opkomen voor de be-langen van alle gezinnen richt de Gezinsbond ook tal van activiteiten in voor de jeugd. Zie het volledige aanbod op www.gezinsbond.be. AFYA biedt sinds november 2004 jeugd- en sportvakanties aan voor kinderen en jongeren. Vraag via [email protected] de gratis va-kantiebrochure aan. Vakanties zijn onderverdeeld in vijf thema’s: spe-len en ravotten, dieren, waterfun, sport en taal en avontuur. Voor al je AFYA-vragen kan je hier terecht: www.ayfa.be of bel 02 507 88 67. Zie ook: kinderoppasdienst.

[email protected] www.dofkapelessen.be

ContactVoorzitter: ludo anthonissen Nolsebaan 16 03 677 10 10 www.gezinsbond.be

Cultuurverenigingen

Page 22: Jeugdbrochure 2015

22

HaRmoNIE EssENTIa

Harmonie Essentia vzw bestaat sinds 2010 en is een jonge harmo-nie vol jeugdig enthousiasme. De beginnende muzikanten vormen ons opleidingsorkest en doen samen wat ze graag doen, en dat is natuurlijk muziek maken! Krijg je zelf kriebels om met ons mee te spelen? Het opleidings-orkest repeteert elke vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur in GC Wildert (Sint-Jansstraat 105, Essen). Heb je al meer ervaring, twijfel dan niet om met de rest van de harmonie mee te komen spelen van 20.15 tot 22.30 uur.

KoNINKlIJKE HaRmoNIE DE VERENIGDE sTaTIEVRIENDEN

MusicXpress is het instapor-kest van harmonie De Verenigde Statievrienden. Jonge muzikanten ervaren hoe leuk het is om in groep muziek te maken. Na enkele jaren kunnen ze dan de stap zetten naar de ‘grote harmonie’. De profes-sionele begeleiding gebeurt door dirigent Guy Van Geldorp. Repete-ren doen we elke woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in het parochiecentrum van Essen-Statie. In de loop van het jaar worden dan enkele concertjes gegeven. Kom gerust eens langs op een repetitie of optreden!

Contactsint-Jansstraat 105 0497 43 21 49 [email protected] www.harmonie-essentia.be

Contactparochiecentrum Essen-statie [email protected] www.deverenigdestatievrienden.be

CultuurverenigingenFo

to ©

Mar

go

til

borg

hs

Page 23: Jeugdbrochure 2015

23

muziekaCademie

muzaRTo

Muzarto is een academie met ongeveer 800 leerlingen en biedt de studie-richtingen muziek, woord en dans aan. Als je graag toneel speelt, als je van vertellen houdt, als je een muziekinstrument wilt leren spelen, of graag danst op de tippen van je tenen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wie 6 jaar (eerste leerjaar) of ouder is kan zich inschrijven voor ballet. Je krijgt 1 uur les per week. Wie 8 jaar (derde leerjaar) of ouder is kan zich inschrijven voor muziek of woord. Het aantal lesuren varieert van 1 tot 3,5 per week. Voor muziek hebben wij speciaal voor de tieners (vanaf het eerste middel-baar) een tienerklas. Hierbij kun je naast AMV ook onmiddellijk met een instrument starten. Je kan je inschrijven vanaf eind juni tot 30 september. Alle info vind je terug op de website van muzarto ContactKerkstraat 3 03 667 33 79 of 03 666 90 11 [email protected] of [email protected] www.muzarto.be

Page 24: Jeugdbrochure 2015

tekenaCademie

aCaDEmIE NooRD

Welkom in de Academie Noord! Hier begin je aan een lange, creatieve reis in onze academie. Je zal er leren tekenen, schilderen, knutselen, drukken, boetseren, knippen en plakken. Soms werk je in je eentje en soms werk je in groep aan een kunstproject. Maar altijd zal je iets bijleren over de wereld van de vormen, de kleuren, het licht, verf, vlakken en lijnen. We willen je kennis laten maken met de vreugde om zelfs iets te creëren dat er voordien niet was. We willen je vanuit plezier laten ontdekken. En we willen je zin doen krijgen om te experimenteren. Een boeiend en mooi avontuur! Ben je tussen 6 en 12 jaar? Dan ben je welkom in ons jeugdatelier! De les-sen vinden plaats op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag in een lokaal van Muzarto, Kerkstraat 3. ContactAnn Francken, dienst onderwijs gemeentebestuur Essen Heuvelplein 23 03 670 01 30 [email protected] www.academie-noord.be

24

Page 25: Jeugdbrochure 2015

25

tattelJee

TaTTElJEE

JEUGDtatteljee is een plaats … waar men kan ontdekken, bele-ven en experimenteren… waar fantasie en werkelijkheid hand in hand gaan... waar men zich kan uitleven in de beeldende, kook- en naaiateliers.… waar kinderen en jongeren met een beperking zich kunnen uitleven… waar boogschieten, wetenschap, filmstudio … wordt aangeboden

TIENERaaNBoD

T_PLAY organiseert toffe activitei-ten voor 11- tot 15- jarigen. Deze activiteiten worden aangeboden tijdens enkele schoolvakanties. Jaarlijks vindt er een tienerfestival plaats, telkens op een andere loca-tie en met een andere insteek. T-DAY is een festival voor de meer avontuurlijke en actieve tieners.

T-NIGHT is dan weer een echt lifestyle event. Één ding hebben de twee festivals gemeen: ouderen zijn er niet toegelaten en het is gemaakt voor en door tieners.

Contactsint-antoniusplein 1 0485 74 41 41 of 03 667 31 90 [email protected] www.tatteljee.be

ContactHeuvelplein 23 03 670 01 32 [email protected] www.essen.be/jeugd

gemeenteliJke aCtiviteiten

Page 26: Jeugdbrochure 2015

26

gemeenteliJke aCtiviteiten

sPoRTaCTIVITEITEN

De sportdienst beheert en onder-houdt verschillende sportinstel-lingen binnen de gemeente: de Heuvelhal, Turnzaal Horendonk, Turnzaal Wildert, Sportpark Hemel-rijk, de Finse Piste, de atletiekpiste, het mountainbikeparcours, loop-omloop Wildertse Duintjes en de outdoor-fitnesstoestellen. Bovendien organiseert de sport-dienst sportactiviteiten voor jong en oud, voorziet het subsidies voor sportverenigingen en organi-seert het samen met de sportregio Antwerpse kempen vormingen voor alle gekende en minder gekende sporten.

‘T PaRK zomERT ‘t Park Zomert is een gratis, duur-zaam en mondiaal festival op het domein van GC de Oude Pastorij. Dat merk je aan het gebruik van herbruikbare bekers en de focus op biologische en eerlijke producten.

Met ’t Park Zomert brengen we begin juli een aantal klassiekers onder in één weekend: de Roefel, Derdewereldbeurs, jaarlijkse zomer-optredens ... Draag je steentje bij en kom met de fiets of het openbaar vervoer.

Contact Heuvelplein 2303 670 01 56 [email protected] www.essen.be/sport

ContactDe oude Pastorij, Essendonk 3 03 670 01 56 [email protected] www.essen.be/cultuur

Foto

© r

oxa

nn

e D

anck

ers

Page 27: Jeugdbrochure 2015

27

RoEfEl

Is het nu Roefel of Roefeldorp?Het Roefeldorp en de Roefel wisselen elkaar elke twee jaar af. Maar wat is het verschil?

In het Roefeldorp beleef je een fan-tastische middag met allerlei toffe sport- en spelactiviteiten, motorrit-jes en workshops à volonté.

De klassieke Roefel wordt georgani-seerd met ‘trajecten’. Kinderen kun-nen op die dag op bezoek achter de schermen bij vele zelfstandigen en ondernemers die zich hiervoor opgeven. Een dag om nooit te vergeten!

DaG VaN HET BuITENGEWoNE KIND

Sinds 2001 kunnen kinderen en jongeren met een fysieke of men-tale beperking zich helemaal komen uitleven op een dag vol activiteiten. Een uitdagende locatie, een prik-kelend thema en een grote groep enthousiaste vrijwilligers zijn de ingrediënten die van deze dag een groot succes maken. Een greep uit het aanbod: zeepbel-len blazen, een optreden van een goochelaar of clown, haarversie-ring, ritjes op de tractor, ritjes op de koetsen, de dieren verzorgen …

ContactHeuvelplein 23 03 670 01 56 [email protected] www.essen.be/jeugd

ContactHeuvelplein 23 03 670 01 56 [email protected] www.essen.be/jeugd

gemeenteliJke aCtiviteiten

Page 28: Jeugdbrochure 2015

28

sPEElPlEINEN

Vanaf begin juli tot half augustus kunnen kinderen tussen 4 en 15 jaar terecht op de speelpleinen voor een zomer vol fun! Om alle kinderen uit Essen de kans te geven op een leuke zomer, zijn de speelpleinen inclusief. Dagelijks staan enthousiaste monitoren klaar om spelletjes en activiteiten te begeleiden. Beleef vele avonturen en maak een hele hoop nieuwe vrienden op het ter-rein van het Erasmusatheneum. Kinderen zijn elke weekdag welkom vanaf 08.00 tot 17.30 uur. We houden de deelnameprijs bewust laag en hebben een sociaal tarief voor wie het nodig heeft.. Voor meer info kan je steeds terecht bij de Vrijetijdsbalie

ContactHeuvelplein 23 03 670 01 56 [email protected] www.essen.be/jeugd, www.speelpleinenessen.be

gemeenteliJke aCtiviteiten

Page 29: Jeugdbrochure 2015

29

sPoRTWEKEN

Tijdens de vakanties organiseert de gemeente superleuke kriebel- en omni-sportweken. De omnisportweek vindt plaats in sportpark Hemelrijk en is er voor kinde-ren van 6 tot 12 jaar. De kriebelsportweek is er voor kinderen van 4 tot 6 jaar en vindt plaats in de gebouwen van Wigo. Voor de kriebelsportweek wordt er voor- en naopvang voorzien door IBO-dolfijn. De kosptrijs van de sportweken en alle details over inschrijven, de uren en de activteiten vind je terug op de gemeentelijke website. ContactHeuvelplein 23 03 670 01 56 [email protected] ww.essen.be/sport

gemeenteliJke aCtiviteiten

Page 30: Jeugdbrochure 2015

30

kinderopvang

DIENsT VooR oNTHaalouDERs

De dienst voor onthaalouders van kinderopvang (Felies) biedt opvang bij onthaalouders aan voor kinde-ren tussen 0 en 12 jaar. De bijdrage wordt berekend op basis van het inkomen. openingsuren: Maandag: 16.00 - 19.00 uur Woensdag: 8.30 - 10.30 uur

mINICRèCHE IKKE

Ons kinderdagverblijf biedt je net dat beetje meer aangaande de verzorging van je kostbaarste bezit. Zo werken wij bijvoorbeeld met the-mamaanden, die wekelijks worden uitgetekend, op sociaal, educatief, creatief en muzikaal vlak. De overtuiging achter deze aanpak is, dat wij geloven in de ontwik-keling van een kind op zeer jonge leeftijd waardoor het intellectueel en emotioneel gemakkelijker tot ontplooiing komt. Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan het contact met de ouders.

ContactKerkeneind 1 03 667 74 01 noodnr.: 0474 93 66 16 [email protected] www.felies.be

Contactmarjolein van der linden Nieuwstraat 11 03 663 14 20 of 0470 07 49 36 [email protected]

Page 31: Jeugdbrochure 2015

31

kinderopvang

KINDERDaGVERBlIJf KoETJE BoE

Er was eens... Niet ver hier vandaan in een klein dorpje Essen-Heikant en op landgoed in Rinkvenstraat 19 een heel bijzonder plekje waar kinderen spelen en ravotten. Heden ten dage komen nog elke dag 28 kinderen daar op bezoek. De hofhouding draagt er zorg voor dat de prinsjes en prinsesjes de aandacht en zorg krijgen die ze verdienen.

KINDERDaGVERBlIJf mINNIE mousE

Kinderdagverblijf Minnie Mouse is een zelfstandige kinderopvang van 0 tot ongeveer 4 jaar. In ons kinderdagverblijf kunnen maximaal 25 kinderen tegelijk opgevangen worden en het staat open voor iedereen. Omdat wij jullie kostbaarste bezit opvangen, willen we het tiptop in orde maken voor ze. Geborgen-heid, stimuleren, zelfstandigheid, veiligheid, respect voor elkaar is belangrijk hier. We hechten veel waarde aan de samenwerking met de ouders, want zij zijn nog steeds de belangrijkste opvoeders.

ContactEllen en ann mattheeusen Rinkvenstraat 19 03 633 51 29 of 0478 94 30 17 [email protected]

ContactNieuwmoersesteenweg 86 03 636 36 26 of 0473 51 41 66 [email protected]

Page 32: Jeugdbrochure 2015

32

kinderopvang

GRoEPsoPVaNG ‘T zoNNETJE

Wij trachten binnen onze groepsop-vang een warme familiale sfeer te scheppen waar er een plaats is voor een knuffel, een verhaal, muziek … waar ze optimaal verzorgd en peda-gogisch worden begeleid, zich kun-nen uitleven en sociaal met elkaar leren omgaan. Elk kind is voor ons even belangrijk en kostbaar. De groepsopvang staat open voor baby’s en kleuters tussen 0 en 3 jaar, zonder enig onderscheid te maken op gebied van cultuur, maat-schappelijke afkomst, nationaliteit, geslacht, geloof of levensovertui-ging.

ContactHofstraat 14 03 689 34 35 [email protected] www.groepsopvangtzonnetje.be

KINDERDaGVERBlIJf PIToEKE

Kinderdagverblijf Pitoeke is een zelfstandig kinderdagverblijf, geves-tigd in het centrum van Essen. Bij ons kan je terecht met kindjes van 0 tot 3 jaar. Het verblijf wordt uitgebaat door Inka Verley, Linda Brosens en Sarah Dhaenens. Drie mama’s met ervaring. Wij weten dus ook hoe belangrijk het is om de kindjes rust, vertrouwen, zelfstandigheid en genegenheid te bieden. Ons verblijf heeft een capaciteit van maximum 16 kinderen.

ContactKammenstraat 74 03 294 70 79 [email protected] www.kinderdagverblijf-pitoeke.be

Page 33: Jeugdbrochure 2015

33

kinderopvang

IBo Dol-fIJN

Het gemeentebestuur organiseert samen met Felies buitenschoolse kinderopvang (IBO) Dol-Fijn voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar en dat op twee locaties. Er wordt opvang voorzien op woensdagnamiddag van 12.10 tot 18.00 uur. Vakantieperiodes (ma t/m vrijdag): 7.00 tot 18.00 uur Coördinator bereikbaar op: OCMW gebouw Kerkeneind 1, 2910 Es-senn elke eerste donderdag van de maand of op afspraak en dat van 17.00 tot 19.00 uur.

oPPasDIENsT GEzINsBoND

De Kinderoppasdienst van de Ge-zinsbond geeft ouders de kans om er een avondje tussenuit te zijn met vrienden of familie, te gaan spor-ten, een vergadering of bijeenkomst bij te wonen of andere verplichtin-gen na te komen. Dat kan zowel ’s avonds als overdag (tijdens de schoolvakanties). Jongeren vanaf 15 jaar kunnen na inschrijving als kinderoppas inge-schakeld worden en zorgen voor wat extra zakgeld. De KOD blijft haar diensten ook verzekeren tijdens het groot verlof.

Contactlieve Van Den Bergh sint-Jansstraat 105 Kloosterstraat 76 0471 48 50 36 [email protected]

ContactPetra De Wint of Clara Kint 0499 74 76 41 tijdens verlofperiode: [email protected]

Page 34: Jeugdbrochure 2015

34

JeugdwelziJn

JaCPuNT

Het JACpunt is een jongerenont-haal voor jongeren van 12 t.e.m. 25 jaar met om het even welke vraag. Wij geven informatie over alles wat jongeren bezig houdt zoals vrije tijd, relaties en seksualiteit, wonen, werken, studeren, verslaving … Je kan hier gratis en anoniem te-recht voor advies en korte begelei-ding. Wij luisteren naar je vragen, zetten alles op een rijtje en zoeken samen naar mogelijke oplossingen. Voorts bieden we gratis internet, condooms, oordopjes, educatief materiaal en ontleenmateriaal i.v.m. alcohol op fuiven aan.

KIND & GEzIN

Heb je een kindje jonger dan 3 jaar, dan kan je na afspraak in een consultatiebureau terecht voor een gratis preventief onderzoek. Je kindje wordt er gemeten en gewogen en je kan er terecht met al je vragen. De arts onderzoekt je kindje en geeft het gratis vaccina-ties.

ContactDorpstraat 3, 2920 Kalmthout 03 658 52 56 [email protected] www.jacpunt.be

ContactKerkeneind 1 078 150 100 [email protected] www.kindengezin.be

Page 35: Jeugdbrochure 2015

35

bibliotHeek

BIB

In de bib kan je zo veel meer doen dan alleen boeken, dvd’s of cd-rom’s ontlenen. Zo kan je er rustig studeren tijdens de blok, magazines lezen, gratis gebruik maken van internet via wifi of een van de computers, zijn er schoolrondlei-dingen, filmavonden en nog veel meer.

openingsuren: maandag,dinsdag en woensdag 15.00 - 20.00 uur donderdag, vrijdag en zaterdag 9.30 - 12.30 uur leeszaal maandag tot zaterdag 9.30 - 12.30 uur ContactStationsstraat 23 03 667 26 98 [email protected] essen.bibliotheek.be

Page 36: Jeugdbrochure 2015

36

Jeugdruimte

Page 37: Jeugdbrochure 2015

37

Page 38: Jeugdbrochure 2015

38

Jeugdruimte

zDENEK sTyBaR CRossPlEIN

Dat de Essense grond goed is voor fietstalent is wel bewezen met Zdenek Stybar en Tom Meeusen! Om cyclocross en sporten in het algemeen te stimuleren, heeft het gemeentebestuur een BMX-par-cours ingericht. In 2011 werd het terrein aan de hoek van het Spijker en de Kapel-straat volledig vernieuwd met een nieuwe toplaag en jumps. Naar aanleiding van de vele overwin-ningen van de Tsjechische Es-senaar werd het pleintje dan ook omgedoopt tot het ‘Zdenek Stybar Crossplein’.

sKaTETERREIN

Achter sporthal Hemelrijk vind je een skatepark waar je naar harten-lust kan sliden, gliden, droppen, grinden, kickflippen en rampen. Er zijn makkelijke en moeilijke toestel-len zodat zowel kinderen, tieners als jongeren er terecht kunnen. Geef de beginners ook de kans om te oefenen. Verder staat er een tienerhonk waar geschuild kan worden bij slecht weer en een omheind multisport-veld waar je kan basketten en voetballen.

ContactKapelstraat 102 03 670 01 45 [email protected] www.essen.be/sport

Contactmoerkantsebaan 34 03 670 01 45 [email protected] www.essen.be/sport

Page 39: Jeugdbrochure 2015

39

Jeugdruimte

mulTIsPoRTTERREIN sPoRTPaRK

Sportpark Hemelrijk is gelegen aan de Moerkantsebaan en heeft heel wat te bieden voor verschillende sportdisciplines zoals zaalvoetbal, basketbal, volleybal, badminton, handbal ... Naast de moderne sporthal met cafetaria zijn er openluchtsportter-reinen voor atletiek, voetbal, bas-ketbal, volleybal, skaten en tennis.

ouTDooR fITNEss

Aan het loopparcours van de Wildertse Duintjes staan 8 out-door fitnesstoestellen die gratis ter beschikking staan voor alle gebrui-kers. Via deze fitnesstoestellen is het ge-makkelijk om een basisconditie te verkrijgen zonder een fitness abon-nement aan te moeten schaffen.

Contactmoerkantsebaan 34 03 670 01 45 [email protected] www.essen.be/sport

ContactParking Wildertse Duintjes 03 670 01 45 [email protected] www.essen.be/sport

Page 40: Jeugdbrochure 2015

40

Jeugdruimte

sPEElBossEN

Bossen zijn alleen toegankelijk op de paden. Dat is om hun bewoners (de dieren) te beschermen en jonge planten te behoeden voor vertrappeling. Maar om kinderen en jongeren de kans te geven het bos spelenderwijs te le-ren kennen en beleven, riep het Vlaamse bosbeleid speelzones in het leven. Een speelzone is een bepaald bosgedeelte dat toegankelijk is voor min-18-jarigen en hun begeleiding. De speelzones zijn opgenomen in het toegan-kelijkheidsreglement en in het beheerplan van het bos. Ter plaatse worden ze aangeduid met het speelzonebord van de afdeling Bos & Groen. Deze speelzone’s noemen we in de volksmond ‘speelbossen’. De gemeente telt vier openbare speelbossen: het Statiebos (Centrum), het gemeentebos, ook wel ‘Kajotterspleintje’ genoemd (Horendonk), De Achterste Duinen, ook wel Wildertse Duintjes genoemd (Wildert) en het Patersbos (Heikant). Wil je een spel organiseren in een van deze bossen? Vergeet dat dan zeker niet te melden via www.natuurenbos.be. Voor meer informatie kan je ook terecht bij onze boswachter Danny Daelemans, 0479 67 94 70. ContactHeuvelplein 23 03 670 01 47 [email protected] www.essen.be/milieu, www.natuurenbos.be

Page 41: Jeugdbrochure 2015

41

Jeugdruimte

GEBooRTEBos

Elk jaar ontvangen de ouders van de kindjes geboren of geadopteerd in het voorgaande jaar een uitnodiging om samen met hun jongste telg en zijn of haar grootouders een boom te planten in het Geboortebos. De boom-plantactie vindt meestal plaats in het najaar. Het eerste geboortebos bevindt zich aan de Leegtestraat en werd ondertus-sen volgeplant met boompjes voor de kindjes geboren tussen 1994 en 2004. Het geboortebos van kinderen geboren in 2005 bevindt zich aan de Wildertse Duintjes. Sinds 2006 is het Patersbos aan de Pater Godtslaan het nieuwe geboorte-bos. Het is het eerste geboortebos dat zal fungeren als speelbos! In 2013 werden daar de laatste bomen aangeplant voor de borelingen van 2012. In 2014 begon de gemeente met de aanplant van een nieuw geboortebos in Essen Horendonk (Benegobos). Het gemeentebestuur heet de borelingen welkom in samenwerking met de compostmeesters en de jeugdraad van Essen.

ContactHeuvelplein 23 03 670 01 32 [email protected]

Page 42: Jeugdbrochure 2015

42

Jeugdruimte

REPETITIERuImTE HEmElRoCK

Ben jij alleen of samen met je band op zoek naar een plek om onge-stoord te repeteren? In sporthal Hemelrijk is er een repetitieruimte! Essen zit vol muzikaal talent en dat talent wil de gemeente absoluut ondersteunen. Neem contact op met de Vrije-tijdsbalie in het gemeentehuis om Hemelrock te reserveren.

fEEsTKoNVooI & fEEsTBussEN

Het doel van dit ‘feestkonvooi’ is om de Essense, Wuustwezelse en Kalmthoutse jongeren op een veilige manier te vervoeren van en naar feestlocaties in deze gemeen-ten. Bovendien zorgt het ervoor dat organisatoren meer nadenken over mobiliteits- en veiligheidsproble-men van hun bezoekers. De ticketverdeling verloopt via de website van het feestkonvooi waar jongeren zich op eenvoudige wijze kunnen inschrijven. Als er feestkonvooien worden geor-ganiseerd, vind je ze op de website van Essen terug.

Contactmoerkantsebaan34 03 670 01 56 [email protected] www.essen.be/jeugd

Contact Heuvelplein 23 03 670 01 45 [email protected] www.feestkonvooi.be

Page 43: Jeugdbrochure 2015

43

Jeugdruimte

GEmEENTElIJKE fuIfINfRasTRuCTuuR GC zaal REx

GC zaal Rex is een begrip in Essen en omstreken. De voormalige cinema-zaal is nu dé plek om fuiven, optredens, comedy-avonden en toneelstukken te houden.

De zaal heeft een capaciteit van 550 man (rechtstaand) en beschikt over een toog, tapinstallatie, herbruikbare bekers, podium, lichtbrug en oordopjes. Het bedrag om de zaal te huren hangt af van de duur, de aard en het doel van de activiteit en de gebruikerscategorie. ContactSpoorwegstraat 11 03 670 01 56 [email protected] www.essen.be/cultuur

Foto

© Ja

sper

van

til

burg

h

Page 44: Jeugdbrochure 2015

44